Ще направя малко (лирично, може би) отклонение преди да споделя коя песен ме е развълнувала напоследък.Аз и за това влезнах в този раздел на форума (не за лиричното отклонение, а заради песента), но навръх страницата ме посрещна призив да споделя, ако съм горд с това, че се наричам българин (не съм горд, но все пак, защо и аз да не споделя).Малко по-надолу, друг някой явно е споделил гордостта си, защото в подписа му четем: "България над всичко".Тук изпадам в недоумение - защо човек, който е горд, че е българин, цитира химна на друга държава - Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt...(Германия, Германия над всичко, над всичко в света...).Съжалявам и не искам да засегна никого, просто патриотизма е чуждо за мен чувство (и с това не се гордея между другото), а патриотарството откровено ме дразни.Трудно ми е да обясня несъстоятелността на така нареченото родолюбие, затова ще цитирам човек, който борави с думите по-добре от мен:
"– Мразиш Америка, нали? - попита Хелга.
- Това би било също толкова глупаво, колкото и да я обичам.Просто не е в състояние да събуди чувствата ми, защото не се интересувам от недвижима собственост.Несъмнено това е голям недостатък на моята личност, но не съм в състояние да мисля за държавни граници.Тези въображаеми очертания за мен са също толкова нереални, колкото феите и горските духове.Не мога да повярвам, че обозначават края на едно и началото на нещо друго, което наистина засяга човешката душа.Добродетелта и порока, удоволствието и болката пресичат всякакви граници без никакво усилие."
(Кърт Вонегът (американец от немски (Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt...) произход) "Майка Нощ")
И така ето, най-накрая и песента, която исках да споделя (и моля да извините многословието ми):
И пак същата песен:
И за последен път: