www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 284676 пъти)

0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #15 -: Юли 21, 2008, 08:21:32 am »
Храненето влияе на секса

Много хора се оплакват от влошаване на сексуалния им живот, без да разбират къде е причината за това. Оказва се, че тя може да бъде свързана с лошото хранене и стресовете, с които се сблъскваме всеки ден.

Британски учени провели анкета, за да изяснят кои фактори влияят на сексуалния живот на двойката. Една трета от участниците съобщили, че са се чувствали прекалено уморени за секс, след като са употребявали нездравословна храна.

Всеки човек се усеща по-секси, ако е здрав. Учените съветват правилно да се храним, за да подобрим и сексуалния си живот. Трябва да се хапват по-малко пасти, торти и пудинги, както и да се ограничи употребата на сол - всички тези продукти повишават кръвното налягане. Белият хляб, захарта и картофите увеличават нивото на захарта в кръвта, което също влияе зле на сексуалния живот.

Не трябва късно вечер да се пие кафе или чай. А спиртни напитки е по-добре да се употребяват само в 
 
ограничени количества - така те създават необходимото настроение, но без да предизвикват сънливост.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #16 -: Юли 21, 2008, 09:53:31 am »
ЛЮБОВНИТЕ КАПАНИ НА ЛЯТОТО

Любовта е опасна. Последствията от страстните похождения на непретенциозните донжуановци са тежък труд за венеролозите и още по-тежък кръст за пациентите

Медицинската статистика е безмилостна: 2 пъти е нараснал броят на болните от сифилис през горещото лято, предразполагащо към още по-”горещи” страсти и авантюри. Излезе и още по-страшен факт - любовчиите, пипнали трипер, са се увеличили... 30 пъти!!! Медиците не спират да повтарят: “Хора, бъдете внимателни!” и да развенчават многобройните митове, които битуват сред любвеобилните полови атлети. Като резултат - кожно-венерическите диспансери са пълни с “жертви” на любовното приключение за една нощ.

Де да беше така! Една целувка може да бъде съдбоносна, да не говорим за оралния секс. В този случай няма никаква защита от “срамна” болест. Източник на зараза (например сифилис) могат да бъдат лошо измити съдове, чаршафи, кърпа, даже съвместно изпушена цигара. На медицината е известен случай на заразяване с... книга. Двама студенти, четейки за изпит, прелиствали един и същи учебник, като от време на време навлажнявали пръстите си с език. Единият от тях бил болен...

ВТОРИ МИТ: АКО СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ВЕДНАГА СЛЕД ОПАСНАТА БЛИЗОСТ, НЯМА ДА СЕ ЗАРАЗИШ

Да, ако имаш под ръка специални средства, които с пипетка да се накапят в уретрата на мъжа или във влагалището и уретрата на жената. При това, не трябва да уринира няколко часа - колкото по-дълго се задържи лекарството в организма, толкова защитата е по-ефикасна. Но и в този случай няма стопроцентова гаранция. Жените са изложени на по-голям риск - инфекцията може да попадне в матката и тогава неутрализирането й е много сложно.

ТРЕТИ МИТ: ПРЕНОСИТЕЛИ НА ИНФЕКЦИЯТА СА МЪЖЕТЕ

Специалистите твърдят точно обратното. По силата на анатомичните си особености жените са “резервоари”, а мъжете - “индикатори” на инфекциите. При тях инфекциите са много силно изразени.

ЧЕТВЪРТИ МИТ: НЕ СЪМ БОЛЕН, ЩОМ НИЩО НЕ МЕ БОЛИ

Това е една от най-разпространените заблуди. Коварството на “срамните” болести е в това, че може да не дават никакви признаци дълго време. Особено що се отнася до болестите от ново поколение - хламидии, микоплазми, уреаплазми, цитомегаловирус. Извечната любов на хората към самолечение с антибиотици, които вече се гълтат по всякакъв повод, допълнително замъглява картината. В последните десет години венеролозите установили, че жертви на коварните инфекции са стотици, хиляди семейства. Нелекувана, инфекцията преминава в скрита, хронична форма и постепенно уврежда цялата пикочно-полова система, предизвиква импотентност и безплодие, намалява имунитета.

ПЕТИ МИТ: НЯМА НИЩО СТРАШНО, АКО СЕ ЗАРАЗИШ - ВСИЧКИ ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ ВЕЧЕ СЕ ЛЕКУВАТ УСПЕШНО

В борбата със стария “добър” сифилис лекарите наистина са победители. С появата на мощните антибиотици даже третият, най-страшен стадий, е лечим. За три и половина до седем седмици сифилисът отзвучава. Ако, разбира се, болестта не е безвъзвратно напреднала.

По друг начин стоят нещата, когато говорим за хламидийна инфекция. Тук вече се намесва тежката лекарствена артилерия. Предстоят тежки боеве. И, уви, невинаги с победен край. След първия месечен курс на лечение с антибиотици излекуваните са около 50-60%. Работата е в това, че хламидиите в организма на човек преминават в особена, персифицираща (скрита) форма. Те проникват във вътрешността на клетките, но сякаш “застиват” в развитието си, консервират се, затаяват се за неопределено време. И даже изследванията да не покажат наличие на инфекция. “Събуждат се” примерно след месец. Точно по това време се прави повторно изследване. И след месец - още едно. Ако и третият анализ е отрицателен, може да се каже, че болестта е победена. Въпреки всичко, една четвърт от болните така и не успяват да се отърват от хламидиите. Болестта преминава в хронична форма, изостряйки се периодично.

ШЕСТИ МИТ: ОТКРИХА ИНФЕКЦИЯ НА ПАРТНЬОРА МИ, НА МЕН НЕ. ЗНАЧИ, МОЖЕ ДА НЕ СЕ ЛЕКУВАМ

Това е логиката на мъжете. Този подход е особено характерен за болните от трихомоназа. При мъжете рядко има остър възпалителен процес. Здравите на външен вид мъже са разпространители на инфекцията, заразявайки партньорките си.

Ето защо, ако се открие трихомонална инфекция у жената, трябва да се лекуват двамата. Мъжките уговорки от типа: “На тебе ти откриха, ти се лекувай” - са страшно и опасно невежество.

Същото важи и за другите “срамни” болести, чието диагностициране понякога е много трудно.

Дори за заболяване като сифилиса.

Нерядко изследването за сифилис (реакция на Васерман) е отрицателна. Това се случва обикновено при преболедувалите от пневмония, при болести на кръвта, на черния дроб, а също и по време на бременност.

В такива случаи е добре да се застраховаме с по-надеждни методи за изследване - ПЦР и ДНК-диагностика.

Във всички случаи се лекуват едновременно и двамата партньори. Докато трае лечението, са забранени половите контакти и алкохолът.

СЕДМИ МИТ: ВЕНЕРИЧЕСКИТЕ БОЛЕСТИ НЕ СЕ ПРЕДАВАТ НА ДЕЦАТА

Уви, това не е вярно. В последните години вроденият сифилис се е увеличил 8 пъти! При планиране на бременност трябва да се вземат предвид следните фактори: ако заразяването е било много преди бременността и вие отдавна сте се излекували, направете контролно изследване, за да се убедите, че сте здрави.

Шансът да родите здраво дете е голям.

Но бебето е обречено, ако майката не се е лекувала.

Децата се раждат с необратима загуба на слуха или зрението. За децата е опасен и битовият сифилис, ако родителите не спазват елементарни хигиенни правила. Те често целуват детето, вземат го в леглото си, хранят го с лъжицата си, като по този начин вършат престъпление.

Хламидозата също може да се “промъкне” по битов път. Децата се заразяват с нея от родителите или близките, като използват кърпите и тоалетните.

В медицината даже има понятие “семейна хламидоза”.

ОСМИ МИТ: НЕ ХОДЕТЕ ЗА ПРЕГЛЕД В КОЖНО-ВЕНЕРОЛОГИЧЕН ДИСПАНСЕР. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ВИ “НАТОПЯТ” ПРЕД ЖЕНА ВИ ИЛИ В СЛУЖБАТА

Твърдението предизвиква само тъга у специалистите. Защото така един лечим случай може да се превърне в тежко страдание за болния и неговите близки. Опасявайки се, че информацията ще стигне “където не трябва”, пострадалите се опитват да се лекуват сами или търсят псевдоспециалисти. После тези пациенти попадат в районния диспансер още позакъсали и с тежка форма на заболяването. Лекувани от набедените специалисти с убийствени дози антибиотици на принципа “унищожи всичко живо”. А за похарчените пари да не говорим. Венерическите болести се лекуват безплатно в диспансерите. И анонимно. Мина времето, когато болният от “срамна” болест трябваше да представи на медицинското “следствие” списък с постоянните или случайните партньори. Сега това е лична работа на болния. В края на краищата, не е важно как си се заразил. Важното е да се излекуваш. И да не заразяваш други.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #17 -: Юли 21, 2008, 11:02:15 am »
Хапвайки сладолед, топим стреса

През лятото сладоледът е приятно средство за разхлаждане. Оказва се - и полезно. Германски учени от университета в Берлин са убедени, че той отлично помага срещу стрес. Според изследователите млякото и сметаната съдържат золямо количество от аминокиселината Л-триптофан, която действа на мозъка като транквилант. Триптофанът притежава успокояващ ефект, като едновременно повишава настроението и подобрява съня, смятат учените. Но те предупреждават, че за да получи човек необходимата доза триптофан, без да прекали с холестерола, е достатъчно да изяде една мелба.

Сладоледът се оказа ценна храна за дамите, които желаят да станат майки. Според учени от Харвардския институт по обществено здраве консумацията на млечни продукти с висока масленост повишава способността на жените да раждат. За най-ефикасен в това отношение се сочи сладоледът, който не само е изключително полезен, но е и много приятен, особено в по-топло време.

Що се отнася до шоколада, с който мнозина предпочитат да е гарнирано леденото лакомство, то доста време се смяташе, че той въздейства върху мозъка подобно на наркотик. Тази слава на шоколада тръгва от времето, когато експерти откриват в какаовите зърна вещества (канабиноиди), които присъстват и в марихуаната, както и стимуланти, като теобромина, фенилетиламина и кофеина. Но редица изследвания в последните години реабилитираха какаото и шоколада. Доказа се, че концентрацията в тях на канабиноидите е крайно ниска -за да проявят ефекта си, човек трябва да изяде 13 кг шоколад!
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #18 -: Юли 22, 2008, 03:14:50 pm »
Случайният секс - мъжка гордост женско разочарование

Сексуалната революция разкрепостени жените и внесе разнообразие в сексуалния живот. Сега дамите могат да си позволят повече в леглото, а също така да станат инициаторки за интимна близост.     
 
Както доказват изследвания на учени, след бурна нощ след първа среща 46% от представителките на слабия пол изпитват дълбоко чувство на съжаление и разочарование.     
 
 Унижение и оскърбление, че мъжът се е възползвал от тях, това изпитват дамите преспали с малко познат човек. 58% признават, че повече никога няма да встъпят в интимна връзка на първа среща.     
 
Затова пък мъжете изпитват съвършено друга гама от емоции. 80% от силната половинка на човечеството се гордее с новия си сексуален опит и са радостни при случай, че могат да се похвалят пред приятелите си. За случайните връзки съжаляват само 20% от мъжете. Най-често мъжете съжаляват за секс с непривлекателна партньорка.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #19 -: Юли 23, 2008, 09:14:45 am »
Афродизиаци в чинията
 

    




Медицината е напреднала толкова, че почти във всяка аптека може да намерим малка таблетка, която да ни приведе в пълна бойна готовност за предстоящата вечер.
Ако искате обаче нещо естествено и истинско, което няма да има странични ефекти, тогава ви предлагаме кратък списък с естествени афродизиаци, които ще нагорещят и двама ви за луди преживявания.

Изследователите са категорични, че хайверът, яйцата, целината и лукът са сред най-добрите афродизиаци. Ако се консумират редовно, значително подобряват качеството на сексуалния живот, защото съдържат вещества, сходни на хормоните, които стимулират сексуалната активност.

Авокадото, благодарение на високото си съдържание на калий, белтъчини и витамин А, влияе изключително благотворно върху сексуалната активност, особено при мъжете. Употребата му предизвиква приток на кръв в областта на малкия таз и това помага за по-голяма и бърза възбуда.

Стридите, така изкусителни и вкусни, могат да бъдат похапвани с удоволствие, което ще бъде удвоено след вечерята. Стридите са сред най-ефикасните афродизиаци за мъжете, защото повишават потентността, увеличават качеството и количеството на семенната течност на мъжа. Те се използват още от времето на древните римляни.

Целината и бамята са сред достъпните растения, които също се славят като добри афродизиаци. Ястие, поръсено обилно с целина влияе стимулиращо не само на мъжете, но и на жените. Бамята пък поддържа половите органи здрави и активни, благодарение на концентрацията на магнезий, желязо, цинк и витамини.

Сред по-екзотичните естествени афродизиаци е екзотичната йохумбе, която вирее в Африка и Индия. Тя увеличава продължителността на ерекцията без да намалява сексуалната възбуда. Страничните реакции, до които може да доведе обаче, възпират много ентусиасти да я използват.

Храните богати на витамин Е са също перфектен афродизиак. Този витамин си е спечелил прозвището сексуален витамин, тъй като влияе благоприятно на потентността. Особена концентрация има в лененото семе и пшеничните кълнове.

Шоколадът, най-вече черният, е прословут като перфектно предястие преди любовна вечер. На жените обаче той влияе по-скоро на психологическо ниво, тъй като те обожават вкуса на шоколада и това им доставя доза блаженство, което е страшно предразполагащо за сексуална наслада.

Ако искате да сте максимално ексцентрични, може да подправите любовния си живот с прах от носорог, кора от дърво на елша и сандалово дърво.

Естествените афродизиаци могат да ни бъдат по-полезни, отколкото подозираме. От особено значение е обаче да не сме преяли, защото пълният стомах е враг на сексуалната мощ


www.millionaire.bg
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #20 -: Юли 23, 2008, 05:22:11 pm »
Целувките в брака удължават живота

Правете комплименти на жена си, както преди сватбата
Завеждайки жената пред олтара, много мъже смятат, че вече работата е свършена, и му поотпускат края. Може обаче да си позволите да го направите само ако искате след няколко години вашата принцеса да се превърне в нещо ужасяващо и екзотично. Ако подобна перспектива не ви устройва, се налага да се потрудите.

Известно е, че любовта е ежедневен труд. Мъжете често са съгласни с това, но предпочитат да го прехвърлят на крехките рамене на половинките си. Списанията със съвети също не остават по-назад. Накъдето и да погледнете, винаги жената е „длъжна" да направи нещо, а и дума няма за партньора й.

Времената, когато дамите не са можели да живеят без мъж до себе си, безвъзвратно са отминали. Стереотипът обаче е останал. Както преди, на момиченцата още от пелените им се внушава, че бракът е главната цел в живота им. Въпреки че в действителност той е необходим именно на мъжа. Само в семейството господата получават стабилност, разбиране, потвърждение на значимостта, секс във всяка една минута.

Но за това е нужно да положат определени усилия и да не се превръщат от страстни влюбени в незаинтересовани домошари. Ако се смятате за истински мъж, именно на вашите рамене лежи отговорността за съхраняването на благополучието на семейството - не материалното, а психологическото. Спазвайте няколко правила, които на пръв поглед може да ви изглеждат сложни, и може да сте сигурен, че и след години съпругата ви ще ви обича и желае, както преди.

1. Не забравяйте да казвате комплименти на жена си, така, както сте го правили преди сватбата. Научете прости думи като „мила", „скъпа", „любима" и й ги повтаряйте всеки ден.

2. Подарявайте й цветя. Това удоволствие няма да ви излезе скъпо - тя ще се радва дори на откъснати от полето китки.

3. Колкото и да ви звучи банално, отивайки на работа, целувайте жена си. На всеки от нас му е нужно докосването на близките хора. Този жест не само пази близките отношения в семейството, но според изследванията на учените съхранява здравето на мъжа, увеличава продължителността на живота му и повишава заплатата му.

4. Постарайте се да се сближите с родителите на съпругата си още преди сватбата. Ходете на риба с тъста, играйте шах, хвалете кулинарното майсторство на тъщата. Ако бабата и дядото имат вила, помагайте им, доколкото можете. Дори да обичате купешките компоти и сладка, отдайте предпочитания на тези на тъщата. Те не, съдържат вредни вещества, направени са с любов и с вкуса им не може да се сравнява нищо друго.

5. Постарайте се да сприятелите жена си с вашите родители. Помолете ги, особено майка си, да се отнасят меко към нея. Да бъдат добри, да не я критикуват, да не изказват недоволството си. Обяснете на майка си, че тя е по-възрастна, с по-голям жизнен опит и от нея се очаква да бъде ро-мъдра и търпелива.

6. От време на време канете любимата си на романтична среща, водете я на ресторант, театър. Правете й малки, но приятни изненади.

7. Грижете се за външността си. Съпругата ви трябва да ви вижда спретнат. А брадата е романтична само по филмите. В реалния живот е трудно да намерите жена, която да иска да целува таралеж.

8. С приготвянето на храната може да се заеме този, които се връща по-рано от работа. Всеки себеуважаващ се мъж може да прави няколко прости блюда. През уикенда може заедно да сготвите нещо и задължително да включите в процеса и децата си. Ако нямате никакви кулинарни способности, докато жена ви готви, почистете дома, отидете до магазина.

9. Ако не харесвате как се облича жена ви, намекнете й го. Предложете й да отидете заедно в магазина и да й изберете нещо. Кажете й, че сте личният й дизайнер.

10. Не забравяйте важните дати от съвместния ви живот - деня на запознанството, датата на сватбата, рождения ден на партньорката ви, на тъщата, тъста, децата.

11. Вече сте женен, затова ергенските навици трябва да останат в миналото. Прекарвайте повече време със семейството си. Договорете се с жена си, че ще решавате заедно всички въпроси по възпитанието на децата. Отделяйте част от времето си за наследниците си, създайте доверие между вас, станете приятели.

12. Ако сте на различни мнения със съпругата си, никога не се карайте пред децата. Изяснявайте отношенията си насаме. Не се критикувайте един друг. а привеждайте аргументи „за" и „против".

13. Интересувайте се от успехите и проблемите в работата на партньорката си. Ако можете и ако тя ви помоли за това, дайте й съвет.

14. Не забравяйте да хвалите жена си.

15. Не мълчете. Ако нещо не ви харесва, кажете какво и защо.

16. Ако сте се скарали, не се бойте да направите първата стъпка към помирението. Това само ще ви направи чест като по-силен и мъдър. Ако не сте прав, се извинете. За да нямате конфликти за пари, още преди сватбата се договорете как ще организирате семейния бюджет, как ще харчите парите, ще си имате ли отделни сметки и за какво ще пестите.

17. И най-важното - постарайте се да бъдете честни един към друг. Дори малките лъжи подриват доверието. А без него щастието в семейството е невъзможно.

 

 
www.chudesa.net
Активен

pvdenkova

  • V.I.P.
  • Карма: +58/-10
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Юни 28, 2007, 12:52:33 am
  • Публикации: 433
5 "здравословни" храни, които ни убиват
« Отговор #21 -: Юли 24, 2008, 12:41:08 am »
Мислите, че "обезмаслено" значи "полезно"? Помислете пак.



Има много подвеждащи термини, които компаниите използват в рекламата на хранителните си продукти. Помислете само колко пъти виждате тези фрази върху опаковките:
    * Обезмаслено
    * С намалено съдържание на мазнини
    * Нискомаслено
    * Без захар
    * Диетично

Ние би трябвало да мислим, че тези термини правят храната здравословна, а това не може да бъде по-далеч от истината, пише сайтът за фитнес и диети ProjectSwole.com.

Ето какво значат тези фрази наистина:
    * Обезмаслено, но пълно със захар и химикали
    * С намалено съдържание на мазнини, но с повече въглехидрати
    * Нискомаслено, но с висок гликемичен индекс
    * Без захар, но и всичко останало е изкуствено
    * Диетична храна, но причинява рак на лабораторните мишки, така че не яжте прекалено много от нея

Диетични газирани напитки
Защо са полезни? Версия на любимите ви напитки, но изцяло без захар.
Защо са вредни? Добре, ясно е, че газираните напитки са вредни. Махнете обаче захарта и сложете канцерогенни изкуствени подсладители, комбинирани със изкуствени овкусители и оцветители. След това вкарайте в уравнението и кофеина, който води до хиперактивност и високо кръвно налягане.
Вместо това изберете: филтрирана вода, от време на време чаша мляко

Фъстъци
Защо са полезни? Фъстъците съдържат полезни мазнини, които допринасят за намаляването на триглицеридите, подпомагащи развиването на сърдечно-съдови болести. Те съдържат още магнезий, витамин Е, фибри и фолиева киселина, които намаляват риска от същите заболявания.
Защо са вредни? Освен че са с високо съдържание на мазнини и калории, фъстъците са пълни с омега-6 мазнини. Това измества съотношението между омега-6 и омега-3 мазнините, което трябва да бъде 1:1 в организма. Равната пропорция ни е нужна за да предотвратим появата на болести като Алцхаймер, ревматоиден артрит и диабет.

Фъстъците често са заразени с канцерогенния мухъл афлатоксин и са една от най-силно подложените на пестициди култури.
Вместо това изберете: бадеми или изцяло органично фъстъчено масло

Всичко, направено от соя
Защо е полезно? Не е. Но ако трябва да го защитим, ще кажем, че вегетарианците и веганите ядат соя за да поемат протеин. Също така има много ниска стойност на мазнини.
Защо е вредно? Соята води до намаляване нивата на тестостерон и увеличаване на женския хормон естроген у мъжете. За жените соята увеличава опасността от рак на гърдата. Соята също така подпомага понижаването на функцията на щитовидната жлеза, развиването на рак на щитовидната жлеза и безплодието.
Вместо това изберете: всяка богата на протеин естествена храна като кафявия ориз, козето, кокосовото и бадемовото мляко, пълнозърнестите храни, ядките, семената, бобовите култури.

Кисело-млечните десерти, особено тези с плодове
Защо са полезни? Поотделно, плодовете и киселото мляко са едни от най-полезните храни в магазина.
Защо са вредни? Производителите тъпчат тези продукти с царевичен сироп, който удвоява количеството захар. Това пък кара децата да искат още и още от същите храни.
Вместо това изберете: Киселото мляко "Активиа", което съдържа допълнителни "живи" култури, подпомагащи храносмилането.

Плодови сокове, изсушени плодове
Защо са полезни? Защото плодовете са полезни. Съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. А да не забравяме и фибрите.
Защо са вредни? Към плодовия сок обикновено се добавя захар. Също така фибрите липсват и са прибавени консерванти.
Подобно е положението и със сушените плодове, въпреки че при тях не се слага още захар. Но представете си го така: взимате един плод, който си е естествено пълен със захар, премахвате влагата му и го намалявате, докато не стане около десета от нормалния си размер. Тогава започвате да го продавате в кутии на консуматори, които не схващат, че това малко парченце съдържа почти толкова калории колкото плода в естествената му форма.
Вместо това изберете: изяжте целия плод, заедно с кората, ако е възможно. Ограничете приема до един плод на ядене за да предотвратите скокове на инсулина.



Информация: lifestyle.bg
Активен


Бъди себе си! Живота е твърде кратък за да се правиш на някой друг!

starsssss

  • Гост
Нарът - дар от боговете
« Отговор #22 -: Юли 24, 2008, 09:33:51 am »


Нарът (Punica granatum, на английски Pomegranate) е вид широколистно дърво или храст от род Punica.

Растението се среща в Азия, средиземноморските региони, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. Можем да му се наслаждаваме през месеците от септември до януари. Отглежда се основно заради ядливия си плод, но има и декоративно приложение заради дългия си период на цъфтеж.

Растението започва да дава плодове на 6-7 години и продължава чак до 40. Най-известния сорт е Червено Великолепие (Red Wonderful). Обикновено наровото дърво живее 50-70 години, но отделни бройки достигат до 3 столетия!

Плодът е пълен с полезните и необходими елементи от периодичната таблица. Един нар предоставя 40% от дневната дажба витамин С, необходима на един възрастен, както и витамините В1, В2, В6, В12, Р, белтъци, дъбилни и багрилни вещества, нишесте, целулоза.

Има благотворен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разстройства и главоболие, освен това е един от любимците на народната медицина - употребява се при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния, отравяния... или накратко - чаша пресен сок сутрин върши добра работа за зареждане на организма :)

Плодовете на нара са подходящи още за десерти или оцветяване на сладкарски и сладоледени изделия. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните месни, птичи и рибни ястия. В Кавказ например именно по този начин се приготвя специфичната подправка „нашараби". От сока могат да се приготвят също меки сухи вина.

В коктейлите нарът присъства като добавката Гренадин - безалкохолен сироп от нар със захар.

За да пийнете сок от нар, отберете добре узрели плодове, измийте ги и ги нарежете на парченца. След това блендирайте, пресовайте или центрофугирайте. КПД-то е задоволително - ще извлечете до 60% сок. Добавете захар по желание, ако сокът е с по-кисел вкус.

Ако искате да опитате Гренадинов коктейл се снабдете с:
- един-един и половина нара
- 3/4 чаша тъмен ром
-1/2 чаша гренадин
-1/4 чаша пресен лимонов сок (може и от лайм - ако следиш Любопитно, значи вече ти е ясно колко е готин ;)
- 1 чаша сода
- ледчета

Нарежете наровете на половини и ги изтискайте на ръка докато получите една чаша сок. После изсипвате всичко на едно място и почвате да се лекувате по народному ;)

Получават се около 4 чаши коктейл - добър повод да поканиш и някой друг добър приятел.

Активен

starsssss

  • Гост
Протеиновата диета на Дюкан
« Отговор #23 -: Юли 24, 2008, 09:42:13 am »


Искате да влезете бързо във форма? Искате да сте слаби и сияйни за по-дълго време? Най-сигурният и лесен начин за отслабване, по който световните знаменитости буквално се запалиха, е протеиновата диета на Пиер Дюкан.

Неговата книга „Как да отслабнем завинаги“ се превърна в истински бестселър и това не е случайно. Пиер Дюкан е първият диетолог, който препоръчва и налага тази диета по цял свят. Той твърди, че протеиновата диета е единственият начин за отслабване, чрез който не се губи мускулна тъкан и кожата не повяхва. Разликата с другите диети е, че при тях човек губи мускулна маса, тъй като не се ядат достатъчно белтъчини и организмът отслабва. Благодарение на засиления прием на протеини с диетата на Дюкан се горят много калории, тъй като на организмът му е трудно да преработва белтъчна храна. Точно за това се хващат противниците на популярната диета, според които засиленият прием на протеини натоварва бъбреците и отделителната система и не се отразява добре на организма.

Какво представлява протеиновата диета на Дюкан?

Първи етап – ударен!
Ядат се само чисти протеини – месо, мляко, сирене, риба, яйца. Всички те трябва да бъдат нискомаслени. От месото избягвайте свинското и по-тлъстите парчета от останалите видове. Пърженето е забранено, но пък може да ядете варено, печено, задушено, скара.
Продължителност: няма точно установена дължина. Вие си избирате според това колко килограма искате да свалите. Продължителността варира между 2 и 10 дена.

Втори етап – смесен!
През този етап се добавят зеленчуци. Може спокойно да ядете пържола със салата, омлет с гарнитура, богати салати със зеленчуци и сирена и всякакви комбинации, които са ви по вкуса. Опитвайте се да избягвате зеленчуците, които са богати на въглехидратите, като картофите например.
Продължителност: до постигане на желаното тегло. Препоръчително е обаче да е поне двойно по-голяма от продължителността на първия период. Ако първият период е бил 5 дни, този трябва да е 10. Ако не сте свалили необходимите килограми до определения срок, може да продължите колкото желаете до постигане на желания резултат.

Трети етап – стабилизиране!
Малко по малко започвате да включвате и останалите видове храна в менюто си. В никакъв случай не се нахвърляйте върху шоколада и сладкишите или върху тестените изделия. Тях вече сте ги отвикнали, така че, колкото се може по-дълго не ги яжте. Овесени ядки, пълнозърнест хляб, плодове са добро начало за разнообразяване на менюто. Целта е да включите разнообразна, но здравословна храна в менюто си.
Продължителност: 10 дни за всеки свален килограм. Ако сте свалили десет килограма, това е период над три месеца. Положителното е, че просто свиквате да ядете здравословно и не качвате тегло.

Четвърти етап – окончателна стабилизация!
Това не е реално етап, а просто един ден в седмицата го отделяте да е само на белтъчини, както беше през първия етап. Няма да го усещате, нито ще ви пречи, но ще ви помага да поддържате теглото си.

Допълнителни съвети
През цялото време, особено през първите два етапа, трябва да пиете много вода. Тази диета реално натоварва бъбреците и е необходимо да им помогнете като увеличите приема на вода. Освен всичко, водата помага за изхвърляне на излишните токсини и спомага отслабването. В съчетание с нискомаслени протеини действа по-добре от всеки антицелулитен крем. Яжте бавно и дъвчете, докато храната стане на каша. Движението и пълноценният сън също имат значение за по-добрите резултатите от диетата.

Протеиновата диета на Пиер Дюкан може да не се харесва от всички, но е една от най-ефикасните диети, благодарение на които всеки съвременен човек може да отслабне лесно и трайно.

Инфо: http://millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=9&articleId=1272
Активен

starsssss

  • Гост
Умно хранене
« Отговор #24 -: Юли 24, 2008, 09:48:30 am »
Храните, от които имат нужда мъжете и жените, имат свои особености и се различават в действието си за двата пола. Правилната храна не само укрепва здравето, но и помага за предпазването от много болести.

Полезни храни за мъже
Доматен сос
Мъжете, които ядат повече домати, доматен сос и пица са по-добре защитени от рак на простатата, според изследователи от Харвард, изучили хранителните навици на 47 хиляди души. За мъжете, които ядат доматен сос 2-4 пъти на седмица рискът да заболеят е 35% по-малък от тези, които не го ядат, заради каротиноид наречен ликопен, който се усвоява най-добре сготвен с някаква мазнина.

Стриди
Легендите разказват, че стридите са храната на любовта. Науката е съгласна. Само 2-3 стриди съдържат дневната дажба цинк (11 мг на ден) и засилват потентността, която през последните години е спаднала заради глобалното замърсяване и застоялия начин на живот.



Броколи
В друго изследване на Харвард се показва, че кръстоцветните зеленчуци като броколите, предпазват от рак на пикочния мехур, който е 2-3 пъти по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Това изследване, проведено сред 50 хиляди души подчертава, че онези, които ядат такива зеленчуци 5 пъти или повече на седмица боледуват 2 пъти по малко.

Фъстъчено масло
Според изследване на държавния университет в Пенсилвания фъстъченото масло е изключително полезно за сърцето, тъй като „то е високо на мазнини, но тези са добри за сърцето“, казва Пени Крис-Етертън, водещият автор.



Диня
Храната богата на калии помага за намаляването на проблемите с кръвното налягане. За организма е много полезно приемането на 2000 мг калий и повече на ден. Динята е по-богат източник от бананите и портокалите.

Полезни храни за жени




Папая
Този тропически плод има два пъти повече витамин С от портокала. Той спомага за намаляване на риска от рак на жлъчката, който се среща два пъти повече при жените отколкото при мъжете, според изследване проведено сред 13 хиляди души от университета в Калифорния.

Ленено семе
Това семенце с вкус на ядки е богато на подобни на естрогена съставки, които не само спомагат за лечението, а и предпазват от рак на гърдата. Тези семена си подхождат с всяка зърнена закуска и с различни печива.

Тофу
Храните, които са богати на соеви протеини, могат да намалят холестерола, да заздравят костите и да намалят ефектите от менопаузата. Отново причината е в естрогенните съставки в соевото сирене.

Биволско месо
Менструацията е причина за по-честите анемични пристъпи при жените. Отпадналостта понякога се дължи и на ниското равнище на желязото в кръвта. Опитайте биволското месо – това е силна и богата храна, а едновременно с това е със сравнително ниско съдържание на мазнини.

Активен

starsssss

  • Гост
Храните, които "горят" мазнините
« Отговор #25 -: Юли 24, 2008, 10:11:20 am »

Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и благодарение на някои специфични свойства изгарят излишните мазнини

Грейпфрут

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг. Грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Естествено е, че колкото по-малко ни се яде, толкова по-малко калории натрупваме и повече изразходваме натрупаните като по този начин намаляваме и теглото си.

Ако не обичате грейпфрут, можете да смесвате изцеденият от него сок със сок от портокал или лимон, което допълнително ще укрепи вашият имунитет.

Зелен чай

За това растение не само се предполага, че предотвратява образуването на ракови клетки и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания (науката все още търси доказателства за това), но и влияе благоприятно върху метаболизма в организма.

Смята се, че с изпиването на 5 чаши зелен чай могат да бъдат изгорени 70-80 калории.

Пикантната храна

Обичате ли пикантна храна? За вас това може да е новост, но пикантните подправки помагат за стопяването на мазнините, като предизвикват потене и увеличават скоростта на сърцебиене, с което се ускорява метаболизма. Но, ако обичате пикантните чипсове и пикантната печена храна, едва ли ще успеете да се освободите от допълнителните килограми.

Обезмаслени млечни продукти

Тези продукти не само снабдяват нашия организъм с калций, но и увеличават производството на витамин Д, който буквално заставя клетките да изгарят повече мазнини. Задължително включете тези продукти във вашата диета.

Вода

Ако приемате недостатъчно количество вода, ще ви е доста трудно да отслабнете. Недостигът на течности в организма забавя метаболизма, води до намаляване нивото на глюкозата в кръвта, до отпадналост и предизвиква главоболие.


Канела

Изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела, приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта и намалява нивото на захар в кръвта. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

Храна, богата на белтъци

Белтъците са необходима основа за образуването на мускулна маса, а както е известно, колкото повече мускулна маса има организма, толкова повече мазнини може да изгори - дори в състояние на покой. Още повече че за усвояването на белтъците ние изхабяваме повече калории, отколкото за усвояването на мазнините и въглехидратите. Най-добрите източници на протеини са бялото пилешко и пуешкото месо, рибата.

http://zdrave.bg/
Активен

starsssss

  • Гост
Най-полезните храни
« Отговор #26 -: Юли 24, 2008, 10:15:53 am »

Подробен списък с храни, които могат да се посочат като най-полезни за здравето...


1. Кайсии
В състава на кайсиите влиза бета-каротин, който освен че не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на организма, също така е особено полезен за очите. В организма бета-каротинът се превръща във витамин А, за който има данни, че предпазва от някои видове рак, особено на кожата. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: старайте се да купувате твърди кайсии. В процеса на омекване те губят хранителните си вещества.

2. Авокадо
Олеиновата киселина и ненаситените мазнини, влизащи в състава на авокадото, намаляват нивото на холестерол
и увеличават количеството на липопротеините с висок плътност. Освен това то съдържа и голямо количество целулоза. Един среден плод има 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати.

3. Малини
Те са богати на някои киселини, за които има данни, че помагат за спиране на растежа на раковите клетки. Малините съдържат голямо количество целулоза и витамин С, който понижава нивото на холестерол
в организма и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания.
Една чашка с малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.

4. Манго
Плод със среден размер съдържа 57 г витамин С, а това е равно на необходимата дневна доза. Този антиоксидант предотвратява артрита, способства за зарастването на раните и укрепва имунната система. Мангото съдържа и повече от 800 МЕ витамин А. В един средно голям плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.

5. Пъпеш
Той съдържа много витамин С и бета каротин - два от най-силните антиоксиданти, които защитават клетките от повишената активност на свободните радикали. В половин пъпеш се съдържат и 853 мг калий, който способстваза понижаване на кръвното налягане и добрата работа на сърцето. В половин пъпеш се съдържат 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.

6. Домати
Доматите са най-богати на ликопен - един от най-силните каротиноиди, които действат като антиоксиданти. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомах
а и според някои изчисления понижават с до 50% вероятността от развитието на рак на дебелото черво. Един домат съдържа 26 калории и 1 г въглехидрати. В него няма никакви мазнини.
Съвет: Добавяйте към доматите зехтин. Ликопенът се усвоява по-добре с малко мазнини.

7. Стафиди
Те са отличен източник на желязо, което помага за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържат 218 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: добавяйте стафиди към овесените ядки.

8. Смокини
Смокините са богати на калий и въглехидрати. Те съдържат и витамин В6 който е отговорен за производството на серотонин - "хормона на удоволствието", а също така способстват за понижаването на съдържанието на холестерол
. Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 г въглехидрати и 0 мазнини.

9. Лимони
Съдържат голямо количество витамин С - доказано един от най-добрите антиоксиданти. В тях има много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати.
Съвет: добавяйте лимон вместо оцет към салатата.

10. Банан
В един банан се съдържат 467 г калий, който е от особено значение за здравето на мускулите и сърцето. Плодът намалява кръвното налягане и е източник на влакна - фибри
, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Бананите неутрализират киселинната среда и затова са особено полезни за лечението на киселини в стомах
а.

11. Лук
Той е богат на един от най-силните флавоноиди - куерцитин. Изследвания показват, че лукът намалява вероятността от развитието на рак. В една чашка лук се съдържат 61 калории, 3 г въглехидрати и 0 мазнини.
Съвет: особено полезен е нарязаният лук. За да избегнете дразненето на очит, задушете го с малко зехтин. Можете да го сервирате и с ориз и други зеленчуци.

12. Ангинар(ия)
Този деликатесен зеленчук съдържа силимарин - антиоксидант, който намалява риска от заболявания на рак на кожата и целулоза, която контролира нивото на холестерол
а в кръвта.
Един ангинар (среден размер) съдържа 60 калории, 7 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: варете ангинара около 30-40 минути. След това му добавете прясно изцеден лимонов сок.

13. Броколи
Броколито е богато на индол-3- метанол и сулфорафан, които защитават от рак на гърдата, както и на витамин С и бета-каротин. Една чашка броколи съдържа 25 калории, 0 г мазнини и 3 г целулоза.
Съвет: добавяйте за вкус сок от прясно изцеден лимон.

14. Спанак
Лутеинът , зеаксантинът и каротиноидите, които се съдържат в него, предпазват ретината на очите от дистрофия, а това е главната причина за влошаването на зрението с напредване на възрастта.
Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и 0 г мазнини.
Съвет: добавяйте листа от спанак към всяко ястие заедно с малко количество зехтин и чесън.

15. Китайско зеле
Има високо съдържание на брасинин, който предпазва от рак на гърдата, а също така индоли- и изоциоцинати, които понижават нивото на естрогена.
Една порция съдържа 158 г калций, 20 калории, 3 г въглехидрати и 0 г мазнини.
Съвет: нарежете белите сочни стъбла, добавете им зехтин и чесън и ги сервирайте като гарнитура към порция месо.



16. Семейство тиквени
Те притежават огромно количество витамин С и бета-каротин - два от най-популярните витамина-антиоксиданти. Една порция съдържа 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини.
Съвет: не изхвърляйте семките - извадете сърцевината и я изпечете докато омекнет. Поръсете ги с канела.

17. Чесън
Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството вреденхолестерол

холестерол, понижава кръвното налягане и риска от рак настомахстомах а и дебелото черво.
Една глава чесън съдържа 4 калории, 0 г мазнини и 0 г въглехидрати.

18. Лобода
Половин чаша лобода съдържа 5 г белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий, 5 г въглехидрати и 5 г мазнини.
Съвет: добавяйте лобода в супите, за да увеличите количеството на белтъчините. Предварително измивайте добре листата, за да предпазите супата от горчив вкус.

19. Пшеничен зародиш
1 с. л. съдържа 7% от всекидневно необходимото количество магнезий, който предпазва от мускулни спазми и има отношение към сърдечната дейност. Пшеницата е богат източник на витамин Е.
В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и 0 г мазнини.
Съвет: добавяйте пшеничен зародиш към киселото мляко и плодовете.

20. Леща
Съдържа изофлавони, които намаляват риска от рак, както и целулоза, която способства за здравето на сърцето. В половин порция леща се съдържат 115 калории, 8 г целулоза, 9 г белтъчини и 0 г мазнини.
Изофлавоните се запазват и след температурна обработка.
Съвет: лещата е подходяща, ако целите хранене, богато на протеини.

21. Орехи
Изследвания показват, че орехите и другите ядки, съдържащи само ненаситени мазнини, могат да понижат с до 20% риска от сърдечни заболявания. Една унция съдържа 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза.
Съвет: носете по едно пакетче орехи в чантата или джоба си, за да се подкрепите с белтъчини след работа или да залъжете глада си преди вечеря.

22. Шарен боб
В половин порция боб се съдържат 25% от необходимата за организма дневна доза фолати (фолиева киселина), които намаляват риска от сърдечни заболявания и вродени аномалии.
Половин порция съдържа 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.

23. Ориз
Много хора избягват употребата на въглехидрати, смятайки, че пълнеят от тях. Въглехидратите са важни за поддържането на енергийното ниво. В кафявия ориз и хляба се съдържат много влакна, които помагат за намаляване нивото нахолестеролхолестерол, а и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Хранителните влакна са особено необходими и за функционирането на червата, които с възрастта стават все по-лениви.

24. Кокоши яйца
Те са източник на белтъчини и лутеин, който има пряко отношение към доброто зрение. Яйцата предпазват и от образуването на тромби, като по този начин намаляват риска от инсулт и инфаркт. Резултатите от ново изследване показват, че употребата на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на гърдата.
Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерола, тъй като организмът сам го произвежда от наситените мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продуктихолестерол, към които се отнасят яйцата.

25. Пилешко месо
То може да се определи като най-здравословното месо – в него има много малко мазнини (след като се отстрани кожата). Пилешкото месо е богато на белтъчини и предпазва от намаляване на костната маса. То е източник на селен, предпазващ организма от рак и на витамини от група В, които повишават запаса от енергия и засилват работата на мозъка.

26. Нискомаслено мляко
Бактериите в киселото мляко предпазват от различни заболявания, а съдържащият се в него калций укрепва скелета. Една порция съдържа155 калории, 4 г мазнини и 0 г целулоза.

27. Обезмаслено мляко
Рибофлавинът (витамин В1) е необходим за доброто зрение , а заедно с витамин А той помага за предотвратяването на екземи и алергии. Освен на тях млякото е богато и на калций и витамин D. В една порция се съдържат 86 калории, 0 г мазнини и 0 г целулоза.

28. Миди
Богати са на витамин В12 (който поддържа функциите на нервите и подхранва умствените способности), желязо, магнезий и калий. 150 г съдържат 126-146 калории, 2-4 г мазнини и 0 целулоза.

29. Риба
Рибата най-вече от студените морета (сьомга, скумрия, риба тон) е главният източник на омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. 150 г съдържат 127 калории, 4 г мазнини и 0 г целулоза.

30. Раци
Те са чудесен източник на витамин В12 и цинк. 150 г съдържат 84 калории, 1 г мазнини и 0 г целулоза.

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=4084&p=0
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #27 -: Юли 24, 2008, 08:24:10 pm »
Да подпиша или да не подпиша...?
Предбрачният договор: рецепта за развод, предпазна мярка или театър?.

Предбрачният договор е писмено споразумение между двама души, които се канят да встъпят в брак, уточняващ как активите, които притежават (като имоти и пари) ще бъдат разделени помежду им в случай на раздяла. Със статистика, показваща, че близо половината от браковете завършват с развод, дали подписването на подобен документ е необходима предпазна мярка, за да се защити финансово бъдещето или е сигурен начин да се унищожи романтиката и да се стигне до развод?

Крайностите на звездите
Някои хора вярват, че подписването на предбрачен договор е покана за развод. Други смятат, че е начин да защитят себе си и собствеността си. Трети – като Холивудските звезди – го превръщат в театър, договаряйки абсурдни условия. От ограничаване броя на посещенията на свекървата до фиксиране на сумата, харчена за голф, звездите като че ли се опитват да контролират всеки аспект от съвместния брачен живот. Сред стандартните условия, като например клаузите за изневяра, ето някои от последните Холивудски споразумения:
- Времето за гледане на футболни мачове;
- Броя на седмичните сексуални контакти;
- 10 000 долара глоба за съпруга, ако е бил груб с родителите на съпругата;
- Съпругата заплаща 100 000 долара от собствените си пари, ако теглото й надхвърли 60 кг.

Разбираемо или откачено?
Въпреки че вие сигурно се смеете и смятате, че изискванията на звездите са дивашки и това може да се случи само в Холивуд, всъщност те ни предлагат един добър урок. Като разгледате сериозно условията по-горе, става видно, че звездите просто искат съпрузите да уважават родителите им, да се поддържат в добро здраве и форма и да имат нормален сексуален живот като двойка. А кой не би искал неговият привлекателен и мил годеник да остане такъв, “докато смъртта ви раздели”? Много бракове на практика се провалят, защото партньорите губят интерес един към друг и престават да правят секс. Ако предбрачният договор повелява двамата да бъдете интимни определен брой пъти седмично, то поне ще поддържате активен сексуален живот като двойка.

Но..., същевременно, може да бъде вредно да използвате нормативен документ, за да насилвате партньора си да върши определени неща. Когато правите секс, например, как ще сте сигурни, че партньорът ви ви обича, а не го прави просто заради договора? Не е ли по-добре, ако той се държи мило и щедро, да е защото наистина го иска, а не защото някакъв официален документ го изисква?

Предбрачните договори не могат да контролират всичко
Може да имате предбрачен договор, който е дълъг от земята до луната и забранява всичко – от закъсняване с приятели на чашка до разхвърляне на чорапи по пода. Може да планирате кой какъв дял ще вземе от парите и кой ще получи родителските права и при какви условия, ако се разделите. Но... няма клауза, която да ви гарантира, че съпругът ви ще ви обича вечно, защото това е просто нещо, което не може да се контролира. Дори и да подпишете предбрачен договор, той може да ви “разлюби” и да подаде молба за развод. Истината е, че тези договори са ограничени в силата си, защото те не могат да контролират това, което е наистина най-важното в един брак: дали този, за когото се омъжвате ще ви обича и ще се грижи за вас до последния дъх.

Но..., същевременно, дали някой ще остане с вас до края на живота си е нещо, за което вие трябва сте наясно преди брака. Ако не сте сигурна как вашият избраник ще се отнася с вас след сватбата, може би не трябва да бързате с брака. Освен това, някои хора смятат, че подписването на предбрачен договор е планиране на развод. Истинските романтици вярват, че ако наистина обичате и вярвате на любимия си, нямате нужда от такъв документ. Ако помолите партньора си да подпише договор, може да го накарате да си мисли, че не сте сериозна относно брака ви.

И все пак – безопасно ли е да оставите бъдещото си материално състояние незащитено?
Ако нямате предбрачен договор и имате с (вече) бившия си партньор разногласия за подялбата на имуществото, ще трябва да решите  тези неща в съда, където съдията ще постанови параметрите на подялбата. Това може да бъде особено пагубно в случаите, когато партньорът има друга връзка или втори брак. Вашите активи може да попаднат при погрешни хора, като например децата на партньора ви от друга връзка, вместо при вашите деца или при мързелива съпруга, която по цял ден пазарува, докато вие сте изкарала парите си, заробена в работа.
Ако не искате финансовото ви положение да бъде определено от трета страна, може би би било мъдро да подпишете предбрачно споразумение. И не мислете, че е необходимо да имате много пари, за да оправдавате постъпката си. Предбрачният договор може да има смисъл, ако вие: имате собствен бизнес, ако финансовото ви състояние е по-добро от това на съпруга ви, ако има вероятност доходите ви да нараснат в близко бъдеще. Дори и никое от изброените обстоятелства да не е валидно за вас, кой може да каже какво ще се случи в бъдеще? Може да наследите имот от някой роднина, да напишете бестселър или да спечелите от тотото. Трябва да сте наясно, че ако наистина се стигне до развод един ден, със сигурност няма да сте в настроение да спорите за всеки лев.

Да подпиша или да не подпиша?
След като сте обсъдили разгледаните по-горе въпроси, само от вас и вашия партньор зависи дали ще подпишете предбрачен договор. Знайте, че тук не става въпрос за погрешно или вярно решение - става въпрос за това, какво вие двамата искате като двойка и какво е уместно именно за вашата връзка. Каквото и да решите, бъдете сигурни, че сте преценили внимателно възможностите. Повече от всичко, всички ние искаме щастливи бракове – дори и с предбрачен договор, който никога няма да влезе в употреба.


www.tiabg.com
Активен

starsssss

  • Гост


След раждането съвсем нормално е да сте с няколко килограма повече спрямо времето преди забременяването. Разбира се, вие искате да свалите тези допълнителни килограми колкото е възможно по-скоро, но не бива да бързате толкова. В периода на кърменето не се препоръчват стриктни диети, тъй като бебето зависи от вашето мляко и всичките му важни хранителни вещества. Вие се нуждаете по-скоро отразнообразна здравословна хранителна диета. Първите няколко месеца от живота на бебето ви ще бъдат чудесни, но напрегнати, а вие ще имате нужда от цялата си сила.

По време на кърменето трябва да приемате поне 2,000 до 2,200 калории на ден, тъй като организмът ви използва по 600 калории допълнително на ден, повече от нормалното. Но както и през бременността, важно е не колко, а какво ядете. Когато кърмите се нуждаете от 50% повече калций, витамин С, витамин В2 и фолиева киселина, и една трета повече витамини В6, В и Е. Храната ви трябва да включва всички важни хранители вещества, не трябва да е много калорична. Разнообразна, балансирана диета е най-доброто решение, допълнено от висококачествени пресни продукти.


- Пълномаслено мляко и млечни продукти като сирене и кисело мляко. Това са важни източници на калций.
- Месото е добър източник на протеини. Чистото месо е добро, защото съдържа голямо количество витамин В.
- Зърнените продукти като овес и пълнозърнест хляб са богати на минерали и витамини. Те съдържат много фибри, подпомагащи храносмилането.
- Салати и зеленчуци. Зелените зеленчуци, зелето и чушките са полезни. Зеленчуците осигуряват витамини и желязо.
- Разнообразни пресни плодове, за предпочитане са слабо-киселите, тъй като са по-поносими от бебето ви.


Докато кърмите внимавайте за някои храни, тъй като те могат да създадат проблеми на вашето бебе.
- То може да получи обриви, ако ядете определени плодове като ягоди например. Някои бебета могат да проявят алергична реакция към млякото и млечните продукти.
- Лещата и сушените семена могат да причинят газове на бебето ви.
- Внимавайте с киселите плодове, лука и чесъна.


Тялото ви се нуждае от много течности.
Трябва да пиете много течности, поне два литра дневно. За предпочитане са нискокалорични напитки: неподсладен билков чай или дестилирана минерална вода. Ако иската да пиете плодов сок, разредете го с минерална вода. Трябва да избягвате алкохола, тъй като чрез млякото е възможно бебето ви да поеме час от него. Ако много ви се иска чаша вино или бира, изпийте я, но след като нахраните бебето си. Може да пиете кафе и чай в умерени количевства.

Активен

starsssss

  • Гост
Смокините
« Отговор #29 -: Юли 24, 2008, 10:59:47 pm »

Ползите на смокинята за човешките същества



Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.

Хранителните продукти с фибри се разделят на два вида: разтворими и неразтворими. Храните богати на неразтворими фибри улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри имат защитно действие срещу рак на дебелото черво. Храните богати на разтворими фибри от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията свързани с този орган започват. Например ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания. Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност.74

Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновремено, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.75
Д-р. Oливер Алабастър, директор на Институтът за Борба със Заболяванията в медицинския център на университета Джордж Вашингтон, се обръща към смокините със следните думи:

“… Ето една възможност да прибавите една наистина здравословна, високо фибридна храна към вашето хранене. Избирайки по-често смокинята и останалите високо фибридни храни означава, че вие всъщност избирате по-рядко потенциалните вредни храни, а това е отлично за вашето пожизнено здраве.”76

Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.77

Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола.78 Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта.

Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата”79 – бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение.

Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), 53 мг калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност).80 Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко.

Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите. Смокините също така са препоръчвани при лечението на астма, кашлица и простуда.

Ползите от смокините, които ние тук много ограничено представихме, са показател за милосърдието на Аллах към човешките същества. Нашият Господ осигурява веществата, от които хората имат нужда,  чрез този плод, който е много приятен за ядене, вече пакетиран и в идеалното количество за човешкото здраве. Начинът, по който това специално Божие благо, е споменато в Корана би могъл да ни показва значението на смокинята за хората. (Аллах знае най-добре.) От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе установена едва с напредването на медицината и технологията. Това е още един показател, че Коранът безспорно е Слово на Аллах, Всезнаещият.

 
 
 
Активен