www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Какво означава - Seeding , Uploading , Downloading ...  (Прочетена 22404 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobih

  • V.I.P.
  • Карма: +10/-1
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Септември 16, 2007, 11:07:25 pm
  • Публикации: 16
Какво означава - Seeding , Uploading , Downloading ...
« -: Януари 20, 2008, 06:40:24 pm »
Тук ще намерите кратък списък на думите, асоцирани с торентите и тяхното значение !


Torrent Торент

Обикновенно с думата се обозначава малък файл с метаданни, които получавате от уеб сървъра /този който завършва с .torrent/. Метаданни тук означава, че файлът съдържа информация относно данните които искате да свалите, не за самите данни.

Това е което бива изпратено до вашият компютър, когато последвате линк на уеб сайт. Можете също да запазите торент файлът на вашата система и след това да го отворите в torrent клиента ви за сваляне. Това е полезно, ако искате да можете да отворите файлът по - късно, без да се налага да намерите конкретният линк отново. В някои от случаите, терминът се асоциира с всичко свързано с даден файл, достъпен в Torrent обществото. Примерно, ако някой каже " Свалих този торент " или " този сървър има много добри торенти ", значението тук е, че има много добри файлове достъпни, чрез torrent на този сървър.


Peer Пиър

Пиър е компютър / респективно личност / към който се връзвате за трансфер на данни. В най-общият смисъл пиърът няма завършен файл, иначе би бил наречен сийдър / seeder /. Някои употребяват думата лийчъри / leechers / , вмето пиъри, за да направят генерална разлика, между тези които вече са свалили файла, дефакто сийдъри, но си държат клиентите работещи и продължават да качват за тези, които не го нямат все още.


Seed Сийд

Компютър / персона /, който има пълно копие на даден торент. Веднъж след като свалянето е завършило, по нататъшното качване на торента към други се нарича сийд или сийдване (seed/seeding). Алтернативно, можете да стартирате клиента си с напълно завършен файл и след като клиента провери цялостността на файла, ще се върже към тракера и ще почне да сийдва за да помогне, на тези които го нямат. Също така, когато нов торент е качен на тракера, някой трябва да го сийдне, за да може другите да го получат. Запомнете, тракерът не знае нищо за актуалното съдържание на файла, затова е много важно да сийднете напълно файлът, когато качвате торенти към даден тракер.


Reseed Ресийд, повторен сийд

Когато няма нито един сийдър за даден торент / и няма достатъчно пиъри за да дистрибутира пълно копие / евентуално всички пиъри ще имат непълно копие на файла, след като никой в групата / swarm / няма липсващите части. Когато това се случи, някой с пълното копие  / сийдър / трябва да се включи към групата и да предостави липсващите парчета. Това се нарича повторен сийд / ресийд /. Като правило искането за ресийд идва с обещанието, че лийчъра ще продължи да сийдва файлът за известно време след това, за да удължи живота на торента, в замяна на жеста.


Swarm Група, рояк

Група от машини които са вързани заедно в обмяната на конкретен файл. Примерно, ако стартирате клиента си и той ви каже, че сте вързани към 10 пиъра и 3 сийдъра, тогава групата включва 14 човека / компютъра / 10+3+1 / вас самият /.


Tracker  Тракер, от англ. Проследявам

Сървър в интернет, който координира работата на клиентите. Когато отворите торент, вашата машина се връзва към тракера, ще му сподели, колко е качено и свалено, колко е останало преди завършването и в какъв статус се намирате  / почвате, завършвате свалянето, прекъсвате /. Ако тракера не функционира в момента в който отворите торента, няма да можете са вържете. Ако тракера ‘падне’ по време на трансфера / например вече сте вързали и обменяте данни с пиърите/, ще можете да продължите да обменяте данни с тези пиъри, но нито един нов пиър няма да се включи в групата. Обикновенно грешките в тракерите са временни, така че най-доброто което можете да направите е да остави клиента си да работи и да продължите да опитвате.


Downloading Сваляне

Получаване на данни от друг компютър.


Uploading Качване

Изпращане на данни към друг компютър.


Share rating Share ratio, коефициент

Това най-просто казано е количеството качени данни разделено на сваленото. Ако достигнете коефициент 1.0, това означава, че сте качили толкова, колкото сте и свалили. Колкото по-висок е коефициента, толкова почти сте допринесли. Ако видите коеф. 0 или Inf. / съкр. от англ. Infinity - безкрайно /, което се случва обикновенно, когато отворите клиента със завършен файл /с други думи сийдвате файл/ и реално не сте свалили нищо, тъй като вече притежавате пълният файл, тогава каквото и да изпратите ще накара коефициета да стиге + безкрайност. В този случай някой клиенти заменят 0-та за свалено със размера на торента, така че да имате представа каква част от файла е била трансферирана. Забележка: Този коефициент се показва, за ваше улеснение и не афектира по никакъв начин работата на вашият клиент. В общи линии разбира се, в името на щедростта, би трябвало да се стараете, да държите коефициента си, колкото се може по-висок.


Distributed Copies Разпръснати, разделени копия

Понякога можете да срещнете текста "Connected to n seeds; also seeing n.nnn distributed copies." / Свързан към n сийдъра. Също виждам n.nnn копия разпръснати копия). Сийдър е машина със завършено копие. Въпреки това групата може колективно да притежава пълно копие / или копия / и това е какво означава този надпис. Ако използваме аналогията с "хората на масата", представете си случай, в който книгата има 10 страници, и личността А притежава страници 1-5 а човекът Б има 6-10. Колективно А и Б имат цялата книга, макар и никой да я няма цялата. С други думи, дори и да няма нито един сийдър, докато има поне едно разпръснато копие на файла, евентуално всеки може да получи целият файл.


Choked Задушен, подтиснат; букв. разгневен


Този термин се използва в документацията на BT протокола. Отнася се за статуса, на някой който качва или с други думи канала по който се изпращат данни от един пиър на друг. Когато връзката е подтисната, това означава, че този който предава в момента, не иска да изпрати никакви данни по този канал. Клиентът сигнализира, че е подтиснат по различни причини, но най-честата причина е че клиентът трябва да спази изискването за максимално едновременно разрешени качвания /--max_uploads /. Останалите ще бъдат маркирани като подтиснати. Връзката може да бъде маркирана така по ред други причини, примерно пиър свалящ от сийдър ще маркира връзката подтисната, понеже сийдъра не иска да получава нищо. Забележете, че всяка връзка е двупосочна и симетрична, така че ще има два флага за подтиснат, по един на всеки край.


Interested  Заинтересован

Друг термин в спецификациите на протокола. Това е следствие на предишният термин. Връзката се маркира като заинтересована  / интригуваща /, ако на другия край на канала има парчета, които клиентът иска. В противен случай връзката се маркира като безинтересна.

Snubbed Спрян, отрязан

Ако клиента не получи нищо след определен период / 60 секунди по подразбиране /, той маркира връзката, прерязана, след като клиентът от другата страна е избрал да не изпраща нищо. Погледнете дефиницията на choked, защо клиентът може да прекрати изпращането на данни. Истинската функция е да се следи в реално време статуса на връзките и да се оптимизира скоростта на сваляне. Често клиентът се намира в състояние, когато дори и да е вързан към много пиъри, той е ‘задушен’ от тях. Чрез поставянето на този флаг, клиентът се опитва да се измъкне от тази ситуация. С други думи, клиентът отбелязва, че клиентът с когото иска да търгува не е изпратил нищо за определен период от време и вместо да разчита на оптимистично де задушаване / погледни по-долу / маркира връзката, като безинтересна и си резервира слот за качване към този пиър.


Optimistic unchoking Оптимистично де задушаване

Периодично, клиентът преравя списъкът с ъплоудърите и се опитва да качва информация по различни връзки, които преди това са били маркирани като задушени и маркира връзките които е използвал до момента, като задушени.
« Последна редакция: Август 20, 2009, 08:53:23 pm от anna mari miller »
Активен
Кариера:
Модератор на торентс.бол.бг: Администратор на торентс.бол.бг: Модератор на замунда: Модератор и Администратор още в редица торент сайтове
Към момента:V.I.P - Потребител в повечето водещи чуждестранни торент сайтове както и Български.