www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 284696 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Donelli

  • V.I.P.
  • Карма: +1090/-57
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: Donelli
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 3.6.12 Firefox 3.6.12
Ах, тези маслини!
« Отговор #225 -: Декември 16, 2010, 08:10:19 pm »
[float=left][/float] [justify]Независимо дали предпочитате зелени или черни, маслините са полезна добавка към всекидневното меню. Може да ги ядете цели, в течна форма (зехтин) и дори да ги пюрирате.

Зехтинът помага за контролиране на нивото на холестерола и на кръвната захар. Той е лесен за храносмилане, тъй като е мононенаситена мазнина.

Поръсете малко зехтин върху филийка пълнозърнест хляб за закуска или върху салатата за обяд.

Зехтинът може да бъде добавян и в пикантни ястия и в киселинни хранителни продукти. Добавяйте маслиновото масло към сосове и салати. Направете смес от зехтин, лук, подправки (риган, мащерка и т.н.) и чесън, за да овкусите различни видове паста.

Мариновайте месата в зехтин, тъй като той придава по-добър вкус на храната. За сотиране или пържене е най-добре да се използва комбинация от студено пресован и обикновен зехтин.

Ароматизирайте маслиновото масло чрез клончета сушени билки. Най-добре се съхранява на тъмно и хладно място в плътно покрити контейнери. Съхраняването на зехтина в хладилника може да го сгъсти.

Яжте маслините във всичките им разновидности (с чушка, с бадеми, с чесън, на туршия)  Въпреки че те могат да бъдат използвани във всичко - от печени ястия до мартини, здравословните плодчета са пълноценни за консумация и самостоятелно.
[/justify]

actualno.com
Активен

Desert Rose

  • V.I.P.
  • Карма: +444/-15
  • Неактивен Неактивен
  • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
  • Публикации: 564
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По-често заболяването се среща през есенно-зимния сезон.
Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви – от тежко изразени до т. нар. "здраво заразоносителство".
Причинител на заболяването е вирус, който се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, мръсни ръце, прибори за хранене и др. Важно е да се знае, че вирусите в околната среда, остават жизнеспособни със седмици и месеци.
Заболяването протича с разнообразна клинична картина. При типичните случаи се разграничават три стадия: начален, най-заразителен и иктеричен-възстановителен.
Първите болестни прояви са нехарактерни. Най-често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост "под лъжичката" и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.
При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се потърси лекарски съвет за уточняване на причината.
Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва да постъпи в болница за лечение и изолация. Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни, като личните лекари извършват необходимите изследвания през този период. В дома на заболелия се извършва дезинфекция.
Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини - изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин. Избърсването на пода трябва да бъде извършено с дезинфекционен препарат - 3% разтвор на Тризон.
Поради факта, че заболяването се разпространява по контактно-битов път и е известно като „болест на мръсните ръце", измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване.
Профилактиката от Вирусен хепатит А не се различава от профилактиката на чревните инфекции, поради което, с цел ограничаване разпространението на заболяването е необходимо да се направи следното:

1. Спазване на стриктна хигиена при ползване на тоалетна и приготвяне на храна.

2. При всяко неразположение с посочените по-горе симптоми, особено сред контактните да се търси консултация със съответния личен лекар.

3. Собствениците на обекти за обществено хранене и производство и търговия с храни да провеждат допълнителен инструктаж на всички служители за стриктно спазване на необходимите дезинфекционни и хигиенни мерки.

4. Директорите на всички детски, учебни и социални заведения стриктно да спазват всички дадени указания и препоръки.

5. Родителите, своевременно да уведомяват детските и учебни заведения при заболяване на детето от вирусен хепатит тип А, с цел ранно откриване и проследяване на контактните и предприемане на съответните мерки.
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Chrome 5.0.356.2 Chrome 5.0.356.2
Хепатит А - как да се предпазим, симптоми и лечение
« Отговор #227 -: Октомври 04, 2011, 09:26:39 am »


Известен като „болестта на мръсните ръце“, хепатит A е много често срещано заболяване, особено в последните години, което засяга всякакви възрастови групи.

Сред най-застрашените, за съжаление, попадат най-малките – децата. Това се дължи най-вече заради все още не добре изградените им хигиенни навици.

Заразяването с хепатит A може да се случи по два начина – прием на заразени храни и течности, както и полов контакт със заразен човек.

Симптомите на хепатита, за които трябва да следите внимателно са следните:

- жълтеница;
- уморен вид;
- внезапна загуба на апетит;
- тъмна урина или промяна в цвета на изпражненията;
- загуба на тегло;
- гадене;
- треска;
- стомашна болка;
- неспокойство.


За да се предпазим от неприятното заболяване е необходимо да спазваме добра хигиена, често миене на ръцете със сапун и топла вода; задължително миене на ръцете след ходене до тоалетна; използване на индивидуални кърпи за лице и ръце; внимателно измиване на плодове, зеленчуци, хранителни продукти.
Възстановяването от болестта може да бъде продължително и тъй като хепатит A е вирусно заболяване, не се влияе от прилагане на антибиотици. Лечението на болестта се осигурява от добър хранителен режим, включително голям прием на течности, за да се избегне дехидратацията.



www.az-jenata.bg
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Chrome 5.0.356.2 Chrome 5.0.356.2
Най-вредните храни
« Отговор #228 -: Октомври 08, 2011, 10:21:43 pm »
Един от най-сериозните проблеми, които срещаме в ежедневието е неправилното хранене и последиците от него. Нездравословното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт.

Списък с 10-те най-вредни храни за организма:


1. Дъвчащи бонбони - всички видове.


2. Чипс (всички видове - както царевичните, така и картофените) – те са вредни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове.


3. Сладки газирани напитки - смес от захар, химия и газове. Те способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма и са особено вредни с голямото си съдържание за захар.


4. Шоколадовите вафли, сладки и бисквити - твърде много калории и химия има в тях.


5. Кренвирши и салами - никога не можем да бъдем сигурни от какво са направени.


6. Мазно месо - ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечно-съдови заболявания.


7. Майонеза - много калоричен продукт, който съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Към вредните продукти от този тип могат да се добавят кетчупът и различните сосове, които освен оцветители и заместители на вкусовете съдържат и генно-модифицирани продукти.


8. Макаронени изделия за бързо приготвяне - те са чиста химия и доказано нанася вреди на организма.


9. Сол - повишава кръвното, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини.


10. Твърд алкохол - дори в малки количества пречи на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това той съдържа и изключително много калории.



www.zdrave.log.bg
Активен

vokla

  • SuperUser
  • Карма: +8/-5
  • Неактивен Неактивен
  • :Май 13, 2007, 07:24:26 pm
  • Публикации: 92
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.23 Firefox 3.6.23
Re:Полезно и здравословно
« Отговор #229 -: Октомври 09, 2011, 09:02:09 am »
Към списъка може да бъдат добавени поне още толкова храни.Като разбира се списъка с това количество не свършва.
Така на пример :майонезата,която даже на някой реклами я дават,
че е много полезна и имала витамини.Което е разбира се пълна глупост.
Кетчупи и лютеници,които също нямат в тях нормални естествени съставки.Да не говорим и за по- голяма част от вината,който са съставени от почти цялата таблица на Менделеев.
В последно време.Същото се отнася и до бутилираната бира.Вредното е не самото пиене на бирата,а химикалите (консерванти,аромуатизатори ,овкусители и др.За това е най добре по възможност да консумирате наливна бира,която няма толкова консерванти и е с трайност само около седмица.
също много опасни и вредни станаха шприцованите меса(пилета и меса)
като в тях поставят химикали,които увеличават теглото им да 40%.Едно е че такива химикали като например поли фосфат е вреден за организма.И отделно е че от 1 кг закупено месо,след преработка неговия грамаж значително ще се намали.А да не говорим за така наречените млечни заместители в :сирене, кисело и прясно мляко. Които вместо натуралните съставка естественото мляко.Поставят различни по- съдържания растителни масла.Някой от тях се усвояват от организма,а други просто се изхвърлят от него, без да бутат усвоявани.А са включени там за да предадат на артикула определена структура и само толкова...
А да не говорим и за другите  не хранителни вредни стоки,които са потенциална опасност за нас.Но това е вече друга тема.
Активен