www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Икономика и финанси  (Прочетена 93813 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jolyp

 • Гост
40 българи са декларирали доходи над 1 млн. лв.
« Отговор #60 -: Май 03, 2009, 07:28:58 pm »Четиредесет души са декларирали доходи над 1 млн. лева, а един над 10 млн. лева, съобщи директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов пред БНР.

За третата поредна година е успешна кампанията на агенцията за деклариране на доходите. Ден преди приключване на кампанията са подадени са около 500 хил. данъчни декларации, като е увеличен броят на подадените чрез интернет - около 20 хиляди декларации, като миналата година са били 13 хиляди.
Очакваме около 650 хиляди декларации, докато миналата година бяха от около 750-800 хиляди, това се дължи на някои промени в данъчното законодателство, , посочи Стефанов. 

НАП не води война срещу богатите хора. Нашите усилия са насочени срещу тези които имат доходи, имат имущество, а декларират минимални доходи, подчерта той.
В България трябва да стане ясно като в европейска държава, че не може да получаваш доходи от наем на месец 20 хиляди евро, примерно, и нищо да не декларираш, посочи Стефанов.

Проверките на физическите лица продължават, което не е кампанийно. Но това се прави за лица, за които има нужда, уточни директорът на НАП.
Агенцията запазва фокуса върху доброволното представяне на данъците. На първо място е съвместната работа с ДАНС, МВР.

Изземват се средства от каси на нередовни платци, които са подканяни няколко пъти да заплатят данъците си. Досега така са събрани около 4 млн. лева.

В резултат на скандалите около агенцията имаше едно задържане на връщането на ДДС на фирмите и то беше от около 460 млн. лева.
Стефанов посочи, че започват да правят и частично връщане на ДДС. В последния месец са върнати от около 100 млн. лева. Специализираната дирекция работи в над 400 фирми, за които имат съмнения за данъчни измами, уточни Красимир Стефанов.
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Япония и Италия най-засегнати от кризата
« Отговор #61 -: Май 06, 2009, 07:13:04 am »
Глобалната икономика ще се свие с 0,5% тази година поради свиването на световната търговия, а Япония и Италия вероятно ще пострадат най-зле сред икономиките на Г-7, предаде АФП. Последните прогнози на националния институт по икономически и социални проучвания (NIESR) сочат, че "глобалната икономика ще понесе най-тежкия си обрат от повече от 60 години". Световната търговия ще спадне с 8,2% през 2009 г. "Очаква се рецесията да продължи 6 или 7 тримесечия в САЩ, еврозоната и Япония, като съществува значителен риск от по-сериозна рецесия, която да продължи 8 или 9 тримесечия", се казва в изявлението. Въпреки това прогнозата е по-оптимистична от предвижданията на Международния валутен фонд, че икономиката ще се свие с 1,3% тази година. NIESR посочи, че последствията са щели да бъдат още по-тежки, ако правителствата по цял свят не бяха взели мерки за намаляване на ефекта на кризата. В Италия "финансовите стимули са били минимални", поради което страната е изключение от правилото. Без финансовите и данъчни облекчения, въведени от 2008 г насам, е можело да се очакват допълнителни загуби от 1,5 пункта в САЩ за тази година и 1 – 1,2 пункта в Япония и евро-зоната. Япония, която понесе значителни загуби в износа, вероятно ще понесе 6,2% спад на БВП тази година. Италия ще претърпи най-продължителната рецесия от големите икономики в евро-зоната, със спад от 1%, 3,3% и 1,2% в интервала 2008-2010 г., предрича NIESR. Според доклада се очаква глобалното възстановяване да започне тази година, но и през 2010 г. глобалната икономика ще нарасне само с 2,1%. Ръстът на повечето големи икономики ще бъде "слаб" през 2011 г. За сравнение, Великобритания очаква спад от 4,3% в БВП през 2009 г. "Има реална възможност БВП да спадне повече тази година, отколкото през 1931 г. Темпото на намалението до момента показва забележителни прилики с това на депресията от началото на 30-те години", се казва в доклада. Въпреки това през последното тримесечие на тази година се очаква възстановяване на ръста, като през 2010 г ще има растеж от 0,9%, а през 2011 г темпото ще достигне 2,3%. /БГНЕС /

vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Правителството одобри разходи в размер на 3,780 млн. лв. за прилагането на спешни противоепидемични мерки в условията на динамично променяща се ситуация с разпространението на новия грипен вирус А (Н1N1).

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от правителствената информационна служба.

Мерките за укрепване капацитета на здравната система на България за отговор на реалната заплаха от поява и разпространение на новия грипен вирус предвиждат купуване на пет инфрачервени термовизионни камери, компютърни конфигурации и софтуер за температурно сканиране на пътникопотока. Те ще бъдат монтирани на международните летища във Варна, Бургас, Пловдив и Терминал Едно на летище София.

Част от националния резерв от антивирусни препарати ще се пренасочи чрез системата на РИОКОЗ към катедрите и отделенията по инфекциозни болести на университетските и областните болници за ползване в случаи на поява на заболяването.


dnes.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Българските цигари продължават да поскъпват
« Отговор #63 -: Май 09, 2009, 07:31:47 am »


Българските цигари отново поскъпват. До седмица повечето от марките, произвеждани от „Булгартабак”, ще са с нови, по-високи цени, съобщи вчера изпълнителният директор на цигарения холдинг Иван Биларев. Увеличението ще е между 10 и 30 стотинки.

Преди няколко месеца дружеството вдигна с около 27 процента цените на „Виктори”, „Трезор”, „Престиж”, „Ева”, като предупреди, че заради новия по-висок акциз върху цигарите от началото на годината те ще поскъпват поетапно на няколко пъти.

Така за известно време предпочитаните от дамите "Ева" се търгуваха по 3 лв., но вече ще се продават за 3,30 лв. Пушачите ще броят за кутия „Средец” 3,20 лв., като увеличението при тази марка е с 20 стотинки. Цигарите "Горна Джумая" поскъпват от 3,10 лв. на 3,20 лв.

Най-популярната марка на "Булгартабак" „Виктори”, която в момента е 3,40 лв. за кутия, засега няма да променя цената си. Същата остава и цената на новата марката цигари "Мерилин", произвеждана от пловдивската цигарена фабрика. В момента на пазара тя е 3 лв. за кутия.

Търговци коментираха, че заради повишението на цените на българските марки купувачите все повече се ориентират и предпочитат цигарите внос. Причината за това е, че съотношението цена-качество при тях е по-добро, отколкото при българските цигари.

Например в момента една кутия "Карелия" струва 3,50 лв. Според шефа на тютюневия холдинг "Булгартабак" Иван Биларев е нормално при всяко поскъпване на българските цигари да настъпи отлив в продажбите, но това ще продължи само известно време.

В момента българският холдинг държи 60 процента от пазара на цигари у нас, припомниха вчера от компанията. По данни на дружеството през първите три месеца на тази година има ръст при производството на цигари.

Причината за това е повишеният износ. Най-много български цигари се изнасят за Хонконг, Малайзия, Китай и Белгия. Големи количества от българските марки се изнасят и в съседни балкански страни.


novinar.net
Активен

jolyp

 • Гост
Земеделците да не спят, призова Валери Цветанов
« Отговор #64 -: Май 10, 2009, 07:28:24 am »


Икономическата криза в българското земеделие ще се усети най-рано през септември месец.

Това е мнението на министър Валери Цветанов, цитиран от БНР.
Въпреки това, по думите му, земеделските производители ще усетят най-слабо кризата в сравнение в останалите сектори, тъй като се очаква добра стопанска година.

Той призова всички земеделски производители да не чакат крайния срок за подаване на документите за преки плащания.
Към вчера земеделските производители, които са подали документи надхвърлят 54 000 души от възможни потенциални 84 000.
„Моля ви, не спете, сега не е момента да спите", призова Цветанов, като припомни, че предстои за започне ликвидирането на популации млечни хранения в няколко държави от ЕС, като Литва, Естония, Полша, Чехия.

Валери Цветанов бе категоричен, че няма да допусне да има измами и фалшификации. До този момент са уволнени 25 директори на дирекции, посочи министърът.
„Няма да се поколебая да уволня, независимо от политическа защита, чадър или др. подобни", увери Цветанов.

Министърът прогнозира втора поред изключително успешна стопанска година, ако климатичните условия продължават да са благоприятни.
Около 32 на сто от есенните култури са в отлично и много добро състояние, а 60 на сто - в добро състояние.

Валери Цветанов посочи, че през периода 2008-2009 година в земеделския сектор са постъпили над 1 милиард и 260 милиона лева чрез преки плащания и оперативни програми на Европейския съюз.

Министърът добави, че очаква с оптимизъм решение на Европейската комисия за възстановяване на спрените средства по програма САПАРД.
По неговите думи остават неизплатени още 600 проекта по програмата, които ще бъдат финансирани с отпуснатия вече ресурс от правителството.
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Брокери очакват апартаментите да поевтинеят още

Продажните цени на панелните жилища вече са по-високи от тези на новото строителство в някои райони на столицата, показа проверка на „Новинар”. Така например квадратният метър на апартамент в панелен блок струва с около 100 евро повече в сравнение с новите постройки, като в кв. „Люлин” започва от 550 евро, в кв. „Младост” – от 720 евро, а в „Борово” – от 900 евро.

Жилищата в нови кооперации в тези райони се търгуват съответно по 450 евро за квадратен метър, 600 евро и 850 евро. В столичния център панелните жилища се продават за 1240 евро квадратен метър, а новите – за 770 евро.

Това може да се дължи на няколко фактора, като един от тях е, че новото строителството в тези райони не е толкова качествено, обясни управляващият директор на агенцията за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев. По думите му е възможно и някои от собствениците на панелни жилища да задържат високи цените на имотите си на нива отпреди 1-2 години, защото не искат да загубят от стойността им.

За да привлекат повече клиенти, много от строителните компании прибягват до промоции и бонуси като например безплатно обзавеждане на стая, твърдят брокери. По думите им обаче въпреки това и падналите цени на недвижимите имоти все още са малко хората, които могат да си позволят да си купят жилище с пари в брой.

Заради затегнатото отпускане на ипотечни заеми най-често купувачите сключвали договори за разсрочено плащане с инвеститорите. Срокът, в който те трябва да се издължат, е между година и половина-две. Между 30 и 50 процента от сумата за апартамента трябва да се плати предварително, иначе инвеститорът поема прекалено голям риск, че купувачът няма да се издължи, обясниха от бранша.

Макар че сделките на пазара на недвижими имоти леко се повишиха, не се очаква през следващите три месеца цените на жилищата да се увеличават, прогнозираха брокери от столични агенции. По думите им се очаква дори леко понижение на цените на апартаментите.


novinar.net
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Парно –18% Газ –30% Ток +5%
« Отговор #66 -: Май 12, 2009, 06:17:34 am »
Парното ще поевтинее от 15 до 18% от 1 юли. Намалението е от срива в цената на природния газ - с 30% пак от юли. Цифрите обяви шефът на ДКЕВР проф. Константин Шушулов, пише "24 часа". Токът обаче ще поскъпне с 5-6% заради включването на скъпата електроенергия от слънце и вятър в микса на цените. Има опасност скокът да е и по-висок, ако мини "Марица-изток" оскъпят въглищата с над 15%, тъй като централите в комплекса дават 40% от електроенергията в страната. Това би вдигнало цената на тока с още 4%, каза Шушулов. Той е написал писмо до мините и до министър Петър Димитров със запитване ще има ли нова цена на въглищата и откога. /БГНЕС /

vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Ирландски компании се спасяват от кризата у нас
« Отговор #67 -: Май 12, 2009, 07:15:45 am »


Ирландски строителни компании ще търсят спасение от световната икономическа криза в България. Предприемачи от 25 строителни дружества от Северна Ирландия идват у нас и в Румъния през тази седмица, за да търсят възможности да преместят бизнеса си в двете държави. Това съобщи вчера информационния ирландски сайт belfasttelegraph.co.uk.

Делегация с представители на ирландските фирми ще проучва възможностите за изграждане на мащабни инфраструктурни, екологични, транспортни проекти, както и да прави инвестиции в телекомуникациите.

Причината ирландските търговци да потърсят възможности за правене на бизнес у нас е свиването на пазара на недвижими имоти в тяхната страна и липсата на поръчки за изграждане на сгради, както и замразяване на производството на строителни материали. Ирландските инвеститори искат да произвеждат и оборудване за промишлеността у нас.

Дружествата ще се опитат да преместят бизнеса си у нас, защото в момента в Източна Европа строителството на жилищни и административни сгради непрекъснато нараства. Експертите от фирмите обясняват, че въпреки икономическата криза в България и Румъния все още има търсенето на имоти и необходимост от изграждане и поддръжка на инфраструктура.

Повечето компании, желаещи да правят бизнес у нас, посещават България и Румъния за първи път, съобщава още информационната агенция.Друг мотив на компаниите да се насочат именно към тези два пазара е това, че предприятията от региона влагат пари от еврофондовете в модернизация на производствата си заради високите изисквания за качество на Европейския съюз, коментира Вики Кел, представител на една от ирландските компании.

По думите й това е изключително добра възможност за реализация и разширяване на бизнеса на ирландските фирми в двете балкански държави. Кел е посочила, че според предварителни данни досега в България са били инвестирани в инфраструктура над 8 млрд. евро от европейските фондове.


novinar.net
Активен

biguto

 • Гост
Всеки, който може, печата пари
« Отговор #68 -: Май 13, 2009, 09:15:10 am »


В момента всички, на които е разрешено, печатат пари, каза главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян, цитиран в "Дневник". На България, за щастие, това не е разрешено. Това според банкера неизбежно ще породи голям инфлационен натиск, но това не е толкова лошо от гледна точка на българския лев, защото той сега е малко надценен и в бъдеще това ще балансира стойността му.
В момента, в който видим, че инфлацията се е задала, можем да кажем, че кризата е свършила, каза още Хампарцумян. Той изнесе лекция на тема "Рационално корпоративно поведение по време на криза" на семинар, организиран от асоциацията "Телекомуникации", съвместно с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Печатането на пари в световен мащаб е за да се противодейства на липсата на ликвидност, обясни банкерът.
Никой не знае колко точно ще продължи кризата, има индикации, че вече е достигнато дъното и занапред ще започне нов период на растеж, но това не е сигурно, каза Хампарцумян. Той смята, че ще бъде много трудно инфлацията да се запази в умерени граници. Когато човек не е сигурен за прихода, започва да реже разхода - това правят и българските фирми в момента, посочи Хампарцумян.
По негово мнение сега има много добра възможност за преструктуриране на бизнеса. България е силно подценявана от чужди финансови анализатори и целта ни сега трябва да бъде да доведем инвеститори, които са съществени, особено на фона на силно песимистичната прогноза за региона, каза Левон Хампарцумян.
/БЛИЦ
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
По-евтини лекарства от 1 юни
« Отговор #69 -: Май 14, 2009, 06:31:07 am »


Цените на лекарствата ще се понижат след 1 юни, когато новият позитивен списък ще влезе в сила и за здравната каса. Това увери здравният министър д-р Евгений Желев и коментира, че да се защити интересът и на пациентите, и на фармацевтичните компании, било “трудно упражнение”, пише "24 часа". Според д-р Желев вече се търси “среден вариант”, при който да не се допусне много лекарства да излязат от списъка, но и цените да паднат. Министърът коментира, че във фармацевтичния бранш няма загуби, а въпросът е колко са печалбите. Никой не бяга от гарантиран пазар за 1 млрд. лв., добави д-р Желев. Той обаче не се ангажира категорично, че бюджетът на касата ще стигне за лекарствата по новия ред. Асоциацията на чуждите фармацевтични производители предупреди, че заради последните промени в механизма за определяне на цените здравната каса ще се раздели с над половината лекарства от досегашния си списък. Това значи, че хиляди пациенти трябва принудително да сменят терапията си. /БГНЕС /

vesti.bg
« Последна редакция: Май 14, 2009, 06:46:45 am от nik_77 »
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Черните прогнози за БГ бюджета вече се сбъдват
« Отговор #70 -: Май 14, 2009, 06:36:37 am »


Песимистичните прогнози за бюджета вече започват да се сбъдват - приходите в хазната падат, излишъкът бързо се топи, пише в-к "Сега". За първите три месеца бюджетът е събрал с 344 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2008 г., което е спад с 5%. Бюджетният излишък също се топи. За първите три месеца той е 514 млн. лв., а по същото време миналата година беше 1.664 млрд. лв. Това сочи доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски, който той днес ще внесе за разглеждане в Министерския съвет. Цифрите показват, че целта от 3% бюджетен излишък със сигурност няма да бъде постигната, а ако нещата продължават така, може и да няма никакъв излишък.Основният проблем идва от най-важния данък в държавата - ДДС. От него са събрани с 245 млн. лв. по-малко. Причината е рязкото свиване на вноса - той е с 35% по-нисък от първите три месеца на м.г., а също и спадащият износ. "По-ниските приходи са и заради драстичното намаление на цените на петрола, металите и други основни суровини на международните пазари в резултат на кризата", отчита Орешарски. В началото на м.г. цените на петрола гонеха рекорди, което беше добре дошло за бюджета. Още в края на април шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов заяви, че оптимистичната прогноза на агенцията е да събере с 1.9 млрд. лв. по-малко от планираното. За да компенсират частично дупката в приходите, данъчните предвиждат извънредни мерки за събиране на просрочени задължения на граждани и фирми, чрез които да набавят около 400 млн. лв. Песимистичните прогнози са, че в приходната част на бюджета ще се очертае огромна празнина в размер между 4 и 6 млрд. лв., което налага спешно съкращаване на разходи. Планираните приходи са около 21 млрд. лв. Постъпленията от акцизи върху горивата също намаляват, става ясно от данните на Орешарски. От януари до март т.г. са събрани 388 млн. лв., което е с 44 млн. лв. по-малко от м.г. Събраните мита също са с 8 млн. лв. по-малко, което се дължи на намалелия внос на автомобили и алуминий. Приходите от данък печалба са паднали сериозно - с 13.5%.Само при данъка върху доходите на физическите лица нещата стоят по-добре - отчита се увеличение с 56 млн. лв. От този налог през първите три месеца са постъпили общо 476 млн. лв.Към социалните фондове, основно НОИ и НЗОК, са постъпили 1.27 млрд. лв., което е с близо 80 млн. лв. повече от м.г. Трябва да се има предвид обаче, че увеличението идва основно от увеличената от 6 на 8% здравна вноска и вдигнатите с около 1/4 осигурителни прагове. Няма как приходите да са добре при положение, че БНБ очаква спад на икономиката до 2%, а бюджетът е планиран на ръст от 4.7%. /БГНЕС /

vesti.bg
« Последна редакция: Май 14, 2009, 06:49:06 am от nik_77 »
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent


Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри заем за България от 200 милиона долара, информира "Дойче Веле" Средствата се отпускат в подкрепа на реформите в социалните сектори, насочени към модернизацията на образователната система, подобряването на финансирането на здравните услуги и създаването на нови, по-добри работни места при едновременно засилване на социалната защита в условията на икономическата криза. Това се посочва в съобщение от представителството на Международната банка за зъстановяване и развитие, популярна като Световната банка. Заемът е трети поред и е последен от поредицата планирани заеми за България за развитие на институционалната реформа в социалните сектори.

vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Губим лев при теглене от банкомат
« Отговор #72 -: Май 16, 2009, 07:13:00 am »


Близо левче вече губим при теглене на пари от банкомат. В новата тарифа на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк е записано, че услугата струва на картодържателите 98 стотинки. Това е цената в случай, че нацелят банкомат, който не е инсталиран от трезора.

За хората, които използват дебитните си карти на устройство, собственост на банката, услугата е безплатна. Новата цена е в сила от началото на месеца, а повишението е с 28 стотинки. За сметка на високата тарифа още преди време банката освободи от такси тегленето на пари от банкомати в чужбина, собственост на УниКредит. Иначе удръжката е фиксирана на 3 лева плюс един процент от дръпнатата сума.

90 стотинки такса начислява и ОББ на притежателите на Visa и Maestro, които ползват чужди банкомати. Картодържателите, които дърпат пари от машини на банката, дължат 20 стотинки на операция. 74 стотинки от парите на картодържателите на Societe Generale Експресбанк „потъват", когато застанат пред чужда машина. Операцията не се таксува при собствените банкомати на банката.

Всички банки имат различни тарифи за теглене на пари, когато се използва техен и чужд банкомат. Причината е, че банките дължат помежду си такси за транзакциите. Затова и всяка банка стимулира чрез тарифите си клиентите да използват именно нейна машина, обясниха от Банка ДСК.


marica.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Бензинът поскъпна, скоро и токът
« Отговор #73 -: Май 16, 2009, 07:18:49 am »
Горивата поскъпнаха вчера, след като “Лукойл България” вдигна цените на едро. Бензинът повишава цената си с 6 ст., а дизелът поскъпва с 4 ст. Преди увеличението най-масовият бензин А-95 струваше 1,85 лв., а дизелът - 1,74 лв. за литър, пише "Труд". От “Лукойл” обясниха повишението с “динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти”. Все пак от компанията реагират с известно закъснение на динамиката. След като във вторник барелът (159 литра) петрол премина 60 долара, през последните дни поевтиня и вчера се търгуваше за около 58 долара. Междувременно от ЧЕЗ съобщиха, че цената на електроенергията ще се повиши, като от компанията отчитат, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да позволи голямо поскъпване. Още в края на февруари т. г. ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН прогнозираха повишение на цените на електроенергията за бита с 10%. От ЧЕЗ съобщиха, също така, че няма да прекратят до 1 юли тримесечното отчитане на тока, въпреки решението на държавната комисия за това. Компанията смятала да върне ежемесечните сметки, само ако има ново решение на регулатора за премахване на тримесечното отчитане. /БГНЕС /

vesti.bg
Активен

nik_77

 • V.I.P.
 • Карма: +673/-55
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Жена
 • :Октомври 06, 2008, 12:55:01 pm
 • Публикации: 4262
 • Торент Клиент: µTorrent
Цените на храните падат кризисно
« Отговор #74 -: Май 17, 2009, 08:51:08 am »


Кризата върши своята работа. Пазарувате малко по-малко и по-обмислено, по-рядко изхвърляте храна от хладилника. Ефектът от това вече се усеща по магазините, пише "Труд". Като начало търговците на едро свалят цените на почти всички основни храни, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за изминалата седмица. Захарта, брашното, олиото, кашкавалът, сиренето, замразеното пиле и зеленчуците са по-евтини не само спрямо предишната седмица, но и спрямо май 2008 г. Това означава, че намалението се дължи не само на обичайните сезонни колебания, а и на свитото потребление, смятат експерти. Само за седмица кравето сирене на едро е поевтиняло с 4% до 3,88 лв./кг с ДДС. Преди година то е струвало 4,16 лв/кг. При кашкавала "Витоша" намалението тези дни е с близо процент до 8,75 лв./кг. По същото време на м.г. той е струвал 8,91 лева. Замразеното пиле на едро вече се предлага по 3,62 лева/кг - с 5 ст. по-евтино от миналата седмица и с 38 ст. под отчетената цена за средата на май 2008 г. Олиото по 1,86 лева/л на едро вече не прави впечатление, макар че преди година то е струвало 3,21 лева. Трайно ниски цени държи и захарта. За седмица цената й е паднала само с 1 ст. до 1,43 лв./кг, а миналата пролет е била по 1,49 лева. Брашното също губи 1 ст. от стойността си и вече е по 0,70 лв./кг, докато преди година е било по 1,07 лв.Независимо от това, потреблението на хляб и хлебни изделия у нас намалява - от 9,2 кг средно на човек през март 2008 г. на 8,9 кг през същия месец на т.г., по данни на статистиката. Рекордьорът по поевтиняване през последната седмица е зелената салата - с 21,% до 0,30 лева с ДДС за бройка.

vesti.bg
Активен