Освен да пиша не по темата ще напиша малко и по темата (и по този начин искам да се извиня).
Лично мое мнение е че продуктите на Kaspersky са едни от най-добрите в тази сфера. Или поне преди 6-7-8 години бяха такива, а от тогава доста дръпнаха (както и компютрите де). Тогава някои прехвалени решения (norton, mcafee, ...) бяха доста зле като функционалност и защита. Сега не съм запознат с новостите в тази сфера, но продължавам да разчитам на Kaspersky (настоящата версия при мен е 7.0.0.125). Харесва ми, че има сравнително голяма функционалност и повечето неща са вкарани в едно - не трябва да си търся отделно firewall (който е много по-гъвкав от повечето подобни приложения!!!), антивирусна, защита от spam и т.н., а би ме мързяло да го правя...
Харесва ми, че мога да следя кое приложение се опитва да пише по дадени (важни) клонове от registry-то. Създава илюзията, че контролира, анализира и предоставя информация на потребителя за това какво става на компютъра...
Уж има и филтър за лошо съдържание на сайтове (но това май не го ползвам), но едно от най-полезните неща е това, че ми маха банерите от страниците и не се занимавам с разни мигащи картинки.
Следи и кое приложение се променя, а причините за това обикновено могат да са две - или то се ъпдейтва (обикновено приложенията преди това предупреждават...) или някой самоволно го е променил (което не е хубаво)...
Друга важна характеристика на антивирусния пакет - това да се обновява често и доста автоматично (без намесата на потребителя) - май се справя добре - гледам, че преди 4 часа е изтеглило нови дефиниции...
А тази, която е много популярна NOD (дано не ги бъркам) - на доста места съм я забелязвал и ми изглежда много непрофесионално направена
Но пък не съм я разглеждал - може функционалността да е добре разпределена и за това да изглежда така...
Направило ми е впечатление, че като отвориш приложението на очи първо ти се набива бутона EXIT и като го натиснеш приложението чинно се затваря... Антивирусните програми би следвало да са направени така, че трудно да се затварят за да не може котката докато се разхожда по клавиатурата да свърши тази работа... А и други програми, когато се опитват да я затварят би следвало да им се опъва и да не им се дава...
Също така като тръгне да се обновява и няма Интернет ми изскачат разни прозорци, които ме дразнят и пречат на "работата" ми...
А колкото до спора защо не могат да се инсталират две антивирусни програми...
Отговора може да е и в "Теория на конспирацията", но според мен обяснението е малко по-простичко...
Постановката е следната:
Човек, програма или каквото и да е друго се опитва да стартира/чете даден файл. Преди това да стане антивирусната програма ПЪРВА трябва да го отвори и да го провери. Това става посредством операционната система, която е диспечер на тази услуга.
Сега да помислим друга постановка - две антивирусни програми.
Човек, програма или каквото и да е друго се опитва да стартира/чете даден файл. Преди това да стане антивирусната програма ПЪРВА трябва да го отвори и да го провери. В следствие на което антивирусна програма 1 се опитва да отвори файла за да го провери. Но антивирусна програма 2 не е по-тъпа от нея и тя се опитва на свой ред да провери файла преди всяка друга програма (включително и антивирусна програма 1) да го отвори. В резултат на това двете програми се заключват (нещо като мъртва хватка от теорията на паралелното програмиране...) - всяка една от тях блокира файла да не може да бъде отворен от друга програма преди тях и т.н. и т.н. ...
Тази теория изглежда малко по-издържана от тази за конспирацията, защото технологиите на дадения етап са напреднали доста и не е много трудно да се види дадена програма какво точно прави на компютъра, какво прави в мрежата и т.н.