Остри реплики, изненади и смирение след Ф1Остри реплики, приятни изненади, философско разбиране и смирение, похвали и оплаквания съпътстваха коментарите на пилотите от Формула 1 след края на Голямата награда на Бахрейн. Ето какво казаха главните действащи лица на пистата:
Себастиан Фетел (победител в състезанието): "Голямо, голямо благодаря на екипа. Ред Бул проведе ювелирно състезание. Скоростта на автомобила беше феноменална. Колата ставаше все по-добра с напредването на състезанието. Гумите също оправдаха очакванията, успяхме и да ги съхраним, така че като цяло съм много доволен.
Беше трудно и тясно с Алонсо на първия завой, трябваше да му отстъпя, защото бях в по-неизгодната позиция отвън. Исках да атакувам Нико отрано, но Фернандо ме натисна. После обаче аз го изпреварих, което беше решаващо. Спестих КЕРС и успях да ускоря по-добре от него на шести завой. След това Нико беше трудна задача и трябваше първо да помисля, защото той беше много бърз на правите. Насрещният вятър днес помагаше на преследващите болиди, но не беше решаващ фактор. Когато трасето пред мен е чисто, е лесно да изцедя максимума от техниката".
Кими Райконен прие философски второто си място в състезанието: "Мисля, че тази седмица нямахме необходимата скорост за борба с Ред Бул. Можехме да сме по-добре на квалификацията, но като цяло бяхме далеч от съперника. Второто място бе най-доброто, което можехме да постигнем днес. Питах по радиото защо сменихме рано гумите, след като те имаха още ресурс. Тактиката обаче се оказа успешна и успяхме да удържим Форс Индия зад нас. Планирахме състезание с два стопа, защото се справяме с износването на гумите. Трябваха ми две обиколки, за да вкарам болида в оптимален режим, след което започнах да се движа по-добре".
Ромен Грожан не спести похвали за отбора си, след като три-стоповата стратегия му отреди третото място: "Стана добро състезание и се наслаждавах на множеството изпреварвания. Моите инженери постоянно следяха представянето и темпото ни бе добро. Болидът е такъв, какъвто го желая и всички видяха, че вече съм по-бърз. Не ми беше лесно с новото шаси в първите три състезания, но видяхте, че печелех точки неизменно. А ето, че вече съм и на по-високо ниво по отношение на представянето".
Пол ди Реста (4-и в състезанието) също подходи философски и бе доволен от позицията си: "Получи се най-силното Гран при в кариерата ми. Подиумът беше много близо, но с нашата стратегия бяхме уязвими в края, особено за Грожан, който имаше запазени два чисто нови комплекта Медиум гуми. Стартирах добре, получи се добър първи стинт и днес показахме истинската си бързина. Доволен съм. Надявам се скоро да се видя и на подиума, но засега можем да бъдем много доволни от точките, които печелим."
Люис Хамилтън (5-и в състезанието) бе приятно изненадан от представянето на неговия Мерцедес: "Борих се като луд в началото, бях в нищото. Потъвах в колоната и не можех никого да спра. И просто така, изведнъж, колата се засили. В тренировката бяхме ОК, но в квалификацията бяхме зле, а в състезанието - пак добре. Битката с Уебър стана интересна, но аз бях твърдо решен да мина пред него".
Серхио Перес (6-и) призна, че е бил доста агресивен в борбата си с Уебър: "Днес беше твърде тежко, особено битката ми с Дженсън. Допряхме се няколко пъти. Когато си на пистата, се бориш и преливаш от адреналин. Искаш да вземеш позицията дори от съотборник, но днес наистина малко попрекалихме. Да се надяваме, че в следващото състезание ще можем да си помогнем".
Дженсън Бътън (10-и) отвърна с остри реплики на Чеко Перес: "Състезавам се със съотборници с години, дори с агресивни типове като Люис Хамилтън например, но избягвам да си чукам колелата при 300 км/ч с когото и да било. Имал съм тежки битки във Формула 1, но не чак толкова мръсни. Това е нещо, което се прави в картинга, но би трябвало да се надраства във Формула 1. Явно с Чеко случаят не е такъв. Скоро може нещо лошо да се случи, затова той трябва да се успокои".
sportni.bg