www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 284686 пъти)

0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

f.u.l.l.m.o.o.n

  • www.p2pbg.com
  • V.I.P.
  • Карма: +1051/-82
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 15, 2009, 01:43:23 pm
  • Публикации: 594
  • Торент Клиент:
  • OS:
  • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
  • Browser:
  • Firefox 3.0.10 Firefox 3.0.10
Студът има и лечебни свойства
« Отговор #195 -: Декември 16, 2009, 11:23:56 pm »
   Студът има и лечебни свойства


[float=left][/float]
[justify]Лекари установиха, че студът може да има целебни свойства. Редица експерименти, проведени от експерти в различни точки на Европа и света, показват, че студът може лесно и бързо да излекува болки в ставите и артрит. Тези свойства на ниските температури били установени съвсем случайно, но предизвикали серия проучвания.

Оказва се, че студена терапия може да ви избави от болки в ставите не само бързо, но и за продължителен период от време. Специалистите все пак отчитат, че въздействието на студа е строго индивидуално и зависи от някои странични фактори.Например японски учени обясняват, че в практиката си са имали случаи, при които след пребиваване на студ, пациентите им се избавяли от артрита за няколко години напред.В последно време студът се прилага във все по-разнообразни сфери от медицината и козметологията.С негова помощ се лекуват още радикулит, псориазис и някои видове алергии. Освен това може да се използва и за профилактика срещу настинки.
                                                                                                                                      Източник: stars.bg[/justify]
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Преяждаме заради хормона на глада
« Отговор #196 -: Януари 02, 2010, 01:02:01 pm »
[float=left][/float] [justify]Хормони на глада като грелин карат хората да преяждат, въпреки че са сити, откриха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф". Тялото произвежда хормони на глада като грелин, когато има нужда от храна след гладуване. Тези хормони обаче водят и до ненужно преяждане със сладки и мазни храни, които създават чувство на удовлетворение.

Екипът на д-р Джефри Зигман от Югозападния медицински център в Далас, Тексас, установи защо яденето около Нова година често се превръща в оргия на тъпчене с вкусотии. През новогодишната нощ мнозина от нас успяват да намерят място за висококалоричен десерт въпреки че са се натъпкали до пръсване.Обяснението е, че грелин влияе на мозъка като прави някои храни по-привлекателни и мозъкът просто ни принуждава да се тъпчем. Учените изследвали ролята на хормона върху мишки, които са били обилно нахранени. Ситите гризачи, инжектирани с грелин, проявили силно предпочитание към празна стая, в която преди са намирали храна с високо съдържание на мазнини. Животните я предпочитали пред помещението, което свързвали с получаването на стандартни нискокалорични порции.Поведението на мишките в този експеримент е сходно със стремежа към получаване на удоволствие или възнаграждение, наблюдаван в други опити върху животни, когато е било изследвано пристрастяването към кокаин или алкохол, казват учените.
[/justify]


www.chudesa.net
Активен

Donelli

  • V.I.P.
  • Карма: +1090/-57
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: Donelli
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
Бирата – полезна или… ДА!
« Отговор #197 -: Януари 07, 2010, 11:43:15 pm »
[float=left]
Наздраве[/float] [justify]Всеки от нас знае, че бирата е слабоалкохолна напитка, приготвяна обикновено от вода, малцов ечемик, хмел и ферментационна мая. Често се добавят други аромати или подсладители за подобряване на вкуса й. Но малцина от вас вероятно са наясно, че тя е не само вкусна, но и полезна! И това е доказано от специалистите. Още професор Кох (откривател на причинителя на холерата) споделя пред свои колеги своята хипотеза, че бирата лекува холерата. Бирата има славата на напитка от която се пълнее, но дали тази „слава” е заслужена? В един литър тъмна бира се съдържат 450 калории (в светлата дори още по-малко), докато в същото количество сок от ябълки те са 500, а във виното 770. Установено е че бирата не допринася за „биреното” коремче. То се получава от преяждане, а не от консумацията на бира. В бирата се съдържат множество полезни вещества като магнезий, калий, фосфор, желязо, витамин B и H, аминокиселини и други. Благодарение на тях бирата е подходяща за анемични и възстановяващи се след боледуване хора.

Установено е, че заради ниското съдържание на калций и съдържанието на магнезий, бирата предпазва и от жлъчка и камъни в бъбреците. Смята се, макар и не научно доказано до момента, че помага и срещу остеопороза и Паркинсонова болест. Консумирането на бира предпазва организма от натрупването на отрови и радиация. Отровните вещества биват по-лесно изхвърляни от тялото. Бирата пречиства организма от канцерогенни вещества, като по този начин намалява риска от ракови заболявания. Бирата не съдържа холестерол и има ниско съдържание на захари. Освен това ечемикът, от който се приготвя, е богат на лесно усвояеми от организма фибри, които подобряват нормалната функция на червата. Бирата съдържа вещества, които стимулират имунната система и хормона на щастието. Някои активни вещества от хмела в бирата имат успокояващо, обезболяващо и сънотворно действие. В скандинавските страни дори тя е официално разрешен антидепресант. Установено е, че хора, които пият бира са по-позитивни и по-жизнени от въздържателите. И не забравяйте, че бирата е полезна, но когато се консумира с мярка. Алкохолът, който се съдържа в нея, при консумация в големи количества, може да доведе до нежелани последици.
[/justify]

mr-bg.com
Активен

Donelli

  • V.I.P.
  • Карма: +1090/-57
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: Donelli
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
Киселото мляко се бори с настинките
« Отговор #198 -: Януари 10, 2010, 03:21:01 pm »
[float=left][/float] [justify]Консумиращите млечни напитки боледуват по-рядко.
До този извод са стигнали група шведски учени. Те изследвали работници, като в продължение на 80 дни им давали напитка от кисело мляко. Учените установили, че онези, които консумирали  напитката, излизали в отпуск по болест с 33% по-рядко от онези, които не пиели млечни продукти.

Всяка зима човек търси най-подходящите средства за предпазване от вирусите и настинките. Ваксините, хомеопатичните лекарства и допълнителните витамини са чудесно решение, но се оказва, че има и още едно – киселото мляко и айрянът.

Пробиотиците са полезни бактерии, които виреят в някои храни и в собствената ни храносмилателна система. Освен всичките им полезни качества върху човешкия организам, те стимулират по естествен начин защитните сили на организма. Действието им е основно в чревната микрофлора.

Смята се също, че пробиотиците влияят и на части от имунната система, но все още лекарите не са открили изцяло влиянието им върху организма. Друго изследване, проведено сред 360 души на възраст над 60 години, показва, че пробиотиците намаляват продължителността на зимните болести с 20%.

Изключително добре влияят и на проблеми със стомаха, като в случай на стомашно разстройство те са незаменимо средство за справяне с проблема.

Набавянето на пробиотици в организма е съвсем лесно – трябва да консумирате по едно натурално кисело мляко на ден. Освен тази полезна съставка, то ще даде на организма и необходимото количество калций.
[/justify]

novator.biz
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.7 Firefox 3.5.7
Мнозина не отслабват въпреки диетите
« Отговор #199 -: Януари 21, 2010, 11:30:26 am »
[float=right][/float] [justify]Съществуват две основни категории хора, които търпят неуспех в опитите да отслабнат. Първата е от такива, които отслабват, но скоро си връщат първоначалното тегло. Вторите се подлагат на всякакви ограничения в храненето, но въпреки това не могат да намалят теглото си. Те са лишени дори от временната възможност да се видят по-стройни.

Именно на тях е посветен специален брой на италианското списание OK Salute. В една от публикуваните статии авторът на популярната книга за средиземноморската диета Андреа Гизели (Andrea Giselli) обяснява защо тези хора не отслабват, въпреки че ядат “като птички” и какво да направят, за да променят нещата.

Авторът предлага и своеобразна игра със снимки. Фотографиите на хора с наднормено тегло се обработват с помощта на компютърна програма. Показват се фотографиите на хора, които не са в състояние да отслабнат, въпреки че по техните собствени думи са опитвали всичко. И противоположни примери: Рене Зелуегер по времето, когато е ядяла огромни количества сладолед и пържени картофки, защото според сценария на филмите за Бриджит Джоунс е трябвало да бъде дебеланка. Авторът на статията подчертава, че отказвайки се от картофите и намалявайки порциите, в последствие тя е отслабнала “за един миг”.

Защо на нея и се отдава това, а на други не?
Това не е риторичен въпрос. Андреа Страта (Andrea Stratta), доцент по въпросите на лечебното хранене от Университета в Парма (Universita Di Parma) анализира причините за неудачните опити за отслабване. Според нея грешката е една и съща - хората ядат малко, но неправилно.

Като следствие провалът в борбата с излишното тегло се отразява негативно както на психичното състояние, така и на желанието да се продължат опитите за отслабване.

Основният проблем е в това, че вниманието се концентрира върху храненето, а не върху физическите упражнения. Всеки човек трябва да отчита не само колко е изял, но и колко е изразходвал. Специалистите също трябва да предписват режим на двигателна активност с такава точност, с каквато предписват режима на хранене, съветва Андреа Страта.

Тя подчертава също, че за съставянето на програма за отслабване трябва да се прилага индивидуален подход, защото съществуват безброй погрешни и неприемливи диети. Според нея към тях се отнасят и някои от най-популярните в момента - диетата на Аткинс, разделното хранене, а също диетите с грейпфрут и супи. Лозунгът на всички тези диети е “Яж без ограничения!”

Средиземноморската диета не е причислена към погрешните, защото “Тя не значи само макарони, а включва употребата на голямо количество зеленчуци, умерено количество плодове и е насочена към намаляване на употребяваните мазнини и въглехидрати”.
[/justify]


Активен

Donelli

  • V.I.P.
  • Карма: +1090/-57
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: Donelli
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
Нектарът на безсмъртието
« Отговор #200 -: Януари 24, 2010, 11:22:27 am »
[float=left][/float] [justify]Древните гърци го почитали изключително високо, защото според митологията им той правел боговете безсмъртни. Медът е това чудодейно средство, което има не само хубав вкус, но и редица удивителни медицински свойства.

Още древният лекар Хипократ познавал полезните свойства на меда, например способността му да сваля температура или да помага за зарастването на рани по кожата. От физикохимическа гледна точка медът се състои до 80% от захар, сред които фруктоза и захароза, и около 20% вода. Откъде тогава идват лечебните му свойства?

Чудотворният

Че медът лекува рани, е научно доказано. Биохимични изследвания показват, че близо 60 вида бактерии, сред които и някои крайно опасни като стафилококус ауреус, могат да бъдат победени от меда. Бактерии, които са резистентни на антибиотици, се унищожават чрез компреси с мед. В многобройни клиники, например, правят превръзки с мед на пациенти с декубитус - рани, получени от залежаване.

Учените предполагат, че антимикробното действие на меда се дължи на ензимите, произвеждани от пчелите. Това положително негово свойство остава запазено обаче само, ако медът не се подлага на топлинна обработка. Високото съдържание на захар в меда води до това, че той извлича от бактериите жизнено-важната за тяхното съществуване вода. Друга важна съставка е водородният пероксид, който има смъртоносно въздействие над микроорганизмите.

С мед срещу рака?

Познати са лечебните свойства на меда при простудни заболявания и стомашно-чревни оплаквания. Съчетанието от мляко и мед е препоръчително при болки в гърлото. Наличието на флавоноиди в меда пък помага в борбата срещу вируси. В наши дни правят дори изследвания, за да се докаже анти-раковото въздействие на меда. Ацетилхолинът е друга полезна съставка на пчелния мед, която оказва положително въздействие при ритъмни нарушения на сърцето, при стесняване на кръвоносните съдове и високо кръвно налягане. Не бива обаче медът да се загрява над 40 градуса, защото тогава губи лечебните си свойства.
[/justify]

hapcheto.com
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.7 Firefox 3.5.7
Най-горчивите храни често са най-полезни
« Отговор #201 -: Февруари 13, 2010, 08:53:56 am »
[float=left][/float] [justify]Вкусотерапията е възникнала на основата на Аюрведа и се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека. Разположени на езика, те са свързани с всички система на организма и затова въздействието на една или друга част от езика лекува съответните органи, твърди традционната индийска медицина. Например за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето - неговият връх. Различните вкусове (сладък, горчив, солен или кисел) могат да оказват определено въздействие и върху различните органи.

Вкусотерапията в домашни условия много малко се различава от обикновената кулинария. Единственото условие е да изберете един вкус.

Тук ви предлагаме кратък обзор на осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти:

1. Ряпата – общоукрепващо средство

Тs все още не е оценена напълно. Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.

Противопоказания: заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, наскоро прекаран инфаркт.

2. Хрянът – убива вредните бактерии, премахва възпалението

Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Ежедневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките, смята Аюрведа.

След промишлената обработка на хряна в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата, подправени с лъжица растителна мазнина.

Противопоказания: същите като при ряпата.

3. Горчицата – лекува нервите

Подходяща е при заболявания на нервната система – от нервна възбуда и неврит на седалищния нерв до истерия.

Противопоказания: същите като при ряпата и хряна.

4. Грейпфрутът - за стройна фигура

Той съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път, подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Освен това нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията, премахва умората.

Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. От полза са и неговите семена – те имат бактерицидни свойства.

Противопоказания: не са открити, но е доказано, че сокът от грейпфрут е способен да засилва токсичността на лекарствата.

5. Кафето – за профилактика на диабет

Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб.

Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат също полезни въглехидрати, мазнини, жизнено важни минерали и микроелементи.

Противопоказания: заболявания на сърдечно-съдовата система.

6. Чаят - за здрави кости

Той отлично помага в борбата с остеопорозата и другите заболявания на костите. Това се дължи на ефекта на полифенолите (вещества 25 пъти по-ефективни от витамин С), които предпазват генетичният материал на клетките от увреждане.

Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, укрепва имунитета, лекува някои видове алергии и намалява риска от ракови заболявания. Добавянето на мляко в чая прави напитката отлично средство за камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Противопоказания: изострена язва на стомаха и заболявания на бъбреците, безсъние, глаукома.

7. Бирата – за запазване на зрението

Според американски и канадски учени, публикували част от свое изследване в списание Prevention, съдържащите се в бирата антиоксиданти предпазват зрението от възникването на катаракта.

Бирата регулира дишането и кръвообращението, влияе положително на храносмилането и разтваря камъни в бъбреците. В скандинавските страни бирата официално е призната за антидепресант. Най-полезни са тъмните видове бира.

Противопоказания: няма явни, като всичко зависи от изпитото количество. Учените препоръчват ежедневно да не се употребява повече от половин литър.

8. Натуралният шоколад – за укрепване на съдовете и предпазване от сърдечни заболявания

В декемврийския брой на американското списание The Heart швейцарски учени правят извода, че 60 г шоколад възпрепятстват свиването на артериите, подобряват циркулацията на кръвта и намаляват вероятността от образуването на тромби.

Освен това кофеинът и теоброминът, съдържащи се с горчивото лакомство, стимулират работоспособността и творческата активност на човека, помагат при повишено натоварване.

Млечният шоколад не притежава тези свойства поради съдържанието на млечна киселина, която неутрализира действието на антиоксидантите – флавоноиди.

Противопоказания: не са открити.
[/justify]


www.actualno.com
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.7 Firefox 3.5.7
4 парадокса на вкуса
« Отговор #202 -: Февруари 14, 2010, 03:43:54 pm »
[float=left][/float] [justify]Ние често сме загрижени за своя слух или зрение, но почти не се замисляме за вкуса си. А той е не по-малко важен показател за нашето здраве.

Хората с развит вкус получават от живота повече емоции, техният сензорен "багаж" е по-богат, а това влияе положително на тяхното настроение и по този начин - на цялостното им психично състояние. Те са с намален риск от депресия и други здравословни проблеми. Днес никой не се съмнява в това, че психичното здраве влияе на соматичното.
Така че да се развива вкусът и да се получават нови вкусови усещания не е "екстра", а грижа за здравето.

Предлагаме ви няколко може би малко известни факта за вкусовите възприятия на човека:

1. Основната информация за храната се възприемаме не чрез органите на вкуса

Езикът е способен да определя само четири най-общи оттенъка на храната: солен, кисел, горчив и сладък. По-подробни сведения за това, което ядем, ние получаваме от други органи.

80% от възприемането на храната зависи от обонянието. Не толкова значителна, но все пак забележима е и ролята на зрението. Слухът също има принос за това: морковите, сочните стъбла на целината и чипсът изглеждат толкова хрупкави, че това определя похапването им като истинско удоволствие. С помощта на осезанието ние определяме не само от какво се състои храната, дали тя е твърда или мека, но и получаваме чувствена наслада от процеса на храненето.

Любопитно е, че най-новите изследвания доказват роля и на един съвсем външен фактор - цената. Оказва се, че по-високата цена на продукта също придава допълнителен, "скъп" вкус.

По същата логика яденето, приготвено от близък и обичан човек, ни е много по-вкусно, отколкото може би е в действителност.

2. Загубата на вкуса може да се поправи чрез някои продукти.

Например, ако сте забелязали, че все по-лошо разграничавате различните вкусове, може би страдате от недостиг на цинк - той влияе на работата на сетивните органи. Недостигът му се проявява най-често под формата на силна умора , чести простуди, влошена способност за концентриране и намаляване на половото влечение.

Този недостиг може да се възстанови най-лесно с помощта на червеното месо и като се намали алкохола. Цинк съдържат също черният дроб, скаридите, бобовите растения, ядките, тиквените семена, бананите, гроздето, портокалите, крушите, доматите, лукът и гъбите, но повече от всички други - стридите.

3. За да станеш истински любител на вкусната храна, не е задължително да се родиш такъв.

Правилният вкус може да се възпита. Той се поддава на развитие не по-лошо отколкото например слухът. Особено ако това стане в ранното детство. Не напразно французите, считани за законодатели на висшата гастрономия, редовно провеждат в страна си “Седмицата на вкуса”, като през тези дни 550 ресторанта предлагат меню на по-ниски цени – специално за студенти и ученици.

Също във Франция през последната седмица от ноември има празник на подправките, а в третата събота от всеки месец месеца французите имат традиция да обядват с кестени и гъби.

В Тайланд пък се провеждат дни на ананаса, в Китай – празник на портокалите, в Япония честват боба, ориза и гъбите. В Швейцария има празник на киселото зеле, в Чехия - на печената гъска и пушените наденички, в Мексико – на репичките и кактуса, а в Украйна – на сланината.

4. По вкусовите пристрастия може да се определи характера на човека.

Нещо повече - вкусът може да управлява нашето поведение.
Според някои психолози например най-надеждните хора са любителите на сирената. Те са алтруисти и доста отстъпчиви. Прилежните и търпеливите пък избират саламите, а хората, които предпочитат вкуса на суровите зеленчуци, предпочитат да заобикалят трудностите, отколкото да се изправят срещу тях.

Има схващания още че сокът от прясно зеле повишава решителността, тъй като придава допълнителна енергия.

Пикантната храна според някои традиционни схващания е показателна за страстните натури, а киселата – за озлобените.

Пак според някои психологически наблюдения, романтично настроените и хазартните натури предпочитат пушените и морските продукти, а любителите на зеленчуци са по-често искрени и чувствителни.

Независимо дали в това има голяма доза истина, очевидно е, че между вкуса на човека и неговия темперамент все пак съществува връзка.

Известно е също, че вкусът на храната създава у човек определена нагласа. Заради това традицията смята розовото сладко, корените от целината, шоколадът и други храни за афродизиаци, а други като цвеклото и млякото за способни да ни успокоят и да подобрят настроението ни.
[/justify]


www.lifestyle.bg
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6 Firefox 3.6
3 начина да пазим психиката си
« Отговор #203 -: Февруари 27, 2010, 06:46:11 pm »
[float=right][/float] [justify]Оскърбителните думи могат да причинят не по-малка болка от физическите травми, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Те са провели изследване, в хода на което участниците е трябвало да посочат кога през последните 5 г. са изпитвали силна физическа болка и кога са страдали от т.нар. социална болка, предизвикана от оскърбление, лъжа или чувство за изоставеност.

Анкетираните е трябвало още да сравнят болката, която са почувствали в резултат на емоционална криза, с тази, която изпитват в момента.

Резултатите показват, че спомените, предизвикани от болката заради неприятно събитие, остават в съзнанието значително по-дълго отколкото физическите болки.

Статия на американски и австралийски учени, публикувана в новия брой на списанието Psychological Science, се опитва да отговори на въпроса защо хората помнят нанесените им психологически травми толкова дълго.

По мнението на учените двата типа болки имат различни функции. Докато физическата болка "учи" човека да не повтаря действието, което може да нанесе вреда на здравето му, социалната му дава възможност по-добре да се ориентира във взаимоотношенията си с хората.

Последствията от преживяната емоционална травма са по-трайни и могат да станат причина за сериозни психични проблеми и дори за депресия. За да не се случи това, психолозите съветват да се научим да реагираме по-спокойно на оскърбленията и да се научим да си организираме т.нар. разтоварващи дни.

Специалистите съветват при критична емоционална ситуация да не се реагира веднага - дори няколко секунди пауза след получено оскърбление са достатъчни, за да се реагира по-адекватно спрямо този, който ни обижда. По този начин той/тя няма да могат да постигнат основното, към което се стремят - да ни извадят извън релси.

Още по-ефективен начин да овладеем емоциите си е да променим отношението си към тях, като се научим да отделяме външните обстоятелства от собствения ни вътрешен свят. Когато напрежението между хоратанараства, опитайте се да поемете въздух с пълни гърди, да преброите до десет и да изградите невидима, но осезаема стена между себе си и другия човек.

Да се "изпуска парата" помагат както психологическите тренинги, така и физическите упражнения. Психолозите често прилагат например т.нар. противоборство на "горещия и студения стол" - особено подходящ за скаралите се съпрузи или постоянни партньори. Единият сяда на стол, а другият в продължение на няколко минути му говори, след което местата се сменят. Този метод има за цел не само да се освободят емоциите, но и да се изясни истинската причина за напрежението в отношенията.

Да победим негативните емоции и спомени помагат и физическите упражнения - бягането, "боят" по боксова круша, вдигането на тежести.
[/justify]


www.lifestyle.bg
Активен

Desert Rose

  • V.I.P.
  • Карма: +444/-15
  • Неактивен Неактивен
  • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
  • Публикации: 564
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Няколко мита за здравословния начин на живот
« Отговор #204 -: Март 01, 2010, 11:41:17 am »

[float=left][/float]Воденето на изключително здравословен начин на живот днес става все по-популярно - младите жени пият зелен чай, деловите мъже започват деня с диетична закуска (и пушат леки цигари), дори лягат да спят на “гладен корем”, а на сутринта всички са на фитнес.

Защо? Защото всички правят това!?. Да, съветите за здравословен начин на живот са едва ли не във всяко списание.
Но се оказва, че някои препоръки просто са митове.

1. Храната

От захарта се пълнее, а от заместителите на захарта – не.
Заместителите на захарта (ксилит, цикламат, захарин) също съдържат калории. Те повишават апетита и тяхната употреба в голямо количество може да предизвика стомашно разстройство. Ако не сте диабетик, за който изборът между захарта и заместителите е буквално въпрос на живот и смърт, по-добре не се увличайте по подсладителите.

“Живият” йогурт е най-полезен.

За “жив” може да се смята само този йогурт, който не е пастьоризиран (т.е. той е без термична обработка) и може да се съхранява при ниска температура не повече от седмица (само по този начин бактериите действително остават живи). Киселото мляко, което стои по цели седмици на рафтовете в супермаркетите, не може да бъде “живо”.

Вредно е да се яде през нощта.

Кога всъщност настъпва за вас нощта? Вредно е да се яде два часа преди сън, защото в противен случай храната не може да се преработи. А ако сте сова? Вечеряте в полунощ и лягате да спите в 2,30. Принципът е спазен и няма да се измъчвате от глад. Във всички случаи не е препоръчително вечерята да се състои от свинска пържола с пържени картофи – консумирана дори 4 часа преди лягане тя ще възпрепятства добрия сън и на сутринта главоболието ви е гарантирано.

Здравословната храна е много скъпа, защото се приготвя по специални рецепти.

В това се опитват да ни убедят производителите на нискокалорични мюсли, соеви хлебчета, протеинови коктейли и т.н. Стойността на изходните продукти (зърна, мед и други) е много ниска, а висока цена ние заплащаме, защото много по-лесно е да отворим готовия продукт, а не сами да отглеждаме овес, да мелим орехи и три пъти да прекарваме през месомелачката зеленчуковото пюре. Плащаме не за полезността, а за икономисаното време.

2. Спортът

Спортът е здраве, колкото повече са тренировките, толкова по-добре.
Заниманията повече от два часа дневно обаче могат да износят ставите, да повредят мускулите, да предизвикат сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми, да нарушат менструалния цикъл.

Утрото трябва да започва с гимнастика.

Какво се очаква от сутрешните упражнения? Подобряване на физическата форма, укрепване на мускулите, зареждане с бодрост за целия ден. Мозъкът се нуждае от повече време за събуждане, отколкото тялото. По-добре започнете деня с водни процедури и след като се разсъните добре - преминете към упражненията.

Бягането на чист въздух укрепва здравето.

Къде ще намерите този чист въздух, ако бягате покрай оживен и шумен булевард? Вие дишате с пълна гръд и вашите бели дробове работят – те поглъщат всички изгорели газове. Дори запалените по джогинга американци вече охладняха към този начин за спортуване. Оказа се, че той натоварва много силно ставите, но твърде малко мускулите. Ако сте намерили място с чист въздух, по-добре е да вървите бързо или просто бързо да бягате.

3. Всичко останало

Цигарите light не са толкова вредни

Те наистина съдържат по-малко количество смоли и никотин, но нали на заклетия пушач му е необходима определена дози никотин. Той ще изпуши не три “нормални”, а 5 “леки” цигари и ще “дърпа” по-дълбоко за да “почувства”. По-малко вредни цигари просто не съществуват!

Стресът – това са негативните преживявания.

Т.е. новината за смъртта на чичо ви от Америка ще съкрати живота ви, а неговите милиони, които са ви завещани – ще ви го удължи?! Едва ли! В действителност силните положителни преживявания могат да разтърсят организма така, както и отрицателните и могат да доведат точно толкова до инфаркт. Не напразно йогите съветват да не се поддаваме на емоциите, каквито и да са те, и да се отнасяме към всичко философски.

Здравословният начин на живот гарантира дълголетие.

От части да. Но не трябва да забравяме инфекциите, собствената генетика, наследена от родителите. Здравословният начин на живот не е самоцел, той по-скоро подобрява качеството на живота, а не го удължава.

zdrave.bg
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Червено вино срещу затлъстяване
« Отговор #205 -: Март 06, 2010, 10:32:26 am »
[float=right][/float] [justify]Освен многобройните положителни качества, които притежава, червеното вино може да ви помогне да не наддавате на килограми, посочва изданието EmaxHealth, цитирано от БГНЕС.

Това твърди Ричард Бакстър, автор на книга за ползите от ликьора. Авторът основава твърденията си на много изследвания, разкриващи ролята на ресвератрол - антиоксидант, който се намира в изобилие в червеното вино и спира развитието на раковите клетки.

Освен другите полезни свойства, които притежава, този антиоксидант пречи на натрупването на килограми, подпомага метаболизма, уравновесява нивото на кръвната захар, намалява инфекциите, холестерола и риска от рак.

Изследване от 2008 г. в Германия показва, че ресвератролът пречи на образуването на мазни клетки и натрупването на мазнини. Дори ако виното не е бедно на калории, то не съдържа калориите, които се съдържат в захарта на останалите напитки, често комбинирани. При ежедневна консумация, в умерени количества, червеното вино премахва последиците от тежките трапези и поддържа нивото на кръвната захар. По-старото червено вино е и още по-здравословно, посочва авторът.
[/justify]


www.zdrave.log.bg
Активен

Desert Rose

  • V.I.P.
  • Карма: +444/-15
  • Неактивен Неактивен
  • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
  • Публикации: 564
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Ябълките и ядките усилват имунитета
« Отговор #206 -: Март 08, 2010, 04:14:20 pm »
Консумацията на една ябълка дневно на практика държи лекаря далеч от дома, като намалява възпаленията, които са причинени от заболявания, свързани със затлъстяването, заявиха американски учени, цитирани от ЮПИ и БТА.

Проф. Грегъри Фройнд от университета на Илинойс увери, че разтворими фибри в ябълките, ядките и овеса намаляват възпаленията и усилват имунната система.

Разтворимите фибри променят имунните клетки - те придобиват противовъзпалителна роля и допринасят за по-бързото възстановяване от инфекция.

Разтворимите фибри увеличават производството на противовъзпалителния протеин интерлевкин 4, поясни проф. Фройнд.

В рамките на изследването лабораторни мишки били подложени на хранителен режим, беден на мазнини. Консумираните от гризачите храни съдържали разтворими или неразтвороми фибри. 6 седмици по-късно мишките имали различна имунна реакция, когато учените ги накарали да се разболеят, като вкарали в организма им веществото липополизахарид.

Два часа след инжектирането на веществото гризачите, които консумирали разтворими фибри, били два пъти по-слабо засегнати от заболяването и се възстановили два пъти по-бързо.

Резултатите от изследването са публикувани в Brain, Behavior and Immunity.
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6 Firefox 3.6
Полезните витамини за здрава и красива кожа
« Отговор #207 -: Март 09, 2010, 08:57:24 am »
[justify]Витамините защитават кожата и лицето от свободните радикали, които се образуват под въздействието на външни фактори – ултравиолетови лъчи, прах или замърсен въздух. Те подмладяват кожата и спомагат за набавянето на нужните вещества.

Кои витамини най-много помагат на кожата ни, за да бъде здрава и свежа, изброява health.bg:

Витамин А: Предотвратява образуването на бръчки, укрепва защитните функции на кожата, прави я по-еластична, подобрява обмяната на веществата в клетките, помага за растежа на косата и ноктите, регулира дейността на мастните и потните жлези. При недостиг на витамин А кожата става суха, лющи се и се напуква. Витамин А влиза в състава на средства за уморена кожа.

[float=left][/float] Витамини от група В: Помагат срещу кожни заболявания, участват в обмяната на веществата, в пигментацията и растежа на косата, във функционирането на мастните жлези. Недостигът на витамини от група В е свързан с напукването в ъгълчетата на устата и около ноктите, както и заболявания на кожата. Витамин В5 (пантенол) се използва в производството на кремове за кожата на лицето и шията. Провитамин В5 се слага в тонизиращите лосиони, в тоалетното мляко, в маските за коса и в продуктите за устни.

Витамин С: Помага за регенерацията на тъканите. Витамин С притежава противовъзпалително и антиалергично действие, стимулира синтеза на колаген, участва в процесите на пигментообразуването, нормализира проницаемостта на капилярите и взема участие във въглехидратната обмяна. При недостиг на витамин С кожата става груба, суха и остарява преждевременно. Витаминът се използва при производството на биокремове, козметика за кожата около очите и в състава на маските.

Витамин Е:
Укрепва защитните свойства на кожата, участва в обмяната на мазнините и въглехидратите, помага за усвояването на витамин А, затова се използва главно заедно с него, както и с витамин D. При недостиг на витамин Е кожата повяхва и става безжизнена. Този витамин се използва във вид на маслени разтвори в състава на подхранващи кремове за повяхнала кожа и в козметиката за ръце и нокти.

Витамин F: Участва в мастната обмяна на кожата, предотвратява нейното лющене. Когато не достига витамин F, кожата става суха, белеща се, а косата – тънка, появява се пърхот. Витаминът се прибавя към подхранващи кремове, в биокремове за загрубели ръце, в средствата за коса и в козметиката за еластичност и подмладяване на кожата.
[/size][/justify]


www.zdrave.log.bg
Активен

Desert Rose

  • V.I.P.
  • Карма: +444/-15
  • Неактивен Неактивен
  • :Август 29, 2008, 01:13:49 am
  • Публикации: 564
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
Ананасът помага за свалянето на до 3 кг за седмица
« Отговор #208 -: Март 21, 2010, 04:23:31 pm »
[float=left][/float]За да се избавите по-бързо от излишните килограми, които са се натрупали през зимата и пролетта, може да си помогнете, като редовно включите в менюто си ананас.

Диетолози твърдят, че така само за седмица, можете да се освободите от не по-малко от 3 кг.

Задължително обаче трябва да приемате и повече течности: чай, сокове, минерална вода. Благодарение на тази витаминозна диета организмът не само се избавя от наднорменото тегло, но и попълва своите запаси от:

- калий, който е необходим за работата на бъбреците и сърцето,
- цинк, който активно участва в поддържането на здравата и чиста кожа,
- магнезий, който е необходим на костната и нервната системи.

През всичкото това време е възможно дори да не спазвате твърде строга диета. Достатъчно е след всяко хранене да изпивате по една чаша сок от ананас, твърдят американски диетолози, цитирани от списание Prevention. Според тях този екзотичен плод способства за разграждането на мазнините и възпрепятства тяхното натрупване, като същевременно доставя на организма и големи количества минерали и витамин С.
Източник: здраве.bg
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.2 Firefox 3.6.2
Комарите – бъдещи летящи ваксини
« Отговор #209 -: Март 25, 2010, 07:42:53 am »
[float=right][/float] [justify]Японски учени се надяват един ден да превърнат кръвожадните комари - преносители на смъртоносната малария, в доставчици на ваксина, която може да ваксинира милиони хора безплатно, съобщава АФП.

Ново изследване показва обещаващи резултати в опитите за превръщането на неприятните насекоми в герои чрез генетичното им модифициране в "летящи ваксини".

Учените в медицинския университет Jichi, северно от Токио, вече успешно са променили по генетичен път комарите.

Така тяхната слюнка ще съдържа протеин, който действа като ваксина срещу leishmaniasis - болест, която може да предизвика ужасни кожни наранявания и да има летален изход.

Екипът от японски учени потвърждава, че мишка, ухапана от генетично модифицирания комар, е развила антитела към болестта, които засилват имунитета й.

По подобен начин комарите може да бъдат използвани в борбата с маларията след около десет години, твърдят медиците.

"Това, което е положително, е, че ваксините ще бъдат безплатни", заяви Шигето Йошида, ръководител на изследването.

 "Ще бъдете ваксинирани, без дори да го забележите. Няма да имате нужда от никакво лекарство и да ходите на специално определено място за масови ваксинации", допълни той.
[/justify]
 

www.dnes.bg
Активен