www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 93808 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biguto

 • Гост
Две компания от ОАЕ ще си сътрудничат с европейски филми за развитието на газовите полета в Кюрдския автономен регион в северен Ирак.
Стойността на сделката се оценява на 8 милиарда долара. В изявление, разпространено в Шарджа от две компании от емирствата, "Dana Gas" и "Crescent Petroleum", се казва, че те ще си партнират в разработването с унгарската "МОЛ" и австрийската "OMV". Четирите компании ще инвестират около 8 милиарда долара в Кюрдския автономен регион в Ирак през следващите години, се посочва в комюникето. Средствата ще бъдат изразходвани за построяването на съоръжения за експорт на излишъците от природен газ за съседните страни, включително Турция и оттам за Европа. Сделката трябва да подпомогне развитието на газовите полета в северен Ирак, които впоследствие могат да снабдяват със "синьо гориво" Европейския съюз по бъдещия газопровод "Набуко".
blitz.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Обявяват „Булгартабак” за продажба
« Отговор #76 -: Май 19, 2009, 07:22:34 am »


Офертите за холдинга ще бъдат отворени средата на лятото

„Булгартабак холдинг” може да бъде обявен за продажба до дни, заявиха за „Новинар” от Агенцията за приватизация. От ведомството обясниха, че холдингът ще бъде приватизиран изцяло - двете фабрики в София и Благоевргад, както и предприятието за преработване на тютюн в плевенското село Ясен.

Методът на раздържавяване – публично на борсата или чрез търсене на стратегически инвеститор, ще стане ясен до края на седмицата, обясниха от агенцията. В края на миналата година депутатите извадиха холдинга от списъка с дружества, които са забранени за приватизация и са от значение за националната сигурност.

Според запознати раздържавяването най-вероятно ще стане чрез намирането на инвеститор, като условията към кандидатите ще са ясни до дни. Очаква се офертите да бъдат отворени средата на лятото. Работната група, която разработва стратегията за продажбата на „Булгартабак”, все още заседава и се очаква решението да бъде обявено до края на седмицата, посочиха от агенцията.

Все още няма заявен интерес към дружеството от конкретна тютюнева компания. От големите чужди тютюневи компании за момента се въздържат от коментар дали биха участвали в търг за „Булгартабак”. Ако приватизацията на холдинга беше преди 10 години, щеше да е съвсем различно, коментираха от западна цигарена компания, реализираща продукцията си на пазара у нас. Сега нещата стоят по различен начин, защото част от фабриките са продадени, а пазарният дял на компанията пада, посочиха експерти.

Преди дни от „Булгартабак” увеличиха цените на някои от произвежданите от компанията марки средно с около 20-30 стотинки. Така кутия „Ева” достигна до 3,20 лв., „Средец” – 3,20 лв. Причината за поскъпването е повишеният от началото на годината акциз.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


1 милион българи се осигуряват на минимална заплата

Има риск за пенсионната ни система в условията на криза, което заплашва националната сигурност и са необходими мерки от страна на държавата. За това предупреди председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Към момента системата се намира в умерен риск, но ако негативните тенденции продължават, може да бъдем изправени пред сериозен проблем, обясни той.

От началото на годината приходите по фондовете на държавното обществено осигуряване са намалели с около 200 млн. лв., предупреди Данев. Само през първите три месеца на годината над 140 000 души са престанали да внасят осигуровките си. Безработицата в страната трайно се увеличава, а социалната система допълнително се натоварва от връщащите се в страната емигранти с ниска квалификация.

Сивият сектор се разраства, а в същото време приходите в държавната хазна намаляват, очерта ситуацията Данев. Заради страха от загуба на работа хората се съгласяват на все по-неизгодни условия за труд. От друга страна, некоректните работодатели прибягват до нови „хитрини”, за да си спестят разходи.

Така например работодателите сменят длъжностните характеристики на служителите, което им дава право да ги осигуряват на по-ниски минимални прагове, обясни Данев. По данни на стопанската камара около 1 млн. работещи българи от общо 3, 5 млн. се осигуряват на минимална работна заплата.

В същото време загубите в професионалните пенсионни фондове пък вече са над 700 млн. лв. Парите, които постъпват във фондовете за втора пенсия, се инвестират в акции на борсата, които обаче заради финансовата криза са се обезценили, обясни председателят на стопанската камара. Затова според него трябва да бъде създаден държавен фонд, който да гарантира средствата за пенсия, както бе създаден фонд за гарантиране на влоговете.

За да се стабилизира солидарният стълб на пенсионната система, без да се правят драстични промени в пенсионния модел от БСК предлагат редица мерки, които ще осигурят близо 1 млрд. лв.

На първо място според експертите на организацията държавните служители, кадровите военни и служителите в МВР трябва да започнат да се осигуряват за своя сметка, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавата. При тях заради по-малкия стаж и по-малките осигуровки, които държавата плаща, системата губи около 250 млн. лв.

В момента тези средства се осигуряват от останалите работещи. Според експертите на БСК държавните служители, военните и полицаите могат да получат увеличение на заплатите, но това трябва да бъде обвързано с внасянето на лични осигуровки, което ще донесе на бюджета на НОИ допълнително около 10 млн. лв.

Друго предложение е всички самоосигуряващи се, които в момента са около 300 000 души, да плащат осигуровки на базата на минимален доход от 450 лв. Сега те се осигуряват на минимум 260 лв. Според Данев обаче само през миналата година застрахователните посредници са получили от хонорари над 1 млн. лв.

Според председателят на БСК за различните професии на самоосигуряващите се – адвокати, посредници, джипита, трябва да се въведат и минимални осигурителни прагове. Тези мерки ще осигурят за системата приблизително 300 млн. лв., изчислиха експертите на БСК. Според тях безработните трябва да получават социални помощи само срещу ежедневен подпис в бюрата по труда.

Само така реално ще знаем, че тези хора нямат работа и се нуждаят от помощ, обясни Данев. В момента според него голяма част от безработните всъщност са заети в сивия сектор. В тази връзка трябва да се засилят проверките на НАП и ГИТ специално по отношение на хората, които получават социални помощи, а в същото време си купуват имоти или погасяват кредити, каза Данев.

Крайно време е държавата да въведе и единното платежно нареждане, чрез което работодателите могат да преведат по банков път всички осигуровки на служителите си, каза още Данев. Това ще спести на бизнеса близо 100-200 млн. лв, които всяка година се дават за различните платежни нареждания.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Бюджетът на съдебната власт е нараснал за  последните 5 години с близо 506 процента. България е на първо място по разходи за сигурност, а МВР е свръхфинансирано. В същото време качеството на правосъдието в страната пада. България е на пето място в Европа по брой престъпления. Това показва изследване на фондация "Отворено общество".

Мерките в стратегията за съдебна реформа се отчитат за изпълнени на 80 процента, а тя - за постигнала основните си цели. В същото време реформата не е послужила за разрешаване на основните проблеми, които гражданите имат със съдебната власт.

Българските разходи за правосъдие са сред най-високите в Европа. МВР е свръхфинансирано и бюджетът му расте значително по-бързо от икономиката на страната. По брой полицаи спрямо населението също сме на първите места в Европа и затова не е оправдано увеличението на заплатите на полицаите като мярка за постигане на качеството на работа.

Прокуратурата всяка година внася едно и също количество обвинителни актове - около 30 000. В същото време разходите й растат двойно, за да подготви един обвинителен акт. Заплатите на магистратите са най-високи в обществения сектор на България - те са средно между 2000 и 4800 лева за различните звена. По брой съдии и прокурори България също е сред първите 10 в Европа.

Оказва се, че след бюджета на Висшия съдебен съвет, най-много са нараснали средствата за прокуратурата. Въпреки това обаче експерти и магистрати се обединиха около мнението, че ефективни резултати от работата на държавните обвинители няма. Прокуратурата харчи два пъти повече ресурси през 2006 г. спрямо 2002 г., за да подготви един обвинителен акт за съда, сочи извод в доклада. България отделя най-голям процент от БВП за правосъдие сред всички държави в Европа, показва изследването. Доверието в правораздавателните и правоохранителните органи обаче е най-ниско именно в България.

Интересно е, че по брой на регистрирани престъпления страната ни е на едно от последните места. Така се оказва, че България е с едно от най-ниските нива на престъпност в Европа. Според изследвания на Центъра на демокрация обаче МВР регистрира едва 1 от всеки пет престъпления и официалните данни всъщност са подвеждащи.

Наблюдава се силна връзка между корупцията в политиката и в съдебната система, обясни експертът от Асоциация «Прозрачност без граници» Диана Ковачева. Силният политически натиск блокира разследванията на корупцията по високите етажи на властта, а високите нива на политическа корупция блокират реформата в съдебната система.

Програмният директор на Институт «Отворено общество» Иванка Иванова обобщи, че доверието в съдебната система продължава да пада, а общественото мнение нарежда магистратите на второ място по корумпираност след митничарите. Иванова подчерта, че се наблюдава тенденция за даване на все повече власт на прокуратурата и търсене на никаква отговорност от тази институция.


marica.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Лизингът умря, купувачи масово връщат коли
« Отговор #79 -: Май 20, 2009, 07:06:40 am »


Българи масово връщат новите си автомобили, купени на лизинг, защото не могат да изплащат месечните им вноски. Това съобщиха за „Новинар” консултанти от компании за продажба на автомобили на лизинг. Заради кризата потребителите са затегнали коланите и гледат да намалят разходите си до минимум, обясниха търговци.

Одобряването за лизингова покупка също е по-трудно в сравнение с предходната година, като доходите на клиента сега се гледат под лупа заради икономическата криза. Заради финансови затруднения се е случвало на месец да бъдат върнати до 11 автомобила, посочиха от столична компания.

При невъзможност да се плащат месечните вноски клиентът връща колата, като губи всички суми, които е заплатил до момента по сключения договор за лизинг. В тези суми влизат първоначалната вноска, която се покрива от потребителя и е между 15 и 30 процента от цената на новата кола, както и всички внесени до момента месечни вноски по лизинга.

Само в София има няколко автокъщи за луксозни коли, където са върнати над 30 автомобила само за последните два месеца. Най-вече хората се отървават от скъпите, луксозни и не много пестеливи автомобили, за да могат да преживеят. Ако до миналата година доста семейства са решили отделят пари за нова кола, то сега се оказва, че не могат да си я позволят.

И тогава на пазара отново излизат хората със сигурен доход, които взимат нова кола, на почти никакви километри, без да плащат първоначална вноска. Така колата им излиза много по-евтино, а автокъщите са доволни, че са се освободили от още едно возило.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
50 хил. диабетици могат да останат без инсулин
« Отговор #80 -: Май 21, 2009, 07:06:46 am »


Лекарите са притеснени, много диабетици още не знаят или не искат да повярват, че от 1 юни около 50 хил. от тях могат да останат без инсулините на "Ново Нордиск", с които се лекуват в момента.

Сериозен проблем назрява с инсулина, обяви днес пред журналисти шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова.

Всичко това означава смяна на инсулини, смяна на протоколи, влизане в болница за наблюдение при смяна на терапията, отново хаос и паника, както и много разходи.

В края на март Комисията по позитивен лекарствен списък обяви лекарствата, които ще се плащат напълно или частично от бюджета за здравеопазване, като от 1389 медикамента НЗОК ще поема между 950 и 1050 от тях след 1 юни. Комисията обаче не обясни тогава кои лекарства са отпаднали и защо.

Фирмата "Ново Нордиск" не е подала в касата заявление да работи с нея,
тъй като цените, определени за нейните продукти, не я удовлетворяват.

От компанията са заявили, че не могат да "слязат" на толкова ниски цени за животоспасяващото лекарство. Два от инсулините, които тя доставя на българския пазар, са предназначени за около 50 хил. пациенти, сред които и деца и бебета.

85 хил. пациенти в страната са на инсулиново лечение, а 182 хил. страдат от диабет тип 2 и поддържат здравето си с таблетки.

От 1 юни аптеките са задължени от Министерството на здравеопазването да продават лекарствата от една терапевтична група на една и съща цена, която е най-ниската.

Досега пациентите имаха възможност да доплащат разликата, ако предпочитат друг, по-скъп медикамент, но оттук нататък те ще могат да получават с отстъпка само евтиния, понеже останалите изобщо няма да се поемат от НЗОК.

За да влязат в списъка на касата, редица фирми са готови да смъкнат цените си. Други обаче - като "Ново Нордиск", са готови да се оттеглят - още повече, че България и без това не е особено голям пазар.

В момента

за над 79 лекарствени продукта не са подадени заявления за работа с НЗОК

по новия позитивен списък, съобщи д-р Тодорова. Досега 800 аптеки са го сторили, а касата работи с над 2000 аптеки.

Според шефката на НЗОК проблем има и с препарата "Ребиф", предписван на пациенти с множествена склероза, който фигурира в новия позитивен лекарствен списък, но в него не е посочена цената на препарата. В момента 196 пациенти получават "Ребиф".

Чудесно е, че има нов позитивен лекарствен списък и в него има всевъзможни екстри, лошото е НЗОК няма пари, коментира Тодорова.

Изготвеният списък щял да работи до второто полугодие на тази година и за него здравната каса разполага с около 150 млн. лв. Тодорова изрази тревога, че в двата му варианта са включени много нови лекарства, но липсват тези, които в момента пациентите получават.

Според нея

по списъка са допуснати много технически грешки -

при изчисленията, кодовете на заболяванията и цените, и НЗОК ще изчака до утре Комисията по позитивния лекарствен списък да ги изчисти.

Тя гарантира, че до 1 юни НЗОК ще адаптира интегрираната си информационна система по позитивния лекарствен списък.

По думите на д-р Тодорова в него няма ограничения, не са предвидени програми, по които досега касата е работила. Финансовата рамка на НЗОК по тези програми е до 36 млн. лв. от целия й бюджет, сега такова ограничение няма да има.

Сигурно новите лекарства, които са включени са много добри, но въпросът е с какво ще ги платим, с този ресурс тези медикаменти не могат да бъдат финансирани, коментира директорката на НЗОК.

Румяна Тодорова заяви, че за проблема е сигнализирала неколкократно комисията, министъра на здравеопазването, министъра на финансите, премиера и председателя на парламентарната комисия по здревеопазване, но никой не е отговорил.


vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Удължиха срока за обезщетения за лихвоточките
« Отговор #81 -: Май 21, 2009, 07:10:52 am »


Срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да подадат заявление за осребряване на спестовните числа, се удължава с шест месеца. Това решиха вчера депутатите, като гласуваха на първо четене промените в Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове.

След 1991 г. обезценените от инфлацията жилищно-спестовни влогове в някогашната ДСК бяха преобразувани в лихвоточки. Промяната, предложена от лидера на ЕНП Мария Капон, се наложи, тъй като заложеният в сега действащия закон срок изтича днес, но все още има много хора, които не са успели да подадат документи за обезщетение.

Според водача на евролистата на Движение „Напред” Любен Дилов–син гласуваните вчера промени са само първата стъпка и лихвоточките трябва да се превърнат в реален платежен инструмент. Депутатите решиха още да вдигнат прага от 40 000 на 60 000 лв. на движимото и недвижимото имущество, което собствениците на лихвоточки имат право да притежават, за да могат да се запишат в списъци по общини и да получат по-късно обезщетение.

Ако не отговарят на това условие, собствениците на лихвоточки могат да прехвърлят влоговете си на деца, братя, сестри, съпрузи.
След като са се записали в списък и отговарят на условията да нямат имущество над посочения праг, собствениците на лихвоточки, трябва в срок от 5 години да представят бележка в кметството, че са закупили апартамент, започнали са строеж на такъв или са станали собственици на идеална част от жилище.

От "Напред" ще настояват изискването за сключена имотна сделка да отпадне. В момента документи за обезщетение и прехвърляне на роднини се приемат само на едно гише в кв. "Красна поляна". Както "Новинар" вече писа, опашките пред него са огромни и хората се редят от ранна сутрин. Oколо 185 000 души са притежатели на лихвоточки.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
100 лв. за нова, 250 за стара кола годишно
« Отговор #82 -: Май 22, 2009, 06:42:40 am »


Годишна екотакса върху автомобилите ще бъде въведена в България от догодина, за да се компенсират загубите от премахването на акциза, пише "24 часа". Това обсъжда работна група на екоминистерството и на финансите, съобщи зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Размерът на таксата ще е в зависимост от екостандарта на двигателя - колкото по-стара и неекологична е колата, толкова повече ще се плаща. Така най-високата сума от 250 лв. ще е за возила, произведени преди 1992 г. За новите тя ще е 100 лв. “Точният размер на тарифите все още се уточнява”, обясни Георгиев.Имало вариант правителството да приеме и по-усложнена схема, при която да се отчита не само стандарта на двигателя, но и вида гориво.Не било изключено за дизел отпреди 1992 г. екологичният налог да надхвърли и 1000 лв. Точният размер щял да стане ясен до 2 седмици."Освен попълване на дупката в бюджета от акциза, такава екотакса ще има и стимуилиращ ефект за подновяване на автопарка", обясни Георгиев. Приходите пък щели да се използват за проекти за очистване на въздуха.Отмяна на акциза върху автомобилите над 163 конски сили от началото на следващата година одобри вчера на второ четене бюджетната комисия на парламента."Трябва внимателно да се обмисли дали да се въведе екотакса или регистрационна", коментира шефката на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Елкова пред "24 часа". Според експертите на финансовото министерство въвеждането на регистрационна е в по-голям синхрон с ЕС, където такъв данък има. От финансите изчисляват дупката в бюджета от отмяната на акциза на 20-30 млн. лв. Сумата е била около 60 млн,, но имало рязък спад в покупките на автомобили, който се очаква да продължи и догодина.
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Работодатели: Икономиката ни вече е в рецесия
« Отговор #83 -: Май 22, 2009, 07:28:38 am »


Очакват в края на годината да има бюджетен дефицит

Икономиката на България вече е в рецесия, заяви вчера председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев. По думите му това се дължи основно на отлива на чуждестранни инвестиции. През първите три месеца на годината чуждите вложения са около 646 млн. евро, което е близо два пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Според Прокопиев е възможно в края на годината да не реализираме излишък, а да се стигне дори до бюджетен дефицит, ако не бъдат ограничени държавните разходи. За първите три месеца на годината приходите, събрани в хазната, са с 20 на сто по-малко от предвиденото, смятат от КРИБ.

За да се реализират икономии, работодателите предлагат правителството да не субсидира губещи предприятия като БДЖ, „Топлофикация – София”, посъветва Прокопиев. Ако това не бъде направено, ще бъдат натрупани разходи, които в края на годината могат да доведат до дефицит, посочиха от работодателската организация.

Те призоваха правителството да преразгледа параметрите на държавния бюджет по-скоро, а не чак през есента, както обяви преди ден финансовият министър Пламен Орешарски. От конфедерацията очакват още безработицата до края на годината да мине 10 процента. В момента тя е около 7 процента.

Работодателите отново поискаха сваляне на осигуровките с 5 процента. Според тях това е начинът да се избегне съкращаването на служители. В противен случай фирмите и държавната администрация трябва да съкратят по около 20 процента от персонала си.

Прокопиев посочи още, че правителството трябва да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за сключване на предпазно кредитно споразумение, според което страната ни ще може да тегли средства от заема, само когато й е необходимо.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Масовите промоции били сигнал за икономическа криза

Цените на черната и бялата техника паднаха наполовина, показа проверка на „Новинар”. LCD телевизори, които преди месеци струваха около 2000 лв., вече могат да бъдат купени за 1000 лв. Намаленията са единственият начин да привлечем повече клиенти и да увеличим продажбите, коментираха продавач-консултанти от верига за черна и бяла техника в столицата.

Най-изгодни в момента са 42-инчовите телевизори, модел 2009 година, които могат да бъдат купени и за по-малко от 1000 лв. Те са и най-търсени, тъй като в началото на годината за същата цена можеха да се намерят най-разпространените 32-инчови LCD приемници, коментираха продавачи. Те пък в момента могат да се купят за по-малко от 600 лв.

Хит са и промоциите, които предлагат два продукта на цената на един. Така например срещу 1300 лв. клиентът получава освен 42-инчов телевизор и система за домашно кино като подарък. Също така може да си закупи два приемника на цената на един. Най-често това са 32-инчов телевизор, който върви с един 19-инчов като подарък. Цената им е около 900 лв.

Сред бялата техника най-изгодно в момента е пазаруването на микровълнови печки и прахосмукачки. За по-малко от 100 лв. клиентът може да си закупи един от последните модели микровълнови фурни с грил, стига да занесе в магазина стара, вече използвана.

При върната стара прахосмукачка потребителите могат да си купят нова за под 90 лв. Такива намаления важат и при покупката на хладилници и перални. Тази промоция все по-често се ползва при пазаруването на бяла техника, защото извозването на старите уреди е за сметка на магазина, обясниха продавачи.

Междувременно изследване на списание „Форбс” сочи, че колкото повече са рекламните кампании в стил „2 в 1”, обещаващи подаръци, в толкова по-голяма криза е страната.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Честваме деня на свободата от данъци
« Отговор #85 -: Май 27, 2009, 06:52:13 am »


Данъкоплатците в България работят почти пет месеца през 2009, за да си платят данъците и да напълнят държавния бюджет.

27 май 2009 е денят, в който тази година спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си.

Едва седем месеца работим за себе си, съобщиха днес от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Най-малко дни сме работили за държавата през 2002 г., когато денят на свободата от правителството е настъпил още на 18 май.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е следната: гражданите изработват средно 201 млн. лв. на календарен ден, измерено чрез очаквания брутен вътрешен продукт (БВП) за 2009 г.

Следователно, през 2009 са необходими точно 147 дни, за да се изработят предвидените 29,55 млрд. лв. приходи в бюджета (без да броим помощите и субсидиите, които получаваме от ЕС), обясняват експертите.

За сравнение, миналата година сме работили три дни по-малко, за да попълним хазната.

Денят на свободата от данъци отговаря на въпроса каква цена плащат гражданите за държавата, обясняват от института.

Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката.

Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно - облагането на бизнеса и гражданите в страната.

Въпреки намалението на някои преки данъци през последните години, размерът на държавата в България е все още прекалено висок - 40,2% от БВП на страната за 2009 се предвижда да бъде взета от гражданите и бизнеса като данъци, такси и осигуровки и преразпределена от държавата чрез бюджета.

Това означава, че управляващите се разпореждат средно с 40% от нашите доходи.

Държавата не ни облага само чрез директни данъци и такси - като данък печалба, подоходен данък или такса смет.

По-голямата част от приходите в бюджета идват от социални осигуровки и данъци върху потреблението (ДДС, акцизи, мита).

20% от цената, която плащаме за всяка стока и услуга, която купуваме, отива в държавната хазна като ДДС, а при акцизните стоки този процент е дори по-висок.

Колкото по-рано, толкова по-добре

По-големият размер на държавата е свързан с по-нисък икономически растеж, защото преразпределението води до по-малка икономическа ефективност на използваните ресурси в икономиката.

Често се стига до финансиране на проекти от държавата със съмнителна икономическа целесъобразност и полезност за обществото, посочват от ИПИ.

Субсидирането на губещи предприятия и дейности от публичния сектор се плаща дефакто от трудещите се и бизнеса, които в същото време могат да вложат парите си в печеливши дейности, да добавят стойност в икономиката, да създадат работни места.

Високото преразпределение на доходите от държавата намалява стимулите на хората да работят, да създават богатство, да инвестират и оттам намаляват икономическият растеж и растежът на доходите им.


vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Германската компания води разговори с финландски инвеститор

250 млн. евро ще са нужни за подготовката на площадката за изграждането на АЕЦ „Белене”. Това заяви изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян на ядрена конференция за ядрената енергетика във Варна.

Средствата трябва да бъдат осигурени от българската електрическа компания и германският енергиен концерн RWE, която държи 49 процента в проекта за изграждането на втората атомна централа. В момента двете компании водят разговори, за да се уточни как точно ще бъдат разделени и осигурени средствата, обясни Папазян.

Очаква се НЕК да има трудности за финансирането за подготовката на площадката, тъй като ще завърши годината със загуба от 60 млн. лв. Според Папазян това се дължи на неадекватната ценова политика на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и спада на потреблението на ток.

Преди дни от ДКЕВР съобщиха, че от началото на юли цената на електроенергията за бита ще падне с 2 процента, а тази за стопанските потребители ще се увеличи с между 1 и 3 процента. От НЕК настояваха за поскъпване от 19 процента. По данни на НЕК най-голям е спадът в консумацията на ток от индустрията - със 17 процента от октомври миналата година досега. По-малко е намалението на потреблението на електроенергия от битовите потребители – с около 2 процента.

Папазян заяви, че все още не са получили оферта от Русия за отпускането на заем за строежа на централата. Преди време руският премиер Владимир Путин заяви, че в бюджета на страната има заделени около 4 млрд. евро за изпълнението на проекта. Той заяви още, че RWE водят разговори с различни компании, с които да си партнира в изграждането на „Белене”.

Сред тях са белгийската „Електрабел”, която през февруари се отказа от участието си в проекта и финландска компания. Тя има богат опит в експлоатацията на руски ядрени реактори, каза Папазян. По непотвърдена информация става дума за компанията „Фортум”, която е собственик на АЕЦ „Ловиса” във Финландия.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
П. Димитров: Кризата удари бюджетните приходи
« Отговор #87 -: Май 28, 2009, 06:48:27 am »

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров

Кризата в производството в България оказва много силно влияние върху икономиката, обяви икономическият министър Петър Димитров пред БНР.

"Ако първата вълна на кризата беше в банковата система, втората вълна засегна реалния сектор, третата вълна неизбежно засяга и държавния сектор и приходите, тъй като свиването на реалния сектор свива приходите в бюджета", заяви той.

И докато сега всички очаквания бяха към държавата да помогне, ако не спаси, поне да помогне да се оцелее, то сега самата държава изпитва затруднения, обясни Димитров.

Външните очаквания са през второто и третото тримесечие икономическата ситуация да бъде по-добра.

Според министъра за това ще допринесат приходите от туризма и земеделието. От тях се очаква относително по-добър резултат в сравнение с другите страни-членки на Европейския съюз.

Петър Димитров също изрази надежда, че няма да се стигне до коригиране на бюджета

"Има сигнали... Аз в никакъв случай не бих се ангажирал да сея оптимизъм, че всичко е свършило, но има позитивни сигнали и от тази гледна точка и аз се надявам, че няма да стигнем до коригиране на бюджета."

Според Станишев пък в бюджета през април има по-големи постъпления в сравнение с предишните месеци

Това заяви премиерът днес във Варна.

"Икономическата криза е най-сериозната от 1930 година насам и няма как България да не бъде засегната. Кризата е привнесена у нас отвън, но последните данни от статистиката за април и май сочат известно съживяване на икономиката и по-високи постъпления в бюджета в сравнение с предишните месеци."

Той допълни, че непрекъснато се следи изпълнението на бюджета и към момента държавата е в добра кондиция.

"Държавата първо трябва да спази своите социални ангажименти, както и инфраструктурната програма. Всички останали неща като текущи разходи за командировки, телефони и коли могат да бъдат орязани. Към това ще се пристъпи, ако има необходимост", заяви още Станишев.

В отговор на въпрос как ще коментира факта, че обвиняеми лица  се кандидатират за
парламентарните избори премиерът посочи, че това като обществена дейност не прави добра услуга на страната, но допълни, че законът не го забранява.

Междувременно президентът Георги Първанов заяви, че няма да свиква икономически съвет в отговор на въпрос за изразената от него тревога за скоростта, с която се развива икономическата криза, предаде БГНЕС.

"Тревогата за икономическата криза продължава", допълни Първанов, "продължавам да се консултирам с икономически експерти, но няма да свиквам икономически съвет".


vesti.bg
Активен

biguto

 • Гост
Русия одобри кредита за АЕЦ "Белене"
« Отговор #88 -: Май 29, 2009, 09:28:06 am »


Руският премиер Владимир Путин е подписал вчера правителствено постановление за осигуряване на средства за експортен кредит за АЕЦ "Белене". Това съобщи шефът на новото звено за управление на проекта в енергийния холдинг Иван Атанасов. Той не пожела да коментира точната сума, одобрена за отпускане, тъй като информацията от руска страна все още не е стигнала до България по официален път. Очакванията са, че тя възлиза на поисканите от наша страна 3,8 млрд. евро, пише в днешния си брой Монитор.

Кредитът ще бъде предоставен на новата компания с акционери Националната електрическа компания (НЕК) и избраната за стратегически инвеститор германска компания RWE.

Според Иван Атанасов по заема ще бъдат предоставени корпоративни гаранции. Ако от руска страна бъдат поискани държавни гаранции, въпросът ще се обсъжда допълнително.

Парафирането на контракта за изграждане на втората ядрена мощност с "Атомстройекспорт" е друго условие, което трябва да е изпълнено към момента на получаването на кредита. Очаква се това да стане факт до 2-3 месеца, когато ще се подпише мостово споразумение между НЕК, RWE и "Атомстройекспорт".

"В срок от 8 до 12 месеца след парафирането на договора с руския изпълнител на проекта ще стартира същинското строителство", прогнозира още Иван Атанасов.

Или казано с други думи - най-рано следващия март. В момента се обсъжда и нов график за строителството, който ще е част от договора с "Атомстройекспорт" за изграждане на централата.

На въпрос дали към момента е регистрирано забавяне по проекта, Иван Атанасов коментира, че за такова може да се говори едва след приключване на финансовото му структуриране. Според подписаното споразумение между RWE и НЕК това трябва да стане най-късно до края на 2010 г.

Въпреки това Атанасов не скри, че от руска страна има забавяне, което е свързано с техническия проект. По различни оценки то е между 9 и 15 месеца.

"За да се избегнат бъдещи претенции от "Атомстройекспорт", в момента се бърза за осигуряване на средства за продължаване на проекта до финансовото му структуриране", съобщи още Атанасов. Те ще се осигурят съвместно от НЕК и RWE и ще обезпечат минималния обем от дейности по подготовка на площадката. Дискутира се между два пакета дейности - единия за 206 млн. евро, а другия - за 140 млн. евро.

Освен новия строителен график в контракта с "Атомстройекспорт" ще залегне и "кошница" от индекси, с която ще се актуализира стойността на проекта. Българската позиция е, че индекси за руската инфлация не бива да бъдат включвани, тъй като рублата не участва като валута в проекта. Допустими за нашата страна са само ЕВРОСТАТ индексите.

Наред с ескалационните индекси в договора ще се запише и минимална и максимална цена за изграждането на АЕЦ "Белене", които не могат да бъдат надхвърляни.

"По прогноза на финансовия консултант по проекта "Белене" - "Делойт Сентръл Юръп", се очаква до приключването му ескалацията да е 20-25%", съобщи Иван Атанасов. Това означава базовата цена от 4 млрд. евро да скочи с около 1 млрд. евро до 2016 г., когато по план АЕЦ "Белене" трябва да е завършена.

actualno.com
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Министерският съвет възложи на военния министър Николай Цонев да купи апартаменти за 45 млн. лева от бюджета.

През следващите месеци се очаква 140 жилища в Бургас, Варна и Велико Търново да бъдат дадени на служители на Министерството на отбраната.

4 бургаски фирми влязоха в битката за обществена поръчка на Министерството на отбраната за покупка на жилища с Акт 16.

Това са "Сан Сити", "Екотермалстрой", "Доломит" и "БМ".

Документите на кандидатите ще минат оценка през две комисии – "Инфраструктура на отбраната" и втора комисия, съставена само от военни.


dnes.bg
Активен