www.p2pbg.com

Разни => Новини от деня => Темата е започната от: krisschan13 в Април 27, 2011, 10:51:38 amТитла: Eвропейски Съюз
Публикувано от: krisschan13 в Април 27, 2011, 10:51:38 am
Затягане на Шенген поискаха Берлускони и Саркози

(http://images.ibox.bg/2011/04/27/sarkosil/430x240.jpg)

Френският президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони се обединиха в искането си за реформа на договора на Европейския съюз за безвизово пространство. Целта е да се позволи по-лесното налагане на граничен контрол, съобщава БиБиСи.

Двамата европейски политици се срещнаха в Рим, като основна тема на разговорите им бяха мерките за овладяването на имигрантския поток от Северна Африка. След края на срещата Берлускони заяви, че със Саркози са на мнение, че при извънредни обстоятелства трябва да има различни варианти в Шенгенския договор.

Той беше категоричен, че нито Италия, нито Франция желаят да се сложи край на шенгенското пространно, но изтъкна - в извънредни ситуации и двамата сме единодушни, че трябва да има изменения на Шенгенския договор и ние ще работим за това.

Премиерът на Италия съобщи още, че заедно с френския президент са изпратили съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което призовават за "по-голямо сътрудничество" на другите европейски страни със страните от южното крайбрежие на ЕС. Тези страни "не могат да бъдат оставени сами, посочи Берлускони.

Той подчерта и че крайбрежните страни в средиземноморския район са изправени пред предизвикателството на притока от имигранти от Северна Африка заради войната в Либия и нестабилната обстановка в Египет и Тунис.

Ние искаме Шенген да живее, но за да живее Шенген, трябва да бъде реформиран, заяви от своя страна Саркози след срещата си с Берлускони. Имаме еврото, имаме реформирана европейска икономика, искаме да видим същото нещо да се случва и с Шенген, допълни френският държавен глава.

Около 25 000 имигранти от Африка са пристигнали в Италия от началото на годината. Италия настоя за помощ от Европейския съюз, но призивите на Рим не получиха отговор.

При това положение италианските власти решиха да раздадат временни разрешителни за пребиваване на бежанците, след което много от тях се отправиха към Франция и Белгия.


news.bg


Титла: ''Икономист'': И Шенген под заплаха
Публикувано от: krisschan13 в Април 29, 2011, 10:48:41 am
Когато доверието се пречупи, интеграцията е в опасност, предупреждава изданието

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pFTkkvMTI4Q2xpcGJvYXJkMDEuanBn&w=375&h=249)

След еврото, което бе застрашено от световния финансов срив и от дълговата криза на членки на еврозоната, заплаха надвисна и над втория голям интеграционен проекта на Европа - Шенгенската зона, пише "Икономист".

Причината е масираната миграция от Северна Африка след народните въстания, която подкопава от няколко месеца Шенгенското пространство за свободно движение на хора.

Но докато отговорът на вълненията в еврозоната означаваше "повече Европа", например по-голям фонд за спасяване на задлъжнели страни и по-строг надзор от Брюксел на националните икономически и фискални политики, реакцията към кризата с мигрантите представлява засега "по-малко Европа", отбелязва седмичното издание.

Като пример "Икономист" изтъква препирните между Италия и Франция за приема на тунизийските мигранти и се спира на италианско-френската среща на върха, която отправи призив за ревизиране на шенгенските правила, за да могат националните правителства по-лесно да въвеждат контрол по границите си "в случай на извънредни затруднения".

Но не само мигрантите от бедния свят предизвикват търкания в ЕС, посочва "Икономист".

Списанието припомня, че миналата година френският президент Никола Саркози е влязъл в остри сблъсъци с Европейската комисия за депортирането на източноевропейски роми.

Антиполските настроения се засилват в Холандия, която заплашва да изгони източноевропейците, които са били безработни повече от три месеца, допълва "Икономист".

Въпреки вярата на еврократите в облагите от трудовата мобилност, Германия и Австрия държаха до последно затворени пазарите си на работна ръка за новоприетите страни членки на ЕС, подчертава "Икономист".

На 1 май те трябва да отворят границите си за работници от осемте източноевропейски държави, които се присъединиха през 2004 г., но дошлите по-късно - България и Румъния - трябва да търпят ограниченията до 2014 г.

Списанието изтъква, че двете страни са държани извън Шенгенската зона най-вече по настояване на Германия и Франция, заради подозрения в корупция и рехав граничен контрол.

Еврозоната и Шенгенското пространство зависят от взаимното доверие. А то изисква всяка страна да поддържа публичните си финанси стабилни и да контролира границите си. Когато доверието се пречупи, интеграцията е в опасност, предупреждава "Икономист".


vesti.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз: 10 в ЕС ще изчакат с пазара си на труда
Публикувано от: krisschan13 в Май 01, 2011, 09:41:30 am
Австрия и Германия са страните, които ще изчакат до края на преходния период - края на 2013 г. - преди напълно да се отворят за българи и румънци

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0FOVE9OSVEvYjgyMWM5Njc0OGYyZTE2NmZjZmQ1NDcwMDJmYTA3ZTcuanBn&w=375&h=249)

Десет страни членки на ЕС желаят да изчакат до края на преходния период - края на 2013 г. - преди напълно да отворят пазара си на труда за българи и румънци.

Това обяви австрийският министър на труда Рудолф Хундсторфер.

Договорът за присъединяване на България и Румъния, станали членки на ЕС през 2007 г., предвижда край на ограниченията за свободно движение на работници от двете страни на 1 януари 2012 г.

Останалите държави членки обаче могат да поискат допълнително двегодишно отлагане, ако сметнат, че техният пазар на труда е застрашен.

"Ние ще изчакаме края на 2013 г. за Румъния и България. Не сме единствените с Германия. Още десет страни искат да направят това", каза Хундсторфер по общественото радио Ö1, без да изброява другите държави членки.

Германия и Австрия са последните две страни от ЕС, които предстои да отворят напълно от утре, 1 май, пазара си на труда за гражданите на 10-те присъединили се през 2004 г. държави.


vesti.bg


Титла: Европол: Варна е врата за кокаина в ЕС
Публикувано от: krisschan13 в Май 05, 2011, 07:35:10 am
Организирани престъпни групи може да се възползват от присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, се казва в нов доклад на Европол

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1BFVFlBL2NvY2FpbmVtYXk0MjAxMS5qcGc=&w=375&h=249)

Пристанище Варна се е превърнало във важен пункт за влизащия в Европейския съюз кокаин от Южна Америка.

Това е един от изводите в доклад на Европол за организираната престъпност в Европа, публикуван днес.

България остава важен производител на амфетамини за Близкия Изток, а евентуалното й приемане в Шенген може да бъде използвано от организирани престъпни групи, се казва още в документа.

Варна, заедно с черноморските пристанища Констанца и Одеса, играе важна роля в транзита на кокаин от Латинска Америка, а Молдова - в складирането и преработката на наркотика, сочи доклада.

Организирани престъпни групи може да се възползват от присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, се казва в доклада.

"България не е единствената, която има проблеми с организираната престъпност. Това е проблем в голяма част от Европа, във всяка страна", каза директорът на Европол Роб Уейнрайт в интервю за БНТ.

"Има различни видове организирана престъпност. В България и съседните й страни виждаме проблеми свързани с трафика на наркотици и на хора. България има тези проблеми, а полицията вече се бори с тях.

Има проблем и с фалшифицирането на пари, има криминални групи, които се занимават с това. Но и в тази област също имаме много успешни полицейски действия на българските власти през последните години", каза Роб Уейнрайт.

В доклада се посочва, че все по-големи количества кокаин от Латинска Америка влизат в Европейския съюз през Западните Балкани. Големи пратки пристигат в адриатически и черноморски пристанища.

Либерализацията на търговията в региона и присъствието на трансгранични криминални мрежи улеснява тази експанзия.

Престъпници от Западните Балкани пък са създали оперативни бази в Латинска Америка, за да могат да получат максимални печалби.

В рамките на Югоизточна Европа, България в момента служи като транзитен пункт за морските превози от Латинска Америка, трафика от Западна Африка през Турция и балканските маршрути, както и за кокаин, предназначени за италиански престъпни групи, се казва в доклада.

По-голямата част от нелегалния хероин, влизащ в страните от ЕС, все още идва от Афганистан през Турция и Балканите.

Все по-улесненият транспорт и търговските връзки между източника и страните за разпространение обаче са улеснили безпрецедентната диверсификация на маршрутите и методите за трафик.

В последните години беше отчетено по-нататъшно развитие на маршрута през Иран, Азербайджан, Грузия и Украйна до Румъния и балтийските и северните страни.

Друго видимо развитие включва преобладаващото присъствие на морски пратки от ирански и пакистански пристанища до Средиземноморието.

Увеличава се и използването на търговски и товарни въздушни връзки между Пакистан, Иран, Индия и летищата в ЕС.

Северните страни са цел на западноафриканските мрежи за трафик чрез въздушен куриер, често организиран от Истанбул. Хора от Западна Африка и Западна Азия все по-често участват в разпространението на хероин в рамките на ЕС, пише в доклада.

Ирански, иракски и пакистански групи е вероятно да имат по-голяма роля в трафика към ЕС, смятат от Европол. Ирански групи все по-често действат като посредници между афганистанските производители и турските организирани престъпни групи.

Балканските маршрути показват голяма степен на разнообразие и гъвкавост:

хероиновите пратки прекосяват Адриатика, след като преминат Гърция, продължават през България и Румъния към Централна Европа или навлизат в Западните Балкани, които са ключова разпределителна зона от дълги години насам.

Албания, Македония и регионът на Косово, в частност, са важни места за съхранение и преопаковане, откъдето продължава движението на пратките към ЕС.

Оцетен анхидрид, предназначен за производствените зони, също преминава през региона. Заради разположението си на кръстопътя на Балканския и Черноморския маршрут, Унгария се явява като разпределителен пункт за хероина и неговите прекурсори.

Турски и албанско говорещи криминални групи остават най-активните в трафика на хероин към и в рамките на ЕС.

Турски групи установиха запаси от хероин на Западните Балкани, откъдето местни групи отговарят за по-нататъшното му разпространение. Все по-голямото присъствие на западноафрикански групи също не трябва да се подценява. Търсенето в Близкия изток доведе до това, че

балканските маршрути започнаха да се използват за трафика на амфетамин,

който често се разменя за хероин. Участието на престъпници от турски произход в този вид дейност е се увеличава, отбелязва Европол.

Ролята на българските криминални групи в широкомащабното производство на амфетамин за Близкия изток също се увеличи.

Съоръжения за производство бяха създадени в Западните Балкани, Близкия изток (включително Турция и Ливан) и в Кавказкия регион. В някои случаи граждани от ЕС се наемат като управители, пише още в доклада.


vesti.bg


Титла: Докладът на Европол ''охлади'' надеждите ни за Шенген
Публикувано от: krisschan13 в Май 08, 2011, 03:16:32 pm
(http://images.ibox.bg/2010/05/03/99573/188x160.jpg)

Негативният доклад на Европол за България е много тежка оценка за дейността на българските служби в борбата с организираната престъпност и може да се окаже пречка за приемане на  страната в шенгенското пространство..

Това заяви през БНР Атанас Атанасов от ДСБ,

Той допълни, че Цветан Цветанов, съвместявайки поста вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ е допринесъл за негативните констатации в доклада.

"Защото човекът, който трябва да се бори с организираната престъпност, да отговаря за събирането на парите в касата на управляваща партия за избори, е нон сенс.
Това е лошото в цялата тази история, защото от около една година се наблюдава, в МВР специално, потискане и липса на каквито и да е резултати за разбиване на големи престъпни групи." - коментира Атанасов.

Той подчерта, че СРС-скандалът от началото на годината също е изиграл своята роля за неблагоприятните оценки в доклада.

Междувременно Михаил Миков от БСП заяви, че социалистите ще поискат изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод негативните констатации на "Европол". Депутатът призова управляващите от ГЕРБ да не бягат от дебатите след констатациите от доклада.

"Оценките са твърде тежки, особено на фона на бодряческите изказвания за успехите в борбата с организираната престъпност, на PR-a, който постоянно тече от медиите за вътрешна консумация.
Така че сериозната дискусия и действия предстоят. Иначе България ще има сериозни препятствия, виждаме вече и пред членството в Шенген и въобще оценката й като партньор, който може да осигури пространство на свобода и сигурност като част от европейското пространство." - посочи Миков.

Според доклада на Европол, влизането на България в Шенгенското пространство може да пренасочи имигрантите от Арабския свят към страната ни и да позволи на престъпни групи от бившия Съветски съюз да разширят влиянието си в Евросъюза. Освен това България е назована като транзитна зона за доставки на кокаин и като база за производство на фалшиви евробанкноти.


news.bg


Титла: ЕС наложи санкции на Сирия
Публикувано от: krisschan13 в Май 10, 2011, 10:11:18 am
(http://images.ibox.bg/2007/07/17/29684/430x321.jpg)

Европейският съюз налага санкции срещу Сирия  с решение, взето "на подпис". Това съобщи Съветът на ЕС.

Санкциите включват ембарго на износа за Сирия на оръжия и стоки, които могат да бъдат използвани за репресии в държавата.

Наложени са също визови ограничения и замразяване на активи, които засягат 13 официални лица и хора, свързани със сирийския режим, се посочва в съобщението.

Ограниченията засягат хора, за които Съветът има информация, че са отговорни за жестокото насилие срещу цивилни.

Решението на ЕС е сериозен удар срещу режима на Башар Асад, който през последните години полагаше усилия да стопли отношенията си със Запада.


news.bg


Титла: Най-малко 10 души загинаха при силно земетресение в Испания
Публикувано от: nasiboteva в Май 12, 2011, 08:07:38 am
(http://www.cross-bg.net/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/250x156-images-stories2-zemetresenie_lorca.jpg)

Най-малко 10 души са загинали при две земетресения в южната част на Испания, в района на град Лорка, съобщава Би Би Си.
Първият трус е бил с магнитуд 5.2 по Рихтер и е регистриран в 20.47 ч. на дълбочина 1 км, на около 120 км югозападно от Аликанте.
Вторият, два часа по-късно, е бил с магнитуд 4.4 по Рихтер.
Агенцията уточнява, че по официциални данни на властите жертвите са 8.
По улиците на града се виждат множество коли, затрупани под отломки от близките сгради. Някои от по-старите сгради в града са със значителни повреди.
Местната болница е евакуирана като предпазна мярка, заради повреди по сградата. От там са изведени 270 пациенти.
Стотици испанци прекараха нощта на открито по паркове и площади, страхувайки се от нови трусове.
Броят на рaнените все още не ясен, но според местните медии те са десетки.
Няколко тонна църковна камбана падна в близост до репортер на испанска телевизия, който в този момент отразяваше събитието.
Пред "Ел паис" лекари от местна болница съобщиха, че са прекарали цялата нощ на улицата, за да помагат на пострадали хора. По думите им заради отломките линейките не могат да доsтигнат до всички нуждаещи се.
Няколко афтършока са усетени след двата големи труса и властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне.
Според местните власти това е най-разрушителното земетресение в страната от 19 април 1956 година, когато друго земетресение причини смъртта на 11 души в испанския град Алболоте, провинция Гранада.www.cross-bg.net


Титла: Re:Eвропейски Съюз: Европейските профсъюзи ще се срещнат в Атина
Публикувано от: krisschan13 в Май 16, 2011, 08:39:04 am
(http://images.focus-news.net/0a9cb08c268cb161d8f20240e67ba294.jpg)

Европейските профсъюзни организации ще се съберат в понеделник за 12-ия конгрес на тяхната конфедерация, който през тази година ще се състои в Атина заради икономическата криза в страната, като според синдикалистите мерките за затягане на коланите не вършат работа, коментира АФП.

„Избрахме Атина за място на 12-ия конгрес, защото се намира в окото на бурята, заплашваща Европа и еврото”, заяви генералният секретар на конфедерацията Джон Монкс, британец по националност.

„Гърция е била люлката на западната цивилизация, а сега е люлка на европейската икономическа криза”, допълни 66-годишният Монкс.

Европейската конфедерация на профсъюзите включва 82 организации от 36 държави и 12 континентални обединения. Групата се събира на всеки четири години.

Европейските профсъюзи отхвърлят оценката за финансовата и икономическата криза в Европа, приемана от политиците в Брюксел, Лондон и Франкфурт.


focus-news.net


Титла: МВФ: Гърция трябва да ускори реформите
Публикувано от: krisschan13 в Май 18, 2011, 11:55:47 am
(http://images.focus-news.net/ba4ca6ee80ccd2ea2a59368719926d7d.jpg)

Гърция трябва да ускори структурните реформи, като в противен случай възстановяването на икономиката на страната е изложено на риск.

Това заяви ръководителят на мисията на МВФ в Атина Пол Томсен, предаде АФП.

„Важно е да има значително ускоряване на структурните реформи в публичния сектор”, каза Томсен.

Той предупреди, че без по-бързи реформи, помощта за Гърция, която бе спасена от банкрут с огромен заем, ще се окаже недостатъчна.

Томсен в момента е в Атина заедно с представители на ЕК и ЕЦБ, за да бъде решено дали Гърция този месец да получи още 12 милиарда евро от помощта.


focus-news.net


Титла: Re:Eвропейски Съюз: Цветанов: С отказ за Шенген влизаме в ''параграф 22''
Публикувано от: krisschan13 в Септември 23, 2011, 09:36:42 am
По думите на Цветан Цветанов на заседанието Холандия и Финландия са останали изолирани в днешния дебат

(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL05BVEFMSUEvY3ZldGFub3YxMjEyLmpwZw==&w=375&h=249)

Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемането на България и Румъния в Шенген, без да дадат смислено обяснение, с което влизаме в "параграф 22".

Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по случай изхода от заседанието на Съвета на ЕС.   

По неговите думи на заседанието Холандия и Финландия са останали изолирани в днешния дебат.

Холандия днес потвърди в Брюксел опозицията си срещу приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство в този момент.   

Нашата позиция е ясна. Ние не сме склонни към приемане в този момент, заяви холандският министър за имиграцията Херд Леерс при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС и останалите страни членки на Шенген.     

Ние трябва да имаме сигурност, че правилата на Шенген се прилагат изцяло, особено що се отнася до борбата с корпуцията и организираната престъпност.

Ако това не е така - имаме врата, която е оборудвана с осемте най-добри ключалки в света, но зад нея има някой, който пуска да минават всички - това представлява сериозен проблем, обясни министърът, цитиран от агенцията. 

Вицепремиерът отбеляза, че полското председателство на ЕС е препоръчало предприемането на допълнителни консултации между Хага, Хелзинки и Варшава.

Днес са се състояли двучасови консултации с министрите от Холандия и Финландия, които не са довели до промяна на техните позиции.   

Цветанов уточни, че заради това е решено

до 17 октомври да продължат допълнителни консултации по въпроса за приемането

на България и Румъния в зоната, като при промяна на нагласите, положително решение може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис.

Ако няма консенсус, вероятно темата ще залегне в дневния ред на Европейския съвет през октомври, уточни вицепремиерът.   

Той цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.   

Министрите от ЕС днес са заявили, че след като има установени правила за приемане в Шенген и досега всички европейски страни са потвърдили изпълнението на тези критерии от страна на България и Румъния, няма правен регламент за отлагане на решението, иначе се влиза в законодателна колизия.   

Колегите посочиха, че вътрешнополитически проблеми, предимно в Холандия, предизвикват решения, които не съответстват на ценностите на ЕС, отбеляза Цветанов.   

Въпросът излиза извън правната рамка, вървим към политическо решение, което сега зависи от вътрешнополитическите проблеми в Холандия, коментира той.

По неговите думи националистите в Холандия са част от управлението, а има и коалиционно споразумение, което снощи на вечерята на министрите от ЕНП е било определено от румънската страна като нарушаващо ценностите на ЕС, след като предвижда противопоставяне на приемането в Шенген на дадена държава.

Това всъщност е извън всякакви критерии и политики на Общността,

добави вицепремиерът.   

Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия днес са обяснили, че "нямат мандат" да подкрепят разширяването на Шенген.

Той отбеляза, че позицията, ощетяваща София и Букурещ, е залегнала във вътрешнополитически споразумения, които подкопават устоите на европейския проект.   

Цветанов благодари на Франция, Германия и всички останали европейски държави, подкрепили предложението на полското председателство за постигане на консенсус.   

Вътрешният министър на Румъния Траян Игаш

пък че вярва, че Холандия и Финландия ще променят мнението си, предаде информационният сайт Зиаре.           

"Тръгваме с увереността, че цялата тази ситуация може да бъде освободена от напрежение в скоро време", заяви Игаш, като изрази готовността на Румъния за дискусии, които да сложат край на настоящия блокаж.           

Игаш заяви, че 19 страни са се обявили в подкрепа на Румъния.           

"Голяма част от тях признаха напредъка, който Румъния е постигнала. Мнозинството от тях заявиха, че не е нормално правилата да се променят по време на играта", заяви министърът.           

Той добави, че Румъния е била готова да приеме и компромисното решение за присъединяване на етапи, предложено от Франция и Германия, но дори и този подход не е довел до успех. 


vesti.bg


Титла: Французите гласуват за Сенат
Публикувано от: nasiboteva в Септември 25, 2011, 09:26:06 am
(http://images.ibox.bg/2009/12/11/sarkozy%20/430x269.jpg)

Французите са призовани да гласуват за Сенат, предаде АФП.

Вотът се смята за ключов тест за настроенията на избирателите към политиката на дясното правителство и към самия президент Никола Саркози, коментира в. „Фигаро".

В. „Либерасион" отбелязва, че трябва да бъде подновен половината от състава на Сената или 170 от общо 343 сенатори.

Лявата опозиция, в лицето на социалистите и зелените, се надява да вземе мнозинство. Това ще й позволи да контролира по-изкъсо дейността на Саркози и ще й даде предимство в навечерието на насрочените за 2012 г. президентски избори.www.news.bg


Титла: Отмъкнаха 1 млн. евро от летището в Атина
Публикувано от: nasiboteva в Октомври 03, 2011, 08:09:41 am
(http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pPUk8vYTc5YjZiZTU3MWZlYjk0NWFlMWZiYWEwNjFlZGZjMTYuanBn&w=375&h=249)

Дързък крадец е отмъкнал един милион евро от клон на "Алфа банк" на атинското летище, след като се представил като служител на строителна фирма, предаде АП.

Според съобщение на гръцката полиция мъжът заявил, че идва да огледа с цел бъдещ ремонт в банковия клон.

Той убедил служителите да го пуснат в хранилището,

където извадил оръжие и ги принудил да отворят сейфа.

Крадецът заключил банковите чиновници в трезора и избягал с парите.

Полицията обяви, че контролните камери на летището са заснели мъж, който отпътува с такси вчера следобед. Описанието на мъжа съвпада с описанието на крадеца.

Гърция е фалирала и по всяка вероятност ще трябва да бъде опростена поне половината от дълга й, заявява виден консервативен депутат от германския парламент, предаде Ройтерс.

В интервю за вестник "Райнише пост" Михаел Фукс, заместник-председател на групата на християндемократите в Бундестага, казва, че

въпреки финансовата помощ от ЕС Гърция е рухнала

"Гърция е банкрутирала. Вероятно нямаме друг избор освен да приемем опрощаване на най-малко 50% от нейния дълг", посочва Фухс, който оглавява влиятелната бизнес група на Християндемократическата партия в парламента.

Снощи министерството на финансите на Гърция обяви, че страната няма да може да се вмести през настоящата и следващата година в лимита за бюджетен дефицит, определен от ЕС и МВФ.

Одобреният на заседанието на гръцкото правителство проектобюджет за 2012 г. е базиран на дефицит от 8,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година вместо очакваните 7,6 на сто.

Финансовото министерство в Атина изрази надежда, че за догодина дефицитът ще бъде 6,8% от БВП, което също не влиза в лимита от 6,5 на сто, определен от ЕС и МВФ, допълва ДПА.

Днес в Люксембург започва поредица срещи на министрите на финансите на страните от еврозоната, посветени на кризата на общата валута. Във вторник предстои редовна среща на Съвета на ЕС по икономика и финанси.www.vesti.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: sppaiki в Ноември 15, 2011, 10:22:50 am
Излизането от ЕС не отговаря на интересите ни, каза Камерън

(http://images.ibox.bg/2011/11/10/img_03/430x336.jpg)

Великобритания няма намерение да напусне Европейския съюз, въпреки кризата в еврозоната.

Това заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън на банкет на кмета на Лондон, цитиран от ББС.

По думите му излизането на Великобритания от Европейския съюз не отговаря на националните интереси на острова.

Според него, ако Лондон се окаже извън ЕС, то тогава и Великобритания като Норвегия ще стане субект на всяка нормативна
разпоредба, разработвана от Брюксел за страните от общия пазар, но без да може да участваме в изработването й.

Такъв сценарий е неприемлив за Великобритания, която е най-активният застъпник на отворените пазари и свободната търговия
сред европейските страни, обясни Камерън.

Британският премиер се обяви за създаване на по-гъвкава система на членство в Европейския съюз, при която Брюксел ще
предостави значителна част от правомощията си на националните правителства.

В същото време той заяви, че някои различия между Русия и Великобритания не могат да попречат на развитието на
отношенията между двете страни. Камерън подчерта, че страната му напълно подкрепя присъединяването на Русия към
Световната търговска организация.

www.news.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: sppaiki в Ноември 16, 2011, 10:48:06 am
Пападимос "иска" вот на доверие

(http://images.ibox.bg/2011/11/10/img_08/430x345.jpg)

След тридневни парламентарни дебати довечера гръцкият парламент ще гласува вот на доверие към новото коалиционно
правителство, водено от Лукас Пападимос.

След встъпването си в длъжност през следващата седмица Пападимос трябва да се срещне с представители на Европейската
комисия в Брюксел по време на първата си обиколка в качеството си на лидер на коалиционното правителство. Пападимос
ще се срещне с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Междувременно стана ясно, че правителството вече е готово с бюджета за следващата година и предстои той да бъде разгледан
в парламента. Информацията съобщи министърът на финансите Евангелос Венизелос.

Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 18 ноември, заяви министърът и добави, че основният финансов документ
предлага мерки за стимулиране икономическия ръст.

Реформите са жизненоважни за страната, подчерта Венизелос.

По думите му гръцкият парламент и правителството трябва да работят бързо в съответствие с обстоятелства.

По-рано европейските лидери настояха новото коалиционно правителство да се ангажира писмено, че ще спази обещанията за
бюджетни икономии  и реформи преди да им отпуска нови заеми. Това условие се явява едно от основните в преговорите
между Гърция и ЕС. В противен случай, по мнението на много от евролидерите, може да се стигне до изваждане на
страната от еврозоната.

Лидерът на гръцката опозиция Антонис Самарас обаче заяви, че той не възнамерява да дава подобни гаранции.

ЕС и МФВ задържат отпускането на поредния 6-ти транш в размер на 8 милиарда евро на Атина, който трябваше да бъде
„отблокиран" още през септември. По време на среща на върха на 27 октомври Гърция обеща да реализира дългосрочна програма,
включваща жестоки мерки за икономии. Идеята на Георгиос Папандреу за провеждането на референдум във връзка с кредитната
европрограма доведе до падане на кабинета и сформирането на коалиционно правителство, начело с бившия
зам.-шеф на ЕЦБ Лукас Пападимос.

Венизелос призова парламентаристите да гласуват вот на доверие към новото правителство, което е подкрепяно
от 3 от 5-те парламентарни партии с повече от 250 гласа е 300-местния парламент.

Гърция е длъжна да направи всички необходимо, за да остане в еврозоната, категоричен е финансовият министър.

www.news.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз:Гласуваха вот на доверие за новото гръцко правителство
Публикувано от: sppaiki в Ноември 17, 2011, 10:09:06 am
Гласуваха вот на доверие за новото гръцко правителство

(http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/03/28/640c778fba.jpg)

Новото коалиционно правителство в Гърция спечели вот на доверие в парламента с голямо мнозинство.

От 300-членния гръцки парламент 255 гласуваха „за" новото гръцко правителство, водено от Лукас Пападимос, което бе
сформирано миналата седмица. 38 депутати гласуваха „против", а 7 се въздържаха.

Коалицията на Пападимос получи подкрепата на мнозинството депутати от двете основни партии и крайно дясната ЛАОС,
също така и на независими депутати. Комунистическата партия и левите крила гласуваха против.

Коалиционният кабинет е съставен от двете основни партии в Гърция - лявоцентристката ПАСОК и дясноцентристката
„Нова демокрация", с участието и на крайно дясната ЛАОС.

Припомняме, че гръцкото правителство е готово с бюджета за следващата година и предстои той да бъде разгледан
в парламента. Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 18 ноември.

Временното коалиционно правителство, което се очаква да управлява страната няколко месеца, се ангажира с възможно
най-бързото приемане на кредитното споразумение с ЕС и с провеждането на предсрочни избори през февруари 2012 г.www.News.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз : Япония призова Берлин да поеме лидерска роля срещу кризата
Публикувано от: sppaiki в Ноември 18, 2011, 01:24:23 pm
Япония призова Берлин да поеме лидерска роля срещу кризата

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Япония призова Берлин да поеме основната тежест за овладяване на спираловидната дългова криза в еврозоната.

"Важно е за Германия да играе централна роля в изграждането на стабилна фондова схема, която ще действа като
защитна стена", каза японският финансов министър Джун Азуми, цитиран от "Франс прес".

„Мисля че е време Германия да започне да работи определено по настъпателно", подчерта още той, допълвайки,
че трябва да се прекрати влошаващата се ситуация в Италия и Испания, която става „екстремно опасна".

По думите му вече е обсъждана идеята за организирането на общо събрание на финансовите министри от групата
на седемте най-богати страни преди края на година, но все още няма детайли за нея.
www.news.bg


Титла: Брюксел мисли за облигации срещу кризата
Публикувано от: sppaiki в Ноември 21, 2011, 09:11:10 am
Брюксел мисли за облигации срещу кризата

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Европейската комисия обмисля три сценария за изход от кризата в Еврозоната, пише в. "Стампа", цитиран от АФП.

Сценариите се съдържат в "Зелена книга", която ще бъде публикувана тази седмица.

Първият вариант е най-радикален, но и най-ефикасен. Еврооблигациите ще заменят облигациите, издавани от различните страни
от еврозоната, и ще се ползват с общи гаранции.

Вторият вариант е създаване на еврооблигации, които ще се ползват с общи гаранции, но ще покриват само част от нуждите
за рефинансиране на държавите.

И при двата сценария обаче тези общи гаранции предполагат промени в Лисабонския договор, чийто член 125 съдържа клауза,
според която сега страните сами трябва да поемат отговорността за финансовите си ангажименти.

Третият вариант е създаване на еврооблигации, които също ще заменят частично националните облигации, но за които всяка
страна членка този път ще трябва да осигурява гаранции в зависимост от съответния си дял в общия дълг.
www.news.bg


Титла: Искат въвеждане на еврооблигации наред с фискална стриктност
Публикувано от: sppaiki в Ноември 22, 2011, 01:38:57 pm
Искат въвеждане на еврооблигации наред с фискална стриктност

(http://images.ibox.bg/2011/09/15/olli%20rehn/430x329.jpg)

Много хора смятат, че въвеждането на европейски ценни книжа е възможно решение срещу кризата в еврозоната, което може да
се осъществи наред със стриктни бюджетни политики.

Това заяви Оли Рен, който е еврокомисар по финансовите и валутните въпроси за Европейския съюз, на конференция в Берлин.

Той е уверен, че новото италианско правителство може да преодолее сегашните затруднения, ако се въведат правилните реформи.

„За мен е ясно, че всякакъв вид еврооблигации трябва да се движат паралелно, ръка за ръка със значително подсилено
фискално следене и координация на политиките", изтъкна Рен

„С други думи нужно е задълбочаване на реформата от икономическите правителства с цел да се достигне до по-дълбока
политическа интеграция, която трябва да действа като предварително условие преди да се въведат стабилните ценни книжа",
допълни още той.

В сряда се очаква Европейската комисия да публикува предложения за европейските ценни книжа, както и предложения за
налагането на стриктни политики за бюджетите на страните от еврозоната.

Лидерите от ЕС предлагат въвеждането на т.нар. „стабилизационни ценни книжа", които според тях ще помогнат за смекчаване
проблемите с външния дълг на закъсалите страни „относително бързо".

Германия остро се противопоставя за въвеждането на „стабилизационни ценни книжа", тъй като се опасява, че ще струва
скъпо за страната.
www.news.bg


Титла: Северозападът пак най-беден в ЕС
Публикувано от: sppaiki в Ноември 23, 2011, 11:09:37 am
Северозападът пак най-беден в ЕС

(http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1123285_5.jpg)

Северозападна България за пореден път е най-бедният регион в Европейския съюз, съобщи вчера Евростат. Доходът на
домакинство, измерен през т.нар. стандарт на покупателната способност, във Враца, Монтана, Видин, Лом и т.н. е 3648.
За сравнение най-богатият регион в ЕС е Централен Лондон с 36 805 стандарт на покупателната способност.

И все пак разликата в доходите между българския северозапад и богатата Европа намалява, отчитат експертите от Евростат.
За 2008 г. тя вече е 10,1, при 14,3 през 2000 г. Всички региони у нас и в Румъния догонват средното ниво в Европа
с между 4,4 и 12 процентни пункта.

В трийсетте най-богати области в ЕС влизат 11 региона от Германия и 6 от Великобритания. Има още и по три от Белгия,
Италия и Австрия. И 30-те най-бедни пък се намират в новите държави членки на Евросъюза. Тук влизат и шестте български
региона, 7 от общо 8 области в Румъния, 12 от 16-те полски региона и четири в Унгария.

Последните данни на Евростат за дохода на домакинствата отразяват и обявените по-рано резултати за БВП по региони.
Според тях Северозападна България е най-бедна, с 28% от средния БВП на човек от населението в ЕС.
(Виж таблицата - бел. ред.)

След Централен Лондон пък най-богатите региони в Европа са Люксембург, следван от Брюксел и холандския Грьонинген.
Сред отличниците има само един източноевропейски регион - Прага.
www.24chasa.bg


Титла: Блокирането на торенти нарушава човешки права
Публикувано от: terlica в Ноември 25, 2011, 02:45:41 pm
Съдът на Европейския съюз (СЕС) премахна от арсенала на звукозаписната индустрия едно от основните й оръжия - настояването доставчиците на интернет да блокират технологиите за онлайн размяна на файлове.

     Магистратите решиха, че подобно филтриране на трафик и блокиране на обмяната на музика с авторски права между потребители представлява нарушение на основни човешки права. Фирмите доставчици не могат да бъдат принуждавани да правят това, защото така се нарушават правата на лично пространство и правото на хората свободно да разменят информация, съобщи изданието EUobserver.

     СЕС бе сезиран по дело на Сабам (Sabam), белгийска музикална компания за авторски права, срещу Скарлет икстендид (Scarlet Extended), доставчик на интернет услуги, чиято мрежа за обмен на данни между потребителите е била използвана за незаконно сваляне на музика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

     В решението си СЕС посочва, че белгийският съд е сгрешил, когато е приел искането на Сабам да нареди на Скарлет да инсталира на мрежата си филтрираща система, за да спре незаконния пиър-ту-пиър (peer-to-peer) трафик на музика.
Директивите на ЕС за електронната търговия предотвратяват всякакъв "общ мониторинг на информацията", предавана чрез интернет, а "свободата на Скарлет да извършва дейността си" ще бъде сериозно ограничена от задължението "да инсталира сложна, скъпа, постоянно действаща компютърна система на собствени разноски", заяви СЕС.

     Европейският съд обаче призна, че правата на интелектуална собственост, които се нарушават чрез незаконното сваляне на музика, са защитени от Хартата на основните права на Европейския съюз. Съдиите отбелязват също така, че Хартата включва и правото на защита на личните данни, което би било нарушено при използване на система, каквато Скарлет трябва да монтира.

     СЕС подчертава, че решението му е задължително за всички национални съдилища в ЕС, които разглеждат подобни дела.

     Същевременно интернет гигантът Google разшири черния списък с торенти. Без да съобщи официално, Google поставя в черния си списък редица популярни уеб ресурси за обмен на файлове, вкл. известния торент-тракер The Pirate Bay, показва анализ на търсенията, съобщава сайтът Torrent Freak.com.

     „Това е още една стъпка в посока към пълно цензуриране на резултатите, без законно основание”, казват от торент-тракера. Подчертава се също така, че тези мерки съвпадат със старта на услугата за продажба на музика Google Music.

Източник: http://it.dir.bg/news.php?id=9993575 (http://it.dir.bg/news.php?id=9993575)

Оригиналът: http://euobserver.com/871/114389 (http://euobserver.com/871/114389)


Титла: Папандреу обвини ЕС за кризата в Гърция
Публикувано от: sppaiki в Декември 05, 2011, 11:38:37 am
Папандреу обвини ЕС за кризата в Гърция

(http://images.ibox.bg/2010/03/08/96965/430x312.jpg)

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу заяви, че наблюдателите от Европейския съюз и рейтинговите агенции също имат
вина за гръцката дългова криза.

В интервю за СиЕнЕн, цитирано от АФП, той твърди, че ако е имало по-сериозно наблюдение над ЕС от ЕС, както и от
рейтинговите агенции над държавите членки, той е нямало да бъде поставен в така затруднена ситуация. Аз като
министър-председател нямаше да наследя ситуация, в която дефицитът беше близо 16% и дългът почти се удвои при
предишния кабинет, поясни Папандреу.

В тази връзка ексгръцкият премиер изтъкна съществената роля на мониторинга.

Затова мисля, че мониторингът е важен. Сега си плащаме за това. И много от гърците несправедливо плащат за това,
защото те плащат за неща, за които не са били отговорни, посочи той.

Папандреу призова за търпение и допълни, че промени с такъв мащаб, пред които е изправена Гърция, не са се случвали
през последните 30-40 години.

Бившият премиер отбеляза още, че реформите означават, че Атина има по-сигурна перспектива за подобрение на затруднената
си икономика.

Агенцията припомня, че Еврозоната ще отблокира транша от 8 милиарда евро за Гърция, който е жизненонеобходим, за да може
страната да избегне състояние на фалит до 15 декември.

17-те държави от еврозоната одобриха принципно отпускането на този пореден транш преди оставката на социалистическото
правителство на Георгиос Папандреу, което беше заменено от правителството на националното единство начело с Лукас Пападимос.

www.news.bg


Титла: ЕС лидерите не се разбраха за промяна на договора
Публикувано от: sppaiki в Декември 09, 2011, 12:20:28 pm
ЕС лидерите не се разбраха за промяна на договора

(http://images.ibox.bg/2011/12/09/sarkoziii/430x397.jpg)

Лидерите на ЕС се отказаха да реформират еврозоната чрез промяна на Договора на ЕС с всичките 27 страни и обмислят
договор между 17-те страни, приели еврото.

Те се споразумяха за по-строги бюджетни правила в Еврозоната или т.нар. „бюджетен пакт". Инициативата има за цел да
наложи по-ясна и строга дисциплината в еврозоната. Той трябва да влезе в сила от юли 2012 г и да ограничи дефицита в
Еврозоната до 0,5% от БВП на Еврозоната.

Договорката предвижда 17-те страни от еврозоната и още 6 държави - България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния,
да сключат фискално споразумение със строги правила, които да залегнат в конституциите им.

Френският президент Никола Саркози уточни, че Унгария иска да остане извън предлагания договор, докато Чехия и Швеция
са изразили желание първо да консултират споразумението от Брюксел с парламентите си.

С цел краткотраен позитивен ефект на финансовите пазари евролидерите са се договорили още да се увеличи капацитетът на
Спасителния фонд с още до 200 млрд. евро.

Има споразумение по принцип, но няма воля за изменение на Лисабонския договор и как ще стане това ще продължи да се
обсъжда, заяви пожелал анонимност дипломат.

Според него, се водят тежки преговори с Великобритания за промени в Договора на ЕС.

Възможното споразумение беше блокирано от британския премиер Дейвид Камерън, искащ от Франция и Германия отстъпки,
на които те не се съгласиха.

Възможното споразумение беше блокирано от британския премиер Дейвид Камерън, искащ от Франция и Германия отстъпки,
на които те не се съгласиха. Лондон поиска създаването на протокол към договора, който да даде възможност на
Великобритания да се освободи от някои правила за финансово регулиране.

Според германският канцлер Ангела Меркел срещата на върха на ЕС е постигнала "добър резултат", който ще позволи да бъде
върнато доверието в еврото.

След продължителни преговори ние постигнахме добър резултат, посочи тя в края на първия ден от срещата в Брюксел. Меркел
изтъкна, че ще бъде създаден бюджетен съюз за еврото, който ще бъде същевременно съюз на стабилността.

Винаги съм казвала, че 17-те държави от еврозоната трябва да си възвърнат доверието и смятам, че с днешните решения това
може и ще бъде постигнато, убедена в Меркел.

И на тази среща Великобритания и Франция демонстрираха принципните си различия по въпроса с кризата с публичния дълг.
Френският президент Никола Саркози за пореден път посочи, че според него е необходим нов договор, включващ 27-те страни
членки, докато британският премиер Дейвид Камерън заяви, че това не е в интерес на страната му, отбелязва БиБиСи.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Европа трябва да действа, за да се справи с дълговата си криза.

Международният валутен фонд ще участва в усилията на еврозоната за разрешаване на дълговата криза, заяви управляващият
директор на фонда Кристин Лагард при пристигането си в Брюксел за участие в срещата на високо равнище на ЕС.
www.news.bg


Титла: Нова мрачна прогноза за Гърция
Публикувано от: sppaiki в Декември 11, 2011, 11:46:59 am
Нова мрачна прогноза за Гърция

(http://images.ibox.bg/2010/08/12/grgrgrkrkrkrkr/430x308.jpg)

Над 55 000 малки предприятия се очаква да фалират през следващата година в Гърция. От Националната конфедерация по
търговия в Атина основата тази мрачна прогноза на спада в продажбите и приходите.

Според данните на конфедерацията в периода 2009-2011 година в страната са фалирали над 60 000 фирми. 8 от 10 компании
твърдят, че са прекратили продажбата, а 4 от 5 компании са регистрирали огромен спад в приходите.

Президентът на Конфедерацията Василис Коркидис съобщи, че положението е изключително критично и в работещите фирми,
които са застрашени от фалит.

И в средните предприятия положението не е по-различно. Всяка трета фирма от тази категория ще "замрази" инвестициите
през 2012 година. Песимистични са очакванията и по отношението на новите назначение в този сектор. Всяка пета фирма
твърди, че все още има възможност да запази сегашният си персонал.www.news.bg


Титла: И италианците скочиха срещу пенсионната си реформа
Публикувано от: sppaiki в Декември 12, 2011, 12:31:14 pm
И италианците скочиха срещу пенсионната си реформа

(http://static.bnews.bg/rome-shiroka-c32927e8.jpg)

Лидерите на основните профсъюзи в Италия обявиха, че днес ще се проведе всеобща стачка.

Лидерите на основните профсъюзи в Италия обявиха, че днес ще се проведе всеобща стачка в знак на протест срещу
пенсионната реформа, която е част от мерките на премиера Марио Монти за спасяването на италианската икономика,

съобщават италианските медии.

Срещата на Монти с профсъюзните лидери в неделя не предотврати стачката. Плановете на профсъюзите останаха същите,
тъй като премиерът само е обещал да разгледа исканията.

Антикризисните мерки на кабинета в Италия включват драстични промени на пенсионната система, повишаването на някои
данъци и връщането на данък върху имотите.
www.bnews.bg


Титла: Сенатът в Италия прие антикризисния план
Публикувано от: sppaiki в Декември 23, 2011, 09:28:26 am
Сенатът в Италия прие антикризисния план

(http://images.ibox.bg/2011/12/22/monti/430x330.jpg)

Сенатът в Италия (Горната камара) прие предложените от премиера Марио Монти антикризисни мерки, с които се цели
стабилизиране на икономическата ситуация в страната.

257 депутати са гласували „за", а 41 са гласували „против". Две партии не подкрепят правителствения
документ - „Северната Лига" и „Италия на ценностите".

Пакетът от мерки ще се превърне в закон след като бъде подписан от президента на страната Джорджо Наполитано.

Антикризисните мерки, в които влизат 33 милиарда евро за следващите три години, бяха одобрени от правителството в
началото на декември и приети от Долната камара на парламента на 17 декември. В мерките са включени редица стъпки,
които целят да балансират бюджета на Италия през 2013 година. Сред мерките са увеличението на данъците и пенсионната
реформа.

Премиерът на Италия Марио Монти заяви пред депутатите в Сената, че с приемането на този документ страната ще може да
се противопостави на кризата с публичния дълг.

„Тези мерки съдържат значителни жертви, но те са по-малки от това, което ни очаква, ако ситуацията се влоши",
каза Монти, цитиран от „Новости".

www.news.bg


Титла: 5 г. в ЕС България все още търси мястото си в новия пъзел
Публикувано от: sppaiki в Декември 29, 2011, 02:23:17 pm
5 г. в ЕС България все още търси мястото си в новия пъзел

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Пет години след присъединяването на България и Румъния в Европейския съюз двете страни все още получават материална
помощ - милиарди евро с цел подобряване стандарта им на живот, дори и да съществуват редица пречки за развитието им.

„Много неща се промениха от 1 януари 2007 година. За едно нещо - румънците и българите могат да пътуват свободно и да
работят в Европейския съюз", каза румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан, цитиран от „Франс прес".

„Интеграцията в Европейския съюз е дълъг процес. Нещата не могат да се променят за една нощ", допълни той.

Въпреки наложените от 11 страни-членки ограничения за българи и румънци на трудовия пазар стотица хиляди българи и 2
милиона румънци работят в други страни от Европейския съюз - повечето в Италия, Испания и Германия.

Припомняме, че повечето от тези страни, които имат все още ограничения за българи и румънци планират да отворят пазарите
си в края на 2013 година.

Дали работят като строители или в медицинското обслужване българските емигранти са изпратили повече от 680 милиона
евро в първите 10 месеца от 2011 година, докато румънците са изпратили 2,7 милиарда евро.

Близо 20 милиарда евро са предназначени за Румъния в периода 2007-2013 година и 6.7 милиарда за същия период за България.

Допълнително 13 милиарда евро бяха заделени за селското стопанство за двете страни.

Мостът над Дунав, удължаването на метрото в София и стотиците километри пътища и в двете страни са изградени с част от
европейските фондове, но много от програмите са отложени заради липсата на адекватно усвояване от двете страни.

До момента Румъния е усвоила 3,5 % от фондовете и по този показател е на последно място, докато България е по
напред - 18 %, според министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев.

През октомври румънското правителство замрази повечето от проектите заради подозрения за измами.

През 2008 година стотици милиони евро от европейските фондове бяха замразени за България заради страха от корупция.
И двете страни все още трябва да подобрят съдебната си система и да се борят срещу корупцията.

„За първи път кметове и бивши членове на правителства бяха изправени пред съд. Това е значително подобряване, което
показва, че високопоставените лица не остават безнаказани", каза директорът на румънския Център за европейска политика
Кристиан Гинеа.

По думите му има разочарование сред румънския народ, защото очакванията са твърде високи и „защото мислим, че ЕС е
Дядо Коледа".

„Нищо не се променило за нас. Обратното, ние сме по-бедни сега", каза Стела, което е фермер.

„През последните пет години българите са изгубили част от илюзиите си. В началото Европа изглеждаше като обетованата
земя. Но сега е ясно, че има проблеми, такива като защитаване на различни интереси на срещите на върха на ЕС или като
пренаписването на договорите", подчерта Боряна Димитрова, шеф на „Алфа рисърч".

„България все още търси мястото си в този нов пъзел", допълни тя.


www.News.bg


Титла: Данъчен бунт в Гърция
Публикувано от: sppaiki в Декември 29, 2011, 08:03:57 pm
Данъчен бунт в Гърция

(http://images.ibox.bg/2011/10/19/ffffffssss/430x287.jpg)

Данъчните служители в Гърция започнаха 48-часова стачка, след като преговорите им с финансовото министерство
пропаднаха. Финансовият министър Евангелос Венизелос обяви, че правителството ще сезира съда, за да обяви стачката за
незаконна.

Данъчните протестират срещу орязаните им доходи и срещу изострилите се проблеми в службите им, които в последно време
са изключително натоварени, тъй като върху тях пада огромната тежест по изпълнение на правителствените мерки за
икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Междувременно Евангелос Венизелос съобщи, че парламентарните избори в Гърция ще се състоят в края на април, добавяйки
че план за рефинансиране на дълга ще бъде представен през януари.

„Бъдещето на страната ще се реши между 16 януари и две-три седмици след това в хода на преговорите по новата програма
за помощ от еврозоната," изтъкна  той.

Очаква се през януари представители на „Тройката" да пристигнат в Атина, за да проверят дали целите, фиксирани в
първия спасителен план през 2010 г., са постигнати от Гърция и как страната подготвя мерките, необходими за
получаването на втория пакет от помощ, съгласуван през октомври.

 


www.News.bg


Титла: ЕС все пак с ембарго за иранския петрол
Публикувано от: sppaiki в Януари 05, 2012, 09:56:51 am
ЕС все пак с ембарго за иранския петрол

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Страните от ЕС постигнаха принципно съгласие за налагане на петролно ембарго на Иран, ако Техеран не поеме ангажимент
да сътрудничи на международната общност във връзка със спорната си ядрена програма, предаде АП.

Мерките предвиждат забрана на вноса на ирански суров петрол. Другият важен въпрос е намиране на алтернативни източници
за онези страни, които разчитат на иранския внос.

Брюксел бе разединен по въпроса за петролното ембарго срещу Иран, но в края на декември бе постигнат пробив, след като
Гърция, Испания и други страни-вносителки на ирански петрол, оттеглиха възраженията си.

Тази нова стъпка по отношение на иранската ядрена програма се явява в подкрепа на обнародвания от президента Барак
Обама през декември закон за финансирането на Пентагона, с който се засилват санкциите срещу финансовия сектор в Иран.

В края на декември Техеран заплаши да затвори Ормузкия проток, през който преминава около 40% от нефта, пренасян с
танкери, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол.www.News.bg


Титла: Гърция на лов за мними инвалиди
Публикувано от: sppaiki в Януари 08, 2012, 11:32:59 am
Гърция на лов за мними инвалиди

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Гръцките власти тръгват на лов за мними инвалиди. Правителството нареди инвалидите да се пререгистрират лично заради
огромните злоупотреби с техните пенсии. Преброяването ще се проведе през февруари и март.

С тази мярка гръцката управа очаква да икономиса най-малко 250 милиона евро, които се изплащат неправомерно на мними
инвалиди. До тези действия се стигна, след като бяха разкрити смущаващо голям брой инвалиди на един от гръцките острови.

Припомняме, преди няколко месеца Гърция заяви, че спира да изплаща пенсии на над 100 000 пенсионери, които не са се
явили за пререгистрация в пенсионните служби. Заради изплащането на пенсии на "мъртви души" страната губи годишно
до 1,5 милиарда евро.

В рамките на пенсионната реформа Гърция организира от 1 юли до 30 септември "преброяване" на пенсионерите от
държавния фонд, на които бе предложено да отидат във филиала на банката, където получават пенсията си, или в
управлението на фонда за пенсионно осигуряване, за да потвърдят своето съществуване.

В потъналата в дългове Гърция нееднократно са избухвали скандали заради "мъртвите души". Често роднини на починали
пенсионери с месеци получават техните пенсии. Резултатите от "преброяването на пенсионерите" обаче бяха
поразителни - 109 000 пенсионери не се явиха за пререгистрация, а близо 900 000 минаха през нужната процедура.
www.news.bg


Титла: Standard & Poor's понижи рейтингите на 34 италиански банки
Публикувано от: sppaiki в Февруари 11, 2012, 01:36:45 pm
Standard & Poor's понижи рейтингите на 34 италиански банки

(http://www.manager.bg/sites/default/files/news_photos/SP.jpg)

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи рейтингите на 34 италиански банки, съобщиха информационните
агенции.

Рейтингът на най-големите банки - UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Nazionale del Lavoro и Mediobanca беше снижен
до BBB+ с негативна прогноза.

Не се съобщават други подробности.

През януари Standard & Poor's понижи рейтинга на Италия с две степени до ВВВ+.
www.News.bg


Титла: Атина затяга колана
Публикувано от: sppaiki в Февруари 13, 2012, 09:50:52 am
Атина затяга колана

(http://images.ibox.bg/2011/02/23/115667/430x299.jpg)

Със 199 от 300 депутати - „за", 74  - „против" и 5-ма въздържали се гръцкият парламент одобри новия план за строги
икономии, предадоха световните медии.

Други пък 22 -ма изобщо не участваха в гласуването. По този начин стана възможно Атина да получи спасителен транш.

Освен това в парламента се разигра и остаркизъм. Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас изпълни заканата си и
изключи 21 депутата, които отказаха да подкрепят сделката. По този начин той остава с 62 депутата. Същото направи и
лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу, който се раздели с 20 -души от общо 151-членна група.

Гласуването на мерките за свиване на публичните разходи и намаляване на заплати и пенсии стана на фона на разрастващи
се протести, които обхванаха Атина, Солун, Волос, Корфу, Крит и други населени места.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос осъди насилието в Атина и изрази увереност, че скоро гръцкият народ ще има думата да
се изкаже по приетия план за строги икономии, които да спасят страната от фалит.
www.News.bg


Титла: Бонуси за милиони раздавани в британско министерство
Публикувано от: sppaiki в Февруари 19, 2012, 11:38:59 am
Бонуси за милиони раздавани в британско министерство

(http://www.sf1.mikc.bg/sites/sf1.mikc.bg/files/imce/EU.jpg)

Бонуси в размер на приблизително 40 милиона лири са получили цивилните служители на британското Министерство на
отбраната, съобщава в днешния си брой „Сънди Телеграф".

Допълните възнаграждения са били раздавани от април миналата година. От тях са се възползвали повече от
55 000 служители от общо 83 000 отчетени по ведомост.

Така високопоставен цивилен служител е бил възнаграден с 85 831 лири допълнително към шестцифрената си заплата,
докато в същото време служещите във Въоръжените сили са обект на двугодишно замразяване на заплатите, а други
20 000 могат да останат без работа, посочва изданието.

През настоящата фискална година британското министерство на отбраната се опитва да изплати още повече бонуси,
въпреки, че си е поставило за цел драстично намаляване в броя на цивилните си служители, като част от съкращенията
на държавните разходи.

Сериозните суми, които са били раздавани в министерството, притесняват дори лица от самото Министерство.

Непрекъснато ни се повтаря, че трябва да затегнем коланите и да споделим част от общите финансови затруднения и е
повече от изненадващо да разбереш, че някой, който вече печели 100 000 лири, взима още 85 000 бонуси, коментира
служител, пожелал анонимност.www.news.bg


Титла: ЕК ни готви наказателна процедура, предупреди Кунева
Публикувано от: sppaiki в Март 31, 2012, 06:35:47 pm
ЕК ни готви наказателна процедура, предупреди Кунева

(http://images.ibox.bg/2011/10/11/img_12/430x240.jpg)

До един месец Европейската комисия може да започне наказателна процедура по т.нар. „Газова директива" за неспазване на
общото законодателство за отворен пазар на доставките на газ и електроенергия. За това предупреди Меглена
Кунева - председател на Сдружение „България на гражданите".

Ще ни налагат глоби всеки ден, убедена е Кунева. Тя обясни, че те са различни за всички страни и зависят от Брутния
вътрешен продукт.

Кунева припомни, че още в края на месец февруари ЕК е изпратила официални писма с предупреждение за забавяне
либерализирането на пазара. Според Меглена Кунева няма яснота, как правителството е отговорило на писмата на Комисията.

Дано правителството да се справи и да либерализира пазара, допълни Кунева.

Кандидатиралата се за президент коментира и отказа на България от проекта АЕЦ "Белене" и намеренията за строеж на
газова централа.

Твърде внезапно дойде решението за изграждане на газова централа на мястото на АЕЦ-Белене - без да е обсъждано
публично, без да сме чули мненията на експертите, откъде ще идват доставките на газ, възможно ли е преместването на
реактора от Белене в Козлодуй. Бих искала да съм свидетел на публичен дебат между специалисти, да има сблъсък на идеи,
вместо това, всеки ден слушаме монолозите на политиците, изрази разочарованието си Кунева.

Тя припомни, че като еврокомисар през 2008-ма година е настоявала страната ни да бъде компенсирана за спрените от Русия
доставки на газ към страни от Европейския съюз. Единствено на нашата страна бяха увеличени средствата за изграждане на
алтернативни газови връзки с Гърция и Румъния, но от 2008-ма година до днес, няма и дума, защо тези връзки не са
изградени, допълни Меглена Кунева.

Председателят на гражданското сдружение обърна внимание и за липсата на информация за състоянието на газохранилището в
Чирен, където би трябвало да се подържат 90-дневни запаси от синьото гориво. Кунева призова да не бъде манипулирано
обществото по темата енергетика.

Бих поставила нещата в следния ред - първо, да се работи за енергийна ефективност, второ, да се изготви стратегия за
нуждите на пазара, икономическата полза от всеки конкретен енергиен проект и цената на която произведената
електроенергия ще се търгува и разбира се - въпросът за безопасността, допълни Кунева.
www.news.bg


Титла: Литва, Латвия и Полша - следващите в еврозонат
Публикувано от: sppaiki в Април 08, 2012, 08:49:24 pm
Литва, Латвия и Полша - следващите в еврозонат

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60946795.jpg)

Литва, Латвия и Полша са следващите потенциални кандидатки за присъединяване към Еврозоната. Това заяви еврокомисарят по
икономическата политика и финансите Оли Рен в интервю за финландска телевизия.
Рен подчерта, че по-нататъшното разширяване на еврозоната ще става много внимателно.
Еврокомисарят определи като грешка присъединяването на Гърция към общата европейска валута през 2001 г.
Втората, по думите му, още по-драматична грешка е допусната при планирането на еврозоната, когато се е смятало, че Пактът
за стабилност е достатъчен, за да се контролира икономическото състояние на страните-членки.
Оли Рен преценява като недостатък и липсата на средства за решаване на кризи в еврозоната, като тези, които възникнаха в
края на 2009-а и в началото на 2010 година.


www.btvnews.bg


Титла: Стачка блокира туризма в Гърция по Великден
Публикувано от: sppaiki в Април 10, 2012, 01:37:33 pm
Стачка блокира туризма в Гърция по Великден

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Apr2012/60950441.jpg)

Икономиката на Гърция ще отбележи растеж през 2014 година. Прогнозата е на специалист от управителния съвет на Европейската централна банка.

Условието за постигане на положителен стопански ръст е страната да довърши започнатите реформи и да се придържа към финансовата дисциплина.

Настроенията в Гърция обаче продължават да са бурни. От днес на стачка излизат докерите. Те протестират срещу либерализацията на сектора и реформата в здравното им осигуряване.

Стачката ще блокира морските превози до гръцките острови точно за Великденските празници.

Гръцката авиокомпания „Олимпик еър” отмени всички полети между София и Атина от 13 до 16 април, за да поеме потока от пътници по вътрешните линии.

Преди дни протестиращите докери се сбиха с полицаи в центъра на гръцката столица. Работниците искаха да разговарят с представители на финансовото министерство заради намалените заплати и съкращенията в отрасъла. След като не бяха приети за среща те се опитаха да влязат в сградата, което предизвика намесата на полицията.www.btvnews.bg


Титла: ЕС ще рекламира български млечни продукти на два континента
Публикувано от: sppaiki в Април 12, 2012, 11:59:28 am
ЕС ще рекламира български млечни продукти на два континента

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Dec2011/318002.jpg)

Европейският съюз одобри заделянето на 3,5 млн. евро за рекламиране на български млечни продукти извън Стария континент. Те ще бъдат вложени в рамките на 3-годишния план за изпълнение на одобрената програма „Европейско свежо и безопасно”.

Бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко ще са основните продукти, който ще бъдат промотирани. Рекламите са насочени към пазарите на Австралия и Обединените арабски емирства. Целта е увеличение на потреблението в тези райони, което от своя страна ще увеличи интереса на българските продукти по целия свят.

Половината от парите по програмата идват от Европейския съюз, 30% са съфинансирани от Държавен фонд „Земеделие”, а останалите покрива бенефициентът.


www.btvnews.bg


Титла: Италия губи 150 млрд. евро годишно от неплатени данъци
Публикувано от: sppaiki в Април 14, 2012, 10:58:52 am
Италия губи 150 млрд. евро годишно от неплатени данъци

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60930112.jpg)

Италия губи по 150 милиарда евро на година от укриване на данъци, обявиха властите в страната.

В опит да се преборят с икономическата криза, италианските данъчни власти се опитват да увеличат събираемостта.

За тази цел в медиите върви атрактивна реклама, в която са показани различни видове паразити. Рекламата завършва със снимката на мъж, представен като човек, който укрива данъци. Той е категоризиран като паразит на обществото.

Крайната цел на италианските власти е да напълнят държавната хазна, за да не стигнат до положението на Гърция, когато ще бъдат принудени да търсят неизгодни заеми от МВФ и Брюксел.


www.btvnews.bg


Титла: Франция и Германия обсъждат временна отмяна на Шенгенското споразумение
Публикувано от: sppaiki в Април 20, 2012, 02:33:26 pm
Франция и Германия обсъждат временна отмяна на Шенгенското споразумение

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60937679.jpg)

Вътрешните министри на Франция и Германия Клод Геан и Ханс-Петер Фридрих са обсъдили приемането на мерки, които да позволят временна отмяна на Шенгенското споразумение. Това съобщава вестник „Зюддойче Цайтунг”, като се позовава на изтекъл официален документ.

Изданието съобщава, че предложението било обсъдено между двамата министри на 17 април и ще бъде подложено на обсъждане по време на Съвета на министрите на вътрешните работи в Брюксел следващата седмица. Подобно решение може да бъде взето най-рано през юни, коментира изданието.

В документа се казва, че пълният граничен контрол може да приложен „като крайна мярка и да действа за ограничено време”. Двамата министри смятат, че националните правителства на държавите-членки в случай на нужда „трябва да разполагат с възможности, да въведат вътрешен граничен контрол в рамките на Съюза в продължение на 30 дни”.

Както отбелязва изданието по този начин двамата министри се застъпват за временна отмяна на Шенгенското споразумение. Президентът на Франция Никола Саркози нееднократно е заявявал, че страната може да се изтегли от споразумението, ако то не бъде реформирано, припомня „Зюддойче Цайтунг”. Борбата с нелегалната имиграция е и една от водещите теми на предизборната кампания на настоящия френски президент.


www.btvnews.bg


Титла: Драстични бюджетни ограничения в Испания
Публикувано от: sppaiki в Април 21, 2012, 06:21:29 pm
Драстични бюджетни ограничения в Испания

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60939165.jpg)

Испанското правителство обяви нови, драстични бюджетни съкращения. Орязванията, в размер на 10 млрд. евро, засягат здравеопазването и образованието. Според тях, парите за здраве ще са със 7 млрд. по-малко, а за образование - с 3 млрд.

Новите мерки ще принудят пенсионерите да заплащат част от лечението си, което досега е било безплатно. Правителството иска да ограничи и "здравния туризъм" на чужденци в страната.

По отношение на образованието - ще бъде намален броят преподавателите в средните и висши учебни заведения. Учителите ще работят повече, тъй като се увеличава броят на учениците в клас.

Увеличават се с до 50% таксите за ВУЗ. Непопулярните мерки ще доведат до нови протести, първият от които е насрочен от синдикатите за 29 април.


www.btvnews.bg


Титла: Брюксел иска допълнителни 9 млрд евро за бюджет 2013
Публикувано от: sppaiki в Април 25, 2012, 03:01:12 pm
Брюксел иска допълнителни 9 млрд евро за бюджет 2013

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60946795.jpg)

Европейската комисия ще поиска днес от държавите-членки да приемат бюджета на ЕС за 2013 г., който е в размер на 138 млрд. евро, което представлява увеличение с 9 млрд. евро (+6,8 %), което някои страни от Съюза смятат за „неприемливо”.

В становището на ЕК, което придружава предложението за бюджет се уточнява, че увеличението на бюджета се налага, за да бъдат изплатени задължения към държавите-членки.

АФП коментира, че говорителят на еврокомисаря по бюджетните въпроси Януш Левандовски не е потвърдил все още сумата в размер на 138 млрд. евро, защото се извършват последните оценки, преди да бъде взето решение от Колежа на комисарите днес следобед.

Въпреки това той е обяснил, че „значителното увеличение” се налага, защото „сумите по одобрените проекти на държавите-членки трябва да бъдат изплатени веднага”.

Европейски дипломатически източник е заявил пред агенцията, че страните-вносителки в бюджета на ЕС (Германия, Франция, Австрия, Швеция, Холандия, Финландия и Италия) ще оценят това предложение като „неприемливо”.

Разходите на ЕС се изчисляват на многогодишна основа за периода 2007-2013 г. Таванът на одобрените разходи за този период е в размер на 926 млрд. евро, припомнят наблюдатели.


www.btvnews.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: vokla в Април 25, 2012, 04:49:10 pm
Ами ЕС и той стана една ламя гълтаща милиарди.Крайно време е и той да прекрати своето съществуване.Явно тази глобализация  пречи на отделните държави да се развиват нормално.Не може една икономика например като германската да влачи  такива като България, Румъния и много да не ги изброявам по отделно...


Титла: Нов рекорд на безработицата в Испания – 24,4 %
Публикувано от: sppaiki в Април 27, 2012, 01:44:22 pm
Нов рекорд на безработицата в Испания – 24,4 %

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60939165.jpg)

Безработицата в Испания достигна рекордния ръст от 24,4 % в края на март и засяга 5,6 млн. души. Националната статистическа служба на страната съобщава, че за първото полугодие на 2012 г. работата си са загубили 365 900 човека.

Информацията се публикува часове след като международната агенция Standard & Poor's обяви, че намалява с още два пункта кредитния рейтинг на Испания до ниво ВВВ+.

Данните трябва да бъдат официално потвърдени в понеделник, когато се очаква правителството да обяви, че икономиката на страната отново се връща в рецесия.

По-рано тази седмица Испанската национална банка обяви, че икономиката на страната е отчела ръст от 0,4 % за първото тримесечие на годината, след като отчете свиване с 0,3 % в последната четвърт на 2011 г.

В края на 2011 г. Испания отново отчете рекордно висока безработица в рамките на 23,6 % от населението.


www.btvnews.bg


Титла: Международно недоверие към 9 испански банки
Публикувано от: sppaiki в Април 30, 2012, 02:44:56 pm
Международно недоверие към 9 испански банки

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Apr2012/60957216.jpg)

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс понижи оценките си за девет испански банки, сред които са водещите Сантандер и ББВА, както и на конфедерацията на спестовните кани Сека. Решението бе взето, след като в четвъртък агенцията свали и кредитния рейтинг на самата страна с две степени.

Анализатори посочват, че е с толкова са понижени и рейтингите на деветте банки. Причината – нестабилното състояние на финансовия сектор в страната. В петък испанската централна банка обяви, че секторът е натрупал 184 милиарда евро проблемни активи на пазара за недвижими имоти в края на 2011 година, а това са 60 на сто от банковите портфейли.

Междувременно стана ясно, че БВП на Испания се е свил с 0,3 на сто през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2011 година. Това потвърждава официалното връщане на страната към рецесия, коментират световните агенции.

Това развитие бе очаквано за правителството и за мнозина икономисти. Испанската централна банка, която бе по-песимистично настроена, очакваше свиване на БВП с 0,4 на сто.

Испания, която е лишена от основния си двигател за икономическия растеж - строителството - от 2008 година, точно когато избухна международната криза, се колебае оттогава между рецесия и вял растеж, а в същото време броят на безработните редовно нараства, достигайки 24,44 на сто от трудоспособното население.


www.btvnews.bg


Титла: Извънредна среща на върха на ЕС на 23 май
Публикувано от: sppaiki в Май 08, 2012, 06:26:49 pm
Извънредна среща на върха на ЕС на 23 май

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60930112.jpg)

Извънредна среща на върха на лидерите на страните-членки от ЕС ще се проведе в Брюксел на 23 май. Това съобщава АФП, като се позовава на съобщение, разпространено от името на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой в социалната мрежа Twitter.

Според изявлението, причината за извънредната среща са икономическите трусове, през които преминава ЕС

Покани до държавните и правителствените ръководители на държавите-членки са били изпратени вече до европейските столици.

Наблюдатели коментират, че срещата ще се съсредоточи върху икономическия растеж в ЕС и в частност на 17-държави от Еврозоната. Водещи теми ще са и бюджетните дефицити на страните-членки и намаляването на публичните задължения.

Извънредната среща на върха ще има за цел да подготви следващата в този формат, насрочена за 28 и 29 юни, по време на която европейските лидери трябва да вземат конкретни решения за стратегията си за увеличаване на растежа и намаляване на дефицитите.


www.btvnews.bg


Титла: Жозе Барозу няма да предоговаря бюджетното споразумение на ЕС
Публикувано от: sppaiki в Май 09, 2012, 06:24:40 pm
Жозе Барозу няма да предоговаря бюджетното споразумение на ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60940507.jpg)

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че новото Европейско споразумение за бюджетната дисциплина на държавите-членки няма да бъде предоговаряно, въпреки желанието на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд.

По време на конференция в Европейския парламент днес, председателят на ЕК, в отговор на въпрос, смята ли че ще има повторно договаряне на условията по Европейското бюджетно споразумение, е отговорил „не”.

АФП коментира, че на същата конференция е присъствал и председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е предпочел да не отговаря на въпроса.

Двамата водещи европейски политици са се изказали положително за създаването на различно Европейско икономическо споразумение, което да не обхваща единствено бюджетната дисциплина.

„За нов договор или за политическо споразумение става въпрос? Защото, ако говорим за политическо споразумение, тогава аз съм съгласен”, е заявил Жозе Барозу, цитиран от АФП.

Председателят на ЕК не е уточнил в какъв формат си представя, че е възможно подобно политическо споразумение, но според него то няма да се финансира от нови дългове или инфлация.

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд обяви като свой приоритет повторното договаряне на Европейското бюджетно споразумение, което предвижда сериозни финансови ограничения, с цел стимулиране на икономическия ръст.

Основен противник на това намерение е германския канцлер Ангела Меркел, която предстои да разговаря с Франсоа Оланд в Берлин на 16 май, ден след встъпването му в длъжност президент на Франция.

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой трябва да се срещне с новия френски президент днес в Париж. Утре се очаква такава среща да се проведе между Франсоа Оланд и председателят на Еврогрупата Жа-Клод Юнкер.

Наблюдатели коментират, че и двете срещи ще бъдат съсредоточени върху икономическото състояние на ЕС и Еврозоната и суровите мерки, които се налагат за стимулиране на растежа.


www.btvnews.bg


Титла: Безработицата в Гърция достигна нови висини
Публикувано от: sppaiki в Май 10, 2012, 03:55:00 pm
Безработицата в Гърция достигна нови висини

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960645.jpg)

Безработицата в Гърция постави поредния си рекорд. Скокът е с 0,4% спрямо януари. Вече 21,7% от гърците са без работа, а 54 на сто от младежите до 24 години са със същата съдба, се казва в доклад на статистическата служба ЕЛСТАТ.

Официалните данни сочат, че около 1,1 млн. от населението на страната е безработно, като това е с 42% повече от същия период през миналата година. Постоянно заетите пък са 3,86 млн. души, като и в тази графа се записва спад от 8 процента. ЕЛСТАТ твърди, че най-ниска е безработицата в големите градски райони, особено в столицата Атина.

Гръцката икономика се е свила с около 20% за 4 години – между 2008 и 2012 г. Към момента над половин милион души останаха без работа заради бюджетните съкращения, наложени от правителството, които доведоха до фалит на много компании.

В Гърция продължава и политическата криза. След парламентарните избори все още няма съставен кабинет, като до момента две партии вече са върнали мандата за създаването на такъв. Ако ПАСОК не успее да сформира правителство през следващите три дни, ще има нови избори, които най-вероятно ще бъдат в средата на юни.


www.btvnews.bg


Титла: Гърция ще остане в Еврозоната
Публикувано от: sppaiki в Май 21, 2012, 06:38:15 pm
Гърция ще остане в Еврозоната

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60961796.jpg)

Гърция ще остане в Еврозоната, но договорите с кредиторите трябва да бъдат преразгледани страница по страница. Това заяви лидерът на гръцката радикална левица Алексис Ципрас, който предприе обиколка на европейските столици. Целта на Ципрас при срещите му с лидерите от Стария континент ще бъде да изчисти образа на партия СИРИЗА като антиевропейска.

В Париж Алексис Ципрас заяви, че Гърция няма причина да преговаря по плана за строги ограничения на ЕС, МВФ и ЕЦБ, защото "не се водят преговори с ада". По думите му трябва да се преговори държавният дълг.

В навечерието на заминаването си за френската столица, Алексис Ципрас смекчи тона към европейската политика.

В интервю за Ройтерс младият лидер заяви, че се опитва да изкове отношения с близките му по идеи европейски фигури, като например френския президент Франсоа Оланд, който се обяви за смекчаване на рестриктивните политики чрез мерки за поощряване на растежа.

"Ние съвсем не сме антиевропейска сила. Борим се за спасяване на социалната сплотеност в Европа. Може би дори сме най-проевропейската сила в Европа, защото управляващите партии ще доведат Съюза до нестабилност, а еврозоната – до колапс, ако продължат да настояват на икономиите", обясни Ципрас.

Младият лидер изрази увереност, че на изборите през юни ще бъде избрано правителство. Неговата партия СИРИЗА вече е първа в предварителните проучвания.


www.btvnews.bg


Титла: Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще струва 1 трилион евро
Публикувано от: sppaiki в Май 28, 2012, 06:25:43 pm
Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще струва 1 трилион евро

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60935989.jpg)

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще струва на Европейската централна банка един трилион евро. Това смята директорът на Института за международни финанси Чарлз Далара.

В интервю за Блумбърг, Далара предупреждава, че Европа и като цяло световната икономика не са подготвени за излизане на Гърция от еврозоната. При подобен сценарий Европейската централна банка ще се окаже неплатежоспособна, смята експертът и препоръчва тя да бъде рекапитализирана.

Експозицията на Европейската централна банка към гръцки дълг е над два пъти размера на капитала на банката, коментира Далара.

Експертът представлява банките в преговорите с гръцкото правителство по преструктурирането на дълга. Като последствие, според него, централната банка няма да може да окаже ликвидна подкрепа и да стаблизира финансовия сектор на еврозоната.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви през уикенда, че планирането на вероятността Гърция да напусне еврозоната "не е приоритет", докато икономистът на Morgan Stanley Елга Барш изчисли вероятността за излизане на Гърция на 33 процента.

Още през февруари Институтът за международни финанси предупреди, че гръцките задължения, в случай на излизане на страната от валутния съюз, могат да се окажат катастрофални.


www.btvnews.bg


Титла: Три от най-важните комисии на ЕС гласуваха срещу ACTA
Публикувано от: nikkiw в Май 31, 2012, 10:14:39 pm
Три от ключовите комисии към Европейския съюз са гласували срещу противоречивото международно споразумение ACTA. Това са: Комисията по правни въпроси, Комисията за граждански права и Комисията по индустриални, изследователски и енергийни въпроси, предаде BBC.

Въпросните комисии са излезли със свои официални позиции, в които се казва, че са против Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Споразумението е насочено главно срещу фалшифицирането на физически стоки, но в него има текстове, които засягат и интернет. Това притеснява много от хората и срещу ACTA бяха проведени масирани протести както офлайн, така и онлайн.

Съдбата на ACTA ще се реши съвсем скоро, тъй като през юли Европейския парламент ще гласува международната спогодба. Ако тя бъде отхвърлена от парламента, това ще постави нейния окончателен край. Към момента ACTA е подписана от 22 членки на ЕС, като в това число влиза и България.

Споразумението до последно се пазеше в строга тайна и стана публично едва когато започна неговото официално подписване от правителствени представители на различните държави. В него се предвижда създаването на единен международен стандарт за борба с интернет пиратството, който включва големи глоби и дори затвор за хората, които злоупотребяват с мрежата. Противниците на ACTA виждат и реална опасност за свободата на словото в световната мрежа, заради някои от дефинициите в официалния текст на споразумението.

Всеобщото мнение е, че недостатъците на ACTA са много повече от полезните ефекти, които могат да се очакват, ако споразумението влезе в сила.

http://www.youtube.com/watch?v=PCoCZ9ZPE_c


Титла: Испания ще иска помощ от ЕС
Публикувано от: sppaiki в Юни 08, 2012, 06:42:26 pm
Испания ще иска помощ от ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jun2012/60970869.jpg)

Властите в Мадрид може съвсем скоро да поискат европейска помощ за затруднената си банкова система. Така Испания ще стане четвъртата и най-голяма европейска страна със спасителен пакет. Неслучайно агенция „Фич” намали кредитния рейтинг на кралството с цели три пункта.

Според официален представител на Брюксел очаква се в събота испанското правителство да поиска помощта официално, съобщи агенция Ройтерс. Мадрид ще я потърси от Европейския фонд за финансова стабилност за преодоляване на кризата и липсата на ликвидност в банковата система. Според анонимния източник подробностите по темата ще бъдат обсъдени утре от еврогрупата.

Кризата в страната предизвика бум на самонастаняванията в изоставени сгради. В Испания беше отчетена най-високата безработица в Европа и много жилищни сгради останаха без обитатели, тъй като собствениците им не смогват с изплащането на ипотеките.

Според някои данни в страната има около милион необитаеми апартаменти. В такава жилищна сграда в Севиля са се самонастанили 32 семейства. Тук живее и 56-годишната Кармен, сама – децата са й пораснали. Нанесла се е в тристаен апартамент преди няколко седмици и вече го боядисва.

„Когато се оказах на улицата, се питах - как така стигнах дотук? Това може да се случи на всеки, абсолютно на всеки! В един момент имаш дом, после изведнъж се оказваш на улицата. И просто не можеш да го осъзнаеш.”

44-годишната Тони обаче не чакала да изпадне в безизходица. Още щом видяла, че може да остане без дом, започнала да търси подходящо жилище, където да се самонастани.

„Още преди да се озова на улицата с детето си, започнах да търся решение. Ако бях сама, можеше и да живея навън, но не искам синът ми да живее така. Затова се реших на тази стъпка,” споделя тя.

Самонастаняването е разпространена практика в много държави по света, а в последно време и в ударената от кризата Европа. В големите градове има все повече бездомни, които обитават чужди жилища, изоставени от собствениците им. В някои държави дори функционират специални асоциации, които осигуряват правна закрила на самонастаняващите се.


www.btvnews.bg


Титла: Не, Испания не е поискала помощ, но Еврозоната се готви
Публикувано от: sppaiki в Юни 09, 2012, 06:48:18 pm
Не, Испания не е поискала помощ, но Еврозоната се готви

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60963678.jpg)

Еврозоната се подготвя за спасителен план за испанския банков сектор, въпреки че Мадрид все още не е попълнил формуляра за искане на подобна помощ.

Рискът властите в Мадрид да поискат европейска помощ за затруднената си банкова система притесниха страните от Еврозоната. Ако това стане Испания ще е четвъртата и най-голяма европейска страна със спасителен пакет.

"Не, Испания все още не е поискала пари, но ние ще сме готови, ако тя го направи", заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

На видеоконферетнта връзка финансовите министри на страните от Еврозоната ще се опитат да очертаят план, с който да бъде подпомогнат банковият сектор в Испания.

Според МВФ Мадрид ще има нужда от поне 40 милиарда евро за рекапитализация на банките си.

По-рано днес изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова европейските лидери да предприемат незабавни действия за изваждане на еврозоната от кризата, в която е изпаднала, и предупреди, че Европа „е на кръстопът”.

Проблемите в Испания, но и тези на Гърция, могат да повлияят на кредитния рейтинг на редица страни от Еврозоната, предупреди от своя страна рейтинговата агенция "Мудис".

Според експертите на „Мудис” проблемите в банковия сектор на Испания не са толкова „заразни” за Еврозоната. На подобна опасност е изложена в по-голяма степен единствено Италия, където банките също изпитват дефицит на ликвидност.

Евентуалното излизане на Гърция от валутния съюз обаче ще донесе „съществени загуби” за инвеститорите в гръцки ценни книжа.


www.btvnews.bg


Титла: Испания взима заем от 100 млрд. евро
Публикувано от: sppaiki в Юни 10, 2012, 11:19:40 am
Испания взима заем от 100 млрд. евро

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jun2012/60970370.jpg)

Испания ще поиска 100 млрд. евро под формата на заеми от европейските помощни фондове, за да спаси банките си. До решението се стигна по време на извънредните разговори на финансовите министри от еврозоната.

Искането на помощта беше потвърдено от испанския икономически министър Луис де Гиндос. По думите му заемът ще бъде за финансовата система на страната, а не за местната икономика.

„Това не е спасителен заем. Това са пари, даващи се при много благоприятни условия. Много по-благоприятни от пазарните условия”, заяви Луис де Гиндос.

Преди дни се появи информация, че Испания ще поиска между 40 и 80 мллрд. евро от МВФ. Парите бяха разпределени според спасителния план, който страната трябваше да поеме.


www.btvnews.bg


Титла: Брюксел разглежда възможни варианти, ако Гърция напусне еврото
Публикувано от: sppaiki в Юни 12, 2012, 05:50:08 pm
Брюксел разглежда възможни варианти, ако Гърция напусне еврото

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960953.jpg)

Европейската комисия потвърди, че експерти по въпросите на Европейския валутен съюз разглеждат възможни варианти за овладяване на ситуацията, ако се стигне до излизането на Гърция от Еврозоната.

„Наистина се водят разговори и от нас беше поискано становище, какво предвиждат Договорите на ЕС”, заяви пред АФП говорителят на Европейската комисия Оливие Байи.

В някои западни медии последните дни се появиха публикации за възможно налагане на контрол над трансграничното движение на капитали включително въвеждането на ограничения за изтегляните суми от банкомати, като мярка, ако Гърция напусне Еврозоната.

В отговор на тези публикации говорителят на ЕК подчерта, че Брюксел не подготвя планове, основани на излизането на Гърция от Еврозоната, в зависимост от резултатите от парламентарните избори в неделя.
„Европейската комисия няма какъвто и да план, който да предвижда Гръцки изход от Еврозоната”, подчерта говорителят.

„Ако има хора в държавите-членки или някъде другаде, които изучават подобни рискове, то те го правят на своя отговорност. Други се занимават с спекулативните сценарии, ние осигуряваме правното разяснение”, изтъкна още говорителят на Еврокомисията.
Според Оливие Байи разговорите „не означават планове”.

Високопоставените служители на ЕК „очакват гръцките граждани сами да решат бъдещето си”, допълни говорителят.


www.btvnews.bg


Титла: 28 испански банки с понижен рейтинг
Публикувано от: sppaiki в Юни 26, 2012, 11:05:05 am
28 испански банки с понижен рейтинг

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Apr2012/60957244.jpg)

Международната рейтингова агенция „Мудис" понижи рейтингите на 28 банки в Испания.

В съобщение на агенцията се казва, че решението е взето заради намаляването на кредитоспособността на испанското правителство.

Понижаването на кредитния рейтинг беше предизвикано от намерението на властите в Мадрид да поискат помощ от ЕС в размер на 100 млрд. евро за спасяване на банковия сектор, което още повече ще увеличи държавния дълг на страната.

По-ниската кредитоспособност на Испания „не само влияе на способността на правителството да подкрепя банките, но и натоварва самостоятелни кредитни профили
на банките”, поясняват от „Мудис”.

Преди дни беше понижен и рейтингът на страната.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос изпрати вчера писмо до председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер с официално искане на "финансова помощ" от еврозоната за изпадналите в затруднение испански банки.

Международните агенции цитираха изявление на министъра на икономиката на Испания Луис де Гиндо, според когото почти пълният размер от сумата от 100 млрд. евро ще послужи за рекапитализиране на банките, а малка част ще бъде оставена като „резерв”.

Според испанския министър меморандумът за взаимно разбирателство, който уточнява условията, при които ще бъдат отпуснати средствата, ще е подготвен до 9 юли.

Испанските банки се оказаха в центъра на икономическата криза в Европа, след като загубите причинени от свиването на сектора на недвижимо имущество, донесоха загуби за банкерите в размер на над 60 млрд. евро.


www.btvnews.bg


Титла: Ангела Меркел за пореден път отхвърли идеята за еврооблигации
Публикувано от: sppaiki в Юни 27, 2012, 07:02:29 pm
Ангела Меркел за пореден път отхвърли идеята за еврооблигации

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60964079.jpg)

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли за пореден път концепцията за покриване на дълга на Еврозоната чрез издаването на еврооблигации и призова за подобряване на конкурентоспособността в ЕС, съобщава Би Би Си.

В изказване пред парламента в Берлин германският канцлер заяви, че идеята за еврооблигации противоречи на германската конституция.

„Работим върху разбиване на порочния кръг от трупане на дългове и нарушаване на правила”, подчерта Ангела Меркел.

Според нея идеята за еврооблигациите е непродуктивна.

„Не трябва повече да обещаваме неща, които не можем да изпълним”, заяви Ангела Меркел, под бурни аплодисменти.

„Съвместната отговорност може да стане факт само когато налице има достатъчно контрол”, подчерта германският канцлер.

Изявлението на Ангела Меркел идва в навечерието на срещата на върха на ЕС, на която основна тема на разговорите ще бъдат мерките за излизане от кризата.

Позицията на Германия противоречи на мнението на някои от лидерите на ЕС, желаещи дълговете на отделните страни-членки да бъдат покрити от цялата Еврозона, например чрез централно издаване на европейски облигации.

От своя страна Франсоа Оланд вярва, че еврооблигациите могат да са приоритет за Еврозоната, за да може страни като Италия и Испания да вземат заеми при ниски лихви, коментира Би Би Си.

Ангела Меркел обаче продължава да настоява, че преди облагането на германците с по-високи данъци първо трябва да бъдат въведени повече стъпки към изграждането на по-голям фискален , банков и политически съюз в ЕС.
 

www.btvnews.bg


Титла: Кипър поема председателството на ЕС
Публикувано от: sppaiki в Юли 01, 2012, 07:02:46 pm
Кипър поема председателството на ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60961190.jpg)

От днес за половин година Кипър става ротационен председател на Европейския съвет. За пръв път съюзът ще бъде ръководен от толкова малка държава, чието население едва надхвърля 800 000 души, а обемът на БВП представлява само 0,2 от общата икономика
на еврозоната, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Кипърското председателство съвпада с много сложен период за Европа, която е в сериозна финансова криза, когато на карта е поставено не само благосъстоянието на страните от зоната, но и на целия ЕС.

Жертва на кризата стана и самият Кипър, който по-малко от седмица преди да поеме председателството бе принуден да поиска извънредна помощ от партньорите си от еврозоната и от МВФ.

Целта е да се рекапитализира кипърският банков сектор,
изложен на опасност от банкрут заради големите кредити, дадени на Гърция, оказала се в дългова яма. За пръв път в историята на ЕС негов председател става страна, която не може самостоятелно да реши финансовите си проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Официалната тържествена церемония за поемането на
председателството е на 5 юли в театъра на античния град държава Курион, на брега на Средиземно море.

Друга особеност на кипърското председателство е, че начело на съюза застава страна, разделена по национален признак.

Островът е освободен от британско господство през 1960 г. преживява кървави междуетнически сблъсъци и се оказва разделен след въоръженото нахлуване на Турция през 1974 г. в Кипър, където живеят главно кипърски гърци, и създаването в северната  част на острова на Севернокипърската турска република.


www.btvnews.bg


Титла: Гърция получи милиард от Европа
Публикувано от: sppaiki в Юли 03, 2012, 11:34:24 am
Гърция получи милиард от Европа

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960953.jpg)

Гърция е получила 1 милиард евро под формата на кредити от Европейския фонд за финансова стабилност, съобщи държавната телевизия в Атина.

Страната трябваше да получи парите като част от предишния транш от кредитна помощ, отпуснат преди изборите през май и юни, но кредиторите задържаха средствата, за да запазят натиска над правителството на страната.

На повторните избори на 17-ти юни победиха дясноцентристите, които, с известни уговорки, подкрепят кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Половината от получените средства са били изпратени за обслужване на текущи финансови задължения. Останалите пари трябва да облекчат малко положението на гръцката хазна, която практически е останала без средства.
 

www.btvnews.bg


Титла: ЕЦБ понижи лихвата до 0.75%
Публикувано от: sppaiki в Юли 05, 2012, 06:37:48 pm
ЕЦБ понижи лихвата до 0.75%

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960953.jpg)

Европейската централна банка намали ключовия си лихвен процент до рекордно ниско равнище - 0,75 на сто на годишна основа, съобщи Money.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Целта е да се помогне на еврозоната да се справи с дълговата криза, която заплашва икономиката в региона да изпадне отново в рецесия.

Понижението е с 0.25% спрямо лихвата действаща от 14 декември 2011 г.

ЕЦБ понижи също така ставката по депозита до 0,0 процента от предишната 0,25 на сто, а лихвата по кредита се намалява от 1,75 на 1,50 процента.

Решението за намаляването на основния лихвен процент с 0,25 базисни пункта бе очаквано от анализаторите.

След новината еврото рязко загуби стойност и от 1.2514EUR/USD се понижи до 1.2456 EUR/USD.


www.news.bg


Титла: Мудис понижи рейтинга на държавните облигации на Италия
Публикувано от: sppaiki в Юли 13, 2012, 06:33:06 pm
Мудис понижи рейтинга на държавните облигации на Италия

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60930533.jpg)

Международната агенция Мудис понижи тази нощ рейтинга на държавните облигации на Италия с два пункта. Рейтинговата агенция мотивира решението си с опасенията, че влошаването на финансовите условия в Европа може да доведе до рязко оскъпяване на кредитите за третата икономика в еврозоната.

Кредитният рейтинг на Италия пада от A3 до Baa2 с аргумент, че рисковете за страната са повишени заради крехкото доверие на пазарите и опасността от пренасяне на фискалните проблеми в Гърция и Испания.

Агенцията освен това отчете спадане на желанието на чуждестранните инвеститори да купуват италиански държавни облигации.

Понижаването на кредитния рейтинг е поредният удар за Италия, чиято икономика страда от мерките за строги икономии, наложени заради колосалния държавен дълг.

Мудис предупреди за влошаване на икономическите перспективи пред страната в
краткосрочен план, за което свидетелстват отслабването на икономическия растеж и повишаването на безработицата.

Агенцията прогнозира рецесия от 2 процента тази година, което ще направи по-трудно за Италия да постигне фискалните си цели.

Вследствие на влошаването на икономическата конюнктура, Мудис понижи максималния възможен кредитен рейтинг за италианскиемитент на облигации от Aaa до A2 (на латиница).

Италия понесе този удар броени часове преди да се опита да пласира днес средносрочни и дългосрочни облигации за 5,25 милиарда евро. Страната успя да пласира вчера краткосрочни облигации за 7,5 милиарда евро при по-ниски лихви.


www.btvnews.bg


Титла: Европа заплашва света с нова рецесия
Публикувано от: sppaiki в Юли 19, 2012, 06:42:41 pm
Европа заплашва света с нова рецесия

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jul2012/60984243.jpg)

"По-голямата част от света ще бъде засегната от дълговата криза, избухнала в еврозоната". За това предупреди новият президент на Световната банка Джим Йон Ким.

"Дори ако кризата в еврозоната бъде ограничена, все пак има опасност растежът в повечето части на света да се забави с 1,5 процента", заяви Джим Йон Ким при първата си публична реч, след като на 1 юли пое ръководството на организацията.

Според президента на Световната банка кризата в Европа може да намали вътрешния продукт на развиващите се държави с 4% или повече, което е достатъчно, за да предизвика глобална рецесия.

"Подобни събития поставят в опасност много от най-новите постижения в борбата с бедността", допълни той, отбелязвайки, че през последното десетилетие близо 30 развиващи се страни са отчитали годишен растеж от поне 6 процента.

За свой приоритет на чело на Световната банка Джим Йон Ким обяви защитата на постигнатото развитие от икономически рискове като кризата в еврозоната, която вече се отразява върху растежа на големи икономики като Китай.

Оказва се, че най-бедните страни в света до известна степен са изолирани от кризата в еврозоната заради ограничените си връзки със световните финансови пазари.

Никой обаче няма да бъде пощаден, посочи Ким, призовавайки европейските лидери да вземат мерките, които са необходими за възстановяване на стабилността.


www.btvnews.bg


Титла: България сред страните от ЕС с най-ниска задлъжнялост
Публикувано от: sppaiki в Юли 23, 2012, 06:39:35 pm
България сред страните от ЕС с най-ниска задлъжнялост

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60930112.jpg)

Равнището на задлъжнялост в страните от ЕС в края на първото тримесечие на годината се е повишило от 82,5% на 83,4% от БВП спрямо края на четвъртото тримесечие на 2011-а. България обаче е сред страните с най-ниско ниво на държавния дълг – 16,7%, съобщи Евростат. Отличници са още Естония (6,6%) и Люксембург (20,9%).

Според данните на европейската статистическа служба дълговете на Гърция значително са се понижили през първите три месеца на годината. Това потвърждава ефекта от сделката по отписването на част от дълга, което Атина подписа с частните кредитори.

По-рано тази година банките отстъпиха пред натиска на ЕС и замениха гръцки облигации за 200 милиарда евро с нови, които са на почти половината от първоначалната стойност. Това се превърна в най-голямата сделка за доброволно преструктуриране на дълг на страна.

В резултат равнището на гръцката задлъжнялост е отбелязало спад до 132,4% през първото тримесечие на 2012 година спрямо 165,3 на сто през последното тримесечие на 2011-а, съобщи още Евростат.

След южната ни съседка най-високо равнище на държавен дълг имат Италия (123,3 на сто), Португалия (111,7 на сто) и Ирландия (108,5 на сто).


www.btvnews.bg


Титла: Брюксел мъдри преструктуриране на гръцкия дълг
Публикувано от: sppaiki в Юли 28, 2012, 09:36:53 am
Брюксел мъдри преструктуриране на гръцкия дълг

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jul2012/60986647.jpg)

Партньорите на Атина в Брюксел обмислят възможността за ново преструктуриране на държавния дълг на Гърция, което да сведе задълженията на страната до около 100% от брутния вътрешен продукт, съобщава гръцката преса.

Според неназовани европейски източници най-вероятно това ще стане чрез ограничаване на гръцките облигации, които притежават Европейската централна банка, Гръцката централна банка и вероятно страните от еврозоната.

Според представители на Европейския съюз преструктурирането на дълга може да е последният шанс на Атина да остане в еврозоната. Засега от централата на ЕЦБ във Франкфурт отказват коментар на тези съобщения.

В четвъртък в Гърция пристигнаха представители на тройката кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) за преговори по нов пакет от икономии, с които Атина се ангажира. Гръцкото правителството представи нови мерки за съкращения на разходите на стойност 11 милиарда и 500 милиона евро, които ще засегнат най-много пенсионерите и държавните служители.

Новите икономии предизвикаха нови протести - работници и служители от различни сектори на гръцката икономика излязоха пред парламента в петък, за да изразят недоволството си.


www.btvnews.bg


Титла: Италия затъва в рецесията
Публикувано от: sppaiki в Август 07, 2012, 06:58:49 pm
Италия затъва в рецесията

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jul2012/60983472.jpg)

Италия затъва още повече в рецесията със свиване на брутния вътрешен продукт с 0,7% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, сочат данни на Националния статистически институт.

Третата икономика в Европа навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на 2011 година. Тогава спадът също беше 0,7 на сто.

Сега Рим е притиснат от дълговата криза и плановете за строги икономии, приемани един след друг, за да бъде възстановено доверието на пазарите.

В сравнение със същия период на миналата година икономиката на Италия се е свила с 2,5 процента - най-големият спад на годишна основа от 2009 година, когато за три месеца брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 3,5 на сто.

Премиерът Марио Монти наскоро поиска от останалите европейски ръководители известни фискални отстъпки, за да може италианската икономика да нарасне, вместо да се преследват строги икономии, които имат по-скоро рецесионно въздействие.

Италия е страната от еврозоната с най-голям външен дърг, който достига 123% от БВП, което носи риск от загуба на доверието на инвеститорите.


www.btvnews.bg


Титла: ЕЦБ няма план за излизане на Гърция от еврозоната
Публикувано от: sppaiki в Август 09, 2012, 07:27:04 pm
ЕЦБ няма план за излизане на Гърция от еврозоната

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960953.jpg)

Европейската централна банка не разполага с план за излизане на Гърция от еврозоната, съобщи гръцката преса, като цитира високопоставен представител на централата на ЕЦБ във Франкфурт.

„Няма никакъв подготвителен план за оттеглянето на която и да е държава от валутния съюз,” заяви Кристиан Ноайе, член на управителния съвет на банката.

По думите на Ноайе ЕЦБ не може да свърши работата на страните-членки, които трябва да приложат реформи, за да намалят дълговете си и да повишат конкурентоспособността на икономиките си. Той обаче добави, че ЕЦБ трябва да има готовност да се намеси.

„Не бива да се съмнявате в решимостта на управителния съвет на банката и нейната способност да действа в рамките на компетенциите й,” каза Кристиан Ноайе.

В същото време слуховете за излизане на Гърция от еврозоната са по-упорити от всякога. Германските вестници днес се опитват да отговорят на въпроса какво е за предпочитане - излизане от еврозоната или ново отписване на гръцкия дълг.

„Бавна или бърза смърт?” пита в заглавие „Франкфуртер рундшау”, като подчертава, че дълговете и рестриктивните мерки не оставят голямо поле за действие на Гърция. Лошите новини вървят една през друга. Германски политици искат Гърция да излезе от еврозоната, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер окачествява евентуално оттегляне на Гърция като „управляемо”. Натискът върху Атина расте. На Гърция й е нужно ново отписване на дълга или тя ще трябва да напусне еврозоната, отбелязва вестникът.

Австрийският „Пресе” обръща внимание на факта, че рейтинговите агенции „Стандарт енд Пуърс” и „Мудис” били убедени, че гръцката криза ще продължи да занимава всички. В свой доклад „Мудис” предупреждава, че след първото отписване на дълга Гърция вероятно ще има нужда от второ такова.

За опасността от гръцки фалит пише и испанският „Ел мундо”. Според изданието „лошото икономическо състояние на Гърция е поставило Брюксел в тревожна ситуация. Европейската комисия прави всичко възможно, за да предотврати евентуално излизане на Гърция от еврозоната през есента. Дотогава ЕС ще се опита да укроти кризата в Испания и Италия. Всичко зависи от това дали канцлерът Ангела Меркел ще внесе промяна в отстояваната досега от нея позиция. Вероятността от фалит на Гърция ще ограничи възможностите за подкрепа на Испания и Италия от ЕС, допълва изданието.


www.btvnews.bg


Титла: Германия блокира помощи за Гърция, ако няма резултати
Публикувано от: sppaiki в Август 13, 2012, 11:06:36 am
Германия блокира помощи за Гърция, ако няма резултати

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60960953.jpg)

Германия е готова да блокира следващи траншове от спасителния заем за Гърция, ако реформите не дават резултати, съобщава АФП.

Очаква се докладът на ЕК, ЕЦБ и МВФ, от който ще зависи германската позиция и  ако заключенията за напредъка на Атина не са добри.

Михаел Фукс, заместник-ръководител на консервативния парламентарен блок на канцлера Ангела Меркел, заяви, че при лоши резултати, страната ще използва правото си на вето, без значение от позициите на други държави.

"Присъдата" се очаква през септември и от нея ще зависи ще получи ли Атина следващите 31.5 млрд. евро.

Миналата седмица стана ясно, че греъцките власти ще уволнят 40 000 от общо 700 000 държавни служители.

Това е трябвало да бъде направено още миналата година, но тогава бяха освободени 6 500 чиновници, повечето от които - пред пенсия.

Съкращенията в администрацията също са част от спасителния план на международните институции.

Гръцката безработица може да достигне до 28-29% през 2013 година, заплашвайки социалната стабилност, предупредиха миналата седмица от Конфедерацията на частните търговски съюзи.

Съкращенията на разходите от правителството задушават икономиката, заплашвайки социалната тъкан на страната, предупреди Савас Роболис, ръководител на Института по труда към Общата конфедерация на гръцките работници.

Коментарът е по повод изнесените вчера цифри за рекордно покачващата се безработица в страната - 23.1% за май. За април бе 22.6%, а преди година 16.8%.

За да получи допълнителни финанси от международните кредитори Гърция трябва да спести 11.5 милиарда евро през следващите две години.

Това, каза Роболис, ще доведе до свиване на икономиката с още 5.5% през следващата година, което ще бележи шесто поредно икономическо свиване.

Правителството отчита, че икономиката на страната може да се свие със 7% тази година.

През последните години тя се е свила с около 20 на 100, подчерта Роболис.

Тези икономически промени удрят най-младите работници. Последните данни показват, че 54.9% от младежите под 25 години са безработни.

Базираният в Атина вестник „Та Nea" пише, че хиляди млади хора са напуснали Гърция към Германия, Италия, Франция и Австралия.

Подобни високи нива на безработица в страната са отчетени през 60-те години на XX век. Тогава 1.5 милиона гърци напускат страната, по-късно голяма част от тях се завръщат.


www.news.bg


Титла: Рекорден ръст на лошите кредити в Испания
Публикувано от: sppaiki в Август 17, 2012, 07:09:37 pm
Рекорден ръст на лошите кредити в Испания

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jun2012/60974864.jpg)

Рекорден ръст на лошите кредити се наблюдава в Испания. Точно 9.42% от всички заеми в страната не се обслужват, сочат последните данни.

Общият размер на кредитите, които испанците не могат да плащат, възлиза на 164 милиарда евро, обяви централната банка на Испания. Подобно нещо не се е случвало от близо 50 години, когато страната е управлявана от Франсиско Франко.

Изгледи за подобряване на ситуацията няма, коментира Франс прес. Безработицата в кралството е на рекордно високо ниво от близо 25%.

Властите в Мадрид прогнозират, че този показател ще започне да се променя към добро чак през 2014 година.

Новият максимум в необслужваните кредити обаче безпокои инвеститорите и европейските партньори на Испания.

През юни Мадрид обяви, че банковият сектор на страната, пострадал от спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година, се нуждае от помощ. Другите членки на еврозоната обещаха да предоставят до 100 милиарда евро, но засега помощта не е отпусната.


www.btvnews.bg


Титла: Има опасност да върнем огромни суми на ЕС
Публикувано от: sppaiki в Октомври 05, 2012, 11:37:27 am
Има опасност да върнем огромни суми на ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61008985.jpg)

"Има опасност да върнем огромни суми пари от Европейския съюз". Това обяви пред bTV председателят на института за правни анализи и изследвания Петър Бакърджиев.

"76% от процедурите в общините са опорочени, но това не означава, че всички те ще бъдат възстановени от българската държава", добави той.

Според изследване, което е проведено в България и е изпратено до Европейската комисия, от 700 разгледани случая с обществени поръчки, едва 73 отговарят на европейските условия, заяви Бакърджиев.

„У нас беше въведена процедурата „публична покана”, която замени бившата наредба за възлагане на обществени поръчки. Всеки кмет по закон има право да уреди организирането на обществената поръчка. В повечето случаи обаче това не се прави”, допълни той.

„Вярвам, че кметовете правят грешки от незнание, а не заради корупция“, каза още Бакърджиев.


www.btvnews.bg


Титла: ЕС ще продължи разширяването си независимо от кризата
Публикувано от: sppaiki в Октомври 10, 2012, 08:11:44 pm
ЕС ще продължи разширяването си независимо от кризата

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jul2012/60983514.jpg)

Според доклад на комисията в Брюксел, Европейският съюз е в готовност да продължи разширяването си, въпреки трудностите пред които е изправен в контекста на икономическата криза.

„Европейският съюз, който вече увеличи броя на своите членове от 27 на 28, ще продължава да се разраства въпреки икономическата криза и предизвикателствата съпътстващи приемането на нови демократични страни.” Това заключение се съдържа в редовния годишен доклад на Европейската комисия по политиката на разширяване на ЕС.

„Политиката на разширяване продължава да допринася за мир, сигурност и разцвет”, твърди още документът, който обхваща всички аспекти от процеса на интегриране на 8-те държави-кандидати за членство в блока.

С приемането на Хърватия като 28-ия член на ЕС през юли 2013 след дълги години на реформи, както и факта, че други страни от Западните Балкани са поели пътя към пълноправно членство в ЕС, „разширяването представлява инвестиция в устойчивата демокрация и демонстрира капацитета на ЕС да бъде глобален актьор”, посочва документът.

Разширяването към Югоизточна Европа помага да се избегнат проблемите, свързани с липсата на стабилност”, се подчертава в текста.

Докладът за 2012 г. дава добри оценки на Албания, Македония и Черна гора, докато според него Сърбия и Косово трябва да работят за намаляване на напрежението помежду си, преди да получат ясни перспективи за членство в Съюза.

Босна и Херцеговина ще се наложи да поработят допълнително, преди да получи статут на кандидат.

Няма добрновини и за Исландия, която за последната година не е покрила достатъчно от критериите за присъединяване, а в страната съществува активно обществени разногласие относно дали населението желае членството. Двадесет и пет годишната кандидатура на Турция пък остава блокирана заради неуредените отношения по Кипърския въпрос.

Но след ожесточените политически пререкания между Брюксел и бившите комунистически страни Унгария и Румъния през последните две години, Европейската комисия заяви, че за в бъдеще ще залага повече на уважението към европейските ценности от страна на страните-кандидати.

В процеса на разширяване, страните получават статут на „кандидат за член” при условие, че покрият определени демократични стандарти – Сърбия и Македония са в тази категория – и в бъдеще ще имат възможността да започнат преговори за присъединяване, след като
хармонизират своето законодателство, съобразно 35-те преговорни глави.

Според доклада страните-кандидати трябва да положат допълнителни усилия в областите: човешки права, държавно управление, борба с престъпността, борба с корупция и свободата на словото. От сега нататък Европейският съюз ще засяга проблемите на върховенството на закона, още преди започване на преговорите за членство.

Досегашният опит в разширяването на ЕС и предизвикателствата пред страните-кандидати подчертават ролята на върховенството на закона и важността тя да бъда поставена в основата на преговорния процес, изтъква още докладът.


www.btvnews.bg


Титла: Холандия решава за Шенген след доклада за Румъния
Публикувано от: sppaiki в Януари 10, 2013, 08:24:48 pm
Холандия решава за Шенген след доклада за Румъния

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60936677.jpg)

Холандия ще реши да подкрепи или не присъединяването на България и Румъния към Шенген, след като стане ясен доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е съобщило посолството на Холандия в Букурещ.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава на 7 и 8 март, а до тогава Холандия ще има позиция.

В съобщението се посочва, че взимането на мерки в реформата на съдебната система е изключително важно, както за Румъния, така и за целия ЕС.

„Очакваният доклад ще осветли постигнатия напредък в реформирането и укрепването на съдебната система, както и в борбата с корупцията", заявяват от посолството.

Докладът за Румъния ще стане ясен във втората половина на януари, съобщи по-рано днес говорителят на европейската комисия Марк Грей. По време на представянето на доклада, комисията ще направи устни забележки за направения напредък в наблюдаваните области в България.

По време на съвета на външните министри на ЕС се очаква отново да бъде разгледан компромисният проект за поетапно присъединяване - първо с морските и въздушните, а по-късно - и със сухопътните граници.

Според дипломатически източници, ако очакваният в края на януари допълнителен доклад за политическата ситуация в Румъния е негативен и ако резервите на Холандия и други страни останат в сила, въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде изваден от дневния ред на Съвета на министрите.


www.btvnews.bg


Титла: Гръция одобри нови данъчни промени
Публикувано от: sppaiki в Януари 12, 2013, 07:10:58 pm
Гръция одобри нови данъчни промени

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Nov2012/61040964.jpg)

Гръцкият парламент одобри днес нови данъчни промени, насочени да донесат в хазната 2,3 милиарда евро през тази година, предаде Асошиейтед прес.

Мерките са част от ангажиментите на Гърция към международните кредитори.

Законът е с подкрепата на всички партньори в трипартийната коалиция, управляваща Гърция, променя схемата за данъчно облагане на доходите, увеличава данъка върху недвижимите имоти и корпоративния данък и разширява  данъчната основа, за да включи някои групи.

Съгласно приетия текст гърците, които печелят повече от 42 000 евро годишно, вече ще бъдат облагани с нова данъчна ставка от 42 процента. Преди най-високата данъчна ставка беше 45 на сто за доходи над 100 000 евро.

Правителството казва, че новият закон ще намали данъчната тежест за служителите и пенсионерите с доходи под 25 хиляди евро годишно.

Данъчната реформа е част от пакет с мерки за икономии на стойност 13,5 милиарда евро, който Атина прие през ноември, за да получи допълнителни кредити от ЕС и МВФ и да избегне фалита.


www.btvnews.bg


Титла: Великобритания на челно място по брой на безработни домакинства
Публикувано от: sppaiki в Януари 21, 2013, 09:30:01 am
Великобритания на челно място по брой на безработни домакинства

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Dec2012/61061142.jpg)

Великобритания е на едно от първите места по брой на домакинства, в които никой не работи, пише вестник „Дейли Мейл”. Данните от изследвания сочат, че голяма част от британците предпочитат да живеят на социални помощи, вместо да работят.

Само Ирландия и малката Малта имат по-високо съотношение на безработни. Ниското ниво на обща безработица, обаче скрива тези хора, които са се отказали да работят.


www.btvnews.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: snowqueen в Януари 21, 2013, 06:58:29 pm
ЕК очаква "необходимите стъпки" по казуса "Доган"

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Oct2012/61034415.jpg)

Пиа Хансен посочи, че комисията следи внимателно нашата страна.
Европейската комисия заяви днес, че осъжда всякакви прояви
на насилие и изрази увереност, че българските власти ще
предприемат необходимите стъпки по повод нападението над Ахмед Доган.

В отговор на въпрос по повод нападението говорителят на
комисията Пиа Хансен посочи, че ЕК следи внимателно нашата
страна, както и останалите държави от ЕС.

Попитана как това ще се отрази на следващия доклад на
комисията по механизма за сътрудничество и проверка, Хансен
уточни, че наблюдението по механизма продължава. "В края на
годината предвиждаме следващия доклад, нямаме какво да добавим", каза Хансен.

http://btvnews.bg/svetut/ek-ochakva-neobhodimite-stapki-po-kazusa-dogan.html (http://btvnews.bg/svetut/ek-ochakva-neobhodimite-stapki-po-kazusa-dogan.html)


Титла: Великобритания ще решава с референдум членството си в ЕС през 2017 г
Публикувано от: sppaiki в Януари 23, 2013, 05:02:08 pm
Великобритания ще решава с референдум членството си в ЕС през 2017 г.

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jan2013/61072223.jpg)

Дори и Великобритания да излезе от ЕС, тя не може да излезе от Европа, от която ще зависим директно и в бъдеще. Това настоя британският премиер Дейвид Камерън в дългоочакваното си изказване за бъдещето на страната си като член на Европейския съюз.

Министър-председателят настоя, че бъдещето на ЕС зависи от една нова реформа, която да преформулира ролята на Великобритания в него, след което това предложение да бъде подложено на национален референдум през 2017 г., в случай, че неговите консерватори спечелят парламентарните избори в страната догодина.

"Въпросът ще бъде много прост - вътре или вън в ЕС", заяви британският премиер.

„Трябва да дадем малко време на това да се случи – и едновременно с това да помогнем за оформянето на бъдещето на Европейския съюз, така че когато дойде време да вземем решение, пред нас да има истински избор”, подчерта Дейвид Камерън.

„Ние сме в ЕС, винаги ще бъдем в ЕС. Това е най-големият ни търговски партньор, винаги ще бъде най-големият ни търговски партньор. Ако напуснем европейската институция ще се озовен в същото положение, в което са Норвегия и Швейцария – да сме зависими от европейските регулации, да плащаме таксите на ЕС, без да имаме глас в него”, настоя министър-председателят на Великобритания.

Дейвид Камерън настоя, че това предложението за референдум е жизненоважно и за бъдещето на страната му като сериозен играч на международната сцена.

„Имаме много повече тежест във Вашингтон, Москва и Пекин като част от Европейския съюз, отколкото като самостоятелна сила.”

Британският премиер обеща той и екипът му „да не губят време” в подготовката и започването на преговори с европейските партньори за новото място на Великобритания в ЕС.

Речта му като цяло бе привествана от британските политици и особено от евроскептиците, начело с Найджъл Фарадж,евродепутат и лидер на Партията на независимостта.

„Въпреки, че използва скептицизъм, речта му си остава е про-Европейска. Камерън си мисли, че по този начин ще успокои духовете в праламента. Ще ги успокои днес, но реалността е че ако чакаме още пет години, това ще озвачава още 70 милиарда лири, които Британия ще налее в Европейския бюджет! Колко още мигранти от Източна Европа ние ще трабва да приемем през тези пет години”, се пита Найджъл Фарадж.

Фарадж призова още референдумът да бъде проведен час по скоро, за да спре наплива на българи и румънци, след отпадането на ограниченията им за работа във Великобритания през следващата година.


www.btvnews.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: snowqueen в Януари 24, 2013, 07:37:26 pm
ЕК започва дело срещу България заради разрешенията за цифрова наземна телевизия

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщават от пресслужбата на изпълнителният орган на ЕС.

Европейската комисия е установила, че следваната от България процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

Ефикасното преразпределяне на радиочестотния спектър в резултат на прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване (т.нар. „цифров дивидент“) е част от целите на политиката на ЕС по програмата в областта на цифровите технологии, припомнят от ЕК.

"За да се гарантира, че този процес води до навлизането на нови участници, способни да засилят конкуренцията на пазара и да осигурят по-богат избор за зрителите, Комисията прие съвкупност от норми за разпределяне на този допълнителен капацитет на радиочестотния спектър („Директива за конкуренцията“, „Директива за разрешение“ и „Рамкова директива“). Тези норми изискват разпределянето на радиочестотния спектър да се извършва според открити, прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални критерии", подчертава Европейската комисия.

ЕК счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

През март 2012 г. Еврокомисията е поискала от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за ЦНТ.

„България тогава обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за ЦНТ. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда”, уточняват от ЕК.

Още на:
http://btvnews.bg/svetut/ek-zapochva-delo-sreshtu-balgariya-zaradi-razresheniyata-za-tsifrova-nazemna-televiziya.html (http://btvnews.bg/svetut/ek-zapochva-delo-sreshtu-balgariya-zaradi-razresheniyata-za-tsifrova-nazemna-televiziya.html)


Титла: Франция е абсолютно разорена, призна министър
Публикувано от: sppaiki в Януари 30, 2013, 11:56:08 am
Франция е абсолютно разорена, призна министър

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Nov2012/61044702.jpg)

Министърът на труда на Франция Мишел Сапин призна, че страната е „тотално разорена”. Неочакваната новина дойде по време на радио интервю вчера и шокира лидерите в бизнеса.

„Има държава, но това е абсолютно разорена държава”, заяви Сапин. „Затова и трябваше да приложим план за намаляване на дефицита и нищо не може да ни накара да се извърнем от тази си цел”, посочи още той.

Изказването на Сапин вероятно ще постави в неловко положение президента Франсоа Оланд, който ще трябва да поправи потенциалната вреда на репутацията на неговото социалистическо правителство.

То също поставя под въпрос противоречивата политика на увеличения на данъците, заради която много предприемачи и знаменитости напуснаха страната, пише "Индипендънт".

Коментарите на министъра дойдоха на фона на опитите на Оланд да подобри имиджа на френската икономика, след като обеща да намали дефицита на страната чрез съкращаване на разходите с 60 милиарда евро през следващите пет години и с увеличение на данъците с 20 милиарда евро.


www.btvnews.bg


Титла: Лидерите на ЕС се споразумяха за бюджета до 2020 г.
Публикувано от: sppaiki в Февруари 08, 2013, 06:46:05 pm
Лидерите на ЕС се споразумяха за бюджета до 2020 г.

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61000914.jpg)

Лидерите на страните от ЕС се споразумяха за размера на Многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г., след над 24-часови преговори в Брюксел.

Окончателният вариант на бюджета на ЕС за седемгодишния период предвижда в разходи в размер на 908,4 млрд. евро, с допустим таван в размер на 960 млрд. евро.
Одобрената сума представлява 1 % от общия Брутен вътрешен продукт на Общността.

Проектобюджетът изготвен от Европейската комисия предвиждаше разходи в размер на над 1 трилион евро.

Подробности около постигнатите компромиси между основните страни-вносители в бюджета се очаква да станат известни в рамките на деня.


www.btvnews.bg


Титла: Малко вероятно е Великобритания да излезе от ЕС
Публикувано от: sppaiki в Февруари 21, 2013, 11:40:36 am
Малко вероятно е Великобритания да излезе от ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jan2013/61074147.jpg)

"Изключително малко вероятно" е Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви председателят на Камарата на общините на страната Джон Бъркоу, цитиран от АФП.

Според него това няма да се случи дори и да бъде организиран референдум по въпроса.

"Идеята ние да минем през изходната врата е изключително малко вероятна. Ние ще останем там. Ние ще спорим, ще има разногласия, ще има компромиси, но ние ще останем член на Европейския съюз", подчерта той в своя лекция в университета във Вилнюс.

Той увери, че повечето другите депутати в парламента искат страната да остане в ЕС.


www.btvnews.bg


Титла: Мнозинството от българите все още не познават правата си на граждани на ЕС
Публикувано от: sppaiki в Февруари 22, 2013, 11:51:03 am
Мнозинството от българите все още не познават правата си на граждани на ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Oct2012/61016869.jpg)

Едва 40% от българските граждани се определят като по-скоро запознати с правата си като граждани на Европейския съюз докато мнозинството от населението на страната (58%) смята, че не знае достатъчно за тези си права. Данните са ЕС като цяло са сходни - 45% от всички европейци се определят като запознати с правата си.

Това сочат данните от есенното изследване на европейската социологическа служба ЕВРОСТАТ, разпространено днес.

Мнозинството от българите над 15-годишна възраст (53%) заявяват, че биха искали да получат повече информация за тези си права. Над една трета (35%) от запитаните в България биха искали да знаят повече какви права имат, за да работят в друга страна от Общността.

Малко под една четвърт от българите биха искали да узнаят повече за правата си да живеят в друга страна от Европейския съюз, а получаването на медицинска помощ в друга страна-членка от Общността вълнува едва 15%.

Малко под половината (47%) от българските граждани се възприемат като граждани на Европейския съюз, което е по-малко от средното за всички граждани на Европейския съюз (63%). Подобни на данните за България са и нагласите в другата най-скоро присъединила се членка на Европейския съюз – Румъния (51%).

Свободното движение на хора, стоки и услуги между страните-членки е най- положителното постижение на Европейския съюз, смятат 45% от българските граждани. Следват мирът между държавите-членки на ЕС, посочен от 30% и "икономическата сила на ЕС", посочена от 7% от респондентите.


www.btvnews.bg


Титла: Отпада обсъждането за разширяването на Шенген с България и Румъния
Публикувано от: sppaiki в Февруари 23, 2013, 11:48:58 am
Отпада обсъждането за разширяването на Шенген с България и Румъния

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60937679.jpg)

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в Брюксел, съобщи БТА, цитирайки Съвета.

Темата за разширяването на пространството без граничен контрол с България и Румъния вече не е сред темите, които ще бъдат обсъждани, а причини за това не се посочват. Няма и информация кога отново въпросът ще бъде обсъждан от европейските министри.

До скоро Холандия единствена се противопоставяше на разширяването на Шенгенската зона. Днес белгийската опозиционна крайна националистическа партия "Влаамс беланг" призова федералното правителство на Белгия да подкрепи холандската позиция, посочва още БТА.

Искането е заради броя на поляците, румънците и българите във Фландрия, както и с проблемите с организираната престъпност в кандидатстващите за прием държави.

Миналата седмица обаче от Холандия дойде различна информация. След като вътрешния министър Цветан Цветанов, вече в оставка, се срещна с холандския министър по имиграцията Фред Теевен стана ясно, че страната е променила позицията си за България и дава зелена светлина за членство в Шенген. Обосновка за смяната на мнението на страната нямаше.


www.btvnews.bg


Титла: Меркел подкрепи отварянето на нова глава в преговорите между Турция и ЕС
Публикувано от: sppaiki в Февруари 23, 2013, 06:33:45 pm
Меркел подкрепи отварянето на нова глава в преговорите между Турция и ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Aug2012/60996745.jpg)

Ден преди да замине на посещение в Турция, германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за отварянето на нова глава в намиращите се в застой преговори на Анкара за членство в ЕС. Въпреки че самата тя е скептична относно турското присъединяване, Меркел заяви, че иска преговорите да продължат без предразсъдъци за резултата.

"Тези преговори малко се забавиха в последно време, но аз подкрепям отварянето на нова глава, за да можем да напреднем ", заяви лидерът на най-голямата икономика в ЕС - във видеозапис, публикуван преди на двудневната й визита в Турция.

Страната започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. От общо 35 преговорни глави Турция е затворила досега само една, отнасяща се до наука и изследвания. С изключение на 13 глави, всички останали са блокирани, а ЕК твърди, че Анкара не е постигнала стандартите по отношение на човешките права и свободата на словото.

Самата Меркел подкрепя идеята за "привилегировано партньорство" между Турция и ЕС вместо пълноправно членство.

В неделя канцлерът ще посети град Кахраманмараш, където са разположени германските зенитни батареи "Пейтриът", предоставени на Турция, за да я защитят при евентуално нападение от сирийска страна, и ще се срещне с германските военнослужещи, които ги обслужват. След това Ангела Меркел ще замине за Анкара, където ще разговаря с премиера Реджеп Ердоган и с президента Абдуллах Гюл.

Преговорите за кандидатурата на Турция за ЕС и борбата срещу тероризма ще бъдат акцентите в разговорите, посочват турските източници.


www.btvnews.bg


Титла: Българите и румънците - предпочитани работни имигранти в ЕС
Публикувано от: sppaiki в Февруари 27, 2013, 06:07:56 pm
Българите и румънците - предпочитани работни имигранти в ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/May2012/60961190.jpg)

Общо 3 млн. българи и румънци са се заселили в страна от Европейския съюз, различна от родината им, откакто двете държави станаха членки на Общността до началото на 2012 г. Това сочат данните от доклад на Европейската комисия, който ще бъде представен на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в четвъртък.

Броят на преселилите се в рамките на ЕС граждани на България и Румъния нараства рязко за петте години на членството им, отбелязва ЕК, според която в началото техният брой е бил двойно по-малък.

Като положителна тенденция се отбелязва фактът, че 85% от емигриралите българи и румънци са били в работоспособна възраст (15-64 години). За сравнение средно сред останалите европейски имигранти делът на работоспособните се равнява на 65,7 на сто.

Статистиката сочи още, че българите и румънците се насочват основно към Италия, Испания, Германия, Великобритания, Франция, Унгария, Гърция и Австрия.
Комисията отчита, че гражданите на двете държави от Балканите са наемани на работа дори по-често от останалите европейски имигранти, като тази тенденция е особено откроена във Великобритания, Италия, Гърция и Кипър.

ЕК припомня, че на 1 януари 2014 г. отпада всякаква възможност за продължаването на съществуващите ограничения за наемането на българи и румънци на трудовия пазар в ЕС.

От максималния срок на ограниченията в момента се възползват осем от общо 25 държави от ЕС - Белгия, Германия (частично), Франция (частично), Люксембург, Мата, Холандия, Австрия и Испания (по отношение на румънските граждани).


www.btvnews.bg


Титла: България и Румъния влезли в ЕС преди да са готови
Публикувано от: sppaiki в Март 06, 2013, 09:23:42 am
България и Румъния влезли в ЕС преди да са готови

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61000914.jpg)

Европейският съюз трябва да по-внимателно да се уверява, че страните уважават човешките права и демокрацията, преди те да се присъединят към ЕС, заявиха от Комисията за ЕС на Камарата на лордовете. Оттам подчертаха, че през 2007 г. Румъния и България са се присъединили към ЕС „преди да бъдат готови”, предаде Би Би Си.

Преди да станат членки на ЕС, кандидатките трябва да са се справили с корупцията и с правосъдната реформа, казаха британските лордове. Те обаче признават, че разширението на ЕС е дало тласък на икономическия ръст и сигурността в Европа.


www.btvnews.bg


Титла: Съветът на ЕС обсъжда влизането на България и Румъния в Шенген
Публикувано от: sppaiki в Март 07, 2013, 11:54:29 am
Съветът на ЕС обсъжда влизането на България и Румъния в Шенген

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Mar2012/60937679.jpg)

Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи обсъжда в четвъртък въпроса с готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. Не се предвижда обаче взимането на решение, съобщиха от Съвета.

Причината - досега по въпроса с приемането на двете страни в пространството, свободно от граничен контрол, не е постигнато единодушие.

„Политическите решение не трябва да влияят на съвместната оперативна полицейска работа, която е в интерес на сигурността на ЕС”, коментира вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Той пристигна в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС. По думите на Цветанов в рамките на дискусиите ще се търси съгласие за следващ период от време, в който двете страни да станат част от безвизовото пространство.

На този етап се предвижда, когато България и Румъния бъдат приети, това да стане на две стъпки - първоначално с отпадането на проверките по морските и въздушните граници, а след това и по сухопътните.

През юни 2011 г. Съветът утвърди решение, с което техническата готовност на двете страни за приобщаване към зоната бе призната.

Европейският парламент одобри през същия месец резолюция, в която отчете пълното изпълнение на поставените към двете държави изисквания и призова спешно Съветът да ги приеме в Шенген единствено на тази основа, отбелязва ирландското председателство на ЕС.


www.btvnews.bg


Титла: ЕС ще мисли за санкции на Хизбулла, но е рано
Публикувано от: sppaiki в Март 08, 2013, 09:33:28 am
ЕС ще мисли за санкции на "Хизбулла", но е рано

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61003845.jpg)

Европейският съюз ще обмисли налагането на санкции на ливанското шиитско движение „Хизбулла”, но все още няма достатъчно доказателства за действията му в Европа, за да вземе решение. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, цитиран от Ройтерс.

„България все още не е приключила разследването на нападението на бургаското летище и е помолила ливанското правителство за помощ”, добави Барозу на пресконференция в Брюксел с израелския премиер Шимон Перес.

"Съдебният процес ще покаже дали трябва да вземем политическо решение. Ние не можем да решим това предварително. След като станат известни извършителите, включването им в списъка със субектите, спрямо които се взимат специални мерки за борба с тероризма, може да бъде разгледано", добави председателят на ЕК.


www.btvnews.bg


Титла: Преговорите за бюджета на ЕС се отлагат заради снежната буря над Северна Европа
Публикувано от: sppaiki в Март 12, 2013, 05:18:57 pm
Преговорите за бюджета на ЕС се отлагат заради снежната буря над Северна Европа

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Feb2012/60930071.jpg)

Снежната буря, която затрупва северозападните части на Франция, Великобритания и преди всичко Белгия, където транспортната система е в практически колапс, е основната причина поради която насроченото за 14-15 март заседание на Европейския съвет няма да се състои, съобщава агенция Ройтерс.

Насрочената за края на седмицата среща на върху трябваше да се съсредоточи приоритетно върху икономически въпроси и валутния съюз, но заради лошите атмосферни условия, тези преговори са отложени, без засега да се посочва конкретна дата.

Изненадващата снежна виелица предизвика истински транспортен хаос в Белгия, където общата дължина на задръстванията достигна 1 600 км, при стандартни 250 км. В страната са прекъснати и железопътните връзки, както и пътуванията на високоскоростните влакове „Евростар” и „Талис”.www.btvnews.bg


Титла: ЕК ще представи намеренията си за бъдещето на механизма за наблюдение на Българи
Публикувано от: sppaiki в Март 13, 2013, 11:23:39 am
ЕК ще представи намеренията си за бъдещето на механизма за наблюдение на България и Румъния

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61003845.jpg)

Европейският парламент ще се запознае тази вечер на сесията си в Страсбург с намеренията на Европейската комисия за бъдещето на механизма за сътрудничество и проверка, с който под наблюдение са поставени България и Румъния. Очаква се от името на ЕК становището да бъде изложено от председателя на комисията Жозе Барозу, съобщи БТА.

В програмата се отбелязва, че ЕК ще представи методологията и настоящите достижения на механизма, както и вижданията си за неговото бъдеще. В навечерието на дебата Съветът на ЕС по общи въпроси разгледа последния доклад по механизма за Румъния.

Съветът приветства намерението на ЕК да продължи да следи отблизо обстановката в България и в Румъния с помощта на този механизъм. Съветът отчете, че Румъния постига напредък, но остават още неизпълнени изисквания в наблюдаваните области, свързани с върховенството на закона и корупцията при обществените поръчки.

Следващите доклади на ЕК за България и Румъния се очакват до края на годината. Макар да няма правна връзка между механизма и разширяването на Шенген, някои държави от ЕС настояват, че за приемането на София и Букурещ в пространството без гранични проверки са необходими "поне два последователни положителни доклада".www.btvnews.bg


Титла: Полша поиска по-голяма роля в ЕС
Публикувано от: sppaiki в Март 20, 2013, 05:00:40 pm
Полша поиска по-голяма роля в ЕС

(http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Sep2012/61000784.jpg)

Полша трябва да засили ролята си в Европейския съюз, за да подпомогне укрепването на блока, заяви полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от АП.

По думите му има опасения за оцеляването на обединението заради продължаващата криза. Приемането на нови членове обаче ще разшири зоната му на влияние, коментира той и изрази предположението, че ако Русия е готова да приеме ценностите на ЕС, това ще "отнесе европейските хоризонти до границите с Китай и Корея".

Шикорски обърна внимание на мотивацията на Полша да приеме общата валута, но само ако това стане в безопасен за полската икономика момент.www.btvnews.bg


Титла: От днес сделките между България и Хърватия стават вътреобщностни
Публикувано от: neli_lady в Юли 01, 2013, 11:58:36 am
От днес сделките между България и Хърватия стават вътреобщностни

(http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_2111587_126.jpg)

От 1 юли 2013 г., Хърватия се присъединява към Европейския съюз, в резултат на което сделките между български и хърватски фирми след тази дата ще бъдат третирани като вътреобщностни, се казва в съобщение на пресцентъра на Агенцията по приходите.

Проверка на валидността на ДДС номерата на хърватските задължени лица, регистрирани за целите на ДДС, ще може да се извършва от 1 юли 2013 г., чрез интернет страницата на Европейската комисия/Главна дирекция Данъчно и митническо облагане.


http://www.24chasa.bg (http://www.24chasa.bg)


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: kriskokoto в Ноември 16, 2013, 07:52:13 am

ЕС разреши смартфоните в самолетите

В момента употребата на мобилни устройства е забранена при рулиране на земята, излитане и кацане

(http://www.pariteni.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Bhcml0ZW5pL3Bhcml0ZW5pLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXcvMTM3NzAwOF9pbl9mbGlnaHQuanBn&w=374&h=251)

Пътниците на всички европейски авиокомпании могат да използват мобилните си телефони във всички фази на полета включително при излитане и кацане. Забраната продължава да важи за ноутбук и лаптоп компютрите, съобщиха от Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA).

“Това е важна крачка към разширяване свободата на използване на такива устройства на борда на самолетите, без да се създава заплаха за сигурността на полета”, заяви директорът Патрик Ки.

В края на месеца EASA ще публикувмоа нова директива, разширяваща използването на таблети, четци, смартфони, портативни конзоли за игра и различни плеъри по време на полет и при условие, че те се настройват за съответния режим Flight Mode или Airplane Mode. Директивата ще влезе в сила незабавно.

В момента употребата на мобилни устройства е забранена при рулиране на земята, излитане и кацане.

В края на октомври същото либерализиране на режима въведе Федералната агенция за гражданска авиация (FAA) на САЩ. Вероятно същото ще направят и азиатските превозвачи.

                                                                                                                              pariteni.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: lord_milev в Декември 24, 2013, 05:16:34 pm
Френската полиция покани свои румънски колеги, за да им помогнат в борбата с джебчийството на коледните базари

(http://images.focus-news.net/ad92e090a808dc9cc84e01d5e582a491.jpg)

Ръководството на френската полиция покани група свои румънски колеги, за да им помогнат в борбата с джебчийството на коледните базари, предаде ИТАР-ТАСС.
Във Франция пристигнаха общо 40 румънски полицаи. През следващите две седмици те ще работят в полицейските участъци на Париж, Лион, Нант, Лил и Страсбург. Полицията постоянно патрулира на най-големия във Франция коледен пазар в историческия център на Страсбург.
Румънските полицаи преминаха в Париж няколко специални курса на повишаване на квалификацията. Бяха им разяснени методите за залавяне на заподозрените в съответствие с френското законодателство.
„Тук идват много хора, които нямат документи. При задържането им твърдят, че са румънци и затова имат право да се намират на територията на Франция. В действителност някои от тях се оказват граждани на Молдова и благодарение на нашите колеги от Румъния, които могат да различат акцента им, можем бързо да ги идентифицираме”, поясняват от френската полиция.


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: kriskokoto в Януари 05, 2014, 06:17:44 pm

Брюксел забранява канелата в сладките!

(http://static.bnews.bg/a74f9772cfaa.jpg)

ЕС ще ограничи съдържанието на канела в печените сладки по магазините, тъй като тя можело да има вредно влияние върху организма, пише британската преса.

Вероятната забрана цели спазването на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия.

Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят учените, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло.

В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.

                                                                                                                                        bnews.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: kriskokoto в Януари 09, 2014, 09:19:04 am

Учени: Европа спешно се нуждае от 7 млрд. пчели

В половината от проучваните 41 европейски стани няма достатъчно пчели за опрашването на културите

(http://m3.netinfo.bg/media/images/9920/9920951/655-402-pcheli.jpg)

Европа страда от дефицит на пчели, предупреждават британски учени от Университета в Рединг, цитирани от Франс прес. Според експертите на Европа не ѝ достигат 13,4 млн. пчелни колонии, тоест 7 млрд. пчели, които да опрашват културите. Причината за дефицита е бързото развитие в сектора на маслодайните култури в периода 2005 г. - 2010 г..

Днес Европа разполага само с 2/3 от пчелните колонии, от които се нуждае и в половината от проучваните 41 европейски стани няма достатъчно пчели за опрашването на културите, особено Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Експертите призовават за спешни действия за запълване на дефицита.

                                                                                                                                           vesti.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: kriskokoto в Февруари 25, 2014, 01:00:37 pm

Хиляди българи и румънци се връщат от Германия

Според актуална статистика въпреки отпадналите ограничения напускащите страната българи и румънци са повече от имигрантите

(http://m3.netinfo.bg/media/images/10707/10707955/655-402-zname-germaniia.jpg)

Хиляди българи и румънци напускат Германия всеки месец, за да се завърнат у дома. Така страховете от масова имиграция от Източна Европа към момента изглеждат неоправдани.

През последните две години около 200 000 българи и румънци са напуснали Германия. Данните са предоставени от Федералната статистическа служба ("Дестатис"). Откакто България и Румъния станаха пълноправни членове на ЕС през 2007 г., законите ограничават имиграцията в Германия от новите страни членки. Последната от тези рестрикции беше вдигната на 1 януари 2014 г.

Въпреки че имиграцията от най-новите членове на ЕС бързо нараства, броят на хората, които се връщат от Германия към България и Румъния, нараства дори по-бързо. Миграцията от Германия към Румъния се е повишила с 20%, от 50 265 души през първите три четвърти на 2012 г. до 60 450 за същия период през 2013 г. Данните за последната четвърт на миналата година ще станат ясни най-рано през месец май.

Според д-р Йохен Олтмер, преподавател в Института за изследване на миграцията и интеркултурни изследвания към Университета "Оснабрюк", смята, че ускоряването на емиграцията от Германия не е неочаквано.

"В потока на миграцията може да се забележи, че колкото по-висока е миграцията към една страна, толкова по-висока е миграцията от нея към други страни", казва той.

Според него, повечето българи и румънци не остават в страната повече от няколко години, което причинява колебания в данните за миграцията. Много от тях са студенти, дошли за "няколко семестъра", или квалифицирани служители, дошли да натрупат опит, преди да се върнат у дома. Заминаването за България се е увеличило с 11% през първите три четвърти на 2013 г., в сравнение със същия период преди една година.

Ако броят на хората, които напускат Германия заради България и Румъния, се вземе предвид, нетните данни за имиграцията от Румъния са се увеличили само с 9% между 2012 и 2013 г. – от 41 684 до 45 484. Нетният сбор на новите български имигранти в действителност е намалял с 10,5% през изминалата година – от 21 394 до 19 143.

Натискът за дебат относно имиграцията от източните страни засили страховете, че премахването на ограниченията през януари може да предизвика "имигрантско наводнение". Липсата на извънредно положение с имиграцията "трябваше да се очаква", казва Олтмер.

"Хората могат да имигрират (от Румъния и България) в продължение на години, а рестрикциите бяха либерализирани за първи път през 2012 г.", добавя той.

Най-важното предизвикателство, свързано с имиграцията, пред правителството на Германия е в действителност "да каже на хората, че с имиграцията идват много повече възможности, отколкото опасности".

Нора Хесе от аналитичния център "Оупън Юръп Берлин" (Open Europe Berlin), която е родом от България, смята, че много българи идват в Германия, за да учат и после се връщат у дома. "Те може и да опитат да си намерят работа, за да печелят пари, които да изпращат", казва тя пред The Local, германско новинарско издание.

Според статистиката на "Дестатис", най-голямата имиграционна вълна е от Италия в периода 2012-2013 г. Нетният брой на новите имигранти от Италия се е покачил с 62% между първото и третото тримесечие на 2012 и същия период през 2013 г. – от 15 053 на 24 353.

Германия се превърна в дестинация за повечето италианци, решили да започнат живота си наново в чужбина, написа вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" през юни.

Най-големият демографски избор е миграцията сред "почитателите на Германия" – мотивирани хора на около 30-годишна възраст, които искат да напуснат семейството и дома, да създадат собствено семейство и да изградят стабилна, обещаваща кариера".

Нарастващата миграция от Италия получава по-малко внимание от България и Румъния, защото има "продължителна миграционна връзка" между Германия и Италия, смята Олтмер.

"Миграцията от Италия към Германия продължава няколко десетилетия. Има много италианци живеещи в Германия, които са се преместили преди години", казва той. "Икономическата криза в Италия означава, че имиграцията е особено висока в момента. Тази "миграционна връзка" означава, че имиграцията от Италия е смятана за "не проблемна и нормална", добавя той.

"Като контраст, миграцията от източните държави често е смятана за "миграция заради бедност" и се сатанизира, въпреки че това е грешно", казва Олтмер.

                                                                                                                         vesti.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: kriskokoto в Март 20, 2014, 07:57:54 pm

Без роуминг в ЕС от края на 2015 г.

Разходите за пренос на данни пък намаляват с над 90%

(http://www.pariteni.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Bhcml0ZW5pL3Bhcml0ZW5pLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXcvOWVmYTkyN2M3YjU3Yjg0ZDI3Yjk2MTI2MDdhNzJhNTIuanBn&w=374&h=251)

Обаждането по телефон или ползването на електронната поща в чужбина ще струват на потребителите толкова, колкото и в родната страна стана ясно. Това стана ясно, след като предложението, на ЕК беше прието от комисията по индустрия към Европейския парламент. Предвижда се роумингът да падне от 15 декември 2015 г.

Остава решението да бъде потвърдено в пленарната зала, както и от Съвета на Европа. Още през септември 2013 г. ЕК предложи от 1 юли тази година таксуването за входящ роуминг да отпадне. Идеята е след тази дата ако абонат бъде потърсен на мобилния си телефон в чужбина, това да не му струва нищо.

Става въпрос за пакет от предложения, касаещи мобилното пространство на територията на ЕС, като се очаква в резултат от мерките таксите за пренос на данни в роуминг в Общността да поевтинеят.

От 2007 г. насам съюзът постепенно намалява тези такси. В резултат на европейското законодателство крайните цени на обажданията и на текстовите съобщения са паднали с 80%. А стойностите за пренос на данни са с около 90% по-ниски, отколкото преди 7 г. Въпреки това изследване на Европейската комисия показва, че 28% от пътуващите в ЕС продължават да изключват телефоните си, когато отиват в друга страна.

Анализ сочи още, че трима от всеки 10 никога не телефонират по време на пътуване в друга страна. Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS), вместо да плащат за разговори. Изводите са на база проучване сред 28 хил. граждани на ЕС. Тен­денцията за българите е противоречива.

На въпроса “когато посещавате друга страна от ЕС, какво най-често правите” 34 на сто от запитаните отговарят, че не използват телефона си. Други 7% спират само роуминга, а 40 на сто пък активират такъв според тарифния си план. 15% от потребителите пък си купуват или използват СИМ карта от дадената страна. Едва 6% пък използват публичен или личен интернет през мобилния си телефон.

Повече от 50 на сто от анкетираните българи употребяват GSM-а си по-рядко в чужда страна, отколкото в собствената си. ЕК посочва, че телекомуникационните компании ще спечелят около 300 млн. потребители повече, ако няма роуминг. В момента толкова хора не използват мобилните си телефони при пътувания в чужбина заради таксите. 94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook.

Анкетата показва още, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС.

Данните сочат още, че само 1 от всеки 10 би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Така много предприятия понасят допълнителни разходи поради роуминга, а фирми, предлагащи например приложни програми, също губят приходи. Роумингът е безсмислен в условията на единен пазар и е проява на икономическа лудост, се посочва още в анализа на комисията.

                                                                                                                      pariteni.bg


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: lord_milev в Юни 25, 2014, 06:57:31 am
С 50% по-евтин роуминг на данни от 1 юли

(http://inews.bg/pictures/1318591_375_282_4x3.jpg)

С повече от 50 на сто ще намалее цената на роуминга на данни от 1 юли. Това решение взе Европейската комисия. След въвеждането на тези промени всички членки на Европейския съюз ще теглят данни на телефона си на стойност от 20 евроцента за мегабайт, а не за 45 евроцента, както беше до сега.

Това ще позволи най-употребяваните онлайн услуги – на електронните пощи и социалните мрежи, както и тези на електронните пътни карти, да излизат значително по-тънко. Комисията потвърди и че цената на телефонните разговори и текстовите съобщения също ще падне драстично.

Поевтиняването на роуминга ще зарадва и футболните фенове това лято. Докато пътуват в рамките на ЕС те ще могат да следят всички мачове от Мондиал 2014 на телефона си и това ще им излезе 25 пъти по-евтино, отколкото е било през Световното първенство през 2010 г.

Има вероятност драстичното намаление на цената на роуминга да бъде стъпка към цялостното премахване на таксата за тази услуга за страните-членки.

Европейската комисия е изработила регламент за изграждането на телекомуникационна мрежа, покриваща целия континент. Нейното реализиране ще гарантира отворена интернет връзка, както и по-евтини телефонни разговори в рамките на Европейския съюз.


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: lord_milev в Юни 27, 2014, 12:14:38 pm
Украйна, Молдова и Грузия подписаха споразумения за асоцииране с ЕС

(http://images.focus-news.net/42a282be23bfbf7e21f810579ea0e9b9.jpg)

Украйна, Молдова и Грузия подписаха споразумения за асоцииране с Европейския съюз, с което трите бивши съветски републики обвързаха бъдещето си с Европа.

„Това е голям ден за Европа”, каза председателят на Европейският съвет Херман Ван Ромпой на церемонията, на която присъстваха украинският президент Петро Порошенко, и премиерите на Грузия и Молдова Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка. Ромпой добави: „ЕС днес стои зад вас повече от всякога преди.”

Преди началото на церемонията в Брюксел украинският президент заяви, че подписването на споразумението за асоцииране с ЕС е „исторически ден” за Украйна, който предлага на бившата съветска страна ново начало след години на политическа нестабилност. Споразумението, което предвижда по-близки икономически и политически връзки с ЕС, предлага „напълно нова перспектива за страната”, каза Порошенко, след като пристигна на церемонията по подписване на документа и добави: „Това е исторически ден, най-важният след обявяването на независимост на Украйна от Москва през 1991 г. Украйна ще се възползва от възможността да се модернизира”, каза украинският лидер и подчерта важността на мира и сигурността за бъдещето на страната и региона. Споразумението демонстрира солидарността на ЕС, добави той.

След като лидерите сложиха подписите си под трите документа, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че споразуменията не са последният етап от интеграцията на Грузия, Молдова и Украйна в ЕС. „Тези споразумения не представляват край на сътрудничеството на ЕС със своите партньори. Точно обратното. Подписването на споразуменията за асоцииране не трябва да се приема като край на пътя, а като начало на пътешествието, което днес започват ЕС и нейните три страни-партньорки”, каза Барозу.

На свой ред, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обеща безвизов режим за Украйна и Грузия и пълна интеграция на грузинската, молдовската и украинската икономики на пазара на ЕС. „Нашата цел е пълната интеграция на вашите икономики на пазара на ЕС. Безвизовият режим ще сближи нашите общества, такъв вече действа за Молдова”, каза Ромпой.

Реакцията от Русия дойде веднага след подписването. Москва предупреди Украйна и Молдова, че споразуменията за асоциирането им с ЕС ще имат „сериозни последствия”. „Последствията от подписването на тези документи от Украйна и Молдова със сигурност ще бъдат сериозни”, каза заместник-външният министър Григорий Карасин пред Интерфакс. В същото време той добави, че сключването на такива сериозни споразумения е суверенно право на всяка държава.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че подписването на тези договори е суверенно право на Украйна, Грузия и Молдова, но Русия ще предприеме защитни мерки в случай не негативно влияние върху пазара на Русия при тяхното реализиране. „Президентът вече е обявил нееднократно, че всичко ще зависи от встъпването в сила на тези документи, тяхното ратифициране и реализация. Проблемът не е в самите документи, а във възможното им влияние върху нашия пазар и в случай на негативно влияние, ще бъдат предприети мерки”, каза Песков.


Титла: Re:Eвропейски Съюз
Публикувано от: lord_milev в Юли 01, 2014, 11:39:46 am
Предстоят два важни избора и в Брюксел

(http://inews.bg/pictures/1324024_375_282_4x3.jpg)

От днес започва първата пленарна сесия на новия Европейски парламент, която ще продължи до четвъртък (3 юли).

На новите евродепутати им предстои и да вземат две много важни решения. Трябва да се избере нов председател на Европейската комисия, както и кой ще оглави Европейския парламент. Трябва да бъдат избрани и 14 заместници на новия председател.

Фаворит за поста е Мартин Шулц. В предишния парламент ЕНП и ПЕС имаха договорка да се редуват при председателството. Очаква се Шулц да повтори мандата си и след две години и половина да бъде сменен от представител на ЕНП.

Постът председател на Европейската комисия вероятно ще заеме бившият премиер на Люксембург - Жан Клод Юнкер.

Седем политически групи ще участват в разпределението на отговорните места. На 24 юни изтече срокът за сформиране на групи за началото на новия мандат. Според правилата на ЕС всяка група трябва да включва най-малко 25 депутати от седем различни страни членки.

В новия ЕП влизат 751 евродепутати. Най-голяма е групата на ЕНП. Тя разполага с 221 мандата. Председател на ЕНП е германецът Манфред Вебер. 191 евродепутати има групата на ПЕС. Тя се оглавява от досегашния председател на ЕП Мартин Шулц от Германия. Групата на Европейските консерватори и реформисти, която се ръководи от британеца Сайед Камал, има 70 евродепутатски места. Следва Алиансът на либералите и демократите в Европа, който има 67 мандата. Председател е Ги Верхофстад от Белгия. Групата на Европейската обединена левица/Северната Зелена левица има 52-ма евродепутати, които се ръководят от Габриеле Цимер от Германия. 50 са евродепутатите от Зелени/Европейски свободен алианс. За съпредседатели на групата бяха избрани Филип Ламберц от Белгия и германката Ребека Хармс. Групата на "Европа на свободата и пряката демокрация" има 48 места в ЕП и председатели са Найджъл Фараж от Великобритания и Давид Борели от Италия.

Българските евродепутати са 17. Шестимата от ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел, Томислав Дончев влизат в ЕНП. В тази група влиза и Светослав Малинов от "реформаторския блок". Четиримата евродепутати на БСП са Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев, които стават част от ПЕС. В Алианса на либералите и демократите членуват евродепутатите на ДПС, които са Илхан Кючук, Искра Михайлова, Неджи Али, Филиз Хюсменова. И двамата евродепутати от "България без цензура" и ВМРО Николай Бареков и Ангел Джамбазки стават част от Европейските консерватори и реформисти.