www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93954 пъти)

0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

starsssss

  • Гост
Кулинарни съвети!
« Отговор #45 -: Май 14, 2008, 12:55:02 am »
**Салатите, марулите, пресният лук и чесън, и репичките се запазват свежи до 3 дни, като се изчистят, измият се и се поставят в найлонов плик или в похлупена тенджера в хладилник.
**Маслините се попарват с вряла вода, оцеждат се, подсушават се върху кърпа, нареждат се в буркан и се заливат с олио. Държат се на хладно място. Така се запазват 5-6 месеца.
**Сиренето се запазва най-добре, като се нареже на парчета и се нареди в дълбок съд. Прибавя се сол (1 супена лъжица на 1 кг сирене) и се залива с вода, докато сиренето се покрие. Похлупва се и се държи на хладно.
**Хлябът се запазва най-добре в обикновена книжна кесия.
**Костите се запазват в найлонов плик в камерата на хладилник, но не повече от няколко дни.
**При по-дълго пътуване, сиренето сиренето може да се запази свежо 10-15 дни, без да изсъхва и да променя вкуса си, по следния начин: завива се в обикновена амбалажна хартия, слага се в найлонов плик и се опакова добре, за да не изтече саламурата.
**Ястията трябва да се разбъркват с дървена лъжица, за да не се надраскват съдовете и да не се смачкват продуктите.
**При варене, трябва да се подбират еднакво големи картофи, в противен случай една част от тях се сваряват, а другите остават сурови.
**Добре е пърженето на риба и печенето на чушки да става на проветриво място (балкон, двор, тераса), тъй като миризмата остава за дълго в кухнята.
**Салатите трябва да се приготвят в по-големи и дълбоки съдове, за да могат добре да се разбъркват.
**Повторното затопляне на ястията трябва да става на по-слаб огън, за да не загорят или да не изври водат, при което ястието става солено. Не се затопля цялото ястие, а само необходимите порции.
**Всички салати от пресни зеленчуци трябва да се посоляват не предварително, а малко преди сервирането, тъй като от солта омекват, разводняват се и се губят част от вкусовите им качества.
**Докато се приготвят ястията на печката трябва винаги да има съд с топла вода, за да се долива, ако е необходимо.
**Емайлираните части на готварската печка се почистват със сода бикарбонат и влажна кърпа. Така не се получават драскотини. След това те се избърсват с чиста кърпа няколко пъти.
**За да се пести време, мазнината, която пръска от тигана върху готварската печка, трябва да се избърсва веднага с влажна кърпа, тъй като засъхва много бързо и след това е необходимо много време, за да се почисти.
**Най-добре е да се топли вода в емайлирани съдове, тъй като алуминиевите почерняват.
**Кисели ястия и продукти не трябва да се държат в алуминиеви и пластмасови съдове, за да не ги повреждат. Освен това се образуват и вредни вещества, които, в някои случаи, могат да бъдат дори отровни за организма!!!
**За да не се скъсява животът на електрическата плоча на печката или котлона, тя не бива да се оставя празна, ако е гореща. Ако готовото ястие трябва да се свали от огъня, може да се постави отгоре съд със студена вода.
**Върху загрятата електрическа плоча на печката и/или котлона, не бива да се поставят мокри съдове!
« Последна редакция: Май 14, 2008, 12:57:13 am от starsssss »
Активен

BELINDA

  • Гост
Кулинарни съвети!
« Отговор #46 -: Май 14, 2008, 09:48:39 pm »
** ТЕСТОТО
Ако е твърдо замесено,ще стане меко и еластично,
като към него се добави чрез омесване едно добре разбито яйце.

** ЖИЛАВОТО МЕСО
Ще се свари по бързо,ако във водата се сложи една лъжичка захар

** СОКЪТ ОТ КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ
С него се почистват медни предмети. След това се изплакват с гореща вода и се полират с мека кърпа.

** ДОМАШНО ЛЕПИЛО
Прясното мляко е идеален заместител.То лепи отлично етикети
върху буркани и бутилки,а освен това е и природен продукт.
Нанася се умерено върху етикета и се притиска внимателно върху
избраната повърхност.

** ОРЕХИТЕ
За да се натроши по голям брой от тях на веднъж,
избраното количество се слага в една стара калъфка за възглавница.
После орехите се чупят внимателно през плата.

** ЛУК БЕЗ СЪЛЗИ
За да се намали лютенето в очите,докато се бели или реже лук
достатъчно е да се стисне клечка за зъби с устни.

** ИНДИЙСКОТО ОРЕХЧЕ
Преди да се употреби,се настъргва на ситно ренде.
Съхранява се на сухо място.В сосовете индийското орехче се добавя
в края на варенето,в ястието по време на готвене,а в тестените изделия
при замесване на тестото.

** ПРЕСНИЯ ХЛЯБ
Няма да се втвърди бързо,ако под капака на кутията за хляб се
залепи лист домакинско фолио.

** САЛАТЕН ДРЕСИНГ
Може да се приготви вместо с оцет със сок от грейпфрут или от портокал.
Така дресингът ще стане по ароматен.

** МЕСОТО
При пържене или варене не се отстранява напълно тлъстината.
Тънкия слой мазнина не позволява на соковете да преминат в
бульона и месото се запазва сочността и вкусът му.

** СОСЪТ ОТ ГОРЧИЦА
Няма да стане на грахулки,ако преди да се сложи в
горещия сос горчицата се разбърка с малко мляко.

** СЛАДКИШЪТ
Ще стане леко хрупкав,ако се изпече в намазана с мазнина форма,
поръсена със захар.Тя ще се карамелизира при печене.

** КЮФТЕТАТА
Ще станат по вкусни,ако накиснатия хляб,накълцания лук и зелените
подправки се задушат леко,преди да се замесят в каймата.

**ВАРЕНОТО МЕСО
За да стане сочно се нарязва на големи парчета и се пуска във вряща вода.
С решетъчна лъжица се обира и изхвърля пяната,
и след това се вари на слаб огън.

** ПАТЛАДЖАНЪТ
Добре е да се вари на пара или да се пече на фурна,
защото при пържене поема много мазнина.
 
** ШНИЦЕЛЪТ
Ще стане по вкусен ако към галетата му се добави малко горчица на прах.

** ПЕЧЕНИТЕ КАРТОФИ
Ще станат по вкусни ако по времето на приготвянето се поръсят с брашно.

** БЛАТЪТ ЗА ТОРТА
За да бъде нарязан равномерно на два хоризонтални пласта трябва да
се използва като нож конец за зъби
« Последна редакция: Май 14, 2008, 09:55:04 pm от BELINDA »
Активен

starsssss

  • Гост
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #47 -: Юли 04, 2008, 11:28:09 am »
 

Коктейл Син Дявол


35ml Джин
10ml Синьо Кюрасо
25ml фреш от лайм (зелен лимон)
10ml Creme de Cacao
10ml Черешово Бренди
Разбийте съставките с лед във шейкър, сервирайте в коктейлна чаша и поднесете.





Коктейл Негрони

30ml. Кампари
30ml. сладък вермут
30ml. джин
Украса: 2-3 резена портокал
Поставете съставките в чаша пълна с лед, украсете с портокала и сервирайте.





Коктейл Бренди Алекзандър

25ml. Бренди
25ml. Тъмен шоколад
25ml. мляко или сметанов крем
Украса : щипка индийско орехче
Разбийте съставките в шейкър с лед и сервирайте в чаша за мартини.




Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #48 -: Юли 23, 2008, 09:39:21 am »
Пицата



Пицата е една от онези толкова глобализирани храни, че всяка държава, като че ли, си има собствена версия за нея. Тук обичат да и слагат най-различни плънки, а върху тях - кетчуп, майонеза и какво ли още не. В Япония пък много популярен топинг е картофи с майонеза (знам, и аз това се чудя) и/или водорасли. И още малко майонеза отгоре, за всеки случай, красиво аранжирана на райенца.Странен факт, е че най-хубавата пица съм я яла на един тротоар в Ротердам от една мижава takeaway пицерия, на която дори не и помня името.

Спорове относно колко и каква плънка трябва да има една пица, както и битката “тънък блат vs. дебел блат” са често срещани и трудно се установява кое е правилното. За мен лично пицата е семпла и изчистена храна и е вкусна именно такава. Не изпитвам нужда да я кича като коледно дръвче с шунка, гъби, кисели краставички, яйца, кетчуп и т.н. Предпочитам я с тънък блат с хрупкави краища, няколко резена домат или малко доматен сос, малко риган, 2-3 маслини, и хубаво сирене, разтопено до златисто.

Ето как се получава това:

Продукти за тестото

250 гр. брашно
200 мл. топла вода
1 чаена лъжица суха мая
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
пшеничен грис за поръсване

Продукти за плънката

1 голям домат, нарязан на тънки резени
300 гр. моцарела, гауда, или друго сирене, което се топи добре
няколко маслини
пресен или сух риган

Сложете маята, захарта и водата в купя и разбъркайте. След около 10 минути, когато маята шупне, прибавете пресятото брашно, солта и зехтина. Замесва се меко тесто и се меси 10 минути, така че да стане гладко и еластично. Важно е да се меси толкова дълго, иначе става много твърдо. Поставете готовото тесто в чиста, суха купа, намазана с малко зехтин, покрийте го, и го оставете да втаса на топло място около 20 минути, така че да удвои размера си.

Загрейте фурната на 220 градуса и сложете тавата за печене да се загрее вътре. Разделете тестото на 4 топки и ги разточете до кръгове с дебеина 2-3 мм. върху поръсена с гриса повърхност. Най-добре е да се направи това върху хартия за печене, така че готовата пица да бъде пренесена в тавата. Странно е, но именно поръсването с грис прави тестото хрупкаво, без да е прекалено твърдо.



Намажете блата с малко зехтин и поръсете с риган. След това сложете резените сирене отгоре, и най-накрая - доматите и маслините. Поставете пицата в тавата и печете всяка по 15 минути до златисто (фурната трябва да е наистина силна, за да не се изсуши пицата). Големината на една такава пица е достатъчна за един човек, но понякога не е съвсем достатъчна и се прибягва до втора. Но рецептата е за четири души, така че няма страшно. :)


Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #49 -: Юли 23, 2008, 09:45:17 am »
Крем-супа от пролетни зеленчуци






Ето продуктите:

За супата:

1/2 килограм пресни картофи
3-4 тиквички
връзка пресен лук
няколко моркова
1 лъжица зехтин
сол
пипер

За гарниране:

100 гр. пражка шунка
цедено кисело мляко
ситно нарязан копър

Всъщност, тази супа е невероятно лесна за приготвяне и не подлежи на объркване. Всичко, което трябва да направите е да нарежете зеленчуците на средно големи парчета и да ги сварите в литър вода, в която е прибавен зехтина. Когато са добре сварени, 5 минути преди да ги свалим от огъня, прибавяме солта и пиперът, за да поврят заедно със зеленчуците. Добре е подправките да не се слагат след като сме приключили с готвенето, а малко преди края - това позволява вкусовете да се смесят добре.

След това пасираме супата на порции с помощта на блендер (колко пъти споменах тази дума дотук?) или, разбира се, ръчен пасатор. Когато сме приключили с пасирането, връщаме крем-супата в тенджерата и оставяме да покъкри още няколко минути.

През това време можем да се погрижим за гарнитурата. Разбира се, на тази супа биха и отивали много хлебни крутони, но аз реших да направя крутони от шунка. Как? Много лесно. Нарязваме шунката на малки кубчета и без мазнина или с няколко капки зехтин ги изпържваме в тиган докато станат хрупкави.

Накрая, когато сипем супата в купички, прибаваме лъжица цедено кисело мляко, крутоните от шунка и поръсваме със ситно нарязания копър. Е воала!
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #50 -: Юли 23, 2008, 09:49:11 am »
Лазаня със спанак, сирена и сушени домати




Малко неща обичам на този свят колкото пастата. И ако трябва да съм честна, тайно си мечтая да бях родена в Италия, където паста се яде всеки ден и (обичам да си въобразявам, че) хората имат генетично съвършен метаболизъм и не пълнеят от нея. Ммм. Докато пиша това обаче, от главата ми не излиза леко дразнещата мисъл, че трябва да си приготвям сака за фитнес след работа - какво да се прави, не съм родена в Италия и ще трябва да полагам физически усилия, за да не ми се отрази на размера така обичаната от мен паста.

Представям ви една чудесна пролетна рецепта, която може би не е върхът на здравословието (то кое ли е, освен марулята и морковите), но пък е лека, съдържа сезонен зеленчук, и е особено вкусна.

Продукти:

1 пакет кори за лазаня без предварително варене
300 гр. пресен спанак
1 бурканче сушени домати
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 топки моцарела (около 150 гр.)
200 гр. рикота или cottage cheese
100 гр. твърдо козе сирене за поръсване

За сос бешамел:

5 с.л. масло
1/3 чаша брашно
3.5 ч. чаши мляко
сол
пипер
индийско орехче

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в няколко капки зехтин до омекване, след това се прибавя чесъна, разбърква се и се оставя да се задуши за около минута. После се добавя измития и изчистен спанак, разбърква се и се оставя да се задуши, докато остане на около 1/3 от размера си. Маха се от огъня и се оставя да изстине.

Докато спанакът се охлажда, е време да приготвим соса бешамел. Най-важното за него е да се разбърква внимателно, за да не стане на бучки - останалото е лесна работа. Маслото се разтапя в тиган, след което постепенно се прибавя брашното, докато стане на гъста каша. Разбъркваме около минута-две, като не бива да оставяме брашното да загори. След това добавяме млякото малко по малко, разбърквайки внимателно. Когато сосът е готов, прибавяме щипка сол, черен пипер и индийско орехче, като не бива да прекаляваме с последното - то е само за аромат, не искаме да превземе вкусът на останалите продукти - сваляме соса от огъня.

Ако изолзвате мариновани в мазнина сушени домати, е добре да ги накиснете в малко вряла вода, за да се отдели излишната мазнина (накисването на доматите е дори още по-задължително, ако използвате немариновани сушени домати, за да могат да се отпуснат достатъчно, че да стават за рязане). След това се нарязват на дребно и се смесват добре с моцарелата и рикотата, като прибавяме към тях и охладеният и накълцан на ситно спанак.

Накрая идва ред да наредим всичките тези продукти в тава и да оформим въпросната лазаня. Загряваме предварително фурната на 180 гр. (не бива да е прекалено силна, за да не се изсуши горния слой и да стане твърд). Намазваме продълговата тава с малко зехтин и слагаме слой кори - добре е да се застъпват с около сантиметър, за да не изтича плънката. След това заливаме този слой с един черпак бешамел и повтаряме с още един ред кори - добре е основата на лазанята да има 2 реда кори, за да не се разпада, но трябва да сложим достатъчно бешамел, за да не остане твърда. След това слагаме щедър слой от плънката от спанак, сирене и домати и продължаваме със слой кори, бешамел, плънка и т.н. до последния ред кори. Него заливаме с последен черпак сос бешамел, като внимаваме да е покрита всяка част от корите. Запичаме във фурната за около 20 минути и тогава поръсваме с настърганото козе сирене и печем още десетина минути до златисто.

Тази лазаня е пухкава и лека и върви чудесно със салата от рукола и чаша хубаво бяло вино, например Pinot Grigio.
Активен

starsssss

  • Гост
Чили кон карне
« Отговор #51 -: Юли 23, 2008, 09:50:42 am »

За 4 порции

Продукти:


900 г телешка кайма
1 голяма глава лук нарязана на едро
ситно нарязана скилидка чесън
30 г чили на прах
1/2 ч л смлян черен пипер
800 г консервирани домати
900 г консервиран бял боб
425 мл доматено пюре



Приготвяне:


В голям и дълбок тиган (тенджера) се нагрява и на силен огън се запържва каймата, лукът и чесънът.
• Бърка се често. Каймата трябва да се зачерви, а водата от каймата да се изпари.
• Добавете чили на прах и смления черен пипер. Оставете още 1 минута да се запържи .
• Добавете доматите със сока, бобът (изцеден), доматено пюре.
• Кипнете и намалете огъня до степен 1.
• Покрийте и оставете да се задушава 35 минути, като отвреме на време се бърка.
Активен

starsssss

  • Гост
Банички с варени яйца
« Отговор #52 -: Юли 23, 2008, 10:07:32 am »

Продукти:

500 г бутертесто
4 твърдо сварено яйце
сол
смлян черен пипер
за намазване 1 яйце




Приготвяне:


• Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност.
• Изрязват се четен брой кръгчета.
• В средата на половината от тях се слага по 1 с л от ситно нарязаните варени яйца.
• Подправят се на вкус със сол и черен пипер.
• Покриват се с останалите кръгчета и ръбовете се притискат леко.
• Баничките се нареждат в тава.
• Отгоре се намазват с разбито яйце.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 20 минути.




Активен

starsssss

  • Гост
Соленки със сирене
« Отговор #53 -: Юли 23, 2008, 10:26:21 am »


Продукти:
500 г бутертесто
1 жълтък
50 г сирене
сол
1 ч.л ким

Приготвяне:

• Тестото се разстила върху леко набрашнена повърхност.
• Намазва се с разбития жълтък.
• Поръсва се с натрошеното сирене, кима и малко сол.
• Прекарва се леко точилката, за да се залепи по-добре сиренето.
• Тестото се нарязва на малки крадрати или триъгълници.
• Соленките се нареждат в навлажнена тава на разстояние една от друга.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 15 минути.


Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #54 -: Юли 23, 2008, 11:14:18 am »
Кокосово шоколадов сладкиш





Продукти:
Шоколадова основа:
125 гр. масло
125 гр. захар
1 голямо яйце
60 гр. брашно
60 гр. какао
1 щ. сол

Кокосов слой:
2 големи яйца
150 гр. захар
1 ч.л.  течна ванилия
240 гр. брашно
240 гр. едри подсладени кокосови стърготини, от тях част за поръсване /аз сложих 50 гр. сухи ситни и още 10гр. за поръсване/
По тип кокосовия слой наподобява бисквитено /пандишпаново/ тесто и в рецептата не е предвиден набухвател, но аз прибавих ½ ч.л. бакпулвер, защото липсва продължително разбиване и за повече въздушност.
Приготвяне:
Фурната се загрява на 190 º С /375 F/
Шоколадовата основа:
Разтопява се маслото, и се прибавят яйцето, какаото, захарта и брашното с 1 щ. сол. Разбърква се и излива в покрита с фолио /аз използвах хария за печене/ тава. Продуктите са за квадратна тава с размери около 22 см.  Пече се за около 10-15 мин,  до отделяне от стените и проба за суха клечка от тестото. Оставя се да изстине.
Кокосовия слой:
Разбиват се яйцата със захарта, ароматизира се с ванилията,  добавят се брашното и кокосовите стърготини. Разнася се върху шоколадовия блат и поръсва с отделения кокос. Пече се около 25-30 мин. с проба за суха клечка от тестото.
Оставя се да изстине в тавата. Нарязва се на парчета по желание.
Съхранява се в плътно затворен съд /ако остане / до 3-4 дни.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #55 -: Юли 23, 2008, 11:24:31 am »
Бананов сладкиш с шоколадов мус



продукти:



За муса:  100 гр.шоколад Нестле за сладкиши,6 гр.желатин/3 листа,6 яйца
За банановото парфe: 4 банана,1 супена лъжица кафява захар,250 гр. кисело мляко ,6 гр. желатин/3 листа ,200 гр.прясно безсолно сирене,25 гр. краве масло

Приготовление:

1.

Муса приготвяме като разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата фурна,предварително начупен на парченца.Леко загряваме предварително накиснатия във вода желатин и го прибавяме към шоколада.

2.

Прибавяме жълтъците на яйцата./Трябва да се използват само пресни яйца,в които сме сигурни,тъй като нямат термична обработка/

3.

Разбиваме белтъците на сняг със щипка сол...

4.

...и прибавяме към тях шоколадовата смес.

5.

Изливаме сместта в тортена форма или продълговата тавичка и слагаме в хладилника да се стегне минимум 1 час.

6.

Банановото парфе приготвяме по следния начин...Нарязваме бананите на кръгчета и леко ги запържваме в кравето масло,прибавяме захарта и хубаво ги разбъркваме с дървена лъжица.
Разбъркваме добре подсладеното киселото мляко със сиренето,прибавяме  предварително приготвения желатин/накиснат,загрят и след това охладен/Смесваме бананите с получената млечна смес...

7.

...и изливаме върху муса.Връщаме в хладилника за поне още 2 часа.Нарязваме сладкиша на парченца и го украсяваме с шоколад



   
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #56 -: Юли 23, 2008, 03:05:56 pm »
Нисковъглехидратни рецепти за чревоугодници


Мусака с тиквички
8 порции

500г телешка кайма(15% мазнини)
1кг тиквички
1 средноголяма зелена чушка
1 средноголяма глава лук
1ч.ч нарязан на ситно магданоз
1ч.л. нарязан на ситно джоджен
червен пипер
чубрица
сол

За заливката:
1ч.ч кисело мляко
3 яйца
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
сол

Лукът и чушката се почистват, нарязват се на ситно и се задушават с малко вода. Каймата се омесва хубаво с вода и се прибавя към лука и чушката. Задушава се докато се изпари водата, която си е пуснала. Тиквичките се наразват на кубчета, прибавят се към каймата и се оставят да се задушат още 10-на минутки. Прибавят се магданоза и останалите подправки. Сместа се изсипва в тава. Пече се във фурната на около 250 С, докато се изпари водата, която са си пуснали тиквичките. Приготвя се заливката, като се разбърват добре продуктите за нея. Изсипва се равномерно върху сместа и се оставя да се запече до зачервяване.

Хранителни стойности за 1 порция
Калории - 230
Мазнини - 27г
Въглехидрати - 6.6г
Фибри - 1.5г
Протеини - 18.8г



Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #57 -: Юли 23, 2008, 03:10:05 pm »
Летен гювеч с пиперки и извара
                                                             6 порции

750 гр. пиперки с тънки ципи (сиврия)
400 гр. домати
1 глава лук
400 гр. извара
3 с.л. зехтин
400 гр. кисело мляко
4 яйца
1 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Лукът се нарязва на ситно и се запържва за кратко в зехтина. Добавят се пиперките, нарязяни на средни парчета и след 5-6 минути доматите, нарязани също на парчета. Ястието къкри на бавен огън около 10 минути. След сваляне от огъня в него се прибавят изварата и магданоза, нарязан на ситно, ястието се посолява и се прехвърля в тавичка. Киселото мляко се разбива с яйцата, брашното и малко сол и се залива отгоре. Запича се гювеча във фурна на 220 градуса, да добие зачервена коричка. Поднася се и топъл, но по-вкусен е студен.[/b]
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #58 -: Юли 23, 2008, 06:32:31 pm »
ЕТО ВИ НЯКОЛКО МОИ РЕЦЕПТИ:

САЛАТА С ИЗВАРА, ПРАЗ И ОРЕХИ
 
ПРОДУКТИ:

1. 500 гр извара
2. 100 гр маслини
3. 50 гр орехи
4. 1 стрък праз
5. 4 с.л. зехтин
6. Подправки – лимонов сок, горчица, зелена салата за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изварата се слага в купа, намачква се и се овкусява със зехтина. Празът се нарязва на ситно и се смесва с изварата. Добавят се маслините, горчицата и лимоновия сок. Разбърква се добре и се сервира върху лист зелена салата и отгоре се посипва със смлени орехи. ДОБЪР АПЕТИТ!

ЯЙЧЕНА ТОРТА

ПРОДУКТИ:

1. 8 яйца
2. 500 гр. кайма
3. 2 чушки
4. 1 морков
5. 2 домата
6. 1 глава лук
7. 3 скилидки чесън
8. 100 гр. кашкавал (сирене „Дунавия”)
9. Подправки – черен пипер, сол, магданоз
10. За гарниране – кутия картофено пюре

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От всеки 2 яйца с малко сол се приготвя блат като омлет, който се запържва в тиган с мъничко олио От двете страни. Получават се 4 блата за тортата. Отделно се запържват каймата, лука, чесъна, моркова и чушките, добавят се доматите и се пържи до извирането на водата. Добавят се подправките, сваля се от огъня и се разделя на три части. Върху единия блат се слага едната част плънка, поръсва се с едната част от предварително настъргания и разделен на три части кашкавал, слага се втория блат и се продължава така до слагането на последния блат най-отгоре. Готовата торта се замазва отстрани и отгоре с предварително приготвеното картофено пюре и се поставя за няколко часа в хладилник. Може да се сервира топла и студена. ДОБЪР АПЕТИТ!

САЛАТА "АЛБЕНА"

ПРОДУКТИ:

1. 6 картофа
2. 4 яйца
3. 4 кисели краставички
4. 150 гр. майонеза
4. Подправки – черен пипер, сол, магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите и яйцата се сваряват и се настъргват на едро ренде заедно с киселите краставички. Добавя се майонезата и подправките и се разбърква добре. Може да се ползва за гарнитура. ДОБЪР АПЕТИТ!

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ

ПРОДУКТИ:

1. 4 тиквички (може и обелени патладжани)
2. 500 гр. кайма
3. 2 големи домата
4. 1 глава лук
5. 3 скилидки чесън
6. 1 малък морков
7. 100 гр. кашкавал
8. Подправки – магданоз, сол, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Тиквичките се измиват и се издълбават. Леко се запържват каймата и моркова, добавят се настърганите домати, лука и чесъна и се пържи до извиране на водата. Една минута преди свалянето от огъня се добавят и подправките. С готовата смес се пълнят тиквичките и се запичат в предварително загрята фурна. Малко преди изваждането им се поръсват с настърган кашкавал. ДОБЪР АПЕТИТ!   

КАРТОФЕНА ПИЦА

ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:
1. 6-7 средно големи картофа
2. 1 и ½ чаени чаши брашно
3. 1 яйце
4. 2 с.л. краве масло
5. 2 с.л. сирене
6. 20 гр мая
7. Подправки – сол, черен пипер

ЗА ГАРНИРАНЕ:
1. 100 гр шунка
2. ½ чаена чаша прясно мляко
3. 2 яйца
4. 100 гр топено сирене
5. 4 с.л. настърган кашкавал
6. Подправки – сол, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се сваряват и пасират. Добавя се брашното и сместа се разбърква добре. Прибавят се яйцето, разтопеното масло, настърганото сирене, сол, черен пипер и маята, предварително разтворена в  малко топла вода или мляко. Замесва се меко тесто, което трябва да се остави на топло да втасва около 2 часа. След това тестото се разстила в намазнена тава. Отделно в купа се разбиват яйцата с млякото и към тях се прибавят ситно нарязаната шунка, накъсаното на малки парчета топено сирене, сол и черен пипер. Разбърква се добре. Сместа за гарниране се слага върху тестото и се поръсва с кашкавала. Пече се във фурна за около 20 минути. ДОБЪР АПЕТИТ!

И ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

P.S. Всички рецепти са изпробвани и са много вкусни!
« Последна редакция: Юли 23, 2008, 06:35:00 pm от KGod »
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

starsssss

  • Гост
Профитероли с ванилов сладолед
« Отговор #59 -: Юли 24, 2008, 06:29:18 pm »


ПРОДУКТИ


за пареното тесто:

/2 ч.ч. вода
4 с.л. краве масло, нарязано на парченца
1 с.л. захар
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
2 големи яйца със стайна температура


за намазване:

1 голям жълтък със стайна температура
1 с.л. прясно мляко

около 900 мл ванилов сладолед, леко размекнат


сос:

90 гр. тъмен (натурален) шоколад, начупен на дребно
30 гр. млечен шоколад, начупен на дребно
1/2 ч.ч.. течна сметана


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


В тенджерка смесете водата, маслото, захарта и солта. Поставете на среден огън и след като заври добавете брашното като разбърквате енергично с дървена лъжица. Свалете от огъня и продължете да бъркате докато тестити започне да се отделя от стените. Добавете едното яйце и разбърквайте докато се поеме от тестото и чак след това добавете второто яйце и продължете да разбърквате. 

Поставете тестото в сладкарски шприц  и оформете в постлана с хартия за печене тавичка кръгчета с диаметър около 2.5 см. Намажете отгоре с предварително разбития с млякото жълтък. Изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна до златисто - за около 20 мин. Оставете да изстинат напълно.

Разрежете хоризонтално профитеролите (но не докрая). Напълнете с предварително леко размеканатия сладолед. Подредете в десертна чиния и полейте отгоре със соса.

За да приготвоте соса: На водна баня разтопете начупения шоколад. В друг съд загрейте сметаната до завиране и след това добавете към разтопения шоколад като разбърквате.



Активен