www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Релийзи  (Прочетена 9733 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GOMEZ

  • SuperUser
  • Карма: +1/-1
  • Неактивен Неактивен
  • :Юни 21, 2007, 12:11:27 pm
  • Публикации: 28
Релийзи
« -: Март 24, 2008, 06:41:52 pm »
Това което ще изброя са различните видове релийзи от които може да се разбере какво е качеството.
Източници:


CAM
Cam е сниман в кино филм, обикновено с дигитална камера. Понякога се използва и малка поставка, но в повечето случаи не е възможно и камерата трепери. Също така и мястото, от което се снима, не винаги е идеално и филмът може да е под ъгъл. Ако се изреже както трябва, трудно ще може да се различи, освен ако няма текст на екрана, но доста често остават триъгълни рамки в долната и горната част на екрана. Звукът се записва от микрофона на камерата и, предимно при комедиите, често се чува смях на зрителите от залата (бел. ред. Може да видите силуети на хора, минаващи пред обектива, както и хрупане на пуканки). Поради тези фактори качеството на картината и звука обикновено е слабо, но с малко късмет понякога киното е сравнително празно и звукът е по-добър.

TELESYNC (TS)
Това е почти същото като CAM, само че звукът е от външен източник. Прекият източник на звук не осигурява добро качество, тъй като се чуват и доста шумове от залата. Често Telesync-ът се снима в празно кино от стаята за прожектиране, и то с професионална камера, което означава и по-добра картина. Разликата в качеството е драстична, затова вижте проба, преди да сваляте целия филм. Голяма част от Telesync-овете са всъщност CAM-ове, които са именувани грешно.

TELECINE (TC)
Telecine е машина, която копира дигитално филма направо от ролките. Звукът и картината трябва да са много добри, но поради цената на това оборудване, telecine-овете не са често срещани. По принцип филмът трябва да е с нормален размер на картината (aspect ratio), но са правени и telesync-ове с размер

SCREENER (SCR)
Предварителни VHS касети, изпратени до видеотеките и много други места с рекламна цел. Screener-ът се доставя на VHS касета и обикновено размерът на картината е 4 (пълен екран), но са срещани и такива на широк екран (letterboxed). Главният недостатък е едно съобщение (ticker), което минава през долната част на екрана и съдържа запазените права и телефон срещу копиране. Също, ако касетата съдържа някакви серийни номера или знаци, които биха могли да доведат до източника на касетата, трябва да бъдат скирити, обикновено с черен правоъгълник. Това е най-често само за няколко секунди, но за нещастие на някои копия се появяват по време на целия филм, а и някои надписи са доста големи. В зависимост от използваното оборудване, качетсвото на screener-ите може да бъде както отлично, направено от MASTER копие, така и много лошо, направено със старо видео, некачествен уред за улавяне на сигнала (capture) и копирана касета. Повечето screener-и се конвертират във VCD, но някои (малко на брой) са правени и в SVCD, като част от тях са по-добри от VCD.

DVD-SCREENER (DVDscr)
Също като screener, само че е от DVD. Обикновено на широк екран, но без екстрите, които има един DVD retail (англ. retail - продажба на дребно). Съобщението със запазените права обикновено пречи, тъй като рядко е в черни правоъгълници (т.е. "невидимо" за зрителя). Ако човекът, който копира, има умения, DVDscr-ът му може да е доста добър. Обикновено се прехвърля в SVCD или DivX/XviD.

DVDRip
Копие на последния пуснат вариант на DVD-то. Ако е възможно, DVDRip-ът се пуска преди retail (напр. Star Wars episode 2), но отново трябва да е с отлично качество. Конвертират се в SVCD или DixV/XviD.

VHSRip
Прехвърлено от VHS retail, главно скейт, спорт или XXX.

TVRip
Телевизионен епизод, който е или от мрежа (предпочита се да е уловен през дигитални кабелни/сателитни кутии), или PRE-AIR от сателити (понякога имат премигвания). Такива програми от рода на WWF Raw Is War съдържат допълнителни части и т.нар. "black matches", като тестовете с камерата и коментарите също са включени в риповете (англ. rip - откъсвам, в случая копиран филм). PDTV се улавя от дигитална TV PCI карта, което по принцип дава най-добрите резултати и хората се стремят да пускат този вид филми в SVCD формат. Всички CD/SVCD/DivX/XviD рипове се поддържат от TV scene.

WORKPRINT (WP)
Workprint е копие на филма, което не е довършено. Може да има липсващи сцени и качеството варира от отлично до много слабо. Някои WP-ове са различни от крайния вариант (напр. при Men In Black липсват всички извънземни и има актьори на техните места), а пък някои съдържат допълнителни сцени (Jay и Silent Bob). Такива филми биха били добра добавка към колекцията ви, след като е постигнато добро финално качество.

DivX Re-Enc
Това е взет от оригиналния VCD източник филм и прекодиран в малък DivX файл. Най-често се срещат по share-ове и са именувани горе-долу така: Филм.Име.Група (1 от 2) и т.н. Известни групи са SMR и TND. Тези по принцип не си струва да ги сваляте, освен ако не сте сигурни за филма и искате само 200 MB-тово копие.

Watermarks
Доста филми идват от Asian Silvers/PDVD (виж надолу) и се маркират от хората, виновни за пускането им. Обикновено използват букви, инициали или малко лого, които слагат в ъгъла. Известни са "Z", "A" и "Globe" watermark-и.

Asian Silvers / PDVD
Това са филми, пуснати от източни пирати и обикновено ги купуват някои групи, за да ги представят за собствени. Silver-ите са доста евтини и достъпни в много страни. Лесно е да направите рилийз (англ. release - пускане), което е и причината да има толкова много такива в момента, главно от малки групи, които издъжат само няколко пускания. PDVD-тата са същото нещо, само че на DVD. Имат субтитри, които могат да се махнат, и качеството по принцип е по-добро от това на silver-ите. Рипват се като нормално DVD, но се пускат във вид на VCD.

Satellite Rip
Означава, че филмът е рипнат от сателитна телевизия. Това има тенденция да става с филми, които не са пуснати на DVD, и качеството може да е много добро.

LD Cap или LaserDisc Rip
Както се вижда от името, това е филм, копиран от LaserDisc. Качеството е по-добро от VHS касета, но не е чак като DVD (въпреки че някои хора биха го оспорили). Най-известните LD Cap-ове са Star Wars и трилогията Indiana Jones, рипнати от Kramerica, но като при повечето LD Cap-ове, може лесно да се намерят в други мрежи, различни от FastTrack (Kazaa и т.н.) мрежите.


Формати:

VCD
VCD е формат на базата на mpeg1 с постоянен bit-rate (колко бита в секунда интерпретира плейърът) от 1150kbit и резолюция 352х240 (NTSC). VCD-тата по принцип се използват за нискокачествени филми (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVrip и аналозите им), за да се получат малки размери на файловете и да се побират, по възможност, на един диск. Както VCD, така и SVCD се измерват в минути, а не в мегабайти, така че един mpeg файл може да се окаже по-голям от капацитета на диска, като в действителност може да се поберат 74 мин на едно CDR74.

SVCD
SVCD е на базата на mpeg2 (също като DVD), което позволява променливи bit-rate-ове, чак до 2500kbit с резолюция 480x480 (NTSC), което се декомпресира в размер 4, когато се гледа. Поради променливия bitrate, дължината, която може да се побере на един диск, не е фиксирана, но най-често е от 35 до 60 мин. За да получите качествено SVCD чрез променлив bit-rate, важно е да използвате множествени "pass"-ове. Отнема повече време, но резултатите са по-добри.

XVCD/XSVCD
Това са VCD/SVCD-та, които не се подчиняват на "правилата". И двете могат да имат много високи резолюции и bit-rate-ове, но зависи от плейъра дали филмът на диска ще може да се гледа. X(S)VCD са съвсем извън стандартите и обикновено са за домашно рипване от хора, което не възнамеряват да ги пускат.

KVCD
KVCD е нов и бъзро популяризиращ се формат. Това е нов начин да кодирате вашите AVI-та в MPEG, така че да може да ги сложите в DVD standalone-а си и да ги гледате на телевизора. Революционното тук е това, че mpeg файловете не са по-големи от оргиналните avi-та. Недостатъка е, че не всички DVD standalone-и могат да интерпретират този нов VCD формат.

DivX / XviD
DivX е формат за мултимедийни платформи. Използва два кодека: един за филми с малко движения (low motion) и един за филми с много движения (high motion). Повечесто стари филми се кодират с този за малко движения и създават проблеми с другия кодек. Създаден е т. нар. SBC (Smart Bit-rate Control) метод, който превключва кодеците по време на кодирането, давайки доста по-дорби резултати. Форматът е "Ana orphic" и bit-rate-ът и резолюцията са променливи. Поради високата мощност, необходима за процеса, и различните кодеци, рядко се вижда DVD плейър, който да интерпретира DivX. Имало е опити да се създадат плейъри, които да вършат работа, но засега няма нещо съществено. Повечето правилно рипнати чрез DivX филми (а не прекодирани) са взети от DVD-та и по принцип са по 2 часа с добро качество на диск. Съществуват различни кодеци от този вид, но най-популярните са оргиналният DivX3.11 и новите XviD.

CVD
CVD е комбинация от VCD и SVCD формати и се поддържа от повечето DVD плейъри. Съдържа MPEG2 bit-rate-ове като SVCD, но използва резолюция 352x480 (NTSC), като хоризонталната дължина по принцип е по-малко важна. Вмомента никои групи не пускат филми в CVD.

DVD-R
Записваемото DVD е решение, което явно е най-популярно (измежду DVD-RAM, DVD-R и DVD+R). Побира до 4.7 GB данни от едната страна, така че при двустранните дисковепространството е почти 10 GB. SVCD mpeg2 копията трябва да се конвертират, преди да се записват на DVD, за да вървят без проблеми. Възможни са и копирания от DVD на DVDR, но понякога екстрите и различните езици трябва да се премахнат, за да се впишат файловете в ограничението от 4.7 GB.

MiniDVD
MiniDVD/cDVD е същият формат като DVD, но на стандартен CDR или CDRW. Поради голямата резолюция и bit-rate, на един диск се побират около 18-21 мин. Този формат е съвместим с малко плейъри.


Полезна информация:

Regional Coding (регионално кодиране)
Това е създадено с цел да спре хората да купуват американски DVD-та и да ги гледат по-рано в други страни. Също така и за стари филми, при които световната дистрибуция се контролира от различни компании. Повечето плейъри могат да бъдат хакнати чрез чип или с дистанционно да се потисне тази функция.

RCE
RCE (Regional Coding Enhancement - подсилване на регионалното кодиране) е направено, за да се преодолеят "мултирегионалните" плейъри, но след доста грешки се проваля. Много малко заглавия са кодирани с RCE.

Macrovision
Това е защитата срещу копиране, вградена в повечето комерсиални DVD-та. Тази система изкарва черти или потъмнява образа на копията, изпращайки неразбираеми VHS сигнали. Определени DVD плейъри (напр. Dansai 852 на Tescos) имат тайно меню, от където може да изключите macrovision-а. Може да се използват и т.нар. "видео стабилизатори" (video stabaliser).

NTSC/PAL
NTSC и PAL са два главни стандарта, използвани по света - NTSC в Америка и Канада, а PAL - в Западна Европа (бел. ред. В Източна Европа и Франция се използва трети стандарт, SECAM, но няма да се спираме на него). NTSC има по-висок frame-rate (кадри в секунда) от PAL - съответно 29fps и 25fps, но PAL има по-голяма резолюция и дава по-чиста картина. Гледането на NTSC дискове с PAL системи е доста по-лесно от обратното, което е добре за нас  На повечето модерни телевизори върви NTSC, но за да го презапишете на VHS касета, ще трябва първо да го конвертирате в PAL50 (а не PAL60, както правят повечето DVD плейъри). Това става или със скъпа кутия за конвертиране, или с т.нар. "onboard converter" (като Dansai 852 / някои Daewoos / Samsung 709), или чрез World Standards VHS (стандартно по целия свят видео), което може да записва във всякакъв формат.

Рилийз файлове (които стигат до потребителя):

RARset
Филмът е разделен в RAR файлове, като може да са във форма v2 (с разширения rar, r01, r02 и т.н.) или v3 (part01.rar, part02.rar и т.н.).

BIN/CUE
Като разархивирате RAR-файловете, ще се получат два файла с разширения BIN и CUE. Отворете CUE-файла с notepad и вижте дали първият ред съдържа името на файла (без да указва пътя до него). След това го отворете с Nero или друга записваща програма - така филмът ще се запише във VCD/SVCD със сигурност. TV риповете се пускат в MPEG формат. DivX файловете са с разширение AVI.

NFO
Има и NFO файл с всеки филм, в който групата, която го е рипнала, си прави реклама и има основна иНФОрмация относно рилийза - формат, източник, големина и други полезни бележки. Използват се и за набиране на повече членове и хардуеър за групата.

SFV
Също така с филма вървии SFV файл. Използва се главно заради сайта - да се провери дали всички файлове са качени правилно, но може да е полезен и за хората, които го използват, за да видят дали имат всички файлове и дали CRC-то е коректно. Програми от рода на pdSFV и hkSVF са нужни за отварянето на такива файлове.

Usenet информация:

Достъп
За да стигнете до нюзгрупи (newsgroups), ще ви трябва нюз сървър. Повечето ISP-и поддържат такъв, но обикновено файловете не се задържат на сървъра дълго и малко файлове стигатнего. Най-сигурно е да платите за отделен нюз сървър, който има органичен трафик.

Software
Ще ви трябва специален reader (четец), за да отворите файловете в бинарните нюзгрупи. Има много различни програми и е трудно да се каже коя е най-добра. Xnews, Forte Agent, BNR 1 и BNR 2 са най-популярните. Outlook също може да ги чете, но не е препоръчителен.

Формат
Постовете в Usenet често са същите като тези във VCDQUALITY (т.е. нередактирани рилийзове на групите), но трябва да проверите имената на файловете и описанието, за да сте сигурни, че получавате това, което ви трябва. По принцип releae-овете трябва да са в .RAR серии. Един пост се ъплоудва повече от ден и се разпространява горе-долу за седмица.

PAR файлове
Както .rXX файлове, така ще видите и разширения .par, .p01, .p02 и т.н. Това са PARITY (равенство, еднаквост) файлове. Parity файловете са характерни за Usenet постовете, тай като доста често има един или два повредени файла по сървърите. Един PAR файл може да замести всеки липсващ файл от RAR серията. Колкото RAR-файлове имате, толкова файлове може да замените. Нужна е порграма наречена SMARTPAR за това.


Usenet информация:

Достъп
За да стигнете до нюзгрупи (newsgroups), ще ви трябва нюз сървър. Повечето ISP-и поддържат такъв, но обикновено файловете не се задържат на сървъра дълго и малко файлове стигатнего. Най-сигурно е да платите за отделен нюз сървър, който има органичен трафик.

Software
Ще ви трябва специален reader (четец), за да отворите файловете в бинарните нюзгрупи. Има много различни програми и е трудно да се каже коя е най-добра. Xnews, Forte Agent, BNR 1 и BNR 2 са най-популярните. Outlook също може да ги чете, но не е препоръчителен.

Формат
Постовете в Usenet често са същите като тези във VCDQUALITY (т.е. нередактирани рилийзове на групите), но трябва да проверите имената на файловете и описанието, за да сте сигурни, че получавате това, което ви трябва. По принцип releae-овете трябва да са в .RAR серии. Един пост се ъплоудва повече от ден и се разпространява горе-долу за седмица.

PAR файлове
Както .rXX файлове, така ще видите и разширения .par, .p01, .p02 и т.н. Това са PARITY (равенство, еднаквост) файлове. Parity файловете са характерни за Usenet постовете, тай като доста често има един или два повредени файла по сървърите. Един PAR файл може да замести всеки липсващ файл от RAR серията. Колкото RAR-файлове имате, толкова файлове може да замените. Нужна е порграма наречена SMARTPAR за това.
« Последна редакция: Март 24, 2008, 06:44:01 pm от GOMEZ »
Активен