Салатен сос 100 острова
2 твърдо сварени белтъка от яйца
1/3 чаша нарязана целина
1 малка глава кромид лук
3 супени лъжици кетчуп
1 супена лъжица кисело мляко нискомаслено
1/3 чаша ситно нарязани червени пиперки
Всичко се пасира до хомогенна маса.
Ако е рядко, вместо глава лук се слага 1/2 ч.л. лук на прах.
Шарен боб със зеленчуци
1/2 чаша черен боб
1/2 чаша бял боб
1 дафинов лист
3 средни глави кромид
2 скилидки чесън, накълцан
1 ч.л. вегета (или на вкус)
1 глава къдраво зеле нарязано, без стеблото
300 г. спанак, накълцат
4 малки тиквички
1 връзка копър, накълцан
Бобът се вари в 3 чаши вода с дафиновия лист, чесъна и вегетата. Кромидът се обелва и се добавя цял заедно със спанака, тиквичките (цели), къдравото зеле и копъра. Къкри поне 2 часа. Накрая се разбърква енергично за да се раздробят омекналите зеленчуци.
Омлет от белтъци
1/2 глава кромид лук, нарязан
1/2 чушка, нарязана
1/2 чаша пресни или консервирани гъби
1/2 чаша домати, на кубчета (по желание)
2 белтъка от яйце
Чушките, лукът и гъбите се задушават в сока от гъбите или доматите,
добавят се белтъците и се сготвят.