www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 123261 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sppaiki

 • V.I.P.
 • Карма: +58/-46
 • Неактивен Неактивен
 • :Май 08, 2009, 01:24:25 am
 • Публикации: 2160
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 19.0 Firefox 19.0
България има енергийно най-неефективната икономика в ЕСБългария е страната с най-неефективната в енергиен план икономика, констатира служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV.

Експертът, който работи за Европейската климатична организация, преди да заеме политическата позиция в правителството на президента Росен Плевнелиев, посочи, че проблем на българската икономика е начинът на експлоатация на отпадъците.

Юлиан Попов коментира и приоритетите в ресора си. Той заяви, че няма да реши окончателно спора за разширяването на ски-зоната в Банско между местните граждани и екологичните организации. По думите му, в основата на този проблем са несъвършенства, залегнали в първоначалния концесионен договор. Служебният екоминистър обаче има амбицията да разговаря с всички засегнати страни, а преди края на мандата си да ги срещне.

„Въпросът за шистовия газ няма да бъде „горещият картоф” в моите ръце през следващите три месеца,” каза Юлиан Попов, но подчерта, че към въпроса за енергийната независимост не трябва да се подхожда „националистически”.

Министърът изтъкна, че е привърженик на фиксираните мандати. По думите му, от 1997 г. България се развива стабилно именно защото правителствата са довършвали 4-годишните си мандати. Затова според Юлиан Попов след изборите на 12 май трябва да се формира кабинет, за да се осигури политическа стабилност.

Екоминистърът в служебния кабинет разказа, че живее в Лондон със съпругата си и двете си деца на 15 г. и 16 г. Член е на Управителния съвет на фондация „Елизабет Костова” и на Борда на директорите на Американския университет в Благоевград, бил е сред създателите на Нов български университет.

Той разказа, че е бил поканен за поста в служебния кабинет, докато вечерял кебапчета в един ресторант в румънската столица Букурещ. След като изнесъл лекция на енергиен форум на високо равнище, му се обадили от президентството. Юлиан Попов първо се обадил на съпругата си, която го подкрепила в решението му.

„Дълбоко вярвам в икономическата инициатива на индивида, но и в необходимото чувство за сигурност и доверие към институциите,” каза в заключение служебният министър на околната среда.www.btvnews.bg
Активен

sppaiki

 • V.I.P.
 • Карма: +58/-46
 • Неактивен Неактивен
 • :Май 08, 2009, 01:24:25 am
 • Публикации: 2160
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 19.0 Firefox 19.0
НКЖИ договори 46 международни товарни влакови трасетаОт 18 до 21 март 2013 г. в Любляна, Словения, се проведе международна конференция на Forum Train Europe за разработване на трасета през граничните железопътни преходи на България.

По време на срещата, от поделение „Управление на движението на влаковете и капацитета" към НКЖИ, бяха разработени, договорени и подписани 46 международни товарни трасета за график 2013 - 2014 г. с превозвачите: БДЖ „Товарни превози", БЖК, „ДБ Шенкер Рейл България", международни партньори и спедитори.

Очакваните обеми за годината са 2.2 млн. влаккилометри, 2.820 млрд. брутотон километри. На база тези разчети НКЖИ очаква приходи от инфраструктурни такси в размер на 12.5 млн. лв.

Участниците в конференцията разгледаха и новите прекъсвания за 2013 г. по ОП „Транспорт", за които също бяха разработени вариантни разписания на влаковете.
Във връзка с предстоящото откриването на Дунав мост 2, бе договорено трасе на превозвача „ДБ Шенкер Рейл България", от 1 юли т.г.www.news.bg
Активен

Aixani77

 • V.I.P.
 • Карма: +16/-7
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 06, 2010, 08:00:41 pm
 • Публикации: 149
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Opera 9.80 Opera 9.80
Re:Икономика и финанси
« Отговор #392 -: Юли 03, 2013, 12:20:29 pm »
БНБ предупреждава: Растат лихвите по депозитите

Световната тенденция е такава и тя няма да подмине България


Идва краят на евтините кредити, лихвите тръгват нагоре. Световната тенденция е такава и тя няма да подмине България. За това предупреди вчера управителят на БНБ Иван Искров на конференция за състоянието на банковата система. Той посъветва българските банки да внимават особено с отпускането на кредити с фиксирана лихва, за да не се окажат в затруднение. Шефът на централната банка обясни, че големите централни банки излъчват сигнали за затягане на паричната политика и банките у нас трябва да бъдат подготвени за тези промени. Това ще постави началото на нов лихвен цикъл - повишаване на лихвените проценти на международните парични и капиталови пазари. "По-високите лихви навън ще се пренесат и на нашия пазар", посочи Искров. По думите му е дошло време банкерите да отчитат инфлационните рискове. "Кредитополучателите винаги ще искат по-ниски лихви, но трябва да държим сметка и за интересите на вложителите, които винаги отчитат и инфлацията, а ако щете, и този нелеп данък върху лихвите, въведен от 1 януари", коментира гуверньорът на БНБ. Главният директор на Банка ДСК Виолина Маринова потвърди, че българските банки ще следват тенденциите. "Лихвите по кредитите по време на бума бяха по-високи, отколкото днес, а в каква среда живеем сега - знаете ли утре какво ще стане, защото аз не знам. Ще има ли правителство, законите ще се променят ли, не знаем", коментира Виолина Маринова, намеквайки, че при несигурна среда и растящи политически рискове заемите е логично да поскъпват. Тя посочи, че данъкът върху лихвите по депозитите не се е отразил особено на вложенията в банките. През май за първи път от септември 2010 г. статистиката на БНБ отчете спад на спестяванията, но според шефката на Банка ДСК това вероятно се дължи на предизборните харчове на банките, които са изтеглили депозитите си. В момента банковият ни сектор работи на скромна печалба - 3.61 на сто. "Разходите на банките са се увеличили от 2 млрд. лв. през 2008 г. до 3.2 млн. лв. в края на 2012 г., обясни Искров. Това се дължи до голяма степен на нарасналите разходи за провизии - покритието, което банките задължително заделят заради риска от необслужвани кредити. Шефът на БНБ изтъкна, че българските банки са много стабилни и със солидни резерви и затова 16-17% дял на лошите кредити не е опасен. "Банките няма как да са много по-добре от клиентите си", заяви председателят на Асоциацията на банките и шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той подчерта, че икономическата предвидимост е много важна за банките.

Полският професор по икономика Лешек Балцерович, който вчера изнесе лекция в София, даде висока оценка на финансовата стабилност на България и на банковата ни система. Той намекна, че проблемът на страната ни е, че развива "кроникапитализъм" - уродлива форма, при която предприемачите не се състезават на пазара, а зависят от връзките си с управляващите. Професорът, чиято "шокова терапия" през 90-те години превърна Полша в успешна пазарна икономика, на няколко пъти предупреди политиците да пазят фискалната дисциплина и валутния борд и да наблегнат на реформите. Проф. Балцерович отправи ясно послание към управляващите да не блокират пенсионната реформа, като посочи, че Полша е вдигнала възрастта за пенсиониране на 67 години. "Отлагането на структурните реформи е все едно да отложиш лечението на пациент, въпреки че си установил, че е много болен", обясни световноизвестният икономист.

www.news.bg
Активен

Aixani77

 • V.I.P.
 • Карма: +16/-7
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 06, 2010, 08:00:41 pm
 • Публикации: 149
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Opera 9.80 Opera 9.80
Re:Икономика и финанси
« Отговор #393 -: Юли 20, 2013, 03:43:50 pm »
Чобанов: Новият дълг от 1 млрд. лева - буфер в Бюджет 2013


Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник


Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в Бюджет 2013 г. Това заяви в "Седмицата" на Дарик финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му

трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг "на пожар".

Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник. Според Чобанов след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

"Никой не казва, че и старото правителство нямаше да вземе нов дълг. Тази възможност е планирана в бюджета още от тях", коментира Чобанов.

Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г.

40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи.

Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, категоричен е Чобанов. Той даде пример с болница за деца астматици, където има мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация.

"Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", каза още Петър Чобанов.

За пореден път Чобанов припомни, че има сериозни задължения на военното министерство, най-вече по линия на Военномедицинска академия, както и в МВР.

Как държавата ще помогне за цената на тока

86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зелената добавка. По този начин ще се плати част от цената за тока, обясни Чобанов.


www.btvnews.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 22.0 Firefox 22.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #394 -: Октомври 08, 2013, 08:16:58 pm »

840 лв. ще стане таванът на пенсиите

Обмислят детските добавки да станат 40 лв. за хората с доход до 400 лв.Таванът на новоотпуснатите пенсии след 1 януари 2014 г. няма да падне. За всички пари за старини ще важи ограничението от 35% от максималния осигурителен доход, който за догодина се предвижда да стане 2400 вместо сегашните 2200 лв. Така максималната пенсия става 840 вместо сегашните 770 лв.

Това предлага Министерството на финансите, обяви социалният министър Хасан Адемов.

Обсъждат се три варианта за заплатите на работещите в бюджетната сфера. Единият не предвижда повишение от януари, а от юли. Втората възможност е скокът да е с 10%, но това е трудно постижимо. Третата опция е повишение с 5%.

Все още няма окончателно решение и по темата с детските надбавки. Сега те са 35 лв. на малчуган и се полагат за семействата с доход до 350 лв. на човек. Една от опциите е сумата да стане 40 лв., а подоходният критерий да се повиши на 400 лв.

Макрорамката на бюджет 2014 г. на този етап е за очакван икономически ръст 1,8%, дефицит 1,8%, приходите - 37%, а разходите - 39% към БВП, каза той.

Адемов уважи вчера форуми, организирани от КНСБ и „Подкрепа“ във връзка с отбелязването на Световния ден за достоен труд.

Максималният осигурителен доход да стане 2500 лв., минималната заплата - 340 лв., да има необлагаем минимум, а бюджетните възнаграждения да скочат с 10% от 1 януари, иска КНСБ.

В средното образование повишението да е 14%, а 20% в спешната помощ, социалното подпомагане и културата.

Въвеждане на здравна вноска върху доходи от собственост за хора, които нямат доходи от труд, както и увеличаване на осигуровките за пенсии и безработица с по 1%, са другите искания на КНСБ. В момента вноската във фонд „Пенсии“ е 17,8%, а за безработица - 1%, и вдигането им ще донесе 380 млн. лв. допълнителни приходи, сочат сметките на експертите.

                                                                                                                             pariteni.bg
Активен

Aixani77

 • V.I.P.
 • Карма: +16/-7
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 06, 2010, 08:00:41 pm
 • Публикации: 149
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Opera 9.80 Opera 9.80
Re:Икономика и финанси
« Отговор #395 -: Октомври 21, 2013, 08:43:35 pm »
НОИ одобри бюджета за обществено осигуряване


От първи 1 юли следващата година всички пенсии ще се осъвременяват по "швейцарското правило", като ще се формира увеличение от 3%


От 1 юли следващата година минималната пенсия за стаж и възраст от 150 лв. ще нарасне на 154,50 лв., а таванът на всички новоотпускани пенсии ще се покачи от 770 лв. на 840 лв.

Това предвижда проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г. Той бе представен днес от управителя на НОИ Бисер Петков след заседание на Надзорния съвет на НОИ.

В приходната част на проектобюджета за следващата година се предвижда запазване на размерите на осигурителните вноски от т.г.

С 2,6% ще се увеличи средният осигурителен доход за следващата година, което като постъпления от осигурителни вноски е увеличение от 22,7 млн. лв. Предвижда се увеличаване на размера на максималния осигурителен доход от 1 януари 2014 г. от сегашните 2200 лв. на 2400 лв.

По информация на НАП към 30 юни 2013 г., цитирана днес от Петков, около 90 хил. души са декларирали доходи над 2200 лв.

Разчетите на НОИ показват, че от увеличението само от тази мярка се очакват допълнително постъпления от 37 млн. лв. В разходната част на бюджета за 2014 г. се предвижда запазване на критериите за достъп до пенсии на нивата от т.г. Замразява се изискването за стаж и възраст.

От първи 1 юли следващата година всички пенсии ще се осъвременяват по "швейцарското правило" (50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на средния осигурителен доход), като ще се формира увеличение от 3%. Предвижда се запазване на срока и продължителността на обезщетението за бременност и раждане.

От 1 януари 2014 г. обезщетението за отглеждане на дете до две години се предвижда да нарасне от 310 на 340 лв. Приходите от осигурителни вноски и неданъчни приходи в консолидирания бюждет за следващата година са планирани в размер на 4 440 000 000 лв., като основната част от тях са осигурителни вноски, събирани от НАП - 3 556 000 000 лв. 854 млн. лв. са планираните вноски, които постъпват директно в НОИ от бюджетните предприятия.

Спрямо очакваното изпълнение в тазгодишния бюджет около 240 млн. са заложени по-високи приходи. Планираният размер на разходите е 9 365 000 000 лв., с малко над 400 млн.лв. в сравнение с т.г., като основната част от увеличението е за пенсии.

По отношение на краткосрочните обезщетения са планирани с 4,7% повече. Най-големите разходи са за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване - 327 млн. лв, за обезщетения за бременност и раждане са планирани 271 млн. лв., за обещетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 155 млн. лв., а за парични обезщетения за безработица - 362 млн. лв. (3,1% повече).

В консолидирания бюджет се формира недостиг от средства по четири от петте фонда на ДОО в размер на 1 985 000 000 лв. Този недостиг е предвидено да се балансира с излишъка в административния фонд на НОИ, където постъпва субсидията от държавния бюджет, обясни управителят на НОИ.

През 2014 г. средният размер на пенсиите ще премине стратегическата граница от 300 лв. и ще стане 307,64 лв.,

​обясни на пресконференция министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на Надзорния съвет на НОИ за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година.

В проекта на бюджета на ДОО за 2014 г. предвидените увеличения на пенсии и социални плащания не са свързани с увеличаване на дефицита, подчерта министър Адемов. По думите му с този проектобюджет се увеличава макар и малко нивото на социална защита на българските граждани.

Министърът съобщи, че делът на разходите за пенсии през следващата година ще надмине 8 105 000 000 лв. Знам че това, което предлагаме се разминава с очакванията на българските граждани, но това са възможностите към днешна дата, без да има увеличение на дефицита на ДОО, посочи Адемов.

В отговор на въпрос той каза че от синдикатите са гласували против проектобюджета, заради липсата на промяна в размера на минималните обезщетения за безработица. Работодателите са подкрепили проектобюджета на ДОО, с изключение на КРИБ, които изразили несъгласие с увеличаването на минималния и на максималния осигурителен доход от 2014 г.

През следващата година осигурените лица ще бъдат с 0,6 процента по-малко, а пенсионерите ще бъдат с около 800 повече, или общо 2,7 млн. души, каза в отговор на въпрос управителят на НОИ Бисер Петков. Той каза още, че от 2014 г. не е предвидена промяна в пенсионирането на военнослужещите.


www.btvnews.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 22.0 Firefox 22.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #396 -: Октомври 23, 2013, 09:21:38 pm »

Кадиев предлага отпадане на данъка за колите

Налогът да се начислява в цената на бензина, предлагат от "Коалиция за България"Данъкът за моторните превозни средства (МПС) да отпадне изцяло като местен данък и да бъде калкулиран в цената на бензина.

Това е контрапредложението на депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев и група народни представители. С тази стъпка се цели да се отговори на предложението на Министерство на финансите да отпадне привилегията за автомобили с EURO2 двигатели, произведени до 2000 г., които към момента плащаха с 50% по-ниски налози, поясни в ефира на Нова телевизия Георги Кадиев. Дори да са с катализатори, те вече са с изтекъл срок на годност и тези автомобили замърсяват повече.

"Предлагаме да се направи това, което се прави в Холандия - данъкът за МПС да отпадне изцяло като местен данък, а да бъде калкулиран в цената на бензина. Така е и по-справедливо - колкото повече караш, толкова повече цапаш и толкова повече плащаш", поясни Кадиев. Според него подобен налог ще се събира и изчислява много лесно, защото ще постъпва в хазната директно от данъчните складове или бензиностанциите.

                                                                                                                             pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 22.0 Firefox 22.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #397 -: Октомври 23, 2013, 09:28:45 pm »

Пенсиите се увеличават с 3% от 1 юли 2014 г.

Предвидените средства за това са 120 млн. лв.Възстановяването на осъвременяването на пенсиите по т.нар. "Швейцарско правило", което се залага в проектобюджета за следващата година, ще позволи увеличение на пенсиите с 3% от 1 юли 2014 г.. Това се посочва публикувания от Министерство на финансите проект за Закон на държавния бюджет на Република България за 2014 година.

Предвидените за ръста на пенсиите допълнителни средства са 120 млн. лв.

В проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. се посочва, че предвидените разходи за пенсии ще са 8.15 млрд. лв., от които 7.77 млрд. лв. са за пенсии за сметка на държавното обществено осигуряване, а 328.69 млн. лв. за пенсии за сметка на държавния бюджет.

Преди седмица министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов коментира, че за първи път в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии са осигурени над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В законопроекта на държавния бюджет за следващата година е предвидено и увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли 2014 г. от 770 на 840 лв. Запазват се възрастта и осигурителния стаж от 2013 г..

                                                                                                                             pariteni.bg
Активен

aixani

 • V.I.P.
 • Карма: +4/-2
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Май 28, 2008, 11:00:45 pm
 • Публикации: 42
 • Торент Клиент: Vuze   uTorrent2.2   BitTorrent7.2.1
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Opera 9.80 Opera 9.80
Re:Икономика и финанси
« Отговор #398 -: Октомври 31, 2013, 12:01:15 pm »
За първи път сметките на НЗОК са на нула

Управителят на Здравната каса цитира данни, според които около 250 хиляди българи могат да си позволят да се осигуряват здравно, но не го правят


За първи път зад гърба си Здравната каса няма никакви средства, всичките ѝ сметки са на нула, заяви пред БНТ управителят на НЗОК д-р Румяна Тодоров.

Как може най-големият платец в здравеопазването да няма буфер и да няма един гаранционен фонд зад гърба си, запита тя.

За пръв в НЗОК излязоха на дневен ред приходите, досега все се говореше за разходите, добави Тодорова.

Тя каза още, че ако по времето на правителството на ГЕРБ не са били взети 1,5 млрд. от здравните вноски, за да се ползват за други цели, до драматичната ситуация с финансите е нямало да се стигне. Здравният министър Таня Андреева вече обяви, че обмисля да сезира прокуратурата заради похарчения резерв на Здравната каса.

"Не съм чула някой да даде точен отговор за какво са похарчени тези 1,5 млрд. лева. Чува се, че били дадени за пенсии, но това са само приказки. Нека някой да излезе и да каже за какво бяха употребени нашите здравни вноски", заяви Тодорова.

"Държавата няма откъде да извади парите за част от дълговете поне на този етап. Единствената помощ може да дойде от Агенцията по приходите.

Те са се заели много сериозно", каза д-р Румяна Тодорова и добави, че шефът на НАП е член и на Надзорния съвет на НЗОК, той е в течение на всички проблеми. "Надеждата ни е тези пари да дойдат от НАП. Това може да стане ясно през декември, сега е много рано, за да говорим за определена сума", уточни управителят на НЗОК.

Тя смята, че контролът върху харчовете за здраве трябва да бъде засилен. Да се вземат мерки от властимащите за изтичането на пари, за лекарствената политика и т.н., призова още управителят на НЗОК.

Д-р Тодорова цитира данни на НАП, според които 1 милион българи не се осигуряват. Около 400 хиляди от тях не могат да си внесат вноските, но други

200-250 хиляди души имат средства, но не желаят да се осигуряват здравно

"Това е и една от причините през следващата година акцентът да е върху повишаване на приходите и максималното събиране на здравните вноски и то на база реалните доходи", поясни д-р Тодорова.

Тя допълни, че законът за здравното осигуряване е задължителен и плащането на вноски е ангажимент на всеки. "Солидарният принцип е нещо много хубаво, защото се грижи за всички. Здравият плаща за болния, това е много хуманно", каза още д-р Тодорова. По проблемът с финансирането на болниците до края на годината тя каза, че

от 360 болници само пет не били доволни от приетия начин на разплащане.

Управляващите решиха да отпуснат само 80% от парите на болниците за тази година, а останалите 20% да бъдат преведени от бюджета за здраве за 2014 г. след края на тази година.

Според  управителя на НЗОК с отпусканите 80% всяко здравно заведение може да оцелее, като даде заплатите на своите служители и се разплати с някои доставчици. Тази сутрин

директорът на "Пирогов" д-р Стоян Миланов съобщи, че служителите на "Пирогов" не са получили заплати заради спрените плащания от НЗОК.

"Мотото ни е "усещане за сигурност", а когато я няма, това рефлектира върху пациентите", заяви Миланов в ефира на Би Ти Ви.

Според него заради забавените плащания ще се намали качеството на обслужване и отношение към пациентите. "Постоянно слушаме думи като реформа, лимит и т.н., а реалността е, че "Пирогов" е превърната в един здравен Квазимодо", заяви още той.


www.btvnews.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #399 -: Ноември 16, 2013, 07:23:01 am »

Всеки трети търговец укрива оборот

Всяко трето магазинче не издава, редовно или изобщо, касови бележки

Всеки трети търговец крие оборот, сочат първоначалните резултати от акция "Касова бележка" на Националната агенция за приходите. Тя стартира в началото на ноември.

На базата на анализ на риска са избрани 1000 обекта в цялата страна, които се проверяват. Най-много обороти се крият в търговията на дребно.

След действията на НАП в последните години обаче има дисциплиниране на търговците. При аптеки, бакалии, наемодатели и др. щетите за хазната са спаднали с над 50%.

Всяко трето магазинче не издава, редовно или изобщо, касови бележки. Това показват първоначалните резултати от акцията на данъчните.

                                                                                                                              pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #400 -: Ноември 16, 2013, 07:26:08 am »

Да успееш въпреки държавата
Фирмите в България прекарват повече време в попълване на данъчни формуляри"Възможно е да се прави бизнес в България. Но е сложно", пише списание Economist в новия си брой.

В материал от секция Бизнес със заглавие "Да успееш въпреки държавата" британското издание отбелязва, че по данни на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и допълва, че хората недоволстват заради корупцията от години и че няколко последователни правителства са направили малко реформи за подпомагане на почтения бизнес.

Фирмите в България прекарват повече време в попълване на данъчни формуляри, отколкото в която и да е друга страна от ЕС, посочва Economist.

Изданието допълва, че в класацията на европейските държави за времето, необходимо за изваждане на лиценз България е на дъното и само Кипър, Малта и Испания се представят по-зле.

Цитирайки мнения на български бизнесмени, публикацията отбелязва, че един от най-големите проблеми пред бизнеса в България е качеството на образованието.

Материалът заключава:

"Формулата на бизнес успеха в България изглежда е да се специализираш, да произвеждаш за износ и да останеш достатъчно малък, за да не засегнеш нечии могъщи интереси. Всичко, което изисква държавна подкрепа (квалифициран труд, инфраструктура), отнема безкрайно дълго време. Български предприемачи казват, че нещата не са толкова зле, колкото са били. Но членството в ЕС и годините на повишаване на жизнения стандарт увеличиха очакванията на хората. Ако бизнесът ги покрива, то е въпреки правителството, а не заради неговата помощ."


                                                                                                                             pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #401 -: Ноември 16, 2013, 07:39:17 am »

По-нисък данък за родители

От 2016 г. хората с деца ще плащат по-малко налозиДанъчни облекчения за родители с малки деца обмисля властта.

"От 2016 година семействата с малчугани може да плащат по-ниски налози", заяви финансовият министър Петър Чобанов и допълни, че елементът на семейно подоходно облагане ще бъде приложен след широка дискусия.

"Първо трябва да оздравим данъчната система, но през втората половина от мандата може да мислим върху облекченията за деца", каза Чобанов, цитиран от "Стандарт".

Според експерти един от вариантите е налогът на родителите да намалява с определен коефициент според броя на децата. Плоският данък ще се запази, а подоходният и корпоративният налог ще останат 10%.

"За догодина от данък "лихва" ще получим 66 млн., което кореспондира с новата му ставка от 8 на сто", обясни още министърът.

Финансовият министър смята, че нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак ведомството е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи.

"В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се орежат паразитни разходи", каза Чобанов.Той смята, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране. Според него заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост.

                                                                                                                               pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #402 -: Ноември 16, 2013, 07:42:32 am »

Основният ни източник на доход - заплатата

Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са доходите от пенсииОбщият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2013 г. е 1 242 лв. и спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 10.9%, съобщиха от НСИ. Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата , която формира 52.9% от общия доход.

Доходите от работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. средно на лице от домакинството са 657 лв., което е с 10.4% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход намалява с 0.2 процентни пункта за разглеждания период.

Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял е почти без промяна и съставлява 25.1% от общия доход. В номинално изражение през третото тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 8.5% и достигат 312 лв. средно на лице от домакинство.

През третото тримесечие на 2013 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството остават без промяна спрямо същия период на 2012 г. и са 94 лева. Относителният им дял намалява с 0.8 процентни пункта и представлява 7.6% от структурата на общия доход.

Доходите от социално осигуряване и социални помощи през третото тримесечие на 2013 г. имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата. Те са 34 лв. средно на лице от домакинството, а относителният им дял в общия доход намалява с 0.8 процентни пункта и представлява 2.7% от неговата структура.

През третото тримесечие на 2013 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва както при предходни периоди и e 97.6% от него. Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2013 г. е 1 145 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2012 г. с 10.8%.

Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата имат разходите за храна и жилище - 50.8% от всички разходи.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 9.5% и през третото тримесечие на 2013 г. са 388 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход намалява с 0.4 процентни пункта и представлява 33.9% от него през третото тримесечие на 2013 година.

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се повишават от 190 лв. през третото тримесечие на 2012 г. на 194 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2013 година. Делът им в общия разход е 16.9% от него през третото тримесечие на 2013 година.

Разходите за здравеопазване се повишават от 48 лв. през третото тримесечие на 2012 г. на 52 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2013 г., а относителният им дял намалява с 0.2 процентни пункта и представлява 4.5% от общия разход. Като абсолютни стойности разходите за транспорт и съобщения се увеличават със 7.9% и достигат 123 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява с 0.2 процентни пункта и е 10.8% от общия разход на домакинствата през третото тримесечие на 2013 година.

Разходите за алкохолни напитки и цигари през третото тримесечие на 2013 г. възлизат на 48 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.2%, което е с 0.4 процентни пункта по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2012 година.

Увеличават се разходите за облекло и обувки. През третото тримесечие на 2013 г. те са 39 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 3.4%, което е с 0.3 процентни пункта повече в сравнение с третото тримесечие на 2012 година.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено през третото тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на 2012 година.

Увеличение се наблюдава при консумацията на плодове - от 19.1 кг на 20.2 кг, месо - от 7.1 кг на 7.5 кг, прясно мляко - от 4.6 на 4.9 л, зеленчуци - от 30.1 на 30.3 кг, и на яйца - от 33 на 35 броя. Намалява потреблението на кисело мляко - от 7.5 на 7.2 кг, и на хляб и тестени изделия - от 24.6 на 24.5 кг.

                                                                                                                              pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #403 -: Ноември 16, 2013, 06:46:48 pm »

Издръжката на човек достигна 562 лв.

Отчита се и трайно свитото потребление на населението

Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, в края на месец септември т.г. достигна сумата от 562.19 лв., предаде БГНЕС.

Общо месечно са необходими 2 248 лв. за такова семейство, за да покрива разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване спрямо средните български стандарти. Това е един от изводите, които съобщи Виолета Иванова, старши изследовател в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Задържа се тенденцията за задържане на ценовите нива и дори на траен спад при някои основни стоки и услуги, добави тя. През третото тримесечие издръжката на живот отчете намаление с 0.3% спрямо предходния период на наблюдение и с 0.1% на годишна база.

За тази тенденция съществен принос имат поетапното намаление на цените от началото на годината на регулираните стоки - електроенергия, топлоенергия, природен газ, както и намалението на цените на основните зърнени култури на международните пазари и на специфичните за сезона плодове и зеленчуци.

Отчита се и трайно свитото потребление на населението като основната причина за това са ниските доходи, високите нива на безработица и бедност, подчерта Иванова. Само за последните 4 г. издръжката на живот нарасна със 17.5%- при хранителните стоки с 21.7%, а при нехранителните - с 13.8%.

Всичко това не води до повишаване на жизнения стандарт на българите, а ниските цени водят и до спад на икономическата активност, до фалити на фирми и до освобождаване на персонал, смята тя.

В групата "Хляб и зърнени храни" се наблюдава спад на цените с 0.2%, в групата "Животински и растителни масла" - с 4.3%, в групата "Зеленчуци и зеленчукови консерви" - с 12%.

В групата "Мляко и млечни продукти" е регистрирано поскъпване с 2.1%. Намалели са и разходите за отопление, осветление и енергия с 0.7%, а повишение на цените в групата "Транспорт и съобщения" - с 1.1%.

Нараства броят на бедните домакинства от 22% на 23%, обобщи Виолета Иванова, но се увеличават високодоходните домакинства като "ножицата" между тези две групи се разтваря още повече, допълни тя .

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване достигна 212.22 лв. на 1 лице. Това показва намаление с 0.8% спрямо предишното тримесечие и от 0.6% на годишна база.

В сравнение с предходното тримесечие броят на лицата под прага на бедността нараства с нови 80 000 лица и вече са 1 млн. 695 хил. души. С общ доход на 1 лице от домакинството до 310 лв. са 44.7% от домакинствата в страната - те като брой са малко над 3 млн. 200 хил. души.

Не се подобри жизнения стандарт на българина , бедността се увеличава, както и безработицата, обобщи отново Виолета Иванова.


                                                                                                                            pariteni.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 25.0 Firefox 25.0
Re:Икономика и финанси
« Отговор #404 -: Ноември 19, 2013, 05:36:41 am »

Влаковите билети поскъпват с 5% от Нова година

Средното увеличение на заплатите в системата ще е 5-6%, добави транспортният министърВеднага след Нова година се очаква увеличение на цените на билетите за влаков транспорт. Тогава ще влезе в сила нова тарифа и ново разписание, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

"Постарали сме се да прегледаме всички цени, във връзка с обновлението, което правим в програмата за стабилизиране на БДЖ", поясни Папазов, цитиран от "Фокус".

Той увери, че общото увеличение ще е около 5% като за някои линии то ще е по-голямо, а за други практически няма да има никакво увеличени.

"Най-голямото увеличение ще е главно по експресните линии и то ще е в рамките на около 7-8%", обясни транспортният министър.

Той допълни, че към момента не се предвиждат съкращения в системата на железницата, защото първите мерки, които са предприети за стабилизирането й са показали много добри резултати.

"За първи път от четири години започнахме да изплащаме главница на нашите кредитори. Сумата, която изплатихме е доста голяма за сегашния бюджет на БДЖ, при това без да получим от никъде помощ и това е в рамките на сегашния бюджет", коментира още Папазов.

Транспортният министър добави, че ръководството на БДЖ преговаря в момента със синдикатите за сключване на новия колективен трудов договор, с който ще стане ясно с колко е възможно да бъдат увеличени заплатите в системата на железниците.

"Този договор ще стане факт в близките дни и предвижда увеличение на заплатите. То ще е от Нова година и ще е минимално, в рамките на възможностите на компанията. Увеличението е различно за различните звена, но средно е с около 5-6%", уточни Папазов.

                                                                                                                             pariteni.bg
Активен