www.p2pbg.com

Разни => Новини от деня => Темата е започната от: Aixani77 в Февруари 05, 2014, 03:46:06 pmТитла: Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: Aixani77 в Февруари 05, 2014, 03:46:06 pm
Гласувайте за Стария бряст – Евродърво на годината!

(http://store.picbg.net/pubpic/88/3C/a63194aace93883c.jpg)
Стария бряст представя България за европейско дърво на годината.

Хилядолетен бряст в центъра на Сливен представя България в конкурса „Европейско дърво на година“.

Гласуването във финалната фаза вече започна - то се провежда онлайн и всеки може да подкрепи своя фаворит измежду дърветата от 10 европейски държави.

Електронен глас за Стария бряст в центъра на Сливен можете да дадете тук! (http://www.treeoftheyear.org/)

У нас дървото спечели убедително националния конкурс „Дърво с корен 2013" с 6097 гласа. През годините той се е превърнал в повече от природна забележителност за жителите на Сливен, символ на града и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност.

Гласуването ще тече през целия месец февруари, като през последната седмица броят на набраните гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на специална церемония, която ще се проведе на 19 март в Брюксел.


В първите часове от началото на гласуването, брястът води убедително пред конкурентите си.

Българският представител има близо 600 гласа, следван от втория, унгарския със 73, словашкия с 24 и френския с 18. Другите опоненти са Чехия, Ирландия, Полша, Шотландия, Италия и Уелс.

През миналата година българско вековно дърво от село Глушник завърши на 6-о място в надпреварата.
Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: g22 в Февруари 05, 2014, 07:05:17 pm
Къде може да се гласува за него?   -  http://www.treeoftheyear.org/


Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: kriskokoto в Февруари 05, 2014, 08:11:10 pm

Хайде, давайте! Към момента България - 12152 гласа!

Къде може да се гласува за него?

Сложи очилата и прочети публикацията на Aixani77 отново!  ???


Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: desiderium в Февруари 05, 2014, 08:21:40 pm
Като гледам гласовете много яко сме ги отнесли. :D


Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: kriskokoto в Февруари 18, 2014, 09:25:21 pm
Към днешна дата - 44372  8) !
Добре е, че засега нашето дръвче "води", но унгарците са по петите ни с 31673 гласа!


Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: kriskokoto в Февруари 28, 2014, 10:32:48 am

Последен ден за подкрепа на Стария бряст в Сливен

Конкурсът се провежда за четвърта поредна година, като за първи път се радва на толкова много участници – в настоящото издание се включиха десет държави


(http://m4.netinfo.bg/media/images/9383/9383539/655-402-stariiat-briast.jpg)

Днес - 28 февруари, е последният срок за гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2014", в който страната ни представя Старият бряст в гр. Сливен.

Съгласно регламента, през последната седмица броят на набраните от всяко дърво гласове беше скрит. Въпреки че дотогава многовековният бряст водеше убедително в битката и за първи път има реален шанс българско дърво да грабне европейския приз, опасността да бъде надминат от някой от своите конкуренти не е отминала.

Сред финалистите в състезанието има дървета - представители на държави с по-многобройно население и традиционно ежегодно участие в конкурса, като Чехия, Унгария и Полша.

През първите дни от гласуването Старият бряст бързо набра преднина, която успя да запази и през следващите седмици, благодарение на усилията на своите съграждани и Община Сливен, чиито активни и находчиви действия и инициативи намериха отзвук във и извън страната, широка обществена подкрепа и медийно отразяване.

Основен конкурент на българското дърво, преди скриването на гласовете, беше унгарската дива круша, под която, се разказва, че през 1849 г. Лайош Кошут е написал Декларацията за унгарската независимост, и която неотлъчно следваше бряста само с около 10 хил. гласа разлика.

Сред другите финалисти са Дъбът на Вибицки, край който е отраснал създателят на полския химн, Дъбът на Нийл Гоу, под който известният шотландски цигулар е композирал своите мелодии, Дъбът в Зехентеровата градина в Словакия, растящ в близост до географския център на Европа, както и едно от най-високите дървета в Ирландия – 42-метровата сива топола в крепостта Бир, която за жалост стана жертва на бурните ветрове, засегнали страната преди две седмици, но остава в състезанието.

Целта на международното „търсене на дърво с история“ е да запознае обществеността с интересни европейски дървета и да ги обозначи като важно природно-историческо наследство, което заслужава внимание и опазване.

Конкурсът се провежда за четвърта поредна година, като за първи път се радва на толкова много участници – в настоящото издание се включиха десет държави.

Това доказва, че темата за дърветата като съществен елемент за наличието и съхраняването на биоразнообразието не се ограничава от държавните граници, има глобално значение и става все по-актуална.

Гласуването продължава до днес включително на Treeoftheyear.org. (линк - http://www.treeoftheyear.org/ (http://www.treeoftheyear.org/) - бел. на публ.)

След проверка и преброяване на подадените гласове, резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване. Тя се провежда под патронажа на комисаря по околната среда, Янец Поточник, който ще връчи наградата на победителя на 19 март в Европейския парламент в Брюксел.

                                                                                                                         vesti.bg


Титла: Re:Гласувайте за Стария бряст
Публикувано от: kriskokoto в Март 20, 2014, 07:00:11 pm
Браво!  :)
Нашият Бряст спечели приза "Европейско дърво на годината 2014"!