www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: 24-ти май - Ден на славянската писменост и култура  (Прочетена 11248 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

krisschan13

 • V.I.P.
 • Карма: +314/-26
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Март 06, 2009, 02:03:34 pm
 • Публикации: 2326
 • Торент Клиент:
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
24-ти май - Ден на славянската писменост и култура


[justify]24 Май е празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век.

Общият празник на Св.св. Кирил и Методий се чества от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите, създадени от Кирил и Методий. Това тържество, изразявящо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и националновъздигане. Празникът на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница - сред възрожденската ни имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. Възторженото честване от всички българи на празника на светите братя Кирил и Методий е свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономическо и културно възмогване.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих ”Върви, народе възродени”. Химнът е озаглавен “Химнъ на Св.св. Кирилъ и Методи” и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

На 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България - в Русия той се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий. 24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

Безспорен факт е, че Константин-Кирил Философ създава азбуката и първите преводи на богослужебните книги на славянски език. Един обаче от най-интересните и нееднозначно решени въпроси е създаването в относително кратък период на две славянски азбуки - глаголицата и кирилицата. Не съществува и абсолютно единна позиция по въпроса, коя от тях е създадена от Константин-Кирил.

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много не славянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците - общо приблизително около 200 милиона души.
[/justify]
Активен

Aixani77

 • V.I.P.
 • Карма: +16/-7
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 06, 2010, 08:00:41 pm
 • Публикации: 149
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Opera 9.80 Opera 9.80
Празнуваме Деня на българската просвета и култура

От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука


Днес - 24 май, празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създаването на азбуката глаголица от Светите братя Кирил и Методий.

Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г.

(според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ.

Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за мисията им в Моравия.

Важно е също да се знае, че според други източници Константин Философ е започнал работа над азбуката още при първото му пребиваване в манастира на планината Олимп около 855 г.

В края на ІХ век в Преслав възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата,

която съдържа 24 букви от гръцкото писмо и 14 знака, близки до глаголическите, които съответстват на чисто българските звукове: Б, Ж, З, Ш, Щ, Ч, Ц, Ъ, Ь, İ, ť, ™, Ю, Ы.

Кирилицата няма установено авторство. Повечето учени отхвърлят тезата, че Климент Охридски е неин автор. По-вероятно е той да е усъвършенствал глаголицата, азбуката на почитаните от него свети братя.

Кирилицата се свързва с книжовниците от Преслав, понеже е продължение на вековна традиция държавни документи да се пишат с гръцки букви. Но "без устроение", както казва Черноризец Храбър.

"Устроението", тоест приспособяването към българската реч, става възможно едва след появата на глаголическата писменост в България. Именно от нея са взети буквите за специфичните български звукове, като са опростени в духа на графиката на цялата азбука.

Дълго време двете азбуки се употребяват успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.

За нас, българите, е важно да знаем, че кирилицата, с която днес си служат милиони хора по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в., казахи, таджики, монголци и др.), е възникнала в България.

Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква. Този принцип е застъпен последователно в глаголицата, а след това и в кирилицата, благодарение на което днес ние четем и пишем, без да се колебаем както други европейци пред думите от родния си език.

От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

С

тържествено шествие до паметника на Светите братя Кирил и Методий

ще започне днес честването на празника, съобщиха от Столична община. Шествието тръгва в 10.00 ч. от Националния археологически музей.

В 11.00 ч. пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Писателят и драматург Теодора Димова ще произнесе официално слово, посветено на празника. В програмата участват хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Гвардейският представителен духов оркестър.

Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят двама първокласници. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

От името на официалните лица на паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци. След церемонията гостите на празника ще могат да разгледат изложбата "Майските православни празници в църковния календар" в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".
Активен

Детенце

 • V.I.P.
 • Карма: +256/-249
 • Неактивен Неактивен
 • :Май 24, 2013, 08:48:06 pm
 • Публикации: 1368
 • Бръм-Бръм
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 29.0 Firefox 29.0
Кирил и Методий
Създател на славянската азбука и първи преводач на богослужебни книги от гръцки на старобългарски език е Константин Философ, по-известен с монашеското си име Кирил, което той приема на смъртния си одър. Константин-Кирил е роден в град Солун (Тесалони
ки в Гърция). През 863 г. той и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия на роден език.

Това става по молба на Ростислав, княза на Великоморавия, чиито владения включват земите на днешна Чехия, Словакия, част от Словения и част от Унгария, населена тогава със славяни.

Безспорно е, че двамата славянски първоучители познават в съвършенство старобългарския език - и това се вижда не само от азбуката и преводите им от гръцки. 'Вие сте солуняни - обръща се към тях император Михаил, - а всички солуняни говорят чисто по славянски.'

Знае се, че баща им Лъв, човек с благородниче
ски произход, е сановник при солунския гръцки стратег. Знае се, че Константин-Кирил (ок. 827-869) блести с учеността си в императорския двор в Константинопол и е натоварван с важни пратеничества до сарацините и хазарите. Брат му Методий (815-885) е игумен на манастира Полихрон във Витиния, Мала Азия, където след съставянето на славянската азбука от Кирил двамата братя правят първите преводи на основните богослужебни книги от гръцки на славянски.

Загадка са както мотивите, така и годината, в която Константин-Кирил е създал азбуката (855 или 862-863). В първоизворите има податки, че преди да заминат за Великоморавия братята учат на славянска писменост българите около река Брегалница в Македония, но това също не е доказано със сигурност. Във всеки случай е трудно да се отрече, че техните букви съвпадат напълно със звуковата система на старобългарския, който - въпреки всички прилики - вече се е отличавал повече или по-малко от другите славянски диалекти.

И така, Константин-Кирил и Методий, придружени от свои ученици, започват мисията си в Моравия към 863 г. Посрещнати с отворени обятия от местния княз и неговите поданици, те започват трескава дейност по разпространението на славянското богослужение. Тази конкуренция, разбира се, не се харесва на западните духовници, предимно немци. Тази първа мисия се оказва безуспешна и двамата братя се завръщат в Константинопол. От там те предприемат пътуване през Венеция в Рим, носейки със себе си донесените от Крим свети мощи на Св. Климент, папа Римски. В Рим Константин-Кирил успява да убеди папа Адриан II, че като църковен език славянският е също толкова пълноценен, колкото и гръцкия, латинския или еврейския - акт повече от революционен за тогавашна Европа, и диспут, вече направен веднъж във Венеция.

За нещастие, при престоя си в Свещения град Константин-Кирил се разболява и умира (869). Неговият гроб в базиликата 'Сан Клементе' е запазен и до наши дни и е място за поклонение на много българи, а също така на представители на други славянски народи. Методий, ръкоположен от папата за архиепископ, се завръща с част от учениците си при пасомите си във Великоморавия. Надживявайки брат си с 16 години, той продължава делото си при все по тежки условия - заради нестихващите интриги на немския клир.

Веднага след смъртта му в Моравия през 885 г. сподвижниците му са преследвани, арестувани, инквизирани и накрая прогонени от страната. Във Великоморавия славянската писменост и литургия са постепенно изместени от латинската.

Оцелелите ученици на двамата братя се насочват в 886 г. към приелата преди две десетилетия християнството България. Тук те са посрещнати с почести от нейния княз и кръстител Борис I.
С неговата благословия и подкрепа в столицата Преслав, както и в югозападните й предели, в Македония, в Охрид, сподвижниците на солунските братя създават две големи книжовни и духовни школи. Така например изпратеният в Македония Св. Климент (ок. 838-916), за който се знае, че е българин по произход, обучава само за 7 години ... 3500 ученици!

Така славянската писменост, старобългарският език и богослужение, след неуспеха на Методий и неговите ученици във Великоморавия, се развиват бурно и неудържимо в България. Оттук именно през следващите столетия те се разпространяват в Сърбия, Хърватско, Киевска Рус, Литва, Влашко, Молдова и др.

Създаването на нова азбука за определен език по принцип включва усилията на много поколения. Ако останалите европейски азбуки са резултат на дълга еволюция, Константин-Кирил създава своята като еднократен акт.

Първоучителят на славяните не е само изобретател на тяхната писменост. Заедно със своя брат Методий и учениците той е и този който прави и първите преводи на новия писмен език, издигайки го до сакралното ниво на еврейския, латинския и гръцкия.

В този смисъл делото на Константин-Кирил Философ оставя траен отпечатък не само върху християнската съдба на източна Европа. То се вписва в борбите за диоцез между Източната и Западната църква, и определя зоните на религиозните конфесии, които до днес бележат културните граници на континента
Активен
"Непорочността на нравите е свята традиция в някои селски области далеч от пагубното влияние на големите градове" - "Дяволското блато"-г-жа Санд

King Arthur

 • User
 • Карма: +448/-271
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юни 08, 2013, 11:47:13 am
 • Публикации: 1924
 • The Godfather
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Mozilla compatible Mozilla compatible
Аз що си мисля, че 24-и май е ден на македонската писменост и култура?!
Ам добре , че бяха македонците да ни дадат азбуката, че иначе ко щяхми да прайми?!
...то до едно време се говореше, че чичко ленин я е измислил, ма нейсе....  ;D
Активен
Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо.

raddiz

 • V.I.P.
 • Карма: +737/-758
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Юли 04, 2008, 05:17:48 pm
 • Публикации: 4583
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 29.0 Firefox 29.0
                                       
« Последна редакция: Май 24, 2014, 10:11:45 pm от raddiz »
Активен

svilenche

 • User
 • Карма: +0/-0
 • Неактивен Неактивен
 • :Октомври 12, 2008, 10:28:46 am
 • Публикации: 1
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • MS Internet Explorer 9.0 MS Internet Explorer 9.0
мислиш си ,че си оригинален ,но си оригинално тъп!!!..... и си оправи правописа!!!
Активен