Ромен Грожан ще дебютира още
този уикенд, след като Апелативният
съд на ФИА отмени наказанието на
Рено и французите ще застанат на
стартовата решетка във ВаленсияАлонсо ще радва Испания, Грожан дебютира вместо НелсиньоАпелативният съд на ФИА отмени наказанието на Рено. Така френският тим ще участва в Гран При на Европа във Валенсия. В съда Рено признаха, че са нарушили правилника и са създали опасност за останалите участници в състезанието. Стюардите на ФИА първоначално наказаха тима с лишаване от състезателни права за старта по улиците на Валенсия, а Френската федерация по автомобилни спортове подаде жалба от името на Рено. В крайна сметка санкцията е отменена, а отборът ще заплати глоба от 50 000 долара.
От Рено се израдваха, че решението на Апелативния съд е уместно и справедливо. Те официално потвърдиха, че тестпилотът Ромен Грожан ще замени Нелсиньо Пикет в оставащите състезания от сезона. 23-годишният Грожан е роден в Швейцария, но се състезава под френски флаг. Той е продукт на програмата на Рено за подготовка на млади пилоти и е шампион на сериите Рено, Формула 3000 и азиатските GP2.
- Гордея се, че Рено ми предоставиха шанс да повиша професионалните си умения. В момента се подготвям да седна зад волана на болида и да помогна на тима да постигне максимален резултат. Голяма чест за мен е да съм съотборник на Фернандо Алонсо, който е двукратен световен шампион - заяви Грожан.
Макларън щели да бият наредШефът на Макларън Мартин Уитмарш е въодушен от напредъка на тима и прогнозира, че победите ще продължат. "Важно за нас е, че имаме способността да задържим победната инерция. Направихме подобрения по колата, а отборният дух е много висок след победата в Унгария. Не се съмнявам, че още в петък ще покажем, че сме доста бързи", заяви Уитмарш. Ентусиазмът му бе споделен и от световния шампион Люис Хамилтън, който призна, че ще се опита да пренесе победната инерция от Унгария във Валенсия.
Фелипе Маса:
Не ме е страх от завръщане Фелипе Маса живее с идеята да се върне на пистата, колкото може по-скоро. Пилотът на Ферари, който пострада тежко по време на квалификацията за Гран При на Унгария, даде интервю пред бразилското издание "O Stado De San Paulo". Бразилецът се възстановява отлично и дори се надява да кара в предпоследния кръг този сезон в родината си.
- Скоро ли ще се върнете във Формула 1?- Трябва да почакаме още малко и това вече започва да ми омръзва. Все още не съм готов за завръщане. Не знам как ще понеса вибрациите в колата. Освен това зрението ми не е на 100%. Постепенно се подобрява, в началото беше 40%, после 80%, а миналата седмица стана 95%. Главата изобщо не ме боли. В началото на септември ми предстои поредната томография и докторите ще кажат с какви темпове се възстановявам.
- Какво си помислихте, когато видяхте видеозапис на катастрофата?- Помислих си, че това е едно абсолютно нелепо произшествие. На екрана видях тази пружина, видях как тя удари шлема ми и как загубих съзнание. По принцип във Формула 1 са възможни инциденти, дори и ако не се сблъскаш с друга кола или не излетиш от пистата.
-
Направихте ли си някакви изводи?- Обсъдихме случилото се с инженера ми Роб Смедли. Рубенс Баричело беше на може би четири секунди пред мен. От колата му се откачи тази пружина и полетя по трасето към мен.Тя тежи 800 грама, а скоростта ми беше, да кажем, 260 км/ч. В такъв случай силата на удара е от порядъка на 90 кг. Ако шлемът не беше чак толкова здрав, последствията щяха да бъдат много сериозни.
-
Не се ли боите от връщане на пистата?- Това събитие не оказа никакви психологически последствия върху мен. Последствията можеха да са далеч по-сериозни, когато се блъснах в стената. Глупаво е, че се получи така, но това няма да окаже никакъв ефект върху мен.
-
Ники Лауда разказва, че след катастрофата през 1976 г. обиколил "Монца" и се прибрал в бокса, защото просто не можел да се застави да настъпи газта. Но когато преодоля страха, спечели още две титли...- Не мисля за страха. Тогава припаднах и дойдох в съзнание едва след три дни. Не възприемам този инцидент като част от живота си, но няма да се върна на пистата, докато не се възстановя на 100%. Скоро ще се кача на карт. Надявам се, че ще карам добре. Изобщо не се страхувам от завръщане.
-
Как реагира вашият съотборник Кими Райконен?- Много пилоти изразиха подкрепа, но съобщението на Кими беше най-кратко. Всъщност изобщо не го получих. Но това е в стила му, изобщо не съм очаквал нещо повече от него. Михаел Шумахер ме посети в болницата, много говорихме с него. Той ми разказа, че е направил тестове с кола от 2007 г., но го болял вратът и се оплака, че зрението му не е толкова остро, колкото по-рано. Каза ми, че се вълнува за мен.
-
Занимавате ли се с физическата си подготовка?- Не. Питах докторите и те ми казаха, че в моя случай това не е най-бързият път към възстановяването. Вкъщи гледам филми, работя на компютъра, но, разбира се, скучая, защото не мога да тренирам. Мисля и за пластична операция, за да премахна белезите от катастрофата.
-
Какво си спомняте от квалификацията на Хунгароринг?- Както вече казах, катастрофата не остана в паметта ми. Разбрах какво се случи едва след като гледах записа. Последното, което помня, е, че участвах в първата сесия от квалификацията и гумите ми се пързаляха. Помня как влязох в бокса след първата обиколка от втората сесия. Следващото нещо, което помня, е, как се събудих в болницата.
-
Ще следите ли уикенда във Валенсия?- Задължително! По телевизията и по Интернет и ще звънна на Лука Бадоер, за да го окуража.
7sport.net