Ще те стрелят и трети път!Софийският районен съд (СРС) пусна от ареста адвокат Николай Велков без мярка за неотклонение. Според съда обвиненията
срещу него за заплаха и измама към Кирил Киров-Японеца се крепят само на думите „Ще те стрелят и трети път”,
отправени към Киров, които обаче не са доказани.
Соченият за мозък на Октопода адвокат Николай Велков излезе от ареста без никаква мярка за неотклонение,
след като късно вечерта в петък Софийският районен съд (СРС) реши, че няма никакви доказателства за обвиненията към него.
Зрелищно арестуваният на 7 декември в центъра на София адвокат бе обвинен в заплаха за живота и измама към
Кирил Киров-Киро Японеца, но се оказа че обвиненията се крепят само на показанията на Японеца.
„Ще те стрелят и трети път”,
казал Велков на Японеца и това е репликата, която е приета за заплаха с убийство. От СРС-тата обаче става ясно, че
адвокатът не е знаел някога да е било стреляно по Киров. Според съда дори и да се установи, че Велков е изрекъл тези думи
към Японеца, не може да се приеме, „че той е възбудил основателен страх”.
Районният съд прецени, че по делото няма доказателства, които да обосноват подозрението, че Велков е извършил
престъпленията, в които е обвинен, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
Въвеждането в заблуда на Японеца, че Велков ще оттегли исканията си към него и ще бъде прекратено делото за нанесен побой,
ако даде 10 000 евро, също не се потвърждават.
Предисторията на ареста на Велков е спречкване между него и Японеца от 21 ноември, когато се засичат в заведение и Японеца
безпричинно го удря и му чупи носа.
След инцидента започва разследване за нанесена средна телесна повреда в Софийската районна прокуратура, по което Киров
вече е и обвинен.
След това обаче Японеца се оплакал, че Велков му искал парите, за да оправят взаимоотношенията си без съд, след като
адвокатът вече бил разбрал, че Киров на свой ред е подал сигнал за заплаха към него.
Така вече се стига до предаването на белязаните пари и задържането на Велков. На заседанието в съда се разбра, че двамата
са говорили няколко пъти по телефона след инцидента, провели и няколко срещи.
От събраните материали обаче се разбира, че Велков никога не е казвал, че производство срещу Киров ще бъде прекратено, ако
той даде 10 000 евро.
Адвокатът дори обяснява, че няма как делото срещу Киров да бъде прекратено, дори и парите да бъдат платени. Той
действително поискал пари, но те били срещу обещание да не предявява и граждански иск срещу Киро Японеца.
„Когато някой пострада той може да се договори с онзи, който му е причинил страдание за обезщетение с ангажимента, че
получавайки това обезщетение, няма да има никакви претенции към него. Ето това се е случило между двамата. След като
непредизвикано е бил ударен и след като Киров е бил притеснен от образуваното срещу него досъдебно производство за
нанесена средна телесна повреда,
той му се е обадил и са започнали разговори да уредят обезщетението помежду си и така са и направили", заяви адвокат
Людмил Рангелов, който защитава Велков.
„Не съм заплашвал лицето Кирил Киров и това става ясно от логиката на обяснението, което дава самия той. Не смятам,
че той е бил уплашен от мен след като самият той твърди, че е осъществил срещи с мен и те винаги са били по негова
инициатива. Аз не съм му звънял по телефона, тъй като не го знам.
От жертва се превърнах в обвиняем", заяви пред съда и Велков.
Решението на районния съд обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата пред Софийския градски съд.
www.bnews.bg