www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: На този ден  (Прочетена 152222 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 29.0 Firefox 29.0
Re:На този ден
« Отговор #195 -: Май 06, 2014, 07:54:48 am »

Светъл и честит Гергьовден!

173 000 българи носят името ГеоргиПо традиция на 6 май празнуваме Гергьовден. Българската православна църква отбелязва на днешния ден паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите.

Сред народа денят е познат като Гергьовден, а освен това е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Освен това на днешния ден празнуват и овчарите.

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Жоро, Гинка, Галя, Ганчо, Ганка, Ганьо, Гана и други. По последните данни на НСИ Георги е най-разпространеното мъжко име у нас. 173 000 български мъже носят това име, докато Ивановците са 168 000.

                                                                                                                         dnes.bg
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 34.0.1847.131 Chrome 34.0.1847.131
Re:На този ден
« Отговор #196 -: Май 11, 2014, 09:05:29 am »
Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и МетодийБългарската православна църква почита днес паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий.
През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.
С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.
Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника.
С това полагат основите на старобългарския литературен език.
В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията.
През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги.
В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език. Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".
Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на 9-ти век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.
Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.
Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 34.0.1847.137 Chrome 34.0.1847.137
Re:На този ден
« Отговор #197 -: Май 17, 2014, 06:27:36 pm »
17.5.1792 г.: Създадена е Нюйоркската фондова борсаНа 17 май 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) - най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании.

История

Основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от 24 брокери и търговци, събрали се според легендата под сянката на един чинар (платан) на Уол Стрийт 68, и сключват известното Платаново споразумение (The Buttonwood Agreement).

До този момент посредниците търгуват, без да имат точно определено място, с облигации от федерални заеми, сключени за покриване задълженията от Войната за независимост, а също с акции на банки.

Разпространена е и версията, че срещата е станала в хотел "Кори", за да бъде приет вътрешен кодекс за поведение и фиксирани комисионни, т.нар. Buttonwood Agreement. Необходимостта от такъв кодекс е предизвикана от първия за Уолстрийт спекулативен скандал и последвала финансова криза от началото на 1792 г., при който основни действащи лица са Уилям Дуър и неговият агент Джон Пинтард.

По-късно сделките се сключват в разположената по средата на Уол Стрийт сграда Tontine Coffee House, където брокерите създават офиси.

Първият официален офис на борсата е стая, наета през 1817 г. на Уол Стрийт № 40 за $200 и първоначално там се търгуват акции на железопътни компании, индустриални дружества, а също и стоки.

Пак през 1817 г. организацията се сдобива с устав и ново име – New York Stock and Exchange Board, а през 1863 г. то бива скъсено до днешния вариант New York Stock Exchange.

Първата сграда на борсата е построена през 1865 г., разширявана и реконструирана, а през 1901 г. е съборена с цел да се построи ново, просторно и модерно здание.

През 1903 г. борсата се премества в новата 8-етажна внушителна сграда в неокласически стил на номер 11, където е разположена и до днес. Забележително е, че на фасадата й са изобразени 11 фигури, представляващи символите на американската търговия и индустрия.

Функциониране на борсата

Търговията на Нюйоркската фондова борса постепенно се разраства и управляващите разбират, че бързината и своевременното получаване на информация са задължителни елементи на борсовия пазар. Ето защо специално внимание се отделя на нововъведенията и техниката. През 1878 г. е инсталиран първият телефон на борсата, а три години по-късно - през 1881 г. монтирано и първото електрическо табло.

До 1870 г. сделките са извършвани по системата на т. нар. Call Market, като председателят на борсовия съвет два пъти дневно прочита листата на акциите, приети на борсата, а членовете на борсата, седнали на определените им столове, извикват гласно предложенията си за покупка или продажба. Оттогава до днес за допусканите в борсовата зала участници в сделките се казва, че те имат “стол”(seat) в борсата, макар че сега там нито има столове, нито на някого му идва на ум да сяда.

След началото на Първата световна война през юли 1914 г. борсата е затворена за няколко месеца и отваря врати отново едва в края на ноември, за да подпомогне военните усилия чрез търгуване на облигации.

На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10,1 трилиона долара (в тях работят над 25 млн. души). На нея се извършват около 80% от операциите с ценни книжа в САЩ.

Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като през 2003 г. цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1 350 000 долара.

Нюйоркската фондова борса поставя много строго регламентирани финансови и корпоративни стандарти към фирмите, желаещи да се листват на нея: Компаниите трябва да представляват интерес от национален мащаб и да имат поне 1.1 милиона публично търгувани акции, притежавани от не по-малко от 2000 акционери. Обикновените акции трябва да имат нетна пазарна стойност не по-ниска от 18 милиона долара. Компаниите трябва да имат печалба преди облагане с данъци поне 2.5 милиона за последната година и не по-малка от 2 милиона за всяка от предните две години. Всяка фирма плаща значителни годишни такси, за да бъде листвана.

Днес NYSE използва много широко електронната техника за свръзка, за информация, за приемане и извършване на сделките. Усъвършенствани компютри предават поръчки за покупки и продажби на ценни книжа от офисите на брокерските фирми до борсовата зала.

В повечето случаи условията за покупки и продажби се съпоставят по електронен път и ако тези условия съвпадат, сделките се извършват автоматично, като резултатите се съобщават също по електронен път на брокерската фирма, поръчала сделката. Всичко това става толкова бързо, че в някои случаи клиентът, който прави поръчката до брокерска фирма за покупка или продажба, още не е затворил телефона с направената поръчка и брокерът вече му съобщава, че тя вече е изпълнена.

Същевременно по компютърен път резултатите от сделките се предава на борсовата информационна система и ако сделките са достатъчно големи, за да предизвикат изменение на борсовия курс, то новият курс веднага се обявява по всички табла и монитори и чрез система от спътници се разпространява навсякъде по света.

Интересът към тази информация е огромен, като се има в предвид, че над 60 милиона американски граждани притежават акции, а редица от големите корпорации в САЩ имат акционери в цял свят.

NYSE е пазар и за много чуждестранни ценни книжа и се налага като център на връзките между големите световни борси.
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 34.0.1847.137 Chrome 34.0.1847.137
Re:На този ден
« Отговор #198 -: Май 21, 2014, 09:39:25 am »
Почитаме св. равноапостоли Константин и Елена

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=88vKaDz9TrQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=88vKaDz9TrQ</a>

Църквата почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а в продължение на 16 века градът носи името му - Константинопол.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция. Празникът започва няколко дни по-рано със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата. На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно –  и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава –  живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват всички с името (имената) Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Елица, Еленko.


ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 35.0.1916.114 Chrome 35.0.1916.114
Re:На този ден
« Отговор #199 -: Юни 08, 2014, 07:29:04 am »
Днес е ПетдесетницаДнес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Църковният празник се отбелязва на 50-тия ден след Великден - винаги в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-тия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай.

Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
Re:На този ден
« Отговор #200 -: Юни 14, 2014, 07:46:37 am »
Световният ден на кръводарителя тази година е посветен на майките и родилките"Дарете живот за тези, които даряват живот". Това е мотото на тазгодишния Ден на кръводарителя, който се чества всяка година на 14 юни по инициатива на Световната здравна организация. Призивът "Безопасна кръв за спасението на майките" е част и от кампанията на Националния център по трансфузионна хематология за набиране на кръводарители днес и утре.

"Да станеш майка е едно от най-трудните неща на света – в прав и преносен смисъл. През бременността, по време на и след раждането на бебето, могат да възникнат усложнения, водещи до значителна загуба на кръв. А това може да доведе до тежки заболявания и дори смърт. Факти, върху които рядко се замисламе", пишат организаторите на кампанията.

Всеки ден около 800 жени по света умират заради усложнения по време на бременността или раждането. У нас статистиката показва, че около 40% от всички кръвни преливания са на бременни или родилки, за да се спаси живота им. Ето защо са им необходими безопасна кръв и кръвни продукти, каквито само доброволците могат да осигурят, напомня СЗО. 

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=OpuJxJTbW4c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=OpuJxJTbW4c</a>
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
Re:На този ден
« Отговор #201 -: Юни 27, 2014, 06:13:06 pm »
Днес риболовците по света празнуватСветовният ден на риболова се отбелязва от 27 юни 1985.

Празникът е факт още от 1984 година, когато се е провела Международната конференция по регулиране и развитие на риболова.

Знайно е, че риболовците са една доста голяма общност по света. Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. Онези, които споделят тази страст имат възможността да празнуват своя празник само няколко седмици след като уловът е разрешен официално. Някои казват, че на днешния ден слуката ще бъде доста голяма.

Не знаем дали представителите на спортния и любителския риболов у нас ще го отбележат подобаващо с масови посещения на язовирите, реките и бреговете край Черно море. Убедени сме, че днешния ден е отбелязан в календарите на доста хора, които не само днес ще си пожелаят големи риби и наслука.

Тук е мястото да напомним, че освен да се наслаждаваме на този прекрасен спорт трябва и да пазим природата, за да може по-дълго време да се радваме на пълни живарници.

В Европейския съюз общата политика в областта на рибарството е в процес на важна реформа. Затова днешният празник трябва да служи като допълнително напомняне и настояване за преход към устойчиво развитие в областта на рибарството, за да можем да ползваме този ресурс и в бъдеще.
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 30.0 Firefox 30.0
Re:На този ден
« Отговор #202 -: Юли 11, 2014, 12:22:37 pm »11.07 е световен ден на човечеството

Фондът на ООН за населението излиза с препоръка през 1989 година датата да се чества като Световен ден на човечеството, по повод раждането на 5-милиардния жител на планетата, на 11 юли 1987 година. Този ден се празнува още и като Световен ден на популациите.
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Linux Linux
 • Browser:
 • Chrome 39.0.2171.93 Chrome 39.0.2171.93
Re:На този ден
« Отговор #203 -: Декември 06, 2014, 09:00:17 am »
НИКУЛДЕН Е! БУРГАС ПРАЗНУВА!С тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще започне празникът на града – Никулден. Тя ще бъде отслужена в храм „Света Богородица“. Ето какво се казва в официалното обръщение на кмета на Бургас, Димитър Николов по повод днешния празник:

„Скъпи бургазлии, за мен е удоволствие да Ви поздравя по случай празника на нашия град – Никулден! Шести декември е повод да обърнем поглед към нашето минало. Да си спомним за хората, направили така, че малкото рибарско селище на брега на Черно море днес да е модерен и бързо развиващ се град.
Независимо от трудностите и превратностите на времето, Бургас винаги е имал едно голямо богатство – неговите хора. Градът е дал на България личности, които с полета на духа и таланта си неведнъж са надскачали границите на своето време. Никулден е повод за гордост, защото името на Бургас през последните години се споменава с уважение. Това се дължи на личния пример и отговорност на всеки един от Вас. Общите усилия помагат да превръщаме Бургас във все по-добро място за живеене.
Днес трябва да гледаме в бъдещето с увереност и самочувствие. Наш дълг е да надграждаме добрите примери на предшествениците си, за да предадем тази енергия на поколенията след нас. Пожелавам на всички бургазлии здраве, щастие и благополучие!“


Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област.  Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. За свой небесен покровител го приемат и банкерите.

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях.

Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола - 39 613 души, а на трето място са жените с име Николина. Те са 15 305 души. Следват Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю.

На Никулден имен ден празнуват и жените, носещи името Ненка, които в България са 2054 и мъжете, кръстени Ненко – 1412 души.

Честит празник!
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Chrome 39.0.2171.71 Chrome 39.0.2171.71
Re:На този ден
« Отговор #204 -: Януари 10, 2015, 10:46:44 am »
Една година без Гого от "Тоника"Отмина една година, откакто големият български музикант Георги Найденов, Гого от "Фамилия Тоника", напусна този свят. Днес се навършва една година без любимия на хиляди българи вокалист на "Фамилия Тоника", който почина на 64-годишна възраст в дома си в Айтос. Гого се бореше дълги години с тежка болест. Поставената му първоначална диагноза беше ЛАС - летерална амиотрофична склероза, прогресивно автоимунно заболяване. По-късно се оказа, че айтозлията страда от лаймска болест. През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева. Именно Гого казваше, че когато всичко е истински искрено, то остава във времето и не отминава.

След новината за тежката загуба приятелите му от "Фамилия Тоника" Милица, Ралица, Драго написаха:"Сбогом, приятелю! Ний пак ще пеем, но песента ни ще плаче с нас...". Не вярвахме, че тези стихове са толкова страшни! Както и не вярвахме, че ще дойде ден да напишем: Георги Димитров Найденов (6 август 1949 – 10 януари 2014). Гогич, приятелю!... Ти си си тук – сред нас! И винаги ще бъдеш с нас! Микрофонът ти е включен! Сцената, прожекторите, публиката - чакат те! И ние чакаме усмивката ти и гласът ти да прозвучи! А теб те чака поредната идея, поредният проект, чашата с уиски преди концерт, недопушената цигара... Чака те оня зверски хъс за работа! И онази кротка, уморена усмивка след концерт... Миговете на отпускане преди следващият напън. Защото при теб нямаше покой! И нямаше умора! "Няма умора"... Толкова искаше да запишем тази песен! Защото хора като теб не са родени за покой! Защото такива като теб се уморяват, когато нейде по-задълго спрат!...".

Георги Найденов – Гого, е роден в Бургас на 6 август 1949 г. Цялата му творческа биография е свързана с българската музика. Като част от вокалната група "Корали" създава музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". През 1971 г. заедно със съпругата си Ева, с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян образуват вокалния квартет "Тоника". През 1975 г. е издаден първият албум на групата. През 1977 г. песента "Нека да е лято" печели втора награда на фестивала "Златния Орфей". Година по-късно с песента "Интимно" печелят първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен. Следват множество други награди от международни и български фестивали. През пролетта на 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". Най-големият успех на групата е на фестивала в Сопот, Полша, през 1985 г. – II награда от конкурса "Кехлибареният славей". През септември 1994 г. съставите "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино" се обединяват и създават общата формация "Фамилия Тоника". През 2008 година песента на "Фамилия Тоника" "Бургаски вечери" стана официалният химн  Бургас, а година по-късно Георги Найденов бе обявен за почетен гражданин на Бургас.
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 35.0 Firefox 35.0
Re:На този ден
« Отговор #205 -: Януари 17, 2015, 12:37:12 pm »

Отбелязваме Антоновден

На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, ДонкаНа 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.

В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

                                                                                                                           vesti.bg
« Последна редакция: Януари 17, 2015, 12:42:13 pm от kriskokoto »
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 35.0 Firefox 35.0
Re:На този ден
« Отговор #206 -: Януари 18, 2015, 07:35:59 am »

На 18 януари отбелязваме АтанасовденПравославната църква посвещава 18 януари на св. Атанасий Велики, роден през 295 г..
На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г..

В народните вярвания, Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка - антракс. За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се приготвя черно пиле или кокошка с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Именици са Атанас, Атанаска, Наско, Анастас, Танас, Нася.

                                                                                                                          dariknews.bg
Активен

lord_milev

 • V.I.P.
 • Карма: +922/-411
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 29, 2009, 08:00:21 am
 • Публикации: 17839
 • Торент Клиент: µTorrent 2.2.1
 • Винаги имаш избор!
 • OS:
 • Linux Linux
 • Browser:
 • Chrome 40.0.2214.109 Chrome 40.0.2214.109
Re:На този ден
« Отговор #207 -: Февруари 10, 2015, 07:07:26 am »
На 10 февруари честваме Деня на пчеларяВ деня на свети свещеномъченик Харалампий пчеларите отбелязват своя празник. Прието е на този ден да носят буркани с мед в църквата, за да бъдат осветени.

Покровителят на пчеларите свети Харалампий е живял през втори век, бил епископ в град Магнезия (Тесалия).Когато е над стогодишен по нареждане на Септимий Север започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий, освен покровител на пчеларите, е и господар на болестите, главно на чумата.

Днес е денят на още една света мъченица - Валентина Кесарийская. Тя е пострадала за Христовата вяра в Палестина през 308 г. при император Максимиан II Галерий.Света Валентина била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Повод за нейната саможертва в името Христово става довеждането й в езическия храм, където тя трябвало да принесе дарове на божествата. Св. Валентина хвърлила камък срещу жертвеника и се обърнала с гръб към горящия върху него огън. Безмилостно я били и я осъдили на посичане с меч. Преди смъртта си светата девца благодарила на Господа, който я укрепил в подвига.

На 10 февруари имен ден (според православната традиция) имат Валентина, Валя, Валентин, Вальо, Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

Честито!
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 35.0 Firefox 35.0
Re:На този ден
« Отговор #208 -: Февруари 28, 2015, 05:51:37 pm »

Тодоровден е днес

Известен още като Конски ВеликденТодоровден е православен църковен празник, за който няма фиксирана дата от календара, а се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. Тази година Тодоровден е в последния ден от най-малкия месец, а именно 28 февруари. Църквата днес възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, християнски светец-воин, загинал като великомъченик през III в..

Светецът бил римски войник в императорския полк, когато император Юлиан Отстъпник провел целенасочена кампания срещу християните, принуждавайки ги да извършват езически жертвоприношения. Самият император бил застъпник на езичеството и затова идеята му била да провокира християните в началото на строгия им пост, като принудил градоначалника да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара.

Воинът християнин обаче успял своевременно да предупреди патриарха, който заедно с другите вярващи не купували храна от пазара през тази седмица и се хранили само с варено жито (коливо). Християните били спасени и изпълнили правилно строгия си пост, а императорът посрамен.

Светецът отказал да пренесе и жертва по езическия обичай, въпреки заповедта на военачалника. След като му дали няколко дни отсрочка, за да размисли, той не само не склонил да измени на вярата си и да спаси живота си, но и подпалил езически храм. Хвърлен в тъмница без храна и вода, Теодор устоял на несгодите заради силната си вяра. След като му дали последен шанс да се спаси и да извърши жертвоприношението, воинът отново отказал и бил осъден на смърт чрез изгаряне. Теодор приел съдбата си, прекръстил се и сам се качил на кладата, където издъхнал като християнски мъченик.В народните обичаи Тодоровден се свързва с конските кушии (надбягване с коне), оттам идва и наименованието Конски Великден. С изгрева мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с пискюли и цветя и ги водят на водопой. След това идва ред на кушията. Победителят получава кърпа или риза, а конят му нова юзда. Жребецът и неговият стопанин после обикалят домовете.

Жените месят обредни хлябове и ги раздават, като част от тях се дава и на конете. На трапезата присъства варено жито, пита с мая, “тудоровска леща”, супа с гъби, нахут, ябълки, орехи.

На днешния ден празнуват всички с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тошо, Тошка, Божидар, Божидара, Божана, Божо, Дара, Дарина, Дарко, Дора, Доротея, Юлиян, Юлияна.

                                                                                                                          edna.bg
Активен

kriskokoto

 • SuperUser
 • Карма: +618/-273
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 08, 2012, 01:27:39 pm
 • Публикации: 8352
 • Торент Клиент: µTorrent
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 35.0 Firefox 35.0
Re:На този ден
« Отговор #209 -: Март 03, 2015, 10:10:45 am »

Отбелязваме 137 г. от Освобождението на България

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество БългарияДнес отбелязваме 137 години от Освобождението на България от османско владичество. На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество България.

По повод Националния празник – Трети март във всички градове в страната се организират чествания и тържествени зари.

Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствен молебен от в 10.00 ч. в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“.

В 11.00 ч. в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме на пл. „Св. Александър Невски“. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на празника в цялата страна.

Официалната програма на връх Шипка започва в 11.30 ч.. В честването ще се включат народни представители, представители на чуждестранни дипломатически мисии у нас, кметове на общини, неправителствени организации и граждани. С нова поетично-музикална композиция ще бъде припомнен подвигът на загиналите за свободата на България воини.

Час по-късно на Паметника на свободата на връх Шипка, до който водят 894 стъпала, с военен ритуал ще се отдаде почест и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетна рота, военен оркестър и войници венценосци – общо 150 военни от 61-ва стрямска механизирана бригада.В Стара Загора ще има шествие под надслов „За свободата… Да развеем българското знаме!“, което ще бъде водено от 300-метрово знаме. Колоната, водена от трибагреника и конницата на прабългарската школа „Багатур“, ще измине над 3 км. до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Шествието ще тръгне от площада пред Общината веднага след официалната церемония по издигане на националния флаг в 10.00 ч.. Близо 300 военнослужещи от Тунджанската бригада ще пренесат българското знаме до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на България.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството в столицата.

От 18.30 ч. на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България, е с начало 18.50 ч.. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк.

За шеста поредна година Националният военноисторически музей ще отбележи 3 март с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март – три войни – три съдби“, която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден. По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция.

По случай Националния празник ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов“, музеят под базиликата „Св.София“, парк музей „Врана“ и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гости на столицата.

От 19.30 ч. в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Тази дата не е избрана случайно – тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

Договорът е прелиминарен, т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 хил. кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров).

Със Санстефанския мирен договор България се появява отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4,8 млн. души.. Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 г., с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 г..

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г.. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части – Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението, като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Две години по-късно – през 1882 г., Държавният съвет приема „Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество“. В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на „Заключаването на С. Стефанский договор“.
                                                                                                                vesti.bg
Активен