« Отговор #48 -: Януари 14, 2010, 06:36:59 am »
[float=left]
[/float] [justify]
Никой не може да посегне върху името Лили Иванова в следващите 10 години. Звездата на българската естрада е платила патентно право върху двете си имена, като търговска марка и никой не може да прави нещо с него, без нейно разрешение, показа справка на “24 часа” в Патентното ведомство.
Примата е платила 300 лв. и е запазила името си за 11 класа в регистъра на ведомството. Така никой не може да прави дрехи, обувки, хранителни пордукти и други неща с марката "Лили Иванова" без нейно съгласие.
Империята "Пайнер" е патентовала по същия начин повечето си звезди, сред които са Преслава и Ивана. Фолкпевицата Рени също има намерение да се запази, но за Сърбия, където продуцира свои песни. Затова пък Азис все още е свободен.
Съобразителен се оказал и Евгени Минчев, който е запазил правото си върху конкурса "Мистър Секси". Във ведомството са запазени и марките за "Мис" и “Мисис България”.
Изненадата в тази насока е за голяма част от фолкпевиците. Имената на повечето от тях, които са псевдоними и с които момичетата са станали популярни, също са запазена марка. Продуцентската компания "Пайнер" е регистрирала имената като собственост на фирмата на 1 април 2004 г. за 10 години напред. Сред запазените имена са тези на Преслава и Ивана. Така при напускане, те ще трябва да броят тлъста сума на шефа си, за да запазят марката, донесла им известност и слава, или пък да се откажат от тях и да започнат отначало.
Преди няколко години най-големият скандал бе с Десислава, която напусна "Пайнер". Тя не получи разрешение да се казва по същия начин и се наложи да се изпише по друг начин - Деси Слава. Това обаче не и попречи на кариерата и е една от малкото успели без продуцент. В средите дори се твърди, че гласовитата дама е и сред най-богатите в бранша, защото прибира 100% от хонорарите.
Някои дами успяха да се измъкнат от клопката на "Пайнер" и запазиха имената си и след раздялата, като Рени, Цветелина, Вероника, Таня Боева, Екстра Нина.
Николай Колев, патентен адвокат по интелектуална собственост, обясни, че притежателят има изключителни права върху марката и никой друг не може да я използва.
Той уточни, че търговската марка има 45 класа, които обхващат различните дейности. Ако едно име вече е патентовано от един изпълнител и друг се появи със същото по паспорт, той не може да го използва в дейността си, поясни Колев. В такъв случай афишите се късат и засегнатата страна има право на обезщетение. Популярните хора у нас обикновено си патентоват името само за дейността, с която се занимават, като понякога добавят и за реклама. Ако дадена фирма иска да получи право да произвежда продукт с името на такъв човек, двете страни се договарят помежду си и този договор се завежда в Патентното ведомство. Сроковете за запазване на име са 10 години, но може и да е вечно. Тарифите започват с 240 лева за заявление. Когато след 18 месеца експертизата е одобрила патента, се внасят 400 лв. След 10-годишния период таксата е само 300 лв.
Цветелина: Името ми е търговска марка
Не можаха да ми вземат името, защото предвидливо го бях патентовала преди това. Щеше да е доста интересно, ако не бях го направила, защото това си е моето име, а можеше да се наложи да си измислям артистичен псевдоним. Името Цветелина е патентовано като търговска марка и никой не може да го използва. Дълго е за обяснение, но там има няколко раздела. Предполагам, че повечето колежки са направили като мен. Аз обаче защитавам не само музикалната си дейност с този патент, а и всичко друго, което се прави с това име. Така, че дори и вафлички не могат да правят с името Цветелина, без да разреша. Моят патент е отпреди 12 години и скоро го поднових за още 10. Това са нормални неща в нашия бизнес и почти всяка фирма почти със създаването си патентова имената, за да не се появи друга с такова име и на неин гръб да печели.
Вероника: Мислят радио “Вероника” за мое
Не съм си патентовала името и засега нямам намерение да го правя. Не виждам смисъл на този етап. Нямах проблеми, като напусках "Пайнер" и никой не ми е казал, че нямам право да го използвам. Ако бях си платила за патент, тогава нямаше да има радио Вероника, макар че много хора мислят, че е мое. Нямам нищо общо с него като собственик. От друга страна, фолкпевиците с сме интересни и с различните си имена и псевдоними. Моето обаче е истинско, така съм кръстена от майка ми и баща ми.
Рени: Ще регистрирам марка за работата си в Сърбия
Това е рожденото ми име и дори след напускането на фирма "Пайнер" не съм имала никакви проблеми с използването му. Нямам артистичен псевдоним, за да го регистрирам.
Знам че има много фирми, организации и продукти с името Рени. Това не ме притеснява, защото в България не се печели, ако това е марка.
Ще регистрирам музикална марка RENI за работата ми в Сърбия.
Като бях бременна ме поканиха за фотосесия за реклама на фирма, която произвежда единствена в България дрехи за такива жени и носи моето име. Хората помислиха, че съм отворила фирма, а всъщност това бе едно положително сътрудничество между търговска фирма и моето име, което носи дивиденти и на двете страни.[/justify]
24chasa