www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 93803 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Догодина цените на "Газпром" за България падат с 30-40%
« Отговор #30 -: Декември 12, 2008, 07:18:28 pm »
Догодина цените на "Газпром" за България падат с 30-40%


В рамките на следващата година "Газпром" ще намали средно цената на природния газ за България с около 30-40%. Това сочат прогнозните разчети на руския монополист, обявени от говорителя на компанията Сергей Куприянов пред избрани журналисти.

Той и Иля Кочеврин, изпълнителен директор на "Газекспорт", която е страна по дългосрочния договор с "Булгаргаз", а на неофициално еднодневно посещение в София и се срещнаха само с председателя на парламентарната бюджетна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който преди две години инициира промяната на клаузите по газовия контракт за "плавно" повишаване на тарифите за пазарните им стойности и удължаване на срока му до 2030 г.

Само за последната година обаче цената на газа у нас скочи с над 68 процента, а за януари 2009 г. "Булгаргаз" иска тарифата да се повиши с над 21 на сто, заради поскъпналия валутен курс и орязаната им цена за октомври, която ако била такава, каквато те са я поискали, сега поскъпването щяло да бъде 10 процента.

Все още във формулата за използването на цените на петрола за девет месеца назад не е отразен напълно сривът на барела от 147долара на около 40 долара. "Както знаете, цената на газа е свързана с цената на петролните продукти.

Стойността им падаше и естествено, че това ще се отрази на цените на едро на "Газпром" за България през следващата година.", каза Куприянов, цитиран от БНР. Все пак според него "е невъзможно да се каже как ще се променят цените през цялата година", тъй като ситуацията продължавала да се развива и не е ясно как ще се променя цената на петрола.

Ръководителят на "Газекспорт" Иля Кочеврин заяви, че не е възможна промяна в дългосрочните договори, формулата е ясно определена и не се променя под политическо влияние. Това, че Кремъл използва "Газпром" за политически цели бе измислено преди 3 години в Украйна по време на оранжевата революция и в Европа повярваха на това, допълни Куприянов.

"Няма нито грам политика, ако плащаш, получаваш газ", каза Кочеврин.

По думите му "Булгаргаз" стриктно изпълнява договорите си и плаща навреме. Куприянов съобщи, че за тази година има слабо намаление на обема на доставеното количество газ за България, а транзитирането на газ през страната се използва максимално. Заради кризата обаче се очаква спад в транзита и доставките за Европа, казаха представителите на руския концерн, без да се ангажират с конкретни прогнози.

Има количества в контрактите, под които отделните страни не могат да падат, съществува и клауза "take or pay", отбеляза Кочеврин. Това означава, че дори да не използва всички заявени количества, компанията, с която е сключен договорът, трябва да ги плати.

И в контракта с българската газова компания клаузата съществува, добави той, опровергавайки по този начин бившия министър Румен Овчаров, който сочеше отпадането на тази клауза като голям успех на предоговорения контракт. "Газпром" продължава работата по изграждането на проектите Северен и Южен поток.

Според Куприянов тези два проекта ще направят доставките към Европа много по-сигурни. Той обяви, че проектът "Южен поток" не е застрашен от финансовата криза, тъй като е все още на прединвестиционен стадий и има време да се извършат проучвания. До средата на следващата година е възможно да бъде сключено споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром" за създаване на съвместна компания, която ще бъде собственик на частта от газопровода на българска територия.

Мрежата за транзитен пренос на газ в Украйна не може да бъде разширена, а и "Газпром" има проблеми с договорните си отношения в Украйна, стана ясно още на днешната пресконференция. Куприянов посочи, че от октомври Украйна не е заплащала за доставките си за газ.

mediapool.bg


Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Великобритания иска да участва в български ядрени проекти


Британската агенция по атомна енергия проявява интерес към демонтирането на стари ядрени реактори в България, изграждане на депа за отпадъци, както и към плановете за АЕЦ "Белене".

Главният изпълнителен директор на агенцията Нормън Харисън заяви пред радио "Дойче Веле", че неговата организация активно търси възможности за участие в проекти в тези области.

Агенцията по атомна енергия на Обединеното кралство (UKAEA) има солиден опит в обезопасяването на старите британски ядрени централи. Според Нормън Харисън това прави неговата организация конкурентноспособна за проекти в България.

„Повече от 10 години Британската агенция по атомна енергия развива уменията си в демонтирането на реактори, управлението на ядрени отпадъци, изграждане и поддържане на депа за тях, както и възстановяване на природата. Ние сме сред водещите световни експерти в тази област. Именно поради това проявяваме интерес към проекти в България, свързани с демонтирането на остарели мощности, както и с изграждането на хранилище за отпадъци, което сега се обсъжда в страната", казва Нормън Харисън. Но той добавя, че ръководената от него организация може да предложи и още нещо: експертна помощ

„Имаме не само задълбочени познания за защитните обвивки на реакторите, но и за това как се работи с регулаторните органи. Знаем как една централа да бъде построена така, че да отговоря на изискванията в дадена страна и къде е географски най-добре да бъдат изградени новите атомни съоръжения", посочва главният изпълнителен директор на Британската агенция по атомна енергия. Той съобщи, че агенцията вече е установила контакт както с българските власти, така и с български фирми:

„Търсим потенциални партньори - компании, или консултантски фирми, които са базирани в България. Много бихме искали да намерим български партньори и съвместно да участваме в ядрени проекти в страната. Вече водим редица преговори в тази област. Свързахме се с българското правителство в София, установихме полезни контакти и чрез българското посолство в Лондон", посочва Нормън Харисън.

Сред проектите, в които би искала да участва Британската агенция по атомна енергия, е и изграждането на втора атомна централа в Белене.

„Без съмнение това е нещо, което ни интересува", казва Нормън Харисън. „Но трябва да научим повече неща за този проект и точно с това се занимаваме сега. Искаме да установим дали разполагаме с нужната експертиза".

През последните дни зелени активисти в Германия организираха протестни акции, настоявайки концерна РВЕ да не участва в изграждането на „Белене" с довода, че районът е земетръсен. Може ли това да се превърне в сериозен проблем за втората българска атомна централа?

„Има две страни на този въпрос. Техническото предизвикателство, в рамките на което трябва да се изготви оценка за безопасността на големи сгради и всички ядрени дейности. Световният опит обаче сочи, че има техническа възможност да се постигнат нужните нива на сигурност при земетресения. Не толкова лесно може да бъде преодоляна емоционалната страна на проблема - да бъдат успокоени опасенията сред хората в страната и в съседните държави, че това, което се прави, всъщност е безопасно", заяви Харисън.


news.bg

Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Aзиатските страни се обединяват срещу кризата
« Отговор #32 -: Декември 14, 2008, 09:10:27 am »
Aзиатските страни се обединяват срещу кризата

Япония, Китай и Южна Корея призоваха за засилване на сътрудничеството в Азия пред лицето на икономическата криза, като предложиха рекапитализиране на Азиатската банка за развитие, съобщи АФП.

Японският премиер Таро Асо, ръководителят на китайското правителство Вън Цзябао и южнокорейският президент Ли Мюн Бак се срещнаха във Фукуока. Главна тема на консултациите им бе борбата срещу световната икономическа криза.

Ръководителите на КНР, Япония и Южна Корея са единодушни, че е необходимо да се засили сътрудничеството помежду им за по-успешното справяне с кризисната ситуация в икономиката, се посочва в общо комюнике за срещата.

Според тримата Азиатската банка за развитие може да играе важна роля, за да помогне на развиващите се азиатски страни, засегнати от финансовата криза. Те настояват бързо да се постигне съгласие за увеличаване на капитала на банката.


actualno.com

Активен

sammy_su

 • V.I.P.
 • Карма: +126/-28
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
 • Публикации: 1260
Re: Икономика и финанси
« Отговор #33 -: Декември 16, 2008, 11:43:26 pm »
Офисите държат цените въпреки кризатаНа фона на икономическата криза и на тенденциите за падане на цените има един сегмент от имотния пазар у нас, който засега не изглежда да е силно засегнат – пазарът на офиси. Макар че предлагането никак не е малко, цените в този сегмент не са се променили драстично, пише в. “24 часа”.

Преобладаващата част от столичните райони, в които се продават офиси, средните цени са над 1500 евро за кв. метър. Ако обаче разположението е добро, сградата е до централна пътна артерия и в нея има офиси от т. нар. клас “А”, цената може да бъде и над 2000 евро на кв. метър.

По-евтини помещения могат да бъдат намерени в крайните жилищни райони на столицата като Люлин, дружба, Овча купел. Цената на квадратен метър в тях е между 900 и 1200 евро, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg.

www.blitz.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Правителството раздаде тихомълком 1 млрд. лева
« Отговор #34 -: Декември 22, 2008, 08:29:09 am »
Правителството раздаде тихомълком 1 млрд. леваМинистерски съвет успя в трите си последни заседания за 2008 г. да раздаде близо 1 млрд. лева. Тези пари са извън онези 1.2 млрд. лева от бюджетния излишък, чието харчене бе одобрено от парламента на 10 октомври - предимно за пенсии и магистрала "Тракия", пише в. "Сега".

На заседанието си на 4 декември правителството е отпуснало на различни ведомства 420.1 млн. лева, на 10 декември са раздадени нови 420.2 млн. лв., а на 18 декември 148 млн. лв. са пренасочени от едни проекти към други.

Общата сума възлиза на над 988 млн. лв. Най-голям дял от предколедното харчене се пада на Българския енергиен холдинг, който получи 400 млн. лв.

Половината от тези пари ще отидат, за да се платят дълговете на столична "Топлофикация" за природен газ. Дружеството става част от холдинга.

Другият по-голям бенефициент с 330 млн. лв. е Българската банка за развитие - единствената държавна търговска банка. Тя ще отпуска и ще гарантира кредити при облекчени условия за български фирми.

За тези два големи харча правителството избягва парламентарната санкция, прилагайки прост счетоводен трик, като увеличава капитала на съответните предприятия, чийто собственик е.

Някои от по-дребните суми са раздадени на ведомства и фирми в момент, когато там зрееше недоволство. Национална компания "Железопътна инфраструктура" получи на 10 декември 25 млн. лв. в навечерието на стачка, подготвяна заради неизплатени заплати. Те възлизаха на 24 млн. лв.

На 18 декември МВР получава 16 млн. лв. с неясната формулировка "за текуща издръжка", като парите са взети от икономии в бюджета.

Обяснението, което правителството е дало за 40 млн. лв., отпуснати на екоминистерството на 18 декември, е "мерки по политики в областта на опазването на околната среда".

В действителност с парите ще се правят малки водоснабдителни мрежи и пречиствателни станции, които сигурно ще са готови преди изборите през 2009 г.

С 90 млн. лв. традиционно преди края на годината са зарадвани пътните фирми.

Парите са отпуснати на пътната агенция за текуща поддръжка на пътищата. Малко преди това ръководството на агенцията раздаде извънредно към 50 млн. лв. за довършване на започнати вече ремонти.

По-малки суми - по 10-12 млн. лв. са дадени за национална туристическа реклама, на Министерството на културата, на БНТ, на Държавната агенция за младежта и спорта и др. Пловдивското летище, в което има смесена собственост между държавата и частна фирма, получава 5 млн. лв., а на самата община са дадени 10 млн. лв., за да довърши ремонта на булевард "България".

Не липсват дребни суми като например 1.5 млн. лв. за Търговския регистър или 1 млн. лв. за БАН, която да ги плати на университета в Айова за награда на името на Джон Атанасов.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Бизнесът не е наясно с възможностите за еврофинансиране
« Отговор #35 -: Декември 22, 2008, 10:02:11 am »
Бизнесът не е наясно с възможностите за еврофинансиранеФирмите не познават добре възможностите за получаване на евросубсидии и сред тях битуват погрешни мнения за този начин на финансиране, отчитат от "Бест Кредит България".

От компанията посочват 3 от най-често срещаните заблуди, с които се сблъскват.

Съществува погрешно впечатление сред много фирми, че евросубсидии не могат да бъдат получени, заради спрените от ЕС средства.

В действителност обаче в момента са отворени процедури за набиране на проектни предложения по оперативните програми "Конкурентоспособност", "Развитие на човешките ресурси", "Програма за развитие на селските райони", както и други програми, финансирани от Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на земеделието и храните. До края на 2015 г. на България й предстои да усвои близо 7 милиарда евро европейски пари.

Налага се да се откажа от проекта си, защото изпуснах срока за кандидатстване е друга често срещана заблуда.

Много от кандидатите не знаят, че след като даден срок за подаване на документи изтече, той се подновява отново след определен период. Така, ако не успеят да подготвят проекта си до първата обявена дата, след това имат и други възможности.

Не мога да си набавя съфинансирането, което ми е необходимо, защото банките няма да ми отпуснат кредит е също разпространено погрешно мнение.

Факт е, че в момента кредиторите имат по-скоро консервативна политика по отношение на отпускането на заеми, но една банка не би отказала заем за проект, който е подготвен и представен добре.

Фирми идват при нас с идеята да кандидатстват за бизнес кредит, но често след като се запознаем с тяхната дейност и цели, се оказва, че за тях е по-подходящо да се възползват от еврофинансиране, казва Пламен Пейчев, управител на "Бест Кредит България".

По европейските програми компаниите могат да получат от 30% до 65% от стойността на инвестицията си под формата на безвъзмездна субсидия. Освен това за разлика от традиционния бизнес кредит, заемите за одобрени проекти се отпускат по-лесно и може да се договори по-ниска лихва.

За да си осигурят необходимото съфинансиране на проектите под формата на банков кредит, "Бест Кредит България" съветва фирмите да избягват най-честите грешки, които се допускат при кандидатстване. Част от тях са включването на недопустими дейности и разходи в проекта, разминаване на декларирани данни с тези в съответния официален документ, неструктурирано представяне на проекта.

"Бест Кредит България" ЕООД се занимава с кредитни консултации за жилищни, бизнес и потребителски кредити. Компанията предлага и пълно съдействие при кандидатстването за финансиране от европейски фондове - от избор на подходяща програма и изготвяне на проект, до съдействие при договарянето на кредит.

Дружеството е учредител на Асоциацията на Кредитните Консултанти в България - АККБ. Работи в партньорство с 16 кредитора и има офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Хасково. "Бест Кредит България" предлага консултанстки услуги от 2006г. и е собственост на консултантската компания "Еуро Кредит" ООД.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Природният газ може да поскъпне с повече от 12 % след броени дни


Цената на природния газ може да се увеличи с повече от 12 процента от началото на следващата година. Това стана ясно от днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на която бе обсъдена цената на синьото гориво.

В присъствието на представители на държавното предприятие "Булгаргаз", на Министрество на икономиката и енергетиката и на Консултативния съвет бе решено утре комисията да излезе с окончателно решение за цената на газа за първото тримесечие на 2009.

Бе обсъден доклад на работна група относно подаденото заявление от "Булгаргаз" за утвърждаване на цени на природния газ при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа за първите три месеца на следващата година.

В него "Булгаргаз" предлага увеличение с 21.31 %, докато от анализ на работната група към ДКЕВР предложението е за 11.79 %.

Работната група предлага също за достигане на общо заявеното количество от "Булгаргаз" да бъде включено и газохранилището в Чирен.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че крайната цена на газта, предложена от комисията и от "Булгаргаз" се различава с около 50 лева на 1000 кубически метра и днес в рамките на деня тези несъответстия могат да се отстранят.

Гогов в края на обсъждането заяви, че в рамките на днешния ден в "Булгаргаз" ще направят справка за средно претеглената цена на газа нагнетен в Чирен.

На въпрос от участниците в срещата има ли постигната договорка между бизнеса и "Булгаргаз" за доставка на по-ниски цени на синьото гориво и възможна ли е отсрочка за плащане на газа от страна на бизнеса към "Булгаргаз" с около 90 дни, Шушулов отговори: "Разсрочено плащане - да, но не може да има прехвърляне на цени от първото за второто тримесечие".


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Цената на петрола падна под 36 долара за барел
« Отговор #37 -: Декември 25, 2008, 01:28:42 pm »
Цената на петрола падна под 36 долара за барел


Цената на петрола в Ню Йорк падна с 9.3 на сто днес до 35.35 долара за барел. Според публикуваните днес статистически данни, средната консумация на течни горива в САЩ е намаляла с 4.2 на сто през последните четири седмици.

Друга причина за краха на цените на петролните пазари, според анализатори, е силно ограниченото търсене на петрол в Югоизточна Азия и Япония.

От юли насам цената на петрола се срина с близо 110 долара за барел, което е равно на 74 процента.

Междувременно петролните резерви на САЩ се увеличиха с 3.3 милиона барела до общо 207.3 милиона барела. С 1.8 милиона барела се увеличиха и резервите от петролни дестилати, например нафта за битови нужди.

В Лондон петролната борса затвори при цена 36.34 долара за барел.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
2 229 305 лева събра "Българската Коледа"
« Отговор #38 -: Декември 26, 2008, 11:06:02 am »
2 229 305 лева събра "Българската Коледа"


2 229 305 лева събра "Българската Коледа". По време на концерта са събрани 315 604 лв, а преди това 1 834 048 лв. Това съобщиха водещите Искра Ангелова и Андрей Захариев в края на концерта, като напомниха, че благотворителните линии са отворени до 1-ви януари догодина.

Събитието се провежда за шести пореден път под патронажа на президента Георги Първанов. Оттогава са събрани средства в размер 11 662 026 лв. за над 300 деца и е закупено е медицинско оборудване и линейки на обща стойност 8 883 027 лева за 76 детски клиники и лечебни звена.

За миналата година бяха събрани 3 604 430 лева за 124 деца и е закупена техника за 27 болнични заведения. На събитието неонатолози изтъкнаха, че новата техника значително е намалила детската смъртност и е редуцирала усложненията при преждевременно родените деца.

Събитието бе уважено от президента Георги Първанов и съпругата му - Зорка Първанова, вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, правосъдния министър Миглена Тачева, изпълнителния директор на БНТ 1 Уляна Пръмова и други известни личности.

Концертът бе открит от ансамбъл "Българе", следван от детската вокална формация "Бон бон". Участие взеха още: дует "Дабъл Ю", "Акага", Нина Николина и Калин Вельов, ансамбъл "Чинаре" и звезди от националната телевизия, които изпяха "Моят град".

Най-силни аплодисменти обра дует между водещия Андрей Захариев и Кристиян - едно от децата на Българската Коледа за изминалата година, който пя от инвалидна количка на сцената.

Освен тях се изявиха Деси Добрева, Данчо Караджов, БТР, поп звездата Миро, който нашумя с "Каризма", Веселин Маринов, а гвоздей на програмата бе примата на българската естрада Лили Иванова.

Концертът бе закрит с обща песен на всички участници -"Децата на България", написана специално за случая от "Акага."


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Спорът на Москва с Киев застрашава доставките на газ за Европа


Руският държавен газов монополист "Газпром" предупреди, че спорът на Москва с Киев за неизплатените дългове на Украйна може да се отрази на доставките на природен газ за ЕС и да ги наруши, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението отправи говорителят на компанията Сергей Куприянов в интервю за Асошиейтед прес.

Украйна може да използва транзитните газопроводи, намиращи се на нейна територия, за да отклонява природен газ, предназначен за Европа. Това може да стане, ако Киев не успее до 1 януари 2009 г. да плати дълговете си на стойност няколко милиарда долара към "Газпром", каза Куприянов.

Говорителят на руския енергиен монополист допълни, че ако подобно нещо се случи, "Газпром" няма да може да предотврати отклоняването от Украйна на природния газ за ЕС и така няма да може да изпълни задълженията си по споразумението със Съюза за газовите доставки.

Европа получава една четвърт от природния си газ от Русия. Повечето от тези доставки преминават през Украйна.

Предупреждението на "Газпром" вероятно доста ще притесни европейците, които се опасяват, че ще се повтори ситуацията от януари 2006 г.

Тогава отново имаше спор за цените на природния газ между Киев и Москва. Москва намали газовите доставки за Украйна. Но Украйна източи за нуждите на потребителите си руския природен газ, предназначен за ЕС, припомня Асошиейтед прес.

Украйна дължи на "Газпром" 2,4 милиарда долара и трябва да ги плати преди 1 януари 2009 г.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
50 лева глоба за невзета касова бележка
« Отговор #40 -: Декември 30, 2008, 01:32:30 pm »
50 лева глоба за невзета касова бележка


50 лева глоба за невзета касова бележка грози всеки клиент на търговските мрежи, пише "Труд".

Ако доскоро сте забравяли касовата бележка в магазина, вече трябва да внимавате. Вашата разсеяност може да ви струва 50 лв. Досега глобата за клиент, който не занесе до вратата на магазина фискалния бон, беше 5 лева, предупреждава вестникът.

Данъчните искат за невзети касови бележки да глобяват и общински служители, Комисията за защита на потребителите и дори полицаите.

За целта обаче трябвало да се промени Законът за ДДС.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Срокът на договора за доставка на природен газ за Украйна изтече


Договорът за доставка на природен газ за 2008 г. между руската компания "Газпром" и украинската "Нафтогаз" изтече, съобщи Франс прес, като се позова на говорител на руския доставчик.

Нов договор между двете страни не бе подписан преди изтичането на крайния срок, след като преговорите, които се водеха до последните часове на 31 декември, завършиха без резултат, съобщи ИТАР-ТАСС.

Снощи генералният директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "в 10 часа сутринта на 1 януари "Газпром" прекратява изцяло доставката на природен газ на потребители в Украйна", посочва ИТАР-ТАСС.

Поради липса на подписан договор "Газпром" няма никакви основания да доставя природен газ извън митническата територия на Руската федерация, подчерта Милер.

Той стовари цялата отговорност за провала на преговорите върху украинската страна и увери, че неговата компания "ще продължи в пълен обем доставката на газ на своите потребители в Европа".

След изтичането на крайния срок съобщение за действия, предприети от "Газпром", няма, посочва Асошиейтед прес. Рано тази сутрин украйна призова Русия да не спира доставките на природен газ и за пръв път посочи цена - 201 долара за 1000 кубични метра - при която е готова да сключи договор с "Газпром", съобщи Ройтерс.

Цената била посочена в обща декларация, подписана от президента на Украйна Виктор Юшченко и министър-председателя Юлия Тимошенко. Късно снощи стана известно, че "Газпром" предлага цена от 250 долара за 1000 кубични метра, която крайна окачестви като "неприемлива".

По последна информация в 10 часа московско време (9 часа българско време) подаването на природен газ към Украйна бе намалено 4 пъти, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на високопоставен източник от компанията за пренос на газ "Газпром-Трансгаз-Москва".

"Ако преди към потребители в Украйна се подаваха по 1,6 милиона кубични метра природен газ в час, то сега се подават едва 400 хиляди", заявил главният инженер на "Газпром-Трансгаз-Москва" Алексей Олейниченко.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Доларът поскъпна спрямо еврото в първи делови ден за 2009 г. в Азия


Доларът поскъпна спрямо еврото и йената в тесни граници през първия ден на търговията за новата година в Азия, предаде АФП.

Еврото се купуваше срещу 1.3957 долара на сутрешната търговия в Азия спрямо 1.3969 късно в сряда в Ню Йорк срещу новогодишния празник.

Токийските пазари останаха затворени в петък. Доларът се търгува за 90.71 йени, леко повишение спрямо предишните 90.63.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Крайслер получи 4 млн. долара държавна помощ
« Отговор #43 -: Януари 03, 2009, 11:53:53 am »
Крайслер получи 4 млн. долара държавна помощ


Американският автомобилен гигант Крайслер (Chrysler) е получил 4 милиарда долара спешна правителствена помощ, за да се справи с проблемите си заради световната финансова криза, предават световните агенции.

В комюнике от Крайслер потвърждават, че компанията е получила средствата и посочват, че парите ще бъдат използвани за преструктуриране на бизнеса и производство на икономични автомобили.

Ръководството на компанията е приключило преговорите с министерството на финансите за получаването на кредита в нощта срещу събота, съобщи главният изпълнителен директор на автопроизводителя Боб Нардели.

Заемът е част от спасителния финансов пакет, който администрацията на президента Джордж Буш отпусна миналия месец на Дженерал Мотърс и Крайслер.

Първият американски автомобилостроител Дженерал Моторс, който също бе на ръба на фалита, получи в сряда идентична дума. Освен това, автогигантът ще получи още един финансов транш през януари.

Пореден финансов превод  Дженерал Моторс очаква през февруари при условие, че Конгресът деблокира втората част от средствата по плана Полсън за спасяване на американската финансова система.

Средствата се отпускат при много строги условия. Двете компании ще трябва да докажат до 31 март, че са финансово жизнеспособни, в противен случай ще трябва да върнат получените пари.

Автомобилните компании ще оповестят резултатите от предходната година през следващата седмица. Експерти очакват, че данните ще покажат драстично намаление на продажбите на нови автомобили през декември, като вероятно те ще ударят 17-годишно дъно.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
МЗХ дава близо 1,5 млн. лв. за оценка на Програмата за развитие на селските райони


1 440 000 лв. с ДДС дава Министерство на земеделието и храните за изготвяне на междинна и текуща оценка на програмата за развитие на селските райони в периода 2007 - 2010 г.

Огромната сума се отпуска от бюджета на ведомството.

Гаранцията за участието в търга е 12 000 лв. Фирмите кандидати трябва да имат минимум 600 000 лв. годишен оборот за последните 2 години.

Когато кандидатът е обединение на физически и/или юридически лица, при подаване на офертата трябва да представи документ за учредяване, а преди сключване на договора да се регистрира като юридическо лице.

Програмата за развитие на селските райони е наследник и продължение на програма САПАРД. По-голяма част от мерките, действали по САПАРД, продължават да се прилагат, но с частична промяна в условията.

Програмата субсидира инвестиции в земеделието, преработвателната промишленост, горската индустрия, като покупка на селскостопанска земеделска техника, съвременно производствено оборудване, технологични линии, машини, строеж на складови помещения, пречиствателни станции, създаване на животновъдни ферми, овощни градини, оранжерии, лозя и др.

В селските общини се подкрепят проекти за подобряване на инфрастуктурата, за ремонт на пътища, улични настилки, ВиК системи, за стартиране на малък бизнес, за селски туризъм и други алтернативни дейности.


actualno.com
Активен