www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Какво е Super Seed, обяснено простичко  (Прочетена 5422 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobih

  • V.I.P.
  • Карма: +10/-1
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Септември 16, 2007, 11:07:25 pm
  • Публикации: 16
Какво е Super Seed, обяснено простичко
« -: Март 19, 2008, 01:42:33 pm »
Super Seeding
е функция, която се подържа от някои BitTorrent клиенти, която се опитва да минимизира количеството данни необходими да се качат от оригиналният ъплоудер на даден торент, като в същото време защитава от бегълци (хора, които не сийдват това което свалят или така наречените Hit'n'Run). Техниката работи само докато няма нито един пийр, получил пълно копие от торента или с други думи няма сийдър, освен оригналният ъплоудер.

Технологията е предложена от John Hoffman и за първи е имплентирана в BitTornado през 2003 година.

По същество Super Seed (Super Seeding) е хак на BitTorent протокола, но не нарушава неговите параметри. Няма я описана в протокола, нито ще я намерите в официалният клиент.

Как работи?
След като клиента влиза в режим super-seed, то веднага се маскира като прост пийр. Постепено към клиента започват да се подключват други пири (да си припомним, че те го виждат вече като прост пир). Super-seed принуждава да се сваля от пийровете само определении блокове. Да допуснем, че пийр A е получил блок Nr.456 от super-seed. Сега този пийр A не може да получи от super-seed нито един нов блок, докато той сам не даде този блок Nr.456 на друг пийр (а по-точно, докато super-seed не види този блок у друг пийр, може даже в един). Тук ние виждаме първото ограничение на режима super-seed: неговият инициатор е длъжен да има добър наплив от нови пири, за да успее безпроблемно да отдава нови уникални блокове. Ако пирите са малко и те не успяват да свалят уникалните вече получени блокове, то цялото раздаване ще се затормозява, т.е., super-seed времено няма да отдава нови блокове... Така също при този режим на super-seed, няма да ви се предават данните по вече свалените частично блокове.

Заради своята архитектура, режима super-seed подхожда само за първоначален сийд. super-seed винаги смята, че той е единственният и уникален сийд, и исхождайки от това той и отдава всеки път нови уникални блокове. От тук следва, че super-seed значително ограничива возможността за свалянето на други блокове, а по-точно, отдава само тези, които смята необходими за отдаване.
И последно: режима на super-seed не е бил предназначен (замислен) за по-бърз сийд – това е невъзможно, защото така или иначе винаги скоростта на разпространение на данните първо на първо зависи от пропускателната способност на upload-канала на първоначалния сийдър. В режим на super-seed има само едно преимущество - той позволява сериозно да се намали upload натоварване на първоначалния, уникалния сийд!
Това е единственото предназначение на режима super-seed, и той е направен само за първоначални ъплоудери.

Ефекти:
1. По времето, когато ъплодера е достигнал коефициент 1.0 , има поне още сийдър.
2. Всички пийри биват принудени да качват, ако искат да свалят. Или с други думи няма да получат нищо, докато не качат нещо от своя страна. Ако все пак не качват - ще чакат безкрайно много.

Подържани клиенти:
Anatomic P2P
Azureus
BitSpirit
BitTornado
µTorrent
ABC (Yet Another BitTorrent Client)
burst!
Localhost
TorrentFlux
Turbo Torrent
XBT Client
Активен
Кариера:
Модератор на торентс.бол.бг: Администратор на торентс.бол.бг: Модератор на замунда: Модератор и Администратор още в редица торент сайтове
Към момента:V.I.P - Потребител в повечето водещи чуждестранни торент сайтове както и Български.