www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: На този ден  (Прочетена 152221 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kartingist

 • SuperUploader
 • Карма: +80/-49
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 07, 2010, 07:12:55 pm
 • Публикации: 772
 • Торент Клиент: u torrent
 • :-)
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 7.0.517.41 Chrome 7.0.517.41
Re:Днес е : Международен ден на Черно море
« Отговор #150 -: Октомври 31, 2010, 10:08:33 am »

Международният ден на Черно море 31 октомври 2010 г. отбелязва тринадесетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

* Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

* Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

* Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Тринадесет години след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Помогнете на Черно море сега!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

2. Ще се опитам да съхранявам водата като

— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато

— затварям крана на водата, докато си мия зъбите

— стоя под душа с една минута по-малко

— не мия чиниите под постоянно течаща вода

3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.
Активен
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.

Kartingist

 • SuperUploader
 • Карма: +80/-49
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 07, 2010, 07:12:55 pm
 • Публикации: 772
 • Торент Клиент: u torrent
 • :-)
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 7.0.517.41 Chrome 7.0.517.41
Re:На този ден
« Отговор #151 -: Ноември 06, 2010, 08:06:56 am »
6 ноември в историята


През 1444 година при крепостта Овеч (Провадия) се събират кръстоносните отряди, там те получават информация, че османците са прехвърлили Проливите и са готови да ги посрещнат с цялата си военна мощ. Въпреки информацията кръстоносците продължават похода си. Крепоста Овеч се намира на платото, наречено Калето, което е разположено източно от град Провадия и има формата на кораб, чийто нос сочи на юг.

През 1850 година в Османската империя влиза в сила Търговски закон, който създава реални условия за модернизиране на търговската дейност по българските земи. Законът е копие на френския търговски кодекс от времето на император Наполеон Бонапарт (1804-1815 г.).

Руския император Александър II одобрява през 1878 г. проектът за Органически устав на Княжество България. Българското княжество се създава с подписването на Берлинския договор през 1878 г. върху част от българската територия. Обхваща Северна България, Софийския санджак и Южна Добруджа. След осъществяването на Съединението от 1885 г. към него се присъединява Източна Румелия. Според клаузите на Берлинския договор Княжество България се създава като автономно трибутарно - плащащо данък княжество, което остава под върховната власт на султана. В него продължават да действат всички договори, спогодби и конвенции, сключени между Високата порта и Великите сили.

В хода на Първата световна война българските войски завземат през 1915 година град Тетово.

В дома на Александър Малинов през 1935 година се провеждат съвещания на водачите на забранените партии, за съгласуване на тяхната дейност за сваляне на правителството и възстановяване на конституционното управление.

През 1943 година по време на Втората световна война е бомбардиран Пловдив, след като щабът на стратегическите ВВС на САЩ в Европа формира 15-а американска въздушна армия за бомбардировки на България, към която е предадена 205. авиогрупа на британските ВВС.

На днешния ден през 1981 година започва тридневно официално посещение в България на министър-председателя на Индия Индира Ганди.

През 1998 година Уелският принц и британски престолонаследник принц Чарлз пристига на посещение в България.

Градските власти във Флоренция осъждат през 1315 година задочно на смърт Данте Алигиери, след като той отказва да се върне от изгнание. Данте Алигиери е италиански поет. От 1295 г. участва активно в политическия живот на Флоренция. От 1302 г. живее в изгнание. Първите му поетични творби са свързани с школата долче стил нуово ("Нов живот" - автобиографично произведение в стихове и проза, в което възпява любовта си към Беатриче). Световната си известност дължи на "Божествена комедия" (1307-21), съставена от 100 песни в 3 части - "Ад", "Чистилище" и "Рай".

През 1860 година Ейбрахам Линкълн печели президентските избори в САЩ. Той управлява северноамериканската държава до 1865 г. Депутат е в Конгреса (1846-1848 г.). Линкълн е един от основателите на Републиканската партия през 1854 г., обявява се против робството в САЩ. Изборът му за президент е повод за избухването на Гражданската война в САЩ. След капитулацията на Юга е преизбран за президент. Няколко дни по-късно е убит от Дж. У. Бут.

Полковник Джейкъб Шик патентова през далечната 1928 година електрическата самобръсначка.

Джейкъб Шик е роден през 1878 г. в Отава, щата Айова. Идеята за електрическата бръсначка се заражда по време на службата му в Аляска, когато започва да изпитва затруднения при бръснене на студено. Първоначалните планове на изобретението представляват бръсначка с подвижен кабел, захранвана от външен мотор. Първоначално производителите, на които изпраща изобретението, го отхвърлят.

Английският журнал "Експрес" изплаща през 1998 година 340 хиляди долара на Том Круз и Никол Кидман за клевета. В изданието е поместена статия, в която се твърди, че бракът им е прикритие на хомосексуалните им влечения.

На днешния ден през 1494 година е роден Сюлейман Великолепни - син е на Селим I. Той е османски султан в периода 1520-1566 г. Наричан е още Кануни (‘Законодател'). По време на неговото управление Османската империя достига най-голямото си териториално, военно, финансово-икономическо и обществено-политическо могъщество - 6 млн. кв. км (на 3 континента - Европа, Азия и Африка), население - около 25 млн. души. Завоюва Сирия и Египет, Сърбия, част от Унгария, о. Родос (20 декември 1522 г.).

През 1814 година се ражда Адолф Сакс изобретателя на саксофона. Сакс е белгийски майстор на духови инструменти. Работи в Брюксел, а от 1836 г.- в Париж. Усъвършенства редица духови инструменти. Изобретател на саксофона, както и на семейство духови инструменти - саксхорни (патентовани през 1845 в Париж).

През 1851 година е роден Чарлз Хенри Доу - американски финансов журналист, съосновател на "Dow Jones & Company" и "The Wall Street Journal".Чарлз Доу измисля индексът "Дау Джоунс" като част от проучване на движението на финансовия пазар. Доу развива серия принципи за разбиране и анализиране на пазарно поведение. По - късно тези принципи стават известни като "Теорията на Доу", основа за техническия анализ. През целият си живот Чарлз Доу не успява да завърши средно образование. Чарлз Хенри Доу умира в Бруклин, Ню Йорк на 2 декември 1902 година.

През 1921 година е Джеймс Джонс - американски писател. От 1939 до 1944 г. служи в американската армия, като взема участие във военните операции в Тихия океан. В средата на 60-те години заминава за Париж, където прекарва 15 години от живота си. Създава романите: "Отнякога и во веки веков" (1951 г.), "И бързат те" (1957 г.), "Шеренга" (1962 г.), "Веселият месец май" (1971 г.), "Повикай ме" (1978 г.); повестта "Пистолет" (1958 г.); книга с очерци: "Виетнамски дневник" (1974 г.); мемоари: "Втората световна война" (1975 г.). Джеймс Джонс умира през 1977 година.

На днешния ден през 1948 година е роден е Глен Фрей - китарист и вокалист на американската група "The Eagles". Роден е в Детройт и израства в Роял Оук. Свири в няколко аматьорски и полупрофесионални банди, включително в The Mushrooms. След разпадането на групата Фрей свири в The Four of Us, The Subterraneans и The Heavy Metal Kids. По-късно участва в кънтри-рок групата Longbranch Pennywhistle и впоследствие в The Eagles. По-известни песни на The Eagles с негово участие са "One of These Nights," "Lyin' Eyes," "Take It to the Limit," "Hotel California," "New Kid in Town," "Life in the Fast Lane," "The Long Run," "I Can't Tell You Why," и "Heartache Tonight".

През 1955 година се ражда Мария Шрайвер - американска тв водеща, племенница на президента Кенеди и жена на губернатора на Калифорния Арнолд Шварцнегер.

След колежа работи в телевизията KYW-TV във Филаделфия, а по-късно в WJZ-TV в Балтимор. Кариерата й на телевизионен репортер започва с работата й за телевизионната мрежа CBS. Работи за NBC от 1989 г. до 2004 г. Автор е на пет книги.

През 1893 година умира Пьотр Илич Чайковски - руски композитор. Роден е през 1840 г. във Воткински. Учи право в Петербург, след това консерватория при видния руския композитор и пианист А. Рубинщайн. Първите си творчески опити прави в областта на клавирната пиеса, песента и камерната музика. След завършване на консерваторията се преселва в Москва, където е поканен от директора на новооснованата консерватория Н. Рубинщайн за преподавател. Създава оркестрови, камерни произведения, песни и др. През 1866 г. завършва своята първа симфония "Зимни мечти". Скоро изоставя педагогическата дейност и се отдава на творчество. Завършва оперите "Войвода"и "Ундина". През 70-те години създава множество произведения, между които някои от първите си шедьоври - увертюрата-фантазия "Ромео и Жулиета", Първия концерт за пиано и оркестър (1874 г.), операта "Ковачът Вакула", която по-късно преработва като "Черевички", както и първия си балет "Лебедово езеро" (1876 г.). През 1877 г. и 1878 г. се появяват 2 от най-значителните и най-често изпълнявани негови произведения - Симфония ¹4 и операта "Евгений Онегин". Пета и Шеста симфония, оперите "Мазепа", "Дама пика" и "Йоланта", балетите "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и много други.
Активен
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.

Kartingist

 • SuperUploader
 • Карма: +80/-49
 • Неактивен Неактивен
 • :Август 07, 2010, 07:12:55 pm
 • Публикации: 772
 • Торент Клиент: u torrent
 • :-)
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 7.0.517.44 Chrome 7.0.517.44
Re:На този ден
« Отговор #152 -: Ноември 13, 2010, 08:47:12 am »
13 ноември в историята


1912 г. - Балканска война: Българските войски влизат в Дедеагач.

1913 г. - Сключен е мирен договор между Гърция и Турция, въз основа на който Гърция получава остров Крит и повечето острови в Егейско море.

1923 г. - Започва използването на националния флаг на СССР, валиден до 25 декември 1991 г.

1942 г. - Втората световна война: В морска битка край остров Гуадалканал американският флот понася тежко поражение от Япония.

1942 г. - Втората световна война: Британската армия овладява пристанищния град Тобрук (Източна Либия) след продължителни боеве с германско-италиански войски.

1944 г. - Белгийското правителство взема решение за разоръжаване на организациите от Съпротивата.

1945 г. - Генерал Шарл дьо Гол е избран за председател на Временното правителство на Франция.

1954 г. - В Египет е извършен държавен преврат.

1970 г. - Вследствие на циклон и цунами в Бангладеш загиват над 50 000 души.

1974 г. - Палестинският лидер Ясер Арафат прави изявление пред Генералната асамблея на ООН, в което обявява израелския ционизъм като основна причина за конфликтите в региона.

1994 г. - В Швеция е проведен референдум за присъединяване на страната към Европейския съюз.

2002 г. - Скупщината на Съюзна република Югославия ратифицира Дейтънското споразумение, като потвърждава, че Югославия няма териториални претенции към Босна и Херцеговина.

2002 г. - Край бреговете на испанска Галиция потъва танкер със 70 хил. тона нефт, което предизвиква една от най-голямите екологични катастрофи.

2003 г. - В Китай започва приватизация на държавните предприятия.

2004 г. - След едноседмични боеве с над 5000 бунтовници американската армия установява контрол върху иракския град Фалуджа, но не успява да залови терориста Абу Мусаб ал-Заркауи
Активен
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 23 декември
« Отговор #153 -: Декември 23, 2010, 06:52:13 am »
[float=left][/float][justify]Да си спомним за Емил Димитров, който днес трябваше да навърши 70 години.

На днешния ден през 1940 г. в Плевен се ражда Емил Димитров, един от най-големите български естрадни изпълнители.


Още от малък се увлича по рисуване и класическа музика. Като ученик започва да композира с акордеона си и да участва в различни училищни пиеси. Първата си награда получава през 1959 г. за изпълнението си на "Унгарската рапсодия" на Ференц Лист, а една година по-късно бива приет във ВИТИЗ, специалност Актьорско майсторсво.

На 17 ноември 1960 г. се състои и първият му концерт. Заедно с него на сцената се изявяват Мария Косева, Лиляна Кисьова, Видин Даскалов и други. Седмица по-късно за първи път изпява песента "Арлекино", която през лятото на 1962 г. печели награда в Полша. Това е и първата награда, давана на българска песен до този момент.

Първият му албум – самостоятелна дългосвиреща плоча, излиза през 1965 г. който се приема много положително от публиката. Три години по-късно изнася концерт в Москва пред 80 хил. души, гастролира с Йорданка Христова в Куба и заминава за Франция, където изнася няколко концерта.

През 1970 г. излиза песента "Моя страна", която става много популярна и в Европа. Преведена е на френски, немски, италиански, испански и др. под името "Моника".

Две години по-късно песента "Джулия" отново завладява Европа, като заема челни места в музикалните класации. През същата година гастролира във Франция заедно с Богдана Карадочева, оркестър Балкантон и сестри Кушлеви.

На 40-тия си рожден ден получава златна плоча за особен принос към естрадната музика. Плочата е поднесена на гала-спектакъл, в който участват колегите му Васил Найденов, Маргарита Хранова и група "Сигнал".

От 1999 година Емил Димитров не се занимава активно с музика заради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт.От 1999 година Емил Димитров не се занимава активно с музика заради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт. Благодарение на колегите си, които събират пари и организират Бенефисен концерт, той се връща на сцената. В него участват и имена като Йорданка Христова, Лили Иванова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, Панайот Панайотов, Борис Годжунов, Кристина и Михаил Белчеви.

На 30 март 2005 г. умира в дома си, оставяйки след себе си над 30 издадени албума, над 350 песни и 7 000 концерта в цял свят.


Поклон пред светлата му памет!

По-важни събития:
800 г. - Карл Велики е коронован за император на Свещената Римска империя.
1880 г. - В България е приет първият избирателен закон.
1888 г. - Винсънт Ван Гог отрязва най-долната част на лявото си ухо и го дава на проститутка, наречена Рейчъл.
1922 г. - Британската радиостанция БиБиСи започва да излъчва новини.
1947 г. - Министерски съвет на България приема Закон за национализация на частни
индустриални и минни предприятия и нарежда незабавното му изпълнение.
1947 г. - Американската лаборатория Бел Лабс представя първия транзистор.

Днес празнуваме:
В Египет - Ден на победата
В Италия - Ларенталия - ежегоден празник в Рим, посветен на Ака Ларенция
В Швеция - Рожден ден на кралица Силвия и Ден на националния флаг
В Япония - Рожден ден на император Акихито
[/justify]

vesti.bg
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Световен ден на киното!
« Отговор #154 -: Декември 28, 2010, 05:17:12 pm »
[float=left][/float] [justify]На днешната дата през 1895 година братята Антоан и Луи Люмиер подаряват на света първата кино прожекция. Тя е станала факт в парижкото, " Гран-кафе", пред очите на четиридесет души, които си били платили за непознатото удоволствие на "движещите се картини" .

 Лентата е озаглавена " Работници напускат фабриката на братя Любиер в края на работното време" и представлява точно това - работниците, които небрежно излизат от фабриката. Заради слабата техника, те е трябвало да повторят спонтанното си "излизане" няколко пъти, докато кадърът най-накрая станал факт.

На следващата година братята правят обиколка и прожектират материалите си в Лондон и Париж. Историята за това как зрителите панически побягнали, защото не проумяли, че влакът, който приближава не е истински е съвсем реална. Става дума за прожекцията на филма " Пристигането на влака".  Други филми на Люмиер са "Храненето на бебето" и "Полетия поливач".

Но историята доказва, че и гениите могат да грешат - братята обявават киното за "изобретение без бъдеще" и започват да се занимават с цветна фотография. Така или иначе, светът ще ги запомни като хората, направили първата платена прожекция и  Световният ден на киното се празнува в тяхна чест.
[/justify]

pikantno.eu
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 5 януари
« Отговор #155 -: Януари 05, 2011, 10:45:02 am »

05.01.2011 10:30
На днешния ден преди 78 години започва строежа на един от символите на САЩ - мостът Голдън Гейт Бридж в залива Сан Франциско.


На днешния ден през 1933 г. започва строежа на моста с най-голям отвор за онова време Голдън гейт бридж (Golden Gate Bridge).

Преди изграждането на моста да започне, единственият маршрут от Сан Франциско до днешния Марин Каунти е с лодка през една точка от залива. През 1840 г. маршрутът се поема от ферибот, чиято цел е да пренася вода в двете посоки. Това донакъде улеснява и транспорта на хора и стоки. Все пак желанието на хората е да се постори мост, което според експертите е близко до невъзможно заради дълбочината от 150 м в средата на протока и силните ветрове.

Въпреки това през 1916 г. един млад студент публикува в Сан Франциско Бюлетин статия, в която представя предложение за построяване на мост. На базата на проекта на Джеймс Уилкис градският архитект Майкъл О'Шонеси изчислява, че за построяването му ще са нужни около 100 млн. щатски долара, прекалено вискока цена, която градът не може да си позволи. Проектът обаче не остава в някоя папка на дъното на някой кашон, а остава отворен за предложенията на специалистите, които могат да предложат варианти за построяването му с по-малко разходи. Младият инжинер Джоузеф Страус откликва почти веднага обявява, че може да построи моста само за 25 - 30 млн. щ. д.

На 28 юни 1921 Страус изпраща своето предложение – съоръжение, състоящо се от две масивни конзоли от двете страни на пролива, свързани с един централен окачен сегмент, като разходите за построяването му възлизат на 27 млн. щатски долара. Местните власти се съгласяват да продължат проекта, но при едно условие – да се промени дизайна на моста и да бъде потърсено мнението на още няколко специалиста. В крайна сметка Страус решава, че най-добрия вариант е да се направи висящ мост. Скиците на младия инжинер са представени публично година и половина по-късно.

Опозицията обаче не спи. Няколко институции, включително и компанията, стояща зад фериботната линия са против.  Най-върлият противник е американската служба Щатски военен департамент, според който построяването на моста ще повлияе на движението на корабите. Всъщност именно този департамент е собственик на земята, на която трябва да бъде построено съоръжението.

Разбира се, не липсват и поддръжници, като едни от най-ревностните са представителите на автомобилната индустрия. За тях изграждането на по-добра пътна инфраструктура означава засилването на търсенето на автомобили. В крайна сметка военният департамент се съгласява и отдава нужната за строежа земя.

Страус е назначен за главен инженер, отговорен за цялостния дизайн и конструкция на моста. Помощници са му архитектът Ървинг Мороу, Чарлз Алтън Елис и Леон Мойсейф. Мойсейф прави основния структурен дизайн, който се опира на теорията му за  "еластичността", според която тънкият и гъвкав път би бил по-устойчив на ветровете. През ноември 1931 г. Страус уволнява Елис и на негово място назначава Клифърд Пейн.

Финансирането на проекта става с помощта на емисия от държавни книжа, пусната през ноември 1930 г. През 1932 г. основателят на Банк ъф Америка Амадео Джанини купува всички книжа, за да подпомогне местната икономика.

Първата копка е направена на 5 януари 1933 г. след повече от десет години от публикуването на ппървоначалните планове за моста.

Голдън Гейт Бридж е завършен на 27 май 1937 г. Празненствата по откриването продължават една седмица, като в първия ден от пускането му в експлоатация по него минават над 200 хил. пешеходци. Колите и товарните автомобили са пуснати на следващия ден.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4PldV0CXdBE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4PldV0CXdBE</a>

До построяването на моста Веразано Нероуз (Verrazano Narrows) в Ню Йорк през 1964 г. Голдън гейт е най-дългият висящ мост в свта. Днес е на девето място, като най-дългият висящ мост е построеният през 1998 г. мост Акаши Кайкио (Akashi Kaikyo) в Япония.

Други по-важни събития:
1762 г. - Петър III става император на Русия, след смъртта на царица Елисавета.
1896 г. - Австрийски вестник съобщава за откритието на Вилхелм Рьонтген, което по-късно получава названието "ренгеново лъчение".
1972 г. - По нареждане на президента на САЩ Ричард Никсън НАСА започва да разработва проект по създаване на космическа совалка.
2005 г. - Ерида, най-голямата планета-джудже в Слънчевата система, e открита от научния екип на Майкъл Браун, при изучаване на снимки, направени в обсерватория Паломар на 21 октомври 2003.
2007 г. - В Тайван е пуснат в движение високоскоростен влак (300 км/час).

Днес празнуваме:
В Беларус - Ден на служителите в социалната защита
В Сърбия и Черна гора - Tutsindan (Ден на облаците) - Национален религиозен християнски празник

На днешния ден са родени:
1932 г. - Умберто Еко, италиански писател и философ
1938 г. - Хуан Карлос I, крал на Испания


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 20 януари
« Отговор #156 -: Януари 20, 2011, 08:17:42 am »


На днешния ден честваме Деня на Патриарх Евтимий, една от най-великите личности в българската история.

Сведенията, които имаме днес за Патриарх Евтимий, са базирани предимно на житията, написани от неговите ученици. Спред тях той е роден около 1327 г. в Търново и според някои произхожда от знатния род Цамблак. Получава образованието си в манастирите около Търновград (дн. Велико Търново) и приема монашески чин.

Около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир, привлечен от славата на Теодосий Търновски. Именитият духовник го провъзгласява за свой пръв помощник и иконом на манастира, а самият той се уединява в гората, отдавайки се на безмълвие (исихия). Евтимий има задачата всяка вечер да ходи при него и да му докладва за случващото се в обителта. За да съобщи за приближаването си, той трябва да бие клепало.

Легендата разказва, че Евтимий вижда учителя си по време на молитва като огнен стълб, а на следващия ден, обливайки се в сълзи св. Теодосий предсказва, че Евтимий ще бъде Търновски патриарх, но по негово време България ще погине от турско нашествие.

През 1363 г. св. Теодосий заминава за Цариград (дн. Истанбул) заедно с четирима свои ученици. Евтимий е един от тях. Скоро след пристигането им в патриаршеския манастир "Св. мъченик Мамант" Теодисий умира. Това подтиква бъдещия търновски патриарх да постъпи в манастира "Студион". По-късно се премества в лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон.

Скоро след пристигането си е наклеветен, че крие в килията си някакво голямо съкровище на българските царе. Византийският император Йоан V Палеолог разследва лично случая и решава да заточи Евтимий на остров Лимнос. След освобождаването си от заточение, той се присъединява към Зографския манастир.

През 1371 г., след седемгодишно странстване, Евтимий се завръща в България и основава църквата "Св. Троица", която се намира на 10 км от Търново. Около него се оформя група от ученици, които помагат за организирането на манастира, познат днес като Патриаршеския манастир. Именно в този манастир се организира и Търновската книжовна школа.

През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Евтимий е провъзгласен за патриарх на Търново. Привърженик на исихазма, той преследва ересите и упадък на нравите. Получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.

Една от най-важните стъпки, които новият патриарх предприема, е реформата в българския книжовен език. За мотивите да се заеме с нея сведения могат да бъдат открити в "Похвално слово за Евтимий" от Григорий Цамблак и "Сказание за буквите" на Константин Костенечки. Григорий разказва, че Евтимий се заема с превод на книги от гръцки на български език, тъй като е недоволен от по-старите преводи. Техните грешки с натрупването си довеждат до сериозно изопачаване на свещените текстове, до погрешно тълкуване на смисъла им и появата на ереси.

Сведението се потвърждава от известието, че търновските книжовници се заемат първо с поправката на основните за християнството книги - четирите евангелия, "Стария завет", "Апостола". За разлика от писателите и преводачите от Преславската книжовна школа, които предпочитат свободния и смислов превод, търновските книжовници се придържат към точното предаване на гръцките оригинали. Писменият български език, който те налагат е изкуствен и отдалечен от народния говор. Поради това оценките за значимостта на Евтимиевата реформа са противоречиви. Правилата изработени от Евтимий се прилагат както при превод така и при създаването на оригинални произведения.

През пролетта на 1393 г. султан Баязид І обсажда Търново. Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий ръководи защитата му. Смята се, че градът издържа тримесечна обсада. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата. Една от легендите за падането на старата българскастолица разказва, че Патриарх Евтимий договаря предаването на града заради опасността в крепостта да избухне епидемия и гладни бунтове. По-романтичната версия разказва за предателство от страна на намиращ се в крепостта жид (евреин).

Сюлейман Челеби снема обсадата, след което оставя един гарнизон за охрана на града. В летописа на Григорий Цамблак се споменава, че османският управител събира всички видни търновски граждани и боляри чрез лъжа в една от столичните църкви под предтекст, че ще се съвещава с тях по управленски въпроси. Вместо съвещание, видните българи намират смъртта си.

Евтимий също е осъден на смърт, но е спасен в последната минута от чудо. Легендата разказва, че когато палачът вдига ятагана си, за да отсече патриаршеската глава, ръката му се вкаменява. Уплашени от случилото се, османците решават да заточат духовника.

Предполага се, че е заточен в Бачковския манастир, където и умира около 1401 - 1402 г. Все още обаче има спорове дали българският патриарх е погребан в околностите на манастира.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари.

По-важни събития:

1841 г. - Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.
1877 г. - Приключва Цариградската конференция без да вземе решение за съдбата на християнското население на Балканите.
1895 г. - В щата Ню Хампшър започва рутинно използване на рентгенов апарат за клинични цели.
1937 г. - Франклин Делано Рузвелт поставя началото на полагане на клетва президента на САЩ на този ден. Преди това датата е била 4 март.
1941 г. - Правителството на България решава да присъедини страната към Тристранния пакт.
1942 г. - В Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос, известна като Конференцията Ванзее, която дава насоки на практиката на масовото ликвидиране на евреи.
1945 г. - Унгария подписва акт на безусловна капитулация и обявява война на доскорошния си съюзник Хитлеристка Германия.
1946 г. - Основана е Централна разузнавателна група на САЩ с акт на президента Хари Труман, която по-късно прераства в Централно разузнавателно управление - CIA.
1980 г. - САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва.
1986 г. - Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват договор за съвместно строителство на тунел под Ла Манш от Великобритания и Франция.
1996 г. - Ясер Арафат става първия избран президент на Палестина.
2009 г. - Барак Обама встъпва в длъжност като 44-ия президент на САЩ и първия чернокож президент в страната.

Днес празнуваме:
В Азербайджан — Ден на мъчениците
В Гвинея-Бисау и Кабо Верде — Ден на героите
В Мали — Празник на армията

На днешния ден са родени:

1775 г. — Андре-Мари Ампер, френски физик
1920 г. — Федерико Фелини, италиански режисьор
1932 г. — Хачо Бояджиев, български режисьор


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 28 януари
« Отговор #157 -: Януари 28, 2011, 10:31:35 am »


28.01.2011 01:00
На днешния ден през 1986 г. седем американски астронавта намират смъртта си на борда на космическата совалка "Чалинджър"


"Чалинджър" е втората американска космическа совалка от програмата "Спейс Шатъл". Първият й полет е на 4 април 1983 г. До датата 28 януари совалката има в актива си девет успешни мисии в космоса, повечето от които включват извеждането на сателити в космоса. На тази дата совалката трябва да изведе сателита TDRS.

На 28 януари 1986 г. сутринта, на своето десето излитане, совалката се взривява 73 секунди след старта. Моментът, в който совалката се извежда в орбита, е подложена на огромно аеродинамично натоварване.

Всички седем души от екипажа загиват. На борда на "Чалинджър" се намира и първият астронав-непрофесионалист - бившата учителка Криста МакОлиф, която печели националния конкурс, обявен от президента Роналд Рейгън. Наградата е място на совалката. Родителите на Криста са сред хората, следящи излитането от самата площадка в космическия център Кенеди.

Останалите членове на екипажа са Грег Джарвис, Роналд МакНеир, Елисън Онизука, Джудит Ресник, Франсис Скоби и Майкъл Смит.

Последващото разследване установява, че е имало дефект в конструкцията: използвани са гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, а в нощта преди старта е било особено студено. В резултат от това от десния спомагателен двигател се изпуска пламък, който попада върху главния горивен резервоар и връзката на двигателя с него. Връзката се нарушава, двигателят се откача, в следствие на аеродинамичното натоварване цялата конструкция се разпада, главният горивен резервоар се деформира и се взривява.

Излитането на совалката е наблюдаванo от ученици и ентусиасти по целия свят, тъй като то се предава директно по телевизията.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=5hQL0NWS1Rc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=5hQL0NWS1Rc</a>

В последваши разговори ръководителят на НАСА изтъква, че трагедията е довела до преосмисляне на всички системи и процеси, за да се направят совалките по-безопасни. "Нацията никога няма да забрави 28 януари 1986, нито незаличимите кадри", каза Чарлс Болдън.

Други по-важни събития:

1644 г. - Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер.
1687 г. - В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви животни.
1738 г. - В Лондон започва строителството на Уестминстърския мост.
1820 г. - Руска експедиция начело с Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев приближава брега на Антарктида.
1871 г. - Пада Парижката комуна.
1895 г. - Обнародван е Закон за насърчение на местната индустрия, който дава тласък на българското промишлено производство.
1935 г. - Исландия става първата страна в света, легализирала аборта.
1935 г. - В Германия е произведен първият изкуствен изумруд.
1939 г. - Алберт Айнщайн обявява, че новооткритият химичен елемент уран може да бъде използван като мощен източник на енергия, което се използва за създаването на атомната бомба.
1946 г. - В Русе е открито Висше техническо училище, днешния Русенски университет.
1988 г. - Върховният съд на Канада обявява за противоконституционен закона, който забранява абортите.
1998 г. - Открита е първата отсечка на Софийското метро - от бул. Сливница до бул. Константин Величков, с дължина 6,5 км и 5 станции.
2004 г. - Открита е втора версия на компютърния вирус Mydoom.

Днес празнуваме:
Католическа църква - Ден на Свети Тома Аквински
Европейски ден за защита на данните
Световен ден на болните от проказа
Ден на град Разград


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 31 януари
« Отговор #158 -: Януари 31, 2011, 07:35:31 am »


31.01.2011 07:00
На днешния ден през 1911 г. е родена Вангелия Пандева Гущерова, позната повече като българската пророчица Ванга


Родното място на Ванга е Струмица. Майка и умира докато тя е още дете. Баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си.

В детството си Ванга е била обикновено момиче и не проявява претенции за наличие на свръхестествени способности. Обича да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни лечебни треви.

През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в Ново село, откъдето е родом. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър. По-късно, след дълго търсене е открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че била видяла всичко насън.

Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса "Св. Петка Българска" в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за храм, без да се уточнява на коя религия.

Ванга умира на 11 август 1996 в Петрич.

Някои от предсказанията й за бъдещето включват обединяване на религиите, установяване на мир и откриване на духовния свят.

Освен тези предсказания, Ванга предрича превръщането на Китай в световен лидер, обезлюдяване на Европа, появя на нови смъртоносни болести и контакт с извънземни цивилизации.

По-важни събития:
1878 г. - По време на Руско-турска война (1877–1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.
1899 г. - Съставено е осемнадесетото правителство на България, начело с Димитър Греков.
1915 г. - Германската армия за първи път използва отровен газ, при военни действия срещу руснаците.
1946 г. - Югославия приема нова конституция, чрез която, по подобие на Съветския съюз, се установяват шест съставни републики.
1950 г. - Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба.
1958 г. - САЩ пускат своя първи изкуствен спътник Експлорер 1.
1968 г. - Науру обявява независимост от Австралия.
1971 г. - Аполо 14 потегля към Луната.
2001 г. - Във Великобритания се разрешава клониране на човешки гени.
2001 г. - В Холандия, шотландски съд осъжда един либиец и оправдава друг във връзка с Атентата над Локърби през 1988.
2007 г. - Стартира изграждането на магистрала Люлин.

На днешния ден са родени:
1797 г. - Франц Шуберт, австрийски композитор
1938 г. - Беатрикс Холандска, холандска кралица


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 3 февруари
« Отговор #159 -: Февруари 03, 2011, 08:22:50 am »


03.02.2011 07:00
На днешния ден през 1468 г. в Майнц, Германия, умира "бащата" на печатната преса Йохан Гутемберг


Йохан Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг е германски златар и печатар, основоположник на съвременното книгопечатане. Няма много сведения за живота му. Едно от малкото неща, които се знаят за него, е това, че учи университета Ерфурт.

Гутенберг започва да експериментира с металната типография след като се премества от Майнц в Страсбург през 1430 г. Знаейки, че изготвянето на букви от дърво е трудоемка и времеемка задача, той стига до извода, че изготвянето на метални букви ще отнеме по-малко време, тъй като единствено трябва да се направи по един шаблон за всяка буква. Този шаблон след това се ползва за изготвянето на всички нужни букви.

През 1438 г. Гутенберг сключва споразумение с Андреас Дритзен, който финансира опитите му в сферата на печатното дело. През 1450 г. в начинанието му се включва и немския бизнесмен Йохан Фуст. Фуст му заема 800 гулдена, с които Гутенберг стартира бизнеса си. Работилницата на Гутенберг поглъща всичките заети пари и той е принуден да вземе още 800 гулдена.

Най-значителната печатна книга, дело на Гутенберг, е 42-редовата Библия, отпечатана през 1452 г. Това е първата в света отпечатана Библия. Освен нея в работилницата се печатат различни документи, свързани с индулгенциите на църквата, както и няколко бройки на латинската граматика.

Още същата година Фуст иска от Гутенберг да му върне вложените 1600 гулдена. Стига се до съд, който се произнася в полза на Фуст. Съдърт решава да предаде пълния контрол на работилницата и права на половината напечатани библии. Съкрушен, Гутенберг напуска работилницата.

Много скоро отново се връща в бизнеса с малка работилница, в която печата различни църковни текстове.Принуден да остане анонимен, Гутенберг не слага нито своето име, нито името на работилницата върху напечатаните книги.

Изобретеният от Гутенберг машинен печат с подвижен набор поставя началото на революция в печатането и често е определяно като едно от най-важните събития на Новото време. Изобретението му оказва силно влияние върху развитието на Ренесанса, Реформацията и Научната революция и поставя материалните основи на съвременната икономика на знанието и демократизация на образованието.

Гутенберг за пръв път в Европа използва подвижен набор за печатане около 1439 година и пръв в света конструира механично задвижвана печатна преса.

Сред многобройните му приноси към печатането са създаването на технология за масово производство на елементи за подвижен набор, използването на мастило на маслена основа и въвеждането на дървена печатна преса, подобна на винтовите преси, използвани в земеделието по това време.

Най-значимото му изобретение е съчетаването на тези елементи в практична система, която дава възможност за масово производство на печатни книги и която се оказва икономически изгодна както за печатарите, така и за читателите.

През 2001 година, според анкета на американското издание "Сънди таймс", Гутенберг е посочен за личност на хилядолетието.  Втори в класацията е английският драматург Уилям Шекспир. След него се нареждат издателят на първата печатна книга на английски Уилям Какстън, Леонардо да Винчи, британската кралица Елизабет І, Исак Нютон, Ейбрахам Линкълн и Галилео Галилей.

По-важни събития:
1451 г. - Мехмед II става султан на Османската империя.
1690 г. - Колонията в Масачузетс издава първите банкноти в САЩ.
1718 г. - Петър I лишава своя син Алексей от правото да наследи руския престол.
1815 г. - В Швейцария започва промишлено производство на кашкавал.
1916 г. - При пожар изгаря зданието на канадския парламент в Отава.
1919 г. - В Париж се състои първото заседание на Обществото на народите.
1921 г. - Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет.
1947 г. - В Аляска е измерена най-ниската температура на въздуха в цяла Северна Америка (-63 °С).
1954 г. - Елизабет II става първият британски монарх, посетил Австралия.
1957 г. - Френският химик от виетнамски произход Нгуен Бу Хои обявява за откриването на причинител на рак в тютюневия дим.
1958 г. - Белгия, Нидерландия и Люксембург създават митническия съюз Бенелюкс.
1966 г. - Съветският непилотиран космически апарат Луна 9 става първият апарат в света, осъществил меко кацане и предал снимки от повърхността на Луната.
1967 г. - В Австралия е извършена последната екзекуция на осъден на смърт.
1969 г. - Ясер Арафат е избран за лидер на ООП.
1981 г. - Гру Харлем Брундтланд става първата жена - министър-председател на Норвегия.
1994 г. - САЩ прекратяват икономическото ембарго над Демократична република Виетнам, наложено през 1964 г.

Днес празнуваме:

В Тайланд - Ден на ветераните


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 4 февруари
« Отговор #160 -: Февруари 04, 2011, 08:16:11 am »


04.02.2011 07:00
На днешния ден през 1945 г. светът става свидетел на едно от решаващите събития, променили облика и историята на Европа. Ялтенската конференция решава съдбата на всички замесени държави в приключващата по това време Втора Ссветова Война

На днешната дата през 1945 г. започва Ялтенската конференция, точно две години след приключването Битката при Сталинград, едно от решителните сражения по време на Втората Световна Война.

Конференцията се провежда в рамките на една седмица от 4 до 11 февруари 1945 г. На нея за втори път на една маса се събират Сталин, Рузвелт и Чърчил, за да обсъдят проблемите, възникващи от наближаващия край на войната. Домакин на конференцията е Сталин и той избира за място на нейното провеждане дворец на руските императори в курорта Ливадия, намиращ се в околностите на Ялта.

Основната цел е уточняване на плановете за окончателния разгром на нацистка Германия, набелязване на основните принципи за следвоенния международен ред и прякото участие на СССР, САЩ и Великобритания в решаването на унаследените от войната проблеми.

Решенията, които се вземат от събралите се държавни лидери, най-общо могат да се обобщят по следния начин - Германия да се раздели на три основни окупационни зони (американска, британска и съветска), да се създаде Организация на обединените нации, да се признае Монголската народна република, да се установи сътрудничество между СССР и Китай и Русия да се включи в разгрома на Япония 3 месеца след края на войната в Европа.

Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Предвижда се половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

На 4 февруари 1997 г. БСП се отказва от своя мандат

чрез номинирания за поста министър-председател Николай Добрев и от още новия председател на Висшия съвет Георги Първанов.

Жестът на Николай Добрев днес се отчита като действие, което едва ли не е спасило страната от гражданска война. Събитието разтърсва цялото българско общество. ОДС получава мнозинство в парламента след изборите през април 1997 г.

Други по-важни събития:
1794 г. - Франция забранява робството в своите колонии и обявява робите за свободни граждани.
1899 г. - Основан е германския футболен отбор Вердер Бремен.
1906 г. - Полицията в Ню Йорк започва да използва пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници.
1911 г. - Ролс-Ройс утвърждава емблемата за своите автомобили - статуетката Spirit of Ecstasy.
1923 г. - ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски.
1943 г. - Приключва Битката при Сталинград.
1952 г. - Учредена е Българска търговско-промишлена палата.
1965 г. - Земетресение с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер разтърсва Алеутските острови.
1972 г. - В Австралия е намерен най-големият в света опал - 1520 карата.
1992 г. - Уго Чавес оглавява неуспешно войнишко въстание във Венецуела срещу тогавашния президент Карлос Андре Перес, загиват стотици хора.
1997 г. - Председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на Правителство на България (82), признавайки провала на управлението си.
1998 г. - С политически консенсус е прието Национално знаме на Босна и Херцеговина.
2003 г. - Съюзна република Югославия официално е преименувана на Сърбия и Черна гора, и е приета нова конституция, наречена Конституционна харта.

Днес празнуваме:
В Шри Ланка - Ден на независимостта
ООН - Световен ден за борба с рака

На днешния ден са родени:
1677 г. - Йохан Лудвиг Бах, германски композитор
1872 г. - Гоце Делчев, български революционер


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 10 февруари
« Отговор #161 -: Февруари 10, 2011, 07:58:57 am »


10.02.2011 01:00
На днешния ден през 1879 г. в старопрестолния град Велико Търново е открито първото Народно събрание на България след Освобождението

Учредителното събрание в Търново е първото Народно събрание на младата българска държава. То се провежда от 10 февруари 1879г. до 16 април 1879 г. Създадено е на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя.

В него участват 229 български народни представители. Задачата им е да съставят и приемат основния закон на Княжество България, който по-късно е получава наименованието Търновска конституция.

Първото народно събрание е открито от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.

Председател на Учредителното събрание е Екзарх Антим I. Оформят се и работят две политически групи, които поставят основата на първите политическите партии - либерална партия и консервативна партия. Събранието обсъжда и приема с изменения проекта за основен закон създаден от руския юрист Сергей Лукиянов.

По време на заседанията се водят сериозни спорове за характера на основния закон и най-вече за съотношението между правата на гражданите и държавния глава. За да подчертае стремежа на българския народ към действителна независимост, събранието обсъжда не Органически устав, а Конституция.

Търновската конституция е приета на 16 април 1879 г. Подписана е от всички народни представители. Определя държавното устройство, правата и свободите на българските граждани в новата държава Княжество България.

Новата конституция утвърждава принципа на разделение на властта - държавен глава (княз), законодателна (Обикновено и Велико народно събрание), изпълнителна (Министерски съвет) и съдебна (съд). Наред с демократичните права на гражданите, Търновската конституция предоставя на държавния глава значителна власт и контрол.

Търновската конституция е в сила до 1947 г. След нейното приемане Учредителното събрание се саморазпуска.

Освен гласуването на конституцията, по време на Учредителното събрание се взема решение за преместване на столицата на България от Велико Търново в София. Тъй като Пловдив е извън пределите на Княжеството, кандидатурата на града автоматически отпада.

Предложението е внесено от Марин Дринов. След Освобождението руските сили избират София за седалище на временното управление. Официално градът става столица на Княжество България на 4 април 1879 г. Разликата в гласовете в полза на преместването на столицата е само един глас, който всъщност се оказва решаващ.

По-важни събития:

1258 г. - Монголите опустошават Багдад като го изпепеляват и убиват 10 000 души.
1763 г. - В Париж е подписан договор за приключване на Седемгодишната война.
1799 г. - След завладяването на Египет, Наполеон започва поход за завладяване на Палестина.
1824 г. - Симон Боливар е провъзгласен за диктатор на Перу.
1867 г. - Григорий VI е утвърден от Високата порта за Вселенски патриарх.
1883 г. - В България влиза в сила първият Закон за печата.
1892 г. - Започва процес срещу Екатерина Каравелова - съпруга на политика Петко Каравелов, и други съпруги на политици-либерали по обвинение в предателство, който завършва с оправдателна присъда.
1913 г. - Десет месеца след трагичната им смърт, в Антарктида са намерени телата на членовете от експедицията на Робърт Скот, достигнали Южния полюс.
1922 г. - В САЩ е осъществено първото директно излъчване по радиото на цял симфоничен концерт.
1925 г. - В Турция избухва въстание на кюрдите за получаване на независимост.
1935 г. - В Северна Месопотамия са намерени руините на най-стария, известен в историята град от преди 5 700 години.
1942 г. - Американската звукозаписна фирма Виктор пуска първата в света Златна плоча.
1947 г. - В Париж е подписан договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция.
1953 г. - Народното събрание приема изменения в Наказателния кодекс и предвижда смъртно наказание за измяна на Родината.
1955 г. - В САЩ е направена първата в света демонстрация на самолет с вертикално излитане.
1986 г. - В Палермо (Италия) започва най-големият съдебен процес срещу мафията с 474 обвиняеми.
1990 г. - Михаил Горбачов заявява в интервю, че обединението на Германия е в ръцете на германците.

Днес празнуваме:

Православие - Св. мъченица Валентина и Св. Харалампи. Имен ден празнуват Валентина, Валя, Валентин,Вальо, Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.
Католическа църква - Ден на Света Схоластика
Ден на пчеларя

На днешния ден са родени:
1890 г. - Борис Пастернак, руски писател
1898 г. - Бертолт Брехт, немски поет
1934 г. - Татяна Лолова, българска актриса
1942 г. - Илия Добрев, български актьор

На днешния ден са починали:
1837 г. - Александър Пушкин, руски поет
1923 г. - Вилхелм Рьонтген, немски физик
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 14 февруари
« Отговор #162 -: Февруари 14, 2011, 08:11:41 am »
14.02.2011 07:30
На днешния ден през 869 г. в Рим умира Константин-Кирил Философ. Остава в историята като славянски християнски духовен просветител, тъй като заедно с брат си Методий създават птрвата славянска азбука - глаголицата
Константин-Кирил Философ е роден през 827 г. в Солун, Византия. Той е едно от седемте деца на висшия византийски военачалник, друнгария Лъв, подстратег на Солун и областта, и на жена му Мария.

Това многобройно семейство според житиеписеца на Константин е „от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област“. Те са високопоставени поданици на Византийската империя. Братята владеят на високо ниво старобългарски, гръцки и латински език.

Приема се, че родителите Лъв и Мария, като византийски аристократи, са гърци, а простонароден славянски братята научават на пазара в Солун.

Бащата умира рано и децата минават под покровителството на великия логотет Теоктист, който е много близък на семейството, и е втората личност след владетеля в Империята.

През 843 година, запознат с големите качества на Константин, логотетът го кани в Константинопол и го записва в прочутата Магнаурска школа.

По време на следването си младежът напълно проявява своите големи таланти, които не остават незабелязани от цариградското правителство и Патриаршията. Те не са във възторг от самоволното му замонашване след завършване на университета в един от манастирите около Босфора или Мраморно море и бързо го привличат на свое разположение в Цариград.

Освен науките, Константин владее на високо ниво старобългарски, гръцки, латински, еврейски, ползва сирийски и арабски, вероятно придобива познания и по хазарски, алански и персийски, немски и други езици.

След завършването на Магнаурската школа, вероятно някъде около 846 г., той става хартофилакс - поверена му е патриаршеската библиотека в катедралата "Св. София" (Константинопол). Но влечението му към към научен труд и презрението към столичната суета го карат буквално да се скрие за цели 6 месеца в един манастир.

Когато е открит от патриаршията и правителството, е привечен в столицата, и назначен за преподавател по философия в Магнаурската школа, където получава почетното прозвище "философ".

През годините Константин получава няколко много важни мисии, на някои от които е придружен от брат си Методий.

Най-важната мисия на двамата братя е създаването на първата славянска азбука.  Съгласно една от теориите, Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, още през 855 г., в манастира „Свети Полихрон“ в Мала Азия, създава глаголицата за нуждите на Брегалнишката мисия.

Глаголицата е ново писмо, непознато като цяло. Тя съдържа опита на народите, почерпен от Константин-Кирил от наблюдение на познатите му буквени системи, но начертанията на буквите са оригинални и подчинени на обща цел. Всички са оформени в един стил, в който основните елементи са кръстът, триъгълникът и кръгът.

Кръстът е символ на християнството изобщо. Триъгълникът е символ на Светата Троица, а кръгът отразява безкрайността, вечността на божеството. То, явило се в три образа - Бог, син и дух, няма начало, нито край. Така глаголицата, с тези три основни знака-символи, се явява своеобразна възхвала на Бога, който дарява всичко на хората.

През 867 г. Константин, брат му Методий и техните ученици заминават на мисия в Рим, която продължава 14 месеца. По времето на тази мисия Константин заболява. Малко преди смъртта си приема "великата монашеска схима" с име Кирил, с което остава като светец в историята както на Православната, така и на Римско-католическата църква.

Кирил умира в Рим на 14 февруари 869 г. Той е погребан в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим.

По-важни събития:
1130 г. - Инокентий II е провъзгласен за римски папа.
1876 г. - Електроинженерът Илайша Грей и изобретателят Александър Бел едновременно подават патент за телефона, с което започва спор, кой първи е изобретил устройството.
1901 г. - Крал Едуард VII открива първия си парламент.
1918 г. - Съветският съюз въвежда Григорианския календар.
1921 г. - В София е учреден Съюза на артистите в България.
1937 г. - Селскостопанските задруги в България учредяват Общ съюз на българските земеделци.
1951 г. - Бен Гурион разпуска парламента след поражението си в Кнесета.
1989 г. - В околоземна орбита е изведен първият от 24-те изкуствени спътника на Глобалната система за позициониране.
1992 г. - Българското консулство в Киев е издигнато в ранг посолство.
1994 г. - Президентът Жельо Желев подписва в Брюксел договора за присъединяване на България към инициативата на НАТО Партньорство за мир.
2001 г. - Собственикът на националната авиокомпания Балкан Зееви Груп спира полетите ѝ.

Днес празнуваме:
В Западен свят - Свети Валентин
В България - Трифон Зарезан
В България - Ден на лозаря (от 1962 г.)
В България - Ден на Ивайловград и на Сунгурларе
В България - Ден на българския археолог
В Италия - Празник на град Ала и на Авелино

На днешния ден са починали:
1779 г. - Джеймс Кук, британски мореплавател, изследовател и картограф
1916 г. - Петко Тодоров, български писател
1975 г. - П. Г. Удхаус, английски писател


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 15 февруари
« Отговор #163 -: Февруари 15, 2011, 10:26:28 am »
15.02.2011 00:00
На днешния ден през 538 г. е наблюдавано пълно слънчево затъмнение, което за първи път е описано в англо-саксонските хроники, а от 2007 г. насам в Нова Зеландия празнуват Националния ден на агнето
На днешния ден през 538 г., според англо-саксонските хроники, е наблюдавано първото описано слънчево затъмнение в Англия.

През VI-ти век са регистрирани 251 слънчеви затъмнения, от които само 65 са пълни.

Според изчисленията, направени от астрономите, пикът на слънчевото затъмнение на 15 февруари 538 г. е наблюдаван в 9:55 сутринта. Най-добре е било наблюдавано на територията на Арабския полуостров.

Както всяко природно явление, слънчевото затъмнение е наблюдавано още от дълбока древност. На практика съществуват сведения за затъмнения от преди 6000 години. Смята се, че първите, които са описали явлението, са египетските жреци, но най-старателни в тази дейност са били китайците.

През 130 година пр. Хр. Хипарх има възможността да наблюдава две поредни слънчеви затъмнения. След видяното той достига до извода, че може да измери разстоянието между Земята и Луната. Като отговор получава за дистанцията 60,27 земни радиуса.

На днешния ден в Нова Зеландия празнуват Националния ден на агнето

Странният празник е въведен през 2007 година от министъра на земеделието Джим Андертън. Обявяването на този ден е свързано с 125 години от изпращането на първия кораб със замразено агнешко месо от Нова Зеландия. През 1882 г. новозеландците Уилям Дейвидсън и Томас Брайдън изпращат кораб със замразено месо от Порт Чалмърс до Лондон.

По данни, отново подадени от Джим Андерсън, в Нова Зеландия населението наброява 4 млн, а овчата популация достига до 60 млн.

По-важни събития:
1804 г. - Ню Джърси става последният северен щат, забранил робството.
1902 г. - Открита е първата линия на метрото в Берлин.
1906 г. - Във Великобритания е създадена Лейбъристка партия.
1914 г. - Император Николай II издава указ за борба с алкохолизма в Русия.
1946 г. - Започва да излиза вестник "Стършел".
1961 г. - Американският отбор по фигурно пързаляне, техни близки и треньори загиват при самолетна катастрофа в Брюксел, Белгия, на път за световното първенство в Прага.
1971 г. - Великобритания въвежда десетичната система при паунда.
1976 г. - На референдум е приета новата конституция на Куба.
1989 г. - СССР официално съобщава, че всички негови войски са изтеглени от Афганистан.
1997 г. - Служебното правителство на Стефан Софиянски взема решение за въвеждане на валутен борд в България.
2000 г. - България започва преговори по присъединяване към Европейския съюз.

На днешния ден празнуваме:
Международен ден на скаутите
В Сърбия - Избухване на Първото сръбско въстание за независимост от Османската империя

На днешния ден са родени:
1564 г. - Галилео Галилей, италиански астроном
1839 г. - Райко Жинзифов, български възрожденец


vesti.bg
Активен

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
На днешния ден - 16 февруари
« Отговор #164 -: Февруари 16, 2011, 08:17:39 am »
16.02.2011 03:00
На днешния ден през 1959 г. Фидел Кастро встъпва в длъжността министър-председател на Куба, след като дикатора Фулхенсио Батиста е свален от власт на 1 януари
Фидел Кастро става най-младият кубинец, заемал длъжността на министър-председател на островната държава. Когато полага клетва, той е само на 32 години.

Кастро превръща Куба в социалистическа държава. Извършва големи промени в държавата от социално и икономическо естество. Създава програми, които изцяло повишават грамотността на нацията и повишават качеството на здравните грижи.

На 17 май 1959 г. се извършва национализация на промишлеността, банките и външната търговия. Започва се и аграрната реформа, която въвежда кооперативите. Забранява се едрата поземлена собственост и владеенето на земя от чужденци.

През 1960-те години Кастро се сближава все повече със СССР. Той подкрепя и революциите за национално освобождение в Латинска Америка, Африка и Азия и става лидер на държавните глави на нациите, които скоро са се освободили от колониалните сили. Кастро става силна опозиция на САЩ, които преди това са били метрополия на Куба.

През 1961 г. САЩ влошават дипломатическите си отношения с Куба. Американският президент Дуайт Айзенхауер обвинява Кастро, че тласка Куба в ръцете на СССР и на Никита Хрушчов. От 17 до 19 април 1961 г. американското правителство провежда военна операция срещу Куба – САЩ формират наемническа армия от кубински изгнаници, която нахлува в острова с цел да свали от власт управлението на Кастро. В Залива на прасетата кубинската армия убива голяма част от нашествениците и пленява останалите около хиляда души.

В периода 22–28 октомври 1962 г. възниква Карибската криза. Американски разузнавателни самолети U-2 откриват кораби на СССР, пренасящи към Куба ракети с атомни бойни глави. Заснети са и ракетни площадки на територията на Куба с насочени ракети към САЩ. Светът е изправен пред ядрена война. Съветският лидер Никита Хрушчов, притиснат от американския президент Джон Кенеди, отстъпва, предлагайки тайно изтегляне на американско въоръжение от Турция, което предложение се приема от САЩ. В замяна на това СССР изтеглят от Куба своите ракети.

В писмо от 18 февруари 2008 Кастро заявява, че няма отново да приеме поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията на предстоящото Националното събрание на 24 февруари 2008.

На 24 февруари 2008 Националното събрание на страната избира за президент брата на Фидел Кастро - Раул Кастро (76 г.), който управлява временно Куба от 31 юли 2006, след като Фидел Кастро претърпява операция.

Други по-важни събития:
1581 г. - Английският парламент приема строги закони против католицизма.
1659 г. - В Англия е издаден първият чек от Николас Ванакер.
1877 г. - Подписан е мирен договор между Сърбия и Турция след прекратяване на Сръбско-турската война.
1887 г. - В Силистра избухва бунт на офицери-русофили.
1900 г. - Обнародван е първият Закон за празничните дни в Княжество България.
1918 г. - Литва провъзгласява национална независимост.
1923 г. - Хауърд Картър, британски археолог-египтолог, отваря погребалната камера на гробницата на Тутанкамон.
1934 г. - Подписан е търговски договор между Англия и СССР.
1936 г. - Левицата побеждава на изборите в Испания.
1940 г. - Цар Борис III назначава безпартийно служебно правителство начело с професор Богдан Филов.
1948 г. - Холандско-американският астроном Герард Кайпер открива Миранда - естествен спътник на Уран.
1956 г. - Във Великобритания е отменено смъртното наказание.
1963 г. - Никита Хрушчов обявява, че СССР притежава водородна бомба.
1983 г. - В София е открито международното спортно състезание Универсиада.
1992 г. - Завърналата се от емиграция Анастасия Мозер е избрана за председател на БЗНС Никола Петков.
2005 г. - Протоколът от Киото влиза в сила, след като е ратифициран и от Русия.

Днес празнуваме:
ЕС - Международен ден на пощальоните и куриерите
Литва - Ден на независимостта
Северна Корея - Рожден ден на Ким Чен Ир


vesti.bg
Активен