www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Общество  (Прочетена 189789 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Днес е Международен ден на майчиния език
« Отговор #90 -: Февруари 21, 2010, 08:52:07 am »
[float=left][/float] [justify]За пореден път в страните-членки и в главната квартира на ЮНЕСКО ще бъде отбелязан Международният ден на майчиния език - 21 февруари, насочен към опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

В Пловдив денят ще бъде отбелязан в зала "Съединение" на Историческия музей с уникална многоезична културно-музикална програма от 16.00 ч. днес, съобщи Plovdiv24.bg. Организатори са Социалната дирекция на община Пловдив начело със заместник-кмета Красимир Ангелов.

Над 60 процента от жителите на Шуменска област определят за свой майчин език българския, докато в страната този процент е доста по–висок – 84.5, съобщава Радио Шумен. Данните са на Териториалното статистическо бюро в Шумен по повод 21 февруари, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на майчиния език. Турският е майчин език за над 30 на сто от живеещите в Шуменско, а ромският - за около 7%. Над 2500 души в региона разговарят в семействата си на арменски, руски, иврит и други. От областта най-много хора използват българския език в домовете си в Община Шумен. На челно място по отношение на турския е община Венец, а на ромски се говори най-често от домакинствата във Върбица и Смядово. Своя майчин език през учебната 2008 – 2009 г. в училищата на Шуменска област са изучавали 2 601 деца. Независимо от своя етнос обаче, учениците масово предпочитат английския, който е най-разпространеният чужд език в българското училище.
[/justify]


www.cross-bg.net
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Инфлацията удари документите за самоличност
« Отговор #91 -: Февруари 25, 2010, 08:23:34 am »
[justify]Правителството прие увеличение на таксите за издаване на лична карта, паспорт и шофьорска книжка
[float=left][/float] Нови, по-високи, цени ще плащаме вече за издаване на лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка, реши правителството.

Личната карта вече ще струва 18 лв., шофьорската книжка - 25 лв., а задграничният паспорт с биометрични данни - 40 лв.

Хората над 70 години няма да плащат за издаване на лична карта и шофьорска книжка, задграничният им паспорт ще струва 10 лв.

Гражданите между 58 и 70 години ще дължат 3 лв. за лична карта, 20 лв. за паспорт и 5 лв. за книжка. За хората с 50 и над 50% намалена работоспособност личната карта ще струва 1,80 лв, свидетелството за управление на МПС - 2 лв. и паспортът - 5,70 лв.

Цените важат за обикновена услуга.

За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25% от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50%. Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта.

Заявления за новите документи за самоличност ще започнат да се приемат от март

При формирането на единичната цена на документите се запазват пропорциите в цените за експресна, бърза и обикновена услуга, съобразно действащата сега тарифа.

От пресслужбата на Министерския съвет уточниха, че при определянето на таксата за лична карта е отчетен и социалният елемент, защото тя е задължителна за всички български граждани.

Отбелязва се обаче че цената за издаването на паспорт остава значително по-ниска от средната за държавите в ЕС. Там тя била около 45 евро.

Таксите са формирани, като са взети предвид разходите за консумативи, технически средства, вложения труд и амортизацията, се посочва още в съобщението.

Заради началото на прилагането на новата технология по издаването на лични документи с чип със записани биометрични данни се предлага да бъдат освободени от плащане на такси при издаване на документ със срок на валидност на повредения хората, които представят документа и увреждането му е причинено от скрити недостатъци в електронния носител на информация и компонентите, свързани с него.

При използването на тази технология гражданите няма да правят допълнителни разходи за снимка и заявление, тъй като те са включени в процеса по издаването на документа.

Предвижда се до създаване на технически и организационни условия за приемане на заявления за издаване на лични документи с електронен носител таксите да останат същите като досега.
[/size][/justify]


www.vesti.bg
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Отбелязваме Деня на редките болести
« Отговор #92 -: Февруари 28, 2010, 08:39:22 am »
[float=right][/float] [justify]Около 6 % от населението на Земята е засегнато от редки заболявания. Броят на регистрираните редки болести в света е повече от 6 000. Те често са хронични, прогресиращи, дегенериращи. Без лечение болните са обречени, те остават инвалиди за цял живот.

На 28 февруари официално ще бъде отбелязан Денят на редките болести. Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира инициативата през 2008 г. Целта е да се запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести“, който е съпътстван със закъснение в поставянето на диагнозата, недостатъчно информация и липса на лечение. Всекидневната борба за физическо оцеляване засяга над 25 милиона европейски граждани, огромната част от които са деца. Хората с редки болести са изолирани и уязвими. Заболяванията сериозно застрашават техния живот, водят до хронично прогресиращо инвалидизиране с висока степен на сложност и фатален край.

Тази година денят ще бъде честван в над 30 страни (ЕС, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия и Бразилия) под надслов “Пациенти и медици – партньори за живот”. Пациентските асоциации желаят на този ден да се даде гласност на наболелите въпроси. В цялата страна ще бъдат организирани поредица от мероприятия.

На 28 февруари ще бъде украсен районът на “Орлов мост” в София с балони и от 12.00 ч. ще се състои традиционното пускане в небето на 6 000 балона, символизиращи регистрираните видове редки болести. Ще има и благотворителен концерт в гр. Пловдив Събитието ще се проведе от 16 ч. в ДНА. Участие ще вземат Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, Орхан Мурад, хор „Детска китка“, „Ера балет“. На този ден ще бъдат организирани щандове в по - големите градове (София, Пловдив, Варна, Плевен , Велинград и др. ), където пациенти и доброволци ще раздават информационни брошури на Националния алианс и асоциации на пациенти с редки болести в България. Събитията са под патронажа на Зорка Първанова.

Националният алианс на хората с редки болести в България обединява 20 пациентски организации и е свързващо звено между пациентите и обществено-здравната система. Сред заболяванията са акромегалия, ахондродисплазия, наследствен ангеодем, болест на Гоше, болест на Фабри, булозна епидермолиза, таласамия, муковисцидоза, мукополизахаридоза, мусколни дистрофии, прадервили синдром и др. През 2008 г. с подкрепата на здравната комисия към Народното събрание Министерство на здравеопазването прие Национална програма за редките болести. Това поставя България на челно място в процеса на промяна, свързана с отношението на обществото към хората, засегнати от редки заболявания.
Над половин милион българи страдат от някакъв вид рядко заболяване. Това са предимно деца, които в повечето случаи са лишени от регулярен достъп до животоспасяващи лекарства. Тежките проблеми на пациентите рефлектират върху техните близки, семейства, а от там и върху цялото общество. Алиансът отстоява основното човешко право на навременна и равнопоставена медицинска грижа. Лобира за приемането на адекватни правни мерки за защита на здравните и социални права на хората, засегнати от редки болести.

EURODIS издаде книга „Гласът на 12 000 пациенти“, в която са публикувани резултати от проучвания проведени с 12 000 пациенти, засегнати от 18 вида редки болести, от 24 европейски страни, в която болните разказват какво означава да живееш с рядка болест през 21-ви век.

Според проучванията 25% от пациентите са чакали от 5 до 30 години да бъде диагностицирано заболяването ; На 40 % от пациентите с липсващи диагнози състоянието се е влошило, поради неадекватно лечение, неправилна хирургическа или психологическа намеса; 25 % от пациентите пътуват до друго населено място, за да бъдат диагностицирани, а 2% от тях се налага да пътуват в чужбина; 33% са с незадоволителни диагнози; На 25 % от пациентите генетичният произход на болестта не е бил изследван. Това е парадоксално, тъй като 50% от случаите на редки заболявания са с генетичен произход; 26% от пациентите съобщават за труден и често невъзможен достъп до здравните заведения; 29 % от пациентите са с намалена трудоспособност или въобще трябва да напуснат работа. При 30% от случаите член от семейството на болния трябва да промени или да спре работа, за да може да се грижи за него; 16 % от пациентите променят местожителството си, за да им бъде осигурено по-добро обслужване; 29 % имат нужда от социален работник през цялата година.
[/justify]


Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Зимата се завръща
« Отговор #93 -: Март 07, 2010, 11:54:37 am »
[float=left][/float] [justify]Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщиха Агенция „Пътна инфраструктура". Заледени и хлъзгави са пътните настилки в Смолянска област. Пътищата се опесъчават. Въведени са  ограничения и в трите прохода - Пампорово, Превала и Рожен. Всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Пътните настилки в равнините части са сухи, а по високите участъци са частично заледени и заскрежени. Сняг вали в района на Добрич и Силистра.

Опасност от падащи камъни има в районите на прохода Троян-Кърнаре, област Смолян, Искърското /от Нови Искър до Елисейна/ и Кресненското дефилета и по пътищата София - Самоков, Асеновград-Смолян, Югово - Лъки, Кричим- Девин, Мездра-Ботевград, Батак-Доспат, Кочериново-Рилски Манастир, в района на Мечи дол и района на Козница, Белица-Загражден, Кочериново-Рилски Манастир. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

От МВР посочват, че всички превозни средства трябва да бъдат с вериги, а товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета, когато преминават през прохода Рожен, Пампорово и Превала. В участъка от Батак за Доспат и от Белово до Юндола-товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

На 8-ми март снеговалежът ще обхване цялата страна и ще се образува снежна покривка. В Дунавската равнина и Източна България ще духа умерен до силен североизточен вятър и ще се образуват виелици и навявания. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и 0, максималните между минус 1 и 4 градуса.
[/justify]


www.dariknews.bg
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Eвропа зове САЩ: Махнете визите и за България
« Отговор #94 -: Март 11, 2010, 08:34:00 am »
[float=left][/float] [justify]Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призова администрацията на САЩ да премахне визовите ограничения за България и останалите страни от ЕС, за чиито граждани все още действа визов режим, предаде АСН.

В изявление по повод отмяната на американските визи за Гърция Сесилия Малмстрьом приветства това решение и го определя като стъпка напред в диалога, който водят ЕС и САЩ за равни условия за пътуване на гражданите от двете страни на Атлантика.

"Призовавам американските власти колкото се може по-скоро да включат в програмата си за безвизови пътувания и България, Кипър, Полша и Румъния, чиито граждани все още нямат право на безвизови пътувания до САЩ", призова Малмстрьом, цитирана от БНР.

Припомняме, че американското правителство включи Гърция в списъка на държавите, чиито граждани не се нуждаят от визи, за да пътуват до САЩ, съобщи министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, пише БТА.

Наполитано отбеляза готовността на гръцките власти да спазват строги стандарти за проверка на пътниците и обезпечаване на сигурността на въздушния транспорт. Той уточни, че гръцките граждани ще започнат да пътуват до САЩ без визи след около 30 дни.

35 държави, сред които повечето страни членки на Европейския съюз, са включени в програмата за безвизово пътуване до САЩ. България не е сред тях.
[/justify]


www.actualno.com
Активен

Desert Rose

 • V.I.P.
 • Карма: +444/-15
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
 • Публикации: 564
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
[float=left][/float]Четвъртата българска държава умря през последните години, казва в интервю за в. "Дума" философът, който е бивш член на висшето ръководство на БСП, Валентин Вацев, предаде КРОСС.

Неговият коментар за лявото и дясно пространство е: "У нас идеята за ляво и идеята за дясно се родиха в една и съща глава, бяха нарисувани на една и съща чертожна маса - като образ на действителността и на желаното бъдеще в съзнанието на най-хищната, най-безскрупулната, най-малокултурната, най-социално безотговорната и най-космополитната част от върхушката на БКП. Просто "българското ляво" е идеалът за щастлив живот на децата на номенклатурата".

У нас дясното не са новите фашизоиди, нито пък са наследниците на репресираните класи, добави още той и продължи коментара си: "Крайно дясното (или поне те си въобразяват, че правят нещо дясно) са децата на част от българската комунистическа номенклатура. Т.е. цялата битка между лявото и дясното е битка, ако не в чаша вода, то - в леген с вода. А легенът е съзнанието - политическото, историческото и социалното, на най-хищната част на номенклатурата ни от 80-те години.

Основните идеи на това, което днес ни се пробутва като ляво и като дясно, на тези Ин и Ян на българската нова, с извинение, политика, представляват съдържанието на съзнанието на моите приятели - дъщерите и синовете на секретарите на окръжните комитети на БКП, на аспирантите в АОНСУ, децата на високата българска номенклатура, чиито родители изграждаха, разбира се, развито социалистическо общество. Но не пропускаха да изпратят децата си да учат в Англия и в Америка... И дойде театрото - на едните дадоха шушляци и бомбета и те започнаха да играят "модерни леви", а другите ги излъгаха, че са десни. И както знаете - започна новата българска история".

"Надеждата е, ако през следващите 10 години стане война, в резултат на която в България отново има движение нагоре-надолу на танкове, и някоя свръхсила - сама или в коалиция с други велики сили, започне да подрежда по нов начин политическия ни пейзаж, това ще е надежда. Четвъртата българска държава през последните 20 години умря, а ние с вас живеем в отломките й", изказа мнение Валентин Вацев.

actualno.com
Активен

Desert Rose

 • V.I.P.
 • Карма: +444/-15
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
 • Публикации: 564
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Данък “лукс” - малко прах в очите на бедните
« Отговор #96 -: Март 24, 2010, 09:38:23 am »
[float=left][/float]Данък “лукс”, който премиерът лансира като идея, не означава облагане на по-високите доходи. Тук става въпрос за налог върху луксозното потребление - коли, яхти, вили и скъпи сгради. Навремето и аз съм лансирал такава идея. Нямам нищо против, стига да не се влага популистки елемент. На второ място не трябва да се очаква някакъв огромен фискален ефект като следствие от тази идея. Това е малко прах в очите на хората, защото българинът по принцип мрази богатите.

Всяко правителство, което реши да облага лукса, получава овациите на мнозинството. Българинът така или иначе ще “гризне дървото”, но когато се обложат богатите, ще има по-малко негативна реакция за това, което се стоварва върху него.

Когато се предприемат непопулярни мерки, като психолого-политически ход е добре да има и такъв елемент. Дали това е замисълът на правителството - не знаем, но на мен ми се струва, че трябва да разглеждаме идеята за данък “лукс” в този аспект. Оттук обаче започват детайлите - какво точно ще се облага и по какъв начин, еднократен ли ще е налогът или постоянен.

В пресата вече бяха публикувани коментари, че де факто потърпевши ще бъдат предимно хора с ниски доходи, които са собственици на недвижими имоти. В повечето села, както и в малките градове, е традиция да се строят дву- и триетажни къщи. В много от тези къщи обаче отдавна никой не живее - те са със заковани прозорци и врати, но са над 250 кв. м. Ако това облагане няма да засегне тези случаи, трябва да се направи анализ и съответната селекция - например имоти само в големите градове, курортни селища и т. н. Това вече става сложно и доста субективно. Затова казвам, че идеята сама по себе си е добра, но зависи как тя ще бъде разработена и вкарана в закон.

При автомобилите е по-лесно. Там фиксираш някаква мощност на двигателя, над която облагаш. Но и в този случай трябва да се види как точно ще се начислява данъкът - дали ще е на кубик над определен размер. Същото е и с други превозни средства - джетове, скутери и яхти.

Само яхтите ли ще се облагат? При тях трябва да се прецени водоизместимост и тонаж. Трябва да се има предвид, че са много малко българите, собственици на яхти, които плават под български флаг. Да разчиташ, че ще вземеш данъци от тях, са празни надежди. Според мен фискалният ефект ще е малък, но може би се търси друго - леко отклоняване на вниманието и удовлетворяване на страстите на повечето хора.

За да се въведе такова данъчно облагане, при всички случаи ще се наложи актуализация на бюджета, и то сега, а не през юли или септември. Разбира се, нови данъци не могат да влизат в сила със задна дата, така че ако това е годишен налог, той ще бъде събиран от 1 април или 1 май.

Засега обаче има твърде много неясноти по лансираните идеи. Много често се случва, когато започнеш да обличаш една идея в правна рамка, за да стане тя работещ закон, да срещаш много трудности. Те са свързани с допълнителни разходи, с отклоняване на вниманието на данъчните органи от пряката им работа и е възможно накрая така да се “изпили” ефектът, че цялото упражнение да стане безпредметно.

Има и друг вариант, който се прилага на много места - данък “лукс” се прокарва чрез Закона за акцизите. Просто има по-висока ставка за скъпи автомобили или яхти. Затова обаче ще трябва друг закон. Има и такъв проблем - данъкът за автомобилите и за недвижимите имоти е местен. Значи ще трябва да се регламентира, че допълнителното облагане ще е в приход на централния бюджет. Този въпрос трябва да бъде обмислен много добре, защото де факто се получава двойно облагане на един и същ обект - с местен и с републикански данък.

Работодателите и синдикатите лансираха друга идея - амнистия, но не на имотите от криминална дейност. Според предложението те трябва да се обложат еднократно, за да се легализират. Не е много ясно обаче дали става въпрос за доходи от сивата икономика, които са инвестирани в недвижимости. Това е един вид амнистия. Другият е - по принцип всички доходи от сивата икономика, които не са от престъпна дейност, независимо под каква форма са, да бъдат амнистирани. Тук става въпрос и за парите, които са в банки или са изнесени в чужбина.

Опитът на други държави - Италия и Турция например, показва, че когато се прави амнистия, се обхващат всички доходи. Друг е въпросът, че много от парите от престъпна дейност са инвестирани в недвижими имоти. Ако сега ги легитимираме, може да се окаже, че всички бандити са с кристално чисто досие и утре няма да е възможно да се вкара някой в затвора. Може би затова вътрешният министър Цветан Цветанов има резерви по този въпрос.

Чувам примери, че фискалният ефект от амнистията ще е 5-6 милиарда лева, което ми се струва абсурд. Това би означавало, че 500-600 млрд. лв. са в сивата икономика. Не е възможно в България да са генерирани такива доходи. Ако пък става въпрос върху 5-6 млрд. лв. доходи да се наложи данък, тогава в хазната ще влязат около 500 млн. лв. Това вече звучи реално.

Не знаем обаче дали така ще се запълни дупката в хазната.

Първо, трябва да е ясно колко е тази дупка. Никой от нас не знае, а дали и самият финансов министър Дянков знае, е спорен въпрос. Така че е важно да се направи анализ на реалния недостиг в бюджета. Следващата стъпка е да се прецени кои разходи могат да бъдат орязани. Трето, да се види какъв бюджетен дефицит може да бъде допуснат. Според мен той не трябва да е повече 1,5-2%, за да не “изпуснем духа от бутилката”. Едва тогава да се види какъв е недостигът и каква част от него може да бъде запълнена от допълнителни постъпления - концесионни такси, приватизация, държавни дялове на борсата. Чак накрая може да се мисли за вдигане на данъци или облагане на лукса.

Според мен може да се окаже по-оправдано и по-чист вариант да се вдигне ДДС с 1-2%, вместо да се облагат пенсиите например.

автор: Стоян АЛЕКСАНДРОВ
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.2 Firefox 3.6.2
Напусна ни режисьорът и актьор Никола Рударов
« Отговор #97 -: Март 27, 2010, 06:13:04 am »
[justify]Сред филмите му, които няма да бъдат забравени, са "От нищо нещо", "Комбина", "Хора от далече" и др.
[float=left][/float] Почина Никола Рударов - един от изявените и талантливи режисьори със значителен принос в българското кино, автор на няколко комедии и драми, сам изпълнявал роли в редица български филми и създал характерни образи на съвременници. Скръбната вест съобщиха от Съюза на българските филмови дейци /СБФД/.

Филмите на Никола Рударов, със своето ярко артистично проникновение и висока гражданска и морална позиция, независимо от темите си, винаги са били пронизани от искрено човеколюбие и социална чувствителност към реалните проблеми на обикновения българин, отбелязват колегите на режисьора.

Неговите филми "Да изядеш ябълката", "От нищо нещо", "Комбина", "Вик за помощ", "Хора от далече", "Бронзовата лисица" получиха високо признание на наши кинофестивали и се радват на любовта на публиката.

Многобройните актьорски изпълнения на Никола Рударов във филми като "Шведски крале", "Адио Рио", "Вчера", "Лагерът", "Един снимачен ден", "Сезонът на канарчетата", "Тишина", "Трака-трак", "Пантуди", "След края на света", "Асистентът", "Дунав мост" и други го превръщат в един от най-ярките характерни актьори в киното, посочват от СБФД.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на режисьора Никола Рударов.

"Скъпо опечалено семейство, с голяма скръб научих за кончината на режисьора Никола Рударов - една от знаковите фигури на българското кино. Съчувствам на голямата ви болка, зная, че той дълбоко ще ви липсва като съпруг, баща и дядо. В културния живот на България Никола Рударов остави своя ярка и значима творческа следа. Характерните роли, изиграни от него като актьор, и филмите, режисирани от него, са вписани завинаги в културната памет на нацията. Приемете моите искрени съболезнования. Дълбок поклон пред паметта на Никола Рударов!", се казва в съболезнователния адрес на министър Рашидов.
[/size][/justify]


www.actualno.com
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.2 Firefox 3.6.2
След късо денонощие - вече с лятно часово време
« Отговор #98 -: Март 28, 2010, 09:23:36 am »
[float=right][/float] [justify]В 3.00 ч. тази нощ преместихме часовниците си с един час напред. Така България премина към лятното часово време. Така Лазаровден за българите се оказа само 23 часа, вместо традиционните 24.

Към зимното часово време ще се върнем отново през октомври. В нощта между 30 и 31 октомври отново ще трябва да върнем часовниците с час назад.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г.. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.
[/justify]


www.dariknews.bg
Активен

Desert Rose

 • V.I.P.
 • Карма: +444/-15
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
 • Публикации: 564
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Провал със създаването на партия ОТОМАН
« Отговор #99 -: Април 02, 2010, 10:33:08 pm »
72-ма цигани се опитаха да учредят турска партия ОТОМАН в Шумен, предаде репортер на радио "Фокус" - Шумен. Повечето от опиталите се да учредят партията са под 16 години.

Единият от братята Юзеирови се е опитал да направи провокация като е излязъл с фес на главата и се е запътил да поднесе цвете на паметника на полковник Константин Каварналиев. Полицаите обаче са го върнали и са го накарали да си свали феса.

300 членове и привърженици на ВМРО протестираха днес в Шумен срещу опита за създаване на партия ОТОМАН.

Провалът на скандалните братя стана пълен на фона на обявения от тях за същото време и място концерт на Софи Маринова. Концертът даже не се състоя.

Единият от братята - Юзеир Юзеиров (Росен Йорданов) опита да провокира събралите се като сложи на главата си фес.

Председателят на ВМРО в Шумен Светозар Петков ще подаде сигнал в прокуратурата по повод скандалните изказвания на братята, които представители на ВМРО записаха и ще приложат като доказателство.

actualno.com
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
[float=right][/float] [justify]Слизането на Иисус Христос в ада

Днес е последният ден от Страстната Седмица – Велика Събота – денят на оплакването и погребението на Исус Христос.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина. Гробът е запечатан, а пред него е поставена стража.

Велика събота е денят, в който Исус Христос слиза в ада. Той освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в царството небесно.

Църквата нарича този ден "най-благословения седми ден", в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, а същевременно спасява света.

Велика събота се нарича още душна. Тогава се ходи на гробища, където се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Днес се месят и пекат козунаците за Великден. Това е и последният ден в който могат да се боядисат яйцата за празника.

На Велика събота в специална вечерна литургия Църквата отбелязва Възкресение Христово.

Рано тази сутрин църковна делегация отпътува за Йерусалим, за да запали кандило с благодатния огън, който ще бъде пренесен в храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

Патриарх Максим ще води пасхалната служба за Възкресение Христово, която ще започне в 23.30 часа.
[/justify]


www.dnes.bg
Активен

Desert Rose

 • V.I.P.
 • Карма: +444/-15
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
 • Публикации: 564
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Не искам секс под ключ, а сватба!
« Отговор #101 -: Април 09, 2010, 04:23:06 pm »
[float=left][/float]“Не искам да съм проститутка, а да се омъжа за Васко. Да вдигнем сватба. Обичам го. Избягах от мама и татко, защото са лоши. Те ме продаваха на чужди мъже за по 20 лева. Много беше гадно, даже веднъж скочих от първия етаж на хотела, където под ключ трябваше да правя секс с един 50-годишен. Не го исках, беше ме страх от него и избягах. Ударих си крака, още имам синини.” Това разказала пред полицаите 15-годишната Станка Димитрова от Пловдив.

Момичето избягало от майка си Ганка и баща си Огнян, които живеят в Арман махала в Пловдив, преди половин година. Заживяло при 19-годишния си приятел Васил Йосифов-Вайдин в кв. “Столипиново”.

“Техните я биеха, идваха редовно с полиция да я приберат. Тя не искаше да отива с тях, защото те намираха мъже и я караха да спи с тях. После прибираха парите. Веднъж тя поискала да й дадат някой лев, те я насинили”, гневно обяснява Васил.

Близките на кандидат-жениха и роднини на Ганка и Огнян си хвърлят взаимни обвинения кой е пускал Станка да проституира. Васил се кълне, че не е вярно.

Станка пък казала, че майка й и баща й са я заключвали в стая в хотел в кв. “Кършияка”, където й водели клиенти.

В момента Ганка и Огнян, които имат още пет деца, са в следствения арест в Пловдив за 72 часа. Станка пък е откарана в Дома за временно настаняване на непълнолетни в Пловдив. За нея се грижат психолози и педагози.

“Да се връща, защото е бременна във втория месец. Искаме да вдигнем сватба, да поканим гости и да играем кючек за здравето на младите”, казва Илия, бащата на годеника Васил. Близките не се притесняват, че момичето ще ражда на 15 г.

“Даже е закъсняла, първото си дете го родих на 13 години”, казва една от лелите на Васил. Въпреки че е непълнолетна, Станка има опит в предбрачния живот. Вайдин е третият кандидат-жених, който иска да се задоми за мургавата пловдивска Лолита. Тя все не успява, защото я пращат в приюти. Когато била още 12-годишна, Станка избягала от дома си и отишла да живее с неин връстник в кв. “Столипиново”. “Нямаха подпис, но с музика и тържество ги оженихме. Тя беше малка, акълът й хвърчеше. Не се разбираха с момчето, караха се, напусна ги и се прибра при майка си. После за кратко си имаше още един любовник, но се разделиха”, обясняват съседи на семейството в Арман махала.

През есента на 2008 г. Станка решила да пристане на 47-годишния Николай Тошков. Усилията й отново пропаднали, но този път ги разделил законът. “Родителите й тогава не бяха против. Майка й се успокои, че Станка най-после е намерила свестен мъж”, разказват близки на Ганка и Огнян. Николай много я харесал и я прибрал в апартамента си на ул. “Крайречна” в кв. “Изгрев”. Съседите на Тошков обаче се усъмнили, че жилището може да се превърне в публичен дом, и позвънили в полицията. Когато униформените влезли на проверка, заварили Станка и Никола в леглото.

Сводничество не било доказано, но срещу Тошков започнало разследване за незаконно съжителство с малолетна и самоволно прибиране на чуждо дете без знанието на полицията и социалните служби.

“Как може хората да бъдат съдени заради любовта си. Какво престъпление съм извършил, та тя дойде при мен, защото се обичахме. Грижех се за нея, давах й пари, къпех я в банята, ходих на гости на майка й, тя идваше вкъщи”, сподели неотдавна неуспелият жених Тошков, който бе осъден на година и седем месеца условно заради Станка. Николай признава, че тогава чакал любимата си да навърши 14 г., за да вдигнат сватба. “Откъде да знам, че съм вършил престъпление! Всичко си беше доброволно - и сексът, и любовта”, твърди Тошков, който е разведен, а дъщеричката му е на възрастта на Станка. След раздялата с Николай Станка била настанена в социален дом, където също не изкарала дълго. Преди половин година пък се запознала с новия си любим - Васил, от когото чака дете.

Родителите й обаче този път не били съгласни, а Станка пак ще бъде настанена в приют.
trud.bg
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
Вече е безопасно да се лети за Европа
« Отговор #102 -: Април 21, 2010, 09:35:20 am »
[float=right][/float] [justify]Председателят на Международната организация за гражданска авиация Роберто  Гонсалес заяви в Ню Йорк, че вече е безопасно да се лети за Европа, след като властите започнаха да отменят ограниченията за полети, предаде ДПА. Европейското въздушно пространство започна постепенно да се отваря за полети след няколкодневно прекъсване заради изригването на вулкана в Исландия.

"Това означава, че сега е безопасно", каза Гонсалес пред репортери в Ню Йорк след среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. "Никой няма да лети, ако има опасност", добави той.

Специалисти предупреждават, че авиокомпаниите трябва да извършат строга проверка на двигателите на самолетите в случай на съмнение, че машината е минала през облака от вулканична пепел, съобщават агенциите. Европейската агенция за контрол над въздухоплаването Евроконтрол съобщи, че нито един самолет досега не е минал през облаците от пепел, изхвърляна от исландския вулкан. В съобщението се посочва, че по-голяма концентрация на вулканична пепел сега има само над Атлантическия океан и над Балтийско море.

През последните няколко дни в Европа бяха анулирани над 95 хиляди полета. В края на миналата седмица загубите на авиокомпаниите, натрупани заради затварянето на въздушното пространство над Европа, нахвърлиха един милиард долара и представители на авиационния сектор настояват Европейският съюз им изплати компенсации.

Повече от пет средни и малки европейски авиокомпании са заплашени от фалит след продължителното затваряне на европейското въздушно пространство, съобщи ръководителят на Международната асоциация за въздушен транспорт /ИАТА/ Джовани Бисиняни, цитиран от агенция Франс прес. Компаниите нямат вече пари след затварянето на европейското небе, каза той и добави, че ще поиска от ЕС да позволи на правителствата на страните-членки да изплатят на авиокомпаниите загубите от престоя на земята на техните самолети.

Активността на исландския вулкан спада пред последните няколко часа, съобщи исландската Служба за гражданска защита, цитирана от агенция Ройтерс. "Забелязахме признаци, че активността на вулкана отслабва. Той изхвърля по-малко пепел и изглежда също, че активността в кратера е по-слаба", каза началникът на Службата за гражданска защита Рогнвалдур Олафсон. "Трябва внимателно да подбираме думите си, но и учените потвърдиха, че активността отслабва. Не можем да твърдим, че най-лошото е минало, но се надяваме да е така", добави той.

Вулканът, намиращ се на около 120 км от столицата Рейкявик, който бе спокоен почти 200 години, изригна на 14 април.

[float=left][/float] Исландски учени се опасяват, че Ейяфятлайокутл може да причини още по-голяма беда - да активира намиращия се на около 20 км вулкан Катла, чието изригване може да бъде 10 пъти по-силно, предаде Асошиейтед прес. Това би могло да бъде най-лошият сценарий за авиоиндустрията и пътуванията по света. Двата вулкана се намират един до друг в Южна Исландия и вероятно са свързани с мрежа от магмени канали. Затова независимо от съобщенията, че активността на Ейяфятлайокутл отслабва, магмата отдолу продължава да се движи и е възможно да избие на друго място.

Катла не показва признаци на активност, но учените, които следят вулканичната дейност, са предпазливи. Професорът по геофизика Пал Ейнарсон казва, че понякога изригването на вулкан може да предизвика изригването на друг близък вулкан и че при последните три пъти, когато Ейяфятлайокутл се е активирал, Катла също е изригвал.

Катла изригва приблизително на всеки 80 години и за последен път това е станало през 1918 г. Засега няма признаци това да се случи, но изригванията на вулканите, както и земетресенията, е трудно да се предвидят, посочват учените.
[/size][/justify]


www.dariknews.bg
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
Светът отбелязва Деня на Земята
« Отговор #103 -: Април 22, 2010, 09:27:52 am »
[float=left][/float] [justify]Днес светът отбелязва Деня на Земята, инициатива започнала преди 40 години. Мотото тази година е "Зелена генерация".

Денят на Земята ще бъде отбелязан в различни градове на страната. Във Враца ще участват и над 500 деца и ученици.

За да се запознаят с богатствата на Националния парк "Централен Балкан" ученици от Професионалната гимназия по керамика в Севлиево ще преминат по екопътеката "Видимско пръскало".

Децата от училище "Иван Вазов" в Габрово пък ще запомнят този ден с екологични игри. На световния ден е посветена и инициативата "Хартия за дръвче", в която се включват детските градини в Габрово.
[/justify]


www.news.bg
Активен

nasiboteva

 • SuperUploader
 • Карма: +937/-174
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
 • Публикации: 5078
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: nasiboteva
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
Американци и британци напират за бг гражданство
« Отговор #104 -: Април 24, 2010, 09:16:43 am »
[float=left][/float] [justify]Божидар Димитров лансира идея за откриване на наши неделни училища в Македония

След години наред, в които българи масово кандидатстваха за зелена карта, с която да емигрират в САЩ, има кандидати за българско гражданство от Америка. Това разказа в интервю за агенция Фокус министърът, който отговаря за българите в чужбина, Божидар Димитров.

По думите му тенденцията се дължи на натиск от страна на съпругите българки. Американците споделяли: "Жена ми каза, че трябва да получа българско гражданство", разказа Димитров. Даже петима от тях вече получили такова. Освен за американци България се оказала привлекателна и за британци. В страната ни вече трайно са се заселили 7000 англичани.

Все пак преобладаващият брой молби са от Македония и Молдова. Засилен е интересът и от Израел и Армения. Най-екзотичната държава, от която е искано бг гражданство, е Гвинея.

Заради засиления интерес от страна на Македония, където българското малцинство се оформя като второ по големина след албанското, Димитров предложи да започнат да се откриват български училища. Той припомни, че тази практика отдавна действа в Западна Европа, САЩ, Украйна и Молдова. Според него инициативата може да стартира с неделни школа, където българчетата да изучават литературен български език.

На по-късен етап познанията им щели да са плюс при кандидатстване в български университети. Въпреки лансирана идея обаче министърът смята, че все пак инициативата за създаване на български училища трябва да дойде от българите в западната ни съседка.
135 български неделни училища действат в цял свят. Българското правителство ги подпомага с т.нар. програма "Роден език", по която за 2009 г. са отпуснати 3,6 млн. лв. Средствата обикновено се използват за закупуване на учебници, наеми, заплати на учители. Въпреки кризата и през 2010 г. са отделени около 3 млн. лв.
[/justify]


www.novinar.net
Активен