www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Какво е BitTorrent  (Прочетена 8949 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobih

  • V.I.P.
  • Карма: +10/-1
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Септември 16, 2007, 11:07:25 pm
  • Публикации: 16
Какво е BitTorrent
« -: Януари 27, 2008, 06:44:34 pm »
[float=left][/float]БитТорент е протокол, който е създаден за трансфер на файлове. По природа е клиент към клиент в същинната си, понеже потребителите се връзват към друг директно, за да изпращат и получават части от файлове.Въпреки това съществува централен сървър / наречен тракер /, който координира действията на всички потребители. Тракерът единствено се грижи за връзките помежду им и няма никаква идея за съдържанието на файловете, които се разпространяват. От там голям брой потребители могат да бъдат обслужени със сравнително малко разход на връзка.

[float=left][/float]Ключовият момент във философията на BitTorrent е, че потребителите би трябвало да качват / да предават навън / в същото време в което свалят / приемат навътре /. По този начин връзката се използва максимално ефикасно. BitTorrent е направен така, че да работи по-добре, когато интересът към даден файл расте, за разлика от другите протоколи за трансфер на файлове.

[float=left][/float]Единствената аналогия да обясним този процес е да си представите група от хора, седнали на една маса. Всеки на масата може да говори и да слуша всеки друг на масата. Всеки от тях се опитва да довърши копие на книга. Личността А обявява, че притежава страници 1-10, 23, 42-50, и 75. На C, D, и E им липсват някои от страниците, притежавани от А. Затова те се координират, по такъв начин, че А да им даде на всеки от тях копие от страниците, които им липсват на тях. След това B обявява, че тя има страници 11-22, 31-37, и 63-70. Тогава A, D, и E казват на B, че биха искали да имат някои от нейните страници, така че тя им дава копие на страниците, които притежава. Процесът продължава около масата, докато всички обявят какво имат / и съответно какво им липсва. / Хората на масата координират действията си, така че всеки да получи копие от всичко. Също има още един на масата, който ще наречем S. Тази личност има пълно копие на книгата, така че той не се нуждае да получи, каквото и да е било. Той отговаря, че има страници, които никой друг на масата няма. В началото, когато всички пристигат, те си говорят първо с него, за да получат първите си страници. Обаче, хората са достатъчно умни, за да не получат едни и същи страници от него. Много скоро, те ще имат почти цялата книга помежду си, дори и никой да няма цялата книга. По този начин един може да сподели книга с много хора, без да дава пълно копие от нея на всеки, който е заинтересуван. Вместо това той дава различни части на различните хора, така че те да могат да споделят помежду си. Човекът, който нарекохме S се нарича сийдер (seeder) в терминологията на BitTorrent.

Как може да сравним BitTorrent с другите видове файлов пренос?

[float=left][/float]Най - разпространеният модел по който се прехвърлят файлове в Интернет е сървър-към-клиент. Централният сървър изпраща пълно копие на файла, до всеки клиент, който го поиска. По този начин работят http и ftp. Клиента може да си говори единствено със сървърът и с никой друг. Основното предимство на този метод, е че е много лесно да се настрои и файловете обикновено са винаги достъпни, след като обикновено сървърите стоят със задачата да служат и са винаги достъпни към интернет. Въпреки това, този модел има значителни проблеми с файлове, които са твърде популярни, твърде големи или и двете. Конкретно отнема се страшно много връзка и ресурси на сървъра да предаде пълно копие от файла до всеки клиент. Може би и на вас ви се е случвало да сваляте демо на нова игра, която е току що пусната или пък CD копия на нова Linux дистрибуция и всички сървъри да ви отговорят: Прекалено много потребители / Too many users / или пък да се наложи да чакате на дълга опашка, докато дойде и вашият ред. Концепцията на огледалните сайтове (mirrors) адресира именно тази слабост, като разпространява натоварването помежду многобройни сървъри. Обаче, отнема страшно много сили и координация за да се създаде ефективна мрежа от огледални сайтове и често е изпълнимо само за най-натоварените сайтове.

[float=left][/float] Друг метод за трансфер на файлове, който става популярен напоследък е клиент-към-клиент мрежите. Такива като Kazaa, eDonkey, Gnutella, Direct Connect, и други. В повечето от тези мрежи връзката се установява директно един-на-един. Предимството е, че връзката може да бъде установена без свързване към подходящ сървър и поради същата причина – почти никаква отговорност за съдържанието на файловете. Оттук, тези мрежи са много популярни за споделяне на незаконни файлове, като музика, филми и пиратски софтуер и т.н. Типично, този който сваля получава файла от единичен източник, въпреки че новите версии обикновено позволяват свалянето на файла от многобройни източници за по-висока скорост. Проблемът, който беше споменат по-горе за популярните сваляния е донякъде размит, понеже съществува голям шанс, че популярен файл, ще бъде предложен от голям брой потребители. Диапазона на предлаганите файлове е добър, макар и скоростта на сваляне на незначителни и популярни файлове нормално е много ниска. Друг често срещан проблем, асоцииран с тези системи е, че много голяма част от комуникацията се прахосва за предаване на заявки сред потребителите и ограниченият брой потребители до които могат да бъдат изпратени тези заявки в резултат. Частично свалените файлове, често не са достъпни за други потребители, макар и някои от по-новите клиенти да предлагат тази функционалност. Достъпността на файловете зависи пряко от доброто желание на потребителите, така че някои от мрежите се опитват да наложат правила и ограничения в зависимост от коефициента свалено/ качено.

[float=left][/float] Файловият трансфер през Usenet е друг метод за обмен на файлове, който коренно се различава от всички други. Файловият трансфер през Usenet често е чист късмет. Типичното време за задържане на бинарните сървъри за новини е 24 часа и да имате файл в наличност за седмица се счита за дълго време. Въпреки това, моделът на Usenet е относително ефективен, тъй като съобщението се предава през голяма мрежа от пиъри, докато накрая бъде събрано в едно при крайният получател. Много често крайният потребител се връзва към сървър, предоставен от неговият/та интернет доставчик ((Internet Service Provider) , което дава възможност за допълнително спестяване на използваната връзка. Usenet е също така една от най-анонимните форми за споделяне на файлове и се използва твърде често за предоставяне на нелегални файлове от всевъзможни категории. Поради самата същност на NNTP, популярността на файла, няма никакво значение и обикновено свалянето е доста бързо, независимо от съдържанието. Негативните страни на този метод са, че включва огромен набор от правила и процедури и иска доста усилие и разбиране от потребителя. Търпението е търсена добродетел за да се получи пълен файл, поради разбиването му на много малки постове. Също така, много често достъпът до Usenet трябва да бъде купен, поради смазващото количество от съобщения в бинарните групи.

[float=left][/float]Според мен BitTorrent стои най-близко до Usenet. Най-добре се прилага към нови файлове, към които съществува голям интерес. Малоценни или стари файлове, като правило, не са достъпни. Възможно е с развиването и узряването на протокола, ще бъдат разработени и ще бъдат намерени по-добри начини да се запази сийдването на торентите, но засега системата изисква много малко ресурси, правейки възможно споделянето на огромен брой файлове. Също така BitTorrent се справя блестящо с файлове, които са с голямо търсене, особено сравнено с други методи.

[float=left][/float] BitTorrent протоколът е официално достъпен тук: http://www.bittorrent.com/protocol.html
« Последна редакция: Октомври 08, 2009, 04:31:07 am от anna mari miller »
Активен
Кариера:
Модератор на торентс.бол.бг: Администратор на торентс.бол.бг: Модератор на замунда: Модератор и Администратор още в редица торент сайтове
Към момента:V.I.P - Потребител в повечето водещи чуждестранни торент сайтове както и Български.