www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Видео Формати  (Прочетена 4762 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

enciklopetar

  • SuperUploader
  • Карма: +17/-9
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Юли 31, 2008, 11:15:19 pm
  • Публикации: 106
Видео Формати
« -: Септември 02, 2008, 11:03:16 am »
С тази тема имам намерение да запозная по-широк кръг хора, с различните видео формати, защото не на всеки е известно какво означават съкращенията и какво качество може да се очаква от даден формат.
.:: CAM ::.
Това е копие на филм, свалено с цифрова камера в киносалон. Понякога се използва малък статив, но това не винаги е възможно, затова камерата обикновено се клати. Мястото на снимането също е от значение, затова филмът може да е заснет под ъгъл. Звукът се сваля с допълнителен микрофон или с този на камерата и понякога се чува шума зрителите. Картината и звукът са много лоши.


.:: TELESYNC (TS) ::.
Същото като CAM, разликата е единствено в това, че се използва външен аудио източник (обикновено през аудио жак). Директният аудио източник, обаче не гарантира добро качество на звука и има страничен шум. Често се заснема в празни киносалони или се сваля от прожекционния апарат с професионална камера, като дава по-добро качество на картината. Качеството обаче може да варирира сериозно. Голям брой издания в Telesyncs всъщност са CAM, на които са махнати надписите.


.:: TELECINE (TC) ::.
Филмът е копиран дигитално от филмовата лента. Звукът и картината са добри, но заради необходимата техника, рядко се срещат такива издания. Филмът е в правилни пропорции, въпреки, че има и издания във формат 4:3. TC не трябва да се бърка с TimeCode , който е брояч на екрана по време на филма.

.:: SCREENER (SCR) ::.
Предварително издадена VHS касета, пусната промоционално преди премиерата на филма. Обикновено е във формат 4:3 (full screen). Неудобството е съобщението, което се появява на екрана, че това е промоционално копие на филма. Също, ако касетата съдържа някакви серийни номера или други маркировки, които да показват източника на касетата, трябва да се блокират. Обикновено съобщенията траят няколко секунди, но се случва да са сложени и на целия филм и да са с голям размер. В зависимост от оборудването, качеството на такова копие може да бъде, както отлично, така и много лошо. Повечето такива издания се прехвърлят на VCD.

.:: DVD-SCREENER (DVDscr) ::.
Същото копие като горното, но свалено от промоционално DVD, но без екстрите. Съобщението за авторските права обикновено не е в черните ленти, което затормозява гледането на филма. Качеството е много добро. Обикновено се прехвърля на SVCD или DivX/XviD.

.:: DVDRip ::.
Копие на издадено DVD. Възможно е и да е промоционално, но качеството е превъзходно. DVD риповете се издават на SVCD и DivX/XviD.

.:: VHSRip ::.
Копие, свалено от VHS касета.

.:: TVRip ::.
Копия, записвани от телевизията през цифров кабел или предварителни излъчвания през сателит. Понякога също имат надписи за авторските права. PDTV се сваля през цифрова TV PCI карта, като дава много добри резултати. Обикновено копията излизат на SVCD, VCD, SVCD или DivX/XviD.

.:: WORKPRINT (WP) ::.
Това е копие от филм, който не е завършен. Може да липсват сцени, музика и качеството да не е много добро. Някои такива издания са много различни от финалния филм, а други може да имат допълнителни сцени, които после са изрязани. Могат да бъдат добро попълване на колекцията след като официално е издаден филма.

.:: DivX Re-Enc ::.
Това е филм, свален от оригинално VCD и е рекодиранan в малък DivX файл. Често се среща. Не си заслужава да се сваля, освен, ако не искате филм с размер 200 мегабайта. Избягвайте такива издания.

.:: Watermarks ::.
Много филми идват от Asian Silvers/PDVD (виж по-долу) и имат водни знаци или малко лого на тези, които са го свалили. Обикновено в някой от ъглите има инициали. Най-разпространените водни знаци са "Z" "A" и "Globe".

.:: Asian Silvers / PDVD ::.
Това са филми, пускани от източни незаконни разпространители и обикновено се купуват от същите групи, които ги представят за техни. Те са много евтини и се намират лесно в много страни. Приличат на PDVD изданията, но на DVD. Имат субтитри, които могат да се махат и качеството обикновено е добро. Свалят се като обикновените DVD, но се пускат във VCD формат.

.:: PROPER ::.
Правилата на играта са, че който издаде първото Telesync копие печели. Но, ако качеството не е достатъчно добро или не е направено както трябва, се пуска друго издание, като се добавя PROPER за да не се обърква с предното. Причината за пускане на такова копие трябва да се споменава в NFO файла.

.::LIMITED ::.
Филм с ограничено разпространение. Например в по-малко от 250 киносалона.

.:: INTERNAL ::.
Обикновено такива "вътрешни" копия се пускат от DVD групите обикновено, ако качеството е лошо или ако има вече няколко пуснати издания на филма.

.:: STV ::.
Направо на касета. Филмът не е излизал по киносалоните.

.:: ASPECT RATIO TAGS ::.
Означават формата на филма - *WS* за широк екран (Widescreen, 16:9) и *FS* за (Fullscreen, 4:3).

.:: REPACK ::.
Повторно оправено издание на вече пуснат филм, който е имал дефекти.

.:: NUKED ::.
ПОВРЕДЕН - повредено издание, например липса на звук или картина, неправилно конвертиран и др..

.:: Причини за обявяване на филм за повреден ::.
Ето основните причини, поради които филм може да бъде обявен за "ПОВРЕДЕН" (обикновено DVDRip): BAD A/R = лош формат на картината, например непропорционалост BAD IVTC = лошо конвертиране INTERLACED = черни линии при движение.

.:: DUPE ::.
ДУБЛИРАН - дублирано копие на филм, което вече съществува. Изтрива се.

Активен
Онези, които искат най-малко, са най-близо до боговете.
                                                                                Сократ

viktorspasov

  • Гост
Re:Видео Формати
« Отговор #1 -: Октомври 01, 2011, 08:34:52 am »
Това не мисля, че са видеоформати,а  видео релийз на даден филм.
Активен