www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 136337 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #405 -: Ноември 19, 2013, 05:53:38 am »

Имотите и влоговете ни правят бедни

Основната част от богатството на населението у нас са именно недвижимостите и депозитите в банкаБългаринът е беден, защото управлява лошо парите си. Фикс идеята да се купи собствено жилище, а спестените пари да се държат на влог в банка, е основната причина населението у нас да е бедно. Това заяви в лекция пред ученици от гимназия “Банкер” финансовият консултант с 15-годишен опит на капиталовите пазари Мариян Йорданов.

Основната част от богатството на населението у нас са именно недвижимостите и депозитите в банка.

Българинът държи имоти за рекордните 207 млрд. лв. (за сравнение годишният брутен вътрешен продукт на страната е 80 млрд. лв.) и спестявания (основно в банка и за пенсии в частен фонд) за около 40 млрд. лв.

На този фон вложенията в по-доходоносни, но и по-рискови инструменти като акции, книжа на взаимни фондове и други ценни книжа например са за едва около 1 млрд. лв. според анализ на УниКредит Булбанк към средата на 2012 г.

Статистика за инвестициите на физически лица в земеделска земя няма, но се знае, че те са единици, като се изключат наследствените имоти, които често не се управляват.

На този пазар участват главно адвокати и финансисти, които са наясно с възможностите за печалба от търговията със земя. Още по-малко са хората, които се решават да инвестират в собствена предприемаческа дейност, макар и на дребно.

 “Слабата финансова култура не позволява на българина да погледне отвъд депозита и жилището. За съжаление хората рядко имат задълбочено мислене и анализ, когато става дума за парите им. Те трябва да разберат, че инвестирането в пасиви, т.е. нещо, което купуват, а след това изисква да харчат още пари за него като колите и жилищата, трябва да е минимално. В същото време трябва да се търси възможност за печалба от собствен или чужд бизнес”, обясни пред учениците Йорданов.

България е в челото на класациите за притежаване на лично жилище в ЕС и това директно показва защо сме бедни според Мариян Йорданов. За тази тенденция има социално-исторически причини, но тя е израз на философията човек да си гарантира поне минимално ниво на сигурност и защита в трудни времена - поне да има къде да живее. Тя обаче в никакъв случай не е предпоставка за по-добро финансово състояние.

Любовта по инвестирането в жилища често е тежък воденичен камък, защото блокира огромна сума пари, които не носят печалба, а само разходи за ремонти, твърди Йорданов. У нас има много случаи на големи жилища, купени или строени “за децата”, които обаче са емигрирали, и самите апартаменти стоят празни. Или баби обитават сами къщи от по 200 кв.м.

По думите на финансиста понякога е много по-разумно от финансова гледна точка човек да живее под наем, отколкото да блокира бъдещите си доходи за 20 г. напред в банков кредит за жилище. Освен че блокира капитал, притежаването на собствено жилище създава илюзорната представа, че човек е състоятелен, поради което такива хора обикновено спират да са инициативни и да мислят за подобрение на финансовото си състояние.

Друг проблем при жилищата е, че те се обезценяват. Това става не само заради амортизацията, но и заради промяна в статута на града или квартала, в който са разположени. Например в момента жилищата в Плевен, Видин, Враца и други градове са евтини, а селските къщи в Северна България вървят по едва около 2000 лв. Няма гаранция, че това, което човек купува днес, ще струва добри пари след 30 години. То едва ли ще победи инфлацията и освен това има риск градът да се обезлюди и така да смъкне цените на жилищата.

Според изследвания на НСИ много от областите у нас, сред които Ловеч, Смолян, Разград, ще загубят 66% от населението си в следващите 50 години. Прогнозите за област Пловдив са за спад на населението с 36%, за област Варна - с 14%, а за Бургас - с 21%. Ръст ще има само в София. Малцина обаче се интересуват от прогнозите и смело купуват жилища в малки градове. Това е по-скоро вграден рефлекс в народопсихологията ни.

“Вместо да се купи пасив като голямо жилище или скъпа кола, с трудно изработени пари е много по-рационално да се купи актив, който да носи доход и едва след това с този доход да се купи пасив. Покупката на пасиви убива благосъстоянието”, убеден е Йорданов.

По думите му не е разумно човек с 1500 лв. заплата да купи на кредит за три години например скъп автомобил за 20 000 лв.

“Човек, без да разбира, става финансов роб на този автомобил, защото той се обезценява с 10-15% годишно, лихвата по кредита му ще е към 5000-10 000 лв., застраховките са към 1200 лв. годишно, данъкът е 200-300 лв., винетките - 200 лв., бензинът - 2000-3000 лв., гаражът - между 100 и 500 лв. А само след 3-4 години употреба автомобилът ще струва вече 4000-5000 лв.”, посочи Йорданов.

Според финансиста депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция. “За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо, предварително трябва да сте обмислили какво искате да купите, защо и на каква цена. Второ, трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите информационния поток. И трето, трябва да имате парите, с които да участвате”, обясни пред учениците Мариян Йорданов.

По думите му покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене, мислене и правене на планове. Важно е обаче списъкът с идеите за правене на пари да е реалистичен за житейската и професионалната ситуация на съответния гражданин. Йорданов даде пример с българин, който в миналото е работел като нощен рецепционист в австрийски хотел. Човекът забелязал, че в близката до хотела дискотека посетителите всяка вечер търсели място, за да си оставят връхните дрехи. Той наел помещение наоколо и го превърнал в гардеробна. Сега има лицензирана собствена гардеробиерска фирма с 35 работници, която обслужва над 100 заведения и хотели във Виена.

Ако човек разполага само със своето време и способности, той може да изкарва например 1000 лв. на месец. Ако обаче същият гражданин има акции в добри компании, които му носят по още 1000 лв. дивидент на месец, както и земеделска земя с рента още по 1000 лв. на месец и депозити с лихва по 1000 лв., той ще изкарва 4000 лв. От тях 2000 може да реинвестира в активи и скоро ще има по 5000 лв. на месец.

“Това е разликата между богатите и бедните. Богатите имат пари (активи) и ноу-хау, които работят за тях. Бедните имат само двете си ръце. Така че, ако нямате много пари, гледайте да създавате активи, били те малък бизнес, образование или дори сметка за обяд с ценни хора”, съветва Йорданов.

Aкции се купуват, когато никой не го прави

Вложенията в акции на фондовата борса са един, но далече не единствен вариант за управление на парите на домакинствата. Проблемът е, че те са инвестиция със значително по-висок риск. Което значи, че не просто могат да не доведат до печалба, но могат да натрупат и загуби. Особено за хората, които таят надежда единствено за бързо забогатяване и не желаят да се учат.

Начинаещите рядко правят анализ за инвестицията. Обикновено купуват акции на “големи” и “стабилни” компании, без да си дават сметка, че дори това да е така, акциите на дружеството могат да поевтинеят например десет пъти.

Психология

“Инвестирането е трудно, защото е антиинтуитивно. Това значи, че трябва да се инвестира, когато никой друг не го прави. Хората обикновено правят точно обратното - купуват акции, имоти, бизнеси, когато пазарът е на върха и съответно стане модерно, почва да се обсъжда по форумите и медиите. А всъщност точно тогава трябва да се продава”, смята консултантът Мариян Йорданов.

По думите му успехът в борсовите игри е заразителен и дори опитни играчи не могат да се измъкнат от неговите уловки. Те често купуват, когато цените на акциите вече са високи, защото просто не могат да излязат от “казиното”. Когато книжата реално започнат да поевтиняват, инвеститорите купуват ожесточено, защото изпадат в заблудата, че получават “промоция”.

Не са един и два примерите на играчи, стартирали на борсата с 50 000 лв., стигнали до 1 млн. лв., които впоследствие губят и свършват дори със загуба.

“Грешка е да търпиш големи загуби. Всеки трябва да има ниво, на което да излезе от инвестицията дори на загуба, защото загуба от 50% се покрива с печалба от 100%. Но допуснеш ли загуба от 90%, след това ще трябва да направиш удар с 1000%”, смята Йорданов. Другата голяма грешка според него е да се удвоят вложените пари.

Срок

Според финансиста не е вярно, че дългосрочните инвестиции, поне що се отнася до акциите, са печеливши. Много зависи от периода, който се гледа, но в Япония от 1990 г., както и в Западна Европа, САЩ и Китай от 2000 г. насам няма ръст на акциите, а просто големи движения в цените нагоре и надолу. Разбира се, ако се проследи по-дълъг период - от 1950 до 2000 г., изводите ще бъдат други, но при всички случаи е важно да се намери точният момент за покупка и за продажба.

“Моментът бие фундамента”, твърди анализаторът. По думите му един и същ актив може да бъде купен до 10 пъти по-евтино, ако това стане в подходящия момент - например в криза или при случайна разпродажба.

Бързина

Освен това не големият, а умният и бързият печелят на борсата, убеден е финансистът. По думите му по-голяма доходност се постига с малко пари, но човек трябва да инвестира в правилните контакти, четене, анализиране и т.н. В противен случай той може да загуби пари дори в началото да е имал късмет.

Тото

Факт е например, че много от тото милионерите по света и у нас впоследствие се пропиват, отдават се на пороци, развалят си семействата си и накрая фалират, губейки всичко, дори и това, което са притежавали преди печалбата.

“Проблемът им е, че купуват много пасиви с парите от печалбата. Например купуват кола, къща, бизнес, дават пари на познати, вдигат размера на текущите си разходи. Но когато свежите пари свършат и бизнесът започне да буксува, случайният милионер губи състоянието си”, посочва финансистът.


                                                                                                                             pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #406 -: Ноември 19, 2013, 06:14:06 am »

ИПИ: Къде е България в международните класации

Институтът предлага 87 мерки за реформиране на социално-икономическите взаимоотношения в странатаЗа пета поредна година Институтът за пазарна икономика, с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман", прави преглед на редица международни индекси и анализира мястото на България в тях, съобщават от ИПИ.

Резултатът на България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз показва доста разнопосочно представяне - в отделни класации страната се представя добре, но в други изостава значително.

Слаби резултати (между 40-60%) имаме в индексите за възприятие на корупцията и този за право на собственост. Оценката на България е едва половината от максималната и далеч от тази на първенеца в ЕС и за двата индекса - Финландия.

Посредствени резултати (между 60-70%) – индексите за конкурентоспособност, отворен бюджет, икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес класират България по-близо до първенците както в ЕС (Финландия, Великобритания и Дания за последните два индекса), така и в света.

Добри резултати (70-80%) – в индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие България се представя добре, като оценката ѝ е около 3/4 от максималната и доста по-близо до тази на водещите страни в ЕС - Финландия и Холандия.

Международният опит, както и този на страната, показва, че пътят към настигането на първенците минава през смелото реформиране на социално-икономическите взаимоотношения в страната, смятат от ИПИ.

Институтът предлага 87 мерки за реформиране на социално-икономическите взаимоотношения в страната. В Националния пресклуб на БТА Десислава Николова - главен икономист в ИПИ заяви, че тези мерки ще доведат до повече инвестиции и икономически растеж, които пък ще осигурят по-високи доходи на хората.

ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, облекчаване на изискванията за полагане на нощен труд, премахване на държавните субсидии в земеделието, железниците и пощите, както и отмяна на данъците с ниска ефективност - върху дивидента, наследството и върху лихвите.

Експертите в ИПИ настояват за разбиване на мопопола на НЗОК и на пенсионната система. Според тях съдебната власт се нуждае от истинска независимост. Сред предложенията са намаляване на административните структури и на заетите в администрацията, иска се бърза и прозрачна приватизация и ускоряване на концесионирането на инфраструктурни проекти Все още има много рискове пред икономическия растеж в България.

Публичните дългове на страните от Европейски съюз продължават да се увеличават, макар и по-бавно като средните нива на дълга в ЕС са вече 90 процента от БВП. Няма изгледи социалното напрежение в България да затихва, предсрочните парламентарни избори са напълно възможни, а в бюджета няма буфери които да отчитат подобни рискове, посочиха от ИПИ.

Освен това България се превръща в страна, пристрастена към дефицитното харчене, тъй като 2009 година държавният бюджет е на дефицит. Фискалният резерв е на минимум и остава възможността само да се теглят кредити, защото и с приватизация не могат да се съберат достатъчно пари. Не трябва да се успокояваме от ниското ниво на дълга, защото например Румъния фалира при дълг от 16 процента от БВП, каза Десислава Николова.

В ИПИ са доста обезпокоени от предлаганите промени в Закона за банките и от увеличаване не правата на потребителите. Тези промени само ще оскъпят кредитния ресурс, смятат експертите.

                                                                                                                              vesti.bg
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +927/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17840
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 31.0.1650.63 Chrome 31.0.1650.63
Re:Икономика и финанси
« Отговор #407 -: Декември 09, 2013, 07:00:15 pm »
Парламентът прие Бюджет 2014Парламентът прие на второ четене Закона за държавния бюджет за 2014 г. Общата рамка на бюджета предвижда сумата от 19 262 702 100 лв. да е за приходи, помощи и дарения. Заложените разходи са в размер на 9 899 567 000 лв. За бюджетни взаимоотношения (трансфери) - нето 9 794 672 600 лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз е 904 690 300 лв.

Средствата от резерва по ал. 2 за икономически растеж и държавност в размер на 640 млн. лв. ще се разходват въз основа на акт на Министерския съвет, както следва: - за публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" в размер до 500 000 хил. лв.; - за структурни мерки и програми за развитие на образованието в размер до 100 000 000 лв., в това число до 22 000 000 лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища, определена в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда и за увеличение на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни професионални направления; - за програми за развитие на иновациите в размер до 20 000 000 лв.;
- за бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили в размер до 20 000 000 лв.

Между първо и второ четене на закона депутатите намалиха държавната субсидия за партиите с 1 лв. на получен глас и от 2014 г. субсидията ще е 11 лв. за глас. Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18,0 млрд. лв. Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. ще е в размер на 4,5 млрд. лв.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, ще е 4,4 млрд. лв. Министерският съвет ще може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 3,9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет освен дълга по чл. 67, ал. 1, ще може да проведе преговори и сключи с Европейската инвестиционна банка споразумение за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на Европейския съюз, за периода 2014-2020 г. при условие за последваща ратификация.
Депутатите въведоха данъчно облекчение за хората с минимални доходи. Физическите лица ще могат да ползват данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата.
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #408 -: Декември 12, 2013, 08:38:09 am »

Удължиха срока за стари дългове
Отписваме задължения по давност още годинаСрокът за отписване на стари задължения се удължава с една година, съобщиха от НАП.

Според промените в Данъчно-процесуалния кодекс всеки с дългове, на които е изтекла погасителната давност - тоест отпреди януари 2008 г., може да подаде възражение в Агенцията по приходите до края на следващата година.

Досега срокът бе до Нова година. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.

От началото на месеца е променен и редът за погасяване на задълженията за данъци и осигурителни вноски, напомнят от НАП.

Правилата са първо да се погасяват главниците с изтекъл срок за плащане и чак след това лихвите по тях. По този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.

Досега дълговете се погасяваха по реда на възникването им.

                                                                                                                                pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #409 -: Декември 12, 2013, 08:44:05 am »

Електронна система ще отчита щети по застраховките

Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев

Единна електронна система за регистриране на щети по застраховките на автомобилите в реално време, ще заработи до няколко месеца у нас. Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев.

Системата ще помогне за въвеждането на гъвкави форми на застраховане. Една от тях е системата "бонус-малус", която ще позволява на застрахователните компании да предлагат по-ниски цени за автомобилните застраховки на шофьори, които не са причинявали пътни инциденти през годината.

До март 2014 г. се очаква да бъде технически готова и изпробвана системата, в която всички компании ще съобщават за щетите по полиците "Гражданска отговорност" и "Автокаско".

Системата ще заработи изцяло до края на първото полугодие на 2014 г. Богоев обясни, че за да заработи системата е необходима промяна в Кодекса на застраховането, която ще бъде предложена от КФН на финансовото министерство.

По думите му работещият в момента регистър за отчитане на застраховките по "Гражданска отговорност" не функционира правилно и създава предпоставки за избягване на плащането на застраховката.

Към момента близо 86% от регистрираните автомобили в България имат задължителна застраховка. Средната й цена към ноември 2013 г. е 219 лв.

                                                                                                                                    pariteni.bg
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +927/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17840
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 31.0.1650.63 Chrome 31.0.1650.63
Re:Икономика и финанси
« Отговор #410 -: Декември 24, 2013, 02:51:30 pm »
Русия купи украински облигации за $3 млрд.Русия купи първия транш украински суверенни облигации на стойност 3 милиарда долара. Това съобщи руският премиер Дмитрий Медведев на среща с украинския си колега Микола Азаров в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.
Азаров потвърди, че националната банка на Украйна вече е получила средствата.
Заемът в размер на 3 милиарда долара от руския Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) е част от спасителния план на стойност 15 милиарда долара, одобрен на 17 декември от президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович, посочи вчера руският министър на финансите Антон Силуанов.
Освен заема от 15 млрд. долара, Путин обеща на украинския си колега да намали с една трета цената на доставяния в Украйна руски газ. Азаров неведнъж заяви, че без споразумението с Русия Украйна е била заплашена от фалит и че то не заплашва украинската независимост, както твърди опозицията.
Русия и Украйна разчитат да възстановят предишните си търговско-икономически отношения, отбелязва днес ИТАР-ТАСС и цитира Микола Азаров, заявил, че страните се надяват още през 2014 г. да достигнат равнището от 2011 г.
"Това е извънредно важно за нас. Това означава работни места, приходи в бюджета, работа за предприятията", подчерта украинският министър-председател. На днешните преговори страните ще обсъдят и финансовото сътрудничество помежду си, и "обширни планове" за бъдещето, заяви Дмитрий Медведев.
Руският премиер обаче не посочи кога федерацията ще изкупи нов транш от украинския дълг, отбелязва Асошиейтед прес.
Междувременно стана ясно, че млечните продукти, произведени в Литва, скоро ще се върнат на руския пазар, съобщи руският регулатор "Роспотребнадзор". Същото важи и за сладкарските произведения на Украйна, спрени в края на юли.
Анна Попова от агенцията обяснява, че литовската страна много сериозно се отнесла към премахването на проблемите, които руската страна посочи.
Санкциите срещу литовските млечни продукти от октомври бяха заради откриване на фталати, използвани за подсилване и еластичност на пластмасови изделия.
Според агенция "Ройтерс" обаче става дума за използване на търговско ембарго за политически средства - срещу временния председателстващ ЕС и домакин на срещата във Вилнюс в края на ноември, където Украйна трябваше да подпише асоцииране със съюза.
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #411 -: Януари 01, 2014, 08:33:10 pm »

Данък "богати" вкарва 500 милиона в хазната

Суровите разчети са правени при налог от 15 или 20 процента за доходите около 3000 лв.Между 400 и 600 млн. лева ще влязат в хазната при въвеждането на прогресивното подоходно облагане от 2015 година. Това съобщи за "Стандарт" соцдепутатът Румен Гечев, зам.-председател на икономическата комисия в парламента.

Суровите разчети са правени при налог от 15 или 20 процента за доходите около 3000 лв. По думите му новият налог може да вкара половин милиард лева в бюджета, които да бъдат насочени към образование, здравеопазване и въобще подобряването на обществените услуги.

"Ако прагът е над 4500 лв., то ефектът няма да е толкова осезаем", коментира още Гечев. И допълни, че към по-висок налог от 15% ще трябва да засегне хората с доходи над 2000-2700 лв. Под този праг заплатите ще се облагат с 10 процента и само горницата ще бъде с по-висока ставка, така че хората няма да усетят толкова рязко вдигането на данъка, обясни Гечев.

Той припомни, че БСП е взела решение за връщането на прогресивното подоходно облагане още на конгреса си миналата година и няма нищо по-естествено да се върви в тази посока, като се търси дебат с останалите политически сили в парламента.

"Над 90 процента от държавите са с прогресивен данък, връщането му е необходимо и от икономическа гледна точка", заяви Гечев. По-рано от ДПС и ГЕРБ дадоха да се разбере, че няма да подкрепят идеята на червените. И са против отпадането на десятъка.

"Пътната карта не е да се спори с ДПС, а като партии, които подкрепяме правителството, да си поставим задача през следващата година за намаляване на сивата икономика и ограничаване на контрабандата, коментира и председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски (БСП).

Докато тече този процес, през 2014 година можем да започнем и разговорите за въвеждането на пропорционалното облагане, каза още той.

От следващата година се въвежда техника, която не е на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход за най-бедните. Те ще получат обратно от държавата платените през 2014 година данъци през 2015 година.

Така ще има група, която на практика е с 0 процента налог, друга - с 10 процента, и трета - с по-високи доходи, които над определен праг ще се облагат с по-висока ставка, обясниха експертите на "Позитано" 20.

                                                                                                                                       pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #412 -: Януари 04, 2014, 07:03:35 am »

10 неща, които не трябва да купуваме през 2014 г.

Модата на някои технологии отминава и те са заменени от други по-практични и по-ефективни устройстваИкономическият сайт Market Watch класира 10 технологии, които залязват и за които не е необходимо хората да си дават парите през новата година.

1. Кабелна телевизия

Разцветът на кабелната телевизия си отива. От 2004 г. насам абонатите все повече намаляват. Данни на изследователската компания IHS показват, че през 2014 г. се очаква абонатите на кабелни телевизии да намалеят с 1.3 млн. Спадът се дължи от една страна на потребителите, които преминават на по-евтини услуги като Hulu Netflix NFLX. Те осигуряват голяма част от същите програми. Другата причина е интернет, където потребителите могат да се гледат повечето от предаванията, новинарски програми и спортни игри, както и филми, директно на телевизорите.

2. Стационарни телефони

Все по-малко домакинства държат да имат стационарен телефон. Безжичните телефони са предпочитани от потребителите.

3. GPS устройства

Навигационните системи също отчитат значителен спад сред потребителите. Необходимостта от тази услуга все още съществува, но потребителите могат да я получат много по-евтино. Повечето смартфони притежават приложения, които водачите могат да използват, за да се придвижват, или могат да си изтеглят безплатно. От друга страна много нови коли се предлагат с вградени навигационни системи.

4. DVD и Blu-ray плейъри

Продажбите на DVD и Blu-ray плейъри през 2012 г. са спаднали с 20% спрямо 2011 г. по данни на изследователска компания SNL Kagan. Според експертите, потребителите все повече използват интернет-базирани услуги, а геймърите - конзоли като Xbox и One PlayStation4.

5. Хотелски стаи

Тъй като все повече туристи резервират почивки, търсенето на хотели се увеличава, съответно и цените на стаите за нощувка. По-евтина алтернатива е резервиране на апартаменти или къщи на по-ниски цени и с по-голямо пространство. Това е една полезна и разходно-ефективна алтернатива за големи групи или семейства с малки деца.

6. Телефони с двугодишни договори

Закупуването на телефон с двугодишен договор създава повече проблеми, отколкото ползи за потребителя, тъй като в рамките на този период договорът не може да се променя, без да се плати допълнителна такса. В повечето случаи с малък шрифт в плана се казва, че месечната цена ще е по-висока от първоначалната, която потребителят плаща.

7. Настолни и преносими компютри

Настолните и преносими компютри губят позиции на пазара пред таблетите през последната година, които изпълняват същите функции - възпроизвеждане на музика, споделяне на снимки, уеб сърфиране. От друга страна таблетите се предлагат по-евтино, по-леки са и по-удобни за движение.

8. Допълнително място за краката в самолета

В последните няколко години честа практика е заплащане за допълнителна екстра за краката при полет. Подобна услуга струва между 100 и 200 долара. За тази цена пътниците могат да си закупят билет за бизнес класа, където седалките са много по-удобни и услугата е от по-висок калибър.

9. Кредитни карти с точки или мили програми

Много издатели на кредитни карти са се развихрили в последните няколко години с предложения за различни награди програми, които се състоят от точки или мили. За да получат своите награди програми обаче потребителите трябва да харчат повече, за да получат "безплатно наградата". Много от тези карти идват и с годишни такси, които варират от 30 до 75 долара.

10. Цифрови камери

Модата на малкия размер и елегантен външен вид на цифровите камери вече си отива. Потребителите, които искат висококачествени снимки, се насочват към по-големите DSLR (цифрови огледално-рефлексни) фотоапарати. Други предпочитат да разчитат само на едно приспособление - техният смартфон.


                                                                                                                                        pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #413 -: Януари 04, 2014, 07:15:29 am »

До 30 април работим за правителството

Tова е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе сиТочно до 30 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2014 година. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по света е известна като Tax Freedom Day, се казва в анализ на Института за пазарна икономика.

През настоящата година денят на свобода от правителството се пада точно преди т. нар. "Ден на труда" – традиционно неработен ден.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

Ако продължим със символичната сметка, то от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат "освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме "дни за отработване".

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с прогнозния БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството.

Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

През 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2014). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. Използването на официалните прогнози на правителството е най-коректният начин да се направи тази сметка, но това не означава, че реалността ще бъде точно такава.

Например, при пресмятането на датата за 2010 г. също бяха използвани официалните прогнози, но те се разминаха сериозно с реалностите – сривът на приходите и появата на дефицит премести деня доста по-рано от първоначално очакваното.

Какво означава това за българина?

Нормално, сметките по-горе представляват средни стойности, които носят малко информация за всеки отделен човек. Данъчната тежест в България е различна за отделните хора, като основната тежест пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.

За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

Има ли повод да празнуваме?

Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода през последните години. Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен, запазване на осигурителното бреме, но покачване на минималните и максималните осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически, върху застрахователните премии, върху лихвите), както и сериозно квази-данъчно бреме.

Всичко това иде да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си, често за сметка на другите, които се разсейват и не плащат.

И все пак всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин. Най-много дни през 2014 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 36 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена.

                                                                                                                                                 pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #414 -: Януари 05, 2014, 07:35:06 am »

Обвързват Гражданска отговорност с нарушенията на пътя

До края на първото полугодие на 2014-а в страната трябва да заработи единна електронна система

От следващата година шофьорите няма да могат да избират най-евтината цена за Гражданска отговорност.

Причината е, че до края на първото полугодие на 2014-а в страната трябва да заработи единна електронна система за отчитане на щети по автозастраховките. Подобни изисквания все още не са задължителни.

Поради тази причина застрахователите масово предлагат промоционални оферти, които са по-евтини спрямо предходните месеци в последен опит да спечелят повече клиентите. Отдавна отмина времето, в което застрахователите печелеха клиентите с подаръци, като безплатно гориво, алкохол или мобилни телефони.

Според брокери в момента единствено по-ниската цена на Гражданската отговорност грабва вниманието на българина. 

"Около 20-30% от застрахованите автомобили сключват тази полица в края на годината, то тогава забелязваме, че застрахователите се стремят наистина да предложат максимално ниска стойност на полицата, докато през останалото време плавно вдигат нагоре цените," обясни Светлин Пенев, застрахователен брокер.

Все повече се развива и продажбата на застраховки през интернет. За целта е нужно да въведете данните на автомобила и да направите заявка, като избирате най-изгодната оферта. Плащането става на куриер, който ще ви даде полицата. Цената и в момента се определя от кубатурата на двигателя, стажа на водача и от региона, в който е регистрирано превозното средство. 

"Например за София цената на полицата е по-скъпа от другите големи градове, които попадат във втора група и във всички останали населени места, които се отнасят към трета група, където стойността на полицата е най-ниска," уточни Светлин Пенев, застрахователен брокер.

По данни на Комисията за финансов надзор покритието на задължителната автозастраховка в момента обхваща 86% от автомобилите, а според изискванията на ЕС, то трябва да покрие 90 на сто от превозните ни средства.

У нас Гражданската застраховка се прави върху автомобила, докато световната практика е полицата да се прави за водача. Комисията за финансов надзор вече подготвя законопроект, според който водачите на моторни превозни средства с по-малко провинения на пътя ще плащат по-евтина застраховка Гражданска отговорност.

Моделът е известен под името “бонус-малус”. Системата ще бъде технически готова и изпробвана през март. За да влезе в сила обаче е необходимо да се направят промени в Застрахователния кодекс, които трябва да бъдат внесени в парламента от Министерството на финансите.

                                                                                                                                      pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #415 -: Януари 06, 2014, 07:28:24 pm »

Обхватът на "Гражданска отговорност" пак тръгна надолу

1922 искания за изплащане на обезщетения са били отправени към Гаранционния фонд през миналата годинаВъпреки че към края на всяка година обикновено се наблюдава увеличение в броя на полиците по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", броят на застрахованите автомобили в последните дни на 2013 г. осезаемо е намалял.

От Гаранционния фонд съобщиха, че по предварителни данни към последния ден на 2013 г. полицата са сключили едва 83.73% от българските шофьори.

Покритието на "Гражданска отговорност", изглежда, отново тръгва надолу, след като в края на юни миналата година застрахованите автомобили достигнаха рекордните за страната ни 85.39%.

За ръста тогава вероятно е допринесъл увеличеният трафик през пролетта и лятото, когато по пътищата излизат немалко шофьори, които не използват автомобилите си през зимата, и сключват застраховката. Често тя е на разсрочено плащане и вноските се издължават само за времето, когато автомобилът е в употреба.

Година по-рано, в края на 2012 и началото на 2013 г., застрахованите автомобили бяха едва около 74-75%. Но и в момента покритието на "Гражданска отговорност" не е достатъчно високо, тъй като ЕС изисква от държавите членки поне 90 на сто от автомобилите в страната да имат тази застраховка.

Точно заради това България продължава да е застрашена от европейски мониторинг, който би могъл да доведе до ново поскъпване на полицата.

Причината е, че средставата с които да гарантират изплащането на полиците Брюксел ще задължи родните застрахователи да осигуряват много по-големи банкови гаранции при застрахователни събития у нас и в Европа.

Глобите за шофьор с автомобил без застраховка са между 400 и 600 лв. за физически лица и до 5000 лв. за фирми. При повторно нарушение санкциите са съответно до 2000 лв. и до 10 000 лв.

Предявените претенции за изплащане на обезщетения през 2013 г. са били общо 1922, съобщиха още от Гаранционния фонд. Към него се насочват претенциите при произшествия, при които автомобилите нямат "Гражданска отговорност". От исковете за обезщетения 1565 са били за имуществени вреди, а 357 са за неимуществени.


                                                                                                                                              pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #416 -: Януари 07, 2014, 02:51:44 pm »

България с най-висок дял сива икономика в Европа

Хърватия е с дял на сива икономика, какъвто има и в Румъния - 28,1%. Най-малък дял на сивата икономика е отчетен в Швейцария - 7,1%Делът на сивата икономика сред европейските държави е най-голям в България - 31,2%, което се равнява на 12,8 млрд. евро.

Това показва проучване на международната консултантска компания "Ей Ти Кърни" (A.T. Kearney).

Делът на сивата икономика в Румъния през 2013 г. представлява около 28,4% от брутния вътрешен продукт, което се равнява на 39,5 млрд. евро - почти колкото цялата икономика на България, показват още данните от проучването.

Хърватия е с дял на сива икономика, какъвто има и в Румъния.

Най-малък дял на сивата икономика е отчетен в Швейцария - 7,1%, което се равнява на 36 млрд. евро.

Проучването показва, че държавите насърчават осветляването на икономиката чрез намаляване на размера на социалните осигуровки.

                                                                                                                                        vesti.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #417 -: Януари 12, 2014, 08:21:57 am »

7 милиона туристи в България през 2013Близо 7 милиона туристи са посетили България през миналата година.
През 2013 г. страната ни е постигнала своеобразен рекорд и за първи път приходите от туризъм ще надхвърлят 3 милиарда евро. Това обяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, цитиран от в. "Стандарт". Според него тази година се очакват 8,2% повече нашенци и чужденци да разпускат в зимните ни курорти.
През 2014 г. икономическото министерство си е поставило за цел да се достигне до ръст от 3% на заетостта на легловата база у нас. Освен това се очаква и увеличаване на приходите с около 2% и ръст на посещенията от чужденци с 4%. Според Бранимир Ботев обаче броят на туристите ще надвиши заложените прогнози.
Последните анализи на световната ски асоциация показват, че България има възможност за петкратно увеличение на потенциала си за ски туризма. В момента страната ни е четвъртата най-желана зимна дестинация за Европа. "Хубавото е, че България предлага много разнообразни туристически продукти", каза още Ботев. И допълни: "За малка страна като нашата имаме топло море и пет планини с огромен потенциал за зимен туризъм". Зам.-министърът на икономиката добави, че 13,6% от БВП на страната се дължат на туризма.

                                                                                                                                              vesti.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #418 -: Януари 12, 2014, 08:25:40 am »

Минималната заплата става 420 лв. през 2016

Това показват опреснените сметки на правителството за следващите три годиниПрез 2016 минималната работна заплата у нас ще достигне 420 лева. Това показват опреснените сметки на правителството за следващите три години.

Най-ниското възнаграждение за работещите ще се увеличава с по 40 лева годишно, става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, цитирана от "Преса".

Освен минималната заплата скок ще има и за максималната пенсия. Плановете са до 2016 тя да достигне 980 лева. Таванът до края на миналата година бе 770 лева, а от 1 януари се вдига на 840 лева.

Сред промените, които се планират за следващите години, е и увеличението на акциза на цигарите – до 2016 той ще стигне 162 лева за 1000 къса, а в момента е 148 лева.

В бюджетната прогноза кабинетът обаче не е променил макроикономическите параметри.

Плановете са през тази година недостигът в хазната да достигне 1,8 на сто от БВП. Дупката в бюджета ще се свива до 1,1 на сто от БВП в края на 2016.

                                                                                                                                                   pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 26.0 Firefox 26.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #419 -: Февруари 11, 2014, 06:28:26 am »

Финансовото министерство готово с алтернативи на единната сметка

Първият вариант, подготвен от МФ, е замяна на единната сметка с четири отделни сметки. Вторият вариант е да има една сметка с четири кода за плащане
Министерството на финансите и НАП ще предложат промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, съобщи пред журналисти Людмила Петкова, заместник-министър на финансите след среща с представители на работодателски и синдикални организации в МФ.

С решение на КС от 4 февруари са обявени за противоконституционни решенията за промяна на разпоредбата на чл. 169, ал. 4 и за отмяна на разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Измененията са направени от 41-то Народно събрание в края на 2012 г.

Първият вариант, подготвен от МФ, е замяна на единната сметка с четири отделни сметки - за данъци, за задължителни осигурителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Вторият вариант е да има една сметка с четири кода за плащане. Българската стопанска камара вече се е съгласила с първия вариант - с четири отделни сметки. Той е по-лесен и с по-малка административна тежест за бизнеса, смята Петкова. Надяваме се и останалите организации да го одобрят, допълни тя.

Министерството на финансите е подготвило и в момента съгласува промени в член 169, алинея 4 и член 179, алинея 1 от ДОПК. С тях данъчната администрация ще съобрази работата си с решение на Конституционния съд.

Промените в кодекса ще бъдат внесени до ден - два в Народното събрание. С тях се дава се право длъжниците да избират кои задължения погасяват, но само преди започване на принудително изпълнение.

Тоест, длъжникът казва кое задължение погасява - за данъци, за задължителни осигурителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Това ще става по ред, формат и начин, определен със заповед на министъра на финансите. Предвижда се тази заповед да бъде публикувана на страницата на МФ и на НАП.

Второто основно нещо в промените на кодекса е въвеждане на преходен период, в който лицата, внесли суми без да уточняват кои задължения плащат, да могат да посочват кои сметки погасяват.

Mинистър Петкова беше категорична, че с промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс няма да има проблеми с плащанията и с трансфера на пари към НЗОК и НОИ.

                                                                                                                                               vesti.bg
Активен