« Отговор #459 -: Юни 10, 2013, 11:24:56 pm »
Цял живот по болници, а проходи в храмаОтец Стоян Божурин чете молитва за Ваня, която след минути ще се изправи на крака пред смаяните погледи на богомолците от Стамболийски. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА“Откакто се помня, съм в инвалидна количка. И крачка не съм направила от нея.
Цял живот обикалям по болници. Оперирана съм 7 пъти. И все не можех да се изправя. Но имах надежда, че този момент ще дойде.
И чудото се случи в неделя. Отец Стоян Божурин ме благослови и ме попита: “Вярваш ли, чедо, че днес ще проходиш?” Отговорих: “Да!” Тогава свещеникът се приближи до мен и ми каза: “Сега стани и ходи!”
Така 30-годишната Ваня Величкова с вълнение разказва как е направила първите си стъпки онзи ден в храм “Света Троица” в Стамболийски. Младата жена и вчера се изправи на крака. Целият град говори за чудото, което се случило в църквата.
Хората непрекъснато ме питак какво стана. Отговарям им - чудо, плаче майката на Ваня
Виолета Ангелова. Тя си знае какво е прекарала през тези 30 г., откакто е родила дъщеря си.
“Боже, дано и моят син прогледне”, кръсти се Снежана Стоименова от Стамболийски. Тя бе една от богомолките, която стана свидетел на чудото с Ваня. Мъже и жени се разплакаха от радост, наблюдавайки как парализираната жена, подкрепяна от отец Стоян и майка , се движи.
Присъстващите не вярваха на очите си. Един през друг се стичаха към нея да я поздравяват. Майка още не е на себе си. “Бе, Ваня, кажи ми как стана това”, пита тя дъщеря си.
“Почувствах някаква топлина и сила. Тогава реших, че трябва да го направя”, отговаря младата жена. Много пъти родителите опитвали да я вдигнат, но все не ставало. “За нас това беше голяма битка. Много изстрадана. 30 години се мъчим, но с божията помощ се случи”, убедена е майката.
Според нея чудото е станало в църквата и никъде другаде. Много неща опитвали преди това. Откакто Ваня се родила през 1982 г., не преставали да ходят по доктори.
Тя е бебе на 6 месеца, когато правят снимка и установяват луксация. На година и 2 месеца вече е поставено апаратче в ИСУЛ и 3 месеца е с него непрекъснато в разкрачено положение.
“Плачеше, болеше я, а нас сърцата ни се късаха, като гледаме как страда”, връща се към кошмара Виолета.
Оттогава ходенето им по мъките не спряло. В клиниката по ортопедия в столичния кв. “Горна баня” извършили няколко операции.
Поставили изкуствена става, но се оказала несполучлива. По-рано пък оперирали ахилесовото сухожилие, защото стъпвала само на пръсти. И така общо 7 операции дотук.
Последните две са на коленете и са направени в Белгия през 2007 г.
“Не искам да ви говоря какви средства отидоха. А ние сме обикновени хора. Теглихме кредит, който още изплащаме. Мъжът ми се принуди да отиде на работа в Англия в селското стопанство, за да може да се разплатим”, разказва Виолета.
За последните дни от лечението в Белгия парите не достигнали. Но тамошните медици направили компромис, като им казали, че ще ги изчакат.
“Увериха ни, че няма причина Ваня да не проходи”, припомня си майката. Връщат се от чужбина, но Ваня отново не става от количката. И така до онзи ден.
Майката решава да заведе дъщеря си в църквата, защото е Неделя на Слепия. Освен това Ваня трябвало да получи и благословия от свещеника, тъй като е координатор на новоучреденото сдружие “Вяра, надежда и любов”. 15 доброволки ще се грижат за възрастни и болни хора.
“Още като тръгнахме, си помислих, че е крайно време нещо да се случи. Вярвах. 7 пъти сме нощували на Кръстова гора. Водила съм я на Рилския манастир и къде ли не. Нищо друго не ни остана, освен да се молим”, разказва майката.
Тикайки количката, тя докара Ваня в 11 ч в двора на църквата. В тово време отец Стоян водеше служба. Въведоха младата жена. Свещеникът и хорът пееха. След час настана оживление. Спонтанни възгласи “Браво!”, “Господи, Ванчето проходи”, “Стана чудо” огласиха храма.
“Хората в Стамболийски ни познават и виждат, че сме скромни и изстрадали. Затова всички се радваха искрено”, твърди майката. Тя е от 30 г. диабетик, но казва, че е борбена. Има още две деца - Петър и Павел, които са студенти в земеделския колеж в Пловдив. Кръстила ги баба Ванга.
“Много ме беше страх и с тях да не се случи нещо, затова помолих пророчицата да ги закриля”, описва Виолета. Тя съветва хората да вярват силно. Категорична е, че ще продължат да ходят с Ваня при отец Стоян.
“Божията сила е велика и рано или късно помага”, убедена е майката. Кълне се, че няма инсценировка около прохождането на дъщеря , напук на скептицизма на лекарите.
“Нямам болки. Досега не смеех да се изправя, защото се страхувах. Опитвала съм много пъти. Имам проходилка, но не се получаваше”, твърди жената, която освен на себе си пожелава здраве, надежда и любов на всички хора.
Тя ще продължи с рехабилитация, която обаче е скъпа. А семейството не разполага с пари. Майката е пенсионер по болест със 180 лв. и с тях плащала кредита по лечението на дъщеря си в Белгия. Самата Ваня е трудоустроена със 130 лв. с право на чужда помощ. Разчитат на бащата, който работи в Англия.
Отец Стоян: С цялата си душа и мисъл успях да я вдигна
Над 30 години отец Стоян Божурин служи в храм “Света Троица” в Стамболийски.
Той е убеден, че християнската църква прави изцеления. Според него не е случайно, че чудото с Ваня е станало в Неделя на Слепия.
“Прочетох от Евангелието откъс, в който Исус е излекувал сляп човек и той прогледнал. Вдъхнових се от този случай”, разказва свещеникът. След литургията решил да направи силна молитва за Ваня.
“Толкова се напрегнах, че дори се изпотих. Исках от сърце да помогна. Съсредоточих цялата си мисъл и душа и я попитах три пъти: “Вярваш ли, чедо, че днес ще проходиш?” Тя ми отговори: “Вярвам, отче”, припомня той. После я благославил с чудодеен кръст.
“Лекарите може да не вярват, но чудото е факт”, убеден е свещеникът. Твърди, че с молитви е помогнал преди години на семейство от Стамболийски да се сдобият с рожби.
“Нямаха 10 г. деца. Бяха загубили всякаква надежда. Дойдоха при мен за помощ и след няколко месеца жената забременя. Първо роди момиченце, а след това момченце”, обяснява отец Стоян.
Казва, че отскоро се познава със Сергей Станишев. Ходил е да прави водосвет за БСП и оттогава се сближили. “Сега тази партия управлява”, изтъква духовникът.http://www.24chasa.bg