Как да почна тази тема...дали с историческото начало или с това дето ме развълнува тая вечер...Ще се опитам да ги обединя.
Преди малко изгледах "Apollo 13".Страшен филм -Том Ханкс в разцвета на силите си,Рон Хауърд - блестящ.Този филм,както и много други,показва част от историята на Америка."Titanic" -историята на потънал кораб,"Ali" - историята на спортист,който всеки знае,"Purl Harbor" - историята на на една битка по време на една война,"Flags of Our Fathers ","Letters from Iwo Jima" - още за историята на нечии битки,да не говорим за биографичните филми на Дензъл Уошингтън...Всички те (както и мнооооого други)разказват за историята на една нация,която не е и нация -"native amerikans" (Боже пак се изразявам на английски)са само шепа индианци,другите са потомци на испанци,холандци,англичани,французи,италианци,дори германци.Та въпроса ми е :"Как може някакво отроче на 332 години,и се нарича "нация",и да преразказва историята си през всякакви филми и форми,и тези филми и форми да ни влияят и да ни карат да чустваме нещо,независимо каквото и да е?"
Не искам някакви политически коментари.За петрола на Буш,свирките на Клинтън,и ФБР-то на Никсън.Дискусия за "Американизацията" и защо (ма*ка му),както е и в заглавието на темата ми,е по-лесно да се изразявам на английски отколкото на български...