www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93947 пъти)

0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.13 Firefox 3.0.13
Re:Кулинария, рецепти и съвети...
« Отговор #120 -: Август 27, 2009, 10:54:09 am »
Салатен сос 100 острова

2 твърдо сварени белтъка от яйца
1/3 чаша нарязана целина
1 малка глава кромид лук
3 супени лъжици кетчуп
1 супена лъжица кисело мляко нискомаслено
1/3 чаша ситно нарязани червени пиперки

Всичко се пасира до хомогенна маса.
Ако е рядко, вместо глава лук се слага 1/2 ч.л. лук на прах.


Шарен боб със зеленчуци

1/2 чаша черен боб
1/2 чаша бял боб
1 дафинов лист
3 средни глави кромид
2 скилидки чесън, накълцан
1 ч.л. вегета (или на вкус)
1 глава къдраво зеле нарязано, без стеблото
300 г. спанак, накълцат
4 малки тиквички
1 връзка копър, накълцан

Бобът се вари в 3 чаши вода с дафиновия лист, чесъна и вегетата. Кромидът се обелва и се добавя цял заедно със спанака, тиквичките (цели), къдравото зеле и копъра. Къкри поне 2 часа. Накрая се разбърква енергично за да се раздробят омекналите зеленчуци.

Омлет от белтъци

1/2 глава кромид лук, нарязан
1/2 чушка, нарязана
1/2 чаша пресни или консервирани гъби
1/2 чаша домати, на кубчета (по желание)
2 белтъка от яйце

Чушките, лукът и гъбите се задушават в сока от гъбите или доматите,
добавят се белтъците и се сготвят.
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3
Цветя... за готвене
« Отговор #121 -: Септември 14, 2009, 09:43:44 pm »
Кулинарната употреба на цветята датира от хилядолетия. Много култури приемат готвенето с тях за нещо толкова обичайно, че подобни рецепти стоят на първо място в списъка на националните им специалитети.
Христоматиен пример са тиквените цветове, които италианците обичат да приготвят по няколко начина – пържени, панирани, пълнени с моцарела.



Цветната кулинария датира още от времето на древните римляни – те сервирали ястия с цветове от слез, розови листенца или виолетки. В ориенталските култури пък готвят много с листенца от роза или с овкусената с масло от тях розова вода. Такива рецепти можем да срещнем в изобилие и в индийската кухня.

Прочутият зелен на цвят френски ликьор „Шартрьоз“, изобретен още през ХVІІ век, дължи неповторимия си вкус на аромата на карамфилови цветове. Глухарчето пък се споменава като храна в Стария завет. Днес консумираме листата му в култивирания му вариант – рукола, но цветовете му също могат да се използват в салати и десерти.

Цветята очевидно придават колорит и свежест на ястията, но дали им придават  допълнителен вкус?

Отговорът е категорично да. Цветовете на бобовите растения имат сладникав вкус, с лек нюанс на ядки. Вкусът на латинката е приятно лютив. Зелените й пъпки пък успешно могат да заместват много по-скъпите каперси. Теменужките, розите и лавандулата придават сладникави нотки на салатите. Изсушените листенца на невена оцветяват ястието в ярко оранжево и са алтернатива на много скъпия шафран – всъщност нашият пазар е залят с големи количества евтин „шафран“, който всъщност е невен.

Така че – пробвайте смело с една уговорка – убедете се, че растението не е отровно.

Още някои идеи:     

    * Поставете по-едър цвят от гладиола или хибискус (китайска роза) в чаша и го напълнете с любимата си паста за намазване или гъст сос. Можете да пробвате и със сладко или конфитюр.

    * Поръсете цветове от няколко вида ядивни цветя върху зелените салати, за да им предадете колорит и екзотичен вкус.

    * Сложете различни видове ядивни цветя в кубчета лед, налейте вода и ги замразете. Така ще получите атрактивна украса за коктейлни напитки.

    * Пригответе си захаросани цветя за украса на торти и сладкиши.

    * Ако ще сервирате „цветни“ ястия на своите гости, попитайте дали някой няма алергия към определен вид.!!!!!


За ядене стават:

    * Бъз (Sambucus caerulea)
    * Гладиола (Gladiolas spp.)
    * Детелина (Oxalis oregano)
    * Див лук (Allium schoenoprasum)
    * Иглика (Oenothera spp.)
    * Копър (Anethum graveolens)
    * Лавандула (Lavandula officinalis)
    * Лайкучка (Matricaria recutita)
    * Латинка (Fropaeolum majus)
    * Магарешки трън (Cirsium arvense)
    * Невен (Calendula officinalis)
    * Риган (Origanum vulgare)
    * Роза (Rosa spp.)
    * Сладък грах (Leguminosae spp.)
    * Слез (Malvaceae alcea)
    * Теменужка (Viola spp.)
    * Тиква цвят (Cucurbitaceae spp.)
    * Хибискус (Hibiscus spp.)



Захаросани цветове



Време за приготвяне: 1 ч

Продукти:

    * цветове от едивни цветя
    * белтъкът от 1 голямо яйце
    * няколко капки вода
    * 1 ч. ч. захар
    * четка за рисуване
    * алуминиево фолио

Смесват се разбитият белтък и водата. Разбиват се с вилица, докато на повърхността се появят първите балончета.

Цветята се поставят е дланта на едната ръка и с четката се намазват с белтъка.

Поръсва се равномерно със захар.

Поставя се върху фолиото, за да изсъхне напълно, т.е. да се изпари всякакво водно съдържание от цвета.

Съвет
Изсъхването на цветята обикновено отнема от 12 до 36 часа. За да ускорите този процес, можете да ги наредите в тавичка и да ги сушите на много слаба фурна.  Ако изсушените цветове се съберат в херметично затворен контейнер, те могат да траят около година.


Сьомга с винегрет от латинки



Време за приготвяне: 25 мин

Продукти за 4 порции

    * 1/4 ч. ч. балсамов оцет
    * 1/4 ч. ч. ситно нарязан пресен лук
    * 1/2 ч. ч. зехтин
    * 1/2 ч. л. семена от копър
    * сол и черен пипер на вкус
    * 3/4 ч. ч. листенца от латинка
    * 8 филета от сьомга

Винегретът се приготвя, като се смесват балсамовият оцет, нарязаният лук, зехтинът и копъровите семена.

Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се смесва с накъсаните на по-малки парченца листа от латинки.

Филетата от сьомга се намазват от двете страни с малко зехтин и се изпичат на скара или на тиган.

Разпределят се в чиниите за сервиране и се поливат с винегрета.


Сирене „Бри“ с обвивка от рози 



Време за приготвяне: 20 мин

Продукти за 12 порции

    * едно кръгло сирене „Бри“ (около 450 г)
    * розови цветове
    * 1 пакетче желатин
    * 1/4 ч. ч. студена вода
    * 2 ч. ч. бяло вино
    * четка за рисуване

Коричката на сиренето се отрязва от всички страни. Розовите листенца се навлажняват с вода и се прилепват от всички страни на сиренето.

Желатинът се накисва в студената вода. След като омекне, се смесва с виното. Загрява се на водна баня, докато желатинът се разтопи напълно. След като се поохлади, се намазва с четка върху розовите листчета. Оставя се да се охлади. При поднасяне се разрязва така, че да се вижда коричката от рози.

Съвет
Можете да поддържате желатинът топъл и течен и да подреждате листата постепенно.


сп. „Кулинарен журнал“
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3
Виното - духът на европейската култура и кулинария
« Отговор #122 -: Октомври 16, 2009, 11:09:03 am »
[justify]Виното е неразривно свързано с човешката история още от древността - неслучайно едно от най-популярните и днес поговорки -  „Във виното е истината“, е достигнала до нас още от времето на Елада и Рим.
Тогава то се е смятало за „божествената напитка”, както свидетелства Омир.


[float=right][/float] Твърди се, че изкусителната нежност на кожата си Клеопатра постигала с млечна и винена терапия. Хипократ премесвал виното с билки – наречено „Hippocras“, което използвал като напитка, но и като антисептично лекарство. Диаскорид и Авицена прибавяли към него сок от опиата мандрагора, за да направят първите упойки при операции.

В християнската традиция Раят е там, където текат две реки – едната с мед и мляко, а другата с вино. С вино започват всички празници и ритуали, почитат се умрелите, защото то е самата Христова кръв. В католическата традиция на Бъдни вечер се прави коледна супа с вино.

Според легендата хан Крум заповядал изкореняването на лозите като извор за лошите нрави и безредие, но след това почел победата си над Византия с отпиване на вино. Цар Самуил пък първи обложил виното с данък – по една стомна годишно, с което превърнал винопроизводството в част от държавната ни политика. Латинските рицари също оценявали по достойнство и качество българското „червено вино пресочно”, което изнасяли чак в Западна Европа  според търговските ни договори с Венеция. Ако византийците предпочитали младото вино с кристален цвят, смесено с мед, то българският вкус наблягал на тежкото и чисто вино, отлежало в глинени „винници” дълбоко в земята. Турският военачалник и покорител на Сердика Лала Шахин (кр. ХІV в.) описва в дневника си българите като „едри и мускати хора, навикнали да ядат и пият много вино, с една дума – хора веселяци”.

В епохата на кръстоносните походи популярни стават вината с подправки, винените коктейли и ястията с вино, а френският майстор Шикар (ХV в.) създава уникални десерти от карамелизирани плодове, полети с винен сос за специални вечери...
Човечеството познава много алкохолни напитки. Но само виното е с цвета на кръвта, съхранило неизброими вкусове и аромати ... като многообразието и философията на самия живот.

    * Hippocras (лечебно вино с билки)

След като прецедите около 40- 50 л гроздов сок от чепките и семената (за кристално рубинен цвят), в съда, в който ще отлежи, накиснете за около 20-30 минути „хипократовия ръкав” – тензухена торбичка (или дебела връзка) с пресен босилек, индрише и мащерка. Извадете я и оставете сокът да ферментира. Виното придобива богат аромат и деликатен вкус на билки.

Съвет
Подходящо е за бърза консумация – до 2 г. Най-добре се съчетават тези сортове грозде: Унгар, Мерло, Памид, Кардинал, Червена ризикия, Букет, Рубин и др.)

    * Clarry (виненият коктейл на дамите в Двора)

Смесете 2/3 части бяло и 1/3 част червено вино, загрейте на огъня и подправете с мед (на вкус). Поднесете охладено.

Съвет
Използвайте леки вина (Алиготе, Ризлинг, Шардоне, Памид, Букет, Рубин и др.)

Piment (рицарското вино)

    * 2 л. червено вино
    * 1ч.ч. мед
    * 1 с.л. канела (на прах)
    * 3/4 с.л. джинджифил (на прах)
    * по 1 ч. л. млян карамфил, индийско орехче, кардамон, черен пипер и бахар
    * 1 щипка кисела трева (при наличност)

Затоплете виното, докато излезе пара, но не и да заври! Добавете меда и бъркайте, докато да се разтвори. В отделен съд смесете всички подправки и добавяйте постепенно на вкус при непрекъснато бъркане. Оставете вече подправеното вино да поври на тих огън още 10 минути. Работете на тих огън през цялото време и не допускайте виното да завира, за да не излезе алкохолът! Прeцедете през дебела марля или кърпа и бутилирайте виното едва когато изстине и е студено. Затворете добре бутилката с коркова тапа.

Съвет
Виното „Piment“ може да отлежи до 1 седмица (но не повече!), след което се консумира. Това вино се отличава с леко сладък послевкус и кадифена мекота. Това е вино за ценители! За предпочитане са Мавруд, Широка Мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Шираз, Алиатико, Малбек.

Римски елексир (лечебна медовина от Апиций, Iв.)

В бронзов съд, пълен с около 3,5 л вино, се добавят около 5 кг мед и се вари, като се разбърква с дървена лъжица, на бавен огън от сухи дърва, докато виното напълно изври. Ако тръгне да кипи, се охлажда с малко вино, за да не се пресече. Изстудява се и се слага отново на огъня. Това се прави два-три пъти и накрая се оставя да изстине. Изчиства се от пяната (прецежда се) и му се добавят добре счукани и размити с вино до получаването на гъст сок около 110 г черен пипер, 3 г сакъз (медицинска дъвка), 6 близалца шафран, 5 запечени костилки от фурми и още толкова накиснати предварително във вино фурми. Добавя се около 10 л. пивко вино и течността се “прояснява” с дървена пепел (въглен).

Съвет
За предпочитане са Мерло, Памид, Каберне Совиньон, Мавруд, Рубин, Шираз и др.

И не забравяйте:
Червено вино се приготвя лесно, но се опазва по- трудно!
Бяло вино се приготвя трудно, но се опазва по- лесно!
[/justify]


сп. "Кулинарен Журнал"
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.7 Firefox 3.5.7
Кулинария, рецепти...
« Отговор #123 -: Януари 23, 2010, 01:47:59 pm »
Браунис

[float=right][/float] [justify]За тестото:
1 ч.ч. брашно
½ ч.ч. кафява захар - мусковадо или демерара
3 яйца
3 с.л. натурално какао
1ч.ч. едро смлени ядки – орехи или лешници...
1пак. бакпулвер
½ к.л. сол
1 ванилия
100г. готварски шоколад – мин. 55% какао
125г. масло

За заливката:
100г. готварски шоколад
½ ч.ч. сметана мин. 30% масленост

На водна баня разтапяте шоколада, начупен на парченца, заедно с маслото, и го оставяте да се охлади.
В друг съд се разбиват яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се внимателно охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква до хомогенизиране. Пресявате отгоре брашното, разбъркано с какаото, солта, бакпулвера и ванилията и внимателно разбърквате. Ако ще слагате ядки, сега е моментът да ги добавите, разбъркайте внимателно отново. Изсипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене, с размери около 20х30см или в кръгла форма с диаметър 26 см.
Изпечете в предварително загрята до 180°С фурна за около 25 минути, като проверявате с клечка за готовност. Оставете да се охлади напълно върху решетка и чак тогава извадете от формата.
През това време пригответе глазурата, като разтопите на водна баня другите 100г. шоколад, добавете сметаната и разбъркайте до хомогенизиране. Залейте изстиналия сладкиш и го нарежете с остър нож на квадратни или триъгълни форми.
[/justify]




www.loisslokoski.blogspot.com
Активен

Donelli

  • V.I.P.
  • Карма: +1090/-57
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 31, 2009, 07:12:18 am
  • Публикации: 4262
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: Donelli
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
Френски деликатес: хайвер от охлюви
« Отговор #124 -: Февруари 08, 2010, 08:12:17 pm »
[float=left][/float] [justify]Най-новата тенденция във френската луксозна кухня е доста... да кажем, интересна.

Идеята е да се съчетаят два деликатеса – черен хайвер и охлюви. Резултатът е хайвер от охлюви. Той всъщност повече напомня хайвер от сьомга, отколкото черен хайвер (който е от есетрови риби).

Откакто френските готвачи са започнали да използват яйцата на охлювите за предястие, популярността на необичайния деликатес непрекъснато расте. Някои дори казват, че хайверът от охлюви е по-добър от черния хайвер.

Яйцата на охлювите са нещо доста рядко и скъпо, защото един охлюв произвежда едва 4 грама яйца за една година. Производителите използват големи сиви охлюви. Хранят ги с растителност и зърнени храни. След като съберат яйцата им, добавят към тях сол и есенция от розмарин.

Един килограм яйца се получава от около 260 охлюва и се продава на готвачите за 1200 евро. Клиентите в ресторантите могат да хапнат 50 грама от деликатеса за около 80 евро.

Засега хайверът от охлюви се предлага основно във Франция и Япония, но вероятно тенденцията ще се разпространи.
[/justify]


vratovrazka.bg
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 08:15:08 pm от Donelli »
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
За безопасната употреба на яйцата
« Отговор #125 -: Април 05, 2010, 10:20:22 am »
[float=right][/float] [justify]Кой е най-купуваният продукт тези дни? Яйцата, разбира се! Много яйца, цели кори сурови яйца, камари варени, боядисани яйца, яйца, яйца и пак яйца. Може би тази празнично-яйчена одисея е най-подходящия момент да научите нещо повече за начините на съхранение и консумация на яйцата, така че те да не представляват заплаха за здравето ви.

Салмонелата

Пресните яйца може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis. Въпреки че S. enteritidis засяга много малък брой от яйцата, все пак по-умно е да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца. Салмонелата се открива в предимно в жълтъка на яйцето, според учените, но също така е възможно да се съдържа и в белтъка му, така че избягвайте и двете.

Дръжте яйцата на студено

Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Така че, когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са съхранявани на студено. Когато занесете яйцата в къщи, веднага ги приберете в хладилника.

Не ги слагайте на вратата

Много хладилници имат специално място за яйца на вратата си. Но знаете ли, че според изследване, това не е най-доброто място, нито най-добрия начин за съхранението им. Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в хладилника.

Не повече от 3 седмици и не повече от 4 дни

Когато пазарувате в големи хипермакети, е изкушаващо да се запасите с цяла кора яйца. Не го правете обаче, освен ако не възнамерявате да минете на яйчена диета или да правите по един кекс на ден.Според специалисти, по-безопасно е да купувате редовно по-малък брой - 6 или 12, според реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до 3 седмици след датата на "производството" им.

Ако сте приготвяла нещо само с жълтъците или само с белтъците на яйцата и сте прибрала неизползваната част, то имайте предвид, че не трябва да съхранявате това, което е останало, повече от 4 дни.

Твърдо-сварено не значи безопасно

След като сте сварили яйцата си "твърдо", трябва да ги оставите да се охладят, да ги приберете в хладилника и да ги използвате в рамките до една седмица. За Великден това означава, че ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и да украсите масата си с тях, то всъщност изобщо не трябва да консумирате тези яйца! Специалистите препоръчват да не държите сварените яйца за повече от 2 часа извън хладилника.

Съхранявайте правилно остатъците от яйца

Ако сте забъркала омлети за вечеря, но семейството не се е справило с количеството, остатъкът трябва да се прибере в хладилник и да се довърши в рамките на 3 дни. За да ускорите процеса на охлаждане, разделете остатъка от яйцата (ако е по-голямо количество) на по-малки порции.
[/justify]


www.lifestyle.bg
Активен

desiderium

  • SuperUser
  • Карма: +349/-73
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 29, 2013, 10:05:08 pm
  • Публикации: 960
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 28.0 Firefox 28.0
Re:Кулинария, рецепти и съвети...
« Отговор #126 -: Април 18, 2014, 12:21:31 pm »
   Онзи ден попаднах на една рецепта за лимонов сладкиш и реших да я изпробвам. Беше ометен за секунди.  :D



   Трябват ни: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 лимон, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 50 гр. ядки, 1 ванилия, пудра захар за поръсване, краве масло (маргарин) за намазване на формата/тавичката.

   Яйцата се разбиват със захарта. Сипва се 1/2 ч.ч. вода и се прибавя настърганата кора и сокът от лимона. Добавят се и останалите продукти и всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес.
   Сместа се изсипва в намаслена форма/тавичка и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна като вратата не се отваря първите 15 мин. След като се изпече се поръсва с пудра захар.
   Приготвя се бързо и лесно и е много вкусен. Бон апети! :)
« Последна редакция: Юли 16, 2014, 02:29:51 pm от desiderium »
Активен

desiderium

  • SuperUser
  • Карма: +349/-73
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Януари 29, 2013, 10:05:08 pm
  • Публикации: 960
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 28.0 Firefox 28.0
Re:Кулинария, рецепти и съвети...
« Отговор #127 -: Април 25, 2014, 11:26:10 am »

   Експресен сладкиш за следобедното кафе.  :)


   Трябват ни 2 чаши брашно, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1/2 ч. олио и 1 ч. мармалад.
    Всички продукти без мармалада се разбиват в купа с миксер до гладко тесто. В намазнена с олио и поръсена с брашно тава се изсипва половината смес и се слага да се пече на 200 градуса докато хване коричка. Изважда се от фурната, бързо се намазва с мармалад и се залива с другата половина от тестото. Доопича се. Може да се поръси с пудра захар.
   Става страхотен. :)
Активен