Нека бъда искрен - ходех на кино в буквалния смисъл на думата доста по-често от сега. Още по-искрено ще кажа, че от 10 изгледани филма, да са ми харесали преко сили 2. В началото се заблуждавах от динамични и зарибяващи съспенс трейлъри, които изглежда играеха ролята на внимателно подбрани бутилки с чаши за дегустация от някоя "Винария" ХХХХ г. Сега единственото кино, което посещавам е IMAX, не защото възлагам някакви очаквания за сюжетен смисъл и други характеристики на "стария" тип кино (готов да заложа 80% загуба на време и пари), а на определеното психовъздействие на триизмерния образ като все още нова за мен сетивност. В този ред на мисли, когато някой уреди правен режим на рекламация срещу даден филм с подвеждащ трейлър или друга подвеждаща промоционална форма, тогава ще сваля капа пред гигантите на филмовата индустрия и няма за сетен път да съжалявам, как "индустриалците" затриват поредните ми левчета, които бих могъл да дам за играчка на собственото си бебе или ако съм голям алтруист - за дарение, например.
Тъй като не съм на "6" с английския, предлагам някой да напише до зъбните колеца на антип2п кампанията (от най-добре справящите се с мафиотски роли и партийни клипове - министър Данаилов, та чак до холандците на Брейн) - да се въведе компромисна формула на съществуване на торент тракери с ДВД рипове и MP3-ки, които е известно са с по ниско качество от оригинала, да могат да се заплащат чрез дебитна/кредитна карта на много по-ниска от цената на "продукта" именно с цел латентно включване на елемента на рекламация в целия процес. Всеки знае, че има филми (като Star Wars и Lord of the Rings) никога няма да постигнат същото въздействие върху монитора, както върху големия екран. Дори не толкова пищни визуално продукции като Departed първо съм заглеждал 10-на минути на R5, ако не ме лъже паметта, и съвсем категорично реших - ще го гледам на голям екран. Абсолютно същата логика имам и за MP3-ките. Доста отдавна един сингъл и приложен към него разцицорен клип бяха в състояние да си купя CD. Да, ама и там уловката ми изглежда като в посоченото най-горе съотношение. Напоследък от около 10 трака на разни конвейрни групички и евро-us "певачки" само за около 2 песни си губя времето да ги (пре)слушам. В едно изречение - отдавна съм се отказал системно да купувам "лицензирани" носители, защото полезното (и приятно) за мен съдържание в тях е колкото месото в българските кренвирши (да ма прощават някои производители - може и месо вече да има, но трети непредубедени дегустатори не са ми се похвалили за това).
От филма "Пиратите от силициевата долина" можем да се поучим, как се правят милиарди от софтуерни кражби и сега тези гиганти назидават от амвона на мръсната си съвест и баснословно богатство. Считам филма за прекрасно художествено намигване с кисела усмивка към всички нас. Можем да се доверим на екипа на филма за основната сюжетна достоверност на фабулата. Не съм чул някой от монополистите да е засъдил дори за 1 цент автори(те) на сценария и/или романът, послужил за база на филма. Защото кой знае колко още ще се развони от бърлогите на п2п гробокопачите. Искрено се надявам някой ден точно в този контекст да се сбъдне поговорката "Който гроб копае другиму...?" Да си пожелаем да сме живи и здрави и да дочакаме този момент.