« Отговор #76 -: Февруари 09, 2010, 08:21:50 am »
[float=right]
Париж е известен със своята романтика, но не винаги е толкова очарователен. Особено що се отнася до обслужването.
Там максимата клиентът винаги е прав не важи, което понякога дори граничи с грубо отношение.[/float] [justify]
Париж е в лошо настроение. От мрачното сиво небе постоянно се сипе суграшица и дори очарованието на Айфеловата кула е изчезнало – сега тя изглежда по-скоро като евтина коледна украса, погледнато отдалеч.
Париж може и да е градът на романтиката и меката на туристите, но точно в момента изглежда така сякаш изобщо не иска да пусне в действие своя чар, разказва Ема Кърби, цитирана от ВВС. Това личи най-много от обслужването.
Докато клинетът в Лондон винаги е прав, в Париж тя или той е нещо повече от дразнител. Кърби си спомня как преди няколко месеца счупила крака си и станала напълно зависима от таксиметровите услуги във френската столица. След семейна вечеря тя излязла с патериците на улицата и махнала на първото свободно такси.
„Не взимам инвалиди. Патериците ви могат да одраскат боята на колата ми!“, казал шофьорът и отминал. Когато успяла да спре друга кола и помолила нейния шофьор да направи място отпред, където е по-удобно за счупения й крак, той гневно отвърнал: „Няма да подреждам цялата си кола, за да ви настаня. Всичките ми лични вещи са отпред!“. „Не използвайте мобилния си телефон в колата, това притеснява шофьора“, гласял ръчно написан надпис в трето такси.
Не съм ти роб
На практика парижаните от всяка една индустрия не се подчиняват на максимата „този, който плаща, той поръчва музиката“. И докато в Америка сервитьорът идва на масата да ви каже, че името му е Джо, в Париж той очаква да го наричате с „господине“ - по същия начин той самият ще се обърне към вас. Така още в самото начало се изяснява, че никой няма повече власт от другия. Стриктните обноски в Париж са преднамерен начин да се изравнят всякакви класови различия.
Може би парижаните просто са по-откровени. И ако американският сервитьор ви пожелава "страхотно прекарване“, защото иска страхотен бакшиш, то в Париж качественото обслужване е въпрос на чест.[/justify]
www.bnews.bg