www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

SMF естествено включва мощна търсачка. Познаването на начина й на работа може да бъде ключът за постигане на успех!

 1. Започване на Търсене
 2. Начин за използване
  1. Кавички
 3. Обикновено или Експертно Търсене?
  1. Обикновено Търсене
  2. Експертно Търсене

Започване на Търсене

Приемайки, че форумът се визуализира със SMF темата по подразбиране (или нейни производни), трябва да има както поле за обикновено Търсене така и линк за Експертно търсене в сгъваемата горна част на страницата, както и бутон Търсене в главното меню. Ако не, бутонът Търсене в главното меню би трябвало да отваря екрана за експертно търсене.

Начин за използване

Макар да можете просто да въведете (и търсите срещания) на всяка комбинация от знаци, добре е да обмислите използването на цитати за да накарате търсачката наистина да заработи за вас:

Кавички

Простичко казано, търсенето на simple machines forum ще извади резултати съдържащи коя да е от тези три думи или комбинация от тях, но ограждайки текста за търсене в двойни кавички (т.е. "simple machines forum") ще извади само резултати съдържащи цялата фраза.

Обикновено или Експертно Търсене?

Обикновено Търсене

За да използвате обикновено търсене (ако е активирано) не ви трябва да знаете повече от това, което казахме по-горе. Добре е да знаете, че тази търсачка търси в целия форум част или фраза които са били публикувани през последните 9999 дни (което е повече от 27 години)! За да имате по-голям контрол над търсенето трябва да ползвате функцията Експертно Търсене.

Експертно Търсене

Макар на пръв поглед екранът за експертно търсене да е малко плашещо сложен при форуми съдържащи много раздели и суб-форуми, той е изненадващо прост ако го сведем до основните му компоненти:

+  Име на раздел
|- +  Търсене
Задайте параметри на търсене
Търси:   Публикации от потребител - име:
     
 
Опции: Публикации - от кога до кога:


Между и дни.
Сортиране по:

Изберете раздел, в който да търсите или маркирайте всички:

Име на категория

 • Някои форуми показват дървото за навигация в горния край на екрана.
 • Независимо от различния начин, по който може да изглеждат търсачките, съществуват само три опции като начин за търсене, с избор на Комбинация от думите и Коя да е от думите от падащото меню, и "Търсене на фраза" както е описано по-горе.
 • Символът по подразбиране * в полето Публикации от потребител по същество е символ заместващ който и да е автор на публикация. Имайте предвид, че макар да е възможно за по-конкретно търсене да заместите този символ с едно име на автор на публикация, на този етап не е възможно да се търсят публикации от множество автори освен чрез този единствен заместващ символ.
 • Показване на резултатите като публикации извежда пълния текст на публикацията съдържаща търсената дума/фраза (с опция за публикуване на отговор) вместо обичайното извлечение с линкове към тези публикации. Естествено в резултат на това се генерират много по-обемисти страници с резултати от търсенето, което може да е важно, ако търсите често срещана дума или фраза.
 • Публикации - от кога до кога обозначава минималната и максимална "възраст" на публикациите, в които да се търси.
 • Избор на раздел, в който да се търси предоставя още един инструмент за намаляване обема, в който да се търси. По подразбиране търсенето е във "всички раздели" (целия форум или по-точно всички раздели за които имате достъп за четене).
 • Съвсем естествено бутонът Търсене стартира всичко това, но понякога натискането на "Enter" директно от кое да е поле за търсене е по-удобно.