« Отговор #1 -: Юли 26, 2009, 11:54:40 am »
Във ВУЗ-а никой, даже ректорът, не знаел за схемата и акцията на МВР Петкан Илиев
Бяха повдигнати обвинения срещу организаторите на схемата за купуване на изпити в УНСС – преподавателят П. И. (49 г.) и посредникът Б. Т. (37 г.), които са задържани за 24 часа.
От прокуратурата потвърдиха, че става въпрос за преподавателя Петкан Илиев.
От МВР съобщиха, че "услугите", извършвани от двамата, са: купуване на изпити, семестриални заверки и явяване на кандидатстудентски изпити от дубльори.
Цените – от 500 до 4000 лева.
Градският прокурор Николай Кокинов отказа да коментира дали в схемата има замесени по-висшестоящи хора от ВУЗ-а.
Структурата е била добре разработена, като в нея е имало "помагачи", които са осъществявали контактите.
По думите на Кокинов случаят се следи отдавна, като е изчакан удобен момент, за да бъде реализирано делото.
Междувременно висшето ръководство на УНСС излезе с позиция по разкритата престъпна схема в университета.
В документа, изпратен до медиите, се казва:
"Нито ректорът, нито който и да е член на академичното ръководство на УНСС нямат информация за случая. МВР не е искало съдействието на университета при разкриването на посочената схема за купуване на изпити. Няма и постъпили сигнали по този въпрос".
Ректорът на университета проф. Борислав Борисов е разпоредил незабавна вътрешна проверка по скандала.
Ако се окаже, че оповестените данни от МВР са верни, виновните лица ще бъдат уволнени дисциплинарно, допълват от УНСС.
Петкан Илиев е роден на 11.09.1959 г. в Пазарджик.
Завършил в УНСС – специалност “Макроикономика”, в момента е главен асистент в катедра “Икономикс” на УНСС.
Експерт в областите икономика на публичния сектор, антимонополна политика и защита на конкуренцията, трудова емиграция, скрита икономика, контрабанда и корупция. Ректорът на УНСС за купените изпити: Бесен съм! Проф. Борислав Борисов
Чувствам се жестоко обиден. Толкова съм бесен, че забравям за цивилизацията и искам да се върна в племенно-родовия строй.
Това заяви пред БНР проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, по повод разкритата престъпна група, купувала изпити в университета.
Организираната мрежа е извън университета, така ми съобщи полицията. Не откриваме втори играч засега в схемата на университета, посочи проф. Борисов.
Петкан Илиев е много умно момче, с добро поведение в университета и ми е необяснимо как се е забъркал в тая жалка история, аз лично нямам обяснение, освен някаква финансова примамка, каза Борисов.
Главен асистент Петкан Илиев от катедра " Икономикс" на Университета за национално и световно стопанство беше задържан в петък за купуване на изпити при съвместна акция на полицията и прокуратурата.
Dnes.bg