www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Страници: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 31   Надолу

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 94758 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Далавера за милиони и с личните карти
« Отговор #120 -: Юли 12, 2009, 10:36:54 am »
                                               

Висши чиновници си прибраха 20 млн. евро - държавата губи милиарди

20 млн. евро повече ще ни излязат новите лични карти, разкри "Стандарт". Сумата вече е калкулирана в новите такси за издаването на документите за самоличност, които са с вградени биометрични данни.

Парите вече са потънали в джобовете на няколко чиновници, узаконили с подписите си далаверата, разказаха участници в процедурата. Облажили са се трима висши държавни служители и седмина от членовете на комисията по избора на документите. Двама от групата работят в Министерския съвет, третият е зам.-министър в МВР. От парите не е взел и стотинка вътрешният министър Михаил Миков, който слага парафа на тръжната процедура, уточниха източниците на "Стандарт".

Аферата е станала с търга за избор на фирма, която да произведе новите документи. За победител в предрешения търг е избрана компанията "Сименс". Тя е предложила да извърши услугата срещу 116 млн. евро, които ще платим от джоба си като такса за новите лични карти. Интересен избор на тръжната комисия, като се има предвид, че останалите кандидати се вместват в зададената от МВР цена - 96 млн. евро. Няма обяснение защо чиновниците са избрали да се похарчат с 20 млн. евро отгоре.

Предпочетената "Сименс" няма опит в производството на документи за самоличност, за разлика от конкурентите си. Само преди дни компанията бе глобена със 75 млн. евро в Гърция за участие в корупционна схема.

В късата листа заедно със "Сименс" е класирана единствено гръцката "Принтек". Нейната оферта е с 20% по-ниска от германската. Всички останали конкуренти са изхвърлени от конкурса, защото не отговаряли на условията. Въпреки че са най-опитните в тази дейност. Единият кандидат - "Саджем дифенс секюрите", изработва документите във Франция. Другият - държавната печатница в Германия "Бундес Друкерай", пък прави немските лични карти и международни паспорти. Тя също, според нашата комисия, не отговаря на условията, поставени от българското МВР.

В дъното на скандалния конкурс е битката за уникално патентовано българско изобретение за шифрирана перфорация. То е разработка на българската компания "Кейт", партньор на германската печатница. Изискването за шифрирана перфорация съществува в първоначално обявения конкурс още по времето на министър Румен Петков.

На 3 ноември м. г. тогавашният вътрешен зам.-министър Калин Славов подробно разяснява в медиите как новата технология осигурява по-голяма защита от обикновената перфорация и предотвратява изработването на фалшиви документи. На 14 ноември 2008 г. обаче условието за шифрирано перфориране отпада заради натиск от съветника по информационните технологии на премиера Сергей Станишев - Азер Меликов, твърдят очевидци.
Така българското изобретение, с което документите щяха да бъдат уникални в Европа, е изхвърлено от конкурса. Макар че системата печели одобрение в цял свят. Изобретението е представяно нееднократно в Съвета на Европа, а за него онзиден проговори пред вътрешния министър Михаил Миков и шефът на Европол Роб Уейнрайт. Той го спомена покрай разбитата в Пловдив печатница за фалшиви банкноти евро.

Има още един куриоз. "Сименс" ще работи по проекта с холандската фирма IAI. Тя обаче няма патент по технологията на новите лични карти за България. Освен това "Сименс" представя в документацията си патент, който не отговаря на условията на конкурса и е за съвсем различен вид операция.

Решението за победител в конкурса е подписано от общо 17 души на конкурсната комисия. На практика само 7 от тях са преглеждали документацията и като експерти са налагали мнението си на останалите членове.

"Цялата процедура мина под огромен натиск. Основният мотив за бързането беше, че ако не успеем да завършим конкурса, ще ни отрежат парите от Европа. Всеки повтаряше: "Айде, че заради тази разлика от 20 млн. ще ни отрежат 200 млн. евро", разкри пред "Стандарт" член на комисията. Всеки, който не бил съгласен "Сименс" да спечели, си отивал. Първо това се случило с Горан Йонов. След това - с шефа на Института по специална техника Илия Йорданов. На 26 март той се опитва за последно да защити българската технология. Три дни по-късно е пенсиониран и е заменен с член на комисията, която осигурява победата на "Сименс" - Кирил Иванов.

Така, заради прословутия предизборен подкуп, МВР избира проект, който осигурява по-ниска степен на защита от друга оферта, в която има шифрирана перфорация.

Заради 20 млн. евро, които властта ще прибере от поредния манипулиран търг обаче, държавата ни губи проекти за над 23 млрд. евро.


Живко Желев, шеф на "Кейт" ООД: Подкуп прецака проект за милиарди

- Г-н Желев, защо МВР избра по-скъп проект за личните данни, който дава по-малка сигурност?
- Защото трябваше едни хора да си разделят подкуп от 20 млн. евро, които различават офертата на "Сименс" от останалите. Когато навремето Румен Петков разбра за какво става въпрос, се хвана за главата и спря търга, който още тогава трябваше да спечели "Сименс". След това новият министър го пусна отново. И както в него имаше условие за шифрирана перфорация, така изведнъж то отпадна.
- Какво дава технологията за допълнително криптиране на перфорацията?
- Разликата е 1000 пъти. Ако при нормалната перфорация можеш да събереш бит информация, то при шифрованата - един мегабит. Тази технология позволява да бъдат спрени клонингите на паспорти и лични карти, на фактури и на крадени автомобили. Годишно у нас заради ДДС измами в хазната не влизат 1 млрд. лв. Системата за лазерно маркиране намали кражбите 7 пъти. Технологията работи в ДАНС и Министерството на отбраната.
На практика обаче този предизборен подкуп спря навлизането на германската държавна печатница "Бундес Друкерай" у нас. Компанията води няколко месечни преговори да инвестира 30 млн. евро в завод, който да отвори вратите към пазар от 23 млрд. евро.

medicalbg.com

Можете да коментирате тази новина в bPoke.com
« Последна редакция: Юли 12, 2009, 11:41:24 am от Donelli »
Активен

Donelli

 • V.I.P.
 • Карма: +1090/-57
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент:
 • Профил в bpoke.com: Donelli
 • OS:
 • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Подписваме днес за изграждането на „Набуко”
« Отговор #121 -: Юли 13, 2009, 06:38:41 am »
Турция даде "зелена светлина" за строителството на тръбата

Петте държави, които участват в изграждането на газопровода "Набуко" - България, Румъния, Австрия, Унгария и Турция, най-после ще подпишат международно правителствено споразумение за строителството на тръбата в пенеделник, съобщи в неделя агенция "Франс прес". От българска страна споразумението ще бъде подписано от премиера Сергей Станишев. Подписването на документа се забави с месеци заради искането на Турция да купува 15 процента от преминаващото през газопровода количество гориво, с което страните от ЕС не бяха съгласни, тъй като газът няма да бъде в достатъчно количество за държавите от Европа. В неделя обаче турският министър на енергетиката Танер Йълздъз съобщи, че страната се отказва от намерението си да купува 15 на сто от суровината, но не уточни какво количество ще взима.

Турция е сред страните, които настояват тръбата да бъде изградена в максимално кратки срокове, понеже според първоначалните изчисления ще получава около 400 – 450 млн. евро годишно от транзитни такси. Причината е, че по-голямата част от газопровода ще минава през територията на Турция – около 2000 километра. Общата дължина на „Набуко” е 3300 километра. Размерът на таксите за транзит се определят на база дължината на тръбата, която преминава през дадена държава, обясниха експерти. По газопровода ще се доставя газ за Европа от страните производителки от Каспийския регион, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. Тръбата ще преминава през Турция, а до България ще стига по дъното на Черно море, след това ще преминава през Румъния, Унгария и ще достигне до Австрия. „Набуко” ще бъде готов през 2014 г. и по него ще се пренася по 31 млрд. кубически метра газ годишно. Проектът се изчислява на 7,9 млрд. евро и ще доведе до независимост на страните от ЕС от доставките на газ от Русия.

novinar.net
« Последна редакция: Юли 13, 2009, 06:39:45 am от Donelli »
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
БФБ затвори с висок оборот и минимално изменение на индексите
от: 21.07.2009 час: 17:58

По време на днешната търговия на Българската фондова борса станахме свидетели на по-сериозен оборот, достигащ до 15,55 млн. лева, формиран главно от няколко сделки с еврови облигации на Хелт енд уелнес АДСИЦ на стойност от малко над 13 млн. лева.

Иначи борсовите индекси често променяха своята посока, като в крайна сметка BG 40 и BGTR 30 приключиха с минимални ръстове. SOFIX затвори на нива от 354,02 пункта, отчитайки дневен ръст от скромните 0,81%. Единствено BGREIT затвори на червено, потъвайки с 1,15%.

Книжата на Корпоративна търговска банка АД бяха лидер сред поскъпващите компании на официален пазар с ръст в пазарната  оценка на компанията от 9,45%. По позицията се прехвърлиха близо 28 хиляди лота.

Книжата на повечето ликвидни компании поскъпнаха минимално. Акциите на Химимпорт АД, Централна кооперативна банка АД, Доверие Обединен Холдинг АД, Оловно цинков комплекс АД и Спарки Елтос АД отчетоха повишения до процент.

Индустриален Холдинг България АД, Българска роза Севтополис АД, Кораборемонтен завод Одесос АД, Холдинг Пътища АД приключиха със спад от 1-2%.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re:БФБ грее в зелено. Оборотът - символичен
« Отговор #123 -: Юли 23, 2009, 03:35:44 am »
БФБ грее в зелено. Оборотът - символичен
от: 22.07.2009 час: 13:36

Всички индекси на БФБ греят в зелено в сутрешните часове на търговия.

SOFIX се покачи с 0,71%, като достигна до 356,55 пункта. BGREIT регистрира най-сериозно повишение от 0,89%. При BGTR 30 и BG 40 ръстовете са съответно 0,52% и 0,15%. Борсовият оборот отново е символичен в размер на 266 хиляди лева.

Малко на брой компаниите понижават пазарната си оценка. Юрий Гагарин АД губи близо 2% от пазарната си цена въпреки предварително обявената печалба за полугодието в размер на 1,2 млн. лева. Албена АД също понижава цената си - с цели 4,35% до 28,12 лв. за акции при 10 прехвърлени книжа. Със спадове са още Мостстрой АД и Евроинс АД, които губят по 2,2%, а Софарма трейдинг АД загуби 7,08% при едва 100 изтъргувани книжа.

Синергон Холдинг АД, Алкомет АД и Енергоремонт Холдинг АД се покачват с повече от 4%. Първа Инвестиционна Банка АД се покачва с 2,71% при 6500 акции оборот. Трейс груп Холдинг АД, Холдинг пътища АД, Петрол АД, Химимпорт АД и Девин АД поскъпвата с 0,5-3%. Българо Американска Кредитна Банка АД със 35 прехвърлени акции поскъпва с 7,62% до нива от 11,3 лева за акция.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re:ОББ с над 195 млн. лв. чиста печалба за 2008 г.
« Отговор #124 -: Юли 23, 2009, 03:41:05 am »
ОББ с над 195 млн. лв. чиста печалба за 2008 г.
от: 22.07.2009 час: 12:21

Реализираната от ОББ нетна печалба за 2008 г. (след провизии и облагане с данъци) е в размер на 195.3 млн. лева, съобщиха от финансовата институция.

Общото събрание на акционерите реши тя да бъде разпределена във фонд "Резервен". За пета поредна година основният акционер на банката – Националната банка на Гърция, не разпределя дивидент, като реинвестира цялата печалба в капитала на банката. По този начин осигурява капиталова подкрепа за запазване на пазарните позиции на една от водещите банкови институции в България.

Постигнатата брутна печалба за 2008 на ОББ след провизии и преди данъци е в размер на 217.1 млн. лева. В сравнение с предходната 2007 година, банката е увеличила печалбата си с 11.4 млн. лева. или с 5.5%.

Банката отчита ръст на активите от 26.2%, достигайки общата сума от над 7.7 милиарда лева. Над 87 на сто от тях са кредити за корпоративни клиенти и граждани, където ръста спрямо края на 2007 година е съответно 43% и 31%.

За 2008 г. постигнатата възвръщаемост на средногодишния капитал (ROAE) достига 23.2%, а възвръщаемостта на средногодишните активи (ROАА) 2.8%, като по тези показатели ОББ се нарежда сред най-добрите финансови институции по международно приетите стандарти. Показателят за ефективност (съотношение разходи към приходи) от 37.9% отново доказва изключително високата финансова и оперативна ефективност на банката.

Резултатите на ОББ през 2008 година й отредиха Голямата награда за Банка на годината.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Холандия притиска Исландия, настоява за обезщетения заради фалирала спестовна банка
от: 22.07.2009 час: 11:25

Холандия притисна Исландия с отпуснатата за северния остров европейска помощ във връзка с еврочленството и поиска по-скоро обезщетяване на гражданите, които загубиха парите си по спестовни сметки, вложени в исландски банки, пише днес EUobserver.

Вчера холандският външен министър Максим Ферхаген се срещна с исландския си колега, за да обсъдят въпроса с фалиралата спестовна банка Icesave. Парите на повече от 120 хиляди холандци и 200 хиляди британци бяха замразени заради национализацията на банката-майка Landsbanki.

През юни новото правителство на Йохана Сигурдардотир се съгласи да изплати 1.3 милиарда евро на Холандия и 2.6 милиарда - на Великобритания, но споразумението все още не е прието от Парламента на страната.

Според споразумението, Исландия ще трябва да изплати сумата в периода 2016-2024 година в замяна на заем в размер на 3.8 милиарда евро от Холандия и Великобритания, при лихва 5,5%.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re:Бернанкe подаде спасителен пояс на долара
« Отговор #126 -: Юли 23, 2009, 04:14:27 am »
Бернанкe подаде спасителен пояс на долара
от: 22.07.2009 час: 10:31

Щатският долар се оттласна от шестседмичното си дъно във вторник, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанкe даде предпазлива оценка на американската икономика и това засили търсенето на зелените пари в качеството им на валута убежище. Неубедителното представяне на фондовите пазари намали апетита за рискови активи и подкрепи японската йена срещу високодоходните валути, като австралийски и новозеландски долар.

Бернанкe даде отчет пред Комитета по финансовите въпроси към сената, в който отбеляза, че безработицата в САЩ вероятно ще остане на високи нива до 2011 г. Според топ банкера, това може да повлияе негативно на потребителското доверие и забави икономическото възстановяване. Председателят на централната банка изрази безпокойство относно огромния бюджетен дефицит на САЩ, и заяви, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниските си нива за дълго време.

Пазарните участници интерпретираха думите му като предупреждение, че икономическото възстановяване ще дойде постепенно и ще отнеме няколко години. Това охлади еуфорията от миналата седмица породена от силния икономически растеж на Китай и положителните корпоративни финансови отчети на американските компании.

Еврото загуби 0.3% от стойността си спрямо американската валута до 1.4160 долара, като по-рано през деня достигна нов шестседмичен връх на 1.4277, тъй като пазарните играчи очакваха по-оптимистична оценка за американската икономика. Песимизмът изразен от Бернанке беше спасителна сламка за долара.

Единната валута отстъпи и срещу йената до 132.97 йени за евро, което беше спад от 0.8% за деня. Доларът падна с 0.6% срещу японската валута до 93.69 йени.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, завърши деня почти без промяна на 78.889, след като достигна най-ниската си стойност от началото на юни на 78.591.

По-добрите от очакваното печалби на американските корпорации насърчиха апетита за рискови активи и доведоха до растеж на фондовите индекси през последните 10 дни. Производителят на тежкотоварни машини Caterpillar вчера отчете печалби за второто тримесечие и прогнозира увеличение на печалбите си за тази година. Впоследствие обаче компанията отбеляза, че следващото тримесечие ще бъде най-трудно за годината и е възможно да доведе до загуби за периода.

Анализатори предупреждават, че корпоративните печалби се дължат на намаляване на разходите главно чрез съкращаване на работна ръка и това ще се отрази на резултатите през четвъртото тримесечие.

Канадската централна банка остави лихвите на рекордно ниските 0.25% на вчерашното си заседание, но даде оптимистична прогноза за икономиката на страната си. Това първоначално подкрепи канадският валута, но тя завърши в крайна сметка деня почти без промяна на 1.0967 канадски долара.

Петролът достигна нов връх

Петролът достигна нов двуседмичен връх над 65 долара за барел във вторник, след поредица от положителни корпоративни отчети, които подкрепиха надеждите за увеличаване потреблението на енергийни източници.

Американският лек суров петрол скочи със 74 цента до 64.72 долара за барел, като преди това достигна 65.53. Лондонският Brent поскъпна с 43 цента до 66.87 долара за барел.

Пазарните участници възприеха по-добрите от очакваното печалби за второто тримесечие на редица компании, сред които Caterpillar и Merck, като знак за възстановяване на икономиката.

Спадът на долара в началото на деня също подкрепи растежа на черното злато, тъй като стойността му се измерва в американската валута.

Фактор за поскъпването на петрола беше и новината, че две рафинерии в канадската провинция Алберта са засегнати от силна буря. Канадската петролна компания съобщи, че вече е предприела мерки за допълнителни доставки на бензин в засегнатите райони.

Според данни на Американския петролен институт, противно на очакванията, запасите на суров петрол са се увеличили с 3.1 милиона барела през миналата седмица. Новината дойде след приключване на търговията на контрактите за месец август и не повлия на цените.

Международната енергийна агенция съобщи вчера, че оборотът на запасите в развитите икономики е 62.5 дни на барел. Според Организацията на производителките на петрол (ОПЕК) това е десет дни повече от нормалния темп на потребление. Алжирският министър на енергетиката Шакиб Келил заяви в понеделник, че ако потреблението остане слабо, картелът ще вземе решение за нови намаления на добива на срещата си през септември. Той смята, че цените на суровината ще останат в диапазона от 65 до 70 долара за барел до края на тази година.

Цените на златото останаха почти без промяна във вторник, тъй като и доларът и петролът поскъпнаха. Благородният метал е деноминиран в американската валута и също така е алтернативна инвестиция на зелените пари. Поради тази причина силен долар влияе негативно на стойността на златото. Високи цени на петрола пък подкрепят метала, защото очакванията за инфлация са основна движеща сила на пазарите на злато.

Спот цената на златото нарастна само с 55 цента до 948.90 долара за тройунция вчера.

Анализатори на френската банка Calyon прогнозираха средна цена на метала от 935 долара за тройна унция за тази година, 975 долара за 2010 г. и 1025 долара за 2011. В анализа си банката изтъква, че огромните средства, които централните банки и най-вече Федералния резерв инжектираха в икономиката несъмнено ще доведат до рязък скок на инфлацията и срив на щатския долар.

Развитието на валутните пазари продължава да определя движението на цените на златото, тъй като физическото търсене е слабо. Търсенето на метала от страна на бижутерската индустрия в най-големия потребител в света Индия е под обичайните си нива, а активите на най-големия златен фонд в света, нюйоркския SPDR Gold Trust остават без промяна тази седмица.

ЕUR/USD

В посока надолу първата подкрепа е 1,3745-най-ниска стойност от 16.06.2009, следвана от 1,3423-дъно от 05.18.2009 и 1.2880-най-ниска стойност от 20.04.2009.

Съпротива може да очакваме на 1,4617–61.8% корекция на движението от 1.6038-1.2317, като преди това трябва да бъде преодоляна най-високата стойност от 29.12.2008 на 1,4360. Следващата бариера пред еврото е 1.4867-най-висока стойност от 22.09.2008

Съпротива  1.4360    1.4617   1.4867

Подкрепа   1.3745    1.3423   1.2880

USD/JPY

Първа съпротива е 99.73-най-висока стойност от 17.04.2009, следвана от най-високата стойност от 13.04.2009 на 100.69 и месечния връх на 101,40.

Подкрепа доларът ще получи на 91.75-най-ниска стойност от 13.07.2009. Следват дъното на 89.70 от 11.02.2009 и 88.61-най-ниска стойност от 03.02.2009

Съпротива 99.73   100.69   101.40

Подкрепа  91.75    89.70    88.61

GBP/USD

Първа подкрепа за стерлинга е най-ниската стойност от 08.06.2009 на 1.5791.Следват 1.5511 и 1.5156, които са 38.2 и 50% корекции на покачването от 1.3655 до 1.6658.

Съпротива е най-високата стойност от 30.06.2009 на 1.6744, следвана от корекцията от 50% на низходящото движение от 2.0154 до 1.3489 на 1.6822, както и 61.8% корекцията на същото движение на 1.7608.

Съпротива 1.6744   1.6822   1.7608

Подкрепа 1.5791    1.5511    1.5156

USD/CHF

Подкрепа е, 1.0549-76.4% корекция на възходящото движение от 1.0010 до 1.2296, следвана от 1.0370-дъно от 29.12.2008 и средносрочната подкрепа на 1.0010-най-ниска стойност от 15.07.2008.

Съпротива е 1.1266-най-висока стойност от 18.05.2009, следвана от 1.1777-76.4% корекция на движението 1.1973-1.1157, и 1.1973-връх от 12.03.2009.

Съпротива 1.1266   1.1777    1.1973

Подкрепа 1.0549    1.0370    1.0010

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Липсата на новини за икономиката балансира търговията на световните борси
от: 23.07.2009 час: 10:35

Американският долар отбеляза минимално поевтиняване в сряда след стабилизирането на фондовите пазари и новината за нарастването на цените на жилищата в САЩ, което балансира негативизма, породен от слабите тримесечни резултати на редица банки.

Търговията на финансовите пазари, обаче, беше разнопосочна, тъй като основните фондови индекси и валутни двойки тестваха ключови нива на съпротива. Липсата на важни данни за глобалната икономика също допринесе за запазването на баланса от предишния ден. Предстои да видим дали апетитът за рискови активи ще се запази и ще доведе до нов растеж на фондовите индекси, високодоходните валути и поскъпване на суровините.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, загуби 0,3% от стойността си до 78.692. Еврото завърши деня почти без промяна спрямо американската валута на 1.4217 долара.

Председателят на Фед Бен Бърнанки се отчете за монетарната политика пред Сената, като за разлика от вторник, даде по оптимистична оценка на икономиката и отбеляза, че секторът на недвижимостите започва да се възстановява. Данните за цените на жилища в САЩ подкрепиха думите на Бърнанки, отчитайки ръст от 0.9% през май спрямо предишния месец април.

Проблемите в банковия сектор на САЩ, обаче, отново излязоха на повърхността вчера, след като Morgan Stanley отчете загуба за трето поредно тримесечие, Bank of New York Mellon регистрира 43% спад на печалбите си, а Wells Fargo обяви увеличаване на загубите от лоши кредити.

Стерлингът възстанови загубите си от началото на деня, след като от комюникето от последното заседание на Английската централна банка стана ясно, че членовете са гласували единодушно да оставят лихвите на 0.5% и да се придържат към плана за изкупуване на облигации на стойност 125 милиарда паунда. Пазарите интерпретираха това като знак, че количествените намаления са към своя край. Паундът завърши деня на 1.6487 - растеж от 0.2% за деня.

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към данните за продажбите на дребно на Великобритания, продажбите на жилища в САЩ, както и доклада за монетарната политика на Канадската централна банка. Като цяло, анализаторите очакват положителни новини, като индексът на продажбите на дребно на Острова се очаква да отбележи растеж от 1% спрямо предишния период, а продажбите на жилища в САЩ да са нараснали с 50 хиляди.

Петролът поевтиня минимално в сряда, след като данните за запасите от дестилати на суровината (бензин, керосин и дизел) в САЩ регистрираха повишение спрямо предишната седмица, което показва спад на потреблението.

По данни на Американската администрация за енергийна информация, резервите от бензин са се повишили до 800 хил. барела през изминалата седмица. Запасите от дизел и индустриални горива са достигнали най-високата си стойност за последните 25 години. Потреблението на горива за производството се е понижило с 11% за последния месец спрямо същия период на миналата година.

Цялостното потребление на енергийни източници е спаднало с 4.8% в сравнение с миналата година, а рафинериите са намалили производството си с 2.1%. Запасите от суров петрол са спаднали с 1.8 милиона барела, но анализаторите прогнозираха по-голям спад от 2.1 милиона барела.

Тези новини свалиха американския лек суров петрол до 63.76 долара за барел, но впоследствие черното злато възстанови загубите си и завърши деня на 65.40 долара за барел, или спад от 21 цента. Лондонският Брент добави 34 цента към стойността си до 67.21 долара за барел.

На другия полюс бяха данните за потреблението на петрол в Китай, които регистрираха растеж за трети пореден месец. Това подсказа, че азиатския тигър ще поведе възстановяването на глобалната икономика.

Кувейтският министър на петрола заяви, че цени около 65 долара за барел за момента устройват Организацията на производителите на петрол (ОПЕК).

Поскъпването на петрола е по-скоро спекулативно, а не плод на фундаментални причини. През последните месеци ценната суровина се радва на голям инвеститорски интерес, тъй като надеждите за скорошно възстановяване на икономиката карат пазарните участници да заложат на поскъпване на горивата и акциите и да изпреварят събитията.

Цената на златото регистрира минимален растеж вчера, подкрепена от опасенията за нарастване на инфлацията и потъването на долара. Инвеститорите залагат на благородния метал като хедж срещу скок на цените.

Спот цената на златото скочи с 2 долара за тройунция до 950.20 долара за тройунция.

Металът поскъпна, въпреки че председателят на Федералния резерв Бен Бърнанки се опита да опровергае инфлационните очаквания в изявлението си за монетарната политика на централната банка пред американския Сенат вчера. Той изрази увереност, че екипът му ще предотврати нарастването на цените, като оттегли в подходящия момент безпрецедентните стимули за икономиката на стойност няколко трилиона долара.

Основната движеща сила на цените на златото в момента е развитието на валутните пазари. Анализатори предричат благородният метал да се изстреля до над 1000 долара за тройунция до края на годината, тъй като смятат, че еврото ще достигне нови върхове срещу зелените пари над 1.50 долара.

ЕUR/USD

В посока надолу първата подкрепа е 1,3745 - най-ниска стойност от 16.06.2009 г., следвана от 1,3423 - дъно от 05.18.2009 г., както и 1.2880 - най-ниска стойност от 20.04.2009 г.

Съпротива може да очакваме на 1,4617 – 61.8% корекция на движението от 1.6038-1.2317, като преди това трябва да бъде преодоляна най-високата стойност от 29.12.2008 г. на 1,4360. Следващата бариера пред еврото е 1.4867 - най-висока стойност от 22.09.2008 г.

Съпротива 1.4360 1.4617 1.4867

Подкрепа 1.3745 1.3423 1.2880

USD/JPY

Първа съпротива е 99.73 - най-висока стойност от 17.04.2009 г., следвана от най-високата стойност от 13.04.2009 г. на 100.69 и месечния връх на 101,40.

Подкрепа доларът ще получи на 91.75 - най-ниска стойност от 13.07.2009 г. Следват дъното на 89.70 от 11.02.2009 г., както и 88.61 - най-ниска стойност от 03.02.2009 г.

Съпротива 99.73 100.69 101.40

Подкрепа 91.75 89.70 88.61

GBP/USD

Първа подкрепа за стерлинга е най-ниската стойност от 08.06.2009 г. на 1.5791. Следват 1.5511 и 1.5156, които са 38.2 и 50% корекции на покачването от 1.3655 до 1.6658.

Съпротива е най-високата стойност от 30.06.2009 г. на 1.6744, следвана от корекцията от 50% на низходящото движение от 2.0154 до 1.3489 на 1.6822, както и 61.8-процентната корекция на същото движение на 1.7608.

Съпротива 1.6744 1.6822 1.7608

Подкрепа 1.5791 1.5511 1.5156

USD/CHF

Подкрепа е 1.0549 - 76.4% корекция на възходящото движение от 1.0010 до 1.2296, следвана от 1.0370 - дъно от 29.12.2008 г., както и средносрочната подкрепа на 1.0010 - най-ниска стойност от 15.07.2008 г.

Съпротива е 1.1266 - най-висока стойност от 18.05.2009 г., следвана от 1.1777 - 76.4% корекция на движението 1.1973-1.1157, както и 1.1973 - връх от 12.03.2009 г.

Съпротива 1.1266 1.1777 1.1973

Подкрепа 1.0549 1.0370 1.0010

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Муудис: Българската икономика ще се свие с 5% през 2009 г.
от: 23.07.2009 час: 09:20

С 5% ще се свие българската икономика през настоящата година, прогнозира вицепрезидентът и старши анализатор в рейтинговата агенция Mуудис Кенет Орчард.

Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) през 2009 г. ще бъде 44 млрд. долара, което е много под нивото на БВП на другите страни с рейтинг Baa от региона, пише в доклада.

През 2009 г. българската икономика поняся трудности заради спада на вътрешното търсене, което бележеше бум дълги години преди това.

Като причини за икономическия спад се изтъкват свиването на българския износ заради кризата във водещите търговски партньори на страната ни и затягането на кредитирането, което в миналите години тласкаше ръста на икономиката ни.

Муудис дава малко по оптимистична прогноза за изпълнението на бюджета. Анализаторите очакват бюджетният дефицит да достигне 2.7% от брутния вътрешен продукт, което ще е сред най-ниските равнища в ЕС. Трупаните излишъци и фискалният резерв в миналите години ще помогнат да се компенсира спадът на приходите в хазната, посочват анализаторите на агенцията.

Припомняме, че Международния валутен фонд прогнозира 7% спад на българската икономика през 2009 г., Европейската комисия очаква свиване от 2%, а Финансовото министерство - 2.5% спад на БВП.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Re:Кредити по принуда
« Отговор #129 -: Юли 23, 2009, 10:53:36 am »
Кредити по принуда
от: 23.07.2009 час: 08:13

Кризата кара банките да бъдат предпазливи с отпускането на кредити. Какво означава обаче това за фирмите, които се нуждаят от кредити, за да продължат да съществуват? Някои политици лансират идеята за принудителни мерки, коментира Дойче веле.

Статистиката на ЕЦБ във Франкфурт показва, че през последните шест месеца отпуснатите кредити в еврозоната леко са намалели, докато в Германия те бележат ръст от 2,5 процента. Затова и в Съюза на финансистите Бе-Фау-Ер не виждат засега опасност от пресъхване на кредитирането. В Съюза на германските банкери обаче има известно основание за безпокойство, тъй като тенденцията е низходяща.

Повечето експерти смятат, че отслабващата динамика на кредитирането се дължи на намаленото търсене. Но е вярно и това, че банките са много по-предпазливи. Това е задължително при всяко влошаване на конюнктурата, и особено в сегашната криза, обяснява Ханс-Йоахим Масенберг, заместник-изпълнителен директор на съюза.

Омагьосан кръг

На практика това е така, защото банките трябва да обезпечат всеки отпуснат кредит с наличен капитал. И колкото е по-висок рискът отпуснатия кредит да не бъде върнат, толкова по-голямо трябва да е и обезпечаването на заетата сума. А колкото повече средства отиват за обезпечаване, толкова по-малко пари остават за кредитиране.

Това, което правят банките, е да проучат платежоспособността на клиентите. Това също е закономерен процес, който има конюнктурно-цикличен характер, посочва Ханс-Йоахим Масенберг.

За фирмите с по-ниска платежоспособност е по-трудно да си осигурят кредитиране. Това важи особено за компаниите от преработвателната промишленост. Условията за отпускането на кредити бяха затегнати, но лихвите паднаха. Банкерите обаче знаят, че клиентите също наблюдават банките, казва Улрих Шюренкремер от Дойче банк.

Това се обяснява с факта, че малките компании се рефинансират изцяло от банките. Това са фирмите с оборот между 20 и 50 млн. евро. Тези компании наблюдават много внимателно как се държи банковият сектор, добавя той.

Опасността дебне

Положението може да се влоши, ако се увеличи броят на компаниите във фалит. Защото заедно с това ще нараства и рискът за банките. А това ще означава прехвърлянето на нови отговорности и задължения върху държавната банка за кредитиране Ка-Еф-Ве. Това обаче не може да продължи до безкрай, предупреждава нейният директор Улрих Шрьодер.

Ако се увеличат прекалено отговорностите ни, това ще надвиши възможностите ни за рефинансиране. Затова трябва да има разумна граница, до която този процес може да се разширява, аргументира се Шрьодер.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Възстановяват разходите на общините по дълговете им към ФЛАГ
от: 23.07.2009 час: 12:27

С до 4 млн. лв. ще бъдат подпомогнати общините за компенсиране напълно или частично на разходите по обслужване на дълга към Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ, съобщиха от правителствената информационна служба.

По този начин се допълва ресурсният недостиг на общините със среден и нисък потенциал за кредитиране в процеса на усвояване на инвестиционни проекти, съфинансирани от Европейския съюз, и им се осигурява равностоен достъп до ресурсите на фондовете от еврообщността.

Основната задача на ФЛАГ е да подпомогне подготовката на проектите в тяхното пълно работно проектиране със съответните икономически анализи, екологични оценки, апликационни форми, да осигури мостовото финансиране и временното покриване на недостига при изпълнението на проектите и други дългосрочни разходи, свързани с данък добавена стойност и необходимо допълващо кофинансиране по бюджета на проекта.

В две приложения на постановлението са посочени общините, подлежащи на финансово подпомагане. 131 от тях ще имат право на 50 на сто възстановяване на разходите по обслужване на дълга, поет от ФЛАГ, а 93 общини – на 100% възстановяване на разходите.

Групирането на общините е извършено след интегрирана оценка на няколко показатели – дял на нетния оперативен остатък от общинските приходи; размер на средствата, служещи за източници за обслужване на общински дълг на жител; дял на собствените приходи от всички приходи и големина на общините на база брой жители.

Предоставените допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Приходите от концесии на природни богатства надминаха 24 млрд. лв. през 2008 г.
от: 23.07.2009 час: 12:07

Приходите от концесиите на природни богатства през 2008 г. възлизат на 24 660 265,18 лв., става ясно от годишния доклад за работата на комисиите за контрол по предоставените концесии, съобщиха от правителствената информационна служба.

От събраните постъпления близо 16 млн. лв. са от концесиите за добив на метални полезни изкопаеми, 3,8 млн. лв. от неметални полезни изкопаеми, 2,8 млн. лв. от нефт и природен газ, а над 2 млн. лв. от добив на твърди горива.

Към края на 2008 г. действащите концесионни договори са 118.

Днес правителството реши на концесия за 25 г. да бъде предоставено находището за варовици "Тепето". То е в землището на с. Златина, община Провадия. Площта му е 122 декара. Концесионерът ще бъде определен чрез неприсъствен конкурс.

С друго решение Министерският съвет даде право на "Дак" ООД да проучва скално-облицовъчни материали в площта "Тиклите" (0,12 кв. км). Тя е разположена в землището на с. Брусино, община Ивайловград. За срок от 2 г. дружеството ще вложи 24 450 лв.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
МВФ и ЕК разкритикуваха гръцката пенсионно-осигурителна система
от: 23.07.2009 час: 13:53

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия препоръчват на Гърция да ускори реформите в пенсионно-осигурителната система и пазара на труда.

Двете институции оценяват реформата в пенсионното осигуряване като критична за жизнеността на гръцката икономика, съобщава електронното издание Ин нюз.

В доклад за Гърция, който се очаква да бъде обнародван утре, фондът прогнозира отрицателен растеж за гръцката икономика през тази година и слаб растеж през 2010 г.

МВФ предвижда, че тази година икономическият растеж на Гърция ще спадне с 1,7 на сто в сравнение с 2008 г., а през 2010 г. ще отбележи слаб ръст от 0,4 на сто.

Според анализаторите от фонда, публичният дълг на Гърция ще скочи от 98 на сто през 2008 г. на 109 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2009 г. и ще достигне 116 на сто през 2010 г.

Бюджетният дефицит на Гърция също се очаква да нарасне до 6,2 на сто от БВП тази година и до 7,5 на сто от БВП през 2010 г.

ЕК посочва рисковете, произтичащи за страната от нарастването на публичния дълг и частния сектор. Комисията препоръчва на Гърция строга фискална политика и по-ефикасни мерки за контрол върху разходите.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
Статистиката отчете 22% поевтиняване на жилищата
от: 23.07.2009 час: 13:03

Средно с 21.9% са намалели пазарните цени на жилищата през второ тримесечие на 2009 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, става ясно от статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

Средното поевтиняване на жилищата спрямо първото тримесечие на година е 9.7%.

През второто тримесечие на 2009 г. спрямо предходното, е регистрирано намаление на цените във всички областни градове, като най-значително е в Русе - с 14.4%, Враца - с 14.3%, Пловдив - с 14.1%, Бургас - с 12.3%, Плевен - с 12.2%, София-столица - с 11.9%.

Средната пазарна цена на жилищата за страната е 1074.98 лв./кв. м., като най-висока е във Варна - 1827.00 лв./кв. м., следвана от София-столица - 1745.00 лв./кв. м. и Бургас - 1471.67 лв./кв. м. Най-ниска средна цена е отчетена в Кюстендил - 540.85 лв./кв. м.

news
Активен

pepe®

 • SuperUploader
 • Карма: +21/-62
 • Неактивен Неактивен
 • :Ноември 14, 2007, 10:00:02 pm
 • Публикации: 130
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
Китай готви нова стимулираща икономическа програма
от: 23.07.2009 час: 14:58

Китай подготвя нова програма за икономически стимули, за да насърчава вътрешното потребление и да намали зависимостта  си от износа, съобщи Международният валутен фонд (МВФ), цитирани от "The Financial Times".

Новината от Поднебесната дойде едновременно с доклад на Световната търговска оранизация, според който Китай е отстъпил първото място на най-голям износител в света на Германия.

В дългосрочната си оценка за китайската икономика МВФ приветства усилията на страната да стимулира икономиката си, като предложи на китайското правителство да се замисли за по-усилени реформи в сектора на здравеопазването, образованието и на пенсионната система.

От фонда, обаче, предупредиха Китай, че безработицата ще нарасне заради опита на правителството да балансира икономиката. Това ще доведе до загуба на работни места в сектори, неразривно свързани с износа.

От МВФ изразиха убедеността си, че азиатските страни първи ще започнат да се възстановяват от икономическата криза. Като доказателство за верността на прогнозата може да се приеме фактът, че Китай остава топ дестинация за чуждите инвеститори, а Индия се нарежда на трето място в света по привлечени чужди инвестиции.

news
« Последна редакция: Юли 23, 2009, 03:09:40 pm от pepe® »
Активен
Страници: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 31   Нагоре
« назад напред »