www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Преглед на печата  (Прочетена 570768 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #45 -: Май 26, 2009, 10:27:19 am »
26 май"По пътя към Европарламента - 12 въпроса, които чакат отговор", е коментарът в "Труд". Подчертава се, че е от изключителна важност да знаем предварително кой от кандидатите каква позиция ще заеме в рамките на мандата на Европарламента по следните теми: Бюджетът на структурните фондове за периода 2013-2020 г. - за какъв дял ще се бори България и кои ще са й съюзниците? В каква посока ще се развива общата земеделска политика и ще подкрепят ли българските евродепутати значителното съкращаване на разходите за преки земеделски субсидии? Ще работят ли кандидатите в подкрепа на обща енергийна политика, което засега среща тежка съпротива от страна на националните енергийни гиганти? Разумно ли се харчат парите на европейските данъкоплатци, включително българските, доколкото все още повече даваме, отколкото да получаваме от ЕС?
 
"Опозицията води груба предизборна кампания", казва в интервю за "Монитор" проф. Петър-Емил Митов, социолог, директор на института "Иван Хаджийски". Той посочва, че започналата кампания за европейските избори се отличава с няколко характерни особености. Първо, започна преди официалното начало, което може да се определи като фалстарт. Втората характеристика е провинциалността на кампанията. Не е ясно, че влизаме в наднационална политическа интрига, че основната функция на евродепутатите е да участват в решаването на общите европейски въпроси. На трето място Петър-Емил Митов поставя грубостта. Кампанията започна с некоректен опит да се променят правилата непосредствено преди самите избори. Опозицията отговаря с вербална грубост, която надминава всичко видяно и чуто по време на прехода. Лидерът на "Синята коалиция" заяви, че започва борба срещу "банда престъпници" в лицето на БСП и ДПС.
   
"7 формации може да вкарат евродепутати", отбелязва "Труд". Това сочат данните от проучване на "Барометър.инфо". Със сигурност свои в Брюксел ще изпратят ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС, "Синята коалиция" и "Атака". Движение "Напред" и "Ред, законност и справедливост" пък в момента били "на ръба" на бариерата от 5,88% - съответно с 5,54 и 5,12 на сто подкрепа.
   
"Сини зоват премиера да махне съветник от борд", съобщава "Труд". Премиерът Сергей Станишев незабавно да освободи съветника си от политическия кабинет Азер Меликов от поста шеф на борда на директорите на фирмата "Информационно обслужване" АД, която ще брои резултатите от изборите. За това настояха вчера от щаба на "Синята коалиция". Десните се опасяват, че участието на Меликов в преброяването на бюлетините води до опасения "за политическо вмешателство и манипулации на вота".
   
"Оспорени избори са страшният сценарий", предупреждава в интервю за "24 часа" политологът Иван Кръстев. Според него най-лошият сценарий е загубилите партии да откажат да признаят изборните резултати. Това връща България обратно в 1990 г., може би без студентски стачки, без хора на улицата, но в ситуация на тотална неуправляемост. Когато най-много има нужда от работещо
правителство, България може да се окаже без каквото и да е правителство. Желанието на БСП и ДПС да запазят на всяка цена присъствие във властта прави този сценарий все по-вероятен. И затова правителството трябва да направи всичко необходимо да ни убеди, че изборите ще са честни.
   
"Рекордни 2562 лева на кв. м за социален център", пише "Труд". Първият комплексен център за социални услуги на Балканския полуостров отвори врати вчера в Стара Загора. Той ще събере под един покрив всички служби на социалното министерство. Има близо 300 стаи и разгърната площ 7200 кв. м. Струва 18,45 млн. лева. Така за един кв. м бюджетът е платил рекордните 2562 лева. От партията на Яне Янев - "Ред, законност и справедливост", разпространиха декларация, че изграждането на социалния център всъщност е "узаконена кражба" и "злоупотреба с власт". По повод обвиненията вчера социалният министър Емилия Масларова заяви, че няма да коментира Яне Янев и попита откъде политикът финансира предизборната си кампания.

"Токът за бита ще поевтинее", обещава от страниците на "Труд" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му, дали ще влезем в рецесия, от формална гледна точка ще се разбере, чак след като станат ясни данните за второто тримесечие. По този повод министърът съветва: "Голяма част от нашите фирми имат опит само в условията на растеж. Сега трябва да минем към класическия антикризисен мениджмънт. Всяка фирма трябва да направи анализ на своите бизнес единици. Да реши кои са лоши и трябва да ги ликвидира, кои може да продаде и най-важното - кои са перспективни. Там, дори в условията на криза, трябва да инвестира, за да се измъкне. Подобни програми са необходими и на общините, и във всички сектори на икономиката."
   
"България пропиля златните си години за растеж", е оценката на финансиста Евгений Кънев. В публикация за "Сега" той коментира: "Възстановяването на икономическия растеж на България в контекста на световната икономическа криза ще бъде бавно и болезнено, ако не се предприемат драстични реформи в публичния сектор и най-вече в държавната администрация и сектора за сигурност. Затова новото правителство трябва да създаде фонд за добро управление. Ако следващото правителство има политическата воля да наложи качествено нов тип управление, то ще трябва да инвестира в адекватна материална база и информационни системи, в обучение в добрите практики, както и да стимулира финансово успехите в борбата с корупцията и организираната престъпност."
   
"Приходите на общините падат с над 30 на сто", съобщава "Труд". С над 30 на сто се очаква да паднат общо собствените приходи на общините до края на годината. В мамента бюджетите им са орязани с 10% от държавната сдубсидия, а приходите от данъци и такси са намалели с 15 на сто. Имало общини, които миналата година по това време са реализирали по 300 сделки, а сега правели едва по седем, отчел на заседание управителният съвет на Националното сдружение на общините. През м.г. приходът от сделките е бил общо 363 млн. лева - сума, немислима за т.г.
   
"9 души се борят за едно работно място", научаваме от "Труд". Официалната безработица върви плавно нагоре и през април равнището й е било 7,04 на сто, съобщиха от Агенцията по заетостта. Експертите успокояват, че това е само 0,16 процентни пункта повече от март и в бюрата по труда са записани 260 693
души. За сравнение през април 2007 г. признатата безработица е била 8,38 на сто, а през същия месец на миналата година - 6,51 на сто. Според КТ "Подкрепа" обаче хората без препитание са почти двойно повече, ако в сметките влязат и тези, които не са стъпвали в бюро по труда. КНСБ пък предупреди за опасността официалната безработица да надхвърли 10 на сто до края на т.г.
 
"Европа не пусна парите по САПАРД", отбелязва "Труд". Европейската комисия остави блокирани 140-те милиона евро от три мерки на програма САПАРД, стана ясно вчера. От България се иска да изпълни още няколко условия, за да получи парите за преработвателните предприятия от хранителната промишленост и за инвестиции в земеделските стопанства, обясниха вицепремиерът Меглена Плугчиева и министър Валери Цветанов след среща с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер-Боел. Брюксел иска прозрачен начин, по който да се установява има ли свързаност между получателите на европарите. ЕК настоява за регистър на нередностите при управлението на средствата и докладването им в ОЛАФ. Друго изискване е да се приеме референтна ценова листа за плащане на проектите.

"Първанов: България смени меча с перо", пише "Труд". "Преди буквите България беше силна, но не беше велика, имаше своите творци, но нямаше училища. Плашеше с меча си, но не със словото. След създаването на азбуката ръката, която държеше меча, посегна към перото." Това каза президентът Георги Първанов преди началото на тържествения концерт за Деня на българската просвета и култура в неделя вечерта. Пред близо 4-те хиляди гости той подчерта още, че в държавата на духа, каквато е България, няма място за дребни лични, групови и теснопартийни сметки.
dariknews
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #46 -: Май 27, 2009, 11:19:24 am »
27 майПогнаха собственици на скъпи имоти и коли
в. Новинар


Около 70 бизнесмени в София са укривали доходи с неясен произход, показват резултатите от съвместна проверка на прокуратурата, МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите (НАП). Експерти са установили, че разликите между обявените пред закона приходи и имотите на проверените достигат в някои случаи до 6 млн. лв. Проверката е била на лица, които имат скъпи имоти, автомобили и яхти за над 500 000 лв.
От прокуратурата съобщиха, че при акцията са установени различия между придобитото имущество по данъчна оценка и декларираните доходи в размер между 1 млн. лв. и 6 млн. лв. разлика. Зам.-градският прокурор Роман Василев обясни, че тепърва трябва да се види досъдебно производство.

Петър Димитров издаде как ще се продава "Булгартабак"
в. Сега


Въпреки упоритото криене на метода, по който АП възнамерява да продава "Булгартабак холдинг", от вчера е ясно как ще става това - чрез явно наддаване. Новината издаде в аванс министърът на икономиката Петър Димитров. Попитан за перспективите пред продажбата на тютюневия холдинг, той заяви, че за него в никакъв случай държавата няма да получи "жълти стотинки", защото за приватизацията му се предвижда открита процедура с наддаване.

"Вчера се просълзих от финансовото състояние на "Булгартабак" и от перспективите му. Оказа се, че това е една изключително успешна компания в условията на ЕС и няма смисъл да я продаваме", каза преди това министърът, но все пак уточни, че това не означава отказ от сделката. Очаква се началната цена на търга да бъде обявена до края на седмицата от АП.

Eнергиен шамар за бизнеса предизборно
в. Дневник


От 1 юли, броени дни преди парламентарните избори, токът за бита ще поевтинее, а за индустрията ще поскъпне. Това съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Домакинствата ще плащат с до 2% по-малки сметки в зависимост от електроразпределителното дружество доставчик, а цената на електроенергията за бизнеса ще се увеличи с 3%.

Първоначално частните ЕРП-та искаха 10% увеличение на цените от юли, държавната Национална електрическа компания (НЕК) - 19%, а енергийният регулатор допускаше 5 на сто, включително за домакинствата. Промяната в позицията на ДКЕВР е заради икономическата криза, намаленото потребление на енергия и ниската инфлация, каза Шушулов.

Амнистията ще огрее и дела за еврофондовете
в. Дневник


Амнистията може да "затвори" дела за измами със средства от ЕС, по които са обвиняеми висши държавни служители. Това опасение, изразено от прокурори, е достигнало до експерти от Европейската комисия, съобщиха източници на "Дневник" в Брюксел.

От прокуратурата потвърдиха, че има няколко разследвания за злоупотреби с еврофондовете, които ще бъдат прекратени заради амнистията. От държавното обвинение обаче отказаха да съобщят за какви случаи става дума, а посочиха само, че са на ранен етап и не са огласявани. Засега по разследванията течели експертизи и едва след приключването им делата щели да бъдат прекратени.

Влагат $170 млн. в завод за отпадъци
в. Стандарт


Американска компания поиска да купи 117 декара земи край търговищкото село Дралфа, които са общинска собственост. Там инвеститорите имат намерение да вдигнат завод за производство на алтернативна енергия от битови отпадъци, в който ще вложат близо 170 млн. долара. Фирмата инвеститор "Дойч интернешънъл" е собственост на Божидар Дойчинов, който от 30 години живее и работи в САЩ. Според специалистите енергията ще се добива от изгаряне на отпадъците и няма опасност от замърсяване на околната среда, тъй като процесът се извършва по най-съвременни технологии. Изгорелите газове преминават през няколко филтъра, като първият образува пара, която може да се използва и за отопление. Суровината, получена от изгарянето на боклука, е екосгурия, която се ползва при пътното строителство.

Очакват се масови фалити на мебелни фирми
в. Новинар


Масови фалити сред по-малките мебелни фирми се очакват до края на тази година, прогнозираха от браншовата асоциация на производителите за "Новинар". Според преработвателите в момента по-голямата част от малките производители на обзавеждане за дома са в сивия сектор и заради липсата на поръчки ще фалират. Експерти от бранша обясниха, че става дума за фирми, които произвеждат мебели в гаражи и мазета.

От асоциацията коментираха още, че ще има намаление на цените на обзавеждането с около 30 процента до края на тази година. Причината е икономическата криза и намаленото търсене. Освен това дървесината, която се купува от дърводобивните предприятия, е вече с около 20 процента по-евтина.

Иван Искров с втори мандат в БНБ
в. Стандарт


Управителят на БНБ Иван Искров ще бъде преизбран за втори мандат. Такова предложение са внесли в деловодството на парламента представители на трите управляващи партии. Очаква се то да влезе в дневния ред за работа на парламента през тази пленарна седмица и да бъде гласувано в четвъртък. 6-годишният мандат на Искров изтича на 9 октомври. Според Закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет се провежда не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата на действащия. Управляващите смятат, че сроковете са препоръчителни, а не задължителни.

Над 130 млн. лв. ще струва новата съдебна палата във Варна
в. Дневник


"Надяваме се през 2013 година варненци да влязат в новата Съдебна палата". Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева след като по-рано днес направи първа копка на бъдещия храм на Темида в морската столица. В ритуала участваха кметът на Варна Кирил Йорданов, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски и председателят на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева, съобщи "Дарик нюз".

Стойността на проекта е 130 млн лева, осигурени от държавния бюджет, посочи правосъдният министър. "Не си спомням за последните години да е имало такова мащабно публично строителство. Може би второто такова ще бъде Софийският районен съд и прокуратура и новият правителствен център, чийто проект бе одобрен неотдавна", добави Тачева.
investor.bg
« Последна редакция: Май 27, 2009, 11:20:28 am от biguto »
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #47 -: Май 28, 2009, 09:36:15 am »
28 май"Коалицията ни нанесе рани и на БСП, и на НДСВ", е озаглавено интервюто в "Труд" с водача на евролистата на НДСВ Меглена Кунева. В ролята на интервюиращ е Кристиан Вигенин - кандидат за евродепутат от БСП. Кунева подчертава, че когато беше създадена тройната коалиция, БСП не е бил естествен партньор на НДСВ. "Имаме различия по отношение на пазарната икономика, на социалните придобивки, на данъци - допълва тя. -  Но ние изчерпахме тогава всички възможности. Мисля, че днес уроците са научени. Има неща, заради които НДСВ излезе с рани от тази коалиция, има неща, които и БСП като партия щеше да ги направи различно. Но ние създадохме стабилност, от която спечели страната. Днес българските граждани не ни се сърдят за това, че сме в коалиция, а за това, че не се справихме с корупцията.

"ГЕРБ въвежда ротация на чиновниците при парите", научаваме от "24 часа". Ротация на служителите в особено чувствителните към корупционен натиск сфери като агенциите "Митници" и "Пътна инфраструктура" ще въведе ГЕРБ, когато дойде на власт. Това пише в програмата "За европейско развитие на България", с която ще управлява партията на Бойко Борисов. Министрите, заместниците им, членовете на политическите кабинети, областните управители, шефовете на агенции и кметовете ще минават през обучение за борба с корупцията и конфликта на интереси, и професионална етика. Като мнозинство в парламента ГЕРБ ще подлага всеки проектозакон на обсъждане и икономически анализ.

"Чистката в МВР е предизборно клише", лаконичен е министърът на вътрешните работи Михаил Миков. В интервю за "Монитор" той заявява, че броят на пенсионираните, дисциплинарно уволнените и напусналите по собствено желание не се различава съществено от броя на служителите, които са напускали системата и през предходните години. Критериите за пенсиониране са субективни - преценка на необходимостта на службата. "Аз искам да стимулираме израстването на младите служители. Те са достатъчно можещи, професионално подготвени и амбициозни", допълва министър Миков.

"Парламентът се сдоби с пет нови лица", съобщава "Сега". С петима нови депутати се сдоби в последните си работни дни парламентът. Четирима са от квотата на БСП, а един - от НДСВ. Новите избраници ще запълнят освободените места на петимата народни представители, които отидоха наскоро в три държавни институции.

"Томов: Обвинението е решено в кабинета на Станишев", пише "Труд". "Решението да ми бъде повдигнато обвинение е взето в кабинета на Сергей Станишев. Поименно мога да назова и кои негови съветници са го направили, а вероятно и самият той." Това заяви вчера Александър Томов, минути след като Софийският градски съд спря делото срещу него, защото се е кандидатирал за евродепутат. Бившият вицепремиер е на 9-а позиция в листата на своята партия "Българска социалдемокрация". Освен срещу Томов процесът ще бъде спрян временно и срещу останалите трима подсъдими по делото. Всички те са обвинени в източването на 36 156 820 лева от ЦСКА и "Кремиковци".

"Не пуснаха на свобода Данови", съобщава "Труд". Общинските съветници от Варна и регистрирани кандидат-депутати от партия "Обединение на българските патриоти" Христо и Веселин Данови остават в ареста. Това реши късно вчера екип прокурори от Варненската окръжна прокуратура, след като РИК регистрира двамата. Аргументите за отказа на обвинението са следните: "Данови вече са привлечени като обвиняеми с взети мерки за неотклонение задържане под стража и не могат да се ползват от наказателна неприкосновеност".

"Няма време да ограничим кандидатите арестанти", отбелязва "Монитор". Участието на обвиняеми в парламентарните избори за депутати не прави добра услуга на България. Така премиерът Сергей Станишев коментира тенденцията в последно време задържани под стража да използват законовите вратички и да се кандидатират за депутати. Той призна, че по закон няма ограничения. "Няма време за промени в законодателството в тази насока, парламентът има още няколко работни дни. Депутатите трудно биха се справили с тази задача за толкова кратко време", каза още Станишев.

"Листите на БСП - презареждане на матрицата", коментира "Сега". БСП намести водачите на листи за парламентарния вот. Но като се проследят по-внимателно имената, лъсва цялата илюзорност на рекламното начинание "България-Презареждане", което имаше за цел да извади на преден план свежите млади лица на столетницата. Презареждането се оказа по старата бесепарска матрица - бетониране на старите муцуни в следващия парламент, а младежта се ръси по-надолу в листите за разкош.

"Експертен кабинет ще ни извади от кризата", смята Красимир Каракачанов, съпредседател на коалиция "Напред". В интервю за "Стандарт" той посочва, че идеята на коалиция "Напред" е следващият кабинет да не е на партиен принцип, а на експертен. И допълва: "Следващото парламентарно мнозинство, надявам се на опозицията, трябва да състави правителство от професионалисти, експерти, защото трябва да се търси изход от икономическата криза. Няма нужда от партийни функционери."

"Ще изгоним монополистите ако изпратим тройната коалиция в политическа пенсия", казва за "Класа" Яне Янев, лидер на "Ред, законност и справедливост". На въпрос откъде добива информация за аферите в Националната агенция за приходите, той отговаря: "Получаваме информация от служителите вътре в системата. Има доста почтени хора, които вече не издържат и затова те първи проговориха. Информация ни дават още и граждани, рекетирани от служители на НАП. Имаме информация за афери и от външни фактори. От ДДС са източвани пари, които са се изпращали по швейцарски сметки и в офшорни зони. После тези средства се връщат отново в България под формата на "инвестиции", обяснява Яне Янев.
 
"Държавата е в добра кондиция, твърди премиерът", пише "Труд". "Икономическата криза е най-сериозната от 1930 г. насам и няма как България да не бъде засегната. Но последните данни от статистиката за април и май сочат известно съживяване на икономиката и по-високи постъпления в бюджета в сравнение с предишните месеци". Това обяви вчера във Варна премиерът Сергей Станишев. Според него държавата била в "добра кондиция" и спазвала социалните си ангажименти и инфраструктурната програма.

"Всяко отлагане на проекта за АЕЦ "Белене" го оскъпява", предупреждава министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В интервю за "Дневник" той обръща внимание, че в последните класации за конкурентноспособност се вижда, че ефективността на правителството е висока, а един от най-лошите показатели е конкурентноспособността на българския бизнес. От тази гледна точка е много важно да се смени технологичната база. Ако съумеем да вкараме най-новите технологии, след кризата ще сме една крачка напред. Министър Димитров е категоричен противник на призивите да се спрат големите инфраструктурни проекти, на призивите да не се харчи сега, когато има криза. Като свърши кризата и започне голямото търсене на енергийни ресурси, тогава ли ще започнем да правим инвестиции, пита Петър Димитров.

"Как по-рано да дойде денят, от който работим за себе си", е анализът в "24 часа". Поводът е 27 май, така нареченият ден на свобода от правителството, денят от който работим за себе си. Преди тази дата сме работили за данъците и таксите си, т.е. за държавната хазна. Петър Ганев от Института за пазарна икономика смята, че българската икономика може да се развива много по бързо и прави конкретни предложения. Сериозно намаление на осигурителната тежест в страната. Постигане на реална фискална децентрализация, при която кметовете имат правомощията не само да увеличават и намаляват местните данъци и такси, но и да отменят стари или създават нови. Въвеждане на нулев данък върху реинвестираната печалба, премахване на данък дивидент и намаление на данъка за ЕТ от 15 на 10%. Ако всичко това се случи, може да очакваме деня на свободата от правителството да настъпи още през април.

"Най-тежко ще е през ноември", прогнозира в интервю за "24 часа" Симеон Дянков, главен икономист в Световната банка. Той потвърждава, че има покана от Бойко Борисов да помага като негов съветник на доброволни начала по антикризисни въпроси. Според него при добра антикризисна програма България може да започне да излиза от кризата в средата на 2010 г. Сега най-важното е да се запазят колкото се може повече работни места и да се подобрят условията за бизнес. Оттам нататък може да се направи много, за да се увеличат доходите. Излизането от кризата ще даде и нови възможности.

"Кабинетът опитва да напълни хазната с по-високи глоби", пише "Сега". В края на мандата си правителството прави опит да напълни хазната, като завиши многократно глобите, събирани по закона за българските документи за самоличност. Предложението е минималната санкция за изгубена лична карта да скочи пет пъти - от 20 на 100 лева.

"НЕК чака 60 млн. лева загуба от лошо ценообразуване", съобщава "Труд". Лошото ценообразуване в електроенергетиката ще донесе около 60 млн. лева загуби на Националната електрическа компания до края на тази година, заяви вчера пред журналисти изпълнителният директор на държавната фирма Мардик Папазян. В момента НЕК продава тока на големите промишлени потребители на занижена стойност, а едновременно с това има задължението да изкупува енергията от най-скъпите производители, поясни той. Най-тежък удар е нанесло решението на ДКЕВР токът, произведен от топлофикациите, да се заплаща от НЕК на силно завишени цени, за да се субсидира парното.
dariknews
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #48 -: Май 29, 2009, 10:22:34 am »
29 май
Всички вестници съобщават на първите си страници за катастрофата в Ямболско, при която загинаха 16 души. Ранените според едни издания са 15, а според други 20 души. Туристически автобус "Чавдар" е превозвал пътници до храма за ежегодното честване на Спасовден в местността Бакаджик. След като те напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма, най-вероятно заради повреда на спирачната система, водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се встрани от пътното платно посетители и разположени край пътя сергии. 
   
Три вестника - "Труд", "Монитор" и "Експрес", излизат с еднакво заглавие под глава: "Кървав Спасовден", "Кървав Спасовден край местността Бакаджик", пише "Класа". Изданията поместват снимки на автобуса след катастрофата, както и на страдащите близки на загиналите. "Бонбони, бонбони, трупове.." пише "24 часа" и илюстрира със снимка, на която сред разпилените бонбони след произшествието се търкаля сандал на загинал мъж. "Кланица под храма", отбелязва "Стандарт".

"20-годишен автобус уби 16 души", посочва "Дума". Реликва от соца почерни България, коментира "Новинар" от първа страница.

България е в траур заради 16 нелепо загинали, извежда под глава "Сега". Министерският съвет обяви национален траур днес, а партиите спряха агитацията. Властта се втурна към мястото на трагедията, посочва изданието в друго заглавие. Президентът и премиерът пристигнаха на мястото на трагедията, отбелязва "Земя". Премиерът прекоси половин България, посочва "Експрес". Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поднесе съболезнования и изказа съчувствие към пострадалите, пише "Дневник".
   
"Вчерашният Спасовден се нареди до българските празници, белязани с трагедии, вместо с радости.. Но ще узнаем ли в идните дни и месеци причината, поради която си отидоха непрежалими майки, бащи, сестри? Или истината за драмата, както е обичайно, ще се задуши в прашасалите папки на дознанието?", пита Анна Заркова на първа страница на "Труд". "Класа" задава въпрос "Кой допуска автобуси убийци?" и посочва, че въпросът с фиктивните технически прегледи трябва да се реши законово.

Според първоначалните данни основната причина за катастрофата е техническа неизправност на автобуса, защото е бил много стар. За последен път е минал на преглед на 12 май, но аз лично се съмнявам по какъв начин е бил направен този преглед,  казва началникът на КАТ - Пътна полиция, комисар Алекси Стратиев пред "24 часа". Ще настояваме Министерството на транспорта да започне спешно много сериозни проверки на всички пунктове в страната, които правят годишни технически прегледи, посочва той и допълва, че не бива да се пускат неизправни коли. Такива пунктове трябва да бъдат затваряни, добавя Стратиев.
 
В Монтана фабрикуват книжки - за 550 лв. ставаш шофьор на рейс без час каране, пише "24 часа".

ЦИК щракна втори изборен капан пред Синята коалиция, пише "Сега". И ЦИК влезе във войната срещу Синята коалиция, коментира "Дневник" във водещо заглавие. Представителите на БСП и ДПС бламираха и трите предложения - за регистрация, за отказ от вписване и за тридневна отсрочка за подаване на още документи, а от Синята коалиция заявиха, че обжалват пред Върховния административен съд, посочва изданието.
   
Главният секретар на СДС Пламен Радонов ще внесе подписка в ЦИК за регистрация на партията за парламентарните избори, пише "Експрес" под заглавие "СДС цака Командира с подписка в ЦИК".
   
Изборът сега е между европейските правила и ориенталщината, казва лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю в "Стандарт" под заглавие "Нямам шеф в политиката". Според него рецептата срещу кризата е: актуализиране на бюджета, спиране на разходите за мегапроекти, закриване на министерства, съкращаване на чиновници.
   
Десницата трябва да покаже на практика, че може да бъде съединена, за да получи доверието на хората, казва лидерът на Единната народна партия Мария Капон в интервю в "Новинар".

ГЕРБ засега води в надпреварата за места в Европарламента, но при ниска избирателна активност е напълно възможно и БСП да излезе напред, пише в "Труд" Кольо Колев от "Медиана".

Европарламентът още не е толкова влиятелен, колкото трябва да бъде - но може би ще става в края на мандата, който идва, или следващия. Това казва в интервю в "Труд" евродепутатът и кандидат за нов мандат от листата на Коалиция за България Кристиан Вигенин.
   
В Европарламента ще работя за равните възможности и образованието, казва в интервю в "Дума" шестият в листата за eвровота на Коалиция за България Румян Русинов.

Готова съм с две нови директиви за потребителите, казва пред "24 часа" водачът на листата на НДСВ за евроизборите и еврокомисар Меглена Кунева.
   
"Българите не са крадци. Олигарси ни точат парите" е заглавието над интервю в същия вестник с водача на евролистата на "Атака" Димитър Стоянов.
   
Интервю с вицепремиера Меглена Плугчиева публикува "168 часа". Сега виждам, че всички усилия се възнаграждават, в което винаги съм вярвала, казва тя в отговор на въпрос.

"Амнести" ни критикува заради гейовете и бежанците" посочват в заглавия "Новинар" и "Дума". Нарушения на човешките права у нас са регистрирани в отношението към бежанците, етническите малцинства и хората с хомосексуална ориентация. Икономическата криза задълбочава нарушенията на човешките права според организацията.

Двама български военнослужещи ще се включат във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване,  предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия, съобщава "Българка армия" от първа страница, както и "Новинар". Страната ни става шестата държава - член на общността, която има свои постоянни  представители в операция "Аталанта". 

За първи път бойна част от морската пехота на САЩ пристигна у нас, пише "Стандарт". 130 рейнджъри ще тренират една седмица в базата в Сливен стрелба с лекострелково оръжие и тактически действия, посочва изданието.

"Стандарт" разказва за драмата на българина Георги С., задържан повече от 20 пъти в различни полицейски управи, след като бюрото на Интерпол в Султаната на Оман поискало преди повече от година той и Юри Н. да бъдат намерени и разпитани. Главният прокурор на арабската държава се съмнявал, че българите са замесени в източване на банкови карти на територията на неговата страна.

"Стига с тия надути продажни политици!" е заглавието над интервю в "Труд" с ген. Дани Ятом - бивш шеф на израелската разузнавателна агенция Мосад (1996-1998 г.).

"Труд" се позовава на испанското сп. "Ола", което цитира съпругата на най-големия син на Симеон Сакскобургготски - Кардам, който пострада в тежка катастрофа м. г. и изпадна в кома. "Откакто преместихме Кардам у дома, той се подобрява с всеки изминал ден. Той вече говори, въпреки че му коства много усилия да се изразява", казва Мириам Унгрия.

Руският премиер Владимир Путин е подписал постановление за предоставяне на експортен кредит за АЕЦ "Белене", съобщава "Стандарт". Строителството на централата ще започне през пролетта на следващата година пише "Новинар", като се позовава на Иван Атанасов, председател на Комитета по координиране и наблюдение на проекта АЕЦ "Белене" и член на съвета на директорите на НЕК. Според "Класа" заемът е на стойност 3,8 млрд. евро. Параметрите на кредита все още се уточняват, но засега е ясно, че за отпускането му трябва да се дадат гаранции от БЕХ, обясня Атанасов, цитиран от "Класа". Според вестника за две години и половина цената на централата се е покачила с 9 процента.

Над 6 млрд. евро в повече от държаните пари на влог са отпуснати като заеми в България през последните 2-3 години, когато у нас се разрази кредитният бум. Това заявил Стоян Александров, управител на надзорния съвет на Търговска банка "Д" на бизнес среща, цитиран в "Класа" под глава . "Тези 6 млрд. евро са ресурс, дошъл отвън - най-вече по линия на кредити от банките майки, и заради кризата част от средствата ще трябва да се върнат", коментира Александров.

"Медика", "Унифарм" и "Българска роза - Севтополис" АД ще се влеят в "Софарма", съобщава "Пари". Според изданието процесът ще продължи между 3 и 5 години.

Всички издания съобщават, че Иван Искров беше преизбран от парламента за управител на БНБ. Искров получи преждевременно втори мандат, коментира "Дневник".

БАН и осем ВУЗ-а са пред финансов колапс, пише "Сега". Над 5600 учени от седем университета и от БАН може да останат без заплати от октомври до края на годината,пише "Монитор".

"Монитор" и "Дневник" поместват интервюта с Едуард Олби. "Не смятам творчеството си за завършено" е заглавието над материала в "Дневник". Прочутият драматург пристигна в София, за да присъства на първите репетиции на пиесата си "Козата или коя е Силвия", която Явор Гърдев ще постави в Народния театър. Едуард Олби и Явор Гърдев създават нов хит, пише "Сега". Олби възторжен от актьорите на Народния театър, пише "24 часа".

dariknews
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Re: Преглед на печата
« Отговор #49 -: Май 30, 2009, 08:28:35 am »


Централните всекидневници от съботния ден допълват с нови информации картината на тежката катастрофа край Ямбол. "Труд" изброява най-малко седем груби нарушения установени досега от експертите, които разследват трагичната злополука с автобус "Чавдар", който уби 16 и рани много други. Има съмнения, че техническият преглед на автобуса е бил фалшив, я превозвачът  бил нередовен и "Автомобилна администрация" му готвела проверка. Шофьорът на автобуса убиец е бил назначен на работа без да е минал психотест, обяви вчера от трибуната на парламента министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Той бе изслушан в Народното събрание по предложение на депутата от ДСБ Иван Иванов.

"16 жертви - 15 г. затвор", пише "Стандарт". Такова наказание за деянието си може да получи собственикът на автобуса Слави Славов. Късно снощи срещу него бе повдигнато обвинение за немарливост и причиняване на смърт на повече от едно лице. Шофьорът Господин Господинов, след като се излекува, ще бъде обвинен в нарушение на правилата за движение, с което е причинил по непредпазливост смъртта на 16 души и деянието представлява особено тежко престъпление.

"Закономерни трагедии", е анализът в "24 часа". Посочва се, че колективното съзнание ще се опита и тази трагедия за я възприеме като фатална неизбежност. И няма да признаем, че катастрофи с много жертви у нас стават не защото някой горе ни мрази, а защото при пълната разсипия в държавата това е закономерност, правило, абсолютна неизбежност. И честотата на подобни трагедии ще се засилва.

"Шефът на ВАС рещава днес за "Синята коалиция", съобщава "Труд". Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев лично се зае със спора за регистрацията на "Синята коалиция". Той оглави съдебния състав, който ще реши дали ЦИК правилно е отказала да регисдтрира коалицията за парламентарния вот на 5 юли. Причината е поредният драматичен рунд между двете ръководства на СДС - регистрираното в съда на Пламен Юруков и избраното от партията, но нерегистрирано пред Темида на Мартин Димитров. Решението ще стане ясно днес. Пенчев влиза в делото, за да гарантира, че няма да има натиск върху съда.

"Сините искат наблюдатели", отбелязва "Труд". Съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов /ДСБ/ и Мартин Димитров /СДС/ искат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да изпрати наблюдатели на евровота и на парламентарните избори у нас. Вчера двамата внесоха писмо до посланика на Чехия, чиято държава в момента председателства ЕС. В писмото се обяснява, че ЦИК отказа регистрация на "Синята коалиция".

"Който купува гласове, вън от политиката!", е озаглавено интервюто в "Труд" с водача на евролистата на ЛИДЕР и "Новото време" Емил Кошлуков. Интервюиращ е Илияна Йотова, втора в евролистата на БСП. Кошлуков казва: "При положение, че аз ще пръсна един милион за гласове, да ме глабиш 5000 лева е меко казано нелепо. Наказанието, ако искаме да е ефикасно, и това, което ще уплаши партиите, е забрана за участие в избори. Само това ще ме спре при идеята да взема 100 000 гласа с пари и да съм извън играта на следващите избори." Кошлуков оценява, че ГЕРБ е  най-силната партия в момента. Тя е голямата десница и ако другите партии вдясно успеят да решат проблемите си, могат да направят добър кабинет заедно с ГЕРБ.

"Референдум при 500 000 подписа", акцентира "Дума". Национален референдум ще се свиква с подписите на 500 000 души, имащи право на глас. Това решиха депутатите вчера по време на второто четене на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според текстовете на закона при 200 000 подписа за провеждането на референдум Народното събрание трябва да разгледа предложението и да вземе решение дали да проведе национално допитване. Референдум няма да може да се произвежда по въпроси, свързани с повдигането на обвинения срещу президента или вицепрезидента за държавна измяна и нарушаване на конституцията, както и по въпроси от компетентността на Народното събрание.

"Животът е розов, но само в рекламите на червената партия", коментира "Сега". И се спира на едно от съобщенията в рекламните клипове - БСП е открила 344 хил. работни места. Като нищо толкова народ е започнал работа по всевъзможните мерки и програми за заетост, финансирани от държавния бюджет. Въпросът е кога я е свършил. Може например шест месеца да е бил чистач. Тази мимолетна позиция обаче гарантира доживотен рекламен договор в красивите правителствени статистики, където можеш да получиш сигурно място в графата "Намерил препитание".

"Калфин препоръча помощ от МВФ на следващия кабинет", пише на първа страница "Дневник". Би било добре следващото правителство да започне преговори за предпазно споразумение с Международния валутен фонд, защото това ще е добър знак за стабилност. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси и външен министър Ивайло Калфин на предизборна среща с бизнеса в Девня, на която е присъствал и икономическият министър Петър Димитров. Така за първи път представител на БСП заявява, че страната ни ще има нужда от заем от фонда. Досега социалистите твърдо настояваха, че икономиката ни е достатъчно стабилна, за да се справи с кризата и без помощта на МВФ.

"Вдигни очи", с тази публикация започва "Темата на броя" на "Капитал". Представен е проектът "Инициатива 2020". Той е на фондация "Кредо Бонум", фондация "Капитал", Център за либерални стратегии и се подкрепя от Световната банка. Посочени са основните насоки за 2020: Структурните промени в реалната икономика могат да определят бъдещето. Важно е качеството на правителството и връзката с ЕС, защото очакванията към държавата нараснаха. Трябва да се инвестира в работни места и човешки ресурси. Най-бързият растеж в икономиката се постига с вложения в инфраструктурата, но само ако не се краде. Пари има, трябва да се управляват разумно.

"40% по-малко собствени приходи са събрали общините", отчита в интервю за "Класа" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Причина за това е прякото влияние на световната икономическа криза. Най-голямата загуба се дължи на така наречения данък сделки. През последните 10 години той е формирал 60-70% от приходите на местната власт. При "замръзналия" пазар на недвижими имоти, при драстичния спад на сделките, е ясно, че този приход го няма. Падат и приходите от управлението на собствеността. Като притежатели на собственост общините разчитат тя да им носи някакви доходи - от наем и от продажби, което в момента е почти невъзможно.

"Одобриха системи за контрол на европари", информира "Труд". Европейската комисия одобрява одитните стратегии за оперативните програми "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика", "Транспорт" и "Техническа помощ". Това става ясно от писмо на генерална дирекция "Регионално развитие" на ЕК, получено от вицепремиера Меглена Плугчиева.


dariknews.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #50 -: Юни 03, 2009, 09:04:45 am »
3 юни
Рецесията нарежда България сред най-нестабилните в ЕС
в. Дневник


България е една от най-рисковите страни в ЕС по отношение на вътрешна стабилност и сигурност в условията на глобалната рецесия. Това сочи публикуваният тези дни "Глобален индекс на мира" (Global Peace Index), според който сме на 56-о място сред общо 144 държави, подредени по степен на политическо и икономическо спокойствие. Начело на единствената по рода си класация, изготвена от мозъчния тръст "Вижън оф хюменити", свързан със сп. "Икономист", стои Нова Зеландия, а на последно място отново е Ирак.

Макар изследването да нарежда "малките, устойчиви и демократични европейски държави" сред най-стабилните в света, само две от страните в челната петорка на класацията са еврочленки - това са Дания (2-ро място) и Австрия (5). България пък се нарежда на предпоследно място сред държавите от ЕС, изпреварвайки единствено Гърция, чийто рейтинг силно пострада покрай серията от скандали, опетнили управляващата партия "Нова демокрация", и младежките протести, които избухнаха в края на миналата година. За сметка на това общата стабилност на Румъния е оценена високо - страната се намира на 31-во място, между Франция и Полша.

Градският транспорт на София пак е в криза
в. Сега


Пред абсурден казус и финансова криза е изправен столичният градски транспорт, се разбра на заседание на общинската бюджетна комисия. София т.г. гласува рекордната сума от 100 млн. лв. за преференциални карти, но в транспорта очакват студентите, пенсионерите и учениците да заявят реално карти за 86 млн. лв. Останалите 14 млн. лв. не могат да бъдат усвоени директно, защото се явяват непозволена помощ за търговско дружество.

"Трябва да се намери юридически механизъм за усвояване на тези 14 млн. лв., защото системата вече е на ръба", коментира шефът на Центъра по градска мобилност Николай Костов.

Европа ни скастри за БТК
в. Стандарт


Европа пак ни скастри заради БТК. Няма ефективна конкуренция на пазара на фиксирани телефони и издиганите бариери пред навлизане на пазара могат да са твърде високи. Това се казва в писмо на Европейската комисия до родната Комисия за регулиране на съобщенията, предаде БТА. В него се изтъква, че Брюксел по принцип не е против плановете на КРС да регулира цените на дребно в областта на фиксираната телефония. Еврокомисията призовава също КРС да наблюдава внимателно развитието на българския пазар за фиксирана телефония. Писмото се изпраща, след като в Брюксел е получена информация от КРС във връзка с първия анализ на състоянието на пазарите за частни и за бизнес клиенти на фиксираната телефония в България. Анализът е показал липса на тенденция към постигане на ефективна конкурентност на тези пазари, както и че БТК има значителна пазарна мощ. Затова КРС стига до извода, че се налага да продължи регулирането, което се приема от ЕК.

Общинската "БКС център" се продава за трети път
в. Дневник


Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) обяви за трети път, че продава дружеството "БКС център", показва справка в Държавен вестник. Компанията, която участва в строежа на столичното метро, ще се продава чрез търг. Само преди месец заради липсата на подадени оферти се провали втората процедура за приватизацията на "БКС център". Тогава дружеството имаше начална тръжна цена 5.2 млн. лв., която сега е намалена до 5 млн. лв. За първи път опит за продажба на компанията беше направен през далечната вече 1994 г.

investor.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #51 -: Юни 04, 2009, 10:14:20 am »
4 юни
СЕГА - Миниматурите показаха срив и в началното образование

Сривът в знанията на българчетата вече се проявява още в IV клас, установиха тазгодишните национални изпити по български език и литература, математика, "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Средният успех на учениците от всички изпити е 15.38 от 20 възможни точки, докато миналата година е бил 15.94.

Поне 330 000 българи са дали подкуп за година

Поне 330 000 българи са дали подкуп през последните 12 месеца, а над 1 милион вероятно са го правили, но не си признават. Това сочи Световният корупционен барометър 2009 на "Трансперънси интернешънъл".

НОВИНАР - Библейски апокалипсис заплашва България

Страната ни е застрашена от чести пожари, наводнения бури и свърхпопулация на вредителите по земеделските култури. Това се прогнозира в доклада за "Адаптирането към климатичните промени в Европа и Централна Азия" на Световната банка.
Обезщетяват стресирани абонати заради грешни сметки за ток

Абонатите, които са получили сгрешени сметки за ток и вследствие на това са били емоционално притеснени, ще бъдат компенсирани от електроразпределителните дружества. Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 юли.

МОНИТОР - ЦИК и външно се питат официални лица ли са политиците

Централната избирателна комисия трябва да се произнесе по казуса дали политиците ни са официални лица или не. Ако постанови, че са такива, те няма да могат да оповестяват изборните резултати до 23 часа в деня на евровота на 7 юни.
Не давамe на ЕС да реже директните плащания за фермери

България поддържа своята позиция, че директните плащания са задължителен елемент от Общата селскостопанска политика, който трябва да продължи да се прилага. Това каза в Бърно министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който представи там позицията на страната ни на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.
КЛАСА - Съдебната система е най-корумпирана в България

Съдебната система е най-корумпирана в България и това се превръща в най-големият проблем у нас. Данните са на асоциация „Прозрачност без граници“. Българите дават корупционен рейтинг на магистратите от 4,5 по петобалната система.
София и Варна са лидери по заплати, но и по скъп живот

Цената на живот остава най-висока в София, а най-ниска - в Шумен и Търговище, показват последните данни от проучване на Industry Watch. Изчисленията сочат, че покупателната сила на 1 лев е с около 10% по-голяма в Пловдив и Русе в сравнение със София.
СТАНДАРТ - Градушка смаза 4 села

Истински апокалипсис буквално унищожи 4 села край Бяла Слатина. Невиждана градушка с лед като юмрук разби 90 на сто от покривите на къщите в Алтимир, Попица, Търнава и Бърдарски геран.
Хотели оцеляват с ниски цени

Хотелиери спасяват сезона с ниски цени. Само срещу 40 лева на ден може да почивате до края на месеца, при това с включени в цената храна и напитки.
ПАРИ - Нов административен шамар за фирмите

Фирмите в България са изправени пред поредната административна недомислица. Агенцията по вписванията задължава фирмите да подписват декларации, че доброволно предоставят финансовия си отчет за изминалата година, научи вестникът. Парадоксът е в това, че компаниите са задължени да представят резултатите си пред агенцията, а в същото време трябва да направят това доброволно. И въпросът, който изниква, е - как така едно нещо хем е задължително, хем трябва да се направи доброволно. "Проблемът е в противоречията, които са заложени в Търговския регистър, Закона за защита на личните данни и Закона за счетоводството", обясни финансовият консултант Димитър Радонов. Той допълни, че не е ясно кой от тези три нормативни акта е с по-висш ранг и дефакто не е ясно кои разпоредби са водещи. Според Радонов, ако един от тези закони е кодекс, той ще е с по-висок ранг и ще се следват предписанията, записани в него. По думите му и трите закона са приети по едно и също време и затова си противоречат.

Новите жилища намаляха с 13%

С 12.9% са намалели новите жилища, завършени през първото тримесечие на годината спрямо началото на 2008 г., съобщиха от Националния статистически институт. До края на март в страната са предадени 547 нови жилищни сгради с 3897 апартамента. Спадът в броя на сградите спрямо първото тримесечие на 2008 г. е 10.6%. Най-много нови жилища продължават да се завършват по Черноморието. В област Бургас тази зима е приключило строителството на 1136 апартамента, а в област Варна - на 727. Следват ги София с 580 жилища и Пловдив - с 265. Нито един нов апартамент не е завършен в Стара Загора и Кюстендил. Площта на новите жилища през първото тримесечие на 2009 г. също намалява и е достигнала 294 хил. кв. м. Спадът спрямо началото на 2008 г. е с 16%. По-малка е и средната полезна площ на едно ново жилище - от 78.3 кв. м преди година тя е паднала на 75.5 кв. м.

Deutsche Bank ще финансира магистрала "Рила"

Deutsche Bank има намерение да финансира големи инфраструктурни проекти у нас. Това заяви за вестника Томас Рюшен, изпълнителен директор "Финансиране на активи и лизинг" в банката. Отделът, който оглавява Рюшен, поема наблюдението върху участието на Deutsche Bank в проекта по изграждането на магистрала "Рила". Това е изключително добра новина, коментираха експерти в строителния бранш. Очакваше се вследствие на финансовата и икономическата криза и след замразените средства по ИСПА за пътна инфраструктура Deutsche Bank да се откаже да участва в проекта. Това е първата възможност, при която пътностроителните фирми получават гаранция, че поне един от проектите по модернизиране на републиканската мрежа ще тръгне, твърдят специалисти.

"Катекс" намира спасение в земеделието

В следващите три години известният в цяла Европа български производител на вълнени тъкани - казанлъшката фирма "Катекс" АД, ще вложи 12 млн. лв. в развитието на модерно земеделие. До този момент фирмата е направила инвестиции в размер на 2 млн. лв. за създаване на черешова градина от 1000 дка. Още 2 млн. лв. ще бъдат вложени в създаването на 400 дка ябълкови насаждения, съобщи изпълнителният директор на "Катекс" Илия Вандов. Фирмата е инвестирала и в 30 дка малини и 20 дка шипки. На по-късен етап ще бъде изградено и плодохранилище за около 4 млн. евро. "Надяваме се за построяването му да ползваме средства по европейските програми", казва Вандов.

550 работници в "Горубсо Кърджали" АД застрашени от съкращения

550 работници от рудодобивното дружество "Горубсо Кърджали" АД излязоха с протестна декларация срещу бездействието на Министерството на околната среда и водите. Ведомството повече от две години не дава ход на инвестиционното намерение на дружеството да реконструира и разшири инсталацията за преработка на златосъдържащи руди. В условията на световна икономическа криза и срив в цените на металите и пазарите новата инсталация за добив на злато е единствената възможност за оцеляване на съществуващото повече от 60 години дружество за добив на оловно-цинкова руда, казват оттам.

ДНЕВНИК - Полицаи от всички служби на МВР ще глобяват по пътищата

Между 4 и 5 хил. полицаи от различни служби в МВР ще контролират движението по пътищата в страната.  Засилените мерки влизат в сила от началото на другата седмица.

Хора от четири града се изследват за свински грип

В момента в България се изследват четири-пет души със съмнение за свински грип, като повечето резултати ще са готови утре, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Хората са от Смолян, Пловдив, Благоевград и Хасково. Освен тях още около 30 души са били изследвани в последните седмици, като досега е потвърден само един случай на новия вирус.

 Econ.bg

Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Re: Преглед на печата
« Отговор #52 -: Юни 06, 2009, 08:05:01 am »


Дете от Благоевградско, върнало се от САЩ на 29 май, е вторият регистриран в България случай на грипен вирус A (H1N1), съобщават изданията. Симптомите се появили на 30 май. Заболяването протича в лека форма, само с хрема и кашлица, без висока температура и други сериозни признаци. При епидемиологичното проучване са установени 6 контактни лица, които също ще бъдат изследвани. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейският център по контрол на заболяванията.

Около 15 000 полицаи ще охраняват евроизборите у нас в неделя, съобщават "Новинар" и "Експрес". В САЩ, в Кипър, както и в още пет държави от ЕС български евроизбори няма да има, защото защото няма регистрирани поне 20 желаещи да гласуват, съобщава "Труд".

Под заглавие "Една доза еврооптимизъм" Румяна Бъчварова от "Маркет ЛИНКС" в  посочва в седмичника "Капитал", че 55 на сто от българите одобряват политиката на ЕС спрямо България.

Българите да гласуват като европейци, призовава в "Стандарт" водачът на листата на британските консерватори Джефри ван Орден.

Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на бившата барета и настоящ обвиняем Пламен Галев за участие в изборите за Народно събрание, е внесъл 14 101 подписа в негова подкрепа в районната избирателна комисия в Кюстендил, съобщава "Труд". Според "Стандарт" подписите са 14 311. По закон са достатъчни 10 000 подписа, за да бъде регистриран.

"Бойко Борисов е конструиран като модерен юнак, който е способен почти физически ще се справи с душманите на народа. Имиджово обаче Станишев стои някак кротко, по колежански питомно. И нищо, че напоследък показа зъби, трудно се превръща в олицетворение на злото. Затова битката помежду им лесно губи сериозност, започва да звучи като фарс", казва в интервю в "Труд" анализаторът Георги Лозанов.

Националният ръководител по предприсъединителните програми Димитър Ивановски е изпратил писмо до шефката на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, че 68,6 млн. лв. по САПАРД за селски пътища са блокирани заради нередности, съобщава "24 часа". Нарушения имало в договорите на седем общини - Нова Загора, Нови пазар, Връбница, Панагюрище, Раднево, Бобов дол и Минерални бани. Контрактите са сключвани 2004-2008 г. Договорите на Нова Загора и Раднево са с фирма "Биндер", чиито шеф доскоро беше Емил Георгиев, брат на ексшефа на пътната агенция Веселин Георгиев, посочва изданието.  Другите контракти са с "Автомагистрали Хемус", "Топлика", "Пътища-Нови пазар", "Автомагистрали Черно море", "Пътностроителна техника". Проверка на държавната финансова инспекция открила при тях нарушения при конкурсите за обществените поръчки. Вчера от кабинета на Яхова заявили, че пропуските ще бъдат отстранени и парите ще се усвоят навреме.

България ще кандидатства за подкрепа от 7 млн. лв. пред Европейския глобализационен фонд, посочва "Труд". Парите са за обучение и преквалификация на съкратени кремиковски металурзи. Средствата не могат да се изразходват за заплати, осигуровки и други дължими плащания на освободените, а само за подготовката им за нова работа. Задължително изискване, за да отпуснат парите, е уволнените да са най-малко 1000 души.

Печалбата и резервите на БТК ще бъдат източени и ще се разпределят между акционерите, като над 90 процента държи американската компания AIG, която вече е "напомпана" с над 180 млрд. долара държавни помощи, пише пише "Стандарт". Брутен дивидент от 147 млн. лв. да бъде разпределен между акционерите, ще гласува общото събрание на телекома на 29 юни 2009 г., което  прави 0,51 лв. на акция, посочва изданието. Предложението е да бъдат изплатени всички разпределяеми печалби и резерви на БТК за 2008 г. За последните 12 месеца акциите на БТК поевтиняват с 44 на сто до 4,5 лв. за акция, пише "Стандарт".

Таен договор за чистене на София на стойност 1 млрд.лв. и неустойка от 40 на сто при предсрочното му прекратяване изготвял Министерският съвет, пишат "Новинар" и "Класа", позовавайки се на общински съветници от ГЕРБ. Близки до "Новера" ще поемат боклука, твърдели съветниците.

Заради високата междуфирмена задлъжнялост в България се очакват масови фалити през септември, казва председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов пред "Класа". По думите са застрашени не само малките, но и средните и големите фирми. Той припомня, че от сектора очакват да се обяви дали в страната има криза в транспорта, като се предприемат и антикризисни мерки.

Очаква се приходите в бюджета да са над 2 млрд. лв. по-малко от заложените, казва пред "Класа" икономистът Георги Ганев. Не бих препоръчал на БНБ да намали още задължителните минимални резерви, а "Банков надзор" трябва да се намеси, ако лошите кредити достигнат 7-8 процента, отбелязва той.

Кризата удвои очакванията за промяна, пише в анализ в "Стандарт" председателят на Българската индустриална камара Христо Ковачки.

Дързък опит за въоръжен грабеж в златарско ателие предизвика полицейска гонка и стрелба в центъра на Русе вчера, а крадецът беше ранен, пише "Труд" под глава. По същото време на 500 м от мястото на "екшъна" вицепремиерът Миглена Плугчиева и посланиците на Германия и на Франция - Михаел Гайер и Етиен дьо Понсeн, си правеха снимка за спомен с кмета Божидар Йотов, но за щастие не разбраха за случая, отбелязва изданието.

3000 полицаи със светлоотразителни жилетки и баджове с надпис "Пътен контрол" до края на юни настъпват в кварталите на всички градове, за да свалят от колите пияните шофьори, пишат "24 часа" и "Монитор" /на първа страница/. Това ще стане след като полицаите минат курс и положат изпит. Вътрешният министър Михаил Миков подписал заповед, разрешаваща на всички униформени да пишат фишове. Разпоредил е още служителите на КАТ да помагат на движението по кръстовищата, вместо да спират нарушителите. Те ще записват номерата им и ще ги викат по-късно в полицията.

Тодор Василев неведнъж ме е бил, и то доста безмилостно, казва в интервю за "24 часа" Барбара-Ядвига, чиято дъщеря Николета беше взета насила от баща й в България и сега живее при майка си в Полша. Страх ме е не толкова за мене, колкото за децата - опасявам се, че може да им направи нещо лошо, казва тя в отговор на въпрос. Той постоянно ми звъни от България, крещи, не може да разговаря нормално, казва тя. Майката заявява, че ще се бори да вземе при себе си и сина си Павел. Николета се чувства добре в град Дембица в Полша, весела е и си играе с децата, пишат "Монитор" и "Телеграф", чиито репортер е бил там.

"Знам, че МВР ще оцелее въпреки министрите му", казва пред "Труд" бившият заместник-министър на МВР Румен Андреев, освободен от поста си заради участие в тържество в деня на траур заради катастрофата в Ямбол.  В двуседмичния законов срок ще депозирам заявление до ВСС да бъда възстановен на работа в следствието, посочва той.

След девет часа в полицията Борислав Лазаров - шефът на "Новера", която доскоро имаше договор с общината за почистването на София, е бил освободен, пише "Стандарт". Той е бил задържан при акция в "Кемпински хотел Зографски" в четвъртък заедно с още петима души. Двата му мобилни телефона обаче са прибрани от МВР, за да се установи дали той е поддържал контакти с останалите задържани при акцията, пише изданието. Според служители на комплекса Лазаров често пие кафе с арестуваните Димитър Кукев-Куката и Христо Златков, които фигурират в управата на фирма "Волф 2009". Заедно с Лазаров на свобода е излязъл и друг от задържаните - Борислав Борисов-Боби Кастрола, също служител на "Новера", добавя "Стандарт". Двамата са разпитани като свидетели срещу банда, обвинена за грабеж и телесни повреди. От прокуратурата съобщили, че срещу Кукев, Златков и Серафим Антонов са повдигнати обвинения за грабеж и нанасяне на телесни повреди. В понеделник в съда ще се гледа мярката им за неотклонение, а държавното обвинение ще поиска постоянно "Задържане под стража", пише "Стандарт".

НАТО има нужда от революционна промяна, заявил бившият външен министър и председател на външната комисия на Народното събрание Соломон Паси на международна конференция в Истанбул "НАТО, ЕС и Турция", съобщава "24 часа". 20 г. след рухването на комунизма е време да се огледа изминатия от алианса път и да се начертаят нови пътища, за да запази той ключовата си роля в глобалния свят, заявил Паси, който беше и кандидат за генерален секретар на НАТО. Той предложил създаването на съвети НАТО-ЕС и НАТО-Китай, алиансът да започне работа по над 20-годишен план за действие, който води към членство на Русия в алианса, ревизия на отношенията с Африка, мостове към нови отношения с Латинска Америка. Като най-спешен приоритет отбелязал установяването на дълбок диалог с ислямския свят.

Подкрепяме всички усилия на Република Македония за членство в ЕС и НАТО, но условието ни е да не крадат чужда история, да не всяват конфронтация, да си овладеят антибългарските елементи, казва външният министър Ивайло Калфин в интервю в "Дума".

Калфин е станал почетен доктор на престижния британски университет в Лофбъро, съобщава "Труд".

Общо 36 000 български знамена ще бъдат издигнати на Националния стадион при с изпълнението на родния химн преди ключовия футболен дуел с Ейре, посочва "Труд". Билетите свършили още в четвъртък привечер, посочва изданието. Според "Стандарт" картонените трибагреници ще са 38 000.


dariknews.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #53 -: Юни 12, 2009, 08:17:26 am »
12 юни

Орешарски: Кризата в Латвия може да окаже негативно влияние върху инвестиционния климат в България
в. Дневник


Кризата в Латвия може да окаже негативно влияние върху инвестиционния климат в България, защото двете страни поддържат сходни фиксирани валутни курсове. Това е заявил пред АП финансовият министър на страната Пламен Орешарски. Финансовата система на България е в по-добро състояние от тази на Латвия, е заявил още Орешарски.

"България има сигурни буфери заради внимателната си фискална политика по времето на икономическия бум. Ето защо няма опасност за валутния борд и лева", е съобщил българският финансов министър.

Хванаха съветници с 15 бона подкуп
в. Стандарт

Арестуваха трима общински с подкуп в Русе. В полицията ги натопил местен строителен предприемач. Старейшините му поискали 30 бона, за да съдействат за разрешително за строеж. В сряда около 19,30 часа в квартал "Здравец" са закопчани Тодор Петров (69 г.) и Николай Станчев (44 г.). Преди това двамата привикали бизнесмена в колата на Станчев. Там след кратък разговор получили от него половината от исканата сума - 15 000 лева. Двамата са задържани за 72 часа.

Експертите на ГЕРБ: Няма да допуснем бюджетен дефицит за 2009 г.
в. Дневник


Няма да допуснем бюджетен дефицит за тази година. Това заяви пред "Дневник" Владислав Горанов, експерт от икономическия екип на ГЕРБ по бюджет и финанси. "Това ще бъде и най-голямото предизвикателство, надявам се да не се стига до необходимостта за свиване на разходи за заплати", каза още Горанов. По думите му ще се свиват всякакви други разходи, без да се увреждат социалните функции на държавата.

350 млн. европари за „Тракия”
в. Новинар


350 млн. евро от структурните фондове на Европейския съюз са заделени за строежа на автомагистрала „Тракия”, съобщи вчера Нели Йорданова, ръководител на оперативна програма „Транспорт”. Преди време кабинетът реши аутобанът да се изгражда и с пари от еврофондовете, а не само с държавно финансиране. С тези 350 млн. евро е трябвало да бъде построена отсечка от магистрала "Струма", но тъй като участъкът от аутобана е планиран за по-късен етап, средствата могат да се полазват сега за другата магистрала, обясни Йорданова.

София ще прави регистър на законните станции на мобилните оператори
в. Дневник


Столичната община ще изиска от всички мобилни оператори информация за изградени базови станции върху обекти - частна и общинска собственост, на територията на общината. Данните ще се използват за създаването на регистър на клетките на GSM-операторите. Това решиха общинските съветници днес. след създаването на регистъра трябва да бъдат премахнати всички незаконни съоръжения. Столичният инспекторат трябва да осигури технически и експертен потенциал за осъществяването на текущ контрол върху нивата на електромагнитните полета в общината, а клетките на мобилните оператори били едни от основните му източници.

investor
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.10 Firefox 3.0.10
Re: Преглед на печата
« Отговор #54 -: Юни 13, 2009, 08:27:31 am »


"Народните избраници избягаха и от своя последен работен ден", съобщава "Труд". За 4 години мандат 40-ото народно събрание е приело 718 законодателни документа. Сред тях са две поправки в конституцията, 6 нови кодекса с приетия в последния работен ден вчера Семеен кодекс, както и 97 чисто нови закона. Това отчете вчера председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той се похвали и с постиженията в парламентарния контрол, въпреки че опозицията цял мандат го хулеше, че не допуска и бави питанията към премиера Сергей Станишев и министри. Пирински призна, че не се е справил с гласуването с чужди карти, отсъствията от залата и това, че парламентът е държавната институция с най-нисък рейтинг. Докато течеше отчетът обаче, в последния си работен ден депутатите си бяха тръгнали два часа преди официалния край на заседанието.

"Приеха поправката "Калфин и Кунева", отбелязва "Труд". Народното събрание одобри вчера на първо и второ четене  измененията в закона за избиране на членове на Европейския парламент, която опозицията кръсти "поправка Калфин и Кунева". Според нея мандатът на избраните депутати, заемащи друга изборна длъжност към момента /каквито са външният министър Ивайло Калфин и еврокомисарят Меглена Кунева/, се прекратява чак с встъпването в пълномощията им на членове на Европейския парламент.

"Намират по-лесно дом за сирачетата", съобщава "Стандарт". Децата от домове ще могат да намират нови родители по-лесно, решиха депутатите вчера. Ако майката или бащата на малчуганите не ги потърси до шест месеца, те ще могат да се осиновяват автоматично. Освен това ще могат да намират ново семейство и без съгласието на родителите си, ако те не се грижат за тях.

"950 лева средна заплата до 2013 г.", пише "Дума". Това е едно от записаните послания в представените вчера управленски проекти на БСП за периода на следващия мандат - 2009-2013 г. В проекта си за социална политика социалистите обещават още създаването на 100 хил. работни места в икономиката до края на 2012 г., както и трайно задържане на равнището на безработицата под 7,5 на сто. При ново управление на БСП в проекта е записано, че минималната пенсия трябва да стане 200 лева, а средната 400-450 лева. Това е един нов план за силна и стабилна България, коментира лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев.

"ГЕРБ издигат син кмет в Пиринско", отбелязва "Труд". Над 10 мажоритарни депутати в бъдещия парламент от ГЕРБ ще означават добър резултат. Такава задача постави председателят Цветан Цветанов, обявявайки водачите на листи и личностите, които ще се борят за победа на парламентарния вот. Лидерът Бойко Борисов не е кандидат за депутат, защото има ангажимент към София, допълни Цветанов и обясни, че партията е заложила на много нови лица, необременени и недискредитирани в политиката. Хора като депутата Лъчезар Иванов щели да заемат избираеми места в листите. В листите попадна и кметът от СДС на Разлог Любен Татарски.

"Часове преди листите нов бунт срещу Мартин", е заглавие от "24 часа". Нов бунт се надигна в СДС броени часове преди регистрацията на сините листи, след като бе съобщено, че лидерът Мартин Димитров ще води 24-и МИР-София, вместо избрания на вътрешните избори главен секретар Иван Сотиров. Чу се и че Румен Христов отпада в Русе, въпреки че победи на вътрешния вот. Христов се води близък до ДПС и екслидера Пламен Юруков. Затова вчера по спешност сини активисти събраха подписка с искане за извънреден национален съвет. Масло в огъня наля и споразумението за подкрепа на Синята коалиция за БНД, които може да получат и мажоритарни места. СДС обаче има решение да не се събира с бившите царисти.

"Възможна е коалиция ГЕРБ-БСП-НДСВ", допуска Владимир Каролев, икономически консултант на НДСВ. В интервю за "Новинар" той пресмята, че такава коалиция би могла да държи 75% от парламентарното присъствие. "В този момент може да звучи невероятно, продължава Каролев, но по време на криза е много важно да има стабилно мнозинство и да се мисли за трайно и добро управление."

В рубриката "Прогнози" на "Стандарт" Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис" посочва, че ГЕРБ имат потенциал гласовете им да нараснат с над 10% при по-висока избирателна активност. Но в дясното пространство те имат доста конкуренти върху тези гласове. За разлика от тях БСП фактически няма конкуренция във вота, даден за ляво управление. Боряна Димитрова от "Алфа рисълч" прогнозира 55-58% активност на вота за национален парламент, което означава около 3,7-3,8 млн. души да пуснат бюлетина.

"Търсят "високопоставен" посредник в корупционна афера", съобщава "Сега". Прокуратурата търси "високопоставен" съучастник на арестувания в четвъртък за предлагане на подкуп бизнесмен Росен Маринов. 30-годишният преуспял мъж вече е обвиняем, след като бе задържан при акция на ДАНС, защото предложил 100 000 лева на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Има данни за трети замесен в случая, който посредничил между Маринов и Димитров, обяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов, без да уточни кой е заподозреният.

"Най-скъпата евродепутатка - Надежда Михайлова", научаваме от първа страница на "Труд". Точно 470 349 лева, вложени в реклама по телевизията, струва единственият засега евродепутат на Синята коалиция - Надежда Михайлова. Четиримата от "Коалиция за България" са "по-евтини" - по 280 455 лева всеки. За петимата ГЕРБ-ери са изхарчени едва по 20 406 лева. ЛИДЕР и РЗС не успяха да вкарат свой човек в Европарламента дори и срещу повече от по 400 000 лева, платени за реклама по тв ефира.

"Инфлацията в България съвсем заглъхна", посочва "Сега". Българската икономика регистрира 0,3% дефлация през май, а с натрупване от началото на годината поскъпването е 1%. Май е поредният месец, през който потребителските цени не се покачват. Миналата година по това време натрупаната от началото на годината инфлация беше вече 4,7%. На практика това е поредното доказателство за изпадането в рецесия. През май 2009 г. са поевтинели всички видове стоки и услуги с няколко изключения: цигарите и алкохолът, които са поскъпнали с незначителните 0,4%, и облеклото и обувките - с 0,3 на сто.

"Кредиторите обсъждат съдбата на "Кремиковци", информира "Труд". Планът за оздравяване на "Кремиковци" трябва да бъде предложен за одобрение до 29 юни. Това стана ясно вчера на събранието на кредиторите на дружеството. Според синдика на "Кремиковци" Цветан Банков обаче срокът за изготвянето му е нереалистично кратък. Затова било напълно възможно такъв план да не бъде подготвен навреме и да се поиска отсрочка.

"Преливат 350 млн. евро от "Струма" в "Тракия", отбелязва "Монитор". Сумата от 350 млн. евро от бюджета на автомагистрала "Струма" се пренасочва за автомагистрала "Тракия" за отсечката Стара Загора-Карнобат. Парите са отпуснати по Оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно по време на представянето на списъка с транспортни проекти, които ще получат помощ от европейските фондове.

"Омъжих се в Смолян, сега искам и за Смолян", е озаглавено интервюто в "Труд" с министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Тя е мажоритарен кандидат и водач на листата на НДСВ в Смолян. В публикацията се посочва, че в понеделник идват експертите на Еврокомисията за подготовка на годишния доклад за правосъдието и вътрешния ред. Паси очаква този доклад в края на юли или началото на септември. И коментира: "Много работа бе свършена от онзи печален доклад преди година, надявам се сега всичко постигнато да бъде отразено. Много процеси са започнати и през следващата година ще дадат реален резултат - промените в Закона за обществените поръчки, забраната на заменките, приложението на Закона за конфликт на интереси, на Закона за финансирането на партиите, работата на специализираните звена в прокуратурата. Следващото правителство, каквото и да е то, трябва да има за приоритет изпълнението на целите и приключването на механизма за сътрудничество и оценка с Еврокомисията".


dariknews.bg
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #55 -: Юни 16, 2009, 09:29:29 am »
16 юниШест партии са пазарували гласове на евровота
в. Новинар


В отделни региони на страната по време на евровота партиите са се занимавали масово с търговия с гласове. Това каза вчера директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова. Според нея основно пет или шест партии са се занимавали с изборна търговия. Анализът на НЦИОМ сочи, че дилърите на гласове се усъвършенстват все повече в този род престъпление. Според Йорданова те действат по-изтънчено, което ги прави по-невидими и неуловими.

Това превръща купуването на гласове в трудно доказуема практика. Социолозите твърдят още, че и общественото мнение отчита повишаването на случаите на изборна търговия.

Асоциация на данъкоплатците: Системата ви е сред най-добрите, корупцията е проблем
в. Дневник


Българската данъчна система е една от най-добрите в света, а корупцията е основен проблем за нея. Това заяви Михаел Йегер, президент на Асоциацията на данъкоплатците в Европа (TAE), която има 1 млн. членове сред бизнеса.Българската данъчна система има много предимства - ниски данъци и максимална опростеност. Всичко, което в TAE изискваме като данъчна система, в България вече е постигнато, заяви Йегер на пресконференция "България в кризата". "Корупцията е проблем номер едно за българската данъчна система", предупреди още Йегер. Според Ролф фон Хоенхау, генерален секретар на организацията, по-малките икономики трябва да се въздържат от трупането на дълг и да подпомагат с държавни пари основно малкия и средния бизнес, а не големите компании.

Купиха коли за 3 млн.
в. Стандарт


Коли за 3 млн. лв. са купили посетителите на Автосалон 2009 само за два дни. От откриването на изложението в събота фирмите са продали над 120 автомобила, показа проверка на "Стандарт". С най-много изтъргувани автомобили се похвалиха от "Пежо". За два дни те са успели да продадат 14 коли. Големите намаления са сериозен стимул за купувачите. Френската марка предлага отстъпки от 25 на сто за автомобилите на склад и само 3,9% лихва за лизинга по време на изложението. Сериозните отстъпки, които достигнаха до 50% за някои модели на "Шевролет", бързо намаляват наличностите в складовете. Нашенци си купиха 10 коли "Епика" и "Каптива", както и три "Опела". Сред най-харесваните модели на немската марка са "Инсигния", "Астра" и "Зафира".

Румен Овчаров: Средна заплата от 1000 лв. е постижима
в. Дневник


"Средна заплата от 1000 лв. е напълно постижима. Заплатите ще нарастват, колкото и да е странно те и в момента продължават да растат. И това не означава инфлация". Това заяви депутатът, лидер на столичните социалисти и отново кандидат за депутат Румен Овчаров пред Би Ти Ви. По думите му БСП е водила политика за развитие на икономиката и резултати в социалната политика, а властта на БСП можело да се характеризира с една дума – успешна.

Е.ON отказва да изкупува "зелена"енергия
в. Дневник


Електроразпределителните дружества си позволяват да не изпълняват законовите разпоредби, като създават спънки или отказват да изкупуват екологична електроенергия. Това важи както за Е.ОН, така и за собствениците на останалите две дружества за доставка на електроенергия, заяви пред Дарик Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия /АПЕЕ/, цитиран от "Дарик".

От дружествата се оправдават, че цената на "зелената" енергия е скъпа, обясни Киряков. Съгласно законодателството, разпределителните дружества са длъжни да присъединят и изкупят "зелената" енергия. Цената, на която в момента се продава енергията от ветрогенератори, е около 18 ст. за киловатчас. Доста по-евтина излиза производствена цена от 3,5 ст. на тока на НЕК, коментира шефът на АПЕЕ.

Автофирмите си искат обратно парите за винетки
в. Сега


Представителите на транспортния бранш стават все по-изобретателни в антикризисните си искания. Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) поиска всички транспортни фирми да си получат обратно парите, които са дали за винетки за цялата 2008 г.

Тези такси се събират от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и би трябвало да се изразходват главно за поддържане на пътищата. Наскоро шефът на НАПИ Янко Янков отчете, че през миналата година във ведомството са получени над 217 млн. лв. приходи от винетки, със 17% повече в сравнение с 2007 г.

В пътната агенция бяха изненадани от идеята за връщане на такси. "До нас не е стигало такова искане, а и не е особено реалистично", коментираха от дирекция "Пътни такси и разрешителни".

6000 души остават без работа след третата вълна съкращения
в. Сега


Третата вълна от съкращения в България след началото на икономическата криза поетапно ще лиши от работа около 6000 души. Това съобщи вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Днес профсъюзът организира голям протестен митинг в столицата срещу неадекватните антикризисни мерки на правителството и ограниченията на събранията, митингите и манифестациите. Очаква се в него да се включат близо 10 000 протестиращи.

investor.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re: Преглед на печата
« Отговор #56 -: Юни 17, 2009, 08:15:46 am »


"Съдът съвсем се оплете покрай арестантите кандидат-депутати", пише на първа страница "Сега". Парадоксите около арестантите, кандидатстващи за депутати, продължават. Вчера съдиите в Кюстендил и Варна се произнесоха по коренно различен начин по идентични казуси. Лично шефът на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов нареди скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов да бъдат незабавно пуснати от ареста срещу гаранция от по 50 000 лева. Варненският окръжен съд пък отказа да освободи варненския общинар Иван Славков /ДПС/ с мотива, че произнасянето по казуса е от компетенцията на прокуратурата, която не изказа становище, докато се гледаше мярката.
   
"Галеви - депутати? Да рестартираме държавата!", е анализът в "24 часа". Посочва се, че след като на базата на един и същ законов текст един съд може да реши едно, а друг - друго, значи правото се е отказало да налага логиката и се е превърнало в наръчник за оправдаване на хаоса. Това значи, че правораздавателната система се е обезмислила. Ако Галев и Христов станат депутати ще стане окончателно ясно, че полицията, следствието, прокуратурата и съдът са изпразнени от съдържание.

"Миглена Тачева се отчете с 20 важни закона и строежи", съобщава "Труд". Двайсет важни законопроекта, адресирани към бизнеса, защитата на гражданските права и на децата, нарастване в пъти на броя на международните осиновявания, нови съдебни сгради, създаване на Търговски и Имотен регистър отчете вчера правосъдният министър Миглена Тачева. Пред журналисти тя направи равносметка за двете си години на поста - от 18 юли 2007 г. Специален акцент в отчете бе поставен на изработените от министерството, внесени и гласувани в парламента законопроекти. Сред тях безспорно се откроява дълго чаканият нов Семеен кодекс, който въвежда брачните договори и облекчава тромавите процедури по осиновяванията.

"33-ма уволнени от МВР за корупция", отбелязва "Труд". Трийсет и трима служители на МВР са били уволнени дисциплинарно през миналата година заради корупция. Това съобщи вчера Стефан Куцаров от инспектората на вътрешното министерство по време на кръгла маса. На прокуратурата са били предадени 24 души, а на 17 са били наложени други дисциплинарни наказания. От началото на тази година уволнените са вече 29. "МВР няма да толерира по никакъв начин корупцията - от най-дребните й прояви до високите етажи", закани се министър Михаил Миков.

"Бившият главсек на МВР Илиев не искал имунитет", съобщава "24 часа". Не искам никакъв имунитет. Ако бъда избран за депутат, ще се откажа доброволно от него. Това декларира бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, който е кандидат за депутат от РЗС в Плевен. Той бе разследван за престъпление по служба по повод изтекли в медиите подслушани от спецслужбите разговори. Преди ден столичната военна прокуратура прекрати делото срещу него.

"Ще разследваме този кабинет за контрабанда", заявява в интервю за "24 часа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той афишира готовност след изборите, ако ГЕРБ спечели, партията да направи всичко възможно, за да върне доверието на хората в справедливостта. "Ще започнем с правителството и ако се докажат нарушения, то ще понесе отговорност. Имаме съмнения за злоупотреби при финансирането от държавния бюджет на проекти, за които бяха спрени евросредства. Имаме достатъчно факти. Първо, заменките на гори. Те са в ущърб на природата и на всички граждани. Второ - контрабандата, която очевидно се толерира от премиера", посочва Цветанов.
"Обещаните от БСП 950 лева са нумерология", сравнението е на Владислав Горанов, финансов експерт в ГЕРБ. Пред "Труд" той коментира обещаната от БСП средна заплата от 950 лева, ако партията получи нов мандат за управление. "ГЕРБ може да предложи и 1000 лева. Тази игра с числата е непочтена и категорична спекулация. Това е нумерология. Средната заплата в момента е 550 лева. При управлението на БСП имаше много "добри" инфлационни процеси, особено през 2008 г. Разбира се, ако се разчита на висока инфлация, за да докарат такива заплати, сигурно ще им се получи. Но това означана да забравим за европейския валутен механизъм и за въвеждане на еврото", предупреждава Горанов.

"Матура след всеки клас" - идеята представя пред "Стандарт" Йорданка Фандъкова - заместник-кмет на столицата и специалист на ГЕРБ по образователните теми. Според нея образователната система у нас страда от хаотични и необвързани едно с друго реформаторски действия. ГЕРБ не иска да продължава тази линия, затова ще вземе със сигурност онова, което е добро и работещо в сега започналите промени. Със сигурност ще бъде запазено финансирането на училищата чрез делегирани бюджети и системата за външно оценяване. ГЕРБ ще се стреми обаче тя да стане по-всеобхватна и децата да държат така наречените популярно "матури", тоест да получават външна оценка, на всеки етап от образованието си, след всеки клас.

"СДС и ДСБ можело да се претопят в нова партия", научаваме от "Труд". СДС може да изчезне от политическата сцена и заедно с ДСБ да се претопи в нова партия на основата на Синята коалиция. Такъв сценарий обмисляли двамата лидери Мартин Димитров и Иван Костов, подозират седесарите в София. "Започва битка за СДС, партията има опасност да изчезне", алармира шефът на столичния актив Борислав Бориславов. Той призова лидерите Димитров и Костов да си признаят, ако имат идеи за нов общ десен проект.

"Чичко Паричко не е само политик. Той вече е и избирател", коментира "Сега". Според автора евровотът показа, че се е родил нов обществен договор, който може да се формулира кратко и ясно: далавери и скандал. Тъй като преди две години местни феодали напазаруваха политическо представителство, днес схемата проработи и на национално ниво. И не чрез една, а чрез няколко партии, които спечелиха не 4, а 5,6 и повече процента. Всичко това стана възможно не благодарение на дисциплинирания малцинствен електорат, а заради многото българи, които с охота продадоха гласа си. Специфичното е, че за разлика от други години електоратът не бе излъган, а продаде или подари гласа си с пълното съзнание, че го лъжат.

"Новият кабинет няма да живее дълго", предрича в интервю за "Телеграф" мажоритарният кандидат на ДПС в Бургас Йордан Цонев. По думите му основното занимание на някои политици е да изяждат съгласието. Появи ли се някъде съгласие, то се изяжда с хищническа стръв. Затова Цонев не е голям оптимист по отношение на възможността партиите да си сътрудничат трайно в интерес на народа. А кабинетът, който ще се състави след изборите няма да има дълъг живот. "Ако продължаваме така да разделяме нацията, се задава сериозна политическа нестабилност в България, която винаги е лоша, но в условията на криза е катастрофална", допълва Цонев.

"Избирателят на ГЕРБ: проблематична разнородност" - с тази статия "Дневник" и социологическата агенция "Алфа рисърч" започват поредица от публикации, посветени на избирателите на основните конкуренти в парламентарния вот и на голямата група на негласуващите. Според изследвания твърдите привърженици на ГЕРБ принадлежат към социалните слоеве, които могат да бъдат определени като средна класа. Те са представители предимно на поколението между 40 и 50 години, живеят в София и по-големите градски центрове, притежават средно или по-високо образование, работят, но заемат предимно изпълнителски позиции и имат средни доходи. Привържениците на ГЕРБ се открояват не само с разнороден социален профил, но и със значителна политическа хетерогенност. През последните две година партията привлича дясноцентристки избиратели, но в немалка степен и ляв вот.

"Синдикати и ловджии блокираха центъра на София", информира "Монитор". 120 000 българи са останали без работа от началото на икономическата криза у нас през миналата есен. Това стана ясно от декларацията на участниците в протеста за защита на работните места и доходите им, организиран вчера в София от КНСБ. Около 12 000 души са участвали в протеста, обявиха организаторите. Те бяха подкрепени от 34 граждански формации - на майките с деца с увреждания, движението на младите учени, млекопроизводители, ловно-рибарския съюз и др. "Протестите, които се провеждат, са част от общоевропейска синдикална инициатива. Ние се стремим да защитим отделния български гражданин, защото в условията на криза най-важното са хората", заяви при посещението си в ТЕЦ "Варна" министър-председателят Сергей Станишев.

"Държавата отказа да си търси 629 млн. лева дългове", разкрива "Сега". Държавата отписа поредната солидна сума от длъжници, която не може да събере. "През миналата година Агенцията за държавни вземания прекрати поради несъбираемост дела на обща стойност 629 млн. лева", е съобщила пред вестника изпълнителният директор на ведомството Венцислава Петкова. Основната част от сумата е натрупана заради измами с ДДС.
   
"Тръгна електронен регистър на публичните продажби", пише "Труд". Единен електронен регистър на публичните продажби, извършвани от частните съдебни изпълнители в България, представи на пресконференция председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. "Причините за създаването на регистъра са две - първо, искаме да има прозрачност при търговете и сделките, извършвани от частни съдебни изпълнители. Втората причина за създаването на регистъра е желанието ни да разгласяваме търговете и да привличаме повече евентуални купувачи", обясни Дичев. (БТА)


dariknews.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re: Преглед на печата
« Отговор #57 -: Юни 18, 2009, 08:01:23 am »


"Отишъл в затвора, попаднал на хора.. и станал депутат" е заглавието, под което "Монитор" коментира факта, че "Подсъдими и ексвеличия драпат към властта" /челен материал на изданието/.
   
"Обвиняеми на път към парламента - новата визитка на България" е заглавие на "Дневник", под което вестникът посочва, че у нас кандидатирането на обвиняеми за депутати е добило епидемични размери, а липсата на утвърдена съдебна практика и не съвсем ясното законодателство са създали всевъзможни казуси, някои от които абсурдни. Върхът беше достигнат по делото за злоупотреби със 7.5 млн. евро по САПАРД,  което фигурираше в доклада на ЕК през 2008 г., но вчера беше прекратено, защото един от обвиняемите - Иван Иванов, е кандидат за депутат, пише вестникът. Това става ден преди края на решаваща експертна мисия на ЕК, която направи последни проверки, преди да бъде изготвена подробната оценка на Брюксел за правосъдието, борбата с организираната престъпност и съдебната реформа. Подсъдим по делото САПАРД се оказа в листите на ЛИДЕР, посочва "Новинар".
   
"От ареста - на инспекция под подопечния им град" е репортажът на "Труд" за братя Галеви.  България може да бъде заблудена, но не и Дупница, заявяват пред изданието Пламен Галев и Ивайло Крачунов. Държавата показа мускули, но не и сила по този случай, са цитирани във вестника коментари на дупничани.
   
Велислава Дърева пише по същата тема в "24 часа" със заглавие "Ражда се коалиция БГ (Братя Галеви)". Кампанията им в Дупница започна с "Ще видите", отбелязва тя.
   
За споразумение с МВФ и запазване на валутния борд при следващото управление се ангажира неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при подписването на Пакт за стабилност с Конфедерацията на работодателите и индустриалците, посочва "Стандарт".
   
"Пат в парламента след изборите" прогнозира пред "Стандарт" социологът Андрей Райчев. Той прогнозира с около 10 на сто по-висок резултат за ГЕРБ в сравнение с БСП.
   
Има една политическа сила, с която ДПС не би разговаряло във връзка с бъдещия кабинет, казва пред "Труд" заместник-председателят на ДПС Касим Дал. Убеден съм, че избирателите ще ни дадат такова доверие, че ДПС ще бъде непреодолим фактор при съставянето на правителството, добавя той. На забележката, че говори за "Атака", а ДПС повече напада ГЕРБ и Синята коалиция, той отговаря, че това не е така. "Поздравихме с успеха Синята коалиция. А изявленията на официалния или неофициалния лидер на ГЕРБ нямаше как да не получат отговор от нас. Особено 20 г. след трагично за България събитие като Голямата екскурзия", добавя Касим Дал.
   
"БСП и ГЕРБ да не се дуелират с хартиени шпаги, а да се разберат!" е заглавието в "24 часа" над интервю с образователния министър Даниел Вълчев /НДСВ/.
   
Отсъствието на Бойко Борисов от предизборната арена подкопава доверието в ГЕРБ, пише в "Сега" Галя Горанова под заглавие "Генерал за бой не се стяга". Според изданието има опасност от масово двойно гласуване на изборите, тъй като за първи път ЕГН на избирателите ще се вписват на ръка в избирателния списък.
   
"Спортът ме направи човек, искам да му се реванширам", казва пред "Монитор" капитанът на националния ни волейболен отбор и кандидат-депутат от НДСВ Пламен Константинов.
   
47 на сто от българите се чувстват са засегнатите от кризата, отбелязва под глава "Класа", позовавайки се на "Отворено общество". Всеки трети не може да погасява вноските си по кредит или лизинг.
     
Преките чуждестранни инвестиции се свиват сериозно, пишат "Дневник" и "Земя" под глава, позовавайки се на данни на БНБ. За първите 4 месеца на годината те са 955 млн. евро, което е спад с 50 процента спрямо същия период на миналата година, когато бяха 1.9 млрд. евро. За третото тримесечие темпът на понижение беше близо 38 на сто, показват изчисленията.
   
На новото правителство ще му се наложи да прецени кои харчове са приоритетни - харчовете трябва да се реорганизират така, че да са насочени към секторите, изнасящи продукцията си навън, казва пред "Пари" представителят на МВФ за България и Румъния Тони Либек. Номиналните заплати може временно да бъдат намалени в зависимост от ефектите и влиянието на кризата и в същото време трябва да се подобри производителността, добавя той. Интервюто е под заглавие "България трябва да се стреми към балансиран бюджет".
   
Очаква се от 1 юли средното увеличение за пенсиите да бъде  21.5 лв., казва пред "24 часа" управителят на НОИ Сотир Ушев.
   
"Криза, а заявките за Таити не секват", казва пред "Телеграф" Ирина Найденова, председател на Контролната комисия на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Адвокатите Емил Костадинов, Диляна Стоянова и за Албена Черими са задържани за разпит заради трафик на деца, пишат "Стандарт" и "Експрес". Според "Стандарт" заедно с помощници те намирали бременни жени и ги склонявали да продадат децата за 3000 лв. за момиче и 5000 лв. за момче.  Става дума за съвместна специална акция на Гърция и България, според "Експрес". Въпреки частичните успехи и масовото съдене на родни трафиканти в страни от ЕС България продължава да има големи проблеми с търговията с хора, пише "Сега" в анализ "Бизнесът, от който се печели по 1 млрд. евро годишно".
   
Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев посочва пред "24 часа", че се работи по случаи с нерегистрирани частни радари. Изкарва си служителят "смяната" на пътя, прибира радара в багажника и си тръгва със заработеното, обяснява той.  Нарушителите на пътя използвали връзки и контакти, в резултат на което много често шефове на районните управления и КАТ анулирали актовете им. Срещу 5000 лв. подкуп пък дознатели спирали проверки срещу бандити.
   
Неуредени бизнес отношения с партньори у нас, в Македония или друга съседна държава, или лично отмъщение - това са версиите за разстрела на Драган Атанасов, пише "Труд". 34-годишният мъж без криминално досие бе открит мъртъв във вторник в дома му в столичния квартал "Сердика".
   
Всички издания съобщават, че на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е повдигнато обвинение за предлагане на подкуп и му е наложена мярка за неотклонение гаранция от 10 000 лева. Той е привлечен като обвиняем по производството, образувано за предлагане на подкуп от 100 000 лв. от бизнесмена Росен Маринов на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

"Правосъдието ни вбеси Холандия" извежда "Дума" под глава. Хага иска ЕС да наложи на България предпазна клауза, ако очакваният това лято доклад за правосъдието и вътрешния ни ред е отново отрицателен, пишат също "Сега" и "Труд". Искането е поставено в писмо на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс от 30 май до еврокомисаря по правосъдието, сигурността и свободата Жак Баро. Според пожелал анонимност дипломатически източник в Брюксел комисията няма да прибегне към такова предложение, посочва "Труд".
   
Под заглавие "13 000 000 000 долара пристигат за "Мадарски конник" "Труд" информира за предстоящото на 1 юли няколкочасово посещение у нас на Саудитския принц Алуалид бин Талал ас Сауд, който има 13,3 милиарда долара и е 22-ри в класацията на милиардерите на сп. "Форбс". Визитата е по покана на вицепрезидента Ангел Марин. Племенникът на крал Абдула се занимава с инвестиции и предприемачество. Той идва с частния си "Боинг 747", управляван от жена пилот. Ще бъде награден с орден "Мадарски конник", ще стане Доктор хонорис кауза на Тракийския университет и ще бъде обявен за почетен гражданин на Казанлък. Но основната цел на визитата е проучване на възможности за инвестиции у нас. Принц Алуалид ще е най-богатият човек, стъпвал официално в България. Преди него това бе Джордж Сорос - 29-и в света с 11 млрд., отбелязва "Труд".
   
"Не бяхте готови за ЕС, но отвътре по-бързо се напредва" е заглавието над интервю в "Труд" с посланика на Испания у нас Хорхе Фуентес. Докато БВП на България не стигне до поне 75 на сто от средния за ЕС, няма да бъдете добре интегрирани, посочва той.
   
Пред "Класа" посланикът отбелязва, че шансът на България е да усвоява бързо и прозрачно еврофондовете.
   
Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, бъдещата евродепутатка от Синята коалиция Надежда Михайлова,  председателят на ДКСИ Цвета Маркова, Борислав Великов от кандидат-депутатските листи на ЛИДЕР са били сред гостите на официалния рожден ден на кралица Елизабет Втора във вторник в резиденцията на британския посланик в София Стийв Уилиамс.За празника пристигнал и ръководителят на наблюдателите от ОССЕ - британецът Колин Мънроу.
   
Сред имигрантите от европейски произход в САЩ най-високообразовани са българите, пише "Сега" и цитира Бюрото по преброяване на населението на САЩ.  92.6 на сто от българите там имат най-малко завършено средно образование или по-висока образователна степен, следвани от швейцарците и ирландците.
   
26-годишна дари живот на четирима, извежда "Труд" под глава, съобщавайки, че починала след катастрофа 26-годишна кинезитерапевтка от Кюстендил е станала донор на сърце, черен дроб и бъбреци. Органите й, дарени вчера от нейните близки, могат да спасят четири човешки живота. Жената е в мозъчна смърт от неделя след жестока катастрофа край Долни Дъбник, която отнела и живота на 27-годишния й приятел. Повече от година у нас не бе правена трансплантация на сърце, но снощи лекарите от "Света Екатерина" се подготвяха за животоспасяващата операция, посочва вестникът.
   
Известният режисьор Рангел Вълчанов изпълнява ролята на гангстерски бос в новия филм на Иван Черкелов "Раци", чиято премиера е на 23 юни на Московския международен фестивал. (БТА)


dariknews.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Opera 9.63 Opera 9.63
ЕС обеща компенсации за спрените реактори
« Отговор #58 -: Юни 20, 2009, 08:38:38 am »
ЕС обеща компенсации за спрените реактори
"24 часа":

300 млн. евро от ЕС за реакторите

 

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви много ясно позиция за допълнителното финансиране на България за спирането на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", съобщи вчера във видеоконферентна връзка от Брюксел премиерът Сергей Станишев.

Той представи резултатите от завършилия Европейски съвет, посветен приоритетно на институционалните въпроси и на финансовата, икономическата и социалната ситуация в ЕС.

По думите на Станишев Барозу е заявил, че България има много силна теза, много добре аргументирана, и е заявил, че е поел ангажимента да работи заедно с българското правителство за постигане на добър и справедлив резултат за страната ни.

"В лицето на г-н Барозу имаме съюзник за постигането на тази кауза", каза премиерът. По думите му, България би могла да получи компенсации в размер на 300 млн. евро, или близо 600 млн. лв..

Премиерът допълни още, че ЕК е взела решение България да използва средствата по оперативни програми "Транспорт" и "Регионално развитие" и да подписва договори за стойност до 1,25 млрд. евро.

Това е поредният успех за страната, което показва доверие в българското правителство, каза Станишев и добави, че успехът се дължи на усърдната работа за постигането на най-високи европейски стандарти в НАПИ.

 

"Монитор":

 

Сергей Станишев се разбра с Барозу

 

ЕС ще компенсира България за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" с 300 милиона евро, съобщи вчера премиерът Сергей Станишев във видеоконферентна връзка от Брюксел. Това е станало ясно след разговор на българския министър-председател с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Той заяви много ясно позиция за допълнителното финансиране на България за спирането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", обясни премиерът. Станишев представи пред медиите официално резултатите от завършилия Европейски съвет, който бе посветен приоритетно на институционалните въпроси и на финансовата, икономическата и социалната ситуация в ЕС. По думите на премиера Барозу е заявил, че България има много силна теза, която е била и много добре аргументирана от нашето правителство. Той е бил категоричен, че е поел ангажимента да работи заедно с управляващите у нас за постигане на добър и справедлив резултат за страната ни. "В лицето на г-н Барозу имаме съюзник за постигането на тази кауза", обобщи премиерът и допълни, че той е най-подходящата личност за председател на Европейската комисия. Според него тепърва предстоят дискусии около номинациите за председател на ЕК. По думите му обаче Барозу нееднократно е подкрепял каузи, които са в интерес на България, започвайки от присъединяването на страната ни към ЕС, и то в момент, когато е имало силна политическа съпротива за разширяването на Съюза. "Имаме основание да подкрепим неговата кандидатура", заяви Станишев. На нас днес ни трябва по-силен ЕС, по-действен ЕС, който се основава на по-ясни принципи, категоричен бе премиерът.

 

 

Нова криза с боклука

 

 

"Труд":

 

750 000 тона боклук плъзват из държавата

 

 

България е заплашена от нова криза с боклука. Пред нея столичната сага ще изглежда детска игра. Това предричат експерти и вещаят тежки екологични проблеми от 16 юли т. г. Тогава ще бъдат затворени 203 депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания. Така някои от най-големите ни градове - Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Стара Загора, ще трябва да карат тонове битова смет до области, където вече има изградени съоръжения.

Причината е, че от предвидените 55 регионални депа, които трябва да поемат боклука на родината, са готови само 30. И сега тези, които нямат модерни сметища, ще трябва да депонират при съседите. Лошото е, че в повечето случаи те не са на една ръка разстояние.

В депото в Созопол например, което бе официално открито м. г., ще се возят боклуците на цялото Южно Черноморие. Камионите на Самоков пък ще отиват в Монтана, а на Ботевград - в Севлиево. Ако схемата заработи, тонове битова смет ще кръстосват всекидневно страната.

По данни на екоминистерството годишно в България се произвеждат 2,5 млн. тона битови отпадъци. Около 30 на сто от тях се генерират от общини без модерни инсталации. Така 750 хил. тона битова смет ще трябва да се карат на разстояние от 10 до 130 км.

  АЕЦ "Белене"

 

 

"Труд":

АЕЦ "Белене" издържа падане на "Боинг 747"

 

АЕЦ "Белене" е проектирана да издържи при удар от голям търговски самолет от типа на "Боинг 747" с полетно тегло 414 тона.

Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската "Атомстройекспорт", съобщи това вчера пред журналисти в София. Фирмата е главен изпълнител на "Белене". Тепкян уточни, че в международен план няма изискване за устойчивост на реакторите при падане на голям самолет. Отскоро американският ядрен регулаторен орган NRC е приел такъв документ. Имаме неофициална информация, че нашият тип реактори, с който ще бъде оборудвана "Белене", засега е единственият в света, който отговаря на американското изискване за защита при удар от тежък самолет, обясни Тепкян. Френският реактор на "Арева" издържал само 200-тонни машини.

Руският главен изпълнител е обезпокоен от проблемите на българската страна с финансирането на "Белене". "Във връзка с указанията на руското правителство ние също разработваме вариант за предоставяне на кредит", каза гостът. Скоро условията ще бъдат съобщени на НЕК и на бъдещия акционер в "Белене" - германската RWE.

Междувременно вчера евродепутатите Владимир Уручев (ГЕРБ), Кристиан Вигенин ("Коалиция за България") и Димитър Стоянов ("Атака") приеха на среща с Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" като своя кауза рестартирането на блокове 3 и 4. Стоянов настоя да се работи и за пускането на блокове 1 и 2. Приемането на единни европейски стандарти за ядрена безопасност е най-реалистичният път за пускане на реакторите ни, изтъкнаха участниците в срещата.

 

 

Бизнесът се скри от родните политици

 


"Стандарт":

 

Бизнесът: В Русия съм!


В Русия съм! Репликата този път не е на известния бай Шиле от "Шоуто на Слави", а на родния бизнес. А причината крупните предприемачи да се крият са родните политици. Две седмици преди изборите за парламент кандидат-депутатите се развихриха и непрестанно търсят спонсори за кампаниите си. Първите, към които се обръщат за това, разбира се, са родните бизнесмени. В пика на световната икономическа криза обаче предприемачите не са склонни да дават пари за политреклама. Преди избори партиите поемат ангажименти, които после не изпълняват, бизнесът вече достатъчно се е парил, обясняват наблюдатели.
Непрекъснато звънят различни хора от различни партийни централи и искат помощ в замяна на лобиране за важни проекти, оплакаха се предприемачи. Затова те са изключили мобилните си телефони и контактуват с бизнеспартньорите си с нови предплатени карти, чиито номера знаят ограничен брой хора. Когато пък ги потърсят на служебните телефони, асистентките им отговарят едно и също: "Шефът е в чужбина, дойде си вчера за малко и пак замина".
Експерти коментираха, че освен икономическата криза причина за отказа от съдействие от страна на бизнеса са и неизпълнените към тях ангажименти. На предните избори кандидат-депутатите обещаха много неща. Малка част от тях обаче бяха изпълнени през изминалите 4 години. Затова сега много малко бизнесмени са готови отново да подкрепят кампаниите на новите мераклии за родния парламент, коментираха ситуацията експерти.
"Да, има такива случаи с крънкане на пари от бизнесмени", потвърди и независимата депутатка Стела Банкова и побърза да допълни: "Ами погледнете какъв финансов разгул е тази предизборна кампания". Според нея цялата страна е пакетирана от скъпарски билбордове. "Тенденцията да се искат пари от бизнесмени ще се задълбочава още и още, категорична бе Банкова. Тя е мажоритарен кандидат за Плевен и сподели, че не си е поръчвала никакви рекламни материали. "Всичко ми е писано на компютър, разпечатано, а после съм му направила копие на ксерокс", разказа още депутатката.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #59 -: Юни 22, 2009, 08:51:32 am »
22 юниГеорги Кадиев: Трябваше да актуализираме бюджета
в. Дневник


Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев, който сега е столичен общински съветник от БСП, коментира, че сегашното правителство е трябвало да предприеме актуализация на бюджет 2009, преди парламентът да приключи работата си. Той направи поредното си изказване в разрез с официалната позиция на своята партия пред националното радио, което също организира предизборен дебат, посветен на икономическата политика.

"Считам, че трябваше да направим актуализация сега, преди изборите, не толкова защото не можем да се справим без нея, а защото е честно към следващото правителство", заяви той. Кадиев беше заместник-министър на финансите, излъчен от БСП, но напусна заради постоянните конфликти с министъра Пламен Орешарски. Кадиев заяви, че тази година ще може да приключи без проблеми за публичните финанси, но посочи следващата като по-притеснителна.

Бирник влиза в “Кемпински”
в. Стандарт


Съдия-изпълнител влиза в едно от най-лъскавите места в столицата. До дни започва опис на "Кемпински хотел Зографски", научи "Стандарт". Собствениците му ще се разделят с част от него на стойност близо 1 милион лева. Толкова дължат те като неустойка за неизпълнение на приватизациония договор. Причината е, че покойният вече Иван Зографски не изпълнил приживе условията за трудова заетост и резнал 100 бройки повече от персонала. В колосалната сума е включена и законната лихва, обезщетение за забава върху главницата плюс евентуално следващата сума за таксите и разноските на съдия-изпълнителя. Парите ще бъдат прибрани от Агенцията за следприватизационен контрол. На наследниците на ексцентричния милионер е наложен запор на сметките във всички банки и възбрана върху имота.

Не всички влогове с екстри са защитени
в. Сега


Макар че 99% от влоговете у нас са защитени, в редки случаи някои от изгодните оферти на банките могат да се окажат негарантирани. Става въпрос за депозитите с т.нар. привилегировани лихвени условия, обясниха юристи. Изключенията касаят главно специални клиенти на банките, а не тези, които ползват промоционалните оферти.

По закон, в случай че банка изпадне в несъстоятелност, държавата изплаща влоговете до 100 000 лв. Депозитите до тази сума, сключени по промоции на банки, също са защитени. Гарантираната сума по влога обаче не се изплаща, ако банката предостави на гражданин или юридическо лице привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от нея, съобщи пред "Сега" Бисер Манолов, председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

КФН ще ореже драстично проектозакона за фондовете за имоти
в. Дневник


Проектът за изменения в закона за фондовете за имоти ще бъде преработен и много от новостите в първоначалния вариант ще отпаднат. Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн по повод подготвените от предишния състав на комисията промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

В рамките на предходното ръководство на комисията проектът беше представен като отразяващ предложенията на десетте водещи играча в сегмента. "Защо да се разваля нещо, което работи добре. Нищо не налага радикална промяна в регулирането на дейността на дружествата за имоти", каза Агайн, която е един от вносителите на Закона за АДСИЦ още през 2003 г. Основният й аргумент е, че при сегашната уредба фондовете са се развивали добре и са привлекли огромни за мащабите на българската икономика капитали.

Потушиха черешовия бунт
в. Стандарт


Войната заради падналата наполовина изкупна цена на черешите в кюстендилско приключи с примирие. Скандалът гръмна, след като фирмите изкупвачи обявили цена от 90 ст./кг, а когато започнало изкупуването, я свалили на 50 ст. Ще унищожим реколтата, но няма да продаваме целогодишния си труд на безценица, се заканиха конявци. Цена от 50 ст. е гавра с нас, берачите вземат 35-40 ст. и за нас не остава нищо, възроптаха производителите. След продължителни разговори кметът на Кюстендил Петър Паунов договори в масивите, където е пръскано, черешите да се изкупуват по 0.90 лв. На останалите места според качеството изкупната цена е 0.70 - 0.90 лв./кг. По пазарите в Кюстендилско на дребно плодът върви по 1.50-2.00 лв., в София и другите големи градове черешите се продават по 2.50- 3.50 лв., а на места цените им достигат 4 лв.

investor.bg
Активен