Ха, я вижте това нещо, явно това, което се случва, няма да засегне само нас, обикновенните граждани, защото се оказва, че от услугите на торент тракерите се възползват и други лица, за които се предполага, че им е по джоба да си купуват оригинални дискове:
Кой друг освен обикновения потребител се възползва от това срещу което се "борят" НСБОП и ГДБОП:
ТУКА ето и едно видео, от минали събития, които сега отново се повтарят, вижте какво ще се случи отново и как правителството насърчава българският предприемачески дух, но за жалост незаконен бизнес:
Една малка извадка от ЗАПСП (Закон за авторското право и сродните му права ), която ми се стори абсурдна:
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Наказания
Чл.97. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1998 г.) Който в нарушение разпоредбите на този закон:
1. (изм.,ДВ,бр.28 от 2000 г., бр.99 от 2005 г.) възпроизвежда или разпространява видеоносители с възпроизведени на тях филми или други аудио-визуални произведения изпълнения, записи на филми или други аудио-визуални произведения;
2. (изм.,ДВ,бр.28 от 2000 г., бр.99 от 2005 г.) възпроизвежда или разпространява звуконосители с възпроизведени на тях произведения, изпълнения или звукозаписи;
Коментар: За разпространява добре, но за възпроизвежда, това какво значи, че и в къщи дори не мога да си гледам филмите и да си слушам музиката???
4. (изм.,ДВ,бр.28 от 2000 г.) предоставя звукозаписни или видеозаписни услуги на други лица с цел изготвяне на единични копия от произведения или други обекти, защитени от този закон;
Коментар: Това означава ли, че като си купя диск, не мога да го дам на приятел, защото не мога да съм сигурна, че ако му хареса филма или музиката, няма да си я запише на компа??? Пък дори и да си запише филма, няма да отвори кино салон, за да го прожектира все пак, все едно ако му дам сутрешният вестник, той ще си го ксерокопира....сигурно и това е забранено, малиииииииии...колко пъти съм си копирала статии от вестника, които са интересни и мисля, че ще имат историческа стойност за идното поколение, ужас, сега ще изгоря всичко...да не би да се превърна във вестнико-пират!
8. (изм.,ДВ,бр.28 от 2000 г.) притежава компютърна програма, като знае или има основание да предполага, че това е незаконно;
Коментар: Вчера си свалих една програма от един сайт, но пък нямам крак за нея и все ми иска регистрация, сигурно е незаконна, няма да чакам да ми изтече 15 дневният срок, в който мога да я изпробвам, веднага я изтривам!
9. (нова,ДВ,бр.28 от 2000 г.; изм.,бр.99 от 2005 г.) възпроизвежда, съхранява в паметта на компютър, разпространява или използва по друг начин компютърни програми;
Коментар: Ужас, имам толкова програми, които са съхранени в паметта на компютърът ми, може би трябва и тях да махна, нищо че си имам лицензионен кей, пък и пари съм давала за тях, то тук това не е уточнено, може би и те се считат за незаконни, щом ги възпроизвеждам и съхранявам...
Еми да спрем до тук, според мен в този закон има доста пропуски и неточно написани неща! Според него едва ли не всеки човек е нарушител, еми за бога братя, трийте всичко, така поне ще знаете със сигурност, че не сте нарушители! Нищо, че вече няма да може да гледате легално закупените от вас филми, или пък да си качвате снимките в компютърът, е да ама за това трябва да използвате програми, които доста често може да си свалите безплатно от интернет, програми, които по принцип са безплатни и не се плаща за тях, но от къде можем да сме сигурни, че това е законно, след като прочетохме набързо законът за авторските и сродните му права, според който са незаконни "компютърни програми"
??
Едно време, имаше един лозунг
"За бога братя, не купувайте!!!", мисля, че му дойде времето отново да го издигнем, пък да ги видим чалгаджийките, колко ще им се купуват дисковете!!!
п.п.Между другото, в чуждите сайтове има доста българска музика, да не забравяме все пак, че половината България е на вън!!! Онзи ден открих в един американски сайт, направен от българи, доста музика и бг филми, които не можеш дори да срещнеш из бг тракерите!
Желая приятен ден и забавления на всички потребители на
Р2РBG!!!