Благодаря за поздравленията (иначе предпочитам 8.11 - Архангеловден, за празнуване), както и за абсолютно уместната корекция на М. Шумахер!
Да, г-н Обущаров дори не държи при себе си моята спешъл devise-кола, той просто събира ИНФОРМАЦИЯ кой къде какво има и я разпространява... Нека да приемем, че той просто раздава моите и чуждите визитки (или флаери, или каквото щете)
Да, той го прави по-успешно от ... например охраната на НДК, защото си е изградил име, хората знаят, че "той знае къде" и затова го търсят него... На всичкото отгоре, той става все по-добър, защото все повече хора се договарят с него да раздава и техните визитки....
По същата логика, дали той ще си рекламира (дори продава) на масичката разни други продукти (например кожени якета, парфюми и... ябълки
) - това си е НЕГОВА РАБОТА... Аз съм се договорил с него да предлага моя продукт (в случая - моя визитка с информация къде си държа безплатната кола) и единственото, което бих искал, е моят продукт да не е сврян в ъгъла зад ябълките
Докато пишех това и размишлявах, естествено, обмислям и една друга гледна точка... Дали г-н Обущаров не е всъщност един ДИЛЪР... Защото, поне в българския език, "разпространител" има позитивно звучене, а "дилър" - по-скоро негативно.... А Разпространението е на една ПРАВНА крачка от Помагачеството... Е, нямам правно образование, говоря единствено на база вътрешната си логика... А тя ми подсказва, че в цялото "престъпление", най-голяма "вина" има "суперсийдърът", след него - всички сийдъри, после може би тракерът и накрая очевидно - потребителят-лийчър...
Темата е обширна.... твърде обширна за форум... аз поне мисля, че изисква обществена дискусия... намесени са както правни, така и технологични, та дори и морални въпроси... И естествено - барикадите са високи, а противниците - непримирими и готови на всичко...
Какво е моето решение ли? Изцяло в бъдещето и в областта на фантастиката, засега
Нарочно го оставих за накрая, за да се посмеете на малко по-развинтена фантазия
Ето го изходът: Собствениците на интелектуални права (да ги наречем Авторите за краткост) си правят платени тракери, а всички други минават извън закона... Но при следните условия за цената:
-
по-ниско качество = по-ниска цена (например за БГ пазара - от лев за xViD 700-800 МВ до 3-4 за DVD и нагоре)
-
по-нисък РЕЙТИНГ = по-ниска цена ... къде е фантастиката ли? Ами в устройството, което измерва рейтинга и по-точно колко доволен е останал потребителят от филма/играта... Науката има сериозни постижения в областта все пак... Не е ли това, което всички искаме? Леонардо ви е разплакал? Платете си, моля, за кефа... Или пък обратното - идва ви да го бутнете от носа на Титаник още на средата на филма? "Разбираме Ви, няма нужда да плащате, ще предадем на Леонардо какво сте изпитали"...
В крайна сметка - Авторите ИСКАТ нашата оценка... те се стремят да направят ХУБАВ филм, за да задоволят нашите очаквания и желания и... да ни вземат парите, лошо няма... Ние, като потребители, пък искаме да ОЦЕНИМ, искаме да ПОЛЗВАМЕ и сме готови да плащаме... но - за качество!
Дотук с моите разсъждения - надявам се не съм досадил или обидил някого. Пожелавам на М. Шумахер скоро да намери добър и евтин хостинг в Швеция, пожелавам на всички здрава, щастлива, успешна и безпроблемна 2009-а и...
не забравяйте да се забавлявате с P2Pbg.com - единственият тракер, в който никога не се усеща студено, анонимно присъствие, а точно обратното - истински ХОРА и често - ПРИЯТЕЛИ.
Късмет на всички!