« Отговор #651 -: Декември 17, 2010, 06:56:14 am »
[float=left]
[/float][justify]
По време на интервенцията се пука матката на момичето, стомахът й се пълни с кръв, в епикризата пише, че е оперирана от киста.
Възпитаничка на дома за деца, лишени от родителски грижи “Никола Вапцаров” в Роман, е направила криминален аборт, пише в. "Конкурент", като се позовава на служители на социалното заведение. Те казали, че става въпрос за аборт, който направила възпитаничка на дома Айше Джейхан Джошкун, която навършила пълнолетие през юли.
По случая е назначена полицейска проверка. Прокурор Цвети Пашовска от районната прокуратура в Мездра се запознава с материалите и трябва да се произнесе дали ще бъде образувано досъдебно производство.
Сигналът за случая е подаден в мездренската районна прокуратура от старши учителя в помощното училище към дома Даниела Петкова на 22 октомври.
“Случаят с Айше е обществена тайна не само в дома, но и в Роман, но служителите се притесняват от директорката Ивет Симеонова, затова не искат да кажат нищо. Не издържах да гледам какво причиняват на момичето, затова без притеснение лично и с пълните ми имена и подпис подадох сигнал в мездренската районна прокуратура. Зная, че на 15 октомври Айше е заведена на аборт, извършен в частния кабинет на д-р Владимир Ненов в Тетевен. По време на аборта обаче се пука матката на момичето", разказва тя.
"Стомахът започва да се пълни с кръв, затова я преместват в болницата в Тетевен, където хирург й прави операция. В епикризата обаче е написано, че е оперирана от киста. Около 14 часа на 20 октомври Айше е докарана с буса на дома в Роман, но не отиде в дома, а беше настанена в другата база, където са децата с увреждания. В продължение на около седмица беше затворена в една стая с 2 кофи за тоалетна и на студено, тъй като официално се водеше, че се сменя парната инсталация. На 22 октомври се обадих в отдел “Закрила на детето” във Враца и говорих с Ружа Маринова. На 22 октомври също така подадох и сигнал в районната прокуратура в Мездра. Айше има братче в дома, на което също не позволиха да влезе в стаята и да я види. Директорката Ивет Симеонова държеше момичето под ключ, само за да не изтече информация, че е замесена в извършения аборт, а всички ние – служителите в дома, както и обществеността в Роман, знаехме, че Айше е била бременна”, разказва без притеснение Даниела Петкова.
Според учителката се знаело, че директорката разпоредила Айше да бъде прегледана от двама гинеколози с цел да извършат аборт, но те не се съгласили и по тази причина ползвала познанството си с тетевенския гинеколог, който трябвало да извърши аборта срещу 500 лева. Момичето било закарано с буса на дома. По документ, обаче, бусът и деца от дома са ходили на екскурзия в село Караш.
“Директор съм на дома от 13 години. Винаги е имало слухове и съм сигурна, че ще продължат. Винаги е имало недоволни и завистливи хора. Съзнаваме, че част от обществото не ни обича. Има го и моментът, в който пътуващи служители не са желани. Мотивите за личните нападки към мен са много и не желая да ги коментирам в хода на проверката. Аз съм педагог и не мога да знам какво се случва изцяло в дома, още повече че конкретният казус, за който се говори какво ли не, е чисто медицински”, казва директорката на домаИвет Симеонова. Тя повтаря, че Айше не е била бременна.
На въпроса дали е имала приятел и осъществила ли е полов контакт, самата Айше отговаря отрицателно в присъствието на психолог.
“На 12 октомври 3 жени доведоха Айше на преглед при мен. Установих една голяма бременност. Момичето беше в 15-а гестационна седмица, при която е опасно да се прави аборт”, каза обаче д-р Росица Махинова. Тя е един от гинеколозите, установили бременност, но отказали да извършат аборт.
[/justify]