www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 94764 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Списъкът на милиардерите на "Форбс" се съкращава
« Отговор #45 -: Януари 05, 2009, 09:12:47 am »
Списъкът на милиардерите на "Форбс" се съкращава


Новата версия на списъка с милиардери на списание "Форбс" за 2009 г. ще бъде значително по-кратка заради стагнацията на световната икономика.

Десетте най-богати бизнесмени в света, според класацията на "Форбс", са загубили през 2008 г. около 150 милиарда долара. Най-драматични загуби е понесла тройката индийски милиардери стоманодобивни магнати Лакшми Митал, братята Мукеш и Анил Амбани и играчът на пазара на недвижимост Кей Пи Сингх.

От техните сметки са се изпарили около 100 милиарда долара. Около 300 души от класацията на "Форбс", в която през март миналата година фигурираха над 1100 фамилии, са загубили по 1 милиард долара всеки на фона на световната криза. Загубите на няколко десетки са за над 5 милиарда долара всеки.

Сред десетте милиардера, чийто капитал рязко се е съкратил през миналата година, фигурират и представители на руските делови кръгове. "Руснаците бяха сред най-големите губещи през изминалата година", констатира "Форбс".

Загубите на Олег Дерипаска се оценяват на 18 милиарда долара /капитал от 28 милиарда долара в началото на 2008 г./ - по-големи загуби от него са регистрирали само фамилия Амбани.

Техният капитал е намалял с 40 милиарда долара. Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат, е загубил четвърт от състоянието си; Дмитрий Риболовлев, собственик на "Уралкалий" - 90%, според оценките на изданието.

Украинският политик и бизнесмен, собственик на контролния пакет акции на Полтавския металургичен комбинат Константин Жеваго е напуснал клуба на милиардерите - неговият капитал в момента е около 350 милиона долара срещу 3,4 милиарда долара в началото на 2008 г. Акциите на неговата "Ferrexpo" се сринаха в Лондон с 89% от началото на миналата година.

В класацията на милиардерите даже фигурира човек, чието състояние е равно на ... нула. Това е исландецът Бьорг Гудмусон. Главният мениджър и акционер на втората по-големина исландска банка банкрутира напълно. Впрочем, в момента цялата островна държава е фалирала. Класацията на милиардерите на „Форбс" традиционно се публикува през март.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Албания обеща икономическа подкрепа за Косово
« Отговор #46 -: Януари 10, 2009, 08:11:22 am »
Албания обеща икономическа подкрепа за Косово


Стопанската камара на Албания обеща да подсигури достатъчно хранителни продукти за Косово, ако се стигне до блокада и ембарго за тези стоки от страна на Сърбия и Босна и Херцеговина. По време на двудневната официална визита на ръководството на Камарата на Албания в Прищина, която бе част от делегацията на президента Бамир Топи стана ясно, че албанската Камара ще подсигури стоките, които в момента Косово внася от Сърбия и Босна и Херцеговина. "Представителите на Стопанската камара на Тирана безрезервно подкрепят всички икономически процеси в Косово за да се избегнат всякакви отрицателни ефекти от едно евентуално ембарго за стоките, които се внасят от Сърбия и Босна", каза председателят на Камарата от Тирана Джок Улйедай. Неговият косовски колега Бесим Бечай съобщи, че двете страни са обсъдили и възможностите за сътрудничество след приключването на магистралата между двете държави Драч-Морина-Мердаре. Припомняме, че след 3 декември миналата година властите в Сърбия забраниха всякакъв внос и транзит на стоки от Косово, защото на документите има печат от "Митница на Косово". До тази дата върху документите имаше печат на "Митница на ЮНМИК-Гражданската администрация на ООН в Косово". Властите в Прищина веднага съобщиха, че ако този проблем не бъде решен, те ще трябва да въведат реципрочни мерки. Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До днес над 50 държави по света са признали независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България.

actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
В България има 5 милиардери,10 000 милионери
« Отговор #47 -: Януари 14, 2009, 08:14:00 am »
В България има 5 милиардери,10 000 милионериПри всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България.

В България в момента има около 10 000 милионери, а според някои тази цифра е консервативна, съобщава вестник "Стандарт".

В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона, чието богатство възлиза на 40,7 трлн. долара. Проучване на Merrill Lynch изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България.

Страната обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание Forbes, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат. Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката.

Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.

По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер. По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

В България е известна следната фраза: всички страни си имат мафия, но в България мафията си има страна! С падането на комунизма голяма част от публичните пари бяха плячкосани и прехвърлени в чужбина.

Журналистът Григор Лилов проучва въпроса с българските милионери и откъде идват парите им, откривайки, че докато в Испания има само един милиардер, в България има пет и че 80% от българските милионери имат силни връзки с организираната престъпност.

Според Божидар Данев в България няма повече от 1000 - 1100 истински милионери, ако бъдат изключени тези, които имат задължения, и тези, които са натрупали богатството си по незаконен начин.

Списъкът на богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата и скъпа колекция антики в страната.

Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро. Икономистът Георги Ангелов дели българските милионери на две групи: тези, които са били късметлии и са наследили земя от дядо си или баба си, разположена в апетитен район, и спекулативните милионери, които са направили хитри инвестиции в сектори, които са се разраснали в последните години.

Повечето български милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. По-голямата част от тях притежават собствен бизнес и са натрупали богатството си в сектора на недвижимите имоти.

В днешно време продажбите на недвижими имоти и земя за по 6 млн. евро вече не са рядкост.

Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
"Нафтогаз" предложи на "Газпром" да сключат договор за транзита до 1 февруари


"Нафтогаз Украйна" предложи на руския гигант "Газпром" да сключат до 1 февруари тази година договор за транзит на газа през 2009 г.

Tова предвижда проектът за временно техническо споразумение между двете страни, който от украинската газова компания изпратиха до "Газпром".

В текста на документа, за чието незабавно подписване настоява украинската страна, се казва, че за транзитирането на руски газ до страните от ЕС и Молдова "Газпром" е длъжен да осигури ежедневни доставки от 318 млн. куб. м. газ. При това "Газпром" трябва да доставя на "Нефтогаз Украйна" през януари 360 млн. куб. метра газ за технологични нужди на газопреносната мрежа.

Оформянето на документите за доставка на газ за технологични нужди, използван от украинската страна, ще бъде осъществено в рамките на договора за транзит между "Газпром" и "Нафтогаз" за периода 2003г.  - 2013г.


news.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Barclays разкрива предсрочно финансовите резултати за 2008 г.


Британската банка Barclays предприе безпрецедентна стъпка в своята история, разкривайки предсрочно финансовите си показатели за 2008 г., за да успокои инвеститорите след спада на акциите си с 25 % само за един ден, съобщава електронното издание на вестник "Файненшъл Таймс".

Вчера акциите на банката се сринаха с 25 % на Лондонската фондова борса, намалявайки с една четвърт капитализацията на третата по-големина финансова институция на Острова.

"Не можем да намерим обяснение за този спад на курса на акциите", се казва в извънредното изявление на банката.

Ръководството на Barclays взе решение да обяви един месец по-рано от предвиденото, че печалбата на банката преди облагането за 2008 г. ще бъде "доста по-голяма" от прогнозираните от експертите 5,3 милиарда паунда.

Тази стъпка е била предприета, за да се успокои паниката на британските и международните инвеститори, коментира "Файненшъл Таймс", цитиран от агенция "Новости".

По-рано Barclays обяви, че ще съкрати 4 хиляди свои служители в цял свят, което също доведе до спад на акциите на банката.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Изнасяме кетчуп за Швеция
« Отговор #50 -: Януари 19, 2009, 09:49:44 am »
Изнасяме кетчуп за Швеция


Кетчуп, консерви, пресни плодове и зеленчуци ще изнасяме за Швеция, пише в днешния си брой Стандарт.

За това се договори министърът на земеделието Валери Цветанов с колегата си Ескил Ерландсон по време на "Зелена седмица" в Берлин.

Страната ни може да експортира още тютюн и тютюневи изделия, слънчоглед, сирене, мед, олио, предаде БТА. Министърът и колегата му от германската провинция Шлезвиг-Холщайн - Кристиян фон Бьотихер, подписаха меморандум за сътрудничество между двете страни от 2009 до 2013 г.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Кремиковци с нов инвеститор в сряда
« Отговор #51 -: Януари 19, 2009, 09:51:27 am »
"Кремиковци" с нов инвеститор в срядаВ сряда се очаква решение за това, коя от двете фирми кандидатки ще бъде новият оператор на "Кремиковци", съобщиха от синдикалните централи на предприятието. Това е станало ясно на среща в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в края на миналата седмица, съобщава Монитор.

Предвижда се в началото на новата седмица бонхолдърите, на които бившият собственик на комбината - индийският бизнесмен Прамод Митал, дължи 325 млн. евро, да се срещнат с двете компании кандидати за оператори на "Кремиковци" от Украйна и Бразилия.

След това до 21 януари да се избере новият оператор на металургичния комбинат, а до края на седмицата в него да влязат и първите суровини, необходими за възстановяване на производството, уточниха от синдикатите.

Председателят на синдикалната организация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов очаква в комбината да влезе нов инвеститор, тъй като според него и CSN, и "Смарт груп" имат готовност да поемат завода.

"Смарт груп" и CSN са запознати с реалната ситуация, с необходимите краткосрочни инвестиции, които трябват за пускането на комбината, и дългосрочните, които ще осигурят работа според екологичните и технологичните изисквания. Решението относно бъдещето на комбината и неговата собственост може да бъде взето само от кредиторите, припомниха от синдикатите.

Между 10-20 % ще бъдат съкращенията в металургичния бранш през настоящата година като резултат от проявлението на глобалната криза у нас, сочат разчетите на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Процесът е започнал в края на миналата година заради намаленото производство.

Ефектите обаче се проявяват още по-силно в ситуацията на намалени доставки на природен газ. Навсякъде е намалено подаването на синьо гориво до около една трета. Производството на повечето места е минимално. Това обаче е на цикъл, който обхваща по-продължителен период от време, и по тази причина ефектът ще се види най-рано в края на януари, твърдят от асоциацията.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Русия налива още 40 милиарда долара в банките
« Отговор #52 -: Януари 19, 2009, 09:53:05 am »
Русия налива още 40 милиарда долара в банките


Руското правителство възнамерява да отпусне още 40 милиарда долара в подкрепа на банковата система във връзка с разрастването на финансово-икономическата криза, заяви руският министър на финансите Алексей Кудрин на открилия се в Хонконг Азиатски финансов форум.

"Това е най-уязвимото звено на финансовата система. Отпуснахме съществени ресурси в размер на около 40 милиарда долара за капитализация на банките. Мисля, че този обем ще ни се наложи да увеличим с още толкова в близко бъдеще", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Съхраняваме и ще съхраним устойчивостта на банковата система. За тази цел разполагаме с необходимия ресурс", подчерта Кудрин.

Според него ръстът на руската икономика през текущата година ще бъде между 0-2% срещу 6% през миналата 2008 г.

"През миналата година икономическият ръст на Русия достигна 6%. През 2009 г. очакваме положителни стойности, но на равнището между 0 и 2%", заяви той, свързвайки тази ситуация с оценката на световната икономика и перспективите пред руския износ. Той отбеляза, че правителството ще направи всичко необходимо за поддържане на икономическия растеж.


actualno.com
Активен

sammy_su

 • V.I.P.
 • Карма: +126/-28
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
 • Публикации: 1260
Жилищните кредити поскъпнаха с 30% за година
« Отговор #53 -: Януари 21, 2009, 09:04:05 am »
Жилищните кредити поскъпнаха с 30% за годинаЖилищните заеми в левове и евро поскъпнаха с около 30% за една година. През януари м.г. лихвата и таксите по кредитите в левове са били 8.29%, а през декември - вече 11.03%. За заемите в евро процентът се е качил за една година от 7.6% на 9.9%.

Така цената на кредита се е върнала на високите си нива от края на 2005 г., съобщава вестник "Сега".

Статистиката на лихвите по най-изгодните продукти на банките оповести вчера финансовият сайт "Моите пари". 2008 г. ще се запомни с трите големи вълни на поскъпване на заемите.

Първата беше през пролетта, втората - през юли, а третата - през октомври. Половината от поскъпването за цялата година, т. е. 12-14%, стана именно през октомври, който беше най-черният месец на финансовите пазари. Някои банки, като Райфайзенбанк например, вдигаха лихвите всеки месец от октомври насам, понякога правеха повишения по 3 пъти на месец. При потребителските кредити положението е не по-малко драматично, защото лихвите само през октомври се качиха с 3-4%.

Финансистите като цяло са на мнение, че повишаването на лихвите вече е стигнало горната си граница, но все още е рано процентите да тръгнат надолу.

Наскоро финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че фундаменталните предпоставки за поскъпването на кредитите за частния сектор са почти изчерпани и затова той очаква намаление на лихвите, но не уточни кога. Анализаторът от "Моите пари" Иван Стойков също смята, че поскъпването на заемите едва ли ще продължи, но заради задълбочаването на икономическата криза подобряването на банковите оферти се отлага.

Факт е, че нищо не може да накара родните трезори да подобрят условията по заемите, въпреки че в края на годината междубанковите лихви на българския пазар паднаха чувствително. Индексът Леония например от 6.13% в края на ноември се понижи до 4.04% на 19 януари.

В резултат основният лихвен процент (ОЛП) от 1 януари беше намален с 0.6%. Отделно след сериозното редуциране на минималните резерви през декември и януари БНБ освободи на банките между 2.5 млрд. лв. и 3 млрд. лв.

Това обаче засега не се е отразило в офертите на трезорите към потребителите. Само една от общо 15 изследвани банки - ПроКредит банк, е подобрила условията за жилищни заеми през декември. Намалението на лихвите и таксите за нейните кредити е с 0.41% за заемите в левове и с 0.90% за тези в евро.

news.club.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Олиото на едро поевтиня
« Отговор #54 -: Януари 25, 2009, 04:13:50 pm »
Олиото на едро поевтиня


През тази седмица цената на олиото продължи да пада и на едро стигна 1,98 лв. В пeтък се покачи до 2,01 лв. за бутилка от един литър, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Захарта през същия период се търгува в диапазона 1,47-1,48 лв./кг на едро. Брашното, тип "500", поскъпна с една стотинка и се продава по 0,75 лв./кг. Яйцата също поскъпват с 1 ст. и се продават на едро по 0,21 лв. бройката. Цената на ориза се понижи с 2 ст., до 2,29 лв./кг.

Замразените пилета поскъпнаха с 4 ст., до 3,84 лв./кг средна цена; малотрайните колбаси са с 1,4 на сто по-висока цена и се търгуват по 4,97 лв./кг, а цената на шпековия салам се повишава с 2,7 на сто, до 9,10 лв. за килограм.

Цената на скумрията скача с 6,5 процента, до 3,90 лв. за килограм на едро.

Цената на едро на кашкавал "Витоша" се понижи тази седмица с приблизително 0,9 процента, до 9,04 лв./кг; цената на кравето сирене падна с 1,7 на сто - до 3,98 лв./кг. Зелето поевтинява с четири стотинки и се търгува по 0,44 лв. за килограм на едро.

Оранжерийните краставици поевтиняват с 2,76 на сто за една седмица и се търгуват средно по 2,76 лв./кг. Оранжерийните домати се продават средно до 2,00 лв. за килограм.

Картофите се търгуват средно по 0,54 лв./кг. Цената на портокалите се движи в границите 1,10-1,12 лв./кг, а мандарините поевтиняват с 1,6 на сто, до 1,26 лв. за килограм.

Цената на лимоните пада със 7,9 на сто, до 1,40 лв./кг, а бананите поскъпват по тържищата с 2,6 на сто, до 2,00 лв. за килограм на едро.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Първи индикации за потъване на икономиката ни през май


Първите индикатори за потъване на българската икономика ще се появят през май тази година. Досега икономиката работи по инерция, независимо от ясните показатели, че спада оборотът в страната ни.

Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БНТ.

Той прогнозира спад на инвестициите в България, ценови сривания на пазарите и спадане на оборотите с 30%. Това ще се изрази в намаляването на растежа на БВП. Данев каза, че се очаква повишаване на процента на безработица.

Икономистът смята, че кризите в България са следствие на дефицита на управление на всички правителства досега.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Кризата е филтър
« Отговор #56 -: Февруари 04, 2009, 08:35:33 am »
Кризата е филтър


"Точните числа няма как да коментираме, но като посока би могло да се очаква по-високо ниво на безработица. Това, което наблюдаваме в някои предприятия, най-вече в строителството и в преработващата индустрия, потвърждава тази презумпция. Ограниченият достъп до външни пазари и поетапното свиване на вътрешното търсене ще поставят на изпитание цялата икономика и преди всичко малките и средни предприятия".

Това казва министърът на финансите Пламен Орешарски пред вестник "Новинар" по повод реалните измерения на световната криза у нас. "Моята прогноза може да бъде по-оптимистична само в сравнителен аспект - когато проследим динамиката на развитие на кризата в останалите европейски страни.

На този етап нашата икономика запазва една по-добра кондиция, благодарение на относителния стабилитет на финансовата система и на устойчивостта на фискалната позиция", казва още Орешарски.

Според него "ако погледнем опита от минали кризи, можем да видим, че всяка криза наред с много негативи в социално-икономически план, открива и нови възможности".

"Парадоксално е, че точно кризите са отправната точка за преструктуриране на бизнеса в посока на по-висока ефективност. Фирми, които лесно са функционирали при меки бюджетни ограничители, т.е. лесен достъп до кредитни ресурси и голямо вътрешно търсене, срещат все по-големи трудности и са принудени да оптимизират цялостната си дейност", подчертава министърът. "Може да се интерпретира, че кризата е филтър, който „пропуска" само добре подготвени бизнеси.

За да оцелеят останалите, са длъжни да подобрят своята ефективност посредством прилагане на система от корективни мерки както по отношение на разходите, така и по отношение на пазарните стратегии", казва още Пламен Орешарски.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Петролът падна под $ 40 за барел
« Отговор #57 -: Февруари 07, 2009, 12:26:46 pm »
Петролът падна под $ 40 за барел


На нюйоркската борса цената на петрола падна с 1.6 долара за барел, достигайки 39.51 долара. Петролът тип Brent също понижи цената си - с 1.44 долара, като от снощи барел Brent струва 45.02 долара.

Спадът в цените на черното злато се обяснява най-вече с негативните макроикономически данни в САЩ.

Според официално публикувана информация на Министерството на труда нивото на безработицата в страната се е повишило с 7.2 до 7.6 процента, достигайки 17-годишен максимум. Наред с това ипотечната криза не е преодоляна, като много американци са принудени да напуснат домовете си, понеже не могат да обслужват ипотеките си.

В края на миналата година брокери в Детройт, където поради краха на автомобилните компании хиляди техни служители бяха съкратени, бяха регистрирани куриози - предлагаха се апартаменти за по $ 800. Същевременно хиляди са новопостроените жилища в САЩ, за които не могат да се намерят к упувачи.

Трябва да се припомни, че в средата на 2008 г. петролът достигна ценови връх от 147 долара за барел. Недълго след това, заради избухналата световна финансова криза, цената се срина до 33 долара за барел.


actualno.com
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
"Лукойл" намали цените
« Отговор #58 -: Февруари 20, 2009, 02:14:22 pm »


"Лукойл" от днес намалява цените на всички горива.

Бензин А-95 Н вече се продава за 1 588.80 лв./1000 л., което е повишение с 1,12%.

Цената на бензин А-98 Н също е променена и горивото вече се продава за 1 684.80 лв./1000 л., което е увеличение на старата цена от 4 февруари с 1.06%.

И цената на евродизела е променена и от днес горивото се продава за 1 539.60 лв./1000 л., което е намаление с 1.91%.

Промишленият газьол също бележи промяна на цената си, която е намалена с 1,96 % до 1 500.00 лв./1000 л.

Пропан-бутанът запазва цената си след вчерашната промяна с 3.42%. Горивото се продава за 1 524.00 лв. за тон, пише money.bg.

В момента цените на бензин А-95 на бензиностанциите в съседните страни са :
Скопие - 1.66 лв.; Атина - 1.78 лв.; Букурещ - 1.50 лв.; Истанбул - 2.62 лв.

По българските бензиностанции цените са 1.77 лв. за литър бензин А-95 в „Лукойл" и OMV, в Shell бензин А-95 е - 1.76 лв. за литър, според информация от Министерство на икономиката и енергетиката

На световния пазар барел суров петрол се търгува за $39.27 (31.19 евро).


news.bg
Активен

sammy_su

 • V.I.P.
 • Карма: +126/-28
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
 • Публикации: 1260
Икономическата криза се превръща в хуманитарна катастрофа


Според президента на Световната банка Робърт
Зелик до края на годината броят на хората,
живеещи в "крайна бедност" ще се увеличи
до 90 милиона души


Световната икономическа криза се превръща в хуманитарна катастрофа и бедствие за развиващите се страни, предупреждават Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) в комюнике от състоялото се във Вашингтон заседание на Комитета по развитие на на СБ и МВФ, цитирано от Франс прес.

Икономиката в света се влоши сериозно след последната ни среща. Това оказва особено неблагоприятно влияние върху развиващите се страни, в които кризата се превръща в хуманитарна катастрофа и истинско бедствие, посочват двете международни финансови институции.

Напредъкът в постигането на целите на развитието на хилядолетието, направен със сериозни усилия, е застрашен, се казва в документа.

Кризата вече докара близо 50 милиона души до крайна бедност, повечето от тях жени и деца. Ние трябва да смекчим влиянието на кризата върху развиващите се страни, подчертават СБ и МВФ.

Според президента на Световната банка Робърт Зелик до края на годината броят на хората, живеещи в "крайна бедност" ще се увеличи до 90 милиона души.

Световната банка и МВФ призоваха страните донори да ускорят отпускането на средствата, обещани на развиващите се страни, за да им се помогне да преодолеят глобалната икономическа криза, и дори да "отидат по-далече от вече поетите задължения.

expert.bg
Активен