[float=left]
[/float]Американци ще идват в Павел баня, за да почиват или да се лекуват с прочутата минерална вода на курорта.
“Най-напред ще поканя мои партньори и познати да видят какви чудеса прави водата тук”, разказва Якуб Махмудоглу, който повече от 24 години живее в Сан Франциско. Нашенецът вече е спретнал хотел “Калифорния” в центъра на градчето. “Не е като в песента на “Игълс” - тук хората ще се лекуват, няма да умират”, шегува се дългогодишният емигрант.
Якуб е роден в казанлъшкото село Кънчево. Напуснал България преди 24 години. Избягал най-напред в Австрия. После поискал политическо убежище в Америка и се заселил в Сан Франциско. Пет години не му разрешавали да работи, държавата го хранела и наблюдавала.
Най-напред започнал бизнес с таксиметрови коли и постепенно го разширявал. В България бил строителен техник. В Щатите завършил строително инженерство. Сега има строителна фирма. “Специализирани сме да изграждаме 80-етажни блокове в земетръсни зони”, разказва Якуб. При един такъв строеж обаче става злополука. “Паднах от 8 метра височина и си счупих таза”, спомня си инженерът. Близо година бил на легло, след това в специална болница за рехабилитация, но така и не се възстановил напълно.
Още като дете знаел за лековитата минерална вода в Павел баня и решил да опита. “На двадесетия ден тук станах от леглото, а след това хвърлих и бастуна”, разказва Якуб.
Тогава решил да построи хотел в курорта. “Исках да направя нещо и за хората в Павел баня. Всичко сам съм го проектирал и изградил. Знам всеки пирон как е поставен”, обяснява строителният инженер. Около басейна с минерална вода пък е пресъздал атмосферата на Сан Франциско в рисунки. Американският орел, символ на изпълнителите на песента “Хотел Калифорния”, гордо е разперил крила. На другата стена е мостът “Голдън Гейт” и т.н. “Вече една година съм тук и мисля да остана завинаги”, споделя Якуб. В Щатите все още са съпругата му и синът, който е футболист. “Жена ми ще дойде, като се пенсионира, но синът - едва ли”, казва с тъга Якуб.
trud.bg