www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 278586 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Полезно и здравословно
« -: Юли 18, 2008, 11:22:12 am »
30-те най-полезни храни


       

Много диетолози са се опитвали да направят подробен списък с храни, които могат да се посочат като най-полезни за здравето. Предлагаме ви един, създаден от специалистите от ediets.com. Продуктите, изброени в него, не са подредени по тяхната полезност, а в произволен ред.

1. Кайсии

В състава на кайсиите влиза бета-каротин, който освен че не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на организма, също така е особено полезен за очите.

В организма бета-каротинът се превръща във витамин А, за който има данни, че предпазва от някои видове рак, особено на кожата. Един плод съдържа 17 калории, 1 г. въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: старайте се да купувате твърди кайсии. В процеса на омекване те губят хранителните си вещества.

2. Авокадо

Олеиновата киселина и ненаситените мазнини, влизащи в състава на авокадото, намаляват нивото на холестероли увеличават количеството на липопротеините с висок плътност. Освен това то съдържа и голямо количество целулоза. Един среден плод има 81 калории, 8 г. мазнини и 3 г. въглехидрати.

3. Малини

Те са богати на някои киселини, за които има данни, че помагат за спиране на растежа на раковите клетки. Малините съдържат голямо количество целулоза и витамин С, който понижава нивото на холестеролв организма и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Една чашка с малини съдържа 60 калории, 1 г. мазнини и 8 г. въглехидрати.

4. Манго

Плод със среден размер съдържа 57 г. витамин С, а това е равно на необходимата дневна доза. Този антиоксидант предотвратява артрита, способства за зарастването на раните и укрепва имунната система. Мангото съдържа и повече от 800 МЕ витамин А. В един средно голям плод има 135 калории, 1 г. мазнини и 4 г. въглехидрати.

5. Пъпеш

Той съдържа много витамин С и бета каротин - два от най-силните антиоксиданти, които защитават клетките от повишената активност на свободните радикали. В половин пъпеш се съдържат и 853 мг калий, който способства за понижаване на кръвното налягане и добрата работа на сърцето. В половин пъпеш се съдържат 97 калории, 1 г. мазнини и 2 г. въглехидрати.

6. Домати

Доматите са най-богати на ликопен - един от най-силните каротиноиди, които действат като антиоксиданти. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и според някои изчисления понижават с до 50% вероятността от развитието на рак на дебелото черво. Един домат съдържа 26 калории и 1 г. въглехидрати. В него няма никакви мазнини.

Съвет: Добавяйте към доматите зехтин. Ликопенът се усвоява по-добре с малко мазнини.

7. Стафиди

Те са отличен източник на желязо, което помага за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържат 218 калории, 3 г. въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: добавяйте стафиди към овесените ядки.

8. Смокини

Смокините са богати на калий и въглехидрати. Те съдържат и витамин В6 който е отговорен за производството на серотонин - "хормона на удоволствието", а също така способстват за понижаването на съдържанието на холестерол. Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 г. въглехидрати и 0 мазнини.

9. Лимони

Съдържат голямо количество витамин С - доказано един от най-добрите антиоксиданти. В тях има много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати.

Съвет: добавяйте лимон вместо оцет към салатата.

10. Банан

В един банан се съдържат 467 г калий, който е от особено значение за здравето на мускулите и сърцето. Плодът намалява кръвното налягане и е източник на влакна - фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Бананите неутрализират киселинната среда и затова са особено полезни за лечението на киселини в стомаха.

11. Лук

Той е богат на един от най-силните флавоноиди - куерцитин. Изследвания показват, че лукът намалява вероятността от развитието на рак. В една чашка лук се съдържат 61 калории, 3 г. въглехидрати и 0 мазнини.

Съвет: особено полезен е нарязаният лук. За да избегнете дразненето на очите, задушете го с малко зехтин. Можете да го сервирате и с ориз и други зеленчуци.

12. Ангинар(ия)

Този деликатесен зеленчук съдържа силимарин - антиоксидант, който намалява риска от заболявания на рак на кожата и целулоза, която контролира нивото на холестерола в кръвта. Един ангинар (среден размер) съдържа 60 калории, 7 г. въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: варете ангинара около 30-40 минути. След това му добавете прясно изцеден лимонов сок.

13. Броколи

Броколито е богато на индол-3- метанол и сулфорафан, които защитават от рак на гърдата, както и на витамин С и бета-каротин. Една чашка броколи съдържа 25 калории, 0 г. мазнини и 3 г. целулоза.

Съвет: добавяйте за вкус сок от прясно изцеден лимон.

14. Спанак

Лутеинът , зеаксантинът и каротиноидите, които се съдържат в него, предпазват ретината на очите от дистрофия, а това е главната причина за влошаването на зрението с напредване на възрастта. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г. въглехидрати и 0 г. мазнини.

Съвет: добавяйте листа от спанак към всяко ястие заедно с малко количество зехтин и чесън.

15. Китайско зеле

Има високо съдържание на брасинин, който предпазва от рак на гърдата, а също така индоли- и изоциоцинати, които понижават нивото на естрогена.
Една порция съдържа 158 г. калций, 20 калории, 3 г. въглехидрати и 0 г. мазнини.

Съвет: нарежете белите сочни стъбла, добавете им зехтин и чесън и ги сервирайте като гарнитура към порция месо.

Очаквайте продължение!
« Последна редакция: Юли 20, 2008, 04:19:56 pm от reni999 »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: полезно и здравословно
« Отговор #1 -: Юли 18, 2008, 11:23:52 am »
Шоколадът на закуска помага за отслабване

        
      

Любителите на шоколада, които искат да отслабнат, със сигурност ще се зарадват на добрата новина, че не трябва да се отказват от него, а да го похапват на закуска, пише в. "Дейли експрес".

За хората, които се чудят как ще стане това, д-р Даниела Якубович обяснява, че резултатът се постига чрез програма за отслабване, известна като "Голямата закуска".

Идеята е сутрин да се приемат 700 калории, за да може тялото да се събуди. Всекидневната закуска включва 30 грама шоколад, две парчета кашкавал, 85 грама крехко месо и две филии пълнозърнест хляб за тостер, намазани с масло.

Д-р Якубович, която прилага тази диета на пациентите си от 15 години, обяснява, че тя действа, защото помага да се намали усещането за глад по-късно през деня.

"Нисковъглехидратните диети не са най-добрият начин за намаляване на теглото, защото изострят желанието за приемането на въглехидрати", обяснява специалистката. БТА
« Последна редакция: Август 01, 2008, 09:49:24 pm от stomatolog »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: полезно и здравословно
« Отговор #2 -: Юли 18, 2008, 11:27:33 am »
Не оставяйте домашните си любимци без вода във летните жеги



"Не оставяйте домашните си любимци без вода по време на летните жеги", съветва д-р Марина Иванова от фондацията за защита на животните "Четири лапи".

През следващите седмици се очаква покачване на температурите. Нерядко сред най-сериозно засегнатите от летните жеги са нашите домашни любимци.

В повечето случаи това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците на животните, казва лекарката.

"Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура или слънчева светлина.

Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното", твърди д-р Марина Иванова.

Възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

"Не разхождайте кучето си в най-горещите часове на деня. Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на видимите лигавици (език, венци, конюнктиви), повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане", обяснява д-р Иванова.

В случай на "прегряване" навременната и адекватна първа помощ е от голямо значение - преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма).

Ако не е в съзнание - незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.
« Последна редакция: Август 01, 2008, 09:50:17 pm от stomatolog »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #3 -: Юли 18, 2008, 12:11:54 pm »
Още няколко мита за здравословния начин на живот
 
 
Той всъщност не удължава живота, а го прави по-приятен!.


Воденето на изключително здравословен начина на живот днес става все по-популярно - младите жени пият зелен чай, деловите мъже започват деня с диетична закуска (и пушат леки цигари), дори лягат да спят на “гладен корем”, а на сутринта всички са на фитнес.
Защо? Защото всички правят това!?. Да, съветите за здравословен начин на живот са едва ли не във всяко списание.
Но се оказва, че някои препоръки просто са митове.

1. Храната

От захарта се пълнее, а от заместителите на захарта – не.
Заместителите на захарта (ксилит, цикламат, захарин) също съдържат калории. Те повишават апетита и тяхната употреба в голямо количество може да предизвика стомашно разстройство. Ако не сте диабетик, за който изборът между захарта и заместителите е буквално въпрос на живот и смърт, по-добре не се увличайте по подсладителите.

“Живият” йогурт е най-полезен.
За “жив” може да се смята само този йогурт, който не е пастьоризиран (т.е. той е без термична обработка) и може да се съхранява при ниска температура не повече от седмица (само по този начин бактериите действително остават живи). Киселото мляко, което стои по цели седмици на рафтовете в супермаркетите, не може да бъде “живо”.

Вредно е да се яде през нощта.
Кога всъщност настъпва за вас нощта? Вредно е да се яде два часа преди сън, защото в противен случай храната не може да се преработи. А ако сте сова? Вечеряте в полунощ и лягате да спите в 2,30. Принципът е спазен и няма да се измъчвате от глад. Във всички случаи не е препоръчително вечерята да се състои от свинска пържола с пържени картофи – консумирана дори 4 часа преди лягане тя ще възпрепятства добрия сън и на сутринта главоболието ви е
гарантирано.

Здравословната храна е много скъпа, защото се приготвя по специални рецепти.
В това се опитват да ни убедят производителите на нискокалорични мюсли, соеви хлебчета, протеинови коктейли и т.н. Стойността на изходните продукти (зърна, мед и други) е много ниска, а висока цена... ние заплащаме, защото много по-лесно е да отворим готовия продукт, а не сами да отглеждаме овес, да мелим орехи и три пъти да прекарваме през месомелачката зеленчуковото пюре. Плащаме не за полезността, а за икономисаното време.


2. Спортът

Спортът е здраве, колкото повече са тренировките, толкова по-добре.
Заниманията повече от два часа дневно обаче могат да износят ставите, да повредят мускулите, да предизвикат сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми, да нарушат менструалния цикъл.

Утрото трябва да започва с гимнастика.
Какво се очаква от сутрешните упражнения? Подобряване на физическата форма, укрепване на мускулите, зареждане с бодрост за целия ден. Мозъкът се нуждае от повече време за събуждане, отколкото тялото. По-добре започнете деня с водни процедури и след като се разсъните добре - преминете към упражненията.

Бягането на чист въздух укрепва здравето.
Къде ще намерите този чист въздух, ако бягате покрай оживен и шумен булевард? Вие дишате с пълна гръд и вашите бели дробове работят – те поглъщат всички изгорели газове. Дори запалените по джогинга американци вече охладняха към този начин за спортуване. Оказа се, че той натоварва много силно ставите, но твърде малко мускулите. Ако сте намерили място с чист въздух, по-добре е да вървите бързо или просто бързо да бягате.

3. Всичко останало

Цигарите light не са толкова вредни
Те наистина съдържат по-малко количество смоли и никотин, но нали на заклетия пушач му е необходима определена дози никотин. Той ще изпуши не три “нормални”, а 5 “леки” цигари и ще “дърпа” по-дълбоко за да “почувства”. По-малко вредни цигари просто не съществуват!

Стресът – това са негативните преживявания.
Т.е. новината за смъртта на чичо ви от Америка ще съкрати живота ви, а неговите милиони, които са ви завещани – ще ви го удължи?! Едва ли! В действителност силните положителни преживявания могат да разтърсят организма така, както и отрицателните и могат да доведат точно толкова до инфаркт. Не напразно йогите съветват да не се поддаваме на емоциите, каквито и да са те, и да се отнасяме към всичко философски.

Здравословният начин на живот гарантира дълголетие.
От части да. Но не трябва да забравяме инфекциите, собствената генетика, наследена от родителите. Здравословният начин на живот не е самоцел, той по-скоро подобрява качеството на живота, а не го удължава
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #4 -: Юли 19, 2008, 08:22:15 am »
30-те най-полезни храни - II част

        
       

16. Семейство тиквени

Те притежават огромно количество витамин С и бета-каротин - два от най-популярните витамина-антиоксиданти. Една порция съдържа 80 калории, 6 г. въглехидрати и 1 г. мазнини.

Съвет: не изхвърляйте семките - извадете сърцевината и я изпечете докато омекнет. Поръсете ги с канела.

17. Чесън

Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството вреден холестерол, понижава кръвното налягане и риска от рак на стомаха и дебелото черво. Една глава чесън съдържа 4 калории, 0 г. мазнини и 0 г. въглехидрати.

18. Лобода

Половин чаша лобода съдържа 5 г. белтъчини, желязо, рибофлавин (витамин В2) и магнезий, 5 г. въглехидрати и 5 г мазнини.

Съвет: добавяйте лобода в супите, за да увеличите количеството на белтъчините. Предварително измивайте добре листата, за да предпазите супата от горчив вкус.

19. Пшеничен зародиш

1 с. л. съдържа 7% от всекидневно необходимото количество магнезий, който предпазва от мускулни спазми и има отношение към сърдечната дейност. Пшеницата е богат източник на витамин Е. В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г. въглехидрати и 0 г. мазнини.

Съвет: добавяйте пшеничен зародиш към киселото мляко и плодовете.

20. Леща

Съдържа изофлавони, които намаляват риска от рак, както и целулоза, която способства за здравето на сърцето. В половин порция леща се съдържат 115 калории, 8 г. целулоза, 9 г. белтъчини и 0 г. мазнини. Изофлавоните се запазват и след температурна обработка.

Съвет: лещата е подходяща, ако целите хранене, богато на протеини.

21. Орехи

Изследвания показват, че орехите и другите ядки, съдържащи само ненаситени мазнини, могат да понижат с до 20% риска от сърдечни заболявания. Една унция съдържа 166 калории, 17 г. мазнини и 2 г. целулоза.

Съвет: носете по едно пакетче орехи в чантата или джоба си, за да се подкрепите с белтъчини след работа или да залъжете глада си преди вечеря.

22. Шарен боб

В половин порция боб се съдържат 25% от необходимата за организма дневна доза фолати (фолиева киселина), които намаляват риска от сърдечни заболявания и вродени аномалии. Половин порция съдържа 103 калории, 1 г. мазнини и 6 г. целулоза.

23. Ориз

Много хора избягват употребата на въглехидрати, смятайки, че пълнеят от тях. Въглехидратите са важни за поддържането на енергийното ниво. В кафявия ориз и хляба се съдържат много влакна, които помагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Хранителните влакна са особено необходими и за функционирането на червата, които с възрастта стават все по-лениви.

24. Кокоши яйца

Те са източник на белтъчини и лутеин, който има пряко отношение към доброто зрение. Яйцата предпазват и от образуването на тромби, като по този начин намаляват риска от инсулт и инфаркт. Резултатите от ново изследване показват, че употребата на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на гърдата.

Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерол, тъй като организмът сам го произвежда от наситените мазнини, а не го получава от богатите на холестеролпродукти, към които се отнасят яйцата.

25. Пилешко месо

То може да се определи като най-здравословното месо - в него има много малко мазнини (след като се отстрани кожата). Пилешкото месо е богато на белтъчини и предпазва от намаляване на костната маса. То е източник на селен, предпазващ организма от рак и на витамини от група В, които повишават запаса от енергия и засилват работата на мозъка.

26. Нискомаслено мляко

Бактериите в киселото мляко предпазват от различни заболявания, а съдържащият се в него калций укрепва скелета. Една порция съдържа155 калории, 4 г. мазнини и 0 г. целулоза.

27. Обезмаслено мляко

Рибофлавинът (витамин В1) е необходим за доброто зрение , а заедно с витамин А той помага за предотвратяването на екземи и алергии. Освен на тях млякото е богато и на калций и витамин D. В една порция се съдържат 86 калории, 0 г. мазнини и 0 г. целулоза.

28. Миди

Богати са на витамин В12 (който поддържа функциите на нервите и подхранва умствените способности), желязо, магнезий и калий. 150 г. съдържат 126-146 калории, 2-4 г. мазнини и 0 целулоза.

29. Риба

Рибата най-вече от студените морета (сьомга, скумрия, риба тон) е главният източник на омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. 150 г. съдържат 127 калории, 4 г. мазнини и 0 г. целулоза.

30. Раци
Те са чудесен източник на витамин В12 и цинк. 150 г. съдържат 84 калории, 1 г. мазнини и 0 г. целулоза.
    
        
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #5 -: Юли 19, 2008, 08:28:08 am »
Доматена фиеста


Ако някое растение може да бъде наречено цар на зеленчуците, то това е доматът - неизменен властелин във всяка кухня. Понякога обожествяван, понякога смятан за дяволско творение, той е винаги в центъра на кулинарията.

ВЪПРОС НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ
Може би най-интересен е фактът, че ботанически погледнато доматът е плод, а не зеленчук. Разногласията по въпроса дори са предизвиквали търговски войни, когато предприемчиви търговци са го представяли ту за плод, ту за зеленчук в зависимост от размера на митото за съответната продукция. Случаят стигнал чак до Върховния съд на САЩ, който най-тържествено го обявил за зеленчук, понеже се „яде в основни ястия и салати, а не за десерт”. И мъдрият съдия не е бил далече от истината, тъй като за науката „зеленчук” е само кулинарна категория, обхващаща растенията, които не използваме за десерт.

РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ И ВИДОВЕ
Доматът Solanum lycopersicum или Lycopersicon esculentum е многогодишно растение от семейство Картофови, но в страни с умерен климат като България обикновено се отглежда само една година. Той е близък роднина на тютюна, картофа, патладжана и опасната беладона, поради което в Северна Америка дълги години е смятан за отровен.

Макар да го свързваме с червения цвят, той може да е жълт, оранжев, розов, лилав, зелен, бял или в стряскащи комбинации на райета и петна, а големината му варира от размер на череша до трикилограмов гигант. В света годишно се произвеждат и консумират почти 130 милиона тона, като най-големите производители са Китай, САЩ и Турция. Страните от Източна Европа, и най-вече България, са известни с висококачествените си сортове.

Доматите са богати на ликопен, за който се смята, че подпомага работата на сърцето. Освен с мощния антиоксидант, любимият зеленчук е пълен с витамините А, В, С, магнезий и фолиева киселина.

ОКОЛОСВЕТСКИ ОБИКОЛКИ
Подобно на много други плодове и зеленчуци доматът също произхожда от новия свят, като за кулинарни нужди е бил култивиран на територията на днешно Мексико от маите. На езика нахуатл той се нарича томатл, откъдето е дошло и названието, под което го познаваме днес.

Първите европейци, които се сблъскали с вкусния непознат, били конкистадорите на Ернан Кортес, а легендата гласи, че негови семки били изпратени в Испания още през 1528 г. заедно с първия завърнал се кораб. Култивацията му по Средиземноморието започнала към средата на XVI век, а испанците бързо го пренесли в другите си колонии в Карибите и във Филипините, откъдето той поел на победоносното си пътешествие към азиатските кухни.

Въпреки че в началото бил гледан с недоверие и използван единствено като декоративно растение, доматът постепенно намерил място в европейската готварска традиция. В Испания със сигурност е бил използван за храна в началото на XVII век, а първата готварска книга с рецепти с негово участие е публикувана в Неапол през 1692 г.

До ден днешен в град Буньол в Испания всяка година се празнува La Tomatina, в центъра на която е масова битка с презрели домати.
Във Франция вкусният зеленчук проникнал през Прованс от Италия, а по време на революцията станал неин символ заради цвета си и поради факта, че все още бил смятан за вулгарен в изтънчените кухни на аристократите.

В Северна Америка навлязъл относително късно и янките се отнасяли към него със силно подозрение. То обаче бързо било заменено с любопитство, особено след като Томас Джеферсън като посланик във Франция установил, че от домати не се умира, и започнал да ги отглежда в градината на Белия дом.

И все пак, ако някоя кухня се асоциира почти изцяло с доматите, то това е италианската - кой може да си представи паста и пица без доматен сос? Златните ябълки (pomi d’oro) са истинското богатство на средиземноморската кухня и нейна запазена марка пред света.
У нас зеленчукът е пристигнал още през XVII век и оттогава присъства почти ежедневно на трапезата във вкусни салати, ястия и туршии. Но няма държава в света, която да не може да се похвали с апетитни рецепти. Доматите могат да бъдат варени, печени, пълнени, задушавани и консервирани, панирани, докато са зелени, сушени и консумирани сурови, разбира се. Изобщо с тях може да се направи всичко, до което стига човешкото въображение. Научно е доказано, че киселинността им кара всички вкусове и аромати в едно ястие да изпъкват, което обяснява универсалността им.

И не е случайно, че при вълшебния си вкус и безброй полезни свойства доматът е смятан за цар на ядивните растения - без него светът би бил едно доста по-скучно и безвкусно място.
Активен

starsssss

  • Гост
Има храни, които “изгарят” мазнините
« Отговор #6 -: Юли 19, 2008, 02:02:06 pm »


Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и благодарение на някои специфични свойства изгарят излишните мазнини.

Грейпфрут

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг. Грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Естествено е, че колкото по-малко ни се яде, толкова по-малко калории натрупваме и повече изразходваме натрупаните като по този начин намаляваме и теглото си.

Ако не обичате грейпфрут, можете да смесвате изцеденият от него сок със сок от портокал или лимон, което допълнително ще укрепи вашият имунитет.

Зелен чай

За това растение не само се предполага, че предотвратява образуването на ракови клетки и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания (науката все още търси доказателства за това), но и влияе благоприятно върху метаболизма в организма.

Смята се, че с изпиването на 5 чаши зелен чай могат да бъдат изгорени 70-80 калории.

Пикантната храна

Обичате ли пикантна храна? За вас това може да е новост, но пикантните подправки помагат за стопяването на мазнините, като предизвикват потене и увеличават скоростта на сърцебиене, с което се ускорява метаболизма. Но, ако обичате пикантните чипсове и пикантната печена храна, едва ли ще успеете да се освободите от допълнителните килограми.

Обезмаслени млечни продукти

Тези продукти не само снабдяват нашия организъм с калций, но и увеличават производството на витамин Д, който буквално заставя клетките да изгарят повече мазнини. Задължително включете тези продукти във вашата диета.

Вода

Ако приемате недостатъчно количество вода, ще ви е доста трудно да отслабнете. Недостигът на течности в организма забавя метаболизма, води до намаляване нивото на глюкозата в кръвта, до отпадналост и предизвиква главоболие.

Канела

Изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела, приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта и намалява нивото на захар в кръвта. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

Храна, богата на белтъци

Белтъците са необходима основа за образуването на мускулна маса, а както е известно, колкото повече мускулна маса има организма, толкова повече мазнини може да изгори - дори в състояние на покой. Още повече че за усвояването на белтъците ние изхабяваме повече калории, отколкото за усвояването на мазнините и въглехидратите. Най-добрите източници на протеини са бялото пилешко и пуешкото месо, рибата.
Активен

starsssss

  • Гост
Динята подобрява настроението
« Отговор #7 -: Юли 19, 2008, 02:06:46 pm »


Освен това тя увеличава и жизнената активност, убедени са американски учени.
Проведените от тях изследвания показват, че динята съдържа много полезни вещества.
Аминокиселината цитрулин извежда млечната киселина, намалява болките в мускулите и увеличава производството на друга киселина – аргинин.
Аргининът на свой ред увеличава синтеза на хормони на растежа и ускорява извеждането на урината от организма. Той отпуска съдовете и намалява артериалното налягане, но главно- притежава психотропно действие и е способен да подобрява настроението.
Според учените, цитирани от Би Би Си, динята е най-добрия природен антидепресант.
Активен

starsssss

  • Гост
Кафето пречи на забременяването
« Отговор #8 -: Юли 19, 2008, 02:10:14 pm »


Пристрастеността към кафето може да попречи на жените да забременеят, съобщават учени от университета “Радбоу” в Холандия.

В продължение на 13 години те са наблюдавали повече от 9000 жени, които са се опитвали да забременеят по естествен път. За наблюдавания период от време 1350 жени са родили деца.

Според данните от изследването, цитирани от Би Би Си, всекидневната употреба на 3-4 чаши силно кафе или напитки, съдържащи кофеин, намалява с до 26% вероятността от зачатие.
Активен

starsssss

  • Гост
Защо, колко и какви течности да пием
« Отговор #9 -: Юли 19, 2008, 02:16:42 pm »


Общовалидното правило за количеството е просто. С него може да се справи всеки - 40 мл течности на всеки килограм телесна маса. Т.е. човек с тегло около 60 кг трябва да изпива всеки ден по 2,4 литра течности – не повече, но и не по-малко.
Оттук нататък обаче започват условностите и преодоляването на битуващите погрешни схващания. Например - това че през лятото заради горещините губим голямо количество влага през кожата и за поддържане на водно-солевия баланс трябва да пием колкото се може повече вода, е заблуда или, ако го кажем по-меко, правилото е твърде абсолютно, за да може да бъде наречено вярно.
В резултат на наложения стереотип и множество публикации повечето от нас страдат от вредния навик – през лятото да пият повече течности отколкото през другото време от годината.
Да – в топло време тялото е особено чувствително към нарушаването на водния баланс, но е задължително да се прави разлика между жаждата и желанието за пиене. Такава наистина има и тя е голяма! Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност, която понякога вреди на организма.
А ако прекалим...
Отоците под очите сутрин и вечер, продължителната и възникваща от най-малкото течение хрема, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата (поради която ни се иска да си мием косата не само всеки ден, а дори два пъти дневно), главоболието при най-малките промени в температурата, достатъчно дългата менструация (до 7 дни) при не много продължителен цикъл (21-23 дни) – всичко това са признаци за наднормено количество течности в организма.
Според специалистите, хората твърде малко се замислят за изпитите количества течности. По-голямата част от деня е съпроводена с поемането на кафета, чайове и сокове.
Топлите напитки са безполезни, особено през лятото. Те притежават диуретични свойства, т.е. с тях едва ли можем да преборим жаждата.
Газираните напитки също не разрешават проблема - те...
само увреждат лигавицата на стомаха и червата, а и повечето съдържат значителни количества захар или подсладители, т.е. предизвикват жажда.
В доста от минералните води се съдържат много соли, които задържат влагата в организма и поради това в някои случаи могат дори да предизвикат отоци.
Подходящо решение за справяне с жаждата и набавяне на достатъчно течности (освен водата) е да се пият сокове, но не тези, които се предлагат в магазините, а прясно изцедени. Първите съдържат консерванти, а и повечето от тях – подсладители.
Най-разпространеният начин за производството на сок е т.нар. концентрация. В процеса под въздействието на високата температура се разрушават до 50% от витамин С, изпарява се част от ароматичните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати влизат в реакция и променят своята структура.
Така полученият сок често се разрежда с вода, захар, лимонена киселина, ароматизатори, консерванти.
За разлика от тях, прясно изцедените сокове са богати на микроелементи и витамини. Те не само добре утоляват жаждата, но и притежават допълнителни свойства. Например:
• сокът от боровинки и други горски плодове помага при физическа и психическа умора.
• сокът от моркови стимулира обмяната на веществата. Соковете от портокал, лимон и грейпфрут помагат за справяне с проблемите, свързани с концентрацията на вниманието.
• сокът от ябълки способства за запазване на ясния ум и в напреднала възраст. Веществата, съдържащи се в него, са способни да защитават мозъчните клетки от оксидантния стрес, който води до влошаване и загуба на паметта и намаляване на интелекта.
• Зеленчуковите сокове са своеобразна панацея за тези, които страдат от пролетно-летни алергии. Особено ефективни са соковете от зеле и картофи.

Всички диетолози са единодушни, че който и сок да изберете, всекидневната употреба на една чаша може да удължи живота ви средно с 3-4 години.





Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #10 -: Юли 19, 2008, 03:03:14 pm »
Топ 10 на богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци

            



Поставете тези богати на антиоксидант плодове и зеленчуци най-отгоре на листа си за пазаруване.
Кои плодове и зеленчуци съдържат най-мощните антиоксиданти?

Плодове
1. Сини сливи
2. Стафиди
3. Боровинки
4. Къпини
5. Ягоди
6. Малини
7. Сливи
8. Портокали
9. Червено грозде
10.Череши


Зеленчуци
1. Зеле
2. Спанак
3. Брюкселксо зеле
4. Кълнове от люцерна
5. Броколи
6. Цвекло
7. Червени чушки
8. Лук
9. Царевица
10.Патладжан
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #11 -: Юли 19, 2008, 03:07:13 pm »
Най-новите фитнес тенденции
 


            
Бикрам йога

Бикрам йогата включва 26 систематизирани пози, като тренировката продължава 90 минути. Стаите винаги трябва да са добре затоплени (минимум 40 градуса). Високата температура подобрява дейността на белите дробове и гъвкавостта на тялото. Чрез потенето от организма се изхвърлят токсините, а топлината помага на тялото да се отпусне.


Джиротоника

Джиротоника комбинира в себе си движения от йога, танци, гимнастика, плуване и тай чи. Упражненията се изпълняват с помощта на специални уреди, спомагащи за разтягането и заздравяването на мускулите и помага на ставите. Джиротониката синхронизира движенията с дишането, за да подобри сърдечносъдовата дейност и съдейства за подмладяването на нервно мускулните клетки.


Форца

Кунг Фу боевете с мечове бяха популяризирани от филми като “Последният самурай” и “Убий Бил”. В резултат, бе създадено учението Форца. При него се използват дървени или пластмасови мечове с тегло 1 кг. и се цели хармонизирано движение на краката и ръцете. Основоположник е Илария Монтаняни, която обединява самурайските техники за боравене с меч и кикбокса. Един килограм може и да не ви изглежда много, но със сигурност ще сте на друго мнение след едночасова тренировка.


Интенсати

Интенсати подпомага връзката между духа и тялото чрез “движеща медитация”. Обединени са техники от бойните изкуства с Пилатес. Според създателката Патрисия Морено, интенсати създава нов начин на живот. Цели се хармонизиране на всяка частица от тялото с духа.


Масала Бангра

Името идва от индийското масала, което на хинди означава жив, енергичен и бангра – местен фолклорен танц. Създателката се казва Сарина Яин и смесицата от екзотични танци всеки път изгаря около 500 калории. Отскоро, Масала Бангра вече може да практикуват и деца, след като бе създадена специална програма и за тях.


Силата на токчетата

Не се заблуждавайте – ходенето на 10-сантиметрови токчета не е лесно и много жени го използват като тренировка. През първите 30 минути се набляга на добрата стойка, като се използват движения подобни на тези в Пилатес. Следващите 15 минути дамите се учат да танцуват като звезди и да ходят грациозно като модели. Може и да не ви се вярва, но едновременно се натоварват ходилата, глезените, прасците, колената и бедрата.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #12 -: Юли 20, 2008, 08:15:42 am »
Плодовият сок повишава риска от диабет

Соковете от плодове съдържат големи количества захари, които се усвояват бързо заради течната форма.

        
       

Жените, които искат да се предпазят от диабет тип 2, трябва да консумират листни зеленчуци и плодове, но да избягват плодовия сок, съветват авторите на изследване от университета Тюлейн, цитирани от Ройтерс.

За целите на проучването си специалистите анализирали данните от продължило 18 години изследване, обхванало 71 346 медицински сестри в САЩ.

Изследователите установили, че жените, които консумирали допълнителни три порции плодове на ден, са изложени на 18 процента по-малък риск от развитието на диабет тип 2.

Добавянето на порция листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле или други листни зеленчуци, намалява опасността с 9 процента.

Оказало се обаче, че консумацията на плодов сок е свързана с 18-процентно увеличение на риска от диабет тип 2.

Авторите на изследването обясняват, че соковете от плодове съдържат големи количества захари, които се усвояват бързо заради течната форма.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #13 -: Юли 20, 2008, 12:46:58 pm »
Хранене и стрес

Пролетна умора, повишена раздразнителност, прекомерно натоварване в ежедневието, стрес – това са обичайни проблеми в днешния забързан ритъм на живот. Някои хора се опитват да се преборят с тях, като взимат разтворими витамини. Това е добре, но в никакъв случай не е достатъчно. Good Food ви съветва как да настроите хранителния си режим, за да сте в добра кондиция

Омагьосаният кръг
Всъщност първите стъпки в борбата срещу стреса и преумората се правят от организма ни още преди да сме усетили. Тялото започва да компенсира натоварването, но с това изчерпва резервите си и се стига до ненормално кръвно налягане, лошо храносмилане и кожни заболявания. В същото време, увлечени в бързане, рядко намираме време да готвим и да се храним здравословно. Получава се омагьосан кръг – стрес, по-лоша храна, по-изтощен организъм, още повече стрес, още повече бързане, още по-лоша храна и т.н. Този кръг трябва да бъде разкъсан на всяка цена, ако искаме да преодолеем стреса и умората.

Правлно и неправилно
Първата крачка е да започнем да се храним по-редовно. Обяснението „няма време” само влошава положението. Организмът ни има нужда от всички витамини и минерали, които изчерпва. Всички витамини от В групата например са естествен природен антидот срещу претоварване и стрес. Ако тялото ни изпитва недостиг на витамин В, това води до депресии, объркване, отслабване на паметта и безсъние. Проблемът е, че много хора залагат на храна, богата на въглехидрати – всички „бързи закуски”, десертчета и т.н. са точно такава храна. Пренасищането с въглехидрати обаче не означава, че те автоматично ще се преработят в енергия и всичко ще е наред. Напротив. Високото ниво на въглехидрати води до превъзбуда, а нивото на витамин В1 пада.

В САЩ например национално проучване сред младежите установява, че 60% от тях страдат от липса на желязо, 57% от липса на витамин А, 43% изпитват недостиг на витамин С, а 39% на витамин В1. Всичко това е резултат основно от неправилно хранене.

Кога какво?
Витамин В има в млечните продукти, в яйцата, в зеленчуците с тъмнозелени листа, в ядките, в маята и в бананите. Затова е добре в натоварените периоди да се увеличи консумацията на тези продукти. Не е трудно – просто следобед хапнете един-два банана или шепа кашу без сол. В тези храни освен това има тирозин. Това е аминокиселина с голям енергиен ефект, която участва в синтеза на невротрансмитера допамин. Той пък е важен за концентрацията, двигателната активност и мотивацията.

Постоянно се пише и говори колко полезна е закуската. Но истината е, че много хора, в това число и аз, не закусват. А дори един плодов шейк или банан ще осигурят на организма ценна енергия. За да намалите допълнително приема на въглехидрати (на тях отделихме обстойно внимание в миналия брой на Good Food), хапнете корнфлейкс, но без брашно, а на базата на ориз, да речем. Избягвайте кроасаните и мазните сладкиши, тъй като мазнината се преработва трудно. Високопротеинова и белтъчна закуска от яйца и чисто месо или пушена риба е чудесно начало на деня. Белтъчините повишават нивото на тирозин в кръвта.

“Да” или “Не” на кафето
Аз например не мога без кафе. Докато не изпия задължителните си две чаши, съм некомуникативен, бавен и нямам нищо общо с обичайната си слънчевост и лъчезарност. Прекаляването с кафе обаче повишава адреналина (а не допамина или тирозина) и в крайна сметка се чувствате емоционално изцедени и преуморени. Причината е в кофеина, а той се съдържа още в чая, колата и всички енергийни напитки, които поглъщаме, за да се държим бодри и работоспособни. Разумното действие е умерено пиене на кафе и увеличаване на количествата вода и плодове, които поемаме. В плодовете има захари, но това е фруктоза – много по-полезна от захарозата.

Вместо кола пийте вода и билкови чайове. Слушайте организма си и яжте каквото ви се яде, но в натоварени моменти подберете правилната храна и напитки. Не се измъчвайте със сложни диети – неминуемо ще ги нарушите и от това само ще се почувствате още по-зле.

Ориз за вечеря
За вечеря е добре да заложите на ориз. Той подпомага мозъка в производството на серотонин. Това е моноаминен нервотрансмитер, който играе важна роля при регулирането на гневните изблици, агресията, внезапната промяна на настроението и спомага за подобряване на съня и апетита. Грубо казано, той провокира състоянието на приятна отпуснатост и сънливост, което ни обхваща след вкусна вечеря в края на напрегнат ден. Той е естественото успокоително на организма и поддържа доброто настроение. Синтезира се от триптофан при наличието на витамини В1, В3, В6 и фолиева киселина. Затова оризът, сиренето, фъстъците и месото са много добра база за вечеря. В ориза има още витамини В1 и В2, а дори минимален недостиг на тях може да доведе до нервопсихологични проблеми и до ненормална работа на мозъка.

Отговорността...
Човешкият организъм е фино балансирана машина, която е изненадващо устойчива на тормоза, на който я подлагаме постоянно. Но нека не забравяме, че всички процеси в нашите тела са свързани и нарушаването на един от тях рано или късно води до нарушаване и на другите. Затова трябва просто да бъдем малко по-отговорни към самите себе си. И, вярвайте ми, ако човек отделя на храната си поне половината от вниманието, което отделя примерно на новите дрехи и обувки в магазина, ще има далеч по-малко проблеми и стрес.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #14 -: Юли 20, 2008, 04:24:29 pm »
Въглехидратите повишават теглото и кръвната захар

Гликемичен индекс на продукта - това е неговата способност да повишава нивото на захар в кръвта. Ако след приема на някаква храна това ниво се повиши рязко и бързо, значи гликемичният индекс е висок. Ако нивото на захар се покачи, но малко и постепенно, значи индексът е нисък. Само един вид хранителни вещества притежават способността да повишават нивото на захар в нашия организъм. Това са въглехидратите. Те се съдържат в зърнените продукти, макароните, хляба, бобовите продукти, плодовете, йогурта и сладките неща. Въглехидратите са необходими за организма ни, защото ни дават енергия и подхранват всяка клетчица. Но те трябва да се употребяват правилно.

За нашия организъм е много важно нивото на захар да е малко или много стабилно. Ако от време на време има рязко увеличаване, нараства рискът от такива болести като захарен диабет и атеросклероза. Това се отразява на всичко. Когато количеството захар в кръвта рязко се увеличава, задстомашната жлеза изработва много инсулин. Той нормализира нивото на захар, но в същото време помага за изработването на специфични ферменти, които защитават мастните клетки от разрушаване, т.е. спомага за увеличаване на техния брой. В резултат на това обаче ние рискуваме да качим няколко килограма. Ето затова продуктите с висок гликемичен индекс са забранени за хора, спазващи диети.

Бялото брашно, захарта и царевицата имат най-висок гликемичен индекс.

По-рано се смяташе, че най-висок гликемичен индекс притежава глюкозата или просто казано – рафинираната захар. Учените поставили на рафинираната захар показател 100 единици и го приели за единица мярка. Но през последните години станало ясно, че има продукти, чийто гликемичен индекс е по-висок от сто. На първо място това е пшеничното бяло брашно и всички тестени изделия – банички, кифли, франзели, бял хляб. Техният гликемичен индекс е 138 единици. Ако похапне една такава кифла например, жената преустановява процеса на отслабване за цели два дена. Това е така, защото гликемичният индекс пряко зависи от това в какво състояние се намират въглехидратите. В брашното има много глутен (растителен белтък). Именно той ускорява придвижването на продукта по стомашно-чревния тракт и подобрява неговото усвояване от кръвта. От това рязко се покачва нивото на захарта. Затова жените правят голяма грешка, когато, избирайки хляба, гледат само неговата калорийчност. Разликата между черния и белия хляб е само пет калории. Обаче разликата в гликемичния индекс е огромна.

Същото може да се каже и за царевичните пръчици, и всички подобни популярни напоследък закуски. А някои ги консумират, за да отслабнат. Те наистина съдържат малко калории. Но гликемичният индекс на царевицата е много висок. И вместо да отслабват, те качват килограми. Затова, ако предпочитате този вид закуски, наблегнете на мюслите. Ако се приготвят без захар, нивото на глюкозата се качва много бавно.

Висок гликемичен индекс имат и картофите – поради високото съдържание на нишесте. А макароните, 
 
колкото и да ви е странно, са с нисък гликемичен индекс – те практически не съдържат глутен. 

 

Активен