По принцип съм на мнението на milchevbg.
Идеята е следната - аз и той (примерно) теглим едновременно от някой западен трекер новата серия на Герои (Heroes), но той се справя по-бързо от мен и я качва на сайта. Аз ставам готов след 10 минути и влизайки в p2pbg.com виждам, че торента вече е качен и рилийса е същия. По правило нямам право да качвам торент със същия рилийз повторно и ако искам да сийдвам трябва да се закача към неговия торент.
В това има и следното предимство - ние имаме доста потребители живеещи в чужбина и особено в Испания. Ако аз кача филм, те ще го теглят от мен доста бавно, обаче ако някой от тамошните потребители има същия филм и започне да го сийдва заедно с мен, всички ще могат да го свалят доста по-бързо.
Идеятата на p2p според мен не е да правиш нещата, за да имаш добър коефициент, а да си полезен на другите. Колкото повече сийдъри, толкова по-добре за лийчърите.
Я си представи, че си на БТК, качваш перфектния торент, най-касовия филм в DVD-R формат, само че имаш само 128 kB/s ъплоуд, което означава, че при перфектното уплътняване на канала, което от собствен опит знам, че не може да се получи, първия лийчър ще се справи за около 9 часа. А като се закачат 10-тина едновременно, става почти невъзможно изтеглянето за по-малко от денонощие. Какъв е резултата - повечето се отказват и отиват да си го дръпнат от друг трекер, ти не правиш почти никакъв коефициент, а сайта не печели доволни потребители, а по-скоро губи потребители, които са останали недоволни от факта, че не са могли да си дръпнат готиния филм.
Ако в тази ситуация се появи още един сийдър с добра скорост (2-3 MB/s), то след максимум час ще има поне 6-7 сийдъра и всички ще са много доволни. Що се отнася до твоя коефициент, макар и бавно, той все пак ще расте, защото към торента продължава да се проявява интерес дори и след месец, а за това време все ще успееш да навъртиш 5-6 сваляния от теб, вместо 1-2.
Това са мойте възгледи по въпроса. Знам че някои са на различно мнение, други ме подкрепят, но както си казал и ти bradat, това е идеята, иначе ще ни бъде скучно.