www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Преглед на печата  (Прочетена 568310 пъти)

0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8
Преглед на печата
« Отговор #405 -: Септември 14, 2010, 09:59:52 am »
14 септември 2010


[justify]„Труд":
Първанов: Не е зле да има и един субект

"В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, да има алтернативна визия и политика."
Така президентът Георги Първанов коментира вчера в Стара Загора твърдението на премиера Бойко Борисов от неделя, че вече не е държавен глава, а политически субект (намеквайки, че готви свой обществен проект - б.р.).
"Не мисля да отговарям до безкрай на такива закачки", каза Първанов и добави, че те са извън необходимия за страната дебат. "По-важно е да се дебатират реалните проблеми като тези в здравеопазването, как ще решим финансовите си проблеми чрез бюджет 2011-а, реформата в социалните сфери в т.ч. и на пенсионната", смята държавният глава.

 
"Дума":
Сергей Станишев: Чалга мисленето роди чалга-политици

Чалга-културата в България роди свои представители на всички нива в политиката. Това заключение направи лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за днешните управляващи. Той имаше среща вчера с млади политици и бъдещи лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Станишев сподели пред младите си гости, че на социалистите в момента им е изключително трудно да привлекат вниманието на обществото към важните проблеми. "Нивото на политическо мислене е паднало много, много ниско, до т. нар. "чалга-политика". Има такъв музикален стил, той е много прост и популярен. Хората харесват чалгата и този вид политици, които им дават прости обяснения и говорят на уличен език", заяви бившият премиер. Според Станишев и преди сегашното правителство в българската политика е имало чалга, но в момента този процес все повече се задълбочава.

[float=right][/float]
„Стандарт":
Цветанов: Арестът е най-сигурното място

СОФИЯ. Арестът е едно от най-сигурните места. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира слуховете, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е бил пребит в ареста. МВР шефът допълни, че униформените ще гарантират сигурността на Октопода.
Междувременно шефът на затворите Петър Василев съобщи вчера, че Алексей Петров е колабирал два пъти за час в неделя сутринта. "Той тръгнал към тоалетната и се строполил на земята. Тогава от удара обелил носа си", обясни Василев. Час по-късно чрез адвокатката си самият Алексей Петров изказа благодарност на лекарите, които му спасили живота. Въпреки това защитничката му от Плевен Иванка Славчева отново направи изявление, в което този път обясни, че е възможно в кръвта на Петров чрез системата в болницата да се вливат психотропни вещества. Според нея бившият съветник бил поставен на системи, чието съдържание не е известно.

 
„Новинар":
Без кандидати на тайния търг за „Кремиковци"

Нито една компания не се яви на първия таен търг за продажбата на металургичния комбинат „Кремиковци", съобщи синдикът на предприятието Цветан Банков. Следващата стъпка е, че ще преминем към нова продажба съгласно Търговския закон чрез търг с явно наддаване с начална цена 80 процента от оценката, която е 565 млн. лв., обясни Банков. Идеята е новата продажба да се проведе до два месеца.
Синдикът съобщи, че за последната година и половина са направени 40 огледа на производствената площадка на комбината.

 
„Новинар":
ЧЕЗ иска кражбата на кабели да се наказва със затвор

Електрическите кабели и ел. съоръженията да влязат в списъка с обекти от национално значение. Това предлагат от ЧЕЗ България. Причината за тяхното искане е постоянната кражба на кабели, което по думите на шефа на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" Росен Йорданов застрашава сигурността на страната.
„В момента, когато един крадец открадне материал за 100 лв., ще го подведат под отговорност за 100 лв. или някой ще прецени, че това е нещо дребно и маловажно, и ще го пуснат на свобода. Именно това нещо не ги спира да крадат. Когато обаче самото деяние стане посегателство върху националната сигурност и крадецът, отрязал кабела, бъде вкаран в затвора за няколко години, следващият ще се замисли дали да посегне на съоръжение, което нанася вреда на страната и на столицата", добави той.


„24 Часа":
Висши чиновници под мерника на „Кушлев"

Правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че комисията „Кушлев" ще проверява и висши държавни служители, при това преди да им е повдигнато обвинение.
Комисията ще прави проверки в случаи, в които служителите не са декларирали всичко или има несъответствие в декларациите им. Това сподели пред БГНЕС министърът на правосъдието след като се срещна с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия).


„Новинар":
Роднини се "облажили" покрай кърджалийския театър

Сериозни нарушения откриха от Министерството на културата в театър „Кадрие Лятифова" в Кърджали. Ведомството на Вежди Рашидов публикува резюме от одита на театъра за периода 2008-2010 г. Според министерството 13 950 лева от касата на театъра са изплатени за частен имот, ползван от бившия директор Орхан Таир и семейството му. Непълнолетният син на Таир получавал заплата, без да е доказано, че е участвал в постановки.
Директорът назначил на работа и съпругата си. От МК твърдят, че за периода на проверката няма отчетни документи за извършената работа по нито един от сключените граждански договори. Не се е водела и отчетност за получените и продадени входни билети. Така билети на стойност 41 012, 50 лв. не са заведени по съответната счетоводна сметка.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8
Преглед на печата
« Отговор #406 -: Септември 16, 2010, 06:46:43 am »
16 септември 2010


[justify]"Труд":
Проектобюджет 2011: Пенсии и заплати във фризера

Икономически оптимизъм лъха от проектобюджета за 2011 година, който са съставили експертите от Министерството на финансите. "Труд" разполага с документа, който тепърва ще бъде обсъждан с работодателите и синдикатите. Според него догодина българската икономика ще произведе рекордните 77,113 милиарда лева (такава е планираната стойност на БВП). Това означавало, че икономическият ръст догодина ще е 3,6 процента.

Правителството ще похарчи 40 процента от стойността на брутния продукт на страната или 27,807 милиарда лева - точно толкова, колкото са планираните разходи и за тази година. Приходите на хазната ще са на стойност 25,844 милиарда лева. Това означава, че бюджетният дефицит ще бъде озаптен до 2,5 на сто от БВП или 2 милиарда лева. Така дупката в хазната ще се вмести в допустимия от ЕС размер - до 3 на сто от БВП. Лошата новина обаче е, че догодина правителството няма да може да покрива бюджетните дупки с фискалния резерв. Той ще е на минимално допустимото си ниво - 4,5 милиарда лева. Вместо това държавата ще задлъжнее.

 
"24 часа":
Клас, клекни!

Клекала - това са тоалетните в училище тази есен. В добрия случай не миришат.

Поне там, където 2 литра белина се разтварят в 8 литра вода, за да почистят според изискванията на санитарните инспектори. А белината е 20-процентов разтвор. Или пък килограм хлорна вар се разтваря в 9 литра вода, която трябва да престои 24 часа, за да бъде използвана.

В някои училища инструкциите на инспекциите за опазване и контрол на общественото здраве са закачени в тоалетните.

 
"Труд":
Новите родителски срещи вече ще стават в интернет

С пъстри тържества, дълги речи и настроение на max започна вчера и новата учебна година.

Точно 651 502-ма ученици, от които 62 226 първолаци, прекрачиха школския праг. Година по-рано първокласниците бяха 63 015. В класните стаи в детските главици знания ще наливат 62 997 учители. Както всяка година отпадналите от системата деца от 1 до 12 клас са около 20 000.

 
"24 часа":
1 милион раздават, за да стискаме топки

4000 топки антистрес ще стискат българите, които са обект на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

По нея се отпускат европари за курсове за квалификация и преквалификация, обучение, подобряване условията на труд, подкрепа за стартиращи предприемачи.

Любопитната топка антистрес е част от списък от още 33 артикула на стойност 1,14 млн. лева. Конкурсът, който социалното министерство обяви за информационни и рекламни материали, претърпял провал през май.

В понеделник се прави втори опит да се намери кой да произведе по 12 000 чадъри, балони, ключодържатели, тениски, кутии за визитки, шапки. В поръчката има 6000 термочаши и 2000 чаши магове, 60 000 торбички. Естествено, че ще има брошури и дипляни, както и чанти за 1200 лаптопа.

 
"Труд":
Първанов ядосан: Репатрирането на ромите не е бон тон

Изгонването на български и румънски роми не е добър европейски тон и се разминава с европейските ценности и правилата, утвърдени и преди нашето членство в съюза, заяви в село Борован президентът Георги Първанов.

„Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е и ангажимент на българските власти - каза държавният глава. - В никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, каквото впечатление се създава сега. Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е и за това, защото изказването на френския посланик от вчера ми прозвуча определено менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос.

 
"Новинар":
Ще строим пътища от боклуци

Планините от боклук на държавата могат да се окажат едно от най-полезните неща за нея. Въпросът с отпадъците ще разреши един друг основен проблем - този с пътищата и дупките в страната. Колкото и невероятно да звучи, ще можем да строим магистрали, улици и да пълним милионите ями с помощта на подасфалтов панел, изработен от отпадъци. Той е решение на всички проблеми по пътната настилка, разказва авторът на откритието, 24-годишният студент, специалност „Екология и опазване на околната среда" в НБУ, Димитър Илиев, член на Съюза на изобретателите. Отпадъкът, който може да се използва, е както необработеният, така и остатъчният отпадък след механична, химична, биологична или от друг вид обработка. Тук влизат не само битовият отпадък, но и промишленият, строителният и др. видове.

 
"Сега":
МВР за първи път си призна грешка в показна акция

МВР е направило гаф с разпространението на кадрите със задържания само по бельо брат на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов - Васил. Това безпрецедентно признание направи вчера самият вътрешен министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. Противно на позицията му по скандални арести като тези на шефа на общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов, на ексвоенния министър Николай Цонев и на семейство Мустафови от Кърджали, МВР шефът този път заяви, че е допуснато объркване, което повече няма да се повтори. Наказани обаче няма - направена е само "остра забележка" на пресцентъра.

 
"Стандарт":
Генерал срещу ГЕРБ

Генерал срещу ГЕРБ. Така може да изглежда основната интрига в битката за президент догодина. Ако спряганият за фаворит на червените Стефан Данаилов се откаже да влезе в надпреварата, генералското крило в БСП може да заложи на ген. Никола Колев, твърди мълвата на "Позитано" 20. В момента слуховете спрягат сегашния шеф на кабинета на държавния глава за евентуален кандидат за вицепрезидент. Червените се чудят как да отговорят на популярните имена на ГЕРБ, които ще влязат в битката за нов държавен глава - Бойко Борисов или Цветан Цветанов.
Издигането на кандидат за президент от БСП вероятно ще се забави поне до следващото лято, научи "Стандарт".

 
"24 часа":
11-годишна в кома, захлупи я паднала стена

11-годишно момиченце е с черепно-мозъчна травма, след като панел от рушаща се сграда падна пред блок 20 в ямболския квартал „Райна Княгиня".

Кметът на община Ямбол Георги Славов, който тази вечер обяви бедствено положение на територията на блока и прилежащата му площ, заяви: „Това съоръжение трябва да бъде освободено, независимо дали ще се разрушава сега или по-късно, то трябва да бъде освободено, за да няма други тежки инциденти".

Малката Бюлбюл е в кома, с опасност за живота в следствие на тежка черепно-мозъчна, коремна и гръдна травма и две сериозни счупвания в областта на таза. Предстои й операция в ОАРИЛ, за която се е събрал екип от анестезиолози, неврохирурзи и хирурзи.

Бедственото положение, което кметът обяви, ще трае 30 дни. Поводът - плачевното състояние на блока и недоволството на самонастанлите се в него роми от факта, че трябва да се изнесат. Сградата е обявена за непосредствено опасна за живота и здравето на живеещите в нея с решение на специална комисия от май 2010 г. След това кметът на Ямбол издава заповед за премахване на строежа.

 
"24 часа":
КНСБ остана без лидер, рак уби Желязко Христов

Точно в 11,50 ч в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив издъхна дългогодишният лидер на КНСБ д-р Желязко Христов след няколко месеца упорита борба с рака.

Преди време синдикалистът бе опериран в Германия и заради тумор му бе отстранен единият бъбрек. През май по време на профилактичен преглед там получава инфаркт и известно време се възстановява в Трета градска болница. Последната надежда е елитната клиника в Истанбул - Анадолски медицински център "Джонс Хопкинс", където обаче става ясно, че има разсейки и няма шанс да бъде спасен. В неделя 62-годишният синдикален лидер е докаран в Пловдив.

 
"Монитор":
Ченге обрало 60 бона от мол в работно време

Ченге от софийското Девето районно е участвало в дръзкия обир на 60 000 лева от търговски център в столичния квартал „Люлин". До тези разкрития стигнаха криминалистите от сектор „Грабежи" в столичната полиция след близо 6-месечна денонощна работа. Оперативният Христо Георгиев е правил отцепка на бандитите и е карал автомобила „Ситроен Ксантия", с който е извършен ударът. Той слушал по станцията колегите си и предупреждавал престъпниците. Когато станало ясно, че извършителите са се измъкнали със „Ситроен Ксантия" и колата била пусната за издирване, Георгиев се срещнал с престъпниците и решил сам да се качи зад волана и да изкара автомобила от квартал „Люлин". При една евентуална полицейска проверка щял да покаже служебната си карта и безпроблемно да се измъкне, както и станало в случая.[/justify]

news.bg
Активен

Skandity

 • The Vampire Diaries
 • SuperUploader
 • Карма: +775/-33
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Април 10, 2008, 06:17:13 pm
 • Публикации: 648
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #407 -: Ноември 18, 2010, 06:27:16 am »
18 ноември 2010


[justify]„24 часа"
Филчев: Колев е взел 3 млн. от Сретен Йосич
Прокурорът Николай Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие и е бил убит, защото е взел 3 млн. лева от наркобоса Сретен Йосич. Това твърди бившият главен прокурор Никола Филчев. Той се позова пред Нова телевизия на "задълбочена проверка" на Националната служба за сигурност (НСС).

Според Филчев подсъдимата за убийството на ямболската адвокатка Димитринка Калайджиева и Николай Колев-Босия също разпространявали дрога. Единият отговарял за разпространението на наркотици в Стара Загора.

"Наркомафията не прощава", отсече Филчев.

Във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че бившият главен прокурор се разследва за 2 убийства - на висшия прокурор Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.


"Монитор":
Филчев убил Надежда заради $2 милиона

Бившият главен прокурор Никола Филчев е убил ямболската адвокатка Надежда Георгиева, защото го записала как иска 2 милиона долара подкуп. Това сензационно разкри пред „Монитор" бившият шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов. Според него Георгиева била вербувана от Алексей Петров да следи Филчев и да събира компромати срещу него. Заради това юристката записвала всичките си разговори с бившия главен прокурор. На един от тях Филчев си искал подкуп от 2 млн. долара, за да спре разследване за незаконната приватизация на дружеството „Океански риболов". Скандалната сделка е и в основата на убийството на прокурора Николай Колев, обясни още Пламен Симов.


„Труд"
РЗС пали нов огън: Цветанов скри своя катастрофа

Вътрешният министър Цветан Цветанов е прикрил свой пътен инцидент, твърди лидерът на РЗС Яне Янев.

Катастрофата станала, докато Цветанов бил лидер на ГЕРБ, а колата била партийна, твърдят от партията. Инцидентът се случил по пътя София - с. Шума. Депутатът Емил Василев допълни думите на Янев без да уточни през кой месец е станало произшествието. Автомобилът излязъл от шосето и се забил в дълбоко дере, казват от РЗС. Колата била извадена с помощта на "Гражданска защита".

Въпреки задължителната при катастрофа алкохолна проба на водача Цветанов категорично отказал такава, твърди Янев. Според него в протокола било вписано, че пробата е отрицателна.


"24 часа":
Задържаха кадри на ГДБОП и ДАНС, източвали информация

„При реализирането на операция „Къртиците" късно тази вечер в столичния квартал „Хаджи Димитър" са били задържани двама души, които са подкупвали служители на МВР, с цел да им бъде предоставена класифицирана информация", съобщи за агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Акцията е по съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС, сектор „Вътрешна сигурност" и е под ръководството на Софийска градска прокуратура. „Единият задържан е служител на дирекция „Миграция" (бивш служител на ГДБОП), който е предавал на длъжностно лице от МВР сумата от 500 щатски долара за получена информация. Задържан е и негов съучастник - действащ служител на ДАНС," уточни министърът на вътрешните работи.

Министър Цветанов обясни, че дейността на двамата служители е била наблюдавана през последните три месеца. „Двамата служители са осъществявали престъпна дейност, като са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари, подготовка на компютърни заготовки, чрез подкупване на служители на МВР," - заяви министър Цветанов.


"Новинар":
Искаме ПРО да покрива цялата територия на България

Противоракетният щит, за чието изграждане страните членки на НАТО трябва да вземат решение на срещата на върха в Лисабон, да покрива цялата територия на България. Това е част от позицията на правителството за срещата на върха на държавите членки на Алианса в португалската столица на 18 и 19 ноември.

Текстът беше одобрен вчера на заседание на кабинета. Въпросът за разполагането на елементи от противоракетната отбрана на наша територия беше поставен официално от страна на САЩ по време на посещението на зам. държавния секретар Джеймс Стайнберг. Позицията на правителството беше, че България ще участва в подобен проект в рамките на НАТО и ако той обхваща цяла Европа.

 
„Стандарт"
Мутрите с нов бизнес

Нов бизнес върна мутрите в играта. Те подгониха собственици на коли на лизинг, които не си плащат вноските. Заради кризата все повече бизнесмени не се издължават.
На практика имаме проблем с всеки четвърти, твърдят от лизинговите компании. Освен че не плащат, много тарикати не връщат колите, а ги крият или влизат в комбина с автоапаши, имитирайки кражби. Затова на ход отново са бригадите здрави момчета. Срещу 200 лева на намерена кола или процент от вноската те връщат возилото на лизинговата компания.

 
„Монитор"
Вандали подпалиха Стария Несебър

Вандали подпалиха Стария Несебър във вторник вечерта. Автомобилни гуми пламнаха на крепостните стени на древна Месембрия, а върху тях си направиха барбекю. За това сигнализираха вчера от общината в града, която остро осъди талибанските действия.

Свалени и смачкани са знамената на Стария град от пилоните. Поруган е дори националният трибагреник, който е обърнат обратно, като символ на война. Жителите на Несебър обявиха край на бурните протести, но напрежението в града не стихва.  Безобидните на пръв поглед огньове  се оказаха бомба със закъснител.

От кметството в Несебър обявиха, че огънят и димът са повредили крепостните стени сериозно и непоправимо. В същото време много от собствениците на къщи, обявени за паметници на културата, заплашиха, че ще ги опожарят. Заради серията вандалски действия в морския град ръководството на община Несебър, което до вчера подкрепяше протестиращите,  обяви, че категорично се дистанцира от атаките срещу архитектурните паметници.

 
"Новинар":
Над 1 млрд. лв. се завъртат годишно в „черното тото"

Над 1 млрд. лв. се завъртат на година в залагания на "черно тото" във футболното ни първенство. Това съобщи пред Дарик радио шефът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. През 2008 г. около 1,2 млрд. лв. са били заложени в интернет сайтове. На следващата година сумата е нараснала до 1,5 млрд. лв. Тази година се очаква тези суми да са рекордни. Изтичането на парите е лишило бюджета от над 150 млн. лв. от данъци, и то само за година.

 
"Сега":
Вежди Рашидов ще сложи в мавзолей восъчна фигура на Георги Димитров

Министърът на културата Вежди Рашидов смята да възстанови атмосферата от мавзолея на Георги Димитров.

В сграда на министерството на културата, която се намира край централата на КАТ в София до Дървенишкия мост, Рашидов ще направи музей на тоталитарното изкуство. Тази сграда беше дадена преди време на телевизия "Седем дни", но сега Министерството на културата си я е върнало и идеята е в нея през пролетта да бъде открит музея.

Пред музея - в бункер в двора, ще бъде експониран мавзолея. Рашидов е прибрал преди години на части вратата от мавзолея на Димитров и сега смята да я постави на този бункер. Вътре ще има и съответно осветление и восъчна мумия на Димитров, каза Рашидов при откриването на изложбата "Срещата" в столичната галерия "Астри".[/justify]

news.bg
Активен

Skandity

 • The Vampire Diaries
 • SuperUploader
 • Карма: +775/-33
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Април 10, 2008, 06:17:13 pm
 • Публикации: 648
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #408 -: Ноември 19, 2010, 07:34:20 am »
19 ноември 2010


[justify]"Новинар":
Лекарите искат затваряне на здравната каса

Здравната каса да бъде ликвидирана, тъй като е неработещ инструмент. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС). Шефът на съсловната организация Цветан Райчинов предложи на мястото на НЗОК да се назначат около 15 души във финансовото министерство, които да казват как да работят здравните служители. Докторите възроптаха, че финансовият министър Симеон Дянков еднолично определял цените на медицинските услуги. „Това го има само в Северна Корея и Куба. Дянков скоро ще определя цените и на марулята, и на олиото", заяви шефът на БЛС.

Днес медиците ще излязат на протест пред парламента. Райчинов обясни, че лекарите недоволстват не заради недостатъчното финансиране, а настояват за прозрачност при разпределението на средствата за здравеопазване от НЗОК.


"Труд":
Борисов: Филчев ми се обади след убийството на Колев

„В интерес на справедливостта трябва да кажа, че в нощта на убийството на прокурора Николай Колев  главният прокурор ми се обади и ми каза да работим с всички сили по разкриването на това убийство." Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Ние сме работили перфектно по този случай. Не мога да кажа дали са правили същото прокурорите, които са работили по това дело. Полицейската работа е свършена 100% и знам, че я има в делата. Оттам нататък не мога да нося отговорност след мен какво е станало", заяви Борисов.


"Монитор":
Филчев разпускал в ресторанта на Трактора

Ден след като бившият главен прокурор Никола Филчев разтръби по всички медии, че с Алексей Петров-Трактора са „на вие", вчера изненадващо смени версията си.

Ексобвинител №1 си спомни, че е гостувал в ресторанта на Трактора в басейна „Спартак" в интервю за сутрешния блок на TV7.

След като паметта на Филчев се възвърна, той обяви, че двамата с Алексей се познавали от 1999 г., а той самият е ходил пет пъти в ресторанта на басейна „Спартак".

Първоначално спомените му зациклиха, като в рамките на половин час Филчев смени няколко пъти версията си. Първо обяви: „На „Спартак" не съм стъпвал дори един път." Само секунда по-късно обаче получи проблясък

„Ходил съм, но не съм тренирал там, не съм плувал." След това като че ли преодоля амнезията и сподели, че е посещавал 4-5 пъти ресторанта към комплекса, но Трактора не бил там. В крайна сметка заяви, че всъщност Алексей Петров също е бил там, но „през две маси". По думите на Филчев Трактора разговарял с журналисти и хора от ръководството на прокуратурата.


"Сега":
МВР почва ревизия на престъпността на прехода

След като обявиха, че са овладели тежката организирана престъпност, управляващите ще се заемат с амбициозната задача да направят ревизия на разследванията на всички престъпления, извършени по време на прехода. "Вървим към сформирането на една доста добре организирана работна група, която да може да анализира и прецизира абсолютно всички факти и обстоятелства около всички престъпления, извършени през последните 20 години", обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според него така ще се разсеят съмненията на всички пострадали и техните близки, че нещо е скрито и недовършено.


"Новинар":
България може да се размине с Шенген през 2011 г.

България и Румъния вероятно няма да се присъединят към шенгенското пространство през 2011 г., каквито амбиции има българското правителство. Това съобщи лидерът на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц, който е на посещение в България. Пред БНР той подчерта, че към днешна дата германците и французите не са много склонни да се съгласят с разширяване на шенгенското пространство. На първо място като причина излизат проблемите с имигрантите и особено с ромското малцинство, което има особено значение за Франция. В Германия ситуацията била подобна, но по-скоро свързана с работниците имигранти.

Шанс за присъединяване на страната ни към Шенген в средата на 2011 г. ще има, ако България докаже огромен напредък в борбата с престъпността и съдебната реформа.

 
„Стандарт"
10 хиляди на косъм за пенсия догодина

Още няколко години работа, вместо пенсия. Такава опасност грози 10 хиляди души, които трябва догодина да излязат в заслужен отдих. За това алармира вчера от парламентарнта трибуна зам.-шефът на социалната комисия Хасан Адемов, докато течаха дебатите по новия Кодекс за социално осигуряване.
Причина за това е отпадането на точковата система от Нова година. Досега мъжете се пенсионираха след набирането на 100 точки, а жените - след 94. Броят им се образуваше от годините осигурителен стаж плюс възрастта. Така дамите напускаха работа на 60 години, след 34 години стаж, а мъжете - на 63, след 37 години стаж. В случай че не стигаха точки от навъртяните години труд, възрастните хора изчакваха няколко години, за да наваксат с навършването на по-голяма възраст. Сега, след като тази възможност отпада, единственият им шанс да се пенсионират е да работят още време.

 
"Новинар":
Българки точили гръцки пенсии

Около 670 българки и 20 българи са се възползвали от пропуски в осигурителната система на Гърция и са взимали пенсии в размер на до 500 евро месечно, съобщи гръцкият в. „Вима". Мащабната престъпна схема е била осъществявана в продължение на години от бюра за трудова заетост, които давали работа на наши сънароднички.

Главното условие за наемането било жените да са около пенсионна възраст или на 53-54 години. Нашенките получавали работа като чистачки в хотели, ресторанти и частни фирми. В същото време бюрата по труда представяли пред властите фалшив адрес за местопребиваването им в съответния гръцки град, лепели им фалшиви осигурителни таксови марки и след едногодишен престой в южната ни съседка ги връщали обратно в България.


"Стандарт":
Заплатите на ръка остават

Ще продължим да взимаме заплати и на ръка, а не само през банкомат. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, които приеха на първо четене закона за ограничаване на плащанията в брой. Ако възнагражденията се дават само по банков път, хората в малките градове и села ще бъдат много затруднени. Освен това високите такси на трезорите ще им бръкнат в джоба. Между първо и второ четене на закона ще бъде обсъдено дали таванът за разплащане в брой да бъде 5000 лева или повече.
Данъчните настояват за въвеждането на ограничението. Случвало се е да намерим 70 милиона лв. в каса. В други случаи пък трябва да възстановяваме ДДС за авансови плащания на фирми в размер на 5 млн. лева, за които нямат банково доказателство, а само лист хартия, обясниха хората на Красимир Стефанов.


"Труд":
Пращаме боец срещу пиратите в Сомалия

Правителството реши вчера български военнослужещи да участват в операцията на НАТО за борба с морското пиратство в акваторията около Сомалия. Акцията носи наименованието OCEAN SHIELD (от англ. ез. "Океански щит").

В операцията могат да участват едновременно до пет български бойци. От Министерството на отбраната обаче уточниха за "Труд", че първоначално ще бъде изпратен само един военнослужещ от Военноморските сили. Той ще бъде част от мобилните щабове в района на африканската държава.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #409 -: Декември 13, 2010, 06:52:22 am »
[float=right][/float]13 декември 2010


[justify]„Стандарт":
Бойко: Държа всички под око

Работата на висшите чиновници се гледа подлупа заради евентуални рушвети. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов вчера по време на инспекция за строежа на метрото.
"Кажете ми, защо да не бъдат подслушвани и разработвани? Как се хваща корупция по високите етажи на властта? Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция", заяви премиерът. Той нито отрече, нито потвърди информацията, че шефът на митниците и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов е бил разработван от МВР 6 месеца. "Нито ще ви казвам има ли, нито няма ли, защото не ми е работа.

 
„Новинар":
АБВ: Бюджет 2011 е като калинка с китайско VERTU

Изплащането на пенсиите можело да се превърне в мисия невъзможна
Калинка, която говори по телефон VERTU китайско производство. Така изглежда Бюджет 2011, според икономистите на гражданско сдружение АБВ. По думите на ексвъншния министър Ивайло Калфин, бюджетът за догодина е пример за силна арогантност и бабаитлък. В него лиспвали политики, а всички реформи се оставяли за след края на мандата на ГЕРБ. "В Бюджет 2011 се вдигат данъците, въпреки обещанията на кабинета за обратното", припомни Калфин. Той разкритикува и замразяването на доходите. Според него се разчита българите солидарно да бръкнат в джобовете си и да помогнат на държавата, без да получат нищо в замяна.
Бюджет 2011 не отговарял и на проекта за европейски бюджет, където основни приоритети са образованието, екологията, науката и икономиката на растежа. Евродепутатът е на мнение, че кабинетът отдалечава България от средноевропейски държави.

 
„Новинар":
26 "риби" мълчат в парламента

26 "риби" мълчат в парламента. Такава е равносметката от проучване на доц. Лиляна Методиева от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя съобщи, че 16 народни представители от ГЕРБ и 10 от ДПС нито веднъж не са се изказвали от парламентарната трибуна. Герберите, за които мълчанието е злато, са Анатолий Йорданов, Антоний Йорданов, Георги Плачков, Даниел Георгиев, Иван Божилов, Иван Тодоров, Илия Пашев, Мирослав Петков, Михаил Николовски, Николай Костадинов, Николай Рашев, Пламен Тачев, Светомир Михайлов, Светослав Неделчев, Христо Христов и Янко Здравков.
Депутатите от ДПС, които не са демонстрирали мнението си по нито един законопроект или решение са Ахмед Доган, Георги Колев, Гюнай Сефер, Делян Пеевски, Дурхан Мустафа, Елин Андреев, Емил Иванов, Митхат Табаков, Рушен Риза и Митхат Метин. Поледният е от рупата избраници, които предпочетоха да отидат на коктейл срещу обещание за подарък скъп телефон VERTU, отколкото да гласуват закони.

 
„Труд":
Отпушват Кресна на 16 декември

Пътят към благоевградското село Хърсово пропадна също като този в Кресненското дефиле. Поради поройните дъждове река Хърсовска излезе от коритото си и подкопа половината от шосето. Отнесеният участък бе ограничен с лента и знак "Внимание", а колите се движат по оцелялата половина. Отрязан е и телефонният кабел за селото. Снимка Росен Калпачки На 16 декември ще бъде пуснат пътят към Гърция през Кресненското дефиле. Това заявиха от областната управа в Благоевград.
Разрушеният участък вече е напълно засипан, вчера започнаха да се ремонтират отводнителните шахти. Въпреки минусовите температури, вятъра и навяванията от сняг на трасето работи ударно.
Приключило е успешно и укрепването на предпазната дига на левия бряг от коритото на река Струма в района на село Дамяница, където имаше опасност реката да залее 70 къщи.[/justify]

news.bg
« Последна редакция: Декември 13, 2010, 06:59:59 am от Donelli »
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #410 -: Декември 14, 2010, 10:24:50 am »
14 декември 2010
[float=right][/float]

[justify]„24 часа"
Местан обяви: Доган завива надясно. Ще проговори

Ахмед Доган се кани този път да завива надясно. И да започне да говори.

Посоката на ДПС и новината за лидера на партията обяви пред "24 часа" Лютви Местан.

На въпрос защо Ахмед Доган мълчи почти половин мандат, заместник-председателят на движението успокои: "Ще проговори. Отново в най-добрия за страната интерес."

Местан не уточни кога и как ще стане това.

От известно време обаче в кулоарите на парламента върви слух, че Сокола изчаква да мине делото за конфликт на интереси срещу него. То е насрочено за 27 януари. След това планирал да излезе трайно от анонимност.


„24 часа"
"Гражданска отговорност" мина 300 лева в София

Цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" минаха психологическата граница от 300 лв. за масовите коли. Това става ясно от публикуваните от Комисията за финансов надзор нови цени на застрахователните дружества.

Някои от офертите за кола с двигател 1800 куб. см и регистрация в София дори наближават вече 350 лв. Столицата при всички застрахователи е определена като най-рискова. В провинцията цените са по-ниски с 5 до 20%, в зависимост от града.

В повечето случаи обаче застрахователите са вдигнали цената на застраховката само с 5-7% вместо очакваните 20%, показват данните от КФН. Така за колите с малък двигател до 1400 куб. м със софийска регистрация полицата струва средно около 175 лв. спрямо 165 лв. преди година. Все още е възможно да се намерят и оферти за 155-160 лв. заради отстъпките, които някои дружества правят. На места те достигат до 25%. Например цената се сваля при еднократно плащане, ако се декларира, че няма да се пътува в чужбина, шофьорът няма ПТП в последните 3 г. или собственикът е над определена възраст.

Има обаче и дружества, които са премахнали възможностите за отстъпки. Така при някои цената за малките коли е над 200 лв.


„Труд"
При бандитите цъфтят, при държавата се рушат

Изтърбушени прозорци, зеещи дупки, без врати, изкъртена камина, свалени плочки, изтръгнати кабели, контакти и изолации. Тази грозна картина, напомняща поражения след бомбардировка, може да се види в някогашната луксозна къща на несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите в Сунгурларе.

Бившата "крепост" бе отнета с решение на съда по искане на комисията "Кушлев". Само до дни данъчни пък се готвеха да я обявят на търг.

Никой обаче няма отговор кой е авторът на вандалството. От полицията обявиха, че са щели да пазят къщата, ако от общината са им били казали. Местната власт пък е категорична, че МВР е трябвало да вземе мерки. Но едно е ясно: никой не стопанисва отнето престъпно имущество.


„Труд"
Снегът се сипе, тировете си стоят

Сняг вали  в столицата, както и в областите Благоевград, Кюстендил, Смолян и Сандански. В Софийско снегът е слаб, а пътищата са мокри и хлъзгави, съобщи агенция „Фокус".

Главният път Е-79 между Сандански и Благоевград все още е затворен заради ремонтно-възстановителните дейности в Кресненското дефиле, а обходният маршрут минава през Гоце Делчев. Заради снега и отрицателните температури в отделни райони в Благоевградско и Кюстендилско са се образували заледявания. На места са въведени ограничения в движението на тежкотоварните автомобили.

В района на Гоце Делчев снеговалежът е започнал през нощта, но образувалата се снежна покривка е от порядъка на 2-3 см, а движението по пътищата в района се осъществява при зимни условия. Трафикът е интензивен, както заради пренасоченото вече седмица движение, така и заради провеждащия се днес в града пазарен ден.


„Стандарт"
Синдикат Алилуя

Освен в Господ поповете вече ще търсят упование и в Константин Тренчев. Църковните служители се уредиха със свой синдикат към КТ "Подкрепа". Новината потвърди вчера лично Тренчев.

Хората в расо са излъчили и свой Лех Валенса. Той се казва Христо Латинов. Освен свещеници в синдиката влизат клисари, административни служители в БПЦ и производители на свещи, поясниха за "Стандарт" от профсъюзната централа.

Броженията сред Божиите хора тръгнаха от Враца. Свещениците там се оплакаха, че не получават редовно заплати и не са осигурявани за здраве и пенсия. "Попове в синдикат? Абсурд!", скочи обаче викарийният епископ на Врачанската митрополия Киприян. "Канонът го забранява", отсече той.

 
„Стандарт"
Детска смърт на три ракии

8-годишната Нина Асенова не успя да напише своето писмо до Дядо Коледа. Защото пастрокът й я уби по погрешка. Трагедията се разигра в ловешкото с. Торос в неделя привечер. Към 17 часа 42-годишният Радослав Василев, 28-годишната му жена Аксиния Асенова, която е бременна, и децата им - 8-годишните близначки Нина и Силвия, 3-годишната Лора и едногодишният Васил, седнали на масата. Родителите си сипали греяна ракия и дали от огнената течност и на Силвия. "Защо продаде коня, сега с какво ще караш дърва от гората", започнала да пита мъжа си Аксиния, докато децата се хранели с боб. "Дадох го, защото нямаме пари", отвърнал Радослав. Ядосана, че семейството останало без кон, Аксиния започнала да обижда мъжа си. Добре почерпен, Радослав скочил от стола, грабнал едно от дърветата за огрев и посегнал с него към жена си. Тя се дръпнала, за да се предпази, а в този момент, за да я защити, пред нея застанала 10-годишната Нина. Радослав халосал малкото момиче с цялата си сила и то се строполило безпомощно на земята. Уплашени, всички започнали да носят вода и да мокрят лицето й. След това, като видели, че не могат да я свестят, я сложили да легне на леглото. Радослав доближил гърдите й и тогава разбрал, че сърцето й е спряло да бие. Ужасен, пастрокът звъннал на семейния лекар д-р Пламен Цветков и хукнал за още помощ към дома на майка си Лалка. "Дойде при мен към 19 ч., крещейки, че Нинка е много зле", разказа през сълзи баба Лалка. Двамата тръгнали към дома на семейството, където д-р Цветков вече бил установил смъртта на детето и повикал линейка, която да прибере трупа на момиченцето. Ужасени от трагедията Мариета, Силвия и Лора легнали до Нина и не спирали да й се молят да отвори очи.

 
„Монитор"
Махат стикера за каско от колата

Стикерите, че автомобилът има автокаско, да бъдат махнати от стъклата на колите, за да се прекратят застрахователните измами. Това е едно от предложенията за борба с този вид престъпления, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той участва в специална конференция, посветена на превенцията на застрахователните измами.

"След като няма стикер на колата, няма да има и насочване към определена застрахователна компания на лица, които крадат коли", обясни вицепремиерът.

Според него голяма част от кражбите се инициират от определени застрахователни компании, които умишлено действат съвместно с престъпни групи, за да сринат реномето на свои конкуренти и така да привлекат нови клиенти към собствените си портфейли. Така онази част от компаниите, които нямат силови структури, изпадат от пазара.

"Експертна група вече е изготвила законодателни промени, които да доведат до премахването на стикерите. Очаква се към края на януари да са готови окончателните текстове за промени и те да бъдат внесени в парламента за обсъждане. Важното е и да ограничим посегателствата върху автомобили", поясни още Цветанов.

Вчера той посочи и някои от големите автокрадци в София, сред които били Лъвицата, Тапата, Дебелото и Патицата. Цветанов поясни, че след задържането им кражбите на автомобили рязко са намалели.

Проблемът обаче отново е излязъл на дневен ред, след като са започнали да се гледат делата им, мярката им за неотклонение е била променена в "парична гаранция" и те са излезли навън.


„Монитор"
Заловиха дипломат и майка му с нелегални цигари

Дипломат от външно министерство и майка му бяха спипани с контрабандни цигари. 29-годишният Тодор Петров бил сгащен от ченгетата на бул. "Мария Луиза" в 9,30 часа в неделя. Той шофирал лек автомобил "Опел Астра", а до него се возела 57-годишната му майка Роза Йорданова, разказаха криминалисти пред "Монитор".

Мъжът има статут на българско аташе в Кипър. Работи от няколко години във външното ни ведомство и това не е първото му провинение, обясниха запознати.

Когато спрели автомобила за проверка, ченгетата извършили обиск на колата и открили 381 кутии цигари със сръбски бандерол.

29-годишният дипломат не успял да обясни откъде е взел папиросите и защо се намират в неговата кола. След кратък разпит мъжът решил да се отърве, като натопи майка си. Възрастната жена само кимнала, след което Тодор си извадил дипломатическия паспорт с надеждата да не го арестуват. Ченгетата обаче му сложили белезниците и го отвели във 2-ро РПУ заедно с родителката му. По време на разпитите Роза потвърдила, че цигарите са нейни.

 

„Монитор"
Пияни родители убиха дете

Пияни родители убиха 8-годишната си дъщеричка и натровиха с алкохол близначката й, която оцеля по чудо след откритите близо 2 промила в кръвта й. Ужасяващата случка се разиграла в неделя около 17 часа в луковитското село Торос.

Поредният скандал в семейството на Аксиния Асенова и Радослав Василев, за които напиването с греяна ракия било ежедневие, избухнал след спор за продадени животни. Въпреки че двамата съпрузи живеели заедно с петте си деца в двустайна постройка, родителите не се притеснявали да се напиват до несвяст пред малчуганите и да си раздават шамари.

Във фаталната вечер всичко се разиграло по стар обичай. В ранния следобед майката изпратила хлапетата да купят две шишета по половин литър ракия и седнали на масата. Малко преди алкохолът да привърши, жената започнала да се кара на мъжа си, че е продал всичките отглеждани от тях магарета, без да си оставят нито едно за себе си. Бащата не останал длъжен и започнал да крещи, че съпругата му постоянно е пияна и нищо не пипва в къщата. В яда си 46-годишният Радослав грабнал дърво с дължина около 40 см и посегнал да удари жена си. Аксиния успяла да се дръпне и цепеницата се стоварила върху главата на 8-годишната Нина, която в този момент била край родителите си, защото се опитвала да ги разтърве. Детето на секундата се строполило на земята и от устата му започнала да излиза пяна.


„Дневник"
Незаконните строежи край "Искър" изведнъж намаляха тройно

Язовир "Искър", понеделник, 13 декември 2010 г., 10 часа - повече от четири години след като държавният строителен контрол (ДНСК) издаде актове за премахване на 121 незаконни постройки, започва събарянето на първите.

Те не са големите вили, разположени в охраняемата вододайна зона, където строителството е забранено по всички закони. Багерът тръгва срещу къщички до 30 кв.м, строени с подръчни материали, както беше разрешено в местата за т.нар. самозадоволяване при социализма. Намират се и доста по-далече от вододайната зона.

За тези четири години се оказва и че две трети от незаконните постройки неясно как са се "изпарили" от списъците на ДНСК за събаряне. През 2006 г. строителният контрол направи проверка след сигнал от концесионера "Софийска вода", че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти.

В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са построени незаконно, а около 40 къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи, основно бараки и огради. От тях 12 се оспорват в съда, от останалите 28 седем доброволно са премахнати, каза Стоян Благоев от ДНСК.


„Сега"
Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. "Искър"

Абсурдни текстове в Закона за устройство на територията и амнистии за незаконното строителство спасяват от събаряне масивни постройки във вододайните зони. Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м.

Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, съобщиха вчера служители на Столична община.

Когато избухна скандалът с митничарското селище край язовир "Ивайловград", също се оказа, че много от вилите там са в процес на узаконяване или имат актове за търпимост. Поради това всички закани на премиера Борисов и регионалния министър Плевнелиев се изчерпват само с надстройки и паянтови къщички.

Актове за търпимост по закон се издават за строежи, започнати преди 1998 г. и декларирани пред съответните органи. Декларирането е можело да бъде направено до 2003 г. Отделно от това през 2001 г. е взето решение, че всички строежи, почнати преди 1987 г., могат да минат процедура по узаконяване. По този начин във вододайните зони на много язовири са построени вили, въпреки че според ЗУТ за незаконни се смятат всички строежи върху сервитут на съоръжения.


„Дума"
Изтеглят опасни коледни стоки

Няколко партиди с опасни детски дрехи и играчки, както и необезопасени коледни лампички ще бъдат изтеглени от пазара. Те бяха засечени от инспекторите на Комисията за защита на потребителите, които направиха проверка на столичната борса "Илиянци". Експертите обясниха, че коледните лампички крият риск от поражения с електрически ток. От КЗП обаче обясниха, че това е сезонен продукт и много трудно може да бъде хванат и иззет своевременно от търговската мрежа. Проблемът с детските играчки е, че те съдържат остри, опасни частици, които могат да бъдат погълнати от деца. Другата негодна и опасна стока, която откриха инспекторите, са детски суитчъри, които ще бъдат изтеглени от пазара, защото връзките от качулките им крият риск от задушаване.

Инспекторите обясниха, че не само при евтини стоки могат да бъдат открити несъответствия от изискванията за безопасност. "Цената не е ориентир. При марковите дрехи също има частични случаи, където се намират негодни стоки", обясни инспектор Томов от дирекцията за контрол на пазара към Комисия за защита на потребителите. Той заяви, че друго често срещано нарушение е наличието на две до три цени под оригиналния етикет, прикрепен към стоката. Задължително етикетите трябва да съдържат точно описание на артикула, както и информация за производителя и вносителя.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #411 -: Декември 16, 2010, 09:36:47 am »
16 декември 2010
[float=right][/float]

[justify]„Стандарт":
След скандала: Млада гвардия дипломати

Пълна промяна в мисиите ни се задава след скандала с агентите дипломати. Старите кримки от кариерата, вербувани от Държавна сигурност, трябва да бъдат сменени от млади кадри.
Това призова премиерът Бойко Борисов, след като половината посланици се оказаха с досиета. Външно министерство има достатъчно млади и достатъчно обучени хора, за да смени половината от служителите в посолствата, добави външният министър Николай Младенов. Против готвената чистка се обяви президентът Георги Първанов. Точно тези кадри ни вкараха в НАТО и ЕС, заяви държавният глава.
Не бива да се слагат в един кюп разузнавачи, каквито са повечето огласени като агенти хора в мисиите, с доносниците, коментираха доайени в дипломацията. Двоен аршин е и да бъдат вадени на светло само бивши шпиони.


„Новинар":
Президентът готви вето на Изборния кодекс

Прокуратурата трябвало да провери видеозапис от частичния вот в Пловдив
Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи отлагателно вето на част от текстовете в Изборния кодекс. Държавният глава съобщи за евентуалното стопиране на кодекса на дискусия, посветена на изборното законодателство, която беше организирана от гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане". Първанов ще вземе окончателно решение, след като огледа текстовете с юристите.
Държавният глава смята, че регламентите всъщност се „претоплят" и възпроизвеждат стари подходи и норми. Президентът намекна, че управляващите се опитват чрез кодекса да спечелят служебна победа на следващия вот. Той определи нормативната уредба като „транзитиране на пътя на служебната победа и вземане на своеобразна изборна зестра".


„Дума":
Учените: Настана решителният час

Плакат, дълъг над 70 м, с изброени имена на водещи учени и научни постижения на институтите на БАН за 2000-2010 г. постлаха вчера протестиращите учени пред парламента. Те тръгнаха на поредното си протестно шествие заедно с лекари, студенти, дейци на изкуствата, неправителствени организации, синдикати с мотото "Спрете войната срещу интелигенцията на България!"
Настана решителният час! Няма място за равнодушие! Само масирани и единни действия могат да накарат управляващите да ни чуят, заявиха учените. Те внесоха в НС "Червена книга за БАН" с 12 хиляди подписа в подкрепа на академията. Около 6500 са подписите от чужбина, около 5000 са събрани за 2 седмици у нас. В книгата са се подписали и 450 български учени, които работят в чужбина. От движението на младите учени "Когито" раздаваха протоколи и удостоверения за търгове на имоти на БАН и харизване на централната й сграда за 100 лв. на внеслия проекта за разтурването й гербаджия Румен Стоилов.

 
„Сега":
Здравната каса плаща на аптеките за 1 седмица

Здравната каса ще преведе на аптеките 8 555 778 млн. лв., съобщиха оттам вчера. С парите ще се покрият задължения на НЗОК за лекарства, отпуснати в периода 1-15 октомври. Общо месечно разходите на касата за медикаменти, дължими към аптеките, са 32-34 млн. лв.
Преди 2 дни от асоциацията на собствениците на аптеки обявиха, че на места спира предоставянето на най-скъпите безплатни лекарства по здравна каса - интерферони, инсулин, препарати за Паркинсон. Причината беше забавянето на парите от касата, заради което аптеките не могат да се разплатят с доставчиците.


„24 Часа":
Сметките за парно ще ни сгорещят

Въпреки топлото време през ноември сметките за парно в София май ще са високи. Нетърпеливи клиенти вчера позвъниха на телефона на "Топлофикация", за да разберат какво дължат.
141,18 лв. ще плати за отопление през ноември младо семейство от квартал Изток в София, което живее в апартамент от 120 кв. м. Сметката е с 16 лева по-висока от ноември миналата година. Средната температура в София за месеца е била 10,3°, това е с 5,2° над нормалното, казаха метеоролози.
За гарсониера в Младост пък фактурата е за 60,79 лв., миналия ноември е била за 52,48 лв. Това е с 15% повече, изчисли собственикът й.[/justify]

news.bg
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 09:37:29 am от Donelli »
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #412 -: Декември 17, 2010, 06:43:13 am »
17 декември 2010


[justify]„24 часа"
Списъкът "Кой кого къде" не е за секс, а за назначения

"Най-неприятни са тайните зависимости. Затова четем списъка не само като имена, а много по-внимателно. Там има факти, които навеждат на все повече и повече неприятни въпроси. Затова министър Младенов е толкова категоричен." Това коментира високопоставен представител на ръководния екип на Министерството на външните работи. Списъкът, за който става дума, е огласената тия дни листа с имената на посланиците и консулите, принадлежали към агентурата на бившите комунистически служби.

Хората от екипа на министъра са си направили труда да прегледат разсекретения списък и да изследват казусите на тези дипломати, които са били в по-специални отношения помежду си. Тук не става дума за сексуални контакти, а за такива между водещ офицер и агент, коментира представителят на Външно.

Според него, а и според целия екип на министъра тази тънка скрита обвързаност опорочавала цялата система на дипломацията и на практика поставяла кариерната служба в МВнР в съвсем друг контекст. За какво става дума.

Заместникът на министър Ивайло Калфин и настоящ посланик в Лондон Любомир Кючуков например е бил вербуван през 1983 г. от военния разузнавач Илко Шивачев, който става и негов водещ офицер. През 2007 г. Шивачев е изпратен за посланик в Кувейт. По същото време Кючуков е първи заместник министър. Според явните и нормални протоколни изисквания на МВнР посланик Шивачев би трябвало да е подчинен на заместник- министъра. Но според тайната кадрова разстановка на ДС от едно време излиза, че e точно обратното.


„24 часа"
Сметките за парно ще ни сгорещят

Въпреки топлото време през ноември сметките за парно в София май ще са високи. Нетърпеливи клиенти вчера позвъниха на телефона на "Топлофикация", за да разберат какво дължат.

141,18 лв. ще плати за отопление през ноември младо семейство от квартал Изток в София, което живее в апартамент от 120 кв. м. Сметката е с 16 лева по-висока от ноември миналата година. Средната температура в София за месеца е била 10,3°, това е с 5,2° над нормалното, казаха метеоролози.

За гарсониера в Младост пък фактурата е за 60,79 лв., миналия ноември е била за 52,48 лв. Това е с 15% повече, изчисли собственикът й.

Апартамент от 99 кв. м в Изток ще получи ноемврийска сметка от 139,61 лв., при 102,67 лв. миналата година.

Източници от топлофикация предположиха още преди да излязат сметките, че се очакват те да се високи, тъй като точно от първия зимен месец ще се усети скокът на цената на топлинната енергия от 1 юли, а той за София е 19%.


„Труд"
Преди Коледа цените на храните подскочиха

Ако можеше телевизорът да се яде, а сиренето само да се гледа, щяхме да имаме една наистина щастлива Коледа.

Цените на хранителните стоки хвърчат нагоре и по данни на статистиката за една година са се увеличили чувствително.

Най-голям е скокът при олиото - 37,1% през ноември спрямо същия месец на 2009 г. Хлябът е поскъпнал с 10,9 на сто, оризът - с 11,3% и т. н.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че ветеринарните власти ще започнат масирани проверки заради поскъпването на храните преди Коледа.

Обратна е тенденцията при бялата и черната техника. Тя поевтинява за година средно с около 10% по данни на търговците.


„Труд"
Премиерът:Махам Божидар,ако Първанов върне посланиците

Премиерът Бойко Борисов е готов да се раздели с министъра си без портфейл проф. Божидар Димитров заради агентурното му минало, ако това е цената президентът Георги Първанов да отзове посланиците агенти на Държавна сигурност (ДС).

Това заяви премиерът в Брюксел преди срещата на десноцентристките лидери от Европа. "Готов съм и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи", каза Борисов. "Ако трябва да направя за един човек крачка, ще я направя - в името на държавата", добави той. "Не е едно и също да си се напил веднъж, а да те сравняват с алкохолик", допълни Борисов, обяснявайки образно, че назначението на Димитров в кабинета му е частен случай.


„Стандарт"
Заради ДС: Бойко готов да жертва министър

[float=right][/float]Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "готов да се раздели" с министър Божидар Димитров, ако това ще помогне да се разреши проблемът с посланиците агенти на бившата Държавна сигурност. Генерала обяви това от Брюксел, където е на среща на лидерите от Европейския съюз.

Конституционното право на премиера е да освобождава министри, заяви пред BNews министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. Той е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Името на историка отново изплува в скандала с посланиците агенти, тъй като ГЕРБ иска да освободи такива дипломати, а в правителството има министър, работил за службите по соцвремето.

"Изказването на г-н Георги Първанов, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, мисля, че ще създаде голям проблем. Защото това означава, че държавите, които са ни приели, а не, че сме били готови като държава, като политически партии, като народ, а всъщност, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти", заяви още Борисов в Брюксел. Той припомни, че когато предишното правителство е взело решение няколко дни преди изборите да изпрати нови посланици, и то в ключови страни, "ние бяхме изключително против, но вече бяха изпратени агремани и нямаше как да ги отзовем". "Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи. Ако трябва за един човек да направя крачка, ще направя - в името на благото на държавата. Но не е едно и също да си се напил веднъж и да те сравняват с алкохолици. Повтарям, и на това съм готов", каза премиерът.

 
„Стандарт"
Будалкат ни с Активия

"Активия" оправя нередовния стомах. Да, ама не. Френският млечен гигант "Данон" отнесе глоба от 21 млн. долара в САЩ за невярната реклама. Федералната комисия по търговия разкри, че прословутата бактерия в "Активия" и другата популярна напитка - DanActive, е само рекламен трик. Няма доказателства, че тя наистина помага за по-добро храносмилане.

Френската компания първоначално увъртала пред властите, но не успяла да защити твърденията в клиповете. Затова се съгласила да сключи споразумение с комисията и да плати колосалната сума. Освен това "Данон" трябва да промени рекламите си и в бъдеще повече да не продава продуктите си с трикове.

Това е втори удар срещу френския гигант в рамките на месец.

 
„Монитор"
Имотната мафия влезе в лудницата

Половината от психичноболните, които имат жилища на свое име и са настанени за лечение в клиники край София, са завлечени от имотната мафия. Част от пациентите са съблазнявани от измамниците с проститутки и обещания за бързи печалби. Други са били отвличани и държани под ключ, докато не прехвърлят домовете си, съобщиха разследващи от столичната полиция пред „Монитор".

Жертви сред психичноболните е търсила и последната разбита банда от четирима роми - Надка Баева-Наза, Методи Николов-Мето, Мария Спасова и Игнат Бенков, обявиха разследващи. Карето беше разкрито от полицаи от отдел „Убийства" в СДВР. Криминалистите намерили през лятото един от измамените с размазан череп. След няколко месеца работа полицаите стигнали до зловещи разкрития - оказало се, че арестуваните са отвличали възрастни инвалиди, като са ги изнасяли на ръце от домовете и ги водели при определени нотариуси. По първоначални данни групата е задигнала около 40 имота. След като „Монитор" разказа за бандата в две поредни публикации, редица измамени започнаха да звънят в редакцията, за да съобщят, че също са сред потърпевшите.

Екипът ни успя да се свърже с психичноболен мъж, който се е разделил с апартамент от 90 квадрата в елитния столичен квартал „Иван Вазов".

 
„Монитор"
Забраниха фирмените „подаръци" за партиите

Фирми няма да имат право да отдават имуществото си за ползване на партии. Това записаха вчера в изборния кодекс народните избраници в четвъртото поред пленарно заседание, посветено на обемистия документ. Познатите като поправката „Яне" текстове на практика забраняват дружество да отдаде „безвъзмездно" например билбордите си за реклама на дадена партия, какъвто случай имаше на парламентарните избори през 2009 година с партията „Ред, законност и справедливост". Подобни „подаръци" ще могат да правят само граждани, които ще трябва да подписват и декларация, че дадената вещ е тяхна лична собственост, а не на някоя фирма.

Народното събрание ограничи и кешовите дарения за партиите.

За всяко дарение над 1000 лева, както и за отдаване на вещи от частни лица ще се подписва и декларация. Срещу този текст веднага възропта независимият депутат и лидер на РЗС Яне Янев, според когото било „безумно" за най-малкото нещо да се пишат бумаги.

Законодателят забрани още предизборни кампании да се финансират от чуждестранни фирми, религиозни организации и чужди правителства.

Въпреки че между първо и второ четене в правната комисия депутатите от всички парламентарни групи внесоха предложение предизборните кампании в обществените медии да бъдат безплатни, вчера парламентът гласува точно обратното.


„Монитор"
Бойко готов за раздяла с Божидар Димитров

Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров, декларира вчера премиерът Бойко Борисов в коментар за скандала с дипломатите ни, които се оказаха с агентурно минало. Досието на министъра без портфейл от бившата ДС бе осветлено преди парламентарните избори през 2009 година, в които той се включи като кандидат-депутат. Тогава стана ясно, че Димитров се е подвизавал в структурите на репресивния апарат под ханските псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.

Обявяването на имената на дипломатите агенти не създава трудности за разговорите ни за Шенген, увери още Бойко Борисов преди започването на срещата на ЕПП в двореца Бушу в Мейсе край Брюксел часове преди да започне заседанието на Европейския съвет. Борисов бил уведомен от зам. външния министър Константин Димитров, че вече има реакции от няколко европейски страни по случая, което не било приятно.

Изказването на президента Първанов, че агентите са ни вкарали в ЕС и НАТО, може да се тълкува, че не сме приети, защото сме готови, а че вездесъщата ДС ни е вкарала в НАТО и ЕС, контрира премиерът упреците на държавния глава, който се обяви срещу намеренията на управляващите за отзоваване на дипломатите ченгета и въвеждане на лустрация за кандидатите за постове в мисиите ни в чужбина.


„Дневник"
Мирослав Найденов в акция "Респект" срещу цените

Лансираната от няколко дни от земеделското министерство "акция срещу спекулата с цените на хранителните стоки" все пак ще стартира въпреки абсурдната форма, чрез която държавата ще се опита да се намеси на пазара.

Проверките за картелни споразумения или за дъмпингови цени, които в пазарните икономики се осъществяват от конкурентните регулатори, във варианта на министър Мирослав Найденов са трансформирани в следене на цените в търговската мрежа от екипи от служители на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Комисията за защита на потребителите.

Резултатите от акцията трябва да бъдат "дисциплиниращи" за търговците, обяви вчера Найденов, който разчита, че присъствието на контролни органи в магазините ще накара бизнеса да "сваля цените". Тази теза беше посрещната с недоумение от търговския сектор, а инициативата беше определена като популизъм. По-късно се разбра и че събирането на статистически данни за цените ще се използва за целите на анализ, който се прави в рамките на ЕС.

В четвъртък Мирослав Найденов съобщи, че проверките на цените на основни храни в търговската мрежа ще започнат следващата седмица и ще обхванат вериги, пазари, тържища, чак до малките квартални магазини. Те ще се извършват от служителите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Комисията за защита на потребителите.


„Сега"
МВР изхарчи тази година над 1 милиард лева

Новите 15 млн. лв. ще отидат за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители, пише в правителственото постановление. Не е ясно колко служители на МВР се пенсионират или освобождават, защото финансовата обосновка на всички взимани от МС решения не е публична. Работилите в МВР имат право на максимум 20 възнаграждения при напускане според прослужените години в системата за разлика от държавните служители, които при напускане получават до 6 заплати. През септември вътрешният министър Цветан Цветанов се оплака, че ведомството му е натрупало около 30.5 млн. лева задължения за обезщетения към напуснали служители.

Преди два месеца правителството отпусна 16 млн. лв. на МВР, с които да бъдат платени обезщетения, дрехи и храна. Тогава кабинетът първо обяви, че министерството ще осигури средствата от икономии, но после се оказа, че парите са дадени от държавния бюджет. МВР получи и 13 млн. през септември за покриване на текущи разходи, а по рано през годината имаше още две субсидии - от 1.47 млн. за разместване на служби и 2 млн. лв. за хармонизиране на радиочестотната лента. Според закона за държавния бюджет разходите на МВР за 2010 г. следваше да възлизат на 955.521 млн. лв.

Извън Министерството на отбраната и регионалното министерство, които получиха най-големи допълнителни субсидии за покриване на неразплатени договори, както и традиционно дефицитния НОИ, секторът на вътрешните работи е най-толерираният от правителството, показва справка с отпусканите допълнителни субсидии. Бюджетът на МВР не бе орязан при юлската актуализация, при която парите на почти всички разпоредители бяха намалени с 20%, и въпреки това силовото ведомство не успя да се справи.


„Дума"
Гласуване - само с хикс

На избори ще се гласува само със знака хикс в бюлетините, решиха окончателно депутатите вчера при гласуването на текстове от Изборния кодекс. Именно прословутият хикс се превърна в ябълката на раздора, която роди скандали, обиди и дори незензурни подмятания в пленарната зала.

Първо от Коалиция за България поискаха да се позволи и знакът "плюс", за да се изчерпят всички варианти на хикса и да няма проблеми, ако е обърнат на 90 градуса. Дори в тотото човек има два начина да си отбележи число, аргументира се Михаил Миков. Искра Фидосова обаче се позова на собствено проучване и разказа, че разпитала възрастни хора от две села дали знаят какво е хикс. Всички знаели.

Депутатите приеха и допустимите разходи на партии и коалиции по време на избори. За парламентарния вот максималната сума ще е 4 млн. лв., досега формациите имаха право да харчат до 1 милион, а коалициите - до два. Вместо ЦИК обаче вече Сметната палата ще следи кой, колко и как харчи. Според новия закон Сметната палата ще поддържа единен публичен регистър на кандидатите за избори. Мая Манолова запита как точно Сметната палата ще проверява дали общата сума, изхарчена от отделните кандидати на местните избори, не надвишава общия праг от 8 млн. лв. Както и в случай на нарушения кого точно ще санкционира.

За първи път в закона се въвежда таван на парите, които партия или коалиция може да похарчи за местни избори - границата е 8 млн. лв.

Законът забранява фирми да финансират скрито предизборни кампании, като безвъзмездно предоставят за ползване вещи и услуги. Безвъзмездните услуги може да се правят само от физически лица, а за даваните вещи гражданите се изисква да подписват декларация, че са тяхна лична собственост, а не на фирма.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #413 -: Декември 18, 2010, 10:12:19 am »
18 декември 2010


[justify]"Монитор":
Дипломат номер 1 Николай Младенов: Президентът е чадърът на ДС

Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България, заяви външният министър Николай Младенов.

Той опрверга думите на държавния глава, че 10 от сега действащите дипломати с принадлежност към бившата ДС са назначени от ГЕРБ, като напомни, че процедурата е била почти завършена от предишното правителство, когато ГЕРБ са спечелили изборите.

Почти всички съветници на Георги Първанов, известен в досиетата като Гоце, напомням, са били агенти на ДС, отбеляза Младенов. Това правителство няма да ги изпрати посланици, а Първанов може да говори каквото си иска, зарече се министърът. Той посъветва президента, „да не се обяснява, а да бъде така добър и да отговори на въпроса защо по време на неговия мандат 50 процента от посланиците, които са изпратени в чужбина, са имали връзки с ДС.

Според дипломат номер 1 бившите служби са сложили през тези 20 години" един стъклен похлупак върху МВнР, през който не могат да пробият млади хора, които да градят новия образ на България. Ако този процес е започнал в началото на 90-те години, е можело да се погледне индивидуално на всеки един случай и да се анализира кой какво е правил, защото много хора са били „забърсани от системата", смята външният министър.

 
"Стандарт":
Шпионски войни от Брюксел до Враца

Войната заради посланиците агенти се разрази на всички фронтове. Остри реплики за и против ченгетата и разузнавачите от бившата Държавна сигурност по върховете на държавата си размениха премиерът Бойко Борисов от Брюксел и президентът Георги Първанов от Враца.
Тези хора Станишев, Първанов и Доган са наглеци. Така Генерала коментира думите на държавния глава, че поне десет дипломати от списъка на агентите са изпратени от правителството на ГЕРБ. Първанов обяви още, че има проблеми в управлението и затова хората на Генерала търсят начин "да се разлаят кучетата".
През това време Борисов отново се зарече, че ако парламентът приеме съответните закони, е готов да поеме водеща роля и да се раздели с всеки, който е бил свързан с бившата Държавна сигурност, независимо от поста му. "Аз съм готов. Ако г-н Първанов поеме този ангажимент и в другите партии, сме готови да бъдем водещи", заяви още Борисов. По думите му тройната коалиция съзнателно преди 4 г. е приела закон, знаейки какво ще се случи с българската дипломация.

 
"Труд":
Френско топченге пускало обвинения срещу страната ни

Покойният бивш шеф на разузнаването на Франция Александър де Маранж е скалъпвал обвинения срещу България. Те са били използвани за т. нар. "българска следа" след атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Това обясни вчера бившият шеф на френското контраразузнаване Ив Боне, който е у нас. "Г-н Де Маранж не беше добър служител, а обвиненията му срещу вашата страна по никакъв начин не отговаряха на истината и не почиваха върху никакви ясни факти и конкретна информация", посочи той.

Според топразузнавача ЕС има нужда от общи тайни служби.

 
"Сега":
И екоминистерството не се лиши от бонуси въпреки кризата

В екоминистерството се раздават щедри бонуси независимо от свършеното, алармираха вчера депутати от "Синята коалиция". Те се позоваха на писмен отговор на министър Нона Караджова до парламентарист от ГЕРБ. Общо 3 242 031 лв. са били заделени за допълнително материално стимулиране на служителите от цялата система на МОСВ за т.г., като 768 655 лв. от тях са за централната администрация на ведомството. Сумата е съвсем малко под миналогодишната - тогава екоминистерството си е разпределило за поощрения 3.6 млн. лв.

 
"24 часа":
Крадци на кабели оставиха 4 квартала на София без ток

Опит за кражба на кабелен колектор в „Студентски град" е предизвикал пожар и авария в електрозахранването, която остави без ток голяма част от София, съобщи „Дарик".

Пожарът е избухнал около 20:00 ч. и е засегнал мощни силови кабели към подстанции, които пък захранват „Дианабад", „Дървеница и „Изток".

„Бързата реакция е предотвратила кражбата на голямо количество кабели", каза пред bTV Йордан Тонев - ръководител на регионално звено на ЧЕЗ.

 
"Труд":
И властта на пазар преди Коледа

И властта тръгна на коледен пазар, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Министерският съвет си търси тоалетна хартия, сапун с приятен аромат и освежаващи кубчета за писоари. Консумативите трябва да съответстват точно на дозаторите, монтирани в правителствените нужници.

Вътрешното ведомство е обявило, че ще пазарува 16 тона кашкавал и 20 тона сирене. В четири нови коли ще се возят чиновниците от правосъдното министерство. Земеделското министерство пък търси фирма да нахрани ресорните журналисти на 5 семинара.

 
"Новинар":
Гласуваме с придружител само срещу документ от ТЕЛК

Хората с увреждания ще могат да гласуват с придружител само срещу удостоверение от ТЕЛК. Това решиха депутатите при обсъждането на второ четене на Изборния кодекс. Имената на придружителя ще се записват срещу това на гласоподавателя в избирателния списък, както и в отделен списък, където ще се въвежда и техният ЕГН. Един човек няма да може да бъде придружител на повече от двама души. След вота ГРАО ще прави проверка дали те не са се явили като придружители и в други секции.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #414 -: Декември 27, 2010, 06:59:38 am »
27 декември 2010


[justify]"Труд":
Световен шампион по борба наръган 5 пъти в меле

Световният шампион по борба Михаил Ганев бе наръган с нож пред бар "Текила" в Габрово. Кървавото нападение срещу 25-годишния мъж стана само три дни, след като журналисти от всички медии го посочиха на престижното второ място в анкетата за "Спортист на годината".

Ганев епретърпял животоспасяваща операция и вече няма опасност за живота му, съобщиха вчера от габровската полиция.

Инцидентът е станал около 5,30 ч на 26 декември. Михаил бил с приятели в бара. Възникнал скандал с друга компания, всички излезли навън и се сбили. В мелето участвали петима души. Един от тях - Владимир Иванов (31), извадил нож и намушкал пет пъти в корема световния шампион. При скандала са пострадали също братът на Михаил - Петър, както и техният приятел Калоян Косев. Двамата са с порезни рани.

 
"Новинар":
Бойко Борисов е оптимист за Шенген, присъединяваме се през септември

През септември 2011 г. ще бъдем част от Шенген. Това заяви уверено премиерът Бойко Борисов в предаването „Станция Нова" по Нова телевизия. Според Борисов с писмата до Еврокомисията за отлагане на членството ни Франция и Германия не са ни "подлели вода". Двете държави са стожерите на Евросъюза и работят по правилата, подчерта премиерът. Той уточни, че критиките не го тревожат, защото има основание за тях и уточни, че страната ни първо трябва да реформира съдебната си система.

"През лятото ще бъде взето политическото решение за това доколко сме подготвени за Шенген. Това ще стане на базата на мониторинговите доклади през февруари и юли. Дотогава България ще трябва да е изпълнила всички технически изисквания", обясни Борисов. Премиерът коментира и срива на доверието в кабинета.

 
"Дневник":
Антикризисният план 2010 - изпълнен наполовина

Правителството е успяло да изпълни половината от 60-те мерки в антикризисната си програма за тази година, приета в края на март. От нея се очакваха допълнителни 1.3 млрд. лв. в бюджета, но постъпленията не са повече от 600 млн. лв., показа проверка на "Дневник".

Реалният ефект от програмата, подкрепена от бизнеса и синдикатите, най-общо са замразените пенсии и заплати. Увеличаващата се дупка в бюджетните приходи, съпътствана с тегленето на готови пари от фискалния резерв (1.3 млрд. лв. за 11 месеца), беше компенсирана единствено от продажбата на двойно повече от планираните държавни ценни книжа - за 1.5 млрд. лв.

 
"Стандарт":
Дилма Русеф идва в Габрово

Първата жена президент на Бразилия ще посети Габрово. В това е уверила Дилма Русеф с писмо до кмета на града Николай Сираков, научи "Стандарт". Бразилката с габровски корен е благодарила на гербера за подкрепата му по време на изборите и е обещала да посети родното място на дедите си.
"Разбира се, в писмото не пише, например, че в четвъртък ще дойде, няма конкретна дата, но категорично заявява, че ще посети Габрово", потвърди доволен за "Стандарт" Сираков. Най-вероятно Дилма ще гостува в Габрово до края на идната година. Тя ще се закълне като президент на Бразилия на 1 януари 2011 г. следобед. Това ще стане броени часове преди Нова година в България. На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов. Засега не е предвидено в делегацията да се включат други държавници, тъй като визитата е по покана на Русеф. Борисов и Младенов ще подарят на новия президент подаръци от Габрово - родословното дърво на Дилма с всичките й предци със снимки и рождени дати. Русеф ще получи и снимка в рамка на леля си Вана, на която е кръстена, научи още "Стандарт". Малцина знаят, че второто име на Дилма Русеф е Вана.

 
"Монитор":
Парламентът спестил всеки пети лев

Парламентарното ръководство отново се изяви като отличник по реализиране на икономии. Народното събрание е спестило на данъкоплатците всеки пети лев от предвидените в бюджета му за отминаващата 2010 г. 53 млн. лв., показа проверка на „Монитор".

Очаква се общата икономисана сума, която ще бъде обявена официално в началото на идната година, да надхвърли 10 млн. лева. Те се равняват на около 20% от предвидените за дейността на депутатите и парламентарната администрация пари, сравни главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.

 
"24 часа":
Бивш министър от ГЕРБ отива на съд

Бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Божидар Нанев  ще е първият ВИП подсъдим на новата 2011 г.

Преди Коледа магистратите го привикали и му предявили окончателното обвинение и доказателствата, събрани по делото срещу него за 2 сделки за доставка на антивирусни препарати и ваксини срещу свински грип.

"Между Коледа и Нова година ще бъдат уточнени технически и деловодни подробности. Ще внеса обвинителния акт в съда около 10 януари", обясни наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Освен Нанев на съд ще бъде дадена и Димитринка Николова, която е била шеф на бюджетната дирекция в министерството.

 
"Труд":
Ин витро и за жени до 50 години

Жени на възраст до 50 години ще могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. ще отпадне. Това предлага здравния министър д-р Стафен Константинов. Той бе провокиран от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и две потърпевши българки 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова.

Според действащата в момента Наредба №28, заради навършени 43 г. двете жени (както и всички останали след тази възраст) вече нямат право да станат майки с помощта на ин витро. А след 45 г. непозволени за тях са и инсеминациите (когато сперматозоидите се инжектират дълбоко в матката). В момента забраната за двата вида процедури важи както, ако искат да ги платят със собствени средства, така и ако кандидатстват за финансиране по линия на държавния Фонд за асистирана репродукция.

 
"Монитор":
17 оцеляха от горящ автобус

17 души оцеляха като по чудо, след като вчера автобус, пътуващ по линията София - Силистра се запали в движение и изгоря напълно за десет минути. Произшествието станало малко след 12,30 часа на обед на около 30 километра от Силистра. Повечето от хората се прибирали от коледни празненства към родния си град. Тъкмо подминали главинишкото село Зафирово и автобусът започнал да намалява ход. Пътуващите, сред които за щастие нямало деца,  помислили, че се е спукала гума и двамата шофьори имат намерение да спрат и да я сменят. В един момент със спокоен глас водачите съобщили на пътниците, че трябва да слязат, защото е възникнала авария

„Въпреки че действаха много професионално и навреме отвориха вратите, настана голяма паника. Няколко пенсионери започнаха да викат, да се вайкат и разтревожиха и останалите пътници. Не искам да си помисля какво щеше да се случи, ако водачите не бяха отворили навреме вратите. Автобусът изгоря буквално за минути", разказва за преживяния ужас 28-годишният Даниел Димов.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #415 -: Декември 28, 2010, 09:44:02 am »
28 декември 2010


[justify]„24 Часа":
Станишев: Герберите богатеят, българите - обратно

[float=right][/float]„През 2010 година докато „герберите" забогатяваха, българите обедняваха". Това каза лидерът на БСП и председател на ПГ на „Коалиция за България" Сергей Станишев на пресконференция днес.
Най-големият провал на правителството е в икономическата и бюджетната политика, заяви Станишев. За първи път от 1996 година имаме актуализация на бюджет на страната, като при това приходите са 2,5 млрд. лева по-малко от кризисната 2009 година, обясни лидерът на левицата.
Без поощряването или гледането през пръсти от страна на държавата не е възможно контрабандата да достигне 40%, каза още той като допълни, че вторият основен провал е в социалната сфера. По думите му един основен сектор - здравеопазването, стигна до пълен разпад и до колапс. „Хората плащат цената за некомпетентността на правителството", заяви Станишев.

 
„Стандарт":
Хаос с отпуските

Отпуските пак станаха ябълката на раздора между социалното министерство, работодатели и синдикати. Прехвърлянето на дни от тазгодишната полагаема ваканция за ползване през 2011 г. може да се окаже проблем и много хора да загубят реално полагащите им се дни, алармираха от профсъюзите. Въпреки че новите разпоредби в Кодекса на труда предвиждат до 10 дни от платения годишен отпуск да се прехвърлят за следваща година, има пречки това да стане с отпуска за 2010 г. Според промените в кодекса подобно отлагане се разрешава само по "важни производствени причини" по преценка на работодателя. Преди това в началото на всяка година той е задължен заедно с работниците да изготви график за ползване на годишния платен отпуск. Промените при ползването на отпуските влязоха в сила от 3 август, така че разпоредбата да има график в началото на годината не може да бъде изпълнена, коментира Чавдар Христов от КНСБ.

 
„Новинар":
Ново обвинение срещу Йордан Лечков

Точно преди коледните празници Окръжната прокуратура в Сливен е предявила ново обвинение срещу кмета на града Йордан Лечков, съобщи самият той. Градоначалникът не даде повече подробности, като уточни, че се е подписал, че няма да огласява данни.
"Казаха, че информацията е класифицирана, и не мога да давам подробности. За пореден път казвам - прокуратурата показва импотентност, дори едно обвинение не могат да скалъпят", коментира Лечков. Според него наблюдаващият прокурор вече 6 години му е "личен прокурор", защото извършвал проверка след проверка. Кметът заяви още, че в общинската администрация има 4-5 служители, които са се превърнали в печатари, подготвяйки обяснения и справки.

 
„Новинар":
140 000 българи може да олекнат с по 150 лв. за стари документи

Само с три работни дни разполагаме за подмяна на стари лични документи с изтекъл срок. Дните до края на тази година са последният шанс да се сдобием с нови документи и да се отървем от глоба, ако се сблъскаме с органите на реда. От 1 януари 2010 г. се отменя шестмесечният гратисен период за личните карти с изтекъл срок. Глоба от 20 до 150 лв. може да отнесе всеки, който е забравил или е пропуснал да подмени старите си лични документи. Около 140 000 души все още не са се сдобили с нови документи, сочат данните на полицията, цитирани от БНТ.
Гратисният период беше въведен за изтичащите през тази година документи заради проблемите със системата за издаване на лични документи.


„Труд":
Не хванаха снежинките във въздуха

Премиерската повеля снежинките да бъдат хващани още във въздуха днес не бе изпълнена. Вероятно разсейването се дължеше на все още коледното настроение на министрите, към които бе заръката на Бойко Борисов, а оттам и на съответните служби по чистота.
Снегът неизненадващо обърка движението в градове и основни пътни артерии из страната, въпреки че във всички области бе обявен т. нар. код "жълто" заради падналите снеговалежи.
Този знак сигнализира за опасни явления, но без да има непосредствена заплаха за населението.[/justify]

news.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Преглед на печата
« Отговор #416 -: Декември 29, 2010, 07:06:01 am »
29 декември 2010


[justify]„24 часа"
Борисов пусна писмо на Първанов да върне 33 посланици

[float=right][/float]Как ще се развие сагата с дипломатите, чиито имена бяха обявени от комисията по досиетата като сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, ще е ясно още първите дни на новата година. Малко преди да замине за Бразилия, премиерът Бойко Борисов подписа и изпрати на президента Георги Първанов предложението за укази, с които да бъдат отзовани 33-ма български посланици (виж част от тях на снимки в галерията!). Според решението на правителството имената са общо 35, но двама от тях са генерални консули и не е нужна санкцията на държавния глава, за да бъдат върнати. От обявените от комисията хора с досиета 88 дипломати са действащи, а от тях 55 в момента са на задграничен мандат.

Защо правителството е взело решение само за 35 имена, засега не е ясно. Така или иначе на процедурата е даден ход. От Външно уточниха, че тези, които не са посланици, а временно управляващи или консули, ще получат "честитките" за отзоваване още от 1 януари. Тъй като някои от тях се водят материално отговорни лица, ще им е нужно време, за да сдадат поста. Но във всеки случай тяхната съдба е решена.

По-интересен е казусът с посланиците, за които е нужен подписът на президента. Това може да се превърне в причина за началото на студена война между "Дондуков" 2 и МВнР, такава, каквато не е имало и през 90-те години на миналия век, когато шеф на дипломацията бе Георги Пирински от БСП, а президент - демократът Желю Желев.

Сега обаче войната, колкото и жестока да е, няма да продължи повече от 8-9 месеца, защото мандатът на Първанов изтича. Той трябва да реши дали да подпише указите за отзоваването на посланиците, или не. В случай че откаже, външният министър Николай Младенов има няколко варианта. Единият е да извика тези, които си е набелязал, в София за консултации. И тези консултации да продължат по-дълго от обичайното.

На практика това би означавало преустановяване на изплащането на валутните заплати на посланиците. Защото, когато са в България, те не вземат командировъчни. Посолствата ни ще останат с временно управляващи, докато новизбраният президент не издаде нови укази. Ръководството на Министерството на външните работи е абсолютно решено да прибегне и до такъв по-груб вариант, ако Първанов се опъва, коментираха от кабинета на Николай Младенов.


„24 часа"
МБМД: Доверието към Цветанов спада, но пак е първи

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се ползва с най-голямо доверие сред членовете на кабинета през м. декември. Това сочат резултатите от проучване на МБМД, съобщи агенция „Фокус".

За декември 2010 г. доверие към Цветанов декларират 43 % от анкетираните; за сравнение обаче към декември 2009 г. доверие към него са имали 61 %.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е на второ място по доверие - 35 %, колкото е имал и миналата година.

Външният министър Николай Младенов има доверието на 31 % от анкетираните, а през 2009 г. то е било 37 %.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов има 29 % и е сред членовете на кабинета, които регистрират най-малък спад. Миналата година доверие му гласуват 32 %.

Образувателният министър Сергей Игнатов има доверието на 24 % от анкетираните, а през 2009 г. е имал 27 %.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков - 24 % доверие срещу 32 % през 2009-а.

Вече бившият член на кабинета Божидар Димитров - 24 % срещу 40 % през декември 2009-а г.

Министърът на спорта Свилен Нейков - 23 % през декември 2010 г. срещу 41 % миналата година.

Военният министър Аню Ангелов се ползва с доверието на 23 % от анкетираните. През февруари 2010 г., когато зае поста, е имали 30 %.

Министърът на финансите Симеон Дянков се ползва с доверието на 20 % от анкетираните през декември 2010-а, година по-рано то е било 40 %.

Социалният министър Тотю Младенов има доверието също на 20 % от анкетираните, миналата година е имал доверието на 31 %.


„Труд"
Най-скъпият имот - 2571 евро на кв./м

Най-скъпото продадено жилище през 2010 г. е в курорта "Слънчев ден". Руснак плати 450 000 евро за ваканционен апартамент с площ 175 квадрата. Цената излиза 2571 евро на кв. метър.

Това показват данните на една от най-големите посреднически компании за имоти - "Адрес".

Цената на "слънчевия" апартамент впечатлява на фона на нивата от 1000-1500 евро на квадрат, колкото се продават топжилищата в София и Варна.

Най-скъпите имоти вече са далеч под върха от 2007-2008 г. Тогава апартамент на елитната улица "Московска" в София бе спазарен за 7000 евро на квадрат. Рекорд, който едва ли скоро ще бъде надминат.


„Труд"
МБМД: ГЕРБ печели вота за президент, опозицията дреме

Премиерът Бойко Борисов е политикът с най-високо доверие у нас. 44% от българите признават, че му вярват най-много. Това сочи проучване на МБМД, проведено от 11 до 17 декември 2010 г.

Доверието в Борисов обаче е намаляло с цели 19 пункта в сравнение с миналия декември, когато 63 на сто от хората са го посочили за лидер на доверието им. Рейтингът на президента Георги Първанов също отбелязва чувствителен спад. Така от 48% доверие през 2009 г. сега е заковал на 32%. Срив има и при шефката на парламента Цецка Цачева - от 38% на 19%. Столичната кметица Йорданка Фандъкова и лидерът на БСП Сергей Станишев запазват стабилно доверие - съответно 31% и 16%. Почти двойно падат рейтингите на Ахмед Доган от 11% на 6% и на Волен Сидеров - от 18% на 10%.Относително стабилни са Мартин Димитров, Иван Костов и Яне Янев - 12%, 10% и 10 %.


„Стандарт"
Бойко дели ложа с Хилари

Бойко ще бъде в една ложа с Хилари Клинтън. Българският премиер и държавният секретар на Щатите ще гледат заедно клетвата на Дилма Русеф от ВИП трибуната в зала "Одисей Гимараеш" в Националния конгрес на Бразилия.

Церемонията събира лидери от цял свят. Европейският съюз ще бъде представен единствено от Борисов. Той ще прочете приветствие от името на Стария континент. Специалната задача му е поставена от председателя на ЕС Херман ван Ромпой. Копие от Панагюрското златно съкровище ще подари Борисов на първата жена президент на Бразилия. Тя е с български корен и ще бъде изненадана още с подробно родословно дърво на дедите си.

Заедно с премиера за Бразилия вчера заминаха и министрите на външните работи Николай Младенов и на транспорта Александър Цветков.

 
„Стандарт"
ЧНГ в Банско за 200 лева

Истински щурм на офертите в последната минута направиха нашенци дни преди Нова година. Десетки българи се уредиха с почивка на Банско за 200 лева, след като англичани отказаха стаите си в последната минута. "Всеки седми англичанин в хотела ни отказа почивката си заради болест и част от стаите останаха свободни. Пуснахме ги в интернет с 20 и 30% отстъпка от цената и за час ги напълнихме отново", похвали се хотелиер в Банско и допълни: "Така цената от 350 лева пада на 200, но и аз съм доволен, че ще имам клиенти, а те също, защото ще платят по-малко".

Туроператорите пък съобщиха, че т. нар. оферти last minute стават все по-търсени у нас. "За повечето от тези предложения не са платени депозити и ако клиентите не ги откажат поне 3 дни преди датата на резервацията, плащат неустойка в размер на една нощувка", обясниха още от родните агенции.

 
„Монитор"
Похарчихме 450 млн. лв. за Коледа

По коледните празници българите са похарчили около 450 млн. лева за храна и подаръци под елхата. Това сочи проучване на „Монитор" из търгов-ските мрежи, четири дни преди края на 2010 г. За новогодишните тържества се очаква харчовете да са по-малки, защото по-голямата част от даровете вече са раздадени. Всеки трети нашенец е закътал през годината едва 30 лева за подаръци, а една четвърт от хората са похарчили до 100 лева за близките си. Съвсем малко развързаха кесиите си, за да купят за повече от двеста лева. Парите, дадени за храна около Рождество, са повече от средствата, заделени за вещи.

 
„Монитор"
Глобяват чистачите на София с 60 бона

Столична община няма да плати на почистващите фирми 60 хил. лв. заради пропуски в работата им в понеделник, съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Чистачът на район „Надежда" ­ „АЕС-Х-РТК-Батпел", ще отнесе най-голямата глоба - 33 бона. Според кмета машините на фирмата са излезли да чистят по-късно и с това не са спазили поетото в договора задължение. Преди настъпването на зимния сезон Фандъкова заяви, че общината няма да плаща за свършената през деня работа, ако фирмите не са почистили дори 5% от полагащата им се площ.

 
„Монитор"
Безплатна зимна пързалка за деца в София

Безплатна за столичните ученици и деца от детските градини ще е ледената пързалка на мястото на бившия мавзолей до градинката на Народния театър. Това каза мениджърът на съоръжението Иво Кръстев при официалното откриване вчера. Зимната атракция е с площ 600 кв. метра и ще работи до март. 5 лева е входът за граждани, а 4 лева струва наемането на чифт кънки.

 
„Дневник"
Консорциум с "Трейс" взе "железопътната "Тракия"

Консорциумът между българските компании "Трейс" и "СК-13" и италианската GCF беше определен за победител в търга за модернизацията на жп отсечката от Пловдив до Бургас. Офертата на трите компании е с най-ниска цена - 380 млн. лв.

"Спестени са 110 млн. лв. за рехабилитацията на железопътната линия", каза във вторник министърът на транспорта Александър Цветков, тъй като толкова е разликата между най-ниските оферти от проведените две процедури. Първата беше прекратена по настояване на Брюксел след сигнали за нередности.

Така спечелените от "Трейс" търгове - самостоятелно или в съдружие, през тази година надхвърлиха 550 млн. лв. Компанията освен това строи и две отсечки от столичното метро за 360 млн. лв., спечелени в общинския търг през 2008 г.


„Сега"
Невзетият през 2010 г. отпуск няма да може да се ползва

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това скандално тълкуване на закона е публикувано на сайта на социалното министерство в рубриката "Въпроси и отговори". Изостаналите почивки няма да могат да се ползват, дори работодателят да е съгласен да ги даде, пишат от социалното министерство.

Губят се дори 10-те дни, които Кодексът на труда позволява да се отлагат по производствени причини. За да се прехвърлят за следваща година, служителят първо трябва да си ги поиска, а работодателят да му ги откаже писмено по въпросните производствени причини. Но и те няма да могат да се ползват. Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Ако по друга причина на хората са им останали неползвани почивки, те могат само да получат обезщетение за тях при прекратяване на трудовите правоотношения, и то ако дните не са погасени по давност. От 2010 г. всеки ден останал отпуск "гори" 2 години след годината, за която се полага. Пазят се и старите отпуски от 2009 г. назад.


„Дума"
60 000 семейства не си плащат парното

Между 50 000 и 60 000 домакинства в столицата не си плащат сметките за парно. Това съобщи вчера директорът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов. По думите му редовните абонати са 270 000. Столичното дружество завежда дела срещу неизрядните платци, натрупали сметки над 3000 лева, допълни още той. Шефът на столичното парно обаче каза, че когато приключат делата срещу по-големите длъжници, ще заведат дела и срещу хората със сметки под 3 хиляди.

Цветанов обаче се оплака, че дружеството не можело да реагира на кражбите на топлинна енергия, които ощетявали всички лоялни абонати. Интересуват ни кражбите на парно, но ние не разполагаме със СРС-та, за да разберам кой и как го прави, коментира Цветанов. Заради това шефът на "Топлофикация" препоръча проблемът да бъдел уреден междусъседски.

Цветанов обясни и по-високите сметки за парно с по-ниските температури през ноември. По неговите думи среднодневната температура за ноември 2010 г. е била 2,9 градуса по-ниска от ноември 2009 г. Това принуждавало парното да впрегва повече ресурси и заради това сметките скочили.[/justify]

news.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.9 Firefox 3.0.9
''Труд'': Заплатите с 11% нагоре
« Отговор #417 -: Април 04, 2011, 09:56:26 am »
04.04.2011 09:01
Цените на основни хранителни стоки са се покачили драстично за една година, пише "Новинар"
Бизнесът да увеличи заплатите във фирмите до края на годината с 11,07 или 11,67%. Такива са двата варианта за препоръчителен индекс на повишение, подготвени от експерти на социалното министерство, отразени от "Труд" на първа страница.

Сметките са направени, като са отчетени производителността на труда и инфлацията м.г., но е взет предвид и т.нар глобален индекс на конкурентоспособност за България, който е 2,7%.

Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.

Цените на основни хранителни стоки са се покачили драстично за една година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от "Новинар" на първа страница.

По данни на ведомството най-голям скок се наблюдава при захарта, която е поскъпнала с 52%. Голямо увеличение има и в цената на брашното, като в сравнение със същия период на миналата година стойността й е скочила с 49%. С 48 процента пък се е увеличила цената на олиото.

Огромен скок в стойността има и при зеленчуците.

Национален граждански съюз срещу скъпите горива бе учреден във Велико Търново, отбелязва "Труд". Структурата включва представители от всички области в страната.

"Два лева и нито стотинка повече е реалната цена на литър дизел и бензин в страната. У нас се продават най-скъпите и най-некачествените горива. Има картел за изкуствено завишените стойности, за който правителството си затваря очите", са аргументите на новосформирания Съюз на интернет любителите на автомобили - СИЛА, цитирани от изданието.

Темата за цените на горивата присъства и на страниците на "Сега". Според председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ситуацията в близките месеци може и да се успокои. "Обикновено през лятото падат цените на нефта на световния пазар, тъй като в северното полукълбо се потребява по-малко. На това се основава и моят оптимизъм - една цикличност в цените на горивата", подчертава Семерджиев.

Шумът около цената на горивата не е случаен, заявява пред "Труд" икономистът Георги Ганев, директор на Центъра за либерални стратегии. "България е изправена пред изключително важно решение - за АЕЦ "Белене".

Мога да си представя, че има огромен натиск от Москва какво да е това решение. Покрай горивата изглежда, че руската компания прави услуга на българското правителство. В историята на Русия обаче няма безплатни услуги.

Въпросът, който трябва да се обсъжда, е АЕЦ "Белене", а не дизелът дали струва две стотинки повече. След 2-3 години ще сме забравили за тези стотинки, а АЕЦ "Белене" ще ни виси на врата 60 години!", категоричен е Ганев.

Според челото на "Пари" преговорите между НЕК и "Росатом" за АЕЦ "Белене" са "най-строго пазената тайна", защото продължават и днес при пълно информационно затъмнение.

"Труд" цитира статистика, според която 74 на сто от хората смятат, че правителството трябва да контролира цените на някои стоки. Според анкетираните най-големите проблеми за страната са ниските доходи и безработицата.

Теми като борба с престъпността, които бяха водещи преди година, са отстъпили на по-заден план. Това сочат данните от националното представително изследване за март на Центъра за анализ и маркетинг (ЦАМ), пояснява изданието.

Самолетните билети за полети от и до България може да се увеличат заради въвеждането на три нови летищни такси, алармира "Дневник". Те се плащат от авиокомпаниите, но се калкулират в цената на пътуванията.

Новите вземания, които се събират от летищните оператори, са предложени в изменения на Закона за гражданското въздухоплаване, изготвени от министерството на транспорта. Размерът им ще се определя от правителството след приемането на закона. Летище София самостоятелно ще може само да реши колко пари да събира от превозвачите.

Глобата за нередовен пътник в столичния транспорт става 20 лева, съобщава в интервю за "Монитор" Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в София. Проектът за промяна в наредбата вече е готов и се надявам общинският съвет да гласува промените през април, допълва Христов.

"24 часа" помества непубликувано интервю с големия актьор Георги Русев, който почина на 82-годишна възраст в петък, 1 април 2011 г.

Разговорът с него през 2003 г. е по повод книгата му "Мечтата ми", която е издал през 1999 г., но не я е продавал, а я е подарявал на приятелите си. На въпроса кога ще се престраши да представи "Мечтата ми" пред публиката, Русев отговаря: "Сигурно ще види бял свят след смъртта ми..."

Големият актьор споделя спомени от детството си в гара Костенец: "Животът ми като дете беше на перона на тази гара. Особено през ваканцията - нямаше влак, който да не посрещна и изпратя... Първата ми роля беше Калин Орелът в едноименната постановка - през 1944 г., още бях ученик в Костенец. Помня, че в един вестник бе написано за постановката и че аз съм играл в главната роля. Така за първи път и името ми се появи във вестник".

Всеки втори деветокласник взима допълнителни часове по някои от изучаваните в училище предмети, сочи проучване, цитирано от "Сега" на първа страница.

38 на сто от тях имат индивидуални или групови уроци с външни учители, а близо 35 процента си доучват с помощта на преподаватели от училището в сипове и други училищни форми. Процентът надхвърля 54, защото някои участват и в двете форми на допълнително обучение.

С тези допълнителни занимания българчетата се класират на челните места в Европа по време, заделяно за допълнително обучение, което не им пречи да имат едни от най-ниските резултати по четене, математика и природни науки, сочат данните.

Непрофесионални подвеждащи тестови въпроси в помагалата за подготовка за изпита след 7-ми клас и матура провалят резултатите дори и на най-големите отличници в училище, сочи проверка на "Монитор".

Водещи експерти в съставянето на тестове са категорични, че в книжарниците родителите и учениците могат да се натъкнат на помагала с тестове, които не отговарят на изискванията за надеждност.

Според челото на "Монитор" във всяка болница занапред ще има малък хоспис с поне пет легла за неизлечимо болни. На първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози.

Тази възможност в момента обсъжда работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично здравният министър Стефан Константинов.

"Не е нужно във всеки град да има болница", е заглавието над интервю в "Дневник" с министъра Константинов. По думите му в по-малко населените места нямат проблем със спешната помощ.
"Със спешната помощ най-големи са проблемите в София и в големите градове заради високата натовареност и ниските заплати на екипите и задръстванията", казва Константинов.

Делата срещу полицаи набъбват, констатира "Сега". 140 дела са водени в София срещу служители на МВР през 2010 г. 117 от делата са на районно ниво, а останалите - на градско. Това стана ясно от отчетите на районната и градската прокуратурата. Само в районната прокуратура през годината са подадени близо 300 сигнала срещу служители на реда.

От държавното обвинение обясниха, че сред делата са такива за корупция, насилие, шофиране в нетрезво състояние, кражби, принуда. Справка на Върховната касационна прокуратура сочи, че общо през 2009 г. срещу полицаи са образувани 119 дела, а само за периода януари-юни 2010 г. те са 74.


vesti.bg
Активен

sppaiki

 • V.I.P.
 • Карма: +58/-46
 • Неактивен Неактивен
 • :Май 08, 2009, 01:24:25 am
 • Публикации: 2160
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
Re:Преглед на печата
« Отговор #418 -: Ноември 02, 2011, 11:43:22 am »
02 Ноември 2011"Труд"
Дянков: Българите ще са по-богати от гърците след 5-6 годиниСлед 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, защото южните ни съседи са живели близо 20 години извън
възможностите си. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ.
„Гърците дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция", обясни той.
„Вижте, и румънците работят добре, и ще бъдат след време по-добре от гърците, а те ще страдат още десетилетие",
категоричен бе финансовият министър. Той обаче посочи, че за нас е много по-добре, ако и Гърция и Румъния са
по-добри икономики.
„Много лоша идея в много лош момент" е провеждането на референдум за спасителния план на ЕС - така коментира
идеята на гръцкия премиер Георгиос Папандреу министър Дянков.
"Финансовите министри на Европа работихме много за този спасителен план. Тъкмо се бяха успокоили пазарите и
сега след този ход на Папандреу пазарите полудяха", посочи Дянков и допълни: „Много зле обмислен ход,
типичен ход за социалист".
По думите му, референдумът може да спаси Папандреу и правителството, но гръцкият народ ще страда и цяла Европа
ще страда от това. В техния парламент се борят да покажат на германците, че на Гърция трябва да се помогне,
отбеляза още финансовият ни министър.
Миналата седмица Симеон Дянков посочи в интервю за „Ди Велт", че кризата, която разтърсва Гърция, е от полза
за България, а българите "до известна степен са щастливи от нещастието на гърците".
По думите му, години наред сме гледали към Гърция, че живеят много добре. Дянков припомни, че тази година пенсиите
в страната паднаха с близо 40%.
„Проектобюджетът за следващата година е възможно най-добрият в условията на криза. Той съдържа в себе си достатъчно
буфери, за да може българската икономика да удържи и при лош сценарий за европейските икономики", каза вицепремиерът.
В държавната хазна за 2012 година има заложени 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и
човешки ресурси. Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и
за 2013 година.
„Мислехме много как да го направим. Ситуацията през лятото много се промени и влоши в Европа и затова направихме
 по-консервативен бюджет", отбеляза Дянков.
„Вече сме казали, че минималната работна заплата ще се увеличи до 290 лв. Вече сме го заложили в бюджета от второто
 тримесечие, и работим активно и се надявам до средата на следващата седмица да имаме план за увеличаване на ниските
пенсии", добави той.„Имаме три варианта. Единият е само увеличаване на минималната пенсия, аз обаче не съм привърженик
на това, защото се получава някакво изкривяване.
 Другият е тези, които са на най-ниското ниво, получават повече, така че аз предпочитам
да има в процентно отношение. И третият е тези, които получават по-ниски пенсии да получат по-голямо увеличаване,
но и нагоре това да стане с по-малко проценти. Това ще ни струва няколкостотин милиона", обясни финансовият министър.
„В социалния пакет, за който говорим, става въпрос и за увеличаване на майчинските - от 240 да се надяваме на 270 лв.
 или от 1 януари, или от второто тримесечие", допълни Дянков.


"Труд"
По-ниски обезщетения за военни и полицаиДа се намалят с пет заплати обезщетенията при пенсиониране за полицаи, военни и служители в Държавна агенция
"Национална сигурност". Тази идея се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи премиерът
Бойко Борисов в интервю по Би Ти Ви. 

Сега в МВР, Министерството на отбраната (без цивилната администрация) и ДАНС получават при пенсиониране по една
заплата за всяка прослужена година, но максимум 20 заплати. Идеята е таванът на обезщетението да стане 15 заплати
от догодина.

“Бизнесът натиска много в тази посока. Да, има риск да повлече много хора, които да напуснат, но е по-справедливо”,
коментира министър-председателят.

Борисов съобщи, че реално парите за МВР и Министерството на отбраната са 620 млн. лв. повече от обявените, ако към
тях се прибавят парите, с които държавата поема осигуровките и обезщетенията в системите.

“Труд” научи, че друго предложение, което се обсъжда на тристранката, е обезщетенията при пенсиониране в сектор
“Сигурност” да не се изчисляват на база 100% от заплатата, а да се намалят на 75%.

И двете идеи се предлагат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Мотивът е, че така ще се
подобри финансовата стабилност на пенсионната система и ще се ограничат схемите за ранно пенсиониране.

От Министерството на финансите отказаха официален коментар за обсъжданите идеи. Неофициално експерти във ведомството
коментират, че огромните обезщетения при пенсиониране сега тежат на държавата. Ако те бъдат намалени, освободените
средства ще се използват за увеличение на всички пенсии догодина и на обезщетенията за майчинство.

Във финансите търсят всякакви смислени начини за освобождаване на финансов ресурс, с който да бъдат подпомогнати
най-чувствителните групи. В условията на криза националната сигурност се определя от социалните мерки и по-доброто
образование, казват експерти.

Държавните служители сами да плащат осигуровките си е друга гореща тема, която ще бъде обсъдена на тристранния съвет
в сряда.Сега осигуровките се поемат от държавата."24 часа"

хулигани ще чистят столицата от плакатиФутболни хулигани, побойници, лица, шофирали пияни, и други осъдени на общественополезен труд ще помагат в разчистването
 на София от предизборни плакати, съобщи Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Инспекторатът води разговори с Областната пробационна служба да предостави списък с осъдените лица. Идеята е те да се
включат в чистенето на афишите чак след като изтече срокът, даден на партиите да свалят сами афишите си. Той изтича в
 края на седмицата.

След това ще започнем да съставяме актове. Основно с премахването на афишите ще се заемат почистващите фирми.
 Освен тях безплатно ще се включат компании, търгуващи с хартия, обясни Пенев.

Още след първия тур на изборите 14 партии и коалиции са получили писма от инспектората да организират почистването на
афишите. От ГЕРБ и БСП вече са декларирали, че са направили организация, а кандидатите за кмет от НДСВ и ОДС са свалили
 билбордовете си. Установени са 4262 плаката на непозволени места.

Партиите, които не спазят срока, ги чака глоба от 1000 до 5000 лв."Сега"

Вотът на половината българи отива на съдСамо два дни след приключване на изборите стана ясно, че вотът на повече от половината българи влиза в съда.
Над 30 жалби от управляващите и опозицията бяха подадени в административните съдилища в София, Пловдив, Варна,
Плевен, Кърджали, Шумен и др. с искане за касиране на кметския вот заради изборни нарушения. От партийните
централи обаче предупредиха, че това е само началото. До две седмици БСП ще реши дали да не иска касиране и на
президентския вот.

Вчера бе даден ход на първото зрелищно дело в Кърджали, където жалбата е на ГЕРБ, и светкавично започна ново
броене на бюлетините в първите 6 секции. Веднага бе открито и нарушение - в една от секциите бюлетините са изчезнали.
Междувременно се разбра, че адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов е избран за общински съветник от листата на мнозинството.
Юристите и бившият заместник национален омбудсман Яшар Шабан, които присъстваха на делото, обявиха, че това е тежък
конфликт на интереси, предаде БГНЕС.

Шефът на съда Виктор Атанасов коментира, че разликата от 11 000 гласа между избрания за кмет Хасан Азис от ДПС и
претендента на ГЕРБ Илия Илиев едва ли ще бъде стопена, а в хода на делото е възможно жалбата да бъде оттеглена.
"Практиката ми сочи, че при преброяването на недействителните бюлетини могат да се окажат много действителни гласове",
обясни Атанасов.

Въпреки че няколко часа след края на първия тур премиерът Бойко Борисов се зарече да не иска касиране на вота и обяви,
че ДПС е било управляващите в Кърджали, ГЕРБ все пак внесе жалба срещу избора на Хасан Азис. Управляващите твърдят,
че в много протоколи на СИК е липсвало задължителното отразяване на часа на приключването на вота, а в една селска
секция е увеличен броят на избирателите от 256 на 330 души. Защитата на ГЕРБ поиска в съда да бъдат допуснати 8 свидетели,
а тази на ДПС настоя за възможност също да организира свои свидетели. Според ГЕРБ 71 души в Кърджали са били дописани в
избирателните списъци.

Партията на Бойко Борисов оспорва резултата и в Шумен, където загуби от БСП. Сините подадоха жалба за касиране на вота в
Плевен, а ДПС - в Доспат. Най-много жалби за отмяна на резултатите от кметската надпревара подаде БСП. Досега са оспорени
изборите в София, Варна, Силистра, Земен, Кюстендил, Нова Загора, Етрополе, Ботевград, Павел баня и в Балчик само за
съветници. Под въпрос е подаването на жалби в Ивайловград, Златоград, Смолян, Велико Търново, Лом и Белоградчик.
В Белоградчик например разликата е само 15 гласа и там БСП падна от свой бивш депутат социалдемократ от хората на
Георги Анастасов, подкрепен от ГЕРБ.

Сините оспорват вота в Плевен, а ВМРО-НИЕ пишат жалба в Пловдив и подадоха друга за касиране на вота за съветници в Добрич.
Отмяна на класираните съветници в Добрич искат и от РЗС. Левицата пък оспорва резултата от изборите в Пловдив, успоредно с ВМРО-НИЕ.

Неуспелият кандидат-кмет на столицата от БСП Георги Кадиев внесе вчера жалбата за касиране на вота в София заради нарушения
в изборния ден и изчезнали протоколи. Преди дни ЦИК призна, че 35 протокола са били служебно попълнени от ОИК-София.
Според соцпартията пък над 100 от протоколите са били подписани от по-малко от половината членове на СИК.

Найден Зеленогорски, който се бори за четвърти кметски мандат в Плевен и загуби само с 360 гласа от претендента на ГЕРБ
Димитър Стойков, внесе жалба за касиране на вота за общински съветници, а днес внася друга и за кметския вот.
"Разликата между мен и Стойков е 70 стотни от процента", обясни Зеленогорски. 2500 са невалидните бюлетини в града,
а в близкото село Бохот има запис на камера как член на СИК от ГЕРБ подменя вота. "Имаме и данни за други нарушения,
в съда ще имаме свидетели, но засега ги крием, за да избегнем натиск над тях", обясни Зеленогорски.

В Пловдив загубилият с 2338 гласа Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ също оспорва победата на ГЕРБ. "Ще сезираме и всички
европейски институции, които имат отношение към въпроса, и ще ги попитаме защо българската прокуратура не се самосезира
чрез медиите, които заснеха и записаха множество случаи на купуване на гласове", заяви шефът на партията Петко Атанасовпред "Дарик".

БСП оспорва местните избори във Варна, обяви вчера и шефът на партията в морския град и кандидат за кмет Борислав Гуцанов.
Според него нарушенията са много, но най-драстичен е случаят с променените протоколи на секционни избирателни комисии на
официалната страница на ЦИК. В Кюстендил, където спечели досегашният кмет Петър Паунов, левицата внася жалба за оспорване
на вота заради 5000 недействителни бюлетини.

ДПС също не останаха назад от общата тенденция и внесоха жалба за оспорване на вота в Доспат. Мотивът е, че в читалището
на с. Барутин, в което са проведени изборите, са намерени 12 бюлетини с по 2 печата и отбелязан вот с Х. Една от тях е
била за президентския вот, четири за кмет на община и седем за кмет на кметство. В Доспат спечели Антим Пържанов от ГЕРБ
с 54%, след като изостави ДПС.

 

"Сега"

Бюджетът на МВР за 2012 г. пак стигна милиардПроектобюджетът на МВР за 2012 г. се оказа по-висок от планираното и почти стигна 1 милиард лева. Вместо първоначално
обявените от финансовото министерство 991 млн. лв. силовото ведомство догодина ще разполага с 999 млн. Повече пари от
първоначално обявените ще харчи и ВСС заради създаването на специализирани съдилища, но това ще стане за сметка на
останалите съдилища, показва окончателният текст на проектозакона за бюджет 2012.

Цветан Цветанов е единственият министър, който е успял да си извоюва корекция на първоначално заложените разходи в бюджета.
Той е убедил кабинета, че разходите на МВР за капиталови разходи не бива да се орязват. Така планираното намаление на
парите за ремонти и придобиване на активи от 8 млн. лв. е отпаднало и догодина МВР ще харчи по това перо колкото и
т.г. - 30 млн. лв. Ведомството все пак ще трябва да намали незначително - със 7 млн. лв., разходите си за текуща издръжка (0.69% намаление). Бюджетът на МВР за 2011 г. бе 1 млрд. и 6 млн. лв, а орязването на разходите за сектор "Сигурност" и "Отбрана" бе обявено като приоритет на бюджет 2012.

С близо 5 млн. е завишен в окончателния проект и предложеният от МС бюджет на Висшия съдебен съвет. Вместо 7.7 млн.
догодина ВСС ще разполага с 12.5 млн. С тях ще бъде финансирано създаването на двете специализирани съдилища в София.
Вдигането на бюджета на ВСС обаче ще стане за сметка на намаляване на планираните разходи на прокуратурата и останалите
 съдилища - съответно с 2 и 3 млн. лв.

Новост в проектобюджет 2012 е и чувствителното намаляване на резерва за структурни реформи и допълнителни фискални мерки,
който се харчи по усмотрение на Министерския съвет. През 2012 г. резервът ще възлиза на 49 млн. срещу 185 млн. за 2011 г.
Половината от сумата за догодина обаче е запазена за покриване на до 24 млн. лв. разходи по проект за укрепване на брега
на река Арда в района на Кърджали. Около харченето на резерва на правителството през последните 2 години постоянно
възникват спорове заради липсата на ясни принципи при удовлетворяване на едно или друго искане на министерствата.
« Последна редакция: Ноември 02, 2011, 11:51:56 am от sppaiki »
Активен

sppaiki

 • V.I.P.
 • Карма: +58/-46
 • Неактивен Неактивен
 • :Май 08, 2009, 01:24:25 am
 • Публикации: 2160
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
Re:Преглед на печата
« Отговор #419 -: Ноември 03, 2011, 07:46:43 am »
03 ноември 2011

"труд"

Вдигат и големите пенсии, но с малък процент
По три варианта за вдигане на пенсиите работи Министерството на финансите. Вицепремиерът Симеон Дянков съобщи в сряда,
че предпочита да бъдат увеличени парите за всички пенсионери, но с различен процент. “Тези, които получават по-ниски
суми за старини, да получат по-голямо увеличение. А високите пенсии да се повишат с по-малки проценти”, обясни Дянков
по БНТ.

Вторият вариант предвижда увеличение само на най-ниските пенсии до 200 лв. За него съобщи социалният министър Тотю
Младенов в понеделник, след като правителството прие бюджет 2012 в понеделник. От тази промяна ще спечелят 1,2 млн.пенсионери.

Третият вариант предвижда увеличение само на минималната пенсия, която сега е 136 лв. “Не съм привърженик, защото се
получава изкривяване - само хората с най-ниски суми ще получават повече”, коментира финансовият министър.

Увеличението на пенсиите ще струва между 300 и 600 млн. лв. в зависимост от съответния план. Парите трябва да дойдат от
спестявания в други сектори и от повече приходи от приватизация, обясни Дянков.

На тристранния съвет в сряда работодатели, синдикати и правителство се разбраха минималната работна заплата да се увеличи
от май 2012 г. Първоначалната идея на финансовото министерство беше това да се случи от 1 април. Сумата ще се вдигне от 270 на 290 лв.

Майчинските ще се вдигнат от 240 на 270 лв., но може би не от 1 януари 2012 г., а от второто тримесечие, каза още Дянков.


"24 часа"

Пенсионери от Пловдив: Даваха ни по 30 лв. за вотНеизвестен мъж и жена са предлагали на пловдивски пенсионери пари, ако пуснат гласове за ГЕРБ.

Срещу бюлетина за Иван Тотев обещавали по 30 лв., толкова давали и ако избирателят е подкрепил двойката
Росен Плевнелиев - Маргарита Попова, разказаха потърпевши пред “24 часа”.

“Отивах към нашата секция в ОУ “Димитър Димов”, когато мъж и жена ме спряха до физкултурния салон. Жената бе на около 40 г.
, висока, едра. Любезно ме попита дали ще гласувам за ГЕРБ”, разказа пенсионерката Дафина Котарова. Емисарката й предложила
 общо 60 лв., ако подкрепи кандидатите на Бойко Борисов.

“Не ща такива лъжливи пари!”, ядосала се жената и влязла в изборната секция.

Пари срещу глас са предложени и на 84-годишния дядо Георги в деня на вота. Заедно с жена си отишли до квартален
хипермаркет, където тя влязла да пазарува, а слепият старец останал да чака на пейката. Към него се приближили мъж и
жена и му предложили по 30 лв., ако гласува за претендентите на ГЕРБ. Човекът обяснил, че вече е пуснал бюлетини и
че пари не му трябват.

Пенсионерите от кв. Захарна фабрика са готови да свидетелстват пред властите, че са им предлагани пари срещу гласове.

“Хайде вече да спрем да говорим глупости, а да гледаме реалните неща. В понеделник има клетва на новия общински съвет,
трябва да мислим за бъдещето на Пловдив”, каза кметът Иван Тотев. Той препоръча загубата на опонента му Славчо Атанасов
да се приема мъжки, защото това показвало “едно високо интелектуално ниво и състояние на духа”.


"24 часа"

Чувал без бюлетини откриха в КърджалиНа чувал без бюлетини за избор на кмет се натъкна Административният съд в Кърджали при повторното преброяване по искане наГЕРБ.

В чувала са открити неизползвани бюлетини, но не и тези с посочен в тях вот. Секцията, в която е допуснат пропускът, е била
 в психиатричната болница на Кърджали, а според протокола й правото си на глас са упражнили 26 души.

“Чувалът беше с печат и завързан по всички правила. Останахме учудени, че вътре липсват бюлетините за избор на кмет и на
общински съветници. Става въпрос за установено нарушение на Изборния кодекс”, заяви депутатът и областен координатор на
ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя допълни, че най-вероятно случаят ще бъде внесен в прокуратурата.

“Няма никаква мистика в изчезването на 26-те бюлетини. Мога да се обзаложа, че ще бъдат намерени в чувала с бюлетините за
избор на президент”, коментира преизбраният за кмет на Кърджали Хасан Азис. Той смята, че най-вероятно пропускът не е
направен нарочно, а по-скоро от престараване на секционната комисия. Повторното преброяване на бюлетините от 133-те секции
на община Кърджали продължи и вчера. Нови 10 чувала с изборни книжа бяха доставени в Административния съд.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ са оттеглили жалбата си за касиране на изборите за общински съветници в Кърджали."сега"

ЕС и МВФ може да спрат парите за Гърция заради референдумаШестият транш от спасителния пакет нямало да бъде изплатен заради очаквания фалит след народното допитване

Решението на Гърция да организира референдум по спасителния финансов план на ЕС поставя под въпрос отпускането на шестия
транш от одобрения от ЕС и МВФ финансов пакет за Атина, заяви холандският финансов министър Ян Кес де Ягер, цитиран от
агенциите. Страната трябва да получи 8 млрд. евро в средата на ноември. "Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе
решение за транша. Не мога да кажа нищо окончателно, но отпускането ще е проблемно", заяви холандският финансист номер 1
пред парламента.

Потвърждение на думите на Ян Кес де Ягер дойде и от МВФ. Според гръцкия в. "Катимерини" от финансовата институция обявили,
че продължаващата несигурност в Гърция може да доведе страната до положение, в което няма да е в състояние да изплаща дълга
си, а това противоречи на условията по заема.

Референдумът в Гърция, на който жителите на страната трябва да одобрят или да отхвърлят европейския спасителен пакет за
страната, ще има "непредвидими" последици, предупреди председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Той пристигна вчера в Кан,
където трябваше да се състои извънредна среща на лидерите на ЕС за решението на Георгиос Папандреу да проведе народно
допитване за втория спасителен план. Гръцкият министър-председател трябваше да разясни плановете си и пред френския
президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, които пристигнаха в Кан, където днес и утре ще се проведе
среща на Г-20.

Париж и Берлин ще настояват правителството на Гърция да проведе референдума до края на годината. "Гръцките граждани трябва
да бъдат попитани дали искат да запазят еврото, а не дали са съгласни със спасителния план", заяви френският министър по
европейските въпроси Жан Леонети. "Не можете да кажете - аз съм против споразумението и в същото време да искате да останете в еврозоната и да не обявите фалит", категоричен бе той. Напускането на еврозоната "ще бъде по-опасно за Гърция и гърците, отколкото за еврозоната", смята Леонети.

Гърция не може едностранно да реши да напусне еврозоната и да върне националната си валута, предупреди и Хелмут Зийкман,
който е преподавател по валутно право в университета "Йохан Волфганг Гьоте" във Франкфурт, цитиран от ДПА. "Нито една
страна членка не може да реши самоволно да напусне еврозоната. Според правото на ЕС подобна стъпка е изключена, за да се
гарантира стабилността на единната валута". Според Зийкман, ако Гърция иска да върне драхмата, трябва да бъде променено
първичното право на ЕС. "Алтернативата на Гърция е единствено изцяло да напусне Европейския съюз", смята той.

Междувременно на среднощно правителствено заседание, продължило 7 часа, министрите в кабинета на Папандреу подкрепили
идеята за провеждането на референдум, който най-вероятно ще е през декември.

"сега"

Дянков загуби битката срещу привилегиите на МО и МВРПравителството отново не посмя да намали обезщетенията за полицаите, военните и магистратите. Но ще отреже компенсациите на всички държавни служители

Министерството на отбраната, МВР и съдебната власт за пореден път се оказаха най-недосегаемите ведомства в
България - никакви техни привилегии не могат да бъдат отнети. Вчера финансовият
министър Симеон Дянков загуби битката за намаляване на обезщетенията при освобождаване от служба в МО, МВР и съдебната
власт. И занапред военните, полицаите и магистратите ще получават до 20 заплати при напускане вместо предложените от
вице премиера до 15 възнаграждения.

Страхът на държавата да посегне на силовия и съдебния сектор ще бъде платен от всички държавни служители. Максималните
обезщетения за пенсиониране при тях ще бъдат намалени от 20 на 10 заплати. Това стана ясно след вчерашното заседание на
кабинета.
Активен