Споделям от собствен опит - на 24.09.2013 г. минах през това!
- да регистрирам кола от "нов" внос:
Първо - гражданска отговорност (само с номера на рамата на автомобила, и задължителна първа вноска) и плащане на екотакса, чийто размер е в зависимост от годинките на автомобила.
След това 12 лв. за заявление за регистрация.
Прекарваш си автомобила през различните пунктове - сверяване на № на рамата, записване на № на двигателя, евентуално и технически преглед (иначе си го плащаш като поп!).
Преди да ти сложат номерата на автомобила плащаш 64 лева в които влизали цената на регистрационните табели, техническия преглед и талоните - малък и голям. Поставят ти табелите и - ЧЕСТИТО!, вече сте собственик на автомобил от "нов" внос със значително олекнал джоб!
Ако желаеш номер с определени цифри или наредени по определен ред - си плащаш допълнително от 50 лева нагоре (долната граница на тарифата ми я казаха на гишето, където си плащаш номерата, прегледа и талоните) - в зависимост от цифрите и комбинацията между тях!
Това е което мога да споделя от пресния си сблъсък с регистрирането на автомобил от внос!
От познати съм чувал, че е много по-евтино и по-лесно прехвърлянето на автомобил с българска регистрация!
След приключване на дейността в КАТ, разполагате с някакъв срок за да регистрирате автомобила в териториалното данъчно управление, но до него все още не съм стигнал!
Като мина и през него - ще споделя какво се прави!