Хамилтън: Ако разполагаме с правилния пакет, няма защо да не сме в челотоКолата на Мерцедес изглежда една от най-силните преди началото на световния шампионат в Австралия според пилота на екипа Люис Хамилтън. Въпреки това той е категоричен, че никой не може да предвиди как ще се развие състезанието, кой пилот ще стигне до финала и кой отбор ще измисли по-добра стратегия.
Мерцедес записаха най-много километри от всички отбори след трите предсезонни изпитания, като и двамата пилоти на тима покриха успешно състезателна дистанция по време на тестовете. Именно заради постоянното представяне както на колата, така и на задвижващата система Мерцедес са считани за фаворити за първата надпревара за 2014 г.
- В предишните години имахме по-добра представа къде ще се намираме. Медиите ни сочат за фаворити. Не знам какво ще се случи този уикенд. Знаем, че ще сме силни. Не оставихме камък необърнат, направихме всичко по силите си, така че се надяваме да сме в челото, това е целта ни. Но не можем да кажем, че това ще се случи – коментира Хамилтън. – Ако разполагаме с пакета, ще свършим работата си и няма причина, поради която да не сме в челото. Миналата година по време на тестовете колата беше добра, но не знаехме къде се намираме. Ред Бул изглеждаха малко по-силни. Тази година навъртяхме най-много километри и изглежда сме бързи като останалите. Изглежда, че имаме един от най-силните пакети, но не знаем кой ще успее да покрие (състезателната) дистанция, кой ще измисли най-добрата стратегия. Ще бъде наистина трудно.
Хамилтън каза и че миналогодишната кола е била по-добра за каране отколкото болидът за сезон 2014, което според него вероятно се дължи на по-сериозното развитие на колите с 2,4-литрови V8 двигатели.
- Миналогодишната кола бе по-добра, вероятно по-приятна за управление, като имахме повече притискане. Но това бе автомобил в четвъртата година от развитието си. Сега сме в нов етап и ще отнеме време да свикнем. Звукът например не е толкова впечатляващ, колкото този отпреди. Но след като всички коли се наредят на стартовата решетка мисля, че все още ще е впечатляващ за феновете.
Шампионът за 2008 г. сподели, че се чувства по-мотивиран и по-концентриран от всякога преди началото на осмия си сезон в Гран при:
- Сега съм на 29. Мина много време откакто дебютирах (във Формула 1). Вече съм един от по-възрастните пилоти и усещам, че съм по-зрял. Надявам се това де се покаже в резултатите и представянето ми, както и в думите и действията ми. Все още съм млад, ще правя грешки, но това е част от живота.
Той също така каза, че продължава да поддържа приятелски отношения със съотборника си Нико Розберг, с когото се познават от картинг състезанията.
- Нико и аз се състезаваме от както сме на 13 и сме приятели още от първата надпревара, в която бяхме съотборници. Това беше в Италия, движехме се първи и втори в състезанието и останахме добри приятели от тогава. Мисля, че ще запазим това уважение и приятелство. Този сезон в някои състезания той ще е пред мен, а друг път аз ще съм пред него, както бе миналата година. Очевидно целта е винаги да съм първи - добави Хамилтън.
clubs1.bg