www.p2pbg.com

Разни => Новини от деня => Темата е започната от: Donelli в Юли 25, 2009, 05:03:19 pmТитла: Технологии
Публикувано от: Donelli в Юли 25, 2009, 05:03:19 pm
Първият смартбук носи името „Светулка“

(http://www.mindinc.eu/wp-content/uploads/2009/07/nvidia-logo.jpg)

Новият тип компютър се очаква през септември

На пазара се задава нов клас компютри, известни като смартбуци. Вече е готов прототип от компанията Nvidia, един от водещите доставчици на графични решения.

Моделът носи кодовото име „Светулка“ (Firefly), вероятно, за да се подчертае появата на нов клас мобилни устройства, които ще заемат ниша между нетбуците и смартфоните.

Firefly е проектиран върху платформа Nvidia Tegra, в състава на която влиза процесор ARM, съобщи semiaccurate.com. Това означава, че компютърът няма да е съвместим с настолните Windows приложения.

„Светулката“ ще работи с операционна система Windows CE, което може да се окаже слабо място, поради липса на сериозна поддръжка от софтуерни приложения. Така предимставата на Tegra ще останат на заден план, а те не са за пренебрегване – платформата осигурява по-дълго време за работа на батерии и позволява създаване на по-леки устройства.

Недостатък на Tegra е по-ниската производителност на процесора с архитектура ARM, в сравнение с интелските решения. Дори и сега много потребители вероятно искат повече процесорна мощ от нетбуците, в които основно се използва Intel Atom. Нетбук с по-слаб чип от Atom едва ли би ги привлякъл.

Комерсиален Firefly се очаква през септември. Подобно устройство на базата на Tegra вече обяви и компанията Mobinnova. Производителят на чипове Qualcomm също лансира смартбук с процесор ARM.


mindinc.euТитла: Minoru превръща Skype разговорите в домашно 3D кино
Публикувано от: Donelli в Юли 26, 2009, 08:48:52 am
(http://www.segabg.com/online/IMG/3903/0050.jpg)  (http://www.segabg.com/online/IMG/3903/0048.jpg)

Появата на поредната част от популярния анимационен филм "Ледена епоха" на 3D кино предизвика сериозен интерес сред малки и големи в няколко от големите градове на България - там, където има подходящи екрани. Триизмерното кино е познато от десетилетия в Щатите, докато у нас въпреки ранните опити да се наложи, се радва на популярност от много скоро. Какво ли би се случило обаче, ако българските потребители можеха да гледат и дори създават подобни филми вкъщи, при това на достъпна цена?

Точно това предлага сравнително малката web камера Minoru 3D. По принцип технологията на стереокиното не е нещо особено - за целта е нужно да се насложи картината два пъти една върху друга, с леко разминаване. След това с използването на специални филтри очите на човек се "лъжат" за дълбочината на изображението. Евтин, но ефектен трик.

Точно затова Minoru 3D всъщност е с два обектива, които изглежда служат за създаване на двата слоя на картината, за които става дума. Така със сравнително евтино оборудване (70 евро без ДДС) можете да проведете видеоразговор с доста по-драматичен реализъм. Разбира се, при положение, че човекът с когото си комуникирате през интернет например има специални очила. Производителят предвидливо е включил пет броя очила за 3-измерно кино в комплекта. Изглежда, за да може да си правим клипчета вкъщи и след това да ги гледаме с приятели или семейството си.

Иначе моделът видимо не се различава от обикновените web камери. Той е с лесна инсталация, USB интерфейс, бутони за бърза направа на 3D снимка или 3D видео с разделителна способност 800x600 точки. Поставката му е многофункционална и позволява двойният обектив с леко хуманоиден вид както да се закрепи на различен тип монитори, така и да се постави директно на равна плоскост.

Камерата може да се използва и в стандартен двуизмерен режим. Поддържат се популярните видео-чат програми като Skype, Live Messenger, AOL и др.

Minoru 3D бе представена за пръв път преди няколко месеца по време на изложението CES в Лас Вегас. Макар и засега да я няма по българските магазини, камерата може да се поръча през интернет.

segabg.com


Титла: Геймърска мишка и геймпад от Razer
Публикувано от: Donelli в Юли 27, 2009, 08:42:50 pm
  (http://www.mindinc.eu/wp-content/uploads/2009/07/razer-orochi.jpg)

Razer Orochi е първият по рода си продукт на пазара

Производителят на гейминг и лайфстайл периферия Razer добави два нови мобилни продукта към своя арсенал – Bluetooth лазерна гейминг мишка Orochi и лъскав ултратънък микрофибърен геймпад Kabuto, съобщи дистрибуторът АСБИС България.

Razer Orochi е първата в света гейминг мишка за лаптоп, която предлага 3G лазерен сензор 4000 dpi и двоен режим (жичен/безжичен). С множество други функции като  7 програмируеми бутона, Bluetooth 2.0 и  вградена памет, мишката е създадена за висока производителност, гъвкавост и комфорт.

Razer Kabuto е ултратънък и мек геймпад, създаден за потребители, които държат на прецизността, но в същото време търсят и висока мобилност. Тънката микрофибърна повърхност осигурява меко плъзгане на мишката, докато гумената повърхност отдолу предпазва геймпада от пързаляне.

Kabuto  има още една функция – може да бъде използван като защита на екрана на мобилния компютър при пътуване.


(http://technews.bg/images/razer%20orochi.jpg)

technews.bg


Титла: Нова система зарежда портативни устройства безжично
Публикувано от: Donelli в Август 02, 2009, 03:43:19 pm
(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_186489_2.jpg)

Безжична система за зареждане на портативни устройства показаха американски учени на конференцията TED Global в Оксфорд. Методът залага на прости правила на физиката и може да се използва за зареждане и захранване на разнообразни електронни устройства.

Системата може да изпрати в миналото километри скъпи кабели и милиарди батерии. Тя може да се използва и за захранване на телевизори и други уреди с електроенергия. Създател на безжичната зареждаща система е Марин Солячич от Масачузетския технологичен институт.

Изобретението използва резонанса, с който преносът на енергия е по-ефикасен, когато се прилага определена честота. Ако два предмета имат еднаква резонансна честота, те обменят енергия, без да въздействат върху околните обекти. За безжично зареждане на електронни устройства се използва резонанс на нискочестотни електромагнитни вълни.

Устройството си служи с две намотки, като едната се включва в електрическата мрежа, а другата се прикрепва или вгражда в уреда за зареждане.


trud.bg


Титла: Дарик ще пусне и телевизия
Публикувано от: nasiboteva в Август 07, 2009, 08:17:16 am
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/200908/photo_verybig_381961.jpg)

Дарик радио ще се излъчва и по телевизията, обяви програмният директор на медията Константин Вълков. Съветът за електронни медии даде разрешение на „Дарик радио" АД за създаване на телевизионна програма с наименование ДРТ (Дарик радио и телевизия) с национално покритие и общ/политематичен профил.

„Нашата цел е създаването на изцяло нова телевизионна концепция, а именно адаптирането на съществуващата в момента радиопрограма, която се излъчва на честотите на Дарик радио в цялата страна, в телевизионен вариант. Някои от предаванията ще бъдат малко форматирани, други - не, за да могат да бъдат адекватни в телевизионна среда. Но опитът на голяма част от нашите водещи, успехът на тези предавания, наличието на радио и интернет за мен е гаранция, че ДРТ ще бъде един успешен и нов телевизионен проект", коментира Константин Вълков.

За успешното развитие на проекта „Дарик радио и телевизия" ще бъдат използвани и нюзкоптерите, които медията купи в началото на годината.

Междувременно на заседание членовете на СЕМ са определили единодушно за маловажно нарушение излъчваното от Българското национално Дарик радио послание на Мадона на английски език и няма да наложат санкция на медията.www.dariknews.bg


Титла: Първото Lamborghini хибрид предвидено за 2015 г.
Публикувано от: nasiboteva в Август 11, 2009, 09:09:50 am
(http://www.dariknews.bg/uploads/news_images/200908/photo_verybig_384011.jpg)

Няколко седмици преди салона във Франкфурт, където евентуално ще бъде представен Reventon Roadster, Lamborghini потвърди слуховете около излизането на хибрид в гамата им. Президентът на марката Щефан Винкелман призна пред немския вестник Automobilewoche, че техен автомобил с хибриднo задвижване ще се появи на "бял свят" през 2015 г.

От Ferrari обаче ще избързат със своя хибрид, като неговата премиера е планирана за края на годината по време на изложението в Лос Анджелис. Така родният конкурент на Lambo ще има голяма преднина в тази област.

Президентът Винкелман допълни, че този хибриден модел ще работи на принципа на сходната система, която познаваме вече от Toyota Prius. Електрическият мотор ще бъде способен да функционира изцяло сам при ниска скорост, например в града, докато двигателят с вътрешно горене ще се включва, когато скоростта нарасне. Никаква еволюция към 100% електрически модел обаче не е предвидена.

Инвестицията на Lamborghini в тази насока цели намаляване на вредните емисии CO2. Преди идването на този нов модел гамата ще се възползва от много подобрения по двигателите с вътрешно горене и добавянето на система за регенерация Stop & Start.


Титла: Триизмерните образи могат вече и да се докоснат
Публикувано от: Donelli в Август 14, 2009, 01:24:29 pm
Учени от Токийския университет показаха революционен прожекционен апарат за триизмерни образи, които могат не само да се видят, а и да се пипнат. За гледане на изображението не са нужни никакви очила или други допълнителни приспособления.

Изумителният ефект се постига с компютър, екран с течни кристали, вдлъбнато огледало, сензори за движение от игровата конзола Wii и ултразвук. Екранът и огледалото създават триизмерния образ, сензорите следят положението на ръката, а общо 324 излъчватели на ултразвук създават на местата на фокусиране на излъчваните от тях вълни чувство на невидимо докосване.

(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_197944_2.jpg)
На демонстрацията бе показано оранжево топче, което всъщност е холограма, изглежда че виси във въздуха и може да се пипне и премести с ръка.

(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_197945_2.jpg)
Виртуални капки дъжд падат и подскачат върху ръката на зрителя и не само се виждат, а и се усещат.

Създателите на системата, екип под ръководството на Такаюки Хоши, смятат, че тя може да се приложи за видеоигри или за триизмерно моделиране за индустрията.

trud.bg


Титла: НАСА дава $ 50 млн. за орбитално такси
Публикувано от: Donelli в Август 20, 2009, 05:45:36 am
(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_201162_2.jpg)
Това е проектът “Дракон”за пилотиран космически
кораб на компанията “Спейс Х”


Американската космическа агенция (НАСА) дава $50 млн. за разработване на пилотиран космически кораб, съобщи Ройтерс.

Парите са предназначени за частни компании, готови да се включат в предизвикателството. Желаещите трябва да представят заявки за участие в следващите 45 дни. Резултатите от конкурса ще са ясни в края на септември.

Утре в Хюстън, където е централата на НАСА, предстои среща на фирмите, проявили досега интерес към проекта - те са 9, включително “Боинг”. Задължително условие от страна на правителството на САЩ и на НАСА е участниците да са само американски компании.

Сред причините за разработването на космическо такси е извеждането от експлоатация на совалките. Според обявената вече програма това ще стане догодина, като до края на живота им е предвидено да бъдат осъществени още 8 полета до Международната космическа станция (МКС), която се намира в орбита на 360 км от Земята. Дотогава е планирано да се финализира оборудването на МКС. Досега този процес струва $100 млрд. и в него участват 16 страни, включително Русия. Именно на руските транспортни кораби “Съюз” ще трябва да разчитат занапред американските астронавти за полети до МКС.

Досега НАСА е вложила $ 500 млн. в две компании - “Спейс Х” и “Орбитал сайънс корпорейшън”, за разработването на кораби, които могат да доставят на МКС хора и товари. Първата вече е подала заявление и по настоящия проект на стойност $ 50 млн. Нейният шеф Елън Маск казва, че фирмата му е готова да довърши кораба “Дракон”, но затова са необходими още $ 300 млн. Според него заделените $ 50 млн. са много малко.

Вашингтон има и друга програма под ръководството на Норм Аугустин, шеф на “Локхийд Мартин”. Според нея до 2020 г. трябва да има нови космически кораби, които да стигат не само до МКС, но и до Луната. Първоначално бюджетът й бе $108 млрд., но впоследствие бе съкратен на $81,5 млрд.

trud.bg


Титла: Лазерен телевизор ще прави конкуренция на плазмите
Публикувано от: Donelli в Август 21, 2009, 05:29:19 am
(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_207885_3.jpg)

Първият в света лазерен телевизор, получил названието LaserVue, разработи компанията Mitsubishi.

Технологията му използва лазерен лъч в качеството на основен източник на светлина, за разлика от другите телевизори, които работят на базата на електронно-лъчева тръба, екран с течни кристали или светодиодна матрица.

По думите на представителите на Mitsubishi, нито един от съществуващите модели телевизори не може да се сравни с LaserVue като качество, контраст и реалистичност на изображенията. Според тях лазерния телевизор е и по-икономичен откъм разхода на енергия - едва половината от тока, необходим на плазмените телевизори.

Недостатък на новия тип телевизор е обаче високата му цена. За момента Mitsubishi е пуснала на пазара само един модел - LaserVue L65-A90 с 165 см. Цената му е около 7 хиляди долара.


trud.bg


Титла: Разклонител следи движението у дома, пести ток.
Публикувано от: Donelli в Август 22, 2009, 10:36:30 am

(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_207932_2.jpg)

Разклонител с датчик за движение намалява разхода на уреди като телевизор, DVD- или стереоуредба, които „спят" в режим на готовност, до 0,2 вата и по този начин пести енергия. Това твърди фирмата-производител HiSAVER, която ще представи едноименния уред официално на международното изложение за електроника IFA в началото на септември в Берлин.

Разклонителят се управлява от външен сензор за движение. Ако той не установи присъствието на човек наблизо в рамките на 10 минути, електронния блок автоматично намалява подаването на ток към включените уреди. Щом датчикът установи движение, захранването се възстановява.

Специално гнездо на разклонителя е предвидено за включване на компютър. Там подаването на ток не намалява, за да не се изключи компютъра и да не се изгубят данни.

Освен това HiSAVER пази и от пикови натоварвания в електрическата мрежа.

Инвестицията в такъв разклонител обаче ще се изплати доста бавно заради сравнително високата му цена - около 100 евро.


trud.bg


Титла: И Samsung предлага ръчни мобилни телефони
Публикувано от: Donelli в Август 26, 2009, 11:48:11 am
Корейската компания пуска на пазара компактния модел Samsung S9110, който изглежда като луксозен ръчен часовник, но включва почти пълната функционалност на модерен мобилен телефон.

Идеята за мобилни телефони, изглеждащи като ръчни часовници, не е особено нова, но до момента този тип устройства се възприемат по-скоро екзотика.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/7/23/12955-Samsung_LG_GD910_2.jpg)

По всичко личи обаче, че тази концепция започва да печели все повече популярност. След като в началото на годината (по време на изложението CES 2009) компанията LG представи първия си телефон от този тип (на първата снимка горе), сега към тенденцията се присъедини и другият корейски технологичен гигант (и основен конкурент на LG) с модел, обозначен като Samsung S9110.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/7/23/thumb-12955-Samsung_s9110_2%281%29.jpg)

Както може да се види на илюстрациите, поне външно, разликите между двете устройства на конкурентните компании не са много. Като се има предвид функционалността, габаритите на ръчния мобилен телефон на Samsung са доста компактни, като дебелината на устройството е по-малко от 12 мм. Също като при модела на LG, в Samsung S9110 се използва 1,76-инчов сензорен дисплей, защитен с устойчиво на надраскване и механични въздействия стъкло. Корпусът е от неръждаема стомана, а каишката е кожена.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/7/23/12955-Samsung_s9110.jpg)

Интерфейсът на телефона е оптимизиран за управление с пръсти, като е допълнен и със система за разпознаване на реч. Samsung S9110 е оборудван също с Bluetooth 2.1, вграден музикален плейър, интерком система и възможности за работа с електронна поща.
Очаква се моделът Samsung S9110 да се появи на пазара още до края на месеца - поне във Франция, където ще струва около $640. Засега няма недвусмислена информация, но вероятно след това ще се появи и в останалата част на Европа.

pcworld.bg


Титла: Девет технологични рекорда
Публикувано от: Donelli в Август 27, 2009, 06:28:32 am
Има световни технологични рекорди, които остават ненарушими дълги години, а други често се обновяват. За тях се споменава в хайтек-новините, но голяма част от тези постижения на науката и техниката не попадат в най-известната книга с рекорди – Гинес.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/26/13066-5_2.jpg)

Най-големият мобилен Интернет провайдер
Това е небезизвестният японски оператор NTT DoCoMo, който има 45 милиона абоната. Рекордът е отбелязан в книгата Гинес през 2006 г., когато именно е достигнато това огромно количество потребители. Услугата се нарича i-Mode и представлява развитие на технологията WAP.

Рекорд по скорост на предаване на информация по наземен канал.
Текущото постижение е 7,67 Gbit/s. Неофициалният рекорд е поставен през 2007 г. в Токийския университет и е забележителен с това, че теоретичният лимит от 10 Gbit/s е почти достигнат в реални условия. Участниците в тестовете са използвали протокола TCP/IP и два IP адреса без участието на междинни станции. Тъй като към момента няма създаден мрежов контролер, поддържащ скорост над 40 Gbit/s, няма и особен смисъл да се правят опити да се надмине постижението на японците.

Най-голямата система за виртуализация
Принадлежи на бразилските компании Userful и ThinNetworks и включва 356800 работни среди, използването на всяка от които струва $50. Системата, състояща се от 18750 работни станции, ще се използва в бразилските училища. Отделна станция може да обслужва до 10 потребителя със собствен дисплей, клавиатура и мишка. Виртуализацията позволява да се намали отделянето на въглероден двуокис със 170 000 тона и да се занижи с 80% консумацията на енергия в сравнение с мрежа от обикновени компютри.

Най-гледаният концерт в Интернет
Транслирането на концерта на Мадона чрез MSN.com и MSN.co.uk през 2000 г. е гледано от 11 милиона души. Рекордът е отбелязан в Гинес, но даже 9 години след това подобен начин за предаване не е особено популярен, независимо от усъвършенстването на технологиите и увеличението на уеб потребителите.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/26/thumb-13066-1.jpg)
Най-голямото хранилище за данни
Това е система, работеща със софтуера за работа с бази данни Sybase IQ и функционираща на сървъри Sun SPARC Enterprise M9000. Обемът на съхраняваните данни достига един петабайт, тоест, могат да се запишат 185 милиона електронни документа и шест трилиона транзакции. Рекордът е внесен в Гинес през 2008 г. Системата включва 3 сървърни стойки, в резултат на работата на които ежегодно се изхвърлят в атмосферата 500 тона въглероден двуокис.

Най-производителната медиасистема
Това е Steelbox Digital Matrix Storage Switch 3000 – система за видеонаблюдение, която може да оперира едновременно с 512 видеопотока (MPEG-4) със скорост до 1,5 Gbit/s.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/26/thumb-13066-2.jpg)
Най-бързият суперкомпютър
Към момента това е IBM Roadrunner, който се намира в Националната лаборатория в Лос Аламос. Изчислителната мощ на суперкомпютъра е 1,105 петафлопс, или 444,9 мегафлопс на ват. Не е известно колко време ще се задържи този рекорд, но през 2012 г. той вероятно ще премине към строящия се сега суперкомпютър в Ливърморската национална лаборатория Лоуренс, производителността на който за три години трябва да достигне 20 петафлопс.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/26/thumb-13066-3.jpg)
Най-лекия мобилен телефон
В тази категория лидер е не популярният iPhone (135 гр), а Modu - „модулен“ телефон със сменяеми компоненти, който в минимална комплектация тежи 40 гр. Устройството включва 2 GB памет и 1,3 инчов дисплей, а размерите му са 72,1х37,6х7,8 мм.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/26/thumb-13066-4.jpg)
Най-големият телекомуникационен спътник
TerreStar-1 е изведен в орбита през тази година и е предназначен предимно за безжичните мрежи. Теглото му е 7000 кг, а диаметърът на антената – 18 метра. Спътникът вече е предложен за книгата с рекорди Гинес.

pcworld.bg


Титла: 'Панасоник' пуска телевизори за игри
Публикувано от: nasiboteva в Август 28, 2009, 07:11:47 am
Новите модели имат специален геймърски режим

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL25ldy92ZXN0aS5iZy93d3cvbXVsdGltZWRpYS9waG90b3MvbmV0aW5mby9KT1JPL3BhbmE2YjMyMTExZjA2YzI3MzBmN2M1NzZkLmpwZw==&w=375&h=249)

Японската компания "Панасоник" обяви нови телевизори от серията Viera S, предназначени за любителите на видеоигри.

Специална функция Game Mode (режим на игри) осигурява високо качество на изображението, когато телевизорът е включен към игрална конзола.

Технологията Viera Image Viewer пък позволява на потребителите да гледат любителски фотографии и видео с HD качество.

Плазмените телевизори от серията S работят на честота 550 Hz при показване на игри, имат ниво на контраст 2 000 000:1 и удароустойчив стъклен панел Viera Tough Panel.

Иновационната матрица IPS-Alpha в течнокристалните модели осигурява динамично изображение с резолюция 900 реда. Наличен е HDMI интерфейс.

Серията S се отличава също с висока енергийна ефективност. Плазмите имат живот 100 000 часа, а LCD-тата издържат 60 000 часа.


www.vesti.bg


Титла: Най-смахнатите мишки на света
Публикувано от: Donelli в Август 29, 2009, 11:02:53 am
Ако си мислите, че компютърната мишка е толкова просто устройство, че дори най-загубеният хардуерен производител няма как да я съсипе, по-добре помислете пак. Тук събрахме няколко примера за това как стремежът към оригиналност води до някои крайно … любопитни резултати – поне при РС “гризачите”.

"Изобрети по-добър капан за мишки и светът ще направи път до вратата ти", гласи една стара поговорка. Ако я перифразираме за компютърните мишки обаче тя би звучала по-скоро като: " опитай да направиш по-оригинална мишка и има голям шанс да станеш за резил". Поне такъв е случаят с десетина "подобрени" варианта на тези иначе прости и безобидни устройства, за които научихме напоследък. Няма майтап, някои от mouse изобретенията, за които ще стане въпрос по-долу, като нищо могат да дадат на шефа ви повод да освободи работното ви място. Всъщност можете да се уверите и сами.


По-добър начин за писане?
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-01.jpg)
Чували ли сте някога за Движението за бавно хранене? Е, устройството Hanwang T&Mouse спокойно може да сложи начало на ново движение, наречено Бавно писане. То ще е за хората, на които им е писнало да използват удобствата на съвременните клавиатури и предпочитат да се върнат към добрите стари ръкописи, докато работят с компютъра. Ако не друго, поне могат да научат шефовете си да не очакват твърде голяма производителност в работно време.

Мишка с дупка
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-02.jpg)
Системите за контрол на достъпа, базирани на сканиране на ирисите, винаги изглеждат много внушително във филмите, независимо дали ще вземем за пример анимационния хит "Феноменалните" или последната екранизация по Дан Браун "Ангели и Демони". Не съвсем така обаче стоят нещата с мишката Qritek IRIBIO. Тя със сигурност няма да помогне потребителят да се чувства като Том Круз по пътя към славата в поредната си невъзможна мисия ... а по-скоро като някой, който надзърта скришом през ключалката. Но пък от друга страна, джаджата може би може да върши и полезна работа за маниаците на тема сигурност ... кой знае...

Мишка -торс
Кандидат Номер 1 в списъка ни с мишоци, който с голяма вероятност може да предизвика недоволно мърморене и заплашително мърдане на вежди у шефовете. Швейцарската компания Pat Says Now, която отдавна е известна с нетрадиционния дизайн на дрънкулките, които произвежда, този път май направо е надминала себе си - наподобяващите женски тела мишоци дори се предлагат с допълнителни ...хм ...блузки, щамповани с логата на футболни отбори, които можете да обличате (на мишката) или събличате с цел да разнообразите ежедневието пред компютъра.
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-03.jpg)
От друга страна, продуктовото описание твърди, че "за да работи добре, мишката трябва да е съблечена". В което няма лошо предвид факта, че бутоните са оформени като добре закръглени женски гърди ...Естествено, добавянето на скрол-бутон между другите два "бутона" би нарушило доста анатомичната достоверност на изделията, така че производителите изобщо не са си направили труда да слагат такъв. Което пък оставя доста съмнения по отношение на удобството и практичността, но пък и кой ти гледа такива подробности ...

"Пазете се! Той има ...мишка!"
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-04.jpg)
Вторият и още по-достоен кандидат за приз в класацията на "опасните" мишки. Моделът на компанията CyberGun също няма скрол бутон, но затова пък има практически всичко, каквото може да се види и в пистолет Зиг Зауер Р230 - освен възможността да стреля с истински куршуми ... Затова пък "мишката" е достатъчно достоверна, за да изкара акъла на колегите ви в непосредствена близост ...поне докато не свикнат (или не извикат полицията).

Електро-Mишка
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-05.jpg)
На пръв поглед изобретението Thanko Kinniku изглежда съвсем нормално, но не е. Джаджата върви със специална приставка, конструирана с идеята да стимулира мускулите ви със слаби електрически импулси, създавайки "релаксиращ" и "стимулиращ" масажен ефект ... Последният няма как да бъде потвърден без тестове, но пък самата идея да седиш пред компютъра, опасан с електроди и добре токоснабден като че ли изглежда твърде ...да речем, футуристична.

Мишка "Супер Марио"
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-06.jpg)
Постигането на прилика с прословутия герой от годините, когато компютрите и игрите изглеждаха различно, е довело до създаването на може би най-неергономичната мишка на всички времена. В опита си да запазят приликата създателите на супер-Марио-мишката като че ли даже са запазили оригиналната "резолюция", така че крайният резултат е и доста пикселизиран. Изглежда доста шарено, но не е много ясно дали изобщо става за работа.

Мишка-калкулатор
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-07.jpg)
Моделът LS-100TKM на Canon силно наподобява обикновена мишка...докато не се отвори. Тогава наподобява на мобилен телефон от края на 90-те на 20 в., но всъщност вградената числова клавиатура и екран са за скрития под обвивката калкулатор. Но в известен смисъл джаджата изглежда почти полезна - в случай, че искате да си спестите 1-2 клика, за да извадите вграденото компютърно приложение със същата функция.

Непробиваема сигурност
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-08.jpg)
Досега сигурно сме изписали тонове материали за РС сигурността. Но то е защото не знаехме за "мишката" Zalman FG-1000 FPSGun, която по принцип е геймърски модел, предназначен главно за игри от тип FPS (First Person Shooter). Всъщност моделът може и да е удобен за такива заглавия, но потенциалът му със сигурност може да бъде постигнат, едва след като човек разбере как изобщо се работи с това чудо. Във всеки случай дизайнът е достатъчно енигматичен, за да обезсърчи всеки злосторник, който търси неоторизиран достъп до мишката ви, освен ако няма търпението на професионален касоразбивач. Тук просто няма как да минем, без да се запознаем подробно с потребителския наръчник или поне с краткото онлайн описание на продукта, ако изобщо искаме да разберем за какво иде реч.

Мишка за потни ръце
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-09.jpg)
Японците отдавна са доказали, че са изобретателно племе, а с LED Message Mousе устройството напълно оправдават славата си. В случая става въпрос за мишка с вграден вентилатор, чиято цел е да охлажда потната ви длан в особено напечени LAN съревнования по Quake, Counter Strike или друг някой динамичен шутър. И това не е всичко - мишката даже може да възпроизвежда разни простички, но зрелищни светодиодни съобщения на корпуса си. За съжаление, много малко вероятно е да ги видите, просто защото явно е пропусната дребната подробност, че въпросната потна длан покрива точно мястото, където се изобразяват....не че някой ще тръгне да чете, докато "лошите" стрелят по него ...

Мишка-кардиолог
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-10.jpg)
На първо четене моделът ASUSTek Vito W1 е съвсем обикновен мишок, но всъщност има уникалната способност да мери пулса ви, докато работите с него, и да ви предупреждава (посредством специално софтуерно приложение и внушителни емотикони), ако се развълнувате твърде нездравословно. Ако пък случайно покаже, че пулсът ви е нула, то или софтуерът не работи, или неусетно сте се превърнали в зомби пред компютъра ...и в двата случая ASUSTek Vito W1 ще ви върши работа само като най-обикновена мишка.

Мишки с истински "бъгове"
(http://idg.bg/test/pcw/2009/6/5/thumb-12597-11.jpg)
Ако тук има природозащитници или любители на насекомите, то по-добре да пропуснат тази част, защото става въпрос точно за това, което се вижда на картинката - истински мъртви твари, залети с прозрачна пластмаса и интегрирани в корпуса на компютърна мишка. Според някои онлайн търговци това било оригинално и давало възможност за персонализация на работното място, тъй като се предлагат модели не само с паяци и бръмбари, но също и с морски звезди, скорпиони, раци и пр. Какво пък, сигурно има достатъчно хора, които биха си дали парите и за нещо такова...

pcworld.bg


Титла: MOTOCUBO A45: екология в действие
Публикувано от: nasiboteva в Август 30, 2009, 09:42:29 am
Когато през юли плъзнаха първите слухове за съществуването на Motorola A45 Murano, липсваха каквито и да е официални технически характеристики на устройството; с днешния му анонс в Бразилия под името MOTOCUBO A45 нещата стават малко по-ясни. Оказва се, че A45 е телефон с екологична насоченост (подобно на W233 Renew). 25% от корпуса на телефона са изработени от рециклирани пластмасови бутилки, а 70% от него подлежат на рециклиране. MOTOCUBO A45 е замислен за младите потребители на мобилни услуги, като е снабден с QVGA дисплей и изтегляема вертикално QWERTY клавиатура.

Останалите технически характеристики са в типичния дух на бюджетните младежки телефони: не е предвидена поддръжка на 3G мрежи, но е налице четирибандов GSM/EDGE обхват, естествено не са пропуснати MP3 плеър, FM радио, 3.5 мм букса за слушалки и Bluetooth. Камерата обаче е само 2-мегапикселна (без автофокус), ограничената вградена памет се разширява чрез microSD слот (с телефона се доставя 2GB карта). За навигационни нужди служи Google Maps, предвидени са приложения за бърз достъп до Facebook, MySpace и Orkut (може би пък той да се радва на голяма популярност в Бразилия?) и няколко популярни игри (между които са Spore и Sims 2).

Продажбите на MOTOCUBO A45 стартират през септември, препоръчителната цена е 550 бразилски реала (около $295). За момента не се уточнява дали телефонът ще се разпространява извън Бразилия, но предвид поддържаните европейски GSM стандарти шансовете да го видим по нашите ширини са доста големи.


(http://www.tehnozona.bg/UserFiles/Image/2009/Motorola/MOTOCUBO-A45-1.jpg)(http://www.tehnozona.bg/UserFiles/Image/2009/Motorola/motocubo-a45-2.jpg)


www.tehnozona.bg


Титла: USB устройство прави екрана на лаптопа сензорен
Публикувано от: Donelli в Август 30, 2009, 10:31:11 am
Използвайки патентована технология, съчетаваща инфрачервен лъчи и ултразвук, решението Duo на компанията KCI Communications превръща дисплея (до 17 инча) на всеки лаптоп в сензорен.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/27/13075-61.jpg)

Продуктът е предназначен за работа с таблетния софтуер за Windows Vista и Windows 7 и може да разпознава ръкописен текст или да го превръща в ASCII символи. Duo се интегрира с функцията за ръкописни бележки на Microsoft Office и позволява например да се подписва електронен документ.

Цената на устройството Duo в САЩ е $120.


http://www.youtube.com/watch?v=qWZJrstIems

pcworld.bg


Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://bpoke.com/messages/view/id/5650)


Титла: Пускат лаптоп с два 15-инчови екрана
Публикувано от: Donelli в Август 31, 2009, 06:36:45 am
(http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_215779_2.jpg)

Необичаен ноутбук с два дисплея, по 15,4 инча диагонал всеки, се очаква през четвъртото тримесечие на тази година. Това съобщи IDG.BG.

Той се казва Spacebook и е разработен от американската компания gScreen.

В нормално състояние екраните на Spacebook са прибрани един зад друг и потребителите имат достъп само до основния дисплей. При необходимост обаче специален механизъм позволява LCD панелите да се придвижат настрани, като по този начин се удвоява работната повърхност.

Иновативният преносим компютър крие в себе си двуядрен процесор Intel Core 2 Duo P8400 с тактова честота 2,26 GHz. Обемът на оперативната памет в базовата конфигурация е 4 GB, капацитетът на твърдия диск е 320 GB.

Освен това Spacebook разполага с HDMI интерфейс за връзка с широкоекранен телевизор и 9-клетъчна батерия, която осигурява повече време за работа без външно захранване.

Преносим компютър с два дисплея представи преди време и компанията Lenovo. При ноутбука ThinkPad W700ds дисплеите обаче имат различни размери: диагоналът на основния монитор е 17 инча, а спомагателният екран е с диагонал 10,6 инча.


trud.bg


Титла: Половинвековната история на Sony в картинки
Публикувано от: Donelli в Септември 03, 2009, 06:38:41 am
В своята повече от половин век история, Sony е преживявала както възходи, така и падения. Но компанията и до сега си остава един от малкото разработчици, иновациите на който промениха света.

В своята повече от половин век история, Sony е преживявала както възходи, така и падения. Но компанията и до сега си остава един от малкото разработчици, иновациите на който промениха света.

Редакторите на сайта Gawker.com са проследили историята на Sony от самото й начало до днешен ден, като са отделили ключовите разработки и моментите от превръщането на малката компания в индустриален гигант. Резултатът можете да видите в нормален размер на този адрес (http://cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2009/05/Sony-Timeline-HD2.jpg).


                                 (http://idg.bg/test/pcw/2009/5/13/thumb-12434-22.jpg)

Много от нас и до сега помнят легендарните телевизори Sony Trinitron и плейърите Sony Walkman. Конзолата Playstation дари на геймърите триизмерната графика и позволи на Sony да конкурира краля на игровия свят в ония времена – Nintendo. Впрочем, борбата между двете компании продължава и до днес.

Според някои, днес новите устройства на Sony не са така ярки, впечатляващи и иновативни. С новите си продукти разработчикът се старае да се открои на фона на конкурентите си, но нещо не му се удава да направи революция, както преди. Но независимо от това, компанията вероятни има още с какво да ни изненада.


pcworld.bg


Титла: Как се правят USB флашки
Публикувано от: Donelli в Септември 04, 2009, 06:30:56 am


От няколко години USB флашките замениха архаичните дискети и презаписваемите компакт дискове. Голям капацитет, висока скорост на предаване на информацията, мобилност – всичко това са преимущества на вездесъщите USB памети. И с всеки изминал ден те стават по-съвършени и достъпни – физическите им размери намаляват, капацитетът расте, а цената спада драстично.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/28/thumb-13078-4.jpg)

Замисляли ли сте се обаче как се правят USB флашките? Та те не растат по дърветата. Отговор на този въпрос дават инженерите на Kingston, които са поканили журналисти да видят целия процес по създаване на популярните USB памети. Разбира се, не съвсем отблизо, но филмчето е много интересно.

http://www.youtube.com/watch?v=g_6mMFmes1s

На първия етап служителите в завода поставят текстолитни платки в специални касети. На тях се нанася запойваща паста, с помощта на която впоследствие ще бъдат закрепени чиповете и другите елементи.

След нанасяне на пастата, бъдещите флашки минават процедура на оптичен контрол, в хода на който автоматично устройство проверява качеството на работата на техниката от предишния етап на производството.

Следващият етап – разполагането на чиповете. За целта се използва специален станок, работещ с огромна скорост. После флашките се изпращат в друга машина, където на платките се поставят USB конектори. Забележителното е, че всички машини могат да произвеждат няколко модела флашки – инженерите просто трябва да зададат необходимата програма.

След поставянето на чиповете и конекторите, платките попадат в печка, където всички елементи се запояват. Следва автоматична проверка на паметите (AOI - Automatical Optical Inspection), където за пореден път се проверяват платките за наличие на дефекти. Ако има такива, те се бракуват.

След AOI платките се нарязват и флашките придобиват завършен вид. Сега остава те да бъдат поместени в подходящ корпус – той може да е с най-различни форми и размери. Преди това флашките минават още едни тестове – този път за четене/запис на информацията.

При производството на флашките се използва и ръчен труд – служителки собственоръчно лепят стикери на корпуса на паметите. После следва пластмасовата опаковка, която е автоматизиран процес и опаковането им в кашони, което отново се прави на ръка.

След това? След това USB флашките ги виждаме по лавиците на магазините.


pcworld.bg


Титла: Военни разработват 2,3 гигапикселна камера
Публикувано от: Donelli в Септември 10, 2009, 06:25:22 am
Възможността да се наблюдават обширни територии в реално време става все по-реална със старта на американския проект за създаване на 2,3 гигапикселна камера. Тя може да бъде инсталирана на безпилотен летателен апарат или самолет. Новото устройство ще е по-малко и по-леко от предшествениците си, и ще работи в инфрачервения диапазон.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/8/25/13057-48.jpg)

Въздушното наблюдение бързо се развива. До сега бяха представени 66 Мп сензор Angel Fire и 39 Мп BuckEye, а по-съвършеният Gorgon Stare ще мине тестове догодина. През февруари се появи и информация за проект на DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – агенция за съвременни отбранителни проекти) „Автономно повсеместно наблюдение над земни обекти в реално време – система за получаване на изображения“ (Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance - Imaging System, ARGUS-IS) – 1,8 Гп летящо „око“, което се монтира на платформа с тегло 227 кг, която се прикачва към летателните апарати Predator и A160 Hummingbird. ARGUS-IS е достатъчно мощно устройство за следене на много отделни обекти, включително пешеходци и движещ се транспорт в широка зона на обхват. Но тази система вече остарява и военните искат по-съвършени изделия. Новата цел е да се получи иновативен сензор с покритие на още по-голяма наблюдавана територия с висока резолюция във видимия и инфрачервения диапазон.

Сред другите задължителни характеристики са малкото тегло, ниска консумация и разходи, и способност за функциониране на малки летателни апарати. На практика, необходимо е да се създаде устройство с резолюция 2,3 Гп и скорост на снимане от два кадъра в секунда. В нагледно представяне това би било еквивалентно на покритие на област от 62 кв.км с резолюция 0,3 метра. Това е значителна крачка напред в сравнение с Angel Fire, покриващ една десета част от тази територия с много по-ниска резолюция. А инфрачервеният спектър позволява да се разглеждат обекти, които са невидими при обикновени условия – например, на тъмно или скрити в димна завеса.

Военните сега търсят изпълнител на тази амбициозна задача. В същото време, технологиите се развиват със стремителни темпове. Вече са разработени устройства, които широко се използват в граждански области, наблюдаващи сухопътни и морски граници, критична инфраструктура, спасителни операции и охрана.

DARPA обаче винаги изпреварва гражданските технологии с една крачка и освен 2,3 Гп сензор, се занимава и с разработката на ARGUS-IR – версия на системата, функционираща само в средния и дългия инфрачервен спектър, където топлите обекти се различават по тяхното излъчване. ARGUS-IR ще има резолюция само 200 Мп, която след това ще бъде доработена до 400 Мп. Но способността да се откриват движещи се обекти (в това число и хора) даже и на тъмно и скрити зад някои материали, е много ценна. Скриването от всевиждащите очи на „Големия брат“ става все по-трудно, а обзорът на голямо пространство от множество летателни апарати с предаване на изображение в реално време само ще способства още повече за това.

pcworld.bg


Титла: Новите плейъри на Apple
Публикувано от: nasiboteva в Септември 16, 2009, 08:15:37 am
Съгласно традицията, започнала от 2005 г., всеки септември Apple представя нова серия плейъри iPod. Независимо от икономическата ситуация в света и лидерството в сегмента на портативните плейъри, Apple все пак е решила да отиде по-далеч, без да нарушава установените традиции. През тази година презентацията на новите iPod има по-особен характер – на сцената се появи самият Стив Джобс, който пет месеца беше в отпуск по болест. Сега обаче той отново е готов за активна работа.

Независимо от факта, че основната тема на презентацията бяха плейърите iPod, Джобс започна с обявяването на нов софтуер за iPhone и iPod touch версия 3.1. Нововъведенията в операционната система не са много - Apple е отстранила дребни недостатъци, увеличила е стабилността и е добавила в App Store функцията Genius, която сега ще препоръчва приложения, каквито най-често ползва даден потребител. Освен това, притежателите на iPhone сега ще могат да си купуват чрез iTunes мелодии за звънене на цена от $1,29 за брой – такива ще има 30 000 парчета от четири големи звукозаписни компании. Софтуерът 3.1 за iPhone ще е безплатен, за iPod touch също, но само ако преди това в плейъра е инсталирана версия iPhone OS 3.0.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/10/thumb-13200-1.jpg)

Следващата новост от Apple е представянето на програмата iTunes 9, интерфейсът на която е претърпял минимални промени. Все пак има и някои интересни функции и една от тях е Genius Mixes. По думите на Стив Джобс, благодарение на оригиналната технология Genius, компанията получава информация за 27 милиона потребителски библиотеки с 54 милиарда музикални композиции. Анализът на тези данни е позволил да се създаде функцията Genius Mixes, която е способна да създава плейлисти по такъв начин, че мелодиите да съответстват на предпочитанията на потребителите. Така iTunes може до известна степен да замени радиата, където музиката се подбира от професионални DJ-и. Още едно нововъведение в програмата е подобрената синхронизация – сега потребителите могат да добавят в своите плейъри отделни композиции от плейлистите, мелодиите на един изпълнител или песните от един жанр. Както и в новия плейър Microsoft Zune HD, при покупката на музика в iTunes потребителят ще получава допълнителна информация – текст на песента, видео, снимки, биография на изпълнителя. За потребителите, които имат няколко компютъра сега е достъпна възможност да се предават данните от едната библиотека на iTunes в другата – това може да е музика, видео, телевизионни програми. Поддържа се обмен на съдържание между пет компютъра. С iTunes 9 притежателите на iPhone и iPod touch ще получат по-съвършен инструментариум за управление на приложенията директно от интерфейса на плейъра. Програмата ще показва екран на менюто на iPhone и iPod touch, което позволява на потребителя да разполага приложенията по удобен начин, да ги изтрива или обратното, да ги добавя в устройството.

От своя страна, старши вицепрезидентът на Apple Фил Шилер представи новите iPod плейъри и обяви, че компанията е продала вече 220 млн. такива устройства, като е заела при това 73,8% от пазара.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/10/13200-2.jpg)

Най-бързорастящият продукт в серията е iPod touch, от който компанията е продала 20 млн. устройства, което заедно с 30-те милиона продадени iPhone правят платформата iPhone OS една от най-популярните в света. Според мнението на Фил Шилер, този успех на плейъра е свързан с неговата универсалност - iPod touch може да бъде използван за слушане на музика, гледане на видео, игрова конзола или джобен компютър. Серията iPod touch от ново поколение на външен вид не се е променила – плейърът е със същия форм-фактор, 3,5 инчов сензорен дисплей с резолюция 480х320 точки, поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.1 с EDR, както и Nike + iPod. Промените са засегнали производителността, обема на вградената памет и цената. Сега всички модели iPod touch ще бъдат базирани на платформа с поддръжка на хардуерно ускорение на графиката OpenGL 2.0, което ще осигури по-висока производителност в игрите. В серията са представени три модела – 8 GB с цена $199, 32 GB за $299 и 64 GB за $399.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/10/13200-3.jpg)

Независимо от слуховете, че заради ниските продажби Apple иска да се откаже от плейърите iPod classic, компанията все пак обнови тези устройства. Сега в серията са представени два модела с обем 160 GB, разликата между които е само в цвета на корпуса. Дизайнът и функционалността на новите iPod classic напълно повтарят моделите от предишно поколение, но трябва да споменем софтуера с поддръжка на Genius Mixes. Вече по традиция, увеличавайки вградената памет на плейъра, Apple оставя цената му на ниво от $249.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/10/thumb-13200-4.jpg)

Глобалното обновление не подмина и миниатюрния iPod shuffle. Този плейър също не е особено променен. От нововъведенията ще отбележим подобрените гласови съобщения – сега плейърът не само изговаря имената на песните и изпълнителя, но и съобщава за намаляване на заряда на батерията. Освен това, серията iPod shuffle значително е разширена – вместо два, в нея влизат пет модела, различаващи се по цвят и памет. Моделите с капацитет 2 GB струват $59, а 4 GB - $79. Apple пуска и ексклузивна версия на iPod shuffle с 4 GB памет и корпус от полирана стомана. Цената му ще е $99.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/10/thumb-13200-5.jpg)

В края на презентацията Стив Джобс отново взе думата. Доста преди официалното представяне в Интернет се появиха слухове за iPod с вградена камера и както се оказва, ненапразно. За разлика от iPod touch, в който камерата изглеждаше малко или повече логично, такава ще има и в iPod nano. При това тя е предназначена за запис на видео, а не за снимки. Според Джобс, компанията по този начин иска да конкурира евтините ултракомпактни камери, които сега набират популярност и се използват основно за запис на видео и качването му в YouTube. Като цяло iPod nano има най-много нововъведения. В него е увеличен физическият размер на екрана – сега той е 2,2 инча, резолюцията също е увеличена до 240х376 точки. В iPod nano е внедрена функцията VoiceOver, която вече се използва в iPod shuffle и позволява да се прослушват названията на песните, албумите и изпълнителите. В Apple мълчат по повод характеристиките на камерата, макар да е известно, че тя записва видео с резолюция 640х480 точки при 30 кадъра в секунда. Още едно важно нововъведение в iPod nano е вграденото FM радио. При всичките тези промени, размерите на плейъра са същите - 90,7х38,7х6,2 мм, а теглото – 36,4 грама. В серията ще има 9 модела, различаващи се по цвета на корпуса и паметта – 8 ($149) или 16 GB ($179).www.pcworld.bg


Титла: Nokia Siemens прави първи LTE разговор
Публикувано от: nasiboteva в Септември 18, 2009, 07:29:16 am
(http://s2.sendpic.ru/i/9918/i/UR.jpeg)

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia Siemens Networks съобщи, че е осъществил първия в света разговор, използвайки мобилна технология от следващо поколение LTE, предаде Ройтерс.

Разговорът е бил осъществен в центъра за изследвания и разработки на компанията в Улм, Германия, използвайки търговска базова станция и изцяло стандартно приложим софтуер. "Това е точката, която потвърждава посоката, в която сме се насочили. Стратегията ни е фокусирана върху разгръщането, както и върху това да бъдем първи на масовия пазар", според Марк Роуан, ръководител на отдела за радиомрежи в компанията.

Всички търговци на телекомуникационно оборудване се надпреварват да продават мрежи LTE на операторите като цялостният пазар на съоръжения в тази област се свива на фона на ожесточени ценови войни и поради спадащите инвестиции от страна на операторите. Първите LTE услуги ще бъдат достъпни по-късно през тази година, а ще станат масови през 2010 г., съобщават от Nokia Siemens.

Световните носители на телеком услуги се подготвят за промяната, която ще донесе по-бързо качване и сваляне на филми, музика и други данни на мобилни устройства, допълва БГНЕС. Макар че не е участвала в някои първоначални сделки в тази посока, финландската компания е убедена, че има добри позиции, продавайки базови станции на основата на LTE технологията, които могат да бъдат обновявани само с помощта на нов софтуер, на около 80 мобилни оператора по цял свят.www.dariknews.bg


Титла: Microsoft прави таблет с два дисплея
Публикувано от: Donelli в Септември 26, 2009, 11:08:50 am
Докато феновете на Apple със стаен дъх чакат таблет компютъра на Стив Джобс, в Microsoft се трудят над не по-малко грандиозен технологичен проект с кодово название Courier.

Слуховете за разработката на Microsoft се потвърждават от сайта Gizmodo.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-88.jpg)

Courier не е просто устройство, реализирано във форм-фактор Tablet PC. Разработката се състои от два 7-инчови сензорни дисплея, поддържащи мултитъч и ръкописно въвеждане. С устройството може да се работи както с пръсти, така и със стилус.

Двата сензорни дисплея са свързани със шарнир, на който е поместен клавишът Home. Индикаторите за нивото на батерията, безжичната мрежа и други такива, са разположени отстрани на единия от екраните. В Courier е вградена камера, освен това компютърът поддържа безжично зареждане.

Courier по начало е замислен за бизнес-използване, докато за сравнение, бъдещият таблет на Apple ще е по-скоро развлекателно устройство – своеобразен iPod Touch с 10 инчов дисплей.

Естествено, все още нищо не се знае нито какви са характеристиките на Courier, нито кога той ще излезе на пазара, да не говорим за цената. В замяна на това вижте малко снимки и видео на устройството.


(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-89.jpg) (http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-94.jpg)

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-93.jpg) (http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-92.jpg)

(http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-90.jpg) (http://idg.bg/test/pcw/2009/9/24/thumb-13265-91.jpg)

http://www.youtube.com/watch?v=UmIgNfp-MdI

PC World

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://bpoke.com/messages/view/id/6043)


Титла: Intel показа лаптоп с четири дисплея
Публикувано от: Donelli в Септември 27, 2009, 11:56:55 am
(http://images.ibox.bg/2009/09/24/tangent%20bay/430x290.jpg)

Концептуалeн лаптоп с четири дисплея бе показан на Intel Developer Forum в Сан Франциско.

Лаптопът с кодовото име Tangent Bay в допълнение към основния LCD екран има три помощни мини OLED дисплея, изпълнени на базата на органични светодиоди. Малките дисплеи, разположени над клавиатурата, поддържат сензорно въвеждане на данни.


(http://images.ibox.bg/2009/09/24/tangent%20bay/256x149.jpg)

Както съобщават от Intel, подобна конструкция облекчава работата с голямо количество едновременно открити приложения.

Така например  докато на основния дисплей е изобразен прозорецът на браузера или текстов редактор, на помощните екрани може да се въвеждат калкулатор, фотоалбум и др.

С движение на пръста съдържанието от тях може лесно да бъде прехвърлено към основния дисплей на лаптопа, където да бъде разгледано по-удобно.                                                         
Четирите екрана използват стандартен процесор Intel Core 2 и интегрирана графика Intel.

За съжаление представителите на  Intel не предоставят допълнителна информация.     

Засега Tangent Bay съществува единствено като прототип. От Intel обаче се надяват, че рано или късно лаптопи с четири дисплея ще се появят на пазара.


news.bg

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://bpoke.com/messages/view/id/6055)


Титла: Идват 3D ноутбуци
Публикувано от: Donelli в Септември 28, 2009, 06:35:17 am
(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL25ldy92ZXN0aS5iZy93d3cvbXVsdGltZWRpYS9waG90b3MvbmV0aW5mby9KT1JPL2dsYXNzZXNmZDU4ZmY3N2VlYmJlODdhMmIwZTgxYTM3LmpwZw==&w=375&h=249)

Гигантите в производството и продажбата на мобилни компютри Ейч Пи, "Дел", "Леново" и "Сони" подготвят ноутбуци, работещи с триизмерни картини.

Информацията е на китайското издание DigiTimes, според което "Хюлет-Пакард" и "Дел" вече са се споразумели с "Уинстрон" и са направили поръчки за изработката на компютрите, а в момента текат преговори и с другите две големи компании.

Евтината работна ръка и технологии на "Уинстрон" ще запазят цената на лаптопите нормална или съвсем малко по-висока от обикновените машини, въпреки че ноутбуците ще се продават и с 3D очила.

Най-вероятно големите играчи ще се опитат да бъдат готови с пускането на моделите си преди Коледа и Нова година, за да се възползват от възможността за високи продажби по това време.
 

vesti.bg

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://)http://bpoke.com/messages/view/id/6071 (http://bpoke.com/messages/view/id/6071)


Титла: DVD-та за по 10 000 филма ще са на пазара до 5 години
Публикувано от: drakster_89 в Септември 28, 2009, 03:10:51 pm
Изследователи на ново поколение нанотехнологични джаджи са убедени, че до пет години в продажба ще навлезе нов тип физически електронен носител на информация, който ще събира 10 000 пъти повече, отколкото обикновените DVD-та днес.

Новите дискове ще се впишат точно в ерата на триизмерната телевизия и супервисоката резолюция при гледането на филми и други предавания. „Ултра-DVD“-тата, както ги наричат, ще имат същия размер и дебелина като днешните, но използваната в тях нанотехнология ще увеличи неимоверно много вместимостта за складиране на информация.

Учените вярват, че подобен продукт ще е на пазара до пет години и ще въведе революция в начина, по който съхраняваме филмите, музиката, софтуера и друга информация.

Професор Мин Гу, който работи в тази сфера в Мелбърнския универститет, се цели дори по-високо – да произведе диск, който побира данните, за чието складиране днес ще ни трябват 200 000 DVD-та.

Проф. Гу казва: „Способни сме да демонстрираме как наноструктурирания материал може да се използва за драстичното увеличаване на информационния капацитет без да се увеличава физическия размер на носителя.“

В момента DVD-тата събират до 8,5 гигабайта. Това пространство е достатъчно за съхранението на един DVD-филм, допълнителните материали към него и, евентуално, неговия саундтрак. При конвертирани divx филми на един DVD-диск могат да се поберат най-много осем-девет пълнометражни филма.

Дисковете Blu-Ray, които осигуряват много по-високо качество на картина и звук на филмите, побират до 50 гигабайта информация. „Ултра-DVD“-тата обаче ще събират до 10 терабайта – или 10 000 гигабайта.

В момента DVD-дисковете се записват върху два пласта – четците първо прочитат горния, а след това – долния. Новите дискове ще използват две допълнителни „измерения“ - цвета на светлината и посоката на излъчваните вълни.


Титла: Технологията Mutiair дебютира в Alfa MiTo
Публикувано от: nasiboteva в Септември 29, 2009, 08:22:50 am
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/200909/photo_verybig_406462.jpg)

Multiair, новата технология на FIAT за бензинови двигатели, дебютира с емблематичния модел Alfa Romeo MiTo. Само седмица след световния си дебют тя стъпи и на българския пазар. При нея всмукателните клапани са с електрохидравличен контрол и не са зависими от разпределителния вал. Първият мотор от това революционно семейство е MultiAir 1.4. Той ще се предлага в три различни модификации (105 к.с., 135 к.с. и  170 к.с.), всички отговарящи на екологичния стандарт Euro5.

Първоначално на пазара ще бъдат пуснати версиите с мощност 135 к.с. и 105 к.с. Най-мощният вариант ще се присъедини към гамата по-късно под името MultiAir Turbobenzina. Той ще бъде достъпен с новата версия на оборудване Quadrifoglio Verde (от итал. - зелена детелина), която е и с подсилено окачване.

Модификацията на двигателя със 135 к.с. освен с добра динамика се отличава и с изключително икономичен разход на гориво (5,6 л/100 км) и съдържание на CO2 във вредните емисии 129 г/км. 1,4 MultiAir със 170 к.с. се придържа към философията по-малък работен обем, съчетан с висока мощност и нисък разход на гориво (139 г/км CO2 и 4,8 л/100 км). Тези показатели са съчетани с ускорение от 0 до 100 км/ч за 7 сек. Новите MultiAir двигатели се произвеждат в Термоли (Кампобасо) в завода FPT - Fiat Powertrain Technologies. Системата "Start&Stop" прави своя дебют заедно с двигателите MultiAir за първи път при Alfa Romeo.www.dariknews.bg


Титла: Honda U3-X преоткрива колелото
Публикувано от: Donelli в Октомври 02, 2009, 07:01:13 pm
(http://kachi-snimka.info/images/opt1254499044j.jpg) (http://kachi-snimka.info/images/viu1254499090p.jpg)

Един от първите потвърдени дебюти за предстоящия автомобилен форум в Токио е „персоналното мобилно устройство” на Honda.

Наречен U3-X, устройството представлява уникален вариант на моноцикъл. Това от само себе си означава, че става дума за едно колело. В случая обаче не ви се налага да въртите педали.

Междувременно самото колело представлява много специален дизайн, тъй като става дума за първото в света действащо във всички посоки колело. Системата е наречена Honda Omni Traction Drive System.

Всъщност системата е изключително новаторска и хитра, като позволява движение във всякакви посоки. От Honda твърдят, че въпросното устройство може да бъде управлявано посредством накланяне на тялото на водача в желаната посока, като е възможно напред, назад, настрани и по диагонал. Та това си е един Segway за седящи . . .

Когато седи върху въпросния U3-X, водачът е на височината на обикновените пешеходци, така че да не пречи прекалено много на движението им.

За задвижването отговаря литиево-йонна батерия, като едно зареждане е достатъчно за едночасово пътуване. И най-невероятното е, че цялото нещо тежи 10 кг. Очакваме любопитния дебют на U3-X в Токио на 24 октомври . . .


actualno.com


Титла: България се отличава с качествен интернет
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 04, 2009, 05:59:53 pm
(http://blitz.bg/documents/newsimages/2009-10-01-cl-ZQGYBRYTI.jpg)

Сред водещите страни сме, показва ново проучване
Въпреки икономическия спад, качеството на широколентовия интернет се подобрява в световен мащаб, според проучване, огласено от Cisco, съобщава TechNews.bg. България е сред първите страни по качество на достъпа.

62 от общо 66 изследвани страни са подобрили качеството на броудбанд услугите си спрямо миналата година. В същото време, новите данни показват задълбочаване на разделението в качеството на дигиталните услуги между градските и селските райони.

Глобалната средна скорост на даунлоуд трафика е нараснала с 49% до 4.75 мегабайта в секунда (Mbps), сочат данните от Broadband Quality Study 2009. Средната скорост на глобалния ъплоуд трафик пък е нараснала с 69% до 1.3 Mbps. Средната глобална латентност (забавяне) е намаляла с 21% до 170 милисекунди.

Южна Корея е водещата страна през 2009 по отношение на използване на високоскоростен Интернет. Швеция пък има най-висококачествения интернет в Европа.

Латвия, България и Литва се нареждат веднага след Швеция по отношение на качеството на интернет услугите, в следствие на скорошни разширения на оптичните и кабелните мрежи в големите градове. Слабото проникване обаче все още задържа тези страни по отношение на показателя интернет лидерство.

9 страни, сред които България, предлагат широколентова свързаност с необходимото качество за уеб приложения от следващо поколение. Такива са интернет телевизията с висока дефиниция и видео комуникациите. Държавите, показващи най-значително подобрение по отношение на качеството на интернет през последната година, са Южна Корея (ръст със 72%), България (56%), Литва (55%), Швеция (38%) и Румъния (34%).www.blitz.bg


Титла: Таблетът на Apple
Публикувано от: Donelli в Октомври 09, 2009, 10:19:38 pm
[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/iphone_rumour/tablet.jpg)[/float][justify]Напоследък тайнственото устройство на Apple създава все по-разнообразни слухове. Ще го има, няма да го има, ще излезе на пазара до края на годината, ще го представят през януари догодина. Дори се чуха слухове, според които устройството може и изобщо да не излезе на пазара, ако Стив Джобс каже, че не го харесва. Подробностите около характеристиките на мистериозния таблет също се увеличават, макар и да няма нищо официално. Информациите идват отвсякъде, като най-малко са от Apple.

Слуховете до момента:

- Прокрадва се евентуалното име - iPad.

- Операционна система ще е iPhone OS.

- Електронните книги и списания ще са приоритет, заедно с Интернет, игрите и различните приложения. Това ще изисква резолюция, около 5-6 пъти по-голяма от тази на iPhone.

- До момента Apple са създали поне три различни прототипа на таблета.

- Първата версия е била със 7-инчов екран, но са решили, че това е твърде малко и затова последната версия е 10,7 инча.

- Ще има две различни версии на таблета - една с 3G и една без.

- Последните слухове за датата на пускането на таблета казват: 19 януари 2010 г., като преди това се очаква напрежението да нараства, подобно на периода преди пускането на iPhone. 19 януари се пада малко след CES 2010 - най-голямото търговско изложение за технологии в света. Ако представят таблета си след изложението, Apple имат големи шансове да засенчат всичко останало, което ще бъде представено на този форум.
[/justify]

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com (http://bpoke.com/messages/view/id/6243)


Титла: Sony Rolly-мистериозната джаджа.
Публикувано от: Donelli в Октомври 09, 2009, 11:40:35 pm
[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/sony_rolly_2/rolly1.jpg)[/float][justify]Вече всичко е ясно около мистериозната джаджа. Както ти обещахме, веднага щом мина представянето на Sony Rolly в Токио, ти представяме информацията, която имаме за него и която вече е значително по-удовлетворяваща.

След седмици неясна и забулена в мистерия рекламна кампания в Интернет, вече знаем, че Sony Rolly все пак е mp3 player с 1 GB памет. Същевременно изпълнява ролята и на bluetooth безжични стерео колонки.

Потвърден е и фактът, че устройството се управлява чрез движения. В него има сензори, които реагират на движението на джаджата. Така височината на звука може да се променя, чрез завъртане на Rolly по посока на часовниковата стрелка или обратно. Песните пък могат да се сменят, като търкаляш Rolly напред-назад или като го раздрусаш.
[/justify]

[float=right](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/sony_rolly_2/rolly3.jpg)[/float][justify]Както се виждаше от промоционалното видео, подобно на своя предшественик Muiro, Rolly „танцува” в такт с музиката. Освен стандартните движения, потребителите ще могат да създадат свои собствени на компютъра си чрез специален софтуер.

Rolly няма дисплей, но пък може да пуска файлове от компютъра ти, а вероятно и от мобилния ти телефон, чрез bluetooth. Форматите, с които работи, са mp3 и ATRAC (Adaptive Transform Acoustic Coding – аудио формат на Sony).

Теглото на джаджата е 300 г. Батерията издържа 5 часа. Има един бутон за play и stop.Предвидено е Rolly да се продава в Япония от края на септември и да струва 40 000 йени или около 175 британски лири. Засега никой нищо не казва за представяне в други страни и вече има предположения, че джаджата е направена само и единствено за японския пазар.
[/justify]

Vratovrazka.bg

http://www.youtube.com/watch?v=HTxdKi77G20


Титла: Концептуални телефони на Fujitsu
Публикувано от: Donelli в Октомври 10, 2009, 11:43:44 am
Концепции за мобилните телефони обикновено се създават от дизайнери, които в повечето случаи нямат отношение към големите производители, но понякога има и изключения, при това доста интересни. Например, компанията Fujitsu е разработила цяла серия концептуални мобилни апарати с които се похвали пред широката публика на японското изложение Ceatec.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-30.jpg)

Външният вид на телефоните е много необичаен. Сред тях има даже абсолютно прозрачен екземпляр само с едно черно петно на корпуса, което при натискане се разтича и се превръща в сензорен екран. Още един телефон се надява на ръката, но не е ясно как функционира.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-31.jpg)

Представители на Fujitsu съобщиха, че един от представените телефони е направен от преработена хартия. Всички показани модели са само прототипи – те са оригинални, но компанията не казва дали ще влязат в серийно производство.

(http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-32.jpg) (http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-33.jpg)

(http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-34.jpg) (http://idg.bg/test/pcw/2009/10/8/13436-35.jpg)

PC World


Титла: Ядрена батерия ще захранва телефони
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 11, 2009, 08:04:57 am
[float=left](http://s2.sendpic.ru/i/91011/i/sE.jpeg)[/float] Американски учени създадоха батерия с ядрена енергия, която ще захранва мобилни телефони, портативни компютри, фотоапарати и друга електроника.

Батерията е голяма колкото монета, но осигурява шесткратно по-висока мощност от химичните батерии, съобщи пресцентърът на Университета Мисури.

Енергията се получава от разпада на радиоактивни изотопи. Новост е не самата ядрена технология, а постигнатите размери на батерията.

Широко разпространените страхове за опасността от ядрени продукти се неоснователни, уверяват учените. Батерията е напълно безвредна, което е доказано от използването на подобни продукти в други области.

Ядреният източник на захранване може да работи стотици и дори хиляди години. Проблемът досега беше, че учените не успяваха да осигурят необходимата мощност от подобен тип малки батерии.

Разработчиците са решили още един възлов проблем. Те са заменили твърдите полупроводници, които се разрушават бързо от радиацията, с течни, като това е допринесло за намаляване на размерите.www.actualno.com


Титла: Пентагонът ще шпионира с истински бръмбари
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 15, 2009, 08:07:51 am
[justify]Радиоуправляемите насекоми са нов проект на американските военни

[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0079/0000079190-article2.jpg)[/float] Учени от Калифорнийския университет – Бъркли, демонстрираха радиоуправляеми бръмбари.

Целта на финансирания от Пентагона проект е създаването на напълно управляеми кибернетични насекоми, съобщи  BBC News.

Учените Хиротака Сато и Мишел Махарбиз насочвали бръмбарите да излитат, да се снижават, завъртат и да се приземяват по команда от пулт за управление.

За целта в мускулатурата и нервната система на насекомите били имплантирани електроди, а към тях били прикрепени радиоприемник, контролер и микроскопична батерия.

За експеримента си учените избрали три вида летящи бръмбари – разпространените на юг в САЩ Cotinus texana (зелени юнски бръмбари), африканските Mecynorrhina torquata и южноамериканските Megasoma elephas.

Последният е един от най-големите в света и достига размери колкото дланта на възрастен човек.

Размерът на бръмбарите имал решаващо значение за успеха на експеримента – дребните насекоми просто не могли да излетят заради теглото на радиоприемника и батерията.

Електродите били имплантирани в бръмбарите, когато те били в стадий на какавида. Избраните насекоми в процеса на развитие от яйце до възрастни претърпяват пълна метаморфоза, което значително облекчило работата на учените.

Поръчител на проекта е DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), работеща в структурата на министерството на отбраната на САЩ.

Целта на проекта под кодовото название BPN451 е създаване на дистанционно управляеми шпионски видеокамери на базата на летящи насекоми.

Според учените съществуващите микроскопични летателни апарати (MAV – Micro Air Vehicle) значително отстъпват на насекомите по такива характеристика като размер, полезен товар и надеждност.
[/size][/justify]


www.dnes.bg


Титла: WikiReader – Wikipedia в джоба
Публикувано от: Donelli в Октомври 15, 2009, 07:15:46 pm
Струва ли си да си купиш преносима Wikipedia?

[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/wikireader/wikireader.jpg)[/float] [justify]WikiReader е устройство, което ти дава възможност да носиш навсякъде със себе си 3-те милиона статии на онлайн енциклопедията.

Навигацията е изключително опростена и се осъществява с помощта на три бутона – Search, History и Random. Навигирането вътре в статиите става с помощта на тъчскрийна. WikiReader работи с две AAA батерии, които би трябвало да издържат няколко месеца.

Цената на устройството е $99.

Основният минус е че WikiReader не се ъпдейтва в реално време. Ъпдейтите могат да се получават само веднъж на три месеца – или като се свалят безплатно от сайта на WikiReader, или срещу абонамент за ъпдейти на microSD карти, който струва $29 на година.

Устройството е направено най-вече за ученици, на които им е необходим бърз достъп до информация, но пък подобен преносим справочник би могъл да бъде полезен и за възрастни. А и като цяло идеята е свежа.
[/justify]

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6362)


Титла: Лична подводница
Публикувано от: Donelli в Октомври 18, 2009, 11:10:02 am
Тя е малка, може да се спуска до 1000 фута (300 метра) дълбочина и побира един пилот и двама пътници.

[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/morfeoshow/subeo-3914/big/03.jpg)[/float] [justify]SUBEO Ltd е британска компания, основана през 1993 г., чиято цел е да създава малки подводници за собственици на яхти или за учени, изучаващи подводния свят. Subeo Gemini и Subeo Aquarius са две версии на един и същ модел малка подводница, проектирана от основателя на компанията Робърт Лийдс. Gemini+ е най-усъвършенстваният вариант, който достига до 300 метра дълбочина. По-старите версии, Aquarius и Gemini, оперират на 50-100 метра. Цената на Gemini+ е 400 000 паунда.

Принципът на опериране на различните модели е почти еднакъв. Подводницата се задвижва с двигател с батерии. Нормалната мисия продължава до осем часа. През това време кислородът в кабинките се подава от бутилки и се регулира с помощта на контролни клапи. Концентрацията на кислород се поддържа между 18 и 22% и се наблюдава постоянно. Въглеродният диоксид се премахва с помощта на скрубер. Неговата концентрация също се наблюдава.

За спешни случаи пилотът и пътниците разполагат и с POG (Personal Oxygen Generators), които са подобни на използваните в самолетите в случай на разхерметизиране на кабината. Има и системи за аварийно излизане на повърхността.
[/justify]

Можете да коментирате тази новина в (http://img115.imageshack.us/img115/5537/19d3ae9efbedb647eaafe19.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6409)


Титла: Apple представи първата мишка без бутони
Публикувано от: Donelli в Октомври 22, 2009, 07:31:03 pm
(http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/iphone_rumour/mouse.jpg)

За пръв път multi touch технология се използва за мишка.

Тя се нарича Magic Mouse. От Apple се надяват, че новата мишка ще има същия революционен ефект, какъвто имаше iPod преди време.


(http://www.vratovrazka.bg/images/morfeoshow/apple_mouse_-7796/big/02.jpg)

Мишката няма не само бутони, но и колело за скролване. Тя се управлява с движения на пръстите по цялата повърхност.

Ще се продава за $69, а с най-новите Mac-ове ще е безплатна.


(http://www.vratovrazka.bg/images/morfeoshow/apple_mouse_-7796/big/04.jpg)

Как работи

Подобно на тъчскрийна на iPhone и iPod touch – цялата повърхност на мишката играе ролята на един гигантски бутон. За ляв бутон можеш да ползваш цялата повърхност, а за десен – горния десен ъгъл. Скролването става, като прокараш пръст вертикално или хоризонтално по мишката, за да навигираш съответно нагоре и надолу или наляво и надясно. Мишката усеща скоростта, с която скролваш, и продължава движението и след като я пуснеш.

Мишката е лазерна, безжична (с Bluetooth) и може да се използва на почти всякакви повърхности. Възможно е да се персонализира с вграден софтуер – например да се сменят левият и десният клик за левичари или да се промени зададената скорост на скролване. Скролването може и да се изключи по желание.


(http://www.vratovrazka.bg/images/morfeoshow/apple_mouse_-7796/big/03.jpg)

Ако се вярва на Apple, това е най-интуитивната мишка, която можем да си представим и която се използва почти без всякаква мисъл. Magic Mouse, поне по описанията, би трябвало да е като продължение на ръката ти.

http://www.youtube.com/watch?v=79zcwg8ueDA

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6497)


Титла: Google пред пускане на собствен телефон
Публикувано от: Donelli в Октомври 23, 2009, 11:23:44 pm
[float=left](http://tvoeto.info/show_image_pmpost.php?filename=/2009/10/google_android_1.jpg&cat=1&pid=17281&cache=false)[/float] [justify]До края на настоящата година Google ще пусне собствен Android-базиран смартфон.

Устройството ще разчита на ARM процесор Snapdragon, произведен от компанията Qualcomm, съобщи TechNews.bg, като се позовава на thestreet.com.

Смартфонът ще се продава в магазините за търговия на дребно, а не чрез ексклузивни партньорства с телеком оператори, както практикуват обикновено останалите доставчици, вкл. Apple и RIM.

Предполага се, че Google ще си партнира в смартфоните с тайванския производител HTC. Именно тази компания първа предложи Android устройство, а освен това има богат опит в използване на ARM чипове от Qualcomm.

Към средата на следващата година се очаква Google да пусне и нетбук със собствената операционна система Chrome OS. Компютърът ще работи също с ARM процесор.

Производител на нетбука ще бъде вероятно тайванската компания Quanta, един от най-големите в света ОЕМ доставчици на лаптопи. Засега обаче Google все още не е потвърдила официално информацията.

NEWS.BG
[/justify]

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6523)


Титла: Строят плаващо летище
Публикувано от: Donelli в Октомври 25, 2009, 05:54:53 pm
(http://hicomm.bg/web/files/articles_gallery/200910/8100/thumb640x320_13046.png)

[justify]Плаващо летище на Сан Диего ще се появи скоро недалеч от бреговете край Калифорния. Проектът за построяването му е на компанията OceanWorksDevelopment. По идеята вече работят 40 архитекта. Стойността на проекта се изчислява на 20 милиарда долара.

Построяването на алтернативно летище на Сан Диего се налага, тъй като старото не може да поеме непрекъснато растящия брой на пасажерите. Новото ще се разполага на плаваща платформа на 13-20 км от брега, като до нея пътниците ще се придвижват през подводен железопътен тунел и специални фериботи. Освен писти за самолетите, върху платформата ще се разполагат и хотели, ресторанти и търговски зони. Аеропортът ще използва изцяло възобновяеми източници на енергия - основно силата на вятъра и теченията.
[/justify]

HiComm


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: monstabloker в Октомври 25, 2009, 08:19:52 pm
(http://news.data.bg/storage/news/2009-10-25/86757.jpg)

Първите очила - преводачи на пазара през 2010 г.

Японската корпорация NEC изобрети уникално устройство във вид на очила, които преобразуват устната реч на чужд език в текст и прожектират превода му направо на ретината на окото.

Тази разработка може успешно да се използва на международни конференции и при делови преговори с чуждестранни партньори.

Очилата-преводач с вградени микрофон и миникомпютър може да се използват в продължение на часове, тъй като не уморяват очите. Сигналът от прожекционния апарат постъпва непосредствено на ретината, която по зрителния нерв го отправя в мозъка.

Така събеседниците може да водят разговор на два различни езика, гледайки се един друг, без да се затрудняват с четене на превода.

Революционното изобретение според плановете на разработчика ще излезе на пазара през 2010 г.


Титла: Пуснаха елегантна мишка с multitouch
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 27, 2009, 08:09:52 am
[float=left](http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_263088_5.jpg)
Това е новата мишка на "Епъл", която "слуша" пръстите ни.[/float] [justify]Докато Microsoft още работят по съвършено нова концепция за мишките, базирани на технологията multitouch, от Apрle вече пуснаха своето предложение. Това е елегантният модел Magic Mouse.

Авторите претендират да са първите с мултитач мишка в света.

Продуктът няма бутони като обикновенната мишка. Той се ръководи с плъзгания на един или два пръста върху гладка повърхност или с малко по-сложни движения. С влачене на пръста нагоре или надолу скролирате страниците в документи или уеб страници. С по-резки приплъзвания на два пръста в посока ляво или дясно прелиствате страници напред и назад.

По-сложните команди са описани в ръководството, което придружава мишката.

От Apрlе гледат съвсем сериозно на технологията multitouch, която е застъпена по-широко и в Windows 7 на конкурентите им.

Magic Mouse не е просто ексцентрична алтернатива, а ще е стандартното периферно устройство към всеки нов iMac.
[/justify]


www.24chasa.bg


Титла: Екологичен глобус-сграда в Дубай
Публикувано от: Donelli в Октомври 31, 2009, 10:33:22 am
[float=left](http://www.pogled.info/imagebank/thumbs/091031092211.jpg)[/float] [justify]Архитектът Джеймс Лоу представи проект на необичайна по форма сграда, която ще се издига в икономическата зона Technopark на Дубай. Зданието представлява огромен глобус - футуристична гигантска топка с десетки помещения във вътрешността си. Нетрадиционната постройка е наречена Technosphere.

Сферичната форма не е случайна - тя напомня за нашата крехка планета, споделя авторът на концептуалния проект. Неговата идея е кръглата сграда да бъде пример за използването на изцяло екологично чисти технологии. Това ще бъде демонстрирано чрез внедряването на система за преработка на слънчева енергия, състояща се от многобройни соларни батерии. Полученото електричество ще задоволява всички нужди на "глобуса". Освен това в и около грамадната "топка" ще бъдат посадени много зелени насаждения, които допълнително ще напомнят за еко идеята на проекта.

ekologichen.pogled
[/justify]


Титла: Китайска джаджа помага на шефовете да следят служителите си
Публикувано от: Donelli в Ноември 04, 2009, 08:44:33 pm
[float=left](http://www.pogled.info/imagebank/thumbs/091104104904.jpg)[/float] [justify]Работодателите, които не могат да наложат фиксирано работно време за служителите си или не са сигурни, че то се спазва стриктно, могат да поръчат идеалното решение: Face Detecting Time Attendance System and Access Door Lock. Устройството е наричано за краткост CVJB-G107 и представлява "електронна ключалка" за офисите на дадена фирма. След като заснеме лицето на всеки служител, апаратът, подпомаган от вградения в него таймер, прави пълна статистика кога се е явил Служител Х на работа, кога си е тръгнал, колко пъти е излизал и за колко време, има ли навик да остава в извънработно време...

CVJB-G107 се произвежда в Китай. Пак там вече краси входните врати на няколко големи предприятия и учреждения. Както се подразбира от само себе си, но и от проведените анонимни анкети, този контрол, сякаш вдъхновен от "1984" на Дж. Оруел, потиска повечето работници. Техните шефове обаче са категорични, че дисциплината се стегнала, което имало положително отражение върху счетоводните активи.

Всички опити електронният терминал да бъде излъган са били безуспешни, тъй като сензорът, разпознаващ лица, не можел да бъде излъган със снимка. Всъщност устройството прави триизмерно сканиране на цялото лице. CVJB-G107 се продава за $480.00 от Chinavision.
[/justify]

Pogled.Info


Титла: Microsoft показа компютър с прозрачен дисплей
Публикувано от: Donelli в Ноември 10, 2009, 09:07:02 pm
[float=left](http://idg.bg/test/pcw/2009/11/10/13722-36.jpg)[/float] [justify]Microsoft представи прототип на персонален компютър, снабден с прозрачен екран. Необичайното устройство е разработено от специалистите на изследователското подразделение на корпорацията.

Идеите, реализирани в компютъра са демонстрирани в рамките на програмата Look Ahead, която отразява виждането на компанията за бъдещето на компютърните системи от следващото десетилетие.

Основният акцент в показания РС се заключава в поддръжката на най-различни интерфейси за управление. Компютърът може да бъде контролиран с помощта на стилус, чрез жестове или глас. Нещо повече, системата е в състояние да реагира даже на движенията на очите на потребителя.

Предполага се, че предложеното от софтуерния гигант хардуерно-програмно решение ще улесни работата с големи обеми текстова информация, мултимедийни данни и т.н. От Microsoft обаче не се ангажират с никакви срокове кога подобни системи ще ги видим на пазара.
[/justify]

                                           http://www.youtube.com/watch?v=M1ToI_GuoJQ

                                               PC World
Можете да коментирате тази новина в  (http://img115.imageshack.us/img115/5537/19d3ae9efbedb647eaafe19.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6825)


Титла: Мобилнo устройство превръща текст в реч
Публикувано от: nasiboteva в Ноември 13, 2009, 05:54:31 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2009/11/12/3/519x346.jpg)[/float] [justify]Устройството на Intel ще улесни живота на милиони хора

Мобилно ръчно устройство на Intel улеснява хората, които имат затруднения да четат стандартен печатен текст. Intel Reader може да помогне на близо 55 милиона хора само в САЩ, които страдат от дислексия или други специфични проблеми с ученето, или пък имат проблеми със зрението, което прави четенето на печатен текст много трудно или невъзможно, съобщи компанията.

Голям колкото стандартна книга от хартия, Intel Reader конвертира печатния текст в дигитален, а след това го чете на глас на потребителя. Устройството комбинира камера с висока резолюция и процесор Atom и позволява на потребителя да посочва, заснима, или да слуша печатен текст.

Големи откъси от текст, например глава, раздел, или цяла книга могат бързо да бъдат „записани" за четене по-късно с помощта на Intel Portable Capture Station.

Intel Reader ще бъде на разположение в САЩ чрез избрани дистрибутори. Устройстовото е одобрено от Международната асоциация по дислексия.

Оригиналната концепция за Intel Reader е дело на Бен Фос, изследовател в Intel, който в началното училище е бил един от близо 20-те процента американци със симптоми на дислексия. По време на гимназията, колежа и висшето образование Фос е разчитал на други да му четат или бавно е преминавал през процеса на разчитане на думи от страница.

Като възрастен, много от съдържанието, което Бен Фос искал да прочете - от специализирани списания до четене за удоволствие, просто не се предлагало в аудио формат.

"Като човек, част от общността на хората с дислексия, аз съм въодушевен да мога да помогна в даването на равен старт на други хора като мен, които не разполагат с лесен достъп до писмен текст", заяви Фос. "Чувството за самота често обхваща хората, които имат затруднение при четене. Надяваме се да отворим вратите за хората от тези общности", допълва той.
[/justify]


www.lifestyle.bg


Титла: Smartfish ErgoMotion е ''ергономична'' мишка
Публикувано от: Donelli в Ноември 20, 2009, 08:02:43 pm
[float=left](http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/11/ergomotion-mouse-hands-01.jpg)[/float]

[justify]След като от доста време не бяхме виждали нищо ново от Smartfish, сега те се появяват на пазара с "ергономична" мишка. ErgoMotion Mouse е безжична, лазерна мишка, с голям ляв/десен бутон, голямо скрол колелце и миниатюрен USB безжичен приемник. Това, което я прави специална е много високата платформа, която позволява мишката да се накланя (което я прави по-ергономична и естествена). Не съм сигурна обаче колко е ергономична. Може да не съм права, но накланяйки мишката, ползваме повече от мускулите на ръцете си, което води до по-голяма умора. Мишката струва $50. Хвърлете едно око на видеото...     [/justify]

                                          http://cdn-static.viddler.com/flash/simple_publisher.swf?key=b55613f2

За коментари  (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/6990)


Титла: Google показа своята операционна система
Публикувано от: Donelli в Ноември 22, 2009, 11:15:51 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2009/11/21/chromium/188x167.jpg)[/float] [justify]Google откри изходния код на своята операционна система Google Chrome OS, за която беше съобщено още през юли.

За сега системата не е готова за крайните клиенти - това е по-скоро проект за разработчици, партньори на Google и open-source обществото.

Проектът Chromium OS включва целия изходен код, разработки, които касаят потребителския интерфейс и някои варианти на дизайна за понататъшна разработка.

Като цяло, в официалния блог на Google характеризират системата като „първи щрихи, които ще бъдат украсени през следващата година".
За потребителите новата система ще бъде достъпна през 2010 г.

И така, какво е това Google Chrome OS? „Система за хората, прекарващи в Интернет по-голямата част от своя живот" - именно така Google позиционира своя смел продукт.

Система, в която няма привичните настолни приложения, става безполезна ако компютърът не е включен постоянно към Интернет. Център на системата е браузърът, и всички приложения работят в него. Благодарение на това, потребителят няма нужда да инсталира и обновява програми.

Втора особеност на Google Chrome OS е безопасността. Всички приложения се стартират в безопасен режим, като по този начин заразяването на компютъра се затруднява. При всяко стартиране на Chrome OS, системата проверява целостта на своя код. Ако нещо не е наред, провежда се рестарт, в процеса на който системата възстановява целостта си.

Но най-важната особеност на операционната система на Google е скоростта. За да направят работата колкото се може по-бърза, разработчиците се опитват да оптимизират много от операциите, премахват ненужни процеси и създават възможност за функциониране на всички възможни действия в паралелен режим. Благодарение на това, стартирането на новата система отнема само няколко секунди.

Google Chrome OS се позиционира преди всичко като система за нетбуци, при това тя не може да бъде инсталирана на всички модели заради някои ограничения, касаещи хардуера. Така например, новата OS няма да работи с обикновените твърди дискове (ще може да се инсталира само на SSD), ще има ограничения и в поддръжката на Wi-Fi картите.

Google планира първите устройства с предварително инсталирана Chrome OS да се появят догодина към Коледа.
[/justify]

http://www.youtube.com/watch?v=hJ57xzo287U

PCworld.bg.


Титла: Петте най-бързи компютъра в света
Публикувано от: nasiboteva в Декември 01, 2009, 06:30:06 am
[float=left](http://store.picbg.net/pubpic/58/CB/a9a603899f8658cb.jpg)[/float] [justify]Два пъти годишно операторите на най-бързите компютри на планетата очакват с нетърпение актуалната класация, съставена от "Проект "топ 500". Ранг-листата се съставя по критерия скорост на обработване на числа чрез т. нар. "операции с плаваща запетая". "Ню сайънтист" наскоро публикува новия, ноемврийски списък на най-бързите "сметала" в света. Следва кратко описание на първите пет от тях във възходящ ред.

5. “Тианхе 1″, 563 терафлопа (563 трилиона флопа, 1 флоп = 1 операция с плаваща запетая)

Новонаместилият се в “Топ 500″ китайски най-бърз компютър се оказа способен на над 500 трилиона операции в секунда. За сравнение - обикновен калкулатор прави 10. “Тианхе”, чието име означава “Река в небето”, се помещава в Националния супекомпютърен център в Тянджин е повече от 4 пъти по-бърз от предишния китайски рекордьор. Шампионът на Китай е съставен от 6 144 процесора на “Интел” и 5 120 елемента на AMD за графична обработка, каквито се съдържат във видеокартите.

4. “Югене”, 825 терафлопа

Четвъртият в света, намиращ се в “Jülich Supercomputing Centre”, Германия, е построен на основа на дизайна “Blue Gene/P” на IBM, използващ множество малки и икономични чипове. Всеки от тях работи на честота до 850 мегахерца, което е смешно дори за домашен компютър. Обаче общият им брой - 292 000 - прави “Югене” най-бързия европейски компютър и четвърти като цяло. Започналият през тази година ъпгрейд на германската машина ще я направи в състояние да прехвърли границата от 1 петафлоп (над 1 000 терафлопа).

3. “Кракен”, 831 терафлопа

Компютърният кракен се намира в “National Institute for Computational Sciences” в Националната лаборатория в Оук Ридж, Тенеси. Процесорите на този суперкомпютър са 100 000 броя дуъл-кор “Оптерон” на AMD, обикновено използвани за сървъри. “Кракен” е най-бързият световен компютър, притежаван от академична институция - Университета на Тенеси. През ноември фондация отпусна 10 милиона долара за построяването на компютъра “Наутилус”, който да анализира данните, извеждани от “Кракен”.

2. “Роудрънър”, 1 042 терафлопа (1,042 петафлопа)

Това беше най-бързата машина от юни 2008 година до този месец. “Роудрънър” беше първият компютър, който премина границата от 1 петафлоп - 1,000,000,000,000,000 калкулации в секунда. Той се намира в Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико. Той е с оригинален дизайн, който комбинира двуядрени процесори на AMD с 9-ядрените процесори, намиращи се в основата на “Плейстейшън 3″, гейм-конзолата на “Сони”.

1. “Джагуар”, 1 800 терафлопа (!)

“Ягуарът” е близо 70% по-бърз от детронирания шампион “Роудрънър”. Той принадлежи на Департаменат по енергетиката на САЩ и се помещава в Оук Ридж, заедно с “Кракен”. Официално открит миналата година, “Ягуар” заработи с всичките си 181 000 ядра едва през тази година. Необичайно е, че световният първенец е построен от самото си начало с цивилно, а не с военно предназначение. Предишният шампион “Роудрънър”, например, е бил построен за симулации на ядрени експлозии. По-голямата част от работата на Ягуара е фокусирана върху моделиране на климатичните промени и производството на енергия, но понякога машината се занимава и с други фундаментални научни проблеми, като например структурата на водата.
[/justify]


www.ekipnews.com


Титла: Дървена мишка
Публикувано от: Donelli в Декември 04, 2009, 09:54:57 pm
[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/djadji/wooden_mouse/wooden_mouse.jpg)[/float][justify]Новите технологии се срещат с класическите материали. Руският дизайнер Алест Руков е решил да даде на един от символите на нашето време – компютърната мишка – лъскав ретро вид.

Освен идеята за класиката на дървото, дизайнерът има предвид и екологията – дървената мишка е доста по-екологична.

Тъй като е направена на ръка, въпросната джаджа има и доста солена цена – между $996 и $1281 в зависимост от дървото, което си избереш. Един от вариантите е абанос. Можеш да си избираш различни нюанси в зависимост от цвета на мебелите ти например. Вярно, че парите са доста, но ръчната изработка, оригиналността и идеята са скъпи неща. Пък и джаджата е доста лъскава, буквално – полирана е с ленено масло и восък от растението Copernicia prunifera, което расте само в североизточните райони на Бразилия.
[/justify]

vratovrazka.com


Титла: Mеждународна океанографска станция
Публикувано от: Donelli в Декември 04, 2009, 10:54:23 pm
[float=left](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/sci/technologies/seaorbiter01.jpg)[/float] [justify]SeaOrbiter е проект за уникален вертикален плавателен съд, който според изобретателя си Жак Ружри ще бъде нещо като международна океанографска станция.

Съдът е висок 51 метра, част от които са под вода, и идеята му е да предостави невиждани досега възможности за изучаване на живота под морската повърхност. Ружри сравнява проекта си с Международната космическа станция.

“В момента океанографите могат да се гмуркат за ограничени периоди от време. Все едно са отишли да изследват Амазонската джунгла и един хеликоптер е дошъл да ги вземе час по-късно” – казва Ружри. А SeaOrbiter предлага прозорец към живота в океана и ще направи възможно постоянното и мобилно присъствие на учени и изследователи под повърхността. Съоръжението ще е много полезно при изучаването на връзката между океаните и глобалното затопляне.

64-годишният Ружри е архитект. Офисът и домът му са разположени в закотвени корабчета. Той вярва, че човечеството тепърва ще открива значението на океаните и че храните и медикаментите на бъдещето ще дойдат именно от тях.

В момента архитектът разполага с половината от 35-те милиона евро, които му трябват, за да построи първата океанографска станция. На нея ще има място за шестчленен екипаж, шестима учени и още шест човека, които могат да бъдат трениращи астронавти или лекари.


[float=right](http://www.vratovrazka.bg/images/stories/tech/sci/technologies/seaorbiter02.jpg)[/float]В частта от SeaOrbiter, която ще е над повърхността на водата, ще са навигационното и комуникационното оборудване, както и една палуба. Под повърхността ще има друга, херметически затворена палуба за гмуркачи, които могат оттам да поемат на изследователски мисии всеки ден в продължение на месеци.

Системата за предотвратяване на сблъсъци е основана на тази на Международната космическа станция.

Предвидена е зала за тренировки, за да могат обитателите на океанографската станция да поддържат добрата си физическа форма. Има и забавление – видео плеър над всяко легло във всяка каюта. Ружри обещава и добра храна, за която ще се погрижи самият той – той споделя, че е доста добър готвач.
[/color][/size][/font][/justify]

vratovrazka.com


Титла: Пуснаха бира от космически ечемик
Публикувано от: nasiboteva в Декември 08, 2009, 09:02:35 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_305722_2.jpg)[/float] [justify]Пивоварна е създала бира от друг свят. Ечемикът за нея произлиза от семена, обикаляли Земята на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП.

От японската пивоварна „Сапоро" съобщиха, че са получили множество поръчки за специалното си издание от 1500 бутилки от новата марка "Космически ечемик".

Зърната са потомци от четвъртото поколение на ечемика, прекарал 5 месеца в руската лаборатория на МКС, където се е изследвало отглеждането на ядливи растения в Космоса.

Цената за шест бутилки е 110 долара, което е буквално астрономическа цена за бира. Поръчки за кехлибарената напитка ще се приемат до 24 декември, след което щастливите купувачи ще бъдат избрани с компютърна лотария. Доходите ще бъдат дарени за изследователски и образователни проекти.

Експертите не са намерили никакви разлики между космическия и обикновения ечемик.
[/justify]


www.trud.bg


Титла: 2010 обещава експлозия в 3D технологиите
Публикувано от: Donelli в Януари 04, 2010, 04:20:05 pm
[float=left](http://www.hightechnews.eu/wp-content/uploads/2009/02/0026.jpg)[/float] [justify]Тази година един от най-големите хитове в киното бе 3D и според експертите вероятно тя ще продължи марша си към други медии през 2010. Производителят на телевизори LG смята да продаде около половин милион апарати с 3D възможности за Световната футболна купа през следващата година. Междувременно лаптопите и игровите конзоли също се сдобиват с 3D.

Acer вече пусна това, което компанията твърди, че е първият в света лаптоп с 3D възможности и аналитиците са съгласни, че той е първият от много следващи. Има и такива, които не споделят това мнение и смятат включването на 3D просто за ефектен трик, а един критик е сравнил екрана на Acer Inspire 5738DZG с кино от 60-те години на миналия век.

Acer е създала 3D ефекта чрез покриване на екрана с поляризиран филтър, който разделя образите на отделни потоци. В комбинация с поляризиращите очила, доставяни с лаптопа, той позволява на потребителите да разглеждат съдържанието в три измерения.

Microsoft наблюдава внимателно развитието в областта и нейните експерти смятат, че технологията ще играе главна роля през следващото десетилетие. Според тях една 3D спирална камера вътре в компютъра ще предложи нов начин за взаимодействие със съдържанието. Тя ще позволи на хората да организират пространствено нещата си, като по-старите папки ще са отзад.
Първата спирка на внедряване на технологията, разбира се, са игрите, като Sony и Майкрософт работят упорито в тази посока. Много други компании също вече представят свои патенти, а плановете на LG за 2011 са да продаде 3.4 милиона 3D телевизора.
[/justify]

sagabg.net (http://sagabg.net)


Титла: Google представи първия си смартфон Nexus One
Публикувано от: nasiboteva в Януари 07, 2010, 08:07:46 am
[float=left](http://news.cnet.com/i/bto/20100105/Nexus_One2_270x491.jpg)[/float] [justify]Компанията Google атакува пазара за смартфони като представи ново собствено устройство с тъчскрийн, наречено Nexus One. Името бе известно от седмици насам, но досега не бе показван как ще изглежда един от преките конкуренти на iPhone на компанията Apple. От "Гугъл" обявиха, че устройството ще предизвика революция в мобилната технология.

Новият Nexus One може да обръща човешки говор в текст, т.е. за изпращането на електронно съобщение или SMS няма нужда да се натискат бутони на тъчскрийна, а е достатъчно посланието да се издиктува на глас.

За изготвянето на Nexus One интернет гигантът е работил с тайванската електронна компания HTC. Новото модерно устройство се определя от Google като супертелефон и следващата стъпка в развитието на софтуера Android. Операционната система излезе през 2007 година, като целта й бе да улесни достъпа до интернет чрез мобилни телефони. Апаратът вече може да бъде намерен на пазара в Северна Америка и Европа. Засега Nexus One работи само под GSM стандарт.
[/justify]


Титла: Прозрачен лаптоп от ''Самсунг''
Публикувано от: Donelli в Януари 07, 2010, 10:40:14 pm
[float=left](http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pPUk8vdHJhbnNwMS5qcGc=&w=375&h=249)
Новият полупрозрачен лаптоп на "Самсунг"[/float] [justify]На изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES, Consumer Electronics Show) "Самсунг" показа нов "концептуален" лаптоп, чийто екран е полупрозрачен.

Машината е с 14-инчов OLED дисплей, през който може да се гледа, дори когато компютърът е включен.

Нововъведението изглежда доста космическо и представители на индустрията смятат, че използваната технология отваря вратата към нова ера.

Не липсват обаче и съмнения в достойнствата на новия продукт, например каква ще е всъщност полезността от този екран и дали ще може да се работи с него при ярко слънце.

Един от основните акценти на изложението в Лас Вегас тази година е сериозният напредък 3D телевизията - разработват се екрани и дискове с 3D филми, както и кабелни 3D канали.

Най-големите компании, произвеждащи телевизори започнаха да представят 3D моделите си дори преди официалното откриване на панаира.

Близо 10 до 14% от общо 35-те милиона телевизори, които "Самсунг" планира да продаде в САЩ през 2010 г., ще имат 3D опция, посочи президентът на компанията Тим Бакстър.

"Панасоник" ще представи своята версия през пролетта, "Сони"- през лятото, а "Ел Джи Електроникс" - през май.

"Тошиба" използва CES, за да обяви телевизор с плосък екран, способен да превръща всяко цифрово видео в 3D преживяване.

Cell TV моделът разчита на микропроцесор, който обичайно се използва при високия клас компютри и гейм-конзоли.
[/justify]

http://www.youtube.com/watch?v=Olv9SiKbF5M

vesti.bg (http://vesti.bg)


Титла: Телевизорът изяжда лаптопа и телефона
Публикувано от: Donelli в Януари 10, 2010, 03:42:55 pm
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_336219_2.jpg)[/float] Телевизори с гигантски екрани, а не миниатюрни лаптопи и мобилни телефони са хитът в електрониката днес. Това стана ясно на традиционното изложение за потребителска електроника, което се провежда всяка година през януари в Лас Вегас.

Гигантите “Сони”, “Панасоник”, “Самсунг” и много други мерят сили на изложението, което продължава от 7 до 10 януари. Но тази година факирите в компютърните технологии и супермодерните телефони отстъпиха на доста по-старата от тях телевизия.

Най-популярното домашно забавление в Америка, че и по целия свят, използва развитите компютърни технологии, за да ги измести от пазара. Хитът на изложението е триизмерната телевизия, която представя на зрителите си незабравимо преживяване, все едно се намират във филм. Въпреки че е невъзможно да докарат качеството на киноекрана, производителите на 3D телевизори продължават да се целят много високо. Те залагат на гигантски плазми с диагонал най-малко 40-50 инча (100-125 см), които показват кристална картина. Технологията копира дейността на човешкия мозък, начина, по който той възприема картинките триизмерно. Хората виждат с 2 очи, камерите, заснемащи 3D телевизия - също (виж графиката).

Виртуална реалност

[float=right](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_336221_2.jpg)[/float]За да се пресъздаде реалното преживяване обаче, има не една и две пречки. Най-тривиалната е, че цялата система е много скъпа и сложна. Да гледаш триизмерна телевизия не е достатъчно да имаш само гигантски специален екран. Усещането е невъзможно без специални очила, които си взаимодействат с екрана така, че да предават различни картини за всяко око с бясна скорост досущ като в реалния живот.

Освен това триизмерните филми не могат да се записват на какъв да е диск. За целта се използва разновидност на наследниците на дивидито - блу-рей дисковете. И, естествено, за да си пуснем такъв диск, трябва да имаме и специално устройство за него. Така за домашно 3D кино са ни необходими поне 4 различни устройства.

Цената само на телевизорите започва от 1000 долара и системата изглежда непосилно скъпа за повечето домакинства.

Кино, а не малък екран

Новата 3D телевизия всъщност е доста далеч от истинската телевизия. Тя може да се нарече по-скоро триизмерно домашно кино, тъй като реално със системата могат да се гледат само филми. Невъзможно е да се радваме на 3D качество на стандартни телевизионни програми, тъй като те масово се правят в двуизмерен формат.

Единствената засега компания, която предлага превръщане на програмите от двуизмерни в триизмерни, е “Тошиба” с нейния телевизор “Сел”. Той обаче струва 10 000 долара.

Все пак има надежда един ден цялата телевизия да стане триизмерна. Много компании имат амбиция да започнат да правят 3D програми, но не е ясно кога ще стане това. Певицата Тейлър Суифт обяви, че ще запише предстоящото си турне в Азия в този формат.

“Сбогом” на клавиатурата

Краят на компютрите с клавиатури скоро може и да дойде, или поне такива са впечатленията от изложението. Най-атрактивните нови компютри, които компаниите представят, са от типа “таблет”. Те са във формата на плочка-екран, който се управлява с докосване, писане върху него и т.н. и нямат клавиатура. Такъв е и най-новият модел на “Хюлет-Пакард” - “Слейт”. Той ще се предлага със софтуера на “Майкрософт” по силата на споразумение между двете фирми.

Продуктът е идеален за потребителите, които ползват лаптопа си за забавление.

[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_336220_2.jpg)[/float]Електронни книги като истински

Другата атракция на изложението са четците за електронни книги. Те не са съвсем нови, но стават все по-популярни и търсени.

Компанията “Самсунг” представи четец, върху който със специален молив можем да си водим записки и те да се запаметяват по страниците на книгата. Устройството струва $ 400 с 6-инчов екран и $ 700 - с 10-инчов.

Има и разнообразие от все по-нови и интересни мобилни телефони. Сега на почит са смартфоните - нещо средно между телефон и джобен компютър. Всяка уважаваща себе си компания има поне по няколко модела.


trud.bg (http://trud.bg)


Титла: 10 изобретения, предсказани от фантастите
Публикувано от: Donelli в Януари 10, 2010, 05:26:54 pm
(http://hicomm.bg/web/files/articles_gallery/201001/8933/thumb640x320_14614.jpg)
[justify]В течение на хилядолетия някои философски системи са разглеждали мислите като живи същества. Противно на схващането, че мислите се зараждат в главите на хората, редица древни и средновековни мъдреци са разнасяли учението, че мислите идват от висшите светове (без време и пространство), като така са могли да спохождат разни хора в разни времена. Ако не държим на т.нар. случайности, древното схващане за същността на мислите обяснява как хора, разделени от десетилетия или векове, са били осенени от една и съща идея. Едните са били писатели или сценаристи, а другите – учени и изобретатели. Независимо дали вярваме в случайности, или не, от следните десет примера излиза, че мислите зад повечето модерни технологии по-напред са били в главите на хора с писалки.

- 1 -
Домашното кино

(http://hicomm.bg/web/files/richeditor/articles/aaweb-1.jpg)
Антиутопичният роман „451° по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри не акцентира върху високите технологии, но на няколко места се описват т.нар. телевизионни гостни (parlour) и телевизионни стени.
На практика това са телевизионни системи с огромни екрани и съраунд озвучаване. Днес те са факт и ги наричаме домашно кино.

- 2 -
Клетъчните телефони

(http://hicomm.bg/web/files/richeditor/articles/aaweb-2.jpg)
Ако сте от многобройните почитатели на „Стар трек“ и смятате, че първите мобилни телефони странно наподобяват комуникатора на капитан Кърк, това не се дължи на маниащината ви.
Всъщност сте прави – изобретателят на първия мобифон, Мартин Купър, декларира, че наистина е бил вдъхновен от хитовия сериал.

- 3 -
Електронните четци за книги

Научнофантастичните книги, филми и комикси, в които класическите хартиени носители на информация са подменени с дигитални, вероятно са стотици. За първи автор, който описва портативно устройство, аналогично на съвременните четци за eBooks и PDF, е смятан Дъглас Адамс („Пътеводител на галактическия стопаджия“ (1979 г.).

- 4 -
Машинен преводач

Книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия“ описва способ за превод от чужди езици в реално време. В представите на автора това е т.нар. вавилонска рибка, която се поставя в едното ухо и прави превода, като излъчва специфични мозъчни вълни. Преводаческата услуга Babel Fish на AltaVista е кръстена именно на тази чудна риба.

- 5 -
Преносимите компютри

(http://hicomm.bg/web/files/richeditor/articles/aaweb-5.jpg)
Докато компютрите са заемали по цели етажи, а от Intel са прогнозирали, че никой няма да иска компютър у дома си, Лари Нивън предвижда друго в романа „Прашинка в божието око“ – джобни компютри за писане на кратки текстове (SMS) и комуникация.С други думи, идеята за Pocket компютрите и iPhone е още от 1974-а.

- 6 -
Вируси, червеи и корпорации

(http://hicomm.bg/web/files/richeditor/articles/aaweb-6.jpg)
Скоро след създаването на Microsoft фантастът Джон Бранър написва The Shockwave Rider, в която се говори за компютризирано бъдеще, управлявано от корпорации с бюджет на цели държави и правителството.
Там се появява и терминът „червей“ (tapeworm), който се ползва от появата на първите компютърни вируси до наши дни.

- 7 -
Електрошоковите пистолети (TASER)

(http://hicomm.bg/web/files/richeditor/articles/aaweb-7.jpg)
Том Суифт е героят на сага, започнала още през 1910 г. и включваща комикси и сериали. Тъй като приключенията са за деца, пистолетът на Суифт не убива, а само зашеметява злодеите.
Създателят на електрошоковите уреди е Джак Кавър – учен от NASA и върл почитател на детската поредица. TASER = Thomas A. Swift’s Electric Rifle.

- 8 -
Атомната енергия за зло

Още през 1895 г., много преди Хирошима да бъде почернена, писателят Робърт Кроуми предвижда в „Последен гръм“ (The Crack of Doom) създаването на оръжие, ползващо енергията на атома. При детонация бомбата за миг изпепелява близо четири квадратни километра от сушата. Книгата „Последен гръм“ е за края на света...

- 9 -
Много нагоре и много надолу

Жул Верн отдавна е сочен за пророк. Творбата му „От Земята до Луната“ (1865 г.) е за изстрелване в Космоса с топ. Забавно... Но съвсем сериозно от NASA признават, че много от сметките за траекториите в книгата са верни, както и описаната теория за липсата на гравитация. В „20 000 левги под водата“ Верн предвижда подводницата.

- 10 -
Интернет за десерт

Преди да се появат Световната мрежа (World Wide Web) и зрелищата за киберманиаци като „Матрицата“, Уилям Гибсън написва книгата си „Невромантик“. През 1984 г. той си представя високотехнологичен свят, където всички са свързани от домовете си в една компютърна мрежа, обменят тонове информация, но не са щастливи.
[/justify]

hicomm.bg (http://hicomm.bg)Титла: Вграждат ''Скайп'' в телевизорите
Публикувано от: Donelli в Януари 11, 2010, 06:42:06 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_333642_2.jpg)[/float] [justify]Новите свързани с Интернет телевизори с висока разделителна способност ще включват гласов и видео-чат чрез „Скайп", обявиха от едноименната компания за уебкомуникации.

Свързаните със „Скайп" машини на „Ел Джи" и „Панасоник" ще бъдат достъпни от средата на годината и когато се комбинират с новите уеб-видеокамери с висока разделителна способност, ще позволят на хората да комуникират от собствените си всекидневни, заяви компанията.

В телевизорите ще се вграждат специално проектирани HD уебкамери с миркофони и оптика, които могат да приемат звук и образ от разстоянието до кушетката.

"Скайп", чиято щабквартира е в Люксембург, осигурява гласови и видеоразговори през интернет, без да използва стандартната телефонна мрежа.

Популярността на видеочата през „Скайп" се увеличи значително през последните години, като средно 34% от разговорите от „Скайп"до „Скайп"включват видео, заяви изпълнителният директор на компанията Джон Силвърман.

Много потребители са искали да могат да комуникират с приятелите и семейството си на голям екран, което логично е довело до връзката с новите телевизори.
[/justify]

trud.bg (http://trud.bg)


Титла: Нетбук и таблет в едно
Публикувано от: Donelli в Януари 11, 2010, 09:33:20 pm
[float=left](http://www.download.bg/upl/attachments/len1.2658.jpg)[/float] [justify]По-точно от първото произлиза второто...

Lenovo също блеснахa на изложението в Лас Вегас, CES 2010. IdeaPad U1 Hybrid e нетбук, чийто дисплей се разкачва и може да се използва независимо като таблет.

Нетбукът включва Intel Core 2 Duo CULV процесор и Windows 7 операционна система. След отделянето на дисплея се активира хардуера на таблета, който се състои от Qualcomm Snapdragon процесор с честота 1Ghz и 16GB SSD диск. Операционната система е Skylight Linux (на Lenovo).

Диагоналът на екрана е 11.6". Теглото на цялата система е 1.7 кг, като 700 г принадлежат на таблета. Самият таблет представлява мобилно устройство с поддръжка на 3G и WiFi.

Излиза на 01.06.2010, а цената се предполага да е около $900.
[/justify]

http://www.youtube.com/watch?v=k0DZgSEZDfo

download.bg (http://download.bg)        За коментари (http://img132.imageshack.us/img132/203/a607c8f95af3f723ca895cd.png) (http://bpoke.com/messages/view/id/7634)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: morskirak в Януари 12, 2010, 09:03:15 pm
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!!!


(http://i.imagehost.org/0657/robot.jpg)

Първият в света сексробот с човешки размери, притежаващ изкуствен интелект и наподобяващо кожа синтетично покритие, бе представен пред възторжените зрители на Експо AVN Adult Entertainment в Лас Вегас.

"Тя не може да чисти, не може да готви, но може да прави почти всичко друго, ако разбирате какво имам предвид", заяви на представянето на Roxxxy представителят на фирмата производител Дъглас Хайнс, цитиран от АФП.

"Тя е компаньонка. Тя е личност. Тя ви чува. Тя ви слуша. Тя говори. Тя чувства допира ви. Тя спи. Опитваме да възпроизведем индивидуалността на живо същество", допълни той.

Роботът, за който се предполага, че осъществява и най-смелите мечти в секса, е висока 1,70 и тежи около 54,5 кг и "е готова за действие", според Хайнс.

Женският робот се появява с 5 личности. "Дивата Уенди" е любителка на купоните и авантюристична, докато "Фригидната Фара" е резервирана и плаха.

Има млада наивна личност  – засега без име, а "Зрялата Марта" Хайнс описва като притежаваща "матриархален тип грижовност".

" S & M" Сюзън пък е за по-авантюристични типове.

В момента конструктори на компанията разработват и мъжки сексробот, който ще се нарича Rocky.


Титла: Интерактивен настолен проектор Light Touch.
Публикувано от: Donelli в Януари 16, 2010, 08:30:06 am
(http://fluxarchitecture.org/images/stories/uffo/lighttouch/lt1.jpg)

Light Blue Optics демонстрират своят интерактивен настолен проектор Light Touch. Устройството Light Touch позволява на потребителите да превърнат всяка плоска повърхност в интерактивен тъчскрийн.

(http://fluxarchitecture.org/images/stories/uffo/lighttouch/lt2.jpg)

Устройството би могло да се побере в джоба ви и може да се свърже с мобилният ви телефон, като по този начин да му осигури един по-голям дисплей.Проекторът използва холографска лазерна прожекция, която осигурява ярки и качествени изображения. Инфрачервени сензори засичат движение, така че потребителите да могат да контролират устройството с помощта на жестове върху прожектираната повърхност.


(http://fluxarchitecture.org/images/stories/uffo/lighttouch/lt3.jpg)

(http://fluxarchitecture.org/images/stories/uffo/lighttouch/lt4.jpg)

(http://fluxarchitecture.org/images/stories/uffo/lighttouch/lt5.jpg)

http://www.youtube.com/watch?v=jJ9ZMFnsRnw

fluxarchitecture (http://fluxarchitecture)


Титла: Учени успяха да завържат светлината
Публикувано от: nasiboteva в Януари 19, 2010, 08:52:25 am
(http://www.dnes.bg/images/photos/0084/0000084329-article2.jpg)

[justify]Учени успяха да създадат „възли“ светлина в лазарен лъч с помощта на специално създадена холограма, което открива възможности за създаване на нови електронни оптически устройства, става ясно от статия, публикувана в Nature Physics.

„Потокът светлина през пространството прилича на река. Въпреки че често светлината се разпространява по права линия от източника, тя също така може и да се завива във вихри и в светлинно подобие на водовъртеж. Около тези „оптични водовъртежи“ интензивността на светлината е равна на нула и светът около нас е пълен с такива тъмни вихри, макар че ние не ги забелязваме“, коментира своята работа водещият изследовател Марк Денис от Бристолския университет във Великобритания.

За да се създадат тези оптически вихри изкуствено и да се завържат светлинните потоци на възел, напомнящи по форма хлебни изделия като гевреци, учените използвали все още абстрактната математическа теория, описваща поведението на обикновените въжени възли. Използвайки тази теория и компютърно моделиране, учените съумели да създадат няколко холограми, с помощта на които получили управляем модел на оптически възел.

„Холограмата играе роля на филтър за преминаващата през нея светлина, подобно на цветните витражи в средновековните църкви. След преминаването през такъв витраж светлинният лъч придобива различни оттенъци и създава изображения на пода. За разлика от витражите холограмата не изменя цвета, а фазата на електромагнитната вълна, която е всяка частица светлина, наричана фотон“, добавя Денис.

За разлика от слънчевата светлина, в лазерния лъч всички електромагнитни вълни имат една и съща честота. Техните колебания съвпадат по фаза, а плоскостите на трептене са строго паралелни. Когато лъч такава светлина, наричана кохерентен монохроматичен поляризатор, премине през създадената от учените холограма, различните й участъци започват по различен начин да изменят фазата на колебание на електромагнитните вълни по такъв начин, че те започват да описват траектории, обикалящи около тъмен светлинен възел.

Учените наблюдавали с цифрова камера тези възли, изглеждащи като области от тъмно пространство в лазерния лъч. Въпреки че вече е демонстрирал свързани помежду си светлинни вихри, екипът на Денис за първи път използва математическа теория, за да създаде по изкуствен начин изолирани един от друг светлинни вихри.

„Това показва как точно можем да контролираме потока и разпространението на лазерния лъч с помощта на холограми, което навярно ще намери приложение в лазерната техника“, добавя ученият.
[/justify]
 

www.dnes.bg


Титла: Телепортацията ще е факт до 2025 година
Публикувано от: nasiboteva в Януари 22, 2010, 10:38:38 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0084/0000084573-article.jpg)[/float] [justify]До 2025 г. ще започне да се осъществява телепортация на ниво елементарни частици. Това е една от 25-те разпространени днес прогнози на технологичната компания Cisco за IT иновации през следващите близо 50 години.

Някои от тях на пръв поглед сме склонни да приемем, други звучат по-скоро невероятно. Ако IT секторът обаче продължи да се развива със същата скорост, както през последните години, твърде е възможно повечето твърдения да се окажат факт след време.

Ето и пълния списък с очакваните ключови събития в света на технологията и комуникациите, изготвен от Дейв Еванс, главен анализатор в подразделението на компанията Cisco Internet Business Solutions Group:

1. До 2029 г. ще имаме на разположение 11 петабайта памет (1 петабайт е равен на 1000 терабайта) само срещу 100 щатски долара, равностойни на повече от 600 години непрекъснато ползване, 24 часа в денонощието, видео с DVD качество.

2. В следващите 10 години скоростта на домашните мрежи ще бъде 20 пъти по-висока.

3.До 2013 г. безжичният мрежови трафик ще достигне 400 петабайта за месец. Понастоящем цялата глобална мрежа трансферира 9 eкзабайта (1 екзабайт е равен на 1000 петабайта) за същия период от време.
[/justify]


www.dnes.bg


Титла: Десетте най-смели концептуални телефона на 2009 г.
Публикувано от: Donelli в Януари 27, 2010, 08:54:01 pm
[justify]Представяме ви колекция от десетте най-смели концепции за мобилни телефони от миналата година. Днес тези устройства ни изглеждат съвсем фантастични, но рано или късно някои от предложените идеи ще намерят своето въплъщение в серийни продукти.


Метеорологичният телефон
Устройството е представено от дизайнера Сеган Сонг и може да анализира и представя в нагледен вид информация за метеорологичната прогноза. Корпусът на телефона представлява прозрачен панел, на който са разположени елементи за сензорно управление. А за да активирате ръкописно въвеждане, трябва просто да духнете по екрана на апарата.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-1.jpg)


Телефон, който може да се свие на руло
Руският дизайнер Александър Мукомелов представи телефон с гъвкав сензорен дисплей, който е разположен в тънък корпус и може да се свива и изважда. Решението е базирано на двуслоен сензорен OLED екран, покрит с наноматериал, който се втвърдява при подаване на напрежение на него. С помощта на този дисплей удобно могат да се разглеждат файлове или да се работи с Интернет. Телефонът няма нужда и от зареждане, а използва слънчева енергия, получавана от специално покритие на корпуса.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-3.jpg)


Телефон проектор
Ултратънък корпус и завъртащ се дисплей с вграден мини-проектор – този апарат е идеален за бизнес-презентации. Освен това, той може да се използва и за мултимедийни развлечения.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-4.jpg)


Телефон будилник
Концептуален телефон с марката на Sony Ericsson, който едновременно представлява и стилен будилник. Творението на шведския дизайнер Карл Хагерлинг съчетава в себе си две популярни устройства. Телефонът се захранва от три ААА батерии и освен всичко друго притежава камера и може да възпроизвежда музика.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-5.jpg)


Писалка телефон
На пръв поглед изглежда, че това устройство е лишено от всички наши привични функции, но това не е така. То е снабдено с цифрова клавиатура, малък дисплей за информация и навигация в менюто, mini-USB слот за синхронизация и зареждане и даже слот за флаш карти с формат microSD. В общи линии, бюджетен телефон с формата на писалка.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-6.jpg)


Телефон с название Edge
Изтеглящата се долна част на слайдера представлява прозрачна клавиатура с вградени светодиоди. Заради тънки корпус, стилния външен вид и компактните размери, устройството вероятно е предназначено за дамите. Автор на проекта е дизайнерът Крис Оуенс.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-7.jpg)


Телефон от трева
Вероятно най-дружелюбния към околната среда апарат – след изтичане на жизнения му цикъл (според автора около две години), телефонът сам ще се разпадне, а материалите от които е направен могат да се рециклират. Корпусът на устройството е направен от пресовани дървесни отпадъци, на който е придаден вид сякаш е изплетен от трева.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-8.jpg)


Механичен телефон
Концепция на дизайнера Михаил Ставски, която предвижда зареждане на батерията на апарата чрез въртене на устройството на пръста. Техническите характеристики на телефона не са уточнени, а пък разработчикът не казва колко време трябва да го въртим, за да се зареди батерията до приемливо ниво (или до край).

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-9.jpg)


Гъвкав телефон
Красив телефон-гривна от дизайнера Шърли Робъртс. Устройството едва ли може да се похвали с функционално разнообразие, но и идеята не е такава. Просто, освен телефон, то е и стилен аксесоар, който винаги ще бъде с вас.

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-10.jpg)


Телефон слушалка
Защо да се използват поотделно телефон и слушалка, когато двете устройства могат да се обединят в едно. По идея корпусът на устройството е направен от многослоен полимер, който позволява не само телефонът да се свива, но и да става напълно прозрачен в режим на очакване.
[/justify]

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-11.jpg)

(http://idg.bg/test/pcw/2010/1/20/14274-12.jpg)

pcworld.bg (http://pcworld.bg)


Титла: Задава се тайвански конкурент на iPad
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 01, 2010, 09:15:51 am
  [float=left](http://www.prikachi.com/files/1330118T.jpg)[/float]Още преди да е излязъл на пазара, епълският таблет iPad вече си има конкурент. Тайванската компания MSI подготвя подобно устройство, базирано на платформа Nvidia Tegra, съобщи technews.bg.

Таблетът идва с 10-инчов дисплей и поддържа множество възможности за комуникация. Според представители на компанията, устройството ще бъде много леко и в него ще бъдат вградени функции на ноутбук.

MSI планира да пусне таблета през втората половина на годината, т.е. малко по-късно от Apple, който ще въведе iPad в продажби след два месеца. Устройството ще струва не повече от 500 долара, като по този показател ще бъде напълно конкурентно на епълския продукт.

Още в началото на януари, по време на изложението CES 2010 MSI показа своя таблет. Тогава компанията съобщи, че моделът ще поддържа HD видео с резолюция 1080p.

Когато Apple пусна иновационния iPhone, редица други производители, както реномирани, така и малко известни китайски фирми излязоха на пазара с подобни устройства. Лъвският пай обаче обра Apple, който в партньорство с AT&T в САЩ и други телеком оператори в света направи изключително популярен своя продукт - до степен, в която цената започна да не играе първостепенно значение при избора.

По принцип, феновете на Apple са склонни да платят повече, за да притежават автентичен продукт на компанията, а не конкурентно решение с подобни функции. Така е с компютрите, така е с плейърите и смартфона, а без никакво съмнение така ще бъде и с новия таблет iPad.

Още тази година на пазара вероятно ще се появят таблети от най-различни производители, които в по-малка или по-голяма степен наподобяват iPad. Хората на Стив Джобс обаче едва ли се притесняват особено от това. Проблем за тях по-скоро ще бъде как да удовлетворят търсенето на новия им продукт.


actualno.com


Титла: Представиха първия 3D монитор от Alienware
Публикувано от: Donelli в Февруари 03, 2010, 09:51:43 pm
[float=left](http://www.pogled.info/imagebank/thumbs/100203152233.jpg)[/float] [justify]Представяме ви OptX AW2310 - първият 3D монитор, произведен от компанията Alienware. Моделът е с диагонал 23 инча и е с резолюция 1080р. Времето за реакция на пиксела на монитора е 3 ms, а честотата на опреснение - 120 Hz. Генерирането на обемно изображение става с помощта на специалните очила със стереоефект NVIDIA GeForce 3D Vision Kit.

Alienware OptX AW2310 се предлага на цена 469 долара, а стойността на очилата е 200 долара или общо - нуждаете се от $669, за да получите перфектно 3D изображение.
[/justify]

pogled.info (http://pogled.info)


Титла: Манията за вятърна енергия била обида за науката
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 06, 2010, 05:04:14 pm
[float=left](http://geotok-bg.com/images/wind13.jpg)[/float]Физикът Джон Дроз твърди, че вятърната енергия ще се провали в шест от седем теста за надежден комерсиален енергиен източник и че налагането й е "обида за науката и човечеството“, предаде technews.bg.

GreenTech.bg представя разсъжденията на учения, които може и да са крайни, но си заслужават да се замислим над тях.

През последните приблизително 100 години, откакто се използва електричество, – казва Дроз – има шест основни принципа в производството на електроенергия. Те могат да бъдат облечени в отговорите на следните шест въпроса за енергийните източници:

1. Могат ли да осигуряват големи количества електроенергия?

2. Могат ли да осигуряват надеждна и предвидима електроенергия?

3. Могат ли да предоставят електроенергия, лесна за разпределяне?

4. Могат ли да отговарят на един или повече от елементите на електропреносната мрежа?

5. Може ли производственият център да е компактен?

6. Могат ли да осигуряват икономична енергия?

Има някои уточнения по горните шест критерия. Лесна за разпределяне енергия означава, че източникът на енергия може да генерира повече или по-малко енергия според потребностите, или както напоследък е модерно да се казва – „на поискване“. Това значи енергията да се произвежда по график, дефиниран от човека.

Елементите на електропреносната мрежа са „Базово натоварване“ (минималното количество стабилна електрическа мощност, която да е налична 24/7) + „Проследяване на натоварването“ (регулиране на изходящата мощност в отговор на моментните промени в търсенето и консумацията) + „Пиково натоварване“ (максималното натоварване през специфични периоди от време).

Компактността пък е свойството на източника на енергия да се разполага на относително малка и ясно дефинирана площ, за предпочитане в близост до точките на интензивна консумация, т.е. градовете. Последното е от полза, защото спестява разходите за изграждане на електропреносни магистрали, които са скъпи и водят до загуба на електроенергия.

Основна цел на всичко това е да се постигне капацитет. За да е налице достатъчна надеждност и приемлива цена, операторите изчисляват капацитета по няколко схеми, но най-важното е полезността на капацитета. Това е процентът от капацитета на машините, на който операторите могат да разчитат, че ще бъде наличен по време на бъдещите моменти на повишено търсене.

Много различни подходи и варианти са били предлагани за задоволяване на тези шест основни критерия. С течение на времето е установено, че има няколко източника, които най-добре отговарят на критериите. Те са избрани за източници на енергия, на които разчитаме днес: водната енергия, въглищата, ядрената енергия, природният газ, петролът.

Всеки от тези източници посреща всеки един от шестте критерия. Ако някой от тези източници на енергия не отговаря на един от шестте критерия, както например наскоро петролът поскъпна, то той се заменя с друг.

В резултат на всичко това днешните източници на енергия до голяма степен покриват потребностите от електричество в обществото, в което живеем.

Какъв е проблемът?

Новият критерий, който се появи в този списък – това е екологичното въздействие.

Защо този нов критерий се присъединява към голямата шесторка? Това е директен резултат от дебата за глобалното затопляне. В отговор на нарастващия политически натиск правителствата наблягат на намаляването на вредните емисии и силово вкарват този трети критерий в списъка.

Това обаче изменя принципите, които са основа на нашата система за електрозахранване и са доказани през десетилетията. Те превръщат обоснованата, утвърдена система от критерии в нова, която обаче не е научно обоснована.

Нещо повече, новият критерий в момента доминира над останалите шест. Той като че ли се е превърнал в единственият важен показател, казва Дроз.

Но дали вятърната енергия е в състояние да отговаря на шестте базови критерия? Нека помислим.

1. Може ли да осигурява големи обеми електроенергия?

Да, може. Но за момента ефективността й, откъдето и да я погледнеш, е минимална. Една вятърна електроцентрала произвежда средно около 30% от номиналната си мощност.

2. Може ли да осигурява надеждна и предвидима електроенергия?

Не. Дори и да имат най-доброто желание за това, притежателите на вятърни паркове не могат да гарантират надеждна и предсказуема енергия съобразно стандартите, наложени от конвенционалните източници на електричество. Нещо по-лошо, точно тогава, когато енергията е наистина нужна – например по пладне в голямата жега, когато всички климатици работят – вятърът се скатава нейде.

3. Могат ли да предоставят електроенергия, лесна за разпределяне?

Не. Тъй като производството й е непредсказуемо, вятърната енергия не може да бъде планирана и произвеждана по график, съобразно потребностите на обществото, както прави една ядрена електроцентрала например.

4. Може ли да отговаря на един или повече от елементите на електропреносната мрежа?

Не. Не може да осигури базов минимум от електроенергия, което е необходимо за постоянното търсене. Не може да осигури проследяване на натоварването, т.е. да реагира на моментните изменения в търсенето и да променя предлагането съобразно това. Не може да гарантира и пиково натоварване, когато е необходима максимална енергия за дадени периоди от време, например вечер, когато хората се прибират от работа и включват повечето електроуреди у дома.

5. Компактна ли е?

Никак! Вятърните паркове заемат огромни площи, които са десетки пъти по-големи от ядрена електроцентрала, ВЕЦ или който и да е друг източник. Освен това са много далеч от населените места – точките на интензивна консумация. Това означава, че за да се пренесе енергията до тях, трябва да се инвестира много в изграждането на кули и магистрални електропреносни трасета. Това е огромен разход, който ще се калкулира в цената за крайните потребители.

6. Могат ли да осигуряват икономична енергия?

Както се загатва в горните разсъждения, вятърната енергия може да се окаже доста скъпа. Освен това в момента такава енергия се субсидира изкуствено по различни правителствени програми. Субсидира се доста по-“дебело“ от който и да е конвенционален източник на енергия!

И сега, казва Дроз, да добавим към всичко това правилото, което надделява в последно време – еко-ефектът: дали вятърната енергия намалява вредните емисии?

Няма нито едно научно проучване, което да потвърждава, че вятърната енергия намалява значително вредните емисии!

А какво да кажем за полезността на капацитета, реторично пита физикът. Резултатът от горните отговори е, че вятърната енергия има полезност на капацитета около 10%. При конвенционалните източници този показател е около 90%. Каква разлика, а?

Как е възможно това – пита Дроз – целият свят се е втурнал да внедрява електрически източник, за който е видно, че не може да издържи на пет от общо шестте исторически доказани критерии за енергиен източник? Източник, за който няма научно доказателство, че посреща дори и новия, „еко“ критерий?

Всичко е за пари, тъжно заключва ученият. Лобитата на големите бизнеси действат, партиите искат да се доберат до части от този апетитен пазар и не се спират пред нищо, еколозите се заблуждават, а политиците, които искат да бъдат харесвани заради „зелените“ си убеждения, казват „да“ на всичко, което е с цвят на пари.

Това, което трябва да правим, вместо да се хвърляме на недоказани теории, е решение, което струва много по-малко от новите енергийни източници, казва Дроз. А то е да подобряваме конвенционалните енергийни източници, които вече имаме.

actualno.com


Титла: Facebook пуска собствена e-mail услуга
Публикувано от: Desert Rose в Февруари 09, 2010, 09:59:49 am
[float=left](http://www.pogled.info/imagebank/thumbs/090312114924.jpg)[/float]Любимото онлайн място за киснене в работно време на милиони хора по света, Facebook, вероятно ще предложи на потребителите собствена уебмейл услуга.

Според слуховете, социалната мрежа планира да предложи модерна и функционална алтернатива на системата си за лични съобщения, която, да си признаем, никак не я бива в момента. Уебмейлът, който ще конкурира услугите на Google, Yahoo и Mcrisoft, най-вероятно ще предлага пълна POP/IMAP поддръжка.

Подобен ход от страна на Facebook би бил съвсем логичен, но дали ще бъде успешен, колкото се очаква и ще даде ли нов тласък на мрежата, привличайки все повече и повече нови потребители? Вие бихте ли заменили настоящия си мейл с нещо, завършващо на @facebook.com?

 Припомняме ви, че съвсем наскоро Facebook увеличи максималния размер на снимки, които можем да споделяме на сайта, а тези дни началната страница също търпи сериозни промени.www.mobilenews.bg


Титла: Суперустройство тръгва по света от Радиново
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 10, 2010, 09:02:04 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_374255_2.jpg)
Филип Раго (вляво), директор на “Шнайдер Електроник” край Пловдив, и
Андрю Слоун, управител на фирмата, показаха новото изделие вчера.
Снимка Стоян Илиев
[/float] [justify]Автоматичен прекъсвач от пето поколение пуска в производство “Шнайдер Електрик” в завода си край Радиново, Пловдивско.

“Продуктът е ефективен, безопасен, отговаря на екостандартите, разработен е 100% от компоненти, които се рециклират”, обясни управителят Андрю Слоун.

Суперустройството ще се използва най-вече в инсталационните системи при строителството на нови жилищни и обществени сгради.

Новият продукт iK60, който бе представен официално вчера, е част от гамата Аcti9, лансирана за пръв път в света от България. Заради това производство в завода заработиха четири нови автоматизирани поточни линии, които свеждат до минумум човешката грешка при готовата продукция. Инвестицията е 16 млн. лева, а досега в предприятието са вложени 37 млн. лв., обясни Филип Раго, директор на компанията. България е първа в света, в която новият прекъсвач ще бъде пуснат в продажба.
[/justify]


www.trud.bg


Титла: Хотел ще лети между Лондон и Ню Йорк
Публикувано от: Donelli в Февруари 15, 2010, 01:23:38 pm
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_374186_2.jpg)[/float] [justify]Британското дизайнерско бюро Seymourpowell шокира света с идеята си за летящ хотел, който ще наложи нови стандарти в сферата на луксозния въздушен транспорт.

[float=right](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_374184_2.jpg)[/float]С модела Aircruise воаяжът от Лондон до Ню Йорк ще коства 37 незабравими часа за разлика от 7-часовия скучен стандартен самолетен полет. При по-дългото пътешествие гостите ще могат да се насладят на уникални гледки и в същото време да ползват всички екстри - луксозно обзаведени апартаменти, бар и ефектна панорамна зала с прозрачен под, която придава ефект сякаш стъпвате по облаците.

Хотелът се издига във въздуха като цепелин - с помощта на 330 куб. метра водород. Капацитетът му е да вдигне 396 тона, а максималната височина - 3650 м.
[/size][/font][/justify]

trud.bg (http://trud.bg)Титла: Първият мобилен телефон с 5.1 съраунд звук представя LG
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 16, 2010, 04:35:56 pm
[float=right](http://media.sagabg.net/img/thumbs/2010/02/16/LG-GT540.jpg)[/float] [justify]Първият в света мобилен телефон с 5.1 канален съраунд звук, сходен с този на истинска аудио уредба или домашно кино, представи LG Electronics. Демонстрацията на концептуалния модел се състоя по време на Световния мобилен конгрес – най-значимото годишно събитие за мобилната индустрия, което тече в Барселона от вчера до 18 февруари.

„Първият концептуален модел, който ще поддържа съраунд звук, работи под операционната система на Google Android. Това прави комбинацията от функционалност и мултимедийни възможности още по-пълна. Така потребителите не само ще имат бърз и лесен достъп до песни, видео и филми от Интернет, но ще могат и да се насладят на едно непознато за мобилните телефони до този момент качество на звука”, коментира Димитър Вълев, Мениджър маркетинг и продажби „Мобилни комуникации" в българския офис на LG Electronics.

Концептуалният 5.1 съраунд телефон е разработен в партньорство между корейския технологичен гигант и Dolby Laboratories. Той е снабден с най-новата версия на Dolby Mobile, платформа създадена специално за мобилни телефони, която се внедрява за първи път от LG. Двете компании си сътрудничат още от 2008 година като LG Electronics беше един от първите производители на мобилни устройства, който получи лиценз за използването на Dolby Mobile технологията. Досега тя се прилага в редица модели на корейската компания, като например LG KM900 ARENA и LG KC910 Renoir

 Операционната система Android от своя страна дава на потребителите пълната свобода да персонализират модела с приложения за всякакъв вид дейности и да синхронизират безпроблемно телефона си с онлайн приложенията на Google. От LG залагат на Android и в други нови модели, като представения в Барселона LG GT540. Моделът ще работи с Android, но във версия, налична само в телефоните на LG. Tя комбинира операционната система на Google и потребителския интерфейс LG S-Class, като основно предимство е ползването на всички водещи социални мрежи накуп в едно общо приложение и съответно бърза и лесна комуникация с всичките ни приятели в тях.

За любителите на стилния дизайн по време на Световния мобилен конгрес бе представен новият компактен модел LG GD880 MINI. Елегантният малък размер на телефона, подсказан в името му, не пречи той да се предлага с внушителен 3,2-инчов дисплей. Унисекс дизайнът от своя страна го прави подходящ и за мъже, и за жени. Това е и първият модел, който поддържа иновативната услугата LG Air Sync, въпреки че няма операционна система. Тя позволява синхронизация на телефона с компютър, като гарантира сигурен архив на информацията от телефонните номера до снимките.
[/justify]


www.sagabg.net


Титла: Цифровите фоторамки изместват семейните албуми?
Публикувано от: nasiboteva в Февруари 27, 2010, 06:34:28 am
[float=left](http://digital.bg/f/10/bth_927c56e3a966f33614a704c55e2e8d82.jpg)[/float] [justify]Омръзна ли ви да подменяте снимките в старите рамки? Или да подреждате дебели албуми? Ако е така, време е да си купите дигитална фоторамка.

С нея ще демонстрирате много повече снимки в размера на една хартиена.

Представете си само колко много искате да поставите в офиса си снимките от зимната ваканция, но на бюрото просто няма как да сложите повече от една. А да носите целия албум е малко неудобно.

Но това не е всичко. Семейните снимки са също така в сигурни ръце. Представете си само – вместо старите рамки пръснати из стаите с по-една снимка във всяка от тях, имате една с желания размер, но с много повече снимки.

Аз лично не харесвам идеята за загубя добрите стари фотоалбуми. Може би защото помня времето, когато снимките бяха рядкост и животът на моите роднини се побираше в 2-3 албума със снимки на любимите хора в празнични дрехи.

Но какво бих казал за дигиталните фоторамки? Определно едно добро решение за купищата снимки пръснати из компютъра. Още повече, че размерите, в които се продават – от 3 см до 80 см - скоро ще ги направят изключително популярни.

И следващия път, когато си спомним за тях, ще открием, че снимките в портфейла са заместени от дигитални фоторамки с формата на ключодържател.
[/justify]


www.digital.bg


Титла: Първият вестник в 3D формат излезе в Белгия
Публикувано от: nasiboteva в Март 11, 2010, 08:42:21 am
[float=left](http://www.novinar.net/data/2010-03-11/20100310_0037_330X260.jpg)[/float] [justify]Изданието се продава със стереоскопични очила

Популярният белгийски ежедневник „Дерниер йор” излезе във вторник експериментално в триизмерен формат с приложени стереоскопични очила, благодарение на които можеха да се видят релефни снимките и рекламите, съобщи Франс прес.

„Бяхме си поставили за цел да издадем целия вестник в 3D формат”, обясни главният редактор Юбер Льоклерк, като подчерта, че подготовката за триизмерното издание е отнела два месеца. По този повод тиражът на вестника е бил вдигнат от 85 000 на 115 000 екземпляра. Въпреки по-големите разходи изданието бе продавано на обичайната му цена.

Люклерк уточни, че триизмерното издание е само експеримент и занапред вестникът ще бъде издаван в обичайния си вид. Освен по-високите разходи проблем за 3D вестника представлявала и организацията на работния процес. Обработването на всяка снимка отнемаше 20 минути вместо обичайната една минута, добави главният редактор. Той подчерта, че на журналистите е било трудно да приемат, че трябва да се даде приоритет на снимките, а не на текстовете.

След успеха на триизмерното кино марките „Самсунг” и „Панасоник” пуснаха тази седмица на американския пазар 3D телевизори с надеждата, че ще дадат началото на 3D ера в американските домакинства, съобщи АП. Само за един уикенд триизмерният „Алиса в Страната на чудесата" събра 116 млн. долара, а „Аватар” стана най-касовият филм в историята на киното.

От вторник „Самсунг” предлага в САЩ два модела триизмерни телевизори, които се продават със стереоскопични очила и „блу рей” технология. Те вървят на цена от 3000 долара. „Панасоник” пък пусна своя продукт на пазара.

Американските телевизии също са готови да приемат триизмерното предизвикателство. През юни телевизия EPSN ще излъчва триизмерно мачовете от Световното първенство по футбол.
[/justify]


www.novinar.net


Титла: Бил Гейтс и “Тошиба” правят вечен ядрен двигател
Публикувано от: Desert Rose в Март 24, 2010, 09:42:56 am
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_424027_2.jpg)[/float]Вторият по богатство човек в света Бил Гейтс ($ 53 млрд.), и японският технически гигант “Тошиба” обявиха, че обединяват усилията си за създаването на ядрен реактор от свръхново поколение, предаде АФП.

Реакторът ще е на принципа на “странстващите” вълни (виж графиката) - хибриден, от типа TWR (Traveling-Water Reactor). За разлика от широко разпространените сега реактори, които ползват т. нар. лека вода за охлаждане, новото устройство ще работи и ще произвежда електричество поне 100 години, без да се презарежда с гориво - обеднен уран.

“Тошиба”, която е собственик на най-големия производител на атомни електроцентрали в САЩ “Уестингхаус”, вече има технология за разработване на реактори, които могат да не се презареждат 30 г. С милиардите на Гейтс и неговата “Тера пауър” животът им може да се удължи до цял век. Първият реактор се очаква да е готов най-рано през 2020 г.


Титла: Концептуален лаптоп със сгъваема клавиатура
Публикувано от: nasiboteva в Април 05, 2010, 11:04:23 am
[float=right](http://hicomm.bg/web/files/articles_gallery/201003/10119/thumb640x320_17152.jpg)[/float] [justify]Компактен, лек лаптоп със сгъваема клавиатура. Това е решението на проблема с неудобното клавишно разпределение на повечето ноутбуци според Янг Йонгчанг. Неговата идея е за преносим компютър с размери 160х106х188 см, който обаче притежава пълноценна клавиатура. Тя се разгъва благодарение на две допълнителни платки с бутони, които се прибират под монитора. А няколко екстра клавиша (Zoom, Web Attributes, Home) ще осигуряват още по-лесно управление на лаптопа.

Дизайнерът не е обявил характеристиките на концептуалния си модел, но едно се знае със сигурност. Екранът ще е мултитъч сензорен дисплей.

Проектът носи името iWeb 2.0.
[/justify]


www.hicomm.bg


Титла: iPad пристигна и в България, но още не се продава
Публикувано от: Desert Rose в Април 09, 2010, 04:27:32 pm
[float=left](http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_441883_2.jpg)[/float]iPad - иновативното устройство на Apple, което предизвика истински фурор в САЩ с продажби на над 300 000 бройки още на първия ден - е вече и в България, съобщи TechNews.bg.

Чрез различните си приложения, таблетът предоставя отлична възможност за безжичен достъп до интернет, разглеждане на снимки и гледане на видео, слушане на музика, четене на книги, игри и други.

Джаджата разполага гланциран широкоекранен Multi-Touch дисплей с LED подсветка, който работи в хоризонтална и вертикална ориентация.

Таблетът може да бъде видян и разгледан от всички желаещи в магазин "Мултирама" в град София. Той има устойчиво на пръстови отпечатъци покритие - докосвайки го, любопитните потребители няма да му развалят външния вид.

Все още обаче не е известно кога iPad ще е достъпен на пазара у нас и на каква цена. Най-евтиният вариант на таблета струва в САЩ 499 долара.

trud.bg


Титла: Фотоапаратче с големината на палец
Публикувано от: nasiboteva в Април 25, 2010, 08:57:46 am
[justify]Според самия създател Франческо Капони, тази миниатюрна джаджа е способна да прави що годе прилични снимки, без обаче да обяви точна резолюция

[float=right](http://images.ibox.bg/2010/04/23/aparat/519x424.jpg)[/float] Създателят на това малко фотоапаратче е допуснал две грешки: първо, за солидно мъничките си размери, апаратът е с широкоъгълен обектив, но пък за сметка на това не прави качествени снимки, и второ, вероятно никога няма да бъде пуснато в продажба за заинтересованите хора.

Според самия създател Франческо Капони, тази миниатюрна джаджа е способна да прави що годе прилични снимки (конкретна резолюция не бе спомената).

Които пък от своя страна биха могли да се конкурират със междинен стандарт фотоапарати, а именно както Капони се изразява, с такива, които струват под 100 долара.

Надали ще има чак толкова много желаещи да закупят малката джаджа заради снимките, които прави, колкото до самия размер на устройството, които признаваме, е наистина впечатляващ.
[/size][/justify]


www.lifestyle.bg


Титла: Panasonic ще произвежда 3D кино камера
Публикувано от: nasiboteva в Април 28, 2010, 05:44:39 am
[float=left](http://digital.bg/f/11/bth_dc2693e0e823581a7aa7299efaaca7b5.jpg)[/float] [justify]3D киното придобива все по-голяма популярност и благодарение на иновативната си визия привлича все повече зрители. Развитието на технологиите продължава да върви в тази позока, и вече на пазара може да се намерят професионални 3D видео камери. Засъжаление цената на подобни устройства е изключително висока и с тях могат да се сдoбият само големи филмови компании.
Представената видеокамера има възможност да снима професионално триизмерно кино. Моделът носи трудното име AVCCAM AG-3DA1 и е разработен от Panasonic. Това е професионална видеокамера, която може да записва пълноценно триизмерно видео с резолюция Full-HD във формат: 1080/60i, 50i, 30p, 25p и 24p. Цялата записана информация ще се съхранява на карти с памет, SDHC / SD. Цената на устройството, което може да ви подари един прекрасен нов 3D свят, започва от $ 21,000.
[/justify]
 

www.digital.bg


Титла: Свършват ли IP адресите в Глобалната мрежа?
Публикувано от: Desert Rose в Май 14, 2010, 09:22:37 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0090/0000090992-article.jpg)[/float]Съвсем скоро ще дойде моментът, когато няма да има повече мрежови адреси, които да бъдат присвоявани в интернет, съобщава ВВС.

Според тези прогнози на 9 септември 2011 година ще бъде разпределен последният блок мрежови адреси.

Експертите смятат, че около година след тази дата ще бъде изчерпано цялото адресно пространство в интернет. Както е известно, всеки компютър с включването в мрежата трябва да има свой уникален IP адрес.

Сега се въвежда нова схема на адресиране, но много страни и компании преминават към нея бавно и с нежелание.

Цялата Мрежа е построена на основата на четвърта версия на интернет протокола (IPv4), която има теоретичен предел 4 млрд. адреса. Следващата версия – IPv6 – има потенциал вече няколко трилиона. По-нататъшният ръст на интернет зависи от използването на единия или другия протокол.

През 70-те години на миналия век, когато се поставяха основите на интернет, 4 млрд. възможни адреса се смятаха за достатъчни, но сега интернет бързо се приближава към теоретичния предел, ограничен от остарелия протокол.

Бурният ръст на интернет доведе до това, че сега неизползвани остават около 300 млн. адреса, които ще бъдат раздадени до април 2012 г.

В началото на май IANA (Internet Assigned Numbers Authority), занимаваща се с разпределение на адресите, задели два блока със 17 млн. адреса.

„Разбира се, предсказанието за предстоящото изчерпване на адресите малко прилича на гадаене на кафе”, казва Аксел Павлик, директор на компанията Ripe NCC, която разпределя интернет адресите в Европа.

„Преди десет години смятахме, че това ще стане в далечното бъдеще. Но сега всеки си купува айфон и това бъдеще се превръща в настояще”, пояснява той.

Темповете на изчерпването на адресното пространство постоянно растат. За цялата 2009 година IANA е раздала 8 блока адреси в протокола IPv4. А за първото тримесечие на 2010 вече са раздадени 6 такива блока.

В последните няколко месеца преходът към адресацията по протокола IPv6 се е ускорил. Китай е най-големият потребител, който масово преминава към новата система.

Двата протокола могат да съществуват едновременно, но връзката между двата типа адреси отнема повече време и може да доведе до общо забавяне на целия трафик в Глобалната мрежа.

Според Саймън Маккал, директор на компанията Nominet, която се занимава с управлението на адресите в домейна .uk, компаниите, които искат да избегнат недостига на адреси, трябва още сега да преминат към протокол IPv6, който дава редица преимущества в скоростта и функционалния достъп до интернет.
dnes.bg


Титла: Може ли да се хакне автомобил?
Публикувано от: Desert Rose в Май 19, 2010, 09:14:43 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0091/0000091256-article2.jpg)[/float]Група изследователи в областта на компютърната безопасност демонстрира, че електронните системи в съвременните автомобили са уязвими за хакерски атаки в същата степен, както обикновените компютри, съобщава ВВС.

Специалисти начело с проф. Стефан Савидж от Калифорнийския университет в Сан Диего и Тадайоши Коно от Вашингтонския университет успели да поставят автомобилна електроника под пълен контрол.

С дистанционно управление те заглушили двигател, изключили спирачките и произволно управлявали показанията на всички устройства.

Експертите се опитали да установят дали са защитени автомобилите от хакерски нападения и стигнали до неутешителни изводи. „Нашите изследвания показаха, че отговорът на този въпрос, за съжаление звучи така: „В малка степен“, пишат авторите на изследването.

Учените се опитали да „взломят“ електронните чипове, контролиращи работата на различните системи в автомобила. Във всяка съвременна кола има до 70 такива устройства.

Системите са програмирани така, че в определени ситуации действат координирано. Например в случай на авария се активират въздушните възглавници, предпазните колани се затягат, а ключалките на вратите автоматично се отварят.

Експертите разработили програма под името CarShark, способна да се намесва в обмена информация между различните електронни връзки в машините и да им изпраща лъжливи данни.

Те получили достъп до автомобилния компютър чрез стандартни комуникационни портове, с помощта на които механиците „общуват“ с колата по време на ремонт или сервизно обслужване. Изпитания били проведени както на движещи се автомобили, така и на паркирани.

„Успяхме напълно да изключим спирачките на движещ се автомобил – съобщават авторите на изследването. – Освен това можем да активираме спирачките, при което водачът натиска газта, а колата внезапно спира“.

Най-ярката илюстрация на възможностите на хакерите станал експеримент, при който стрелките на таблото били преврърнати в часовник, отчитащ секундите от 60 до 0. В последните секунди започва да звучи сигнал, а когато времето изтече, двигателят на автомобила се изключва, а ключалките на вратите се затварят.

Според експертите от хакерска атака могат да пострадат практически всички автомобилни системи, включително двигателят, спирачките, отоплението и климатичната система, светлинните индикации, таблото и заключването.

Впрочем засега автолюбителите могат да отдъхнат, тъй като потенциалните злосторници трудно ще възпроизведат работата на CarShark.

„Автомобилите печелят от това, че (надяваме се) не са включени към интернет (засега) и те все още не могат да се управляват дистанционно – казва Рик Фергсън, експерт по въпросите на безопасността към компанията Trend Micro. – затова, за да се осъществи подобно нападение, е необходимо да се получи физически достъп до машината – било чрез взлом, било в качеството на механик“.

Експертът подчертава, че в последно време все повече устройства използват връзка с интернет, затова хакерската заплаха за електронните системи на автомобилите трябва да се приема много сериозно.
dnes.bg


Титла: Технологии: Новият iPhone дебютира на пазара
Публикувано от: Desert Rose в Юни 24, 2010, 04:19:07 pm
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201006/photo_verybig_549876.jpg)
Най-новата версия на популярния смартфон iPhone (айФон) на технологичния гигант Apple (Епъл) днес дебютира на пазара в САЩ, Франция, Германия и Великобритания и Япония, предадоха световните агенции.

Заради часовата разлика японците първи се докоснаха до жадувания смартфон от четвърто поколение, информира Ройтерс. Феновете в азиатската страна щурмуваха местния магазин на Apple и търговските пунктове на оператора Softbank Corp. (Софтбанк), пише БТА.


(http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201006/path_20710.jpg)

Устройството, което е с една четвърт по-тънко от сегашната версия, има екран с по-висока резолюция, по-издръжлива батерия, поддържа видеоразговори през безжичен интернет (Wi-Fi) и благодарение на жироскопичния си сензор е по-подходящ за игри.

Епъл представи официално новата версия на своя смартфон на 8 юни, а на 16 юни съобщи, че заедно с партньорите си за един ден е получил рекорден брой поръчки - над 600 000. Този резултат бе повод за дълги опашки и потенциален хаос в магазините при пускане на устройството в продажба.

dariknews.bg


Титла: Правят Интернет 100-пъти по-бърз
Публикувано от: Donelli в Юли 02, 2010, 08:52:48 am
[float=left](http://images.ibox.bg/2009/09/17/internet-trafic/430x247.jpg)[/float] [justify]Група учени от MIT демонстрираха метод на работа на Интернет мрежа, чиято скорост е от 100 до 1000 пъти по-бърза от на тази, която използваме днес.

В "магическата" концепция е заложено премахването или намаляването на времето за предаване на данни, което включва превръщането на оптичния сигнал в електрически. По този начин паметта успява да обработи по-бързо всички заявки, които пристигат в един и същ момент.

Професор Винсент Чан пояснява, че идеята наречена "пренасочване на потока" ще премахва необходимостта да се конвертират и съхраняват данни при голям/висок трафик.

Начинът това да се случи е като се създаде специален път (връзка) между два големи възела например, Ню Йорк и Лос Анджелис, където да се групират и след това изпращат единични оптични сигнали, с цел избягването на множеството идващи едновременно заявки от различни посоки.

Освен потенциала от 100 до 1000-кратно увеличение на скоростта, този метод ще предостави и значителна икономия на енергия.

Реалната имплементация на това откритие ще бъде скъпа, казват учените, понеже ще изисква подмяна на голям брой рутери с нови и оптични модели.

И все пак, с оглед нарастващата популярност на онлайн приложенията, които позволяват да се гледат видео материали с висока резолюция в реално време, този метод може да се окаже добра инвестиция за доставчиците на услуги, както и технологичните компании.
[/justify]

news.bg (http://news.bg)


Титла: “Титаник” ще изплува виртуално на повърхността
Публикувано от: nasiboteva в Юли 28, 2010, 07:49:39 am
[float=right](http://hicomm.bg/web/files/articles_gallery/201007/11755/thumb640x320_21580.jpg)[/float] [justify]Американски изследователи планират нова експедиция до мястото на гибелта на трагично известния пътнически кораб "Титаник". Учените възнамеряват да оценят в какво състояние се намират останките от плавателния съд, за да създадат тяхно триизмерно изображение, което ще позволи извършването на виртуално изплуване на лайнера на повърхността.

Специалната експедиция ще се проведе през август и ще продължи 20 дни. Според експертите това е най-добре обезпечената откъм техническа гледна точка експедиция от откриването на "Титаник" през 1985 г. до сега.
[/justify]


www.hicomm.bg


Титла: ”Тошиба” изтегля 41 000 ноутбуци
Публикувано от: nasiboteva в Септември 04, 2010, 01:08:21 pm
[float=left](http://www.moreto.net/im/16410.m250.jpg)[/float] [justify]Японският производител на електроника "Тошиба" обяви, че изтегля близо 41 000 ноутбуци от целия свят.

Причината е доказана вероятност от подпалване, пише Газета.ру, цитирана от БГНЕС.

Мярката засяга моделите Satellite T135, Satellite T135D и Satellite ProT130. Досега компанията е получила повече от сто писма от клиенти с рекламации за продуктa.

Хората се оплакват от силно нагряване на корпуса на ноутбука и деформация на пластмасовата рамка около гнездото на адаптера.

Има и информация за случаи на повреда на имущество и за изгаряния от потребители.
[/justify]


Титла: Re:Технологии: Facebook и Skype се обединяват?
Публикувано от: krisschan13 в Октомври 16, 2010, 06:28:48 am
[float=left](http://static.blitz.bg/thumbnails/500/201039/20100930.nbrfjnqtur.jpg)[/float][justify] Популярната социална мрежа Facebook и гиганта в интернет телефонията Skype водят преговори за сътрудничество, насочено към обединяване на комуникационните си услуги, съобщава сайта на Wall Street Journal, цитиран от агенция Reuters.
Според източника на информацията, запознат с преговорите, ако бъде постигнато споразумение потребителите на Facebook ще могат общуват по Skype чрез акаунта си от Facebook Connect.

Свързал се веднъж, потребителят ще може да изпраща текстови съобщения, както и да води разговори чрез гласов и видео чат със своите приятели от Facebook, без допълнително превключване на Skype, уточнява Wall Street Journal.

Новите функции са възможни само чрез версията Skype 5.0, която компанията вече пусна. Facebook и Skype не са пожелали да коментират новината пред Wall Street Journal.
[/justify]

blitz.bg


Титла: Re:Технологии: YouTube с нова технология за търсенето
Публикувано от: krisschan13 в Ноември 11, 2010, 06:36:19 pm
[float=left](http://prikachi.com/images/153/2657153J.jpg)[/float][justify]Най-популярният сайт за споделяне на видеоклипове – YouTube – се похвали с нова опция. Става въпрос за уникална технология за търсенето. Според ръководството на сайта тя ще работи много по-ефективно от предишната и със сигурност ще е по-удобна за потребителите.

YouTube все още само тестват новия метод за търсене на видео материали в сайта. Той работи на базата на така наречените „теми”. Те ще се появяват над избраното от вас видео и ще ви осигурят по-бързото и точно откриване на това, от което в действителност се интересувате. Тези теми представляват един вид тагове, но са много по-сложни от тези тагове, които вече сме виждали на страницата на YouTube. Те са плод на множество анализи, базирани на коментарите на потребителите, на броя посещения и на други критерии от този сорт. Цялата тази система на работа на търсачката на YouTube позволява установяването на конкретното желание на юзъра, докато се рови из съдържанието на страницата.

В тази връзка коментар за предстоящите да се направят в YouTube промени, даде един от главните инженери на компанията – Palash Nandy. Според него потребителите често не знаят какво точно да търсят в сайта поради простата причина, че не знаят какво точно има в него. Palash Nandy напомни, че търсенето в интернет е едно, но търсенето в конкретен сайт е съвсем различно. Така например, когато сърфирате из търсачки от типа на Google, вие търсите нещо конкретно, просто не знаете къде точно се намира то. По друг начин седи въпросът с търсенето в сайтове с определена тематика и насоченост. В YouTube потребителите често влизат, за да се позабавляват и като цяло търсят нещо „забавно”. Именно тук, според Palash Nandy, се създава проблемът – по какъв начин YouTube би могъл да прецени кое е забавно, кое ще е забавно специално за вас и кое е забавно според голям кръг от хора, посещаващи редовно или по-рядко сайта.

Точно поради тази причина страници от типа на YouTube трябва да модернизират и усъвършенстват технологиите си за търсене, за да осигурят на своите клиенти достъп до пълното съдържание и те да са запознати какво изобщо се крие зад това съдържание. Темите, които се въвеждат в сайта за споделяне на видеоклипове, може би ще разрешат проблема, за който говори Palash Nandy и когато искате да видите нещо забавно – ще гледате наистина развеселяващи и смешни материали.
[/justify]

kaldata.com


Титла: Re:Технологии: Facebook и Skype се обединяват?
Публикувано от: mesut1990 в Ноември 12, 2010, 11:15:23 pm
[float=left]([url]http://static.blitz.bg/thumbnails/500/201039/20100930.nbrfjnqtur.jpg[/url])[/float][justify] Популярната социална мрежа Facebook и гиганта в интернет телефонията Skype водят преговори за сътрудничество, насочено към обединяване на комуникационните си услуги, съобщава сайта на Wall Street Journal, цитиран от агенция Reuters.
Според източника на информацията, запознат с преговорите, ако бъде постигнато споразумение потребителите на Facebook ще могат общуват по Skype чрез акаунта си от Facebook Connect.

Свързал се веднъж, потребителят ще може да изпраща текстови съобщения, както и да води разговори чрез гласов и видео чат със своите приятели от Facebook, без допълнително превключване на Skype, уточнява Wall Street Journal.

Новите функции са възможни само чрез версията Skype 5.0, която компанията вече пусна. Facebook и Skype не са пожелали да коментират новината пред Wall Street Journal.
[/justify]

blitz.bg


Аз не бих използвал още тоя новата не се доверявам на защитата му.
Ша изчакам малко и тогава


Титла: Facebook в нова битка с Google и Yahoo – пуска електронна поща
Публикувано от: krisschan13 в Ноември 18, 2010, 08:07:59 am
[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0103/0000103895-article.jpg)[/float][justify]Американската социална мрежа Facebook направи нова стъпка в борбата си за господство в интернет. Тя е свързана с пускането на електронна поща и е насочена директно срещу лидерите в този сегмент – Google и Yahoo, пише MarketWatch.

Новата услуга ще предоставя на потребителите имейл адрес, като освен електронни писма тя ще позволява изпращането на кратки съобщения и SMS-и само от една пощенска кутия.

"Това няма да убие имейлите. Това е система за съобщения, която включва като част от себе си и изпращането на електронни писма”, заяви изпълнителният директор на компанията Марк Цукерберг.

Компанията посочва, че стартира новата услуга заради големия брой млади потребители, които изобщо не използват електронна поща, тъй като тя е твърде формална и бавна, допълва той.

Цукерберг посочи, че услугата е била разработвана в продължение на цяла година. Тя предвиждала възможност за филтриране на писмата с оглед това дали са изпратени от познати или непознати контакти, казва той.

"Можем да направим доста добри неща при филтрирането, тъй като знаем кои са вашите познати”, заяви Цукерберг.
[/justify]


Титла: Дълбоко в земната кора има живот
Публикувано от: krisschan13 в Ноември 24, 2010, 10:55:37 am
[float=left](http://www.dnes.bg/images/photos/0104/0000104423-article.jpg)[/float][justify]Научна експедиция, сондирала най-дълбокия пласт на земната кора под океана, точно над мантията, откри доказателства за живот там, съобщи ЮПИ.

Учените сондираха в масива Атлантис в Централния Атлантически океан. Там сеизмичните сили са изтласкали по-близо до повърхността дълбочинен слой габро скали.

Сондата е стигнала на дълбочина до почти 1500 м, където температурата е 100 градуса по Целзий. Там учените откриха широкоразпространени бактериални общности.

Много от откритите бактерии са еволюирали да се хранят с въглеводороди като метан и бензол, подобно на микроорганизмите в нефтените находища.

"Тази дълбочинна биосфера е много важно откритие", каза Ролф Педерсен от университета на Берген.

Реакции, които произвеждат нефт и газ в земната кора, може да има и в мантията. Това означава, че е възможно да има живот и на още по-голяма дълбочина.

В екипа са участвали също американски и италиански учени.
[/justify]

dnes.bg


Титла: Технически проблеми спряха ''Скайп''
Публикувано от: krisschan13 в Декември 22, 2010, 10:49:10 pm
[float=left](http://www.kaldata.com/images/news/logos/skype.gif)[/float][justify]22.12.2010 22:36
Разследваме случая и съжаляваме за прекъсването на вашите разговори, написаха от компанията на акаунта си в "Туитър"

Популярната в цял свят компютърна програма за чат и телефония "Скайп" (Skype.bg) временно спря дейността си заради технически проблеми.

Много от потребителите й вече се обърнаха към услугите на "Туитър", за да се оплачат.

"Някои от вас може да имат проблеми с включването си към "Скайп" - разследваме случая и съжаляваме за прекъсването на вашите разговори", съобщиха от компанията на акаунта си в "Туитър".

По-късно, отново в "Туитър" беше публикувано съобщение, че достъпът до програмата бавно се възстановява и се очаква всичко да е наред в рамките на няколко часа.

Усилията за свързване към "Скайп" или за връзка с компанията останаха безуспешни.

"Скайп", която беше създадена през 2003 г., замества стандартната телефония чрез гласови, видео и текстови разговори по интернет.

През август компанията обяви плановете си за набирането на 100 млн. долара в акции чрез предлагането им на фондовата борса.
[/justify]

vesti.bg


Титла: ''Скайп'' се върна
Публикувано от: krisschan13 в Декември 23, 2010, 10:42:51 pm
[float=left](http://prikachi.com/images/778/2784778c.jpg)[/float][justify]Популярната програма за чат и телефония "Скайп" (Skype.com) възстанови в четвъртък дейността си след сериозно прекъсване, довело милиони хора до невъзможността да използват услугата.

Главният изпълнителен директор на компанията Тони Бейтс уведомява в постинг в блога й и във видеоклип, че в 19 ч. българско време около 16,5 млн. души са били онлайн в "Скайп" по света, което е около 80% от нормалния трафик.

Бейтс поднесе "дълбоки извинения" за техническите проблеми, започнали в сряда, които изведоха почти всички потребители офлайн.

"Това бяха много трудни 24 часа за много от потребителите ни. Наш приоритет бе да стабилизираме проблема и тогава да започнем да възстановяваме достъпа", казва той.

Бейтс посочва, че инженерите са стабилизирали основната функционалност на програмата - изпращането на съобщения, аудио и видео.

Ще отнеме по-дълго време обаче да се възстанови офлайн изпращането на съобщения и видеоконференциите.

Компанията планира да предложи "Скайп" кредит ваучери като компенсация на потребителите.

"Скайп", която беше създадена през 2003 г., замества стандартната телефония чрез гласови, видео и текстови разговори по интернет.

През август компанията обяви плановете си за набирането на 100 млн. долара в акции чрез предлагането им на фондовата борса.
[/justify]

vesti.bg


Титла: Skypeless
Публикувано от: krisschan13 в Декември 26, 2010, 10:11:04 pm
[float=left](http://www.capital.bg/shimg/zx660y371_1016709.jpg)[/float][justify]Защо блокира най-популярната програма за интернет разговори в света и няколко извода от това

Това, от което много хора се опасяваха, най-накрая наистина се случи. Сривът на виртуалната мрежа за безплатна интернет-комуникации Skype, която свързва над 520 милиона акаунта по целия свят, нагледно показа колко зависими сме станали от нея. По неофициални данни в момента около 124 млн. души активно разчитат на софтуера, за да общуват, а броят им е нараснал с 41% в периода от юни 2009 до юни 2010 г. На практика Skype се е превърнал в най-големия глобален телеком, разпрострял своето влияние до всяка точка на земното кълбо, където има онлайн-достъп. Настоящият срив засегна не само обикновените потребители, които не можеха да се свържат със своите приятели и роднини точно преди празниците, но и някои малки и средни фирми, които използват програмата за служебни комуникации и правене на бизнес.

Прекъсването на услугата само по себе си е проблем, който освен всичко, загатва и за възможни бъдещи комуникационни кризи. Просто Skype се е превърнала в огромна, но за сметка на това не особено печеливша компания. За първите две тримесечия на 2010 г. тя има скромни (за своите размери) приходи в размер на 406 млн. щатски долара. Причината е очевидна – само около 6 на сто от потребителите използват платени услуги. При подобни финансови постъпления по-скоро беше въпрос на време виртуалната инфраструктура на компанията да рухне под тежестта на своите над 120 милиона активни потребители.

Сривът на Skype, частичното възстановяване на работата му през последните 24 часа и пестеливите коментари на хората от компанията по темата, хвърлиха малко повече светлина как точно функционира услугата за интернет-комуникация. Оказва се, че Skype разчита на мрежа от клиентски софтуери, наричани Supernodes (или "Супервъзли"), които изпълняват малко по-специфични функции. Те са своеобразни "телефонни указатели", където се пази информацията за това как да се свържем директно с даден потребител от нашия списък. Всички "супервъзли" са обединени в децентрализирана мрежа и са взаимно заменяеми. Както изглежда, всеки един от нас в някакъв момент би могъл да да се окаже Supernode, без да подозира това. Единственото изискване е компютърът ви да не е защитен с firewall-софтуер.

Това, което се е случило през последните 24 часа, е, че поради някаква причина (най-вероятно пускане на софтуерен ъпдейт) голямата част от всички Supernodes са престанали да работят. Това е нарушило целостта на децентрализираната мрежа на Skype за адресиране и разпознаване на потребителите и е предизвикало нейния частичен срив. Просто твърде много потребители са се опитали едновременно да получат информация от твърде малко на брой Supernodes. Много вероятно е това да е започнало да блокира един по един и останалите работещи "супервъзли", предизвиквайки лавинообразен ефект.

Това, което инженерите на Skype се опитват да направят, е, да активират т.нар. Mega-Supernodes. За момента не е много ясно какво точно се крие зад този термин, но се предполага, че става дума за софтуери с информация за потребители и техните адреси, които работят на собствени сървъри на компанията. Това обаче със сигурност означава едно нещо: допълнителни разходи за Skype. Което не е никак добра новина за глобална компания с половин милиард регистрирани акаунта и малко над 400 млн. щатски долара приходи за половин година...

Изводите от всичко това, което ние, потребителите на Skype по цял свят, преживяхме през последните 24 часа, поне за мен са няколко:

- Skype наистина се е превърнал в най-големия телеком в света.

- Твърде много хората са станали зависими от онлайн-комуникациите и не могат да си позволят да ги загубят дори за няколко часа. Ако за обикновените потребители това означава просто дискомфорт, за бизнесите сривът вероятно ще доведе до загуба на пари.

- Наличието на алтернативни платформи, като например старото ICQ и чата на Facebook, спасиха хората от тотална комуникационна абстиненция. Много от тях вероятно ще се замислят дали да не поддържат резервен информационен канал, с който при нужда да заместят Skype.

- Настоящата криза може да се окаже златна възможност за по-агресивно налагане на конкурентни софтуерни решения за VoIP-телефония и интернет комуникация.

- Много потребители може би ще си дадат сметка, че Skype-комуникацията е твърде критична за тях и ще станат по-сговорчиви, когато става дума за въвеждането на платени услуги. Това в най-голяма степен засяга фирмите и корпоративните клиенти. Много от тях вероятно ще се замислят по-сериозно дали пак да поверят  бизнеса си на безплатно комуникационно решение. Най-малкото, защото после ще могат да се сърдят единствено на себе си, ако то спре да работи.

24.12.2010 г. - Според изпълнителния директор на Skype Тони Бейтс сривът в комуникационната мрежа не е предизвикан от злонамерена атака. Функционалността на софтуера за интернет-разговори е възстановена на 90%.
[/justify]

http://www.youtube.com/watch?v=KER1vYO9nJw

capital.bg


Титла: Re:Технологии: Очилата на Терминатор са вече реалност
Публикувано от: krisschan13 в Декември 28, 2010, 08:26:44 am
[float=right](http://www.dnes.bg/images/photos/0107/0000107310-article2.jpg)[/float][justify]28.12.2010, 08.00
Технологията дава информация за всичко, към което се погледне


Учени от Финландия създадоха прототип на очила, които „разбират“ това, към което е насочен погледът, сверяват с базата данни и дават информация за обекта (включително и за хора) от вътрешната страна на стъклото.

„Очилата познават хора и обекти, към които гледате, и дисплеят се опитва да ви даде колкото може повече информация“, казва специалистът Самуел Каски.

Според Tech News Daily, данните се изписват на малки прозрачни дисплеи, разположени близо до зеницата. В такъв случай и текстът, и изображението витаят в пространството едновременно с обектите от реалния свят.

Изследователите са убедени, че бъдещите версии на очилата ще имат безжичен достъп до интернет, увеличителна способност и ще разпознават обекта, върху който е насочен погледът.

Всичко това разкрива големи възможности за човека, например може само да погледне върху даден обект, лежащ на лавицата на някой магазин, и да разбере неговия състав. „А когато срещнете човек, то след секунда ще имате информация за него“, казват изследователите.

Инженерите от Хелзинкския институт по информационни технологии към Университета Аалто (Финландия) са сигурни, че фантастичното устройство ще бъде пуснато в продажба след 5-10 години.
[/justify]

dnes.bg


Титла: Re:Технологии: 3D екраните могат да са опасни
Публикувано от: krisschan13 в Януари 07, 2011, 07:53:29 am
(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1BFVFlBL3R2c2V0c2phbjQuanBn&w=375&h=249)
Макар че 3D технологията е сравнително нова, тя вече предизвиква сериозни опасения за здравето сред някои специалисти.

Има хора, за които тази система на видеоизображения е причина за сериозни оплаквания – главоболие, сърцебиене, виене на свят.

Лекарите вече дори са измислили име за това състояние – киберболест.

Причината за нея те виждат в несъответствието между движението на очите и лещите на очилата, които се използват пред 3D екрана.

Когато обектът на екрана се приближава очната ябълка реагира на това и се променя, докато очилата – не.

Kолкото по-близо е човек до екрана, толкова се увеличава риска той да се почувства зле или състоянието му да се задълбочи, показва изследване, проведено по поръчка на най-голямата японска телевизионна компания NHK.

Въпреки че някои производители на 3D телевизори ги продават със стикер на панела, предупреждаващ да не се гледа след употреба на алкохол, по време на бременност, в напреднала възраст или при недоспиване, малка част от потребителите обръщат внимание на препоръките, коментира Ройтерс.


vesti.bg


Титла: Re:Технологии: Инвазията на Skype продукти продължава
Публикувано от: krisschan13 в Януари 12, 2011, 09:26:14 am
(http://prikachi.com/images/412/2852412c.jpg)

Множество компании започват масово интегриране на клиентския софтуер на Skype. И тук не става въпрос само за производителите на смартфони и таблети, а и за уреди, каквито има във всеки хол. Там, където са разположени телевизори и системи за домашно кино.

На ежегодното изложение в Лас Вегас Skype беше демонстриран на редица телевизори, които имат функцията за връзка с интернет.

Някои, като Panasonic и LG, показаха възможност за безплатни HD видео разговори чрез продуктите си. Към тази компания се присъединиха Sony и Vizio, макар при тях качеството на изображението да не е на възможно най-високата резолюция.

За всички, които имат телевизори без Skype и не планират да купуват нов, също има решение. Програмата е интегрирана в Blu-ray плеъри. За целта е необходимо и закупуването на камера, която да осъществява видео връзката.

Потребителският интерфейс е опростен и удобен. Можеш да си в Skype, докато гледаш телевизия и да получаваш известия за съобщения или обаждания в долния ъгъл на екрана. Дори лентата със списъка с контакти може да бъде видима постоянно в определена за целта позиция.

От Sony обаче побързаха да уточнят, че интеграцията на Skype в редица техни продукти няма да засегне Playstation 3 въпреки масовото желание на геймърите конзолата им да поддържа програмата за чат, телефонни и видеоразговори.


dnes.bg


Титла: Re:Технологии: Първи кинофилм, сниман само с айФон
Публикувано от: krisschan13 в Януари 13, 2011, 07:26:34 am
(http://prikachi.com/images/746/2855746B.jpg)

Night Fishing (Нощен риболов) има същата резолюция като стандартните киноленти, но е създаден само за 10 дни с едва 133 хил. долара и 80 души

30-минутен кинофилм, за който се твърди, че е първия изцяло сниман с айФон , представи известният южнокорейски режисьор Парк Чан-уук.


Night Fishing (Нощен риболов) има същата резолюция като стандартните киноленти, но е създаден само за 10 дни с едва 133 хил. долара и 80 души.

Филми на нашумелия режисьор, чиито творби често участват в различни фестивали, бяха показани и на последната "Киномания" у нас - "Олдбой", Sympathy for Mr. Vengeance и Sympathy for Lady Vengeance (виж пълната му филмография в IMDB). Две от творбите му са печелили награди в Кан.

Новият нестандартен проект, сниман "за забавление", е 30-минутна сюрреалистична среща между рибар и жена шаман.

Парк е убеден, че възможностите, които предлагат новите технологии, трябва да бъдат използвани.

Сцените във филма са снимани едновременно от различни ъгли с два айФона, но в крайната версия има и "изненадващо интересни" кадри, снимани с личните телефони на хората, работили по проекта.

Според Парк този процес на създаване на крайния продукт е по-демократичен.

АйФон-филмът ще бъде първият подобен, прожектиран в киносалоните, твърди PROne, агенцията, която представлява твореца.

Той обаче е категоричен, че технологичната страна не е за сметка на посланието във филма. "Фактът, че е правен с телефон, сега е по-интересен, но в дългосрочен план историите и актьорската игра на екрана са по-важното нещо", казва той пред агенция Йонхап.

Филмът е частично продуциран от корпорацията KT, единствения местен разпространител на айФони, продал 1,8 млн. бройки в Южна Корея от ноември 2009 г.

Лентата ще бъде показана в 10 киносалона в страната на 27 януари.


vesti.bg


Титла: Re:Технологии: Nokia и Microsoft си стиснаха ръцете
Публикувано от: krisschan13 в Февруари 11, 2011, 05:00:37 pm
(http://prikachi.com/images/139/2972139A.jpg)

Финландският мобилен гигант Nokia оповести, че ще формира „мащабно стратегическо партньорство" с Microsoft, информира БиБиСи.

От компанията уточниха, че сделката предвижда новите смартфони на Nokia да използват операционната система Windows Phone, търсачката Bing да бъде интегрирана в телефоните на финландската компания, а Nokia Maps да бъдат интегрирани в онлайн картите на Microsoft. Предвиждат се и значителни съкращения във финландската компания.

Възприемането на Windows Phone като основна операционна система означава, че настоящите софтуерни платформи на Nokia постепенно ще напуснат сцената. Symbian, която задвижва повечето „умни" устройства на компанията ще бъде предоставяна на трети производители, въпреки очакванията за още 150 млн. продадени смартфони с марката Nokia и утвърдената операционна система.

От друга страна, авангардната Linux-базирана ОС MeeGo ще бъде интегрирана само в едно устройство, след което разработчиците ще продължат да се занимават с разработка на нови платформи, интерфейси и устройства. Едно от причините за това е бавното развитие на "екосистемата" около отрочето на Intel и Nokia, което ще стане open-source.

По-рано през седмицата топ мениджъра на Nokia Стивън Елоп съобщи в бележка към подчинените си, че компанията е в криза. Смята се, че ходът на Nokia е резултат от огромния натиск, който Apple с iOS и Google с Andriod оказват на финландците на мобилния фронт. Те загубиха 10% от пазарния си дял само за година и в момента имат под 30%.

Symbian дълги години беше без конкуренция, но даже в най-новата си версия, Symbian^3, той изостава значително като функционалност от новото поколение мобилни операционни системи и най-вече при устройствата с чувствителни на допир екрани. Особено притеснителна е агресивната стратегия на Google, в резултат на която непрекъснато излизат нови и нови „дроиди" от всякакви производители.

Според анализатори,опитите на Nokia да се конкурира чрез собствена платформа, са претърпяла пълен провал. „Microsoft са големият победител в ситуацията, но няма как с вълшебна пръчица положението да се промени, предвид силата на iOS и Android", коментират още те.


news.bg


Титла: ''Червеи'' тормозят Facebook
Публикувано от: krisschan13 в Февруари 19, 2011, 11:10:45 am
(http://images.ibox.bg/2010/09/16/facebook%20/430x300.jpg)

Социалните мрежи са едни от най-опасните сайтове в света в момента. Началото на 2011 г. доказа, че огромният интерес на потребителите към социалната мрежа предизвика интереса и на киберпрестъпниците към сайта.

Това стана причина за разпространяването на няколко вируса през Facebook само в рамките на няколко дни, съобщава kaldata.com.

Сред тях са червеите Win32/Yimfoca.AA и Win32/Fbphotofake. Това помогна на Win32/Yimfoca.AA да влезе в класацията на 10-те най-разпространени вируса в много европейски държави само за няколко седмици след пускането му на свобода. Сред тях са Австрия, Италия, Чехия и Словакия.

Основен метод на разпространение на червея Yimfoca е Facebook чатът. Самият той не е опасен, но служи като проводник за разпространението на други заплахи и се разпространява още през софтуери като Skype, MSN или Yahoo Messenger.

Yimfoca може да свали без знанието на потребителя дори фалшив антивирусен софтуер, да промени настройките, свързани със сигурността на компютъра и да изключи защитната стена (firewall) на Windows firewall. Основното действие на Fbphotofake е разпространението на Facebook спам. „Въпреки това, потребителите трябва да внимават много и да не отварят прикачени файлове или да кликат по линкове, които изглеждат странни", съветва Веселинов.

Освен за разпространение на червеи обаче, Facebook се използва все по-често и за разпращане на добре познатите „нигерийски" спам съобщения.

Според Ранди Ейбрамс, директор техническо образование в северноамериканското подразделение на ESET, „част от проблема е, че Facebook културата противоречи на всички правила за сигурност, което я превръща в изпитание за всички професионалисти от бранша".


news.bg


Титла: Хирург демонстрира създаване на бъбрек на конференция
Публикувано от: krisschan13 в Март 04, 2011, 08:03:24 am
(http://prikachi.com/images/233/3052233K.jpg)

Хирург, специализирал се в регенеративна медицина "отпечата" истински бъбрек, използвайки машина, която премахва необходимостта от донори когато се налага трансплантация на органи.

"Това е като да опечеш кейк", заяви Антъни Атала от Института за регенеративна медицина в Уейк Форест докато създаваше нов бъбрек на сцената на TED конференция в калифорнийския град Лонг Бийч.

Скенери правят 3-D изображение на бъбрека, който трябва да бъде заменен, след което тъканна проба с около половината от размера на пощенска марка се използва за подхранване на компютризирания процес, обясни Атала. Органният "принтер" впоследствие работи пласт по пласт, за да създаде бъбрека, който да замени този на пациента, като възпроизвежда неговата тъкан.

Колежанинът Люк Масела е между първите, получил такъв бъбрек по време на изследвания преди десетилетие когато той е бил 10-годишен. Младежът е роден със "спина бифида" и бъбреците му не функционирали. "Сега съм в колеж и се опитвам да живея като нормално дете", заяви Масела на конференцията. "Тази хирургическа намеса спаси живота ми и ме направи това, което съм днес", сподели той.

Около 90 % от хората, очакващи трансплантация се нуждаят от бъбреци и тази нужда далеч надхвърля предлагането на дарени органи, според Атала. /АФП /


vesti.bg


Титла: Пиратството е продукт на глобалната ценова политика
Публикувано от: krisschan13 в Март 17, 2011, 06:23:03 pm
(http://www.kaldata.com/images/news/logos/hacker6.gif)

За никого не е тайна, че цените на софтуерните продукти, филмите и музиката варират силно, според географското местоположение на потребителите. Без значение дали искате да си купите новата версия на Windows или популярната игра Angry Birds – ако се намирате извън Съединените щати има голяма вероятност да получите силно надута цена. Изследване, публикувано от Neowin хвърля повече светлина по въпроса.

От доклад на Social Science Research Council става ясно, че завишените цени, които са принудени да плащат хората в страни със свит пазар стимулират силно интелектуалното пиратство. Потребителите нямат реален избор, тъй като или не могат да си позволят исканите суми, или това което се предлага е с неоправдано завишена цена. Така пред тях няма друга алтернатива освен да се обърнат към сайтовете за безплатно споделяне на информация.

Като пример е дадена играта Call of Duty: Black Ops за платформата Xbox 360. В САЩ заглавието може да бъде купено на цена варираща между 54 и 60 щатски долара. За да си купи играта средният американец трябва да отдели около 0.12% от годишния си доход. Във Великобритания положението е приблизително същото, но в Бразилия нещата се променят драстично. Там играта се продава за 96 щатски долара, като цената съставлява 1.07% от годишния доход на средностатистическия бразилец. По подобен начин стоят нещата и с продуктите на други компании. Цената на Microsoft Office например, варира в граници, които на места се различават до десет пъти, се посочва в изследването.


Титла: Re:Технологии: Какво има във вътрешността на едно LCD
Публикувано от: krisschan13 в Март 19, 2011, 10:12:57 am
19.03.2011 09:49
Видео демонстрация на това как работи един течнокристален дисплей


(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL2h0dHA6Ly9oaWNvbW0uYmcvd2ViL2ZpbGVzL2FydGljbGVzX2dhbGxlcnkvMjAxMTAzLzE0NTIwL3RodW1iMzc1eDI0OV9sY2QtaW5zaWRlLmpwZw==&w=375&h=249)

Въпреки че всекидневно използваме поне едно устройство с LCD дисплей (монитор, телефон, телевизор, лаптоп, фотоапарат), повечето от нас не са съвсем наясно как точно работи един течнокристален екран.

На видеото тук ще видите най-подробно обяснение за това какво представлява технологията и как функционира тя. В основата стоят течни кристали и осветление, но има още куп други детайли, които превръщат компонентите в цялостен продукт.

Ако ви е интересно какво точно има във вътрешността на едно LCD, просто изгледайте видеото. Демонстрацията е много интересна и полезна.


http://www.youtube.com/watch?v=jiejNAUwcQ8

vesti.bg


Титла: Кибератаките са се увеличили почти двойно през 2010г.
Публикувано от: krisschan13 в Април 06, 2011, 03:38:06 pm
(http://prikachi.com/images/455/3186455U.jpg)

Броят на уеб-базираните атаки е нараснал с 93% през 2010г. в сравнение с предходната година. Това е заключение на доклад на Symantec.

Този ръст се дължи на разпространението на съкратените интернет адреси, които се публикуват в социалните мрежи. Чрез тях потребителите се подвеждат да въведат важна информация във фалшиви копия на легитимни страници (т.нар фишинг), а често там дебнат и вируси.

От софтуерната компания обясняват, че атаките срещу мобилните платформи също ще се увеличат. През миналата година е отчетен 42% ръст в уязвимостта на мобилните устройства.

"Големите мобилни платформи стават толкова популярни, че привличат все повече вниманието на кибер престъпниците", казват от Symantec. "Кибер престъпниците наистина ще последват потребителите и тук", допълват от компанията.

От Symantec предричат, че през тази година ще нарасне и броят на целевите кибер атаки от типа на тази с червея Stuxnet, поразил иранската ядрена програма.

Т. нар. "целеви атаки" са успешни, тъй като повечето потребители не отварят подозрителни линкове, изпратени в пощата им като спам, но пък отварят файлове, които получават от познати им изпращачи.
"Този тип атаки са по-трудни за изпълнение, но пък възвращаемостта им е по-голяма", заяви Сиан Джон, стратег по сигурността в Symantec.


news.bgТитла: Google финансира подводна електрическа мрежа
Публикувано от: krisschan13 в Април 07, 2011, 08:09:19 am
Зелената енергия ще захранва 2 млн. домакинства

(http://85.14.28.164/d/images/photos/0115/0000115494-article2.jpg)

Онлайн компанията Google влезе с 37,5-процентов дял в изграждането на революционна мрежа за пренос на електричество от океански комплекс с вятърни централи, съобщава CNN.

Проектът за захранване със зелена енергия на голяма част от американското източно крайбрежие все още е в начална фаза, но практическият му старт може да бъде поставен в рамките на следващите 12 месеца.

С начало в южна Вирджиния и край в северен Ню Джърси, мрежата с капацитет 6000 мегавата ще бъде разположена на океанското дъно на 15-30 километра от брега.

Инициативата има за цел да стимулира инвестициите в конструирането на вятърни електроцентрали в океана край Атлантическото крайбрежие на САЩ.

Предимствата в сравнение с наземните централи от този тип са най-вече по-постоянните и по-силни ветрове. Но също така отдалеченото разстояние от населени места.

Изграждането и поддръжката обаче са доста по-скъпи и неслучайно няма нито една отдалечена от сушата вятърна електроцентрала, направена с търговска цел. Другият основен проблем е липсата на мрежа за пренос на произведената електроенергия.

Сега от Google са се заели с премахването на поне една от пречките.


dnes.bg


Титла: Продадоха капсулата на Гагарин за 3 милиона долара
Публикувано от: nasiboteva в Април 13, 2011, 07:39:52 pm
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201104/photo_big_699798.jpg)

Съветска космическа капсула беше продадена на търг в Ню Йорк за 2,8 милиона долара на 50-тата годишнина от историческия полет на Юрий Гагарин в Космоса.

Сферичната капсула "Восток 3КА-2" беше продадена от Sotheby's, като цената беше по-близка до долната граница на очакваните от търговската къща 2 до 10 милиона долара. Засега не е известна самоличността на купувача, пише БГНЕС.

Обгорената капсула има сериозна история като модел за последния опит преди полета на Гагарин. Тя е била използвана, за да превозва малко куче на име Звьоздочка, и кукла с човешки размер до орбитата и обратно. Тяхното успешно завръщане позволява на Гагарин да извърши първия полет на човек в Космоса.www.dariknews.bg


Титла: Споделянето на файлове – извън закона в Нова Зеландия
Публикувано от: krisschan13 в Април 16, 2011, 08:39:45 am
(http://images.ibox.bg/2011/01/23/dedede/430x287.jpg)

Новозеландските депутати приеха закон, който поставя извън закона споделянето на файлове, съобщи kaldata.com. Приемането на закона е преминало почти единодушно: против в Парламента на островната държава са гласували само "зелените" и двама депутати от индийски произход.

Според един от лобистите на новия закон - министърът на търговията на Нова Зеландия Саймън Пауър, той има за цел "да сложи край на незаконния обмен на файлове" (законен такъв обаче в закона не се предвижда) и "да защити притежателите на авторски права".

Законът влиза в сила на 1 септември тази година, но до началото на октомври 2013 година той няма да се отнася до мобилните мрежи.

Мнението на потребителите, които обвиниха депутатите в пълно неразбиране на основните принципи на действие на глобалната мрежа и в частност на съвместното използване на файлове, е било игнорирано.
Закони за борба с пиратството, касаещи използването на интернет, има в много страни. Един от най-тежките такива действа във Франция: съгласно закона, приет през 2009 година, за нелегално сваляне на съдържание нарушителят е заплашен от глоба до 300 000 € и дори лишаване от свобода.


news.bg


Титла: Секс в космоса? Само с халат
Публикувано от: krisschan13 в Април 18, 2011, 10:29:38 am
(http://images.ibox.bg/2007/04/10/23826/256x193.jpg)

Заради безтегловността сексът в космоса е възможен само при употребата на специална техника, при която единият от партньорите трябва да бъде "застопорен".

За целта руските космически специалисти изобретиха специален халат, покриващ отчасти гърба и пристягащ се под мишниците.

На една педя под тила халатът има обла издатина, която съответства на вдлъбнати места в стените на космическия кораб, така че да се напасва с щракане за тях като копче тик-так.

Партньорът, който ще е в пасивна поза, навлича халата и се закача за стената. Другият остава свободен и плаващ. На него се пада да извършва постъпателните движения, обясняват изобретателите.

"Пасивният" партньор обаче също свободно движи таза си.

Иначе сексът в космоса е доста сложен за изпълнение именно заради безтегловността, която пречи да се появи умора - а тъкмо умората е тази, която казва на човек кога да спре.

Колкото до космическия сексхалат, не е ясно дали досега е влизал в употреба, съобщава Бгнес.

Още през 2000 г. американски и руски астронавти оповестиха опитите си за секс в космоса - част от програма за установяването на шансовете за оцеляване на човечеството в орбита за по-дълъг период от време.

"Въпросът за секс в космоса е сериозен. Експериментите са с цел да се измерят шансовете доколко семейните двойки ще могат да продължат не само собствения си род, но и този на човечеството", казват френски учени.


news.bg


Титла: Re:Технологии: Катастрофален старт за Windows Phone 7
Публикувано от: krisschan13 в Май 05, 2011, 07:47:11 am
(http://images.ibox.bg/2010/10/11/3/211x152.jpg)

Компанията Microsoft е продала 674 000 устройства, използващи операционната система Windows Phone 7. Това твърди руснакът Елдар Муртазин от сайта mobile-review, който често публикува надеждни информации „от кухнята" на компаниите в мобилния сегмент.

Този път, той не споменава откъде идват слуховете. Цитираният от pcceni.bg Муртазин отбелязва, че въпреки пуснатите в продажба 1.5 милиона смартфона от настоящите партньори на Microsoft в лицето на HTC, LG, Samsung и Dell, то по-малко от половината са били продадени на крайни потребители.

Ако тези числа се окажат истина, то те несъмнено показват слабия старт на Windows Phone 7. За сравнение, посочват от pcceni.bg,  Apple iPhone 4 успя да продаде около 14 милиона бройки за 4 месеца след премиерата си, а Samsung Galaxy S - 10 милиона за 6 месеца. Разбира се, iOS и Android са далеч по-стари платформи от Windows Phone 7, но със сигурност Microsoft са се надявали на много по-успешна старт.


news.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: nikkiw в Юни 24, 2011, 03:34:21 pm
Задава се нов роудстър от Porsche

(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201106/photo_verybig_738082.jpg)

Porsche готви нов роудстър, наследник на 346. Според слухове, моделът скоро ще бъде завършен и ще се появи през лятото на 2014 година. Колата ще бъде задвижвана от средно-разположен 1,6-литров турбо агрегат с мощност от 197 к.с.

Любопитно е че новият роудстър се очаква да се предлага за 39 000 евро, което е приблизително 8000 евро по-малко от сегашния Boxster.

Агенция Speed-Press


Титла: Re:Технологии: Компютърна мишка за петте пръста
Публикувано от: nikkiw в Юни 25, 2011, 11:12:01 pm
Компютърна мишка за петте пръста
Мишката е подходяща за управлението на сложни обекти в програми като 3D CAD.

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL2h0dHA6Ly9oaWNvbW0uYmcvd2ViL2ZpbGVzL2FydGljbGVzX2dhbGxlcnkvMjAxMTA2LzE2MDUzL3RodW1iMzc1eDI0OV9hbWVuYm8uanBn&w=375&h=249)

Специалисти от японската компания Double Research & Development са разработили устройство, което може да бъде оприличено на компютърна мишка с бутони за петте пръста на човешката ръка. Името на манипулатора е amenbo. То разполага с отделни датчици, които фиксират движението на всеки пръст и оказваното върху тях налягане.

Въпреки че изглежда доста странно, "мишката" може да бъде много полезна, смятат от Double Research & Development. Според тях е особено подходяща за управлението на сложни обекти в програми като 3D CAD например.

http://www.youtube.com/watch?v=0sHNlaQfXpg

vesti.bg


Титла: Разкриха мрежа от 4 милиона "компютъра зомбита"
Публикувано от: Deizi_Rock в Юли 04, 2011, 01:23:23 pm
(http://razkritia.com/wp-content/uploads/computer-virus1-300x203.png)

Разкриха мрежа от 4 милиона "компютъра зомбита"

Над 4 милиона компютъра с помощта на опасен троянски кон са се оказали въвлечени в ботнет – мрежа от заразени компютри, които могат да бъдат използвани от разстояние.
 Според експерти по компютърна сигурност този ботнет е почти невъзможно да бъде унищожен, пише Би Би Си.
 Престъпниците, поели контрола над компютрите, или крадат данни от тях, или ги използват за разпращане на спам и за атаки срещу други машини.

 Троянският кон, известен като TDL-4 (най-новата разновидност на троянския кон TDSS) – е вредоносна програма, която се внедрява в компютри, работещи в операционната система Windows.
 По правило сам по себе си троянският кон не причинява вреди на компютъра и трудно може да бъде открит и обезвреден.
 Руската преса и по-специално „Известия“ твърди, че автор на „най-съвършения троянски кон“ е някоя си групировка от руски хакери, която според изданието печели от това по 1 милион долара на месец.

 Експерти по сигурността казват, че неотдавнашните успехи в борбата с ботнетите са накарали хората, които разработват TDL, максимално да усложнят откриването му.
 През последните три месеца, тоест откакто се появи четвъртата версия на троянския кон, TDL е успял да проникне в 4,5 милиона компютъра.

 Промените, направени в TDL-4, са го направили най-сложния троянски кон до момента, пишат специалистите по компютърна сигурност от Лабораторията Касперски Сергей Голованов и Игор Суменков.
 „Създателите на TDL са се опитали по същество да създадат ботнет, който не може да бъде унищожен. Той е защитен от атаките на конкурентите и антивирусните компании“, пишат изследователите.
 28% от жертвите на TDL-4 са в САЩ, не са малко и в Индия (7%) и  във  Великобритания (5%), а по 3% са във Франция, Германия и Канада.
 Точно сложността на TDL-4 обаче може да помогне за унищожаването му, смятат изследователите от Лабораторията Касперски, които са открили грешки в кода на троянския кон.
 Това им е дало възможност да получат достъп до базата данни с информация за заразените компютри, което от своя страна ще помогне на изследователите да разберат кой и защо е създал TDL-4.


Титла: Re:Технологии: Windows 8 буутва невероятно бързо
Публикувано от: krisschan13 в Септември 10, 2011, 08:08:38 am
Скоростта, разбира се, зависи и от хардуерните параметри на системата.

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL2h0dHA6Ly9oaWNvbW0uYmcvd2ViL2ZpbGVzL2FydGljbGVzX2dhbGxlcnkvMjAxMTA5LzE3NDA4L3RodW1iMzc1eDI0OV93aW5kb3dzLTgtZmFzdC1ib290LmpwZw==&w=375&h=249)

Поредното видео за Windows 8, публикувано в MSDN блога, показва с каква скорост буутва новата операционна система.

Както можете да видите, това се случва едва за няколко секунди. Microsoft обещава скорости между 30 и 70% по-ниски от тези на еднакво производителен компютър с Windows 7. За да бъде постигнат този ефект, ОС създава малък хибернациониен файл преди всяко изключване, който се съхранява на твърдия диск и бива прочетен при следващото включване, за да може сесията на ядрото да се поднови, а не да се стартира отново. Процесът е в сила дори при изваждане на батерията на лаптоп, както можете да видите от видеото.

Все пак имайте предвид, че вашият компютър може и да не постигне това изключително бързо стартиране, което показва служителката на Microsoft. За оптимални резултати се препоръчва използването на SSD диск.

Повече за други нови възможности на Windows 8 можете да прочетете тук. (http://hicomm.bg/bg/articles/news/17395/Windows-8-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0-Hyper-V/)


http://www.youtube.com/watch?v=2AE6Nx0Ye0M

vesti.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: montero1 в Септември 10, 2011, 04:43:17 pm
Ползвали ли сте някога Daemon Tools Lite или Alcohol 120%? Естествено, че ДА, що за въпрос е това? Но вероятно е имало случаи, в които сте се сблъсквали с проблеми при инсталирането на тези програми на своята Windows операционна система, за да можете да отворите ISO файла на дадена игра или пък софтуер. Това вече ще остане в миналото, тъй като от Microsoft обявиха, че новата Windows 8 ще разполага с вградена програма за „маунтване" на ISO изображения.

 

Със сигурност това ще зарадва милиони геймъри и любители на любители на филми по света. Причината Microsoft да вградят подобна опция в операционната си система е, че с нарастването на капацитета на твърдите дискове е неудобно да носят купчина дискове със себе си, а могат просто да запазят ISO форматите на софтуерите. Следователно една Windows OS би имала полза от подобно приложение. Има и една малко неприятна новина обаче. С новата Windows 8, няма да можете да сте способни сами да създавате ISO изображения, но едва ли това ще притесни много потребители.

 

Източник: www.mobilenews.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: sppaiki в Ноември 11, 2011, 10:00:28 am
Още един конкурент ще диша във врата на Facebook 

(http://static.blitz.bg/thumbnails/640/201108/20110822.aeiqhoowgd.jpg)

Nielsen Online изнесе данни, че в световен мащаб социалните мрежи бележат най-голям ръст на новите потребители,
сравнено с електронните пощи, интернет порталите и търсачите. Според същото изследване голяма част от потребителите
притежават профил в няколко различни социални мрежи. Този факт е категоричен индикатор за постоянно възходящата
тенденция при социалните медии.
За своето място под слънцето ще се бори още една социална мрежа – Webclub.bg. Шансът за успех на новата медиа се
крие в това, че тя няма аналог в света. Социалната платформа първо ще бъде лансирана на нашия пазар. Създателите й
разчитат на вроденото любопитство на българина и на това, че нашият онлайн пазар е по-добре развит в сравнение с
тези на съседите ни.

Освен това Webclub.bg предлага някои нововъведения, които липсват при подобни мрежи. Най-важното сред тях е начинът,
по който съдържанието се отнася към двадесетте раздели на сайта. Това дава възможност на търговските марки, партии или
известни личности да се популяризират не чрез реклама, а чрез качествено съдържание. Потребителите няма да бъдат
натоварвани с банери и стандартна онлайн реклама.

Сред другите новости и предимства на Webclub.bg се забелязват лесната и удобна навигация; възможността бързо да се
информираш за всичко, което те интересува, от общите раздела на сайта; възможност да общуваш на едно по-сериозно ниво в
т.нар. “Клубове по интереси”, които ще бъдат ядрото на новата социална медия.

Идеята и реализацията на социалната платформа е дело на българска агенция за уеб дизайн. Проектът е отнел на създателите
му почти две години, през които те усъвършенстват идеята. Първоначалният достъп до Webclub.bg ще става с парола,
която ще знаят само избрани потребители.

www.blitz.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: sppaiki в Ноември 15, 2011, 10:27:25 am
Nokia представи изключителния HumanForm

(http://i.actualno.com/club.bg/files/2011/11/12/nokia-nokia-gettyjpg_7b999894ef.jpg)

Nokia анонсира изключителен концептуален телефон на име HumanForm. Той представлява плосък апарат, изпълнен в капковидна
форма, способен да се огъва и върти по различни начини.

Способностите му са наистина невероятни - при огъването на апарата може да приближавате и намалявате изобразяваната върху
повърхността му картинка. С леко "разтръскване" може да преминавате от едно меню в друга, а чрез завъртане на една или
друга страна - да се движите в списъка с файлове.

Интересна е и възможността за осезателно възприемане на изображението с помощта на тактилна технология.

Моделът се отличава с прозрачен корпус и дисплей, всяка точка от които е чувствителна на допир. Въпреки че е само концепт,
апаратът може да бъде произведен във всеки момент с помощта на съществуващите към момента нанотехнологии.
www.news.bg


Титла: Създадоха твърда конструкция, по-лека от въздуха
Публикувано от: sppaiki в Ноември 20, 2011, 09:17:38 pm
Създадоха твърда конструкция, по-лека от въздуха

(http://static.inews.bg/pictures/312153_375_282.jpg)

Метална решетка от тръби с дебелината на косъм стана най-леката твърда конструкция, създавана някога и според учени
плътността ѝ е по-малка от тази на въздуха.

Досегашните субстанции с най-малко тегло като аерогеловете, известни и под името "замръзнал дим", могат да достигнат
плътност от 1 милиграм на кубичен сантиметър. Проблемът при тях и металните пяни е тяхната неподредена структура,
която ги прави по-малко устойчиви от обикновения гел или пяна. Новата решетка има здравината, твърдостта и
електропроводимостта на конвенционален материал.

Един от учените обяснява, че ако човек се вгледа в Айфеловата кула или моста Голдън Гейт, ще забележи, че те са невероятно
леки и здрави за размерите си и това се дължи на архитектурата им. Затова целта на екипа е била да постигне същото,
като работи със структурата на материалите.

За да създаде новата конструкция, той е изпозвал течен фотополимер, който е осветяван с ултравиолетова светлина.
Получената решетка след това е обвита в тънък метален филм, в случая сплав от никел и фосфор. След това фотополимерът
е отстранен с луга и така се получават кухите тръби, които са с ширина 100 до 500 микрона, или един до пет пъти дебелината
на косъм. Стените им пък са до хиляда пъти по-тънки от него.

Учените са открили, че при експерименти решетката бързо се връща към оригиналната си форма, дори когато е свивана
наполовина от размера си. Според тях изобретението може да се използва в космонавтиката, както и в абсорбирането
на шум и вибрации, съобщава БНР.
www.inews.bg


Титла: Samsung пусна нов смартфон
Публикувано от: sppaiki в Ноември 29, 2011, 03:36:32 pm
Samsung пусна нов смартфон

(http://images.ibox.bg/2011/11/29/wave/430x328.jpg)

Samsung пусна в продажба новия си смартфон Wave 3 с операционна система bada 2.0. Моделът е изпълнен в алуминиев корпус
и струва около 545 долара, според различни източници в интернет.

Wave 3 предоставя 4-инчов екран Super AMOLED с WVGA резолюция и разчита на изчислителната мощ на 1,4-гигахерцов процесор,
съобщава technews.bg.

Налична са 5-мегапикселова камера, модули Wi-Fi, Bluetooth 3.0 и GPS и слот за карти памет microSD. Батерията е с
капацитет 1500 милиамперчаса.

Wave 3 има размери 126х64х9,9 мм и тежи 122 грама. В режим на изчакване смартфонът издържа до 20 дни, а при разговори - до 8,5 часа.

Първоначално смартфонът ще бъде достъпен във Франция, Германия, Италия и Русия, а по-късно и на останалите европейски пазари.
www.news.bg


Титла: RRAM памет измества флаша
Публикувано от: sppaiki в Декември 10, 2011, 08:15:54 pm
RRAM памет измества флаша

(http://images.ibox.bg/2007/04/11/23907/430x242.jpg)

Специалисти от белгийския институт IMC създадоха клетка резистивна памет с произволен достъп (RRAM) с размери само
10х10 нм. Новата разработка беше показана по време на срещата IEEE International Electron Devices Meeting.

Това е най-малката RRAM клетка към момента, твърдят учените. Според тях, подобно достижение показва, че RRAM паметта
може да замени флаш паметите от тип NAND, съобщава TechNews.bg.

Повечето специалисти са на мнение, че флаш паметите скоро ще достигнат своя предел на намаляване на размерите, тъй като
принципът им на работа се основава на съхраняване на заряди.

За разлика от флаша, RRAM паметите използват превключване на участъци от материала между две стабилни състояния и затова
се считат за по-перспективна алтернатива. Изследователите от IMEC са използвали като материал слоеве от хафний и хафниев
оксид, разположени между електроди от титанов нитрид.

Новата RRAM клетка издържа над милиард цикъла на презапис, работи на напрежение по-ниско от 3 волта и превключва за
наносекунда, като изразходва около 0,1 пикоджаула енергия. Може да съхранява информация в продължение на 10 години при
температура 100°С.
www.news.bg


Титла: С Chrome 16 ще можете да използвате няколко акаунта в един браузър
Публикувано от: sppaiki в Декември 14, 2011, 11:34:59 am
С Chrome 16 ще можете да използвате няколко акаунта в един браузър

(http://blog.superstarvinayak.info/wp-content/uploads/2011/07/chrome-logo.jpg)

Изглежда сякаш на всеки шест месеца потребителите получават нова версия на браузъра Chrome. За да завършат настоящата
година, Google ще представят шестнайсетото по ред обновление за браузъра си. С новото приложение потребителите ще
получат възможността да използват няколко профила в един и същ браузър. Това би било особено полезно, когато споделяте
един и същ компютър със семейството си или по-тесен кръг от приятели или колеги.

Chrome 16 не предлага възможност за защита на профилите с отделна парола, затова той не е подходящ за употреба в
обществени заведения като библиотеки, ресторанти или хотели. Самото преминаване между профилите е операция с два
клика и е изключително удобно за домашна употреба. В някои отделни случаи обаче, например за да работите спокойно или
да скриете финансовите си данни далече от децата, е добре да използвате собствен, защитен акаунт.

За тези от вас, които обаче, предпочитат да разграничават работното място от работата с компютъра у дома, услугата за
няколко профила едновременно би била много полезна. Така можете да използвате лентата Bookmarks само в офиса, но да
запазите любимите си приложения в браузъра за свободно време. Разбира се можете да се възползвате от тези функции и
въпреки това да предпазите информацията си като отворите менюто с настройки на операционната си система и създадете
нов акаунт и го защитите с парола.
www.kaldata.com


Титла: Смартфонът на Intel ще се появи през 2012
Публикувано от: sppaiki в Декември 22, 2011, 04:05:14 pm

Смартфонът на Intel ще се появи през 2012

(http://www.kaldata.com/img/image-D12F_4EF30EB7.jpg)

Мнозина твърдят, че Intel никога няма да представи смартфон. Миналата седмица в Масачузетския технологичен институт
са получили прототип, окомплектован с най-новия мобилен процесор на компания Intel - Medfield. Телефонът, работещ под
управлението на Android Gingerbread е със същия размер като на iPhone 4, но е много по-лек, вероятно защото като
прототип е направен от пластмаса, а не от метал и стъкло.

Този „референтен дизайн” има за цел да вдъхнови производители, заинтересовани от създаването на продукти, базирани на
най-новата технология на Intel. „Те могат да използват много или малко от еталонния дизайн, както си преценят”, казва
Стивън Смит, вицепрезидент на архитектурната група на Intel.

В Масачузетския институт описват прототипа като:
„Телефон мощен и приятен за използване, конкуриращ се достойно с последните iPhone и телефоните на Android. Той може
да възпроизвежда видео с Blu-Ray качество и да го предава на телевизора, с него сърфирането в интернет се осъществява
гладко и бързо ... Една функция, която се откроява - камерата, способна да снима 10 пълноразмерни 8-мегапикселови
изображения при 15 кадъра в секунда”.

Прототип на таблет с Medfield също е подготвен, той е малко по-голям от iPad, но със същата дебелина и тегло. За
неговата производителност само се споменава, че работи по-добре на Ice Cream Sandwich отколкото на Gingerbread.

Съобщава се, че продуктите с Medfield ще бъдат представени през първата половина на 2012 г., така че е възможно да
видим на CES новите смартфони и таблети от Intel.


www.kaldata.com


Титла: LG представи 27-инчов 3D монитор с дебелина 1мм
Публикувано от: sppaiki в Декември 23, 2011, 12:55:28 am
LG представи 27-инчов 3D монитор с дебелина 1мм

(http://bgachipset.com/img/brands/1320336009LgLogo.gif)

CES 2012 няма да започне преди 10 януари, но изглежда LG нямат търпение да представят новата си серия IPS монитори,
които ще намерят мястото си на техния щанд в залите на изложението в Лас Вегас. Повечето от спецификациите им не са
налични, поради факта, че LG ги пазят за официалното събитие, но един от дисплеите със сигурност ще грабне вниманието
на потребителите.

Най-впечатляващият модел от линията носи името DM92 или както LG го наричат, Cinema Screen. Мониторът позволява
връзката с други дисплеи, като по този начин увеличава визуалната площ. И въпреки, че все още няма 27-инчов монитор,
който да представя HD съдържание с резолюция 1080р, DM92 би задаволил всеки каприз. Освен това самото устройство има
впечатляващи размери, като разполага с голям дисплей с изключително тънък панел.

От горната страна и от лявата и дясната си част, панелът има дебелина 1мм, но в долната си част тази дебелина се
увеличава двукратно. Въпреки това устройството е достатъчно леко и удобно, като разполага с възможност за
възпроизвеждане на 3D съдържание. Заедно с DM92, LG ще представят и DM82, който комбинира 23-инчов панел със 7-ватови
високоговорители и 3D съдържание. Другите два модела са DM52, който ще бъде предложен в размери 23 и 27 инча и D43,
който разполага с възможност за превръщане на двуизмерно в триизмерно съдържание без нуждата от специален софтуер.
www.kaldata.com


Титла: Chrome 17 beta с предварително зареждане на страници
Публикувано от: sppaiki в Януари 08, 2012, 01:23:12 pm
Chrome 17 beta с предварително зареждане на страници

(http://tnetbg.net/wp-content/uploads/2009/09/google_chrome.png)

Почти месец след пускането на Google Chrome 16 Final, Google най-накрая пуснаха Google Chrome Beta версия 17.
Този билд е фокусиран върху доставянето на подобрения в бързината и сигурността с предварително зареждане на
страници и функция за проверяване на свалените файлове.

Набор от други по-малки промени и обикновените поправки на бъгове също са включени, както и регулируемите краища на
Print Preview и напомняне за потвърждаване на отказаните сваляния на файлове, когато потребителят затвори последния
прозорец на профил "incognito".

Главните подобрения в тази бета версия са фокусирани върху бързината и сигурността. Сега някои страници се зареждат
предварително след като потребителите започнат да пишат адреса им в Omnibox и ако Chrome е уверен, коя страница
потребителят иска да отвори, страницата се зарежда предварително, следователно изглежда, че зареждането ще бъде
по-бързо и според Google в някои случаи то е мигновено.

Chrome 17 Beta също включва добавка към технологията си Safe Browsing, която автоматично проверява всички изпълними
файлове (като EXE и MSI под Windows) за познат зловреден софтуер и предупреждава потребителите, ако намери такъв.
Тя също предупреждава потребителите, ако сайтът, от който е свален файлът е с малък рейтинг.

За сега базата данни за познат зловреден софтуер е относително малка, но се очаква тя бързо да се нарасне след
включването й към следващата стабилна версия. Тази технология е подобна на използваната в Internet Explorer 9,
както и няколкото инструменти за сигурност, един от които е Norton Internet Security 2012. Обаче, както винаги
потребителите не трябва изцяло да се доверяват на тази функция за да се предпазят от зловреден софутер.www.kaldata.com


Титла: Уикипедия ще стачкува 24 часа
Публикувано от: xa3r0 в Януари 17, 2012, 11:22:05 pm

                                            (http://prikachi.com/images/376/4278376X.jpg)Англоезичната онлайн енциклопедия "Уикипедия" ще бъде офлайн за 24 часа на 18 януари в знак на протест срещу два законопроекта, предложени в американския конгрес за спиране на онлайн пиратството, озаглавени Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect IP Act (PIPA).

На хоум страницата на "Уикипедия" вече има предупреждение за спирането, както и колко часа остават дотогава.

Решението бе обявено от Джими Уейлс, основателят на онлайн енциклопедията, която има по около 25 млн. посетители на ден, в "Туитър".

"Надявам се Уикипедия да загрее телефоните във Вашингтон в сряда. Кажете на всички, които познавате", написа Уейлс.

С протеста си "Уикипедия" се присъединява към други сайтове като Reddit, където съществува много активна анти-SOPA общност.Според Уейлс решението за спирането на "Уикипедия" за 24 часа е плод на консенсус между потребителите, с които той го обсъжда от известно време във форума на сайта.

На 18 януари всички посетители на онлайн енциклопедията ще бъдат посрещани от статия, обясняваща позицията на "Уикипедия" по SOPA и PIPA, както и информация как да предприемат действия, за да спрат приемането на законопроекта.

В първоначалния вариант на SOPA беше заложено блокиране на Domain Name System (DNS), което бе посрещнато с гняв от много експерти, които заявиха, че това ще заплаши сериозно безопасността на интернет.

В последствие тази част от законопроекта бе премахната, но според противниците на SOPA това не е достатъчно.

Белия дом също не подкрепя спорния проектозакон, с което си спечели критиките на Рупърт Мърдок.

Медийният магнат използва "Туитър", за да изрази недоволството си от администрацията на Обама и обвини американския президент, че защитава пиратите.www.vesti.bg


Титла: Samsung подготвя смартфон с дисплей без рамка
Публикувано от: sppaiki в Февруари 25, 2012, 12:51:11 pm
Samsung подготвя смартфон с дисплей без рамка

(http://www.kaldata.com/img/image-3D18_4F47B768.jpg)

Корейският уеб ресурс MK News съобщи, че компанията Samsung подготвя смартфон, работещ под управлението на операционната
система Android, главна отличителна черта на който е почти пълното отсъствие на рамка на екрана.

Моделът засега носи работното название Samsung Galaxy B, но е напълно възможно да се появи на пазара под съвсем друго
име. Съобщава се, че дисплеят на смартфона е толкова широк, че заема практически целия фронтален панел, като само в
горната част на лицевия панел е оставено малко пространство за камера и говорител. Техническите характеристики на новия
продукт засега остават неизвестни, както не се съобщава и предварителна информация относно евентуалната дата на
официалния му анонс или ориентировъчната му продажна цена.

MK News очаква смартфонът да се появи на пазара през второто или третото тримесечие на текущата година, но не е
изключено това да се случи и чак в края на годината.www.kaldata.com


Титла: Sony обновяват линията VAIO С с ноутбуци, базирани наIntel Ivy Bridge
Публикувано от: sppaiki в Април 02, 2012, 04:16:37 pm
Sony обновяват линията VAIO С с ноутбуци, базирани на Intel Ivy Bridge

(http://tnetbg.net/wp-content/uploads/2012/04/sony_vaio_c_1.jpg)

За тези от вас, които са имали удоволствието да гледат българския филм „Love.net“ няма как да не са забелязали
продуктовото позициониране на някои известни търговски марки. Сред тях бяха и лаптопите Sony VAIO. Ако сте почитатели на
този бранд, с настоящата новина може да успеем да ви зарадваме. Според запознати източници компанията Sony е предприема
обновяване на гамата ноутбуци от линията VAIO С. На пазара в близко бъдеще ще бъдат достъпни ноутбуци с 14 и 15-инчови
дисплеи, като по-малките модели ще са снабдени с новите производителни процесори на Intel Ivy Bridge, а 15-инчовите ще се
захранват от старите Intel Sandy Bridge. Освен упоменатото има и снимков материал, но нищо повече. Изображенията показват,
че обновените ноутбуци ще предлагат цветово разнообразие: сребрист панел с черна украса, розов панел, черен панел с
оранжева украса и бял панел със синкава украса. Ноутбуците сами по себе си имат много елегантен и лъскав дизайн. Да се
надяваме, че от Sony ще съумеят да го съчетаят с добри хардуерни и софтуерни компоненти. Ако новите лаптопи VAIO C са
планирани за продажби през лято 2012, то много скоро можем да очакваме от Sony нови подробности за тях.www.tnetbg.net


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Декември 01, 2012, 07:49:10 pm
20 нови нива за Angry Birds Star Wars безплатно

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2012/11/pic_3_25285.jpg)

От Rovio бяха обещали ъпдейт за Angry Birds Star Wars, който да добави 20 нови нива към играта, и софтуерът вече е готов. Освен че добавят непознати елементи към играта, в тези нива се появява и принцеса Лея като герой. Освен новите 20 нива, действието в които се развива на ледената планета Хот, Rovio подготвят още 10, за които обясняват, че ще бъдат доставени скоро.

http://www.youtube.com/watch?v=jn7-faPQBBU

от http://www.mobilebulgaria.com/home/ (http://www.mobilebulgaria.com/home/)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Декември 11, 2012, 08:03:53 am
Ето кои телефони на HTC ще получат Android 4.1

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2012/12/pic_3_25401.jpg)

В Twitter се появи неофициална информация за следващите смартфони на HTC, които ще получат ъпдейт до Android 4.1. Тя идва от руския хакер Football4PDA, който е уважавано име във форумите на XDA Developers и често осигурява предварителен достъп до софтуер за устройствата на HTC и информация за ъпдейтите, така че предполагаме, че информацията е достоверна.

Засега са споделени само кодовите имена на устройствата без повече данни за времевия диапазон, в който ще се появят ъпдейтите. Това са: HTC One X+ с LTE (Evitare, той се продава с Android 4.1), HTC One XL (Evita), HTC Droid Incredible 4G LTE (Fireball), HTC EVO 4G LTE (Jewel), HTC One SV (K2), HTC One VX (Totem C2), HTC One S (Ville), HTC One S C2 (Ville C2) и HTC J (Valente).


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Декември 12, 2012, 08:16:06 am
Първият филм по Angry Birds излиза през 2016 г.

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2012/12/pic_3_25416.jpg)

Три години след появата на играта Angry Birds създателите й от финландската компания Rovio обявиха подробности за първия пълнометражен филм с популярните герои. Той ще е на голям екран през лятото на 2016 г. и ще е продуциран от Джон Коен, когото познаваме от продуцирането на анимационния филм Despicable Me. Изпълнителен продуцент на продукцията ще бъде Дейвид Мейсъл, който е бивш председател на борда на директорите на Marvel Studios и изпълнителен продуцент на филма Iron Man. Новият филм ще бъде финансиран и създаден от Rovio Entertainment.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Декември 13, 2012, 08:39:03 am
Скенерът на Google за вируси открива едва 15% от злонамерения код за Android

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2012/12/pic_3_25417.jpg)

С пускането на Android 4.2 Google решиха да използват нов подход за справяне с увеличаващите се злонамерени приложения за Android и пуснаха приложение за сигурност, което проверява приложенията за проблеми. Учени от университета в Северна Каролина обаче са си направили експеримент и смятат, че решението на Google открива едва 15% от приложенията, които наистина биха създали проблем. За целта учените са заредили 1260 злонамерени приложения за Android в таблета Nexus 10 и са получили предупреждение за едва 193 от тях.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Януари 12, 2013, 10:15:47 pm
Samsung показа прототип на телефон с гъвкав дисплей

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25683.jpg)

Както бяха обещали още миналия месец, Samsung показаха по време на CES 2013 прототип на телефон с гъвкав дисплей. Устройството няма име за момента, но изглежда, че и концепцията на Samsung не е достатъчно изчистена, тъй като не са усвоили допълнителното място на екрана, което вече е достъпно при прототипа. Във всеки случай потребителите ще имат достъп до екрана, дори и телефонът да е поставен в калъф. Отношението на дисплея е 16:9, резолюцията е около 720р, а диагоналът - около 5". По време на пресконференцията си от Samsung подсказаха, че този телефон съвсем не е единствената им идея за използване на гъвкавите дисплеи. Компанията показа снимки на телефони със сгъваеми дисплеи и дори такива, които се навиват.

Повече снимки на прототипа има тук:
http://www.theverge.com/2013/1/9/3855960/samsung-flexible-oled-phone-prototype-hands-on (http://www.theverge.com/2013/1/9/3855960/samsung-flexible-oled-phone-prototype-hands-on)

на по долния линк видео

http://www.mobilebulgaria.com/news/25683/samsung-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B2-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B9 (http://www.mobilebulgaria.com/news/25683/samsung-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B2-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B9)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: solooo в Януари 18, 2013, 12:04:08 pm
Опасен вирус атакува през Скайп
Следното предупреждение се появи в електронните пощи на хиляди българи вчера: "В Skype не приемайте никого с името ivchetoo225 и ivchetoo05, защото това е вирус. В момента в мрежата се разпространява презентация на Power Point под заглавие Das Leben ist wunderschon, Life is beautiful, La vida es bella ("Животът е прекрасен"). Това също е вирус.При отварянето се появява текст: It is too late now, your life is no longer beautiful ("Вече е късно, животът ти не е прекрасен"). След това данните от компютъра изчезват. Този вирус се разпространява от събота вечерта от хакер на име Life Owner. Настоящите антивирусни програми не реагират."
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1714848 (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1714848)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Януари 21, 2013, 06:49:54 pm
Eй, за предишното много внимавайте! Веднъж пострадах!
Google патентова очила с лазерна клавиатура

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25771.jpg)

Google е дал любопитна заявка за патентоването на очила, които са снабдени с лазери. Самите лазери ще имат за цел да проектират клавиатура върху части от тялото на потребителя или други повърхности, а очилата ще имат и вградена камера, която да следи движенията на ръцете на притежателя им - чрез жестове ще може да се контролира и позицията на клавиатурата. Патентованото устройство прилича изключително много на прототипите на Google Glass, които се появиха миналата година, а заявката за патента може би сигнализира, че Google смятат да отделят повече ресурси за този проект.

http://www.mobilebulgaria.com/news/25771/google-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%81-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0 (http://www.mobilebulgaria.com/news/25771/google-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%81-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Януари 23, 2013, 07:46:09 pm
Задава се Nokia EOS - смартфон с 41МР камера и Windows Phone
(http://[url=http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25803.jpg]http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25803.jpg[/url])

На мобилния конгрес след месец Nokia отново може да разбуни технологичната преса с премиерата на смартфон с Windows Phone, който ще има камера с резолюция, сравнима с тази в Nokia 808 PureView, пише The Verge. Устройството е с кодово име EOS и според информацията ще има корпус с остри ъгли, изработен от алуминий, а не от поликарбонатна пластмаса като останалите модели Lumia.

Сайтът пише, че смартфонът, който, изглежда, ще застане на върха на продуктовото портфолио на финландската компания, ще се предлага в Щатите от оператора AT&T. Споменава се още, че компанията планира наследник на Lumia 920 под формата на модела, за който по-рано писахме под името Catwalk и който също ще има алуминиев корпус. Освен това е планиран и модел от среден клас, който ще се появи в началото на лятото.

Междувременно от източник в Twitter, и преди осигурявал достоверна информация, става ясно, че таблетът на Nokia с Windows RT, за който се носеха слухове, може и да не се появи на пазара. Причината за това е, че компанията е възнамерявала да го продава за 800 евро, което определено не е малко. Ако пазарните условия се подобрят, устройството все пак може да се появи през втората половина на годината. Същият източник потвърждава и данните за Nokia EOS, така че, изглежда, на мобилния конгрес няма да липсват изненади от финландците.


Титла: Рекордни продажби на Apple
Публикувано от: sppaiki в Януари 24, 2013, 11:48:04 am
Рекордни продажби на Apple

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Oct2012/61017049.jpg)

Световната компания за компютърни технологии "Apple" обява стабилна нетна печалба за една година, по-висока от очакваното, както и рекордни продажби на iPhone и iPad устройства за първото тримесечие на фискалната 2012/2013 г.
Прогнозите обаче са разочароващи.За това важно тримесечие, което включва и коледните продажби, "Apple" твърди, че е продала рекорден брой смартфони iPhone и таблети iPad - съответно 47.8 млн. и 22.9 млн. броя, предаде АФП.

Това представлява ръст от 29% и 49% за година. Компанията заяви, че е залагала на оборот само 41-43 млрд. за тримесечието, започващо в началото на януари, когато средната прогноза на специалистите бе 45.6 млрд. Продажбите на персонални компютри продължават да падат Същата е тенденцията и при iPоd. Акциите на "Епъл" на борсата паднаха с 5.11% до 487.72 долара.

Между октомври и края на ноември "Apple" е регистрирала чиста печалба от 13.1 млрд. долара, което е стабилна печалба спрямо предходната година. Оборотът е с 18% по.-висок - 54.5 млрд. долара.


www.btvnews.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Януари 24, 2013, 07:33:10 pm
DigiTimes: Apple ще представи два телефона през 2013 г.
(http://[url=http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25814.jpg]http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/01/pic_3_25814.jpg[/url])

Според източник на DigiTimes в момента Apple подготвя два телефона, които ще представи през 2013 г., които ще имат дисплеи с размерите на този на iPhone 5. По-рано от сайта бяха писали, че ще видим и трети телефон, който ще е по-евтина версия на iPhone, но въпреки това ще е с по-голям диагонал на екрана. Според последните данни телефонът с по-голям екран няма да е готов, за да бъде представен през тази година. Останалите два модела са iPhone 5S и по-евтин модел с по-обикновени материали на корпуса. Има обаче съмнения, че Apple ще могат да си осигурят достатъчно панели за по-евтиния телефон, тъй като производителите са срещнали някои проблеми при производството им през 2012 г.


Титла: Прозрачният смартфон
Публикувано от: sppaiki в Февруари 02, 2013, 06:50:36 pm
Прозрачният смартфон

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2013/61076326.jpg)

Тайванската компания за дизайнерско стъкло" Polytron" създаде първия в света прозрачен телефон.

Устройството има малък сензорен екран, но все още не е усъвършенствано напълно, тъй като има няколко непрозрачни елемента - камера, платки и карта с памет. Смартфонът беше представен на специална конференция в Тайван. Според производителите "невидимият" мобилен ще бъде готов за продажба до края на 2013 г., тъй като все още има нужда от изпипване на техническите характеристики.

И все пак това е мощен тласък за цялата мобилна индустрия, смятат водещи експерти в областта.


www.btvnews.bg


Титла: iOS 6.1 е вече достъпна и за заключени iPhone-и
Публикувано от: sppaiki в Февруари 07, 2013, 09:34:20 am
iOS 6.1 е вече достъпна и за "заключени“ iPhone-и

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2013/61078895.jpg)

Притежателите на "заключени“ iPhone 3GS, iPhone 4/4S и iPhone 5 могат да си отдъхнат – те вече ще могат да ъпдейтнат версията на операционната си система до iOS 6.1. Досега това беше възможно само за онези собственици на последните iPhone-модели, които са ги закупили с официален договор от мобилен оператор.

Хакерската група evad3rs обяви снощи появата на своя инструмент evasi0n, с чиято помощ можете да "отключите“ своя iPhone. Приложението се предлага във версии за Windows, Linux и MacOS. От инструмента ще намерят полза основно онези собственици на телефони, които са ги придобили от САЩ или от друга държава, където телефонът е бил заключен към мрежата на определен оператор.

В първите часове след появата на evasi0n над 270 хиляди души са се възползвали от новата възможност. При търсене в Google лесно можете да се убедите колко много хора търсят начин да накарат своя iPhone да заработи, след като са го ъпдейтнали до последната версия на софтуера и той е спрял да функционира като телефон.

Evasi0n е първият по рода си софтуер за отключване на iOS 6.1, след като Apple измениха операционната си система и ограничиха някои хардуерни възможности на устройствата си. Принципно, подобна софтуерна интервенция се счита за нарушаване на гаранционните условия и потребителят трябва да предприема подобни действия за собствена сметка. Истината обаче е, че често от подобен "хак“ се нуждаят телефони, продадени на вторичния пазар, при които гаранцията отдавна е изтекла.


www.btvnews.bg


Титла: Разработиха най-ефективната слънчева батерия в света
Публикувано от: sppaiki в Февруари 12, 2013, 06:55:34 pm
Разработиха най-ефективната слънчева батерия в света

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2013/61081458.jpg)

Японската компания "Панасоник" разработи най-ефективната слънчева батерия в света.

Тя е с максимален процент на фотоелектрическо преобразуване на слънчевата енергия, достигащ 24,7 на сто. Дебелината на новия продукт е едва 98 микрометра, като един микрометър се равнява на 0,001 милиметра. Батерията е най-ефективната, разработена на базата на кристален силиций.

Предишният рекорд по ефективност бе 23,9 процента и също принадлежеше на "Панасоник". От компанията изтъкнаха, че поради малките размери на продукта, загубите по производството на тези батерии са значително по-ниски, отколкото при другите аналози.


www.btvnews.bg


Титла: LG разширява присъствието си на пазара на смартфони
Публикувано от: sppaiki в Февруари 25, 2013, 11:50:34 am
LG разширява присъствието си на пазара на смартфони

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Aug2012/60996480.jpg)

LG Electronics си поставя за цел разширяване на пазарния си дял през тази година с продажбата на 40 млн. смартфона, пише АФП. Компанията се изправя в сектора на „умните” устройства, който е доминиран от Samsung и Apple.

Петата по големина компания за производство на мобилни телефони в света съобщи, че смята да пласира по 10 млн. устройства във всяко тримесечие на годината и така да удвои продажбите си на техниката със следващо поколение услуги.

Компанията, която заемаше трето място в света на мобилните комуникации, трябваше да реши редица трудности за последните години в силно фрагментирания сектор. Засилените маркетингови дейности доведоха до известен ръст в продажбите. Смартфоните OptmiusG имаха ръст с 56% на купуването за последното тримесечие на 2012 спрямо година по-рано, когато LG продаде рекордните 8,6 млн. устройства.


www.btvnews.bg


Титла: Huawei с нов флагмански смартфон
Публикувано от: sppaiki в Февруари 26, 2013, 11:33:33 am
Huawei с нов флагмански смартфон

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2013/61088420.jpg)

Китайската компания Huawei ще става все по-важен играч на световния пазар за мобилни телефони. През миналата година продажбите й на смартфони са вълзизали на 32 милиона бройки, по данни на пазарните анализатори от IDC. Затова и появата на новия флагман Ascend P2 предизвиква повече от любопитство.

В хардуерен план това е 4,7-инчов смартфон с 13-мегапикселова камера (със самостоятелен бутон за снимане). Резолюцията на екрана е 1280х720 точки. Четириядреният му процесор е тактуван на 1,5 гигахерца, а оперативната му памет е 1 гигабайт. Операционната система е  Android 4.1.2 с орязана откъм фунционалности софтуерна обвивка, наричана "Motion" 1.6. Така Huawei следват примера на HTC  и Samsung с техните Sense и TouchWiz-интерфейси за по-добра употреба и въвеждането на уникални функции за апарата.

Стартът на продажбите за Р2 е насрочен за средата на 2013 година, като се очаква цената му да е около 400 евро.


www.btvnews.bg


Титла: Ново покритие за стъкло слага край на замръзналите прозорци
Публикувано от: sppaiki в Март 11, 2013, 11:22:28 am
Ново покритие за стъкло слага край на замръзналите прозорци

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2013/61094938.jpg)

Американски учени разработиха покритие, което предпазва автомобилните прозорци от запотяване и от заскрежаване независимо от атмосферните условия, съобщи в. "Дейли мейл".

Покритието, създадено от специалисти от Масачузетския технологичен институт, отблъсква дъжда, но в същото време абсорбира влагата и не й позволява да се събере като конденз.

Екипът го е изпробвал, като е охладил стъкло до минус 20 градусаЦелзий, а след това го е оставил на стайна температура. По стъклото с новото покритие не се образувал никакъв скреж и показателите му са много по-добри, отколкото при съществуващите досега подобни технологии.

Тъй като с покритието стъклото остава чисто и при мъгла, и студ, то е подходящо също за обективи и очила, за хладилни витрини и двойни прозорци на жилища.

Съществуващите сега репеленти на водата предпазват автомобилните прозорци при дъжд, но не са ефикасни срещу запотяването им от конденза.

Двойното действие - едновременно да отблъсква водата и да поглъща влагата, учените са постигнали с редуване на слоеве на два различни полимера - поливинилов алкохол и полиакрилна киселина. Производственият процес е сравнително лесен и не е скъп. Затова може да се използва индустриално. Полимерите са обикновени, добре известни и евтини, но са събрани по уникален начин на нано ниво.www.btvnews.bg


Титла: Toshiba представи процесорите Visconti 3 за разпознаване на изображение
Публикувано от: sppaiki в Март 11, 2013, 10:51:37 pm
Toshiba представи процесорите Visconti 3 за разпознаване на изображение

(http://www.kaldata.com/img/graphic/thumbs/2013/March/11/A9B4_513DFD45.jpg)

Корпорацията Toshiba представи новата си серия процесори Visconti 3, предназначени за разпознаване на изображения. Първият представител TMPV7528XBG от новата серия е оборудван с няколко интегрирани изчислителни ядра, което според думите на производителя, съществено ще разшири областта на използване в промишлеността. Да напомним, че процесорите Toshiba Visconti 2 бяха представени през месец октомври 2011 година. Процесорите Visconti 3 се различават от предшествениците си по разширената си функционалност и широки възможности за работа с новите програмни алгоритми за компютърно зрение.

Серията Visconti по принцип е създадена за използване в системите за автоматично следене в автомобилната индустрия. Устройствата, базирани на тези процесори са способни да разпознават пътната маркировка, автомобилите, пешеходците, сигналите на светофарите и други елементи на обкръжаващата среда. Процесорите Visconti 2 и Visconti 3 съдържат вградени акселератори за обработка на изображенията, което им позволява в реално време да разпознават пешеходците и автомобилите с много висока надеждност.

Важна особеност на Visconti 3, която трябва да ускори разработката на програмното осигуряване за тях е наличието на 32-битовия процесор ARM Cortex-A9, за който вече са разработени алгоритми за компютърно зрение.

Първите бройки на новите процесори се очаква да се появят през април тази година, а за 2015 година Toshiba планира да продаде над 2 милиона бройки.www.kaldata.com


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: snowqueen в Март 13, 2013, 08:59:21 pm
Samsung се готви за сериозна атака срещу Apple в родината й

(http://www.mobilebulgaria.com/uploads/news/2013/03/pic_3_26379.jpg)

Ден преди събитието на Samsung в Ню Йорк, на което се очаква корейската компания да представи следващия модел от серията Galaxy S, Bloomberg публикува обширен материал за стратегията на компанията и за възможностите на новото устройство. Изданието посочва, че този път Samsung се готви да атакува Apple на територията, на която компанията е най-силна - премиерата ще се състои в Radio City Music Hall на няколко преки от представителния магазин на Apple в Голямата ябълка, а събитието ще бъде предавано на живо по интернет и ще може да се гледа и на площад Таймс Скуеър в града.

Samsung вече стана най-големият производител на смартфони в света, но в Щатите Apple продължава да води по продажби. "Предстоящото събитие в Ню Йорк има голямо значение, защото това е територията на Apple", казва базиран в Сеул анализатор в Nomura Holdings. "Това е първият път в който Samsung представя Galaxy S в Щатите". Според Bloomberg смартфонът ще има 5" дисплей и ще се предлага в няколко варианта с различен процесор. Американската версия ще бъде с четириядрен чип от Qualcomm, а на другите пазари ще се появи с 8-ядрен процесор на Samsung.

Изданието посочва, че камерата ще е с резолюция 13МР, което ще е повече от 8МР камера в iPhone 5, който освен това има двуядрен процесор и 4" дисплей. Apple няма да има подобаващ отговор на смартфона поне до средата на годината, подсказва анализатор от Tong Yang Securities и допълва, че през последното тримесечие ръстът в продажбите на американците е бил най-малкият през последните две години, което се посочва за знак, че iPhone губи своята популярност сред потребителите. Очаква се новият iPhone 5S да се появи в края на второто тримесечие или в началото на третото.

От Bloomberg подсказват, че може и да не видим функцията за превъртане на съдържание с поглед, за която се заговори през последните дни. Тя обаче може да се появи в бъдещи версии на телефона, а вместо това ще има по-опростено ползване на технологията за проследяване на погледа, като например поставяне на пауза на гледаното видео при отместване на поглед встрани.

Въпреки това анализаторите очакват продажбите на смартфона да бъдат рекордни. Според анализатор от CIMB Group Holdings Bhd устройството ще бъде най-големият източник на приходи за компанията и тя допълнително ще увеличи пазарния си дял при устройствата от висок клас. Други прогнозират, че Galaxy S IV ще се окаже сериозен катализатор за цената на акциите на Samsung - от JPMorgan Chase очакват продажбите на устройството тази година да достигнат 70-80 милиона броя.

Представител на Mobile Bulgaria вече лети към Ню Йорк, за да ви осигури всичко най-интересно около утрешното събитие на Samsung. Като се вземе под внимание часовата разлика, то ще се състои след полунощ българско време на 15 март.


Титла: Samsung Galaxy S4 - официално
Публикувано от: sppaiki в Март 18, 2013, 11:54:46 am
Samsung Galaxy S4 - официално

(http://images.ibox.bg/2013/03/15/galaxy%20s4/430x242.jpg)

Както беше планирано, Samsung Electronics представи флагманския смартфон Galaxy S от четвърто поколение, съобщава PixelMedia.bg.

Galaxy S4 притежава Super AMOLED дисплей с диагонал 4,99 инча, покрит със стъкло Corning Gorilla Glass 3. Неговата резолюция е 1920 х 1080 точки при плътност 441 пиксела на инч.

Апаратът работи в мрежите 3G (HSPA+ 42 Mbit/s) на честоти 850, 9900, 1900 и 2100 MHz, а така също в мрежите 4G (LTE Cat 3 100/50 Mbit/s). Устройството поддържа Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC и дистанционно управление чрез инфрачервен канал, както и включване на външен дисплей чрез MHL 2.0.

В конфигурацията на Samsung Galaxy S4 влизат 2 GB оперативна памет LPDDR3 и 16, 32 или 64 GB флаш памет. Вградената памет може да бъде разширена с картите microSD (до 64 GB). В арсенала на устройството присъстват две камери - основна с резолюция 13 Мп и светкавица, и 2 Мп фронтална.

Сред датчиците, с които е оборудван смартфонът, са акселерометър, фотометър, цифров компас, датчици за близост, жироскоп, барометър, хидрометър и инфрачервен датчик за управление с жестове.

Размерите на устройството са 136,6 x 69,8 x 7,9 мм, теглото - 130 гр. Смартфонът използва батерия с капацитет 2600 mAh и операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean).

Към особеностите на Galaxy S4 можем да отнесем функцията S Translator (превод на устна и писмена реч на девет езика), Dual Camera (обединение на изображенията на двете камери), Story Album (създаване на албуми от текст, изображения и други материали), поддръжка на технологията за синхронизация и съвместно използване на съдържание HomeSync, а така също наличие на новия гласов интерфейс S Voice Drive, отчитащ особеностите на апарата по време на шофиране. Не можем да подминем и функцията Smart Scroll/Pause, която автоматично спира възпроизвеждането на видео ако потребителят не е пред екрана.

В зависимост от пазара, на който ще се продава, Galaxy S4 ще се предлага в две модификации - с процесор Qualcomm Snapdragon Fusion Pro (4 ядра, 1,9 GHz) и Samsung Exynos 5 Octa (4 ядра, 1,6 GHz + 4ядра, 1,2 GHz).

Samsung Galaxy S4 се очаква на пазара към края на април, но цената му засега е неизвестна. Компанията ще предлага смартфона с черен и бял цвят на корпуса.www.news.bg


Титла: Apple патентоваха система за допълнена реалност
Публикувано от: sppaiki в Март 20, 2013, 11:52:40 pm
Apple патентоваха система за допълнена реалност

(http://images.apple.com/ca/home/images/hero.jpg)

Apple регистрираха патент на име "Синхронизирани, интерактивни дисплеи с допълнена реалност за мултифункционални устройства". Патентът описва система за допълнена реалност, която ще осигурява живо видео предаване на реален обект на екрана на преносимо устройство. След това, технологията ще "допълни" обекта върху екрана със свързана с него информация.

В описанието на патента се дава следния пример: потребителят може да насочи камерата на преносимото си устройство към дънната платка на компютър. Веднага след като това стане, на екрана на същото устройство ще се появи видео изображение на дънната платка, върху което ще има различни надписи, посочващи имената на съставните й части. Надписите биха могли да съдържат информация от местна база данни, от онлайн библиотека или от уебсайт.

Дотук звучи познато. Дисплеят на Apple обаче ще бъде и интерактивен. Потребителите ще могат сами да създават надписи, пишейки или рисувайки ги върху екрана. Същите надписи дори ще могат да се споделят с други потребители.

Технологията би могла да се ползва на смартфони, таблети, компютри, гейм конзоли и медийни плейъри.www.kaldata.com


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Септември 05, 2013, 11:42:30 am
Ето я най-тънката клавиатура на света

(http://econ.bg/pictures/142876_300_225.png)

Британската изследователска компания CSR представи работеща клавиатура, която е с дебелина от едва половин милиметър. Това прави устройството, най-тънкото в света, пише "Машъбъл".

Клавиатурата, наречена Surface, e направена от тънък гъвкав сензорен екран, върху който са принтирани бутоните. Джаджата не разполага с кабел, а с икономична версия на Bluetooth, с която може да се върже към смартфон или таблет. Този дизайн ѝ позволява да се работи и под най-новите устройства, при това без да се налага ползването на голяма батерия.

В сравнение със Surface други разработки като Touch Cover на Microsoft са направо груби и недодялани. Въпросната е дебела „цели“ 3,25 мм, което е цели 6,5 пъти повече от дебелината на Surface.

Наред с това самият сензорен екран дава на потребителя възможност да тегли, селектира и увеличава различни обекти в допълнение към стандартното писане. Той дори ще може да си води записки и да рисува с помощта на специална химикалка, подобна на стилус.

(http://econ.bg/pictures/142874_650_433.jpg)

Джаджата няма да се появи на пазара поне още една година, като според експерти Surface ще промени начина, по който производителите на компютърна периферия гледат на клавиатурите.

http://www.youtube.com/watch?v=asOOL7YHIRg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Октомври 08, 2013, 04:05:32 pm
Часовник предсказва до секундата часа на смъртта

Шведски изобретател конструира часовник, който започва обратно броене, когато се постави на китката, и предсказва до секундата часа на смъртта на притежателя си, пише в. "Дейли мейл".

(http://m4.netinfo.bg/media/images/8192/8192516/655-402-chasovnik.jpg)

Новият продукт носи търговската марка "Tikker" и е дело на Фредрик Колтинг.
Той твърди, че неговият артикул не е натоварен със злокобно съдържание, а по-скоро трябва да накара хората да се радват пълноценно на дните, които им остават да изживеят на този свят.
Притежателите на фаталния часовник трябва да попълнят въпросник за медицинския си статус, като от резултатите те трябва да извадят и настоящата си възраст.
След това получените данни се вкарват в паметта на новия продукт.
Така започва обратното броене.
Във въпросника трябва да бъде указано дали собствениците на "Tikker" страдат от сериозни заболявания и алергии, дали пушат и консумират алкохол, дали имат случаи на заболявания като рак и диабет в семейството.
Преди да получат цифров резултат, собствениците трябва да укажат какво е теглото им и дали правят редовно физически упражнения.
След това възрастта на собственика бива извадена от полученото число.
След тази настройка часовникът започва да отброява останалите земни дни на притежателя си.
Новият артикул ще струва 59 долара и ще бъде пуснат в продажба през месец април 2014 година.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: kriskokoto в Ноември 10, 2013, 07:27:48 am

Сглоби си смартфон

Motorola разработва концепция за модулен телефон, който да се конфигурира от потребителите

(http://www.capital.bg/shimg/zx620y348_2177867.jpg)

Познавам хора, които не сменят телефоните си с години, защото въпреки купищата различни модели не откриват точно това, от което имат нужда. Спира ги големината на екрана или липсата на достатъчно добра камера или цената, а понякога "слабата батерия". Конкуренцията в света на умните телефони е толкова ожесточена, че в момента те варират от "малки" джаджи с 3-инчови екрани, до големи 6-инчови фаблети (телефон и таблет в едно). И въпреки това потребителите често трябва да направят компромис с желанията си, когато търсят нов смартфон. Защото например вижданията на производителя са, че умният телефон трябва да е с огромен екран, четириядрен процесор и много мегапикселова камера, но батерията му да държи около 14 минути. А вас това не ви устройва, защото все пак искате да ползвате новото си устройство... Решението на този проблем се задава на хоризонта. То е вдъхновено от замиращата PC индустрия. От години всеки потребител може да си сглоби персонален компютър, според спецификациите и финансовите възможности, с които разполага. Процесът е прост – избира се дънна платка, върху която се наслагват необходимите компоненти - видео карта, мрежова карта, процесор, памет, твърд диск, оптични устройства и каквото друго ви трябва.

Модул за всеки вкус

Същата концепция стои зад два нови и много интересни проекта – Ara на вече притежавания от Google производител на смартфони Motorola и независимата инициатива Phoneblocks. Тяхната идея се обединява около създаването на единно шаси, около което да се закачат отделни "блокчета" (като играчките LEGO). Всяко блокче е отделен компонент – батерия, процесор, камера, памет, безжична антена и др. Потребителят може да избере размер на екрана и в зависимост от нуждите си да конфигурира мечтания от него смартфон. Ако разчита на облачни услуги, ще избере по-малка памет, за сметка на по-добра камера и мрежови модул от четвърто поколение (LTE) например. Ако изпитвате носталгия или пък сензорни клавиатури не са ви по вкуса, можете да изберете блокче с физическа такава.

Предимствата на този модел са много. Освен големите възможности за избор на потребителите се разкрива и опция да оборудвате стария си телефон с нови компоненти, които не са били достъпни на масовия пазар, когато сте го купували. Така например преминаването от 3G мрежи към новите LTE, може да става само със замяната на мрежовия модул. В момента, за да се възползвате от най-новите технологии, трябва да замените цялото устройство. Модулните смартфони ще са отворени за всички производители, които искат да разработят компонентите.

"Искаме да направим това за хардуера, което направи Android при мобилния софтуер – да създадем жива екосистема от външни участници, да свалим бариерите за навлизане на пазара, да увеличим темпото на иновация и да съкратим времето за разработка", се казва в официалния блог на Motorola.

Motorola и Phoneblocks решават да си сътрудничат, след като осъзнават, че двете групи работят по една и съща концепция. В резултат Motorola се фокусира върху техническата част на проекта, докато независимата инициатива Phoneblocks ще наблегне върху създаването на голяма база от поддръжници, която да развие идеята. Идеята е, че двете условия са необходими, за да се създаде действаща отворена платформа.

Промяната иска жертви

Ако концепцията се развие успешно и навлезе масово на пазара, тя има потенциал да създаде нов бизнес модел за производителите на смартфони, който ще се припокрива значително с този на персоналните компютри по времето на техния апогей. Именно с налагането на модулната концепция в края на 80-те години се появиха редица разработчици на компоненти, които и в момента продължават да са в авангарда на технологичната индустрия.

Идеята крие и някои недостатъци, които проличаха при персоналните компютри. Основният проблем е съвместимостта на частите, направени от различни производители. Въпреки рисковете обаче от Motorola се надяват да разполагат с алфа версия на пакета за модулна разработка (MDK) през идващото лято, а скоро след това и с първите прототипи.

                                                                                                                           capital.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: kriskokoto в Ноември 19, 2013, 06:11:33 am

Китайски суперкомпютър чупи рекорди

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" установи нов световен рекорд за производителност, съобщава Синхуа.

"Тянхе-2" успя да достигне 33,86 петафлопса (квадрилиона изчисления за секунда). Суперкомпютърът е разработен в Университета по военна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в гр. Чанша, провинция Хунан, централен Китай.

По своята производителност "Тянхе-2" изпреварва досегашния рекордьор - американския суперкомпютър "Титан", създаден в Националната лаборатория Оук Ридж, щат Тенеси. Върховото постижение на "Титан" е 17,6 петафлопса.

През 2010 г. предшественикът на "Тянхе-2" - "Тянхе-1А", счупва световния рекорд по производителност за времето си, но впоследствие отстъпва първото място на японския суперкомпютър "К".

                                                                                                                              vesti.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Ноември 23, 2013, 09:58:32 am
Футболна топка носи светлина на бедните деца - буквално

(http://www.obekti.bg/images/stories/articles/10654/l.png)

Кой казва, че спортът не носи добро на света? Едно ново изобретение успя да съчетае в себе си ползата от движението и генерирането на електричество, така нужно в някои райони на света.

Футболната топка Soccket е създадена с блестящата идея да използва най-популярния спорт – футбола, в отговор на недостига на електричество в глобален план, пише Washington Post. Топката, която генерира електричество, тежи малко повече от нормална футболна топка, но носи много повече ползи.

Когато топката се търкаля, механизмът вътре в нея се върти. Това захранва генератор, които зарежда батерията в коженото кълбо. Футболната топка има вход за слушалки, чрез който се свързва със зарядно устройство, където се пренася електричеството. С помощта на USB кабели зарядното може да захрани до пет преносими лампи наведнъж. Тридесет минути игра с топката осигуряват три часа светлина. Учениците могат да занесат лампите у дома, за да довършат домашното си или други задачи.

Топките се разпространяват в училищата, вместо да се раздават на отделни късметлии. Идеята е да се окуражат родителите да изпращат децата си на училище, за да се върнат вкъщи с лампите. На всеки пет ученика в избрани училища се пада по една топка и пет преносими лампи.

Организацията Uncharted Play, която произвежда Soccket, вече е създала 9000 топки благодарение на корпоративни спонсори. Тя планира да прави по 50 000 броя на година. Повечето направени до момента топки са изпратени в Мексико. Има пилотни проекти и за Южна Африка, Нигерия и Танзания. От тази седмица Uncharted Play дава възможност за масова подкрепа на инициативата. Срещу 99 долара всеки може да получи собствена топка-генератор и с това да помогне на децата в третия свят, съобщава Фокус.

Uncharted Play завършва разработката и на въженце за скачане, което произвежда четири пъти повече електричество от Soccket. Въженцата се правят с помощта на триизмерен принтер. Организацията работи и по скейборд, произвеждащ електричество, който би бил особено подходящ за децата в Бразилия.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 22, 2013, 09:17:36 am
Как изкуственият интелект променя бъдещето на Facebook

(http://econ.bg/pictures/154788_300_225.jpg)

Мрежата формира екип, който ще издигне системите за сортиране и анализ на информация на ново ниво

Обажданията, които топ мениджърите на компаниите от борсата провеждат с инвеститорите на всеки за три месеца при финансовите отчети, често не правят много повече от това да уверят последните, че са си вложили добре парите. В последният си разговор с инвеститорите ден преди Хелоуин Марк Зукърбърг обаче каза нещо доста неочаквано.

Тогава изпълнителният директор на Facebook обяви, че компанията му е формирала група за изкуствен интелект, в която влизат служителите от закупена компания за автоматични преводи и някои от най-добрите академични умове в областта.

Целта на упражнението, заявил Зукърбърг, е „да се проведат изследвания в областта на изкуствения интелект от световно ниво, в като се използват всички знания, които хората споделят във Facebook”. От него ще се появят продукти, с които ще общуваме по по-естествен начин и да решават проблеми, които са извън силите на днешните технологии.

За всеки, които тогава е присъствал на обаждането, е станало ясно едно: в бъдеще най-голямата социална мрежа ще бъде захранвана от изкуствен интелект.

За какво точно става въпрос? С времето новините от Facebook постепенно започват да подреждат картината. Така миналата седмица компанията обяви, че наема проф. Ян ЛеЧън от университет в Ню Йорк, който е специалист по технологиите за машинно разпознаване.

Неговите разработки са свързани с все по-сложните форми на сортиране, независимо дали става въпрос за музика или алгоритми за създаване на 3D пространства от двуизмерни снимки. Във военната лаборатория DARPA ЛеЧън използва тази техника за да моделира способностите на човешкия мозък за визуална перцепция, разпознаване на лица и създаването на технологии, които ще помогнат на военните безпилотни дрони да летят в градска среда, без да се разбиват в сградите.

Във Facebook, който се нуждае от система за обработка на цялото съдържание, генерирано от 1,2 млрд. души, професорът ще бъде зает по-скоро с категоризация на снимките и статусните ъпдейти.

Пред The Verge ЛеЧън споделя, че първата работа на новосформирания екип ще бъде да оптимизира анализа на снимковото съдържание Facebook, но скоро ще се премести към по-сложните анализи на видеоматериали и езика. Така ще се създаде по-ясна картина на цялата мрежа.

„Искаме много по-добро разбиране на това, което може да е от интерес на потребителите“, казва ЛеЧън. Това е основата на анализа в по-продължителен период.

Машинното учене не е нищо ново за Faceboook. Самообучаващи се системи вече сканират всички снимки текстове в системата, правейки решаващия подбор на съдържанието, което ще попадне в новинарския ви поток. Целта на ЛеЧън и колегите му е да подобри този процес, автоматизирайки го още повече.

По същото време той ще бъде способен да използва невъобразимо големите количества съдържание, за да провежда нови изследвания, тествайки нови техники върху една от най-големите платформи в мрежата. С новите изследвания Facebook ще се включи още по-усилено в надпреварата с Google и Facebook, които също разработват свои проекти за изкуствен интелект.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 23, 2013, 09:22:44 am
Една мечта се сбъдна: Универсалният преводач е тук

(http://econ.bg/pictures/154741_650_.jpg)

От времената, в които от Star Trek ни обясниха как в далечното бъдеще чуждоземните раси ще могат да говорят английски с помощта на футуристичния Универсален преводач, технологичните компании работят за създаването на подобно устройство.

Една от тях може би е постигнала успех, създавайки портативната джаджа Sigmo.

Sigmo представлява малко устройство с големината на кутийка за хапчета, снабдено с микрофон и говорител, както и с безжична връзка към базиран в облака софтуер.

За да го използвате, трябва да изберете езика, на който искате да превеждате и после единствено да говорите отчетливо и близко до микрофона му. Sigmo записва гласа ви и го изпраща в облака за превод с помощна на Bluetooth връзка към смартфона ви.

В облака на помощ идват услуги като Google Translate, които превеждат съобщението на съответния език и го връщат обратно към устройството. Така само секунди след като сте казали фразата на съответния език, ще получите гласов превод, който ще бъде чут от всички, които са в близост до Sigmo.

За момента преводаческите възможности на джаджата са добри, само ако е свързана с интернет, но Sigmo може да работи и като прост Bluetooth спикър или като гласова търсачка за Google през Android устройствата.

Кампанията, която създателите на Sigmo провеждат в сайта за събиране на средства Indiegogo, се оказва много успешна, като се очаква първите устройства да се появят на пазара през януари 2014 г. на цена от скромните 50 долара.


http://www.youtube.com/watch?v=XjyhPnd-AEI


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 24, 2013, 02:57:30 pm
Най-малкото зарядно за лаптоп ще ви лиши от ужасно много мъки

(http://inews.bg/pictures/1146359_375_282_4x3.jpg)

С него можете да зареждате и смартфона си

Идеята на лаптопите е да бъдат портативни, нали? Но дори и с техните вградени батерии, вие никога не оставяте зарядното си у дома. Последното обикновено представлява тухла четворка плюс дълъг кабел, което, прочее и тежи колкото тухла четворка. А една тухла четворка никак не отива да стои в чантата, на която и да е дама, нали?

На помощ обаче идва нов лаптоп адаптер FINsix. Той прилича на този, с който идва всеки iPhone на Apple. Тоест малък, стилен и повече от удобен за носене аксесоар.

Предложението на FINsix може да захранва лаптопи с мощност до 65W. Което, повярвайте ни, е достатъчно за повечето лаптопи и нетбуци на пазара.

Нещо повече, зарядното на FINsix има и USB порт, което означава, че освен да зареждате мобилния си компютър, то можете да презареждате и своя смартфон.

Брилянтно, нали? За съжаление все още няма обявена цена, а продуктът трябва да направи премиерата си в средата на 2014 година.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 25, 2013, 10:01:29 am
Ремонтираха успешно системите за охлаждане на МКС

(http://m4.netinfo.bg/media/images/9727/9727399/655-402-mks-kosmonavt.jpg)

Двамата американски астронавти Майк Хопкинс и Рик Мастракио приключиха с второто си излизане в космоса, при което завършиха ремонта на една от системите за охлаждане на Международната космическа станция, предадоха световните агенции.
След малко повече от 6 часа работа, двамата астронавти инсталираха нова амонячна помпа, която ще бъде активирана изцяло тази нощ. Кратки тестове показват, че помпата и клапите й са в ред.
Мисията им за смяна на проведена помпа за охлаждане трябваше да бъде завършена снощи, но проблем с космическия костюм на един от астронавтите забави работата.
Така двамата прекараха Бъдни вечер на повече от 300 километра височина от близките си и то в открития Космос.
Повредата беше забелязана на 11 декември. При първото излизане в открит космос на 21 декември Мастракио и Хопкинс свалиха помпата и я поставиха на външната товарна платформа.
Това е второто излизане в открития космос на Бъдни вечер на астронавти. Първото датира от 1999 г., когато двама астронавти от американска совалка излязоха в космоса, за да поправят телескопа Хъбъл.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 26, 2013, 11:26:39 am
Учени изпратиха текстово съобщение само с водка и вентилатор

(http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2208942.jpg)

Изследователи от университета Йорк в Канада използваха водка и настолен вентилатор, за да изпратят нов вид текстово съобщение.

В експеримента те кодират азбуката чрез алкохол като с различни концентрации обозначават битовете 1 и 0 по двоичния код. След това този химически сигнал се "впръсква" на разстояние от около 1.5 метра, където е разположено приемащо декодиращо устройство. То измерва дали концентрацията се е увеличила или намалила.

Така чрез последователни впръсквания учените успяват да изпратят съобщението "O Canada" (името на националния химн на страната).

Авторите обясняват, че са използвали водка и вентилатор, за да е лесно с материалите след това на всеки, който иска да повтори експеримента им.

Те припомнят, че са възпроизвели в лабораторна среда това, което в природата съществува от милиони години - растенията и животните комуникират като изпращат или оставят с отбелязване на територията сигнали и послания. Но човек никога не е успявал досега да контролира изпращането на сложно съставно съобщение.

Проф. Андрю Екфорд обяснява, че подходът може да се използва на места, където не достигат безжични сигнали като подземни тунели, тръбопроводи или сгради, разрушени при земетресение.

Ако се разработи технология и бъде сведена до нивото на миниатюрни нанороботи, тя евентуално би могла да се използва за лечение на хора.


http://www.youtube.com/watch?v=39oEgkIThHU


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 27, 2013, 08:39:59 am
Слушалки превръщат кучешкия лай в човешка реч

(http://m4.netinfo.bg/media/images/9744/9744812/655-402-kuche.jpg)

Шведски учени създадоха прототип на слушалки, които сканират мозъка на кучетата, улавят мисловни сигнали, анализират ги и ги превеждат на човешки език.

Засега устройството, разработвано от специалисти на Скандинавското дружество за изобретения и открития, може да "говори" само на английски език. Скоро обаче ще има версии и на френски, испански и мандарин.

Слушалките разчитат мисли, като "прекрасно", "остави ме на мира", "кой си ти", "защо си тръгвате", "време е да си лягаме", "симпатично животно" и "уморен съм".

Устройството No More Wolf (никога повече вълк) комбинира най-новите технологии в три области – електроенцефалографията, микрокомпютрите и специалния софтуер мозък-компютър.

Кучетата мислят по различен начин от хората. Когато мозъчните им сигнали посочват глад, това не означава, че кучето мисли колко е гладно. По-скоро това е умствено състояние, а не мисъл, както ние го разбираме.

Интересно какво ли би казал авторът на сборника "Ако можеха да говорят", писателят Йордан Йовков, за това ново изобретение.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Декември 31, 2013, 06:25:23 am
Технологиите и научните открития през 2013 г.

Редица значими научни и технологични събития се случиха през 2013 г., включително откриването на многобройни подобни на Земята планети, отглеждането в лабораторни условия на различни човешки органи, както и експанзията в използването и възможностите на технологии като 3D принтирането и автономните автомобили.

(http://i1.dir-i.net/CMS/2013/09/24/5e_cnl4p5.jpg)

8,8 милиарда подобни на Земята планети в Млечния път

Благодарение на получена от телескопа "Кеплер" на НАСА информация учените стигнаха до извода, че само в Млечния път съществуват 8,8 милиарда планети, които са подобни на Земята по размер, маса и температура на повърхността.


(http://i2.dir-i.net/CMS/2013/08/29/5e_g6nx6u.jpg)

Учени ”отгледаха” човешки органи в лабораторни условия

Група японски изследователи получиха миниатюрен черен дроб от човешки стволови клетки, който потвърди своята работоспособност, след като бе присаден в организма на опитна мишка.

За пръв път в лабораторна среда бяха отгледани и миниатюрни човешки мозъци.
Учени в Испания пък оповестиха, че са близо до отглеждането на човешки сърца за трансплантации.


(http://i1.dir-i.net/CMS/2013/01/09/5e_sehgks.jpg)

Атака на извитите екрани

В началото на годината Samsung и LG представиха първите OLED телевизори с извити и супер тънки екрани. По-късно се появиха и първите смартфони с извити дисплеи, отново дело на южнокорейските компании.


(http://i3.dir-i.net/CMS/2013/11/18/5e_9v4jme.jpg)

3D принтирането - тук и сега

Независимо дали става дума за възпроизвеждане на тялото на любим човек, производство на автомобил или създаване на копие на произведение на изкуството, 3D принтирането става достъпно за широката публика.

През 2013 се появи първото огнестрелно оръжие, създадено с помощта на 3D принтер, a архитекти се готвят да "принтират" цели сгради.


(http://i1.dir-i.net/CMS/2012/08/16/5e_21lpgk.jpg)

Автономните автомобили са реалност

Да накараш колата си да се паркира сама или пък да четеш вестника си, докато си на волана - тези мечти биха могли скоро да се сбъднат.

Редица автомобилни производители разработват автономни коли, а сред тях са компании като Toyota, Nissan, Mercedes и Tesla.

Интернет гигантът Google също заяви намерението си да произвежда собствени автомобили, които да се движат без шофьор.


(http://i3.dir-i.net/CMS/2013/09/05/5e_foaapt.jpg)

Компютрите вече стават за носене

Умните часовници набраха сериозна скорост през 2013. На пазара вече има редица добри предложения като Pebble, Samsung Galaxy Gear и Sony Smartwatch 2, а според слуховете и Apple подготвя свой iWatch.

Другата носима електроника, която бе сред най-обсъжданите технологии през годината, са очилата с добавена реалност. Google Glass все още не са пуснати в широка употреба, но успяха да привлекат голямо внимание, а освен Google "умни" очила разработват Microsoft и Samsung.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: kriskokoto в Февруари 25, 2014, 09:33:52 am

"Самсунг" показа Galaxy S5

Новият флагман на корейците е прахо- и водоустойчив и има скенер за пръстови отпечатъци

(http://m3.netinfo.bg/media/images/10706/10706581/655-402-samsung.jpg)

"Самсунг" представи новия си флагман – смартфонът Galaxy S5 ("Галакси S5"), на Световния мобилен конгрес в Барселона късно снощи.

Новият модел има малко по-голям екран от предшественика си - 5,1 срещу 5 инча, при запазена HD резолюция. Процесорът му е четириядрен Qualcomm Snapdragon 800. Телефонът има 2 GB RAM и се предлага с две разновидности на основната памет – 16 и 32 GB. Основната камера на апарата на задния панел е 16-мегапикселова, а предната е 2-мегапикселова.

В новия модел впечатлениe прави устройството за четене на пръстови отпечатъци, което е в градено в Home бутона – така както "Епъл" направиха в своя iPhone 5s. Освен че с него потребителят може да защитни данните си от нежелан достъп, той ще може и да се идентифицира лесно при онлайн плащанията.

Сред другите новости е и сензор, който може да премери пулса ви, когато решите, че имате нужда от това. Galaxy S5 e освен това прахо- и водоустойчив, може да прекара около половин час под метър вода.

От "Самсунг" се похвалиха и с батерията си, която е 2800 милиамперчаса, т.е. с малко по-голям капацитет от тази на предшественика Galaxy S4. Телефонът обаче има и икономичен режим, при който се блокират всички функции освен основните – входящи повиквания и есемеси, а екранът става черно-бял. При това положение телефонът можело да остане включен допълнителни 24 часа.

Особеност в дизайна на смартфона е поликарбонатният заден панел, който според дизайнерите на "Самсунг" трябва да изглежда като перфорирана кожа. Той ще се предлага в четирите цвята – черен, бял, син и бежов.

(http://m.netinfo.bg/media/images/10706/10706580/655-402-samsung.jpg)

                                                                                                                            vesti.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Март 01, 2014, 10:59:32 am
Мобилно приложение ще открива партньори за тройка

(http://www.raboteshtomomiche.com/images/articles/1213.jpg)

Искате да направите тройка, но никога не сте успявали да признаете това на своя партньор. А дори и половинката ви да се съгласи, идва въпросът коя ще бъде страхотната жена или мъж, които да са подходящи за вас. Сложни теми, може би не и за Леонардо Ди Каприо, но средностатистическата двойка по-трудно намира подходящия човек.

Но има надежда за любителите на тройките. Новото приложение 3nder скоро ще излезе на пазара и ще ви спаси от мъките. Негова задача е да ви позволи бързо и лесно да намерите партньора за тройка, който ще задоволи всичките ви сексуални фантазии. Така ще можете да се свържете с хората, които имат същите еротични мечти като вас, обещават създателите на приложението.


Титла: Новите "Правец 64M" – на пазара до месец
Публикувано от: Aixani77 в Март 10, 2014, 04:58:10 pm
Новите "Правец 64M" – на пазара до месец

Лаптопите обаче ще работят под Winodows, а не под "Правец ОС", както се очакваше

(http://store.picbg.net/pubpic/46/D5/90f1fb58e81c46d5.jpg)

Първите 1000 лаптопа "Правец 64М" вероятно ще се появят на българския пазар до около месец. Машините ще се продават в столичен мол, както и онлайн на сайта Pravetz.bg (http://pravetz.bg/), пише в. "Труд".

За възраждането на "Правец" започна да се говори през есента, когато в интернет се появиха снимки на сребрист лаптоп с българската марка.

Оказа се, че марката е била свободна от 1991 г., но сега е собственост на бизнесмена Бойко Вучев.

Частите за лаптопа са произведени в чужбина, тъй като у нас няма производствени мощности за подобно оборудване, но сглобяването на машината ще става у нас.

Засега е гарантирано сглобяването само на 1000 бройки от лаптопа. Цената му ще е около 1000 лв. - граница, под която се продават доста модели на популярни марки.

Новият "Правец 64М" ще има процесор "Интел"е i7 и 4, 8 или 16 GB RAM памет. Капацитетът на твърдите дискове ще варира.

Лаптопите "Правец" ще се продават с операционна система Windows 8.1, а не както в началото беше обявено – с "Правец ОС", изградена на базата на софтуер с отворен код.

Пред "Труд" Вучев споделя ,че за да се пусне най-после изделието на пазара, е бил принуден да го екипира с Windows, защото разработването на собствен софтуер се оказало по-бавно от очакваното. Нужни били и още доста тестове.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Март 30, 2014, 08:30:53 am
Уникално! Българин създаде машина, която сменя времето

(http://inews.bg/pictures/1234360_375_282_4x3.jpg)

Писнало ли ви е времето да променя плановете ви, да носите постоянно чадър или да не можете да си намерите хладно място лятото? Край на тези проблеми.

Българин изобрети уникална машина, която променя времето. На Димитър Макавеев от Септември му е отнело 50 години, за да създаде неповторимата апаратурата.

70-годишният мъж е истински господар на времето. Той може да прави слънце, дъжд и сняг, да спира наводнения и градушки благодарение на своята машина - ноосферен метео генератор.

Машината има част, която прилича на декодер и излъчва светлина. Антената ѝ се движи на 360 градуса. Задейства се с ток от акумулатор. Изобретателят не иска да я патентова, защото не знае в какви ръце ще попадне, пък и сега силата е само в него. Според Макавеев има опасност някой да му открадне труда. Материалите на изобретението се продават по магазините, "всеки може да си ги купи и направи, без да ме пита, стига да знае как". Апаратурата излиза около 200-300 лева.

Тайната на машината всъщност се крие в програмата, която излъчва. Тя е секретна и изобретателят я пази дори от съпругата и децата си.

"Един ден жена ми искаше да си направи дъжд, но вместо това извика градушка. Предупредих я да не пипа облаците, защото ще съсипе градината", разказва изобретателят. Съпругата му го нарича момчето, което говори с небето.

"Аз съм първият, който е създал такъв генератор и апаратура, която осъществява контакт с ноосферата и има приложение. Ето я, Нобеловата награда стои тук! Само че няма кой да ми я даде", каза Макавеев.

Изобретателят прави слънце с успеваемост 90%. Малко по-трудно е да извика дъжд. Не е задължително машината да е на мястото, където искаш да изгрее, но трябва да е на не повече от 10-ина километра. Работи се срещу бурята, фронта или течението. Ако облаците идват от запад, трябва да се отиде на запад. Промяната на времето обаче е добре да започне няколко дни преди желаната промяна, за да има въздействие и трансформация.

"Това отнема по 3-4 часа на ден. Изморително е, става дума за психическа и физическа енергия, за концентрация на вниманието, за воля", разказва Макавеев.

Пловдивски метеоролози не са виждали изобретението. Мъжът се обаждал, търсил контакти, "но те нямат мнение, питат ме на какво се дължи". Често го гледат скептично като разказва за уменията си.

Съседи знаят за дарбата на 70-годишния мъж. От 10 години Септември не е удрян от градушка. От толкова време изобретателят се преместил и живее тук. Върху къщата си сложил апаратура, с която разгонва силния дъжд. Излиза му по-евтино вместо да претърсва покрива.

Макавеев е запален от времето от дете. Баба му разпалила страстта. Тя била врачка и викала дъжда. Жената обаче се споминала и отнесла тайна със себе си. От тогава изобретателя започнал проучванията си.

Така научил за ноосферата. Едно от съвременните определения за нея е, че тя е създадена от мисловната дейност на човека. Ноосферата ръководи цялата екосистема и поддържа гравитационното поле на Земята чрез, бурите, ураганите, циклоните, земетресенията. Ние сме част от нея, разказва мъжът. Той постепенно установил, че ноосферата реагира на светлини с различна честота и така може да прави сняг, дъжд и слънце със силата на мисълта и машината.
Титла: Re:Технологии
Публикувано от: kriskokoto в Април 21, 2014, 04:43:32 pm

Японци създадоха най-бързия асансьор в света

Новият модел на „Хитачи“ взема 94 етажа за 43 секунди

(http://m3.netinfo.bg/media/images/11910/11910305/655-402-asansior.jpg)

Японският промишлен гигант „Хитачи“ съобщи, че е конструирал най-бързия асансьор в света. Той успява да изкачи 94 етажа за 43 секунди, предаде Франс прес. Новият модел се движи със скорост от 72 км/ч, или с 1200 м/мин.. Досегашният рекорд принадлежеше на кула в Тайван, в която асансьорът се движи с 60 км/ч..

От „Хитачи“ информират, че за да осигурят високата скорост, са подобрили мощността на двигателя и са намалили теглото на кабелите.

Два броя от най-бързия асансьор, които все още са на етап прототип, ще бъдат инсталирани в китайски небостъргач през 2016 г.. Той е висок 530 метра и има 111 етажа.

                                                                                                                        vesti.bg


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Май 03, 2014, 11:47:56 am
Китайска компания строи по 10 къщи на ден с помощта на гигантски 3D принтер

(http://3e-news.net/content/img/F11606-WHP.jpg)

Китайската компания WinSun е успяла да започне и завърши грубия строеж на 10 малки едноетажни къщи само в рамките на 24 часа. За целта са използвани 4 гигантски 3D принтера с размери 10 м на 6.6 м. Машините са били заредени със специална смес от цимент и различни строителни отпадъци, които са послужили за изграждането на стените слой по слой, съобщи информационната агенция Xinhua, цитирана от BBCNews.   

Впечатляваща в случая е не само скоростта на строителството, но и фактът, че всяка къща може да бъде “отпечатана” за по-малко от 5 000 долара. Причината е, че са използвани много евтини материали, включително рециклирани такива, а освен това липсва ръчният човешки труд.

От компанията уверяват, че са способни да “принтират” сгради според всеки вкус, като обичайно ползват дигиталния дизайн донесен им от клиентите. Настоящото постижение с малките къщички е само крачка към амбициите на компанията, които буквално се простират до небето. Надявам се с помощта на тези принтери някой ден да можем да строим небостъргачи, коментира изпълнителният директор Ma Yihe. Засега обаче тази идея е неосъществима, тъй като китайските строителни наредби не позволяват да се строят многоетажни 3D-печатни къщи.


Методът на 3D печат стана особено популярен през последните години и до него прибягват производители на различни всекидневни стоки. Не е новина, че вече се печатат всевъзможни неща като се започне от мебели, мине се през бижута и се стигне до по-специализирани предмети като различни индустриални елементи. Според мнозина 3D принтирането може да намери по-широко приложение дори в медицината.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Май 14, 2014, 04:10:46 pm
Все повече ползваме услугите на е-правителството

(http://inews.bg/pictures/1276169_375_282_4x3.jpg)

През 2013 г. 44% от българските граждани са използвали интернет за потребяване на услуги на е-правителството, а 22% са изпращали попълнени формуляри чрез мрежата. За сравнение през 2012 г. тези стойности са съответно 27% и 11%. Това се посочва в Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение.

Наред с това брутният вътрешен продукт може да бъде увеличен с изграждане на високоскоростен интернет, се посочва още в доклада, цитиран от "Монитор".

Проучване на Европейската комисия (ЕК) в България сочи, че 68% от анкетираните биха използвали дадена услуга отново, но само 37% смятат, че качеството ѝ покрива очакванията им.

Сред основните причини, заради които в страната не се използват публични електронни услуги, е това, че доста от тях не могат да бъдат изпълнени изцяло онлайн и поне за част от процедурата се изисква лично присъствие или формуляри, попълнени на хартиен носител. Друга причина е, че българите все още предпочитат личния контакт с държавните служители.

Подчертан е слабият интерес към интернет банкирането и онлайн пазаруването. Това се дължи на липсата на надеждна инфраструктура, доверие и традиционна култура на интернет търговия, както и сравнително ниските нива на потребители с добри и много добри компютърни умения.

С 2% по-висок брутен вътрешен продукт (БВП) имат страните с по-бърз интернет, сочи още изследването. Увеличение с 10 на сто на покритието със скоростна интернет връзка води до ръст на показателя с между 0,9 и 1,5%, сочат проучвания, цитирани в националния план.

Според документа по този начин могат да се отворят повече от 2 млн. работни места в Европа и това да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро.

Разчетите в националния план сочат, че близо 300 млн. лв. са необходими за изграждане на нужната инфраструктура, която да позволи доставката на бърз интернет в България. Посочени са и два основни приоритета пред страната до 2020 г.

Първият е осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост по-висока от 30 Mb/s. Другият приоритет е стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Май 21, 2014, 09:18:45 am
Най-после някой се сети за тези хора!

(http://inews.bg/pictures/1284226_375_282_4x3.jpg)

Човечеството си служи с мобилни телефони повече от две десетилетия. От гумените клавиатури преминахме на модерни и тъч скрийн дисплеи. В тях се влагат все повече функционалности и въображение, правят ги в различни цветове и размери, в различни ценови категории, различни приложения. През тези две десетилетия мобилните телефони без съмнение улесниха човешкия живот. Една друга група от обществото обаче се радва на техническите постижения в мобилните технологии едва от днес. Защото най-после някой се сети да изобрети мобилен телефон за незрящи.

Insmarket.bg. информира, че лондонска компания е пусна в продажба първия в света мобилен телефон с клавиатура за слепи, с нанесено върху нея Брайлово писмо. Очаква се новото устройство да бъде посрещнато с интерес и да е полезно за хората със зрителни увреждания. Британската компания е специализирана в създаването на телефони с базова функционалност, удобна за деца и възрастни.

Първият телефон OwnFone стъпи на европейски пазар през 2012 година. Моделът позволява да се звъни само на предварително определени номера. Устройствата имат, освен бутон за определените номера, още само бутон за приемане или отхвърляне на разговора и възможност за регулиране силата на звука. Неотдавна международна група учени от Израел и Франция изобрети устройство, което позволява прекодиране на визуалните сигнали в звукови. Така изследователите показаха, че онази област на мозъка, която обезпечава обработването на зрителната информация, може да възобнови активността си даже след продължителна загуба на зрението.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Юни 03, 2014, 08:53:20 am
Google строи бъдещето на интернет

(http://econ.bg/pictures/173078_300_225.jpg)

Google планира да създаде и „вдигне“ в орбитата на планетата 180 малки сателита с висок капацитет , които ще предоставят интернет услуги на места, до които е по-трудно да се прокара достъп до световната мрежа, съобщава Wall Street Journal.

Въпреки че специфични детайли все още липсват, медията предполага, че това ще е само началото и бройката на изготвените сателити тепърва ще се увеличава. Ако всичко протече гладко с първите изпратени 180 сателита, Google смята да удвои бройката в много кратък период от време.

Говорителят на Google не потвърждава, но и не отрича предполагаемите действия на своята компания, допълвайки, че достъпът до интернет „подобрява значително живота на хората“.

Подобна инициатива вероятно ще коства на Google огромна финансова инвестиция, като предполагаемата сума варира между 1 и 3 милиарда долара.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Юни 05, 2014, 06:01:27 pm
Няма да повярвате какво се случва със смартфона ви на слънце

Температури, превишаващи 30 градуса по Целзий, могат да навредят на смартфона. Ако апаратът бъде оставен твърде дълго време на слънце, сензорният му екран ще спре да функционира правилно, предупреждават експерти от германския телекомуникационен портал Teltarif.de, цитирани от ДПА.

Батериите също се изтощават по-бързо, когато е топло. Препоръката на специалистите е мобилните устройства да се носят в чанта в горещо време.

Ако все пак допусне смартфонът му да прегрее, потребителят трябва да го остави на сянка, за да се охлади.

В случая не бива да се прави грешката с бързо охлаждане в хладилника или фризера. В резултат на бързата смяна на температурите по корпуса се отлага кондензация, която може да доведе до късо съединение.

http://www.youtube.com/watch?v=GIdOsC5DtDE


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Юни 21, 2014, 10:51:04 am
Бургазлийчета сглобиха най-малкия водороден автомобил в света

(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201406/20140621.dfeaxczwkc.jpg)

Най-малкият водороден автомобил в света бе задвижен не къде да е, а в учителската стая на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕ) в град Бургас.  Прототипът е дело на учениците в клуб „Енергия на бъдещето“ към специализираното училище.

Размерът на количката е горе-долу колкото мъжки портфейл. Зарежда се с чист водород, който преди това е добит чрез специална миниатюрна електролитна станция от чиста вода. Водородът се зарежда в резервоара на колата, а от там се подава към мембрана, с която влиза във взаимодействие, вследствие на което се генерира електрическа енергия. С нея се задвижва миниатюрен електродвигател, който дава механичната енергия на автомобилчето. Самият модел се управлява с дистанционно управление, пише регионалният портал Burgas24.

Демонстрацията бе направена по случай Деня на енергетиката, а свидетели на успешното изобретение станаха учители, ученици и журналисти. Професионалният празник се отбелязва по инициатива на ръководството на „Топлофикация Бургас“.

Ученици, изкушени от иновациите и технологиите в сферата на енергетиката, показаха също действащ мини-макет на цял дървообработващ цех, ползващ за производството си единствено енергия от ВЕИ - слънце и вода. Внимание привлече и прототипът на електротурбина произвеждаща ток от вятър и слънце едновременно. За да подготвят изобретенията си за кратката демонстрация, учениците са се готвили през цялата година, разказа ръководителката им Албена Колева.

Според енергетиците от “Топлофикация Бургас”, които присъстваха на събитието “моделите са толкова съвършено изработени, че е въпрос на финансиране, за да могат да бъдат трансформирани веднага в реални размер, или дори да станат производствено приложими”. Изпълнителният директор на дружеството инженер Въльо Дучев обърна внимание днес всичко е енергия – “развитието, стандартът на живот, дори самият живот”. Той е уверен, че енергетиката е основен двигател на всяка икономика и това прави предизвикателствата пред енергетиците още по-големи, защото те са онези, “от които зависи бъдещето на планетата”.

През годините, в които предприятието подпомага ПГМЕ са били подпомогнати седем души в развитието на техните идеи. Традиционните стипендии за най-добрите ученици от тази година пък се увеличиха от 600 на 800 лева. Най-новият стипендиант е Теодор Пешев, отличен ученик, медалист от национални олимпиади, председател на ученическия съвет в гимназията.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Юни 24, 2014, 08:20:13 am
Intel разработва проследяващи чипове за лаптопи

(http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2329692.jpg)

Лаптопите продължават да са сред предпочитаните от крадците вещи. Това е съвсем нормално предвид цената и популярността им, особено като се прибави и почти пълната им беззащитност.

Intel заедно с компаниите Impinj, Technology Solutions UK и Burnside Digital, разработват чип за проследяване на изчезналите преносими компютри, който имат възможност и за тяхното отдалечено блокиране, съобщава онлайн изданието HotHardware.

Резултатът ще е RFID чип, който ще се вгражда в хардуера на Intel. Информацията, която ще се съхранява на него, ще е достъпна дори когато лаптопът е изключен, макар че за тази цел устройството ще трябва да е близо, за да могат данните да бъдат прочетени или променени чрез TSL RFID четец.

В Monza RFID чипа ще може да се съхранява практически всякаква информация. В него най-вече ще се пазят идентификационни и системни данни. Те ще могат да се използват и от процесора на Intel, когато лаптопът е включен.

Чрез софтуер на Burnside тези данни ще могат да се предават и по безжичен път посредством Bluetooth или интернет до бази данни. Резултатът е, че лаптопът ще може да бъде идентифициран дори и от по-големи разстояние.

Допълнителна възможност ще е функцията устройството да се блокира и да е неизползваемо докато не се върне на указана дестинация. По този начин лаптопите ще могат да се блокират и при дълъг път или доставянето им до адрес, като така ще се гарантира сигурността на данните и ще се обезсмисли кражбата на устройството. За бизнеса пък ще има възможност да програмират служебните лаптопи да работят само на предварително зададени места.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Юни 30, 2014, 08:16:26 am
Сензор за "настръхнала кожа" разкрива нещо много лично

(http://inews.bg/pictures/1323040_375_282_4x3.jpg)

Прозрачна полимерна лепенка, по-малка от пощенска марка, скоро ще разчита човешките емоции със същата точност, както кантарът мери теглото или апаратът - кръвното, пише Daily Mail.

Специалният сензор е разработен от специалисти от Корейския водещ научно-технически институт (KAIST). Лепенката отчита естествената реакция на кожата да настръхва. Научният термин за този феномен е пилоерекция. Най-често това е автоматична реакция на студ, но хората настръхват също от прекомерна радост, изненада или страх.

Южнокорейските изследователи смятат, че настръхването дава информация в реално време за човешките емоции и чрез лепенката могат да разкрият от какво точно са предизвикани, отбелязва БТА.

"В бъдеще човешките емоции ще се считат за равнопоставена биометрична информация с показатели като телесна температура или кръвно налягане", обясняват специалистите.

Данните от специалния сензор могат да се използват например от маркетингови компании или в стрийминг услуги за персонализирани реклами или излъчване на музикални или видео клипове според моментното настроение или предпочитание на потребителя.


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: lord_milev в Януари 13, 2015, 05:56:49 pm
Умно огледало ви позволява да опитате различни дрехи, без да ходите до пробната

(http://www.obekti.bg/images/stories/articles/16876/l.jpg)

За някои хора пазаруването е развлечение, но за други това е предизвикателство, през което трябва да преминат с минимални щети, пише Express.

И едните, и другите обаче ще могат да оценят това ново предложение на компанията MemoMi - умно огледало, което спестява усилието от постоянно отскачане до пробната.

Наречено MemoryMirror, то представлява дигитално огледало, предлагащо видео, 360-градусов изглед и опция за връзка със социалните мрежи, за да споделите на момента покупката си.

MemoryMirror вече е инсталирано в луксозния бутик Neiman Marcus в Калифорния и очаква първите клиенти, които искат да се възползват от този различен начин на обличане на дрехи.

Потребителите могат да управляват огледалото само с жестове или пък с мобилно приложение, да правят снимки, да въртят камерата във всеки един ъгъл и да видят как точно им стоят дрехите. Отново само с махване на ръка се променя и цвета на дрехата, за да не се чудите кой най-много ще отива на очите ви. Направените снимки и видео клипове пък може веднага да споделите с приятели онлайн.


 (http://www.youtube.com/watch?v=xBDrevuomfo)


Титла: Re:Технологии
Публикувано от: kriskokoto в Март 09, 2015, 11:01:45 am

Соларен самолет тръгна на околосветска обиколка

Това е началото на първия опит за полет около света без използване на гориво

(http://m3.netinfo.bg/media/images/16699/16699658/655-402-slynchev-impuls.jpg)

Швейцарски самолет, захранван със слънчева енергия, излетя днес от Абу Даби, поставяйки началото на първия опит за полет около света без използване на гориво, съобщи Асошиейтед прес. Самолетът е управляван от основателя на проекта "Слънчев импулс" - Андре Боршберг, който ще си разменя пилотирането с другия основател Бертран Пикар по време на пътуването, предвидено да се осъществи на етапи.

През следващите пет месеца, самолетът ще скача от континент на континент, прелитайки над Тихия и над Атлантическия океан, докато обикаля света. Планирани са спирания в различни места по света, за да си починат пилотите, да бъде извършвано техническо обслужване, а също и за да се разпространяват кампанийни съобщения за чистите технологии.

Преди излитането, Боршберг сподели пред Би Би Си:
"Убеден съм, че имаме много специален самолет, и той ще трябва да бъде такъв, за да ни пренесе през големите океани. Може да се наложи да летим в продължение на пет дни и пет нощи, за да направим това и ще бъде предизвикателство. Имаме обаче на разположение следващите два месеца, в които ще летим до Китай, за да се обучим и да се подготвим за предстоящото изпитание".

Проектът вече е поставил редица световни рекорди за полет, захранван от слънчева енергия. Обиколка на света обаче е много трудно и драматично начинание и се налага изграждането на по-голям самолет от прототипа "Слънчев импулс 1".

Самолетът "Слънчев импулс 2" е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра - повече от този на "Боинг 747", но теглото му е почти колкото на кола - около 2300 килограма.

Малкото тегло ще бъде от решаващо значение за успеха на полета. Също такова ще бъде и представянето на 17 хил. слънчеви клетки по крилата, както и литиево-йонни батерии с енергийна плътност, които ще бъдат използвани за нощните полети.

Съвсем не е сигурно дали "Слънчев импулс" ще успее. Компютърните модулации показали, че прекосяването на океана е осъществимо, но при подходящите метеорологични условия. Същите модулации обаче показаха и, че екипът може да остане на земята в продължение на седмици, чакайки подходящите условия.

Предвижда се от Обединените арабски емирства самолетът да стигне до Оман, оттам към Индия, Китай, Мианмар, после да премине над Тихия океан, след това през САЩ, да прелети над Атлантическия океан, да мине през Южна Европа или Мароко и да завърши отново в Абу Даби. Очаква се околосветското пътуване да приключи в края на юли или дори август.

                                                                                                                          vesti.bg