www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Преглед на печата  (Прочетена 568308 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #15 -: Април 08, 2009, 08:21:19 am »
8 април"И капитан на "Слава" сред пленниците в Сомалия", отбелязва "Труд". Капитан на отвлечения от сомалийски пирати кораб с 16 български моряци на борда е Дарин Матеев. Той е командвал преди 20-ина години първата и единствена българска подводница "Слава". Не е известно местонахождението на отвлечения кораб "Маласпина касъл", а похитителите не са искали подкуп, съобщи заместник външния министър Милен Керемидчиев. След разговорите на президента Георги Първанов в понеделник вечер в Истанбул с държавния глава на САЩ Барак Обама и с премиера на Испания Хосе Сапатеро те са се ангажирали да съдействат за решаване на кризата.

 
"Чарът на Станишев - коз в кампанията на БСП", коментира "Труд". Авторът посочва, че ако Сергей Станишев приеме да идентифицира БСП със своя образ, това ще бъде първата лидерска предизборна кампания за столетната партия след 1989 г. Кои биха били предимствата? Станишев може да превърне личния си рейтинг в печалба за партията. Освен това лидерска кампания ще остави зад кадър познати и компрометирани лица в БСП и ще даде знак за смяна на поколенията. Станишев има какво да покаже - от политик, който имаше нужда от асистенти начело на партията и на правителството, израсна до лидер, който може да тропне по масата. Какви са недостатъците? БСП рискува да скрие свое основно предимство - екипът. В добавка младият лидер има по-малка харизма от тази на Бойко Борисов. И накрая - спорно е дали БСП - партия с история, вражди и биография - ще преглътне лесно подобен род кампания.

 
"Цветанов прогласи Борисов за премиер", научаваме от "Телеграф". Три месеца преди парламентарния вот формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви неформалния си шеф Бойко Борисов за премиер и започна да реди кабинет. Макар според конституцията кой да състави следващото правителство е в ръцете на избирателите, Цветанов отсече в интервю: "Партията ще има пълно мнозинство и собствено правителство с премиер Бойко Борисов."

 
"ГЕРБ е инженерен проект на левицата", смята политическият психолог Антоанета Христова. В интервю за "Сега" тя развива тази своя теория. Би могло ГЕРБ да бъде разглеждан като инженерен проект на левите за овладяване на дясното пространство. В историята и в политиката обаче често се случва големите теории и конспирации да бъдат проваляни заради даден непредвиден фактор, който е извън възможността да се контролира. В случая Бойко Борисов може да е усетил силата си като лидер и да е започнал да прави някои по-самастоятелни действия, неочаквани от тези, които са го проектирали, т.е. започнал е да се автономизира. Но реално към този момент проектът успява. Какво ще се случи по-нататък е трудно да се каже.

 
"Колчаков напусна СДС, чакат се още оставки", отбелязва "Труд". Депутатът Иван Колчаков напусна групата на ОДС в парламента и партията си СДС. Според него от ОДС нищо не е останало, след като напуснаха 5 от 6-те партии в коалицията. "Сега депутатите имат право да решат да останат ли в организацията, която се превръща в придатък на Иван Костов", обясни Колчаков. Щели да го последват и други колеги, които да търсят реализация в "нова консервативна група". Според седесари става дума за групата на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. "Който иска да пречи, по-добре да напусне", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

 
"ДПС срещу президента за прага за коалициите", пише "Труд". ДПС не приема аргумента на президента Георги Първанов срещу вдигане на бариерата за парламента за коалициите на 8%. Мотивът на държавния глава, че повишаването на прага е промяна на правилата за вота в 12 без 5, се отнася и за въвеждането на мажоритарни кандидати, каза на брифинг заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. А президентът особено държи парламентът да приеме избора на личности. От ДПС подкрепиха вчера БСП на 5 юли да гласуваме за 31 мажоритарни кандидати - колкото са избирателните райони. Вчера БСП отложи със седмица решението си за бариерата.

 
"Каним чужденци за чиновници", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с министъра на държавната администрация Николай Василев. Той припомня, че още преди година променихме Закона за държавния служител, като дадохме възможност европейски граждани да работят на всякакви нива в нашата администрация. До момента такива примери или са много малко, или изобщо няма. Но след година вероятно картината ще се промени, смята Василев. В Западна Европа е съвсем нормално да има движение на хора, да има мобилност на пазара на труда. Въпрос на време е тази идея да се реализира и у нас, няма лошо да започне още тази година.

 
"Станишев подхващал кризата с боклука", информира "Труд". След нарочна среща с екоминистъра Джевдет Чакъров и заместник здравния министър Емил Райнов премиерът Сергей Станишев разпоредил още днес министрите на здравеопазването, околната среда и на регионалното развитие да му представят подробен писмен доклад за кризата в сметосъбирането, както и конкретни предложения за неотложни мерки от изпълнителната власт за нейното преодаляване. 

 
"Плащаме с SMS глобите на КАТ", обявява от първа страница "Труд". Нова електронна система, която ще работи в цялата страна, ще демонстрира днес вътрешният министър Михаил Миков в КАТ-София. Полицаите ще бъдат снабдени с устройство, чрез което ще се издава електронен фиш. Ще бъде достатъчно неговата серия и номер да бъдат изпратени на кратък номер 1669 до всички мобилни оператори. Освен с SMS глобите по Закона за движение на пътищата ще се плащат и по интернет.

 
"Станишев към банките: Давайте кредити", пише на първа страница "Стандарт". Това призава премиерът Сергей Станишев по време на наградите за млад мениджър. "Давайте кредити на реалния сектор и на домакинствата. Така ще им помогнете да донесат по-лесно кризата", каза Станишев. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и е сравнително по-малко засегната от кризата във финансовия сектор от останалите страни в Европа. Социалният министър Емилия Масларова вече откликна на призива. Допълнителни 1,7 млн. лева от Националния план по заетостта ще бъдат пренасочени към закъсали в кризата фирми. Това решение взе вчера съветът за насърчаване на заетостта.

 
"Да спасим фирмите с безлихвени кредити", предлага министърът на отбраната Николай Цонев. В интервю за "24 часа" той обяснява, че у нас няма банкова или ипотечна криза, а кредитна криза. Затова на фирмите да се предложи безлихвен кредит от 100 хил. лева, ако поддържат минимум 55 работни места с минимум заплата от 400 лева. Според министъра след 1 година парите ще се върнат обратно на държавата, а ефектът ще бъде изумителен. Освен това Цонев лансира идеята по време на кризата държавата да използва военен алгоритъм на управление. Аргументът - военната наука е най-точната наука за управление.

 
"Ще удържат ли политиците ни гнева на Брюксел за еврото", е анализът в "24 часа". Посочва се, че Европейската централна банка /ЕЦБ/ е против страните от Източна Европа да възприемат еврото  без пълно членство в еврозоната. Но евентуалното едностранно премане на еврото в България ще отстрани риска някой политик популист да премахне валутния борд и да започне да печата пари. Проблемът с едностранната евроизация е, че за да се случи тя, нашите политици трябва да са готови да понесат гнева на ЕЦБ и трябва да отстояват решението си пред европейските институции. Това би била трудна битка и не е ясно дали в България има политик, който може да я поведе. Вторият проблем е, че едностранна евроизация без подкрепата на ЕЦБ няма да осигури пълните позитивни ефекти от приемането на еврото.

 
"Орешарски пак стана пречка за европарите", акцентира "Сега". ЕК не е доволна от гаранциите, които България й дава, че системите за контрол за изразходването на парите по европейските програми са ефикасни. Това заяви вчера в Брюксел говорителят на ЕК по регионална политика Денис Абът. За да разреши Брюксел междинните плащания по европейските оперативни програми, страната ни трябва да се справи с проблема с числеността и квалификацията в одитното звено във финансовото министерство. А също така цялостно въвеждане и ефективно функциониране на електронна мониторинг система за наблюдение и контрол на дейностите и плащанията по всеки отделен европроект. А това отново е работа на ведомството на Пламен Орешарски. "Говорителят явно не разполага с най-новата информация", коментира пред вестника вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

   
"Доган губел силата, свива се наполовина", пише "24 часа". ДПС ще се лиши от близо половината си гласове след изборите за Европейски парламент и няма да се представи убедително на националния вот след тях. Това гласи обявената вчера в Брюксел първа прогноза за резултатите от евроизборите в 27-те страни членки на ЕС, направена от една от големите компании за връзки с обществеността "Бърсън Марстелър". Според проучването ДПС ще загуби поне 2 от 4-те си депутатски места в европарламента, както и 50 на сто от бюлетините си. Според евродепутатът от движението Филиз Хюсменова обаче ДПС не само няма да изгуби гласовете си, но и ще мобилизира целия си ресурс за подобаващо представяне. БСП също ще загуби едно от петте си кресла, но ще прибави гласове, което ще я изведе на втора позиция. НДСВ, което сега има 1 парламентарист ще удвои присъствието си. "Атака" ще се прости с 2 от 3-те си места. ОДС и Движение "Напред" ще имат по един представител. Най-многочислена ще е групата на ГЕРБ с 6-ма евродепутати, при 4 сега.
(БТА)
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #16 -: Април 09, 2009, 10:26:36 am »
9 априлЗападни компании прехвърлят бизнеса си в България
в. Новинар


Много инвеститори от Западна и Централна Европа могат да прехвърлят производствата си в България заради по-ниските цени, заявиха експерти от Световната банка на дискусия относно икономическото развитие на страната ни до 2020 година.

Според тях изместването на вложенията към България ще е резултат от световната финансова криза, тъй като в страната ни е по-евтино. За да стане това обаче, трябва да се направят структурни реформи, като водеща е борбата с корупцията, смятат експертите.

КАТ ще глобява шофьорите и електронно
в. Дневник


Нова система за плащане на глобите ще въведе до две седмици КАТ, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Софтуерът ще бъде изпробван два месеца. Според МВР така ще се улеснят гражданите при плащането на глобите и ще се увеличи събираемостта. По думите на Миков обаче нововъведението "няма да гарантира спирането на корупцията по пътищата".

Засега промяната ще засегне само издаването на фишове. Чрез специално устройство пътните полицаи ще маркират шофьорските книжки и ще въвеждат данните за нарушението. Оттам информацията ще отива в електронна база данни. След това чрез съобщение от мобилния си телефон или по електронен път санкционираният шофьор ще може да плати глобата.

Здравната каса е "на червено" с 200 млн. лв.
в. Дневник


Финансовата криза удари и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като само за първите три месеца на годината в институцията са постъпили 210 млн. лв. по-малко от очакваното. Планираните приходи за тримесечието са 553 млн. лв., а по предварителни данни за този период в касата ще бъдат приведени едва 339 млн. лв. от осигуровки, съобщиха за "Дневник" от касата. От НЗОК обясниха, че ще обсъдят с Националната агенция за приходите какви са причините за намалената събираемост на вноските и ще решат какви мерки да предприемат за ограничаване на разходите. Една от възможните причини за по-малкото пари е увеличаващата се през последните месеци безработица, при която все повече хора остават без здравни осигуровки, смятат експертите.

Адвокати и счетоводители най-много пазаруват яхти
в. Новинар

Адвокати и счетоводители купуват най-много яхти в България. Това казаха за „Новинар” собственици на фирми за продажба на луксозните плавателни съдове на яхтено изложение, което беше открито вчера в „Интер Експо Център” в столицата и ще продължи до 12 април.
Заможните българи не се притесняват от икономическата криза у нас и пазаруват яхти, като държат задължително да имат кожен салон и голяма мощност, разказаха търговците. Други екстри, които богаташите искат да ползват, са душ, платформа за скачане във водата и мокър бар.

Над 10 млрд. долара трябва да са обезщетенията за тракийските имоти
в. Сега


Прецизните сметки ще надхвърлят лансираната от тракийските дружества сума от 10 милиарда долара за обезщетенията срещу заграбените имоти в Турция, прогнозира председателят на Държавна агенция "Архиви" Боряна Бужашка в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Става дума за проблема с обезщетенията за имотите на тракийските българи в Източна Тракия и Мала Азия, изоставени при принудителното им бягство през 1913 г. Според председателя на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитрев около 15% от населението на България е засегнато от този проблем.

Гаранционният фонд към ББР е на финалната права
в. Дневник


В ход е процедурата по договаряне на гаранции от Националния гаранционен фонд към Българската банка за развитие (ББР). Сключват се и рамкови договори с търговските банки, чиито клиенти ще се възползват от гаранциите. Това каза пред "Дневник" Ангел Геков, изпълнителен директор на ББР. С тези гаранции ще се подкрепят малки и средни предприятия, включително и земеделски производители, които изпитват недостиг от обезпечения, уточни той. Заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев също обясни за "Дневник", че се водят активно разговори с ББР за покриване на обезпечения по агрозаеми на дребните стопани чрез гаранционния фонд към банката. Производителите настояват за държавно гарантиране от години, като неведнъж са предлагали Държавен фонд "Земеделие" да покрива тези гаранции. Причината е, че поради липса на кредитна история голяма част от земеделците ще бъдат отрязани от предварително финансиране, което ще блокира достъпа им до европейски субсидии по програмата за селските райони, припомниха представители на различни земеделски асоциации. Първите два продукта на Националния фонд за гарантиране вече са разработени - гаранции за инвестиционно финансиране и за оборотно финансиране. И в двата случая максималният размер на покритието е до 50%.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #17 -: Април 10, 2009, 08:19:33 am »
10 април14 дни ще обмисляме потребителски заем
в. Сега


Всеки, който сключи договор за потребителски заем между 400 и 40 000 лв., ще може да се откаже от него в рамките на 14 дни от подписването му. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, които се налагат заради евродиректива, съобщи вчера шефът на дирекция "Защита на потребителите" в Министерството на икономиката Емил Алексиев.
Според Алексиев се готви нова стратегия за защита на потребителите за периода 2010-2013 г. и в нея ще се предвиди по-голяма защита и за получателите на ипотечни кредити. Трезорите, които ги отпускат, ще са длъжни да представят повече предварителна информация, която да не заблуждава клиентите. Ще се запишат и по-строги изисквания към рекламирането на жилищните заеми.

Кабинетът отряза извънредните обезщетения за "Кремиковци"
в. Сега


Вълна от съкращения в "Кремиковци" ще се отприщи от 25 април т.г. и ще протича на етапи до края на юли. Това стана ясно вчера от изказване на социалния министър Емилия Масларова, която съобщи, че заедно с икономическия министър Петър Димитров са разгледали този план на вчерашното заседание на кабинета.
Масларова даде да се разбере, че исканията на синдикатите всеки металург да бъде обезщетен с по 30 работни заплати няма да се сбъднат. "Ако вас ви съкратят, ще ви дадат ли 30 работни заплати?", попита риторично тя журналистите в МС. След това ясно очерта какви компенсации реално могат да очакват металурзите. "Тези, които излязат на пазара на труда, 6 месеца ще получават над минималната работна заплата - около 300 лв., при условие, че имат стаж над 12 години. Ако 3000 или 5000 души са важни за икономиката, не по-малко важни са и други хора, които искат да работят", отсече Масларова.

Русия пак поиска “Булгартабак”
в. Стандарт


Зададат ли се тежки преговори между София и Москва, Кремъл вади "Булгартабак" от нафталина. В разгара на пазарлъка за тръбите на газопровода "Южен поток" Русия поднови претенциите към свои бивши собствености, сред които и тютюневия ни холдинг. "Москва има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз. Включително предприятието "Булгартабак". Това обяви началникът на стопанския отдел в администрацията на руския президент Владимир Кожин в интервю в московското издание "Трибуна".
Претенцията на руската страна периодично се подновява в последните години. Позицията на властите в София обаче е неизменна - исканията са неоснователни и Москва не разполага с документи, които да доказват собствеността й върху въпросните имоти у нас.

Продават се над 20 проекта за соларни паркове и земи за тях
в. Дневник


Офертите за продажба на проекти за соларни паркове или земи за тях се увеличават. Това показват обявите в сайта на "Файненшъл таймс" в партньорство с портала за продажба на бизнеси BusinessesforSale.com.
Ако преди месец основните предложения от България там бяха за ваканционни имоти и хотели, то последните дни вече се търсят купувачи и за над 20 проекта за соларни паркове или само земя за тях. Те са с мощност от 70 kWp до 15 mWp и се намират както в Северна България - в района на Враца, Русе, Шумен, Търговище и Варна, така и в Южна България край Сливен и Ямбол. В България тези проекти всъщност се предлагат от агенцията "Българска земя БГ".

Висшите чиновници ще бъдат проверени за имоти
в. Дневник


Ще бъдат проверени имотите на служителите на ръководни длъжности в държавната администрация. Това е една от антикорупционните мерки, които е обсъдила в четвъртък правителствената комисия за превенция и противодействие на корупцията под ръководството на вицепремиера Меглена Плугчиева. Идеята е проверките да са постоянни, тепърва ще се мисли по какви правила ще бъдат извършвани.
Общо 80 мерки за борба с корупцията са обсъдили експертите. Предвижда се създаване на механизми за наблюдение на медицинското обслужване чрез допитване до пациентите. За директорите и учителите в детските градини и училищата ще се разработи етичен кодекс. Доброто управление на общините пък ще се измерва с индекс. Ще бъдат разписани и правила за защита на информационните системи в държавната администрация.

Всеки втори избира хотел в интернет
в. Стандарт


53% от туристите в Пампорово са избрали и резервирали ваканцията си в интернет. Това показва проучване на хотелиерите в курорта, подкрепено от общините Смолян и Девин. Повечето гости предпочитали да имат пряк контакт с домакина си. Най-много ски в курорта през тази зима са карали англичани, руснаци и македонци. През тази година се възобновява и интересът от Гърция, Сърбия и Румъния, показва анкетата. Всеки трети турист не е доволен от инфраструктурата в Пампорово. Клиентите хвалят най-много обслужването и персоналното отношение на служителите.

"Военното НДК" излиза на пазара с цена около 100 млн. лв.
в. Дневник


Военното министерство е на крачка от продажбата на апетитен имот в центъра на столицата, известен като "военното НДК". В четвъртък правителството промени собствеността на имота от публична държавна в частна и упълномощи министъра на отбраната Николай Цонев да проведе търг с тайно наддаване. Първоначалната цена ще бъде определена от данъчната оценка плюс 40% и се очаква да бъде около 100 млн. лв., съобщиха пред "Дневник" от министерството.
Националният армейски комплекс се намира между бул. "Скобелев" 23, "Петте кьошета" и НДК. Строителството на комплекса обаче е незавършено и до момента военните са вложили над 20 млн. лв. Имотът е 50 хил. кв.м разгъната площ с подземен паркинг, кино, конферентни зали, офиси, хотелски комплекс и SPA център.

Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #18 -: Април 11, 2009, 09:12:20 am »
11 априлДоставки през Гърция и Набуко ще осигурят 40% от потреблението на газ
в. Дневник


Доставки през Гърция, газопроводът Набуко и терминал за втечнен газ ще гарантират 40% от потреблението на газ в България през 2020 г. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на питане на депутата Яне Янев. В момента България е 100% зависима от доставките от Русия. България преговоря с Гърция за изграждане на газопровод Димитровград - Комотини, които да даде възможност за алтернативни доставки през южната съседка.

Потреблението на енергия е намаляло двойно спрямо 2008 г., заяви Ковачки
в. Дневник


Двойно е намаляло енергопотреблението в страната спрямо миналата година и то за сметка на промишлените предприятия. Това съобщи днес в Перник Христо Ковачки. По думите му на енергийния пазар на Балканите в момента има свръхпредлагане на електроенергия, което заедно с намаленото потребление е довело до силен спад на цените на тока. Ковачки упрекна НЕК, че не търси купувачи на електроенергия. "Ако преди сме изнасяли по 2000 мгвт, сега количеството е спаднало на 100-150 мгвт", подчерта Ковачки. Той съобщи, че в същото време се внасят суровини от Русия за 6-7 млрд. лв.

Евтин и некачествен мед залива пазара
в. Новина
р

Евтин и некачествен мед е залял пазара в столицата. Той подбива цените на истинския мед, защото ментето се продава с около 4 лв. по-евтино. Това каза вчера Боян Първулов от столичния браншови пчеларски съюз. По думите му търговци изкупуват евтино мед от производители и после го сместват с изкуствена фруктоза. Истинският мед съдържа само естествена глюкоза и фруктоза.

Проверяват имоти на богаташи в чужбина
в. Стандарт


Скъпите и луксозни имения, яхти и автомобили няма да избегнат проверка на данъчните, дори да се намират в чужбина. След като Националната агенция за приходи определи на кои богаташи ще прави ревизии, защото имотите им надвишават многократно официалните доходи, ще провери и какви къщи, яхти и коли притежават в чужбина. Това стана ясно, след като вчера в Пловдив 36 данъчни експерти от 21 страни обмениха опит как се правят ревизии на граждани.

Пощите търсят частен партньор
в. Стандарт


Частен партньор, който да инвестира в развитието на куриерските и финансови услуги търси "Български пощи" ЕАД, обяви шефът на дружеството Енцислав Харманджиев. До края на май предстои да се обявяват два конкурса за намиране на фирми, които да си партнират с дъщерните дружества "Булпост/EMS" и "Финанс Пост". До края на годината няма да има съкращения в пощите, обеща Харманджиев. До 1 януари 2011 г. е удължен срокът за монопол на пощенските пратки. Служители на "Български пощи" ще разнасят и пратки на два частни оператора - "Т-пост" и "МИМБ експрес", срещу заплащане.

Януарските сметки за парно отиват в съда
в. Сега


Федерацията за защита на потребителите в България заведе дело срещу столичната "Топлофикация" заради проблемите с януарските сметки за парно в София. "Жалбата е подкрепена с исковете на 200 столичани, които са недоволни от нереално високите януарски сметки, спирането и намаляването на топлоподаването по време на газовата криза и липсата на реална компенсация за това", съобщи за "Сега" председателят на федерацията Павел Кърлев.

Фонд "Тютюн" се оказа безсилен пред една фирма
в. Сега


Над 4 месеца фонд "Тютюн" не може да спре фирма, която държи тютюна на 200 души от Благоевградско и Гоцеделчевско, без да им плаща. Дупнишката кооперация "Агра", която няма разрешение за преработка на суровината, продължава да изкупува тютюн от хората, като последното й обещание е да започне да им превежда парите след 21 април, съобщи вчера пред БНР шефът на фонда Гюрсел Емин.
Измамата не била за 2.2 млн. лв., както твърдят тютюнопроизводителите, а за 704 448 лв., обяви шефът на фонда. Той заяви, че още през декември ведомството е излязло с платена публикация в регионален вестник, за да предупреди хората, че не трябва да продават суровината си на тази фирма, защото тя няма лиценз. Изглежда, в региона не четат местните вестници, защото производителите са предали на "Агра" 60 тона.

БНБ вади три лева нацяло
в. Стандарт


Три лева и монета от 3 стотинки ще видят гостите на БНБ, които ще влязат в Храма на парите днес и утре. Централната банка отваря врати по повод 130-ата годишнина от основаването си. Банкнотата и монетата с нестандартния номинал са пуснати в обращение през 1951 г. по съветски образец. Те са единствените подобни и са част от музейната сбирка на БНБ. Първите ни банкноти след Освобождението от 20 и 50 лева също ще могат да видят посетителите на централния трезор. Те са печатани в Санкт Петербург. Първата ни емисия монети от 1881 г. също е правена зад граница - в Бирмингам, разказа Инес Лазарова, шеф на музея на БНБ.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #19 -: Април 14, 2009, 08:44:44 am »
 14 април"България eр" иска да вземе стария терминал на летище София
в. Дневник


Авиокомпания "България ер" проявява интерес към концесия на стария терминал на летище София. Тя е изпратила писмо до ръководството на аеропорта за интереса си да стопанисва терминала и на този етап се явява най-сериозният кандидат за него. Превозвачът е собственост на "Бългериън авиейшън груп", която се държи от "Химимпорт". "Заявихме желание да вземем терминала под наем или на концесия, но всичко зависи от решението на летището", каза изпълнителният директор на "България ер" Димитър Павлов.

Според ръководството на летището разговорите са в начален етап. "Водим разговори за съвместно използване на терминала, наем или концесия", потвърди изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. Една от идеите е летището да създаде смесено дружество с "България ер" за съвместна експлоатация. Като пример от аеропорта сочат "Луфтханза", която има съвместно дружество с летище Франкфурт. Формално няма европейска забрана превозвач да притежава и терминал и доста примери могат да бъдат посочени, казаха от летището.

НДСВ праща кабинета на съд
в. Сега


За пръв път в историята на България партия от управляващата коалиция ще даде под съд правителството, в което участва. НДСВ ще оспори пред Върховния административен съд решението на кабинета за скандалния бартер за сграда на данъчните с фирма на Ирена Кръстева, съобщи вчера пред Дарик радио Владимир Каролев.

Преди дни правителството разреши държавата да апортира четири сгради на Националната агенция по приходите (НАП) в идеалния център на столицата в смесено дружество, в което тя ще има миноритарен дял. Срещу това ще получи нова сграда на приходната агенция. Държавата избра без конкурс за свой съдружник частната фирма ИПК "Родина", управлявана от близката до ДПС Ирена Кръстева, издател на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Експрес".

БСП започва да омеква за боклука
в. Сега


На фона на тежките упреци за злоупотреба с власт и предизборно заиграване с боклука БСП започна да разколебава позицията си по кризата в София. Червените общинари вчера се разграничиха от кабинета в решението му да заобиколи общината и да обяви едностранно кризисно положение в града. С половин уста срещу връщането на "Новера" се изказа и областният управител Тодор Модев. От разискванията на свиканото вчера извънредно заседание на СОС обаче стана ясно, че кабинетът засега не възнамерява да отмени кризата в София. Смята само да намали работата на бившия концесионер. Така най-вероятно "Новера" ще бъде отстранена от дейностите, в които се дублира с останалите 8 фирми, които чистят столицата - сметосъбиране и метене, и ще продължи само да мие и да извозва едрогабаритни отпадъци.

Стачка затвори част от магазините в столичния мол CCS
в. Дневник


Близо половината от търговските обекти в столичния мол City Center Sofia (CCS) посрещнаха работната седмица със затворени врати. На витрините им висеше обявление за стачка, с което наемателите се извиняваха на клиентите си за създаденото неудобство и аргументираха действията си с наложеното им със задна дата повишение на наема. Сред протестиращите е и наемателят на най-много площи в мола, управляващ киносалоните, Cineplex. Това е и най-притеснителният факт за останалите наематели, защото именно развлекателната част на търговския център привлича най-голяма част от посетителите. Стачката е първа в столичен мол, но беше предшествана от две подобни във Варна.

Милионерите се множат
в. Стандарт


Милионерите у нас се множат като гъби напук на кризата. Поне 40 българи са изкарали над 1 000 000 лева през миналата година и съвестно са обявили доходите си пред данъчните. Това са хората, които имат да довнасят над 100 бона в хазната. Заедно с богаташите, които са платили авансово налозите си през 2008 г., броят на спечелилите над милион за година набъбва значително. Легалните милионери за петилетка са се умножили над 8 пъти.

За 2003 г. едва петима българи са платили над 100 000 лв. данъци, въпреки че ставките тогава бяха значително по-високи. През миналата година пък четирима нашенци обявиха над половин милион за довнасяне, след като подадоха декларациите за доходите си.

София дава 4 дка в Борисовата градина за голф игрище
в. Дневник


Голф игрище от 4 дка ще бъде построено в Борисовата градина срещу сградата на Българското национално радио в София. Това е една от точките в дневния ред на столичния общинския съвет, която ще бъде обсъдена в четвъртък. Вносител на предложението е Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Предвижда се в комплексът да има голф игрище за къса игра и детски миниголф. "Това няма да е стандартното игрище - ще има само четири къси дупки", заяви Кирилов. Избраният терен е собственост на общинското дружество "Спортна София 2000", като то ще отдаде под наем мястото. Наемателят ще бъде избран с конкурс. Предложението за терена е на ръководената от рекламния бос Красимир Гергов Българската голф асоциация, като първоначално идея е било за място зад НДК.

investor.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #20 -: Април 22, 2009, 08:39:47 am »
22 април
Ковачки вещае криза още 10 години

в. Стандарт


Финансовата криза ще продължи най-малко още 10 години, прогнозира бизнесменът Христо Ковачки в Хасково днес. Според него най-силно кризата ще се усети у нас тази зима и идната пролет. По думите на Ковачки сегашното ниво на безработицата у нас е от порядъка на 15-16 %, а в края на годината ще стигне нива до 20 -30 на сто, което ще доведе икономиката ни до колапс.

Всеки пети българин иска еврото

в. Новинар


Всеки пети българин е на мнение, че въвеждането на еврото у нас ще намали негативните ефекти от икономическата криза. Това става ясно от проучване на компанията Евробарометър по повод ефектите от приемането на еврото. Около една трета от анкетираните българи са на мнение, че приемането на единната европейска валута ще има по-скоро негативен ефект върху икономиката. Компанията е направила проучване и в други държави в ЕС.

Митал поиска да се върне в "Кремиковци"

в. Новинар


Индийският бизнесмен Прамод Митал иска да се върне в „Кремиковци”, съобщиха за „Новинар” информирани източници от комбината. Формалният собственик на 71 процента от банкрутиралото предприятие иска да предложи оздравителен план за завода. Според Митал, за да се подобри състоянието на „Кремиковци”, може да се инвестира в съоръжения, които произвеждат стомана от скрап. Вложения обаче не са предвидени в коксохимичното производство и доменните пещи. Преди около година предприятието, стопанисвано от индийския бизнесмен, беше обявено в несъстоятелност заради неизплатени дългове.

България стана отличник в ЕС по ръст на строителството

в. Сега


Българският строителен бизнес се оказа най-малко ударен от кризата, показват данните на Евростат за 27-те от ЕС за февруари. Обемът на строителните работи у нас не само не се е свил, но е пораснал с 2% спрямо януари. Ръст има само в още пет държави, като най-близък до нашия резултат имат германците - 1.9%. В Румъния пък строителите са "свили платната" с рекордните 8.6 на сто. Сериозен месечен спад отбелязват също Испания (-5,3%) и Чехия (-2%).

Путин отказа на българския Давос

в. Стандарт


Руският премиер Владимир Путин няма да присъства на предстоящата енергийна среща в София, която ще се проведе на 23 и 24 април. Информацията е потвърдена официално от говорителя на руския министър-председател, съобщи Ройтерс. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че промяната в плана не е свързана с проблеми в преговорите с България за газопровода Южен поток. На срещата в София, наричана още "българският Давос", която е под егидата на президента Първанов, Русия ще бъде представена от министъра на енергетиката Сергей Шматко, посочи Ройтерс.

Скандален закон ще бъде приет светкавично

в. Дневник


Парламентът ще одобри безпрецедентно бързо скандалния законопроект за публичното радиоразпръскване, който във вторник беше приет на първо четене със 124 гласа "за", 43 "против" и без въздържали се. Близо три часа дебатите се въртяха не около разпоредбите, а около друг казус - в залата нямаше представител на правителството, който да защити проекта. В последния момент дойде външният министър Ивайло Калфин. Той поиска от депутатите да подкрепят законопроекта на първо четене. Калфин обясни, че този парламент е приел вече Закона за електронните съобщения, който изисква приемането и на закона за радиоразпръскването. Да се отрича необходимостта от този законопроект означава да не се спазват законите, каза вицепремиерът. Документът беше изготвен на тъмно, а негов вносител е лично премиерът Сергей Станишев.

Наши богаташи наливат парите си във ВИП имоти

в. Новинар


Богатите българи започват масово да инвестират в супер луксозни имоти у нас заради икономическата криза, която свали и цените на ВИП къщите. Хит в момента сред баровците е покупката на домове, които струват не по-малко от 1,5 млн. евро, научи „Новинар”. Сделката с такъв вид имоти е изгодна, тъй като заради кризата купувачите се отдръпнаха от пазара и собствениците бяха принудени да свалят цените, ако искат да ги продадат, обясниха брокери. По думите им в момента има стотици запитвания на седмица от чуждестранни и български предприемачи за покупка на ВИП имоти.

Варна газова столица на Балканите

в. Стандарт


Още тази година ще можем да добиваме природен газ от новото находище "Каварна" край Галата, стана ясно днес на срещата -дискусия във Варна. Според най-консервативните прогнози новото находище е с 650 млн. куб. м газ, залагаме на 800 млн. куб. м, но се надяваме на 1,5 млрд. куб м, обяви шефката на фирмата-концесионер "Мелроуз рисорсиз" Дориета Ангелова. Това означава да имаме газ през зимата ,допълни тя. Паралелният проект, над който се работи, е превръщането на изчерпаното вече находище "Галата" в газохранилище с вместимост 1,2-1,4 млрд. куб м. За целта по морското дъно трябва да се положи 7-8-километрова тръба.

Свършват парите за големи проекти в София

в. Дневник


Големи общински проекти в София може да бъдат блокирани заради изчерпването на предвидените в бюджета пари за отчуждителни процедури. Сред обектите са удължаването на метрото, строителството на колектори по програма ИСПА, както и разширяването на ключови булеварди. В началото на годината бяха заложени 14 млн. лв., с които общината да купува частни имоти, попадащи на пътя на инфраструктурни обекти. До момента са одобрени плащания за 9.5 млн. лв., каза главният архитект Петър Диков. Още 4 млн. лв. от сметката ще отидат за купуването на частни имоти за бъдещия завод за боклук край с. Яна, с което на практика парите свършват.

.investor.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #21 -: Април 23, 2009, 11:06:29 am »
 23 априлФирмите отказват парите от Европа
в. Стандарт


Фирмите масово се отказват да кандидатстват за пари от европейските фондове. Това заяви шефът на асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов по време на дискусия за еврофондовете с участието на вицепремиера Меглена Плугчиева. Бизнесът трябва да поеме 30% от инвестицията по европроектите, а парите се бавят повече от година. Това действа изключително демотивиращо на предприемачите, затова повечето от тях не кандидатстват повторно по оперативни програми. Никоя фирма не може да подготви сама формулярите за кандидатстване, заяви Лучия Илиева, представител на консултантска фирма. Всеки от кандидатите, който ползва услугите на подобни организации, трябва да плаща между 200 и 300 евро на ден за подготвяне на проекта, заяви тя.

София планира да пусне безплатен нощен транспорт
в. Дневник


Три нощни автобусни маршрута ще свържат крайните софийски квартали с централната градска част, гарата и автогарата. Предложението за въвеждането на безплатните линии на зам.-кмета по транспорта Александър Цветков е внесено за разглеждане от Столичния общински съвет, съобщи агенция "Фокус".

Идеята е на интервал от 60 минути автобусите да прекосяват града по шест лъча между кварталите "Дружба 2" и Обеля, "Младост 4" и "Люлин 3" и "Овча купел 2" и "Левски Г" . Общият участък ще е между "Орлов мост" и Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да се осигури възможност за прекачване.

Предложението е нощното движение да се въведе експериментално от 1 май за три месеца. Финансирането ще бъде осигурено от собствени приходи на превозвача "Столичен автотранспорт".

Влагат милион за български паспорт
в. Стандарт


Чужденци могат да получат право на постоянно пребиваване по опростена процедура само ако инвестират в страната над 1 млн. лв. Това решиха депутатите от вътрешната комисия при обсъждане на второ четене на Закона за чужденците.
Досега изискваната инвестиция беше 250 000 долара. Депутатите решиха, че крупните инвеститори няма да са длъжни с печат в паспорта на всеки 6 месеца да удостоверяват влизане и излизане от страната. Сега съществува изискването на половин година те да напускат границите на ЕС и да се завръщат отново.

Всяко трето семейство мизерства
в. Новинар


Всяко трето българско семейство живее в бедност, съобщи вчера директорът на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. По данни на синдиката тези домакинства преживяват с доход на човек от семейството до 186 лв. Не е ясно изобщо как хората плащат сметки и отглеждат децата си с толкова малко пари, обясниха експертите.

За да може едно четиричленно семейство да живее нормално, без да се лишава от храна, здравни услуги или пък образование, то трябва да разполага с близо 2000 лв., каза Томев. Малко хора обаче успяват да стигнат тази сума и са принудени да правят икономии от всичко, за да могат да нахранят детето си, смятат от КНСБ.

НАП очаква бюджетът да олекне с поне 2 млрд. лв
в. Дневник


Данъчните приходи тази година ще са с 1.9 млрд. лв. по-малко, дори при оптимистичен сценарий. Това заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов. Той участва на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и за борба с корупцията, на което депутати и представители на изпълнителната власт обсъдиха мерки за борба със сивата икономика.

По план данъчните трябва да съберат 15.7 млрд. лв., което е ръст от 19.7% спрямо постъпленията през 2008 г. Според Стефанов реалното изпълнение ще е с 12.3% по-малко, или в края на годината приходната администрация ще събере 13.8 млрд. лв. Сумата е с 673 млн. лв. повече спрямо 2008 г., но с почти 2 млрд. лв. по-малко спрямо планираните.

"Основната причина за разликата между план и прогноза е в промяната в макроикономическите допускания, кризата вече се отразява на бизнеса, намаляват обороти и са налице опити за избягване на данъчното облагане", обясни Стефанов.

КНСБ: 6 хиляди души може да бъдат уволнени през май
в. Дневник


Около 6 хиляди работници може да бъдат съкратени през следващия месец заради кризата, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Толкова заявления за масови уволнения през май са подадени в Агенцията по заетостта, показват данните на синдикатите. Готовност да прибегнат до крайната мярка са заявили предимно предприятия от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, черната и цветната металургия, както и от системата на БДЖ, добави Никифоров.

Вдигат индустриален парк върху завод “Диамант”
в. Стандарт


Заводът за стъкло "Диамант" в Разград ще бъде разрушен, за да се вдигне на мястото индустриален парк. Това съобщиха от "Виа глас" ЕООД, която през 2007 г. купи фалиралия соцгигант. Дружеството, което планира паркът да е върху 400 дка площ, ще трябва да изхвърли 70 хиляди куб. м боклук от взривения "Диамант". Инвеститорът поиска бившето сметище на фирмата и обеща после да го превърне в зелен хълм.


Забраняват да се плащат в брой над 30 000 лв.
в. Новинар


Плащанията в брой над 30 000 лв. ще бъдат забранени. По-големите суми задължително ще минават през банка. Тази промяна в законодателството обсъдиха вчера на съвместно заседание комисиите по корупция и по бюджет и финанси. Промените са част от мерките за борба със сивата икономика.

Двете комисии са свели мерките до 7 от 45 предложения, които са разгледали. Досега се обсъждаше да бъде забранен кешът над 5000 лв. или 10 000 лв. Очаква се промяната да бъде внесена от група депутати, за да бъде гласувана по-бързо от парламента, преди да изтече мандатът му. Аз лично съм готов да бъда вносител, каза председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров.


Пресичаме Балкана с час по-бързо
в. Стандарт


Разстоянието между Северна и Южна България ще се изминава с час по-бързо, а 5 млн. лева годишно ще се пестят от разходи за гориво, съкращаване на трасето и по-малкото ремонтни работи. Това ще стане, след като бъде завършен обновеният проход Хаинбоаз. Очаква се 23-километровият път с допълнителна трета лента през Стара планина да бъде пуснат на 31 юли. Това обяви шефът на дирекция "Оперативен контрол" в пътната агенция Дончо Атанасов. Първоначално "мечата пътека" трябваше да е готова през август м.г.

Кооперация "Ялта" осъди държавата за 2.5 млн. лв.
в. Дневник


Собствениците на трагично известната дискотека "Индиго" - младежката кооперация "Ялта", са осъдили Агенцията за дипломатически имоти в стрaната (АДИС) за 2.5 млн. лв. Това съобщи в сряда министърът на външните работи Ивайло Калфин. Парите са компенсация за това, че след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. пред американското посолство на ул. "Съборна" в София бяха поставени заграждения, които отрязвали пътя на клиентите до съседния бар "Астория" (сега фолк клуб "Версай"), собственост на кооперацията.

АДИС е собственик на бившата сграда на посолството (сега испански културен институт) и според "Ялта" агенцията е отговорна за пропуснатите ползи от стоялите четири години заграждения. Делото е спечелено на всички съдебни инстанции.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #22 -: Април 27, 2009, 08:13:26 am »
27 априлСергей Станишев подписва за "Южен поток" не на всяка цена, пише "24 часа" по повод посещението в Русия на българския премиер. Той заявил пред журналисти преди отпътуването си, че няма да подпише на всяка цена споразумение за "Южен поток". Освен за газ най-вероятно ще се говори за АЕЦ "Белене" и "Булгартабак", отбелязва изданието. "Станишев твърд за газа на път за Москва",  пише "Труд".

"Очакваме "Газпром" да бъде по-конструктивен" е заглавието над интервю с вицепремиера Ивайло Калфин в "Труд". Нямаме проблеми с диалога с руската страна - той се води редовно на експертно равнище и няма нужда да участваме във форуми, за да се договаряме, казва Калфин.

Президентът Георги Първанов спечели, като "се опъна" на Москва, пише в "Стандарт" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и член на парламентарната комисия по енергетика. За първи път на форума в София показахме, че не сме преки лобисти за "Южен поток", коментира той.

"Русия не иска собственост върху вашите тръби" е озаглавено интервюто в "24 часа" с експерта на "Газпром" Станислав Циганков. Българската преносна мрежа е ненатоварена и може да поеме и транзита към съседите от "Южен поток", казва

външноикономическият шеф на руския монополист. По думите му разчетите на "Газпром" се правят от позицията, че "Южен поток" ще бъде пуснат в експлоатация не по-късно от 2015 г.

Пиродният газ от "Южен поток" ще е по-евтин, пише над заглавие с руският енергиен министър Сергей Шматко в "Класа". Можем да организираме финансиране на "Набуко", казва в интервю в "Класа" Ричард Морнингстар, специален представител на американския президент за енергийните въпроси. САЩ са силно ангажирани с България като партньор и съюзник, добавя той.

В интервю за "Пари" управляващият директор на Nabucco Pipeline International Рейнхард Мичек посочва, че строителството на проекта трябва да започне през 2011 г., а през 2013 г. да потече първият газ. "Набуко" не изключва нито един доставчик на газ. Ако европейските потребители в даден момент имат нужда от ирански газ и ако това е политически възможно, без съмнение "Набуко" ще транспортира газ оттам, казва Мичек. Не изключваме "Газпром" като доставчик за "Набуко", казва пред "Дневник" Джеръми Елис, ръководител на дирекция "Бизнес развитие" в RWE Supply&Trading.


Немската компания "Сименс" е готова да поеме за своя сметка гаранциите по кредит за АЕЦ "Белене" съвместно с френската "Арева" и руската "Атомстройекспорт". Това са съобщили за "Класа" източници от ръководството на RWE в Есен. Компанията е съсобственик на атомната централа заедно с НЕК, се уточнява в текста. Досега в Закона за бюджета са записани 600 млн. евро, които да послужат за държавна гаранция по проекта.

Над 86 млн. евро може да изгубят фермерите по схемата за единно плащане на площ заради измислени от министър Валери Цветанов, но несъществуващи в европейските регламенти правила, пише "Труд" под глава. Става дума за около 30 на сто от 287 399 000 евро – субсидиите за земята за 2009 г. Цветанов заповядва фермерите при регистрация да показват нотариално заверен документ за правото да ползват земята, която обработват, за да получат европари; никъде в ЕС не искат такъв документ, уточнява вестникът.

С около 100 000 лева повече ще отпускат банките от средата на следващата година, след като бъдат въведени разпоредбите на новата евродиректива за потребителските кредити, съобщава "24 часа" под глава. Горната граница се вдига на 147 000 лева. В момента рамката за заем само с поръчители и без ипотека е 400-40 000 лева. Директивата беше приета през 2008 г. и най-късно до средата на 2010 г. трябва да залегне и в нашето законодателство.

Повечето издания цитират съобщението на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на финансовото министерство, за разговорите на финансовия министър Пламен Орешарски в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон. Излишъкът ще е 1%, започва съкращаването на разходите, пише "Класа".

„Бюджет 2009” вече е издънен и се работи над съкращаване на разходната му част, коментира "Дневник". Според изданието признанието за влошаващите се показатели и нуждата от допълнително свиване е направил министър Орешарски пред представители на американското финансово министерство в рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон. Орешарски посочил, че кабинетът вече има сценарий за допълнително свиване на публичните разходи извън предвидените досега буфери (евентуален излишък в бюджета и 10% от разходите). Според източници на "Дневник" финансовото министерство най-вероятно ще предложи процентът на задържаните разходи да се удвои от 10 на 20%. Това на практика означава да се съкратят нови около 2,5 млрд. лв. Финансовият министър е заявил, че очаква България да влезе в рецесия, без да прогнозира с колко ще спадне БВП на страната, пише "Дневник".

В материал "SOS за родната мебелна индустрия" вестник "Пари" отбелязва, че най-голямата българска фабрика за столове "Средна гора" отчита 30 процента спад на поръчките. "Ако бях енергиен министър: 49 на сто от ЕРП-тата – на борсата" е озаглавена статия в "24 часа" на лидера на РЗС Яне Янев.

Според изследване от началото на април на „Маркет линкс”  на изборите за национален парламент политическите сили биха били подредени така според гласувалите за тях: ГЕРБ – 29,1 на сто, БСП – 14,9 на сто, "Атака" – 8,7 на сто, ДПС – 5,5 на сто, Синята коалиция – 5,2 на сто. Останалите са под 4%. Данните са публикувани в "Стандарт". Според тях Бойко Борисов печели 63,4 на сто доверие, следван от Георги Първанов – 51 на сто, Яне Янев – 41,8 на сто, Волен Сидеров – 32,2 на сто. Най-желана от народа е коалиция между ГЕРБ и "Атака", пише вестник "Атака", като се позовава на същата агенция.

Експресен сондаж на "24 часа"  сред 630 души в 24 областни града показва, че половината искат да ги управлява честен политик, 12 процента добавят "некорумпиран". 20 на сто искат да ги управлява успял и богат човек, 12 на сто – да е професионалист, а други – да е семеен и с верни приятели. 22,9 процента казват, че биха издигнали за мажоритарен кандидат Бойко Борисов, 9 на сто – Георги Първанов, 4 на сто – Сергей Станишев, 4 на сто – Яне Янев, 3,3 на сто – Иван Костов, по 2,9 на сто – Емил Кошлуков, Татяна Дончева и Христо Стоичкoв, по 2,5 на сто – Волен Сидеров и Добромир Гущеров. Изданията публикуват части от интервю с кмета на столицата и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, поместено на блога на журналиста Николай Бареков. „Не напирам да ставам премиер” е заглавието в "Стандарт".

У нас Европейският парламент се радва на седем пъти по-високо доверие от родния, сочи изследване на "Галъп интернешънъл", цитирано в "Класа".

Бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен кмет Бойко Борисов няма нищо общо със залавянето на Сретен Йосич, пишат "Телеграф" и "Стандарт", като се позовават на Христо Бисеров (ДПС), председател на временната анкетна комисия, разясняваща обстоятелствата около престоя на сръбския наркобос у нас. Тя потвърждава, че в оперативното дело за Йосич няма данни за участие на Борисов в издирването, задържането и екстрадирането на сърбина. Комисията настоява да се разсекрети делото за екстрадицията на Йосич.

Справките за последните четири години, които изпратихме в прокуратурата, показват, че има 9000 сделки за имоти над 500 000 лв, казва в интервю в "24 часа" председателят на Нотариалната камара и шеф на Съвета на нотариусите Димитър Танев. Данните са нужни за започналата проверка прокуратурата, МВР и НАП законни ли са доходите на собствениците.

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура издирва делото за контрабанда на антики срещу Ангел Борисов – брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, съобщава "Сега" под глава. Проверката, която трябва да приключи до месец, е започнала след като на 4 март е бил поискан достъп до делото, събраните доказателства и мотивите за прекратяването му преди 11 години.

С преговори няма да спрем откупите, казва в интервю за "Стандарт" председателят на ВАС Константин Пенчев. Първо да хванем похитителите, а после да им вдигаме присъдите, призовава той. По думите му много магистрати "финтират Темида" с болнични като бандитите.

Слуховете за преливане на Държавната комисия по сигурността на информацията в ДАНС създават напрежение. Друг е въпросът доколко е реално това да се случи в мандата на това Народно събрание, защото  решение за сливане може да вземе само парламентът. Това казва председателят на комисията Цвета Маркова в интервю за "24 часа", озаглавено "Депутати злоупотребяват с достъпа до тайни".

Пристигащите на летище София ще бъдат проверявани от днес за висока температура заради опасността от свински грип, съобщава "24 часа". На входа преди паспортния контрол според изданието се монтират две термокамери, като всяка улавя температура над 37,5 градуса, уточнява изданието. Всеки с хрема, кашлица и висока температура ще бъде задължително изследван за свински грип, пише "Монитор" под глава. Личните лекари трябва да вземат секрети от пациентите си дори само при съмнение за инфлуенца, разпоредил със заповед здравният министър Евгений Желев, пише вестникът.

Министърът на образованието Даниел Вълчев е поискал с писмо от ректорите на държавните висши училища и от БАН да му предоставят пълно описание и скиците на всички свои държавни имоти, съобщава "Дума" под глава. В писмото се посочва, че с приетия преди два месеца от парламента Закон за устройството на територията управлението на имотите на ВУЗ-овете и БАН е предоставено на ресорното министерство. Ректори алармират, че със закона, предназначен уж да ги защити от реституция, всъщност им се отнемат правата. СУ "Св. Климент Охридски" и Техническият университет за първи път от следващата година ще приемат студенти в обща специалност – компютърни науки и математика, пише "Стандарт".

Над 1,2 млн. българи страдат от депресивни състояния, пише "Монитор", цитирайки Мила Власковска от БАН. Едва 300 хиляди се лекуват, а останалите не ходят на лекар от неудобство.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров създава нов рицарски орден – на багатурите, с цел да обърне тенденцията българи да се записват в западноевропейския орден на тамплиерите, съобщава "24 часа". Кандидатите за званието ще доказват, че са достойни за принадлежност към ордена, като покажат билети от 10 ключови за българската история музеи.

Четири български филма ще гостуват на филмовия фестивал в Кан, пише "Новинар". Премиера там ще има "Лагерът" на Георги Дюлгеров.

dariknews.bg
« Последна редакция: Април 27, 2009, 08:15:43 am от biguto »
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #23 -: Април 28, 2009, 08:32:51 am »
28 априлНОВИНАР -Българите в паника, отказват свинското

Българите спряха да купуват свинско месо от страх, че може да се заразят със свински грип. Потребителите са твърдо решени да минат на пилешко. /пълният текст/

2 милиарда лева губи държавата от нелегални цигари и горива

Над 2 милиарда лева губи годишно България от контрабанда на цигари и горива, сочи изследване. Една от основните причини за разцвета на контрабандата с цигари е слабото производство на тютюневи фабрики в Пловдив и Стара Загора. /пълният текст/

МОНИТОР - Путин прие Станишев, Медведев се скри

Руският президент Дмитрий Медведев отказа вчера да се срещне с българския премиер Сергей Станишев, като отмени разговорите помежду им буквално минути преди определения час. Самият Станишев научи за това непосредствено преди да отпътува за резиденцията на Медведев в Барзиха. /пълният текст/

Борят агресията с нови предмети

Борим агресията в училище с три нови предмета. Целта на просветните експерти е да прекратят насилието, като направят ходенето на училище интересно и забавно за децата./пълният текст/

СЕГА - По 120 лв. на месец дава МВР за информатори

До 120 лева може да плати полицай на месец на нещатен сътрудник, предал му ценна информация. "Тази сума е безумно ниска, като се има предвид, че става дума за хора, които биха спечелили много повече, ако не съдействат на полицията", коментираха криминалисти. /пълният текст/

Чуждият бизнес вижда у нас ориенталски нрави

България е част от Европейския съюз, но бизнесът й е по-близо до порядките на Ориента. Подкупни чиновници, ширещо се връзкарство, липса на опитни директори, неуважение към срокове и графици - такива са впечатленията на чуждестранните предприемачи за страната ни. /пълният текст/

КЛАСА - Пътуванията в чужбина се свиха с 15% през март


През март 2009 г. пътуванията на българи в чужбина са 403 718 и са с 15,1% по-малко в сравнение с март 2008 г., информира НСИ. Намаляват пътуванията към почти всички наблюдавани страни, като най-голям е спадът им към Дания – с 69,1%, следвани от Япония – 67,6%,Финландия – с 56,9%, Малта – с 56,4%, Словения – с 53,3%, Словакия – с 41,5%, Италия – с 38,7% и Чехия – с 37,2%.

Договор за тръбопровода срещу отстъпки за газовите доставки


Русия очаква подписване на предварителното споразумение за изграждане на българския участък от газопровода "Южен поток" при посещението на премиера на България Сергей Станишев в Москва, пише в свой анализ "Комерсант". София настоява за ново споразумение за доставка на газ за България при по-изгодни за нея условия на фона на изострящата се конкуренция на руския проект с алтернативния европейски газопровод "Набуко".

СТАНДАРТ - И маршрутките свалят цените

Цената на билета за маршрутка пада след Гергьовден. Причината е финансовата криза, която удря и този сектор. /пълният текст/

Влакчета до “Младост” през 7,5 минути

Влакчетата от стадион "Юнак" до "Младост" ще се движат през 7,5 минути. В тази отсечка ще пътуват композиции с по пет вагона. По трасето до "Люлин" и "Обеля" пък мотрисите теглят четири вагона. /пълният текст/

ПАРИ - Конкуренцията на GSM пазара ще се изостря

Мобилните оператори в Източна Европа се развиват много бързо и конкуренцията между тях е висока. Това коментира в интервю за в. Пари Иван Скерланиц, директор продажби на Business Logic Systems за Източна Европа. Компанията проучва информация, полезна за маркетинговата стратегия, и предлага решения, които помагат на GSM операторите в общността да стимулират лоялността на своите клиенти. Според Скерланиц в момента съществува напрежение при определянето на тарифите за мобилните услуги между отделните оператори в България. Той прогнозира, че конкуренцията между тях тепърва ще се изостря.

Директорът продажби на Business Logic Systems обаче смята, че нашият мобилен пазар е един от най-конкурентните в Европа, защото операторите ни са по-независими от тези в Централна Европа и предлагат далеч по-гъвкави ценови тарифи за мобилните услуги. Според Скерланиц това обяснява и най-високия ръст на притежатели на мобилни телефони в региона - 6.5 млн. Този анализ обаче показва, че компаниите, които предлагат тези услуги, ще се нуждаят все повече от промяна Пършевица.

Разплащателните сметки се стопиха с 354 млн. лв.

Домакинствата в България са стопили с над 354 млн. лв. разплащателните си сметки през първото тримесечие на 2009 г. Това показват последните данни на Българската народна банка. Тенденцията на намаляване на най-ликвидните авоари се забелязва от около година, но по-осезателно започва да се усеща в последните месеци. През март например картовите сметки на потребителите са олекнали със 114 млн. лв., което е около 20% от целия спад на средствата по разплащателните сметки за последната година.

Банкерите са на мнение, че има две основни причини за постоянния спад на най-ликвидните средства на населението. Първата е кризата, която все по-силно се усеща. Свиващата се икономика кара хората, загубили работа, да прибягват до резервите си, за да могат да преживеят и да плащат сметките си и вноските по кредитите.

Бонусите на шефовете започват да се топят

Висшият мениджмънт на българските публични компании е разделен доколко да затегне коланите в кризата. Мениджърите ще използват различен подход към акционерите на общите събрания, на които трябва да се гласуват възнагражденията им за 2009 г., показва проверка на вeстника. Някои от шефовете са склонни още сега да се разделят с част от възнаграждението си, а други ще предложат на акционерите си да им гласуват същите суми, както и за миналата година. Всички обаче са единодушни, че затягане на кранчето ще има, защото бонусите, които са процент от продажбите, няма как да не намалеят в кризата. За част от компаниите това затягане обаче ще дойде догдодина, когато ще се разпределят сумите за 2009 г.

ДНЕВНИК - ВАС остави в действие кризата с боклука на София


Върховният административен съд отхвърли искането на Столичната община да спре предварителното изпълнение на решението на Министерския съвет за обявяване на криза заради боклука в София. Според магистратите общината не е представила доказателства, че решението на правителството нарушава финансовите й интереси.

Прокуратурата ще проверява фонд "Земеделие" в Смолян

Окръжната прокуратура в Смолян ще провери дали в областната дирекция на държавен фонд  "Земеделие" е допускано надписване на площи. Проверката е образувана след получени сигнали за разминавания в декларираните и действително стопанисваните земи.

Econ.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #24 -: Април 29, 2009, 09:17:05 am »
29 априлКовачки отваря "фронт" за борба с финансовата криза
в. Дневник


Предстои да бъде учредена нова бизнес камара , която да работи за създаването на стратегия за оцеляване на икономиката в условията на световната икономическа криза. Това оповести в Плевен на среща с местни фирми бъдещият шеф на обединението Христо Ковачки. Българската индустриална камара (БИК) ще бъде регистрирана на 22 май в столицата.

В нея ще членуват различни по дейност компании, като акцентът ще е върху средния и дребния бизнес. Идеята е камарата да бъде " мост" между икономиката, държавата и частните предприемачи, като целта ще е да се запази максимално българската икономика, поясни Ковачки.

България не е достатъчно активна на европейско ниво, смятат българските граждани
в. Дневник


Българските граждани не приемат страната като активен участник в създаването на европейските политики, показва национално представително изследване на институт "Отворено общество" от март-април т.г. Това заяви изпълнителния директор на института на пресконференция днес, цитиран от БТА.

Според изследването на 60% от анкетираните подкрепят членството на България в ЕС. Въпреки това 70% от тях смятат, че интересите на страната в ЕС не са добре защитени. Най-голямата част от участниците – 85% - са на мнение, че България не е достатъчно активна в правенето на европейските политики. 40% от анкетираните обясняват това с вътрешните проблеми в страната смятат 40% от анкетираните, а други 30% - с липсата на капацитет на правителството да участва в общоевропейския дебат.

Резултатите от проучването показват, че засега в България се говори за прилагането на европейските политики, а не за участието в създаването им, коментира Стойчев. ''Докато разговорът в България изостава с подобни параметри, дотогава тя ще бъде държава, която има статут на член на ЕС, но в същото време има манталитет на кандидат-член на ЕС'', допълни Стойчев.

Пазарът ни залят с опасния турски цимент
в. Новинар


70 камиона с вреден турски цимент влизат дневно в България, съобщиха вчера от Българската асоциация на циментовата индустрия. Преди време оттам алармираха, че в суровината има повишено съдържание на хром, което предизвиква алергии и злокачествени образувания.

Това беше потвърдено и от регионалната здравна служба в Кърджали. Български предприемачи обаче го купуват, защото на тон е с 15 лв. по-евтин от българския, който е 140 -150 лв. С вредния цимент се строят масово обекти в София, Пловдив, Пазарджик и Кърджали, алармираха от асоциацията. Здравното министерство днес ще обмисля забраната на вноса му.

Топлофикациите пред фалит заради ниските цени
в. Новинар


Топлофикациите, които използват природен газ, са заплашени от фалит. Това заяви вчера председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски на енергиен форум в столицата. Причината е, че в момента цената, на която се продава топлинната енергия, е много ниска.

По данни на организацията загубите на дружествата в страната, които работят с природен газ, за последните няколко месеца на миналата година са за над 130 млн. лв. Причината е, че тогава синьото гориво поскъпна с повече от 30 процента за период от половин година, а цената на парното остана същата.

Полицаи източвали еврокарти в работно време
в. Сега


Двама униформени от столичното Първо РПУ бяха задържани на работното си място от антимафиоти, защото източвали европейски банкови сметки. От МВР уточниха, че служителите на Първо РПУ В.Х. и А.А. са били заловени след разработка на дирекция "Вътрешна сигурност" в министерството. Това става само пет дни след като шефът на "Охранителна полиция" Живко Живков бе пратен в пенсия заради занижен контрол над подчинените си.

Двамата полицаи теглили пари от сметки на европейски граждани с фалшиви банкови карти дори и в работно време. До ареста им се стигнало, след като банката, чийто банкомат най-често бил използван от полицаите, подала сигнал в МВР.

investor.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #25 -: Април 30, 2009, 09:53:57 am »
30 априлКолите с екоданък от 1 януари 2010 г.
в. Сега


Всеки собственик на автомобил ще плаща екоданък от 1 януари 2010 г. Той ще замени сега съществуващия акциз върху автомобилите, който се премахва от Нова година. Това стана ясно на заседанието на бюджетната комисия в парламента вчера. Акцизът се дължи само при покупката на мощни коли с двигател над 163 конски сили или 120 киловата.

Въвеждането на екоданъка тепърва ще се обмисля от работна група. В момента акцизът за по-мощните коли се движи в големи граници, тъй като зависи и от възрастта им. Може да е под 1000 лв., но стига и до 20 000 лв. Проблемът е, че България не спазва еврозаконодателството и събира много по-висок налог за употребяваните коли в сравнение с новите. В момента срещу България тече дело в Съда на европейските общности.

Чуждият бизнес вижда у нас ориенталски нрави
в. Сега


България е част от Европейския съюз, но бизнесът й е по-близо до порядките на Ориента. Подкупни чиновници, ширещо се връзкарство, липса на опитни директори, неуважение към срокове и графици - такива са впечатленията на чуждестранните предприемачи за страната ни според изследване на компанията за подбор на управленски кадри "Таргет" и британския бизнес институт "Хенли".

Проучването, което обхваща България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отпраща страната ни на обичайното последно място. То разкрива, че корупцията е особено тежък проблем в България, а положението се влошава от склонността на тукашния бизнес да решава всякакви проблеми чрез рушвети и връзки, вместо да брани правата си и да следва правилата. За 82% от анкетираните чужденци у нас това е сериозна пречка за правене на бизнес.

Строителният надзор бави събарянето на “Златна перла”
в. Сега


Ваканционният комплекс "Златна перла" в Странджа, който съдът обяви за незаконен преди месец, все още не е съборен, а Дирекцията за строителен контрол, която има задължението да премахне обекта, не знае кога ще стане това. Шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев заяви, че не може да се ангажира с никакви срокове. Той не обясни нито какви мерки са предприети, нито дали фирмата инвеститор на обекта "Краш 2000" е била подканена сама да си го събори. "Ситуацията около този строеж е сложна. Пред мен са 14 класьора с информация и ми е трудно да дам конкретни данни за момента", каза Ненчев.

Взeмаме по три заема
в. Стандарт


По два-три заема тегли българинът от свое име или за фирмата си. Това сочат данните от Централния кредитен регистър, събрани в отчета на БНБ за 2008 г. Над 3,149 млн. е броят на включените в регистъра кредити към края на миналата година, при 2,698 млн. в края на 2007 г. В същото време броят на кредитополучателите е малко повече от 1,8 млн. От тях 1,69 млн. са гражданите, 9054 са самоосигуряващите се, а 98 237 са фирмите. Оставащите 3990 заема са на чужди граждани и фирми. Размерът на отпуснатите заеми в края на миналата година е 49,716 млрд. лв., при 37,434 млрд. лв. година по-рано. През 2008 г. банките са направили 4,551 млн. проверки на клиенти в регистъра като 3,5 млн. са на граждани, а останалите са на фирми.

Шест бона на квадрат за офис до министрите
в. Стандарт


Всеки един бизнесмен ще може да стане съсед по офис на властта. Причината е, че в новото правителствено сити на 4-ти километър ще има и частни офиси. Цената на 1 квадратен метър в лъскавите сгради ще струва 3 хиляди евро. Освен това в комплекса се предвижда дори да има и жилищни сгради. Цената за тях обаче все още не е ясна.
Новият правителствен комплекс ще се строи поетапно в следващите 9-10 години. Цялата инвестиция ще е за 3 милиарда лева, като експертите смятат, че тя ще се изплати с продажбата на площи. Принципно идеята е държавата да даде само терена, а инвеститорите да построят и правителствените сгради срещу част от терена, обясниха експерти.

Властта си осигурява контрол над телекомуникационния регулатор до 2015 г.
в. Дневник


Неочакваните промени в състава на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които бяха вкарани в новия Закон за публичното радиоразпръскване между първо и второ четене, предизвикаха бурни разногласия сред управляващите. Проектът беше одобрен от медийната комисия в сряда и предстои да бъде гласуван съвсем скоро в пленарна зала.

В последния момент в допълнителните разпоредби беше записано, че членовете на КРС се увеличават от петима на деветима. Трима от новите комисари ще бъдат избрани от парламента, а един - от президента. Те трябва да встъпят в длъжност на 1 юли. Идеята дойде от Иво Атанасов и Георги Юруков от БСП и Лютви Местан и Камен Костадинов от ДПС. Представителите на НДСВ обаче остро се противопоставиха на промяната, тъй като тя не била съгласувана с тях. Според новата разпоредба общо петима от членовете на КРС ще се избират от парламента, а двама ще се назначават от президента. На практика с промяната БСП и ДПС искат да си гарантират контрол над органа, който регулира един от най-големите бизнеси - телекомуникационния.

Прогноза на архитект-инженера "Парсънс": АЕЦ "Белене" може да се забави и оскъпи
в. Дневник


Възможно е строителството на АЕЦ "Белене" да се забави и оскъпи, вече има разминавания в графика, съобщиха в сряда от архитект-инженера на проекта "Уорли Парсънс". Според старши вицепрезидента на компанията Джурица Танкосич, цитиран от "Медиапул", забавянето засега не е критично.
Сроковете за пускане в експлоатация на двата ядрени реактора са средата на 2013 г. за първия и година по-късно за втория. Договорът за строежа, сключен с руската компания "Атомстройекспорт", е за 3.997 млрд. евро при 4 евроцента на киловат цена на електроенергията.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #26 -: Май 01, 2009, 09:03:01 am »
1 май70 депутати от опозицията, НДСВ и Георги Близнашки от Коалиция за България внесоха искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от закона за избиране на народни представители - мажоритарния избор на 31 депутати и изборната бариера от 8 процента за коалиции, пишат повечето издания днес.
   
Красимир и Николай Маринови, известни като братята Маргини, са обсъдили с екип юристи дали да се кандидатират за депутати, пише седмичникът "168 часа". Това според изданието станало още преди Пламен Галев и Ангел Христов да заявят намеренията си да се кандидатират за мажоритарни депутати.
   
Повече от реална е възможността патроните на Дупница Галеви да бъдат избрани и няма пречка светлият пример на "братята" да бъде последван и от други оперативно интересни граждани, коментира "Капитал" под заглавие "Организирана парламентарна група".
   
"Предпоставена коалиция с ДПС? Ще ни накажат!" е заглавието над интервю в "24 часа" с депутата от Коалиция за България Татяна Дончева. Не може повече да пращаме в Брюксел хора с английски, които обаче нямат какво да кажат, посочва тя.
   
Финансистът Стоян Александров вероятно ще бъде издигнат като мажоритарен кандидат на БСП, съобщава "Труд" в рубриката "Силует". "Дума" цитира под глава евродепутата Кристиан Вигенин, че листата на БСП за евpоизборите ще бъде готова вероятно на 9 май.
   
Със заглавие "Капанът за Синята коалиция щракна" "Дневник" пише на първа страница, че съдебно решение, последвано мигновено от вътрешнопартиен преврат в СДС, е застрашило регистрацията на Синята коалиция за евроизборите на 7 юни. В ранния следобед в четвъртък Върховният касационен съд отхвърли всички аргументи, с които СГС отказа да регистрира лидера на СДС Мартин Димитров, но вместо да го впише, върна делото за преразглеждане от долната инстанция, се посочва в текста. По-късно бившият главен секретар на СДС Пламен Радонов с пълномощно от бившия лидер Пламен Юруков внесе в ЦИК документи за самостоятелно явяване на партията на изборите, се добавя там. "ДПС регистрира СДС. Извършен е опит за криминална регистрация на партията за евровота", заявиха в прессъобщение от партията.
   
Мръсната кампания на БСП и ДПС вече започна, казва в интервю в "Труд" заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.
   
Ще се окаже ли успешна мащабната схема за дискредитиране на очертаващата се управленска алтернатива и възпроизвеждане на мнозинството на БСП и ДПС, пита в анализ Галя Горанова от "Сега". Според нея временната анкетна комисия "Сретен Йоцич" е част от арсенала на "стаята с компромати на БСП" . Използват се
съдебен натиск, законодателни промени, черен пиар и поръчкови медийни изяви, а задушаването на опозицията беше поверено на самата опозиция, пише тя.
   
Под заглавие "Новата мисия на сивия кардинал" "Капитал" пише, че настоящият депутат от ДПС Христо Бисеров е оглавил войната срещу дясната коалиция. Този път Бисеров няма право на грешка, защото ако не успее в мисията си по отстраняването на Иван Костов, може да загуби позицията си при Ахмед Доган, коментира изданието.
   
Не съветвам ДАНС да отлага аферата "Мургина" за след изборите, казва в интервю в "Класа" лидерът на РЗС Яне Янев. След празниците той ще поиска среща с главния прокурор с молба да приключи по-бързо със сигнала за източване на ДДС.
   
За 6 май Народното събрание зарадва армията с нов закон, пише под глава "Българска армия" по повод нормативния акт. Вестникът посочва, че ще последват интегриран модел, нова структура на Въоръжените сили и социални придобивки.
   
Новият закон не смачква Генералния щаб, казва в интервю в "Монитор" председателят на комисията по отбраната в парламента Димитър Дъбов.
   
22 депутати ще бъдат разпитани в столичното следствие заради теч на секретна информация от парламента, съобщават изданията /"Телеграф" под глава/. Тези народни представители са имали достъп до доклада на председателя на ДАНС Петко Сертов за разследването на хасковския кмет Георги Иванов. Подозрението е, че депутат е издал на кмета данни от доклада.
   
Военната прокуратура ще прекрати разследването срещу скандалния шеф на закритата агенция "Военни клубове и информация" Стоян Стоянов-Стутци, пише "Сега". Според изданието разследването за престъпление по служба не е открило нередности при сключването на 180 договора за наеми, строително-монтажни работи около т.нар. военно НДК, филми и предавания на военния тв канал. Заради това дело в началото на годината ДАНС е отнела и допуска на Стоянов до класифицирана информация.
   
НАП проверява близо 100-те имота, придобити за четири години от шефа на отдел "Ревизии" в НАП-Враца Валентин Николов и семейството му, пише "24 часа". Николов казва пред изданието, че не се притеснява, защото доходите на семейството му са високи. Съпругата му е регионален мениджър на банка.
   
След скандал в дискотека в Димитровград синовете близнаци на бившия депутат от НДСВ Димчо Димчев са се сдобили с втора присъда - за дребно хулиганство, пише "24 часа" под глава.
   
Досъдебните производства, касаещи злоупотреби с европари у нас, са 27, пише в Доклада за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО през 2008 г. Това съобщава "Монитор", като се позовава на документа, приет от министрите. Открити са злоупотреби за 23 млн. лв., а предотвратените щети са за 45 млн. лв., пише изданието.
 
БНБ ревизира прогнозата си и експертите й вече очакват спад на БВП от 0.6 до минус 2 процента, посочва "24 часа". В началото на годината прогнозите бяха за ръст 2.4 на сто.
   
Въпреки усложнените пазарни условия банките у нас отчитат печалба от 271 млн. лв., пише "Монитор", като се позовава на доклад на БНБ.
   
С 43 млн. лв. са намалели банковите влогове на домакинствата през март спрямо февруари и депозитите са 22.66 млрд. лв., посочва "Стандарт" на първа страница, позовавайки се също на статитстиката на БНБ за тримесечието.
   
Пловдивски търговец е получил най-голямата агросубсидия за 2007 г. в България - 3 244 119 лева, пише "Труд" на първа страница. Компанията е ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", а парите са за доставка на 3600 тона брашно по търг на ДФ "Земеделие". Бизнесът на Цанков е търговия с хранителни стоки, зарежда и детските градини в Пловдив. Вчера Фонд "Земеделие" публикува всички получателите на европари от Общата селскостопанска политика на ЕС за първата година еврочленство.
   
Правителството повиши двойно таксите при сделки с движимо и недвижимо имущество, за пълномощни, нотариални покани и обявяване  на завещание, пише "Сега" под глава. Кабинетът актуализира тарифата към Закона за нотариусите и нотариалната дейност.
   
Националната компания "Железопътна инфраструктура" получи вчера разрешение от кабинета да разпродаде имоти за около 15 млн. лв.  и да свие разходите си с около 22 млн. лв., което включва замразяване на заплати и закриване на линии, пише "Сега".
   
През следващите 10 години работната ръка в България ще намалява непрекъснато, а до 2060 г. броят на хората в работоспособна възраст ще се свие с 20 на сто, пише "Дневник", цитирайки доклад на ЕК за застаряването на населението в ЕС. Ако се запазят сегашните тенденции, след 50 години пенсионерите ще са 90 на сто от работоспособните българи. Масирана имиграция от над 9 на сто от населението на страната към 2008 г. (т.е. над 700 хиляди души) е един от възможните изходи от задаващата се криза. Проблем с работната сила очаква цяла Източна Европа.
   
До 5400 евро месечно предлага Германия за български лекари, пише "24 часа", позовавайки се на Агенцията по заетостта. Четири пъти са намалели офертите за работа в чужбина за една година, съобщава експерт.
   
Голямата заплаха за българския туризъм са апартаментите комплекси, казва в интервю в "24 часа" председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. В тях се крият много собственици, чието поведение не е като на хотелиер, добавя тя.
   
Под основно заглавие "Малка стъпка към газовата свобода" "Капитал" коментира, че София е защитила позицията си пред Кремъл, но споразумението в края на мандата е грешка.
   
Лоша практика, която засилва подозренията в корупция, е договорите за инвестиции да се пазят в тайна, защото националната собственост и доход не са на правителството, а на хората. Това казва в интервю в "Труд" проф. Петер Айген по повод отказа на министъра на икономиката да даде информация за договора с "Газпром". Айген е основател на "Трансперънси интернешънъл", а от 2006 г. оглавява "Екстрактив индъстрис трансперънси инишиатив", целяща да увеличи прозрачността около
плащанията на добиващи природни ресурси компании за правителства на чужди държави.
   
Експерти от НЕК прогнозират, че през 2015 г. цената на тока от АЕЦ "Белене" ще бъде по-ниска отколкото от която и да е ТЕЦ у нас или в региона. Това отбелязва Весела Ванева в анализ в "Труд" под заглавие "Как ще се изплаща"Белене".
   
Изданията посочват, че в София от полунощ до 5 часа сутринта от днес ще работят 3 автобусни линии. Колите ще се движат през час и нощните пътници ще плащат като останалите.
   
Местният "24 часа" за Варна съобщава, че кметът Кирил Йорданов и посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко са обиколили бегом Археологическия музей във Варна по време на кроса, посветен на Деня на Европа 9 май.
   
Туризмът и енергетиката са най-търсени специалности в професионалните гимназии, съобщава "Труд".
   
Майкъл Болтън ще пее в НДК на 30 юни, съобщава "Труд". Същото издание пише още, че шедьоври на православното изкуство от четвърти до 19-ти век, сред които 80 български икони, ще бъдат изложени от 11 май до 30 август в религиозния храм "Сент Шапел" в замъка Венсен край Париж.
(БТА)
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #27 -: Май 02, 2009, 09:07:39 am »
Идат новите милионери, отбелязва „Труд"

Земята е нашето богатство, казваше един социалистически лозунг. Поне за 8 фирми това е вярно. Те са станали милионери благодарение на Брюксел, като са получили по над 1 млн. лв. земеделски субсидии от Евросъюза. Агромилионерите лъснаха в четвъртък, когато фонд "Земеделие" публикува списък с всички бенефициенти от европейските фондове за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони за 2007 г.

Кореспондентите на "Труд" обиколиха страната и откриха тези фирми. Оказа се, че най-големите получатели на европейски пари са тези, които хранят държавата. А европейските средства са незначителна част от приходите им.

Повечето обработват хиляди декари, развиват ферми за животни, складови стопанства, имат автопаркове за десетки милиони левове. Кои са новите еврочорбаджии - вижте по-долу.

 

И зам.-министър изскочи в списъка

 

Съпруга на действащ зам.-министър на земеделието е сред агромилионерите в списъка на фонд "Земеделие".

Пловдивската фирма "Тракия - РМ" ЕООД, собственост на жената на Димитър Пейчев - Халина, е в списъка на взелите европейски субсидии с 1 млн. 561 хил. и 588 лева.

Собствениците на дружеството не бяха открити, така че не е ясно за какво са получени средствата. По регистрация "Тракия - РМ" ЕООД се занимава с добив и преработка на радиоактивни редки метали и други суровини, геоложки проучвания, вътрешен товарен и пътнически транспорт, както и с автосервизни услуги.

Фирмата поддържа и пловдивското сметище край село Цалапица.

 

Варненци взели 598 118 лв.

 

Фирма, за която се смята, че е близка до варненската група ТИМ, е получила 598 118,40 лева субсидии от европейските фондове за земеделие през 2007 г.

"БГ Агро Земеделска Компания" ООД развива едро земеделие повече от 9 г. и обработва над 60 000 дка земеделски земи в землищата на 16 селища във Варненска и Силистренска област. Справка в ДАКСИ показва, че дружеството е регистрирано с 5000 лв. капитал, разделен на 25 дяла по 200 лв. Най-големият собственик е акционерното дружество "БГ Агро" с дялове за 3550 лв. По 11 % - дялове за 550 лв., притежават управителите Недко Малчев и Руслан Русев, а по 7% - Андреан Петров. Фирмата има транспортно звено от 20 товарни автомобила и селскостопанска техника на водещи световни марки. На 18 декември 2007 г. основният собственик на капитала на "БГ Агро Земеделска Компания" - "БГ АГРО", беше регистрирано в депозитара като емитент на безналични ценни книжа.

 

Чакат заявления до 15 май 2009 г.

 

Общо 2 896 388 хектара обработваема земеделска земя са регистрирани за подпомагане по Схемата за единно плащане за площ (СЕЕП) в Системата за идентификация на земеделските парцели към края на април. Това сочат данните на земеделското министерство.

Тези хектари представляват 80,5% от площите, регистрирани през 2008 година. По закон срокът за подаване на заявления изтича на 15 май. До 31 май те могат да правят корекции и допълнения, без да губят част от полагащите им се плащания. Към 30 април са подадени над 24 000 заявления в общинските служби по земеделие.

Областните и общинските служби ще работят от 8,00 до 20,00 ч включително в почивните дни и на националните празници. За тях сега няма дълга ваканция. Над 84 000 земеделски стопани в страната имат право да кандидатстват по СЕПП за 2009 г. Общият пакет средства е 287,399 млн. евро, което представлява подпомагане по 16 лева на декар.

Тази година за първи път земеделските стопани ще могат да кандидатстват и за подпомагане на глава животно.

Очаква се най-голям да бъде напливът за регистрация в последните дни от кампанията, както беше през миналата година, заявяват от Министерството на земеделието.

Оттам за пореден път призоваха стопаните да не чакат последния срок.

 

Режат пари заради недомислици

 

Не по-малко от 30 на сто от земеделската земя в България може да остане без европейски субсидии по схемата за единно плащане на площ, ако се реализират измислените нововъведения в правилата за регистрация на земеделските производители, подписани от министър Валери Цветанов, алармираха експерти. Така очакваните 287,39 млн. евро могат да се свият с 86,2 млн. евро. Причината е в налагането на изискване, според което правото на ползване на земеделска земя се доказва с нотариално заверени документи. Такова условие няма в европейските документи. Но съществува в българските изисквания на ведомството.

В същото време в бранша е ясно, че за миналата година само 22 млн. дка от 35-те млн. дка, обявени пред Европейската комисия за подпомагане, са имали такива книжа.

 

20 нови модела по-евтини от старите, пресмята „24 часа"

 

Заради рекордни отстъпки на нови автомобили на склад поне 20 модела са по-евтини от употребявани коли на по 1-2 години. От Honda предлагат 10 бройки от модела Jazz за по 19 999 лева. Същата кола само преди няколко месеца струваше над 30 хилядарки. Затова и употребявана хонда от същия модел е с 5 хиляди лева отгоре. Има уникална отстъпка от 30% и за Astra Classic II. Така този автомобил може да го вземете чисто нов сега за 16 511 лв., докато същият модел на 13 000 км се предлага за 18 бона.

Икономическата криза роди нов феномен на родния автомобилен пазар. Проверка на "24 часа" на цените на нови и употребявани коли установи, че поне 20 модела на 0 километра са по-евтини от използвани на по 1-2 години.

Вносителите на нови возила периодично пускат ограничени бройки коли на много ниски цени. Търговците предпочитат да изпразват препълнените си складове дори на загуба, само и само да продават, като по този начин "не затварят" за дълго време големи суми, които обикновено си набавят със заеми.

От друга страна, търговците на употребявани автомобили също са задръстени със стока и са внесли возилата на по 1-2 години на доста солени цени. Подобна е ситуацията и при частните обяви, където пък като нови автомобилите са били доста по-скъпи.

От Honda предлагат бройки от модела Jazz от старата версия 2008 на цена 19 999 лева. Същата кола само преди няколко месеца струваше в шоурума над 30 хилядарки. Затова и употребявана хонда от същия модел е с 5 хиляди лева отгоре, сочи справка от последните обяви в интернет сайта mobile.bg.

Дилърите на Opel пък правят уникална отстъпка от 30% на ограничен брой Astra Classic II. Така този автомобил може да го вземете чисто нов сега за 16 511 лв., докато същият модел на 13 000 км се предлага за 18 бона по автокъщите.

С 16 хиляди лева по-евтино може да ви излезе семейният ван Mazda5, стига да имате фирма. Толкова изгодно може да купите и чисто нов всъдеход SsangYong Actyon, при това с фабрична газова уредба.

С над 6 хиляди лева по- изгодно ще вземете нов джип Volkswagen Tuareg, отколкото такъв на 40 000 км. Много по-малко пари ще дадете също така, ако решите да си купите от наличните всъдеходи на Citrоen C-Crosser.

Лекотоварните ванове Fiat Doblo и Ducato, както и Peugeot Partner също струват с по-няколко хилядирки по-малко, отколкото тези с пробег.

Почти два пъти по-малко автомобили са били регистрирани у нас през първите месеци на тази година, сравнено със същия период през 2008-а, съобщиха от КАТ. От 1 януари до 23 април табели на нови и употребявани возила са поставени на 77 916 моторни превозни средства. За същия отрязък от време през 2008 г. са продадени 140 766 коли.

Поне 200 хиляди употребявани возила отлежават вече повече от година по стотиците автокъщи в страната. Тази цифра не включва и хилядите частни обяви, с които е нашарена почти всяка десета стара кола в големите градове.

С 53 процента са намалели продажбите на нови возила. Март обаче е месецът с продадени най-много нови превозни средства от началото на годината - 2543, докато през февруари те са били 2345, а през януари - 2300. Според специалистите относителното стабилизиране на пазара, макар и на двойно по-ниски нива от миналогодишните, се дължи най-вече на уникалните намаления и промоции от страна на вносителите.

Че това е така, си личи и от нивото на продажби на различните модели, които са били предлагани с отстъпки. Доста редуцираната цена на Aveo прави от него най-продавания на Chevrolet със 101 бройки от общо 190. Нов Citrоen C-Crosser са си взели 27 заможни българи. Заради добрата си цена лимузината Ford Mondeo също се харчи добре - 94 продажби до началото на април. От 115 спазарени мазди пък почти 1/4 са на вана "петица".

100 Peugeot Partner се предлагат на промоция, като вече са продадени повече от половината.

Във Volkswagen истински бум направи предишното поколение на Golf, който се търгуваше на голям процент отстъпка и бе предпочетен от 71 нашенци. Шестото поколение е купено засега само от 23-ма нашенци, защото е доста по-скъпичко. Рeкордно ниските цени на Tuareg пък му осигуриха 88 продажби.

 

 

 

Германците полудяха по Dacia и Skoda

 

Pумънският завод на Dacia в Питещи и този на чехите от Skoda, които преди Нова година бяха пред угрозата на съкращаване на служители, сега изпитват недостиг на работна сила.

Причината за огромния интерес към дачии и шкоди е главно германското правителство, което отпусна 5 милиарда евро помощ за съживяване на автомобилния бизнес. Немците побързаха да се възползват от схемата, която им позволява да върнат в автоморга коли на над 9 години за 2500 евро, в случай че купят нов автомобил. Така Dacia Logan излиза на купувачите 5 хиляди евро. Както и да го смятате, сумата за новата кола се равнява на две средно статистически заплати на германеца. Само за първите няколо месеца на годината в Германия са били пласирани над 30 000 дачии.

Поради силното увеличаване на търсенето най-вече на икономичните модели Fabia в заводите на Skoda се въведе шестдневна работна седмица. През последните месеци бе отчетено рязко увеличаване на търсенето на чешките возила в Германия и Словакия.

Във Франция пък е хит новия моделт на Dacia Sandero, работещ на бензин и на газ, който се предлага в страната за 8900 евро. Ако закупи тази румънска кола обаче, французинът получава правителствен бонус от 2000 евро за придобиване на нов екоавтомобил. Към това се прибавя и връщане за вторична обработка на стар срещу 1000 евро. Така цената стига до доста привлекателните 5900 евро за чисто нова дачия.

В Испания правителствената програма за стимулиране на пазара започна да действа едва през втората половина на март. Сумата за подпомагане е доста впечатляваща - 1,2 милиарда евро.

 

БСП с мисия "Презареждане"

Млади социалисти презареждат БСП. Оригинална кампания с филмови елементи за вота замислят червените. Те тръгват на мисия "Презареждане". Целта е в 40 ключови града в цялата страна да се представят новите лица на партията. Младежите ще бъдат показани по съвсем нетрадиционен начин, който за момента обаче се пази в дълбока тайна на "Позитано" 20.  Все още нямаме точна дата на старта на третия епизод, коментира за "Стандарт" Кирил Добрев, който работи над сценария на червената кампания.

"Режисьор" е лидерът на партията и премиер Сергей Станишев.

Заради забавянето на изборния закон и партийните форуми социалистите все още не са определили кои нови имена със сигурност ще влязат в листите. Засега е ясно само, че това са хора между 30 и 40 години. Източници на "Стандарт" коментираха, че сред младите лица ще бъдат червеният ловешки лидер Димитър Горов, зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев, както и премиерският икономически съветник Драгомир Стойнев. Те бяха ключови участници в първите два епизода - "Запознай се с нашите" и "Запознай ме с вашите".

Макар конкретните имена все още да не са ясни, от "Позитано" 20 вече готвят обучение на 240 кандидат-депутати за следващия парламент. В медийния тренинг най-вероятно ще се включат журналисти, които ще подложат на кръстосан разпит бъдещите парламентаристи. Семинарите ще бъдат след 10 май, обясни секретарят на Изпълнителното бюро Антон Кутев. Той очаква още на Гергьовден червеното ръководство да се събере, за да свика Висшия съвет в дните до 9 май. На форума Столетницата трябва да утвърди евролистата, водачите за парламентарните избори и мажоритарните кандидати.

Европейските избори ще са първи тур на националните, отсече пък соцлидерът Сергей Станишев. Той даде символичен старт на кампанията на митинг в Борисовата градина в София. Традиционният червен празник събра близо 1000 души от София и областта, Враца и Перник. Въпреки проливния дъжд социалисти от различни поколения скандираха "БСП" и "Победа" с балони, знамена и цветя. Ръководството на партията видя в дъжда предзнаменование, че на БСП ще й върви по вода на предстоящите избори. Извървяхме този път благодарение на вашето доверие, заяви Станишев пред множеството и поиска подкрепата на избирателите, за да преведе България през трудностите, които предстоят. Натрупахме безценен опит и доказахме, че можем да се справим с трудните ситуации, допълни премиерът. Лидерът на софийските социалисти Румен Овчаров пък изрази категорично мнение, че България няма право на импровизации с властта. Той призна и несвършеното от червеното управление - непостроените магистрали, проблемите с еврофондовете, неуспешната реформа в съдебната система.

Отчетът на свършеното с поглед към предстоящото е в основата и на клип, който БСП пусна за 1 май. Не става дума за част от кампанията, тогава ще имаме други клипове, обясни Антон Кутев. Единствените пари, които са платени за рекламното филмче, са по тарифите на телевизиите, допълни той.

 

 

Листата на БСП за евровота готова на 9 май, обещава „Дума"

Листата с кандидат-депутати за Европарламент на Коалиция за България трябва да е готова на 9 май, Деня на Европа. Това прогнозира вчера левият евродепутат Кристиан Вигенин. Той коментира, че забавянето с крайното решение за листата не е заради някаква партийна "драма", а защото на "Позитано" 20 паралелно номинират и кандидатите за национален парламент. По негово мнение в листата ще има баланс, познати лица и млади хора. Кристиан Вигенин смята също, че предстоящата предизборна кампания трябва да обяснява на хората, че всеки техен глас е от значение, както и че е важно кои точно ще са избраните депутати и с каква политика отиват в ЕП.

Вигенин коментира резултатите от проучване на "Евробарометър" за нагласите у нас към вота за Европейски парламент. Българите, които твърдо са решили да гласуват на 7 юни, са 31 процента. 15 на сто пък категорично са заявили, че няма да участват във вота за евродепутати, сочи изследването. Михаил Христов от Информационния офис на ЕП в София обясни, че резултатите са близки до средните за ЕС. Но добави, че проучванията са от средата на януари и средата на февруари, тоесто от период, в който все още предизборната кампания не е започнала и цифрите могат да се променят. Кристиан Вигенин е оптимист, че избирателната активност у нас ще е около, а вероятно и над средната за ЕС.

Според проучването 32 процента от анкетираните знаят, че изборите за Европарламент ще са през 2009 г., а само една част от тях могат да посочат, че ще са през месец юни. Вигенин открои в изследването, че България е сред страните, при които най-решаващо за избор за кандидат за ЕП е какви са неговите възгледи по отношение на националните въпроси - 57 процента, докато средната цифра за ЕС на този въпрос е 35 процента. Като тревожен резултат той посочи, че България е страната, в която най-висок процент от негласуващите коментират, че гласът им няма да промени нищо - 79 процента. Същият резултат по думите му е постигнат само в Австрия. Според Вигенин ситуацията в българския политически живот и общото разочарование от политиката имат своето значение. Изследването на "Евробарометър" показва още, че 57% от българите силно се вълнуват от темата безработица. Икономическият растеж е посочен на второ място от 52% от анкетираните, трети са инфлацията и покупателната способност.

 

Война в СДС, описва „Труд"

Истинска война между старото и новото ръководство на СДС се разгоря вчера. Синият лидер Мартин Димитров обяви, че още в понеделник на извънредно заседание на Националния съвет ще предложи да бъдат изключени от партията предшественикът му Пламен Юруков и настоящият зам.-председател Пламен Радонов. Това стана ден след като Радонов внесе в ЦИК документи за самостоятелна регистрация на партията за евроизборите с пълномощно от Юруков (той представлява СДС пред институциите, защото Димитров още не е вписан в съда).

СДС има решение за явяване на изборите с ДСБ като Синята коалиция.

"Това е криминален опит за подмяна на СДС", отсече Димитров и допълни, че подписката за регистрация на сините е събрана с помощта на ДПС и БСП. За регистрация на партия по закон се изискват 150 000 подписа. Юруков е изтеглил от сметката на партията 50 000 лв. и ги е превел в БНБ за депозит на СДС за вота. Което е нарушение на финансовия правилник на партията, припомни Димитров. В него пишело, че суми над 5000 лв. се харчели само с решение на Националния изпълнителен съвет (НИС), а такова нямало - нито на вписания в съда, нито на новия НИС.

"Това деяние е напълно нелегитимно и ще бъде търсена и политическа, и правна отговорност за документна измама", отсече синият лидер. И призова избирателите да се ядосат и да ги подкрепят във войната, която ДПС и БСП водят срещу автентичната десница.

"Труд" научи още, че Радонов в почивния ден вчера е внесъл в ЦИК дубликат от липсващото му удостоверение от Сметната палата за финансовите отчети на СДС. Без този документ регистрацията не можеше да мине. В СДС пък имали данни, че отново хора на ДПС са съдействали за получаване на копието. Силва Дюкенджиева, която вчера бе дежурна в ЦИК, обясни, че представеният дубликат е с печат и заверка "вярно с оригинала". Имал и придружаващо писмо с оригинален подпис на шефа на Сметната палата Валери Димитров, удостоверяващо валидността на документа. Цялата документация на СДС щяла да бъде разгледана на заседание на ЦИК след почивните дни.

"Подадените от Пламен Радонов документи за регистрация на СДС са подпечатани със фалшив печат", реагираха от "Раковски" 134. "Труд" получи от синята централа копие от печата на партията, фигуриращ в съдебните й регистрации и във фирменото отделение на Софийския градски съд, и картинка на този, с който са подпечатани документите, внесени от Радонов (виж по-долу). Според синята централа само единият е легитимен, а документи, в които фигурира другият, са с невярно съдържание.

Контраверсията пък е, че като представляващ СДС Юруков може да си издаде печат и той да е легитимен.

Ако Юруков и Радонов бъдат изключени от СДС, формален председател на партията вероятно ще стане зам.-председателката по съдебна регистрация Любов Панайотова. "След толкова категорични решения на Националния съвет как СДС да се яви на избори, направеното от Юруков е недостойно и политически нелегитимно", каза тя. Главният секретар на сините Иван Сотиров отсече, че имат резервни планове за реакция.

Синята коалиция, към която преди ден се присъдениха и земеделците на Мозер, излезе с декларация за пълно доверие към Мартин Димитров и обвинение, че БСП и ДПС са обявили война на демократичните принципи и свободата.

Според Юруков самостоятелната регистрация на СДС не пречи за бъдеща такава на Синята коалиция и действията му били "за всеки случай" - ако коалицията закъснее с подписката си.

 

 

Активен

jolyp

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #28 -: Май 02, 2009, 03:13:11 pm »


В началото на 2010 г. Интернет ще достигне максимума на своята пропускателна способност. Интернет потребителите ги очакват прекъсвания и сривове в работата на компютрите. Прогнозата е на аналитичната технологична служба Nemertes, предава ИТАР-ТАСС. Към 2012 г. броят на потребителите ще нарасне толкова, че няма да е възможно да се осигури нормална работа на компютърните мрежи и те постоянно ще се намират в състояние на полупарализа, смята Nemertes. Откритата за свободно ползване през 1989 г. световна електронна мрежа, както първоначално бе наричана, притежаваше неограничен потенциал за предаване и получаване на информация. Но тя вече достига предела на възможностите си, предупреждават експертите.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #29 -: Май 07, 2009, 09:25:51 am »
7 май"Набуко" и "Южен поток" са еднакво важни за България, казва вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин в интервю в "Монитор". Проектите ще ни превърнат в значим енергиен център на Югоизточна Европа, посочва той.   

Фактурите за домакинствата, които ползват газ, са с 40 на сто по-високи за март от януарските, пише "24 часа". 1.777 млн. лв. е възнаграждението, което са получили общо за 2008 г. осмината членове на борда на директорите на "Овергаз инк", пише изданието.

Цените за терминиране на трафик в България са прекалено високи спрямо европейските нива, казва в интервю в "Труд" еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг. По думите й у нас тези цени са 2 пъти по-високи, което ограничава комуникацията на потребителите само в мрежата на оператора, чиито услуги ползват. Препоръката е те да паднат до 1.5-3 цента на минута. Пред "Дневник" тя заявява, че България се нуждае от независим регулатор за телекомуникациите.

25 млн.лв. годишно ще влизат в Агенцията по вписванията с изпълнителен директор Даниела Митева, пише "Пари" със заглавие под глава "Нов рекет". Позовава на собствено разследване, според което никой не може да обясни какви разходи на чиновниците ще покрие тази сума. Над 500 000 фирми ще плащат по 50 лв., за да подадат финансовия си отчет в агенцията, отбелязва "Пари".

Европейският парламент одобри отпускането на 5 млрд. евро от бюджета на общността за повишаване на енергийната сигурност и развитие на селските райони на страните членки, от които на България се полагат общо 105 млн., пише "Труд".

Еврокомисията предупреди България, че може да й наложи глоба заради липсата на план за търговията с емисии парникови газове на предприятията, съобщава "Дневник", позовавайки се на агенция "Блумбърг". България още няма Национален план за разпределение на квотите за вредните емисии за втората фаза на европейската схема за търговия с емисии - 2008-2012 г., се казва в съобщението. С документа се определят максималните количества въглероден диоксид, които предприятията могат да изхвърлят в атмосферата.

Покритието на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е паднало до около и под 80 на сто от няколко месеца, пише "Дневник". Ако ситуацията не се промени, България може да бъде заплашена от поредна наказателна процедура пред Европейския съд в Люксембург и санкции, посочва изданието. ЕС изисква поне 90 на сто от регистрираните автомобили да имат "Гражданска отговорност". Това беше условието да отпадне граничният контрол за българските автомобили и те да пътуват в общността без допълнителния сертификат "Зелена карта", който струваше 150-160 лв. за две седмици.

Разширяваме военния износ с високотехнологични продукти, казва пред "Класа" заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев. В Индия можем да предложим уникални радиолокационни системи и цели комплекси за брегова охрана, посочва той.

Въпреки обещанието за орязване на харчовете на правителството заради кризата за първите три месеца на тази година спрямо същия период на 2008 г. капиталовите разходи са скочили до 147,3 процента, съобщава "Класа" под глава. Позовава се на данните за изпълнението на бюджета за 2009 г., публикувани от Министерството на финансите. Към края на март 2008 г. парите за ремонти и строителство са били 202,5 млн. лв. В края на първото тримесечие на 2009 г. кабинетът е разходвал 298,2 млн. лв., пише в отчета на финансите.

"Самолетът на икономиката ни стремително пада", е озаглавен анализ в "Труд" на бившия вицепремиер и настоящ депутат от БНД Лидия Шулева. "Колко загуби българинът на борсата?" е друг анализ в същия всекидневник.

"Седнали върху социалния вулкан" е коментарът в "Дума" на Георги Готев.

"За З0 евро у нас - три дни, в Гърция - един обяд" е заглавието над интервюто в "Телеграф" с Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Софийският градски съд ще заседава в четвъртък по казуса за лидера на СДС Мартин Димитров, пише "Дневник", позовавайки се на източници в партията. Ако се произнесе най-късно до ранните часове на 12 май и решението му е в полза на Димитров, това ще сложи край на битката на лобито на Пламен Юруков срещу предизборната коалиция с ДСБ, посочва изданието. Ако решението се забави или и този състав на СГС не регистрира Мартин Димитров като председател, на "Синята коалиция" й трябва друг ход, за да успее да участва в евровота. От СДС твърдят, че имат и "план С", но отказват подробности.

В подписката, която беше представена от бившия главен секретар Пламен Радонов в ЦИКЕП не достигат 800 подписа, за да бъде регистрирано за участие "неговото СДС", пише "Труд". Внесени са 18 000 подписа при необходими 15 000, но над 3800 от тях са невалидни, защото личните данни не са пълни или не съответстват на реални хора, установила проверката на ГРАО. Димитров спъва СДС за вота, пише "Телеграф" по повод внесеното от Мартин Димитров и Любов Панайотова вчера заявление в ЦИКЕП.

Депутатът от "Гергьовден" Любен Дилов казва в интервю в "Труд", че Пламен Юруков има намерение да прави по-сериозен проект след изборите, а Мартин Димитров не се справя с овладяването на апарата на СДС и няма послания за избирателите. Коалиция "Напред" преговаря с всички десни партии без РЗС на Яне Янев, най-малкото за да се явим с общи мажоритарни кандидати, казва Дилов.

След изборите можем да създадем широко дясно обединение, но без Движение "Напред" казва в интервю в "Стандарт" лидерът на РЗС Яне Янев. Материалът е под заглавие "Знам къде са откраднатите милиони на българите".

БСП ще има пленум на 9 май, пише "Труд". Тогава трябва да бъдат определени водачите на листите за 41-во Народно събрание и мажоритарните кандидати.

На заседание на Централния съвет на ДПС на 11 май ще бъде утвърдена листата за евродепутати на партията, след което ще се пристъпи към процедурите за национален парламент, казва в интервю в "24 часа" Емел Етем. Според нея до десетина дни след това ще бъдат обявени и водачите на листи.

Можем да спечелим петима евродепутати, казва пред "24 часа" евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова. Не губим нищо от отказа на НДСВ за коалиция, посочва тя.

Под заглавие "Депутати за мръсни поръчки" "Сега" пише, че Камен Костадинов и Рамадан Аталай от ДПС не се свенят да бранят открито корпоративни интереси, а Татяна Дончева /КБ/ и Пламен Моллов /НДСВ/ са само малка част от вносителите на скандални закони от типа "Ванко Едно" в 40-то Народно събрание.

Изданията поместват материали за честването на 6 май. "Имаме реален принос в отбраната на Европа", са думите на президента Георги Първанов, цитирани в "Дума". "Труд" отбелязва, че рейнджъри от САЩ развяха българското знаме на Гергьовския парад в столицата.

И кой враг респектирахме с този парад, пита в анализ в "24 часа" Божидар Димитров. Според него тази техника можем да изпълняваме някоя и друга мисия в чужбина, но не и да водим пълномащабни военни операции срещу противник, нападнал България.

Сръбският наркобос Сретен Йоцич стои зад убийствата на четирима български наркобосове: Поли Пантев, Иван Стоянов-Кубето, Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, пише "Труд" на първа страница, като се позовава на белградския в. "Блиц".

Давам 10 000 лева да ми върнат детето, казва пред "Труд" бащата на изчезналата на 3 май в Пловдив четиригодишна Ана-Мария Чолакова. Наградата от роднините е за всеки, който даде достоверна информация, пише и "24 часа".

"Криза е, но наши медии се появиха в още пет държави", е озаглавено  интервюто в "24 часа" с генералния директор на БТА Максим Минчев. Ще правим български световен информационен пул, посочва той. По думите му целта на Петата международна медийна среща, която ще се проведе от 17 май в София, Бургас и Варна, е да се потърси най-големият коефициент на полезно действие.

Оцеляването на българските медии зад граница е национален въпрос, казва Максим Минчев пред "Класа".

В класацията в годишния доклад за свободата на медиите по света, разпространен от базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус", България е на 76-о място в света сред 195 държави, съобщава "Дневник". Това е зоната на 61 страни с "частично свободни медии", където от ЕС такива са само Румъния и България, към които този път се присъединява и слязлата рязко надолу в класацията Италия, пише изданието.

Българинът на тазгодишната "Евровизия" Красимир Аврамов е бил пребит на репетициите за конкурса в Москва, пишат "Телеграф" и "Експрес", като се позовават на руски сайт.

Мотивирах се да играя, за да бия сестра ми, казва в интервю за "Труд" 18-годишният норвежки шахматист гросмайстор Магнус Карлсен. Определяният като детето-чудо на световния шахмат, Карлсен ще бъде сред шестимата на супертурнира "М-Тел Мастърс", който започва на 12 май.

Учени от БАН искат да създадат спътник, който ще дебне терористи, съобщава под глава "Експрес". Цитиран е заместник-шефът на Института по космически изследвания проф. Лъчезар Филипов.
dariknews.bg
Активен