www.p2pbg.com

Разни => Новини от деня => Темата е започната от: nasiboteva в Юли 25, 2009, 07:41:18 amТитла: Регионални новини
Публикувано от: nasiboteva в Юли 25, 2009, 07:41:18 am
Термокамера ще следи за свински грип на летище "Пловдив"

(http://i.id24.bg//i/101851.jpg)

Термокамера, която да следи телесната температура на пристигащите пътници, ще бъде монтирана до месец на летище "Пловдив", съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Янка Барганова. Инициативата е по разпореждане на Министерството на здравеопазването и е във връзка със зачестилите случаи на пристигащи от чужбина пасажери, заразени със свински грип. Такива камери вече има на летищата във Варна и София.

Камерата е специална. Тя оцветява в контрастен цвят телата, които имат повишена телесна температура. Лицата, за които има индикации, че може да са носители на вируса, ще бъдат преглеждани на място от екип обучени специалисти на здравната инспекция, обясни д-р Барганова. Обмисля се на терминала да бъде обособено помещение за прегледи и взимане на проби.www.plovdiv24.com (http://www.plovdiv24.com)


Титла: Бизнес с резервации по пловдивските плажове
Публикувано от: nasiboteva в Юли 26, 2009, 11:08:40 am
(http://i.id24.bg//i/101992.jpg)

Пловдивчани срещу сумата от пет лева си осигуряват шезлонг и чадър на който и да е от градските плажове. Заради ниските цени и жегите обаче плажуващите масово хващат безработни и тийнейджъри, за да им пазят места край басейните. Наемниците се пържат в най-големите жеги от 14 до 16 часа, след което отстъпват мястото на човека, който им е платил. "Черна" резервация може да се направи и чрез спасителите. Те обаче се ангажират да пазят най-много до пет шезлонга, за да не бъдат заподозрени, че вземат рушвети. От началото на горещниците обичайната за плажовете практика кърпа да пази шезлонга не важи, обясниха служителите от басейните. Ако няма човек, посетителите на плажовете директно се настаняват на неговото място. В Хисар плажовете също бяха пълни, макар че цените там са по-солени. И в Русе басейните бяха претъпкани. Там масово се предлагат шезлонг и чадър за 6 до 10 лева. Заради това обаче не можеш да се разминеш от румънци. Между 3 и 10 лева е входът за басейните във Велико Търново и Арбанаси. Никъде в цената обаче не се предвижда бонус за почерпка и бирата се плаща отделно. Пенливата напитка е минимум левче, а около 1,50 лв. са картофите или цацата.


www.plovdiv24.com


Титла: Три силни труса люляха Пловдив и изплашиха пловдивчани
Публикувано от: nasiboteva в Юли 28, 2009, 06:44:55 am
(http://i.id24.bg//i/102197.jpg)

Три сериозни земетресения разлюляха Пловдив само в рамките на няколко часа между 11:44 и 14:00 часа. Първият трус бе най-силен, вертикален и сериозно изплаши пловдивчани, които се паникьосаха. Хора, живеещи по високите етажи на блоковете, изскочиха навън, работещи в много офиси на фирми също наизлязоха по улиците изплашени. Читатели на Plovdiv24.bg коментираха, че по високите етажи мебелите са се разтресли сериозно, като по-малките дори са паднали. Много от мненията, изказани в коментарите към статиите за земетресенията в Plovdiv24.bg, попаднаха и в националните медии и информационни агенции.

Първото земетресение бе с епицентър 13 километра юго-източно от Пловдив и 5 километра северо-западно от Асеновград, на дълбочина 2 километра. Това бе и трусът, който вся най-голяма паника сред пловдивчани. Освен че наизлязоха на открито, хората за момент затрудниха и работата на мобилните оператори с множество обаждания в малък интервал от време.

Вторият трус също бе усетен чувствително. Той бе в 13:43 ч.,а епицентърът бе в същия район - 8 километра южно от Пловдив и 11 километра северо-западно от Асеновград. Дълбочината отново бе 2 километра, а силата 3.5 по Рихтер. Вторият трус бе „понесен" далеч по-спокойно от пловдивчани и паника и напрежение не бе усетено.

Третият трус бе почти час по-късно, а силата му бе 3.0 по Рихтер и бе усетен само в някои райони на Пловдив и предимно по високите етажи. Епицентърът му по последни данни от ЕССЦ е на 14 километра южно от Пловдив и 7 километра западно от Асеновград. Дълбочината отново е била 2 километра.

Трусовете предизвикаха единствено уплаха, но не нанесоха материални щети.

Най-близо до епицентровете на трите земетресения са населените места Куклен, Брестник, Асеновград, Крумово и Ягодово. Жителите на тези населени места заявиха, че са усетили земетресенията, но не са се уплашили много и е нямало паника. От градът-община Куклен, който е най-близо до епицентровете на земетресенията, съобщиха специално за Plovdiv24.bg, че нямат информация за каквито и да било щети. Земетресенията са усетени, но не са предизвикали паника.

На територията над трите труса се намират три ключови обекта - заводите КЦМ и Агрия, както и летище Пловдив. От комбината за цветни метали заявиха специално за Plovdiv24.bg, че земетресенията са усетени, но те по никакъв начин не са смутили работния процес. Няма и никакви материали щети или разрушения.

Земетресенията край Пловдив не са единствените в района. В Гърция днес също бяха регистрирани множество трусове, макар и по-леки от Пловдивските, както и в Румъния.

Възможни са още по-леки и затихващи трусове следващите няколко дни, които ако са под 3-та степен по Рихтер едва ли ще бъдат усетени от населението. Възможни са и промени в точното местонахождение на епицентровете на трусовете, тъй като данните се актуализират непрекъснато.www.plovdiv24.com


Титла: Река Марица с пилотен план за управление на риска от наводнения
Публикувано от: nasiboteva в Август 02, 2009, 01:24:27 pm
(http://i.id24.bg//i/103063.jpg)

Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район с център Пловдив получи експертна подкрепа от федералното министерство на околната среда на Германия за подготовката на план за оценка и управление на риска от наводнения по р. Марица.

Идеята е да се приложи немският опит за превенция на застрашените от заливане райони чрез внедряване на високотехнологични симулационни модели за ранно предупреждение на населението и прогнозиране на възможните щети, обясни инж. Никола Кърнолски, директор на Басейновата дирекция - Пловдив.

По линия на двустранния обмен федералното министерство на околната среда е отпуснало 75 000 евро за подготовка на проектното предложение за кандидатстване за финансиране по програма Interreg IVB. След проведена от него обществена поръчка за консултант е избрана специализираната фирма Infrastruktur&Umwelt от Дармщат, в която участват широк кръг научни специалисти по урбанизъм, транспортна и инженерна инфраструктура, екология и географски информационни системи, ръководени от проф. д-р инж. Ханс Рейнер Бьом.

"Основният проблем при проектната подготовка е това, че в българското законодателство все още не е транспонирана Директивата 2007/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г. относно оценката и управлението на риска от наводнения. Поради тази причина не са ясни и институциите, които ще са компетентен орган за прилагане на предвидените за изпълнение мерки", каза инж. Кърнолски и посочи, че крайният срок за нотифицирането й е ноември 2009 г.

На 14 и 15 юли са проведени и първите разширени работни срещи между немските консултанти и експерти от Министерството на околната среда и водите, Басейновата дирекция - Пловдив, ГД "Гражданска защита", Националния институт по метрология и хидрология, областни и общински администрации. Въз основа на направените задълбочени обсъждания се предлага бъдещият проект да обхване средното и долното течение на р. Марица - от Белово до Свиленград. Това е около 250-километров участък, който преминава през територията на три области - Пазарджик, Пловдив и Хасково.
Според немските специалисти д-р инж. Петер Хайланд и Клаус Дап ще са необходими 11 млн. евро за изработване на Плана за управление на риска от наводнения, който включва и софтуерни модели на застрашените от заливане територии и система от технически мерки за превантивна защита и намаляване на последиците.

В съответствие с европейския опит прединвестиционното проучване, което ще направят немските консултанти, е разделено на три фази. Първата фаза включва подготовка на концепция на проекта и определяне на партньорите. Съгласно изискванията на програма Interreg IVB трябва да бъдат привлечени и два партньора от югоизточноевропейски страни - членки на ЕС. Единият ще е от Гърция, през която също протича р. Марица, а другият най-вероятно ще е от Словения или Румъния. Ще бъде направен преглед на реализираните до момента проекти за р. Марица (по JICA, Twinbasin и Phare CBC BG-TR Region), така че да се избегне дублиране на дейности, каза инж. Кърнолски. Като базисен документ ще служи и новият План за управление на басейна на р. Марица.

Във втората фаза ще се определи точният териториален обхват на речното корито и релевантните крайречни зони. Ще се направят геодезически измервания и сателитно заснемане на територията и включените в нея хидротехнически и инфраструктурни съоръжения, както и хидроложки проучвания (събиране на данни за валежи, отток и т.н. в необходимия обхват и модели). Със събраните данни ще бъде доразвита концепцията на проекта и ще се изработи техническо задание с точно описание на методиката, финансов план и времеви график.

В третата фаза немският консултант ще подготви апликационната форма за кандидатстване за финансиране на изготвянето на същинския проект, който ще отнеме минимум две години.www.plovdiv24.com


Титла: Ново спиране на водата в София
Публикувано от: nasiboteva в Август 04, 2009, 08:36:08 am
(http://store.picbg.net/pubpic/21/0E/e151910e783d210e.jpg)

Днес без вода остава карето между ул. "Цар Симеон", ул. "Цар Самуил", бул. "Сливница” и бул. "Княгиня Мария Луиза"
Във връзка с реконструкция на водопроводи в столичния район "Възраждане", по ул. "Георг Вашингтон" и по ул. "Поп Богомил" днес няма да има вода от 09.00 до 21.00 часа  в карето между ул. "Цар Симеон", ул. "Цар Самуил", бул. "Сливница" и бул. "Княгиня Мария Луиза".

При продължение на работите над 12 часа, ще бъдат осигурени водоноски на кръстовището на улиците "Ст. Стамболов", ул. "Княз Борис I" и ул. "Св. Св. Кирил и Методи".

Засегнатите от спирането на водата могат да се обръщат за повече информация към Телефонния център на "Софийска вода" АД на телефон 0700 1 21 21. Интернет сайтът на дружеството дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.www.actualno.com (http://www.actualno.com)


Титла: Пловдив домакин на международната олимпиада по информатика
Публикувано от: nasiboteva в Август 07, 2009, 08:21:27 am
Пловдив ще бъде домакин на XXI-та международна олимпиада по информатика, която ще се проведе в дните от 8 до 15 август, съобщи кметът Славчо Атанасов. Президентът Георги Първанов и новият министър на образованието Йорданка Фандъкова ще открият събитието в 18 часа.

България е основател и домакин на първата международна олимпиада преди 20 години, тази година честта като организатор съвместно с Министерството на образованието се дава на Пловдив, каза градоначалника. Средствата отделени от общината са в размер на 200 000 лева като това е съфинансиране, а те са заложени в бюджета още през миналата година, каза Атанасов. Знамето на информатиците, получено от Кайро се пази цяла година в Община Пловдив.

/Чуйте още от прикачения звуков файл/

В града под тепетата ще пристигнат участници от 84 държави, на възраст до 20 години изявени математически способности и алгоритмично мислене, обясни главният секретар на общината Петя Дойчинова. Пловдив ще бъде представен от отбора на Математическата гимназия, в който участват Александър Грозев, Калина Петрова, Ясен Трифонов и Александър Тодоров. В края на състезанието ще бъде връчена почетна награда, учредена от кмета Атанасов, на най-добре представилите се български деца. Най младият финалист ще бъде поощрен със специална награда IFIP/ Международна федерация по обработка на съобщенията/.

/Чуйте още от прикачения звуков файл/

България участва всяка година със свой отбор на олимпиадата и е спечелила досега 67 медала, като заема пето в света по общ брой отличия.

През 2010г. домакин на световната олимпиада ще е Канада, през 2011г.-Тайланд, през 2012г. -Италия.


Титла: Извадиха 30 кърлежа от дете в Шумен
Публикувано от: nasiboteva в Август 13, 2009, 08:49:06 am
(http://dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1803-090812-134045-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%b6.jpg&imgw=320&imgh=200)

Напаст от кърлежи има в Шумен. Две малки деца пострадаха само за няколко дни. Последният случай е на 4-годишно момченце - от тялото му са извадени близо 30 кърлежа. Детето си играло в градинка в непосредствена близост до болницата в града.

Родителите на четиригодишния Симеон изпаднали в ужас, когато открили по тялото на детето забити десетки кърлежи.
Започнали да ги вадят сами, но след като цифрата достигнала 12 решили да потърсят медицинска помощ. В спешното отделение на болницата извадили от тялото на детето още 15 кърлежа.

"Много дребни, много малки и едва забележими и, ако човек не е много запознат или няма съмнения, може и да ги пропусне, но ги извадихме успешно", каза началникът на Спешно отделение към МБАЛ - Шумен Екатерина Вълкова.

След инцидента и родителите, и децата се страхуват да играят на детската площадка.

От Общината ни увериха, че до края на седмицата ще бъдат предприети спешни мерки за обезпаразитяването на тревните площи в града.www.dnesplus.bg


Титла: Днес е Денят на Варна
Публикувано от: nasiboteva в Август 15, 2009, 09:08:30 am
(http://i.id24.bg//i/105187.jpg)

Днес отбелязваме празника на Варна. Общината е организирала редица празнични събития. Още в 9 сутрнита ще бъде отслужена тържествена архиерейска света литургия и молебен за здравето на варненци. В 10:30 ще бъде тържествено издигнат флага на Варна на пл. Св. Св. Кирил и Методий. Празненствата продължават цял ден, като ще бъдат закрити с концерт на Румънеца и Енчев, Cacao, Down Low от 23 часа на площад Антон Новак, а половин час преди полунощ ще бъдат и тържествените илюминации.

www.varna24.bg


Титла: Автобусни фирми в Смолянско готвят протести срещу маршрутките към Пловдив
Публикувано от: nasiboteva в Август 26, 2009, 11:45:10 am
(http://yopic.net/images/386_55.jpg)

Лицензираните фирми за обществен превоз на пътници по линията Смолян - Пловдив обмислят да спрат курсовете си по линията в знак на протест срещу маршрутките, които извършват превоз на пътници по направлението, каза Николай Бояджиев изпълнителен директор на общинската фирма-превозвач в Смолян „Рожен Експрес". Той е сред инициаторите и упълномощен представител на общо 11 фирми, които изпълняват по съответните договори и утвърдени маршрутни разписания превоз на пътници по линията Смолян - Пловдив и обратно. Сред фирмите има няколко от област Смолян, както и такива от София и Пловдив.

Бояджиев посочи, че до петък ще се проведе общо събрание на фирмите-превозвачи, на което ще се реши как и кога да се проведе протестът, като най-вероятно той ще започне от 1 септември. Конкретният повод за недоволството на превозвачите е, че днес в 09.00 часа ДАИ - Пловдив е съставил акт на автобус на „Рожен Експрес" затова, че е тръгнал от паркинга на хотел Смолян, а не от автогарата в Смолян. Бояджиев уточни, че има договор с управата на хотела, паркингът да се използва от автобусната фирма, като качва и пътници оттам. Автобусът издава нужните билети, като спазва стриктно маршрутното разписание, отбеляза Бояджиев.

„В момента институциите се занимават с лицензираните превозвачи, а не с нерегламентираните превози, а новият министър на транспорта обяви, че борбата с нерегламентирания превоз ще е приоритет. Считаме, че това е държавен рекет върху нашите фирми и толериране на незаконен бизнес, подчерта Николай Бояджиев. Сезирани са областният управител на Смолян, община Смолян и т.н. Превозвачите ще настояват да се спрат нерегламентираните превози и маршрутките. „Никой не знае в какво техническо състояние пътуват бусовете по направлението, никой от шофьорите не минава медицински преглед, както се изисква по закон. Най-вероятно ще се обърне внимание на проблема, когато не дай си Боже стане беля, но тогава ще е късно, каза още изпълнителният директор на „Рожен Експрес". На въпрос какво ще се случи ако спре лицензираният превоз, Бояджиев обясни, че ако това се случи държавата ще позволи нерегламентирани превозвачи да осъществяват превоз на пътници.www.plovdiv24.bg


Титла: Спират подаването на газ в столичните квартали Обеля, Връбница и Захарна фабрика
Публикувано от: nasiboteva в Август 27, 2009, 10:11:59 am
Заради планов ремонт на разпределителен газопровод на „Софиягаз” ЕАД край село Волуяк, от 31 август 2009 година (понеделник) в 8.00 часа до 8.00 часа на 10 септември 2009 година (четвъртък) ще бъде преустановено газоподаването към столичните квартали Обеля, Връбница и Захарна фабрика, съобщиха от „Овергаз“. Ремонтът се налага, за да бъде укрепена разпределителната мрежа в северозападната част на София. Вероятно е домакинствата изобщо да не усетят спирането на синьото гориво, защото в мрежата има газ. Стопанските потребители пък отдавна са уведомени да се запасят с алтернативни горива за 10-те дни на ремонта, съобщават от дружеството.

     (http://www.vesti.bg/images/bgnesLogo.gif)


Титла: Язовирът, от който Пловдив ще черпи вода, тъне в боклуци
Публикувано от: nasiboteva в Август 29, 2009, 08:07:24 pm
Язовир „Въча" - язовирът, от който Пловдив ще черпи питейна вода след няколко години, се е превърнал в голямо водно кошче за отпадъци.

Купища боклуци, сред които спринцовки, топки, гуми и други плават по язовира и се спират на стената му, където чакат да бъдат изчистени. От години насам единствено еко организации и граждани-доброволци се грижат за чистотата на водното съоръжение, от което се надяваме, че след време ще пием вода.


www.plovdiv24.bg


Титла: Държавата се заема с незаконната приватизация на Пловдивския панаир
Публикувано от: nasiboteva в Септември 03, 2009, 09:13:19 am
(http://i.id24.bg//i/107792.jpg)

Работна група към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със "завземането" на Международен панаир Пловдив от бизнесмена Георги Гергов, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.
Близкият до БСП туристически бос Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение.

"Това е една от "работните ни площадки" в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало", каза Трайков и допълни: "Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството."

Работната група в МИЕТ се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция.

"Странната" сделка се извърши през годините по класическата схема - влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции.

Наскоро стана ясно, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на "Международен панаир Пловдив" и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс "Слънчев ден". Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира.

Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в панаира и ще пусне в него нов акционер.

По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на "Слънчев ден" стои шефът на "Лукойл България" и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, а със сделката Гергов целял да си "купи индулгенция" от новата власт.www.plovdiv24.bg


Титла: С огромна торта откриха новото пловдивско бижу 'Велимира'
Публикувано от: nasiboteva в Септември 05, 2009, 06:42:30 am
(http://i.id24.bg//im/g/2860_4.jpg)

(http://i.id24.bg//im/g/2860_18.jpg)

(http://i.id24.bg//im/g/2860_20.jpg)

(http://i.id24.bg//im/g/2860_22.jpg)

(http://i.id24.bg//im/g/2860_24.jpg)

(http://i.id24.bg//im/g/2860_28.jpg)

Огромна торта за хлапетата от "Велимира" имаше на официалното днешно откриване на новата детска градина в "Тракия". Красиво русокосо момиченце развя ново зелено знаме, което свещеници осветиха, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Ах, защо не съм малко момиченце, та да идвам в тази детска градина ..." - въздишаше пораснала вече красива девойка.

Сравнението, което направи кметът Славчо Атанасов с бижу, не прозвуча никак бомбастично. "Велимира" наистина е невероятна - и отвън, и отвътре. Просторен огромен двор с антишокови настилки - и да паднеш, няма да се удариш, свърши времето на разкървавените колена. Ярките предизвикателни цветове на сградата, съчетани със зеленото на тревата, с подбраната цветова гама на плочките, на игрушките и катерушките, на люлките и пързалките, допълват невероятното впечатление. Всичко е изпипано перфектно. Обзавеждането на спалните и занималните, както и всяко друго помещение, е образец за естетика. А огромният плувен басейн е толкова син...

"С "Велимира" и нейния близнак - детска градина "Червената шапчица", която ще открием също в "Тракия" след десетина дни, Пловдив става първия голям град в страната, който решава проблема с недостига на места в градините. Това е огромен успех. Вече няма да има легендарните опашки за записване на деца. Оттук нататък поемаме друг курс - към решаване на трупаните с десетилетия проблеми с детските ясли. Решим ли го, ще затворим цикъла и всички пловдивски деца ще могат да разчитат на сигурни и уютни места, където щастливо могат да изживеят своето детство", подчерта Атанасов.

И двете детски градини в "Тракия" са построени безплатно като ангажимент на фирма срещу предоставянето й на общински терен. Цената им е по около 2 000 000 лв.

"Сред най-добрите на Балканите са, с абсолютен лукс и комфорт. Има централна климатична инсталация, видеонаблюдение, антибактериална винилова настилка, антибактериални са дори седалките на тоалетните чинии", разказа Гиньо Матев.

"Велимира" е готова да приеме 200 деца - по 25 в 8 групи. Ако останат места, ще се приемат мъници и от други райони, засега има кандидати от "Западен".www.plovdiv24.bg


Титла: EVN въвежда два срока за плащане на сметките
Публикувано от: nasiboteva в Септември 09, 2009, 06:56:46 am
(http://i.id24.bg//i/108481.jpg)
Този месец последно ще плащаме сметките си на касите извън пощите

От 1-ви октомври всички 50 каси на ЕВН на територията на Южна България, на които сега се плащат задълженията към Енергото и Топлофикация, ще бъдат закрити. Нови места за издължаване на сметките ще се открият в пощите. От ЕВН обясниха, че правят промените, за да премахнат досегашните дълги опашки пред касите. От там обаче изпускат малката подробност, че в периода за плащане на фактурите за ток и парно, в пощите пенсионерите получават своите пенсии и това ще доведе до изнервени граждани и хаос пред гишетата.

Друга новост е въвеждането на 2 срока за плащане на сметките - единият ще бъде от 1-во до 15-то число, а вторият от 11-та до 25-та дата на месеца. Това в кой период абонатът трябва да плати консумирания ток или топлоенергия ще зависи от датата на следващото плащане, която вече се изписва на фактурите на EVN. Ако човек не забележи този срок обаче и просрочи задълженията си, ще му бъде начислявана лихва, а след 25-то число ще му бъде спиран и токът. Промените влизат в сила от 1-ви октомври тази година.


www.plovdiv24.bg


Титла: Сливенски рибар хвана 40-сантиметрова пираня
Публикувано от: nasiboteva в Септември 11, 2009, 06:27:30 am
Атанас Денев не може да си обясни какво прави хищникът във водите на местния микроязовир

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL25ldy92ZXN0aS5iZy93d3cvbXVsdGltZWRpYS9waG90b3MvbmV0aW5mby9CSUxRTkEvcGlyYW5xMTA5OS5qcGc=&w=375&h=249)
Пиранята е дълга 40 см и тежи 1,6 кг.

Рибар от Сливен улови 40-сантиметрова пираня в местен водоем, съобщи Sliven.net.

44-годишният Атанас Данев хванал хищника на хляб - стръв, на която обикновено кълве каракуда.

Още щом я извадил рибата му заприличала на пираня, но се уверил, че наистина е, когато се прибрал вкъщи и проверил в интернет.

Какво прави хищникът във водите на местния микроязовир Сливенските дупки въдичарят очаква да разбере от служителите на Агенцията за риба и аквакултури в Сливен.

Те ще направят анализ на водата и ще се опитат да обяснят как червената пираня е попаднала там.

Червените пирани могат да се отглеждат в аквариум, но той трябва да е голям - с обем около 200 л. Хранят се с месо, мишки, калмари, жива или мъртва риба.

Собствениците на такива хищници знаят, че храната никога не се държи в ръка.


www.vesti.bg


Титла: Общо 142 обекта в София се следят от камери
Публикувано от: nasiboteva в Септември 16, 2009, 08:21:49 am
(http://s2.sendpic.ru/i/9916/i/b0.jpeg)

Общи 142 учебни заведения, детски градини и домове за социално слаби деца в столицата се охраняват чрез видеонаблюдение, съобщиха от МВР.

Системата за видеонаблюдение на учебните заведения в столицата е изградена съвместно със Столична община. Монтирани са над 1000 камери.

Информацията от видеокамерите ще служи както на охранителните фирми, ангажирани с опазване на обществения ред в учебните заведения, така и на полицията за превенция и разкриване на противообществени прояви спрямо малолетните и непълнолетните.www.actualno.com


Титла: Пловдив ще приеме още бали софийски боклук, но с условия
Публикувано от: nasiboteva в Септември 18, 2009, 08:16:15 am
(http://bulgaria-news.bg/explorer/articles/article7263/original.jpg)

„На колко милиона оценявате здравето на хората?”, питат живеещите край сметището. Протестите им останаха без резултат засега
 
Пловдивският общински съвет даде съгласието си градът да приеме нови 100 000 тона бали софийски боклук на сметището си в Цалапица. Решението дойде след бурно заседание и неколкократни прекъсвания на заседанието на местния парламент.
 
Подкрепиха го 44 съветника.
 
Комисия съветници от всички групи ще определи кои общински обекти ще бъдат финансирани със средствата, които Пловдив ще получи срещу приемане на балите. Минималната сума да е 25 милиона лева, определиха съветниците. Преговорите ще се водят в Министерство на финансите. Обектите не изключват вече обещаните за финансиране от правителството почистване на коритото на Марица, рекултивация на депото край Цалапица и изграждане на транспортния възел „Модър-Царевец”. Едва след решение на правителството за финансиране на обектите, ще се сключи договора със Столичната община за приемане на балите.
По време на дебатите
 
ГЕРБ нападна кмета на Пловдив Славчо Атанасов и го обвини в неправомерно увеличаване на цената за боклука на София.
 
Ръководителят на групата Дани Каназирева каза, че цената, която Славчо Атанасов ще поиска от София за балите – 24 лв. на тон, е с 80% по- висока от тази за останалите общини – 13 лв., и противоречи на нормативните актове. По думите и, с парите, които ще получи, кметът ще финансира свои фирми, които печелят обществени поръчки. Тя посочи за пример фирмата, спечелила конкурса за почистването на коритото на река Марица, на която ще бъдат дадени много пари за тази дейност.
 
Кметът от своя страна обвини Каназирева, че не работи в интерес на пловдивчани.
 
Заседанието премина в присъствие на хората от селата Цалапица, Кадиево и Оризаре, които са край сметището. Те бяхо с маски на лицата и плакати. На общинските съветници те представиха петицията си, която ще изпратят до Европейския парламент с настояване българското правителство да намери други пътища за преодоляване на кризата с отпадъците на София, различни от това те да бъдат транспортирани в Пловдив, тъй като това застрашава здравето на местните жители. Според един от организаторите на протеста - Красимр Моллов, към подписката се присъединяват и съседните села.
 
„На колко милиона оценявате здравето на хората?”,
 
попита той. „Нямам сигнали от кмета на Община Родопи, където се намира сметището в Цалапица, че проблемът е толкова сериозен”. Така областният управител на Пловдив Иван Тотев коментира протеста на жителите на съседните на сметището села. Тотев каза, че този въпрос трябва да бъде отнесен именно към кмета на община Родопи Йордан Шишков, защото той не е запознат с аргументите за протеста. Областният управител Иван Тотев бе дошъл на първата общинска сесия на пловдивските съветници рутинно, а не заради протестиращите. По думите му кметът Славчо Атанасов е взел становището на специалистите си еколози преди да внесе предложението за 100-те тона софийски боклук да бъде разгледано на сесията. След гласуването протестиращите се разотидоха без да предизвикат ексцесии.www.bulgaria-news.bg


Титла: 2 000 велосипедисти превзеха София
Публикувано от: nasiboteva в Септември 23, 2009, 06:33:38 am
Инициативата е част от Европейската седмица за движение без автомобили

(http://www.dnes.bg/images/photos/0078/0000078053-article.jpg)

В 16:30 часа следобед бе даден старта на обиколката с колелета под егидата на „Велоеволюция”.

Над две хиляди са участниците във велопохода.

В момента движението на Орлов мост частично е спряно, за да се осигури безпрепятствен похода на велосипедистите.

Възрастта на участниците е от 5 до 85 години като някои от участници носят и домашните си любимци.

Велошествието ще продължи до централния вход на Южния парк, където ще се забавляват.

Инициативата е част от Европейската седмица за движение без автомобили.

В много европейски столици има дни на движение без автомобили, когато градския транспорт е безплатен.www.dnes.bg


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: draganta316 в Септември 23, 2009, 07:21:22 am


ПЕРНИК СЕ СДОБИВА С УНИВЕРСИТЕТ

 

Перник става университетски град, а центърът на академизма ще е в двора на пернишката болница. Това стана ясно, след като вчера учредителите на поредния вуз у нас - Европейския политехнически университет,представиха проекта си.

Той е получил одобрението на Националната агенция за оценяване и акредитация и сега чака документите му да бъдат приети и от Министерския съвет. Автор на проекта е професорът от Техническия университет Христо Христов.

Инвеститори са американски фонд и община Перник. „На първо време ще сме в едно училище, но вече строим наша сграда в двора на болницата", каза проф. Христов. И уточни, че ще си сложат своя ограда, която да ги дели от лечебното заведение.

Вузът, който ще е 53-тият у нас, ще обучава 1800 души. Надяваме се да тръгнем след Нова година, каза Христов
(http://www.pernik.bg/images/tu.jpg)


Титла: Възрастен мъж върна портмоне с 3000 лева
Публикувано от: Donelli в Септември 26, 2009, 09:33:47 am
(http://img7.imageshack.us/img7/4445/1abxt.jpg)

70-годишният Петър Дичев от Недялско върнал чантичка с лични вещи и пари, след като ги намерил в лозята край стралджанското село. На 24 септември в района се разхождало младо семейство от Бургас и мъжът загубил портмонето с ценни документи, мобилни телефони и служебни пари. Мъжът веднага подал сигнал в полицията, а час и половина след това униформените му донесли вещите.

Служителите на реда ги взели от Петър Дичев, докато той отивал да носи чантичката в кметството, без дори да се опита да разбере какво има вътре. Полицаите и собствениците на изгубената чанта определили случая като невероятен, а дядо Петър като пример на истинска честност и благородство.

Младото семейство изпратило писмо до началника на РПУ-Стралджа, за да похвалят полицаите Иван Славов, Георги Георгиев и Никола Янков заради бързата им реакция и добрата организация по случая. Те отправили горещи благодарностите и към Петър Дичев, според когото „нищо чудно не се е случило". Той просто направил това, което трябва и заявил, че никога не се е блазнил от чуждото.


DarikNews.bg


Титла: Гъбар на зор клечи над мина
Публикувано от: Donelli в Септември 29, 2009, 06:30:29 am
(http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_239086_5.jpg)

Сапьори взривиха минометен снаряд от Втората световна война в местността Сюлейманова чешма между котелските села Градец и Медвен.

Така районът отново стана мирен и след седмица страх гъбари и билкари отново влязоха в гората.

Миналия понеделник гъбар усетил чревно неудобство и потърсил облекчение в храсталака под старо дърво. Но вместо да "минира" мястото, човекът с ужас установил, че сам клечи върху мина. Хукнал към селото да съобщи, но по пътя срещнал животновъд от Котел с джиесем. Разказал му и онзи мигом набрал тел. 112.

"Веднага отцепихме района и цяла седмица по график осигурявахме денонощна охрана от двама полицаи, докато военните изпратят сапьори", каза началникът на участъка в Котел Васил Бонев.

Вчера на мястото пристигнаха двама от сливенското поделение 22 220 и взривиха снаряда с оглушителен тътен.

"Това е 82 мм осколочно-фугасна мина от Втората световна война за поразяване на открито разположена жива сила, небронирана техника и картечни гнезда", разясниха военните.

Дълга е 30 см, тежи 3 кг, но е ръждясала.

Запознати с местната история разказаха, че по време на войната в този район бил лагерът на медвенско-садовския партизански отряд. Вероятно той е бил обстрелван от жандармерията с миномети и тази мина е паднала, без да се взриви.


24 Часа

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://bpoke.com/messages/view/id/6092)


Титла: Бутат паметника на незнайния турски воин в Славяново
Публикувано от: nasiboteva в Септември 30, 2009, 07:55:23 am
Прокуратурата вече рови из Мюсюлмандемократичния съюз

(http://www.dnes.bg/images/photos/0078/0000078406-article.jpg)

Паметникът на незнайния турски воин в село Славяново, който бе вдигнат преди месец, е незаконен, обявиха от Окръжната прокуратура в Търговище.

Има и официална заповед на РДНСК  - Търговище за демонтиране на постамента, която е връчена на по-големият от скандално известните братя - Юзеир Юзеиров.

В момента обаче тече 14-дневен срок за обжалване.

При спазване на процедурата и липса на жалба, в понеделник ще се издаде заповед за доброволно събаряне.

Междувременно прокуратурата в Попово образува досъдебно производство заради скандалното учредяване на Мюсюлмандемократичния съюз в селото.

По сигнал на ДАНС Окръжната прокуратура в Търговище ще провери дали в случая се касае за създаването на партия на етническа или верска основа.

Срещу учредителите на МДС – братята Юзеирови има още два сигнала.

Единият е от Червения кръст по повод регистрирания от тях Български Червен полумесец.

Срещу Юзеир Юзеиров тече и данъчна ревизия, която установява с какви пари е купил 1000 дка земеделска земя, за които е представил договори за получени заеми от чужбина.www.dnes.bg


Титла: Софтуерен проблем остави без интернет клиенти на 'Виваком'
Публикувано от: Donelli в Октомври 04, 2009, 09:59:14 am
(http://kachi-snimka.info/images/jdv1254639287j.jpg)

Софтуерен проблем остави без интернет между 30 и 40 процента от клиентите на „Виваком” в столицата към 14 часа. Това съобщи техническият директор в компанията Емил Георгатиев. По думите му, основната част от проблема е отстранена за около час и половина, но много от клиентите трябва да рестартират сървърите си, за да възобновят изцяло интернет връзките си.

Към 14.00 часа около 150 000 клиенти на „Виваком” са останали без интернет. За това сигнализира в Дарик Калин Бараков, собственик на фирма, която доставя интернет в един от столичните квартали.

Според Емил Георгатиев, проблемът е тръгнал от Варна и Бургас и се е разпространил и в столицата. „Софтуерен бъг се е проявил и е нарушил защитеността на системата. От това са засегнати част от клиентите ни, които ползват интернет и услуги, които са базирани на пренос на данни”, каза той. „В договорите има условия, базирани на прекъсвания в рамките на месеца за определено време, и има обезщетение, ако го надхвърлим”, допълни той.

За около пет минути клиентите на компанията във Варна са имали проблем и с мобилните комуникации през този оператор.

От търговски банки потвърдиха за проблеми с интернет мрежата на Виваком. На интернет-сайтът на една финансова институция предупреждават за комуникационен проблем и че системата за електронно банкиране с клиенти е спряна. Съобщава се за проблеми и с работата на някои банкомати.


DarikNews


Титла: Ловеч решава за софийския боклук
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 13, 2009, 08:26:05 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2007/03/27/23067/188x142.jpg)[/float] [justify]В Ловеч днес ще се проведе обществено обсъждане на въпроса да се приемат ли балирани битови отпадъци от София на регионалното депо край Ловеч.

Кметът на града Минчо Казанджиев съобщи, че община Ловеч има няколко искания, за да приеме софийските бали.

Сред тях е да бъдат предоставени средства за закриване на старото градско сметище, както и 12 до 15 милиона лева за закупуването на техника, необходима за обслужването на новото регионално депо.
[/justify]


www.news.bg


Титла: Пироман-маниак се вихри в София. Пали коли наред
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 14, 2009, 08:41:07 am
[justify]Мъжът подпалва само автомобили с корейската марка „Хюндай”. За месец бяха подпалени 8 возила

[float=left](http://s2.sendpic.ru/i/91014/i/DT.jpeg)[/float] Серийният подпалвач на автомобили с марка „Хюндай" продължава да се вихри в столичния квартал „Лозенец".

Във вторник вечерта пироманът опита да унищожи с огън още три коли, паркирани там. Само за месец бяха подпалени 8 автомобила от корейската марка.

Неизвестният драснал клечката на трите автомобила в рамките на трийсет минути. Два от тях пламнали на метри един от друг на улица „Драгалевска", а третият горял през няколко пресечки на „Кораб планина".

Само бързата намеса на собствениците им и на пожарната успяха да ограничат по-големи щети. Притежателите на колите нямат нищо общо помежду си и всички твърдят, че нямат конфликт на интереси в бизнес или личен план.

Трите возила са от различни модели и години на производство. Това, което ги обединява е начинът, по който са били опожарени.

Запалителната течност е изсипана във вентилационните отвори под капака откъдето е стигнала до предната лява гума на колите. Според собствениците този подход е, за да не може да бъде отворен капакът и огънят да нанесе възможно най-много щети.

Полицията все още няма заподозрян за серийните палежи, а както и при предните случаи никой не е видял човека, който толкова мрази корейските автомобили.

Друг умишлен палеж на кола уплаши жителите на блок в „Надежда" около 3.00 часа тази нощ. Светкавичната намеса на пожарникарите обаче успя да предотврати взрив под терасите заради газовата бутилка в подпалена „Дачия". Огънят засегна и паркират наблизо друг автомобил. Причините за инцидента се изясняват.
[/size][/justify]


www.novinitepro.bg


Титла: Плъзват паяци на масирана акция в София
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 15, 2009, 07:53:07 am
[justify]11 коли вече са вдигнати от улица "Цар Симеон"

(http://www.dnes.bg/images/photos/0079/0000079220-article2.jpg)

11 автомобила са репатрирани от столичната улица “Цар Симеон” след извършена във вторник акция срещу нарушителите на режима за паркиране, съобщи съуправителят на "Центъра за градска мобилност" Марчело Доковски.

В акцията са участвали служители на КАТ и “Паркиране и мобилност”.

Доковски поясни, че това е началото на засилен контрол срещу нарушителите на режима на паркиране по тази улица.

Предстои подобни мерки да бъдат взети и срещу автомобилите, паркиращи по ул. "Мальовица" (пресечна на ул. "Граф Игнатиев").

Там също има множество жалби на граждани заради препречващи движението коли.

Доковски заяви още, че на двама от водачите на автомобили са били съставени актове за установено административно нарушение, а на други двама - фишове за нарушение по ЗДП.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Разкриха злоупотреби за 2 млн. лева в „Пристанище Бургас”
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 16, 2009, 08:46:27 am
[justify]Дружеството е плащало за строително-ремонтни дейности без процедури за възлагане на малка обществена поръчка

[float=left](http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL25ldy92ZXN0aS5iZy93d3cvbXVsdGltZWRpYS9waG90b3MvbmV0aW5mby9FTElUU0EvcG9ydF9idXJnYXNfMTUxMC5qcGc=&w=375&h=249)[/float] Нарушения за повече от 2 млн. лв. са разкрити при проверка в "Пристанище Бургас" (Port-Burgas.com), съобщи новият изпълнителен директор на пристанището Руслан Петков.

По заповед на Петков в дружеството бяха извършени няколко проверки.

Той обясни, че от началото на годината до 30 август в "Пристанище Бургас" са осъществени строително-ремонтни дейности на стойност 2 096 000 лева без ДДС, за които няма осъществени процедури за възлагане на малка обществена поръчка или други, предвидени от закона в подобни случаи.

Част от строително-монтажните работи са заявявани като аварийни, но няма докладни до ръководството, в които да е описано доколко е спешна нуждата от тях. При подписването на акт 19 за свършената работа не е присъствал представител на "Пристанищна инфраструктура", който да приеме обекта.

Проверката е обхващала само строително-монтажните работи. Директорът каза, че се прави

отделен одит на доставките на резервни части,

а след като приключи и той, ще се проверяват и по-стари периоди.

Изводите в предварителния доклад на одиторите са, че през проверявания период не са спазени вътрешните правила в дружеството, както и Законът за обществените поръчки.

Не е уведомено и държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (BGPorts.bg) за извършваните строително-монтажни работи, затова липсват съответните подписи от негов представител.

Това дава основание на държавната фирма да не приеме извършваните ремонти и да не признае плащанията по фактурите за тях.

Според Петков ще има и друг проблем за пристанището в края на годината, свързан с тези плащания.

След като фактурите не са признати от "Пристанищна инфраструктура", портът няма да може да си върне ДДС по тях.

Дълговете на "Кремиковци"

към бургаското пристанище са между 1, 65 млн. и 1,7 млн. лв., каза още изпълнителният директор Руслан Петков.

Той е убеден, че проблемът ще се разреши по законов път.

"Ние сме в списъка на чакащите, може би на 25-26 място и чакаме. Може в списъка да има и още 200 фирми, които чакат", каза Петков.

Според него в този момент все още

не може да се каже как ще приключи годината за пристанището,

тъй като не се знае какъв обем ще бъдат товарите, които ще преминат през Бургас през оставащите два месеца и половина до края на годината.

В момента икономистите работят и по отчета за деветмесечието, от който ще стане ясно какви са резултатите на предприятието за този период.

По отношение на

съкращенията

Петков заяви, че в момента в порта работят 1225 души.

"Съкращенията се правят не самоцелно, а за да отговаря броят на работниците на обема на работата", каза още директорът.
[/size][/justify]


www.vesti.bg


Титла: Диамант вместо неплатени данъци
Публикувано от: Donelli в Октомври 17, 2009, 06:28:00 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/07/17/n569/188x141.jpg)[/float] [justify]Служителите на НАП-Стара Загора се оказаха изправени пред странен казус дали да приемат диамант вместо запор на апартамента на свой длъжник. Оказалият се в неизгодно положение длъжник предложил диамант в замяна на неплатените си данъци. Ревизорите за пръв път се натъкват на подобно предложение.

След ревизия на физическото лице, което е извършило множество сделки с недвижими имоти, публичните изпълнители на приходната агенция са установили, че не са декларирани получените доходи. Служителите на НАП-Стара Загора веднага наложили на длъжника възбрана на недвижимото му имущество.

"Въпросното лице предложи запорът на апартамента да бъде заменен със запор на диамант", обясни пред Дарик ръководителят на пресцентъра на НАП-Стара Загора Мариета Добрева.

Изпълнители на НАП-Стара Загора станаха свидетели на куриоз. Длъжникът предложи обезпечение на наложената мярка като замени апартамента с диамант.

Досега сме се натъквали на случаи, в които ни предлагат автомобили, бутикови картини, но не и скъпоценни камъни, обясни Мариета Добрева.

Длъжникът обаче не е представил сертификат за стойността на скъпоценния камък. Лицето вече е платило дължимата сума, която е преведена в централния бюджет.
[/justify]

Money.bg


Титла: 16 деца са спасени от горящо училище във Варна
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 18, 2009, 10:34:28 am
[float=left](http://img.deltanews.bg/490a7a19f4c7d8d1b68fd2e969d8e41d.jpg)[/float] [justify]Шестнайсет деца и две учителки, са били спасени след като пожар е избухнал в арменското училище във Варна, намиращо се в двора на Арменската апостолическа църква в центъра на града.

Пожарът е започнал от стая на първия етаж. Цялата сграда е била задимена и намиращите се в нея ученици са нямали път за евакуация. Благодарение на бързата намеса на пожарникарите децата са изведени от сградата невредими. Свещеник от Арменската църква обаче, който се е опитвал да потуши с подръчни средства възникналия пожар е постъпил за лечение в токсикологията , но опасност за живота му няма.
В потушаването на пламъците са участвали две пожарни коли и четирима пожарникари. Полицията в момента установява причините за пожара.
[/justify]


www.deltanews.bg


Титла: Мегаканал за износ на бебета разбиха в Сливен
Публикувано от: Donelli в Октомври 23, 2009, 06:21:32 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/08/29/n2238/188x143.jpg)[/float] [justify]Най-големият канал за износ на български бебета разбиха полицаите от Сливен, пише Sliveninfo.

На този етап има двама арестувани, твърдят източници от полицията, но се очакват още арести и то в цялата страна.
И двамата задържани са от Нова Загора. Те са семейство - Асен и Велика Асенови.

Асен Асенов е криминално проявен и осъждан. И двамата са били обявени за общодържавно издирвания

Бременните жени са тръгвали за Гърция от новозагорския квартал "Шести". Те раждали в Гърция, където продавали бебетата си за 5-6 хиляди евро. Посредниците са печелели около 3 000 евро на бебе, тъй като общата стойност на продажбата е била около 8 000 евро

Акцията е проведена със съдействието на гръцкото министерство на вътрешните работи.

До момента има установени общо 12 продажби на родни бебета в три града на Гърция. Повечето от децата са от ромски произход.

Двамата задържани са направили признания пред следовател.

В момента се разследват възможни длъжностни лица, които са помагали на трафикантите - лекари и служебни лица от гранична полиция.
[/justify]

news.bg

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6504)


Титла: 11-годишно момиче роди в Сливен
Публикувано от: Donelli в Октомври 23, 2009, 10:49:57 pm
[float=left](http://tvoeto.info/wp-content/uploads/cache/17441_thumbzoom.jpg)[/float] [justify]11-годишно момиче роди първото си дете в областната болница на Сливен.

Това съобщи за „Фокус” д-р Соня Михайлова, завеждащ родилното отделение. Майката е от ромски произход. Тя родила своето бебе снощи.

Детето е родено нормално без никакви усложнения и тежи 2,5 кг. Михайлова допълни, че това е най-младата майка, родила в болницата в Сливен.
До този момент първенството се държеше от 12-годишно дете. Куриозното в случая, е че невръстната майка искала да бъде изписана още днес, за да може да присъства на собствената си сватба.

Д-р Соня Михайлова коментира, че не може да изпише родилката, макар тя да е в отлично здраве. Имало вероятност тя да напусне лечебното заведение самоволно. Родителите на момичето отсъстват, а малолетната майка няма документи за самоличност, тъй като е твърде малка, за да й бъдат издадени такива, каза още Михайлова.

Бащата на бебето е на 19 години. Неговата майка се грижи за бъдещото младо семейство. Бебето ще се казва Виолета.
За случая е информиран Отделът за закрила на детето.

АГЕНЦИЯ „ФОКУС“
[/justify]

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6522)


Титла: Бирен скандал преди вота в “Столипиново”
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 24, 2009, 10:18:20 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_261148_2.jpg)[/float] [justify]Цената на гласовете в най-голямото ромско гето у нас - пловдивското “Столипиново”, е паднала на няколко бири, оплакаха се вчера пред журналисти негови жители. Днес в Пловдив ще се избира градоначалник на район “Източен”, към който е и бедният квартал.

Ромите се ожалваха, че емисари на ГЕРБ им предлагали само по 6 бири, за да подкрепят кандидата им Петър Петров, но имало техни съкварталци, които се облажили с няколко стека. Ромите не пропуснаха да се оплачат, че преди са им предлагали по 50 лв. за гласовете им, но икономическата криза стопила двойно и тройно мизата и вече не им давали повече от 15-20 лв. Те не вярвали вече на никого, тъй като голяма част от хората там живеели в пълна мизерия.

“ГЕРБ е единствената партия, която не е провеждала предизборно мероприятие и кампания в “Столипиново”. За мен в дъното на цялата тази история, която е абсолютна манипулация, откровени лъжи и клевети, отново стоят хора на БСП”, заяви за “Труд” градският лидер на ГЕРБ и областен управител на Пловдив Иван Тотев, който освободи кметския пост в “Източен”, след като стана губернатор.

Районната прокуратура в Пловдив и шефът на Общинската избирателна комисия Георги Илчев съобщиха вчера, че досега не са получавали сигнали за нарушения.

Освен досегашния зам.-кмет Петър Петров кандидати са общинският съветник на ДПС Яшар Асан, ромът Юсмен Камбер от инициативен комитет, Цветан Георгиев от Българския бизнес блок, Велизар Ченков от “Атака”, общинският съветник Илко Раев от коалиция ВМРО, ЕНП и ЗНС, и Севдалина Петрова от БСП.

Николай СПАСОВ

Софиянци репетират за 15 ноември

Близо 40 000 жители на столичния район “Илинден” ще си избират днес кмет. Това ще е репетиция за вота за градоначалник на София, който ще се проведе на 15 ноември.

В район “Илинден” се намират кварталите “Захарна фабрика”, “Гевгелийски”, “Света Троица” и част от жк “Илинден”. Жителите на с. Балша, район “Нови Искър”, също ще избират днес управник.

До вота в “Илинден” се стигна, след като на 11 септември 2008 г. Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на тогавашната кметица Румяна Дойчинова (ГЕРБ). Мотив за решението бе, че тя не е прекратила участието си във фирма. През юли същата година Дойчинова бе изключена от ГЕРБ и призована да подаде оставка поради жалби срещу нея за злоупотреби със служебно положение и накърняване на престижа на партията. Досега постът се заемаше временно от зам.-кмета Желязко Пишманов.

Деветима ще се борят на вота в “Илинден”. ГЕРБ издига зам.-кметицата на “Надежда” Миглена Веселинова, БСП - Владимир Данев, Българската левица - Димитър Миланов, а РЗС - Веселин Теофилов. Кандидатът на Българската социалдемокрация е Цветан Ценов, а на Социалистическия младежки съюз - Венцислав Кърпачев. Коалицията “Социалдемократи за Илинден” е номинирала Иван Банков, а инициативни комитети - Петър Ангелов и Гавраил Гевезов.

Вангелина МИХАЙЛОВА

Трима са мераклиите за управници на с. Балша.

18 са регистрираните кандидати за големия кметски сблъсък в София на 15 ноември. Пак тогава ще има и вот за кмет на район “Панчарево”. Там кандидатите са седем.

В Дулово се явява и бивш зам.-министър

Шестима кандидати се явяват днес на частични кметски избори в Дулово, Силистренско, съобщиха от тамошната избирателна комисия.

Вотът бе насрочен от президента Георги Първанов, след като досегашният градоначалник д-р Митхат Табаков стана мажоритарен депутат от ДПС.

За свободния кметски стол ще се борят Алтемир Адамов от ГЕРБ, Петър Георгиев от БСП, бившият зам.-министър на държавната администрация Гюнер Рамис от ДПС и Ибрахим Кямил от Земеделския народен съюз. Като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, се явяват още бившият депутат от ДПС Юксел Хатиб и Джан Дуралов.

30 065 души имат право на глас в 27 населени места от община Дулово. Те ще пускат своите бюлетини в урните на 42 избирателни секции.

От Областната дирекция на МВР-Силистра съобщиха, че 90 униформени ще охраняват секциите, а при превозването на бюлетините ще има засилена полицейска охрана. В управлението в Дулово ще има дежурна оперативна група.

Юлиян ЖЕЛЕВ

Свастики и мостове в агитацията

Кандидат-кметът на БСП за София Георги Кадиев обеща пред еврейската организация “Шалом” вчера, че ако стане кмет, ще се погрижи пречупените кръстове да изчезнат от подлезите и оградите в града. Кадиев запозна столичните евреи с предизборната си програма.

В същото време и.д. кмет на столицата Минко Герджиков обеща, че мостът на бул. “Брюксел”, който е в тежко състояние, ще се ремонтира догодина. Той направи това след откриването на ремонтирания надлез на ул. “Черковна”, където присъства и кандидатката на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова. През 2010 г. ще се обновят и мостовете при “Захарна фабрика”, гара “Подуяне”, в “Княжево”, “Банкя” и “Нови Искър”. Около 100 градски моста били за спешен ремонт.

Седмина се борят в Руен

Днес община Руен избира кмет измежду 7 кандидати, след като досегашният градоначалник Дурхан Мустафа стана депутат. Мераклиите са издигнати от БСП, ДПС, РЗС и ГЕРБ, но има и трима независими. Според предизборния щаб на ГЕРБ върху хората се оказвал натиск да гласуват за определена политическа партия, предаде агенция “Фокус”. “Упражнява се невероятен натиск от страна на ДПС. Цари страх. Казват им, че ако гласуват за ГЕРБ, няма да им дадат вода”, каза Дияна Йорданова от партията на Генерала.

В бургаското с. Дюлево днес също ще има вот.

И в Бяла черква ще пускат бюлетини

В две селища във Великотърновско днес ще има частични избори за кмет.

Управник ще избират жителите на град Бяла черква, Павликенско, и на стражишкото с. Горски сеновец. До вота в Бяла черква се стигна, след като кметът Иван Симеонов почина. За поста ще се състезават седем души. Кандидатите са от коалиция “Земеделски народен съюз” и Политическо движение “Социалдемократи”, от ДПС, ГЕРБ, ДСБ, СДС, РЗС и Българска левица. Пет имена ще има в бюлетината в Горски сеновец.

Кандидатите са издигнати от БСП, РЗС, НДСВ, ГЕРБ и ДПС.
[/justify]


www.trud.bg


Титла: 94 студенти гърмят – изчезнали им оценките
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 26, 2009, 08:09:51 am
[float=left](http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_262518_5.jpg)[/float] [justify]94 студенти от филиала на Техническия университет в Пловдив принудително прекъсват или отпадат от висшето училище, тъй като липсва документация, че са си взели част от изпитите даже с години назад.

Шестима от тях дори са били защитили дипломните си работи, когато станало ясно, че няма доказателства, че са издържали всички изпити и са завършили семестриално.

По неофициални данни на студентските организации във вуза първоначално проблемът засягал около 400-450 души.

Скандалът тече отянуари и част от оценките вече били доказани. Ръководството се съмнява, че са продавани изпити.Ректорът на ТУ в София проф. Камен Веселинов е сезирал поркуратурата, тявече работи по случая.

Вътрешна проверка в началото на годината доказала сериозни пропуски в работата на служителка от секретариата. Отстранена дисциплинарно. Студентите научили за проблема в края на учебната година и през септември, когато се защитават дипломните работи. На някои им липсват по 10 оценки - почти година от следването.

Четвъртокурсникът Кирил Минев узнал, че му липсва бележка от изпита по металорежещи машини още от 2-и курс, когато отишъл за заданието за дипломна работа. Колегата му Веселин Кичуков пък се оказал с 3 "дупки". По едната дисциплина успял да намери бележка в индивидуален протокол при преподавателя си, по другата имал оценката в студентската книжка. Няма данни да е издържал изпит по материалознание, затова също е сред отстранените.

Засегнатите били препращани към зам.-директора на филиала доц. Георги Мишев и твърдят, че ги изнудвал за писмени обяснения на кого и колко са плащали за изпити. Имат и направен аудиозапис с мобилен телефон, с който "24 часа" разполага. На него се чува как доц. Мишев казва, че който не признае, няма да бъде допуснат до нов изпит и няма да се дипломира. 94-мата твърдят, че са си взели изпитите законно.

Преди месец било решено те да се явят на изпитите. На 29-и служителка влезе със списък и започна поименно да вади хора от стаята, разказа шефът на студентския съюз в Пловдив Кръстьо Карамански. Оттам до дни ще сезират МОМН. Има подписка от над 250 души.

Вчера директорът на филиала доц. Костадин Илиев и заместникът му доц. Георги Мишев отказаха коментар. Проф. Камен Веселинов каза, че чака резултатите от разследването и дотогава е забранил 94-мата да се явяват на изпитите. "Изглежда има проблем с техническия секретариат. Нашето впечатление е, че са продавани изпити", каза той.
[/justify]


www.24chasa.bg


Титла: Счупен нос, кървища и огън след дербито
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 01, 2009, 08:18:24 am
[float=left](http://media.abv.bg/img.phtml?id=340173)[/float] [justify]Масов бой си спретнаха футболистите на Ботев и Лок Пловдив след дербито между двата отбора, завършило 1:0 за "канарчетата".

Мнозина са виновните за мелето след края на дербито, пише plovdiv24.com.

Сред най-дейните в мелето бяха вратарите на Локо и Ботев Кирил Акалски и Лилчо Арсов. Колегите под рамката си спретнаха здрав бой с жестоки удари и ритници. В мелето взеха участие и двата треньорски щаба, както и останалите футболисти.
[/justify]

[float=right](http://media.abv.bg/img.phtml?id=340170)[/float] [justify]В резултат на сблъсъците един от помощник-треньорите на Локо - Минчо Минчев, се прибра с разбит и разкървавен нос. Причина за мелето по първоначално информация е поздрав от страна на Брици към Дани Кики, приет като провокация, след което двата щаба са се сдърпали.

Малко по-късно, когато и двата щаба се бяха прибрали, Дани Кики взе знаме от трибуната на Локо с лика на Димитър Христолов и се опита да го забие в центъра на терена. Фен на Ботев обаче нахлу и го нападна. Кирил Акалски се опита да спаси своя колега като на свой ред подгони фена на "жълто-черните".

Притичаха още фенове, в новия бой се включи и Сечков. В крайна сметка полицията разтърва играчите.

Феновете на Локомотив също се изявиха като гамени, запалвайки пожар в сектора за гости на стадион "Христо Ботев".
[/justify]


www.sportni.bg


Титла: Чакали изплюскаха 20 овце и 1 магаре в с. Орешец
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 04, 2009, 08:46:18 am
[justify]Кметицата на селото търси помощ от местната ловна дружинка

(http://www.dnes.bg/images/photos/0080/0000080169-article2.jpg)

Чакали нападнаха отново домашните животни във видинското село Орешец, съобщи кметицата на селото Венка Цветанова.

Първите им набези започнали в началото на септември, когато само за дни в Орешец и в съседното село Медовници чакалите са унищожили 15 овце и едно магаре.

В последната седмица на октомври жертва на чакалите станали 20 овце.

В Орешец има около 70 овце, разказа кметицата. Чакалите са прокопали дупка под оградата на кошарите, където са овцете и влизат в тях.

Кметицата обяснява зачестилите нападения с факта, че чакалите имат малки, а нямат храна. Много се е увеличила и
популацията от тези хищници в региона.

Спасение от чакалите и от техните набези кметицата ще потърси от местната ловна дружинка, която да отстреля хищния дивеч.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Полицейски екшън във Варна
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 08, 2009, 10:49:04 am
[justify]26-годишен мъж е бил ранен със стоп патрон, след като се опитал да прегази полицейски патрул

[float=left](http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pFTkkvcG9sMDcxMS5qcGc=&w=375&h=249)[/float] Варненските полицаи са задържали 26-годишен мъж след среднощна гонитба по улиците на града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мъжът се е опитал да прегази полицейския патрул и е бил ранен със стоп патрон в рамото.

При претърсване на колата му полицаите са открили пакетче с наркотично вещество.

Всичко започнало след като рано тази сутрин на ул. "Студентска" във варненския квартал "Левски" полицейски автопатрул е направил опит да спре движещо се с висока скорост БМВ.

Шофьорът му не се подчинил на полицаите, навлязъл в насрещното пътно платно и продължил в посока на Златни пясъци.

Полицаите блокирали основни пътни участъци в кв. "Чайка".

По-късно същият автопатрул е направил втори опит да спре нарушителя, който отново не се е подчинил на подадените звукови и светлинни сигнали и дори се е опитал да прегази полицаите.

За да предотвратят бягството на мъжа, служителите на реда са стреляли предупредително със стоп патрони.

В резултат от стрелбата мъжът е бил ранен леко в рамото, уточняват от пресцентъра на МВР.

След задържането на шофьора се е оказало, че това е П.Б. от гр. Левски. Той е без криминални прояви до момента.

При проверка на нарушителя, дрегерът е отчел 1,36 промила алкохол, а в превозното средство полицаите открили пликче с вещество, което при направения полеви тест е реагирало на марихуана.

Раненият мъж е настанен МБАЛ "Св. Анна". Работата по изясняване на случая продължава.
[/size][/justify]


www.vesti.bg


Титла: 10 млн. лв. трябват за нова фирма по чистотата в София
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 10, 2009, 06:15:48 am
[float=left](http://www.novinar.net/data/2009-11-07/20091106_0143_330X260.jpg)[/float] [justify]Първоначалната сума, нужна за създаване на общинско дружество по чистота в столицата, е 10 милиона лева. Това заяви зам.-кметът Мария Бояджийска. Прогнозната сума е базирана на разчетите на общинската администрация. Оттам са изчислили, че толкова ще струва на бъдещото дружество почистването на "Възраждане", "Оборище", "Средец" и част от "Триадица". Средствата за предприятието ще бъде заложена в бюджета за чистота, формиран от такса „смет”. В него ще бъдат включени и 14 милиона лева за извозването на балите с отпадъците и за наем на площадките за съхранението им.[/justify]


www.novinar.net


Титла: Пустош, разруха и страх след пороите в Кюстендилско
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 12, 2009, 06:16:35 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/4E/9A/a8efd40298174e9a.jpg)[/float] [justify]Опустошени улици, прекъснати пътища, разрушени мостове и уплашени хора. Това остана след пороите в Кюстендилско във вторник. Жертви и сериозно пострадали за щастие нямаше. Все още обаче има села без ток.

До вторник ВЕЦ-ът, който произвеждаше ток за Кюстендил, работеше. В момента обаче има само отломки. Водата е отнесла по-голямата част, останали са само стопанските постройки и разпръснати вещи на работещите тук. Те казват, че едва са успели да овладеят ситуацията.

И докато хората в района се чудят дали скоро пак ще има път и кога стълбовете ще бъдат вдигнати, жителите на далечните махали на селото се чудят как да оцелеят без ток.

Освен страха, че може да останат на тъмно още дни наред заради тежката обстановка, хората дълго ще се стряскат и от спомена за преживяната нощ със страшната река.

Тепърва експерти ще изчисляват какъв е размерът на нанесените щети. Със сигурност обаче възстановяването на мостовете и улиците няма да струва малко, а кметът на Кюстендил призна, че пари за това в общината няма.

В Кюстендилско разчитат държавата да отпусне средства от фонда за бедствия и аварии, защото иначе възстановяването на всичко е "мисия невъзможна".

Ще бъдат направени и анализи дали има допуснати човешки грешки. След водата и разрушенията остават само надеждите на хората това чудо невиждано никога да не се повтаря.
[/justify]


www.novinitepro.bg


Титла: 16 ноември – неучебен за 90 % от училищата в София заради изборите
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 13, 2009, 06:02:58 am
[float=left](http://dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1804-091113-000146-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5.jpg&imgw=320&imgh=200)[/float] [justify]На 16 ноември няма да се учи в 90 % от всички 307 учебни заведения в столицата заради частичните кметски избори в неделя, според началника на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Учениците и техните родители трябва да проверят на сайта на съответното училище дали в него ще има учебни занимания на 16 ноември. Такава информация ще се предоставя и в самите училища. Според Кастрева вероятно грипната ваканция няма да бъде удължена следващата седмица в София.

От столичната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве заявиха, че утре Министерството на здравеопазването ще обобщи данните за грипната епидемия в страната за последните 4 дни и ще излезе с решение дали ще бъде прекратена националната грипна епидемия, която бе обявена на 6 ноември.
[/justify]


(http://dnesplus.bg/images/DPmini.gif)


Титла: Днес е ден за размисъл преди частичните местни избори
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 14, 2009, 09:46:53 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/C6/82/df8009bbd8efc682.jpg)[/float] [justify]Днес е ден за размисъл преди частичните местни избори в София, в район „Панчарево”, в Разлог, Правец, Враца и с. Беглеж, Плевенско. Изборният ден ще започне в 6.00 ч. утре – 15 ноември и ще приключи в 19.00 ч. Забранени са разпространението на предизборни материали и агитации.

1635 полицаи на СДВР ще осигуряват реда и спокойствието през изборния ден в столицата. Предприети са всички необходими мерки за охраната на реда и спокойното протичане на кметския вот в 1462 избирателни секции и в Общинската избирателна комисия в зала “Универсиада”.

Забранена е продажбата на алкохол от 22.00 часа днес до 22.00 часа утре. Служителите на СДВР ще извършват щателни проверки по питейните заведения и в търговската мрежа по изпълнението на кметската заповед. Проверки ще се извършат и на всички помещения на СИК от служители на столичната пожарна, КОС-СДВР.

Полицейската охрана на тези места започва от 13.00 часа днес. Осигурена е и полицейска охрана и при извозването на бюлетините от СИК до Общинската комисия в зала “Универсиада”, както и при изпращането на бюлетините в избирателните секции.
[/justify]


www.actualno.com


Титла: 5-ма са кандидатите за кмет на Разлог
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 15, 2009, 09:13:32 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/D0/20/414d48693171d020.jpg)[/float]     [justify]Петима са кандидатите, които се борят за кметското място в Разлог. Около 19 000 души са имащите право на глас, като за целта са разкрити общо 28 избирателни секции. Кандидатите са Иван Арнаудов, издигнат от РЗС, Красимир Герчев от ГЕРБ, Васил Астинов от АТАКА, Румен Кондев от Коалиция "Заедно за община Разлог" и в.и.д кмет Благой Дункин, издигнат от Коалиция "Патриотичен съюз за община Разлог".

Според местните всеки трябва да упражни правото си на глас, ако иска животът му да се промени към по-добро.Междувременно няколко сигнала за купуване на гласове бяха получени в Районното управление в Разлог. По всички се извършват полицейски проверки под наблюдение на прокуратурата. По един от сигналите бе задържан 33-годишен мъж от ромски произход купувал гласове. При задържането му от него е иззет списък с лични данни на 27 граждани.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: В София избират кмет между 18 кандидати
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 15, 2009, 09:14:52 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/C8/44/6805857168abc844.jpg)[/float]     [justify]18 кандидати, сред които пет жени водят битка днес за овакантеният от превиерът Бойко Борисов кметски стол в столицата. До изборните урни, за да решат кой ще бъде 57 –ият столичен кмет могат да отидат над милион и сто хиляди жители. Броят на секциите е 1424. Йорданка Фандъкова е кандидатът на ГЕРБ, зад нея застанаха и привържениците на АТАКА, СДС и ДСБ.

В надпреварата се включи едновременно като претендент на БСП и като мажоритарен кандидат Георги Кадиев. В битката за София със свой представител се включиха и претендентите на РЗС арх. Павел Попов и на ССД Иван Антикаджиев, както и кандидатурата на независимия кандидат Теодор Дечев, издигнат от столичното Интернет-общество.

Няма да е лесно на бъдещия градоначалник, който ще трябва да продължи битката с боклука както и ежегодните проблеми със задръстванията и натоварения трафик по софийските улици. Историята показва че досега най-успешен столичен кмет е инж. Иван Иванов, избран през 1934 г. и управлявал 10 години . Той е ликвидирал всички финансови задължения на общината и е наричан още кметът строител.
Първите резултати ще са готови още при приключване на изборния ден в 19 часа, окончателните протоколи ще са готови в понеделник. Ако кандидатът не мине бариерата от 50 % плюс 1 глас – резултатите ще са ясни след балотаж, следващата неделя.

Освен в София избори за кмет се провеждат и в район „Панчарево”,  Разлог, Правец,  Враца и с. Беглеж, Плевенско.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Природозащитници протестираха в Пловдив заради бездомни кучета
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 17, 2009, 06:00:59 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/52/95/af44b5d2d96d5295.jpg)[/float] [justify]Природозащитници протестираха пред община Пловдив срещу наредбата, забраняваща да се дава храна на бездомните кучета и котки в междублоковите пространства. Природозащитници поставиха купички с гранулирана храна за котки, за да провокират главния еколог Христо Минков да ги глоби. Минков коментира този протест като поредния цирк на хора, лишени от всякаква отговорност и като излишен шум.

Главният еколог каза още, че това няма да спре контролните органи на общината да си вършат работата при нарушения на наредбата. Христо Минков съобщи още, че се готви предложение от неговата дирекция, което ще бъде внесено на сесия на Общинския съвет.

Отнася се до замяна на общински терен с терен от 15 дка, собственост на Областната дирекция на МВР, където да бъде построен новият кучкарник и коткарник. Теренът е близо до сегашния приют. По думите на Христо Минков, това ще бъде много по-евтино за община Пловдив от всички други варианти.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Столичани ще плащат за паркиране и пред блока си
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 20, 2009, 06:01:50 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/79/AA/490c861cdee579aa.jpg)[/float] [justify]Паркирането в цяла София да стане платено, а в някои централни зони – изцяло да бъде забранено, предлагат от транспортната комисия в общината. Синята зона ще поскъпне до 2-3 пъти. Целта е паркирането да стане скъпо удоволствие и повече хора да се качат на градския транспорт. Някои от проблемите на трафика ще трябва да се решат с новия общ устройствен план на града, който след дълго отлагане вече е факт.

Да паркираш пред собствения си блок в някой от столичните квартали ще се окаже също толкова трудно, колкото и да намериш място за автомобила си в центъра. До година-две софиянци ще плащат за паркиране в цяла София.

Идеята е паркирането да стане скъпо удоволствие и да се намали трафикът в центъра като повече хора заменят автомобила си с градски транспорт.

Паркингите в кварталите ще бъдат обособени като “бяла зона” и ще се ползват от шофьорите само срещу определена такса. Спирането в синята зона ще поскъпне 2-3 пъти, а в някои части паркирането ще се забрани.

Според председателя на транспортната комисия Радослав Тошев в т.нар. червени зони – особено, където минава градският трансопорт, ще се спре минаването и паркирането и ще се създадат нови пешеходни зони.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: 20 души се натровиха в ресторант в Пазарджик
Публикувано от: Donelli в Ноември 21, 2009, 11:18:23 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/08/09/n1556/188x141.jpg)[/float][justify]Над 20 души от Пазарджик са се натровили с храна след вечеря в един от най-големите ресторанти в града, предаде БНР.

Всички те са били на празничен коктейл по случай годишнина от основаването на училище "Отец Паисий" в Пазарджик.

Предполага се, че учителите и гостите на тържеството са получили хранително отравяне при консумацията на пилешко месо и пържоли.

Няма опасност за живота на пострадалите. Част от тях са потърсили лекарска помощ и са преминали на медикаментозно лечение и инжекции.

Всички са били с коремни болки, температура, втрисания и общо неразположение.

Сигналът за негодната за консумация храна е подаден от директора на училището Динка Танчева в РИОКОЗ.

Предстои да бъдат взети проби от заведението, за да се установи точната причина за инцидента.

Ако бъде констатирано, че храната е била с влошени качества, на собствениците на ресторанта ще бъдат наложени санкции. Крайната мярка в такива случаи е затваряне на обекта.

Припомняме, през лятото 22 души в Пазарджик се натровиха с дюнери, а 11 от тях бяха приети в болница с диагноза салмонелоза.

Тогава се установи, че причината е в неспазването на технологията на производство и използването на яйца при приготвянето на сосовете. Заведението за бързо хранене беше затворено.
[/justify]

news.bg


Титла: Започнаха балотажите за избор на кмет в Разлог и с. Беглеж
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 22, 2009, 09:52:46 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/71/AA/fb0d010f20aa71aa.jpg)[/float] [justify]Днес в град Разлог и плевенското село Беглеж се провеждат балотажи, след като миналата неделя никой от кандидатите не успя да събере необходимия брой гласове, за да спечели на първия тур. В Разлог един срещу друг се изправят Благой Дункин от “Патриотичен съюз за Община Разлог” и кандидатът от ГЕРБ Красимир Герчев. Право на глас имат 18 800 души. „Патриотичен съюз за община Разлог” включва политическите партии СДС, ДСБ, ССД, ВМРО и ДП.

Според официалните резултати на първия тур за Дункин са гласували 5264 избиратели или 48.09 процента от упражнилите правото си на вот, а за Красимир Герчев - 3153 или 28.81 процента от избирателите. Избирателната активност в община Разлог на първия тур беше 59.17%.

До вота се стигна, след като кметът на града инж. Любен Татарски бе избран за народен представител.
В плевенското село Беглеж независимият кандидат, подкрепен от БСП Георги Съйков е на балотаж с кандидата на ГЕРБ Любчо Петров. Двамата кандидати постигнаха на първи тур почти еднакви изборни резултати.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Човекът паяк спаси кмет
Публикувано от: Donelli в Ноември 24, 2009, 06:43:13 am
[float=left](http://svyat.com/wp-content/uploads/2009/11/spasitel.jpg)[/float] [justify]Човекът паяк спаси кмет от опасна скала. Градоначалникът на Горна Оряховица Йордан Михтиев вчера увисна ранен над бездната и се наложи височинният спец Иван Кристоф да влезе в действие. Спасителната операция беше ръководена от Ганчо Даскалов, собственик на фирма „Ер конкорд“, която докара и вертолет над Петропавловския манастир край Лясковец. Инцидент всъщност нямаше, а целта беше да се покаже как Човекът паяк работи в екстремни условия по време на спасителни действия. Кметът на Горна Оряховица успешно влезе в ролята на пострадал със „счупен“ крак вследствие на инцидент с делтапланер и убедително висеше безпомощно на малка скала. Оттам хеликоптерът със специални въжета и платформа го пренесе до близката поляна на 300 метра, откъдето той беше предаден на спешна помощ. Веднага след приключването на демонстрацията се оказа, че в близкия язовир бедства удавник. Този път в ролята на жертвата влезе самият Иван Кристоф. Когато от хеликоптера му спуснаха спасително въже, той успя сам да се закачи за него и беше изтеглен невредим от водата. Иван Кристоф и Ганчо Даскалов обявиха, че ще работят съвместно в подобни спасителни операции, когато се налага ваденето на човек от воден басейн или спасяването му в планинска местност.[/justify]

в-к Стандарт


Титла: Коледна шатра отваря врати на пъпа на София
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 24, 2009, 05:21:31 pm
[float=left](http://www.novinar.net/data/2009-11-25/20091124_0558_330X260.jpg)
Ути Бъчваров обеща през декември да разкрие
кулинарни тънкости за коледните специалитети.
[/float] [justify]За първи път в столицата ще се проведе коледно-новогодишен фестивал изцяло по европейски образец. Китно украсени шатри и павилиони ще радват столичани от 30 ноември до 7 януари. Ути Бъчваров, който активно ще участва в събитията, обеща захарни шедьоври от класа и вход свободен всеки ден от 10 до 22 часа. Акценти на „Коледария” 2009 ще са симфоничната, хоровата и духовата музика и концерти на известни български изпълнители. За най-малките посетители ще има куклени пиеси, захарни миниатюри като от къщичката на Хензел и Гретел и възможност да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка.

[float=right](http://www.novinar.net/data/2009-11-25/20091124_0561_330X260.jpg)
Традиционните коледни сладки няма да подминат София тази година.[/float] Първия ден ще се проведе литературен конкурс за най-оригинални или поетични късмети за новогодишната баница. Фестивалният комплекс е разположен между СУ „Климент Охридски” и Орлов мост, където монолитна шатра предлага над 1000 седящи места, а до нея малките павилиони обграждат откритата площ на фестивала. Идеята на „Коледария” 2009 е инициатива на Столичната община и "Нестле България", която цели присъединяването на София към една типично европейската традиция. Кьолн, Лондон, Париж и Виена заемат челните места в надпреварата по пищност и посещаемост на коледните празненства.
[/size][/justify]


www.novinar.net


Титла: Кърджали упоен със серен диоксид, информирани са властите, но не и хората
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 25, 2009, 08:14:50 am
[float=left](http://dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1804-091125-080625-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8.jpg&imgw=320&imgh=200)[/float] [justify]Шокови стойности на серен диоксид във въздуха над Кърджали са били регистрирани от автоматичната измервателна станция в квартал „Студен кладенец” в късния следобед в понеделник.

Късно вечерта от РИОСВ в Хасково разпространиха данните от поредното замърсяване на атмосферата, за които хората зад плътно затворените прозорци дори и не подозираха. В три последователни часа са отчетени концентрации на серен диоксид над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице поредното превишение на алармения праг.

В 15 ч. е регистрирана концентрация от 534,08 микрограма на кубичен метър въздух. В 16 ч. нивото вече е 1104,20 микрограма на кубичен метър. В 17 ч. отровите са 938,05 микрограма на кубичен метър въздух. Затворени по къщите, деца, възрастни, астматици, хора с хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания се оплакваха от стягане в гръдната област, гадене, уртикария и силна отпадналост.

Регионалната екоинспекция е привела отново в изпълнение оперативния план за действие при регистриране на алармен праг за серен диоксид в град Кърджали. Предприети бяха всички мерки съгласно инструкцията за информиране на населението при превишение на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид. По спешност бяха информирани за това Областната дирекция „Гражданска защита”, областната управа, общинската администрация, РИОКОЗ за привеждане в действие на мерките, необходими за опазване здравето на населението.

Скъпоструващата сиренна система, инсталирана в града напролет обаче отново не бе задействана, не се чуха и предупреждения. Т.е. населението за пореден път не бе информирано да вземе наложителните мерки, за да не пострада при станалото традиционно обгазяване.

Веднага след регистриране на първото превишение на средночасовата норма за серен диоксид РИОСВ – Хасково предписа на завода за преработка на оловни и цинкови концентрати /ОЦК-АД/ да спре работата на агломерационната машина в Оловно производство с цел намаляване на стойностите на серния диоксид във въздушния поток на града. След регистриране на следващата надпрагова стойност за серен диоксид в 16 ч. е дадено ново предписание за необходимостта от предприемане на допълнителни мерки за редуциране концентрациите на този замърсител в атмосферния въздух. От страна на дружеството са били предприети всички предписани мерки, но задържането на по-високи стойности на серния диоксид в атмосферния въздух над града, според експертите, се дължи на наличните метеорологични условия – оправдание, което също стана традиция за собственика на металургичния комбинат Валентин Захариев.

Едва към 18 ч. е отчетена стойност от 142,56 микрограма на кубичен метър въздух, което е в нормите. От екоинпекцията уверяват, че продължава непрекъснатият контрол на параметрите за качеството на атмосферния въздух посредством системата за реално време.

Припомняме, че на 19 ноември в 3 последователни часа автоматичната измервателна станция в квартал „Студен кладенец” в Кърджали е отчете концентрации на серния диоксид над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което бе налице превишение на алармения праг. Измерените нива на серен диоксид в 14 ч. тогава бяха регистрирали концентрация от 962,18 микрограма на кубичен метър въздух. В 15 ч. - 507,59 микрограма на кубичен метър, а в 16 ч. - 878,16 микрограма на кубичен метър въздух.
[/justify]


(http://dnesplus.bg/images/DPmini.gif)


Титла: Родители протестираха срещу грубото отношение към родилките
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 26, 2009, 07:41:26 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/D4/1C/42c67422b308d41c.jpg)[/float] [justify]Десетки майки излязоха на мирен протест пред Първа АГ болница в София заради лошото отношение на лекарите към раждащите. Грубото отношение и обидите са най-често срещаното насилие срещу родилките, категорични са протестиращите.

Раждането в България е съпроводено с насилие и ругатни, особено за жените, които не си плащат допълнително. Това е позицията на десетки майки, които излязоха на мирен протест пред Първа АГ болница в София.

В протеста се включиха и немалко бащи, които дори влязоха в спор с акушери от лечебното заведение.

Възмутените родители внесоха петиция до болницата и Министерството на здравеопазването, с която настояват за хуманно отношение и оценяване на лечебните заведения.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Пожар бушува в Ботевградско
Публикувано от: Donelli в Ноември 29, 2009, 11:14:34 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2007/03/20/22559/220x165.jpg)[/float] [justify]Голям пожар бушува между язовир Бебреш и Ботевград. За това съобщи репортер на news.bg.

По думите му огънят е обхванал площ от поне 20 дка. горска местност.

Районът е труднодостъпен, защото се намира във високопланинска област. Поради тази причина е невъзможно до мястото на огъня да се доберат пожарни. Това най-вероятно ще наложи гасене от въздуха.

Районът е известен с честите умишлени палежи. Не е изключено конкретният случай да е резултат от подобна криминална проява.

Друга възможна причина за възникване на огъня, според репортера на news.bg, e хвърлен незагасен фас. По-рано днес на мястото на пожара е действала ловна дружинка, допълни той.
[/justify]

News.bg


Титла: Коледно настроение пред Паметника на Съветската армия
Публикувано от: Donelli в Декември 01, 2009, 06:54:40 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/08/09/n1568/220x258.jpg)[/float] [justify]Кметът на София Йорданка Фандъкова откри първия коледен фестивал в София, организиран в партньорство между Столичната община и "Нестле-България".

"Коледария" е разположена на пространството пред паметника на Съветската армия.

Лентата беше прерязана от нея, изпълнителния директор на дружеството Антонис Каназирис и актьора Петър Бъчваров, който ще представя кулинарни умения по време на целия фестивал от днес до 7 януари следващата година, съобщи БНР.

Фестивалът ни доближава с големи крачки до фестивалите в Европа, които познаваме, каза при откриването кметът на София.

Гостите ще имат възможност да се запознаят с традиционни български занаяти, представени в шатра с вместимост за хиляда души.

На откриването снощи свириха Софийският духов оркестър, Джаз секстет, Мишо Йосифов и групата "Три-О-Файв".

Коледният базар ще бъде отворен от 10.00 ч. до 22.00 ч. всеки ден, като основните акценти в него са културни събития - концерти, хорова и духова музика, концерти на български популярни изпълнители.

Изложението на традиционни български занаяти, кулинарни демонстрации и дегустации на коледни сладкиши и коледно вино, ще бъдат допълнение към коледния дух на всички посетители.

За най-малките са предвидени куклени пиеси и възможност за снимка с Дядо Коледа и Снежанка.
[/justify]

news.bg


Титла: Японски маратонец мина през Хасково
Публикувано от: Donelli в Декември 05, 2009, 09:53:40 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/08/09/n1542/220x165.jpg)[/float][justify]Маратонецът Шигеми Хазама, който обикаля света, мина и през Хасково, съобщи Haskovo.info.

60-годишният японец е тръгнал на околосветско пътешествие миналата година на 17 декември.

Минал е през Америка, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Словакия, Унгария и Сърбия. От една седмица е в България.

"Всяка сутрин ставам около 7 часа, закусвам и час по-късно започвам да тичам.", разказа маратонецът. За да почине и хапне Хазама спира към 13 часа и после чак за вечеря. Яде здравословна храна.

Вече почти година Шигеми Хазама обикаля света, тичайки. На ден минава около 50 километра, но умората не му личи.

Хазама е по професия актьор. Артистичният му псевдоним е Кампей и е известен в цяла Япония. Да направи околосветски маратон е мечтата му. Казва, че мотото му е "Винаги с усмивка".
[/justify]

news.bg


Титла: Траур в Крумовград
Публикувано от: nasiboteva в Декември 07, 2009, 07:55:55 am
[float=left](http://www.vsekiden.com/imgs/bulgaria/Krumovgrad-Bgnes.jpg)[/float]  [justify]След трагедията - шестима арестувани, опит за самоубийство и открит арсенал в дома на един от задържаните

Утрешният ден ще е траурен за община Крумовград заради трагедията в социалния дом в града. При избухване на самоделно взривно устройство загинаха три момчета – на 13, 15 и 16 години. Утре по обяд децата ще бъдат погребани. Общината ще помогне финансово на опечелените семейства, съобщи кметицата Себихан Мехмед.

Крумовград е в шок след трагедията, разиграла се в ранния съботен следобяд. Дженгиз Джемал Исмаил, роден 1993 г., е загиналото на място дете. Сунай Кюзам Мухтар починал в крумовградската болница. 16-годишният Джангис Росенов се транспортиран до кърджалийскита болница. Той е откаран дотам без придружител от детския дом. Лекарите направили спешна операция, но не могли да спасят живота му

По първоначални данни от полицията взривът е бил произведен от самоделка, но все още не е установено дали това е станало в момент на изработка или устройството е било внесено отвън. Разследването продължава.

Междувременно стана ясно, че тази нощ във връзка с инцидента са арестувани четирима души – директорът на дома, двама социални служители и парнаджията. Директорът на дома Светослав Дайов е задържан за 24 часа, предполага се, че мярката му ще бъде удължена на 72 часа. На неговия пост за временно изпълняващ длъжността е назначена Галя Карапашова.

Огнярът Хамди е бил в приятелски отношения със загиналите тийнейджъри. Те често му помагали, а той им плащал дребни суми. Предполага се, че той има някакво отношение за попадането на взривното устройство у тях. 54-годишният мъж е направил опит за самоубийство. Той си нанесъл рани с джобно ножче. Засега е настанен в кърджалийската болница, където е поставен под полицейска охрана. Една от арестуваните е неговата съпруга. Домът им е запечатан. При претърсването там е открит взрив от типа на онези, които се ползват в рудниците.

В неделния следобед още двама души бяха прибрани на топло като замесени в трагичния инцидент с бомбата-самоделка, убила три деца. Това са синът на огняра Хамди и негов приятел, съобщи окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Младежите, задържани днес за 24 часа, най-вероятно ще минат по същата процедура като първите 4-има – мярката им за неотклонение ще бъде продължена с още 72 часа. Ако се наложи, арестите ще продължат, отсече прокурорът.

Със заповед на окръжния прокурор е сформиран екип от двама следователи и двама прокурори за работа по образуваното досъдебно производство по чл.123, ал.3 от Наказателния кодекс. Юристи поясниха, че ако деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи - затвор от 5 до 15 години.

По информация на кмета Себихан Мехмед подчерта, че в училището е нямало охрана, защото това е Комплекс за социални услуги, не за Дом за деца и юноши. “Заведението е със статут, който е близък до семейния, а в този случай няма охранители. По методиката, пусната от МТСП няма такъв щат, вероятно има пропуск по самия правилник за вътрешен ред”, поясни Мехмед.

От снощи в Крумовград са социалният министър Тотю Младенов, зам.-министър Валентина Симеонова и директорът на Дирекцията за закрила на детето Надя Шабани. Четирима психолози и психиатри са при съучениците на загиналите юноши в Комплекса за социални грижи и полагат усилия да ги изведат от шока.

Двама министри – социалният Младенов и вътрешният Цветан Цветанов призоваха за затягане на реда в подобни учебни заведения. “Ще пусна специална заповед да се затегне контролът в социалните домове и в пропускателният режим”, обяви пред “Дарик” Тотю Младенов. Според него децата “са получили нещо от парнаджията” и са го вкарали в дома. Той бе категоричен, че на виновните ще се търси наказателна отговорност.

“Трябва да се затегне контрола в социалните домове и за в бъдеще трябва да сме по-мобилизирани и да не се допускат подобни инциденти”, заяви днес пред БНР Цветанов. Той припомни, че всяка година системата на МВР създава необходимата организация за проверки за пиротехнически средства по време на празниците. Целта била да се избегнат всякакви инциденти по празничните дни.

Версиите

Най-вероятно взривното устройство ще се окаже детонатор от военна мина и вероятно децата са го получили от парнаджията на дома. Прави се обиск в неговия дом в Крумовград. Процесуално-следствените действия са интензивни. Това обяви пред Дарик окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Според него е твърде вероятно огнярът Хамди да изпитва чувство на вина и затова да се е опитал да посегне на живота си. “Ще му бъде изискана съдебнопсихиатрична експертиза”, коментира прокурор Лазаров и допълни, че вероятно взривното устройство е пехотна мина или детонатор от противотанкова мина, но по думите му е рано да се говори за това.

“Около парнаджията има тъмни неща, децата от него са получили нещо и са го вкарали в дома, но нека следствието, прокуратурата и ДОТИ си свършат работата”, допълни социалният министър Тотю Младенов.

Светлозар Лазаров изрази съмнение, че парнаджията си е дал реална сметка какво е дал на децата, тъй като “регионът е граничен, навремето границата с Гърция е била минирана, по граничните полета все още има неизвадени мини, има бивши поделения, които едва ли са извършили утилизацията на боеприпасите прецизно. Местното население продължава да намира според мен такива части, взриватели, мини. Едва ли си дават сметка какво намират, какво носят в къщите си. Дори в изкупвателните пунктове се случва да се предават части от мини и снаряди. Този предмет прилича на говорител на тонколонка на касетофон, около педя в диаметър е голямо, ако децата са го помислили за такова и са го вързали към ток… но е твърде рано да се говори за това, абсолютно нелепо”.
[/justify]


www.vsekiden.com


Титла: Догодина Варна харчи 21 милиона за чистота
Публикувано от: nasiboteva в Декември 08, 2009, 08:20:18 am
[float=left](http://dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1804-091207-200147-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0+%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5.jpg&imgw=320&imgh=200)[/float] [justify]През следващата година община Варна ще отдели за чистота на града малко над 21 милиона лева, стана ясно на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към ОбС. Макрорамката на план сметка “Чистота” е в размер на 21,82 милиона лева, като приблизително 750 000 лева е ДДС-то, което общината ще внесе за определени дейности. Така реално средствата, които ще отидат за поддръжка на града са в размер на 21,07 млн. лв. Сумата е същата като предходната, тъй като през 2010г. не е заложено увеличаването на такса смет. Въпреки това голяма част от дейностите в разходната част са завишени като суми. Причината е, че общината няма да плаща трансфер за новата клетка във Въглен, както и няма лизингови вноски, бе обяснено пред съветниците.

Най-големи ще бъдат разходите за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, които са в размер на 10,83 млн. лева при 9,3 млн. лв. тази година. За сметосъбиране и сметоизвозване са предвидени 8,64 млн. лв., а за обезвреждане на битовите отпадъци и поддържането на депото – 1,6 млн. лв.

С 1,1 млн. лева са завишени средствата за зимната поддръжка на града, отчетоха съветниците. Така през 2010 година за почистване от снега, общината ще плаща 2,5 млн. лв.

Членовете на комисията констатираха, че не е изпълнено тяхно решение от миналата година за закупуване на канало-почистваща машина. Средствата не са заложени и през тази година. От администрацията обясниха, че общината не е длъжна да купува такава машина, тъй като дейностите по продухване на шахтите се осъществявали от ВиК, а само почистването се възлагало на частни фирми.

В защита на тезата си, съветникът от ДПС Янко Станев посочи, че след наводненията миналата година, общината е вложила 2 млн. лв. за преасфалтиране, тъй като заради недоброто почистване шахтите, те не могат да поемат количествата вода. С гласуване местните депутати решиха, отново да заложат 500 000 лева за канало-почистваща машина. Парите бяха взети, като се намалиха сумите от зимната поддръжка, елиминирането на строителните сметища и други. Съветниците дадоха срок на администрацията да изпълни ангажимента до месец март. За да станат факт днешните решения трябва да бъдат потвърдени и на сесията на ОбС в сряда.
[/justify]


(http://dnesplus.bg/images/DPmini.gif)


Титла: Земетресение разклати Благоевградско
Публикувано от: Donelli в Декември 10, 2009, 06:44:26 am
[float=left](http://www.blitz.bg/documents/newsimages/220/2009-12-09-cl-ILEDEPDMM.jpg)[/float] [justify] Земетресение с магнитуд 2,9 по Рихтер е регистрирано в 20.15 часа с епицентър в Благоевград, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център дълбочината на труса е 2 километра.
Земетресението е усетено по-силно по високите етажи на жилищните блокове. За щастие данни за жертви и нанесени материални щети няма.
[/justify]

БЛИЦ


Титла: Мюфтийството завежда дело срещу общ.Пловдив заради джамия-ресторант
Публикувано от: nasiboteva в Декември 16, 2009, 09:05:26 am
[justify]Мюфтийството завежда дело срещу община Пловдив заради джамия, превърната в ресторант

[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/33/9A/f88e0a7dca08339a.jpg)
Джумая джамия в Пловдив[/float] В центъра на Пловдив има известен италиански ресторант. Малцина знаят обаче, че сградата всъщност е джамия – небезизвестната Ташкюпрю джамия, строена през 1860 г. Пловдивското мюфтийство завежда дело срещу общината, за да си върне най-накрая собствеността върху имота. Мюсюлманите твърдят, че е скандално молитвен дом да бъде превърнат в заведение.

Като граждани на България искаме да няма молитвен дом, който да се използва за такива цели, каза мюфтията на Пловдив Осман Хилми.

Документите сочат, че през 1950 г. Ташкюпрю джамия и прилежащите земи са одържавени.

Държавата отнема имуществото и превръща джамията в склад.

След 1989 година обаче имотът се реституира от частни лица, семейство Грозликови, които навремето купуват от мюфтийството само двора на джамията. Но днес са собственици и на храма.

Настоятелството тогава е продало двора с цел да направи ремонт на минарето след Чирпанското земетресение.

Собствениците на имота живеят в София, но мюфтийството ще заведе дело не срещу тях, а срещу общината, която всъщност е възстановила неправилно имота.

В момента в Пловдив има две действащи джамии – Джумая джамия и Имарет.
[/size][/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Майка с две деца спасени от горяща сграда в Тервел
Публикувано от: nasiboteva в Декември 17, 2009, 08:47:54 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/7F/F5/8360ac2f45c27ff5.jpg)[/float] [justify]Пожарникари спасиха живота на майка и на двете й деца в горяща жилищна сграда в Тервел, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Пожарът в жилищната сграда е възникнал малко след 20.30 часа снощи. Огънят е лумнал от запалена свещ за осветление. Служителите на пожарната са успели да извадят хората от горящото помещение, проявявайки висок професионализъм.

При претърсване на сградата пожарникарите са открили 28-годишна жена заедно с двете й деца - на 5 и 8 години, и са успели да ги изведат на безопасно място.

Изгоряло е част от имуществото в къщата. От областното звено “Пожарна безопасност и спасяване” предупреждават за
усложняване на пожарната обстановка в региона в следващите дни поради очакваното застудяване. Пожарникарите призовават хората да бъдат внимателни при използването на отоплителни и на нагревателни уреди.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Над 200 са вече болните от морбили в Сливен
Публикувано от: nasiboteva в Декември 18, 2009, 10:43:46 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/90/DE/43e0b5957e7290de.jpg)[/float] [justify]Над 200 са вече болните от морбили, които се лекуват в инфекциозните отделения на областната и военната болница в Сливен. В помощ на лекарите от града пристигнаха и медици от Нова Загора. Освен легла, в Сливен не достигат и пари за лечение на усложненията от болестта. Директорът на областната болница д-р Йордан Котов призова ромските организации от страната и чужбина да помагат. Причината е, че най-засегнато от дребната шарка е населението от ромските квартали на Сливен и шест села, където децата не са имунизирани.

Ромите отказваха да се имунизират, твърдейки, че ваксината води до безплодие.
Вълната от морбили тази година протича с много тежки усложнения. Инфекциозното отделението в сливенската болница е препълнено. Имунизацията в ромския кв. “Надежда” се извършва от д-р Стефан Панайотов. Интересното в случая е, че когато лекарят имунизира в най-бедната част на квартала, той приема пациенти в евангелистка църква. Няма друг начин, те отказват да дойдат до здравния център, обясни д-р Панайотов пред столичен всекидневник.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: 10 души са арестувани за обира на чейнчбюро в Пловдив
Публикувано от: nasiboteva в Декември 20, 2009, 11:09:29 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/AD/D1/628e512f1a87add1.jpg)[/float] [justify]Общо 10 са задържаните по случая с опита за обир на обменно бюро в Пловдив, трима от тях са арестувани преди да влязат в бюрото на площад "Гроздовия пазар". Това съобщи в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че те са съпричастни с обира в Троян миналия месец и на клона на ЦКБ в Козлодуй през август.

При опит да проникнат в чейнч бюро в центъра на Пловдив са задържани Иван Радков – Рамото, Петър Николов – Пашката, Димитър Баталски – Бомбата.

Групата е подготвяла и обири в Благоевградско, Хасково и Димитровград за проникване на места със сейфове, каза Цветанов. Единият от групата е бивш служител на МВР. Това е бившият началник на РПУ – Бяла Слатина Тони Костадинов, който е подавал информация на територията на Враца.

„Наглостта му е била толкова голяма, че преди рождения си ден е посочил обект в град Мизия, Врачанско, и е поискал да го зарадват”, каза Цветанов. След встъпването в длъжност на министър Цветанов Тони Костадинов е бил уволнен, тъй като вече е имало информация за него. По оперативни данни той е подавал информация на групата и за обира в Козлодуй. От няколко дни Костадинов кандидатства за длъжност в Окръжен съд – Враца. Длъжността предполага да борави със специални разузнавателни средства. „В момента той също е задържан на територията на Пловдив”, каза Цветанов.

Самите извършители са имали богат арсенал, радиостанции и мобилни телефони, необходими им за операциите. Истинските си телефони са оставяли в домовете си като доказателство, че са били там.

Директорът на ОД на МВР – Пловдив поясни, че престъпниците са разполагали с радиостранция на полицейска честота, както и на честотата на частните СОТ-ове. Полицията е имала информация за това и в момента на операцията в Пловдив не е използвала радиостанциите си. Всички задържани са с богати криминални досиета, а при претърсване на домашните има адреси са открити още инструменти за разбиване на каси и арсенал. Повечето от тях се славят като едни от най-добрите касоразбивачи и карат луксозни автомобили.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Паяци ще вдигат каруци в София, МВР няма отношение към конете
Публикувано от: nasiboteva в Декември 24, 2009, 07:12:13 am
[float=left](http://www.novinar.net/data/2009-12-24/20090901_0050_330X260.jpg)[/float] [justify]Каруците на ромите в столицата ще бъдат вдигани с паяци. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. Двамата обсъждаха мерки как съвместно да подобрят трафика в града.

Ромските каруци са една от пречките за нормалния трафик в града, подчерта Цветанов. Тяхното движение в центъра на столицата е забранено. Затова пък от общината са се ангажирали да намерят място, където да ги транспортират, след като бъдат вдигнати от паяците. Къде ще е това място, предстои да се уточни.

От МВР обаче няма да имат ангажимент към конете, шеговито поясни още Цветанов.

Има идея и да се изгради връзка между данъчните служби на общината с КАТ. Така при данъчните ще постъпват и информации за неплатените глоби към Пътна полиция. Видеонаблюдението по улиците от МВР и от столична община също ще бъде обединено.
[/justify]


www.novinar.net


Титла: Задържаха трима старозагорски обирджии
Публикувано от: nasiboteva в Декември 28, 2009, 08:30:55 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0047/0000047215-article.jpg)[/float] [justify]Трима мъже на 24, 29 и 30 години, са задържани заради грабеж в Стара Загора. Te са нападнали 42-годишна продавачка в магазин за хранителни стоки и са откраднали 320 лева от оборота. Двама от нападателите са били с плетени маски на главите. И тримата са многократно задържани за умишлени престъпления, а единият от тях е осъждан за кражби, грабеж и измама, съобщи "Дарик".

Маскираните заплашили продавачката с нож и й нанесли удари с пръчка по главата. На мястото на инцидента е извършен оглед, при който в близост до обекта е намерен и иззет ножът, с който е извършено престъплението.

Малко по-късно единият от извършителите е задържан. Установена е самоличността и на втория нападател, който също е заловен. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс. Към 13 ч. е задържан и третият мъж, допълни “Дарик”.

В хода на разследването е установено, че тримата задържани са съпричастни към още три грабежа на територията, обслужвана от РПУ - Стара Загора. Те са набелязвали малки квартални търговски обекти, а при осъществяване на престъпленията са използвали черни плетени маски с прорези на очите и ръкавици. Заплашвали търговците с газово оръжие или с нож и отнемали неголеми оборотни суми.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Засилено полицейско присъствие в Самоков
Публикувано от: nasiboteva в Декември 30, 2009, 08:34:15 am
[float=left](http://dnesplus.bg/thumbnail.aspx?imgname=1804-091230-082320-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f.jpg&imgw=320&imgh=200)[/float] [justify]Засилено полицейско присъствие има в Самоков тази нощ, предаде БНР. Проверяват се автомобили и пешеходци, полицията изисква и представяне на лични карти. Вероятно ще бъдат проверявани и заведения.

Полицаите отказват всякаква информация за целта на проверката.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е потвърдил, че в Самоков има засилено полицейско присъствие. По думите му - това са част от мерките, предприети от силите на Министерството на вътрешните работи за намаляване на напрежението, свързано с инцидентите през последните седмици.

Последният случай е от 26 декември през нощта, когато след скандал в дискотека група роми предизвика сбиване, при което пострадаха леко и трима служители на МВР.
[/justify]


(http://dnesplus.bg/images/DPmini.gif)


Титла: Хванаха пиян кмет зад волана
Публикувано от: nasiboteva в Декември 31, 2009, 06:10:15 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_328852_2.jpg)[/float] [justify]Кметът на село Злокучене беше хванат да шофира с 1,17 промила алкохол. При специализирана полицейска акция, която се провежда в Самоков от няколко дни, бяха заловени общо двама пияни шофьори.

Единият от тях е управникът на Злокучене Митко Манолов. След направена проверка с дрегер той е изпратен в самоковската болница, за да даде кръвна проба. Шофьорската му книжка е била отнета.

Само за едно денонощие в Самоковско са били проверени 87 лица и 83 превозни средства, обобщиха от МВР.

Полицейската операция започна след поредния масов побой, който стана на Коледа в Самоков. Трима полицаи от местното РПУ бяха ранени, докато се опитваха да предотвратят скандал пред дискотека.

Седем души бяха задържани тогава заради масовия бой, който започнал пред местното РПУ. Сред тях бил и добре познатият на полицията Г. А. (36 г.). В края на октомври той бе арестуван за това, че размахвал автомат “Калашников” пред дискотека в града.

Акцията на ченгетата не е само за пияни шофьори, поясниха от МВР. Сформирана е мобилна група за проверки на нощните дискотеки. Полицаите следят за пропускателния режим в заведенията, за лицензите и платените такси за продажба на алкохол и цигари. Всички нощни клубове са били проверени за присъствие на малолетни и непълнолетни без придружители, както и за разпространение и употреба на наркотици. Два акта са били съставени на собственици на дискотеки по закона за частната охранителна дейност.

След направена проверка на скандалния “Седми квартал” в града, полицаите са установили, че всички заведения са затворени и обстановката е спокойна. В този квартал живеят предимно роми. Неведнъж там след пиянски запои са ставали скандали и масови побои.
[/justify]


www.trud.bg


Титла: 22-годишна - с ново сърце за Нова година
Публикувано от: Donelli в Януари 02, 2010, 10:24:38 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/07/14/don/220x176.jpg)[/float] [justify]Три успешни трансплантации бяха направени у нас навръх Нова година.
22-годишна жена получи ново сърце в университетската болница „Св. Екатерина".

На 53-годишна жена беше присаден черен дроб във ВМА, а в университетската болница „Лозенец" 33-годишна жена получи нов бъбрек.
Тази вечер ще стане ясно кой ще бъде реципиент и на втория бъбрек.

Всички тези хора получиха шанс да продължат живота си благодарение на 25-годишен младеж от Велико Търново. Той е получил мозъчен кръвоизлив на 31 декември на обяд.

С този случай броят на донорите у нас за 2009 г. стана 11, а успешните трансплантации - 34. Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации ще продължават усилията си в развиването на тези дейности.
[/justify]

news.bg (http://news.bg)


Титла: Детските градини в София поскъпват
Публикувано от: nasiboteva в Януари 07, 2010, 08:01:31 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/25/0E/327eeffd1a08250e.jpg)[/float] [justify]Столичната община внесе предложение за увеличение на таксата за детска градина в деловодството на Столичния общински съвет.Предложението на кмета Йорданка Фандъкова е таксата да бъде увеличена от 40 на 60 лева. В мотивите си Фандъкова посочва, че в периода 2006-2009 г. са осигурени 30 000 000 лв. за ремонтни дейности, а през 2008 е извършено обновяване на оборудването в кухненските блокове на детските заведения на стойност 3 000 000 лв. През последните две години три пъти е променяна себестойността на един храноден в детските градини - 1,50 лв., 1,70 лв. и 2,00 лв.

За преодоляване на недостига на места през 2009 г. са инвестирани около 57 000 000 лв. в строителството на нови сгради на детски градини и в разширения на съществуващи, което създаде възможност да бъдат приети допълнително 1900 деца.

Така броят на децата, посещаващи детски градини, е вече 35 811 - с 4223 повече от 2003 г., посочва още кметът на София.

В бюджета за 2010 г. са предвидени 22 340 000 лв. средства за ново строителство, което ще създаде възможност през следващата година допълнително да бъдат приети още 2393 деца.

За периода 2003-2009 г. е налице увеличаване на годишната издръжка на детските заведения. През миналата година тя е била 26 937 694 лв. - с 68 на сто по-висока от тази през 2003 г. без отчитане на трудовите и капиталовите разходи. За 2009 година са изразходвани 50 592 128 лв. по единен разходен стандарт, по който се формира издръжката на едно дете -180,40 лв.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Създават Център за морски прогнози във Варна
Публикувано от: nasiboteva в Януари 14, 2010, 06:33:07 am
[float=left](http://www.stranabg.com/images/stories/rss_news/f4866e0a942b9b98aacc9533db9c8b22.jpg)[/float] [justify]Във Варна ще бъде създаден специален център за морски прогнози. Той ще се намира във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология.

Това съобщи ст. н. с. Георги Корчев - генерален директор на института, който участва в редовната годишна конференция на филиала в морската столица.

Системата за морски прогнози вече работи, предстои да бъдат обучени специалисти, за да могат да интерпретират правилно данните, съобщи Радио Варна.

До месец България ще стане член на европейската система "Метеоаларм", която е създадена, за да прогнозира три дни по-рано възникването на опасни метеорологични явления.

За първи път у нас системата ще бъде развита и на национално ниво с участието на метеорологичните центрове във Варна, Плевен, Пловдив и Кюстендил. Данните ще бъдат представени и на сайта на НИМХ и ще могат да се ползват от всички.

Георги Корчев каза още, че България ще е и първата страна, която ще извършва метеорологични наблюдения на базата на система от пет потапящи се буйове, разположени в Черно море.

Те ще регистрират температурата и солеността на морската повърхност, както и на 1500 метра дълбочина. Първият потапящ се буй "Калиакра" вече работи от края на миналата година.
[/justify]


www.stranabg.com


Титла: Не пътувайте към Гърция от понеделник
Публикувано от: Donelli в Януари 17, 2010, 10:35:41 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2009/01/24/pomahon/430x272.jpg)[/float] [justify]МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция.

Ако е възможно да отложите пътуване към Гърция през следващата седмица, то направете го, защото пограничните пунктове ще бъдат изцяло блокирани.

Това съобщи днес заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов след среща със зам.-областния на Серес Томас Сямбирис и шефа на областната дирекция на полицията в Серес бригаден генерал Николас Ризос.

Срещата бе проведена, за да се обсъди как да бъдат намалени последствията от стачката на гръцките фермери, която ще стартира на 18 януари рано сутринта, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Лошата новина е, че няма дадена гаранция за пропускане през барикадите на леки автомобили и автобуси, както гърците бяха обещали по-рано.

Вероятно първите 24 часа нищо няма да бъде пропускано от България за Гърция, заявили са представителите на гръцките институции на срещата.

Минимум 300 трактори и селскостопанска техника щяла да бъде струпана и на ГКПП-Промахон и на ГКПП-Ексохи. От срещата е станало ясно още, че блокадата със сигурност ще продължи 10 дни.

Гръцкият зам.-областен управител е пояснил, че има вариант за онези, които бързат да пътуват по обходен маршрут през Македония за Гърция, като минат ГКПП-Златарево.

Според Георги Баханов това е доста неудобно решение, защото пътят минава през планина и маршрута е доста тежък, освен това има и минаване през две митници, което също създава неудобство.

За съжаление протестите на гръцките фермери ще доведат до сериозни загуби за българските превозвачи и фирми, както бе миналата година.

Остава единствено да се надяваме преговорите им да приключат по-бързо и да няма напрежение по барикадите. Иначе от наша страна организация е създадена , каза още Георги Баханов.
[/justify]

news.bg (http://news.bg)


Титла: Ограничения в движението през родопските проходи
Публикувано от: nasiboteva в Януари 18, 2010, 09:34:43 am
[float=right](http://images.ibox.bg/2009/12/01/92327/220x239.jpg)[/float] [justify]Въведени са временни ограничения при преминаването през проходите Рожен, Пампорово, Печински, Златоград и Превала.

Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през тези участъци.

Всички моторни превозни средства трябва задължително да са с вериги през проходите Рожен, Пампорово и Превала.

Ограничение на движението се въвежда и по пътя Русе - Бяла. Всички автомобили, преминаващи през този участък, трябва задължително да са с вериги.

Агенция Пътна инфраструктура апелира шофьорите да се движат с повишено внимание и да спазват дистанция.
[/justify]


www.news.bg


Титла: Варна в снежна блокада
Публикувано от: nasiboteva в Януари 19, 2010, 08:39:59 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0084/0000084378-article2.jpg)[/float] [justify]Усложнена е обстановката във Варна, където продължава да вали сняг, а вятърът навява преспи, съобщава „Фокус”.

В отделни райони височината им достига половин метър. Температурата на въздуха в града е минус 5 градуса, но силният вятър създава усещане за по-ниски температури.

Десетки закъсали автомобили са изоставени по булевардите „Цар освободител”, „Република”, „Сливница” и „Трети март”. Тежко е положението както в централната част на Варна, така и в кварталите „Възраждане”, „Владиславово”, „Кайсиева градина” и „Левски”.

Централните булеварди се почистват, но остават заснежени и заледени. Препоръчва се на водачите да не излизат с личните си автомобили, а на гражданите – да останат по домовете си.

Има вероятност Кризисният щаб да обяви бедствено положение и денят да бъде обявен за неучебен заради лошите метеорологични условия.

Затворен за всички автомобили е пътят Кичево - Баир Баши през Аксаковска панорама и Дюлински проход. Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета по направление Слънчев бряг – Обзор и през Айтоски проход.

Пътищата са заснежени, частично заледени. Почистват се и се опесъчават. 30 машини на „Пътно управление” разчистват снега, но работата им е затруднена от силния вятър, съобщиха от управлението.

Пътищата са заснежени, в отделни райони и заледени. С повишено внимание трябва да се пътува по автомагистрала "Хемус". В този участък има снегонавявания.

Заснежени са пътните настилки и на автомагистрала "Черно море". До момента няма въведени ограничения по републиканската пътна мрежа.

Температурите са от минус 9 градуса до минус 2 градуса. От Областното пътно управление призовават водачите да не излизат с личните си автомобили, ако това не е крайно наложително.

Пристанище Варна остава затворено за празни кораби, съобщиха от Координационния център на порта. Причината е силен вятър от североизток, който достига скорост до 8 м/сек.

Забраната важи и за всички портове и канали в района на пристанището. Към момента пристанището е отворено за пълни кораби. При влошаване на времето и усилване на вятъра портът ще бъде затворен за всички кораби.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Обърнат ТИР блокира движението по пътя Бургас–Средец
Публикувано от: nasiboteva в Януари 21, 2010, 11:13:43 am
[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0084/0000084548-article.jpg)[/float] [justify]Обърнат ТИР е блокирал движението по пътя Бургас – Средец, съобщиха от Гражданската защита.

На мястото се е образувала колона от автомобили, които чакат да бъдат пропуснати.

Няма информация за сериозно пострадали.

Очаква се екип на Гражданската защита да помогне за преместването на преобърнатата кола.

На този етап няма други сериозни сигнали и искания за помощ. Движението в областта е нормализирано.

Екипите на службата днес са се отзовали на няколко сигнала за отстраняването на опасни висулки от покриви на сгради в Бургас.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: 10 училища в Дуловската община остават затворени
Публикувано от: nasiboteva в Януари 22, 2010, 10:31:06 am
(http://www.dnes.bg/images/photos/0084/0000084617-article2.jpg)

[justify]Днес няма учебни занятия в 10 училища в Дуловската община на Силистренска област, показва справка от Регионалния инспекторат по образованието.

В останалите шест общини учебните заведения работят нормално.

Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки.

Пътищата са проходими при зимни условия. Почистването им продължава.
[/justify]
 

www.dnes.bg


Титла: Сняг и вятър блокираха Източна България
Публикувано от: nasiboteva в Януари 23, 2010, 11:51:38 am
[float=right](http://www.bnews.bg/pictures/image.php?name=2695195010fc.JPG&w=630)
Снежни виелици бушуват в Източна България. В цялата страна температурите са минусови.
Полетите от Варна и Бургас бяха анулирани.
[/float] [justify]Снежни виелици бушуват в Източна България, съобщи дежурният метеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология, цитиран от "Дарик". В цялата страна температурите са минусови - от - 12 градуса в Разград до - 4 градуса в Сандански и Гоце Делчев. В София температурата е - 10 градуса.

Най-ветровито в събота сутринта е било на нос Калиакра  - 24 м/сек. Във Варна и Шабла вятърът е бил със скоросот до 20 м/сек, в Бургас и Разград - 16 м/сек, в Силистра и Ахтопол - 10 м/сек.

Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено за всички кораби. Вълнението на морето там е 3 бала. Виелицата в Източна България отмени полетите от Варна и Бургас в събота сутринта.

Омекване на времето ще настъпи във вторник, когато ще се заоблачи и температурите ще започнат бавно да се повишават, прогнозира Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология.

Магистрала „Хемус" е затворена за движение и в двете посоки заради лошите метеорологични условия. Ограничения има също за стария път за Шумен през Девня, както и за всички третокласни пътища в областта.

Пътят Варна-Добрич е проходим при зимни условия. Автомобилите трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Същото се отнася и за пътуващите от Варна за Бургас. Заради силния вятър и навяванията видимостта в отсечката е силно намалена и от пътно управление препоръчват да не се предприемат пътувания.
[/justify]


www.bnews.bg


Титла: Взривиха Порше в Пловдив
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 05, 2010, 06:21:54 am
[float=right](http://www.bnews.bg/pictures/5651c2c7f0e1.jpg)[/float] [justify]Луксозно Порше "Карера" е било взривено в Пловдив. Самоделната бомба е увредила само автомобила и няма пострадали. От полицията издирват собственика на колата, който най-вероятно е станал обект на сплашване.

Полицията в Пловдив разследва взрив на луксозно Порше "Карера", съобщи News4000.bg.

Лъскавата кола е била взривена около 20,30 ч в пловдивския квартал "Кършияка". Инцидентът е станал в района на ресторант "Джоана", до кръстовището на ул. "Дунав" и "Победа". При взрива няма пострадали хора и нанесени други материални щети.

Детонацията бе ужасна. Сякаш стана земетресение, разказаха хора от квартала. Жителите са в паника. От години Пловдив не помни подобен инцидент.

Районът е отцепен от екипи на ДОТИ и БОП. Все още се издирва собственикът на пострадалото возило. Според очевидци, взривът е бил предизвикан от самоделка. По всяка вероятно, тя е била поставена за сплашване. Помляна е задницата на бялото Порше. Засега никой от униформените не дава информация за инцидента. Случайни минувачи са сигнализирали в полицията за взрива в "Кършияка".
[/justify]


www.bnews.bg


Титла: Борисов предприема нова атака за Пловдивския панаир
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 07, 2010, 11:27:50 am
[float=left](http://www.bnews.bg/pictures/589b1f2ef94a.jpg)
В най-скоро време правителството ще сезира прокуратурата за престъпление на предишния кабинет заради загубата на
мажоритарния дял на Международния панаир в Пловдив.
[/float] [justify]От високопоставени източници в кабинета BNews.bg научи, че предишният премиер Сергей Станишев и неговите министри са взели решение да извадят дружеството от забранителния списък за приватизация. Това ще се окаже в нарушение на законите, защото с акт на правителството не могат да се пренебрегват или отменят закони, приети от парламента.

Народното събрание забрани със закон приватизацията на панаира заедно с други дружества през миналия мандат. Според източници в правителството персоналната вина на Станишев трудно може да бъде доказана, понеже решението е взето от цялото правителство с подписите на всички министри. За сигнал на атаката може да се счита отговорът на премиера Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

На въпрос на дясната опозиция в лицето на РЗС дали панаирът подлежи на приватизация той отговори отрицателно. От парламентарната престрелка не стана ясно дали премиерът Борисов слага Пловдивския панаир в бройката на тези предприятия, в които държавата държи мажоритарен дял. Не е изключено вчерашното парламентарно питане да е договорено с управляващите и да е просто цирк за пред народа, който ще извади на дневен ред отново темата за олигарсите и панаира.

След парламентарната увертюра втората част от драмата ще настъпи, когато се окаже, че премиерът не е дал правилния отговор и приватизацията на Международния панаир вече се е състояла. Сагата се точи вече две години и мина през различни фази на надмощие.

Наскоро прокуратурата в Пловдив обяви, че е приключила новата проверка по сигнал на МВР и няма данни за нарушение при влизането на бизнесмена Георги Гергов в панаира. Докато БСП беше на власт опозицията използваше темата с Панаира за атаки срещу статуквото.

Формално гордостта на пловдивчани не беше пряко приватизирана, защото първоначално държавата допусна само миноритарен дял за смесено общинско-частно участие. На по-късен етап частният собственик придоби дяловете на община Пловдив чрез схемата за вдигане на капитала на общата им фирма. Държавата загуби контрола върху панаира чак, когато бизнесменът Георги Гергов придоби акции на реститути и така взе контролния пакет акции от над 50 процента.

Последният публичен спор между миноритарния собственик в лицето на държавата и частния капитал беше по повод дивидента на дружеството за миналата година. Правителството в лицето на министъра на икономиката Трайчо Трайков си поиска половината от него в размер на няколко милиона. Георги Гергов отказа да го даде с мотива, че дружеството си има свое ръководство, което взима решенията. Сагата продължава с нарушената тишина тези дни по темата.

Bnews разполага с информация, че ходовете на управляващите този път са добре обмислена стратегия и ще стегнат въжето около мажоритарания собственик. ДСБ и СДС също участват в заверата срещу близкия до Първанов член на БСП Георги Гергов. Правителството обмисля да продава активи за над 1 милиард, за да попълни дупките в бюджета. Акциите на Пловдивския панаир също отиват на тезгяха.

Въпросът е какво ще продава Бойко Борисов - цял панаир или малки части от дружество, което вече си има собственик?
[/justify]


www.bnews.bg


Титла: Масово фалират скъпи магазини в Пловдив.
Публикувано от: Donelli в Февруари 08, 2010, 06:20:21 pm
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0085/0000085623-article.jpg)[/float] [justify]До днес бяхме свикнали да виждаме малки магазини, които да затварят врати най-вече заради липса на клиенти. Тази седмица в центъра на Пловдив обаче затвориха цели два търговски центъра с десетки магазини в тях.

Емблематичните за Главната улица на града големи търговски обекти спряха работа изведнъж. С лъскавите ескалатори и древните римски разкопки под стъкления си под, 4-етажният търговски център „Екселсиор“ привличеше българи и чужденци.

Непосилно високите наеми караха повечето търговци да надуват цените, това обаче отблъсна посетителите.

На Главната улица в Пловдив, която е известна със скъпите си магазини, висят големи табели с намаления от 70% нагоре, но и тук клиенти трудно се привличат, предаде репортер на Dnes.bg.

70-процентно намаление имa и в МОЛ-а. Магазин за парфюми, обявен в ликвидация, предлага отстъпка от 90%.

Въпреки че работи от доста време и непрекъснато има промоции на стоки, пловдивчани не могат да свикнат да пазаруват от МОЛ-а. Твърдят, че им е скъпо и са свикнали да пазаруват от по-малките квартални магазинчета.

И докато големи търговски центрове фалират, до пролетта се очаква врати да отворят още 2 големи МОЛ-а в Пловдив.

Не е ясно обаче дали ще има кандидат-наематели за свободните търговски площи.
[/justify]

Dnes.bg (http://Dnes.bg)


Титла: Спешна имунизация срещу морбили в Сливен
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 09, 2010, 08:18:18 am
[float=right](http://www.bnews.bg/pictures/3a0d3a6b48cd.jpg)
Извънредно джипитата в Сливен ще имунизират срещу дребна шарка пациентите си на възраст от 13 месеца до 20 години. [/float] [justify]В Сливенска област започва извънредна имунизационна кампания срещу морбили, съобщиха от областната управа. Ваксинацията е разпоредена със заповед на здравния министър Божидар Нанев и на нея подлежат всички жители на региона на възраст от 13 месеца до 20 години.

Здравният министър е разпоредил имунизацията да се извърши от джипитата за всеки от техните пациенти, които са в посочената възрастова граница. В кампанията ще се включат и имунизационни екипи на Региналната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве и Регионалния център по здравеопазване.

Те ще имунизират населението с една доза от комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която, според националния имунизационен задължителен календар, се прави на 13 месеца на детето и след това при навършване на 12 години.

При необходимост в имунизационните екипи ще бъдат включени лекари и фелдшери от училищните здравни кабинети и от болниците на територията на област Сливен.

Заповедта на здравното министерство идва, след като от усложнения, вследствие на дребната шарка, бяха констатирани 10 смъртни случая, най-вече на заразени деца.

Кампания за имунизация срещу морбили в населения предимно с роми кв. „Надежда” в Сливен стартира още на 1.02.2010 г. по разпореждане на областния управител Марин Кавръков, съобщиха от управата. Освен в трите разкрити пункта за едновременна имунизация, такава се извършва и в кабинетите на личните лекари.

Общо 4957 ваксини против морбили са направени от декември до февруари в града под Сините камъни.

Както BNEWS съобщи в неделя, от 8 февруари на инспекция в страната пристигна екип медици от СЗО и от Европейския център за контрол на заболяванията. Експертите идват, разтревожени от епидемията от морбили у нас – зараза, която отдавна е изкоренена в развитите страни с помощта на ваксината. Те ще инспектират ситуацията до края на седмицата. Очаква се да посетят и най-засегнатите региони, сред които са още Ямбол и Бургас.

Епидемията пламна заради липсата на навик сред ромското население да ваксинира децата си, а начинът на живот на ромите разпространи светкавично дребната шарка, заразила цели махали. В инфекциозното отделение на областната болница вече няма свободни легла, алармира преди дни областният управител.
[/justify]


www.bnews.bg


Титла: Каракачанов прекрати мандата на Областния комитет на ВМРО - Пловдив
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 10, 2010, 08:37:46 am
(http://www.dnes.bg/images/photos/0085/0000085806-article2.jpg)

[justify]Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и ръководството на партията на свое заседание във вторник свалиха политическото си доверие от кмета на Пловдив Славчо Атанасов, председателя на ОбС и на общинските съветници от ВМРО-БНД- Пловдив.

Втората точка от партийното решение визира прекратяване на мандата на Областния комитет на ВМРО-БНД в града под тепетата.

Раздорът между пловдивската структура и националното ръководство започна преди месеци.

На Националния конгрес на партията кандидатурата за лидер на Славчо Атанасов не беше одобрена. Последваха остри изказвания срещу Каракачанов от страна на пловдивските войводи.

В града под тепетата започнаха рокади и подготовки за пръкването на две нови партии.

Имената на двете партии са копирани от абревиатурата на ВМРО - „Вяра и морал” и “Родолюбие и отговорност”, потвърдиха запознати.

Партиите ще бъдат регистрирани и като коалиция и така ще заобиколят законовата забрана за дублаж.

Въпреки че градоначалникът Атанасов категорично отрече в града под тепетата да има совалки за събирането на подписи за учредяването на новите партии, председателят на ОбС- Пловдив Илко Илиев (който е изявен войвода) на въпрос на Dnes.bg призна, че в структурите на ВМРО наистина има настроения и натиск за създаването на две нови формации.

Действията на пловдивските членове на партията са противозаконни. Затова взехме това генерално решение. Кметът не се примири, аз съм избран на конгреса през октомври за председател. Председателят на ОбС- Пловдив Илко Илиев заяви, че действията на националния лидер са пълни глупости и че още преди месеци местната структура е свалила политическото си доверие от него. След действията на националното ръководство предстои свикване на областна конференция, на която ще бъдат избрани нов областен лидер и ръководство. Всички общински структури трябва да излъчат делегати- поясни Красимир Каракачанов.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: 900 ТИР-а запушиха пътя към Дунав мост
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 11, 2010, 08:41:39 am
[float=left](http://utre.bg/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/300x225-images-stories-Lesia-Bulgaria-danube_bridge.jpg)[/float] [justify]900 ТИР-а предизвикаха поредица от задръствания по пътя Русе - София и затрудниха движението и в двете посоки тази нощ, предаде БНТ. Специална техника извлича машините, препречили пътя на десетки леки автомобили.

През нощта колоната от спрели ТИР-ове в Русе започваше от "Дунав мост" и стигаше 12 км. За да не се натрупват в града, се наложи тежкотоварните машини, идващи от Плевен и от Велико Търново, да бъдат спирани при Бяла. Пътят Русе-София е блокиран заради сблъсък на два ТИР-а с румънска регистрация. На мястото има полицейски екипи, които регулират движението и контролирано пропускат колите в двете посоки.

Пътищата от 1-ви и 2-ри клас в Русенска област са отворени и проходими, като движението по тях задължително трябва да става с вериги, съобщиха от Районната пътна служба. Третокласните пътища са зaбранени за тежкотоварни автомобили.
[/justify]


www.utre.bg


Титла: Над 200 деца в Пловдивско вън от училище
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 12, 2010, 08:19:01 pm
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0086/0000086014-article2.jpg)[/float]Над 200 ученици са отпаднали от пловдивските школа още през първия срок заради неизвинени отсъствия.

Това съобщиха за Dnes.bg от Регионалния инспекторат по образованието. В Пловдив аут са 42 деца, останалите са от училищата в областта.

Първенството води учебно заведение в община Садово, откъдето са изхвърчали 25-има ученици от горен курс.

От Инспектората обясниха, че са притеснени, защото проблемът става тенденциозен. Отпадналите деца не са само от ромски произход, както е било други години.

В много от семействата има тежки социални условия за живот, родителите са безработни, не могат да издържат отрочетата си и ги спират от училище.

Така повечето от изключените имат над допустимия брой неизвинени отсъствия.

За напусналите училище, които желаят все пак да завършат средно образование, има и алтернативни форми – индивидуално обучение вкъщи, след което се явяват поетапно на изпити.


dnes.bg


Титла: Безбожници окрадоха поредната църква в Пловдивско
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 13, 2010, 07:49:26 pm
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0086/0000086044-article.jpg)[/float] [justify]600 лева са откраднати от храм „Свети дух” в град Стамболийски.

Наглите апаши проникнали в Божия дом в малките часове на денонощието. Прикрити от тъмнината, те счупили металната решетка на прозореца и задигнали парите от дървен шкаф.

Сумата била събрана от дарения. Никой от съседите не е чул или усетил нещо нередно- каза пред Dnes.bg свещеникът, който обслужва храма- отец Стоян Маргаритов.

Той сподели, че работи в „Свети дух” от 1969 година, но такова нагло посегателство до сега не е имало.

Само през последния месец в региона бяха обрани няколко църкви. Последните случаи са обир на 100 лева от „Света Троица” в Калояново и на 60 лева в католическия храм в Раковски.

При всички случаи крадците са прониквали чрез рязане на металните решетки на прозорците.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Тунджа наводнява Елхово и Ямбол
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 14, 2010, 03:37:22 pm
Тунджа наводнява Елхово и Ямбол

[float=left](http://i.dir.bg/CMS/2010/02/12/6_160046.jpg)[/float] [justify]Нивото на река Тунджа надвиши критичните 390 см в района на Елхово с повече от 10 см, съобщи БТА по информация от "Гражданска защита".

Водата е заляла пазара, градския парк, част от промишлената зона, стопански постройки, както и дворове на къщи, мазета и улици. Наводнен и затворен за движение е пътят към с. Трънково, уточниха от "Гражданска защита".

Поради високите подпочвени води в Ямбол от канализационни шахти извира вода, която залива няколко улици в кв. "Каргон". Четири помпи на "Гражданска защита" източват водите по улиците, от мазета и дворове. Три автомобила на противопожарна безопасност са отводнявали стопански сгради и къщи в Ямбол, Болярово, Завой, Стралджа, Воденичане, Чарда, Калчево и Кирилово, казаха от ОД на МВР.

Под вода са стотици декари посеви по течението на реките Тунджа, Мараш, Мочурица и Поповска река.

Започна изграждането на дига край р. Тунджа в района на Елхово, съобщи междувременно кметът на общината Петър Киров. Решението за това е било взето на заседание на кризисния щаб в общината с участието на областния управител Таня Димитрова.

Отчетено е обстоятелството, че към обяд нивото на водата е надвишило 400 см, а през нощта се очакват нови валежи.

Дигата се изгражда от торби с пясък по най-ниските места край реката и трябва да бъде готова до вечерта. Общината е осигурила материали и техника, както и изпълнители.
"Създадена е добра координация на структурите за предотвратяване на наводнението на къщите около реката, за изграждането на диги, както и за евентуална евакуация на част от населението", заяви областният управител.
[/justify]


www.dnes.dir.bg

Река Тунджа заля парка и пазара в Елхово. Подпочвени води в Ямбол заливат улици и дворове

[justify]Огромната вече край Елхово река Тунджа (3.98 м. ) е заляла пазара, парка на града, своеобразният остров в него. Водата е проникнала и в дворовете и мазетата на някои къщи на улица "Тунджа" в южния град. Заради разлива вече е затворен и пътят към Трънково.
От високи подпочвени води в Ямбол от канализационна шахта извира вода, която залива улиците "Русе" и "Козлодуй" в Ямбол основателна е опасността за наводняване на дворовете на някои домове, разположени там...
Четири попмпи на Гражданска защита продължават да източват нахлули подпочвени води в мазета и дворове на къщи на улиците "Юндола" и П. К Яворов" в кв. Каргона на Ямбол.
[/justify]


www.jambol.org


Титла: Монтират телескоп в Шумен
Публикувано от: Donelli в Февруари 15, 2010, 01:35:11 pm
[float=left](http://images.ibox.bg/2007/07/13/telescope/256x175.jpg)[/float] [justify]45 хил. лева от бюджета на община Шумен ще бъдат отпуснати за изграждането на павилион за професионалния телескоп на Шуменския университет.

Той беше купен по проект на четири научни и преподавателски институции в България, за да бъде изградена мрежа от дистанционно управлявани и роботизирани астрономически телескопи.

Това обясни директорът на Астрономическия център в Шуменския университет проф. Диана Кюркчиева, цитирана от Радио Шумен.

Според нея най-подходящото място за поставянето на съоръжението е до Посетителския център на Комплекса "Създатели на Българската държава" на Шуменското плато.

По думите на проф. Кюркчиева строителството на павилиона за телескопа на Шуменския университет трябва да приключи най-късно до месец май.

Тогава ще се проведе голяма научна конференция по астрономия, като един поводите ще бъде именно пускането на американския телескоп, дълъг 80 сантиметра, с диаметър на огледалото от 44 сантиметра, поставен върху метър и половина метална колона.
[/justify]

news.bg (http://news.bg)


Титла: Летището в Пловдив сваля таксите, ще конкурира София
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 16, 2010, 09:31:43 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/08/01//a6a0a3a554.jpg)[/float]Три пъти по-ниски ще бъдат таксите на летище Пловдив от тези на софийския аеропорт. Това обяви вчера транспортният министър Александър Цветков в Старосел. По думите му сегашните цени ще се намалят двойно и ще важат от 1 април, а предложението ще бъде внесено в Министерския съвет през март, пише Новинар.
През тази година стартира новата линия Пловдив - Москва, която е първата редовна линия за летище Пловдив. Министърът поясни, че заявеният интерес е от "Райънеър". Тъй като това е финансов въпрос, той вече е съгласуван и с Министерството на финансите.

През последните шест месеца в Министерството на транспорта са направени не по-малко от 20 одита и те са финиширали в прокуратурата, обясни още той. По думите му в последните години са направени много нарушения и злоупотреби. Такива има и в железниците, и в пощите. Всичко обаче е предадено на прокуратурата.

"Вече имаме приключен одитен доклад за българските железници – 120 страници безобразия", обясни Цветков.

actualno.com


Титла: Предстоят съкращения в големи фирми във Варна
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 23, 2010, 09:53:11 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/09/21//7d8ac84783.jpg)[/float]В следващите месеци предстоят още по-големи съкращения на работни места в едни от най-големите фирми, работещи на територията на Варна. Това съобщиха днес синдикалните лидери на голяма химическа компания и варненското електроразпределително дружество.

По думите на Николай Иванов от водеща компания в областта на органичния синтез, работниците във фирмата от почти половин година не получават ритмично трудовите си възнаграждения и в момента им се изплащат заплати за месец октомври миналата година. Иванов заяви, че в момента на работа са само около 150 човека, докато други 500 принудително почиват.

"Държавата можеше да помогне на компанията като й отпусне заем, но кандидатурата за кредит беше отхвърлена”, посочи Иванов.

Синдикалният лидер на електроразпределително дружество Борислав Добрев подчерта, че повечето от техническите лица по поддръжката във фирмата вече са съкратени. Той допълни, че тези експерименти не са довели до нищо добро, а предстоят и нови оптимизации на персонала.

"Няма критерии за съкращение на работниците”, заяви Добрев. Наскоро дружеството е въвело нова точка за уволнение – "снемане на доверието от работника”, която също не може да се тълкува еднозначно, категоричен бе Борислав Добрев.

actualno.com


Титла: Пияни младежи обраха италианец в Раднево
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 27, 2010, 06:36:20 pm
[float=left](http://images.ibox.bg/2006/08/30/n2311/220x180.jpg)[/float] [justify]За броени часове служителите на РУМВР - Раднево задържаха извършителите на грабеж над италиански гражданин. Двамата са задържани за 24 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази сутрин в 8 часа в РУМВР- Раднево е получен сигнал, че в спешния медицински център е постъпил италиански гражданин с оплаквания, след нанесен побой.

При извършената проверка на място, пострадалият 44-годишен италианец е заявил, че около 3.30 часа на ул. "Тачо Даскалов" в Раднево бил нападнат от двама неизвестни.

Те го набили и му отнели портфейл с 200 лв., 200 евро, свидетелство за управление на моторно- превозно средство, лична карта, две банкови карти и др. документи.

По случая е образувано досъдебно производство. Заловени са двамата извършители, които са съответно на 23 и 24-годишна възраст от Кнежа.

Двамата нападнали мъжа, след употреба на голямо количество алкохол в питейно заведение, където бил и потърпевшия. При прибиране от заведението, те нападнали чужденеца, ограбили го и изхвърлили портфейла с документите му в реката. В тях са намерени част от парите, които са иззети и върнати на собственика.

Крадците са задържани за 24 часа.  Работата по документиране на случая продължава.

Припомниме, вчера бяха задържани двама мъже, нападнали 44-годишен немски гражданин в Гълъбово. Сигнал за инцидента в РУМВР бе получен около 22 часа на 25 февруари.

Потърпевшият заявил, че на бул. "Република" е бил нападнат от двама неизвестни, които го заплашили с нож и му отнели мобилен телефон, 70 евро и 20 лв. Към 0.20 часа на 26 февруари, на около 100 метра от домовете им в гълъбовския кв. "Лозенец" бяха заловени двамата извършители - на 19 и 25-годишна възраст.

Вещите, предмет на престъплението бяха намерени и иззети от близки на задържаните. Единият е осъждан за кражба като непълнолетен, а съучастникът му има 6 присъди за кражби и грабеж.
[/justify]


www.news.bg


Титла: Реките във Видинско се засипват с отпадъци
Публикувано от: Desert Rose в Март 01, 2010, 11:12:43 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/06/18//351fba2eac.JPG)[/float]Коритата и дигите на реките във Видинско са добре укрепени, каза кметът на община Видин Румен Видов.

Речните корита и корекциите на реките обаче не се почистват достатъчно методично и достатъчно добре през периода, когато това е възможно. Така се създава опасност от преливане на реките, съобщава агенция Фокус.

"Имаме намерение тази година по отношение на нашата отговорност в населениете места да проведем такова почистване и то доста сериозно. Разбира се, има една част – разяснителна работа и с населението, която трябва да извършим, защото засипването на реките с всякакъв вид отпадъци от селскостопанска и от битова дейност на населението, води до подобни затлачвания на коритата на реките и до проблеми при оттичането им", обясни той.

Почистването на реките трябва да се синхронизира между държавата, общините и населението, което не трябва да замърсява речните корита.

actualno.com


Титла: Сахара посипа с пясък улиците на Смолян
Публикувано от: Desert Rose в Март 08, 2010, 03:47:01 pm
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/01/04//7696329bd0.jpg)[/float]Снегът, който вали в Смолянско е примесен с пясъци от пустинята. Това съобщиха от Метеорологичната станция на връх Рожен.

Снегът е с ярък жълто-оранжев оттенък. Според дежурния метеоролог това не е опасно за гражданите, но подобен феномен не е наблюдаван в последните години, предаде Фокус.

Често се случва да вали сняг, примесен с пустинен прах, но този път частиците са много и снегът направо жълтее. Причината е, че циклонът, който в момента преминава над България, е формиран над Сахара и в него са паднали песъчинки от пустинята.

Пътноподдържащите фирми в Смолян се шегуват, че заради пясъка от пустинята не се налага допълнително опесъчаване. За жълто-оранжев цвят на снега сигнализираха и хора от Чепеларе.


Титла: 25 села в хасковско без ток заради снега
Публикувано от: nasiboteva в Март 09, 2010, 08:30:10 am
[float=left](http://dariknews.bg/uploads/news_images/201003/photo_big_493290.jpg)[/float] [justify]Заради обилните снеговалежи 25 села в Хасковска област са без ток, а други 10 селища са без вода, информират дежурните в Гражданска защита. Още снощи на телефон 112 са получени първите сигнали за проблеми със захранването с ток и вода в селищата.

Екипи на двете дружества в момента отстраняват част от авариите и се надяват да възстановят повредите до края на деня.
[/justify]


www.dariknews.bg


Титла: Открива се международната изложба "Винария 2010"
Публикувано от: Desert Rose в Март 15, 2010, 08:57:07 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/10/19//bfe50dead9.jpg)[/float]Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще открие международната изложба „Винария 2010”.

Откриването ще се състои от 11.30 ч. в палата 11 на Панаирното градче в Пловдив. Преди официалната церемония министър Трайков ще участва в пресконференцията за 18-ото издание на проявата, която продължава до 17 март 2010 г. На церемонията ще присъства и заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

През тази година на „Винария 2010” се представят 262 български и чуждестранни компании. Тазгодишните чуждестранни изложители с 45% повече отколкото на миналогодишното издание. Българските фирми са 114. За първи път ЮАР е страна партньор на форума. Също за първи път български производители ще се представят с биовино и ще бъдат раздавани награди за посетителите.

Експозицията е подредена в палати 7, 10 и 11 и на откритите площи между палати 10, 11 и 8. С най-големи площи участват компании от България, Италия, Франция и ЮАР. Гостите на изложението ще могат да се запознаят не само с нова алкохолни марки, но и с техника за винаро-лозарство и опаковане на напитки. Ще се предлагат също лозов материал, бурета, нови системи за обработка на грозде.

За най-запалените ценители е отделен и гурме салон, а палата 11 ще изкушава с вкусове от Италия. За посетителите са подготвени разнообразни дегустации, а за специалистите - няколко специализирани кръгли маси и дискусии.


Титла: Взрив помете магазини в Търново
Публикувано от: nasiboteva в Март 20, 2010, 09:30:44 pm
[float=left](http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1BFVFlBL2dhejEuSlBH&w=375&h=249)[/float] [justify]Десет души са пострадали при взрив след изтичане на газ в заведение за хранене в центъра на Велико Търново тази вечер около 18.30 ч.

Това съобщиха от областната дирекция на МВР.

Няма опасност за живота на пострадалите, които са откарани в местната болница с различна степен изгаряния, съобщи за БТА управителят на болницата Даниел Илиев.

Инцидентът е станал в заведението "Пиле на грил". По информация на Агенция "Фокус" са се взривили три газови бутилки.

Нанесени са значителни материални щети. Заведението, разположено на партерен етаж на ул."Васил Левски", е напълно разрушено,

сериозни щети са нанесени на намиращия се в съседство магазин

за хранителни стоки. От взривната вълна са изпочупени витрините на втория етаж на намиращата се на отсрещната страна на улицата сграда на Драматично-музикалния театър "Константин Кисимов".

Счупени стъкла има на намиращи се в съседство жилищни сгради, както и на сградата на банка.

Инцидентът е предизвикал паника сред много граждани, които в този час са се разхождали по уличното платно, обявено за пешеходна зона заради предстоящия празник на Велико Търново.

Екипи на противопожарната служба и дознатели са в района на произшествието, който е отцепен от полицията.
[/justify]


www.vesti.bg


Титла: Бой на гей-протеста в Пазарджик
Публикувано от: nasiboteva в Март 21, 2010, 08:49:03 am
[float=left](http://www.vsekiden.com/imgs/life/gay-sblasak.jpg)[/float] [justify]Сблъсък между граждани и хомосексуалисти

До физически сблъсък се стигна на протеста, организиран от гей организацията “ЛГБТ - Действие” в Пазарджик, съобщи “Фокус”. Над 50 граждани от Пазарджик са отишли на протеста, като представителите на гей организацията са само шестима. Сблъсъкът е между гражданите и протестиращите, като полицаите са се намесили навременно и няма сериозно пострадали. Двама от участниците в сбиването за известно време са лежали на поляната с белезници.

На централния площад в Пазарджик „Константин Величков”, където се провежда митингът на “ЛБГТ – действие”, пристигна лично директорът на ОД на МВР в Пазарджик комисар Стоян Стоянов. Той заяви, че ще координира действията по въвеждане на ред след сблъсъка между протестиращите шестима души от гей организацията и граждани на Пазарджик. Стоянов каза още, че шестимата участници в протеста, които са от София – 3 момичета и 3 момчета, ще бъдат изведени от града. Няма да използваме сила, за да се справим със ситуацията, категоричен беше Стоянов.

След обед в центъра на Пазарджик има около 50 граждани, които скандират „Вън от Пазарджик” и „Животни”. Представители на гей организацията пишат плакати, които след това ще стъпчат, така както според тях са потъпкани правата им. На площада има около 40 полицаи, които охраняват проявата. Сред гражданите има такива с метли и маски. Според тях те трябва да изметат от града участниците в митинга, а маските са, за да не бъдат омърсени от тях. Протестът, организиран от “ЛБГТ-действие” е срещу член 14 от Наредбата за обществения ред в Пазарджик, който забранява публичното демонстриране на сексуална и друга ориентация.
[/justify]


www.vsekiden.com


Титла: Хайки за бегълци с туберкулоза
Публикувано от: Desert Rose в Март 24, 2010, 09:14:06 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_424487_2.jpg)[/float]
В Сливен издирват болните от туберкулоза, избягали от местната специализирана болница, и ги връщат обратно на лечение, съобщиха от здравното заведение. Пациентите от ромския кв. “Надежда” в града често не издържали на няколкомесечния престой в болничните стаи и самоволно напускали. Тогава директорката на тубболницата д-р Мима Димитрова уведомявала семейния лекар в гетото д-р Стефан Панайотов. Той пък сформирал “хайка” от двамата си сътрудници и ги пращал да издирят бегълците по адрес и да ги върнат на лечение. Заболеваемостта в Сливенско през м.г. е 33,28 на 100 000 души.
trud.bg


Титла: Уволниха 24 военни в Пловдивско, мамели с пари за квартира
Публикувано от: nasiboteva в Март 25, 2010, 07:58:34 am
[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0088/0000088313-article.jpg)[/float] [justify]24 военнослужещи от област Пловдив са уволнени заради злоупотреба с пари, съобщи за Dnes.bg говорителят на Военната прокуратура в града под тепетата Ангел Узунов.

Припомняме, че през 2009 година започнаха проверки за злоупотреба със средства, давани на униформените за квартира и пътни.

Част от проверките са констатирали, че военните нерегламентирано са ползвали средствата, като са декларирали, че живеят под наем, а са нощували при роднини или родители.

Други пък не са пътували от съседните селища, както са обявили, а са пребивавали в градовете, където са били поделенията им.

Срещу всички, които не са възстановили сумите, са повдигнати обвинения, уточни прокурор Узунов.

От началото на 2010 година са образувани 57 производства срещу служители от базите в Граф Игнатиево и Крумово.

Установени са щети за около 60 000 лева.

От тях са върнати едва 9 000 лева, уточни магистратът.

Проверките продължават.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: 60-метров козунак за карловци
Публикувано от: Desert Rose в Април 02, 2010, 10:44:47 pm
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0088/0000088769-article.jpg)[/float]Козунак с дължина 60 метра ще хапнат карловци на Великден.

Кулинарната фиеста, която е достойна за книгата на рекордите Гинес, ще се проведе в центъра на подбалканския град.

Старт ще даде кметът Найден Найденов.

Празникът протича под надслов „Великденски усмивки и разрязване на най- дългия козунак”.

В огромния сладкиш, който е дарение от местна фирма, ще бъдат вложени 170 килограма тесто, 200 яйца, 9 килограма захар и корите от 9 лимона.

Кръстчета - символ на християнството, ще раздаде на съгражданите си отец Марко Тодоров.

Инициативата е на градоначалника, който осигури 1000 бройки.

Малчуганите от детските градини ще изнесат концерти и ще представят обичаи. Писаните яйца, които те измайсториха, ще дарят на Дома за хора с ментални увреждания в град Баня.

С 18-метров козунак ще подслади съгражданите си и кметът на Пловдив Славчо Атанасов на Великден.


Титла: Отдават на концесия централна жп гара София и гарите в Пловдив и Варна
Публикувано от: Desert Rose в Април 04, 2010, 09:53:50 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2008/08/06//1bee7b5bce.jpg)[/float]На концесия ще бъдат отдадени централна жп гара София, гара Подуяне и гарите в Пловдив и Варна. Това обяви на пресконференция днес Венета Маркова, началник отдел "Концесии" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пред журналисти бе представена стратегията на министерството за развитие на транспортната инфраструкутра, съобщи БТА.

"Направен е общ преглед на транспортната инфраструктура, разгледана е формата на публично-частното партньорство и различните форми на концесията", посочи Маркова.

На концесия ще се предоставят обекти от железопътната, пристанищната и летищната инфрастуркура, предвижда стратегията.

От концесионирането на обектите се очакват повече от 1 млрд. лв. приходи в бюджета през следващите години, обявиха от министерството.

actualno.com


Титла: Засилено полицейско присъствие по варненските улици
Публикувано от: nasiboteva в Април 05, 2010, 09:49:50 am
[float=left](http://i.id24.bg//i/153968.jpg)[/float] [justify]10 катастрофи са регистрирани на територията на община Варна през последното денонощие, съобщиха от КАТ - Варна. Два са тежките пътни инцидента с трима пострадали. По данни на полицията няма опасност за живота им. Облачно е утрото във Варна. Пътните настилки са сухи, движението към този час на деня е спокойно. Нормално функционират всички светофарни уредби в града. Затворена за движение и в двете посоки остава улица „Девня" в участъка до стара гара поради нужда от спешен ремонт на пътната настилка. С повишено внимание трябва се пътува по магистрала Хемус от резервното летище до Варна заради множеството дупки, особено в района на Девня.

Засилено полицейско присъствие се очаква днес по пътищата в региона. Предвид края на поредицата от почивни дни трафикът днес ще бъде засилен. Очаква се полицейски постове да бъдат разположени на всички възлови кръстовища и входно-изходни точки във Варна.
[/justify]


www.varna24.bg


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: Desert Rose в Април 09, 2010, 09:04:12 am
Кърджали е най-проверяваната община в България

Кърджали е най-проверяваната община в България. Това каза пред БТВ кърджалийският кмет Хасан Азис, който бе обвинен за източване на държавни пари по проект за корекция на коритото на река Арда, известен още като "Водно огледало". Азис посочи, че в общината е проверявана 106 пъти, но това няма да попречи на изпълнението на ангажиментите на местната власт, предаде КРОСС.

Проект "Водно огледало" стартира през 2001 г., като според Димчо Михалевски, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство, статутът на земите е уреден преди това. Този обект защитава Кърджали от наводнения, като още при строителството на язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали" е предвидено да се направи корекция на коритото на река Арда. Освен това проектът решил и проблема с отходните води в града.

Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ, бе категорична, че партията й не е против проекта, а срещу оскъпяването му. Тя обясни, че от 2001 г. до 2008 г. стойността на проекта е нараснала десет пъти.

Сейфи Неджиб, председател на кърджалийския Общински съвет, подкрепи Азис, който "не би тръгнал на своя глава да отчуждава земи". За това има решение на Общинския съвет от 2001 г.
Сандански се побратими с остров Тасос


Договор за сътрудничество бе подписан днес между община Сандански и административното ръководство на остров Тасос, Република Гърция.

Кметът на общината Андон Тотев каза, че идеята е произтекла спонтанно и е получила подкрепата на Общински съвет, предаде агенция Фокус.

Тотев поясни, че при едно от посещенията си в Сандански на представители на община Тасос, въпросът е бил коментиран за първи път и вярва, че сътрудничество в областта на туризма във всичките му измерения, развиващи се към момента в община Сандански, ще бъде полезно и за двете държави България и Гърция.

Широка подкрепа идеята за побратимяването между двете съседни държави е получила и от представители на хотелиерския бизнес, тъй като това по думите на Тотев ще повлияе добре за повишаване посещаемостта на гръцките туристи, които освен на шопинг, през последните години проявяват интерес и към културния, и религиозен туризъм в община Сандански.

С успешно реализирани проекти в областта на инфраструктурата в община Сандански, обновяване на учебната база в учебните заведения, развитието на културния и религиозен туризъм, град Сандански ще посрещне за пореден път своя празник, каза още кметът Андон Тотев.

По думите на кмета постигнатото до момента съвсем не е достатъчно и не удовлетворява напълно ръководството на общината, тъй като предстои още много да се направи, за да се създаде истински европейски облик на града и общината.

Ето, защо в следващите години усилията ще бъдат насочени към това да се надгражда постигнатото и да се търсят нови хоризонти, уточни още Тотев. Според него икономическата криза се усеща и в курортния град, но когато има взаимна подкрепа и разбиране между Неправителствените организации, които работят успешно в общината, гражданите, които развиват бизнес и работят за повишаване на икономическото благосъстояние на града, резултати, макар и трудно, се постигат.

В тази връзка Андон Тотев подчерта, че и в следващите години ще се търсят коридори за осъществяване на успешни бизнес контакти със съседни държави и градове както от страната, така и в чужбина, които развиват икономика, сходна с тази на Сандански. Сред приоритетите, разбира се, остава туризмът и балнеолечението.


Титла: РИОСВ Стара Загора глоби с 65 000 лева замърсители на въздуха и водата
Публикувано от: nasiboteva в Април 11, 2010, 09:55:04 am
[float=right](http://thirdplanet.hit.bg/15.jpg)[/float] [justify]Седем сигнала са подадени на "зеления телефон" на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора през март тази година, съобщават от инспекцията. След извършени контролни проверки на място, експертите са установили, че два от тях са неоснователни. Два се отнасят за замърсяване на атмосферния въздух от дейността на новоизграждащата се топлоелектрическа централа в "Марица изток" и от фирма за производство на мебели в Стара Загора.
Проверен е сигнал за изхвърлените варели с негодни химически вещества в землището на село Винарово, община Чирпан. Последният постъпил сигнал е за отровени кучета в квартал "Самара" в Стара Загора. За установени несъответствия с нормативната база, от РИОСВ са издали 68 предписания. Съставени са три акта за нарушения - на "Енел Марица изток 3" и "Арсенал" АД за допуснато замърсяване на повърхностни водоприемници. Акт е издаден и на кмета на община Мъглиж за допуснато нерегламентирано замърсяване със смесени битови отпадъци. Издадените три наказателни постановления са на обща стойност 65 000 лв. С 5 000 лв. е глобена топлоелектрическата централа в село Мендикарово за замърсяване водите на река Соколица от аварийни пропуски на сгуропроводите.
[/justify]


www.news.stara-zagora.org


Титла: Незагасен фас остави половин Сливен без ток
Публикувано от: nasiboteva в Април 12, 2010, 03:55:02 pm
[justify]Заради цигара, изхвърлена в шахта на кабелен тунел, голяма част от Сливен остана без ток и транспорт няколко часа
[float=left](http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1BFVFlBL3NsaXZlbmFwcjEyLkpQRw==&w=375&h=249)[/float] Незагасена цигара, изхвърлена в шахта на кабелен тунел, остави половин Сливен без ток, комуникации и транспорт, съобщи полицията.

Вчера около 17,30 ч. на бул. "Братя Миладинови", до паркинга на хипермаркет "Билла" е възникнал пожар в шахта, вследствие на който са унищожени около 25 м. оптични кабели и около 125 м. силови електрически кабели.

При произшествието няма пострадали.

За няколко часа е спрян целият тролейбусен транспорт в града, прекъснато е и електрическото захранване в някои от жилищните комплекси.

Заради пожара са били спрени и комуникациите на някои от държавните учреждения, "Кейбълтел" и мобилните оператори "Глобул" и "МТел".

Съобщението за пожара е получено в 17.38 ч. Ликвидиран е за около половин час.

Според органите на реда най-вероятната причина е хвърлен незагасен фас през необезопасен отвор на шахтата, която е попаднала върху натрупани отпадъци в кабелния тунел, които са се възпламенили.
[/size][/justify]


www.vesti.bg


Титла: Антимафиоти от Благоевград разбиха иманярски склад
Публикувано от: nasiboteva в Април 18, 2010, 10:07:02 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2009/04/16/orujie/430x323.jpg)[/float] [justify]Антимафиоти от Благоевград иззеха културно-исторически ценности, съобщиха от МВР, цитирани от радио „Дарик".

При претърсването на апартамент на ул. "Тодор Александров" в града, антимафиотите са открили колекция от различни стари и антични на вид предмети - украшения и монети. Намерените вещи са иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои изясняване на произхода и експертиза на откритите предмети.

Сред намерените ценности от по-новата история са метален пръстен от епохата на Средновековието, 508 турски монети - акчета (14-19 в.), украшения с историческа и етнографска стойност - ушник, нагръдник, три двулицеви метални нагръдни кръста, синджирчета с монети - от края на 19 и началото на 20 в., пет пафти, обеци, наушници - датирани при първоначалния оглед към 15-16 в.

Сред по-значимите находки са четири сребърни римски републикански монети, които експертите отнасят към I в.пр.Хр., елинистична бронзова монета (5-4 в.пр.Хр.), римска бронзова монета (II в.пр.Хр.), две римски бронзови монети от II в.
[/justify]


www.news.bg


Титла: Болницата изгони пребита със стол
Публикувано от: nasiboteva в Април 22, 2010, 09:33:35 am
[float=left](http://i.id24.bg//i/157914.jpg)[/float] [justify]Пребита в дома си жена бе изгонена от болницата в Русе, защото не била здравно осигурена. На 16 април 30-годишната Теодора В. от Разград избягала от къщи след жесток побой, нанесен й от партньора й Стефан. Би ме със стол по главата, счупи ми носа, ушите ми кървяха, разказва тя. Жената успяла да се добере до роднини в крайдунавския град, които на 17 април я завели в клиниката. Там обаче й отказали лекарска помощ заради здравния статус и й препоръчали да търси медицински услуги в града, където живее. Това разказва чичото на жертвата доц. Стойчо Димитров, преподавател по математика в русенския университет.

Теодора и близките й се върнали в Разград. Алармирали полицията, а оттам ги изпратили в местна неправителствена организация, която помага на жертви на домашно насилие. От консултативния център се обадиха в разградската болница. Съдебният лекар д-р Диана Василева прегледа Теодора и констатира, че тя е с временна опасност за живота. Насочи ни към специалист, който назначи лечение, разказва лелята на пребитата жена Маргарита.

Здравната система у нас отново показва дефекти, коментира Георги Милков, председател на неправителствената организация, поела грижите за Теодора. Малтретираната жена ще бъде настанена в кризисен център заедно със 7-годишната й дъщеря Валентина, която е свидетел на жестоките сцени. 30-годишният Стефан, пребил жената, е задържан с прокурорско разпореждане.
[/justify]


www.ruse24.bg


Титла: Бонбони срещу смет раздават в Разград днес
Публикувано от: nasiboteva в Април 24, 2010, 08:43:32 am
[float=right](http://dariknews.bg/uploads/news_images/201004/photo_verybig_518142.jpg)[/float] [justify]За десета поредна година деца от Разград чистят града и получават бонбони срещу торбите с боклук. Акцията "Бонбони за смет" е част от инициативите в седмицата на пролетното почистване в Разград - уточниха от местната управа.

Подготвени са 600 пакета с лакомства. Три са пунктовете, където ще се приемат торбите със смет, те са в градинката до обръщалото в квартал „Водна централа", пред хотел „Централ" и през бл. 4 в жк „Орел".

Акцията започва в 9,00 ч. и приключва, когато свъшат пакетите с лакомства.
[/justify]


www.dariknews.bg


Титла: Пиян поляк се би с охраната на бургаска дискотека
Публикувано от: nasiboteva в Май 02, 2010, 11:30:25 am
[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0090/0000090349-article.jpg)[/float] [justify]30-годишен поляк се сби с охраната на дискотека в Бургас, съобщиха от МВР.

Около 02.10 часа тази нощ в полицията е получен сигнал за сбиване в дискотека „Адикт” на ул. „Възраждане”.

Полицаите установили, че конфликтът е възникнал между охраната на заведението и 30-годишния полски гражданин М.М., пристигнал в България като турист в събота.

Полякът, който бил видимо пиян, не изпълнил полицейските разпореждания, държал се агресивно и арогантно и заплашвал служителите.

Туристът е настанен в заведение за отрезвяване. Работата по случая продължава.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Гергьовден почитан от християни, и от мюсюлмани в Родопите
Публикувано от: Desert Rose в Май 05, 2010, 10:03:33 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0090/0000090514-article2.jpg)[/float]Гергьовден се празнува и от християни, и от мюсюлмани в Родопите, съобщава БТА.

В деня на християнския светец Георги Победоносец в различни мюсюлмански селища се почита Адирлез и се отбелязва празник на минералните извори.

В община Борино, в която преобладаващото население е мюсюлманско, на 6 май традиционно ще се отбележи Адирлез, информират от общинската управа.

Жителите на Борино ще празнуват на Гергьовден с концерт с народна музика и със спортни турнири.

В община Баните започват двудневните тържества за празника на минералната вода.

Излет до минералния извор "Лъджата" се организира на 6 май в смолянските села Могилица, Арда и Буката.

Измиване в лековития извор е част от обичайния ритуал на Гергьовден.


Титла: Окончателно: Наредба дискриминира хомосексуални
Публикувано от: Desert Rose в Май 13, 2010, 09:20:02 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0090/0000090925-article2.jpg)[/float]
Комисията за защита от дискриминация е решила, че Общинският съвет в Пазарджик, чрез приемане на разпоредбата на чл. 14 от Наредбата за обществения ред в общината с текст: "Забранява се публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места", е извършил пряка дискриминация по признак сексуална ориентация.

Комисията предписва на Общинския съвет в Пазарджик да отмени разпоредбата, която заедно с публично обявените мотиви за нейното приемане, води до пряка дискриминация на основата на сексуална ориентация и като такава противоречи на Закона за защита от дискриминация.

На Общинския съвет в Пазарджик се предписва в бъдеще да се въздържа от приемането на подобни разпоредби, които поставят лицата с хомо и бисексуална ориентация в по-неблагоприятно положение в сравнение с лицата с хетеросексуална ориентация, като по този начин им пречи да упражняват свободно конституционно признатите им права и свободи.

На 20 март в Пазарджик имаше протест на организацията "Лесбийки, гейове, би и транссексуални (ЛГБТ) - действие" срещу наредбата.

От организацията ЛГБТ настояха, че текстът в Наредбата за обществения ред в общината нарушава правата на хората с различна сексуална ориентация, поради което е сезирана Комисията за защита от дискриминация.

dnes.bg


Титла: Хисарски язовир заплашва да залее села до Пловдив
Публикувано от: Desert Rose в Май 20, 2010, 09:14:56 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0091/0000091350-article2.jpg)[/float]Язовир „Таревско дере” в Хисарското село Паничери заплашва да потопи под вода седем села, които са разположени в почти права линия до Пловдив.

Dnes.bg беше алармиран за проблема от кметицата Неда Топузлийска. Тя съобщи, че при по-обилен дъжд коритото, което вече е пълно 80%, може да прелее и да наводни селата Старо Железаре, Ново Железаре, Житница, Калояново, Граф Игнатиево и Труд.

„Таревско дере” се простира върху 168 декара. Капацитетът му е 350 000 кубика вода.

Миналата година пловдивска фирма, която била наета от община Хисар да извършва други ремонтни дейности, била помолена от охраната да погледне и крановете на язовира.

Целта била да се монтират тръба и нов изпускателен кран, защото старият не работел.

Фирмата обаче само разбила крановете, които се намират в шахтите, и оставила работата несвършена. Тръбите пък били запушени с найлони от местните хора.

„Страх ме е да не прелее или да не скъса дигата, тогава ще стане страшно“, каза Топузлийска.

Проверка на Dnes.bg в Гражданска защита – Пловдив, установи, че никой не е подал сигнал за „Таревско дере”.

Над 100 са потенциално опасните язовира в областта, съобщи началник- отдел „Контрол” в Басейнова дирекция Вълчо Караджов.

Опасните водни басейни постоянно се проверяват съвместно с ГЗ.

dnes.bg


Титла: Спецакция ''Дрога'' и арести в Столипиново
Публикувано от: nasiboteva в Май 24, 2010, 09:23:17 am
(http://www.dnes.bg/images/photos/0091/0000091531-article2.jpg)
[justify]Вой на сирени огласи снощи ромския квартал на Пловдив "Столипиново".

Антимафиоти търсеха дрога в гетото, известно с това, че можеш да си купиш доза на всеки ъгъл.

Криминалистите са се насочили към къща на улица "Батак" в квартала.

След като разбили вратата на дома, хванали четирима души да разфасоват хероин в пликчета.

Иззетият наркотик е близо 40 грама. В ареста са отведени трима криминално проявени мъже на възраст 25, 26 и 38 години.

Най-старият от тях е познат на пловдивските магистрати и е осъждан. Арестувана е и 36-годишна ромка, която участвала в разфасовката на наркотика.

"Четиримата дилъри са задържани за 24 часа в ареста на Шесто районно управление", съобщиха от пловдивската полиция.

Dnes.bg припомня, че в средите на униформените отдавна се твърди, че Столипиново е най-големият квартал в Южна България, в който търговията с наркотици процъфтява.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Сметището на Габрово гори
Публикувано от: nasiboteva в Май 28, 2010, 08:07:19 pm
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201005/photo_verybig_536144.jpg)
[justify]Сметището на Габрово гори отново. Пожарът е възникнал около 16 часа и огънят е обхванал значителна площ.
(http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201005/path_19384.jpg)
На мястото са изпратени екипи на пожарната служба и фирма "Благоустрояване". Създадена е организация и се предприемат действия за потушаването му.
(http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201005/path_19388.jpg)
Работата обаче се затруднява от стръмния терен. Причините за пожара все още не са известни.
(http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201005/path_19386.jpg)
Предполага се, че сметището се е самозапалило, но не се изключва вероятността за човешка намеса.
(http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201005/path_19390.jpg)
Временно изпълняващата длъжността кмет на Габрово инж. Калинка Пенева и шефът на "Благоустрояване" Андрей Господинов също бяха на мястото на пожара.
[/justify]


www.dariknews.bg


Титла: Крадец с ръкавици обра 39 000 лв. от манастир
Публикувано от: nasiboteva в Май 30, 2010, 08:51:55 am
[float=left](http://i.dir.bg/CMS/2009/04/18/6_102384.jpg)[/float] [justify]39 000 лв., сред които и дарения, са откраднати от манастира "Св. Св. Петър и Павел" край Лясковец.

Това съобщиха от областната дирекция на МВР. Сигналът за инцидента бил подаден от 84-годишната игуменка. Жената съобщила, че вчера между 15.00 и 15.30 часа заварила в килията си непознат мъж с ръкавици.

Когато изплашена го попитала какво търси в стаята, непознатият отвърнал, че намерил каквото му трябва и избягал. След това игуменката установила, че липсват 39 000 лв. от незаключена метална каса.

Парите щели да отидат за предстоящ ремонт на манастира. Част от тях са целева субсидия от Великотърновската митрополия, откъдето вече е разпоредена ревизия на манастира. Полицията издирва извършителя.

Великотърновският митрополит Григорий бе възмутен да се държат толкова пари, при това в отключена каса. Според него крадецът вече е бил в манастира, за да знае къде са парите. Митрополитът ще назначи ревизия на Петропавловския манастир.

Манастирът е паметник на културата, основан през 12-и век от династията Асеневци. През своята многовековна история Светата обител се утвърждава като културно-просветно средище, свързано с борбите за национално освобождение. През 1874 г. Иларион Макариополски организира в манастира е първото духовно училище в България.
[/justify]


www.dnes.dir.bg


Титла: Регионални новини: Пороен дъжд евакуира операта в Русе
Публикувано от: Desert Rose в Юни 04, 2010, 09:24:04 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_501842_2.jpg)[/float]Поройните дъждове в Русе евакуираха операта и поставиха под въпрос снощната премиера на спектакъла “Трубадур” заради протеклия покрив на сградата.

Сцената, на която артистите репетирали, плувнала във вода. За да се избегне нещастен случай от овлажнената елинсталация, директорът на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) Найден Тодоров прехвърлил репетициите в зала “Филхармония” в местния Дом на културата. В момента той е в чужбина. “Ако не се играе “Трубадур” в операта, ще има концертно изпълнение в зала “Филхармония”, уточниха вчера следобед притеснени от ОФД.

Министърът на културата Вежди Рашидов се запозна на място с трагичното състояние на операта при визитата си през март т. г. в крайдунавския град. Тогава той се съгласи, че ремонтът трябва да започне час по-скоро, защото пробитият покрив съсипва сценичното оборудване и помещенията от две години. МК осигури 1 187 493 лв. за реконструкция и модернизация на сградата. ОФД спечели проекта през 2007 г., но строителството още не е започнало. Предстои търг за избор на изпълнител.

Парите са част от общо 10 768 597 лв., които МК получи като бенефициент на 5 договора за безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма “Регионално развитие”. Освен предвидената сума министър Рашидов обеща още 1 млн. лв. за вътрешен ремонт на Русенската опера.

“Държавният бюджет е като брашнен чувал. Пари за културните институти винаги ще се намерят, но трябва да ги търсим и по европейски програми”, каза тогава министър Рашидов.

trud.bg


Титла: Пловдивчани искат нови автобуси с климатици, недоволни са от спирките
Публикувано от: nasiboteva в Юни 06, 2010, 09:32:13 am
[float=left](http://i.id24.bg//i/168462.jpg)[/float] [justify]99% процента от пловдивчани са недоволни от състоянието на спирките, 97% искат в автобусите да има климатици, а 96% - и рейсовете, и тролеите да не са по-стари от 10 години.

Това са най-категоричните отговори на 20-те въпроса в анкетата на общината сред пловдивчани какъв градски транспорт искат, публикувана и в Plovdiv24.bg, чиито читатели за пореден път проявиха гражданската си активност. Повече от месец вървя допитването, анкетни карти раздаваха и районните кметства, и превозвачите.

79% от читателите например искат да се разкрият нови линии, а 57% смятат, че има излишни, които трябва да се закрият. 52% са против премахването на маршрутките от транспортната схема, но 51% искат промени в техните линии, а само 17% са доволни от техническото им състояние.

Едва 26% харесват графика на градския транспорт, а само 11% искат той да се разреди. 43% желаят увеличаване на тролейбусните линии, доволните от културата на обслужване не надхвърлят 26%.

85% смятат, че броят на спирките е достатъчен, а 55% са против лятното увеличаване от 15 до 20% на интервала между автобусите.

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени и анализирани от общинските специалисти, за да намерят отражение при актуализацията на транспортната схема.
[/justify]     


www.plovdiv24.bg


Титла: Рекорд! Силистренско село е по-многолюдно от 140 града
Публикувано от: Desert Rose в Юни 09, 2010, 08:21:43 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_506138_2.jpg)[/float]В 148 български села няма постоянно живеещи хора. Това показват данните от регистъра на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт (НСИ). Само през м. г. обезлюдените села са се увеличили с 4.

Най-бързо от картата на страната изчезват махалите в района на Централния Балкан. Миграциите и демографските процеси са засегнали най-жестоко селата в малките старопланински общини Трявна и Дряново. Като цяло в Габровска област 61 населени места са без постоянно население. Велико Търново е с 39 обезлюдени села, а на трето място е Кърджали с 9.

Според данните от регистъра към края на м. г. у нас е имало 43 села, в които живее само по един човек. Други 54 населени места са с двама души, а 33 - с трима. С 4 и 5 жители са съответно 42 и 39 селища. Общо в 509 населени места у нас жителите са 10 или по-малко. Такива села има на територията на цялата страна. Доста по-напред в класацията по население е Рилският манастир. В светата обител адресна регистрация имат 39 души.

Най-голямото село у нас е силистренското Айдемир (6655 души). След него се нареждат софийските Лозен (6128 души) и Казичене (5010 жители). Айдемир е по-голям по население от 140 града в страната. Лозен изпреварва по население 137 града, а Казичене - 119.

Най-малкият град е Мелник. Постоянните му обитатели са едва 364. На второ място отзад напред е Маджарово (Хасковско) с 590 жители. Третият сред най-малките градове е Плиска с 1051 жители.
Села без нито един жител в България:

Баблон, общ. Смолян; Балабанчево, общ. Сунгурларе; Балалея, общ. Дряново; Банчовци, общ. Ихтиман; Бедрово, общ. Черноочене; Бижовци, общ. Велико Търново; Билкини, общ. Дряново; Богдановци, общ. Ихтиман; Богданско, общ. Елена; Бойник, общ. Крумовград; Бойчовци, общ. Велико Търново; Бостаните, общ. Чупрене; Бочковци, общ. Велико Търново; Будилци, общ. Кресна; Бънзарето, общ. Мъглиж; Бързея, общ. Кирково; Валето, общ. Елена; Велювци, общ. Елена; Ветрушка, общ. Ивайловград; Владовци, общ. Трявна; Власатили, общ. Трявна; Влаховци, общ. Габрово; Вълковци, общ. Трявна; Габрака, общ. Елена; Гайдари, общ. Трявна; Ганев дол, общ. Елена; Гледачево, общ. Раднево; Горни Драгойча, общ. Дряново; Горни Маренци, общ. Трявна; Горни Цоневци, общ. Трявна; Горска, общ. Елена; Горско Писарево, общ. Златарица; Горско, общ. Ивайловград; Горяни, общ. Трявна; Градинка, общ. Антоново; Гюргево, общ. Петрич; Делова махала, общ. Златарица; Джуровци, общ. Дряново; Дойновци, общ. Велико Търново; Долен Еневец, общ. Велико Търново; Долна Маргатина, общ. Троян; Долни Маренци, общ. Трявна; Долни Радковци, общ. Трявна; Долни Томчевци, общ. Трявна; Донкино, общ. Трявна; Дряновец, общ. Чепеларе; Дрянът, общ. Севлиево; Дуровци, общ. Златарица; Дървари, общ. Трявна; Дърлевци, общ. Елена; Дъскарите, общ. Трявна; Дюля, общ. Руен; Еленците, общ. Дряново; Железари, общ. Омуртаг; Жерговец, общ. Гурково; Жидов дол, общ. Троян; Занога, общ. Петрич; Звезда, общ. Руен; Звъника, общ. Кърджали; Зорница, общ. Кърджали; Иван Димов, общ. Трявна; Иванивановци, общ. Елена; Иринеци, общ. Трявна; Калчовци, общ. Габрово; Каменско, общ. Сунгурларе; Караиванци, общ. Елена; Карандили, общ. Елена; Киселковци, общ. Трявна; Китка, общ. Руен; Коевци, общ. Трявна; Кокорци, общ. Рудозем; Колишовци, общ. Габрово; Колю Ганев, общ. Трявна; Конарското, общ. Трявна; Косилка, общ. Дряново; Крайполе, общ. Антоново; Кръстеняците, общ. Трявна; Кукля, общ. Дряново; Къртипъня, общ. Дряново; Къшле, общ. Трън; Лесиче, общ. Елена; Лешко пресои, общ. Троян; Лисец, общ. Самоков; Малиново, общ. Севлиево; Малки Българени, общ. Дряново.
trud.bg


Титла: Производители на тютюн излизат на мирен протест
Публикувано от: nasiboteva в Юни 13, 2010, 09:46:13 am
[float=left](http://dariknews.bg/uploads/news_images/201006/photo_big_543980.jpg)[/float] [justify]Над 500 производители на тютюн от общините Котел, Омуртаг и Върбица ще участват в мирен протест. Те протестират заради неизплатените премии за тютюневата реколта 2009, съобщи кметът на котленското село Ябланово Шериф Куванджъ.

Ако парите не им бъдат изплатени веднага, новата реколта не може да бъде реализирана. Протестът ще се състои днес в двора на кметството в село Ябланово от 11 часа.

От инициативния комитет обявиха предварително, че протестът ще е мирен и няма да бъдат блокирани възлови и главни пътища.
[/justify]


www.dariknews.bg


Титла: Нивото на Дунав при Ново село се понижи
Публикувано от: Desert Rose в Юли 02, 2010, 03:15:46 pm
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0093/0000093770-article2.jpg)[/float]Нивото на река Дунав в най-горната част на българския й участък при Ново село е спаднало с 5 сантиметра за последното денонощие.

Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

При Лом покачването е с 6 см до 870 см. Екипи на Гражданската защита от Монтана и Видин продължават да отводняват помпената станция при село Добридол, която снабдява с питейна вода Лом и още пет села.

От високите подпочвени води в Лом има пропадания по няколко улици и три срутени къщи, чиито основи са подгизнали.

При Видин измереното ниво тази сутрин се е покачило със сантиметър – 861 см, при Свищов нивото за последното денонощие се е повишило с 12 см – до 758 см, а при Русе повишението е с 13 см – до 791 см.

Водният стълб при Силистра се покачи с 11 сантиметра – до 761 см.

При Оряхово нивото е намаляло с 3 см за последния час – до 725 см.

Заради високите нива на Дунав румънската фериботна платформа ще превозва само товарни автомобили от 5 до 22 часа, а граничният пункт Оряхово ще бъде затворен от 22 до 5 часа.

dnes.bg


Титла: Регионални новини: Кметът на Садово - отстранен от длъжност
Публикувано от: Desert Rose в Юли 08, 2010, 04:08:27 pm
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_538016_2.jpg)[/float]Кметът на Садово Марин Йосифов е отстранен от длъжност, докато трае разследването срещу него за търговия с влияние, реши Пловдивският окръжен съд.

Съдът прецени, че Йосифов може да оказва натиск върху подчинените си, които са и свидетелите по делото. Градоначалникът е обвинен за търговия с влияние заедно с консултантите Анжела Запрянова и Емил Дърев, който е бивш зам.-директор на ДФ "Земеделие". За това престъпление законът предвижда до 6 г. затвор или глоба от 5000 лв.

По време на съдебното заседание днес кметът на Садово поиска да не бъде отстраняван, тъй като ще бъде спряна заплата му, а той разчитал на нея за погасяване на задължения по личен кредит. Освен това община Садово ще остане без кмет шест месеца - до новите избори, тъй като по закон не можело да се избира нов градоначалник за това време. Сред аргументите на Йосифов бе и този, че той трябва да завърши започналото строителство в училището в града. Той изтъкна и факта, че е бил избран с 60% от гласовете на избирателите в общината.

Попитан от журналисти кой, според него, иска да седне на стола му, той посочи името на общинския съветник от БСП Димитър Здравков, който също присъства на делото.

На съдебното заседание присъстваха и други хора, които се смятат за ощетени от действията на кмета на Садово. Сред тях бяха адвокат Мариана Кавърджикова, както и строителният предприемач, който в момента строи училището в града.

Защитниците на Йосифов бяха категорични, че ще обжалват пред Апелативен съд в законовия седемдневен срок. Според тях мотивите на съда са неоснователни, тъй като разследването върви от по-рано и той не е оказал влияние върху него.

trud.bg


Титла: Честваме Деня на младежта с концерт в Борисовата градина
Публикувано от: Desert Rose в Август 12, 2010, 09:54:07 am
[float=left](http://i.actualno.com/club.bg/files/2010/05/17//e34607cd7e.jpg)[/float]По повод Международният ден на младежта - 12 август, от 17 ч. в Борисовата градина ще има концерт и изложение, съобщиха Министерството на образованието, младежта и науката.

Министерството е организатор в партньорство с Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" и Фонд за населението на ООН.  Официален гост ще бъде евродепутатът Мария Неделчева, а събитието ще бъде открито от заместник-министър Петя Евтимова.

В програмата са включени също демонстрации на бойни изкуства, танци - салса, калиенте, както и българска народна музика и голямо общо хоро.

Международният ден на младежта се организира ежегодно на 12 август, като тази година е по-специална, тъй като периодът до 12 август 2011 г. е обявен от ООН за Международна година на младежта. През този период под мотото "Нашата година - нашият глас" ще се ще се състоят множество младежки инициативи.  Международната година на младежта е под наслов "Диалог и
взаимно разбирателство".

actualno.com


Титла: Фандъкова: Чака ни тежка есен заради строежа на метрото
Публикувано от: krisschan13 в Септември 01, 2010, 07:46:36 am
Моля всички софиянци да ни разберат, поиска столичният кмет

[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0097/0000097746-article.jpg)[/float][justify]“Очакват ни трудни от гледна точка на трафика есен и зима, но благодарение на строителството на метрото София се развива”.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на строителните дейности на метрото в участъка по бул. "Черни връх".

Кметицата прогнозира, че настъпващата есен ще е най-тежкият сезон за движението в София и ще бъде съпътстван с множество задръствания заради строежа на подземната железница.

“В момента се извършва усилена дейност в няколко сфери – изграждането на метрото, на канализационната система по програма ИСПА, както и ремонтите на бул. "Брюксел" и на други улици и мостове в София”, посочи Фандъкова.

Тя отбеляза, че през последните 20-30 години София се развива бурно, населението й се увеличава, но инфраструктурата й остава една и съща.

“Затова през последните години целим да наваксаме времето, но за да бъде постигнато това, се налагат някои ограничения. Моля всички софиянци да ни разберат и да ни извинят за неудобствата”, помоли столичната кметица.

Тя отбеляза, че след края на летните отпуски вече има затруднения в движението, но по обектите се работи активно и сроковете се спазват.

Фандъкова пресметна, че около 38 процента от дейностите по изграждане на метрото вече са факт и уточни, че от следващия месец ще започне освобождаване на някои трасета за движение.

Тя посочи, че бул. "Витоша" ще е последният булевард, затворен за движение заради изграждането на метрото, а от октомври ще започне частично освобождаване на улични платна, като едновременно с това ще се прави и цялостно изграждане на пътната настилка, тротоари и благоустрояване на цялата територия.

Изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев се закани, че бул. "Черни връх" ще е изцяло отворен и благоустроен още през есента на 2011 година.

Братоев съобщи, че още от октомври движението на кръстовището на бул. "Арсеналски" и "Черни връх" ще бъде улеснено чрез освобождаване за движение на още две платна – по посока бул. "Арсеналски" и по посока центъра.

През октомври ще се възстанови и движението по бул. "Ломско шосе", а напролет ще започне цялостната му реконструкция с изграждане на нови тротоари, инфраструктура и шест ленти за движение.

Изграждането на метрото в центъра пред ЦУМ се затруднява от археологическите находки, отчетоха още от "Метрополитен".

Четири пъти е променян проектът за изграждане на метрото пред ЦУМ, за да се запазят находките и да има свободни ленти за движение по уличното платно.

За да имат гражданите ясна информация за пътното движение в София, от 1 септември на сайта на Столична община ще може да се вижда карта с отбелязани местата със затруднено движение, посочи Йорданка Фандъкова.
[/justify]

dnes.bg (http://www.dnes.bg/sofia/2010/08/31/fandykova-chaka-ni-tejka-esen-zaradi-stroeja-na-metroto.97746)


Титла: 4,4 по Рихтер разлюля Провадия
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 08, 2010, 06:25:56 am
[float=left](http://dariknews.bg/uploads/news_images/201010/photo_big_598948.jpg)[/float] [justify]Няколко земни труса са регистрирани на Балканите в рамките на час, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

В България, на 6-7 км от Провадия, са регистрирани поредица от земни трусове с магнитуд от 4,2-4,4 степен. През 1-2 секунди, в 22,51 ч българско време, са регистрирани шест земни труса с епицентър край Провадия. Има един, регистриран и в акваторията на Черно море, в същия час.

В Сърбия е регистриран земен трус с магнитуд от 3,5 степен, в 22,23 часа местно време (23,23 часа българско време). Трусът е с епицентър 20 км северозападно от Куманово, 18 км западно от Липково, 15 км североизточно от Извор. Трусът е на 2 км дълбочина.

В Гърция е регистриран земен трус с магнитуд от 2 степен. Земетресението е регистрирано в 23,32 ч местно време. Епицентърът е на 64 км североизточно от Патра, 3 км югозападно от Хрису.

В Словения също е регистриран земен трус. Епицентърът му е на 32 км северозападно от Риека. Магнитудът му е от 2,6 степен.

Практически съвети, които трябва да следвате, ако почувствате силен земен трус:

Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно;

Заемете най-безопасното място в помещението в което сте - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи;

Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство;

След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.
[/justify]


www.dariknews.bg


Титла: Обвиняват шефа на секс-чалготеката в подстрекаване към разврат
Публикувано от: Desert Rose в Ноември 16, 2010, 08:46:48 am
[float=left](http://static.blitz.bg/thumbnails/220/201046/20101116.fonnrnvcwe.jpg)[/float]Венци Крумов обещавал награди за перверзиите, натрупал актове за 100 бона.
Полицията приключи и предаде на прокуратурата преписката с разследването срещу добилата скандална известност чалготека "Харем" в Благоевград. В нея през октомври срещу 2 бутилки шампанско и 2000 лева момичета и момчета правиха секс на живо.

На прокурор е предаден лично управителят Венцислав Крумов от Яхиново, пише "Струма". Полицията предлага срещу него да бъде повдигнато обвинение за подстрекаване към разврат, допускане и сервиране на алкохол на малолетни и за неплатени актове за над 100 000 лева. В рекламата на чалготеката Крумов лично е обещавал награди за перверзното изпълнение, наблюдавано от десетки клиенти на заведението.

Ченгетата обаче не посмяха да изрекат официално мнението си дали дискотеката трябва да бъде затворена и оставиха решението в ръцете на прокуратурата, която до дни трябва да се произнесе.

Крумов, който въпреки демонстрираното си самoчувствие на бос в Благоевград се оказа само управител и подставено лице, вече е запознат с резултатите от проверката. Когато случаят със секса излезе на бял свят, той се скри, уточниха от полицията в Благоевград. Наложило се ченгетата да го издирват и едва преди няколко дни с него е проведен разговор в местното РПУ.

Освен с груповия секс пред публика чалготеката скандализира и с незаконни действия, свързани с наредбата на общината за реда, часа на работа и допускането на малолетни и непълнолетни посетители. Крумов бе санкциониран повече от 20 пъти и натрупа актове за около 100 000 лева.

Помещенията на "Харем" бяха обявени за продажба за 870 000 евро от собствениците Любомир Палаханов, Георги Костов, Иван Кацарски и сина на архитект Коста Сандев - Иван. Те държат и пиано клуба в Благоевград, а през лятото откриха и ново заведение в София. Босовете предпочитат да си поделят парите от продажбата, отколкото от 10 000 лева наем и множество ядове, коментираха хора от техния кръг. /БЛИЦ


Титла: Пловдив - Над 600 пропуска за ''синята зона'' от вчера са вече невалидни
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 16, 2011, 03:17:23 pm
(http://i.id24.bg//i/230344.jpg)
От 15-и февруари са невалидни над 600 пропуска за паркиране по централни пловдивски улици, включени в т. нар. "Синя зона", потвърди заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, който отговаря за организацията на движението. Забранено е и издаването на пропуски по чл. 22, ал. 13 от все още действащата Наредба 2 за организацията на движението, преди да бъде гласуван нов вариант на основната наредба от Общинския съвет. Мерките бяха взети по настояване на новото предприятие "Синя зона, паркинги и гаражи", за да може то ефективно да изпълнява вменените му функции и да събира приходи за общината.

Титюков подчерта, че на този етап продължават да важат пропуските на жителите на Старинния Пловдив и центъра на града, тъй като общината има задължението да осигурява на хората достъпни места в близост до жилищата им. Заместник-кметът увери, че в новата Наредба 2, която съвсем скоро предстои да бъде гласувана в Об С, се предвижда ОП "Охрана и сигнализация" да издава пропуски на жителите на Стария град, а живущите в обхвата на синята зона ще могат да получат такива документи от предприятието "Синя зона, паркинги и гаражи".www.plovdiv24.bg


Титла: Започна кандидатстването за детските градини в София
Публикувано от: krisschan13 в Февруари 28, 2011, 07:46:13 am
28.02.2011 06:46
Крайният срок е 28 април, ден по-късно излиза първото класиране


(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pPUk8vMWY0YzFhNWE2YjZjOWQ0ZGIzNjVhZjIyYjM2YTlhMzguanBn&w=375&h=249)

От днес започва двумесечния срок за кандидатстване за детските градини в София за децата, родени през 2008, 2009 и 2010 г., съобщиха от Столичната община.

Кандидатстването ще се извършва през Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДГ).

От дирекция "Образование" обявиха още през миналата седмица, че този понеделник ще бъдат обявени 3700 свободни места в детските заведения в Столичната община.

Крайният срок за кандидатстването за тях е 28 април, а на 29 април ще е първото класиране на кандидатите.

Други 2700 са местата в яслените групи на Обединените детски заведения, за които също се кандидатства през информационната система.

Според последната актуализация на критериите, даващи предимство за прием на децата в детските градини и обединените детски заведения, ако единият от родителите на детето има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община се получават три точки, по една точка за всеки родител се получава, ако той работи.

Според решението на общинския съвет самоосигуряващите родители трябва да доказват това си предимство с документ за платени социални и здравни вноски, а не с копие от данъчната декларация, както беше досега.

По една допълнителна точка получат и децата на родители - редовни студенти във висши учебни заведения на територията на Столичната община.

Предимство, за което се дават три точки, е детето да има родител, баба или дядо, които работят в детска градина, като според последните промени изискването е те да са работили минимум половин година в детското заведение.

Една точка се получава при условие, че детето е посещавало минимум 9 месеца самостоятелна общинска детска ясла.

Социалните критерии дават предимство на деца - сираци (6 т.), деца - полусираци (3 т.), деца на родител или родители с трайно намалена трудоспособност над 71% (3 т.), деца с неизвестен родител или родител с отнети родителски права (3 т.), деца в приемни семейства (3 т.), деца в риск (3 т.), деца от многодетни семейства с три и повече деца от едно домакинство (2 т.), деца - близнаци (2 т.)

Всяко дете получава допълнителни точки и за реда на посочените от родителя обединено детско заведение или детска градина, за които кандидатства.

За първо желание - три точки, за второ - две точки, а за трето - една точка.


vesti.bg


Титла: Планират 5 млн. лева за велоалеи във Варна
Публикувано от: nasiboteva в Април 26, 2011, 07:12:22 pm
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201104/photo_verybig_706446.jpg)

Пет милиона лева  ще бъдат заложени за изграждането на велоалеи във Варна, обяви кметът Кирил Йорданов. Той уточни, че средствата са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. В момента общината работи по проекта на стойност 40 млн. евро и до края на годината той трябва да бъде подаден директно в Брюксел. В случай че предложението получи “зелена светлина” от ЕС, предвижда се още следващата година да започне неговото изпълнение.

Градоначалникът направи това изказване по повод протеста на варненски велосипедисти в Деня на Земята. Над 50 колоездачи участваха в протестното шествие под мотото „В търсене на изгубената велоалея”.www.dariknews.bg


Титла: Тамплиери ще реставрират подхода към Балдуиновата кула
Публикувано от: nasiboteva в Април 30, 2011, 07:25:50 pm
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201104/photo_verybig_708800.jpg)

Балдуиновата кула в крепостта Царевец ще бъде реставрирана с помощта на Института за изследване на средновековието към Ордена на рицарите-тамплиери, обявиха във В. Търново представителите на Ордена проф. Николай Овчаров и Данчо Джиков.

За възстановителните работи те подписаха договор с кмета Румен Рашев.

Това стана преди началото на кръгла маса на тема "Калоян и Балдуин - две лица на една велика епоха". Според договора ще бъде възстановена каменната настилка пред Балдуиновата кула и така ще бъде осигурен лесен и безопасен достъп до мястото. 7 000 лв. ще бъдат достатъчни за тези възстановителни работи, са изчислили тамплиерите.

Балдуиновата кула е реставрирана през 30-те години на миналия век от арх. Рашенов, припомниха участниците във форума. В прикачения файл чуйте какво каза при подписването на договора кметът на Общината.

По време на кръглата маса, посветена на цар Калоян и император Балдуин, бяха направени интересни паралели между двамата владетели. Със свои доклади във форума участваха проф. Николай Овчаров, доц. Пламен Павлов, доц. Константин Дочев, доц. Хитко Вачев. Участници в дискусията бяха и Пламен Крайски и Николай Марков - от сдружение Будител, което издава списанието за история и археология Будители. В следващия брой на списанието ще бъдат отпечатани докладите от научния форум във В. Търново.www.dariknews.bg


Титла: 4000 на площада показаха, че Пловдив е обединен и непримирим
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 03, 2011, 08:06:13 am
(http://i.id24.bg//im/g/7295_10.jpg)

Около 4000 пловдивчани се събраха на централния площад в протест срещу бездържавността след събитията в Катуница.

Както Plovdiv24.bg ви информира по-рано през седмицата, феновете на пловдивските грандове решиха да се обединят и да излязат на общ протест. Към тях се присъединиха младежки и други организация. В протеста се включиха и рокери.

(http://i.id24.bg//im/g/7295_15.jpg)

Много от присъстващите бяха разпънали огромни транспаранти с лозунги. Мотото на протеста бе "Няма да забравим, няма да простим". Сред хората се открояваха две огромни знамена, едното българският трибагреник, второто с надпис "Свобода или смърт".

Преминалият изключително мирно протест показа, че Пловдив е първи във всичко, включително и в обединението на непримиримите до момента съперници - футболните фенове на Ботев и Локо. Те излязоха на протеста рамо до рамо, загърбвайки футболните си различия, показвайки, че на първо място са българи и пловдивчани.

(http://i.id24.bg//im/g/7295_25.jpg)

По време на протеста започна събиране на подписка с конкретни искания към правителството, сред които по-тежкото криминализиране на унищожаване на общинска и държавна собственост, както и започването незабавно на разрушаване на всички незаконни постройки, включително тези в ромските гета. Подписката ще продължи и утре в пловдивските университети.

Паралелно с протеста на Главната, ДПС организира такъв в Аджисан махала, където се събраха стотина роми.


(http://i.id24.bg//im/g/7295_26.jpg)


www.plovdivsport.com


Титла: 700 детски площадки във Варна не отговарят на европейските стандарти
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 09, 2011, 04:40:13 pm
(http://i.id24.bg//i/294143.jpg)

Сериозно е положението с детските площадки във Варна. Това каза Павел Христов кандидат-общински съветник на ПП ГЕРБ. Той подчерта, че над 700 са детските площадки в града, които са от стар тип. Те на практика не отговарят на европейските стандарти и трябва да бъдат премахнати.
"Епизодично се изграждат нови съоръжения за игра на децата - катерушки, пързалки, люлки и които да покриват изискванията", посочи Христов. Той обясни, че според заповедта на кмета Кирил Йорданов детските площадки трябва да бъдат изграждани хармонично, т.е на определени места, където има струпване на повече деца. По този начин се търси баланса на това, което се премахва и това, което се строи.

По отношение на санкциите за вандалите, които унищожават напълно умишлено този вид съоръжения Павел Христов заяви, че за съжаление капацитетът на общинската дирекция е недостатъчен, за да може да се справи напълно с проблема. Стана ясно обаче, че през следващите години във Варна ще бъдат обособени повече места, където собствениците на кучета ще могат да извеждат своите питомци.www.varna24.bg


Титла: Събарят 9 имота на Рашкови в Катуница
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 10, 2011, 04:44:22 pm
Очаква се днес адвокатите на семейството да се явят в дирекцията, за да им бъдат връчени заповедите за събаряне

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pFTkkvMWthdHVuMTAuanBn&w=375&h=249)

Строителният надзор в Пловдив (РДНСК - Пловдив) издаде 9 заповеди за премахване на сгради на фамилията Рашкови в Катуница и близката околност, съобщи Радио Пловдив.

В това число влизат няколко масивни къщи и огради в селото, плюс лятната резиденция в местността Изгорялата воденица, за които няма законни документи за строеж и ползване, уточниха от дирекцията за строителен надзор.

Постройките се водят на синовете, внуците и снахата на Кирил Рашков - Събка и няколко от тях бяха опустошени при безредиците в Катуница в края на септември.

За три имота има документация, но те пък не отговарят на изискванията за жилищно ползване, съобщи шефът на дирекцията Мария Дончева.

Оказало се, че фамилията Рашкови практически няма законова сграда за живеене в селото.
Очаква се днес адвокатите на семейството да се явят в дирекцията, за да им бъдат връчени заповедите за събаряне, след което започва да тече 14-дневен срок за тяхното обжалване.

Това обаче може да стане само ако Рашкови успеят да представят необходимите документи.

От община Садово, в чиито архиви се пазят документи за имотите в Катуница, са докладвали на РДНСК, че при тях документи за имоти на Рашкови няма, обясни Мария Дончева.

Тя отказа да коментира как още преди десетилетия жилищата на фамилията са били снабдени с битови комуникации като ток и вода, след като и ЕВН, и ВиК са длъжни да изискат същата документация, чиято липса налага разрушаванеот на тези 9 постройки.

Държавата да откупи имотите на Кирил Рашков или да намери някой, който да ги купи,

предлага адвокатът на фамилията Васил Марков.

Това, което е незаконно, ще го съборим, но законното да го откупи държавата, каза Марков, цитиран от Агенция "Фокус".

Той изрази мнение, че "всеки има право да определи къде да живее, защото е свободен гражданин на тази държава". Според Марков дали ще се върнат в Катуница е право на Рашкови да решат.

"Да, всички съжаляваме – и аз и Кирил Рашков, за един погубен човешки живот на едно младо момче. Момчето не може да се върне, но ако Рашков или член на неговото семейство е извършил такова нещо, нека го приберат", каза адвокатът и добави, че в това отношение пловдивският съд е безкомпромисен по отношение на присъдите.

Васил Марков съобщи, че са предявени материалите по делото за закана за убийство на Кирил Рашков старши. Предстои прокуратурата да ги внесе в съда и делото да бъде насрочено.

За 22 ноември е насрочено делото с обвинения за закана за убийство спрямо внука на Кирил Рашков, каза адвокат Марков.

Общо 4 дела са заведени до момента срещу фамилията. Две от тях са за закана за убийство, едно по чл. 255 - за данъчни нарушения, и едно по чл. 234 - за държане на акцизни стоки без бандерол.

Предполага се, че обиските вчера и днес в къщите на Рашков са процесуалноследствени действия по делото за укрити данъци, като се търсят укрити ценности.www.vesti.bg


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Декември 01, 2013, 07:08:24 am
С камери на "Тройката" гледаме ремонта на площада онлайн

(http://www.burgasutre.bg/images/articles/2013/11/196159//865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741ff570c40a0ce0958eef58705c7208ef3.jpg)

В най-скоро време ще бъдат поставени и камери за видеонаблюдение на площад "Тройката" и така всеки ще може да следи строителните дейности на площада онлайн. Реконструкцията ще приключи в срок, до края на 2014-а година, увери кметът Димитър Николов.
Градоначалникът допълни, че е иска по-бързо да се разреши конфликтът със собствеността на "дупката" на Тройката. Сагата започна преди повече от 20 години, когато на терена трябваше да се построи Градски универсален магазин, но проектът така и не беше реализиран. По-късно се появи идея на мястото да бъде построен лайфстаил център, но проектът бе стопиран от редица дела за собственост на участъка.
Преди десетина дни стана ясно, че има раздвижване по сложния казус. Към момента идеята е, ако има възможност двата ремонта да вървят паралелно или поне тежките строителни дейности за изграждането на търговския център. След мащабната реконструкция на  "Тройката", местната администрация ще бъде принудена да ограничава тежкотоварното преминаване в зоната.
"Няма как да го допуснем, застращавайки ремонта. Площадът се обновява с европейски средства и това е голям риск за нас. Хубавата новина е, че община Бургас спечели делото и вече е собственик на по-голямата част от терена, защото преди четири години нямахме такава собственост. Останалата част е на юридически и физически лица, по силата на закона за реституцията", обясни Николов.
Кметът поясни, че трябва да стартира дело за делба, понеже общината е съсобственик в идеалните части на имота с останалите притежатели на парцели там. Съдът ще трябва да каже конкретно коя част от терена е на местната администрация.
Според  информация на фирмата, спечелила конкурса и платила преди шест години сумата за отстъпеното право на строеж, вече са започнали преговори с повечето от останалите собственици и е стартирало изкупуването на тези идеални части.
"В един момент, ако фирмата и останлите собственици се разберат и приключат този процес по-рано няма да има никаква пречка да стартира строителство", допълни кметът.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Декември 24, 2013, 05:25:36 pm
Откриха корозия по конструкцията на РУМ „Велека” и незаконна надстройка към РУМ „Младост”

(http://www.burgasinfo.com/uploads/post/c9e7d131ec34cde06ba8bcdb8b2601aa.jpg)

В Бургас към РУМ Младост е констатирана надстройка от два апартамента  без строителни книжа. ДНСК са установили и  наличие на корозия по стоманените конструктивни елементи и пукнатини в ограждащи зидове - например, в търговска къща „Сакар“ и РУМ „Велека“.

Общо 26 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и 51 на санитарно-хигиенните норми и нормите за пожарна безопасност установи Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ след извършените проверки на общо 421 обекта, от които 48 многофункционални търговско-развлекателни комплекси /МОЛ/ и 373 магазини от големи търговски вериги за хранителни стоки, техника и други на територията на цялата страна. Извършените проверки са в периода от 02.12.2013 г. до 13.12.2013 г. и са в изпълнение на разпореждането на министъра на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов, пише в. „Строител”.

В  отговор на получения доклад с данните за незаконосъобразни преустройства на обекти в нарушение на действащите разпоредби на ЗУТ (включително пристроявяне и надстрояване към въведени в експлоатация търговски обекти), министър Данов издаде ново разпореждане до началника на ДНСК арх. Николай Христов да бъдат незабавно предприети законовите действия по реда на чл.224 и 224а от ЗУТ: за обектите в нарушения да бъдат издадени заповеди за забрана достъпа до строежите или на части от тях, които са изпълнени в отклонение или без строителни книжа.

Ако се констатират незаконни строежи, да се пристъпи към съставянето на констативни актове в съответствие с разпоредбите на ЗУТ и актове по ЗАНН на виновните длъжностни лица, се казва в писмото на министър Данов. За сградите, в които са констатирани видими пукнатини, дефекти и деформации незабавно да бъде разпоредено на собствениците им под контрола на общинските администрации (по реда на чл.195 от ЗУТ) да изготвят необходимите конструктивни обследвания. Кметът на общината трябва да издаде заповед, с която да задължи собственика в определен срок да предприеме необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на сградата.

В комисиите за оглед на обектите освен експерти на ДНСК бяха включени и представители на Регионалните здравни инспекции, на Областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Общински администрации.

Проверките обхванаха ползването на обектите, съобразно издадените  документи за въвеждане в експлоатация, извършените промени на сградите в конструктивно и функционално отношение след въвеждане в експлоатация – наличие на видими изменения в конструкцията на сградите и носещите конструктивни елементи, както и по отношение на нормите за пожарна безопасност, наличието и спазването на утвърдени план-схеми за евакуация на служители и посетители на обектите при възникване на бедствени и аварийни ситуации.

Нарушенията по ЗУТ най-често се изразяват в изградени пристройки и надстройки към обектите и извършени преустройства на помещения без изискващите се строителни книжа. Например:

В Пазарджик към двата супермаркета ТАРИТА са  констатирани пристройки с площ едната около 280 кв. м., другата с 314 кв. м., извършени без строителни книжа.
В Бургас към РУМ Младост е констатирана надстройка от два апартамента, също без строителни книжа.

Във Велико Търново в двуетажната сграда на Билла, магазин на две нива е преустроен на два самостоятелни магазина – чрез затваряне на вътрешно стълбище, изграждане на подова конструкция, без за това да са издадени необходимите строителни книжа. В същия град в обслужваща сграда на МОЛ е извършено преустройство, без строителни книжа, като достъпа до новия обект се извършва по необезопасено аварийно стълбище, без парапети.

В МОЛ на Цариградско шосе в София е извършено преустройство и промяна на предназначението на част от фоайе, за което е съставен констативен акт за забрана ползването.

Тези преустройства и смяна на предназначенията без необходимите строителни книжа и въвеждане в експлоатация са предпоставки и могат да доведат до възникване на аварии и да застрашат здравето и живота, както на посетители така и на служители и работещи в съответния обект.

В някои случаи, е установено наличие на корозия по стоманените конструктивни елементи и пукнатини в ограждащи зидове (Например, в търговска къща „Сакар“ и РУМ „Велека“ в гр. Бургас.)
В супермаркет „Пикадили-4“, в ж.к. “Вл.Варненчик“, Варна, са констатирани пукнатини в източната част на сградата.

В търговски комплекс „Астра“, в Шумен са констатирани видими пукнатини по стени и нарушена мазилка от течове в сутерена. За тези два случая  е изискано да се направи обследване на конструкцията на сградата за установяване на причините за възникването на пукнатините и тяхното отстраняване.

В Градския универсален магазин в Перник са констатирани пукнатини в
зидовете в административната част, в резултат на земетресението през май 2012 г. Ще бъде дадено разпореждане за извършване на обследване на конструкцията на сградата.
Установено е и ползване на отделни обекти, без същите да са въведени в експлоатация по установения от закона ред. Такива са бект в гр. Гоце Делчев и магазин „Буратино“ в Благоевград, както и споменатия вече случай в МОЛ-а на Цариградско шосе  в София.
За тези случаи, както и за други такива са съставени констативни актове и ще се пристъпи към забрана ползването на тези обекти.

За всички случаи, в които са нарушени изискванията на ЗУТ, органите на ДНСК ще предприемат съответните законосъобразни действия.

Установени са и нарушения относно пътищата за евакуация и бързо освобождаване на сградите в случай на авария. Има направени такива констатации, например, за супермаркет от веригата СБА в гр. Дулово и Пени маркет в Козлодуй.

В някои от случаите не са доказани необходимите осветености при евакуационното осветление. Такива са констатирани в Супермаркет „Лидл“ и Техномаркет в Силистра. За тези несъответствия са връчени предписания от органите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Във връзка със сигнали от журналисти и публикации в медиите, от служители на Централно управление на ДНСК бяха направени внезапни проверки в магазините на „Билла“ в Младост 1 и Младост 4, както и на  Многофункционален търговски комплекс „Сердика център София.

И в трите случая не са установени нарушения на конструкцията.
Резултатите от проверката продължават да се анализират задълбочено и ще се пристъпи към конкретни действия за отстраняване на констатираните нередности и отклонения. Основният извод от констатациите на органите на ДНСК е, че очевидно сградният фонд в страната е проблемен и е наложително проверките да продължат, като обхаванат и други обществени обекти с масов достъп на хора.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Декември 25, 2013, 09:08:30 am
БЕЗСПОРНО – ХРАМЪТ НА АПОЛОН Е НА О. „СВ. КИРИК“

(http://www.zonaburgas.bg/test/wp-content/imagescaler/52dad2cf0763169b4f3c12f55e9670a8.jpg)

Находката, открита на остров „Свети Кирик” реши многогодишен спор къде е локацията на храма на Аполон. На остров „Свети Кирик”, екипа на Кръстина Панайотова и Теодора Богданова, са открили няколко великолепни съда от втората четвърт на VI век, чаша, с надпис – издраскан графит, с посвещение за бог Аполон Лечител. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димитър Недев, археолог и директор на Историческия музей в Созопол.

Той е покровител на антична Аполония. Храмът му е бил увенчан с голяма, тринадесет метрова статуя от бронз. Това силно е впечатлявало древните автори, тъй като най-многото свидетелства за древна Аполония са свързани с този храм. Няколко декрета също говорят за това. Така че безапелационно, въпреки че не сме открили основите на този храм, който е разграбен от римляните през 72-ра година, вече категорично можем да твърдим, че храма на Аполон е на остров „Свети Кирик”, допълни той.

Относно новите археологически обекти, по които ще работят от Историческия музей в Созопол, Димитър Недев обясни: „Ще бъдат направени обходни изследвания на съоръжения, свързани с металургията на древни рудници в областта на Меден рид. Все още сме на заключителна фаза на работен проект, така че дългосрочни перспективи за идващата година, още не сме правили. Разбира се, ще направим стандартни и рутинни проучвания, които са комплекси и широко мащабни”.

По думите му през януари ще продължат работа по тези разкопки, които са свързани със спасителната археология. „Наблюдението ще продължи и при съпътстващите трасета на канализацията в зоните, които са в близост до известни паметници на културата. Спасителните проучвания ще продължат непосредствено през Нова година, тъй като са по договор между Националния археологически институт и Община Созопол”, каза още той.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Април 01, 2014, 10:10:12 am
Огромно задръстване по "Цариградско шосе" заради ремонта

(http://m3.netinfo.bg/media/images/11403/11403581/655-402-carigradsko-shose-remont.jpg)

Огромно задръстване има на бул. "Цариградско шосе" в столицата заради започналия ремонт, предаде репортер на БГНЕС.
Движението е затруднено по булеварда в посока "Младост".
Задръстването започва още от Полиграфическия комбинат. Заради огромното натоварване на движението, се събират тапи във всички обходни маршрути. Тежко задръстване се оформя и около Телевизионната кула, както и на светофара при Семинарията и на бул. "Ситняково" по алея "Яворов".
От днес започва рехабилитацията на бул. "Цариградско шосе" по мостовото съоръжение над бул. "Д-р Г. М. Димитров"
Движението на превозни средства в ремонтирания участък вече се извършва двупосочно само в едното пътно платно на булеварда.
От 1 април до 15 май 2014 г. включително се забранява влизането на превозни средства по южното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" при бул. "Д-р Г. М. Димитров". Движението на пътни превозни средства се извършва двупосочно в северното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" в същия участък.
От 16 май до 25 юни включително ще бъде забранено влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" при бул. "Д-р Г. М. Димитров". Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в ремонтираното южното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" в същия участък.
Временната организация на движението се въвежда във връзка с рехабилитация на бул. "Цариградско шосе" от надлез над бул. "Г.М.Димитров" до надлез над бул. "Александър Малинов", включително прилежащите съоръжения, която е част от капиталовата програма за ремонт на пътна инфраструктура на София.
Столична община е уведомила за предстоящия ремонт и временна организация на движението Министерство на здравеопазването, Спешна медицинска помощ, КАТ, Столична дирекция на вътрешните работи. По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова на обекта ще се работи с удължено работно време включително в почивните дни.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Април 02, 2014, 09:18:22 am
ГОЛЯМОТО ПОЧИСТВАНЕ ЗАПОЧНА. БУРГАЗЛИИ СТАВАТ ПО-ОТГОВОРНИ

(http://www.zonaburgas.bg/test/wp-content/imagescaler/a0cedb6ce157bd423433a994edeacab0.jpg)

„Все повече бургазлии  подават сигнали в местната администрация за нерегламентирано  изхвърляне на отпадъци. Положителна е и тенденцията, че повечето от тях са готови да свидетелстват, което улеснява наказването на виновниците за появата на различни замърсявания.” Това каза на среща в Бургас, директор на дирекция „Околна среда” в общината, Павлин Михов.

По думите му, от днес започва пролетното почистване на града. Експертите на дирекцията са направили подробен график, който  е достъпен на официалната Интернет страница на общината. Направено е и обстойно обследване на нерегламентирани  замърсявания.

„През последните години тези места значително намаляват, което смъква и разходите ни по почистване. За миналата година са вложени 128 000 лева. Подобни малки сметища има предимно около крайните квартали и съставните селище на общината. Със сигурност можем да кажем, че напълно сме ликвидирали това около кв. „Горно Езерово ” както и сметищата около Българово и Брястовец. Драстично намаляват замърсяванията в ромските гета в „Победа” и „Меден рудник””, допълни Михов.

Техниката за пролетното почистване на Бургас е подготвена. Ще бъдат мобилизирани четири екипа от товарачи и четири самосвала на консорциум „Титан”, който е ангажиран с почистването на града. Вече работят и девет автомиячки. В тази връзка Михов отново призова бургазлии  да се запознаят с графика по почистването на района, в който живеят и да освободят улиците от автомобилите си. Голямото чистене и тази година започва от к-с „Изгрев”.

„Предвидено е поставянето на още 53 контейнера за отпадъци в Бургас. Ще раздадем и компостери  на 200 домакинства в крайните квартали. Така общият им брой в Бургас ще надхвърли 350. През тази година ще обособим и специални площадки за временно съхранение на растителни отпадъци”, допълни Павлин Михов.

За всички, които имат желание да се включат в националната кампания „Да изчистим България за един ден” община Бургас е осигурила безплатни чували и ръкавици. Поела е и ангажимент по извозването на събраните боклуци. Кампанията ще се проведе на 26 април 2014 година. Материалите ще се получават в дирекция „Околна среда” в бившия Профсъюзен дом.

В рамките на пролетното почистване фирма „Титан” ще извърши подмяна на над 1000 броя кофи за отпадъци в съставните селища. До края на годината ще достави още 1000 броя. На територията на Бургас до края на месец юни фирмата ще осигури 400 броя нови съдове за отпадъци в ТД „Зора“. През следващата година предстои последваща подмяна и на съдовете по другите квартали на града.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Май 01, 2014, 10:22:38 am
Кабинетът отпусна милиони за ремонти в Бургаско

(http://www.burgasinfo.com/uploads/post/d372c99bc2255653c7e29db23d7e065e.jpg)

Кабинетът проведе изнесено заседание в Бургас и отпусна близо 11 млн. лв. за пътни ремонти в региона и укрепване на църквата "Св. св. Кирил и Методий".
С изнесените заседания на Министерския съвет имаме още една възможност да видим проблемите на съответните региони, каза премиерът Пламен Орешарски.

Министрите отпуснаха допълнително 9 милиона лева за изграждане и рехабилитация на републикански пътища в Бургаско, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

Парите ще бъдат използвани за отсечките Българово - Камено, Камено - Братово, Дебелт - Тръстиково - Полски извор, Горно Езерово - Братово. Това са общо около 50 километра, предаде БТА.

Бобева каза, че с рехабилитацията на четирите отсечки ще се постигнат три неща. На първо място ще се намали трафика през сезона. Втората цел е свързана със сертификата на инвеститора "Лукойл Нефтохим" и нуждата от добри пътища. На трето място вицепремиерът акцентира на пътните инциденти, като с рехабилитацията тя се надява те да намалеят.

Правителството планира ремонта на още 6 отсечки по направлението Бургас - Слънчев бряг, чиято дължина е около 56 км. Индикативната им стойност е 18,3 млн. евро. В момента се разработват параметрите с Европейската инвестиционна банка. Предвижда се договорът да бъде подписан през втората половина на тази година.

Кабинетът отпусна и 1,8 милиона лева за ремонт на църквата "Свети Свети Кирил и Методий" в Бургас. През 2011 г. храмът се напука, след като в района му започна изграждане на голям подземен паркинг. Парите са необходими за укрепване на храма.

Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху имот в ж. к. "Изгрев" и го предостави на община Бургас. Теренът с площ от 8234 кв. м е застроен с пет сгради и на него местната власт ще има възможност да изгради многофункционален спортен, конгресен и бизнес център "Арена Бургас",  съобщи пресслужбата на кабинета.

За строителството от държавния бюджет през месец февруари т. г. бяха осигурени 5 млн. лв.

Срещу терена в жк "Изгрев" военното министерство получава  два общински имота в морския град.

Община Бургас вече откри процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане и проектиране на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“.

Целта на поръчката е придобиване на нова лекоатлетическа спортна зала с капацитет за поне 6500 зрители. Там ще се провеждат различни спортни състезания - волейбол, хандбал, тежка атлетика, борба, бокс, художествена и спортна гимнастика.

За изграждането на "Арена Бургас" са необходими още общо около 30 милиона лева.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Юни 08, 2014, 07:06:07 am
АХТОПОЛ ВЕЧЕ ИМА ГЕРБ

(http://www.zonaburgas.bg/test/wp-content/imagescaler/dec6577c9437daa7e252002795c70ed5.jpg)

Общинският  съвет в Царево разгледа докладна записка от кмета на Ахтопол  инж.Атанас Желязков, относно одобряване на герб на морския град.

„Към настоящият момент гр.Ахтопол няма герб, който да символизира териториалната му идентичност. Липсата на такъв важен символ породи необходимостта от провеждането на конкурс за изработването му. По инициатива на кметството такъв конкурс се порведе със съдействието на ректора на Националната Художествена Академия проф.Светослав Кокалов. В заданието за изработване на герба бяха включени като задължителни емблематичните за гр.Ахтопол море, фар, кукумявката и богинята Агата.“ – заяви от трибуната кметът на града инж.Атанас Желязков.

Преподавателите от НХА заедно с местна комисия са отсяли предложенията на студентите и от близо двадесет проекта на финала за обществено обсъждане са представени четири варианта.

Одобреният днес герб е дело на студентката Мария Цакова и представлява щит разделен на три части с корона изобразяваща крепостна стена, а отдолу е поставен девиза – „Град на любовта“.

Докладната бе подкрепена от групата на ГЕРБ и ДСБ с 9 гласа „За”, а 3 съветници от групата на БСП гласуваха с „Въздържал се”.

„Искам да благодаря на общинските съветници, че подкрепиха докладната. Честитя на всички граждани новатят символ на града. Гербът е традиция, разказваща една стара история в модерен стил.” – заяви кметът Желязков след като докладната бе приета.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Юни 21, 2014, 10:40:28 am
Бонус за всеки пенсиониран учител в Бургас

(http://inews.bg/pictures/1312370_375_282_4x3.jpg)

Кметът Димитър Николов учреди финансова награда за бургаските учители, излизащи в пенсия. Нейният размер ще бъде съобразен с финансовите възможности на община Бургас, но няма да е по-малък от 150 лв. Наградата ще получават учители с педагогически стаж над 20 г., упражнили правото си на пенсиониране след 01.01.2015 г.

Това не е еднократен жест, а практика, която става постоянна за Бургас. Кметът Николов се задължи да я изпълнява с подписването на новия колективен трудов договор на работещите в сферата на образованието. Това се случи вчера, с участието на зам.-кмета Йорданка Ананиева, Марияна Стефанова - от страна на Сдружение на работодателите в образованието /директорите на училища/, Константин Янков и Таня Новакова от Синдикат на българските учители, Огнян Маринов от синдиката на учителите към КТ "Подкрепа".

"Възрастните учители получават тази награда за приноса им в развитие на образованието и за да почувстват, че усилията им са имали смисъл. По този начин искаме да дадем знак и на младите бургаски педагози, че както ще ги приемем достойно в тази професия, така и някой ден ще ги изпратим достойно. През последните години резултатите ни в образованието са добри, но аз искам повече от себе си, от директорите, от учителите и от учениците. Нека стимулите да вървят успоредно с нашите амбиции и резултати", каза кметът Николов по време на подписването.

От новия колективен трудов договор са доволни всички, тъй като при повечето му параметри има увеличение в сравнение с миналата година. В него са заложени следните допълнителни трудови възнаграждения - за директори, учители и възпитатели в специални училища - 20 лева (миналата година 16,50 лв.); за образователна и научна степен доктор или доктор на науките, която е свързана с изпълняваната работа - 80.00 лева (миналата година 65 лв.); за преподаване учебни предмети на чужд език, без учебния предмет "чужд език" - не по-малко от 21 лева.

Учебният час над минималната норма за задължителна преподавателска работа на педагогическия персонал, така наречените "лекторски", се заплаща ежемесечно, като за учител с висше образование и ОКС магистър или бакалавър по чл.42, ал.1, т.1 б."в" от ЗВО - 6 лева (миналата година 5 лв.). За учител с висше образование "професионален бакалавър" ще бъде 5 лева (миналата година 4 лв.), за учител със средно образование - 4 лева (миналата година 3 лв.), а за класните ръководители за консултиране на родители и ученици и водене документацията на съответната паралелка ще се дават не по-малко от 25 лева месечно само по време на учебните занятия.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Юли 02, 2014, 06:33:29 pm
65 приказни герои от пясък показват в Бургас

(http://www.burgasinfo.com/uploads/post/19d22da51175a3a6b7f2c5c13fda4511.jpg)

С концерт на групата „Джанго Зе“ на 3 юли от 19.00 часа ще бъде открито Седмото издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури. Мястото е добре известно – Парк „Езеро“ до Конната база.

От сцената в Пясъчния град ще прозвучат популярните и обичани песни на групата – „Луди жаби“, „Карамба Джанго“, „Сладолед № 5“, „Най-красивата картина“, „Твоята усмивка“, „Голяма грешка“ и много др. Всички посетители на откриването ще могат да разгледат пясъчните герои безплатно.

Най-мащабното досега издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури, при което са използвани над 4 000 тона пясък, ще покаже общо 65 приказни персонажа в над 20 композиции, които ще „оживеят“ от пясъка и ще правят компания в снимките на бургазлии и гости на града.

Темата на фестивала тази година е „Приказки от пясък“.

Тази година, наред с традиционно силното българско участие, своя талант показаха и 10 майстори на пясъчното изкуство от Норвегия, Португалия, Чехия, Белгия, Ирландия, Украйна, Латвия и Русия. Любими детски герои от култовите анимационни филми „Ледена епоха“, „Семейство Флинтстоун“, „Аз, проклетникът“, „Маша и Мечока“, „Астерикс и Обеликс“, както и тазгодишният носител на Оскар за анимация – „Замръзналото кралство“, ще радват малки и големи до края на септември.

Цените на билетите тази година са като миналогодишните – 1 лв. за учащи и пенсионери, 2 лв. за групово посещение и 3 лв. за възрастни. И тази година децата и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури при вход свободен.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Март 18, 2015, 03:18:58 pm
МИГ – 29 СТРЕСНА БУРГАЗЛИИ

(http://www.burgasinfo.com/uploads/post/d3f13ae7375ff0c8f0a106569b401d38.jpg)

МИГ – 29, част от снаряжението на Военно въздушните сили, е прелетял над Бургас днес около обяд. Не става дума за военна мобилизация. Това е просто редовно учение, уточниха от бургаското летище. Оттам допълниха, че самолетът е направил два захода над града, след което се е отправил към изходната си точка – военната база в Граф Игнатиево.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Март 19, 2015, 07:52:37 pm
ЧЕЗ спря тока на тролеите в Перник заради задължения от над 600 хил. лева

(http://m.dnevnik.bg/shimg/dx300_2495136.jpg)

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ спря тока на тролеите в Перник заради просрочени задължения в размер на повече от половин милион лева, съобщи БТА.

Управителят на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" Емил Денков съобщи, че преди седмица са платени 74 хиляди лева, но ЧЕЗ настоява да получи още 164 хиляди от дължимите пари, за да възстанови електрозахранването.

Представители на енергодружеството и фирма "Тролейбусен транспорт" са имали разговори заедно с областния управител Ирена Соколова, кмета Иван Иванов и зам.-министъра на енергетиката Николай Николов. Те обаче са останали без успех, каза Денков.

"Общинското предприятие е в тежко финансово положение. Общият размер на задълженията към ЧЕЗ са 640 000 лева, но за момента проблемни са въпросните 164 000, които от електродружеството искат да им бъдат платени наведнъж", допълни управителят на общинската фирма. Той уточни, че това са просрочени задължения по фактури от август 2014 г. насам.

В момента по линиите на тролеите пътуват автобуси. Община Перник има договор с две местни фирми при кризисни ситуации, каквато е сегашната, да обслужват маршрутите на тролеите.


Титла: Re:Регионални новини
Публикувано от: lord_milev в Март 25, 2015, 11:49:08 am
Бургас има най-добрият общински сайт в България

(http://www.burgas.utre.bg/images/articles/2015/03/308895//865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87412fe161653e157f63b4eab880d123a28c.jpg)

Бургас има най-добрата общинска уебстраница в България. Това стана ясно днес след оповестяването на резултатите от пилотното изследване на електронното управление на общините в България. То бе проведено през февруари и март т.г. от неправителствения Институт за икономическа политика.

Наградата от името на Община Бургас получи секретарят на администрацията Божидар Кънчев. Непосредствено след Бургас в класацията се нареждат сайтовете на Столична община и Община Стара Загора.

Общинските сайтове са изследвани в 5 категории - сигурност и защита на личната информация,  приложимост, съдържание, предлагани услуги, гражданско участие и социална ангажираност. Първата категория отговаря за съхранението на личните данни на потребителите в сайтовете и степента на компютърна сигурност при използването им. Приложимостта се определя от наличието на необходимата информация - нормативни актове, протоколи, сервизна информация - дали тя се открива от търсачките и е удобно разположена в страницата. Важно е сайтът да съдържа работното време и контактите на отговорните фактори в общините, навременното обявление на събития - конкурси, срокове за поддаване на други документи, ремонтни дейности и др.
Страницата на Община Бургас е призьор в 4 от петте категории.

Проучването, проведено с подкрепата на посолството на САЩ в България, използва Индекса за електронно управление на общинските интернет страници. Методологията, която е разработена в Щатите, изследва функционалността на страниците на градовете с най-голямо интернет потребление в света от 2003 г. насам. Тя бе представена от д-р Джеймс Мелитски и д-р Арун Манохаран - специалистите, които са обучили българския екип на Института за икономическа политика.

"Това, което нашата работа показва, е, че работещото електронното управление не е въпрос на еднократни институционални решения, а устойчив процес. Това е видимо от различните резултати на много от градовете на всеки две години." каза още д-р Манохаран.