www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 278847 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biguto

  • Гост
Последвайте ритъма на тялото
« Отговор #150 -: Април 28, 2009, 08:09:11 am »
Последвайте ритъма на тялото

   

Всичко, което се случва така, както го е предвидила природата, трябва да се смята за здравословно е казал древноримският оратор Цицерон.  Биологичният часовник определя ритъма на нашето тяло, по който той може да работи, спи и почива най-пълноценно. Не го пренебрегвайте, а го следвайте и се съобразявайте с него. Започваме със ставането от сън...

7 часа.  Най-късно до 7 часа трябва да сте станали. Събуждането по това време подготвя съзнанието и тялото ви за динамично и ефективно функциониране и ясна мисловнa дейност в течение на целия ден, което от своя страна е предпоставка за дълбок сън през ноща. Ако станете по-късно, рискувате да почувствате тежест, тромавост и мудност. Време е за закуска.

8 часа. Вече трябва да сте се разсънили, да сте закусили и мозакът и тялото ви постепенно да се мобилизират и настроят на работна вълна. Това е един доста неподходящ час обаче да се ходи на зъболекар, защото в 8 часа настъпва и сутрешният пик на болката.

9 часа. Мисловният процес набира сила. Можете да се захващате за работа.

10 часа. Най-ползотворното време от деня, през което можете да отхвърлите много задачи и да свършите доста работа. Кратковременната памет се засилва. Освен това до 11 часа нивото на захари в кръвта и температурата на тялото са оптимални за работата на мозъчните клетки.

11 часа. Времето между 10 и 11 часа за повечето хора минава много бързо. Съсредоточени в работата си, в този период от деня вероятността да се допускат грешки е сведена до минимум.

12 часа.  Освен време за почивка, между 12 и 12:30 часа е и най-подходящият момент да обядвате. Ако го направите по това време на деня, стомахът ви ще разгради по-голямо количество храна и ще я преработи по-добре. Това доставя максимална енергия и предотвратява необходимостта от по-обилна вечеря.

13 часа. След като сте хапнали, по това време на деня работоспособността започва да намалява. Затова гледайте по-важните задачи да ги свършите до обяд.

14 часа. Нивото на кортизол намалява. Чувството за умора нараства и е почти невъзможно да се съсредоточите. Ако е възможно, не си уговаряйте важни срещи по това време. По-добре изпийте едно кафе и постепенно се опитайте отново да влезете в ритъм. 

15 часа. Настъпва нов пик на работоспособност. Възползвайте се и довършете работата си за деня.

16 часа. Кръвообръщението се активизира и това е страхотно време да отидете на фитнес или да се разходите. Ако обаче ви се налага още да стоите в офиса, запазете силите си за по-късно.

17 часа. Настъпва прилив на енергия.

18 часа. Между 18 и 19 часа е най-подходящото време за вечеря. Съобразете се с изискванията на тялото си. Така хем нямате да имате проблеми със съня, хем няма да трупате излишни килца.

19 часа.  Навън става все по-тъмно, което води до намаляване на нивото на мелантонин в кръвта. Пулсът се забавя, а кръвното налягане пада. Осигурете си максимално количество светлина вкъщи и ще се почувствате по-добре.

20 часа – Релаксирайте....кратка разходка след вечеря или една вана ще ви се отразят много добре.

21 часа. Ако ви се налага да свършите някаква работа извънредно, спрете най-късно в 21 часа. Дайте време на тялото и мозъкът ви да се възстановят до следващата сутрин.

22 часа. Подходящо време да си легнете, работоспособността рязко пада. Ако не го направите сега, към 22:30 часа ще почувствате прилив на енергия – ще останете будни и умствено активни до среднощ.

23 часа. Скоростта на обмяната на веществата е минимална. Затова не се изкушавайте да похапвате точно сега. Понижава се честотата на пулса и активността на организма.

24 часа. Деленето на клетките се засилва. Преди да си легнете не забравяйте да нанесете нощния си крем за лице, за да може кожата ви да се възстанови до сутринта.

1 часа. Човек потъва в дълбок сън, а тялото почива пълноценно.


Активен

biguto

  • Гост
Лечение с морска вода (таласотерапия)
« Отговор #151 -: Април 30, 2009, 10:05:29 am »


“Таласос” означава на гръцки море. Таласотерапията (морелечението) е изключително полезен лечебен метод за цялото тяло.

Морската вода е по-богата на минерали и микроелементи от сладката. Минералите от морската вода действат благотворно на кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоните.

Ето защо тя помага на кръвообращението, проблеми с вените, заболявания на дихателните пътища, кожни болести, алергии, податливост към заразни болести.

Въздушните струи откъм морето съдържат по-малко алергени, прах, цветен прашец и затова морският климат е идеален за алергичните хора.

Особено полезни са разходките в плиткото по брега (идеална терапия за хората с разширени вени). В морската пяна се вихрят безброй малки капчици вода. При вдишване те преминават през лигавицата на носа и гърлото, както и през бронхите и имат прочистващо и възстановяващо действие.

Минералите, съдържащи се в морската вода повишават устойчивостта на кожата и я правят по-гладка. Къпането в морска вода е много полезно за тялото и в много курорти у нас и в чужбина се използват вани с морска вода.

Хипократ – Бащата на медицината пръв наблюдава и описва оздравителния ефект, който има морската вода върху травмираните ръце на рибари. Той започва да окуражава пациентите си да използват морската вода за лечение и ограничаване на болките.

Още през 1897 г. Рене Кинтон демонстрира, че човешки бели кръвни телца продължават да живеят и виреят добре извън човешкото тяло, когато са пуснати в морска вода.

Ние трябва да се гмурнем в науката за морето за да разберем истинската полза от таласотерапията. Морето съдържа минерали под формата на соли и разтворени газове. Всеки път, когато се потопим в морето ние плуваме в азот, кислород, хелий и други газове разтворени в морската вода.

Тези минерали и газове ще забележите подобни на мехурчета върху мокрия ви бански или плъзгащи се по кожата като дъждовни капки. Те проникват през кожата чрез физическия механизъм осмоза.

Съставките на морската вода действат на тялото по специфичен начин като оздравяват кожата при болести като екзема и псориазис и подпомагат организмът в изгаряне на мазнините. Хиляди клетъчни реакции се провеждат, докато вие се гмуркате и плувате в морето. Именно за това почивката на море е сред най-препоръчителните за укрепване на вашето здраве.
Легендата разказва, че преди повече от 2400 години египтяните излекували древногръцкия философ Платон с морска вода. Един от първите, който наблюдава и впоследствие препоръчва на своите пациенти лечебната сила на морето, е бащата на медицината - Хипократ. Той бил много впечатлен от вълшебното действие на морската вода върху често нараняваните ръце на рибари и моряци. В наши дни морелечението (таласотерапията) набира все по-голяма популярност. У нас лечебните бани се предлагат в различни морски курорти и санаториуми.
Може да се каже, че таласотерапията е метод за лечение на тялото и успокоение на душата. Известно е, че в морето има повече минерали и микроелементи, отколкото в сладководните реки и езера. В морската вода са събрани над 30 химически съединения под формата на соли и разтворени газове - азот, кислород, хелий и др. Прониквайки през кожата, те оказват своето лечебно въздействие, дори и без да правим специални процедури. Обикновено дори кратка почивка на море е достатъчна, за да нормализира артериалното налягане и да укрепи сърдечносъдовата система на човека.
Полезни са включително пенливите капчици, които се образуват, когато по-бурните вълни се разбиват в брега. При вдишването на малките частички вода те преминават през лигавицата на носа и гърлото, както и през бронхите, и прочистват всичко по пътя си. Дишането се подобрява, а тонусът се повишава. Морелечението действа благоприятно при смущения в обмяната на веществата като диабет, при проблеми с кръвообращението или болести на дихателните пътища.

Помага при разширени вени и алергия
Хладката морска вода може да окаже благотворно влияние върху разширените вени. Особено полезни са разходките в плиткото по брега.
Минералите от морския въздух и морската вода стимулират всички процеси в организма - кръвообращение, обмяна на веществата, производството на хормони и повишаване на имунитета. Счита се, че морският климат е особено препоръчителен за алергичните хора. Причината е, че въздушните струи, които идват откъм морето почти не съдържат прах или цветен прашец, с каквито алергени е наситен големият град.



Полезно за кожата
Минералите, които се съдържат в морската вода, укрепват киселинния баланс на кожата и я правят по-гладка и еластична. Затова тя, заедно с водораслите, е сред основните съставки на много козметични продукти. Освен това съставките на морската вода действат пречистващо и убиват бактериите, помагат и срещу гъбични заболявания.

Въздухът край плажа също лекува

Освен всичко това морето действа здравословно върху организма дори само заради факта, че то рядко е напълно спокойно. Когато се разбиват в гърдите ни, вълните може да окажат натиск върху нас до 7-8 кг. Така неволно се налага да напрегнем сили, за да запазим равновесие. При това се получава своеобразен хидромасаж, който укрепва мускулите и подобрява кръвообращението. Не само водата, а и въздухът край морския бряг е наситен със соли. Установено е, че само в един милилитър от него се съдържат до 1000 частици морски соли. Затова дори дишането край плажа може да бъде лечебно.

Солта облекчава синузита
Морската сол също е заела своето достойно място в лечебните процедури за подмладяване на кожата и очистване на тялото от токсини. Когато кожата се обработва с морска сол, най-напред започва интензивно потоотделяне. При този процес се стимулира разграждането на мастната подкожна тъкан. Така от нейните клетки се отделя вода за временната компенсация на "изпомпваната" влага в кожата. От своя страна това оказва силно влияние върху целулита и дори може да стопи локалните мазнинки. Успоредно със слабителния ефект при процедурата в тялото проникват минерали и микроелементи, а при самото отъркване на кожата с морска сол се отделят и мъртвите й клетки.
Народната медицина пък препоръчва налагането на торбички със затоплена морска сол върху челото и отстрани на носа при синузит. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на носната кухина.


Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Как да запазим зъбите си здрави?
« Отговор #152 -: Май 02, 2009, 09:11:08 am »
Как да запазим зъбите си здрави?

Използваме зъбите си постоянно - докато се храним, говорим и се усмихваме. Ето защо е изключително важно да ги опазим здрави. Предлагаме ви няколко факта за тях, които са малко известни, но затова пък могат да бъдат от полза за всеки във всекидневието:

1. Киселото е също толкова вредно, колкото и сладкото. Захарта не е единственият враг на нашите зъби. Киселите, с ниско pH храни като киселите сладкарски изделия, безалкохолните напитки и плодовите сокове размекват зъбите, а резултат от това е появата на ерозии на емайла и намаляването на размера на самите зъби. Проучвания доказват, че лимонената киселина е изключително вредна.

Най-лошият кошмар за детските зъби са много киселите и сладки храни, които полепват по тях. Те „стопяват" зъба подобно на парче лед, оставено на стайна температура.

Ако все пак сте решили да похапнете нещо кисело, направете го най-добре заедно с основното ядене - така ще намалите вредния ефект. Още по-добре е след това да сдъвчете дъвка, съдържаща ксилитол, защото той подпомага превенцията от кариес.

2. Емайлът е най-твърдата субстанция в човешкото тяло, но все пак е чуплив. Ледът, пуканките и пиърсингът в устата могат да отчупят част от зъб. Стоматолозите препоръчват да не консумираме пуканки и ледени продукти, особено ако чувстваме зъбите си не толкова здрави, колкото са били преди години. Твърдостта на пуканките и ледът могат да се сравнят с тази на камък и затова трябва да сме много внимателни при консумацията на тези храни.

Проучване на американско списание (American Journal of Dentistry) показва, че между 14% и 41% от хората, носещи пиърсинг, страдат от зъбни счупвания и по-голямо от нормалното износване, а като по-сериозни усложнения на тези състояния се явяват големите орални деформации и загубата на зъби.

3. Във всяка възраст може да ви липсва зъб. Въпреки че повечето хора притежават пълния набор от 32 зъба, някои са родени с липсващи. Най-често зъбите, които не поникват, са мъдреците. Друга честа липса са латералните резци, които се намират до големите предни зъби. Липсата на зъб може да се унаследи. Все пак най-честата причина за загубата на зъб са заболяванията на венците и кариесите.

4. Големите количества флуорид са вредни за зъбите. Факт е, че флуоридът е важен за поддържането на здрави зъби. Но децата до 8-годишна възраст, които приемат твърде много флуорид, могат да развият състояние, наречено флуороза. Обикновено тя започва с появата на бели петна по зъбите, които обаче по-късно стават кафеви. За съжаление флуорозните петна са „вътрешни", което означава, че избелващите процедури няма да имат желания ефект.

Многото флуорид е също причина за чупливост на зъбите. Проблемът най-често възниква при често поглъщане на паста за зъби при деца, а не е резултат от флуоридираната вода.

5. Брекетите могат да причинят кариес. Ако носите скоби или шини, мийте зъбите си с повишено внимание, защото вероятността около металните структури да се застои храна, бактерии и киселини е по-голяма, а това ще им неблагоприятен ефект върху вашите зъби.

При лоша устна хигиена около брекетите започват да се формират кариеси. Възможно е този процес да не завърши напълно, а да причини само деминерализация. Резултатът от това е бели петна по зъбите, които са предпоставка за развитието на кариес.

Още една причина да мием по-често зъбите си, ако носим скоби, е ограничаването на движенията на езика, който представлява своеобразна естествена четка. В резултат на това могат да се образуват налепи, които трудно се отстраняват.

 

здраве.bg
Активен

jolyp

  • Гост
Портокалите чистят организма
« Отговор #153 -: Май 02, 2009, 03:30:27 pm »


Учените стигнали до извода, че портокалите предизвикват най-бързо оздравяване след боледуване!
Портокалите благотворно влияят на храносмилането, подобряват моториката на червата и способстват за изхвърляне на токсините от организма.

 Много са полезни портокалите при затлъстяване, хипертония и атеросклероза. Способствайки за намаляване нивото на вредния холестерин в кръвта те подържат нивото на на хемоглобина и правят кръвта по-разредена.
Чаша портокалов сок преди закуска зарежда организма с жизнена сила и енергия за целия ден.

Активен

nik_77

  • V.I.P.
  • Карма: +673/-55
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент: µTorrent
Лекуваме детски кариеси по японски
« Отговор #154 -: Май 07, 2009, 07:56:53 am »
На децата между 6 и 9 години ще бъдат поставени силанти, които ще запечатват зъбите и ще ги пазят от кариеси. Това е предвидено в одобрената от правителството Национална програма за профилактика на оралните  заболявания при деца до 18 години. Това съобщи на пресконференция във Варна вчера председателят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков. Той посочи, че програмата ще действа до 2014 година, като за целта е осигурено финансиране в размер на 15,5 милиона лева.

Стоматологът обясни, че силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. То е изработено от специален материал, който е близък до цвета на зъба. Поставя се на първите постоянни зъби на децата и има срок на действие около 6 години.

98 процента от децата в Япония са със силанти, съобщи още доктор Шарков. Той посочи, че в Европа методът се прилага предимно в Скандинавските държави. В България се очаква поставянето на силантите да започне в края на годината. Ще бъдат обхванати всички деца на възраст от 6 до 9 години, но процедурата ще се извършва само по желание на родителите.

Предстои кастинг за зъболекарите, които ще могат да участват в програмата, каза доктор Шарков. Той допълни, че се предвижда да бъдат изготвени и ръководства за профилактика на кариеса чрез здравословно хранене и правилна устна хигиена, както и издаването на информационни материали за оралните заболявания.

Според статистиката само 36 процента от българите си мият зъбите. 33 на сто от нашенците редовно си купуват четки за зъби, каза доктор Шарков. Той заяви, че сега зъбите на децата са в окаяно състояние.


marica.bg
Активен

biguto

  • Гост
Да се научим да релаксираме
« Отговор #155 -: Май 08, 2009, 10:03:28 am »


В това забързано време и дозата стрес която получаваме всеки ден ни е нужен начин да възтановим тонуса на организма.

В тези условия организмът трябва някакси да издържи. Затова е добре да се научим да релаксираме правилно и ефективно, давайки възможност на организма да възстанови силите си в рамките на 20-30 минути.

За да се научим ефективно да разпускаме, е нужно да правим някои упражнения редовно и да се запасим с търпение.

1. Отделете време за разтоварване

Тъй като често във връзка с всякакви нови начинания, основният ни аргумент “против” е липсата на време, най-важното условие е да го направите. Отделете 20-30 минути, които са посветени само на вас и не се разсейвайте. Това време не бива да се съкращава, дори и да ви се струва много или да бързате.

2. Умствено фокусиране


Да кажем, че сте преминали препятствие едно и сте намерили нужното време, заели сте удобна поза (за начало е най-добре лежаща) и сте готова да преминете към следващата стъпка.

Съсредоточете се върху каквато и да е картина: например, вие на плажа или просто някакъв предмет - може и ваза. Задръжте вниманието си върху образа за 3 минути. Знайте, че в главата ви ще се въртят и други мисли. Не се опитвайте да се отървете от тях - просто им дайте възможност да преминават без да се задържат.

Това упражнение е необходимо за да накарате мозъка да премине от работен режим към режим на спокойствие.

3. Дълбоко дишане

След като сте успокоили мозъка, а мислите минават спокойно, без да се задържат и да ви разсейват, се заемаме с дишане. Дълбокото дишане не само помага на организма да се отпусне, но и способства за насищане с кислород. В състояние на стрес, ние започваме да дишаме бързо и повърхностно, което води до дефицит на кислород в организма.

Дълбокото дишане представлява вдишване в рамките на 5 секунди, като са включени не само гръдните мускули, но и тези на стомаха. Ако при вдишване при вас се включват само гръдните мускули, то не работят целите дробове,а само горната част.

За да проверите дали при вас работят мускулите на стомаха, при вдишването сложете едната си ръка върху него и в случай, че работи, ще усетите повдигане. Това също ще ви помогне да усетите ритъма на дишането и да се съсредоточите върху него. Дишайте между 3 и 5 минути.

4. Мускулна релаксация

Последната и най-продължителна стъпка. В някои източници се препоръчва да се започне с отпускане на мускулите от ходилата към главата, а в други - от главата надолу. Ние ще разгледаме втория вариант.

Даваме си мислени команди по следния начин:

1. “Мускулите на лицето се отпускат и затоплят.” Повтаряйте няколко пъти, докато не почувствате топло и леко отпускане. По време на отпускането, дръжте върха на езика прикрепен към небцето.

2. По-нататък продължаваме с мускулите на главата, използвайки същата команда “отпускат и затоплят”.

3. Мускулите на шията, после раменете.

4. После се придвижваме по дясната ръка надолу. Ако не ви се отдаде да се справите с цялата ръка наведнъж, то работете поотделно за частите й.

5. Следва лявата ръка.

6. После идва ред на мускулите на торса и гърба. В никой случай не бива да отпускате диафрагмата или вътрешни органите.

7. Следват мускулите на ханша и двата крака - бедрата и прасците.

8. Отпускате и двата крака поотделно - десен и ляв.

По време на отпускането на мускулите поддържайте равно и дълбоко дишане. След като сте релаксирали всички мускули, трябва да се появи усещане, като че ли не чувствате нито ръцете, нито краката си. Понякога такова усещане се получава след силна физическа умора, когато организмът автоматично преминава в режим на пълно отпускане. Тук постигаме същото усещане, но по далеч по-приятен начин.

За да излезете от това състояние, си давате команда, че докато преброите до десет ще се почувствате напълно бодри, отпочинали и заредени с енергия и започвате бавно да броите. На 5 може отново да повторите командата. Като свършите броенето, би трябвало наистина да се почувствате бодри и отпочинали.

Ако правите целия този алгоритъм редовно, то той ще се получава все по-добре с всяко следващо изпълнение, а ефектът ще бъде все по-положителен.


Активен

sammy_su

  • V.I.P.
  • Карма: +126/-28
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
  • Публикации: 1260
7 причини да не пренебрегвате йогата
« Отговор #156 -: Май 11, 2009, 10:14:00 am »
7 причини да не пренебрегвате йогата


Снимка: dreamstime

Трябва да признаем, че сме втрещени от факта, че все още има хора, според които йогата е сектанска измислица на вманиачени вегетарианци.

Неведнъж е говорено за положителното й влияние върху тялото и духа. Освен това, йогата за бременни е доказано една от най-полезните и невредими спортни дейности за бъдещи майки.

Това са  7 причини, които ни карат да смятаме,че йогата за изключителна:


Увеличава гъвкавостта

Почти всеки асан (упражнение) въздейства върху сухожилията, „смазва“ ставите и тонизира мускулите.
Необходими са ви само 10 минути разтягащи и загряващи тялото упражнения и сковаността ви ще изчезне.


Ще стегнете корема

Има много асани, при които тялото се превива напред и оказва натоварване върху мускулите на корема.
Стягането не ствава толкова ескпедитивно, колкото може да се случи при редовни фитнес упражнения и преси, но със сигурност резултати няма да закъснеят, ако сте постоянни.


Перфектна стойка

Много хора лекуват гръбначни изкривявания с йога, а други успешно изправят стойката си. След месец практикуване на йога дори походката ви ще стане с пъти по-елегантна от преди.


Оросяване на мозъка

Асани, свързани с определено позициониране на главата спомагат за контролирано нахлуване на кръв в мозъка и подобряване на паметта и мисловната дейност.


Влияние върху органите

С правилно изпълнение на асните можете да масажирате органи и да подобрявате функцията на жлези в организма.
Това води до по-добро функциониране на тялото и в частност на сърдечносъдовата, храносмилателната и ендокринната система (вътрешната секреция на жлезите).


Правилно дишане

Дихателните упражнения (Пранаяма) са една от основните сфери, за които йога работи.
С тях се разширява капацитетът на белия дроб и „се влива“ жизнена енергия в цялото тяло.


Покой на духа и тялото

Още от първото посещение на йога клас ще усетите особено спокойствие.
Редовните йога занимания премахват стреса и напрежението, действат благоприятно при всякакви видове депресия и, разбире се, зареждат с много позитивна енергия.

tialoto.bg
Активен

biguto

  • Гост
Стройна фигура с грейпфрут
« Отговор #157 -: Май 12, 2009, 10:29:56 am »
   
   
Половин грейпфрут преди ядене ви гарантира стройна фигура.

Дължи се главно на пектина, съдържащ се в този плод. Той не позволява да изпитваме глад. Когато изядем един грейпфрут, часове се чувстваме сити. Грейпфрутът е богат на витамини, но беден на калории. Събрал в себе си слънчевите лъчи и животворните витамини, този сочен южен плод присъства целогодишно на нашия пазар. От семейството на цитрусовите плодове грейпфрутът е най-едрият представител. Расте на чепки, подобно на гроздето – от там идва и името му (грейп - грозде). Има два основни вида грейпфрут – със или без семки. Дели се на два вида и според цвета си: бял и розов ( цветът на месото му варира от бледо розов до рубинено червен ). Розовият и белият грейпфрут са еднакво сладки.

Когато избирате грейпфрут първо и основно изискване - колкото по-тежък е един грейпфрут, толкова по-сочен е той! Избирайте плодовете с гладка фина кора. Цветът й може да варира, но това няма нищо общо със зрелостта на плода. Хубавият грейпфрут е твърд, но еластичен при натиск. Избирайте плодове, тежки за размера си. Тъй като три четвърти от грейпфрута е вода, тежестта е добър признак за съдържанието на сок. Цветът на кожата не е индикатор за узрялост на плода. По време на новия цъфтеж през пролетта се произвежда допълнително хлорофил, който оставя зеленикав оттенък върху плодовете, който все още не обрани. Този естествен процес по никакъв начин не влияе върху качеството на плода.
Когато избирате грейпфрут, гледайте да е по-тежък, това значи, че е по-сочен. Предпочитайте плодовете с гладка, фина кора.
Съхранявайте грейпфрута на стайна температура до 1 седмица, в хладилник – до 2 седмици.

Най-добре е да се хапва сутрин по един плод на гладно. Благодарение на силно сладкия си, ободрителен и чист вкус грейпфрутът е едно от най-добрите средства за събуждане и освежаване.

Сок от грейпфрут се пие след тежък физически или умствен труд и за закуска. Приготвяйсте си сами натурален сок от грейпфрут, като изцедите 1 плод.

Използвайте го заедно с други плодове за приготвяне на плодова салата.
Можете да го смесвате със зеленчуци като спанак или салата. Дори може да приготвите ордьовър с грейпфрут: разделете го на две и издълбайте половинките. Така те могат да служат като своеобразна купичка за сервиране на майонезена салата - руска, с риба, скариди, картофи и кисели краставички. Ако сте решили да сервирате риба, но нямате лимон, използвайте няколко капки грейпфрут като заместител.

Грейпфрутът е с доказани диетични свойства.
- Препоръчваме ви всеки ден по един грейпфрут сутрин на гладно преди закуска, той не дразни стомаха така, както лимонът.
Грейпфрутът е богат на соли и минерали.
- Препоръчва се за отслабване, тъй като ускорява „топенето” на мазнините, ускорява храносмилането.

Високото съдържание на пектин в грейпфрута понижаващ равнището на “лошия” холестерол в кръвта. Така че, колкото повече от този плод изяждате дневно, толкова повече намалявате риска да ви покосят сърдечносъдови заболявания.

Доказано е още, че консумацията му спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Глюкозидите в грейпфрута имат антисклеротични свойства, така че той е особено полезен за хората в третата възраст.

В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в бъбреците. Препоръчва се още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно-половата система.

Диета с грейпфрути
С помощта на тази диета според специалистите можете да отслабнете 3-4 килограма за една седмица, за колкото е разчетена. Единственото изискване е да не се яде след 19 часан но това е основно изискване и на здравословното хранене. Основните промени спрямо нормалното хранене са в закуската и обяда.
Както за всяко диета, преди да се подложите на нея, се консултирайте със своя личен лекар или специалист-диетолог.

1 ден
Закуска: грейпфрут или сок от грейпфрут, 2 парченца шунка по 25 грама, кафе или чай без захар.
Обед: грейпфрут, зеленчукова салата, подправена с лимон в размер на 250 грама, кафе или чай.
Вечеря: варено или печено на скара месо (150 грама сурово месо), зелена салата с лимон, чай с 1 ч.л. мед.

2 ден
Закуска: грейпфрут или сок от него, 2 яйца (но не пържени), чай, кафе без захар.
Обяд: грейпфрут, 50 грама кашкавал (20-30% масленост) или извара.
Вечеря: риба (задушена или печена), голяма зелена салата, филийка черен хляб.

3 ден
Закуска: грейпфрут или сок от него, 2 с.л. мюсли с 1 с.л. стафиди1, 2-3 счукани орехи и 4 с.л. йогурт или прясно мляко.
Обяд: грейпфрут, купичка зеленчукова супа или бульон с два сухара.
Вечеря: половин грейпфрут, 200 грама пилешко месо, 2 запечени домати.

4 ден
Закуска: Чаша доматен сок, варено яйце, чай с лимон.
Обяд: грейпфрут, голяма салата (моркови, краставици, чушки, целина, броколи), подправена с лимон и филийка хляб.
Вечеря: задушени зеленчуци (зеле, цвекло, моркови, целина, тиквички) не повече от 400 грама, чай, чаша сок от грейпфрут.

5 ден
Закуска: плодова салата (грейпфрут, портокал, ябълка), кафе или чай с лимон.
Обяд: печени картофи със салата от зеле или марули.
Вечеря: телешка пържола (200 грама), пиле (250 грама) или риба (250 грама), запечен домат или доматен сок, 1 грейпфрут.

6 и 7 ден
Можете да си изберете режим от предходните пет дни според вашето желание.

Всеки ден при чувство за глад между основите хранения можете да изпивате по 1 чаша айрян, да изяждате по 1 ябълка или портокал или по 1 ч.л. мед, но не повече от веднъж дневно. Чаят трябва да бъде зелен или билков с лимон, а кафето - прясно сварено или еспресо. Хранете се на всеки 5 часа.
През нощта можете да изяждате само 1 грейпфрут, но не приемайте никакви течности


« Последна редакция: Май 12, 2009, 10:34:29 am от biguto »
Активен

biguto

  • Гост
25-те най-полезни храни на планетата
« Отговор #158 -: Май 13, 2009, 09:41:45 am »


Последният списък на най-здравословните храни предлага в новия си брой американското популярно списание Health. Своеобразната класация е съставена на основата на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите, но с уговорката, че храните не са подредени според своята полза.

1. Кайсии

В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите.

В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Купувайте твърди кайсии - когато омекнат те губят част от хранителните си вещества.

2. Авокадо

Понижава нивото на холестерола. В авокадото има и много целулоза. Едно парче съдържа 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати.

Съвет: Опитайте да замените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо.

3. Малини
Те са богати на киселини, които прекратяват растежа на раковите клетки, витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, както и голямо количество целулоза. Една чаша малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.

4. Диня
Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който спомага за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.

5. Манго

Един плод със среден размер съдържа 57 мг витамин С. Мангото спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, а освен това укрепва имунната система. То съдържа и големи количества витамин А. В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.

6. Домат
Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво. Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.

7. Стафиди
Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини.

Съвет: Добавяйте стафиди към овесените ядки.

8. Смокини

Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Освен това съдържат голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на удоволствието) и за понижаването на холестерола. Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини.

9. Лимон

Той е богат на витамин С - безспорно най-популярния антиоксидант. Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.

Съвет: Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите.

10. Лук

Някои изследвания сочат, че той намалява риска от рак.
Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Освен на салата, можете да го задушите в зехтин, да го сервирате с ориз или различни зеленчуци.

11. Джинджифил
Той спомага за намаляване на тежестта в стомаха и гаденето. 1 ч.л. пресен джинджифил съдържа 1 калория, и никакви мазнини и целулоза.

Съвет: Обелете твърдата кафява кора, нарежете го на парченца и го запържете в кипящо масло.

12. Броколи
Намаляват риска от рак на гърдата. Броколите са богати и на витамин С и бета-каротин. Една чашка съдържа 25 калории и 3 г целулоза.

Съвет: Добавете към задушените броколи лимонов сок.

13. Тиква
Всички растения от семейство Тиквени съдържат голямо количество витамин С и бета-каротин. В една порция има 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини.

14. Спанак
Съставките му възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в по-напреднала възраст. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и няма мазнини.

Съвет: Добавяйте спанак, подправен със зехтин и чесън като гарнитура към различните ястия.

15. Китайско зеле
Предпазва от рак на гърдата и понижава нивото на естрогена. Една порция зеле съдържа 158 г калций (чието нормално съдържание в организма намалява риска от остеопороза), 20 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Нарежете белите сочни стъбла на зелето и ги добавете към пържолите или кюфтетата непосредствено преди тяхното сервиране на масата. Можете да ги консумирате и подправени със зехтин и чесън.

16. Чесън

Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво. Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати.

17. Лапад

В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.

Съвет: Добавяйте лапад в супите, за да увеличите количеството на белтъчините, но не забравяйте преди това да изплакнете добре листата.

18. Пшеничен зародиш

1 с. л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий, който има пряко роля за нормалната сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми. Пшеницата е и добър източник на витамин Е. В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и мазнини.

Съвет: Добавяйте пшеничен зародиш към млякото и плодовете.

19. Леща
Спомага за запазване здравето на сърцето, предпазват от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини в половин порция. В нея има още 115 калории и никакви мазнини. Полезните й свойства се запазват и след термична обработка, т.е. можете да купувате лещата в изсушен, консервиран вид или на супа.

Съвет: Лещата е особено подходяща за един богат на протеини обяд.

20. Орехи
Те съдържат само ненаситени мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. В 30 г се съдържат 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза.

Съвет: Шепа орехи за идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня без да се консумират мазнини, но пък с много калории.

21. Шарен боб
Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, която спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти. В половин порция боб се съдържат 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.

22. Мляко с ниско съдържание на мазнини

Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите. Една порция съдържа 155 калории и 4 г мазнини.

23. Обезмаслено мляко
То съдържа витамин В2, който е необходим за доброто зрение, витамин А, който предотвратява възникването на рани и алергии, калций и витамин D. Една порция съдържа 86 калории и никакви мазнини и целулоза.

24. Морски дарове

Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на желязо, минерали (магнезий и калий) и витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности. 100 г съдържат 126-146 калории и 2-4 грама мазнини.

25. Сьомга
Рибите в студените морета (сьомга, тон, скумрия) са основен източник на мастни киселини, които намаляват риска от заболявания на сърцето. 100 г съдържат 127 калории и 4 г мазнини.

Активен

biguto

  • Гост
Пазители на Природата - Лимоните
« Отговор #159 -: Май 18, 2009, 09:17:58 am »


Лимонът е цитрусов плод, който обаче се оказва, че един от най-полезните дарове на Природата. Толкова много лекове се правят от лимони, колкото не можете да си представите. Но и мирисът на лимони е невероятен! 


Произход
Лимонът е хибридно цитрусово дърво. Родината на лимона са Индия и Индокитай страни, където винаги е топло. Затова лимонът не може да живее на студено и в нашата страна се отглежда в саксии и качета, които се изнасят навън само през топлите месеци и се прибират, когато застудее.
Лимонът принадлежи към цитрусовите овощни растения, към които спадат още портокалът, мандарината и др. Тези растения образуват пъпки, цветове и плодове през цялата година, а листата им са вечно зелени, макар и да се сменят през около три години. Ето защо често на едно лимоново дръвче може да се видят едновременно цветове, зелени и зрели плодове. Цветчетата на лимона са снежнобели, много красиви и притежават силно благоухание. Лимоновите плодове не приличат на плодовете на другите овощни дървета, които се отглеждат в нашата страна. Ако обелим кората, ще забележим, че плодът е разделен на дялове. Всеки дял е съставен от вретенообразни торбички, пълни с ароматен и освежителен сок.
Плодът на лимона, както и кората му намират голямо приложение в сладкарството. Те се използуват за подправка при приготвянето на разхладителни напитки — лимонада, цитронада и др., както и при производството на различни сладкиши и бонбони.
Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. Ето защо да се държат лимонови дървета в стаите е много полезно.
Най-тежкият лимон в света е измерен на 8 януари 2003г., тежи 5,265кг и е отгледан от израелеца Аарон Шемоел.



    
Лимонът се прилага почти навсякъде, славата му расте с всеки изминал ден и по популярност той започва да надминава дори зеления чай. Всекидневното пиене на четири чаши вода с лимон например ще помогне на организма ви да се освободи от токсините. Това от своя страна скоро ще се отрази благоприятно на състоянието на косата и кожата ви. Разбира се, без лимони не можем да минем и през зимата, когато епидемията от грип чука на всяка врата. Тогава всички се сещаме за противопростудните свойства на жълтия плод. Добавяйте го ежедневно в чая и водата, която пиете, за да укрепите имунната си система и да избегнете грипа. Употребяваният редовно и в умерени количества лимон премахва главоболието, регулира храносмилането, облекчава депресията, стимулира кръвообращението, снижава артериалното налягане, помага при болести на черния дроб. В подобни случаи е за предпочитане да се използва само лимонов сок.

        
За косата
      

За блондинките добър приятел и помощник може да стане прясно изстискан сок от един лимон. Разбива се с водка в съотношение 2:1. След това ароматната течност се нанася по цялата коса или отделни кичури. Изложете се на слънце за 10-15 минути. По този начин косата ще изсветлее, а именно така изсветлява косата си Клаудия Шифър. Единственото условие е косата да е здрава и да е светла по рождение. Останалите могат да използват не по-малко полезна рецепта - "ароматно изплакване". Вземете вече две вече преварени пакетчета черен чай и ги кипнете в два литра вода заедно с чаена лъжичка зелен чай. Оставете отварата да изстине, добавете пресен сок от един лимон и щателно смесете. Изплаквайте с получения лимонов разтвор измитата мокра коса. Не е необходимо след това да изплаквате с чиста вода. Този витаминен коктейл придава на косата особен блясък, особено в зимните месеци, когато тя обикновено става безжизнена. Освен това благодарение на тази рецепта ще се избавите от неприятното статично електричество, което атакува косата при допир с дебелите зимни дрехи. При мазна коса също може да се използва лимон. Тогава трябва да използвате кората на лимона. Настържете я и я сложете в стъклен буркан, залейте я със 100 г водка. Затворете плътно капака и оставете така за 5 до 7 дни на тъмно. След това изцедете настойката през двойна марля, изстискайте кората и я изхвърлете. Към течността добавете и една чаена лъжичка глицерин. Размесете добре с дървена лъжица и върнете отново в буркана. 30-40 минути преди да измиете косата, натърквайте кожата на главата с получения лосион. Използвайте през ден и след по-малко от месец ще усетите разликата.

        
“Бърза маска”
      

Половин час преди миене на мазната коса втрийте в нея смес от чаена лъжичка лимон, мед и жълтък. Можете да правите и витаминни маски за всякакъв тип коса. Например 2 лимона се изстискват в керамичен съд, добавете 1 супена лъжица вода и размесете добре. Прибавете супена лъжица брашно и пак размесете до еднородна смес. Нанесете върху кожата на главата 30 минути преди миене на косата, покрийте главата с ленена или памучна кърпа. Измийте главата с шампоан.

        
За кожата
      

Лимонът може да се използва по няколко начина като козметично средство за кожата. Трябва обаче винаги да помните, че лимоновият сок не трябва да се нанася концентриран върху лицето, защото някои типове кожа са прекалено чувствителни. Там обаче, където има ороговяване на кожата, лимоновият сок трябва да се поставя концентриран. Например при огрубели лакти можете да използвате половин пресен лимон. Главното е да имате търпение. След два-три дни кожата става по-светла и по-нежна. От лимон може да се направи и идеален лосион за ръце. Той не само овлажнява отлично, но и помага да се избавите от ситните бръчици. Смесете сока и меката част от лимона с розова вода и внимателно втрийте получения лосион в кожата. Можете да добавите в лосиона и кристална захар. Накрая измийте лосиона с топла вода и сложете малко крем. И все пак лимонът е истинско спасение за мазната и проблемна кожа. Благодарение на своите дезинфекциращи и стягащи порите свойства той помага да се възстанови нормалната киселинност на кожата и забележимо намалява количеството на повърхностна кожна мазнина, както и успешно се бори с гнойните пъпки.

        
Аромотерапия
      

Натуралните етерични масла притежават силно изразени лечебни свойства. Те възстановяват хармонията на душата и тялото. Лимоновото етерично масло е идеално средство при простуда, а също и при депресии и лошо настроение. Освен това лимоновият аромат нормализира артериалното налягане, снижава нивото на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на атеросклероза и нейните усложнения, затова се препоръчва при лечение на сърдечносъдови заболявания. Благодарение на свойствата си лимоновото масло се прилага при лечение на заболявания, свързани с отслабен имунитет. Освен това лимоновото масло помага при главоболие, гадене, световъртеж, спазми на съдовете на главния мозък и преумора, подобрява концентрацията на вниманието и паметта. Особено силно се препоръчва при стомашно-чревни проблеми, хранителни отравяния. Помага бързо да се адаптираме към новите условия в живота, усилва желанието за живот, подбужда към творчество. Начините за неговото използване пък са ограничени само от вашата фантазия. Можете да го ползвате като крем, да се масажирате с него, да си правите лимонови вани и каквото още се сетите. Помага при физическо натоварване, както и при профилактика на ревматизъм и разширени вени.


Активен

biguto

  • Гост
10 начина да ускорите обмяната на веществата
« Отговор #160 -: Май 22, 2009, 10:34:03 am »


Вие вече сте опитвали различни диети? Отслабвали сте с около 10 килограма, а след това бързо сте ги възстановили? Вече не можете да живеете само на ябълки и кисело мляко, а нямате и много време за спорт? И вече не знаете какво да направите...
Тялото ни непрекъснато изгаря енергията, необходима за нашата работоспособност, а ние постоянно я възстановяваме чрез храната. Тези два взаимно уравновесяващи се процеса всъщност са обмяната на веществата. Колко бързо протича тя зависи от редица фактори: от нивото на активността, конституцията на тялото, пола, възрастта, наследствеността и т.н.

За да изразходва организмът повече калории, трябва да се ускори обмяната на веществата. Това понякога е трудно, но е напълно възможно:

1. Хранете се 5 пъти дневно

Препоръчително е процесът на хранене да се раздели на 5 етапа, през всеки от които да се приемат малки порции. Най-важни са закуската и след нея обядът.

Бавната обмяна е характерна за хората, които обичат постоянно да си похапват, вечерят късно, а също така за тези, които напълно се отказват от закуската. Храненето трябва да бъде пълноценно, а употребяваните продукти - да съдържат необходимите витамини и минерали.

2. Пиенето на вода

Да се пие сок, чай или айран и да се пие вода са съвсем различни неща. Водата е много важна за ускоряване обмяната на веществата. За това способстват и зеленият чай, грейпфрутът, лимонът, а също така фолиевата киселина, която се съдържа в по-големи количества в зеленчуците със зелени листа, бобовите култури, маята, черния дроб.

3. Дълбокият сън

Пълноценният, здрав и спокоен сън помага за намаляване на теглото. По време на него се обновява информацията в клетките на мозъка, организмът си почива и се възстановява след тежкия ден. Всеки човек може сам да прецени какво точно означава за него да се наспиш добре и то всяка нощ.

4. Сред природата


Идеалният вариант разбира се би бил курорт на морския бряг или в планината, където организмът благодарение на чистиявъздух се възстановява по-бързо. Но не винаги има такава възможност. Добра алтернатива са вечерните разходки (или тези през уикенда) в комбинация с чист въздух.

5. Спортуването

За ползата от физическите натоварвания сме писали многократно. Не е нужно да спортувате на професионално ниво. Изберете си спорт, който най-много ви подхожда - плуване или бягане, йога или бойни изкуства... Най-важното е да изразходвате колкото се може повече калории. Ако наистина нямате възможност да отделите специално време за това, просто се движете повече. На път за в къщи слезте една спирка по-рано и повървете. Изкачвате по стълбите вместо да ползвате асансьора. Дори домакинската работа, вярвате или не, помага.

6. Сексът

От гледна точка на изразходването на калории, той спокойно може да бъде наречен спорт, а освен това е свързан непосредствено и с обмяната на веществата.

7. Мускулите срещу мазнините

За работата на мускулните клетки се изразходва повече енергия, отколкото за работата на мастните. Ако това се изрази в числа, ще се получи, че 500 г мускулна тъкан за един ден изгарят около 40 калории, а същото количество мазнини - само 2 калории. Едва ли има нужда от допълнителен коментар.

8. Масажът

Масажът прекрасно ускорява обмяната на веществата - например антицелулитният или вакуумният. Първият, дори да не спомогне за намаляване на целулита, подобрява състоянието на кожата, кръвообращението и възстановява мускулите, а вторият способства за извеждането на наднорменото количество течности от организма.

Масажирайте често стъпалата на краката си - върху тях се намират около 500 точки, използвани от рефлексотерапията, които се смята, че помагат на работата на червата и черния дроб.

9. Горещите вани и сауната

Банята и сауната са много полезни процедури. Благодарение на сухия и горещ въздух в сауната температурата на кожата достига 40 градуса и за един сеанс човек може да изгуби до половин литър течности.

Банята влияе благотворно на състоянието на кожата, помага за намаляване на килограмите, като спомага за извеждането на шлаката. И двете процедури ускоряват обмяната на веществата.

10. Контрастният душ


Той вече се пропагандира почти навсякъде. Единственото, което трябва да спазвате, е постепенно да понижавате температурата на водата, преди да достигнете до обливане със студена вода.
slava.bg

Активен

biguto

  • Гост
Треска за Тай-Чи
« Отговор #161 -: Юни 06, 2009, 09:55:28 am »


Тази гимнастика завладя европейците през последните години, защото е не само приятна за изпълнение, но и здравословна.
Пренесена е от Китай, където я изпълняват всеки ден така, както я е описал Жълтият император, както я практикували монасите от манастира Шао-Лин. Нарича се още Тай-Чи-Чуан (последното означава юмрук).
Затова оздравителната гимнастика може да бъде назована още и “Боксиране със сянка”. Тя е съвкупност от спортовете джудо, жиу-жицу и карате.
Плавните движения обаче нямат нищо общо с нападение или отбрана. Вместо това те осигуряват крепко здраве, здрава нервна система, липса на всякаква болка и дълъг живот. Тъкмо затова лекарите я препоръчват на страдащите от сърдечни и белодробни заболявания, ревматизъм, смущения в кръвното налягане, депресивни състояния.
За китайците думичката “чи” има особено значение.
Може да се превежда еднакво точно като дишане, въздух и жизнена енергия. Те вярват, че човек черпи своята енергия за живот предимно от въздуха, който диша.
Една от големите тайни на Тай-Чи: който се концентрира върху дишането, може да превърне въздуха в чиста енергия за тялото.
Специалистите твърдят, че няма нищо по-подходящо за преодоляване на стреса, премахване на напрежението, както и болките в тялото от Тай-Чи.

Един от комплексите на Тай-Чи, наречен “Костенурка”, е предназначен за страдащите от силни болки в раменния пояс и гърба.
Всички упражнения се изпълняват бавно и при точно спазван ритъм на дишане.

Подходящ е за всички възрасти.

Гимнастиката започва със заставане в позиция крачка напред.
Двете ръце, събрани една до друга, “загребват” въздуха отдолу на горе и допират гърдите.
Следва леко приклякване и загребване с двете ръце напред. Този път ръцете се повдигат със закръглено движение почти пред лицето и завъртат загребания въздух напред.
Следва силен наклон на тялото напред и надолу – загребване навътре към тялото – левия крак е свит силно в коляното.
От положение полуклек отново закръглено движение напред и нагоре, изправяне и изнасяне на ръцете нагоре и напред с дъговидно движение.
Упражнението се изпълнява няколко пъти, като продължителността се увеличава постепенно.

Активен

biguto

  • Гост
Храни, които не подозираме колко са полезни
« Отговор #162 -: Юни 09, 2009, 09:22:42 am »

Когато говорим за храни, често знаем кое колко е полезно. Една ябълка, например, е на върха на здравословната класацията. Един двоен хамбургер - не толкова. Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме. Ето 10 от тях:

Натурален шоколад:



Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкова полезен. Намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин.



Мед от елда:



Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в организма, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Също така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, помага също за заздравяване на рани.



Авокадо:



Със сигурност този плод е богат на мазнини, но това са основно такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.



Тиква:



Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е изключително хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.



Черен чай:



Не толкова популярен като зеления чай, но черният предотвратява деменцията и понижава холестерола.



Яйца:



Популярна и евтина храна, която доскоро се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.



Канела:



Пикантно сладката подправка помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Помага също против стареенето.



Доматено пюре:



Доматено пюре без сол или с ниско съдържание на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за понижаване на кръвното налягане и силно предотвратява  риска от рак на простатата.



Замразени боровинки:



Не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, това е заблуждение. Всякакъв вид боровинки - сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.



Уасаби:


Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е изключително полезна за здравето като цяло. Помага за предотвратяване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма.

Активен

biguto

  • Гост
Тенът все пак е полезен
« Отговор #163 -: Юни 11, 2009, 09:29:01 am »


Потъмняването на кожата в резултат от въздействието на слънчевите лъчи има положително, а не отрицателно влияние върху здравето на човек. Слънчевият загар намалява или в по-редки случаи предотвратява действието на вредните ултравиолетови лъчи – невидимата част от слънчевия спектър, които проникват през кожата и видоизменят ДНК, твърдят специалисти от Медицинското училище към Университета "Харвард" и Института за рака в Хюстън след провеждането на редица експерименти.

"Това не означава, че трябва да забравим за слънцезащитните кремове и да се излагаме постоянно на въздействието на слънчевата светлина", предупреждават обаче учените.

Според тях хората със светла кожа, светла или рижава коса дори трябва да получават определена доза улравиолет, която не може да се набави само с обичайните разходки в слънчево време.

На този етап се изучават начините за безопасно използване на слънчевите лъчи по естествен път или в солариум, при които едновременно се активизират защитата на ДНК и процесът на промяна на пигментацията на кожата, съобщава Ройтерс.

actualno
Активен

biguto

  • Гост
Девет стъпки към по-добрия тонус
« Отговор #164 -: Юни 12, 2009, 08:05:05 am »


Всички човешки органи имат свои "двойници" на ушната раковина, дланите на ръцете и стъпалата. Правилното акупресурно въздействие върху тези зони оказва благотворен ефект както върху съответния орган, така и на организма като цяло. Ето защо масажът на стъпалата е полезен не само за сваляне на напрежението от уморените крака.

1. Седнете удобно, положете левия глезен на дясното бедро, така че да можете да хващате ходилото си с ръце. Раздвижете леко стъпалото.
2. Придържайки лявото ходило с лявата си ръка, го поглаждайте с юмрука на дясната ръка в посока от пръстите към петата и обратно, като постепенно увеличавате натиска.
3. С пръстите на двете ръце натискайте "възлавничката" на ходилото в основата на пръстите, след това разтрийте петата с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.
4. Придържайки с лявата ръка глезена на лявото стъпало, с дясната обхванете всички пръстина този крак и плавно ги движете нагоре-надолу.
5. Правете поглаждащи движения на лявото ходило в посока от глезена до пръстите и обратно, като постепенно увеличавате силата им и леко притискате ходилото.
6. С две ръце притискайте ходилото - с палците отдолу, а с останалите пръсти - отстрани. Придвижвайте се от "възглавничката" под пръстите към петата.
7. Размачкайте долния свод на ходилото от големия пръст до петата.
8. С китката на дясната ръка притискайте петата от различни страни и я размачквайте в различни посоки. Разтрийте ахилесовото сухожилие по цялата дължина - от петата до началото на мускула.
9. Накрая с поглаждащи движения масажирайте крака от глезена до коляното, обхващайки го с ръце.По същия начин масажирайте и дясното си ходило с лявата ръка.Внимание: Масажът не трябва да предизвиква болка. Започнете с леки движения, така че да подготвите стъпалото за дълбоко въздействие.

.chudesa.net
Активен