www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Преглед на печата  (Прочетена 570866 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Преглед на печата
« -: Февруари 14, 2009, 08:25:06 am »
"Властта раздава 250 млн. заради кризата", "Зам.-министър иска 2,8 млн. подкуп"

Какво реши тройната коалиция?"Дума":

Държавата спира харченето заради кризата

Да се редуцират капиталовите разходи на държавната администрация, средствата да отидат за инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи. Това реши вчера на заседанието си в резиденция "Лозенец" Политическият съвет на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС.
250 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат преструктурирани с цел подпомогане на реалния сектор в условията на световна криза. Те ще се насочат към създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти. Да отпаднат проекти за обурудване, които са с ниска степен на готовност през настоящата година, решиха още представителите на трите партии. Според тях Финансовият ресурс трябва да бъде пренасочен към инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи като изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и инфраструктурни проекти.
Представителите на БСП, НДСВ и ДПС разгледаха и инвестиционната програма на правителството, която е една от мерките в антикризисния План за икономическа стабилност и напредък през 2009 г. Инвестиционните програми на всяко едно ведомство бяха обсъдени на поредица от работни срещи на премиера Сергей Станишев, народни представители от управляващата коалиция и екипите на отделните министерства още през януари. На тях беше обсъдена готовността на всеки един проект със срок на изпълнение през 2009 г., териториалното му разпределение и ефектът върху социално-икономическото развитие на съответния регион. Очаква се до седмица работната група да утвърди окончателните проекти.


"Стандарт":


Екшън график за братовчедите

Властта направи екшън график за братовчедите си. На петък, 13-и, тройната коалиция реши до края на месеца да се подготви специален график за гласуването на закона за конфликт на интереси. На съвета лидерите на трите управляващи партии си стиснаха ръцете да изпълнят в рамките на половин година изискванията на Брюксел. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган обсъдиха доклада на Европейската комисия. "Докладът трябва да бъде стимул за продължаване на направените реформи досега и коректив за посочените слабости. Нужно е да продължим с усилията в областта правосъдие и вътрешен ред", заяви премиерът Станишев. До края на месеца ще е готов доклад за спешни мерки в тези сфери, реши още съветът. Законът за конфликт на интереси и увеличаването на правомощията на комисията "Кушлев" ще са на първо място в парламентарната програма. "Какъвто и график да поставим, той трябва да бъде и амбициозен, но и осъществим на практика", подчерта премиерът.

 

"24 часа":


Властта раздава 250 млн. заради кризата

250 милиона лева заделя властта за създаване на нови работни места, подпомагане на бизнеса и икономиката, общински проекти за строителство на детски градини, ясли, читалища, както и инвестиции в инфраструктурата.
Това реши съветът на управляващата коалиция, който заседава до късно снощи в резиденция "Лозенец".
Преструктурирането на средствата от публичната инвестиционна програма се прави заради световната икономическа криза, уточняват от правителствената информационна служба. То е за сметка на по-маловажни или неподготвени проекти. По тази причина и редица ведомства ще трябва да преструктурират капиталовите си разходи.
Работна група до една седмица трябва да определи и направленията, по които ще отидат крупните суми.
Дългоочакваният спор в коалицията за съчетаването на европейските и националните парламентарни избори не намери разрешение и вчера. Въпреки предварителните уверения и включването на точката в дневния ред партньорите се договорили тя да бъде окончателно изчистена идната седмица от тримата лидери и партийните юристи по темата. Участниците в заседанието вчера не могли да се надприказват и да стигнат до консенсус. Царят не взел отношение изобщо, а към края наразговора дори започнал да кима при изслушването на аргументите на БСП и ДПС. Доган пък бил категоричен, че избори "2 в 1" няма да са по-евтини, нито ще вдигнат избирателната активност. Същото казал и за предлагания от БСП избор на 58 мажоритарни депутати.

 

 

Станишев сменил Мургина заради ДАНС

 

 

"Дума":


Засилват работата на ДАНС и МВР заради ДДС измамите

Премиерът Сергей Станишев заяви вчера, че е крайно необходимо да се засили работата на НАП съвместно с ДАНС и МВР за пресичане на случаите на източване на ДДС. Той е приел оставката на изпълнителния директор на приходната агенция Мария Мургина заради отказания й достъп до класифицирана информация. По думите му в агенцията трябва да има спокойствие, за да си върши работата. Той посочи, че в условията на криза немалко представители на сенчестия бизнес се опитват да източват ДДС и трябва да се концентрират усилията на всички институции за борба с това.
Финансовият министър Пламен Орешарски отказа да коментира дали Мария Мургина е замесена в източване на ДДС. Той увери, че се правят усилия, за да бъдат разкрити тези, които източват ДДС. Орешарски беше категоричен, че всеки сигнал ще бъде проверен най-щателно. По думите му събираемостта на НАП е по-висока от средната в ЕС. Той отново каза, че за него причина за оттеглянето на Мария Мургина е напрежението в отношенията около ръководството на агенцията. На въпрос дали да очакваме още оставки в НАП, финансовият министър отговори - "Аз не пророкувам".
Министърът не отговори дали Мария Мургина е участвала в схеми за източване на ДДС. Той каза, че познава мъжа, с когото Мургина живее на семейни начала, но не може да каже името му. Орешарски смята, че истинската причина за оставката на изпълнителния директор на приходната агенция е "известна напрегнатост в отношението около ръководството на НАП". Тя предпочита да напусне, за да се даде възможност институцията да работи добре. Преди ден Мургина депозира оставката си пред премиера чрез финансовия министър Орешарски. А по-късно Станишев я освободи от длъжност.

 

"Стандарт":

Станишев: Приех оставката заради ДАНС

Приех оставката на Мария Мургина, защото има позиция на ДАНС за отказ на достъп до класифицирана информация. Това призна премиерът Сергей Станишев в парламента вчера.
Националната агенция по приходите трябва да има спокойствие, че ще си върши добре работата. Крайно необходимо е в условията на криза, когато немалко представители на сенчестия бизнес се опитват да източват ДДС, да се засили работата в тази област, подчерта премиерът и веднага допълни: "НАП, ДАНС, МВР и другите институции трябва да пресекат нещо, което в България винаги е било проблем." Според Станишев обаче сега се изискват особена концентрация и усилия за борба с този проблем. За разлика от Станишев финансовият министър Пламен Орешарски отказа да назове точните причини за отстраняването на Мургина. По повод твърденията, че за около една година са източени около 1 млрд. лв. ДДС, Орешарски заяви: "Аз съм последният, който ще твърди, че данъците се събират на 100 процента, но събираемостта от ДДС у нас е по-висока от средната за ЕС." Приходите за 2008 г. са изпълнени на 14,5% спрямо 2007 г., което е изключително добро постижение в условията на оформилата се в края на м.г. финансова криза, посочи още финансист №1.

 

"24 часа":

Зам. на Мургина поема поста й
 

Красимир Стефанов, досегашен зам.-шеф на НАП, ще заеме поста на Мария Мургина като шеф на данъчните, е съобщил вчера пред съвета на коалицията премиерът Сергей Станишев. Приех оставката на Мария Мургина, защото има позиция на ДАНС за отказ на достъпа й до класифицирана информация, каза по-рано в парламента Станишев. По думите му е крайно необходимов икономическата криза, "когато немалко представители на сенчестия изнес се опитват да източват ДДС", да се засили съвместната работа на НАП, ДАНС, МВР и други институции, за да се пресече проблемът. Финансовият министър Пламен Орешарски пък обясни, че шефката на данъчните подала оставка заради напрежение в НАП.
"Питате ме за хипотези", отвърна той на въпрос дали оттеглянето е свързано с ДДС измами. "Аз съм последният, който ще твърди, че данъците се събират на 100%, но събираемостта от ДДС у нас е по-висока от средната за ЕС", каза той. Орешарски призова тези, които говорят, че има схеми за източван, да дадат сигналите. Попитан дали познава мъжа, с когото Мургина живее, министърът каза, че знае кой е, но не и името и с какво се занимава.

 

 

Корупция


 

"Труд":

Зам.-министър ми иска 2,8 млн. подкуп
 
Български зам.-министър иска 2,8 млн. евро месечен подкуп от фармацевтичен бос, съобщи сензационно в. "Интернешънъл хералд трибюн".
Искащият бил зам.-шефът на здравното министерство д-р Емил Райнов. Изнудваният - председателят на надзорния съвет на "Търговска лига" Тихомир Каменов.
"Сумите не са искани месечно. Той е искал повече пари, но за толкова имаме доказателства", заяви Каменов в специално интервю за "Труд". Казаха ни: "Ще трябва да ни плащате, а ние да се отчитаме нагоре", разказа още фармацевтичният бос.
Д-р Емил Райнов призова ДАНС и прокуратурата да се самосезират и да проверят обвиненията срещу него.

 

Нова смърт в ареста

 

"Сега":

Арестант почина и в Търговище


Трети случай на смърт в ареста разследва прокуратурата. 33-годишният Кристиян Иванов издъхнал в килия на следствения арест в Търговище. В съобщението за инцидента от МВР специално отбелязаха, че полицейските служители нямат отношение към случая - съдебната охрана е подчинена на правосъдното министерство. Предишните два случая на смърт бяха в поделения на МВР. В столичното Четвърто РПУ на 15 януари издъхна 60-годишният Методи Маринов, а на 21 януари в кола на антимафиотите почина 29-годишният Пламен Куцаров, подозиран за участие в група за отвличане.

Починалият в Търговище бил задържан през септември и е обвиняем за разпространение на наркотици. По решение на съда е държан в ареста, а делото му трябвало да започне през март. Също като Куцаров Иванов е имал проблеми с наркотиците и здравето, стана ясно вчера. Според първоначалните заключения на трима съдебни медици от Търговище, Разград и Варна арестантът имал тежко увреждане на черния дроб, причинено от хепатит Б, бронхопневмония, високо кръвно и остро възпаление на трахеята и белия дроб. Такава комбинация от заболявания спокойно можела да доведе до летален край, смятат експертите.

"Смъртта е настъпила заради спиране на сърдечно-съдовата и дихателната дейност", уточни окръжният прокурор на Търговище Атанас Моллов. Иванов редовно получавал лекарства, но въпреки това в сряда вечерта състоянието му рязко се влошило, за което свидетелствал и неговият съкилийник.

 

Опит за покушение

 

"Новинар":

Прокуратурата работи по случай на покушение срещу журналист от БНР


Прокуратурата е възложила на СДВР проверка по случай на опит за покушение срещу журналист от Българското национално радио, заяви пред „Хоризонт" градският прокурор на София Николай Кокинов.

Малко след 20 часа в неделя автомобил с неизвестен засега водач и с фалшиви номера се е опитал да прегази радио-журналиста на трамвайна спирка в близост до сградата на националното радио. В последствие автомобилът, тъмен Опел, е последвал трамвая.

Инцидентът е станал преди излъчването на разследване на журналиста. Прокуратурата е изискала от разследващите органи да изземат и проверят охранителните камери от местопроизшествието.

 

Кандидатурата на Паси скандализира НАТО

 

"Новинар":

Скандал в НАТО заради Паси


Кампанията, която НДСВ и правителството предприе, за да популяризира кандидатурата на бившия външен министър Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, е на път да дискредитира страната ни пред евроатлантическия пакт. "Решението на правителството публично да подкрепи бившия си министър на външните работи за кандидат за генерален секретар на НАТО неприятно изненада централата на алианса в Брюксел, съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на дипломат, запазил анонимност.

Според него действията на София са доста необичайни и правителството нарушава традицията за дискретност около номинациите.
Самият Паси вчера обясни пред БНТ, че правителството всъщност не е направило нищо лошо и дори е поело по историческия път да направи по-прозрачна процедурата за избор на натовския шеф.

Паси обясни, че в момента няма ясна процедура за избор на генерален секретар на НАТО и България "създава история", като издига официално кандидатурата му. Той потвърди все пак, че процедурата за избор на генерален секретар на НАТО се изразява в дискусии в Брюксел около кой кандидат ще се събере най-голяма подкрепа и коя страна ще може да излъчи такъв човек, но според него България по никакъв начин не е постъпила "нахално" и дори е направила "много добре".


news.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2009, 08:32:42 am »
 

„Европа се скъса да хвали Григор”, пише днес „Хасковска Марица”.

Към заглавието има и две подзаглавие: „Гришо доиграва мача с разтяжение на бедрения мускул пред очите Рууд Гулит и „Невероятният хасковлия отстъпи на номер 1 в световния тенис - Рафаел Надал”.

 

„Бавят обезщетения на майки”, е също дописка от челната страница. Закъсняват обезщетенията за отглеждане на деца до 2-годишна възраст. Пари, които досега са били превеждани от НОИ до 5-о число на месеца, до вчера не бяха получени.

 

„Александровската гробница в листата на ЮНЕСКО”, е челото от втора страница. Също две подзаглавия помества вестникът и тук: „Музеят и копието ще бъдат предоставени на община Хасково” и „След японските пари, ще дойдат и туристи от Страната на изгряващото слънце, каза посланик Такеда”.

 

„Делчо Сербезов пое дом „Асен Златаров”, четем още в броя. Новият директор поема управлението на социалното заведение, вместо Невена Желязкова в деня на ученическото самоуправление.

 

„Топченге мълчи за Баретата”, е водещото от криминалната хроника. Никой не е дошъл да работи в МВР, защото е очаквал да стане богат, цитира вестникът директора на дирекция „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и превенция” в МВР Калин Георгиев.

 

И още едно криминално заглавие: „Оставят убиец в ареста”. За шести път съдът отказа да измени мярката за неотклонение на димитровградчанина Христо Лазов.

 

„Само пиратска музика по заведенията”, „Отчуждават земи за петролопровода догодина”, „Египетските лешояди изчезват” – всичко това - в новия брой на „Хасковска Марица”.
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2009, 08:48:50 am »
Ремонт вкъщи само след като пишеш до съседите
   
24 Часа
 

     Преди да ремонтира в апартамента си, всеки софиянец трябва да уведоми съседите си поне 24 часа по-рано. Ако не разлепи съобщение в сградата, ще отнася глоба до 2500 лв. При рецидив санкцията ще се удвоява. Това предвижда новият вариант на Наредбата за обществения ред, който Столичният общински съвет ще гласува през март.
     За същото провинение фирмите ще плащат до 10 000 лв. при първо и до 50 000 лв. за всяко следващо провинение. Самите ремонти са позволени от 8 до 14 ч и от 16 до 22 ч - с два часа повече, отколкото са сега.
     Национални и официални празници ще кулминират в заря и пиратки до 22 ч. Ограничение няма да има само по Коледа и Нова година. За сватби ще може да се “гърми” до 21 ч през летните и до 20 ч за студените месеци.
     Документът забранява разхождането на домашни кучета без каишка и намордник, плюс прибори за почистване на екскременти. Последните собствениците ще са длъжни да ги прибират от публичните площи. Проектонаредбата забранява също да си миеш стъклата на автомобила на улицата, както и да ползваш питейна вода за небитови нужди. Нарушение ще е и продажбата на печатни издания и всякаква търговска дейност на кръстовищата и уличните платна. Недопустима е също и употребата на алкохол и цигари на обществени места. Всички възможни изстъпления е описал документът, включително забрана за използване на съоръжения, монтирани в дворовете на детските градини, училищата и в парковете, от лица над 16 г.
     Глобите по наредбата - до 10 хил. лв. за физически и до 50 000 лв. за юридически лица, ще се налагат и за повреждането на държавни или общински имоти.
     
     КРИСТИНА ЛУКАНОВАШофьор разобличи катаджии - взели му 20 лв. за почерпка
   
24 Часа
 

     Шофьор нарушител, който дал рушвет от 20 лева на катаджии, се разкая, подаде сигнал в МВР и разобличи подкупните полицаи.
     Русенецът с будна съвест пътувал към Бяла на 12 февруари, когато униформени го спрели за превишена скорост. Катаджиите му предложили, вместо да пишат акт, "да бъдат почерпени" с 20 лв. Минути по-късно обаче водачът съжалил, че дал подкуп, и звъннал на тел. 166. Корумпираните катаджии били издирени, в понеделник те вероятно ще бъдат уволнени. (24 часа)Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2009, 02:06:38 pm »
Преглед на печата

20.02.2009

"Българското сирене - само от мляко", обявява от първа страница "Труд". Той съобщава за новите стандарти на производство на традиционните млечни продукти, регистрирани от Националната ветеринарномедицинска служба.
 

Целта е да се върнат чистотата на българското кисело мляко, българското бяло сирене и кашкавала ни. Стандартите не са задължителни, но който има претенции да произвежда истинското, е задължен да ги спазва и да ги бележи със специален знак на автентичност.

***

"Кабинетът бори кризата", пише "Новинар". Министрите решили да подпомогнат финансово фирмите и предприятията, засегнати от кризата, и да намалят разходите на ведомствата за заплати. Работниците, които са на половин работен ден, ще получат финансови компенсации от държавата. Обезщетенията ще бъдат в размер до 120 лева към заплатата.

Държавната помощ ще се отпуска еднократно в рамките на 1 година и ще се изплаща на работниците за срок от 3 месеца. Повечето вестници акцентират върху друго решение на Министерския съвет - почивката от  1 май до 6 май. С ваканцията се стимулират хората да отидат на почивка и така да подпомогнат туризма, мотивирала се министър Емилия Масларова.

***

"В постоянна готовност сме за газова криза", уверява в интервю за "24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Засега няма по-тревожна ситуация, но правим необходимото, за да не сме неподготвени, отбелязва Димитров. Той информира, че засега няма отговор на писмата на "Булгаргаз" до трите доставчика. Юридическият екип на министерството работи, но ще трябва да ползваме и външни консултанти за поставяне на исканията на база на Енергийната харта, обяснява министърът.

Работи се сериозно, тъй като България беше ощетена несправедливо и не можем да забравим това, което ни беше сторено, категоричен е Димитров. На въпрос дали ще има протекционизъм заради световната финансова криза министърът отговаря, че не харесва тази дума, но трябва да е ясно "какво искаме да качим в Ноевия ковчег по време на криза". Той посочва като приоритети енергетиката, развитието на информационните технологии, туризмът,  биотехнологиите и земеделието.

***

"Ще подпишем взаимноизгоден договор с "Газпром", съобщава в интервю за "Монитор" Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". На въпрос на журналиста дали текат  обсъждания за директен договор с дъщерната на "Газпром" компания "Газпромекспорт" Гогов отговаря, че желанието на "Булгаргаз" е да има такъв договор до май или поне дотогава да има изчистени позиции на двете страни.  С директен договор според него ще се подобри финансовия поток на дружеството. Сега ние плащаме на 3 дружества в 3 различни срока, които винаги са авансово, обяснява Гогов.     

***

"Лихвите по кредитите ще тръгнат надолу", прогнозира пред "24 часа" икономическият съветник на премиера  Драгомир Стойнев. Той уточнява, че те не можели  слязат на същото ниво от миналата година. Още през 2007 г., когато започна финансовата криза в САЩ, по проект на премиера внимателно изследвахме симптомите й и предвидихме 3 сценария, припомня Стойнев. Според него в момента се намираме в този за нормално, предвидимо развитие на ситуация в условия на криза.

***

"Следят телефонни разговори само при тежки престъпления", информира "24 часа". Телефонните разговори и онлайн комуникацията ще се следят само при разследване на тежки и компютърни престъпления. Операторите ще съхраняват данните 1 г. и срокът няма да бъде удължават дори при искане на компетентните органи. Това записали окончателно вчера депутатите в Закона за електронните съобщения. Те отхвърлили идеите на МВР за лесен достъп до телефонни разговори, електронна поща и други данни от интернет.

***

"Свидетели няма да има III", е озаглавен анализът в "24 часа". Той разказва какво се случва с арх. Георги Янев, който уличи в корупция двама чиновници. Вестникът пише, че кариерата на архитекта е пред провал. Освен че инвеститорът го отстранява от проекта, властите не връщат  10-те хиляди лева, които Янев е дал за белязани пари, за да бъдат заловени подкупните чиновници и данъчните го преследвали заради дългове, архитектът започва да губи клиенти, коментира авторът и прави извода, че свидетелите в България не получават никаква подкрепа от държавата. Ако държавата не вземе мерки свидетелите да бъдат грижливо пазени и уважавани, ще загуби битката срещу корупцията и престъпността в ключов за България момент, заключава авторът.   

***

"Проверяваме имането на митничари", казва пред "Труд" Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Най-вероятно още през март ще има парламентарен контрол върху дейността на Агенция "Митници" и служителите й, информира той. Имаме сериозни сигнали, свързани с дейността на техни служители, извършихме голяма проверка заедно с НАП, според нас в митническите служби има условия за корупция, обяснява Великов. На въпрос дали скандалът с източването на ДДС ще разклати лодката на правителството и на БСП той изразява надежда, че това няма да се отрази върху събираемостта на данъците или да разклати сериозно БСП и коалицията. Вярвам, че бързите действия, които бяха предприети, ще доведат до съответните действия и на прокуратурата,  допълва Великов.

***

"Търсим причината за бездействието на следователя на Мургина", заявява пред "Новинар" Бойко Найденов, който оглавява Националната следствена служба. Следователят в продължение на 10 дни не бил прочел материалите по делото и дори не е планирал следствени действия. Той не беше натоварен с други дела и няма обяснение защо е постъпил така, посочва Найденов.

***

"Ако ДСБ са във властта, там няма да са БСП и ДПС", категоричен е пред "Сега" лидерът на ДСБ Иван Костов. Това, което ние гарантираме, е, че ако сме в управлението, там няма да бъдат БСП и ДПС, заявява той.  Ние нямаме проблем да си осигурим парламентарно представителство, уверен е Иван Костов.

Нашата политическа цел е голямо дясно обединение, което да бъде равностоен партньор на ГЕРБ в управлението, посочва той. Костов казва, че икономическата криза го вдъхновявала, защото за него антикризисното управление е познато предизвикателство. От действащите политици никой не бил компетентен в тази сфера. Аз съм малко като онези хора, които вместо да бягат, се чувстват привлечени от торнадото, отбелязва Костов.

***

"Класа" обръща внимание на законопроекта за референдумите. "Имаме забележки към закона за референдумите", казва пред вестника Четин Казак от ДПС. Неговите притеснения са свързани с текстовете за задължението на парламента при събрани над 600 000 подписа да насрочи референдум без никаква възможност за преценка, както и с ниския според Казак праг за участие - 30 процента, при който решенията на допитването ще бъдат валидни. "Който е имал други идеи, да ги е дал навреме", коментира Янаки Стоилов. Всеки, който поддържа прякото участие на гражданите, трябва да е готов да признае, че те имат право да се произнесат по начин, задължителен за държавните органи, отбелязва той. 

***

"Кабинетът готви скандален бартер с близка до ДПС фирма", според челното заглавие на "Сега. Компанията "Обединени български вестници" ес кани да придобие атрактивни сгради в центъра на София, които в момента са собственост на държавата, пише вестникът.

***

Ще се наложи столичани да изхвърлят временно боклука в чували до смяна на съдовете за смет в районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и части от централния "Триадица", съобщава "24 часа". Мярката се налага, тъй като на 1 март изтича концесията на "Новера" за петте столични района.
Вчера е бил приет и бюджетът на София. Приоритетите според "Стандарт" са изграждането на пътища и метро, поддръжка на парковете и строеж на нови детски градини.

***

С пет съдебни дела може да ни изненада ЕК точно по време на предстоящите парламентарни избори, съобщава "Труд", като цитира предупреждение на евроминистъра Гергана Паси към колегите й от правителството. Става въпрос за нарушения или несъответствия с общото европейско законодателство, които сме поели ангажимент да изчистим с влизането си в ЕС през 2007 г. Софийският боклук е със сигурност била една от проблемните теми.

***

"Брюксел даде ход на две наказателни процедури срещу България", обявява от първа страница "Класа". Едната процедура е във връзка с начисляване на данъци върху чуждестранни облигации, а другата - дискриминацията на чужди адвокати у нас.
 
***       

"Да си в Евросъюза не е като разходка в парка", е озаглавен материал в "Труд" с автор евроминистъра на Великобритания Каролин Флинт. Тя припомня, че днес Европейската комисия публикува доклада си за разширяването на ЕС и за ползите и предизвикателствата, които то носи. Дали разширяването наистина се оказа полезно за старите членки на ЕС?Да!, пише Флинт. Според нея и от бъдещото разширяване ще има същите ползи, стига страните кандидати да изпълняват строгите, но честни условия на присъединяването.

***

Вчера бе отбелязана 136-годишнината от обесването на Васил Левски. "Нека ние, съвременните политици, да се учим от Васил Левски и от уважението, което той имаше към задружните сили на нашия народ, защото това е ключът към просперитетът на съвременна България", цитира "Класа" словото на президента Георги Първанов. На поклонението пред паметника на Апостола в столицата присъстваха и председателят на парламента, премиерът Сергей Станишев, министри и общественици.


btv.bg
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #4 -: Март 12, 2009, 08:51:16 am »
Сблъсък за цени между доставчиците и веригите, Пловдивска общинарка и шофьор на кмет в схема за рекет

news.bgСблъсък за цени между доставчиците и веригите, отбелязва „Дневник"

Договарянето на нови условия между големите вериги и българските производители е на път да прерасне в търговска война, съпроводена от административни жалби. Доставчиците твърдят, че са подложени на безпрецедентен натиск от веригите да свалят цените, което силно ще намали конкурентоспособността им и ще влоши допълнително техните финансови резултати, вече пострадали от кризата. Според хипермаркетите исканията за по-големи отстъпки са нормална практика с цел да се намали цената за крайните потребители, която става водещ критерий за купувачите в условия на криза.

"В процеса на подновяване на търговските договори големите вериги ултимативно поставят въпроса за по-големи отстъпки", съобщи председателят на надзорния съвет на "Арома" Лукан Луканов в интервю пред "Дневник". По думите му в тази ситуация вариантите пред доставчиците са два - или да компенсират с увеличение на цените и така да стимулират инфлацията, или да намалят печалбите, за което според Луканов капацитетът на бизнеса вече е изчерпан. Председателят на асоциацията на производителите на растителни масла и маслопродукти Видьо Видев също каза, че хипермаркетите използват всякакви възможности да свалят допълнително цените. "Постоянно се поднасят най-различни поводи - акции, годишнини, промоционални кампании", коментира той. Натискът според Видев ще доведе до рязко влошаване на качеството, което в крайна сметка е в ущърб на потребителите.

"В сегашната ситуация оформянето на линии от артикули с по-ниски цени е съвсем логично и пазарно обусловено", коментира търговският директор на "Пикадили" Дарко Вукович. Според него това ще е от полза на крайния клиент. От веригата магазини "Европа" съобщиха, че засилената конкуренция и навлизането на големи международни играчи в сектора кара търговците да търсят по-добри условия от доставчиците. Освен това по-големите обеми на продажба предполагат и по-големи намаления в цената.

Според Луканов натискът е само върху българските производители. "Сега ние плащаме с 45-50% повече за достъпа до международните вериги в сравнение с чуждите компании, които се договарят директно с централите им", каза той и допълни, че така пазарът се изкривява сериозно. Генералният мениджър на "Кауфланд България" Димитър Спасов отрече подобен подход. "Мога да кажа, че дори българските доставчици се третират с предимство", каза той.

За изпълнителния директор на камарата на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев по-сериозен проблем е забавянето на разплащанията с доставчиците от страна на отделни вериги. "Получаваме много сигнали за забавени с месеци разплащания", каза и Видьо Видев. "Кога ще се получат парите зависи от вида на продукта и бързината, с която той се продава", е отговорът от "Европа".

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се готвят да подадат жалби до комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите, ако проблемът не се реши в кратки срокове, каза Луканов, който е зам.-председател на организацията. Какви конкретни мерки ще се предприемат ще стане ясно следващата седмица, когато предстои среща на големите браншови сдружения. По думите на Луканов се обсъжда и вариант стотина предприятия да спрат доставките за една от веригите.

Според различни проучвания средно за страната около 20% от търговията на дребно минава през големите търговски вериги. За големите градове процентът е по-висок. Прогнозите са, че делът ще продължи да се увеличава с навлизането на нови играчи и разширяването на настоящите.

Спорът между веригите и доставчиците се оказа принципен проблем, който в края на февруари влезе в полезрението и на Европейския парламент. Големите вериги в цяла Европа злоупотребяват с господстващото си положение на пазара и предизвикват снижаване на цените за доставчиците, се казва в декларация на ЕП, цитирана от британския в. "Индипендънт".

 

 

Пловдивска общинарка и шофьор на кмет в схема за рекет, пише „Труд"

Василка Костова, шефка на отдел "ГРАО" в пловдивската община и Саркис Москофян-Серж, шофьор на кмета Славчо Атанасов, са арестувани за участие в схема за имотна измама. Двамата били вързани с белезници при показна акция на антимафиоти във вторник сутринта в кметската администрация на площад "Стефан Стамболов" 1. Два часа по-късно се предал техният съучастник Трифон Мишовски, един от управителите на консорциум "Екологичен завод" и шофьор на бизнесмена Атанас Търев.

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Костова и Москофян за опит за измама при замяна на имот в квартал "Коматев", а на Мишовски и за изнудване.

Тримата се познават от фитнес зала в центъра на града. Василка извайвала тяло на уредите, а Серж и Трифон били запалени културисти, дори се явявали на състезания. В същата зала понякога се отбивал за спортен тонус и кметът Славчо Атанасов.

"Да, познавам Трифон от залата, но не ми е близък", каза градоначалникът. Саркис му е шофьор от 6 години.

"Шокирани са от ареста. Взели ги от кабинетите, можеха поне да ги привикат, както правят в София, на кафе в службата. Стрелят с топове по врабци", коментира Красимир Елдъров, адвокат на Серж. От прокуратурата обявиха, че имат доказателства, събрани и чрез СРС. Наблюдаващият прокурор Атанас Янков е удължил ареста на тримата за 72 часа. Те били разпитвани до 22 часа във вторник. На разпити вчера бяха привикани и служителите на дирекцията по общинска собственост.

Каква е схемата на имотната измама? Става въпрос за терен от 1360 кв. м на ул. "Г. Гешанов" №20 в кв. "Коматево". Първо имотът е собственост на Павлинка, Димитър и Тодорка Берберови, както и на Магдалена Атанасова и Димитър Добрев. През 2001 г. фондация "Всяко дете" купува част от парцела с триетажна къща, която дарява на община Пловдив, за да се изгради там Дом за проблемни деца. Собствениците продължават да владеят останалия терен. Двата имота не са разделени. "Така общината се оказва съсобственик", обясняват експерти. През 2005 г. Димитър Берберов подава молба за разделяне на парцелите, но преписката влиза в Общинския съвет чак в края на декември 2008 г. Междувременно Берберов успява да продаде дела на фамилията си от 430 кв. м на Асен Георгиев Иванов от Пловдив. Сделката не е изповядана от нотариус, защото Берберов е съсобственик с общината и не може да продава без нейно съгласие. Купувачът и продавачът обаче си стискат ръцете, единият получава парите, а другият - пълномощно да урежда отношенията с общината. Заради забавената преписка приятелка на дъщерята на Асен Иванов го срещнала с Трифон Мишовски. Шофьорът на Търев се похвалил, че познава важни хора в кметството, които могат да помогнат. Мишовски помолил за съдействия приятеля си Серж, който пък се свързал с Костова. В резултат преписката е внесена в местния парламент. Докато през декември м.г. текли разговорите за придвижването на документите, никой не е искал пари, става ясно от разследването. Няколко дни по-късно Трифон Мишовски заявил на Иванов, че е платил от джоба си 5000 лева за услугата. Иванов не ги дал. Последвали заплахи със съобщения по мобилния телефон: "Плащай, за да не ти се случи нещо лошо." Мишовски пак не получил сумата. Отново се срещнал с Иванов. Твърдял, че 3000 лева трябва да бъдат платени на служител от общината, придвижил преписката. Серж също разговарял с Иванов. Но вместо да даде парите, потърпевшият подал сигнал в прокуратурата.

 

Държавна помощ за приватизирани, отбелязва „24 часа"

Приватизирани фирми могат да разсрочват инвестиционните си програми, реши вчера икономическата комисия на парламента.

Условията са компаниите да са работещи, да не са в несъстоятелност или в ликвидация. Разсрочването с допълнително споразумение може да е до 5 години. "Мярката е антикризисна, съгласувана е с икономическото министерство и съответните агенции", обясни депутатът от БСП Петър Кънев. Той и група негови колеги са вносители на предложението.

Според Кънев държавната подкрепа реално ще помогне на засегнати от кризата компании, които не изпълняват ангажиментите си по обективни причини. Вече осъдени от Агенцията за следприватизационен контрол фирми пък ще могат да преговарят за разсрочено плащане на лихви и неустойки.

В икономическото министерство вече има молби от купувачи държавата да отсрочи ангажиментите им за инвестиции и численост на персонала.

Искове за над 70 млн. лв. срещу неизрядни купувачи на държавни фирми са отхвърлени в съда към края на 2008 г., става ясно от отчета на Агенцията за следприватизационен контрол. Влезлите в сила съдебни решения с отхвърлен иск са 254.

Причината е че по част от делата е изтекла погасителна давност. По други длъжниците давали доказателства по време на производството. Спечелените от АСК дела са 978. Получените от тях суми са 44,9 млн. лв. и $15,7 млн. Държавата още води 493 дела срещу неизрядни собственици за 633 млн. лв. и $ 109,3 млн.Издадените в полза на АСК изпълнителни листове са 939, а заведените по тях дела са 901.

Развалените от държавата приватизационни договори са 49 - 0,71% от продадените предприятия. За последното 3-месечие на 2008 г. е разтрогнат още един. През този период новите санкции са над 1,1 млн. лв.

 

 

Застраховка "дупка на пътя", предлага „Стандарт"

Шофьорите да са застраховани срещу дупките по пътя. Това предлагат депутати заради зачестилите произшествия с ямите по улиците и шосетата. Сега при потрошена кола или катастрофа след пропадане водачите трябва да водят дела срещу общината или държавата.

Предложението е с протокол от КАТ пострадалите шофьори да бъдат обезщетени от застрахователите. Законовата поправка е предложена от Ваня Цветкова (БНД) и независимия депутат Светослав Спасов. Според нея собственикът на пътя трябва да предвиди в бюджета за поддръжката му и пари за застраховка. МВР и строителното министерство пък трябва да създадат специална комисия, която да следи състоянието на асфалта. Ако той е разбит и опасен, поддържащата фирма ще отнесе солена глоба от 50 000 лева или договорът й ще се прекрати.

 

Престъпниците ще могат да се откупуват от затвора, отбелязва „Сега"

Престъпниците, осъдени на до 1 година ефективен затвор, ще могат да откупуват свободата си. Това предвижда концепцията за нов Наказателен кодекс на Министерството на правосъдието, която в момента се обсъжда. Все още не е ясно каква ще е цената на всеки опростен ден затвор.

Съдът ще преценява кога да наложи този режим. Възможна хипотеза например е престъпникът да не може да бъде отделен от свои близки, за които се грижи. Обикновено до 1 г. се дава за кражба, длъжностно присвояване, обсебване или за грабеж при съкратен процес, обясниха съдии пред "Сега". Според тях идеята за откупуването е доста странна.

Предвижда се още разширяване на възможността за условно осъждане и предсрочно освобождаване от затвора. В момента, когато се налага присъда до 3 г., тя може да е условна, стига лицето да е с чисто съдебно минало. Новата идея е условна присъда да може да получи и вече осъден, ако предишното му наказание е било до година затвор. Осъденият обаче ще трябва да се съгласи на пробация - например обществено полезен труд.

Предсрочно освобождаване също ще се допуска при съгласие за пробация в изпитателния срок. Отпада сегашното условие на свобода да излизат затворници, които са излежали поне половината от присъдата си. Изследванията в държавите, които прилагат аналогични режими за облекчаване на наказателната отговорност, показвали, че в 75-80% от случаите преминаването през изпитателния срок е успешно.

Концепцията облекчава освобождаването от наказателна отговорност и заменянето й с глоба. Сега това наказание се налага при хора с чисто свидетелство за съдимост. Условието е за престъплението да се предвиждат до 3 г., когато е умишлено, или до 5 г., когато е по непредпазливост. Ще отпадне и ограничението, въведено през 2006 г., процедурата да не се допуска, ако е причинена тежка телесна повреда или смърт или деецът е бил в пияно състояние. Това щяло да доведе до "по-голяма процесуална бързина и икономия". Дори да се облекчи режимът, той няма да може да се прилага за причиняване на смърт при катастрофа, ако наказанието за това престъпление остане до 6 г. По тези ред ще минават около 250 престъпления.

Друг любопитен момент от концепцията е намаляване на давностните срокове за по-леки престъпления. В момента давността за наказателното преследване за деяния, за които НК предвижда повече от 3 г. затвор, е 10 г. За престъпления, които се наказват с повече от 1 г. затвор, давността е 5 години.

Концепцията предвижда пълна декриминализация на деянията с отпаднала обществена опасност. Тук например влизат скитничеството и сводничеството без користна цел. Престъпните посегателства ще бъдат разделени на престъпления и простъпки. Предлага се извършителите на простъпки да се смятат за неосъждани.

 

Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Re: Преглед на печата
« Отговор #5 -: Март 12, 2009, 08:52:11 am »
Всички вестници информират за дебата по вота на недоверие в Народното събрание, внесен от 73-ма депутати от ОДС, ДСБ, БНД, "Напред" и независими. "Труд" и "24 часа" са почти единодушни в мнението си - "Властта се опита да умори опозицията с приказки" /"Труд"/ и  "Станишев уби опозицията с говорене" /"24 часа"/. 

 

Рекордна реч от час и 15 минути държа премиерът Сергей Станишев в парламента, информира "24 часа". Рекорден по време бил и дебатът в парламента - близо 9 часа.  От 400 000 на 150 000 са намалели обезкуражените хора в България за последните 4 г., сочи отчетът на Станишев. Ако можех да върна времето, щях да вложа повече енергия в подготовка на администрацията за работа с еврофондовете, признал премиерът. Той обаче напомнил, че, макар юридически да сме пълноправни членове на ЕС от първия ден, това не може да стане с един замах на практика. "Не се дръжте комплексарски", призовал опозицията вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него вотът няма мотиви, а само причини - проблемите на десните и опитът им да си вдигнат рейтинга. 

 

Управляващите - министрите и депутатите от БСП, НДСВ и ДПС, иззеха думата на опозицията вчера по време на дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета "Станишев" и буквално се опитаха "да уморят от приказки" опозицията, пише "Труд". "Българинът  е най-отчаян, най-мрачно гледа на бъдещето, заявил  лидерът на ДСБ

 Иван Костов. Трябва да има консенсус по спазване на европейските правила, казал той.  Вестникът цитира и коментар на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че шансът на тройната коалиция е, че най-голямата партия в България е извън парламента. Иначе щяхме да ги свалим още от първия път, заявил Борисов.   

 

"Властта удави вота на опозицията в хвалби и числа", пише "Сега". Деветчасовите дебати в парламента се превърнаха в отчет за свършеното през целия мандат. А аргументите на опозицията за неуспехи в евроинтеграцията, икономическия растеж и социалната отговорност се загубиха в потока от хвалби на премиер, министри и депутати от тройната коалиция, обобщава изданието.

 

"Дебатите - петчасов отчет на кабинета", отбелязва от първа страница и "Дума". Премиерът дори благодарил на опозицията, че му е дала възможност за направи този отчет. Сред акцентите в изказването на премиера "Дума" отбелязва, че преките чуждестранни инвестиции са 20 млрд. евро, създадени са над 340 000 работни места, има 23.7 на сто ръст на доходите за деветмесечие през 2008 г., пенсиите са нараснали със 70 на сто.

 

„Атака" набляга върху поведението на партия "Атака" по време на дискусиите. Партия "Атака" разобличи вчера управляващи и опозиция в дебатите по вота на недоверие, пише в челния си материал вестникът. От трибуната лидерът на партията Волен Сидеров обявил, че "Атака" ще гласува с отвращение и по принуда срещу кабинета. И опозиция, и управляващи работят в интерес на олигарсите, заявил той.

 

„Вотът като автогол" вижда  "Стандарт". Според автора на материала с вота опозицията е дала пореден шанс на властта да се самопохвали от трибуната.

 

"Може да има нови избори наесен", допуска пред "24 часа" депутатът от НДСВ Камелия Касабова. Според нея това е възможно, ако има ниска избирателна активност на предстоящия вот. В новата икономическа ситуация, в която има и социално напрежение, се чудя как едно правителство би взело адекватни решения за справяне с кризата, затова нито една партия няма да иска да прави теснопартийно правителство, разсъждава Касабова. Затова е възможно както да не се състави коалиционно правителство, така и да се предизвикат нови избори наесен, смята тя. Касабова е категорична, че НДСВ няма да отстъпи от позицията си за вот "2 в 1". Внесохме и промени в конституцията в тази посока, ще настояваме следващата седмица проектът да влезе в правна комисия и пленарна зала, за да можем ясно да чуем аргументите "за" и "против", допълва тя.

 

"Избори "2 в 1" - това е "Редбул"-ът на вота", коментира в приложението "Наблюдател" "Сега". Идеята се превърна в "Редбул"-а на предстоящите избори - дава крила за прелитане над други предложения, кое от кое по-печелившо, пише вестникът. Авторът смята, че основната цел на тройната коалиция е парламентарните избори да бъдат преди очаквания негативен според вестника доклад на Европейската комисия, който трябва да се появи през втората половина на юли.

 

"Партии и коалиции - с различен праг в НС", предлага пред "Труд" проф. Драгомир Драганов. За парламентарната група на партия сега трябват 10 депутати, за коалиция обаче те би трябвало да са 20 или 30, и ще видите как тогава ще спре роенето, отбелязва той.

 

"Преди да изгониш, трябва да научиш", коментира пред "Стандарт" заместник-кметът на София по образованието Йорданка Фандъкова. Тя смята, че предложените мерки в законопроекта за училищното образование са добри, но  е скептична как ще се постигне контрол на всички нива в голям град като столицата. За мен новото е възможността учениците, които са се провинили, да положат общественополезен труд в училището, отбелязва Фандъкова, но обяснява, че това означава задължително да има свободен учител и преподавателите да могат да поддържат връзка с него. 

 

"София потъва в боклук", е челното заглавие на "Монитор".На 1 март концесионерът по чистотата "Новера" ще спре да събира и извозва отпадъците от 19 района на столицата. Причината е, че дружеството няма средства да извършва дейността си, тъй като Столична община все още не му е превела парите за чистенето на снега и сметосъбиране през тази зима, пише изданието.

 

Срещу 29-годишния Лазар Колев от Пазарджик ще бъде повдигнато обвинение за убийството на Христина и Росица Белнейски, съобщават днешните вестници. "Фалшиво алиби, сперма и кожа издават убиеца", пише "24 часа". В най-скоро време се очаква да бъде задържан и съучастник на Колев, който е от близкото му обкръжение.

 

"Дишаме най-мръсния въздух в Европа", обявява от първа страница "24 часа". Българите дишат най-мръсния въздух в Европа - това признание е записано в стратегия за опазване на околната среда до 2018 г., която е изготвена от екоминистерството, пише

вестникът. Предстои документът да бъде одобрен от правителството следващата седмица.

 

Президентът Георги Първанов пристигна вчера на първото си държавно посещение в Италия по покана на италианския президент Джорджо Наполитано. България и Италия трябва да положат усилия в условията на финансовата криза да не загубят добрите си икономически отношения, заявили на съвместна пресконференция Първанов и Наполитано, цитирани от "Труд". Обсъждахме как да не допуснем отлив на инвестиции от Италия  в икономическа криза, казал след срещата Първанов.

 

Акцентът от срещата в "Новинар" е, че президентите на България и Италия са потвърдили интереса към строителството на газопровода "Южен поток". Наполитано отбелязал, че двете страни са решени да предприемат активни действия за диверсификация на източниците и пътищата за доставка на газа за Европа.

 

"Парното поевтинява с 8 на сто от април", информира "Труд". Парното ще поевтинее с около 8 на сто през април, цитира изданието председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. Причината е по-ниската цена на природния газ. Най-вероятно "Булгаргаз" ще поиска тя да бъде намалена с 11 на сто. Според новата наредба за ценообразуване не е възможно цената в София да се намали с по-малък процент от този за другите топлофикации. Решението за отмяна на поскъпването малко ни изненада, признал Шушулов. Това било добре за потребителите, но оставал въпросът как ще се компенсират загубите на "Топлофикация".

 

"Целият блок с обща сметка за парно", съобщава "Стандарт". Това са поискали представители на топлофикациите на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Ако бъде приета исканата от тях поправка в енергийния закон, сметката за парно ще се начислява за цялата абонатна станция и ще се плаща общо.

 

За "Булевард под Централна гара" информира "Труд" в основната си рубрика "Темата". Инвестиционни проекти за стотици милиони евро ще стартират в района на Централна гара София в близките месеци. Вече е одобрен публичният устройствен план. В района на жп станцията ще бъдат изградени небостъргачи, многоетажен паркинг, административни сгради и молове. Ще се удължи и булевард "Христо Ботев", който ще мине с тунел под коловозите на гарата. Идеята е до няколко години сега неприветливият район да се превърне в любимо място за шопинг и административен център за столичани. Това ще стане възможно, след като бе изготвен подробният устройствен план за района, който отваря вратите за строеж на молове, многоетажни паркинги, небостъргачи, метростанция и куп други инфраструктурни подобрения, отбелязва изданието.

 

Украинската компания "Смарт холдинг" се оттегля от преговорите за придобиване на българския металургичен комбинат "Кремиковци", съобщава "Дневник". Причината била липса на подкрепа сред кредиторите на завода край София

 

"Антикризисната политика на правителството е за спасяване на спонсорите му", заявява пред "Класа" Димитър Бъчваров, заместник-председател на ДСБ. Бюджетът е направен по-скоро за половин година, за да се осигури една псевдостабилност до

изборите, твърди той. Сред необходимите според него мерки за намаляване на ефекта от кризата са възстановяване на доверието на ЕС към България и намаляването на търговските лихви на банките.

 

"ЕК е склонна на още компенсации за АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Сега". ЕК е склонна да отпусне още пари за затворените 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", ако България се откаже от претенции за отварянето им - това се разбра от изказване на говорителя на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс, пише вестникът. (БТА)
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #6 -: Март 13, 2009, 09:07:55 am »
13 март
 


"Ходът на СДС е губещ на този етап" – оценката е на социолога проф. Петър-Емил Митев. В интервю за "Труд" той посочва плюсовете и минусите от решението на СДС и ДСБ заедно да се явят на тазгодишните избори. "Плюсовете са представителство в европейския и националния парламент, възможности за бъдещо единодействие и евентуално участие в дясно управление. Минусите са морални щети. За ДСБ – фактическо признание, че мотивът на отцепването (от СДС, бел.ред.) е несъстоятелен, че СДС не е "мъртво тяло" и че без него ДСБ става безплътен дух. За СДС – към травматичното откъсване се прибавя травматично съединение. Проблемът не е в самото коалиране, а в начина, по който се осъществява – без да се направи публична равносметка, на основата на финансова план-сметка. Без дебати, в които да участват самите симпатизанти."

 

"Десен съюз, а не поредното широко обединение", коментира "Дневник". Според социолога доц. д-р Антоний Гълъбов трудно постигнатата готовност на СДС да влезе в политически съюз с ДСБ и другите десни формации не би трябвало да бъде възприемано като ново дясно обединение. Налице е перспектива за изграждане на

устойчив десен съюз между партии, доказали през годините своята самостоятелност. Никой не би спечелил от усилията за обезличаването им или за реанимиране на мита за "преодоляването на разцеплението вдясно". Десният съюз СДС-ДСБ би могъл да генерира както необходимата политическа енергия, така и да осигури необходимите гаранции за изграждането на европейско дясно политическо пространство в България.

 

"МБМД даде превес на младите срещу старите в десницата", отбелязва "Сега". Обединението на десницата на ниво избиратели е неясно. Оста СДС-ДСБ не вдъхва силно доверие. Тези изводи направи вчера Мира Радева от МБМД въз основа на данните от експресно проучване. По думите й на хоризонта излизат нови политически заявки - расте одобрението за "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев и ЕНП на Мария Капон. Обединената десница би имала по-големи шансове, ако бившите лидери се изключат от листите, смятат 64% от анкетираните. Четири партии минават със сигурност 4 процентната бариера, ако изборите са днес. Водачеството си запазва ГЕРБ с 26,6%, следвана от БСП с 16,3%. Трета се нарежда ДПС с 8,1%, "Атака" е с 7,1 на сто подкрепа.

 

"Борисов: Не стоя зад полицейския протест", пише "Труд". "В полицейския синдикат се обсъжда инициатива за кръводаряване, но нейният смисъл съвсем не е да се проваля охраната на изборите." Това е заявил за вестника шефът на синдиката Иван Павлов. Така той опроверга появилата се информация, че полицаите замислят да дарят кръв масово в дните преди вота, да излязат в полагаемия се на дарителите двудневен отпуск и така да оставят урните без охрана. "Ръководството на новоучредения и още нерегистриран синдикат на полицаите започва да играе провокативно", каза по този повод вътрешният министър Михаил Миков. "Не стоя зад този протест, от синдикатите не са търсили от мен подкрепа. Това го декларирам пред Миков като генерал пред министър", каза кметът на София Бойко Борисов относно слуховете, че той политизира изявите на недоволните пазители на реда.

 

"Ще наказваме както полицаите без физическа подготовка, така и техните началници", предупреждава от страниците на "Новинар" генералният комисар на МВР Павлин Димитров. Той коментира протеста на полицаите така: "Исканията трябва да бъдат обосновани, да бъдат мотивирани. Но зад тези искания трябва да стоят конкретни резултати. Българското общество все още не е доволно от ефективността и качеството на полицейската работа. Винаги съм твърдял, че аз подкрепям и ще подкрепям полицейските служители. Но не мога да се съглася, защото аз не съм убеден и каква е представителността на тази неформална все още синдикална структура."

 

"Партиите ще могат да си купуват централите", съобщава "Труд". Парламентарните сили могат да получат право да си купят партийните централи, в които сега са настанени. Такава промяна приеха вчера депутатите на първо четене в Закона за държавната собственост. Ако текстът мине и на второ четене, партиите ще си купуват имотите. Изискването ще е политическите формации да имат минимум 10 депутати или поне един избраник в Европейския парламент.

 

"Имотите на Ахмед Доган отиват в прокуратурата", отбелязва "Труд". Заместник главният прокурор Валери Първанов е изискал документацията и резултатите от проверките за имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган, които текат в Националната агенция за приходите. Това стана ясно вчера на заседание на парламентарната комисията за борба с корупцията. Данъчните още не били пратили цялата информация за шест имота на Доган, но проверката трябвало да приключи до дни.

 

"Първанов да вземе Паси на срещата на НАТО" в началото на април в Страсбург и Кел, предложи правителството вчера, пише "24 часа". Името на българския кандидат за генерален секретар на пакта не бе включено в първоначалния вариант на президентската делегация. След като вицепремиерът Даниел Вълчев напомнил, че е добре Соломон Паси да участва в срещата на най-високо равнище, външният министър Ивайло Калфин се е съгласил и неговото име да бъде предложено на президента Георги Първанов. Засега той ще бъде придружаван от министрите на отбраната и на външните работи и други официални лица.

 

"Данъчните предупредиха за провал на бюджет 2009", акцентира "Сега". За първи път Националната агенция за приходите призна публично, че няма да може да събере приходите в хазната тази година. "Ако спешно не вземем мерки, може да се стигне до крах в приходната част на бюджета", заяви вчера новият данъчен шеф Красимир Стефанов пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия. От думите му стана ясно, че въпросът вече не е дали, а с колко няма да бъде изпълнен бюджетният план за данъците. Финансовият министър Пламен Орешарски посочи, че за януари и февруари нещата все още били добре и изпълнението на плана е на 108%, но "факторният анализ показва, че има негативни сигнали, които ще се проявят през следващите месеци".

 

"Инфлацията показа, че мирише на криза", посочва "Пари". Свиването на чуждите инвестиции, на кредитната активност и неувереността на домакинствата за бъдещите доходи свиха инфлацията до невиждани доскоро стойности през зимните месеци. По данни на Националния статистически институт индексът на потребителските цени за февруари 2009 г. спрямо януари 2009 г. е 100,1%, т.е. месечната инфлация е 0,1%, а от началото на годината е 0,8%. Годишната инфлация за периода февруари 2008-2009 г. вече е 6,0% и както е тръгнало може скоро да покрием критерия инфлация за влизане в еврозоната.

 

"Замразяват цените на столичното парно", научаваме от "Труд". Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров цените на столичното парно през първото тримесечие на т.г. ще бъдат замразени. Те ще останат същите, каквито са били на 31 декември м.г. Според министър Димитров заповедта му ще премахне последното увеличение от 19%. По-високите сметки на абонатите за януари ще бъдат компенсирани през февруари или през март.

 

"Време е за "златен регистър" на коректните платци", предлага в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Петър Кънев. Идеята за създававето на т.нар. златен регистър е в процес на обсъждане. Тя не е нова, но точно сега й е времето. Смисълът е на фирмите в него  да им се връща ДДС за 2-3 дни. Задължително критериите за влизане в регистъра трябва да бъдат изработени заедно с бизнес сдруженията и работодателите. Същността на предложението е автоматично връщане на ДДС и последващата данъчна ревизия, но в рамките на 2-3 седмици. Нарушителите обаче незабавно ги вадят от златния регистър и ги лишават от правото на обратно приемане за 3 години.

 

"Брюксел пише сметка - образец за ток, ясна и проста", е озаглавена статия в "24 часа", чийто автор е еврокомисарят Меглена Кунева. Тя посочва, че най-голямо недоволство сред потребителите предизвикват доставките на електричество. Затова "създадохме на европейско ниво работна група за разработване на единна европейска форма на сметките за електричество. Фактурата за електроенергия е най-простият и ефективен начин да разберем какво е потреблението ни на енергия. Фактурата трябва да бъде проста, точна и да позволява сравнение с други доставчици. Предложението за единна сметка за електроенергия ще бъде готово през юли. То ще бъде доброволно засега за електроразпределителните дружества, но ще даде истинско средство за натиск от страна на потребителите във всяка държава членка, включително и в България".

 

"Станишев поиска евродесант у нас", отбелязва "Сега". Премиерът Сергей Станишев предлага евродесант от чужди експерти у нас. Те на място трябва да се запознаят с проблемите и усилията на правителството в борбата с престъпността и корупцията. Вчера правителството обсъжда на закрито заседание отпускането на допълнителни средства за посрещане на гостите от ЕС.
Активен

reni999

 • V.I.P.
 • Карма: +85/-39
 • Неактивен Неактивен
 • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
 • Публикации: 720
Сините бойкотираха подписването с ДСБ, Бойко си залага къщата за изборите, Изгониха "Новера"


news.bg„Новинар":

Сините бойкотираха подписването с ДСБ

СДС и ДСБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите за европейски и български парламент и единна политика в следващото правителство. Съединението прави силата и то ще позволи тройната коалиция да не бъде на власт, това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. В документа е записано, че сред целта на опозицията ще е изпращането на БСП, ДПС и НДСВ в опозиция и изправянето на виновните за европейския провал на страната пред съдебната власт.

Очевидно мисията на десницата не е изпълнена и страната се нуждае остро от възстановяване на европейската кауза, коментира от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му, който е против обединението, всъщност подкрепя управляващото мнозинство. От двете партии заявиха, че са готови да водят преговори и с други формации, но изключиха БНД като вариант за партньор. По време на подписването на споразумението почти липсваха представители от СДС.

„Развод".

„Стандарт":

Изгониха "Новера"

СОФИЯ. Столичният кмет Бойко Борисов изгони чистачите от "Новера". "Днес сутринта (вчера - бел. ред.) прекратих концесията с ДИТЦ и "Чистота-София". В момента водим преки договаряния с останалите, за да може да докарат и допълнителна техника", обясни градоначалникът. По думите му в следващите дни сметоприбирането и извозването в София ще се нормализира. За съжаление "Новера" изпълни своето политическо издевателство над софиянци една седмица да се говори само за боклук и да не се чуе нищо за новите трамваи, които пуснахме, каза още Борисов. Той обясни, че общината ще отиде на пряко договаряне с възможно най-много фирми по чистота, които покажат техника.

Искаме европейски експерти да помагат за еврофондовете у нас.

„Сега":

ЕК поряза инициативата на Станишев за евродесант

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей поряза вчера идеята на премиера Сергей Станишев за евродесант у нас, така че представителите на ЕС на място да се запознаят с успехите ни.

"ЕК смята, че напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите партньорски механизми, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури", обяви Марк Грей пред БНР. Коментарът му се появи ден след изказване на външния министър Ивайло Калфин, че механизмът за наблюдение над страната ни трябва да отпадне. Според него е добре тук да дойдат експертите на ЕС, защото често имало разминаване в мнението на тези, които пишат доклада в Брюксел, и онези, посетили България.

Предизборни сделки.

„Труд":

Бойко си залага къщата за изборите

           

Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще ипотекира родната си къща в Банкя, за да осигури пари за предизборната кампания на формацията си. ГЕРБ ще поиска 440 000 лв. кредит от Банка ДСК, с които ще покрие разходите по двете кампании - за евровот и национален парламент, заяви вчера председателят на партията Цветан Цветанов. За да допълни обезпечението и Цветанов щял да заложи имот - апартамент в кв. "Дианабад", където живее със семейството си и в момента.

     ГЕРБ прибегнал към този вид финансиране, тъй като партията все още няма право на държавна субсидия. Причината е, че тази година за първи път формацията на Бойко Борисов ще се яви на парламентарни избори.

     От Банка ДСК отказаха коментар по темата.

     

Засилват полицейското присъствие.

„Дума":

Повече полицаи по улиците

Полицейското присъствие по улиците в по-големите градове ще се увеличи. Това обяви вчера вътрешният министър Михаил Миков. Това се налага, тъй като криминогенната обстановка в страната се е усложнила. Причината за това е финансовата криза, обясни министър Миков.

По думите на вътрешния министър е очевидно, че заради финансовата криза е започнало сгъстяване на криминогенната обстановка. Той бе категоричен, че ще настоява за изваждането на повече полицаи по улиците, за да бъде гарантирана сигурността на хората.

Особено внимание ще се обърне на големите градове, както и на столицата, каза Миков. За да се осигури повишеното полицейско присъствие в градове, където това е необходимо, ще бъде предислоциран съставът на МВР. В много дирекции ще има увеличение на служителите, каза още Миков.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #8 -: Март 28, 2009, 02:28:22 pm »
Вестниците съобщават за сигнали срещу Тошко Тодоров в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията. Тодоров участва като експерт на ГЕРБ в тв дебата между премиера Сергей Станишев и столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.  Оказа се, че Тодоров е и консултант към ДАНС.

 

Тошко Тодоров попадна вчера и в ДДС екшън, пише "24 часа". Министър-председателят обяви в парламента наличието на сигнали в прокуратурата и в парламентарната антикорупционна комисия срещу него. Те съдържали много сериозни основания, че като ръководител на НАП в Добрич има подозрения, че Тошко Тодоров е прикривал източване на ДДС, в това число и от свои близки, казал премиерът пред журналисти.  Би трябвало да се направи ясна проверка и, ако това е така, ако експерт, който би трябвало да противодейства на източването на ДДС, бъде заподозрян в такова нещо, това е неприемливо, заявил премиерът Станишев. "По-трудно беше, когато стреляха в дома ми", коментира пред "24 часа" самият Тошко Тодоров. Не се чувствам жертва, наясно съм, че ще има оклеветяване - това си е явно манталитетът на политиците, казва той. Тодоров обяснява, че не е бил никога агент на ДАНС, а консултант - тоест анализира материали, които му дават от агенцията, а оттам нататък не може да влияе какво прави ДАНС.Аз съм бил изключително коректен и лоялен и никога не съм смесвал нещата, предупредил съм в ДАНС, че ще участвам в дебата, където и да съм бил, съм си изпълнявал съвестно задълженията, заявява той.

 

Срещата между лидерите на БСП и ГЕРБ  успя да разедини публиката, защото не оформи обща оценка за участниците в нея, коментира в материал за "Капитал" Румяна Бъчварова от "Маркет линкс".Удовлетворените от представянето на екипа на Сергей Станишев и подкрепящите този на Бойко Борисов са приблизително в еднакъв дял - около една трета.  Симпатиите  са се наклонили леко към лидера на ГЕРБ и експертите на партията, които са провокирали по-позитивно отношение към себе си, отколкото опонентите им.Според данните на "Маркет линкс" почти една трета от пълнолетното население, която е прекарала вторник вечерта времето си пред БНТ, ден след дебата изразява удовлетворение от него. С позитивни впечатления са останали 65.5 на сто, а с негативни 21.5 на сто. Объркани са 13 процента. 

 

"Кой се страхува от син таралеж", анализира "Сега" в приложението "Наблюдател". Властта се страхува от силна дясна коалиция, затова тихомълком се опитва да вдигне бариерата за влизане в парламента, коментира изданието. Вестникът допълва темата за дясното политическо пространство с информацията, че обединената десница е отправила официална покана за публичен дебат към БСП и ДПС вчера. Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев обаче отклонил поканата с аргумента, че не може да обходи всички партии, особено тези, за които не е сигурно дали ще влязат в парламента.

 

"Скандалът в "Шейново" разплита схема за осиновяване?", пише под въпрос "24 часа". Десетки бебета вероятно са намерили родители, като са попаднали от родилното директно у семейства, без да са настанявани в социален дом.  Схемата била, че, вместо да се вписват в регистрите и да чакат с години, желаещите дете семейства намират бременна, решила да изостави бебето си, и мъжът го припознава като собствено. ДНК експертизите у нас все още са твърде скъпи и дори да се разбере, че това не е биологичният баща, вече ще е минала поне година, през която бебето е живяло с новите си родители и вече не е в негов интерес да им бъде отнето. Скандалът с изчезналите заповеди за настаняване на изоставени бебета в приюти от Втора АГ болница "Шейново" в София може би ще осветли схемата, допуска "24 часа". Сигналът за липсващите документи е подаден с писмо до председателя на СОС Андрей Иванов. Изпраща го новият директор на болницата д-р Иван Костов през февруари.

 

"Съдът заличи 6 незаконни вуза", информира в челния си материал "Сега". Държавата успя да се пребори само с 6 от общо 24 нелегитимни университета, пише изданието, като припомня, че през пролетта на 2006 г. просветният министър Даниел Вълчев даде на главния прокурор Борис Велчев списък с 24 нелегитимни структури.

 

ДАНС е започнала проверка на лицата, които имат отношение към затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава в челния си материал "Класа", като цитира независимия депутат Стела Банкова. С писмо от 20 март т.г. председателят на агенцията Петко Сертов е потвърдил пред Банкова и колегата й Минчо Христов, че на основата на изпратен от тях сигнал се извършва проучване. Двамата депутати поискали да бъде проверен начинът, по който е воден преговорният процес, довел до спирането на реакторите.

 

"Газът потича в "Набуко" през 2014 г.", съобщава "Новинар". През юни предстои да се подпише междуправителствено споразумение между страните, които участват в проекта, а към края на т. г. и началото на следващата - договорите за транспортния капацитет на тръбопровода, казал Рейнхард Мичек, управляващ  директор на консорциума "Набуко газ пайплайн интернешънъл". В консорциума с равен дял акции участват турската компания  "Боташ", българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE.

 

„Евтини работници?Това е състезание с накуцващ кон", коментира пред "Труд" заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.Не може да се твърди, че заиграването със социалната вноска е единственият фактор за ръста на работните места, категоричен е той. Разкриването на работни места е процес с икономически заряд, а не да се търсят решения в евтината работна сила, посочва Лазаров. С това ли ще се хвалим и ще привличаме инвеститори - с евтини работници, това е състезание с куц кон, заявява той. Лазаров продължава да поддържа прогнозата си, че средната заплата за т.г. ще достигне 600 лева.

 

"Готови за най-лошото...", предупреждава в свой материал "Капитал". Един от първите съвети за поведение в кризата беше: готови за най-лошото, да се надяваме на най-доброто, но колко може да е най-лошото - на този въпрос се опитва да отговори вестникът. Според алтернативния сценарий на МВФ най-лошото е кризата за кеш да стане огромна, като нетният приток на капитали стига нулата, икономиката спада с 3 процента, вътрешното търсене се свива с почти 18 на сто, а инфлацията се ограничава до 3.5 на сто. Това значи драматичен спад в продажбите, огромен брой фалити на фирми, много над очакваната безработица. Основният проблем на българската икономика е, че тя не произвежда продукт, коментира изданието. Дългосрочното спасение според препоръките на фонда е пренасочването на ресурсите – хора и инвестиции, в сектори, които създават годен за износ, конкурентен продукт.

 

"Аз съм доброто ченге, жена ми - лошото", разкрива пред "Труд" управителят на БНБ Иван Искров. Това е единственият упрек на Искров към съпругата му - че постоянно напътства сина им и му се кара и така играе ролята на лошото ченге. От друга страна съм й благодарен, че не ни спестява никаква критика, допълва обаче Искров. Помолен да посъветва хората как да управляват личните си финанси, Искров казва, че най-добрият инструмент в този момент е банковият депозит и е по-добре да е в левове. Категоричен съм, че у нас няма лоша банка и това е едно от постиженията, с които много се гордея, посочва  той.

 

"Наши евродепутати бранят църквата", съобщава "Дума". Българските евродепутати Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин /група на Партията на европейските социалисти/, Мариела Баева и Владко Патайотов /Алианс на либералите и демократите за Европа/ разпространиха отворено писмо до ЕК, членовете на ЕП и медиите. В него те предупреждават, че в резултат на решението на съда в Страсбург по същество се официализира т.нар. Втори синод и се внася разединение в единната Българска православна църква. Парламентаристите обясняват, че единството на БПЦ и положението на Св. синод и на Негово Светейшество българският патриарх Максим не подлежат на съмнение съгласно каноничното право. Според съда в Страсбург българските власти са оказали натиск върху "разделената православна цъква" и са нарушили правото на свобода на вероизповеданията, припомня "Дума"

 

"БАН не воюва с МОН, а милее за науката", заявява пред "Труд" акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Според Съботинов стратегията на МОН  за развитие на науката е силно изкривена към развитие на науката предимно във висшите учебни заведения. Не сме против това, но не можем да се съгласим, че стратегията не залага на потенциала на БАН, обяснява академикът.

 

"Какво е да целуваш Рада Госпожина, а Боримечката да е махмурлия" показва "24 часа" с интервю с двама актьори, изпълнили ролята на Бойчо Огнянов във филми по романа "Под игото" - Мирослав Миндов /през 1952 г./ и Андрей Слабаков /през 1987 г./ Романът на Иван Вазов спечели първото място в кампанията "Голямото четене" и се оказа най-обичаната българска книга. Андрей Слабаков определя лентата със свое участие, която е под режисурата на  Янко Янков, като романтичен филм, докато режисьора Дако Даковски през 1952 г. е по-скоро епопея, апотеоз на Априлското въстание.

 

"Театърът у нас е на фотосинтеза", казва пред "Сега" актьорът Иван Бърнев. Той признава, че понякога си мисли да си "вдигне чукалата" и да отиде на по-спокойно място. Бърнев е разочарован и от това, че в резултат на дългото "облъчване" с чалга култура доста зрители  очакват само смешни и разпускащи представления.

 

"Криза ли? Играя в претъпкани салони!", твърди пред "Монитор" актьорът Асен Блатечки. Това означава, че хората имат средства, за да отделят за театър, смята той.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #9 -: Март 30, 2009, 09:21:43 am »
     

"Очаквам ДПС и НДСВ да са заедно за изборите",
е озаглавено интервю в 24 часа на Греъм Уотсън, лидер на групата на либералите в Европейския парламент, който от днес е на посещение у нас. Не бих настоявал, това решение е на двете партии, коментира той. Алиансът може да им помогне, но смятам, че с избори само месец след европейските те може би ще предпочетат да участват със своите имена, отбелязва Уотсън. Така, въпреки че ще се явят самостоятелно, ще изградят база за продължаване на доброто сътрудничество в Европарламента и следващото Народно събрание, смята той. На въпрос как оценява управлението на сегашното правителство, Уотсън отбелязва, че сред показателите, по които може да се измери успеха, е приключването на мандата, както и дали правителството е успяло да продължи модернизацията на страната и да я приближи до ЕС. Нямам колебания да отговора два пъти с "Да, успяха", категоричен е Уотсън. Разбира се, бих искал по-бърз напредък, но си давам сметка за реалностите в България, промяната на обществото е дълъг процес, посочва той.

"Дебатът срина ГЕРБ и повлече надолу десните",
коментира в материал в Монитор социологът Юрий Асланов. Спад с над 5 пункта в електоралната подкрепа за ГЕРБ, както и с 2.6 на сто за обединените СДС и ДСБ е крайният резултат от лидерския дебат между БСП и ГЕРБ, твърди социологът. На подкрепата за останалите политически сили събитието не се е отразило. Според данните 35.7 на сто биха гласували за ГЕРБ преди дискусията, а 30.4 на сто декларират такава готовност и след това. Дяловете са само от потенциалните гласуващи избиратели - сигурни, че ще гласуват. Коалицията СДС -ДСБ пада според данните от 6.3 на сто на 3.7 процента. Пряко следствие е удвояването на дела на колебаещите се избиратели. Телевизионният дебат е бил наблюдават от 17 на сто от гражданите.

"Десни, говорете като Обама",
призовава в рубриката "Анализи" на 24 часа политологът Евгений Дайнов и предлага адаптиран вариант за СДС-ДСБ на речта на американския президент. Замествайки думата "нация" с "демокрация" в първата президентска реч на "Обама", се получава: "На този ден ние обявяваме края на дребните кавги и глупавите обещания, на взаимните обвинения и износени догми, които прекалено дълго задушаваха нашата политика. Ние сме млада демокрация, но дойде времето да оставим настрана подобни детинщини". Това е истинска политика, това трябваше СДС и ДСБ да вземат от Обама и да го повтарят като мантра за съюза, който подписаха, смята Дайнов.

"Тошко Тодоров - отстранен чрез издигане", коментира Труд. Тошко Тодоров, бившият шеф на данъчното в Добрич, бивш заместник-шеф на дирекцията във Варна и експерт към Централно управление на НАП в София, икономически съветник на ГЕРБ и нещатен служител на ДАНС бе посочен от премиера като човек, срещу когото има достатъчно сериозни сигнали до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията за прикриване на източване на ДДС, припомня вестникът. Председателят на ДАНС Петко Сертов има тежка задача - той трябва да докаже думите на премиера, че Тодоров е нарушител на закона, отбелязва изданието. Вестникът публикува мнението на заместник-министъра на финансите Кирил Желев, че привличането на Тодоров към ДАНС е гаф. Тошко Тодоров е освободен като директор на НАП в Добрич заради съмнения в източване на ДДС, той е "свален чрез издигане", коментира Желев. Мария Мургина го освобождава като териториален директор и го назначава във Варна и в ЦУ в София като инспектор да осъществява общия контрол върху ДДС без право да взема решения, обяснява Желев.

„Шест версии за изчезването на собственика на "Киров", съобщава Дневник. Бизнесменът Киро Киров е в неизвестност от петък, припомня вестникът. Основната версия, по която се работи, е отвличане. Вчера синът му заяви неочаквано, че бизнесменът е в чужбина по личен въпрос и не се знае кога ще се върне, допълва "Дневник", който избира темата за водеща.

Бизнесменът Киро Киров, който бе обявен в неизвестност, бил пред фалит, научил Стандарт. Основната версия на полицията все още е отвличане с цел откуп, но от вчера прокуратурата и ДАНС усилено работят по хипотеза, че бизнесменът сам е инсценирал похищението си, за да се спаси от кредитори, пише от първа страница вестникът.

За "Бунт на нотариусите" съобщава в челния си материал Труд. Сред нотариусите се надига съпротива заради включването им в мерките на кабинета срещу прането на пари, научил вестникът. Повод е писмо на Валери Първанов, заместник главен прокурор, който е поискал от тях данни за всичките им сделки над 500 000 лева за 2005 - 2008 г. Законът ни забранява без изрично прокурорско разпореждане да изнасяме професионални тайни, негодували нотариусите.

Вестниците отбелязват, че вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган навърши 55 г. Премиерът Сергей Станишев лично отишъл до централата на ДПС, за да поздрави рожденика и му подарил микроскоп с пожеланието винаги да стига до същността на нещата. Запитан дали коалицията между ДПС и БСП ще продължи и в следващия парламент, премиерът обяснил: "Ние сме различни партии, с различна история, с конфликти в миналото, но без коалицията България нямаше да е в ЕС и да постигнем тези добри икономически резултати. На много неща сме се научили заедно и в диалог".

"Затваряме пазара на труда за чужденци извън Европа", информира Труд. Водели се сериозни разговори да се откажем от идеята да се пуснат браншови квоти или споразумения с трети страни за внос на работна сила отвън. Според заместник-министъра на труда Димитър Димитров миграционната ни политика вече се преоценява. Ограничаването на достъпа на чужди работници от трети страни е предпазна мярка срещу евентуална по-висока безработица заради кризата. Истинско предизвикателство за пазара на труда в България обаче щяло бъде, ако нашите работници в чужбина започнат масово да се завръщат. Безработицата у нас е под контрол и ръстът й засега е дори по-нисък от прогнозите ни, казала социалният министър Емилия Масларова. За февруари безработицата била 6.68 на сто.

"Кабинетът бори кризата, като строи фонтан и мототиста", е челното заглавие на Сега. Екзотични и съмнително скъпи проекти на общините ще финансира правителството с пари от бюджета точно преди изборите, коментира изданието. Сред тях са мотописта в община Троян, медицински център на мотополигон "Горна Росица", фонтан и камбанария на църква в община Драгоман. Най-облагодетелствани според "Сега" били общините, в които управлява ДПС. По темата е и материал на вестника в приложението "Наблюдател". "Кабинетът се държи като Мария-Антоанета", пише вестникът и пита редно ли е едно правителство в края на мандата си да раздава милиони за довършване на магистрала "Тракия", консултантски хонорари и "вапцане на пейки". Кралица Мария-Антоанета не била в час с настроенията на поданиците си и я обезглавили, в наше време управляващите не губят главите си, а само кабинетите си, отбелязва "Сега".

"Министърът реши: Евтиното парно остава", съобщава 24 часа. Цената на парното в София ще се запази и поскъпването няма да влезе в сила, цитира изданието министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Очаква се днес на закрито заседание на ДКЕВР тринайсетте комисари да се произнесат окончателно за цените на газа и на парното на всички топлофикации в страната.

"Приходите се сриват, НАП търси поне 600 млн. лева",
обявява 24 часа. Масираните данъчни хайки, вкл. и прибирането на оборота от касите, през последните 10 дни са заради тревожен спад в приходите в хазната, научил вестникът. През февруари събираемостта паднала с 5 процента, а през януари - с 2 на сто. Официално агенцията още не е отчела първото тримесечие. Според запознати само от "улични" проверки се чакали 80 млн. лева. От ревизии очакваните постъпления били 500 млн. лева.

"Хващаме нарушения в обществените поръчки с предварителен контрол",
обяснява пред Класа Миглена Павлова, изп. директор на Агенцията по обществени поръчки. Нова функция на агенцията е предварителният контрол на процедурите по договаряне без обявление. Това е най-непрозрачната по характер процедура, отбелязва тя. От началото на годината сме проверили 26 преписки и в 13 установихме, че избраната процедура не е съобразена със закона, посочва Павлова.

"Заплашват ни милиони евро глоби за боклука и НАТУРА",
предупреждава пред 24 часа Анани Ананиев, директор на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на ЕС" към МС. ЕК е завела срещу България няколко досъдебни производства за неизпълнение на европейски разпоредби. В областта на екологията и финансите имаме най-много неизпълнени задължения - част от тях засягат боклуците на София и НАТУРА 2000, обяснява Ананиев. Производствата са в административна фаза. Ако комисията излезе с решение, че страната ни нарушава европейски разпоредби, съдът в Люксембург ще стартира дело, допълва той.

"Във "ВИП брадър" да минат на сух режим. А парите да ни дарят", предлага пред Труд Иванка Василева, председател на обществен фонд "Детство". Василева смята, че нещата в детските домове се подобряват, макар да се пише само за лошите практики. Дарителството се разширява, забелязала е тя. На място в домовете срещам много хора, които даряват, но тихо, не искат да се знае, казва Василева.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #10 -: Март 31, 2009, 09:52:19 am »
Преглед на печата за 31 март

Специално писмо на Барозу до премиера Станишев: В ЕС вече има "умора от помагане" на България
в. Дневник


Европейската комисия категорично отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за вкарване на еврочиновници в българската администрация. В специално писмо до него, изпратено в понеделник, с което "Дневник" разполага, председателят на комисията Жозе Мануел Барозу посочва, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна - членка на Европейския съюз. Според Барозу сред останалите страни в съюза вече се наблюдава "умора от помагане" (assistance fatigue) на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.

Започва ревизия на проектите за ВиК сектора
в. Дневник


След като замрази 190 ВиК проекта заради неизяснения статут на мрежите, Европейската комисия (ЕК) настоя и те да се преразгледат заради съмнения, че стойностите на някои от тях са твърде високи. Това съобщи за "Дневник" източник от екоминистерството.
Брюксел е поискал да се въведе още една стъпка в процеса на оценяване на проектите, която да е съобразена с принципа за общо планиране и солидарност при отпускане на средствата. От дирекция "Регионално развитие" на Еврокомисията настояват Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да сравни одобрените за финансиране проекти, тъй като има висок риск от некоординирано строителство. Според експерти в министерството този процес може да отнеме до 2 месеца.

Данъчни погват 167 богаташи в София
в. Стандарт


Данъчните проверяват 167 богаташи в София дали притежаваните от тях имоти и коли отговарят на официалните им доходи, научи "Стандарт".
Ако те не могат да обяснят произхода на парите си, ще започнат пълни данъчни ревизии. Това е част от мерките за повишаване на приходите в хазната, които наскоро набеляза изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. В момента в цялата страна се селектират богаташи, които ще бъдат проверени. Но от Националната агенция за приходи отказаха коментар за броя им.

Продават фирми като пуканки
в. Стандарт


"Продавам две разработени заведения с постоянна клиентела", "Продавам розоварна със собствени градини", "Продавам туристическа агенция със софтуер за резервации и редовни клиенти", "Продавам наложено месечно списание". Такива обяви пълнят електронните медии и сайтовете на консултантски фирми. "От началото на годината офертите на предприемачите, които продават бизнеса си при нас, са се увеличили 2-3 пъти", твърди Стоян Гичев, управител на кантората за посредническа дейност "КПД - Редор" в столицата. Консултантите в кантората прогнозирали в разгара на кризата до края на тази година половината от малките и средни предприятия да сменят собствениците си.

Фуат Гювен влиза в газовия бизнес
в. Сега


"Свиленград-газ", дружество, в което мажоритарен собственик е известният бизнесмен от Турция Фуат Гювен, иска 35-годишна лицензия за разпределение на природен газ за района на Свиленград. Това личи от сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която днес ще гледа искането. Фирмата е регистрирана още през 2007 г. след решение на местния общински съвет, като първоначално 30% от нея притежава "Енемона", а останалите акции са на общината. Впоследствие обаче чрез апортиране на имоти и препродаване на акции бизнесменът Фуат Хюсниев Османов, известен повече като Фуат Гювен, се сдобива с 60% от акциите.

НАП платила милиони за консултации и обучения
в. Сега


Голяма част от заема от 34 млн. долара на Световната банка (СБ) за реформиране на данъчната администрация в България е харчен лошо и има разходи, които могат да бъдат определени като хвърлени на вятъра. Това разкри пред "Сега" депутатът от СДС Ясен Попвасилев. При това 8 г. след като България взе парите, най-важното оръжие на НАП - единната й информационна система, остава незавършена.
Много от сумите са харчени за консултантски договори. Забележителен е например договорът с британската "Адам Смит интернешънъл", получила през 2005 г. поръчка за цели 1.682 млн. долара, с които да провежда кампании за образоване на публиката по реформите в данъчната администрация.

Бразилците искат само части от „Кремиковци”
в. Новинар


Бразилската компания CSN иска да ползва коксохимическия завод на „Кремиковци”, съобщиха вчера от предприятието. Фирмата се интересува от възможността да подпише договор за преработка на въглища, като тя сама ще плаща преработката на суровините. Все пак продължават и разговорите с бразилското предприятие за временно стопанисване на комбината. Металурзите заплашиха, че от утре подновяват протестите в столицата, тъй като бъдещето на „Кремиковци” е все още неясно.

Ирена Кръстева взе от Гергов тв честотата на Манджуков
в. Дневник


Управляваната от Ирена Кръстева телевизия ТВ7 вече се излъчва ефирно в София. Това стана по-малко от половин година след като собствеността в ТВ7 беше сменена с посредничеството на бившата шефка на тотото. Досега на софийската честота вървеше Би Би Ти, която още се води собственост на Петър Манджуков. Промяната е уредена с договор между ТВ7 и собственика на честотата - "ЛГ Консулт".

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е уведомена още в края на миналата седмица, съобщиха оттам в понеделник. Според уведомлението от "ЛГ Консулт" промяната влиза в сила на 26 март. Фирмата, която държи лиценза за честота, е собственост на ЗОПАЛ С.А. - Люксембург, а един от управителите й е Огнян Димов - генералният директор на ТВ2. Официален консултант на собствениците на ТВ2 в България - СМЕ, е Красимир Гергов. Той е консултант и на Би Би Ти, за която в момента се водят преговори за продажба.

Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #11 -: Април 01, 2009, 11:02:01 am »
1 априлКомисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, запорира имущество за над 800 хиляди лева на Александър Томов,  лидер на "Българска социалдемокрация – евролевица". Томов е бивш директор на "Кремиковци" и бивш президент на футболен клуб ЦСКА.

 

"Запор за имоти на Ал. Томов", обявява от първа страница "Труд". Освен с президентския пост в ЦСКА и шефското място в "Кремиковци", Александър Томов може да се раздели с имане за 827 956 лева, съобщили от комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Инспекторите на Кушлев наложили запор на два имота на Томов – в София и в пернишкото село Студена, на 9 банкови сметки и акции. Проф. Стоян Кушлев, който оглавява комисията, иска да ги прибере в полза на държавата. Установеният законен източник на доходи на Томов  и съпругата му не е достатъчен за придобиване на тяхното имущество, констатирали от комисията. "Подложен съм на брутална политическа репресия от лица с голямо обществено влияние", е коментарът на Александър Томов. Той заявил, че няма и един краден лев.

 

"Край!Спират газа на "Кремиковци", пише "Труд". От днес "Булгаргаз" трябва да врътне кранчето на "Кремиковци" заради дългове. "Дойде забрана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според която подаването на газ трябва да бъде спряно незабавно", съобщил икономическият министър Петър Димитров. Пътят  на "Кремиковци" оттук нататък ще бъде като на всяко предприятие, което минава по схемата на несъстоятелност, обяснил той. Регулаторен одит на комисията е показал, че предприятия трупат дългове на гърба на "Булгаргаз". Тази практика трябва да бъде прекратена или като се съберат задълженията, или чрез спиране на газа, заявил председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

 

"Не е щедрост правителството да харчи чужди пари", заявява пред "Сега" министърът на държавната администрация Николай Василев. Много от разходите през последната година можеха да бъдат спестени, още в края на лятото миналата година бях против лекомисленото и прибързано харчене на 1-2 млрд. лева от излишъка, казва Василев. За отпуснатите 155 млн. лева на общините Василев отбелязва, че бюджетът на всички министерства е гласуван през декември, а през януари са започнали разговори как ще се вземе от тези пари, и то предимно от министерствата на НДСВ, и как ще ги дадат за други цели. Това е некоректен подход, заявява Василев. От неговото министерство се вземат около 9 млн. лева, което по думите му е силен удар и по тази причина няма да се реализират част от предвидените политики.

 

"В ЕС намаляват GSM цените от 2003, ние трябва да ги настигнем за години", обяснява пред "Дневник" Веселин Божков, председател на КРС. Постарахме се да намерим най-добрия баланс между мобилните оператори и потребителите, отбелязва той. Божков предупреждава и че ще се търси отговорност от компаниите, ако не разработят процедура за преносимостта на номерата.

 

"Справедливостта е душата на добрата администрация", отбелязва в интервю за "Труд" омбудсманът на България Гиньо Ганев. Така е озаглавен доклада-отчет за работата на омбудсмана за 2008 г., който бе връчен на председателя на парламента Георги Пирински миналата седмица.Измежду всички принципи на доброто управление в моя доклад се посочва необходимостта от пълна прозрачност на институциите и органите на властта и на дружествата, предоставящи обществени услуги, обяснява Ганев. По думите му "добра администрация е само тази, която живее като в къща от стъкло, през което хората всеки момент виждат какво тя прави и какво не прави".

 

"Агитираме от врата на врата за вота", обявява пред "Стандарт" Корнелия Нинова, говорител на БСП. Отчитаме като свой недостатък това, че достиженията, които имаме през тези четири години, не са станали достояние на част от хората и, ако променяме нещо в тактически план, това е максимално внимание,  срещи и разговори с хората, обяснява Нинова. Тя нарича "пълна манипулация" на общественото мнение твърденията на ГЕРБ и други десни партии, че правителството налива пари главно в общините, където кметът е от левицата. Принципът на кабинета е помощ за всички общини, основанието ни не е предизборно харчене,  а свитият пазар на труда вследствие на икономическата криза, посочва Нинова. Тя е категорична, че програмата на БСП и ГЕРБ не могат да се сравняват, защото срещу един конкретен и интелигентен план, който вече работи, се поставя общ некомпетентен план  на ГЕРБ, който застрашава стабилността на държавата.

 

"НДСВ има последната дума за предизборна коалиция", казва пред "Монитор" Четин Казак, депутат от ДПС. Ние нямаме никакви проблеми да се явим самостоятелно както на евроизборите, така и на вота за наш парламент, отбелязва Казак. Според него това, че промените в изборното законодателство се обсъждат в последния момент, се дължи най-вече на лоша организация между партиите. За ДПС е важно да не се приемат прекалено драстични, неизчистени идеи, които могат да създадат представки на нови проблеми, категоричен е той.

 

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов обяви днес, че напуска СДС, съобщават вестниците."Не искам да съм част от един личен проект, какъвто е проектът на ДСБ и неговия председател за коалиция със СДС за изборите", казал Паунов. "Защо няма дясна коалиция", разсъждава в материал в "Труд" Александър Праматарски, лидер на Демократическата партия. Според него темата за напрежението вдясно ще ескалира в следващите дни и ще скрие истинския проблем, а той е в "небивало досега разминаване между очакванията на дясномислещите хора, желаещи реална промяна на управлението, и целите, които си поставят десните централи".

 

"Хората  пускат бюлетина не за политик, а за себе си", посочва пред "Сега" Румяна Бъчварова, директор на "Маркет линкс". За тв дебата между БСП и ГЕРБ социологът отбелязва, че изявата на Сергей Станишев едва ли му е спечелила нови привърженици, защото, за да спечели нови хора, е трябвало да каже как ще продължи. Борисов според нея е реализирал целта си да опровергае тезите, че не иска дебат и че няма екип, а и отношението му към корупцията е било различен щрих в образа му, затова симпатията към него се е запазила. Според Бъчварова ако се приеме идеята за вдигане на изборната бариера за коалиции на 8 процента това би се отразило зле на всички, защото малко на брой партии в парламента означава и трудно формиране на мнозинство.   

 

"Цяло звено в МВР обслужва вертолет, който вече не лети", твърди пред "Труд" председателят на парламентарната вътрешна комисия и заместник-председател на НДСВ Минчо Спасов. Нямам конфликт с министър Миков, а с некачествената работа в МВР, и не казвам, че само той е виновен, виновен съм и аз - като законодател има неща, които пропуснахме да включим в Закона за МВР, казва Спасов. Макар че включихме основното и важното – развързахме ръцете на министъра да прави структурна и персонална реформа, но резултат няма, допълва той.  Според него от 63 000 души, колкото е щатът на МВР, полицията е 32 хиляди, а останалите заемат различни "службички". Все още например имало вертолетно звено, което от четири години няма вертолет, защото моторесурсът му е изтекъл.

 

"Държавата гарантира печалбите в бизнеса с отвличания", коментира в приложението "Наблюдател" "Сега". Хиляди оперативни работници и и десетки служби не успяха да хванат и осъдят поне една група похитители, а докато се пишат стратегии, тази престъпност става все по-нагла, пише авторът.

 

"Шият си устата заради орязаната амнистия", разказва пред "24 часа"Петър Василев, директор на местата за лишаване от свобода. Имало сериозни сигнали за конфликтна обстановка в затворите в София, Ловеч и Варна. През последните дни имало няколко протеста с отказ от храна и зашиване на уста, като така осъдените изразявали разочарованието си.

 

Затягането на контрола в аптеките е много коментирана тема днес. "И течен аналгин – вече с рецепта", пише "Труд" в основната си рубрика "Темата". Забраната да се продават без рецепта медикаменти, в чието указание за употреба пише, че се пият само по лекарско предписание, важи от близо 20 г. Но едва от няколко седмици това правило се изпълнява на практика. В края на април Българският фармацевтичен съюз започва масови проверки, и ако открие, че колега не спазва правилата, го чака порицание, глоба или дори отнемане на фармацевтичните права за период от 3 месеца до 3 г.

 

Фондът "ин витро" стартира с 50 молби предсрочно", обявява "24 часа". Фондът "Асистирана репродукция" стартира официално от днес с приемането на молби от пациентки. На жена ще се дават до 5000 лева, а бюджетът за 2009 г. е 20 млн. лева.

 

"Станишев в нова офанзива за евроекспертите", съобщава "24 часа". Премиерът Сергей Станишев е започнал нова офанзива за назначаване на евроексперти в българската администрация, ден след като шефът на ЕК официално му прати писмо, че не приема идеята, пише вестникът. "Вече има известна умора сред европейските партньори в помощта за България за повишаване на ефективността на нейната съдебна система и полиция", пише Жозе Мануел Барозу в писмото, цитирано от "24 часа".  Вчера премиерът  все пак е изпратил официално писмо до Барозу, с което иска назначаване на европейски експерти у нас, пише "24 часа". Португалският съветник на Станишев – Мария Пинто, обяснила, че тя от миналата седмица провежда двустранни срещи с всички посланици на ЕС у нас, както и на някои други държави като Швейцария и Норвегия, за да им обясни инициативата.

 

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за избиране на български представители в Европейския парламент, съобщава "Монитор".  Според поправките вноската за политическите формации се вдига от 15 000 на 50 000 лева, а за коалиции – от 20 на 100 000 лева. Депутатите решили и да отпадне денят за размисъл.

Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #12 -: Април 03, 2009, 09:59:10 am »
3 април
     


Изборите за Европейски парламент ще бъдат на 7 юни, а изборите за национален парламент ще са най-вероятно на 5 юли, съобщава Труд, като цитира президента Първанов. Първанов предупредил, че ако депутатите не подкрепят вкарването на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, заедно с парламентарния вот ще поиска от тях да решат и дали да има референдум по този въпрос. Той е категоричен, че ще наложи вето за опитите за вдигане на изборната бариера за коалиции от 4 на 6 процента. Казвам го сега, да не се наложи, както сме в момента в цайтнот със Закона за европейските избори, да връщам закона и да сме пред тежкото изпитание да не проведем или да отложим за по-късно изборите за национален парламент", предупредил президентът. "Труд" публикува въпросите и отговорите от пресконференцията на Първанов под заглавие "За мажоритарния вот ще поискам референдум!".
   
"Първанов плаши депутатите с национален референдум", е акцентът и в Сега по темата. Изявленията на Първанов обаче се оказаха повече показни, защото вече е постигната договорка между БСП и ДПС 31 от 240-те депутати да бъдат избрани мажоритарно, научил вестникът. "Първанов май ще изкара два мандата с една реч", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател".  Вместо да плаши гаргите години наред, президентът вече трябваше да е пратил няколко предложения за референдум до парламента, друг е въпросът, че този закон за допитване до народа е толкова нескопосан, че по него е почти невъзможно да се проведе свестен национален референдум, отбелязва "Сега".
   
"Първанов похвали Станишев и Борисов за дебата и атакува десните", извежда в заглавие Дневник. Президентът разчел като позитивен знак дебата между премиера Сергей Станишев и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Факт е, че се спореше за политика, оттук нататък това трябва да бъде линията, посочил Първанов.

По-високи санкции и наказания за купуване на гласове, предвиждат текстове от промени в Наказателния кодекс, които депутатите приеха на второ четене. Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева ще е наказанието за предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване за упражняване на избирателното право в полза на определен кандидат, партия или коалиция, съобщават вестниците.
   
Труд акцентира върху друга промяна - "До 10 000 лв. глоба за бой с петли". Организаторите на боеве с животни, както и всеки, който предоставя животни за тази цел, ще получават наказание пробация и глоба от 1000 до 5000 лева. Сред другите промени в НК,  отбелязани от "Труд", са, че няма да има съкратена процедура за тежки престъпления. Криминализира се и злоупотребата със специални разузнавателни средства от страна на длъжностни лица.

"Доган и Станишев разбират, че ако ги докопам, ще имат много проблеми с корупцията и това, което крадат сега. От първия ден да знаят, че ще бъдат жестоко преследвани. Прокуратурата и съдебната система ще имат много работа, и то добра, защото ще им дадем много годни доказателства" - тези думи на столичния кмет Бойко Борисов цитира Труд. "Не знам какво има предвид, като казва"ако ги докопам", е коментарът на говорителя на БСП Корнелия Нинова. Политиката не е тепих и не иска само мускули, а и акъл, допълнила тя.
   
"Очаквам да съставим самостоятелен кабинет след изборите", заявява пред Класа председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. ГЕРБ ще се яви самостоятелно на изборите, а в нашите листи няма  да видите лица, които са участвали в управлението на държавата през последните 18 г., декларира той. Цветанов очаква компромати по време на кампанията. За идеята на премиера  чужди експерти да бъдат назначени у нас той коментира, че това е доказателство, че премиерът не е в състояние да се справи с това да бъде достоен партньор на ЕС.
   
"Държавата на Станишев се казва Министерски съвет", заявява пред Труд евродепутатът от ГЕРБ Николай Младенов.  Според него изразът в писмото на председателя на ЕК до премиера Станишев "умора от помагане на България" е най-важен. С това правителството на Станишев фалира, смята Младенов. Имаме нужда от ново модернизаторско мнозинство, категоричен е той. ГЕРБ е най-голямата дясна партия у нас и, ако спечели изборите с най-много гласове, ГЕРБ ще определя бъдещата политика, посочва Младенов.   

"Политиката е за професионалисти"
, коментира пред Дума заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Татяна Дончева. Политиката си е занаят, професия, а много хора у нас забравят това, отбелязва тя. Тя се надява гласът на "червените избиратели" да бъде чут от централата. Когато допуснем интригите да надделеят над общата полза, обикновено резултатът е много плачевен, допълва Дончева.

"ДАНС погна Николай Василев"
, е челното заглавие на Телеграф. Според изданието Софийската градска прокуратура вчера е назначила проверка на Министерството на държавната администрация и административната реформа по обвинения за безстопанственост и длъжностни престъпления.

"Нови батко и кака"
разкрива 168 часа. Според вестника Емил Савов, който оглавява държавния Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ, е печелил обществени поръчки с действащата си частна консултантска фирма. Тя е била избирана за изпълнител на поръчки от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал и на самия фонд. Савов коментира пред "168 часа", че е спазил всички законови изисквания за управителите на държавни дружества. Вестникът пише и че Ивет Жаблянова, шеф на дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" в Министерството на икономиката, е съвместявала поста си с частна фирма в продължение на месеци.

"Проверяваме 52-ма, дали милиони заеми на себе си", съобщава пред 24 часа Красимир Стефанов, изп. директор на Националната агенция по приходите. В момента инспекторите ни регистрират скъпи имоти, чиито собственици ще бъдат проверени. Последното ми указание е да се проверят и всички собственици на луксозни яхти и автомобили, обяснява той. 

"2 години данъчни и прокурори закриляли 59 богати митничари", пише от първа страница Сега. Лошото наследство от работата на  данъчен номер 1 Мария Мургина започна да излиза наяве, вчера на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията бяха разсекретени скандални резултати от проверките на 59 съмнително забогатели митничари, посочва вестникът. 2 г. Мургина твърдеше, че при тях не са открити нарушения, от данните обаче става ясно, че има случаи на открити злоупотреби, но няма нито един наказан или осъден митничар, отбелязва "Сега".

"Намаляват доброволните плащания на купувачите", казва пред Дневник Атанаска Бозова, председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Около 330 млн. лева са неустойките,  присъдени в полза на държавата за неизпълнение на приватизационни задължения към момента, част от тях са
изплатени.

"Кризата направи НАТО още по-нужна", пише в материал за Стандарт генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер. Поводът е предстоящата юбилейна среща на атлантическия съюз. Представете си какво би се случило със световната финансова система днес, когато тя е толкова нестабилна, ако има друга голяма терористична атака в някой от нашите градове, пита той. Подобно на икономиката, днес повече от всякога сигурността може да бъде градена със сътрудничество между много държави. Ето защо срещата на върха на НАТО е повече от честване, посочва Яп де Хоп Схефер.  На първо място лидерите на алианса трябва да начертаят общо решение за Афганистан, отбелязва той. Те ще трябва и да приемат декларация на сигурността на Алианса, която не само ще потвърди сърцевината на неговите дейности, но ще очертае и  онова, което организацията ще прави в бъдеще, пише  генералният секретар на НАТО.

"НАТО става световна система за сигурност"
, посочва в интервю за Монитор проф. Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб в България. Новите заплахи за сигурност, пред които сме изправени, изискват и нови нестандартни подходи от страна на алианса и неговите членове, отбелязва той.  Проф. Иванов прави равносметка на 5-годишното членство на България в алианса и коментира, че страната ни се е утвърдила като надежден и коректен партньор, но и като че ли се е загубила посоката на реформите в сферата на сигурността. Попитан за шансовете на Соломон Паси да стане генерален секретар на пакта Иванов отговаря, че Паси има необходимите качества, голям опит в сферата на атлантизма и би могъл да бъде полезен като генерален секретар.

На въпроса "Защо Барозу каза:"Оправяйте се сами", се опитва да отговори в анализ 24 часа.  Комисията с лека досада повтаря изискванията си по темата "корупция и организирана престъпност", но не е готова да инвестира повече време и усилия по въпроса в България, защото те са й необходими другаде и за друго. Това "друго" се крие в календара на ЕС, пише авторът. Той посочва евроизборите, от които ще зависи съставът на бъдещия парламент, а /непряко/ и съставът на бъдещата комисия, световната икономическа криза, както и  това, че ЕК гледа напред и към поредното евроразширяване, "за което ще са й нужни тъкмо енергията, усилията и търпението , от които в момента лишава София".

"Вълчев и кръста от герба ли ще свали?"
, пита пред Труд пловдивският митрополит Николай. Той не одобрява новия законопроект за просветата, защото в него се забранява в училище да се носи кръст. Светият Синод предлага предметът религия да се изучава задължително от всички деца. Тези от православни семейства да изучават православие, мюсюлманчетата - ислям, а тези, които не искат да изучават определено вероизповедание, да учат етика.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #13 -: Април 06, 2009, 09:10:23 am »
6 април"Президентът и късогледите", е коментарът в "Труд". Авторът припомня, че президентът тези дни предупреди, че ще предложи референдум за промени в политическата система, ако те не бъдат направени от парламента. С това той още по-плътно показа своята институция като даваща възможности за поглед по-далеч в политиката - срещу късогледството на оперативните политици, партии и депутати, чийто хоризонт са предстоящите избори. Някои наблюдатели са склонни да подценяват политическия му стил и специфичната роля, която успя да намери на президентската институция. И са забравили думите му, че ще подчини политическото си поведение на стабилността в страната и на по-дългосрочни цели, от които трудно се прави рейтинг.

 

"Яне Янев: Нямам нищо общо с ДАНС"
, отбелядва "Труд". Почти единодушно Третият конгрес на партия "Ред, законност и справедливост" преизбра вчера лидера си Яне Янев. Над 3500 делегати от РЗС и около 1500 от организации, подкрепящи проекта на партията "България на гражданите и регионите", сред които ССД на Стефан Софиянски и Демократичният институт на Димитър Абаджиев, се събраха в НДК. "Гарантирам, че нямам връзки нито с Държавна сигурност, нито с ДАНС и никой не може да ни дърпа конците", декларира Янев в началото на форума. И призова, ако някой има уличаващи го документи, да ги извади още сега.

   

"Проектът "Яне" е предпазна клауза за десницата", коментира "Сега". С почти сглобена нова парламентарна група - странен карашик между хора на Софиянски, ренегатстващи костовисти и изпъдени от "Атака" ченгета, Янев е на път да осъществи замисъла за "алтернативна дирижирана десница". Съобразно с нуждите новата формация ще може да накланя везните в една или друга посока при сформиране на новия кабинет. Но дори и да не сполучи, ще подрони сериозно основите на крехкото дясно обединение. На практика проектът "Яне" е своеобразна предпазна клауза за десницата, чрез която ще й бъде наложен постоянен мониторинг до изборите. При това положение опасността ГЕРБ да се озове без съюзници в следващия парламент е съвсем реална.

 

"Жена ми ще издържи, дано пощадят дъщеря ми"
, е озаглавено интервюто в "24 часа" с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допуска, че оттук нататък в политическата битка е възможно всичко да се каже, да се измислят всякакви лъжи. "Да се надявам, че опонентите ни няма да продължат толкова далече, толкова ниско, за да разчитат на ползи от дискредитирането на опонента", допълва Цветанов. Той маркира новата политика, която ГЕРБ ще следва. За гласуване с чужда карта те ще искат отзоваване на народните представители. А всички, които отсъстват необосновано повече от 3 последователни заседания на българския парламент, да си подават оставката.

 

"БСП включи на заден до вота", коментира "Стандарт", като се позовава на социологически изследвания на няколко агенции. Факт е, че безспирните битки вдясно не наливат вода в мелницата на "Позитано" 20. Очакванията, че на принципа на скачените съдове червените ще спечелят от проблемите на сините, засега не се оправдават. Не е изключено да се сбъдне и друга, неприятна

прогноза за социалистите - икономическата криза да достигне своя пик точно преди вота за национален парламент през юли. Негативите от това естествено ще са за управляващите - и предимно за БСП, а бюлетините за столетницата може да се окажат по-малко дори от сегашните прогнози.

 

"Възможно е коалиция от ГЕРБ-СДС-ДСБ и "Напред" да спечели вота", смята Васил Тончев, директор на социологическа агенция "Сова Харис". В интервю за "Новинар" той очертава две възможни коалиции, които да управляват държавата. Едната е десноцентристко правителство, ако партиите там успеят да променят поведението си. След коалирането между СДС и ДСБ започнаха доста нелицеприятни брожения, които в някаква степен могат да торпилират десния обединителен процес. Другият вариант е да се търси широка коалиция, в която ще влязат и социалистите. ГЕРБ засега не успява да убеди обществото, че може самостоятелно да поеме отговорностите за управлението на държавата.

 

"Иван Костов иска да управлява на всяка цена", казва в интервю за "Монитор" Александър Праматарски, председател на Демократическата партия и депутат. По думите му нещата не вървят в посока на създаването на широка дясна коалиция. Тезата на Костов е, че десните партии няма да могат сами да се оправят в състояние на криза и трябва широка коалиция в следващия парламент. Това на практика означава, че Костов иска да управлява на всяка цена. Но с този национален консенсус, който Костов иска, се прави опит да се избяга от отговорност за управлението на страната. Нещо, което според Праматарски по никакъв начин не бива да се допуска. Докато тези разминававия не се изяснят Демократическата партия не може да помага на никакви корпоративни, партийни или лични интереси, заявява депутатът.

 

"Младите на море за вота", съобщава "Стандарт". Младите ще бойкотират изборите и ще изберат морето пред урната. Това прогнозира социологът Юрий Асланов пред младежкото БСП вчера. Според проучване 64% от българите между 18 и 35 г. няма да

пуснат бюлетина за национален парламент, а около 67 на сто няма да гласуват и за евродепутати. "Това ясно показва липсата на обвързаност с партии и идеологии. Повечето млади смятат, че политиката е скучна и няма да им даде нужния просперитет", коментира Асланов.

 

"ДПС иска повече малцинства в спецслужбите и войската"
, съобщава "Труд". Това обяви ДПС вчера с аргумента, че сегашното съотношение не отговаряло на демографската карта. По неофициални данни хората от малцинствата във войската били под 1%, каза пред журналисти евродепутатът Метин Казак. Той изрично уточни, че не става дума за квоти за малцинствата. Идеята била да се приемат някакви насърчителни мерки, които да поощряват както хората от малцинствата да кандидатстват в тези структури, така и самите структури да са по-отворени за тях.

 

"Докторите на тест за високи заплати", отбелязва "Стандарт". Докторите ще бъдат изпитвани дали са в крак с най-новите научни постижения в тяхната област. Журито ще бъде съставено от университетски преподаватели и експерти от Българския лекарски съюз. Това обяснява в интервю за вестника новият шеф на БЛС д-р Божидар Нанев. През годината ще бъдат провеждани няколко изпита. Лекарите, които издържат всички проверки, ще разчитат на 10% увеличение на заплатите. Целта е да накараме колегите да си повишават кварлификацията, като посещават повече сериозни симпозиуми, казва д-р Нанев.

 

"Станишев и Браун - гласът на ЕС в Прага"
, пише "Труд". "Гласът на България беше чут", заяви премиерът Сергей Станишев вчера след срещата в Прага на 27-те национални лидери на ЕС с американския президент Барак Обама. Станишев и британският премиер Гордън Браун бяха говорителите на ЕС по световната икономическа и финансова криза. В разговорите на работния обяд Европа и Америка демонстрираха общи възгледи за борбата с кризата, глобалното затопляне и за гарантиране на мира и сигурността. Това бяха и основните теми на срещата.

 

"Обама пожела успех на всички българи"
, акцентира "Труд". Искрено желая успех на целия български народ. Това казал вчера американският президент Барак Обама на българския премиер Сергей Станишев. Двамата разговаряли в неформална обстановка преди началото на срещата на върха ЕС-САЩ в Прага вчера. Станишев от своя страна му пожелал успехи в реализацията на мащабната програма за реформи в САЩ, целящи преодоляване на световната криза.

   

"Взехме сребро от световно по политика", е оценката на Соломон Паси, който беше кандидат за генерален секретар на НАТО. В интервю за "Труд" той подчертава: "Аз съм изключително удовлетворен от това, че и България, и аз лично имахме възможност да участваме в това световно първенство по международна политика. България показа, че е истински добър играч на международния терен. Това, че този път взехме сребълния медал, не бива по никакъв начин да намалява самочувствието ни. Напротив - имаме повод за допълнителна мотивация, за да вземем златния медал при следващия подобен случай."

 

"Иван Искров: Няма какво да ни притеснява", отбелязва "Дневник". Финансовата система в България, както и балансът на централната банка са в изключително добро състояние. Няма какво да ни притеснява. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при представянето на инициативите, организирани от централната банка за отбелязване на 130-годишнината й. Много държави могат само да мечтаят за такова състояние на финансовите си системи, допълни той. Няма причина за предприемане на някакви нови мерки в банковия сектор у нас на този етап.

 

"7 милиарда евро са заложник на Закона за конфликт на интереси", е водещо заглавие в "Сега". Брюксел засега няма да размрази блокираните 143 млн. евро по програма ИСПА. Това става ясно от становище на Европейската комисия, която предупреждава, че може да се забавят и плащанията по европейските фондове за периода 2007-2013 г. Става дума за 7 млрд. евро, които са критично важни за страната ни в условията на кризата. Причините са, че България е забавила искани от Брюксел сведения и е закъсняла с ремонта на Закона за конфликт на интереси. "България загуби ценно време, а промените са незначителни", отчете вчера министърът по европейските въпроси Гергана Паси. Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък е заявила пред вестника, че това е становище от Генерална дирекция "Регионално развитие" и то няма характер на официално решение на ЕК.
Активен

biguto

 • Гост
Re: Преглед на печата
« Отговор #14 -: Април 07, 2009, 10:27:47 am »
7 априлРазвитие по случая „Киров".

„Стандарт":

Изтезават в Гърция отвлечения Киров


Киро Киров е изтезаван зверски в Гърция, където го държат похитителите. Това заявиха пред "Стандарт" спецченгета, след като бе поискан 1 милион евро откуп за бизнесмена. След десет дни мълчание бандитите се свързали през уикенда със сина на отвлечения - Иван Киров. Той получил с MMS на мобилния си телефон 3 снимки на баща си. Киров старши изглеждал много зле, с насинени очи, одърпани дрехи и вързани с белезници ръце. В последвалото обаждане от предплатена карта похитителите поискали 2 млн. евро. Синът заявил, че няма никакъв шанс да събере толкова голяма сума. Тогава бандитите склонили да намалят наполовина сумата, но заплашили, че няма да направят никакви компромиси повече.Иван Киров наскоро е платил откуп заради откраднатото му порше, разкриха запознати.

Отвлечени.

„Новинар":

Пирати отвлякоха 16 българи край Сомалия


Сомалийски пирати отвлякоха днес сутринта кораб с 24-членен екипаж от България, Русия, Украйна и Филипините, съобщи британският в. „Таймс". „На този етап са известни малко подробности, но се смята, че екипажът е невредим", съобщи базираният в Лондон Център на ЕС за морска сигурност. От българското Министерство на външните работи съобщиха, че нямат никаква информация повече от тази, че корабът е отвлечен.

От Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че на борда е имало 16 българи. Все още обаче няма информация за състоянието им.

Британското външно министерство даде да се разбере, че следи развитието на обстановката, като със случая се е ангажирала и Международната морска организация, чиято централа се намира в Лондон.

Сагата „Кремиковци" продължава.

„Труд":

Бразилците нямало да купуват "Кремиковци"


Бразилската компания Cia Siderurgica Nacional SA (CSN) няма намерение да купува никакви чуждестранни активи, съобщи информационната агенция "Блумбърг", позовавайки се на изявление на финансовия директор на холдинга Отавио Ласано.

"Нямаме намерение да купуваме в чужбина, а именно българския металургичен комбинат "Кремиковци". Най-вероятно през текущата година няма да купуваме нищо", е бил категоричен Отавио Ласано.

Без субсидии.

„Дума":

Режат 3000 фермери от европари


Общо 3000 земеделски производители категорично няма да получат европейски директни плащания по схемата за единица площ заради доказани неточности в декларираните площи, призна вчера министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. По думите му тези груби нарушения са отбелязани в одиторски доклад на Европейската сметна палата, предаде expert.bg.

Общо 13 000 земеделски стопани чакат субсидиите си по директните плащания. За 5000 от тях предстои да бъдат проверявани, а другите 5000 ще получат парите си до 20 април т.г., информира министърът. Проверките касаят високопланински пасища в Кърджалийско, които са трудно достъпни за инспекция. Там ще бъдат командировани голяма част от служителите в земеделските служби от страната след 20 април, за да направят проверки на земите. За кампанията 2007-2008 г. субсидиите си по директните плащания за единица площ са получили 70 000 земеделски стопани, добави министърът.

Отново хаос.

„Сега":

Пак хаос с детските градини в София


Електронната система за приемане на документи за детските градини в София отново се срина. Хиляди родители атакуваха едновременно сайта http://kg.sofia.bg, макар че тази година моментът на подаване на заявленията няма никакво отношение към класирането на децата. Така за втора поредна година за градините се оформи виртуална опашка, а из форумите започна организация на поредния протест срещу липсата на места.

От няколко месеца насам Столична община разяснява на сайта си и из форумите новата система за кандидатстване в градините. Тази година децата ще се класират на база общи и допълнителни критерии като това дали родителите имат адресна регистрация в района, дали и двамата работят, дали в градината е записан брат или сестра и др. Родителите могат да попълват тези данни до 21 май, а първото класиране ще се обяви на 23 май.

Архив.

„24 Часа":

Царят дава архива си на държавата


Десетки кашони с документи, снимки, писма и книги от дългите години на изгнание в Испания дари Симеон Сакскобургготски на държавата вчера.

Това е целият царски архив, който доскоро бе в Мадрид. Неотдавна той бил транспортиран дотук, а на официална церемония снощи бе ритуално предаден на Централния държавен архив.

Така Симеон символично отбеляза осмата годишнина от обръщението си на 6 април 2001 г., когато създаде НДСВ и влезе във властта. По този случай снощи бе представен и малък сборник с негови речи за Европейския съюз.


news.bg
« Последна редакция: Април 07, 2009, 10:29:04 am от biguto »
Активен